DÖNEM: 23                           CİLT: 1          YASAMA YILI: 1

 

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

TUTANAK DERGİSİ

 

 

7’nci Birleşim

29 Ağustos 2007 Çarşamba

 

 

İ Ç İ N D E K İ L E R

                                                                                                                                                Say­fa    

  I. - GE­ÇEN TUTANAK ÖZETİ

 II. - GELEN KÂĞITLAR

II­I. - BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI

A) OTU­RUM BAŞ­KAN­LA­RI­NIN KO­NUŞ­MA­LA­RI

1.- TBMM Baş­kan Ve­ki­li Ey­yüp Ce­nap Gül­pı­na­r’­ın, Baş­kan Ve­ki­li se­çil­me­si do­la­yı­sıy­la te­şek­kür ko­nuş­ma­sı

B) GEN­SO­RU, GE­NEL GÖ­RÜŞ­ME, MEC­LİS SO­RUŞ­TUR­MA­SI VE MEC­LİS ARAŞ­TIR­MA­SI ÖNER­GE­LE­Rİ

1.- Kırk­la­re­li Mil­let­ve­ki­li Tan­sel Ba­rış ve 29 mil­let­ve­ki­li­nin, Trak­ya­’­da­ki su kay­nak­la­rı­nın ko­run­ma­sı ve su kıt­lı­ğı­na kar­şı alın­ma­sı ge­re­ken ön­lem­le­rin be­lir­len­me­si ama­cıy­la Mec­lis araş­tır­ma­sı açıl­ma­sı­na iliş­kin öner­ge­si (10/1)

C) TEZ­KE­RE­LER VE ÖNER­GE­LER

1.- TBMM Baş­ka­nı Kök­sal Top­ta­n’­ın, Ku­zey Kıb­rıs Türk Cum­hu­ri­ye­ti Cum­hu­ri­yet Mec­li­si Baş­ka­nı Dr. Fat­ma Eke­noğ­lu­’­nun da­ve­ti­ne ica­bet et­mek üze­re, be­ra­be­rin­de Par­la­men­to he­ye­tiy­le Ku­zey Kıb­rıs Türk Cum­hu­ri­ye­ti­’­ne resmî zi­ya­ret­te bu­lun­ma­sı­na iliş­kin Baş­kan­lık tez­ke­re­si (3/7)

IV.- ÖNE­Rİ­LER

A) DA­NIŞ­MA KU­RU­LU ÖNE­Rİ­LE­Rİ

1.- Ge­nel Ku­ru­lun ça­lış­ma gün ve sa­at­le­ri­nin ye­ni­den dü­zen­len­me­si ile Av­ru­pa Bir­li­ği Uyum Ko­mis­yo­nu­nun üye sa­yı­sı­nın ar­tı­rıl­ma­sı ve si­ya­si par­ti grup­la­rı­na da­ğı­lı­mı­na iliş­kin Da­nış­ma Ku­ru­lu öne­ri­si


I.- GEÇEN TUTANAK ÖZETİ

TBMM Genel Kurulu saat 15.00’te açılarak üç oturum yaptı.

Cumhurbaşkanı seçimini yapabilmek için Anayasa’nın öngördüğü üçte iki çoğunluğun bulunup bulunmadığını tespit etmek amacıyla yapılan yoklamada, Genel Kurulda toplantı yeter sayısının üzerinde üyenin mevcut olduğu açıklanarak seçime geçildi.

Kayseri Milletvekili, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, üçüncü tur oylamada Cumhurbaşkanı seçildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ant içti; İstiklal Marşı’nın söylenmesinden sonra Türkiye Büyük Millet Meclisine hitaben bir konuşma yaptı.

29 Ağustos 2007 Çarşamba günü saat 15.00’te toplanmak üzere, birleşime 18.43’te son verildi.

 

Köksal TOPTAN

 

 

Başkan

 

 

 

Fatoş GÜRKAN

Murat ÖZKAN

 

Adana

Giresun

 

Kâtip Üye

Kâtip Üye


                                  No.: 4

 

II.- GELEN KÂĞITLAR

29 Ağustos 2007 Çarşamba

Mec­lis Araş­tır­ma­sı Öner­ge­si

1.- Kırk­la­re­li Mil­let­ve­ki­li Tan­sel BA­RIŞ ve 29 Mil­let­ve­ki­li­nin, Trak­ya­’­da­ki su kay­nak­la­rı­nın ko­run­ma­sı ve su kıt­lı­ğı­na kar­şı alın­ma­sı ge­re­ken ön­lem­le­rin be­lir­len­me­si ama­cıy­la Ana­ya­sa­nın 98 in­ci ve İçtü­zü­ğün 104 ve 105 in­ci mad­de­le­ri uya­rın­ca bir Mec­lis araş­tır­ma­sı açıl­ma­sı­na iliş­kin öner­ge­si (10/1) (Baş­kan­lı­ğa ge­liş ta­ri­hi: 20/8/2007)


29 Ağustos 2007 Çarşamba

BİRİNCİ OTURUM

Açılma Saati: 15.03

BAŞKAN: Başkan Vekili Eyyüp Cenap GÜLPINAR

KÂTİP ÜYELER: Fatoş GÜRKAN (Adana), Harun TÜFEKCİ (Konya)

BAŞKAN – Türkiye Büyük Millet Meclisinin 7’nci Birleşimini açıyorum.

Toplantı yeter sayımız vardır.

II­I. - BAŞ­KAN­LI­ĞIN GE­NEL KU­RU­LA SU­NUŞ­LA­RI

A) OTU­RUM BAŞ­KAN­LA­RI­NIN KO­NUŞ­MA­LA­RI

1.- TBMM Baş­kan Ve­ki­li Ey­yüp Ce­nap Gül­pı­na­r’­ın, Baş­kan Ve­ki­li se­çil­me­si do­la­yı­sıy­la te­şek­kür ko­nuş­ma­sı

BAŞKAN – Gündeme geçmeden önce, değerli milletvekilleri, bazı duygularımı sizlerle paylaşmak için müsaadenizi rica edeceğim.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekili seçilmem münasebetiyle duygularımı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Sayın milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunun 10 Ağustos 2007 tarihli 3’üncü Birleşiminde değerli oylarınızla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekilliğine seçilmiş bulunuyorum. Bu yüce göreve şahsımı layık görmenizden dolayı yüce heyetinize şükranlarımı ve saygılarımı sunuyorum.

Yüce Meclisimiz bize Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bir emanetidir. Türkiye Büyük Millet Meclisimiz millî egemenliğimizin, birliğimizin ve bağımsızlığımızın simgesidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekilliği görevini ülke ve milletimizin menfaatleri doğrultusunda, tarafsızlık ilkesine bağlı olarak yürüteceğimden emin olabilirsiniz. Hep birlikte yüce milletimizin mutluluğu, saadeti için sorunlarına çözüm üretecek bir yasama dönemi geçirmemiz temennisiyle yüce heyetinizi saygılarımla selamlıyorum. (Alkışlar)

Gündeme geçiyoruz.

Bir adet Meclis araştırması önergesi vardır, okutup bilgilerinize sunacağım.

B) GEN­SO­RU, GE­NEL GÖ­RÜŞ­ME, MEC­LİS SO­RUŞ­TUR­MA­SI VE MEC­LİS ARAŞ­TIR­MA­SI ÖNER­GE­LE­Rİ

1.- Kırk­la­re­li Mil­let­ve­ki­li Tan­sel Ba­rış ve 29 mil­let­ve­ki­li­nin, Trak­ya­’­da­ki su kay­nak­la­rı­nın ko­run­ma­sı ve su kıt­lı­ğı­na kar­şı alın­ma­sı ge­re­ken ön­lem­le­rin be­lir­len­me­si ama­cıy­la Mec­lis araş­tır­ma­sı açıl­ma­sı­na iliş­kin öner­ge­si (10/1)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Sanayileşmiş ülkelerin atmosfere saldıkları gazların, dünya üzerinde sera etkisi yaratması sonucu, dünya yüzeyinin sıcaklığı artmaktadır. Bu da dünyayı olumsuz etkilemekte ve küresel ısınmaya neden olmaktadır. Bilim insanlarının 1860’dan günümüze kadar tuttukları kayıtların ortalamasına bakıldığında, sıcaklığın 0,5 ile 0,8 derece arttığını görmekteyiz. 2100 yılına kadar da sıcaklığın 1,8 ila 4 derece arasında yükseleceği iddia edilmektedir.

Dünyanın saygın bilim insanları, dünya yüzeyindeki sıcaklığın artmasına neden olan sera tabakasının 2025 yıllarından itibaren dünya nüfusunun % 50’si su kıtlığı ile karşı karşıya bırakılacağını, Asya kıtasında ise 2020 yıllarından itibaren su sıkıntısı çeken insan sayısının 1,2 milyar kişiye kadar yükseleceğini iddia etmektedirler.

Öte yandan dünyada söz sahibi ciddi devlet adamlarının, diğer taraftan saygın bilim insanlarının ısrarla “küresel ısınma”, “kuraklıkla mücadele”, “dünyada kıt olan su kaynaklarının tasarruflu kullanılması”, “doğayı koruma ve çevreye duyarlı olunması” konularında uyarılarda kesin ve acil önlemlerin alınması gerektiğini söylemektedirler. Ancak tüm bu uyarılara karşın, hiçbir tedbir alınmadan, kıt olan su kaynaklarımızın savurganca kullanılması bir yandan kaynakların hızla azalmasına yol açarken, öte yandan; küresel ısınmaya, doğanın tahrip edilmesine ve çevre kirliliğinin oluşmasına da yol açmaktadır.

Dünyada bugün petrol denince ne anlaşılıyorsa, su da aynı anlamı ifade etmektedir. Ülkelerin kendi ulusal politikalarını belirlerken dikkate almaları gereken önemli unsurların başında artık su da yer almak mecburiyetindedir.

Dünyadaki su kaynaklarının sadece % 3’ünün içilebilir nitelikte olduğunu göz önüne alırsak ülkeler ve insanlar açısından konunun ne denli önemli olduğunu daha çok ortaya koyabiliriz. Ülkemizde su kaynaklarının potansiyeli kişi başına ortalama 3690 m3/yıldır. Su potansiyeli bakımından zengin görünmemize karşın nüfus artışı, kentleşme, sanayileşmenin getirdiği kirlilik, küresel ısınma ve bilinçsiz kullanma su kaynaklarımızın hızla yok olmasına neden olmaktadır. Dünyada bugün kişi başına ortalama fiilî su tüketimi 7600 m3/yıl,  ülkemizde ise kişi başına ortalama fiilî su tüketimi 1700 m3/yıldır. Bu iki rakamı karşılaştırdığımızda kişi başına kullanılan suyun ne kadar düşük olduğunu görmekteyiz. Bu durum da ülkemizin su zengini ülkeler arasında yer almadığı ortaya çıkmaktadır.

Bu durumda zaten kıt olan su kaynaklarımızın, bir de küresel ısınma, sanayi kirliliği, bilinçsiz kullanma sonucu çok yakın bir tarihte su kıtlığı ile karşı karşıya kalacağımızın işaretlerini verdiğini görmemek imkânsızdır.

Bu nedenlerle; Trakya Bölgemizdeki nüfus artışı da göz önüne alınarak su kaynaklarımızın potansiyelini tespit edilerek, önümüzdeki dönemde zaten kıt olan su kaynaklarımızın korunması, bilinçli kullanılması ve ileride karşılaşılacak su kıtlığına karşı alınması gereken önlemlerin belirlenmesi ve bir an önce uygulamaya konulması ile karşılaşılacak sorunların çözümlenmesi konusunda Anayasamızın 98, İçtüzüğümüzün 104 ve 105. maddeleri gereğince bir Araştırma Komisyonu kurularak konunun tüm boyutlarıyla araştırılmasını saygılarımızla arz ederiz.

1 - Tansel Barış                              (Kırklareli)

2 - Turgut Dibek                             (Kırklareli)

3 - Enis Tütüncü                             (Tekirdağ)

4 - Rasim Çakır                               (Edirne)

5 - Bilgin Paçarız                            (Edirne)

6- Cevdet Selvi                               (Kocaeli)

7 - Algan Hacaloğlu                        (İstanbul)

8 - Suat Binici                                 Samsun)

9 - Engin Altay                               (Sinop)

10 - Abdullah Özer                         (Bursa)

11 - Rahmi Güner                           (Ordu)

12 - Atilla Kart                               (Konya)

13 - Vahap Seçer                             (Mersin)

14  – Tekin Bingöl                          (Ankara)

15 – Hüseyin Ünsal                        (Amasya)

16 – Ergün Aydoğan                       (Balıkesir)

17 – Ahmet Ersin                           (İzmir)

18 – Malik Ecder Özdemir             (Sivas)

19 – Tacidar Seyhan                       (Adana)

20 – Faik Öztrak                            (Tekirdağ)

21 – Gökhan Durgun                      (Hatay)

22 – Zekeriya Akıncı                      (Ankara)

23 – Muharrem İnce                       (Yalova)

24 – Yaşar Tüzün                           (Bilecik)

25 – Fehmi Murat Sönmez             (Eskişehir)

26 – Muhammet Rıza Yalçınkaya  (Bartın)

27 – Ali İhsan Köktürk                  (Zonguldak)

28 – Özlem Çerçioğlu                     (Aydın)

29 – Mevlüt Coşkuner                   (Isparta)

30 – Ramazan Kerim Özkan          (Burdur)

BAŞKANBilgilerinize sunulmuştur.

Önerge gündemde yerini alacak ve Meclis araştırması açılıp açılmaması konusundaki ön görüşme, sırası geldiğinde yapılacaktır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığının bir tezkeresi vardır; okutup oylarınıza sunacağım.

C) TEZ­KE­RE­LER VE ÖNER­GE­LER

1.- TBMM Baş­ka­Kök­sal Top­ta­n’­ın, Ku­zey Kıb­rıs Türk Cum­hu­ri­ye­ti Cum­hu­ri­yet Mec­li­si Baş­ka­nı Dr. Fat­ma Eke­noğ­lu­’­nun da­ve­ti­ne ica­bet et­mek üze­re, be­ra­be­rin­de Par­la­men­to he­ye­tiy­le Ku­zey Kıb­rıs Türk Cum­hu­ri­ye­ti­’­ne resmî zi­ya­ret­te bu­lun­ma­sı­na iliş­kin Baş­kan­lık tez­ke­re­si (3/7)

                                                                                                              23 Ağustos 2007

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kuruluna

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Köksal Toptan’ın, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi Başkanı Dr. Fatma Ekenoğlu’nun davetine icabet etmek üzere, beraberinde Parlamento heyetiyle, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne resmi ziyarette bulunması hususu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Dış İlişkilerinin Düzenlenmesi Hakkındaki 3620 sayılı Kanun’un 6. Maddesi uyarınca Genel Kurul’un tasviplerine sunulur.

                                                                                                               Köksal Toptan

                                                                                                   Türkiye Büyük Millet Meclisi

                                                                                                                     Başkanı

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Danışma Kurulunun bir önerisi vardır; okutup oylarınıza sunacağım.

IV.- ÖNE­Rİ­LER

A) DA­NIŞ­MA KU­RU­LU ÖNE­Rİ­LE­Rİ

1.- Ge­nel Ku­ru­lun ça­lış­ma gün ve sa­at­le­ri­nin ye­ni­den dü­zen­len­me­si ile Av­ru­pa Bir­li­ği Uyum Ko­mis­yo­nu­nun üye sa­yı­sı­nın ar­tı­rıl­ma­sı ve si­ya­si par­ti grup­la­rı­na da­ğı­lı­mı­na iliş­kin Da­nış­ma Ku­ru­lu öne­ri­si

Danışma Kurulu Önerisi

No: 5                                                                                                    Tarihi: 29.08.2007

Danışma Kurulunun 29 Ağustos 2007 Çarşamba günü yaptığı toplantıda, aşağıdaki önerilerin Genel Kurulun onayına sunulması uygun görülmüştür.

 

 

Köksal Toptan

 

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi

 

 

Başkanı

 

Sadullah Ergin

Kemal Anadol

 

AK Parti Grubu Başkanvekili

CHP Grubu Başkanvekili

 

Mehmet Şandır

Selahattin Demirtaş

 

MHP Grubu Başkanvekili

DTP Grubu Başkanvekili

Öneriler :

1. Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunun 29 Ağustos 2007 Çarşamba günkü (bugünkü) Birleşiminde Başkanlığın Genel Kurula Sunuşlarından başka bir konunun görüşülmemesi, Genel Kurulun 31 Ağustos 2007 Cuma günü saat 15.00’te toplanması ve çalışmalarını sürdürmesi,

2. Avrupa Birliği’nin üye sayısının 25’e çıkmasının ardından, Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu’nun Avrupa Birliği kanadı üye sayısını 25’e çıkarmıştır. Buna mukabil Karma Parlamento Komisyonu Türk kanadı halen 15  üyeden oluşmaktadır. Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu İçtüzüğü’nün 1 inci maddesinin 2 nci fıkrasında; Karma Parlamento Komisyonu’nun, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Avrupa Parlamentosu’nun eşit sayıdaki üyelerinden meydana geleceği ifade edilmektedir.

Buna göre, Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu’nun Türkiye Büyük Millet Meclisi kanadının üye sayısının 25’e çıkartılması, bunun sağlanabilmesi için de 4847 sayılı Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Kanunu’nun 2 nci maddesi gereğince Avrupa Birliği Uyum Komisyonu’nun üye sayısının da 26’ya çıkartılması, Avrupa Birliği Uyum Komisyonu üyeliklerinin Adalet ve Kalkınma Partisi Grubuna 16 üye, Cumhuriyet Halk Partisi Grubuna 5 üye, Milliyetçi Hareket Partisi Grubuna 3 üye, Demokratik Toplum Partisi Grubuna 1 üye ve bağımsızlara da 1 üye şeklinde olmasının Genel Kurulun onayına sunulması,

Önerilmiştir.

BAŞKAN – Şu ana kadar öneri üzerinde söz isteyen arkadaşımız yok.

Oylarınıza sunacağım:

Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Öneri kabul edilmiştir.

Sayın milletvekilleri, Plan ve Bütçe Komisyonu, Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ve Avrupa Birliği Uyum Komisyonunda, grubu bulunmayan siyasi partilere mensup milletvekilleri ile bağımsız milletvekillerine 1’er üyelik düşmektedir. Bu komisyonlara aday olmak isteyen milletvekillerinin 3 Eylül 2007 Pazartesi günü saat 18.30’a kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına yazılı olarak müracaat etmelerini rica ediyorum.

Alınan karar gereğince, gündemdeki konuları sırasıyla görüşmek için, 31 Ağustos 2007 Cuma günü saat 15.00’te toplanmak üzere, birleşimi kapatıyorum.

Kapanma Saati: 15.15

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi Resmi internet Sitesi
© 2009 T.B.M.M.