KURULUŞ

Parlamentolararası Birlik bünyesinde çalışmalarını sürdüren Akdeniz Parlamenter Asamblesi tek faaliyetlerini sürdürebilecek “kuruluş şartı, içtüzüğünü” 10 Eylül 2006 tarihinde Amman’da gerçekleştirilen toplantıda kabul ederek, bağımsız bir uluslararası grup kimliği kazanmıştır.

Daha önce kurulmuş ve faaliyetlerini yürütmekte olan Avrupa-Akdeniz Parlamenter Asamblesi’nden (EUROMED) Akdeniz Parlamenter Asamblesi arasındaki en önemli fark, Akdeniz Parlamenter Asamblesi’nin tamamen Akdeniz havzasındaki ülkelerin ulusal parlamentolarından temsilcilerin katılımıyla çalışmalarını sürdürüyor olmasıdır.

TBMM Genel Kurulu 2 Mart 2005 tarihli 65. Birleşiminde Akdeniz Parlamenter Asamblesi’ne TMMM’nin üye olmasını kararlaştırmıştır.

Üyeler ana katılımcı ve ortak katılımcı olarak iki kategoride değerlendirmektedir.

Ana Katılımcılar : Arnavutluk, Bosna-Hersek, Cezayir, Fas, Fransa, Hırvatistan, İspanya, İsrail, İtalya, Kıbrıs Rum Yönetimi, Libya, Lübnan, Malta, Makedonya, Monako, Mısır, Portekiz, Slovenya, Sırbistan-Karadağ, Suriye, Tunus, Türkiye, Ürdün, Yunanistan

Ortak Katılımcılar : Almanya Parlamentosu, Rusya Federasyonu, İngiltere, Amerika, Filistin, Arap Parlamentoları Birliği, Batı Avrupa Birliği, Avrupa Parlamentosu, Magreb Danışma Konseyi, KEİPA, AKPM, AGİT-PA

Her ana katılımcı üye parlamentodan 5 (beş), ortak katılımcılardan ise 2 (iki) temsilcinin toplantılara katılması ön görülmüştür.

Siyasi parti oran cetvelinde belirlenen temsil sayısına uygun olarak her siyasi partiden 3620 sayılı TBMM’nin Dış İlişkilerinin Düzenlenmesine ilişkin Kanuna göre siyasi parti gruplarının adaylarını bildirmesi TBMM Başkanlığınca talep edilir ve önerilen üyeler TBMM Başkanlık Divanı’nın gerekli kriterlere uygunluğuna ilişkin incelemesinin ardından TBMM Genel Kurulunun onayı ile üyelik kesinlik kazanmış olur.

Akdeniz Parlamenter Asamblesi’nin toplantılarında ülkemizi beş milletvekilimiz temsil etmiştir.

Kuruluş toplantısından sonra ilk genel kurul toplantısını 22-24 Kasım 2007 Malta’nın başkenti Valetta’da gerçekleştiren Akdeniz Parlamenter Asamblesi Statü, İçtüzük ve Daimi Komite Tüzüğünü kabul etmiş ve komisyonlarını oluşturarak çalışmalarına başlamıştır.

Asamble bünyesinde ele aldıkları konular itibarıyla üç Daimi Komite oluşturulmuştur.

Ana Sayfa Hakkında İç Tüzük Türk Grubu Toplantılar Fotoğraf Albümü Bağlantılar Sekretarya