Turkiye Buyuk Millet Meclisi

Türkiye Büyük Millet Meclisi
Genel Kurul Tutanağı
28. Dönem 2. Yasama Yılı
3. Birleşim 04 Ekim 2023 Çarşamba

Ulaşmak İstediğiniz sayfa aralığını giriniz.
Font Küçült | Normal | Font Büyüt
Başa Dön | Önceki Sayfa Sonraki Sayfa | Son Sayfa
Tutanak toplam 46 sayfadır. Sorgulanan Sayfaların Yazıcı Versiyonu
4 Ekim 2023 Çarşamba

BİRİNCİ OTURUM

Açılma Saati: 14.04

BAŞKAN: Başkan Vekili Bekir BOZDAĞ

KÂTİP ÜYELER : Muhammed ADAK (Mardin), Yasin ÖZTÜRK (Denizli)

-------0-------

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 3'üncü Birleşimini açıyorum.

Toplantı yeter sayısı vardır, görüşmelere başlıyoruz.

Gündeme geçmeden önce 3 sayın milletvekiline gündem dışı söz vereceğim.

Gündem dışı ilk söz, Hayvanları Koruma Günü münasebetiyle söz isteyen İstanbul Milletvekili Müşerref Pervin Tuba Durgut'a aittir.

Buyurun Sayın Durgut.

MÜŞERREF PERVİN TUBA DURGUT (İstanbul) - Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; yeryüzünü paylaştığımız, dünyamızı güzelleştiren, hayatımızı kolaylaştıran hayvanlara karşı sorumluluklarımızı 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü vesilesiyle bir kez daha hatırlamamız gerektiğine inanıyorum.

Hayvanlara merhametle davranmak ve haklarına saygı göstermek insanlık için bir medeniyet göstergesidir ve bu kavramlar, yük hayvanlarının tatil günlerini dahi fermanla düzenleyen, göç yolunda hastalanan leylekler için vakıflar kuran bir medeniyetin çocukları bizler için uzak kavramlar değillerdir.

Osmanlı'daki hayvan sevgisinin meslek hâline getirildiği mancacılıkta halk hayvan yemi satın alır ya da dileyen ücretini verir, mancacı onların yerine sokak hayvanlarını düzenli olarak beslermiş. Bu güzel geleneğin günümüze bir yansımasını hâlen İstanbul'un tarihî camilerinde görmek mümkündür. Bugün hâlâ camilerde kuş besleyenler bu görevi devam ettirirler. Bu yüzdendir ki camilerimizin avluları kuşlarla şenlenir, onların kanat çırpmaları geçmişten günümüze huzur veren bir beste gibi yüzyıllardır yankılanmaya devam eder.

O dönemden bir başka güzel örnek ise top çeken büyükbaş hayvanlar yaşlanınca satılmaz, ölene kadar bakılmaları için maaşa bağlanırmış. Hayvan sevgisiyle birçok vakıflar kuran atalarımız Dolmabahçe'de kuş hastanesi, Üsküdar'da kedi hastanesi açmış.

Sayın milletvekilleri, hayvanların korunması, sadece ahlaki bir sorumluluk değil aynı zamanda ekolojik dengeyi sürdürmek ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için de hayati önem taşıyan bir konudur. Günümüzde ne yazık ki tüketim çılgınlığı ve israftan beslenen bir sistemin neticesi olarak ekolojik dengeleri hiçe sayan endüstriyel hayvancılık hızla yaygınlaşmaktadır. Endüstriyel hayvancılık milyonlarca hayvanın hayatını büyük bir acı ve stres içinde sürdürdüğü bir dünyayı temsil eder. Bu hayvanlar sıkışık ve hijyenik olmayan şartlarda yaşarlar. Günlerini karanlık kafeslerde hareketsiz ve son derece sağlıksız bir şekilde geçirirler. Beslenme, giyinme gibi ihtiyaçlarımıza hizmet eden bu hayvanlar temel haklarından mahrum bırakılırlar. Mesela, tavukların bir kez bile güneş, çimen görmeden, sürekli antibiyotik yüküne maruz kalarak hayatlarını tamamlaması ya da yeni yavrulamış ineklerin sütleri için yavrularından kopartılması, endüstriyel hayvancılıkta her gün yaşanan trajedilere sadece birkaç örnektir. Oysaki hayvanlar hisseden varlıklardır; acı çekerler, sevinirler ve korkarlar. Bu sektördeki uygulamaların insanlık değerleri ve bilimsel temellere dayalı olarak revize edilmesi gerekmektedir.

Hayvanların hayat şartlarının iyileştirilmesi daha sürdürülebilir ve vicdanlı bir hayvancılık anlayışının yaygınlaşmasıyla mümkündür. Bu iyileştirmelerle sadece hayvan refahını artırmış olmakla kalmaz ekolojik dengelere de olumlu katkı sağlamış oluruz. Nitekim endüstriyel hayvancılık küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 15'ini oluşturuyor. Dünya Sağlık Örgütü endüstriyel hayvancılıkta kullanılan antibiyotiklerin antibiyotik direnci sorununu hızlandırdığını bildirmiştir.

Sayın milletvekilleri, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na göre artık hayvanların mal olarak değil can olarak değerlendirilmesi oldukça önemli bir kazanımdır. Bu

1

 
Başa Dön | Önceki Sayfa Sonraki Sayfa | Son Sayfa

Sosyal Medya

Kurumsal Facebook Adresi Kurumsal Twitter Adresi RSS Aboneliği Gunluk Haber Aboneliği Genel Kurul Facebook Adresi Genel Kurul Twitter Adresi Web Yoneticisine Mesaj
Sosyal Ağlarda TBMM

Arama

TBMM'yi Ziyaret

TBMM Gezi ve Rehberlik

Rehber Eşliğinde Gezi

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin tanıtımı kapsamında ziyaretçilerin rehber eşliğinde gezdirilmesi, TBMM rehberlik online kayıt sistemine başvurunun ardından, Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı tarafından hazırlanan bir program dahilinde gerçekleştirilmektedir.

Detaylı Bilgi İçin

 

 

 

 

 

 

E-devlet Üzerinden Randevu

E-devlet Linki

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ziyaret etmek için e-Devlet üzerinden randevu talebinde bulunabilirsiniz.

e-Devlet Linki

Halk Günü

Halk Günü

Milli İradenin kalbinin attığı yer olan Türkiye Büyük Millet Meclisi tüm vatandaşlarımızın ziyaretine açılmıştır. Her ayın ilk Cumartesi günü 11.00 - 15.00 saatleri arasında önceden herhangi bir randevu almaksızın saat başı gerçekleştirilen gezi programlarına katılabilmek için TBMM Dikmen Kapısına gelmeniz yeterli olacaktır.

Detaylı Bilgi İçin

 

 

Kurtuluş Savaşı Müzesi

Kurtuluş Savaşı Müzes

'Birinci Millî Mimarlık Dönemi Üslubu'nun Ankara'daki ilk örneklerinden olan I.TBMM Binası, 1920-1924 yılları arasında Kurucu Meclis olarak da görev yapan Gazi Meclis tarafından kullanılmıştır. Halen TBMM Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı uhdesinde Kurtuluş Savaşı Müzesi (I.TBMM Binası) olarak hizmet vermektedir.

Sanal Tur

Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanal Tur

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni aşağıdaki bağlantıyı kullanarak sanal olarak gezebilirsiniz.

TBMM Sanal Tur Gezisi

Engelsiz Meclis

İşitme Engelliler

Rehber Eşliğinde Gezi

Yasama ve Denetim Hizmetlerine İlişkin Tanıtım Videolarına aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.

Youtube Erişim Linki