Turkiye Buyuk Millet Meclisi

Türkiye Büyük Millet Meclisi
Genel Kurul Tutanağı
27. Dönem 6. Yasama Yılı
62. Birleşim 14 Şubat 2023 Salı

Ulaşmak İstediğiniz sayfa aralığını giriniz.
Font Küçült | Normal | Font Büyüt
Başa Dön | Önceki Sayfa Sonraki Sayfa | Son Sayfa
Tutanak toplam 4 sayfadır. Sorgulanan Sayfaların Yazıcı Versiyonu
14 Şubat 2023 Salı

BİRİNCİ OTURUM

Açılma Saati: 15.00

BAŞKAN: Başkan Vekili Celal ADAN

KÂTİP ÜYELER: İshak GAZEL (Kütahya), Şeyhmus DİNÇEL (Mardin)

-----0-----

BAŞKAN - Türkiye Büyük Millet Meclisinin 62'nci Birleşimini açıyorum.

Toplantı yeter sayısı vardır, görüşmelere başlıyoruz.

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, vefat eden Cumhuriyet Halk Partisi Antalya Milletvekili Sayın Deniz Baykal'ın aziz hatırası önünde Genel Kurulu bir dakikalık saygı duruşuna davet ediyorum.

(Saygı duruşunda bulunuldu)

BAŞKAN - Cumhuriyet Halk Partimizin Genel Başkanlığını yapmış önemli bir devlet adamımızı kaybettik; Allah rahmet eylesin, ruhu şad olsun. Milletimizin, Cumhuriyet Halk Partisi milletvekillerimizin, parti teşkilatlarımızın hepsinin başı sağ olsun.

6 Şubat 2023 tarihi, yaşanan korkunç felaketle hafızalarımızda acı bir iz bırakmıştır. Kahramanmaraş merkezli büyük deprem Türkiye'yi acıya boğmuştur. Korkunç hadisenin üzerinden takriben bir haftayı geçirmiş bulunuyoruz. Bu süre içerisinde milletimiz ve devletimiz omuz omuza vermiş, depremzede vatandaşlarımızın yaralarını sarmaya başlamıştır.

Bin yıldır yurt tuttuğumuz bu diyar zorlu bir coğrafyadır. Anadolu'nun hikâyesi sarsıntıların, afetlerin, matemlerin tarihidir fakat Türk'ün şanlı mazisi de en çetin mücadelelerle doludur. Milletimiz sonuna dek direnmeyi de küllerinden dirilmeyi de gayet iyi bilmektedir. Depremin hemen sonrasında Edirne'den Ardahan'a herkesin tek yürek ve tek yumruk olması bu ruh sayesindedir.

Milletin temsilcileri olarak bu asil millete karşı bir mesuliyetimiz vardır. Meclisimizin ve cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk 1924 yılındaki Erzurum depreminde dile getirdiği sözlerle toplumsal görevimizi ortaya koymuştur. "Emin olabilirsiniz ki depremden müteessir olan bütün bir millettir. Bütün Türk dünyasının kalbi tıpkı benim acılarımla atmaktadır. Umumun bu üzüntüye yalnız manen alakadar kalmayacağı, mevcut felaketi hafifletmek için madden de şefkat vazifesini yapacağı muhakkaktır." diye ifade etmiştir. Kısacası görevimiz milletimizin şefkatini, devletimizin dirayetini temsil etmektir, bu memleketin kederi de kaderi de bizim omuzlarımızdadır.

Hepinizi saygılarımla selamlıyorum.

Gündeme geçiyoruz.

Başkanlığın Genel Kurula sunuşları vardır.

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Sayın Başkan, yerimden…

BAŞKAN - Sayın Altay, buyurun.

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Teşekkür ederim.

Sayın Başkan, zatıalinizi ve yüce Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Türkiye büyük bir felaketi yaşarken, bu acıyla dertlenirken biz Cumhuriyet Halk Partisi ailesi olarak ikinci bir acıyı da yaşıyoruz dün itibarıyla, iki üç gündür. Hepinizin malumu, 4'üncü Genel Başkanımız, Antalya Milletvekilimiz Sayın Deniz Baykal'ı kaybettik; bugün defnettik.

Sayın Baykal, Türk siyasetine elli yılını vermiş, 11 dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği yapmış; Enerji Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı yapmış, Türkiye Büyük Millet Meclisi Geçici Başkanlığını da yapmış çok önemli bir devlet ve siyaset insanı olarak yüreği Türkiye'nin bağımsızlığı, Türk insanının huzuru, refahı, mutluluğu için atan; fevkalade birikimli, fevkalade entelektüel, ülkemizi yabancı ülkelerde de Avrupa Parlamentosunda da çok başarıyla temsil etmiş bir büyüğümüzdü. Cumhuriyet Halk Partisi ailesine, kendi ailesine, sevenlerine başsağlığı diliyoruz.

Sayın Baykal'ın siyaset anlayışı "siyaset bana ne verecek" değil "ben topluma ne vereceğim" diskurudur, bundan hiç ayrılmadı. Siyasetin münakaşa yanını da müzakere yanını da çok iyi götürebilen, siyasette kin tutmanın...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun.

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Bitiriyorum efendim.

"Siyasette kine yer yoktur." anlayışıyla ülke menfaatlerini önceleyen bir önemli kişilikti.

1

 
Başa Dön | Önceki Sayfa Sonraki Sayfa | Son Sayfa

Sosyal Medya

Kurumsal Facebook Adresi Kurumsal Twitter Adresi RSS Aboneliği Gunluk Haber Aboneliği Genel Kurul Facebook Adresi Genel Kurul Twitter Adresi Web Yoneticisine Mesaj
Sosyal Ağlarda TBMM

Arama

TBMM'yi Ziyaret

TBMM Gezi ve Rehberlik

Rehber Eşliğinde Gezi

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin tanıtımı kapsamında ziyaretçilerin rehber eşliğinde gezdirilmesi, TBMM rehberlik online kayıt sistemine başvurunun ardından, Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı tarafından hazırlanan bir program dahilinde gerçekleştirilmektedir.

Detaylı Bilgi İçin

 

 

 

 

 

 

E-devlet Üzerinden Randevu

E-devlet Linki

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ziyaret etmek için e-Devlet üzerinden randevu talebinde bulunabilirsiniz.

e-Devlet Linki

Halk Günü

Halk Günü

Milli İradenin kalbinin attığı yer olan Türkiye Büyük Millet Meclisi tüm vatandaşlarımızın ziyaretine açılmıştır. Her ayın ilk Cumartesi günü 11.00 - 15.00 saatleri arasında önceden herhangi bir randevu almaksızın saat başı gerçekleştirilen gezi programlarına katılabilmek için TBMM Dikmen Kapısına gelmeniz yeterli olacaktır.

Detaylı Bilgi İçin

 

 

Kurtuluş Savaşı Müzesi

Kurtuluş Savaşı Müzes

'Birinci Millî Mimarlık Dönemi Üslubu'nun Ankara'daki ilk örneklerinden olan I.TBMM Binası, 1920-1924 yılları arasında Kurucu Meclis olarak da görev yapan Gazi Meclis tarafından kullanılmıştır. Halen TBMM Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı uhdesinde Kurtuluş Savaşı Müzesi (I.TBMM Binası) olarak hizmet vermektedir.

Sanal Tur

Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanal Tur

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni aşağıdaki bağlantıyı kullanarak sanal olarak gezebilirsiniz.

TBMM Sanal Tur Gezisi

Engelsiz Meclis

İşitme Engelliler

Rehber Eşliğinde Gezi

Yasama ve Denetim Hizmetlerine İlişkin Tanıtım Videolarına aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.

Youtube Erişim Linki