AÇILIŞ TOPLANTISI AKDENİZ PARLAMENTER ASAMBLESİ
10-11 EYLÜL 2006, AMMAN, ÜRDÜN


NİHAİ DEKLARASYON Oybirliğiyle kabul edilmiştir

Avrupa, Afrika ve Orta Doğu etkisindeki Akdeniz bölgesi tarihi ve kültürel çeşitliliğin izlerini taşımaktadır. Ancak, bölgedeki ortak köklere sahip olması nedeniyle bütün halklar herkesçe bilinmesi ve değer verilmesi gereken aynı aile mirasını, tarihini ve anılarını paylaşmaktadır.

Parlamentolararası Birlik (PAB) 30 yılı aşan bir süre boyunca Akdeniz bölgesi ile ilgili sorunlara özel önem vermiştir. Parlamentolararası Birlik 70’li ve 80’li yıllarda Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Konferansı (CSCE) adıyla yedi parlamentolararası konferans düzenlemiştir. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği konferanslarının yarattığı etkiyi sürdürmek ve bölge sorun ve tehditlerine tepkide bulunmak üzere Parlamentolararası Birlik 1990 yılında Akdeniz Güvenlik ve İşbirliği Konferansı (CSCM) oluşturulmasını önerdi. Akdeniz Güvenlik ve İşbirliği Konferansı bölgede dengeli bir büyümenin geliştirilmesini sağlamak üzere tasarlanmış güvenlik ve istikrar ortamında gerçek kültürel diyalog ve ortaklık bir süreç haline gelmiştir. Akdeniz Güvenlik ve İşbirliği Konferansı onüç yılı aşkın tarihinde,1992 yılında İspanya’nın Malaga kentinde, 1995 yılında Malta’nın Valetta kentinde, 2000 yılında Fransa’nın Marsilya kentinde ve 2005 yılında Yunanistan’ın Nafplion kentinde olmak üzere dört parlamentolararası toplantı düzenlenmiştir. Aynı zamanda, Akdeniz Güvenlik ve İşbirliği Konferansı üyeleri bölge için önemli olan konularda düzenli diyalogun sürdürülmesini temin etmek amacıyla Parlamentolarası Birlik genel kurul toplantıları sırasında iki kez toplanmıştır.

Akdeniz Güvenlik ve İşbirliği Konferansı süreci üyeleri dördüncü ve son toplantılarında Akdeniz Parlamenter Asamblesi’nin kurulmasını onaylamış ve böylelikle, bölgeye Akdeniz parlamentolarının eşit düzeyde katılabileceği ve ortak bir şekilde ilgi duyulan hususları ifade etmek üzere benzersiz bir parlamenter forum oluşturulmaktadır.

Ürdün’de, kuruluş toplantısında toplanan Akdeniz Parlamenter Asamblesi katılımcıları bu tür bir platformun siyasi diyalog için önemini bir kez daha teyit etmekte ve Akdeniz Parlamenter Asamblesi’nin oluşturulması kültürel, ekonomik ve sosyal kalkınma ve beşeri mübadele yoluyla demokrasi ve hukukun üstünlüğü, insan haklarına saygının güçlendirilmesi ve geliştirilmesine ve Akdeniz bölgesinde kültürler, medeniyetler ve dinler arasında bir diyalog ortamı oluşturulmasına yardımcı olacaktır

Bu itibarla, Asamble’nin:

olmak üzere üç daimi komitesi olacaktır. Söz konusu daimi komitelerin yapacağı çalışmalarla Akdeniz Parlamenter Asamblesi kalkınma, göç, güvenlik, kendi geleceğini tayin hakkı ve müşterek doğal kaynakların paylaşımı ve yönetimi gibi bölgenin önde gelen meseleleri ve bunlara karşı yapılacak itirazlar ile meşgul olacaktır.

Katılımcılar aşağıdaki hususlar üzerinde durmuştur:

Katılımcılar, günümüz ve geleceğin hatasız bir şekilde dokunduğu bir yerde Ürdün Parlamentosuna konukseverlikleri ve Akdeniz Parlamenter Asamblesi’nin kuruluş oturumunun mükemmel organizasyonundan dolayı şükranların ifade etmektedir.

Ana Sayfa Hakkında İç Tüzük Türk Grubu Toplantılar Fotoğraf Albümü Bağlantılar Sekretarya