Yazılı ve Sözlü Sorular Araştırma Komisyonları Soruşturma Komisyonları
                                                                      Son Tutanak Tutanak Sorgu Tutanak Metinleri Gizli Oturum Tutanakları
                                                                                                                                            Uluslararası Komisyonlar Dostluk Grupları
                                                                                      Genel Sekreterlik Mevzuat Telefon Rehberi Etik Komisyon Duyurular

DÖNEM : 20 CİLT : 11 YASAMA YILI : 2

T. B. M. M.

TUTANAK DERGİSİ

6 ncı Birleşim

10 . 10 . 1996 Perşembe

İ Ç İ N D E K İ L E R

I. - GEÇEN TUTANAK ÖZETİ

II. - GELEN KÂĞITLAR

III. - BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI

A) GÜNDEMDIŞI KONUŞMALAR

1. - Kırklareli Milletvekili Necdet Tekin'in, ayçiçeği üretimine ilişkin gündemdışı konuşması ve Sanayi ve Ticaret Bakanı E. Yalım Erez'in cevabı

2. - Amasya Milletvekili Aslan Ali Hatipoğlu'nun, Amasya ve Çorum illerinde meydana gelen depreme ilişkin gündemdışı konuşması ve Bayındırlık ve İskân Bakanı Cevat Ayhan'ın cevabı

3. - Hatay Milletvekili Mehmet Sılay'ın, basının misyonuna ilişkin gündemdışı konuşması

B) GENSORU, GENEL GÖRÜŞME, MECLİS SORUŞTURMASI VE MECLİS ARAŞTIRMASI ÖNERGELERİ

1. - Batman Milletvekili Ataullah Hamidi ve 22 arkadaşının, yasadışı suç örgütlerinin devletle olan bağlantıları ile güvenlik güçlerinin de karıştığı iddia edilen olayların boyutlarını tespit etmek amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/110)

2. - Bitlis Milletvekili Kâmran İnan ve 24 arkadaşının, Libya gezisi esnasında Türk Milletine yapılan hakaretlere duyarsız ve tepkisiz kalması nedeniyle devletin dış ilişkilerinde küçültücü duruma düşürüldüğü iddiasıyla Başbakan Necmettin Erbakan hakkında gensoru açılmasına ilişkin önergesi (11/4)

C) TEZKERELER VE ÖNERGELER

1. - Arnavutluk Meclis Başkanının davetine Türkiye Büyük Millet Meclisini temsilen icabet edecek parlamento heyetinde yer alacak milletvekillerine ilişkin Başkanlık tezkeresi (3/509)

2. - Kuzey Atlantik Asamblesi Türk Grubunda boş bulunan üyelik için grubunca aday gösterilen milletvekiline ilişkin Başkanlık tezkeresi (3/511)

3. - Bosna-Hersek Temsilciler Meclisi ve Parlamenterler Meclisi açılış törenlerine, Türkiye Büyük Millet Meclisini temsilen katılacak parlamento heyetine ilişkin Başkanlık tezkeresi (3/510)

4. - Türkiye Büyük Millet Meclisini temsilen bir parlamento heyetinin, Pakistan Meclis Başkanının davetine icabet etmesine ilişkin Başkanlık tezkeresi (3/512)

IV. - ÖNERİLER

A) DANIŞMA KURULU ÖNERİSİ

1. - (11/2), (11/3) ve (11/4) esas numaralı gensoru önergeleri ile geçen dönemden intikal etmiş bulunan (9/11) ve (9/22) esas numaralı Meclis soruşturması komisyonları raporlarının gündemdeki yeri, görüşme günü, konuşma ve çalışma süresi ile Genel Kurulun 22.10.1996 Salı günkü birleşiminde sözlü soruların görüşülmesine ilişkin Danışma Kurulu Önerisi

V. - KANUN TASARI VE TEKLİFLERİYLE KOMİSYONLARDAN GELEN DİĞER İŞLER

1. - 926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa Bir Geçici Madde Eklenmesine İlişkin 488 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve Millî Savunma Komisyonu Raporu (1/215) (S. Sayısı : 23)

2. - Ankara Milletvekili Yücel Seçkiner'in, 4.7.1934 Tarih ve 2559 Sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine Dair Kanun Teklifi ve İçişleri Komisyonu Raporu (2/64) (S. Sayısı : 15)

3. - Tokat Milletvekili Ahmet Feyzi İnceöz ve 22 Arkadaşının, Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun Teklifi ile Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair 9.1.1991 Tarih ve 3694 Sayılı Kanun ve Anayasanın 89 uncu Maddesi Gereğince Cumhurbaşkanınca Bir Daha Görüşülmek Üzere Geri Gönderme Tezkeresi ve Adalet Komisyonu Raporu (2/70, 1/5) (S. Sayısı : 17)

4. - Yabancıların Türkiye'de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanunun İki Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve İçişleri Komisyonu Raporu (1/385) (S. Sayısı : 30)

5. - Türk Ceza Kanununun ve Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun Birer Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun Bir Maddesinin Değiştirilmesine Dair Kanun Tasarıları ve Adalet ve İçişleri komisyonları raporları (1/439, 1/428, 1/430) (S. Sayısı : 34)

6. - İstanbul Milletvekili Bülent Ecevit ve 5 Arkadaşının; Genel Nüfus Tespiti Yapılması ve Seçmen Kütüklerinin Güncelleştirilmesi Hakkında Kanun Teklifi ve Anayasa ve Plan ve Bütçe komisyonları raporları (2/216) (S. Sayısı : 40)

7. - Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanuna Bir Ek Madde Eklenmesine Dair Kanun Tasarısı ve Adalet Komisyonu Raporu (1/465) (S. Sayısı : 41)

8. - Eski Yugoslavya'da İşlenen Bazı Suçların Kovuşturulması Hakkında Kanun Tasarısı ve Adalet Komisyonu Raporu (1/467) (S. Sayısı : 42)

9. - Türk Ticaret Kanununun Bir Maddesinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler ve Adalet komisyonları raporları (1/297) (S. Sayısı : 55)

10. - 3167 Sayılı Çekle Ödemelerin Düzenlenmesi ve Çek Hamillerinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve Adalet Komisyonu Raporu (1/461) (S. Sayısı : 56)

11. - Kimlik Bildirme Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve Adalet ve İçişleri komisyonları raporları (1/292) (S. Sayısı : 60)

12. - Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanuna Bir Ek Madde Eklenmesine Dair Kanun Tasarıları ile Kahramanmaraş Milletvekili Esat Bütün ve 19 Arkadaşının; 6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun Ek 8 inci Maddesinin Birinci Fıkrasının Değiştirilmesine ve Bir Madde Eklenmesine Dair Kanun Teklifi ve İzmir Milletvekili Hakan Tartan ve 11 Arkadaşının Aynı Mahiyetteki Kanun Teklifi ve İçişleri Komisyonu Raporu (1/443, 1/464, 2/348, 2/352)(S. Sayısı : 61)

13. - Türkiye Vatandaşlığı Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı ve İçişleri Komisyonu Raporu (1/460) (S. Sayısı : 62)

14. - Uzman Jandarma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve İçişleri Komisyonu Raporu (1/463) (S. Sayısı : 64)

15. - Siirt Milletvekili Mehmet Emin Aydın'ın, Yabancıların Türkiye'de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanunun Bir Maddesinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ve İçişleri Komisyonu Raporu (2/342) (S. Sayısı : 65)

16. - Taşınmaz Mal Zilyetliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkında Kanuna Bazı Maddeler Eklenmesine Dair Kanun Tasarısı ve Adalet ve İçişleri komisyonları raporları (1/456) (S. Sayısı : 66)

17. - Devlet Mezarlığı Dışında Defnedilen Bazı Devlet Büyüklerinin Mezarları Hakkında Kanun Tasarısı ve Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm ve İçişleri komisyonları raporları (1/462) (S. Sayısı : 67)

18. - Belediye Kanununun 127 nci Maddesine Bir Fıkra Eklenmesi Hakkında Kanun Tasarısı ve İçişleri Komisyonu Raporu (1/468) (S. Sayısı : 70)

19. - Topyekûn Savunma Sivil Hizmetleri Kanunu Tasarısı ve Adalet ve İçişleri komisyonları raporları (1/406) (S. Sayısı : 72)

20. - Bazı Kurum ve Kuruluşların Korunması ve Güvenliklerinin Sağlanması Hakkında Kanunun İki Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve İçişleri Komisyonu Raporu (1/479) (S. Sayısı : 73)

21. - Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun İki Maddesinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı ve İçişleri Komisyonu Raporu (1/485) (S. Sayısı : 74)

22. - Er Kazanından İaşe Edileceklere İlişkin Kanunun Bir Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun Tasarısı ve İçişleri Komisyonu Raporu (1/466) (S. Sayısı : 75)

23. - Belediye Kanununa Bir Ek Madde Eklenmesine Dair Kanun Tasarısı ve İçişleri Komisyonu Raporu (1/454) (S. Sayısı : 76)

24. - Türkiye Emekli Subaylar, Emekli Astsubaylar, Harp Mamulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri ve Muharip Gaziler Dernekleri Hakkında Kanunun Bir Maddesinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı ve İçişleri Komisyonu Raporu (1/393) (S. Sayısı : 77)

25. - Türkiye Cumhuriyeti ve Makedonya Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri ve Plan ve Bütçe komisyonları raporları (1/440)(S. Sayısı : 78)

26. - Türkiye Cumhuriyeti ve Belarus Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun Tasarısı ve Dışişleri ve Plan ve Bütçe komisyonları raporları (1/294) (S. Sayısı : 79)

27. - Türkiye Cumhuriyeti ve Bulgaristan Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri ve Plan ve Bütçe komisyonları raporları (1/357)(S. Sayısı : 80)

28. - Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkmenistan Hükümeti Arasında Karşılıklı Büyükelçilik Açılması Hususunda Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri ve Plan ve Bütçe komisyonları raporları (1/311)(S. Sayısı : 81)

29. - Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kırgız Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Karşılıklı Büyükelçilik Faaliyetlerinin Gayrimenkul ve Malî Veçhelerine İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri ve Plan ve Bütçe komisyonları raporları (1/310)(S. Sayısı : 82)

30. - Türkiye Cumhuriyeti ile Pakistan İslam Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulundu Hakkında Kanun Tasarısı ve Dışişleri ve Plan ve Bütçe komisyonları raporları (1/361)(S. Sayısı : 83)

31. - Türkiye Cumhuriyeti ve Litvanya Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Plan ve Bütçe komisyonu Raporu (1/365)(S. Sayısı : 84)

32. - Türkiye Cumhuriyeti ile Çek Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri ve Plan ve Bütçe komisyonları raporları (1/356)(S. Sayısı : 88)

33. - Askerî Ceza Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında kanun Tasarısı ve Adalet Komisyonu Raporu (1/394)(S. Sayısı : 89)

I. - GEÇEN TUTANAK ÖZETİ

TBMM Genel Kurulu Saat 15.00'te açılarak iki oturum yaptı.

Manisa Milletvekili Hasan Gülay'ın, Ege Bölgesi kuru üzüm ve pamuk üreticilerinin sorunlarına ilişkin gündemdışı konuşmasına Sanayi ve Ticaret Bakanı E. Yalım Erez,

Sakarya Milletvekili Ahmet Neidim'in, mısır üreticilerinin sorunlarına,

Konya Milletvekili Nezir Büyükcengiz'in, çiftçilerin borçlarının ertelenmesine,

İlişkin gündemdışı konuşmalarına da Tarım ve Köyişleri Bakanı Musa Demirci;

Cevap verdiler.

Portekiz'e gidecek olan İçişleri Bakanı Mehmet Ağar'a dönüşüne kadar, Devlet Bakanı Bekir Aksoy'un,

Romanya'ya gidecek olan Devlet Bakanı Ayfer Yılmaz'a, dönüşüne kadar, Devlet Bakanı H. Ufuk Söylemez'in,

Mısır, Libya ve Nijerya'ya giden Devlet Bakanı Abdullah Gül'e, dönüşüne kadar Kültür Bakanı İsmail Kahraman'ın,

Azerbaycan Cumhuriyetine giden Devlet Bakanı Namık Kemal Zeybek'e, dönüşüne kadar, Devlet Bakanı Işılay Saygın'ın,

İtalya'ya giden;

Devlet Bakanı Lütfü Esengün'e dönüşüne kadar, Devlet Bakanı Gürcan Dağdaş'ın,

Devlet Bakanı Nevzat Ercan'a, Devlet Bakanı M. Salim Ensarioğlu'nun :

Vekillik etmelerinin uygun görülmüş olduğuna ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkereleri ile

Bitlis Milletvekili Edip Safder Gaydalı'nın, Kamu İktisadî Teşebbüsleri Komisyonu üyeliğinden çekildiğine ilişkin önergesi;

Genel Kurulun bilgisine sunuldu.

Zonguldak Milletvekili Mümtaz Soysal ve 20 arkadaşının, dış politikanın belirlenme ve yürütülmesindeki tutarsızlıklar nedeniyle devletin küçük düşürüldüğü iddiasıyla Bakanlar Kurulu hakkında gensoru açılmasına ilişkin önergesi (11/3) Genel Kurulun bilgisine sunuldu; Önergenin görüşme gününün, Danışma Kurulu kararı üzerine, Genel Kurulca belirleneceği açıklandı.

(10/7) ve (10/13-53) esas numaralı Meclis Araştırma Komisyonu Başkanlıklarının, komisyonların görev sürelerinin bir ay süreyle uzatılmasına ilişkin tezkereleri Genel Kurulun bilgisine sunuldu.

Finlandiya Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Başkanının TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanını davetine icabet edilmesine ilişkin Başkanlık tezkeresi ile,

Gazeteci Metin Göktepe cinayeti konusundaki Meclis Araştırması Komisyonu Raporunun (S. Sayısı : 68) gündemin "Özel Gündemde Yer Alacak İşler" kısmında yer almasına ve görüşmelerinin, Genel Kurulun 15.10.1996 Salı günkü birleşiminde yapılmasına,

8.10.1996 tarihli gelen kâğıtlarda yayımlanan ve bastırılıp dağıtılan, Türkiye Büyük Millet Meclisinin Dış İlişkilerinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Teklifinin, 48 saat geçmeden gündemin "Kanun Tasarı ve Teklifleriyle Komisyonlardan Gelen Diğer İşler" kısmının ikinci sırasına alınmasına;

İlişkin Danışma Kurulu önerileri kabul edildi.

RP Grubuna ait olup, açık bulunan;

(9/1) esas numaralı Meclis Soruşturması Komisyonu üyeliğine Malatya Milletvekili Fikret Karabekmez,

(9/2) esas numaralı Meclis Soruşturması Komisyonu üyeliğine Eskişehir Milletvekili Hanifi Demirkol,

(9/3) esas numaralı Meclis Soruşturması Komisyonu üyeliğine de İçel Milletvekili Mehmet Emin Aydınbaş;

Ad çekmek suretiyle seçildiler.

Gündemin "Sözlü Sorular" kısmına geçilerek;

İstanbul Milletvekili Halit Dumankaya'nın;

1 inci sırasında bulunan (6/1),

2 nci sırasında bulunan (6/2),

5 inci sırasında bulunan (6/65),

6 ncı sırasında bulunan (6/66),

7 nci sırasında bulunan (6/67),

8 inci sırasında bulunan (6/68),

9 uncu sırasında bulunan (6/69),

10 uncu sırasında bulunan (6/70),

11 inci sırasında bulunan (6/71),

12 nci sırasında bulunan (6/72),

13 üncü sırasında bulunan (6/73),

14 üncü sırasında bulunan (6/74),

15 inci sırasında bulunan (6/75),

16 ncı sırasında bulunan (6/76),

17 nci sırasında bulunan (6/77),

18 inci sırasında bulunan (6/78),

19 uncu sırasında bulunan (6/79),

20 nci sırasında bulunan (6/80),

21 inci sırasında bulunan (6/81),

22 nci sırasında bulunan (6/82),

23 üncü sırasında bulunan (6/83),

24 üncü sırasında bulunan (6/84),

25 inci sırasında bulunan (6/85),

26 ncı sırasında bulunan (6/86),

27 nci sırasında bulunan (6/87),

28 inci sırasında bulunan (6/88),

29 uncu sırasında bulunan (6/89),

30 uncu sırasında bulunan (6/90),

31 inci sırasında bulunan (6/92),

32 nci sırasında bulunan (6/94),

33 üncü sırasında bulunan (6/98),

35 inci sırasında bulunan (6/101),

36 ncı sırasında bulunan (6/103),

İzmir Milletvekili Hakan Tartan'ın;

38 inci sırasında bulunan (6/152),

39 uncu sırasında bulunan (6/153),

Elazığ Milletvekili Ahmet Cemil Tunç'un :

43 üncü sırasında bulunan (6/154),

44 üncü sırasında bulunan (6/156),

45 inci sırasında bulunan (6/164),

3 üncü sırasında bulunan, İstanbul Milletvekili Bülent Akarcalı'nın (6/60),

4 üncü sırasında bulunan, Sıvas Milletvekili Mahmut Işık'ın (6/64),

34 üncü sırasında bulunan, Niğde Milletvekili Mehmet Salih Katırcıoğlu'nun (6/99),

37 nci sırasında bulunan, İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Şahin'in, (6/5)

40 ıncı sırasında bulunan, Diyarbakır Milletvekili Abdülkadir Aksu'nun (6/108)

41 inci sırasında bulunan, Yalova Milletvekili Yaşar Okuyan'ın (6/109),

42 nci sırasında bulunan, İzmir Milletvekili Atilla Mutman'ın (6/7);

Esas numaralı sözlü sorularının üç birleşim içerisinde cevaplandırılmadıklarından yazılı soruya çevrildikleri ve gündemden çıkarıldıkları bildirildi.

Niğde Milletvekili Mehmet Salih Katırcıoğlu'nun;

46 ncı sırasında bulunan (6/167),

59 uncu sırasında bulunan (6/180),

Elazığ Milletvekili Ahmet Cemil Tunç'un;

48 inci sırasında bulunan (6/176),

51 inci sırasında bulunan (6/14),

52 nci sırasında bulunan (6/15),

53 üncü sırasında bulunan (6/16),

Rize Milletvekili Şevki Yılmaz'ın;

49 uncu sırada bulunan /6/8),

54 üncü sırada bulunan (6/17),

60 ıncı sırada bulunan (6/182),

Ordu Milletvekili Hüseyin Olgun Akın'ın;

50 nci sırada bulunan (6/10),

69 uncu sırada bulunan (6/31),

Malatya Milletvekili Ayhan Fırat'ın;

55 inci sırada bulunan (6/18),

56 ncı sırada bulunan (6/19),

57 nci sırada bulunan (6/20),

Aydın Milletvekili Sema Pişkinsüt'ün;

61 inci sırada bulunan (6/23),

63 üncü sırada bulunan (6/25),

Konya Milletvekili Veysel Candan'ın;

66 ncı sırada bulunan (6/28),

67 nci sırada bulunan (6/29),

Konya Milletvekili Mustafa Ünaldı'nın;

72 nci sırada bulunan (6/36),

73 üncü sırada bulunan (6/37),

47 nci sırada bulunan, Nevşehir Milletvekili Mehmet Elkatmış'ın (6/172)

58 inci sırada bulunan, Adana Milletvekili Sıtkı Cengil'in (6/21),

62 nci sırada bulunan, İstanbul Milletvekili Azmi Ateş'in (6/24),

64 üncü sırada bulunan, Yozgat Milletvekili Kâzım Arslan'ın (6/26),

65 inci sırada bulunan, Diyarbakır Milletvekili Yakup Hatipoğlu'nun (6/27),

68 inci sırada bulunan, Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan'ın (6/30),

70 inci sırada bulunan, İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Şahin'in (6/32),

71 inci sırada bulunan, Balıkesir Milletvekili İsmail Özgün'ün (6/34);

Esas numaralı sözlü sorular ilgili bakanlar Genel Kurulda hazır bulunmadıklarından ertelendi.

74 üncü sırada bulunan, Kayseri Milletvekili Recep Kırış'ın, dinî vecibelerini yerine getiren ordu mensuplarına ilişkin sözlü sorusuna (6/38) Millî Savunma Bakanı Turhan Tayan cevap verdi.

Gündemin "Kanun Tasarı ve Teklifleriyle Komisyonlardan Gelen Diğer İşler" kısmının;

1 inci sırada bulunan 23,

3 üncü sırada bulunan 15,

5 inci sırada bulunan 30,

6 ncı sırada bulunan 34,

11 inci sırada bulunan 40,

12 nci sırada bulunan 41,

13 üncü sırada bulunan 42,

14 üncü sırada bulunan 55,

15 inci sırada bulunan 56,

S. Sayılı Kanun tasarı ve teklifleri ile,

4 üncü sırada bulunan 17 S. Sayılı, 3694 sayılı Kanun ve Cumhurbaşkanınca Bir Daha Görüşülmek Üzere Geri Gönderme Tezkeresi ve Adalet Komisyonu Raporunun müzakereleri, komisyon yetkilileri Genel Kurulda hazır bulunmadıklarından, ertelendi.

Türkiye Büyük Millet Meclisinin Dış İlişkilerinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 6 ncı Maddesinin Üçüncü Fıkrasının Değiştirilmesi Hakkında Kanun Teklifi (2/174) (S. Sayısı : 98) ile,

Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun İki Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair (1/386, 1/401) (S. Sayısı : 35),

Askerî Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanununun Bir Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında (1/410) (S. Sayısı : 36),

Türk Silahlı Kuvvetleri Özel Beslenme Kanununa Bir Madde Eklenmesi Hakkında (1/404) (S. Sayısı : 37),

Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Hakkında 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanunun Bir Maddesinin Yürürlükten Kaldırılmasına İlişkin (1/412) (S. Sayısı : 38),

Askerî Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair (1/423) (S. Sayısı : 59),

Kanun tasarılarının, yapılan müzakerelerden sonra, kabul edildikleri ve kanunlaştıkları açıklandı.

10 Ekim 1996 Perşembe günü saat 15.00'te toplanmak üzere, birleşime 18.22'de son verildi.

Yasin Hatiboğlu

Başkanvekili

Kâzım Üstüner Ali Günaydın

Burdur Konya

Kâtip Üye Kâtip Üye

II. - GELEN KÂĞITLAR

10 . 10 . 1996 PERŞEMBE

Sözlü Soru Önergesi

1. - Burdur Milletvekili Kazım Üstüner'in, bir beyanına ilişkin Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısından sözlü soru önergesi (6/337) (Başkanlığa geliş tarihi : 19.9.1996)

Yazılı Soru Önergeleri

1. - Manisa Milletvekili Tevfik Diker'in, dış gezisinden sonra basına yaptığı açıklamaya ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/1445) (Başkanlığa geliş tarihi : 9.10.1996)

2. - İzmir Milletvekili Hakan Tartan'ın, Ege Bölgesi ve İzmir'de kullanılan banliyö trenleri ve raybuslara ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/1446) (Başkanlığa geliş tarihi : 9.10.1996)

3. - İzmir Milletvekili Hakan Tartan'ın, haklarında soruşturma açılan öğretmenlere ilişkin Millî Eğitim Bakanından yazılı soru önergesi (7/1447) (Başkanlığa geliş tarihi : 9.10.1996)

4. - Aydın Milletvekili Fatih Atay'ın, Kuşadası'nda yaşanan tabiî afette zarar gören esnafın zararının karşılanması için alınacak tedbirlere ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/1448) (Başkanlığa geliş tarihi : 9.10.1996)

5. - Aydın Milletvekili Fatih Atay'ın, Diyanet İşleri Başkanlığından bazı bakanlıklara yapılan nakillere ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/1449) (Başkanlığa geliş tarihi : 9.10.1996)

6. - Konya Milletvekili Nezir Büyükcengiz'in, Başbakan'ın Afrika gezisine katılan bir milletvekilinin tutumuna ilişkin Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısından yazılı soru önergesi (7/1450) (Başkanlığa geliş tarihi : 9.10.1996)

7. - İstanbul Milletvekili Bülent Akarcalı'nın, İstanbul'un elektrik dağıtımında yaşanan bazı sorunlara ilişkin Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanından yazılı soru önergesi (7/1451) (Başkanlığa geliş tarihi : 9.10.1996)

8. - İstanbul Milletvekili Bülent Akarcalı'nın, İstanbul'un elektrik kablolarının değiştirilmesiyle ilgili olarak ŞATEK firması ile BEDAŞ arasında yaşanan bazı olaylara ilişkin Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanından yazılı soru önergesi (7/1452) (Başkanlığa geliş tarihi : 9.10.1996)

9. - İstanbul Milletvekili Bülent Akarcalı'nın, İstanbul'un elektrik dağıtımı ile ilgili olarak BEDAŞ ve ŞATEK arasındaki yetki ve görev çatışmasına ilişkin Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanından yazılı soru önergesi (7/1453) (Başkanlığa geliş tarihi : 9.10.1996)

Meclis Araştırma Önergesi

1. - Batman Milletvekili Ataullah Hamidi ve 22 arkadaşının, yasa dışı suç örgütlerinin devletle olan bağlantıları ile güvenlik güçlerinin de karıştığı iddia edilen olayların boyutlarını tespit etmek amacıyla Anayasanın 98 inci, İçtüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri uyarınca Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/110) (Başkanlığa geliş tarihi : 9.10.1996)

Gensoru Önergesi

1. - Bitlis Milletvekili Kâmran İnan ve 24 arkadaşının, Libya gezisi esnasında Türk Milletine yapılan hakaretlere duyarsız ve tepkisiz kalması nedeniyle devletin dış ilişkilerinde küçültücü duruma düşürüldüğü iddiasıyla Anayasanın 99 uncu, İçtüzüğün 106 ncı maddeleri uyarınca Başbakan Necmettin Erbakan hakkında bir gensoru açılmasına ilişkin önergesi (11/4) (Başkanlığa geliş tarihi : 9.10.1996) (Dağıtma tarihi : 10.10.1996)

Süresi İçinde Cevaplandırılmayan

Yazılı Soru Önergeleri

1. - İzmir Milletvekili Birgen Keleş'in, Türkiye Kalkınma Bankasına yapılan atamalara ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/998)

2. - Hatay Milletvekili Nihat Matkap'ın, kamu kuruluşlarınca yüksek fiyatla ilaç satın alındığına ilişkin Sağlık Bakanından yazılı soru önergesi (7/1000)

3. - İstanbul Milletvekili Ercan Karakaş'ın, cezaevlerinin sorunlarına ve alınacak tedbirlere ilişkin Adalet Bakanından yazılı soru önergesi (7/1002)

4. - Balıkesir Milletvekili İ. Önder Kırlı'nın, Balıkesir Devlet Hastanesi Başhemşiresinin görevden alınış nedenine ilişkin Sağlık Bakanından yazılı soru önergesi (7/1008)

BİRİNCİ OTURUM

Açılma Saati: 15.00

10 Ekim 1996 Perşembe

BAŞKAN : Başkanvekili Yasin HATİBOĞLU

KÂTİP ÜYELER : Ali GÜNAYDIN (Konya), Kâzım ÜSTÜNER (Burdur)

BAŞKAN - Çalışmalarımızın hayırlara vesile olmasını Cenabı Allah'tan niyaz ederek, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 6 ncı Birleşimini açıyorum.

Sayın milletvekilleri, ad okunmak suretiyle yoklama yapılacaktır. Genel Kurul salonunda hazır bulunan sayın milletvekillerinin yüksek sesle işaret buyurmalarını rica ediyorum.

Sayın milletvekilleri, dün, değerli arkadaşlarımız, haklı olarak, ses düzeninin sıhhatinden şikâyet etmişlerdi. Parlamentonun ilgili görevli personeli ve bu ses cihazını düzenleyen firma, dün gece sabaha kadar çalıştı. Bugün, arada bir kontrol edecekler; yadırgamamanızı, daha rahat bir çalışma ortamı sunalım diye, sizden, o kadarcık bir müsamaha rica ediyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

Görevli arkadaşlarımız, ihtiyaç hissettikleri noktada ayarlamayı, düzenlemeyi yapabilirler.

Evet, isterseniz, Sayın Günaydın, ben görüyorum ki epeyce iştirak oldu.

Şimdiki müşahedeme göre, toplantı yetersayımız vardır; çalışmalara başlıyoruz.

Şimdi, bu ses ulaşımı nasıl arkadaşlar? ("Gayet güzel Sayın Başkan" sesleri) Güzel, değil mi efendim.

Peki, teşekkür ediyorum.

Şimdi kürsüye çağıracağım ilk arkadaşımdan rica ediyorum, mikrofon, kendi vaziyeti ve bir de sesin kendi kulağına gelişini takip edebilirse, eksikliğin nerede olduğunu tespit edelim, düzelttirelim. İlk kürsüye çağıracağım arkadaşımdan rica ediyorum, yer değiştirmek suretiyle, yani ileri geri gitmek suretiyle, sesi bir kontrol edelim.

Gündeme geçmeden önce, gündemdışı söz talepleri vardır; üç sayın arkadaşımın bu taleplerini yerine getireceğim.

III. - BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI

A) GÜNDEMDIŞI KONUŞMALAR

1. - Kırklareli Milletvekili Necdet Tekin'in, ayçiçeği üretimine ilişkin gündemdışı konuşması ve Sanayi ve Ticaret Bakanı E. Yalım Erez'in cevabı

BAŞKAN - Birinci sırada, ayçiçeği üretimiyle ilgili olmak üzere, Demokratik Sol Parti Kırklareli Milletvekili Sayın Necdet Tekin'e gündemdışı söz verdim.

Buyurun Sayın Tekin. (DSP sıralarından alkışlar)

NECDET TEKİN (Kırklareli) - Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; mikrofonun kontrolü açısından, zaman zaman geriye doğru giderek, zaman zaman ileriye, mikrofona yaklaşarak konuşmamı yapacağım; onun için, şimdiden özür dilerim.

BAŞKAN - Hayır, hayır... Hep ileriye gideceğiz, geriye gitme yok. Ses ayarı... (DSP sıralarından alkışlar)

NECDET TEKİN (Devamla) - Efendim, daima ileriye gideceğiz. Zatı âlinizin önerileri üzerine bunu söyledim.

BAŞKAN - Teşekkür ederim.

NECDET TEKİN (Devamla) - Ayçiçeği ürünü, üretimi, üretimin desteklenmesi, ithalatı üzerine gündemdışı söz almış bulunuyorum; hepinizi saygılarımla selamlarım.

Yurdumuzda, ayçiçeği üretimi, Karadeniz ve İç Anadolu'nun bir kısmıyla Marmara Bölgesinin hemen hemen tamamında yapılmaktadır. Tarım Bakanlığı ve OECD raporlarına göre yıllık üretimimiz gitgide azalmaktadır. Bu sene, ayçiçeği rekoltesinin, kuraklıktan ve yanlış izlenen tarım destek politikalarından dolayı, 500-600 bin ton olması beklenmektedir; ancak, ülkemizin bitkisel yağ ihtiyacı da yaklaşık 600 bin tondur. Bu ise, kabaca bir hesapla, ayçiçeği üretiminin 1,5 milyon ton olmasını gerektirmektedir. Ancak, 1983 sonrası izlenen yanlış tarım politikaları ve pazar destek fiyatının dolar bazında düşürülmesi, ülkemizi, ürettiği ayçiçeğinden daha fazlasını tüketmeye doğru itmiştir.

Sayın milletvekilleri, birliklere gelince: Birlikler, özellikle DYP-SHP Hükümeti döneminde 1994 yılından itibaren karadelik olarak ilan edilerek, destekleme dışına çıkarılmış, son üç yıldır desteklemedışı alım yapılmaya başlanmıştır.

Sayın milletvekilleri, şimdi de, ayçiçeği tane ithalatında oynanan bir oyunu sizlere aktarmak istiyorum. Fazla değil, ağustos ayında sadece Tekirdağ Liman Gümrüğünden 25 bin ton -bu iki aya dikkatlerinizi çekiyorum- eylül ayında sadece Tekirdağ Liman Gümrüğünden 12 bin ton Ukrayna ve Rusya menşeli ayçiçeği tanesi Trakya'ya girmiştir. Diğer gümrüklerden, toplam olarak 200 bin tona yakın Rusya ve Ukrayna menşeli ayçiçeğinin ülkemize girdiğini görüyoruz.

Şimdi, şunu söyleyebilirsiniz: Türkiye'de serbest pazar ekonomisi uygulanıyor. Bu da yasaldır. Doğrudur. Herkes istediği ithalatı yapabilir, yalnız, belli ahlak çerçevesinde.

Şimdi, lütfen dikkat buyurunuz. Ayçiçeği hasadı başlamadan önce -Trakya için söylüyorum- ve başladıktan sonra, âdeta, Trakya çiftçisinin gözünün içine baka baka, sadece, yüzde 3 ithalat vergisi ödenerek, ayçiçeği ithalatı yapılmıştır. Bu ayçiçeğinin Trakya'da Tekirdağ Limanında satış fiyatı 24-25 bin liradır. Şimdi, Kırklareli, Edirne, Tekirdağ çiftçisinin daha yeni ayçiçeğini hasat etmeden hemen önce ve hasat etme anında yapılan bu ayçiçeği ithalatı, Trakya çiftçisini moral ve ahlakî açıdan sarsmıştır. Taban fiyatlarının, sözünü ettiğim tarihlerde -10 Eylülde taban fiyatları açıklandı- açıklanmasının uzatıldığı bir dönemde ayçiçeğine umut bağlayan çiftçimize Hükümet tarafından bizce en büyük kötülük yapılmıştır. Sayın Bakan, 10 Eylülde ayçiçeği taban fiyatını açıklarken, ayçiçeğin ve ham yağına fon koyulacağını söylemiştir. Ancak, 21 Eylül tarihine kadar, böyle bir şey gelmemiş, herkes ithalatını yapmış ve yüzde 3'ten Gümrük Vergisi ödemiş; ancak, 21 Eylül tarihinde ayçiçeği tohumuna ithalatı için...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - 2 dakika yeter mi efendim?

NECDET TEKİN (Devamla) - Nasıl uygun görürseniz Sayın Başkanım.

BAŞKAN - Buyurun.

NECDET TEKİN (Devamla) - 21 Eylülde ayçiçeği ithalatına CIF fiyatı üzerinden yüzde 29 vergi koyulabilmiştir. Şimdi, Trakya çiftçisi, yüzde 3 ithalat vergisiyle, ucuz ayçiçeği ithal eden firmaları ve bunların sahiplerini bilmek istemektedir. Çünkü, bunu, ahlakî açıdan, Trakya çiftçisine yapılmış bir kötülüktür şeklinde görmektedir.

Çünkü, Sayın Bakan da dün açıkladı, bugün piyasada 35 bin lira olarak ilan edilen ayçiçeği taban fiyatı vardır, birliklerimiz bu fiyattan almaktadır; ancak, serbest piyasada 27 bin lirayı geçmemektedir.

Sayın milletvekilleri, bir şeyi daha hatırlatmak istiyorum, o da şudur : Bu ayçiçeği Rusya ve Ukrayna'dan gelmektedir. Bunların radyasyon testleri yapılmış mıdır? Bu radyasyon testleri, sadece Çekmece Nükleer Araştırmada yapılmaktadır, il müdürlüklerimizde yoktur; bunun da yapılıp yapılmadığını bilmek, en azından insanlarımıza sağlıklı bir şekilde radyasyonsuz ayçiçeği yağı yedirme açısından, sizlerin ve bizlerin hakkıdır.

Hepinize saygılar sunarım.

Teşekkür ederim. (DSP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Sayın Tekin, teşekkür ediyorum.

Efendim, bende 35 dakika alacağınız var, ileride kullanırsınız. ("35 saniye"sesleri)

Affedersiniz, 35 saniye. Yani, konuşmayı o kadar sevdim ki, gönlüm 35 dakika istemiş oldu. (DSP sıralarında alkışlar)

Cevap vermek üzere Sanayi ve Ticaret Bakanımız Sayın Erez; buyurun. (DYP sıralarından alkışlar)

SANAYİ VE TİCARET BAKANI E. YALIM EREZ (Muğla) -Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Sayın Tekin'in ayçiçeği alımları konusundaki sözleri üzerine söz almış bulunuyorum; hepinizi saygıyla selamlarım.

Değerli milletvekilleri, tarımsal kaynaklar bakımından dünyada kendi kendine yeten az sayıda ülkelerden biri olan ülkemizin, bitkisel yağ üretimi açısından bu yeterliliğe sahip olduğunu söylemek maalesef mümkün değildir. Ülkemizde bitkisel ayçiçeği açığı vardır; özellikle, ayçiçeği tohumu üretimi yetersiz kalmaktadır. İhtiyaç duyulan yağ miktarı, üretimle karşılanmadığı için de her yıl yurtdışından önemli miktarlarda hamyağ ithal edilmekte ve zaman zaman da ayçiçeği tohumu ithalatına başvurulmaktadır.

Türkiye'nin ham ayçiçeği yağı rekoltesi yıllar itibariyle; 1992 yılında 380 bin ton, 1993 yılında 325 bin ton, 1994 yılında 296 bin ton, 1995 yılında 360 bin ton, 1996 yılında da, tahminen 260 bin ton olacaktır.

Yine, yağlık ayçiçeği tohumu üretimimiz de, 1992 yılında 950 bin ton, 1993 yılında 815 bin ton, 1994 yılında 740 bin ton, 1995 yılında 900 bin ton olmuştur. Sayın konuşmacının belirttiği gibi, bu yıl kuraklık nedeniyle üretim 650 bin ton civarında kalacaktır.

Yine, son beş yılda hamyağ ayçiçeği ithalatına ödediğimiz döviz, 1991 yılında 150 milyon dolar, 1992 yılında 138 milyon dolar, 1993 yılında 74 milyon dolar, 1994 yılında 171 milyon dolar, 1995 yılında da 294 milyon dolar olmuştur.

Yine, yıllar itibariyle, yağlık ayçiçeği tohumu ithalatına ödediğimiz miktar da, 1991 yılında 11 milyon dolar, 1992 yılında 24 milyon dolar, 1993 yılında 18 milyon dolar, 1994 yılında 30 milyon dolar ve 1995 yılında da 120 milyon dolar olmuştur. 1995 ve 1996 yılında, yaklaşık 300 bin ton ham ayçiçeği yağı ve 200 bin ton da ayçiçeği tohumu ithal edilmiştir. Hükümet olarak -54 üncü Hükümet- ayçiçeği yağındaki bu açığı gidermenin yolunu, ayçiçeği tohumu üreticilerinin desteklenmesinde ve ayçiçeği tohumu üretiminin 600-700 bin tonlardan 1,5 milyon tona çıkarılması için -biraz evvel sayın konuşmacının dediği gibi- ayçiçeği ithalatındaki gümrüğü yüzde 23'ten yüzde 29'a, ham ayçiçeği yağındaki gümrüğü de yüzde 12'den yüzde 39'a çıkarmakta bulmuştur. Bunun nedeni -aslında, sosyal demokratların bize teşekkür etmeleri gereken bir husustur- üreticinin korunmasıdır; yani, ayçiçeği üreticisi korunsun diye, sosyal demokrat politika gütmüştür bu Hükümet. O nedenle, sosyal demokrat arkadaşların bu konuda Hükümeti yermeleri değil, Hükümete teşekkür etmeleri gerekir.

HASAN GÜLAY (Manisa) - Sayın Bakan, demagoji yapma!..

SANAYİ VE TİCARET BAKANI E. YALIM EREZ (Devamla) - Demagoji yapmıyorum, bilgi veriyorum.

Hayatım, ben ekonomiden gelmiş adamım. Buraya gelirsiniz, söylersiniz, cevabını alırsınız; gelirsiniz cevabını alırsınız... Bakın, ben, sizlerin yıllardır yapamadığını yaptım. Lafa geldiği zaman bana sanayici diyorsunuz. Ben, üreticiyi korumak için gümrükleri artırdım ki, sanayici yerli üreticiden mal alsın diye.

Bugün itibariyle, Trakyabirlik 215 bin ton ürün almış ve bu ürün bedelinin 4 trilyon lirası ödenmiştir.

1995 yılında, Trakyabirlik'e verilen kredi miktarı 450 milyar liradır. Bugüne kadar -bir ay içinde- Trakyabirlik'e verilen kredi miktarı 2,2 trilyon liradır.

Yine, 1994 yılında, ayçiçeği alım fiyatı 9 500 liradır. 1995 yılında 18 000 lira olarak açıklanmış; ancak, para zamanında ödenmediği için üretici ayçiçeğini 13 000 liradan satmıştır. 1996 yılında, Trakyabirlik'in ayçiçeğine alım için ödediği fiyat 35 000 liradır; yani, geçen seneki 18 000 liralık fiyatla mukayese ederseniz yüzde 94, eğer 13 000 liralık fiyatla mukayese ederseniz yüzde 140 bir artış vardır. Bu da, Hükümetimizin ayçiçeği üreticisine ve ayçiçeği üretiminin artırılmasına verdiği önemden kaynaklanmaktadır.

Hepinizi saygıyla selamlıyorum. (DYP ve RP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Sayın Bakan, teşekkür ediyorum.

Birinci gündemdışı konuşma cevaplandırılmıştır.

2. - Amasya Milletvekili Aslan Ali Hatipoğlu'nun, Amasya ve Çorum illerinde meydana gelen depreme ilişkin gündemdışı konuşması ve Bayındırlık ve İskân Bakanı Cevat Ayhan'ın cevabı

BAŞKAN - İkinci sırada, depremle ilgili olarak, Amasya Milletvekili Sayın Aslan Ali Hatipoğlu'na söz vereceğim.

Buyurun Sayın Hatipoğlu. (ANAP sıralarından alkışlar)

İnşallah depremi niye önlemediniz demeyeceklerdir!..

ASLAN ALİ HATİPOĞLU (Amasya) - Sayın Başkan, Yüce Meclisin değerli üyeleri; hepinizi ve ekranları başında bizleri izleyen ve bizlerden hayırlı hizmetler bekleyen tüm vatandaşları saygıyla selamlıyorum.

14 Ağustos 1996 Çarşamba sabahı, Amasya ve Çorum arasındaki bölgede, saat 4.55'te 5,6 ve saat 6'da 5,2 şiddetinde meydana gelen depremle ilgili tespitlerimi ve dileklerimi arz etmek üzere huzurlarınızdayım. Bu vesileyle, dün, Kuzey Kıbrıs ve çevresinde meydana gelen depremden mağdur olan soydaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Değerli milletvekilleri, deprem sonucunda, Amasya İlimiz sınırları içerisinde 1 909 konut, 16 okul, 34 cami ve 18 işyeri; Çorum İlimiz sınırları içersinde de 1 560 konut ve 7 işyeri ağır ve orta oranda hasar görmüştür. Büyük hasara rağmen, Allah'a şükürler olsun ki, can kaybı olmamıştır. Sarsıntılar, 30-40 gün, sık aralıklarla devam edegelmiştir.

26 Eylül 1995 tarihinde, milletimizi uzun süre yasa boğan Dinar depreminden gerekli dersi alıp, ekip ve ekipman eksikliklerini gideremeyen yetkililer, bölgemizde de uzun süre bocalamışlar ve başta çadır olmak üzere, aynî ve nakdî yardımlarda yetersiz kalmışlardır. Aradan geçen iki aya yakın bir zaman içerisinde, bölgeyi üç kez dolaştım ve gördüğüm şu ki, gecikmeli de olsa, yapılanlara rağmen, insanlarımız devlete küsmüş, ümitsizlik içerisinde, Hükümetin ilgisizliğini hak etmediklerini düşünüyorlar; çünkü, onlar, bu aziz vatan uğruna canını seve seve feda eden şehitlerin ve gazilerin torunları. Vatandaşlarımız, kendilerine uzatılacak şefkat dolu dost elini bekliyorlar.

Değerli milletvekilleri, en büyük sıkıntı hasar tespitlerinde yaşanmıştır. Bayındırlık Bakanlığı yetkililerinin verdiği hasar oranlarıyla gerçek hasarlar arasındaki ciddî farklılık, insanlarımızı şaşırtmış ve gerginliğe itmiştir. Yeteri kadar mağdur olan vatandaşlarımız mahkeme kapılarına düşmeden, bu ay sonunda yapılacak son itiraz tespitinde, yetkilileri, meseleyi adil bir şekilde çözmeye davet ediyorum.

Enkaz kaldırma çalışmaları, gecikmeli de olsa tamamlanmış, 19 Eylülde ihale edilen, Amasyada üç grup halindeki 864 konut, Çorum'da da iki grup halindeki 540 konutun yapımına aynı bakanlığın bürokratik işlemleri geciktirmesinden olsa gerek, hâlâ başlanamamıştır.

Bölgemiz, kışın erken geldiği ve ağır geçtiği yüksek yerleşim birimlerinin yoğunlukta olduğu köylerle doludur; 15 Aralık 1996 olarak belirlenen bitim tarihi halkımızı sıkıntıya düşürecektir; korkarım ki, inşaatlar zamanında bitmeyecektir. Yetkililerden, işlemlerin hızlandırılmasını, etkili ve sürekli denetimlerin yapılmasını istiyoruz.

Değerli milletvekilleri, İktidarda hoş gözükebilmek için popülist politikalar üreten, çiftçimizin Ziraat bankasına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarını erteleyip faizlerini affedeceğini vaat eden, halkımızın her kesimine -ayrı ayrı- gerçeklerle bağdaşmayan boş vaatlerde bulunan örtülü Mercümek Hükümetinin yetkililerine sesleniyorum; gelin, yurt çapında verdiğiniz sözü, deprem bölgesinde olsun tutun. Çünkü, o, bunların, Allah'ın verdiği afet karşısında, 53 üncü Hükümetin 11.4.1996 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla sağlanan yasal ve en tabiî haklarıdır. O karar, "Tabiî afetin vuku bulduğu tarihteki Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankasına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının bir yıl süreyle faizsiz ve müteakip iki yılda eşit dört taksitle ödenmek üzere üç yıl ertelenir ve yine, zarar gören esnafımıza bir yıl vadeli işletme ve tesis kredisi sağlanıp, birinci yılı faizsiz, taksit ödemesiz beş yılda geri ödenir" der.

Hasar gören yerleşim birimlerinin köy olması nedeniyle konutlarla beraber ahır ve samanlıklar da çok büyük hasar görmüş ve yıkılmıştır. Vatandaşlarımıza konut yapımı yanında ahır ve samanlık yapımı için de en az 500 milyon lira kredi sağlanmalıdır.

Ayrıca, düşük faizli besi kredileri burada değerlendirilmeli ve vatandaşa kredi verilmelidir.

Acilen, ıslah edilmiş tohumluk temin edilmeli ve dağıtılmalıdır.

Ayçiçeği ekiminin yoğun olduğu bölgemizde, 25-30 gün süren ödemelerin, bu bölgede olsun peşin yapılmasını istiyoruz.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

ASLAN ALİ HATİPOĞLU (Devamla) - Geçmiş olsun dilekleri için yöremizi teşrif eden başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Anavatan Partisi Genel Başkanı Sayın Mesut Yılmaz'a, Meclis Başkanvekilimiz Sayın Yasin Hatiboğlu Beye, Hükümet yetkililerine ve siyasî parti liderlerine, ayrıca yardımları için, başta Kızılay olmak üzere, tüm yardımsever kişi ve kuruluşlara, şahsım ve bölge vatandaşlarım adına, huzurlarınızda şükranlarımı sunarken, belki bir daha iktidara gelememe endişesiyle anlamsız yurtdışılarını sıklaştıran Başbakanı; sahte gözyaşlarıyla duygu sömürüsü yapan, Amerika'dan başka bir rüyası olmayan Yardımcısını, gerçekten ağlayan biçare insanların yaşadığı, yöremizde yaşanan deprem nedeniyle olsun bir kez dahi gelmedikleri yerlere davet ediyor ve onların sitemlerini iletiyorum. Ve diyorum ki: Bir köy var uzakta, o köy bizim köyümüz, sizin köyünüz; gelseniz de gelmeseniz de, ilgilenseniz de ilgilenmeseniz de o köyler bizim köyümüz. Biz elimizden geldiği kadar dost eli uzatıp, onlara gerekli yardımları yapacağız.

Değerli milletvekilleri, son günlerde yaşadığımız ve ülke sevenlerimizi gerçekten üzen siyasî depremin acısı, bölgedeki deprem acımızı çoktan unutturdu. Üç-beş kuruş uğruna, ülkenin manevî değerlerine ve çıkarlarına, cumhuriyetimize ve bayrağımıza yapılan saygısızlığa ve hakarete aldırmayan, pişkin, üflemeyle her şeyi çözeceğini sanan Romalı komutan Başbakan ile sıkıştığında ezan, Kur'an ve bayrak arkasına saklanan, hakkındaki soruşturma korkusuyla kayıtsız kalan Yardımcısını ve gerekli tepkiyi göstermeyenleri Yüce Türk Milletine şikâyet ediyorum...

ÖMER EKİNCİ (Ankara) - Bittiniz, bittiniz...

ASLAN ALİ HATİPOĞLU (Devamla) - ...ve en iyi cevabı da onların vereceklerine inanıyorum.

Bu sorumsuzluğu, Refah ve DYP'deki sağduyu sahibi, manevî değerlerimizin ve ülke çıkarlarının...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

ASLAN ALİ HATİPOĞLU (Devamla) - ...parti değerlerinden daha önde geldiğine inanan arkadaşlarımızla birlikte aşacağımız inancımı tazeliyor ve Cenabı Hak'tan her türlü afetlerden bizleri muhafaza etmesi temennisiyle saygılar sunuyorum. (ANAP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Sayın Hatipoğlu teşekkür ediyorum.

Sayın Hatipoğlu'nun depremle ilgili gündemdışı konuşmasına cevap vermek üzere, Bayındırlık ve İskân Bakanımız Sayın Ayhan; buyurun. (RP sıralarından alkışlar)

BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANI CEVAT AYHAN (Sakarya) - Muhterem Başkan, muhterem üyeler; Amasya Milletvekili Aslan Ali Hatipoğlu'nun, Amasya ve Çorum'da meydana gelen deprem felaketi sebebiyle yapmış olduğu konuşmaya cevap vermek, bilgi arz etmek üzere huzurunuza gelmiş bulunuyorum.

Ancak, ben, burada, depremle ilgili meseleleri anlatmak için hazırlık yaptım; ama, arkadaşımız, Hükümetin Başbakanının yurtdışı gezilerinden, Hükümet ortağı partimizin değerli Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısından ve Hükümeti teşkil eden partilerin çeşitli meselelerinden bahsetti. Herhalde, Başkan, beni buraya, sadece depremle ilgili hususlar hakkında bilgi için davet etti...

BAŞKAN - Tabiî efendim, sadece o kesimi için.

BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANI CEVAT AYHAN (Devamla) - Evet, Hükümetin diğer üyeleri, herhalde, bu değerli arkadaşımıza bilgi verirler.

Muhterem arkadaşlar, Çorum ve Amasya illerimizde meydana gelen deprem, malumunuz 14 Ağustos 1996'da meydana geldi ve Bayındırlık ve İskân Bakanı olarak -bölgeye giden ilk bakan olarak- derhal bölgeye hareket ettim. Lütfeder, bana da teşekkür ederler diye bekledim; ama, etmediler, herhalde zühuldür, onun için bir şey demiyorum.

ASLAN ALİ HATİPOĞLU (Amasya) - Hükümet olarak bahsettim Sayın Bakanım.

BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANI CEVAT AYHAN (Devamla) - Şimdi, tabiî, burada gelip konuşmak kolay. Bakın, 14 Ağustos 1996 tarihinde deprem oldu; derhal bütün imkânları seferber ederek, 19 Eylül 1996'da, 1 400 evin ihalesini yaptık. Bunun manası ne; 35 günde ihale yapabildik. Daha önceki depremde, Erzincan depreminde bu ihale 92 günde olmuş; hadise 13 Mart 1992'de olmuş, ihale 15 Haziran 1992'de olmuş. Dinar depreminde hadise 1 Ekim 1995'te olmuş, ihale 10 Nisan 1996'de olmuş, 190 günde olmuş. Arkadaşımız, bizden, bu bilgileri isteseydi verirdik; 92 gün, 190 gün, 35 gün... Yani Bakanlığımın değerli mensupları gece gündüz çalışarak bu ihaleleri yaptılar ve şimdi sahada inşaatlar başladı.

Muhterem Heyetinize, inşaatların durumu hakkında bilgi arz edeyim. Bakın, yıkılan 1 397 ev, bunların inşasıyla ilgili olan ihalede, 684 evin yer teslimi yapıldı. Bu 1 397 ev, 62 köye dağılmış; bunun 23'ü Çorum'da, 39'u da Amasya'da olmak üzere. Her ev ayrı bir problemdir; ama, tek tek, oradaki valilerimiz, oradaki bayındırlık müdürlerimiz, oradaki arkadaşlarımız gayret ederek, daha ihaleyi bağlamadan, olaydan hemen sonra, hasar tespitleri yapıldıktan sonra, derhal enkazın kaldırılmasına giriştiler, illerdeki imkânlarla yerleri temizlediler; biz ihaleyi bağladığımız zaman, müteahhide yerler hazır olsun diye.

Ancak, yerleri müteahhide verip teslim ederken, köylülerin, yerin değiştirilmesiyle ilgili talepleri -yani, eski evin yıkıldığı yerle, yeni evin yapılmasını istedikleri yer arasında farklılık- olduğu için, arkadaşlar, yer tesliminde, gece gündüz çalışmaktadırlar ve 1 397 evden 684'ünün yer teslimi müteahhitlere yapılmıştır. Müteahhitler arazide çalışmaktadır.

Her gün sabah 8.30'da faksla oradan bize -bizzat bana- rapor geliyor; ne faaliyet varsa, günlük olarak rapor alıyorum. Bugünkü tarih itibariyle söylüyorum. 442 tane evin temeli kazılmıştır, 81 evin temel kalıpları yapılmıştır, 57 evin demirleri hazırlanmıştır temel kalıpları itibariyle, 44 evin de temel betonu dökülmüştür. (RP sıralarından alkışlar) Fevkalade süratli bir şekilde bunları, 15 Aralıkta, inşallah, bitirmek istiyoruz; yani ikibuçuk aylık bir sürede bu evleri bitirmek istiyoruz.

Tabiî, bu şartlarda bu işi yürütmek için gayretle çalışan arkadaşlarımıza, Bakanlığım mensuplarına, bu iki ildeki idarecilerin hepsine buradan teşekkürlerimi arz ediyorum.

Diğer taraftan, deprem olur olmaz, Kızılayımız bütün imkânlarını kullanarak, bölgeye 1 960 çadır göndermiştir. Ne kadar çadır istenirse o kadar yolladık. Bizzat ben harekâtın içindeydim. Bilahara Sayın Cumhurbaşkanımıza tekrar gittik; Kızılay Genel Başkanı Kemal Demir Beyefendiyi de beraberimizde götürdük ve ne istenirse verdik. Battaniye dağıttık, yiyecek dağıttık. Ayrıca, afet fonundan depremzedelere, felaketzedelere nakdî yardımda da bulunduk. Yani, depremle ilgili mümkün olan, olabilecek olan her husus süratle yerine getirilmektedir.

Çorum'daki 269 evin ihalesinde bir hukukî sıkıntımız oldu; ihaleyi 5'e böldük; yani, 1 400 evi takriben 5'e böldük ki, herhangi bir sıkıntı halinde hepsi bloke olmasın diye. Çok da küçük müteahhitlere bölmedik; işler süratle yürütülebilsin; teçhizatı olan, imkânı olan, finansman gücü olan müteahhitlerce süratle inşa edilebilsin diye. Ancak, 269 evlik bir ihalede, teklif mektuplarındaki bir maddî hata sebebiyle, meseleyi, Danıştaya kadar götürdük; oradan mütalaa istedik; bugün yarın buna karar vereceğiz. Yani, bu 5 ihaleden birinde sıkıntımız var; bunu da aşmaya çalışıyoruz ve inşallah zamanında bitireceğiz.

Hepinize hürmetlerimi arz ederim. (RP ve DYP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Sayın Bakan, teşekkür ediyorum.

İkinci gündemdışı konuşma cevaplandırıldı.

3. - Hatay Milletvekili Mehmet Sılay'ın, basının misyonuna ilişkin gündemdışı konuşması

BAŞKAN - Üçüncü gündemdışı konuşmayı yapmak üzere, Hatay Milletvekili Sayın Mehmet Sılay, basının misyonuyla ilgili olarak Genel Kurulu bilgilendirmek istediler.

Buyurun Sayın Sılay. (RP sıralarından alkışlar)

MEHMET SILAY (Hatay) - Sayın Başkan, saygıdeğer mileltvekilleri; dünyadaki her türlü terörü, bu arada, Türkiye'de tezgâhlanan Hükümeti yıkma terörünü, mafyatik ve medyatik terörünü kınayarak sözlerime başlıyorum. (RP sıralarından "Bravo" sesleri alkışlar)

Basındaki yaygaranın siyasî infaza dönüştüğü son günlerde, yaşadığımız olayları halka yansıtırken basının içerisine düştüğü anafor hakkında birkaç cümle aktarmak üzere huzurlarınızdayım.

Hepiniz biliyorsunuz; doğru haber, hür yorum ve eğitim, basın-yayın kuruluşlarının temel ilkelerindendir, temel prensiplerindendir; hatta, geniş anlamda, medyanın varlık sebebidir. Yazılı ve görsel basının misyonu, halka yönelik eğitim amacını da içerir. Basın, okul gibi olmalıdır; üniversite gibi, mescit gibi bir eğitim kurumudur. Basının hür yorum ilkesi, doğru haberciliğine engel değildir. Doğru haber iletişimi, basınımızın saygınlığıyla da doğru orantılıdır; yoksa, medya, ülkede kaos çıkararak, istikrarsızlığın sebebi olur, milletin başına bela olur.

Değerli milletvekilleri, ancak, biz, varlık amacına sadık kalan basın kuruluşlarını tenzih ederek söylüyoruz. En çok izlenen kanal, en büyük gazete veya en çok satan gazete olmakla övünen ve maalesef, yalan haberlerle iç siyasete malzeme taşıyan birkaç yayın organı, basın ahlak yasasını da çiğneyerek, halkımızın temel değerlerine, halkımızın tercihlerine ve doğrudan doğruya halk iradesine karşı çirkin bir savaş başlattılar. Abartılı ve asparagas haber üreten boyalı basının vahşi kapitalizmin tetikçisi olduğunu, dolayısıyla tekelci sermayenin, yani holdinglerin, oligopollerin Türkiye'deki koltuk değneği rolünü üstlendiğini, halkımız esefle izlemektedir; ama, bu çamur kampanyasının arka planında, biz biliyoruz ki, otomotiv lobisi vardır. Yine, bu kampanyanın arka planındaki kumar mafiasını ve dış kaynaklı sömürü odaklarının varlığını, halkımız görmektedir.

Değerli milletvekilleri, yine bu sabıkalı medya, halkımız lehine hükümet icraatlarını eleştirip yol göstereceği yerde, laisizmi diline dolayarak sunî krizler oluşturup, askerî darbe çığırtkanlığı yapmaktadır. Ancak, milletimizin sağduyusuna rağmen, bu saatten sonra kimseyi kandıramazlar. Değerli milletvekilleri, Türkiye'de, bunca ihtilal ve darbe tecrübelerinden sonra, çok şükür, halk iradesine dayanan çoğulcu, katılımcı demokrasi, tüm kurumlarıyla birlikte vardır ve onu yaşatmak da, bu Yüce Meclisin aslî görevidir.

Ordumuz, şüphesiz, milletin ordusudur. Halkımızın dilinde ve gönlünde, ordumuz, peygamber ocağıdır ve dünyadaki tüm özgürlükçü demokrasilerde olduğu gibi, ordumuz, milletinin emrindedir; yani, siyasî otoritenin emrindedir.

Birkaç para babasının çıkarı uğruna, Yüce Meclisin içinden çıkan ve bugüne göre aritmetiksel olarak başka bir alternatifi de olmayan mevcut Hükümeti engellemek görevine, medya, alet olmamalıdır.

Bakınız, çarpık Afganistan benzetmeleri, laisizm mazereti ve Sayın Başbakanın Asya ve Afrika gezileri ve yalan darbe söylentileri -üzüntüyle ifade ediyorum- sözü geçen medya organlarını ayağa düşürmüştür, halk nezdinde saygınlığını kaybettirmiştir. Evet, kumarhane mafyasına, otomotiv lobisine ve kredi hortumları kesildiği için mutlu azınlığın güç odaklarının borazanlığına soyunan medya, gerçekten inandırıcılığını ve saygınlığını yitirmiştir. (RP sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar)

Peki, milletimiz basınından ne bekliyor, ne bekliyordu: Değerli milletvekilleri, milletimiz, basınından, yeni toplumsal projeler bekliyor; yani, yalan haberle çarpık yönlendirmeler değil, yeni atılımlar için toplumsal projeler ve basınımızdan çağımıza tanıklık etmelerini bekliyor. İç barışın teminatı olacak ve Türkiye'nin aydınlık geleceğine yeni ufuklar açacak, evrensel ve çağlarüstü yeni projeler bekliyor.

Değerli milletvekilleri, Batının çürüyen değerlerine taşeronluk eden Amerika Birleşik Devletleri çıkarlarının, içimizdeki Truva Atı misyonuyla, halkımızın temel değerlerine karşı çirkin savaşı başlatan medya...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

MEHMET SILAY (Devamla) - Bir dakika...

BAŞKAN - Yani, bu, süre istemek mi, yoksa bir dakika mı?..

MEMDUH BÜYÜKKILIÇ (Kayseri) - Bir dakika 1 dakikadır Sayın Başkan.

BAŞKAN - Peki efendim. Biz, adil olmak zorundayız. Diğer arkadaşlarımıza 2'şer dakika verdim.

Buyurun.

MEHMET SILAY (Devamla) - Batının çürüyen değerlerine taşeronluk eden ve bugün artık ikili anlaşmaların mutlaka yeniden gözden geçirilmesi gereken Amerika Birleşik Devletleri çıkarlarının içimizdeki Truva Atı misyonuyla, halkımızın temel değerlerine karşı çirkin savaşı başlatan medyayı ve onun siyasî destekçilerini milletimiz, ibretle ve nefretle izlemektedir.

Değerli milletvekilleri, ancak, çok şükür, diğer yanda, gerçeğin tercümanı basınımız da var. Aziz milletimizin tarihine saygılı, inancına, tercihine ve halk iradesine saygılı olan basınımızı burada şükranla anıyor, sizleri saygıyla selamlıyorum. (RP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Sayın Sılay, teşekkür ediyorum.

HAKAN TARTAN (İzmir) - Sayın Başkan, demokrasinin güvencesi olan Türk basını için burada söylenen sözleri şiddetle protesto ediyorum. (DSP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Sayın Tartan, konuşan arkadaşımız, basını ikiye ayırdı, "takdire şayanı var; ama tekdire müstahakı da var" dedi. Bir milletvekilinin değerlendirmesidir.

AYHAN FIRAT (Malatya) - Sayın Başkan, o ikisini belirtmedi; hangisi o?..

HAKAN TARTAN (İzmir) - O zaman yolsuzluk ve usulsüzlükler arşa çıkar.

BAŞKAN - Değerli milletvekilleri, gündemdışı görüşmeler tamamlanmıştır.

Bir Meclis araştırması önergesi vardır; okutuyorum.

B) GENSORU, GENEL GÖRÜŞME, MECLİS SORUŞTURMASI VE MECLİS ARAŞTIRMASI ÖNERGELERİ

1. - Batman Milletvekili Ataullah Hamidi ve 22 arkadaşının, yasadışı suç örgütlerinin devletle olan bağlantıları ile güvenlik güçlerinin de karıştığı iddia edilen olayların boyutlarını tespit etmek amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/110)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Yazılı ve görsel basın organlarında her gün izlenen korkunç cinayetler, kanlı hesaplaşmalar ve kamu görevlilerinin de bu olaylara karıştığını gösteren ürkütücü iddialar, devlete olan güveni zaafa uğratma hudutlarını aşmış, son olarak da devlet hakimiyetini sağlamak ve hukuk devletini işletmekle görevli bir Hükümetin Başbakan Yardımcısı Sayın Tansu Çiller'in basında çıkan ve bugüne kadar tekzip edilmeyen "devlet çöktü" ifade ve itirafı ile âdeta son nokta konulmuştur.

Bu son noktada artık kanunsuzluğun sokağı aştığı ve kanunsuzluk yapanların, suç şebekelerinin devlet görevlileri ve devletle iç içe oldukları imaj ve kanaati, kamuoyunda, kasıtlı olarak veya kendiliğinden yerleşme durumundadır. Bu vahim tablo, artık, hukuk devletine olan inancı ortadan kaldırdığı gibi, devlet ve hukukun hâkimiyetini sağlayacak olan güvenlik güçlerini ve devletin en sağlam kurumlarını bilerek veya bilmeyerek töhmet altında bırakmaktadır.

Vatanın bütünlüğü, kanun hâkimiyeti ve hukuk devletinin işlemesi için büyük bir heyecanla çalışan ve bu konuda başarılı olmak için elinden geleni yapan kamu görevlilerini ve kurumları kimsenin bilerek veya bilgisizlik sebebiyle yıpratmaya hakkı yoktur. Özellikle, kanunların yürürlüğünü sağlama, devletin işlemesini temin görevi olan ve kolektif sorumluluk taşıyan bir Hükümet üyesinin "Devlet çöktü" itiraf ve beyanından sonra, o görevi işgal etmesinin mantığını anlamak da mümkün değildir.

Şerefle görev yapan kamu görevlilerini ve halkın en çok güvendiği kurumları bu tatsız, mesnetsiz ve bilgisizlik sonucu olduğuna inandığımız ifadelerle yıpratan ortamın bir an önce düzeltilmesi, halkın, devlet hâkimiyetine ve devletin can, mal ve namus gibi temel hak ve hürriyetlerini hiçbir şer gücün ve adı ne olursa olsun yasadışı örgütlenmenin insafına bırakmayacağının kesinlikle anlaşılması açısından Meclisin bu olayları araştırmasında büyük zaruret vardır.

Ayrıca, Güneydoğu'da terörle fedakârca mücadele eden güvenlik güçlerimizin başarısı açısından da bu olayların araştırılmasında zaruret vardır. Çünkü, olaylar net olarak araştırılıp gerçek ortaya çıkarılarak, şayet suçlu varsa ve cezalandırılmazsa bu söylentiler devam edecek, çeşitli olaylar gerçek zemininden kaydırılarak terörle mücadelede zaafa uğramamız sonucunu doğuracak, kitlelerin desteğini kaybetme ve yaptığımız meşru terör mücadelesini uluslararası kuruluşlar nezdinde bu mesnetsiz iddialara dayandırarak yıpratma riskini de beraberinde getirecektir.

Bu sebeplerle;

1- Diyarbakır'da polis, Özel Harekât Timi ve korucuların da içinde yer aldığı uyuşturucu ve silah kaçakçılığı şebekesi elemanlarının Devlet Güvenlik Mahkemesince tutuklanarak cezaevine gönderilmesi olayı,

2 - Kumarhaneler kralı olarak tanınan ömer Lütfü Topal'ın, Yener Kaya ve Nesim Maliki'nin öldürülmesi olaylarına Harekât Timinden üç polisin adının karışması olayı,

3 - Dışişleri Bakanı Tansu Çiller'in koruma görevlilerinin öldürülen Tevfik Ağansoy'la yakınlığının ortaya çıkması olayı,

4 - Adana'da silah ticareti yaparken yakalananların altısının polis ve subay olması,

5 - Son olarak da Hakkâri Emniyet Müdürlüğü Harekât Şubesinde görevli biri tim amiri dört polis görevlisi ile oniki köy korucusu ve bir itirafçının üye olduğu organize suç şebekesinin çok sayıda faili meçhul cinayet, gasp, silahlı soygun ve hırsızlığa karıştığının resmî organlar tarafından açıklanmış olması,

6 - Yukarıda sıralanan olayların benzeri, güvenlik güçlerinin de karıştığı iddia edilen olayların boyutlarının tespiti ve kanun dışı suç örgütlerinin devlet içine sızmış destekçilerinin ortaya çıkarılması amacı ile Anayasanın 98 inci, İçtüzüğün 104 üncü maddeleri gereğince bir Meclis araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.

Saygılarımızla.

1- Ataullah Hamidi (Batman)

2- Adil Aşırım (Iğdır)

3- Mustafa Cumhur Ersümer (Çanakkale)

4- Zeki Çakan (Bartın)

5- Miraç Akdoğan (Malatya)

6- Akın Gönen (Niğde)

7- Cemal Özbilen (Kırklareli)

8- Yaşar Okuyan (Yalova)

9- Abbas İnceayan (Bolu)

10- İsmail Durak Ünlü (Yozgat)

11- Süleyman Hatinoğlu (Artvin)

12- Ahmet Kabil (Rize)

13- Y. Selahattin Beyribey (Kars)

14- Suha Tanık (İzmir)

15- Mete Bülgün (Çankırı)

16- Aslan Ali Hatipoğlu (Amasya)

17- Yücel Seçkiner (Ankara)

18- Nejat Arseven (Ankara)

19- Metin Emiroğlu (Malatya)

20- Recep Mızrak (Kırıkkale)

21- Ekrem Pakdemirli (Manisa)

22- Murat Başesgioğlu (Kastamonu)

23- Seyit Eyyüpoğlu (Şanlıurfa)

BAŞKAN - Önerge gündemde yerine alacak, Meclis araştırması açılıp açılmaması konusundaki öngörüşme, sırasında yapılacaktır.

C) TEZKERELER VE ÖNERGELER

1. - Arnavutluk Meclis Başkanının davetine Türkiye Büyük Millet Meclisini temsilen icabet edecek parlamento heyetinde yer alacak milletvekillerine ilişkin Başkanlık tezkeresi (3/509)

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığının 3 tezkeresi vardır; ayrı ayrı okutup, bilgilerinize sunacağım.

10 Ekim 1996

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kuruluna

Arnavutluk Meclis Başkanının vaki davetine istinaden, Türkiye Büyük Millet Meclisini temsilen 6 kişilik bir Parlamento heyetinin, 17-21 Ekim 1996 tarihlerinde söz konusu davete icabet etmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisinin Dış İlişkilerinin Düzenlenmesi Hakkındaki 3620 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi uyarınca Genel Kurulun 2.8.1996 tarih ve 87 nci Birleşiminde kabul edilmiştir.

Adı geçen kanunun 2 nci maddesi uyarınca, heyetimizi oluşturmak üzere siyasî parti gruplarınca bildirilen üyelerimizin isimleri Genel Kurulun bilgilerine sunulur.

Mustafa Kalemli

Türkiye Büyük Millet Meclisi

Başkanı

Cemil Çiçek (Ankara)

Bekir Kumbul (Antalya)

Mehmet Aykaç (Çorum)

Mustafa Baş (İstanbul)

Ahmet Piriştina (İzmir)

Sabri Güner (Kars)

BAŞKAN - Bilgilerinize sunulmuştur.

2. - Kuzey Atlantik Asamblesi Türk Grubunda boş bulunan üyelik için grubunca aday gösterilen milletvekiline ilişkin Başkanlık tezkeresi (3/511)

9 Ekim 1996

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kuruluna

Doğru Yol Partisi Grubunca, Kuzey Atlantik Asamblesi Türk Grubunda boş bulunan üyeliğe Aydın Milletvekili Nahit Menteşe aday gösterilmiştir.

Aday gösterilen üyenin ismi, Türkiye Büyük Millet Meclisinin Dış İlişkilerinin Düzenlenmesi Hakkındaki 3620 sayılı Kanunun 2 nci maddesi gereğince Genel Kurulun bilgisine sunulur.

Mustafa Kalemli

Türkiye Büyük Millet Meclisi

Başkanı

BAŞKAN - Bilgilerinize sunulmuştur.

3. - Bosna-Hersek Temsilciler Meclisi ve Parlamenterler Meclisi açılış törenlerine, Türkiye Büyük Millet Meclisini temsilen katılacak parlamento heyetine ilişkin Başkanlık tezkeresi (3/510)

10 Ekim 1996

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kuruluna

Bosna Hersek Temsilciler Meclisi ve Parlamenter Meclisi açılış törenlerine katılmak üzere, Türkiye Büyük Millet Meclisini temsilen 2 kişilik bir Parlamento heyetinin 5 Ekim 1996 tarihinde söz konusu davete icabet etmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisinin Dış İlişkilerinin düzenlenmesi Hakkındaki 3620 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi uyarınca Genel Kurulun 3 Ekim 1996 tarihindeki 3 üncü Birleşiminde kabul edilmiştir.

Anılan açılış törenine TBMM Başkanvekili Yasin Hatiboğlu ve Türkiye - Bosna Hersek Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı İstanbul Milletvekili Hüseyin Kansu katılmışlardır.

Adı geçen kanunun 2 nci maddesi uyarınca Genel Kurulun bilgilerine sunulur.

Doç.Dr. Mustafa Kalemli

Türkiye Büyük Millet Meclisi

Başkanı

BAŞKAN - Bilgilerinize sunulmuştur.

Sayın milletvekilleri, bir gensoru önergesi vardır. Önerge bastırılıp sayın üyelere dağıtılmıştır. Şimdi, önergeyi okutuyorum:

B) GENSORU, GENEL GÖRÜŞME, MECLİS SORUŞTURMASI VE MECLİS ARAŞTIRMASI ÖNERGELERİ (Devam)

2. - Bitlis Milletvekili Kâmran İnan ve 24 arkadaşının, Libya gezisi esnasında Türk Milletine yapılan hakaretlere duyarsız ve tepkisiz kalması nedeniyle devletin dış ilişkilerinde küçültücü duruma düşürüldüğü iddiasıyla Başbakan Necmettin Erbakan hakkında gensoru açılmasına ilişkin önergesi (11/4)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Refah - Doğru Yol Hükümetinin kurulmasından bu yana dış politikada yaptığı sürekli yanlışlıklarla Türkiye Cumhuriyetinin itibarını, ciddiyetini ve güvenirliğini çok vahim bir şekilde zedelemesi nedeniyle, Anavatan Partisi olarak dışpolitikada bir genel görüşme açılmasını talep etmiş idik.

Ancak, Başbakanın Libya gezisi esnasında ve Kaddafi'yle olan görüşme ve temaslarında Yüce Türk Milletine, Yüce Türk Devletine, gururumuz olan Türk Cumhuriyetine doğrudan açık ve direk yapılan hakaretlere duyarsız, tepkisiz kalması yanında şeref ve haysiyetimizin korunması konusunda en ufak girişimde bulunmaması, Anayasanın 99 uncu maddesinde belirlenen gensoru hakkının kullanılmasını kaçınılmaz hale getirmiştir.

Başbakan Libya'da kendi Hükümet üyelerinin bile karşı çıktığı ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hiç görülmemiş bir skandal ve aşağılanmaya muhatap olmuştur.

Başbakan, dünyanın en ilkel yönetimlerinden birini oluşturan Libya'da, başta aziz Cumhuriyetimiz olmak üzere tüm Türk tarihinin ayaklar altına alınmasına izin vermiştir. Dost ve müttefiklerimize karşı tavır almıştır.

Başbakan bu saygısızca tutum karşısında tepki göstermediği gibi, konuşmanın sonunda, göstermiş olduğu dostluk ve misafirperverlik için Kaddafi'ye teşekkür etmiştir.

Örneği daha önce hiç görülmemiş bu sorumsuzluk ve ciddiyetsizlik karşısında Dışişleri Bakanlığı tepki göstermek gereğini duymuş ve Libya Büyükelçimiz geri çağrılmıştır.

Başbakanın resmî gezi olduğunu zannederek ve ilân ederek yapmış olduğu gezinin Mısır bölümü ise, resmî olarak kabul edilmediği Mısır'ın Ankara Büyükelçisi tarafından 8.10.1996 günü açıklanmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti, tarihin hiçbir döneminde, bu denli küçültücü durumlara düşürülmemiş, menfaatleri zedelenmemiş ve imparatorluk döneminin deneyimlerini de taşıyan Türk hariciyesi hiçbir zaman böylesine devre dışı bırakılmamıştır.

Her vesileyle kendini Türk Dünyasından ve Türkiye Cumhuriyetinden soyutlayan Başbakan ülkemize bir Osmanlı ya da Türk kumandan gibi değil de, bir Romalı kumandan gibi döndüğünü söyleyecek kadar gayri millî bir anlayışa sahip olduğunu göstermiştir.

Libya'da yaşanan bütün bu olaylar şeref ve haysiyetine düşkün hiçbir Türk vatandaşının artık Erbakan'ın Başbakanlığına ve Refah Partisinin Hükümette bulunmasına tahammül etmesine imkân bırakmamıştır.

Bu nedenlerle, Anavatan Partisi ve Anavatan milletvekilleri olarak vekili olmaktan gurur duyduğumuz ve yaşamının temel felsefesini şeref ve haysiyet ilkeleri üzerine bina etmiş Yüce Türk Milleti adına Anayasanın 99 uncu ve İçtüzüğün 106 ncı maddesi uyarınca Başbakan Necmettin Erbakan hakkında gensoru açılmasını talep ederiz.

9.10.1996

Kâmran İnan (Bitlis)

Bülent Akarcalı (İstanbul)

İrfan Demiralp (Samsun)

Safa Giray (Balıkesir)

Murat Başesgioğlu (Kastamonu)

Metin Gürdere (Tokat)

Nabi Poyraz (Ordu)

Ali Kemal Başaran (Trabzon)

Şinasi Altıner (Karabük)

Yaşar Okuyan (Yalova)

Güneş Taner (İstanbul)

Erkan Mumcu (Isparta)

Sümer Oral (Manisa)

Yıldırım Aktürk (Uşak)

Mustafa Cumhur Ersümer (Çanakkale)

Zeki Çakan (Bartın)

Işın Çelebi (İzmir)

Cavit Kavak (İstanbul)

Ali Er (İçel)

Ahmet Kabil (Rize)

Sadi Somuncuoğlu (Aksaray)

Mehmet Sağdıç (Ankara)

Halil Cin (İçel)

Avni Akyol (Bolu)

Rüştü Kâzım Yücelen (İçel)

BAŞKAN - Bilgilerinize sunulmuştur.

ZEKİ ÇAKAN (Bartın) - Sayın Başkan, müsaadenizle bir düzeltme yapmak istiyorum.

Önergenin üçüncü paragrafındaki "Başbakan Libya'da kendi Hükümet üyelerinin bile karşı çıktığı ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hiç görülmemiş bir aşağılanmaya muhatap olmuştur" ifadesi "yaşanmaya muhatap olmuştur" şeklinde okunmuştur; bunun düzeltilmesini talep ediyorum.

BAŞKAN - Talebiniz zabıtlara geçti.

Sayın milletvekilleri, gensoru önergesini Yüce Kurulun bilgilerine sunduk.

Danışma Kurulunun, gensoru önergelerinin görüşme gününü de içeren önerileri vardır; okutup ayrı ayrı oylarınıza sunacağım:

IV. - ÖNERİLER

A) DANIŞMA KURULU ÖNERİSİ

1. - (11/2), (11/3) ve (11/4) esas numaralı gensoru önergeleri ile geçen dönemden intikal etmiş bulunan (9/11) ve (9/22) esas numaralı Meclis soruşturması komisyonları raporlarının gündemdeki yeri, görüşme günü, konuşma ve çalışma süresi ile Genel Kurulun 22.10.1996 Salı günkü birleşiminde sözlü soruların görüşülmemesine ilişkin Danışma Kurulu Önerisi

Danışma Kurulu Önerisi:

N0: 30 Tarih: 10.10.1996

Danışma Kurulunun 10.10.1996 Perşembe günü yaptığı toplantıda aşağıdaki önerilerin Genel Kurulun onayına sunulması uygun görülmüştür.

Mustafa Kalemli

Türkiye Büyük Millet Meclisi

Başkanı

Temel Karamollaoğlu Murat Başesgioğlu

RP Grubu Başkanvekili ANAP Grubu Başkanvekili

Mehmet Gözlükaya Hasan Hüsamettin Özkan

DYP Grubu Başkanvekili DSP Grubu Başkanvekili

Nihat Matkap

CHP Grubu Başkanvekili

Öneriler:

1. 8, 9 ve 10 Ekim 1996 tarihli Gelen Kâğıtlarda yayınlanan ve bastrılıp dağıtılan; Başbakan Necmettin Erbakan hakkındaki (11/2) ve (11/4) esas numaralı gensoru önergeleri ile Bakanlar Kurulu hakkındaki (11/3) esas numaralı gensoru önergesinin gündemin "Özel Gündemde Yer Alacak İşler" kısmında yer alması ve Anayasanın 99 uncu maddesi gereğince gündeme alınıp alınmayacağı hususundaki görüşmelerin, konuları aynı olduğundan, her üç önergenin birleştirilerek, Genel Kurulun 16.10.1996 Çarşamba günkü birleşiminde yapılması; görüşmelerde, Hükümet adına yapılacak konuşmanın 1 saat, gruplar adına yapılacak konuşmaların 30'ar dakika (Hükümet ve gruplar adına tanınan süreler 2'şer konuşmacı tarafından kullanabilir) önerge sahibi adına yapılacak konuşmaların 15'er dakika olması, görüşmelerin bitimine kadar çalışma süresinin uzatılması önerilmiştir.

2. Geçen dönemden intikal etmiş bulunan, Devlet eski Bakanı Halil Şıvgın hakkındaki (9/11) esas numaralı, 337 sıra sayılı, Devlet eski Bakanı ve Başbakan Yardımcısı İsmet Kaya Erdem, Maliye ve Gümrük eski Bakanları Ekrem Pakdemirli ve Ahmet Kurtcebe Alptemoçin ile Devlet eski Bakanı Yusuf Bozkurt Özal haklarındaki (9/22) esas numaralı, 779 sıra sayılı, Meclis Soruşturması Komisyonları raporlarının, gündemin "Meclis Soruşturması Raporları" kısmına alınması ve Genel Kurulun 22.10.1996 Salı günkü birleşiminde komisyonları aranmaksızın görüşülmesi, görüşmelerin bitimine kadar çalışma süresinin uzatılması ve bu birleşimde sözlü soruların görüşülmemesi önerilmiştir.

BAŞKAN - Bilgilerinize sunuldu.

Şimdi, iki ayrı öneri vardır; tekrar okutup oylarınıza sunacağım:

1- 8,9 ve 10 Ekim 1996 tarihli Gelen Kâğıtlarda yayımlanan ve bastırılıp dağıtılan Başbakan Necmettin Erbakan hakkındaki (11/2) ve (11/4) esas numaralı gensoru önergeleri ile Bakanlar Kurulu hakkındaki (11/3) esas numaralı gensoru önergesinin, gündemin "Özel Gündemde Yer Alacak İşler" kısmında yer alması ve Anayasanın 99 uncu maddesi gereğince gündeme alınıp alınmayacağı hususundaki görüşmelerin, konuları aynı olduğundan, her üç önergenin birleştirilerek Genel Kurulun 16.10.1996 Çarşamba günkü birleşiminde yapılması; görüşmelerde Hükümet adına yapılacak konuşmanın 1 saat, gruplar adına yapılacak konuşmaların 30'ar dakika (Hükümet ve gruplar adına tanınan süreler 2'şer konuşmacı tarafından kullanılabilir) önerge sahibi adına yapılacak konuşmaların da 15'er dakika olması görüşmelerin bitimine kadar çalışma süresinin uzatılması önerilmiştir.

BAŞKAN - Öneriyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Öneri kabul edilmiştir.

İkinci öneriyi okutup, oylayacağım:

2 - Geçen dönemden intikal etmiş bulunan, Devlet eski Bakanı Halil Şıvgın hakkındaki (9/11) esas numaralı 337 sıra sayılı, Devlet eski Bakanı ve Başbakan Yardımcısı İsmet Kaya Erdem, Maliye ve Gümrük eski Bakanı Ekrem Pakdemirli ve Ahmet Kurtcebe Alptemoçin ile Devlet eski Bakanı Yusuf Bozkurt Özal haklarındaki (9/22) esas numaralı 779 sıra sayılı Meclis Soruşturması Komisyonları raporlarının, gündemin "Meclis Soruşturması Raporları" kısmına alınması ve Genel Kurulun 22.10.1996 Salı günkü birleşiminde komisyonları aranmaksızın görüşülmesi, görüşmelerin bitimine kadar çalışma süresinin uzatılması ve bu birleşimde sözlü soruların görüşülmemesi önerilmiştir.

MURAT BAŞESGİOĞLU (Kastamonu) - Söz istemimiz var Sayın Başkan.

BAŞKAN - Bu konuda mı efendim? Bu konuda ittifak vardı... Hayır, yani, söz vermeme mâni değil de, merakımdan sordum. Söz talep ediyorsunuz...

Buyurun.

MURAT BAŞESGİOĞLU (Kastamonu) - Hayır...

BAŞKAN - Bir düzeltme mi var efendim?..

MURAT BAŞESGİOĞLU (Kastamonu) - Meclis soruşturmalarının görüşülmesine ilişkin efendim. Görüşülmesi esnasında...

BAŞKAN - Söz talebiniz var. Tamam efendim, onu yazalım. Ben, onu anlayamadım; kusura bakmayın.

Okunan öneriyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Öneri kabul edilmiştir.

Şimdi, söz isteyen arkadaşlarımı okuyorum: Sayın Başesgioğlu, Sayın Büyükkılıç, Sayın Bedük, Sayın Çakan, Sayın Sülün, Sayın Hatipoğlu, Sayın Arseven, Sayın Erbaş, Sayın Altay, Sayın Ekinci, Sayın Öncel, Sayın Candan, Sayın Hatinoğlu.

Şimdi, sayın milletvekilleri, iki ayrı rapor müzakere edilecek; tabiî, ayrı ayrı müzakere edilecek. Birincisi (9/11); yani, Sayın Şıvgın ile ilgili; ikincisi (9/22); yani, Sayın Pakdemirli, Sayın Alptemoçin ve Sayın Özal ile ilgili.

Söz talebinde bulunan arkadaşlarımızın hangi raporlar için müracaatta bulunduklarını tespit edeceğiz.

Sayın Başesgioğlu?..

MURAT BAŞESGİOĞLU (Kastamonu) - Sayın Pakdemirli ile ilgili; yani, (9/22) için...

BAŞKAN - Sayın Büyükkılıç?..

MEMDUH BÜYÜKKILIÇ (Kayseri) - Her ikisi üzerinde...

BAŞKAN - Sayın Bedük, zatı âliniz?..

SAFFET ARIKAN BEDÜK (Ankara) - Her ikisi hakkında...

BAŞKAN - Sayın Çakan, hangisi için?..

ZEKİ ÇAKAN (Bartın) - (9/22)...

BAŞKAN - Sayın Sülün?..

ENİS SÜLÜN (Tekirdağ) - (9/11)...

BAŞKAN - Sayın Hatipoğlu?.. Hatipoğlu çıktılar.

Sayın Arseven?..

NEJAT ARSEVEN (Ankara) - (9/22)...

BAŞKAN - Sayın Erbaş?..

FETHULLAH ERBAŞ (Van) - (9/22)...

BAŞKAN - Sayın Altay?..

MEHMET SIDDIK ALTAY (Ağrı) - Her ikisinde de...

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, son Tüzük tadilatına göre, her bir rapor üzerinde altı sayın üye konuşabilecek. Ona göre... Bir uyarmış olayım...

Sayın Ekinci?..

ÖMER EKİNCİ (Ankara) - Her ikisinde de...

BAŞKAN - Sayın Öncel?..

ABDULKADİR ÖNCEL (Şanlıurfa) - Her ikisi üzerinde...

BAŞKAN - Sayın Candan?..

VEYSEL CANDAN (Konya) - Her ikisi üzerinde...

BAŞKAN - Sayın Hatinoğlu?..

SÜLEYMAN HATİNOĞLU (Artvin) - Her ikisi üzerinde...

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığının bir tezkeresi vardır; okutup, oylarınıza sunacağım.

III. - BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI (Devam)

C) TEZKERELER VE ÖNERGELER (Devam)

4. - Türkiye Büyük Millet Meclisini temsilen bir parlamento heyetinin, Pakistan Meclis Başkanının davetine icabet etmesine ilişkin Başkanlık tezkeresi (3/512)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kuruluna

Pakistan Büyükelçiliğinden alınan 7 Ekim 1996 tarihli yazıda, Pakistan Meclisi tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisinden bir parlamento heyetinin davet edildiği bildirilmektedir.

Söz konusu davete Meclisimizi temsilen bir parlamento heyetiyle icabet edilmesi hususu Türkiye Büyük Millet Meclisinın Dışilişkilerinin Düzenlenmesi Hakkındaki 3620 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi uyarınca Genel Kurulun tasviplerine sunulur.

Doç.Dr. Mustafa Kalemli

Türkiye Büyük Millet Meclisi

Başkanı

BAŞKAN - Tezkereyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

Sayın milletvekilleri, gündemin "Sunuşlar" bölümü tamamlanmıştır.

Şimdi, gündemin "Kanun Tasarı ve Teklifleriyle Komisyonlardan Gelen Diğer İşler" bölümüne geçiyoruz.

V. - KANUN TASARI VE TEKLİFLERİYLE KOMİSYONLARDAN

GELEN DİĞER İŞLER

1. - 926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa Bir Geçici Madde Eklenmesine İlişkin 488 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve Millî Savunma Komisyonu Raporu (1/215) (S. Sayısı : 23)

BAŞKAN - Gündemin 1 inci sırasında, 926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa Bir Geçici Madde Eklenmesine İlişkin 488 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin müzakeresine başlayacağız.

Komisyon hazır mı efendim? Yok.

Müzakere ertelenmiştir.

2. - Ankara Milletvekili Yücel Seçkiner'in, 4.7.1934 Tarih ve 2559 Sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine Dair Kanun Teklifi ve İçişleri Komisyonu Raporu (2/64) (S. Sayısı : 15)

BAŞKAN - Gündemin 2 nci sırasında bulunan, Ankara Milletvekili Sayın Yücel Seçkiner'in, Polis Vazife ve Salahiyet Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine Dair Kanun Teklifinin müzakeresine başlayacağız.

Komisyon hazır mı? Hazır değil.

Müzakere ertelenmiştir.

3. - Tokat Milletvekili Ahmet Feyzi İnceöz ve 22 Arkadaşının, Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun Teklifi ile Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair 9.1.1991 Tarih ve 3694 Sayılı Kanun ve Anayasanın 89 uncu Maddesi Gereğince Cumhurbaşkanınca Bir Daha Görüşülmek Üzere Geri Gönderme Tezkeresi ve Adalet Komisyonu Raporu (2/70, 1/5) (S. Sayısı : 17)

BAŞKAN - Gündemin 3 üncü sırasında bulunan, Tokat Milletvekili Sayın Feyzi İnceöz ve 22 Arkadaşının, Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun Teklifinin müzakeresine başlayacağız.

Komisyon hazır mı efendim? Komisyon hazır değil.

Müzakere ertelenmiştir.

4. - Yabancıların Türkiye'de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanunun İki Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve İçişleri Komisyonu Raporu (1/385) (S. Sayısı : 30)

BAŞKAN - Gündemin 4 üncü sırasında bulunan, Yabancıların İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanunun İki Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının müzakerelerine başlayacağız.

Komisyon hazır mı? Hazır değil.

Müzakere ertelenmiştir.

5. - Türk Ceza Kanununun ve Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun Birer Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun Bir Maddesinin Değiştirilmesine Dair Kanun Tasarıları ve Adalet ve İçişleri komisyonları raporları (1/439, 1/428, 1/430) (S. Sayısı : 34)

6. - İstanbul Milletvekili Bülent Ecevit ve 5 Arkadaşının; Genel Nüfus Tespiti Yapılması ve Seçmen Kütüklerinin Güncelleştirilmesi Hakkında Kanun Teklifi ve Anayasa ve Plan ve Bütçe komisyonları raporları (2/216) (S. Sayısı : 40)

7. - Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanuna Bir Ek Madde Eklenmesine Dair Kanun Tasarısı ve Adalet Komisyonu Raporu (1/465) (S. Sayısı : 41)

8. - Eski Yugoslavya'da İşlenen Bazı Suçların Kovuşturulması Hakkında Kanun Tasarısı ve Adalet Komisyonu Raporu (1/467) (S. Sayısı : 42)

9. - Türk Ticaret Kanununun Bir Maddesinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler ve Adalet komisyonları raporları (1/297) (S. Sayısı : 55)

10. - 3167 Sayılı Çekle Ödemelerin Düzenlenmesi ve Çek Hamillerinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve Adalet Komisyonu Raporu (1/461) (S. Sayısı : 56)

11. - Kimlik Bildirme Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve Adalet ve İçişleri komisyonları raporları (1/292) (S. Sayısı : 60)

12. - Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanuna Bir Ek Madde Eklenmesine Dair Kanun Tasarıları ile Kahramanmaraş Milletvekili Esat Bütün ve 19 Arkadaşının; 6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun Ek 8 inci Maddesinin Birinci Fıkrasının Değiştirilmesine ve Bir Madde Eklenmesine Dair Kanun Teklifi ve İzmir Milletvekili Hakan Tartan ve 11 Arkadaşının Aynı Mahiyetteki Kanun Teklifi ve İçişleri Komisyonu Raporu (1/443, 1/464, 2/348, 2/352)(S. Sayısı : 61)

13. - Türkiye Vatandaşlığı Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı ve İçişleri Komisyonu Raporu (1/460) (S. Sayısı : 62)

14. - Uzman Jandarma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve İçişleri Komisyonu Raporu (1/463) (S. Sayısı : 64)

15. - Siirt Milletvekili Mehmet Emin Aydın'ın, Yabancıların Türkiye'de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanunun Bir Maddesinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ve İçişleri Komisyonu Raporu (2/342) (S. Sayısı : 65)

16. - Taşınmaz Mal Zilyetliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkında Kanuna Bazı Maddeler Eklenmesine Dair Kanun Tasarısı ve Adalet ve İçişleri komisyonları raporları (1/456) (S. Sayısı : 66)

17. - Devlet Mezarlığı Dışında Defnedilen Bazı Devlet Büyüklerinin Mezarları Hakkında Kanun Tasarısı ve Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm ve İçişleri komisyonları raporları (1/462) (S. Sayısı : 67)

18. - Belediye Kanununun 127 nci Maddesine Bir Fıkra Eklenmesi Hakkında Kanun Tasarısı ve İçişleri Komisyonu Raporu (1/468) (S. Sayısı : 70)

19. - Topyekûn Savunma Sivil Hizmetleri Kanunu Tasarısı ve Adalet ve İçişleri komisyonları raporları (1/406) (S. Sayısı : 72)

20. - Bazı Kurum ve Kuruluşların Korunması ve Güvenliklerinin Sağlanması Hakkında Kanunun İki Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve İçişleri Komisyonu Raporu (1/479) (S. Sayısı : 73)

21. - Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun İki Maddesinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı ve İçişleri Komisyonu Raporu (1/485) (S. Sayısı : 74)

22. - Er Kazanından İaşe Edileceklere İlişkin Kanunun Bir Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun Tasarısı ve İçişleri Komisyonu Raporu (1/466) (S. Sayısı : 75)

23. - Belediye Kanununa Bir Ek Madde Eklenmesine Dair Kanun Tasarısı ve İçişleri Komisyonu Raporu (1/454) (S. Sayısı : 76)

BAŞKAN - Sayın Komisyonlar zaten gündemimizi çok yakından takip ediyorlar, biliyorum, onun için metinleri okumadan sıra sayılarını okuyarak soracağım.

Gündemde yer alan 34, 40, 41, 42, 55, 56, 60, 61, 62, 64, 65, 66, 67, 70,72,73, 74, 75, 76 sıra sayılı kanun tasarı ve teklifleriyle ilgili asıl komisyon hazır mı? Komisyon hazır değil.

Sıra sayılarını saydığım bu tasarı ve tekliflerin müzakereleri ertelenmiştir.

24. - Türkiye Emekli Subaylar, Emekli Astsubaylar, Harp Mamulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri ile Muharip Gaziler Dernekleri Hakkında Kanunun Bir Maddesinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı ve İçişleri Komisyonu Raporu (1/393) (S. Sayısı : 77)

BAŞKAN - Gündemin 24 üncü sırasında bulunan, Türkiye Emekli subaylar, Emekli Astsubaylar, Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri ile Muharip Gaziler Dernekleri Hakkında Kanunun Bir Maddesinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısının müzakeresine başlayacağız.

Komisyon hazır mı? Yok.

Müzakere ertelenmiştir.

Biz bugün gündemi hatmedeceğiz inşallah.

YALÇIN GÜRTAN (Samsun) - Sayın Başkan, Komisyon olmadıktan sonra, Hükümet olmadıktan sonra, burada işimiz ne?!

BAŞKAN - Var var efendim... Buluruz şimdi, buluruz...

YALÇIN GÜRTAN (Samsun) - Nerede var?!. Bulamazsınız...

BAŞKAN - Buluruz efendim, buluruz...

YALÇIN GÜRTAN (Samsun) - Hükümeti mumla mı arayacaksınız!

25. - Türkiye Cumhuriyeti ve Makedonya Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri ve Plan ve Bütçe komisyonları raporları (1/440)(S. Sayısı : 78)

BAŞKAN - Gündemin 25 inci sırasında bulunan, Türkiye Cumhuriyeti ve Makedonya Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısının müzakeresine başlayacağız.

Komisyon hazır mı? Yok.

Müzakere ertelenmiştir.

26. - Türkiye Cumhuriyeti ve Belarus Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun Tasarısı ve Dışişleri ve Plan ve Bütçe komisyonları raporları (1/294) (S. Sayısı : 79) (1)

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, 26 ncı sırada, Türkiye Cumhuriyeti ve Belarus Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun Tasarısı ve Dışişleri ve Plan ve Bütçe Komisyonları raporlarının müzakeresine başlıyoruz.

Komisyon hazır mı?

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU BAŞKANVEKİLİ NURHAN TEKİNEL (Kastamonu) - Gündemin 26 ncı ve sonraki sıralarındaki tasarılar için hazırız.

BAŞKAN - Komisyon ve Hükümet yerlerini almışlardır.

Komisyon raporunun okunup okunmaması hususunu oylarınıza sunacağım: Okunmasını kabul buyuranlar işaret buyursunlar. Kabul etmeyenler...Komisyon raporunun okunması kabul edilmemiştir.

Tasarının tümü üzerinde müzakere açıyorum.

Tümü üzerinde söz talebi?..

Demokratik Sol Parti Grubu adına Sayın Soysal.

Buyurun Sayın Soysal. (DSP sıralarından alkışlar)

DSP GRUBU ADINA MÜMTAZ SOYSAL (Zonguldak) - Sayın Başkan, teşekkür ederim.

Sayın Başkan, değerli arkadaşlarım; önümüze gelmiş olan konu, genellikle rutin saydığımız ve özellikle de, ilişki söz konusu olan ülkeler, dost ülkeler olduğu için, üzerinde durmadığımız antlaşmalar, ya da sözleşmeler oluyor; fakat, şimdi, zannediyorum, Makedonya Cumhuriyetiyle başlayan bir seri uluslararası antlaşma dolayısıyla yatırımların karşılıkla teşvikinden ve korunmasından söz ediyoruz.

BAŞKAN - Sayın Soysal, müsamahanıza sığınarak bir dakikanızı rica edebilir miyim?

MÜMTAZ SOYSAL (Devamla) - Estağfurullah, rica ederim.

BAŞKAN - Efendim, Makedonya üzerinde görüşmüyoruz; acaba, bir girizgâh olarak mı?..

MÜMTAZ SOYSAL (Devamla) - Girizgâh olarak efendim.

BAŞKAN - Peki, buyurun efendim; Makedonya'yı görüşmüyoruz da...

MÜMTAZ SOYSAL (Devamla) - Örnek olarak alıyorum. Makedonya ya da Çek Cumhuriyeti gibi...

BAŞKAN - Anladım efendim.

Buyurun.

MÜMTAZ SOYSAL (Devamla) - Bu antlaşmaların içerisinde bu çeşit sözleşmeler söz konusu olduğu zaman, yatırımların karşılıklı teşvikinden ve korunmasından söz edilmektedir ve bu arada da, yatırım tanımlaması verilirken, tanımlama bölümünde, imtiyaz sözleşmelerinin de bu kapsama girdiği söylenmektedir.

Şimdi, uluslararası ticarette, yatırımcıların karşılıklı menfaatlarının korunması için, önce yerel yolların denenmesinden sonra, uluslararası hakem kuruluşlarına gitmek, yine uluslararası ticaretin kurallarından biridir; ancak, imtiyaz niteliğinde sözleşmeler söz konusuysa -diyelim, yap-işlet-devret niteliğinde, aslında bir kamu hizmeti olan; fakat, idarenin sözleşmeyle bir başka yatırımcıya, kendi dışındaki yatırımcıya verdiği bir ihale söz konusuysa, bunun niteliği imtiyaz sözleşmesi olduğu için- kamu hizmeti konusunda bir sözleşme dolayısıyla ortaya çıkmış olan ihtilafın, bizim yargı sistemimizin dışında, yabancı bir hakem organına, bir hakem kuruluşuna verilmesi, bizim yargı organlarımızın kabul etmediği bir şeydir.

O bakımdan, yargı organlarımızın kabul etmediği, şimdiye kadar, Danıştayın, çeşitli kararlarında kabul etmediği bir yolu, biz, şimdi, uluslararası antlaşma yoluyla açmaya çalışıyoruz. Bu çeşit antlaşmalara bu hükümleri koyduğumuz zaman, bu hükümler Anayasaya aykırı olsa bile, bu hükümlerin aykırılığını Anayasa Mahkemesine götürme olanağı bulunmayacağı için, bu, usulüne göre onaylanmış uluslararası bir antlaşma olduğundan bu yol işletilemeyeceği için, yargı organımızın kabul etmediği bir yolu, uluslararası antlaşma yoluyla tekrar açmış oluyoruz. Ben, bu konuya dikkatinizi çekmek istedim.

Sayın Başkan müsamahanıza sığınarak söylüyorum; sırayla, buna benzer, en azında iki üç tane var; tabiî, birdenbire geldiği için, ayrıntılarıyla incelemeye vaktimiz olmadı. Bu çeşit hükümler dolayısıyla, bu çeşit antlaşmaların biraz daha dikkatle incelenmesi gerektiğine inanıyoruz ve o bakımdan da, bunlara, öbür antlaşmalarda olduğu gibi, gönül rahatlığıyla oy veremeyeceğimizi duyuruyoruz. Her ne kadar bütün bu ülkeler dost ve kendilerinden, herhalde sömürücü diye söz edemeyeceğimiz ülkeler oldukları halde -örneğin, Makedonya, Çek Cumhuriyeti gibi- bu çeşit hükümler, uluslararası sömürücülükleriyle tanınmış olan ülkelere tanındığı zaman, bunun, iç hukukumuzda büyük sorunlar çıkarabileceğini ve kamu hizmeti niteliğindeki işlerin görülmesi için verilecek olan imtiyazlarda, ister istemez, sonuçta, bir yabancı hakeme gitmek tehlikesinin bulunduğunu göstermek istedim.

Çok teşekkür ediyorum efendim. (DSP ve CHP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Sayın Soysal, teşekkür ediyorum.

Tümü üzerinde gruplar adına başka söz talebi?.. Yok.

Kişisel söz talebi?.. Yok.

Tasarının maddelerine geçilmesi hususunu oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

1 inci maddeyi okutuyorum:

Türkiye Cumhuriyeti ve Belarus Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında

Kanun Tasarısı

MADDE1. -8 Ağustos 1995 tarihinde Minsk'de imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti ve Belarus Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma"nın onaylanması uygun bulunmuştur.

BAŞKAN - Madde üzerinde söz talebi?.. Yok.

Değişiklik önergesi yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Madde kabul edilmiştir.

2 nci maddeyi okutuyorum:

MADDE2. -Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN - Madde üzerinde söz talebi?.. Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Madde kabul edilmiştir.

3 üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE3. -Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN - Madde üzerinde söz talebi?.. Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Madde kabul edilmiştir.

Biliyorsunuz, uluslararası antlaşmaların tasdikine mütedair kanun tasarıları açık oylamaya tabidir. Şimdi, oylarınızla açık oylamanın şeklini tayin edeceğim.

Sayın milletvekilleri, birincisi, adı okunan sayın üyenin yerinden "kabul", "ret", "çekimser" ifadeleriyle oyunun rengini bildirme şekli var. İkincisi, oy pusulalarının kupalara atılması suretiyle yapılması. Oy pusulalarının kupalara atılması suretiyle yapılacak oylama, kupaların kürsü önüne konulması suretiyle ya da kupaların sıralar arasında dolaştırılması suretiyle yapılır.

Şimdi, oyların, kupaların kürsü önüne konulması suretiyle kullanılması hususunu oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Etmeyenler... Kabul edilmemiştir.

Oylamanın, kupaların sıralar arasında dolaştırılması suretiyle yapılması hususunu oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Etmeyenler... Kabul edilmiştir; kupalar sıralar arasında dolaştırılacaktır.

Yanında basılı oy pusulası bulunmayan sayın üyenin, beyaz bir kâğıda, adını, soyadını, oyunun rengini ve seçim çevresini yazarak, imzalamak suretiyle oy pusulasını düzenlemesini rica ediyorum; aksi halde geçersiz sayılır.

Kupalar sıralar arasında dolaştırılsın.

(Oyların toplanmasına başlandı)

BAŞKAN - Oy kupaları kürsünün önüne konulmuştur. Oyunu kullanmayan sayın üyeler oylarını kullanabilirler.

27. - Türkiye Cumhuriyeti ve Bulgaristan Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri ve Plan ve Bütçe komisyonları raporları (1/357)(S. Sayısı : 80) (1)

BAŞKAN - Türkiye Cumhuriyeti ve Bulgaristan Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri ve Plan ve Bütçe komisyonları raporlarının müzakerelerine başlıyoruz.

Komisyon ve Hükümet hazır.

Komisyon raporunun okunup okunmaması hususunu oylarınıza sunacağım.

Komisyon raporunun okunmasını kabul edenler... Kabul etmeyenler... Raporun okunması kabul edilmemiştir.

Tasarısının tümü üzerinde söz talebi var mı?

MÜMTAZ SOYSAL (Zonguldak) - Sayın Başkan, DSP Grubu adına...

BAŞKAN - Demokratik Sol Parti Grubu adına, Sayın Soysal; buyurun efendim. (DSP sıralarından alkışlar)

DSP GRUBU ADINA MÜMTAZ SOYSAL (Zonguldak) - Sayın Başkan, bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim; çünkü, demin, zannediyorum maksadımı tam anlatamadım.

Bu ülkeler -şimdi oyladığımız Belarus ya da ileride gelecek olan Çek Cumhuriyeti gibi veya şimdi üzerinde tartıştığımız Bulgaristan gibi- genellikle bizim yatırımcılarımızın yatırım yapmakta oldukları ülkelerdir. Onun için, yatırımcılarımıza güçlük çıkarmak amacıyla konuşuyor değilim ya da bu ülkelerle ilişkilerimiz bozulsun diye de konuşuyor değilim; ama, bu karşılıklı yatırım sözleşmelerinde bu çeşit ibareleri kullanmak bir âdet haline gelmektedir ve bu formül tekrarlanmaktadır. Nedir tekrarlanmakta olan formül? Önünüzdeki antlaşmanın 1 inci maddesindeki "Tanımlar" bölümünü açarsanız, o "Tanımlar" bölümünün 1 inci maddesinin beşinci bendinde "Aşağıda tanımlandığı gibi âkit taraflardan her birinin ülkesinde, doğal kaynakları araştırma, çıkarma ve kullanma dahil olmak üzere hukuken veya sözleşmeyle tanınan iş imtiyazları denilmektedir. Doğal kaynakların işletilmesi için tanınan imtiyazlardan söz edilmektedir. Bu, bizim açımızdan bakıldığında, diyelim, Belarus'ta ya da Bulgaristan'da maden işletmecisi olacak olan yatırımcılarımızın lehine bir hüküm olarak gözükebilir; çünkü, ilerideki hükümlerle düzenlenen bu konu, ihtilaf vukuunda uluslararası hakeme gidecektir. Yani, Bulgaristan'ın ya da Belarus'un kendi mahkemelerinde çözümlenmeyecek, uluslararası bir hakeme gidecektir. Bu, bizim açımızdan bakıldığında ve bu ülkeler söz konusu olduğunda, iyi bir hüküm olarak gözükebilir; ama, tersini düşünelim; Türkiye'deki madenlerin işletilmesini, bu çeşit imtiyazlarla, bazı noktalara dikkat etmemekle bilinen bazı büyük şirketlere, yabancı şirketlere verdiğimiz zaman, bu bir kamu hizmeti niteliğindeyse, zaten o sözleşmeden başlayarak, bütün denetimin, bizim yargı sistemimiz içinde kalması gerekir; Danıştay onayından geçmesi gerekir ve ileride de bu ihtilaflar ortaya çıktığında, Türk yargı sistemi içinde çözülmesi gerekir.

Oysa, biz şimdi ne yapıyoruz; bu çeşit yatırımlar dahi söz konusu olsa, yani, imtiyaz niteliğinde yatırım da söz konusu olsa, karşılıklı olarak, bir Bulgar firması Türkiye'de bir imtiyaz aldığı zaman ve onunla kendi devletimiz arasında ya da ortaklık niteliğinde yatırım yapmakta olan Türk şirketi arasında ihtilaf çıktığında yabancı hakeme gitmeyi kabul ediyoruz. Bu, normal, sıradan ticarî ilişkilerde belki kabul edilebilir bizim sistemimizde; ama, imtiyaz niteliğindeki ilişkilerde kabul edilemez. Şimdi, antlaşmaya bu hükmü koyarak, bu hükmün de -bizim Anayasa sistemimize uygun olarak- aykırılığı ileri sürülemeyeceğine göre, bu sakıncanın sürüp gitmesini sağlamış oluyoruz.

Ben, o noktaya tekrar dikkat çekmek istedim; yoksa, amacımız, ne bizim yatırımcılarımızın dışarıdaki işlerini zorlaştırmaktır ne de bu ülkelerle ilişkilerimizi bozmaktır; ama, bu formüllerin böylesine dikkatsizce ve tekrarlanırcasına, bütün antlaşmalara, sözleşmelere konulması, zannediyorum, ileride, Türkiye'yi büyük zararlara sokabilir. Bu bakımdan, gerek antlaşmaların yapılması sırasında yürütme organının, bakanlığın veya bakanlıkların gerekse bunların incelenmesi sırasında Meclis komisyonlarının biraz daha titiz davranmaları gerektiğini belirtmek istiyorum.

Teşekkür ederim. (DSP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Sayın Soysal, teşekkür ediyorum efendim.

Tümü üzerinde gruplar adına başka söz talebi?.. Yok.

Kişisel söz talebi?.. Yok.

Maddelere geçilmesi hususunu oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

1 inci maddeyi okutuyorum:

Türkiye Cumhuriyeti ve Bulgaristan Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı

MADDE1. -6 Temmuz 1994 tarihinde Ankara'da imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti ve Bulgaristan Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma"nın onaylanması uygun bulunmuştur.

BAŞKAN - Madde üzerinde gruplar adına söz talebi?.. Yok.

Kişisel söz talebi?.. Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Madde kabul edilmiştir.

2 nci maddeyi okutuyorum:

MADDE2. -Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN - Madde üzerinde söz talebi?.. Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Madde kabul edilmiştir.

3 üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE3. -Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN - Madde üzerinde söz talebi?.. Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Madde kabul edilmiştir.

Sayın milletvekilleri, bu onay tasarısı da açık oylamaya tabidir.

Açık oylama, daha önce aldığınız karar gereğince, kupalar sıralar arasında dolaştırılmak suretiyle yapılacaktır.

Kupalar dolaştırılsın.

(Oyların toplanmasına başlandı)

BAŞKAN - Birinci tasarıyla ilgili olarak oyunu kullanmayan sayın üye var mı? Yok.

Kupalar kaldırılsın.

(Oyların ayırımına başlandı)

28. - Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkmenistan Hükümeti Arasında Karşılıklı Büyükelçilik Açılması Hususunda Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri ve Plan ve Bütçe komisyonları raporları (1/311)(S. Sayısı : 81) (1)

BAŞKAN - Oylama devam ederken gündemin 28 inci sırasında bulunan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkmenistan Hükümeti Arasında Karşılıklı Büyükelçilik Açılması Hususunda Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısının müzakeresine başlıyoruz.

Sayın Hükümet ve Sayın Komisyon yerlerini aldılar.

Komisyon raporunun okunup okunmaması hususunu oyluyorum: Okunmasını kabul Edenler... Kabul etmeyenler... Raporun okunması kabul edilmemiştir.

Tasarının tümü üzerinde gruplar adına söz talebi var mı efendim?

Sayın Soysal, bir söz talebiniz var mı efendim?

MÜMTAZ SOYSAL (Zonguldak) - Yok, Sayın Başkan.

BAŞKAN - Peki.

Gruplar adına söz talebi yok.

Tasarının maddelerine geçilmesi hususunu oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

Sayın milletvekilleri, Sayın Divan Üyesinin, tasarının maddelerini oturarak okumasını teklif ediyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

1 inci maddeyi okutuyorum:

Türkiye Cumhuriyeti ile Türkmenistan Hükümeti Arasında Karşılıklı Büyükelçilik Faaliyetlerinin Gayrimenkul ve Malî Veçhelerine İlişkin Protokolun Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı

MADDE 1. - 3 Mart 1993 tarihinde Ankara'da imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkmenistan Hükümeti Arasında Karşılıklı Büyükelçilik Faaliyetlerinin Gayrimenkul ve Malî Veçhelerine İlişkin Protokol"un onaylanması uygun bulunmuştur.

BAŞKAN - Madde üzerinde söz talebi?.. Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Madde kabul edilmiştir.

2 nci maddeyi okutuyorum:

MADDE 2. - Bu Kanun, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN - Madde üzerinde söz talebi?.. Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Madde kabul edilmiştir.

3 üncü maddeyi okutuyorum :

"Madde 3.- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür. "

BAŞKAN - Madde üzerinde söz talebi?..Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Madde kabul edilmiştir.

Sayın milletvekilleri, anlaşmanın onaylanmasına dair bu tasarının da oylaması, açık oylama suretiyle yapılacaktır. Yine, verdiğiniz karar gereğince, açık oylama, kupalar sıralar arasında dolaştırılmak suretiyle yapılacaktır.

Yeni kupaları dolaştırmaya başlayınız.

(Oyların toplanmasına başlandı)

29. - Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kırgız Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Karşılıklı Büyükelçilik Faaliyetlerinin Gayrimenkul ve Malî Veçhelerine İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri ve Plan ve Bütçe komisyonları raporları (1/310)(S. Sayısı : 82) (1)

BAŞKAN - Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kırgız Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Karşılıklı Büyükelçilik Faaliyetlerinin Gayrimenkul ve Malî Veçhelerine İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri ve Plan ve Bütçe Komisyonları raporlarının müzakerelerine başlıyoruz.

Sayın Komisyon?.. Hazır.

Sayın Hükümet?.. Hazır.

Komisyon raporunun okunup okunmaması hususunu oylarınıza sunacağım: Raporun okunmasını kabul edenler... Kabul etmeyenler... Raporun okunması kabul edilmemiştir.

Tümü üzerinde söz talebi var mı efendim?.. Tümü üzerinde söz talebi yok.

Maddelerine geçilmesi hususunu oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

1 inci maddeyi okutuyorum:

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kırgız Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Karşılıklı Büyükelçilik Faaliyetlerinin Gayrimenkul ve Malî Veçhelerine İlişkin Protokolun Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı

MADDE 1. -27 Ekim 1993 tarihinde Ankara'da imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kırgız Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Karşılıklı Büyükelçilik Faaliyetlerinin Gayrimenkul ve Malî Veçhelerine İlişkin Protokol''un onaylanması uygun bulunmuştur.

BAŞKAN - Madde üzerinde söz talebi?.. Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Etmeyenler... Madde kabul edilmiştir.

2 nci maddeyi okutuyorum:

MADDE 2. -Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN - Madde üzerinde söz talebi?.. Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Madde kabul edilmiştir.

3 üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE 3. -Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN - Madde üzerinde söz talebi?.. Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Madde kabul edilmiştir.

Sayın milletvekilleri, anlaşmanın tasdikine mütedair bu tasarının oylanması da açık oylama şeklinde yapılacaktır.

80 sıra sayılı kanun tasarısıyla ilgili oyunu kullanmayan sayın üye var mı? Yok. Oylama işlemi tamamlanmıştır.

Kupalar kaldırılsın.

(Oyların ayırımına başlandı)

BAŞKAN - 82 sıra sayılı kanun tasarısının kupaları sıralar arasında dolaştırılsın.

(Oyların toplanmasına başlandı)

BAŞKAN - 81 sıra sayılı kanun tasarısıyla ilgili oyunu kullanmayın sayın üye var mı? Yok. Oylama işlemi tamamlanmıştır

Kupalar kaldırılsın.

(Oyların ayırımına başlandı)

30. - Türkiye Cumhuriyeti ile Pakistan İslam Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun Tasarısı ve Dışişleri ve Plan ve Bütçe komisyonları raporları (1/361)(S. Sayısı : 83) (1)

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, Türkiye Cumhuriyeti ile Pakistan İslam Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun Tasarısı ve Dışişleri ve Plan ve Bütçe Komisyonu raporunun müzakeresine başlıyoruz.

Sayın Komisyon ve Hükümet hazır.

Komisyon raporunun okunup okunmamasını oylayacağım.

Komisyon raporunun okunmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmemiştir.

Tasarının tümü üzerinde söz talebi var mı?.. Yok.

Maddelerine geçilmesi hususunu oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

1 inci maddeyi okutuyorum:

Türkiye Cumhuriyeti ile Pakistan İslam Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı

Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında

Kanun Tasarısı

MADDE1. -16 Mart 1995 tarihinde İslamabad'da imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti ile Pakistan İslam Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma"nın onaylanması uygun bulunmuştur.

BAŞKAN - Madde üzerinde söz talebi yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Madde kabul edilmiştir.

2 inci maddeyi okutuyorum:

MADDE 2. -Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN - Madde üzerinde söz talebi yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Madde kabul edilmiştir.

3 üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE 3. -Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN - Madde üzerinde söz talebi?.. Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Madde kabul edilmiştir.

Sayın milletvekilleri, bu tasarının oylanması da açık oylama usulüne tabidir ve verdiğiniz karar istikametinde, kupalar sıralar arasında dolaştırılmak suretiyle oy pusulaları toplanacaktır.

83 sıra sayılı kanun tasarısı için, kupalar sıralar arasında dolaştırılsın.

(Oyların toplanmasına başlandı)

31. - Türkiye Cumhuriyeti ve Litvanya Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Plan ve Bütçe komisyonu Raporu (1/365)(S. Sayısı : 84) (1)

BAŞKAN - Gündemin 31 inci sırasında bulunan Türkiye Cumhuriyeti ve Litvanya Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Plan ve Bütçe Komisyonu Raporunun müzakeresine başlıyoruz.

Sayın Komisyon hazır.

Sayın Hükümet hazır.

Komisyon raporunun okunup okunmaması hususunu oylayacağım.

Raporun okunması hususunu oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Raporun okunması kabul edilmemiştir.

Tasarının tümü üzerinde söz talebi var mı efendim? Yok.

Maddelere geçilmesi hususunu oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

1 inci maddeyi okutuyorum:

Türkiye Cumhuriyeti ve Litvanya Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı

MADDE1. - 11 Temmuz 1994 tarihinde Vilnius'ta imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti ve Litvanya Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma"nın onaylanması uygun bulunmuştur.

BAŞKAN - Madde üzerinde söz talebi?.. Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

2 nci maddeyi okutuyorum:

MADDE2. -Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN - Madde üzerinde söz talebi?.. Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

3 üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE3. -Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN - Madde üzerinde söz talebi?.. Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Madde kabul edilmiştir.

Bu tasarı da açık oylamaya tabidir.

Açık oylama, aldığımız karar gereği, kupaların sıralar arasında dolaştırılması suretiyle yapılacaktır.

(Oyların toplanmasına başlandı)

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, tabiî, takdir sizlerin olmakla beraber, acaba, basılı pusulalarımız yok mu? Başkanlık pusula bastırmadıysa onları temin edelim diye soruyorum.

CENGİZ ALTINKAYA (Aydın) - İmzalı daha iyi oluyor Sayın Başkan.

BAŞKAN - Anlıyorum da...

CENGİZ ALTINKAYA (Aydın) - Ben de sizi anlıyorum.

BAŞKAN - Derler ya hani, her işin bir anhası var minhası var... Onun da bir anhası minhası bulunur. Bunun en güzeli parmak izi. İnşallah...

82 sıra sayılı kanun tasarısıyla ilgili oyunu kullanmayan sayın üye var mı? Yok.

Kupa kaldırılsın.

(Oyların ayırımına başlandı)

BAŞKAN - 83 sıra sayılı kanun tasarısı için oyunu kullanmayan sayın üye var mı? Yok.

83 sıra sayılı Kanun Tasarısıyla ilgili oylama işlemi bitmiştir; kupalar kaldırılsın.

(Oyların ayırımına başlandı)

BAŞKAN - 84 sıra sayılı kanun tasarısı için; yani, Litvanya Cumhuriyetiyle Cumhuriyetimiz arasındaki anlaşmayla ilgili olarak oyunu kullanmayan sayın üyeler oylarını kullansınlar; çünkü, hem toplantı yetersayısı hem de karar yetersayısı için gerekli.

32. - Türkiye Cumhuriyeti ile Çek Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri ve Plan ve Bütçe komisyonları raporları (1/356)(S. Sayısı : 88) (1)

BAŞKAN - Türkiye Cumhuriyeti ile Çek Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri ve Plan ve Bütçe Komisyonları raporlarının müzakeresine başlıyoruz.

Sayın Komisyon?.. Hazır.

Sayın Hükümet?.. Hazır.

Komisyon ve Hükümet yerlerini aldılar.

Komisyon raporunun okunup okunmaması hususunu oylarınıza sunacağım: Raporun okunmasını kabul edenler... Kabul etmeyenler... Raporun okunması kabul edilmemiştir.

Tümü üzerinde söz talebi var mı efendim? Yok.

Maddelere geçilmesi hususunu oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

1 inci maddeyi okutuyorum:

Türkiye Cumhuriyeti ile Çek Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı

MADDE1. - 30 Nisan 1992 tarihinde Ankara'da eski Çek ve Slovak Cumhuriyeti ile imzalanan ve 31 Aralık 1992 tarihinde bu Cumhuriyetin son bulmasından sonra Çek Cumhuriyetinin halef olduğu "Türkiye Cumhuriyeti ile Çek ve Slovak Federal Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma" ile bu Anlaşmaya dair 13 Eylül 1993 ve 8 Şubat 1994 tarihli notaların onaylanması uygun bulunmuştur.

BAŞKAN - Madde üzerinde söz talebi?.. Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Madde kabul edilmiştir.

2 nci maddeyi okutuyorum:

MADDE2. -Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN - Madde üzerinde söz talebi?.. Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Madde kabul edilmiştir.

3 üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE3. -Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN - Madde üzerinde söz talebi?.. Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Madde kabul edilmiştir.

Bu tasarının oylaması da açık oylama yoluyla yapılacaktır ve açık oylama, Yüce Kurulun aldığı karar gereği, kupalar sıralar arasında dolaştırılmak suretiyle yapılacaktır.

88 sıra sayılı kanun tasarısı için kupalar sıralar arasında dolaştırılsın.

(Oyların toplanmasına başlandı)

BAŞKAN - 84 sıra sayılı kanun tasarısı için oyunu kullanmayan sayın üye var mı?.. Yok.

Oylama işlemi tamamlanmıştır; kupalar kaldırılsın.

(Oyların ayırımına başlandı)

BAŞKAN - 88 sıra sayılı kanun tasarısı için oyunu kullanmayan sayın üye var mı?.. Yok.

Oylama işlemi tamamlanmıştır; kupalar kaldırılsın.

(Oyların ayırımına başlandı)

BAŞKAN - Bir kanun tasarısı var, onu müzakere etme ihtimalimiz gözüküyor. Sayın üyeler lütfederlerse, onu da bitirelim.

Sayın milletvekilleri, anlaşmaların tasdikine dair tasarıların oylama neticelerini sırasıyla arz ediyorum:

26. - Türkiye Cumhuriyeti ve Belarus Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun Tasarısı ve Dışişleri ve Plan ve Bütçe komisyonları raporları (1/294) (S. Sayısı : 79) (Devam)

BAŞKAN - Türkiye Cumhuriyeti ve Belarus Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun Tasarısının oylamasına 203 sayın üye iştirak etmiş; 159 kabul, 43 ret, 1 çekimser, 1 geçersiz, 2 mükerrer oy kullanılmıştır.

Ali Günaydın Kâzım Üstüner

Kâtip Üye Kâtip Üye

Bu suretle, tasdike dair tasarı kabul edilmiş bulunmaktadır.

27. - Türkiye Cumhuriyeti ve Bulgaristan Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri ve Plan ve Bütçe komisyonları raporları (1/357)(S. Sayısı : 80) (Devam)

BAŞKAN - Türkiye Cumhuriyeti ve Bulgaristan Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısının yapılan açık oylamasına 186 sayın üye iştirak etmiş; 143 kabul, 41 ret istikametinde oy kullanılmıştır0 2 oy mükerrerdir.

Ali Günaydın Kâzım Üstüner

Kâtip Üye Kâtip Üye

Bu suretle, bu tasarı da kanunlaşmıştır; hayırlı olsun.

28. - Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkmenistan Hükümeti Arasında Karşılıklı Büyükelçilik Açılması Hususunda Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri ve Plan ve Bütçe komisyonları raporları (1/311)(S. Sayısı : 81) (Devam)

BAŞKAN - Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkmenistan Hükümeti Arasında Karşılıklı Büyükelçilik Açılması Hususunda Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısının yapılan açık oylamasına 186 sayın üye katılmış; 181 kabul, 4 ret istikametinde oy kullanılmıştır; 1 oy mükerrerdir.

Ali Günaydın Kâzım Üstüner

Kâtip Üye Kâtip Üye

Bu suretle bu tasarı da kanunlaşmıştır; hayırlı olsun.

29. - Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kırgız Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Karşılıklı Büyükelçilik Faaliyetlerinin Gayrimenkul ve Malî Veçhelerine İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri ve Plan ve Bütçe komisyonları raporları (1/310)(S. Sayısı : 82) (Devam)

BAŞKAN - Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kırgız Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Karşılıklı Büyükelçilik Faaliyetlerinin Gayrimenkul ve Malî Veçhelerine İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısının yapılan açık oylamasına 190 sayın üye katılmış; 186 kabul, 4 ret istikametinde oy kullanılmıştır.

Ali Günaydın Kâzım Üstüner

Kâtip Üye Kâtip Üye

Bu suretle, bu tasarı da kanunlaşmıştır; hayırlı olsun.

30. - Türkiye Cumhuriyeti ile Pakistan İslam Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulundu Hakkında Kanun Tasarısı ve Dışişleri ve Plan ve Bütçe komisyonları raporları (1/361)(S. Sayısı : 83) (Devam)

BAŞKAN - Türkiye Cumhuriyeti ile Pakistan İslam Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun Tasarısının yapılan açık oylamasına 199 sayın üye iştirak etmiş; 176 kabul, 19 ret, 1 çekimser istikamette oy kullanılmıştır; 3 oy mükerrerdir.

Ali Günaydın Kâzım Üstüner

Kâtip Üye Kâtip Üye

Bu suretle, bu tasarı da kanunlaşmıştır; hayırlı olsun.

31. - Türkiye Cumhuriyeti ve Litvanya Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Plan ve Bütçe komisyonu Raporu (1/365)(S. Sayısı : 84) (Devam)

BAŞKAN - Türkiye Cumhuriyeti ve Litvanya Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısının yapılan açık oylamasına 193 sayın üye katılmış; 169 kabul, 22 ret, 1 çekimser istikamette oy kullanılmış, 1 de geçersiz oy çıkmıştır.

Ali Günaydın Kâzım Üstüner

Kâtip Üye Kâtip Üye

Bu suretle, bu kanun tasarısı da kanunlaşmıştır; hayırlı olsun.

32. - Türkiye Cumhuriyeti ile Çek Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri ve Plan ve Bütçe komisyonları raporları (1/356)(S. Sayısı : 88) (Devam)

BAŞKAN - Türkiye Cumhuriyeti ile Çek Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısının yapılan açık oylamasına 187 sayın üye iştirak etmiş; 155 kabul, 29 ret, 1 çekimser istikamette oy kullanılmıştır; 2 oy mükerrerdir.

Ali Günaydın Kâzım Üstüner

Kâtip Üye Kâtip Üye

Bu suretle, bu kanun tasarısı da kanunlaşmıştır; hayırlı uğurlu olsun.

33. - Askerî Ceza Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında kanun Tasarısı ve Adalet Komisyonu Raporu (1/394)(S. Sayısı : 89) (Devam)

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, Askerî Ceza Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı ve Adalet Komisyonu raporunun müzakeresine başlayacağız.

Sayın Komisyon?.. Yok.

Komisyon yok, Hükümet yok... Bizim de gündemimizde yapacak başka işimiz yok; bitirdik hepsini; hayırlı olsun.

Gazeteci Metin Göktepe cinayeti konusundaki Meclis araştırması komisyonu raporu ile diğer denetim konularını görüşmek için 15 Ekim 1996 Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere, birleşimi kapatıyorum.

Kapanma saati: 17.29

Türkiye Cumhuriyeti ve Belarus Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun

Tasarısına verilen oyların sonucu :

Kanunlaşmıştır.

Üye Sayısı : 550

Kullanılan Oy : 203

Kabul Edenler : 156

Reddedenler : 43

Çekinserler : 1

Geçersiz Oylar : 1

Oya Katılmayanlar : 349

Mükerrer Oylar : 2

Açık Üyelikler : -

(Kabul Edenler)

ADANA

İmren Aykut

M. Halit Dağlı

ADIYAMAN

Ahmet Çelik

Ahmet Doğan

AFYON

İsmet Attila

H. İbrahim Özsoy

Nuri Yabuz

AĞRI

M. Sıddık Altay

M. Ziyattin Tokar

AKSARAY

Mehmet Altınsoy

Murtaza Özkanlı

AMASYA

Ahmet İyimaya

Cemalettin Lafcı

ANKARA

Nejat Arseven

Saffet Arıkan Bedük

Cemil Çiçek

Ömer Ekinci

Mehmet Gölhan

Şaban Karataş

Mehmet Sağdıç

Önder Sav

Yücel Seçkiner

Ahmet Tekdal

Rıza Ulucak

ANTALYA

Osman Berberoğlu

İbrahim Gürdal

ARTVİN

Metin Arifağaoğlu

AYDIN

Cengiz Altınkaya

Nahit Menteşe

Muhammet Polat

BALIKESİR

Safa Giray

BARTIN

Zeki Çakan

BATMAN

Musa Okçu

Faris Özdemir

BAYBURT

Suat Pamukçu

BİLECİK

Bahattin Şeker

BOLU

Feti Görür

Mustafa Karslıoğlu

BURDUR

Kazım Üstüner

BURSA

İlhan Kesici

Cemal Külahlı

Turhan Tayan

Ertuğrul Yalçınbayır

ÇANAKKALE

A. Hamdi Üçpınarlar

ÇORUM

Bekir Aksoy

DİYARBAKIR

M. Selim Ensarioğlu

Sacit Günbey

ELAZIĞ

Ömer Naimi Barım

Hasan Belhan

Ahmet Cemil Tunç

ERZİNCAN

Mustafa Kul

ERZURUM

Lütfü Esengün

İsmail Köse

ESKİŞEHİR

Demir Berberoğlu

GAZİANTEP

Mehmet Batallı

Mehmet Bedri İncetahtacı

Mustafa Yılmaz

GÜMÜŞHANE

Mahmut Oltan Sungurlu

HATAY

Levent Mıstıkoğlu

IĞDIR

Adil Aşırım

Şamil Ayrım

ISPARTA

Mustafa Köylü

Halil Yıldız

İÇEL

Oya Araslı

Mehmet Emin Aydınbaş

Saffet Benli

Ayfer Yılmaz

İSTANBUL

Tayyar Altıkulaç

Ali Coşkun

Tansu Çiller

Hasan Tekin Enerem

Ekrem Erdem

Metin Işık

İsmail Kahraman

Emin Kul

Necdet Menzir

Ali Oğuz

Mehmet Ali Şahin

Bahattin Yücel

Bahri Zengin

Namık Kemal Zeybek

İZMİR

İ. Kaya Erdem

Işılay Saygın

Ufuk Söylemez

Sabri Tekir

KAHRAMANMARAŞ

Ahmet Dökülmez

Mehmet Sağlam

KARABÜK

Şinasi Altıner

KARAMAN

Fikret Ünlü

KARS

Sabri Güner

KASTAMONU

Murat Başesgioğlu

Nurhan Tekinel

KAYSERİ

Memduh Büyükkılıç

KIRIKKALE

Kemal Albayrak

Mikail Korkmaz

KIRKLARELİ

Cemal Özbilen

KIRŞEHİR

Ömer Demir

KİLİS

Mustafa Kemal Ateş

Doğan Güreş

KOCAELİ

Bülent Atasayan

Necati Çelik

Şevket Kazan

KONYA

Hüseyin Arı

Remzi Çetin

Necati Çetinkaya

Necmettin Erbakan

Ali Günaydın

Teoman Rıza Güneri

Lütfi Yalman

Mehmet Ali Yavuz

KÜTAHYA

Metin Perli

MALATYA

Oğuzhan Asiltürk

Yaşar Canbay

Fikret Karabekmez

M. Recai Kutan

MANİSA

Sümer Oral

MARDİN

Fehim Adak

Ömer Ertaş

MUĞLA

Mustafa Dedeoğlu

Enis Yalım Erez

MUŞ

Necmettin Dede

Nedim İlci

NİĞDE

Doğan Baran

Mehmet Salih Katırcıoğlu

Ergun Özkan

ORDU

Mustafa Hasan Öz

RİZE

Ahmet Kabil

SAKARYA

Nevzat Ercan

SAMSUN

Ahmet Demircan

Nafiz Kurt

Latif Öztek

SİİRT

Mehmet Emin Aydın

SIVAS

Musa Demirci

Tahsin Irmak

Temel Karamollaoğlu

Abdüllatif Şener

Nevzat Yanmaz

ŞANLIURFA

Necmettin Cevheri

İbrahim Halil Çelik

Eyyüp Cenap Gülpınar

ŞIRNAK

Mehmet Salih Yıldırım

TEKİRDAĞ

Enis Sülün

TOKAT

Abdullah Arslan

Ali Şevki Erek

TRABZON

Kemalettin Göktaş

İsmail İlhan Sungur

TUNCELİ

Kamer Genç

UŞAK

Hasan Karakaya

VAN

Maliki Ejder Arvas

Fethullah Erbaş

Şaban Şevli

YOZGAT

İlyas Arslan

Kazım Arslan

Yusuf Bacanlı

Abdullah Örnek

ZONGULDAK

Ömer Barutçu

ADANA

Mehmet Büyükyılmaz

Tuncay Karaytuğ

ANKARA

M. Seyfi Oktay

Aydın Tümen

ANTALYA

Bekir Kumbul

ARDAHAN

İsmet Atalay

BİLECİK

Şerif Çim

BURSA

Yüksel Aksu

Ali Rahmi Beyreli

Hayati Korkmaz

EDİRNE

Mustafa İlimen

ESKİŞEHİR

Necati Albay

İÇEL

Abdülbaki Gökçel

İSTANBUL

Nami Çağan

(Reddedenler)

Osman Kılıç

Mehmet Tahir Köse

İZMİR

Şükrü Sina Gürel

Aydın Güven Gürkan

Birgen Keleş

Hakan Tartan

Zerrin Yeniceli

KARHAMANMARAŞ

Ali Şahin

KARS

Çetin Bilgir

KIRKLARELİ

Necdet Tekin

KOCAELİ

Halil Çalık

Bekir Yurdagül

KONYA

Abdullah Turan Bilge

Nezir Büyükcengiz

KÜTAHYA

Emin Karaa

MANİSA

Hasan Gülay

Cihan Yazar

Erdoğan Yetenç

MUĞLA

Zeki Çakıroğlu

ORDU

İhsan Çabuk

Müjdat Koç

SAKARYA

Teoman Akgür

SAMSUN

Ayhan Gürel

Yalçın Gürtan

SIVAS

Mahmut Işık

TEKİRDAĞ

Fevzi Aytekin

TOKAT

Şahin Ulusoy

TRABZON

Hikmet Sami Türk

ZONGULDAK

Osman Mümtaz Soysal

(Çekinser)

HATAY

Atilla Sav

(Geçersiz Oy)

ŞANLIURFA

Ahmet Karavar (Kabul Geçersiz Oy)

ADANA

Cevdet Akçalı

Uğur Aksöz

İbrahim Yavuz Bildik

M. Ali Bilici

Yakup Budak

Sıtkı Cengil

İ. Cevher Cevheri

Erol Çevikçe

Veli Andaç Durak (İdr. Amr.)

Orhan Kavuncu

Mustafa Küpeli

Arif Sezer

İbrahim Ertan Yülek

(Oya Katılmayanlar)

ADIYAMAN

Mahmut Nedim Bilgiç

Mahmut Bozkurt

Celal Topkan

AFYON

Sait Açba

Osman Hazer

Yaman Törüner

Kubilay Uygun

AĞRI

Cemil Erhan

Yaşar Eryılmaz

Celal Esin

AKSARAY

Nevzat Köse

Sadi Somuncuoğlu

AMASYA

Aslan Ali Hatipoğlu

Haydar Oymak

ANKARA

İlhan Aküzüm

Yılmaz Ateş

Ahmet Bilge

Hasan Hüseyin Ceylan

Gökhan Çapoğlu

Ali Dinçer

Mehmet Ekici

Eşref Erdem

Ünal Erkan

Agah Oktay Güner

Halis Uluç Gürkan (Bşk. V.)

İrfan Köksalan

İlker Tuncay

Hikmet Uluğbay

Ersönmez Yarbay

ANTALYA

Deniz Baykal

Arif Ahmet Denizolgun

Hayri Doğan

Emre Gönensay

Sami Küçükbaşkan

Yusuf Öztop

Metin Şahin

ARDAHAN

Saffet Kaya

ARTVİN

Hasan Ekinci

Süleyman Hatinoğlu

AYDIN

M. Fatih Atay

Ali Rıza Gönül

Sema Pişkinsüt

İsmet Sezgin

Yüksel Yalova

BALIKESİR

Abdülbaki Ataç

Ahmet Bilgiç

Tamer Kanber

Mustafa Güven Karahan

İ. Önder Kırlı (İ.A.)

İsmail Özgün

Hüsnü Sıvalıoğlu

İlyas Yılmazyıldız

BARTIN

Köksal Toptan

Cafer Tufan Yazıcıoğlu

BATMAN

Alaattin Sever Aydın

Ataullah Hamidi

BAYBURT

Ülkü Güney

BİNGÖL

Kazım Ataoğlu

Hüsamettin Korkutata

Mahmut Sönmez

BİTLİS

Zeki Ergezen

Edip Safder Gaydalı

Kamran İnan

Abdulhaluk Mutlu

BOLU

Avni Akyol

Necmi Hoşver

Abbas İnceayan

Mustafa Yünlüoğlu

BURDUR

Mustafa Çiloğlu

Yusuf Ekinci

BURSA

Abdülkadir Cenkçiler

Cavit Çağlar

Mehmet Altan Karapaşaoğlu

Feridun Pehlivan

Ali Osman Sönmez

Yahya Şimşek

İbrahim Yazıcı

ÇANAKKALE

Hikmet Aydın

Mustafa Cumhur Ersümer

Ahmet Küçük

Nevfel Şahin

ÇANKIRI

Mete Bülgün

İsmail Coşar

Ahmet Uyanık

ÇORUM

Mehmet Aykaç

Hasan Çağlayan

Zülfikar Gazi

Yasin Hatiboğlu (Bşk. V.)

Ali Haydar Şahin

DENİZLİ

M. Kemal Aykurt

Hilmi Develi

Mehmet Gözlükaya

Adnan Keskin

Hasan Korkmazcan (Bşk. V.)

Haluk Müftüler

Ramazan Yenidede

DİYARBAKIR

Abdülkadir Aksu

Muzaffer Arslan

Ferit Bora

Seyyit Haşim Haşimi

Ömer Vehbi Hatipoğlu

Yakup Hatipoğlu

Sebgetullah Seydaoğlu

Salih Sümer

EDİRNE

Ümran Akkan

Evren Bulut

Erdal kesebir

ELAZIĞ

Mehmet Ağar (B.)

Cihan Paçacı

ERZİNCAN

Tevhit Karakaya

Naci Terzi

Mustafa Yıldız

ERZURUM

Zeki Ertugay

Abdulilah Fırat

Necati Güllülü

Ömer Özyılmaz

Aslan Polat

Şinasi Yavuz

ESKİŞEHİR

Mustafa Balcılar

İbrahim Yaşar Dedelek

Hanifi Demirkol

Mahmut Erdir

GAZİANTEP

Nurettin Aktaş

Hikmet Çetin

Kahraman Emmioğlu

Ali Ilıksoy

Mustafa R. Taşar

Ünal Yaşar

GİRESUN

Turhan Alçelik

Burhan Kara

Yavuz Köymen

Ergun Özdemir

Rasim Zaimoğlu

GÜMÜŞHANE

Lütfi Doğan

HAKKÂRİ

Naim Geylani

Mustafa Zeydan

HATAY

Abdulkadir Akgöl

Fuat Çay

Ali Günay

Süleyman Metin Kalkan

Nihat Matkap

Mehmet Sılay

Ali Uyar

Hüseyin Yayla

ISPARTA

Ömer Bilgin

A. Aykon Doğan

Erkan Mumcu

İÇEL

Fevzi Arıcı

Halil Cin

Ali Er

Turhan Güven

D. Fikri Sağlar

Mustafa İstemihan Talay

Rüştü Kazım Yücelen

İSTANBUL

Bülent Akarcalı

Meral Akşener

Ziya Aktaş

Yıldırım Aktuna (B.)

Sedat Aloğlu

Ahat Andican

Refik Aras

Azmi Ateş

Mehmet Aydın

Mustafa Baş

Mukadder Başeğmez

Gürcan Dağdaş (B.)

H. Hüsnü Doğan

Halit Dumankaya

Bülent Ecevit

Süleyman Arif Emre

Mehmet Fuat Fırat

Algan Hacaloğlu

Cefi Jozef Kamhi

Hüseyin Kansu

Ercan Karakaş

Yılmaz Karakoyunlu

M. Cavit Kavak

Ahmet Güryüz Ketenci

Hayri Kozakçıoğlu

Göksal Küçükali

Aydın Menderes

Mehmet Moğultay

Yusuf Namoğlu

Altan Öymen

Korkut Özal

Ali Talip Özdemir

H. Hüsamettin Özkan

Yusuf Pamuk

Mehmet Cevdet Selvi

Mehmet Sevigen

Ahmet Tan

Güneş Taner

Bülent Tanla

Zekeriya Temizel

Erdoğan Toprak

Ali Topuz

Şadan Tuzcu

Osman Yumakoğulları

İZMİR

Veli Aksoy

Turhan Arınç

Ali Rıza Bodur

Işın Çelebi

Hasan Denizkurdu

Sabri Ergül

Gencay Gürün

Mehmet Köstepen

Atilla Mutman

Metin Öney

Ahmet Piriştina

Rüşdü Saracoglu

Rıfat Serdaroğlu

Süha Tanık

İsmail Yılmaz

KAHRAMANMARAŞ

Esat Bütün

Hasan Dikici

Ali Doğan

Avni Doğan

Mustafa Kamalak

KARABÜK

Hayrettin Dilekcan

Erol Karan

KARAMAN

Abdullah Özbey

Zeki Ünal

KARS

Y. Selahattin Beyribey

Zeki Karabayır

KASTAMONU

Fethi Acar

Hadi Dilekçi

Haluk Yıldız

KAYSERİ

İsmail Cem

Osman Çilsal

Ayvaz Gökdemir

Abdullah Gül (B.)

Nurettin Kaldırımcı

Salih Kapusuz

Recep Kırış

İbrahim Yılmaz

KIRIKKALE

Hacı Filiz

Recep Mızrak

KIRKLARELİ

İrfan Gürpınar

A. Sezal Özbek

KIRŞEHİR

Mehmet Ali Altın

Cafer Güneş

KOCAELİ

İmail Kalkandelen

Onur Kumbaracıbaşı

Osman Pepe

Hayrettin Uzun

KONYA

Ahmet Alkan

Veysel Candan

Abdullah Gencer

Mehmet Keçeciler

Hasan Hüseyin Öz

Mustafa Ünaldı

KÜTAHYA

Ahmet Derin

Mustafa Kalemli (Bşk.)

İsmail Karakuyu

Mehmet Korkmaz

MALATYA

Miraç Akdoğan

Metin Emiroğlu

Ayhan Fırat

MANİSA

Abdullah Akarsu

Rıza Akçalı

Bülent Arınç

Tevfik Diker

Ayseli Göksoy

Ekrem Pakdemirli

Yahya Uslu

MARDİN

Muzaffer Arıkan

Süleyman Çelebi

Mahmut Duyan

Hüseyin Yıldız

MUĞLA

İrfettin Akar

Lale Aytaman

Fikret Uzunhasan

MUŞ

Erkan Kemaloğlu

Sabahattin Yıldız

NEVŞEHİR

Abdülkadir Baş

Mehmet Elkatmış

Esat Kıratlıoğlu

NİĞDE

Akın Gönen

ORDU

Hüseyin Olgun Akın

Mustafa Bahri Kibar

Nabi Poyraz

Refaiddin Şahin

Şükrü Yürür

RİZE

Avni Kabaoğlu

Ahmet Mesut Yılmaz

Şevki Yılmaz

SAKARYA

Nezir Aydın

Cevat Ayhan (B.)

Ertuğrul Eryılmaz

Ahmet Neidim

Ersin Taranoğlu

SAMSUN

Cemal Alişan

İrfan Demiralp

Murat Karayalçın

Biltekin Özdemir

Mustafa Uzunkaya

Adem Yıldız

SİİRT

Ahmet Nurettin Aydın

Nizamettin Sevgili

SİNOP

Metin Bostancıoğlu

Kadir Bozkurt

Yaşar Topçu

SIVAS

Muhsin Yazıcıoğlu

ŞANLIURFA

Sedat Edip Bucak

Seyit Eyyüpoğlu

Zülfikar İzol

Abdülkadir Öncel

M. Fevzi Şıhanlıoğlu

ŞIRNAK

Bayar Ökten

Mehmet Tatar

TEKİRDAĞ

Bayram Fırat Dayanıklı

Nihan İlgün

Hasan Peker

TOKAT

Hanefi Çelik

Metin Gürdere

Ahmet Feyzi İnceöz

Bekir Sobacı

TRABZON

Eyüp Aşık

Yusuf Bahadır

Ali Kemal Başaran

İbrahim Çebi

Şeref Malkoç

TUNCELİ

Orhan Veli Yıldırım

UŞAK

Yıldırım Aktürk

Mehmet Yaşar Ünal

VAN

Mustafa Bayram

Şerif Bedirhanoğlu

Mahmut Yılbaş

YALOVA

Cevdet Aydın

Yaşar Okuyan

YOZGAT

Lutfullah Kayalar

İsmail Durak Ünlü

ZONGULDAK

Veysel Atasoy

Necmettin Aydın

Tahsin Boray Baycık

Hasan Gemici

(Mükerrer Oylar)

AYDIN ERZURUM

Nahit Menteşe (Kabul) İsmail Köse (Kabul)

Türkiye Cumhuriyeti ve Bulgaristan Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun

Tasarısına Verilen Oyların Sonucu :

(Kanunlaşmıştır.)

Üye Sayısı : 550

Kullanılan Oy : 186

Kabul Edenler : 143

Reddedenler : 41

Çekinserler : -

Geçersiz Oylar : -

Oya Katılmayanlar : 366

Mükerrer Oylar : 2

Açık Üyelikler : -

(Kabul Edenler)

ADANA

İmren Aykut

M. Halit Dağlı

Tuncay Karaytuğ

ADIYAMAN

Ahmet Çelik

Ahmet Doğan

AFYON

İsmet Attila

Nuri Yabuz

AĞRI

M. Sıddık Altay

M. Ziyattin Tokar

AKSARAY

Mehmet Altınsoy

Murtaza Özkanlı

AMASYA

Ahmet İyimaya

Cemalettin Lafcı

ANKARA

Saffet Arıkan Bedük

Cemil Çiçek

Ömer Ekinci

Mehmet Gölhan

Mehmet Sağdıç

Yücel Seçkiner

Ahmet Tekdal

Rıza Ulucak

ANTALYA

Osman Berberoğlu

ARTVİN

Süleyman Hatinoğlu

AYDIN

Cengiz Altınkaya

Nahit Menteşe

Muhammet Polat

BARTIN

Zeki Çakan

BATMAN

Musa Okçu

Faris Özdemir

BAYBURT

Suat Pamukçu

BİLECİK

Bahattin Şeker

BOLU

Feti Görür

BURSA

İlhan Kesici

Cemal Külahlı

Turhan Tayan

Ertuğrul Yalçınbayır

ÇANAKKALE

A. Hamdi Üçpınarlar

DİYARBAKIR

M. Selim Ensarioğlu

Sacit Günbey

ELAZIĞ

Ömer Naimi Barım

Hasan Belhan

Ahmet Cemil Tunç

ERZİNCAN

Mustafa Kul

ERZURUM

Lütfü Esengün

İsmail Köse

Ömer Özyılmaz

GAZİANTEP

Nurettin Aktaş

Mehmet Bedri İncetahtacı

GÜMÜŞHANE

Mahmut Oltan Sungurlu

HATAY

Levent Mıstıkoğlu

IĞDIR

Adil Aşırım

ISPARTA

Mustafa Köylü

Halil Yıldız

İÇEL

Mehmet Emin Aydınbaş

Saffet Benli

Ayfer Yılmaz

İSTANBUL

Tayyar Altıkulaç

Ali Coşkun

Tansu Çiller

Hasan Tekin Enerem

Ekrem Erdem

İsmail Kahraman

Emin Kul

Ali Oğuz

Mehmet Ali Şahin

Bahattin Yücel

Bahri Zengin

İZMİR

Hasan Denizkurdu

Işılay Saygın

Ufuk Söylemez

KAHRAMANMARAŞ

Ahmet Dökülmez

Mehmet Sağlam

KARABÜK

Hayrettin Dilekcan

KARAMAN

Fikret Ünlü

KASTAMONU

Murat Başesgioğlu

Nurhan Tekinel

KAYSERİ

Memduh Büyükkılıç

KIRIKKALE

Kemal Albayrak

Hacı Filiz

Mikail Korkmaz

Recep Mızrak

KIRKLARELİ

Cemal Özbilen

KIRŞEHİR

Ömer Demir

KİLİS

Mustafa Kemal Ateş

Doğan Güreş

KOCAELİ

Bülent Atasayan

Necati Çelik

Şevket Kazan

KONYA

Hüseyin Arı

Remzi Çetin

Necati Çetinkaya

Necmettin Erbakan

Ali Günaydın

Teoman Rıza Güneri

Lütfi Yalman

Mehmet Ali Yavuz

KÜTAHYA

Metin Perli

MALATYA

Oğuzhan Asiltürk

Yaşar Canbay

Fikret Karabekmez

MANİSA

Sümer Oral

MARDİN

Fehim Adak

Ömer Ertaş

MUĞLA

İrfettin Akar

Mustafa Dedeoğlu

Enis Yalım Erez

NEVŞEHİR

Mehmet Elkatmış

NİĞDE

Doğan Baran

Mehmet Salih Katırcıoğlu

Ergun Özkan

ORDU

Mustafa Hasan Öz

RİZE

Ahmet Kabil

SAKARYA

Nevzat Ercan

SAMSUN

Ahmet Demircan

Latif Öztek

SİİRT

Mehmet Emin Aydın

SIVAS

Musa Demirci

Tahsin Irmak

Temel Karamollaoğlu

Abdüllatif Şener

Nevzat Yanmaz

ŞANLIURFA

Necmettin Cevheri

İbrahim Halil Çelik

Eyyüp Cenap Gülpınar

Ahmet Karavar

TOKAT

Abddullah Arslan

Ali Şevki Erek

TRABZON

İbrahim Çebi

Kemalettin Göktaş

İsmail İlhan Sungur

TUNCELİ

Kamer Genç

UŞAK

Hasan Karakaya

VAN

Maliki Ejder Arvas

Fethullah Erbaş

Şaban Şevli

Mahmut Yılbaş

YOZGAT

İlyas Arslan

Kâzım Arslan

Yusuf Bacanlı

Abdullah Örnek

ZONGULDAK

Veysel Atasoy

Necmettin Aydın

Ömer Barutçu

ADANA

Mehmet Büyükyılmaz

ADIYAMAN

Celal Topkan

ANKARA

M. Seyfi Oktay

Aydın Tümen

(Reddedenler)

ANTALYA

Yusuf Öztop

ARDAHAN

İsmet Atalay

BARTIN

Cafer Tufan Yazıcıoğlu

BİLECİK

Şerif Çim

BOLU

Mustafa Karslıoğlu

BURSA

Yüksel Aksu

Ali Rahmi Beyreli

Hayati Korkmaz

ESKİŞEHİR

Necati Albay

GAZİANTEP

Mustafa Yılmaz (İ.A.)

HATAY

Atilla Sav

İÇEL

Oya Araslı

Abdülbaki Gökçel

İSTANBUL

Osman kılıç

Mehmet Tahir Köse

İZMİR

Ali Rıza Bodur

Şükrü Sina Gürel

Aydın Güven Gürkan

Birgen Keleş

Hakan Tartan

KARS

Çetin Bilgir

KOCAELİ

Halil Çalık

Bekir Yurdagül

KONYA

Abdullah Turan Bilge

KÜTAHYA

Emin Karaa

MALATYA

Ayhan Fırat

MANİSA

Cihan Yazar

ORDU

İhsan Çabuk

Müjdat Koç

SAKARYA

Teoman Akgür

SAMSUN

Ayhan Gürel

Yalçın Gürtan

SIVAS

Mahmut Işık

TEKİRDAĞ

Fevzi Aytekin

TOKAT

Şahin Ulusoy

TRABZON

Hikmet Sami Türk

ZONGULDAK

Osman Mümtaz Soysal

(Oya Katılmayanlar)

ADANA

Cevdet Akçalı

Uğur Aksöz

İbrahim Yavuz Bildik

M. Ali Bilici

Yakup Budak

Sıtkı Cengil

İ. Cevher Cevheri

Erol Çevikçe

Veli Andaç Durak (İ.A.)

Orhan Kavuncu

Mustafa Küpeli

Arif Sezer

İbrahim Ertan Yülek

ADIYAMAN

Mahmut Nedim Bilgiç

Mahmut Bozkurt

AFYON

Sait Açba

Osman Hazer

H. İbrahim Özsoy

Yaman Törüner

Kubilay Uygun

AĞRI

Cemil Erhan

Yaşar Eryılmaz

Celal Esin

AKSARAY

Nevzat Köse

Sadi Somuncuoğlu

AMASYA

Aslan Ali Hatipoğlu

Haydar Oymak

ANKARA

İlhan Aküzüm

Nejat Arseven

Yılmaz Ateş

Ahmet Bilge

Hasan Hüseyin Ceylan

Gökhan Çapoğlu

Ali Dinçer

Mehmet Ekici

Eşref Erdem

Ünal Erkan

Agah Oktay Güner

Halis Uluç Gürkan (Bşk. V.)

Şaban Karataş

İrfan Köksalan

Önder Sav

İlker Tuncay

Hikmet Uluğbay

Ersönmez Yarbay

ANTALYA

Deniz Baykal

Arif Ahmet Denizolgun

Hayri Doğan

Emre Gönensay

İbrahim Gürdal

Bekir Kumbul

Sami Küçükbaşkan

Metin Şahin

ARDAHAN

Saffet Kaya

ARTVİN

Metin Arifağaoğlu

Hasan Ekinci

AYDIN

M. Fatih Atay

Ali Rıza Gönül

Sema Pişkinsüt

İsmet Sezgin

Yüksel Yalova

BALIKESİR

Abdülbaki Ataç

Ahmet Bilgiç

Safa Giray

Tamer Kanber

Mustafa Güven Karahan

İ. Önder Kırlı (İ.A.)

İsmail Özgün

Hüsnü Sıvalıoğlu

İlyas Yılmazyıldız

BARTIN

Köksal Toptan

BATMAN

Alaattin Sever Aydın

Ataullah Hamidi

BAYBURT

Ülkü Güney

BİNGÖL

Kazım Ataoğlu

Hüsamettin Korkutata

Mahmut Sönmez

BİTLİS

Zeki Ergezen

Edip Safder Gaydalı

Kâmran İnan

Abdulhaluk Mutlu

BOLU

Avni Akyol

Necmi Hoşver

Abbas İnceayan

Mustafa Yünlüoğlu

BURDUR

Mustafa Çiloğlu

Yusuf Ekinci

Kâzım Üstüner

BURSA

Abdülkadir Cenkçiler

Cavit Çağlar

Mehmet altan Karapaşaoğlu

Feridun Pehlivan

Ali Osman Sönmez

Yahya Şimşek

İbrahim Yazıcı

ÇANAKKALE

Hikmet Aydın

Mustafa Cumhur Ersümer

Ahmet Küçük

Nevfel Şahin

ÇANKIRI

Mete Bülgün

İsmail Çoşar

Ahmet Uyanık

ÇORUM

Bekir Aksoy

Mehmet Aykaç

Hasan Çağlayan

Zülfikâr Gazi

Yasin Hatiboğlu (Bşk. V.)

Ali Haydar Şahin

DENİZLİ

M. Kemal Aykurt

Hilmi Develi

Mehmet Gözlükaya

Adnan Keskin

Hasan Korkmazcan (Bşk. V.)

Haluk Müftüler

Ramazan Yenidede

DİYARBAKIR

Abdülkadir Aksu

Muzaffer Arslan

Ferit Bora

Seyyit Haşim Haşimi

Ömer Vehbi Hatipoğlu

Yakup Hatipoğlu

Sebgetullah Seydaoğlu

Salih Sümer

EDİRNE

Ümran Akkan

Evren Bulut

Mustafa İlimen

Erdal Kesebir

ELAZIĞ

Mehmet Ağar (B.)

Cihan Paçacı

ERZİNCAN

Tevhit Karakaya

Naci Terzi

Mustafa Yıldız

ERZURUM

Zeki Ertugay

Abdulilah Fırat

Necati Güllülü

Aslan Polat

Şinasi Yavuz

ESKİŞEHİR

Mustafa Balcılar

Demir Berberoğlu

İbrahim Yaşar Dedelek

Hanifi Demirkol

Mahmut Erdir

GAZİANTEP

Mehmet Batallı

Hikmet Çetin

Kahraman Emmioğlu

Ali Ilıksoy

Mustafa R. Taşar

Ünal Yaşar

GİRESUN

Turhan Alçelik

Burhan Kara

Yavuz Köymen

Ergun Özdemir

Rasim Zaimoğlu

GÜMÜŞHANE

Lütfi Doğan

HAKKÂRİ

Naim Geylani

Mustafa Zeydan

HATAY

Abdulkadir Akgöl

Fuat Çay

Ali Günay

Süleyman Metin Kalkan

Nihat Matkap

Mehmet Sılay

Ali Uyar

Hüseyin Yayla

IĞDIR

Şamil Ayrım

ISPARTA

Ömer Bilgin

A. Aykon Doğan

Erkan Mumcu

İÇEL

Fevzi Arıcı

Halil Cin

Ali Er

Turhan Güven

D. Fikri Sağlar

Mustafa İstemihan Talay

Rüştü Kâzım Yücelen

İSTANBUL

Bülent Akarcalı

Meral Akşener

Ziya Aktaş

Yıldırım Aktuna (B.)

Sedat Aloğlu

Ahat Andican

Refik Aras

Azmi Ateş

Mehmet Aydın

Mustafa Baş

Mukadder Başeğmez

Nami Çağan

Gürcan Dağdaş (B.)

H. Hüsnü Doğan

Halit Dumankaya

Bülent Ecevit

Süleyman Arif Emre

Mehmet Fuat Fırat

Algan Hacaloğlu

Metin Işık

Cefi Jozef Kamhi

Hüseyin Kansu

Ercan Karakaş

Yılmaz Karakoyunlu

M. Cavit Kavak

Ahmet Güryüz Ketenci

Hayri Kozakçıoğlu

Göksal Küçükali

Aydın Menderes

Necdet Menzir

Mehmet Moğultay

Yusuf Namoğlu

Altan Öymen

Korkut Özal

Ali Talip Özdemir

H. Hüsamettin Özkan

Yusuf Pamuk

Mehmet Cevdet Selvi

Mehmet Sevigen

Ahmet Tan

Güneş Taner

Bülent Tanla

Zekeriya Temizel

Erdoğan Toprak

Ali Topuz

Şadan Tuzcu

Osman Yumakoğulları

Namık Kemal Zeybek

İZMİR

Veli Aksoy

Turhan Arınç

Işın Çelebi

İ. Kaya Erdem

Sabri Ergül

Gencay Gürün

Mehmet Köstepen

Atilla Mutman

Metin Öney

Ahmet Piriştina

Rüşdü Saracoglu

Rıfat Serdaroğlu

Süha Tanık

Sabri Tekir

Zerrin Yeniceli

İsmail Yılmaz

KAHRAMANMARAŞ

Esat Bütün

Hasan Dikici

Ali Doğan

Avni Doğan

Mustafa Kamalak

Ali Şahin

KARABÜK

Şinasi Altıner

Erol Karan

KARAMAN

Abdullah Özbey

Zeki Ünal

KARS

Y. Selahattin Beyribey

Sabri Güner

Zeki Karabayır

KASTAMONU

Fethi Acar

Hadi Dilekçi

Haluk Yıldız

KAYSERİ

İsmail Cem

Osman Çilsal

Ayvaz Gökdemir

Abdullah Gül (B.)

Nurettin Kaldırımcı

Salih Kapusuz

Recep Kırış

İbrahim Yılmaz

KIRKLARELİ

İrfan Gürpınar

A. Sezal Özbek

Necdet Tekin

KIRŞEHİR

Mehmet Ali Altın

Cafer Güneş

KOCAELİ

İsmail Kalkandelen

Onur Kumbaracıbaşı

Osman Pepe

Hayrettin Uzun

KONYA

Ahmet Alkan

Nezir Büyükcengiz

Veysel Candan

Abdullah Gencer

Mehmet Keçeciler

Hasan Hüseyin Öz

Mustafa Ünaldı

KÜTAHYA

Ahmet Derin

Mustafa Kalemli (Başkan)

İsmail Karakuyu

Mehmet Korkmaz

MALATYA

Miraç Akdoğan

Metin Emiroğlu

M. Recai Kutan

MANİSA

Abdullah Akarsu

Rıza Akçalı

Bülent Arınç

Tevfik Diker

Ayseli Göksoy

Hasan Gülay

Ekrem Pakdemirli

Yahya Uslu

Erdoğan Yetenç

MARDİN

Muzaffer Arıkan

Süleyman Çelebi

Mahmut Duyan

Hüseyin Yıldız

MUĞLA

Lale Aytaman

Zeki Çakıroğlu

Fikret Uzunhasan

MUŞ

Necmettin Dede

Nedim İlci

Erkan Kemaloğlu

Sabahattin Yıldız

NEVŞEHİR

Abdülkadir Baş

Esat Kıratlıoğlu

NİĞDE

Akın Gönen

ORDU

Hüseyin Olgun Akın

Mustafa Bahri Kibar

Nabi Poyraz

Refaiddin Şahin

Şükrü Yürür

RİZE

Avni Kabaoğlu

Ahmet Mesut Yılmaz

Şevki Yılmaz

SAKARYA

Nezir Aydın

Cevat Ayhan (B.)

Ertuğrul Eryılmaz

Ahmet Neidim

Ersin Taranoğlu

SAMSUN

Cemal Alişan

İrfan Demiralp

Murat Karayalçın

Nafiz Kurt

Biltekin Özdemir

Musa Uzunkaya

Adem Yıldız

SİİRT

Ahmet Nurettin Aydın

Nizamettin Sevgili

SİNOP

Metin Bostancıoğlu

Kadir Bozkurt

Yaşar Topçu

SIVAS

Muhsin Yazıcıoğlu

ŞANLIURFA

Sedat Edip Bucak

Seyit Eyyüpoğlu

Zülfükar İzol

Abdülkadir Öncel

M. Fevzi Şıhanlıoğlu

ŞIRNAK

Bayar Ökten

Mehmet Tatar

Mehmet Salih Yıldırım

TEKİRDAĞ

Bayram Fırat Dayanıklı

Nihan İlgün

Hasan Peker

Enis Sülün

TOKAT

Hanefi Çelik

Metin Gürdere

Ahmet Feyzi İnceöz

Bekir Sobacı

TRABZON

Eyüp Aşık

Yusuf Bahadır

Ali Kemal Başaran

Şeref Malkoç

TUNCELİ

Orhan Veli Yıldırım

UŞAK

Yıldırım Aktürk

Mehmet Yaşar Ünal

VAN

Mustafa Bayram

Şerif Bedirhanoğlu

YALOVA

Cevdet Aydın

Yaşar Okuyan

YOZGAT

Lutfullah Kayalar

İsmail Durak Ünlü

ZONGULDAK

Tahsin Boray Baycık

Hasan Gemici

(Mükerrer Oylar)

TRABZON YOZGAT

İbrahim Çebi (Kabul) Abdullah Örnek (Kabul)

Türkiye Cumhuriyeti ile Türkmenistan Hükümeti Arasında Karşılıklı Büyükelçilik Faaliyetlerinin Gayrimenkul ve Malî Veçhelerine İlişkin Protokolun Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna

Dair Kanun Tasarısına Verilen Oyların Sonucu :

(Kanunlaşmıştır.)

Üye Sayısı : 550

Kullanılan Oy : 186

Kabul Edenler : 181

Reddedenler : 4

Çekinserler : -

Geçersiz Oylar : -

Oya Katılmayanlar : 365

Mükerrer Oylar : 1

Açık Üyelikler : -

(Kabul Edenler)

ADANA

İmren Aykut

Mehmet Büyükyılmaz

M. Halit Dağlı

Arif Sezer

ADIYAMAN

Ahmet Çelik

Ahmet Doğan

Celal Topkan

AFYON

İsmet Attila

Nuri Yabuz

AĞRI

M. Sıddık Altay

M. Ziyattin Tokar

AKSARAY

Mehmet Altınsoy

Murtaza Özkanlı

AMASYA

Ahmet İyimaya

Cemalettin Lafcı

ANKARA

Saffet Arıkan Bedük

Cemil Çiçek

Ömer Ekinci

Mehmet Gölhan

M. Seyfi Oktay

Mehmet Sağdıç

Yücel Seçkiner

Ahmet Tekdal

Aydın Tümen

Rıza Ulucak

ANTALYA

Osman Berberoğlu

Yusuf Öztop

ARTVİN

Süleyman Hatinoğlu

AYDIN

Cengiz Altınkaya

Nahit Menteşe

Muhammet Polat

BALIKESİR

Safa Giray

Mustafa Güven Karahan

BARTIN

Zeki Çakan

Cafer Tufan Yazıcıoğlu

BATMAN

Musa Okçu

Faris Özdemir

BİLECİK

Bahattin Şeker

BOLU

Mustafa Karslıoğlu

BURSA

Yüksel Aksu

Ali Rahmi Beyreli

Cavit Çağlar

Hayati Korkmaz

Cemal Külahlı

Turhan Tayan

ÇORUM

Bekir Aksoy

Mehmet Aykaç

DİYARBAKIR

M. Salim Ensarioğlu

Sacit Günbey

ELAZIĞ

Ömer Naimi Barım

Hasan Belhan

Ahmet Cemil Tunç

ERZURUM

Lütfü Esengün

İsmail Köse

Ömer Özyılmaz

ESKİŞEHİR

Mahmut Erdir

GAZİANTEP

Nurettin Aktaş

Mehmet Batallı

Kahraman Emmioğlu

Mehmet Bedri İncetahtacı

Mustafa Yılmaz

GÜMÜŞHANE

Mahmut Oltan Sungurlu

HATAY

Levent Mıstıkoğlu

Atilla Sav

IĞDIR

Adil Aşırım

Şamil Ayrım

ISPARTA

Halil Yıldız

İÇEL

Oya Araslı

Mehmet Emin Aydınbaş

Saffet Benli

Abdülbaki Gökçel

Ayfer Yılmaz

İSTANBUL

Tayyar Altıkulaç

Ali Coşkun

Tansu Çiller

Hasan Tekin Enerem

Ekrem Erdem

İsmail Kahraman

Mehmet Tahir Köse

Emin Kul

Necdet Menzir

Ali Oğuz

Mehmet Ali Şahin

Bahattin Yücel

Bahri Zengin

Namık Kemal Zeybek

İZMİR

Ali Rıza Bodur

Hasan Denizkurdu

Aydın Güven Gürkan

Birgen Keleş

Işılay Saygın

Ufuk Söylemez

Sabri Tekir

İsmail Yılmaz

KAHRAMANMARAŞ

Ahmet Dökülmez

Mehmet Sağlam

Ali Şahin

KARABÜK

Hayrettin Dilekcan

KARAMAN

Fikret Ünlü

KARS

Çetin Bilgir

Sabri Güner

KASTAMONU

Murat Başesgioğlu

Nurhan Tekinel

KAYSERİ

Memduh Büyükkılıç

KIRIKKALE

Kemal Albayrak

Hacı Filiz

Mikail Korkmaz

Recep Mızrak

KIRKLARELİ

Cemal Özbilen

KIRŞEHİR

Ömer Demir

KİLİS

Mustafa Kemal Ateş

Doğan Güreş

KOCAELİ

Bülent Atasayan

Halil Çalık

Necati Çelik

Şevket Kazan

KONYA

Abdullah Turan Bilge

Remzi Çetin

Necati Çetinkaya

Necmettin Erbakan

Ali Günaydın

Teoman Rıza Güneri

Lütfi Yalman

Mehmet Ali Yavuz

KÜTAHYA

Emin Karaa

Metin Perli

MALATYA

Oğuzhan Asiltürk

Ayhan Fırat

M. Recai Kutan

MANİSA

Sümer Oral

Cihan Yazar

Erdoğan Yetenç

MARDİN

Fehim Adak

Ömer Ertaş

MUĞLA

İrfettin Akar

Mustafa Dedeoğlu

Enis Yalım Erez

NEVŞEHİR

Mehmet Elkatmış

NİĞDE

Doğan Baran

Mehmet Salih Katırcıoğlu

Ergun Özkan

ORDU

İhsan Çabuk

Mustafa Hasan Öz

RİZE

Ahmet Kabil

SAKARYA

Teoman Akgür

Nevzat Ercan

SAMSUN

Ahmet Demircan

Ayhan Gürel

Yalçın Gürtan

Nafiz Kurt

Latif Öztek

SİİRT

Mehmet Emin Aydın

SİNOP

Yaşar Topçu

SIVAS

Musa Demirci

Tahsin Irmak

Mahmut Işık

Temel Karamollaoğlu

Abdüllatif Şener

Nevzat Yanmaz

ŞANLIURFA

Necmettin Cevheri

İbrahim Halil Çelik

Eyyüp Cenap Gülpınar

Ahmet Karavar

TEKİRDAĞ

Fevzi Aytekin

TOKAT

Abdullah Arslan

Ali Şevki Erek

Şahin Ulusoy

TRABZON

Hikmet Sami Türk

TUNCELİ

Kamer Genç

UŞAK

Hasan Karakaya

VAN

Maliki Ejder Arvas

Fethullah Erbaş

Şaban Şevli

Mahmut Yılbaş

YOZGAT

İlyas Arslan

Kâzım Arslan

Yusuf Bacanlı

ZONGULDAK

Veysel Atasoy

Necmettin Aydın

Ömer Barutçu

Osman Mümtaz Soysal

BİLECİK

Şerif Çim

(Reddedenler)

İSTANBUL

Osman Kılıç

ORDU

Müjdat Koç

KOCAELİ

Bekir Yurdagül

(Oya Katılmayanlar)

ADANA

Cevdet Akçalı

Uğur Aksöz

İbrahim Yavuz Bildik

M. Ali Bilici

Yakup Budak

Sıtkı Cengil

İ. Cevher Cevheri

Erol Çevikçe

Veli Andaç Durak (İ.A.)

Tuncay Karaytuğ

Orhan Kavuncu

Mustafa Küpeli

İbrahim Ertan Yülek

ADIYAMAN

Mahmut Nedim Bilgiç

Mahmut Bozkurt

AFYON

Sait Açba

Osman Hazer

H. İbrahim Özsoy

Yaman Törüner

Kubilay Uygun

AĞRI

Cemil Erhan

Yaşar Eryılmaz

Celal Esin

AKSARAY

Nevzat Köse

Sadi Somuncuoğlu

AMASYA

Aslan Ali Hatipoğlu

Haydar Oymak

ANKARA

İlhan Aküzüm

Nejat Arseven

Yılmaz Ateş

Ahmet Bilge

Hasan Hüseyin Ceylan

Gökhan Çapoğlu

Ali Dinçer

Mehmet Ekici

Eşref Erdem

Ünal Erkan

Agah Oktay Güner

Halis Uluç Gürkan (Bşk. V.)

Şaban Karataş

İrfan Köksalan

Önder Sav

İlker Tuncay

Hikmet Uluğbay

Ersönmez Yarbay

ANTALYA

Deniz Baykal

Arif Ahmet Denizolgun

Hayri Doğan

Emre Gönensay

İbrahim Gürdal

Bekir Kumbul

Sami Küçükbaşkan

Metin Şahin

ARDAHAN

İsmet Atalay

Saffet Kaya

ARTVİN

Metin Arifağaoğlu

Hasan Ekinci

AYDIN

M. Fatih Atay

Ali Rıza Gönül

Sema Pişkinsüt

İsmet Sezgin

Yüksel Yalova

BALIKESİR

Abdülbaki Ataç

Ahmet Bilgiç

Tamer Kanber

İ. Önder Kırlı (İ.A.)

İsmail Özgün

Hüsnü Sıvalıoğlu

İlyas Yılmazyıldız

BARTIN

Köksal Toptan

BATMAN

Alaattin Sever Aydın

Ataullah Hamidi

BAYBURT

Ülkü Güney

Suat Pamukçu

BİNGÖL

Kazım Ataoğlu

Hüsamettin Korkutata

Mahmut Sönmez

BİTLİS

Zeki Ergezen

Edip Safder Gaydalı

Kâmran İnan

Abdulhaluk Mutlu

BOLU

Avni Akyol

Feti Görür

Necmi Hoşver

Abbas İnceayan

Mustafa Yünlüoğlu

BURDUR

Mustafa Çiloğlu

Yusuf Ekinci

Kâzım Üstüner

BURSA

Abdülkadir Cenkçiler

Mehmet Altan Karapaşaoğlu

İlhan Kesici

Feridun Pehlivan

Ali Osman Sönmez

Yahya Şimşek

Ertuğrul Yalçınbayır

İbrahim Yazıcı

ÇANAKKALE

Hikmet Aydın

Mustafa Cumhur Ersümer

Ahmet Küçük

Nevfel Şahin

A. Hamdi Üçpınarlar

ÇANKIRI

Mete Bülgün

İsmail Coşar

Ahmet Uyanık

ÇORUM

Hasan Çağlayan

Zülfikâr Gazi

Yasin Hatiboğlu (Bşk. V.)

Ali Haydar Şahin

DENİZLİ

M. Kemal Aykurt

Hilmi Develi

Mehmet Gözlükaya

Adnan Keskin

Hasan Korkmazcan (Bşk. V.)

Haluk Müftüler

Ramazan Yenidede

DİYARBAKIR

Abdülbaki Aksu

Muzaffer Arslan

Ferit Bora

Seyyit Haşim Haşimi

Ömer Vehbi Hatipoğlu

Yakup Hatipoğlu

Sebgetullah Seydaoğlu

Salih Sümer

EDİRNE

Ümran Akkan

Evren Bulut

Mustafa İlimen

Erdal Kesebir

ELAZIĞ

Mehmet Ağar (B.)

Cihan Paçacı

ERZİNCAN

Tevhit Karakaya

Mustafa Kul

Naci Terzi

Mustafa Yıldız

ERZURUM

Zeki Ertugay

Abdulilah Fırat

Necati Güllülü

Aslan Polat

Şinasi Yavuz

ESKİŞEHİR

Necati Albay

Mustafa Balcılar

Demir Berberoğlu

İbrahim Yaşar Dedelek

Hanifi Demirkol

GAZİANTEP

Hikmet Çetin

Ali Ilıksoy

Mustafa R. Taşar

Ünal Yaşar

GİRESUN

Turhan Alçelik

Burhan Kara

Yavuz Köymen

Ergun Özdemir

Rasim Zaimoğlu

GÜMÜŞHANE

Lütfi Doğan

HAKKÂRİ

Naim Geylani

Mustafa Zeydan

HATAY

Abdulkadir Akgöl

Fuat Çay

Ali Günay

Süleyman Metin Kalkan

Nihat Matkap

Mehmet Sılay

Ali Uyar

Hüseyin Yayla

ISPARTA

Ömer Bilgin

A. Aykon Doğan

Mustafa Köylü

Erkan Mumcu

İÇEL

Fevzi Arıcı

Halil Cin

Ali Er

Turhan Güven

D. Fikri Sağlar

Mustafa İstemihan Talay

Rüştü Kâzım Yücelen

İSTANBUL

Bülent Akarcalı

Meral Akşener

Ziya Aktaş

Yıldırım Aktuna (B.)

Sedat Aloğlu

Ahat Andican

Refik Aras

Azmi Ateş

Mehmet Aydın

Mustafa Baş

Mukadder Başeğmez

Nami Çağan

Gürcan Dağdaş (B.)

H. Hüsnü Doğan

Halit Dumankaya

Bülent Ecevit

Süleyman Arif Emre

Mehmet Fuat Fırat

Algan Hacaloğlu

Metin Işık

Cefi Jozef Kamhi

Hüseyin Kansu

Ercan Karakaş

Yılmaz Karakoyunlu

M. Cavit Kavak

Ahmet Güryüz Ketenci

Hayri Kozakçıoğlu

Göksal Küçükali

Aydın Menderes

Mehmet Moğultay

Yusuf Namoğlu

Altan Öymen

Korkut Özal

Ali Talip Özdemir

H. Hüsamettin Özkan

Yusuf Pamuk

Mehmet Cevdet Selvi

Mehmet Sevigen

Ahmet Tan

Güneş Taner

Bülent Tanla

Zekeriya Temizel

Erdoğan Toprak

Ali Topuz

Şadan Tuzcu

Osman Yumakoğulları

İZMİR

Veli Aksoy

Turhan Arınç

Işın Çelebi

İ. Kaya Erdem

Sabri Ergül

Şükrü Sina Gürel

Gencay Gürün

Mehmet Köstepen

Atilla Mutman

Metin Öney

Ahmet Piriştina

Rüşdü Saracoglu

Rıfat Serdaroğlu

Süha Tanık

Hakan Tartan

Zerrin Yeniceli

KAHRAMANMARAŞ

Esat Bütün

Hasan Dikici

Ali Doğan

Avni Doğan

Mustafa Kamalak

KARABÜK

Şinasi Altıner

Erol Karan

KARAMAN

Abdullah Özbey

Zeki Ünal

KARS

Y. Selahattin Beyribey

Zeki Karabayır

KASTAMONU

Fethi Acar

Hadi Dilekçi

Haluk Yıldız

KAYSERİ

İsmail Cem

Osman Çilsal

Ayvaz Gökdemir

Abdullah Gül (B.)

Nurettin Kaldırımcı

Salih Kapusuz

Recep Kırış

İbrahim Yılmaz

KIRKLARELİ

İrfan Gürpınar

A. Sezal Özbek

Necdet Tekin

KIRŞEHİR

Mehmet Ali Altın

Cafer Güneş

KOCAELİ

İsmail Kalkandelen

Onur Kumbaracıbaşı

Osman Pepe

Hayrettin Uzun

KONYA

Ahmet Alkan

Hüseyin Arı

Nezir Büyükcengiz

Veysel Candan

Abdullah Gencer

Mehmet Keçeciler

Hasan Hüseyin Öz

Mustafa Ünaldı

KÜTAHYA

Ahmet Derin

Mustafa Kalemli (Başkan)

İsmail Karakuyu

Mehmet Korkmaz

MALATYA

Miraç Akdoğan

Yaşar Canbay

Metin Emiroğlu

Fikret Karabekmez

MANİSA

Abdullah Akarsu

Rıza Akçalı

Bülent Arınç

Tevfik Diker

Ayseli Göksoy

Hasan Gülay

Ekrem Pakdemirli

Yahya Uslu

MARDİN

Muzaffer Arıkan

Süleyman Çelebi

Mahmut Duyan

Hüseyin Yıldız

MUĞLA

Lale Aytaman

Zeki Çakıroğlu

Fikret Uzunhasan

MUŞ

Necmettin Dede

Nedim İlci

Erkan Kemaloğlu

Sabahattin Yıldız

NEVŞEHİR

Abdülkadir Baş

Esat Kıratlıoğlu

NİĞDE

Akın Gönen

ORDU

Hüseyin Olgun Akın

Mustafa Bahri Kibar

Nabi Poyraz

Refaiddin Şahin

Şükrü Yürür

RİZE

Avni Kabaoğlu

Ahmet Mesut Yılmaz

Şevki Yılmaz

SAKARYA

Nezir Aydın

Cevat Ayhan (B.)

Ertuğrul Eryılmaz

Ahmet Neidim

Ersin Taranoğlu

SAMSUN

Cemal Alişan

İrfan Demiralp

Murat Karayalçın

Biltekin Özdemir

Musa Uzunkaya

Adem Yıldız

SİİRT

Ahmet Nurettin Aydın

Nizamettin Sevgili

SİNOP

Metin Bostancıoğlu

Kadir Bozkurt

SIVAS

Muhsin Yazıcıoğlu

ŞANLIURFA

Sedat Edip Bucak

Seyit Eyyüpoğlu

Zülfükar İzol

Abdülkadir Öncel

M. Fevzi Şıhanlıoğlu

ŞIRNAK

Bayar Ökten

Mehmet Tatar

Mehmet Salih Yıldırım

TEKİRDAĞ

Bayram Fırat Dayanıklı

Nihan İlgün

Hasan Peker

Enis Sülün

TOKAT

Hanefi Çelik

Metin Gürdere

Ahmet Feyzi İnceöz

Bekir Sobacı

TRABZON

Eyüp Aşık

Yusuf Bahadır

Ali Kemal Başaran

İbrahim Çebi

Kemalettin Göktaş

Şeref Malkoç

İsmail İlhan Sungur

TUNCELİ

Orhan Veli Yıldırım

UŞAK

Yıldırım Aktürk

Mehmet Yaşar Ünal

VAN

Mustafa Bayram

Şerif Bedirhanoğlu

YALOVA

Cevdet Aydın

Yaşar Okuyan

YOZGAT

Lutfullah Kayalar

Abdullah Örnek

İsmail Durak Ünlü

ZONGULDAK

Tahsin Boray Baycık

Hasan Gemici

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kırgız Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Karşılıklı

Büyükelçilik Faaliyetlerinin Gayrimenkul ve Malî Veçhelerine İlişkin Protokolün

Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısına verilen oyların sonucu:

Kanunlaşmıştır.

Üye Sayısı : 550

Kullanılan Oy : 190

Kabul Edenler : 186

Reddedenler : 4

Çekinserler : -

Geçersiz Oylar : -

Oya Katılmayanlar : 360

Mükerrer Oylar : -

Açık Üyelikler : -

(Kabul Edenler)

ADANA

İmren Aykut

M. Halit Dağlı

Mustafa Küpeli

ADIYAMAN

Ahmet Çelik

Ahmet Doğan

Celal Topkan

AFYON

İsmet Attila

H. İbrahim Özsoy

Nuri Yabuz

AĞRI

M. Sıddık Altay

M. Ziyattin Tokar

AKSARAY

Mehmet Altınsoy

Murtaza Özkanlı

AMASYA

Cemalettin Lafcı

ANKARA

İlhan Aküzüm

Saffet Arıkan Bedük

Cemil Çiçek

Ömer Ekinci

Mehmet Gölhan

M. Seyfi Oktay

Mehmet Sağdıç

Ahmet Tekdal

Rıza Ulucak

ANTALYA

Osman Berberoğlu

Yusuf Öztop

AYDIN

Cengiz Altınkaya

Muhammet Polat

BALIKESİR

Safa Giray

Mustafa Güven Karahan

BARTIN

Zeki Çakan

Cafer Tufan Yazıcıoğlu

BATMAN

Musa Okçu

Faris Özdemir

BAYBURT

Suat Pamukçu

BİLECİK

Bahattin Şeker

BOLU

Feti Görür

Abbas İnceayan

Mustafa Karslıoğlu

BURSA

Yüksel Aksu

Turhan Tayan

Ertuğrul Yalçınbayır

ÇANKIRI

İsmail Coşar

ÇORUM

Bekir Aksoy

Mehmet Aykaç

Hasan Çağlayan

DİYARBAKIR

M. Salim Ensarioğlu

Sacit Günbey

ELAZIĞ

Ömer Naimi Barım

Hasan Belhan

Ahmet Cemil Tunç

ERZURUM

Lütfü Esengün

İsmail Köse

Şinasi Yavuz

ESKİŞEHİR

Mustafa Balcılar

Mahmut Erdir

GAZİANTEP

Nurettin Aktaş

Mehmet Batallı

Hikmet Çetin

Kahraman Emmioğlu

Mehmet Bedri İncetahtacı

Mustafa Yılmaz

GİRESUN

Ergun Özdemir

GÜMÜŞHANE

Mahmut Oltan Sungurlu

HATAY

Levent Mıstıkoğlu

Atilla Sav

IĞDIR

Adil Aşırım

Şamil Ayrım

ISPARTA

Mustafa Köylü

Halil Yıldız

İÇEL

Oya Araslı

Saffet Benli

Ali Er

Ayfer Yılmaz

İSTANBUL

Sedat Aloğlu

Tayyar Altıkulaç

Ali Coşkun

Tansu Çiller

Hasan Tekin Enerem

Ekrem Erdem

İsmail Kahraman

Osman Kılıç

Emin Kul

Necdet Menzir

Ali Oğuz

Bahattin Yücel

Bahri Zengin

Namık Kemal Zeybek

İZMİR

Ali Rıza Bodur

Hasan Denizkurdu

Aydın Güven Gürkan

Işılay Saygın

Ufuk Söylemez

Sabri Tekir

İsmail Yılmaz

KAHRAMANMARAŞ

Ahmet Dökülmez

Mehmet Sağlam

Ali Şahin

KARABÜK

Hayrettin Dilekcan

KARAMAN

Fikret Ünlü

KARS

Çetin Bilgir

Sabri Güner

KASTAMONU

Murat Başesgioğlu

Nurhan Tekinel

Haluk Yıldız

KAYSERİ

Memduh Büyükkılıç

KIRIKKALE

Kemal Albayrak

Hacı Filiz

Mikail Korkmaz

Recep Mızrak

KIRKLARELİ

Cemal Özbilen

KIRŞEHİR

Ömer Demir

KİLİS

Mustafa Kemal Ateş

KOCAELİ

Bülent Atasayan

Halil Çalık

Necati Çelik

Şevket Kazan

Bekir Yurdagül

KONYA

Hüseyin Arı

Abdullah Turan Bilge

Remzi Çetin

Necmettin Erbakan

Ali Günaydın

Teoman Rıza Güneri

Lütfi Yalman

Mehmet Ali Yavuz

KÜTAHYA

Emin Karaa

Metin Perli

MALATYA

Oğuzhan Asiltürk

Yaşar Canbay

Metin Emiroğlu

Ayhan Fırat

Fikret Karabekmez

M. Recai Kutan

MANİSA

Sümer Oral

Yahya Uslu

Erdoğan Yetenç

MARDİN

Fehim Adak

Muzaffer Arıkan

Ömer Ertaş

MUĞLA

İrfettin Akar

Mustafa Dedeoğlu

Enis Yalım Erez

NEVŞEHİR

Mehmet Elkatmış

NİĞDE

Doğan Baran

Mehmet Salih Katırcıoğlu

ORDU

Mustafa Hasan Öz

RİZE

Ahmet Kabil

SAKARYA

Teoman Akgür

Nevzat Ercan

SAMSUN

Ahmet Demircan

Ayhan Gürel

Yalçın Gürtan

Nafiz Kurt

Latif Öztek

SİİRT

Mehmet Emin Aydın

SİNOP

Yaşar Topçu

SIVAS

Musa Demirci

Tahsin Irmak

Mahmut Işık

Temel Karamollaoğlu

Abdüllatif Şener

Nevzat Yanmaz

ŞANLIURFA

Necmettin Cevheri

İbrahim Halil Çelik

Eyyüp Cenap Gülpınar

Ahmet Karavar

TEKİRDAĞ

Fevzi Aytekin

TOKAT

Abdullah Arslan

Ali Şevki Erek

Şahin Ulusoy

TRABZON

İbrahim Çebi

İsmail İlhan Sungur

Hikmet Sami Türk

TUNCELİ

Kamer Genç

UŞAK

Hasan Karakaya

VAN

Maliki Ejder Arvas

Fethullah Erbaş

Şaban Şevli

Mahmut Yılbaş

YOZGAT

İlyas Arslan

Kazım Arslan

Yusuf Bacanlı

Abdullah Örnek

ZONGULDAK

Veysel Atasoy

Necmettin Aydın

Ömer Barutçu

(Reddedenler)

BURSA İZMİR

Hayati Korkmaz Birgen Keleş

ESKİŞEHİR MUĞLA

Necati Albay Fikret Uzunhasan

(Oya Katılmayanlar)

ADANA

Cevdet Akçalı

Uğur Aksöz

İbrahim Yavuz Bildik

M. Ali Bilici

Yakup Budak

Mehmet Büyükyılmaz

Sıtkı Cengil

İ. Cevher Cevheri

Erol Çevikçe

Veli Andaç Durak (İ. A.)

Tuncay Karaytuğ

Orhan Kavuncu

Arif Sezer

İbrahim Ertan Yülek

ADIYAMAN

Mahmut Nedim Bilgiç

Mahmut Bozkurt

AFYON

Sait Açba

Osman Hazer

Yaman Törüner

Kubilay Uygun

AĞRI

Cemil Erhan

Yaşar Eryılmaz

Celal Esin

AKSARAY

Nevzat Köse

Sadi Somuncuoğlu

AMASYA

Aslan Ali Hatipoğlu

Ahmet İyimaya

Haydar Oymak

ANKARA

Nejat Arseven

Yılmaz Ateş

Ahmet Bilge

Hasan Hüseyin Ceylan

Gökhan Çapoğlu

Ali Dinçer

Mehmet Ekici

Eşref Erdem

Ünal Erkan

Agâh Oktay Güner

Halis Uluç Gürkan (Bşk. V.)

Şaban Karataş

İrfan Köksalan

Önder Sav

Yücel Seçkiner (İ. A.)

İlker Tuncay

Aydın Tümen

Hikmet Uluğbay

Ersönmez Yarbay

ANTALYA

Deniz Baykal

Arif Ahmet Denizolgun

Hayri Doğan

Emre Gönensay

İbrahim Gürdal

Bekir Kumbul

Sami Küçükbaşkan

Metin Şahin

ARDAHAN

İsmet Atalay

Saffet Kaya

ARTVİN

Metin Arifağaoğlu

Hasan Ekinci

Süleyman Hatinoğlu

AYDIN

M. Fatih Atay

Ali Rıza Gönül

Nahit Menteşe

Sema Pişkinsüt

İsmet Sezgin

Yüksel Yalova

BALIKESİR

Abdülbaki Ataç

Ahmet Bilgiç

Tamer Kanber

İ. Önder Kırlı (İ. A.)

İsmail Özgün

Hüsnü Sıvalıoğlu

İlyas Yılmazyıldız

BARTIN

Köksal Toptan

BATMAN

Alaattin Sever Aydın

Ataullah Hamidi

BAYBURT

Ülkü Güney

BİLECİK

Şerif Çim

BİNGÖL

Kâzım Ataoğlu

Hüsamettin Korkutata

Mahmut Sönmez

BİTLİS

Zeki Ergezen

Edip Safder Gaydalı

Kâmran İnan

Abdulhaluk Mutlu

BOLU

Avni Akyol

Necmi Hoşver

Mustafa Yünlüoğlu

BURDUR

Mustafa Çiloğlu

Yusuf Ekinci

Kâzım Üstüner

BURSA

Ali Rahmi Beyreli

Abdülkadir Cenkçiler

Cavit Çağlar

Mehmet Altan Karapaşaoğlu

İlhan Kesici

Cemal Külahlı

Feridun Pehlivan

Ali Osman Sönmez

Yahya Şimşek

İbrahim Yazıcı

ÇANAKKALE

Hikmet Aydın

Mustafa Cumhur Ersümer

Ahmet Küçük

Nevfel Şahin

A. Hamdi Üçpınarlar

ÇANKIRI

Mete Bülgün

Ahmet Uyanık

ÇORUM

Zülfikâr Gazi

Yasin Hatiboğlu (Bşk. V.)

Ali Haydar Şahin

DENİZLİ

M. Kemal Aykurt

Hilmi Develi

Mehmet Gözlükaya

Adnan Keskin

Hasan Korkmazcan (Bşk. V.)

Haluk Müftüler

Ramazan Yenidede

DİYARBAKIR

Abdülkadir Aksu

Muzaffer Arslan

Ferit Bora

Seyyit Haşim Haşimi

Ömer Vehbi Hatipoğlu

Yakup Hatipoğlu

Sebgetullah Seydaoğlu

Salih Sümer

EDİRNE

Ümran Akkan

Evren Bulut

Mustafa İlimen

Erdal Kesebir

ELAZIĞ

Mehmet Ağar (B.)

Cihan Paçacı

ERZİNCAN

Tevhit Karakaya

Mustafa Kul

Naci Terzi

Mustafa Yıldız

ERZURUM

Zeki Ertugay

Abdulilah Fırat

Necati Güllülü

Ömer Özyılmaz

Aslan Polat

ESKİŞEHİR

Demir Berberoğlu

İbrahim Yaşar Dedelek

Hanifi Demirkol

GAZİANTEP

Ali Ilıksoy

Mustafa R. Taşar

Ünal Yaşar

GİRESUN

Turhan Alçelik

Burhan Kara

Yavuz Köymen

Rasim Zaimoğlu

GÜMÜŞHANE

Lütfi Doğan

HAKKÂRİ

Naim Geylani

Mustafa Zeydan

HATAY

Abdulkadir Akgöl

Fuat Çay

Ali Günay

Süleyman Metin Kalkan

Nihat Matkap

Mehmet Sılay

Ali Uyar

Hüseyin Yayla

ISPARTA

Ömer Bilgin

A. Aykon Doğan

Erkan Mumcu

İÇEL

Fevzi Arıcı

Mehmet Emin Aydınbaş

Halil Cin

Abdülbaki Gökçel

Turhan Güven

D. Fikri Sağlar

Mustafa İstemihan Talay

Rüştü Kâzım Yücelen

İSTANBUL

Bülent Akarcalı

Meral Akşener

Ziya Aktaş

Yıldırım Aktuna (B.)

Ahat Andican

Refik Aras

Azmi Ateş

Mehmet Aydın

Mustafa Baş

Mukadder Başeğmez

Nami Çağan

Gürcan Dağdaş (B.)

H. Hüsnü Doğan

Halit Dumankaya

Bülent Ecevit

Süleyman Arif Emre

Mehmet Fuat Fırat

Algan Hacaloğlu

Metin Işık

Cefi Jozef Kamhi

Hüseyin Kansu

Ercan Karakaş

Yılmaz Karakoyunlu

M. Cavit Kavak

Ahmet Güryüz Ketenci

Hayri Kozakçıoğlu

Mehmet Tahir Köse

Göksal Küçükali

Aydın Menderes

Mehmet Moğultay

Yusuf Namoğlu

Altan Öymen

Korkut Özal

Ali Talip Özdemir

H. Hüsamettin Özkan

Yusuf Pamuk

Mehmet Cevdet Selvi

Mehmet Sevigen

Mehmet Ali Şahin

Ahmet Tan

Güneş Taner

Bülent Tanla

Zekeriya Temizel

Erdoğan Toprak

Ali Topuz

Şadan Tuzcu

Osman Yumakoğulları

İZMİR

Veli Aksoy

Turhan Arınç

Işın Çelebi

İ. Kaya Erdem

Sabri Ergül

Şükrü Sina Gürel

Gencay Gürün

Mehmet Köstepen

Atilla Mutman

Metin Öney

Ahmet Piriştina

Rüşdü Saracoglu

Rıfat Serdaroğlu

Süha Tanık

Hakan Tartan

Zerrin Yeniceli

KAHRAMANMARAŞ

Esat Bütün

Hasan Dikici

Ali Doğan

Avni Doğan

Mustafa Kamalak

KARABÜK

Şinasi Altıner

Erol Karan

KARAMAN

Abdullah Özbey

Zeki Ünal

KARS

Y. Selahattin Beyribey

Zeki Karabayır

KASTAMONU

Fethi Acar

Hadi Dilekçi

KAYSERİ

İsmail Cem

Osman Çilsal

Ayvaz Gökdemir

Abdullah Gül (B.)

Nurettin Kaldırımcı

Salih Kapusuz

Recep Kırış

İbrahim Yılmaz

KIRKLARELİ

İrfan Gürpınar

A. Sezal Özbek

Necdet Tekin

KIRŞEHİR

Mehmet Ali Altın

Cafer Güneş

KİLİS

Doğan Güreş

KOCAELİ

İsmail Kalkandelen

Onur Kumbaracıbaşı

Osman Pepe

Hayrettin Uzun

KONYA

Ahmet Alkan

Nezir Büyükcengiz

Veysel Candan

Necati Çetinkaya

Abdullah Gencer

Mehmet Keçeciler

Hasan Hüseyin Öz

Mustafa Ünaldı

KÜTAHYA

Ahmet Derin

Mustafa Kalemli (Başkan)

İsmail Karakuyu

Mehmet Korkmaz

MALATYA

Miraç Akdoğan

MANİSA

Abdullah Akarsu

Rıza Akçalı

Bülent Arınç

Tevfik Diker

Ayseli Göksoy

Hasan Gülay

Ekrem Pakdemirli

Cihan Yazar

MARDİN

Süleyman Çelebi

Mahmut Duyan

Hüseyin Yıldız

MUĞLA

Lale Aytaman

Zeki Çakıroğlu

MUŞ

Necmettin Dede

Nedim İlci

Erkan Kemaloğlu

Sabahattin Yıldız

NEVŞEHİR

Abdülkadir Baş

Esat Kıratlıoğlu

NİĞDE

Akın Gönen

Ergun Özkan

ORDU

Hüseyin Olgun Akın

İhsan Çabuk

Mustafa Bahri Kibar

Müjdat Koç

Nabi Poyraz

Refaiddin Şahin

Şükrü Yürür

RİZE

Avni Kabaoğlu

Ahmet Mesut Yılmaz

Şevki Yılmaz

SAKARYA

Nezir Aydın

Cevat Ayhan (B.)

Ertuğrul Eryılmaz

Ahmet Neidim

Ersin Taranoğlu

SAMSUN

Cemal Alişan

İrfan Demiralp

Murat Karayalçın

Biltekin Özdemir

Musa Uzunkaya

Adem Yıldız

SİİRT

Ahmet Nurettin Aydın

Nizamettin Sevgili

SİNOP

Metin Bostancıoğlu

Kadir Bozkurt

SIVAS

Muhsin Yazıcıoğlu

ŞANLIURFA

Sedat Edip Bucak

Seyit Eyyüpoğlu

Zülfükâr İzol

Abdülkadir Öncel

M. Fevzi Şıhanlıoğlu

ŞIRNAK

Bayar Ökten

Mehmet Tatar

Mehmet Salih Yıldırım

TEKİRDAĞ

Bayram Fırat Dayanıklı

Nihan İlgün

Hasan Peker

Enis Sülün

TOKAT

Hanefi Çelik

Metin Gürdere

Ahmet Feyzi İnceöz

Bekir Sobacı

TRABZON

Eyüp Aşık

Yusuf Bahadır

Ali Kemal Başaran

Kemalettin Göktaş

Şeref Malkoç

TUNCELİ

Orhan Veli Yıldırım

UŞAK

Yıldırım Aktürk

Mehmet Yaşar Ünal

VAN

Mustafa Bayram

Şerif Bedirhanoğlu

YALOVA

Cevdet Aydın

Yaşar Okuyan

YOZGAT

Lütfullah Kayalar

İsmail Durak Ünlü

ZONGULDAK

Tahsin Boray Baycık

Hasan Gemici

Osman Mümtaz Soysal

Türkiye Cumhuriyeti ile Pakistan İslam Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ile Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun Tasarısına verilen oyların sonucu:

Kanunlaşmıştır.

Üye Sayısı : 550

Kullanılan Oy : 199

Kabul Edenler : 176

Reddedenler : 19

Çekinserler : 1

Geçersiz Oylar : -

Oya Katılmayanlar : 354

Mükerrer Oylar : 3

Açık Üyelikler : -

(Kabul Edenler)

ADANA

İmren Aykut

M. Halit Dağlı

Mustafa Küpeli

ADIYAMAN

Ahmet Çelik

Ahmet Doğan

Celal Topkan

AFYON

İsmet Attila

Osman Hazer

H. İbrahim Özsoy

Nuri Yabuz

AĞRI

M. Sıddık Altay

M. Ziyattin Tokar

AKSARAY

Mehmet Altınsoy

Murtaza Özkanlı

AMASYA

Ahmet İyimaya

Cemalettin Lafcı

ANKARA

Saffet Arıkan Büdek

Cemil Çiçek

Ömer Ekinci

Mehmet Gölhan

M. Seyfi Oktay

Mehmet Sağdıç

Ahmet Tekdal

Rıza Ulucak

ANTALYA

Osman Berberoğlu

AYDIN

Cengiz Altınkaya

Nahit Menteşe

Muhammet Polat

BALIKESİR

Safa Giray

BARTIN

Zeki Çakan

Cafer Tufan Yazıcıoğlu

BATMAN

Musa Okçu

Faris Özdemir

BAYBURT

Suat Pamukçu

BİLECİK

Bahattin Şeker

BOLU

Feti Görür

Abbas İnceayan

Mustafa Karslıoğlu

BURSA

Cavit Çağlar

Cemal Külahlı

Turhan Tayan

Ertuğrul Yalçınbayır

ÇANAKKALE

A. Hamdi Üçpınarlar

ÇANKIRI

İsmail Coşar

ÇORUM

Bekir Aksoy

Mehmet Aykaç

Hasan Çağlayan

DİYARBAKIR

M. Salim Ensarioğlu

Sacit Günbey

ELAZIĞ

Ömer Naimi Barım

Hasan Belhan

Ahmet Cemil Tunç

ERZURUM

Lütfü Esengün

İsmail Köse

Şinasi Yavuz

ESKİŞEHİR

Mustafa Balcılar

GAZİANTEP

Nurettin Aktaş

Mehmet Batallı

Hikmet Çetin

Kahraman Emmioğlu

Mehmet Bedri İncetahtacı

Mustafa Yılmaz

GİRESUN

Ergun Özdemir

GÜMÜŞHANE

Mahmut Oltan Sungurlu

HATAY

Levent Mıstıkoğlu

IĞDIR

Adil Aşırım

Şamil Ayrım

ISPARTA

Mustafa Köylü

Halil Yıldız

İÇEL

Saffet Benli

Ali Er

Ayfer Yılmaz

İSTANBUL

Sedat Aloğlu

Tayyar Altıkulaç

Ali Coşkun

Tansu Çiller

Hasan Tekin Enerem

Ekrem Erdem

İsmail Kahraman

Emin Kul

Necdet Menzir

Ali Oğuz

Bahattin Yücel

Bahri Zengin

Namık Kemal Zeybek

İZMİR

Ali Rıza Bodur

Hasan Denizkurdu

Aydın Güven Gürkan

Işılay Saygın

Ufuk Söylemez

Sabri Tekir

İsmail Yılmaz

KAHRAMANMARAŞ

Ahmet Dökülmez

Mehmet Sağlam

Ali Şahin

KARABÜK

Hayrettin Dilekcan

KARAMAN

Fikret Ünlü

KARS

Sabri Güner

KASTAMONU

Murat Başesgioğlu

Nurhan Tekinel

Haluk Yıldız

KAYSERİ

Memduh Büyükkılıç

KIRIKKALE

Kemal Albayrak

Hacı Filiz

Mikail Korkmaz

Recep Mızrak

KIRKLARELİ

Cemal Özbilen

KIRŞEHİR

Ömer Demir

KİLİS

Mustafa Kemal Ateş

KOCAELİ

Bülent Atasayan

Necati Çelik

Şevket Kazan

Bekir Yurdagül

KONYA

Hüseyin Arı

Remzi Çetin

Necati Çetinkaya

Necmettin Erbakan

Ali Günaydın

Teoman Rıza Güneri

Lütfi Yalman

KÜTAHYA

Metin Perli

MALATYA

Oğuzhan Asiltürk

Yaşar Canbay

Metin Emiroğlu

Ayhan Fırat

Fikret Karabekmez

M. Recai Kutan

MANİSA

Sümer Oral

Yahya Uslu

Erdoğan Yetenç

MARDİN

Fehim Adak

Muzaffer Arıkan

Ömer Ertaş

MUĞLA

İrfettin Akar

Mustafa Dedeoğlu

Enis Yalım Erez

Fikret Uzunhasan

NEVŞEHİR

Mehmet Elkatmış

NİĞDE

Doğan Baran

Mehmet Salih Katırcıoğlu

Ergun Özkan

ORDU

Mustafa Hasan Öz

RİZE

Ahmet Kabil

SAKARYA

Nevzat Ercan

SAMSUN

Ahmet Demircan

Nafiz Kurt

Latif Öztek

SİİRT

Mehmet Emin Aydın

SİNOP

Yaşar Topçu

SIVAS

Musa Demirci

Tahsin Irmak

Mahmut Işık

Temel Karamollaoğlu

Abdüllatif Şener

Nevzat Yanmaz

ŞANLIURFA

Necmettin Cevheri

İbrahim Halil Çelik

Eyyüp Cenap Gülpınar

Ahmet Karavar

TOKAT

Abdullah Arslan

Ali Şevki Erek

Şahin Ulusoy

TRABZON

Kemalettin Göktaş

TUNCELİ

Kamer Genç

UŞAK

Hasan Karakaya

VAN

Maliki Ejder Arvas

Fethullah Erbaş

Şaban Şevli

Mahmut Yılbaş

YOZGAT

İlyas Arslan

Kazım Arslan

Yusuf Bacanlı

Abdullah Örnek

ZONGULDAK

Veysel Atasoy

Necmettin Aydın

Ömer Barutçu

(Reddedenler)

AMASYA

Haydar Oymak

BALIKESİR

Mustafa Güven Karahan

BURSA

Yüksel Aksu

Hayati Korkmaz

Yahya Şimşek

ESKİŞEHİR

Necati Albay

Mahmut Erdir

İÇEL

Oya Araslı

İSTANBUL

Osman Kılıç

İZMİR

Birgen Keleş

KARS

Çetin Bilgir

KOCAELİ

Halil Çalık

KONYA

Abdullah Turan Bilge

(Çekinser)

HATAY

Atilla Sav

KÜTAHYA

Emin Karaa

SAKARYA

Teoman Akgör

SAMSUN

Ayhan Gürel

Yalçın Gürtan

TEKİRDAĞ

Fevzi Aytekin

TRABZON

Hikmet Sami Türk

ADANA

Cevdet Akçalı

Uğur Aksöz

İbrahim Yavuz Bildik

M. Ali Bilici

Yakup Budak

Mehmet Büyükyılmaz

Sıtkı Cengil

İ. Cevher Cevheri

Erol Çevikçe

(Oya Katılmayanlar)

Veli Andaç Durak (İ. A.)

Tuncay Karaytuğ

Orhan Kavuncu

Arif Sezer

İbrahim Ertan Yülek

ADIYAMAN

Mahmut Nedim Bilgiç

Mahmut Bozkurt

AFYON

Sait Açba

Yaman Törüner

Kubilay Uygun

AĞRI

Cemil Erhan

Yaşar Eryılmaz

Celal Esin

AKSARAY

Nevzat Köse

Sadi Somuncuoğlu

AMASYA

Aslan Ali Hatipoğlu

ANKARA

İlhan Aküzüm

Nejat Arseven

Yılmaz Ateş

Ahmet Bilge

Hasan Hüseyin Ceylan

Gökhan Çapoğlu

Ali Dinçer

Mehmet Ekici

Eşref Erdem

Ünal Erkan

Agâh Oktay Güner

Halis Uluç Gürkan (Bşk. V.)

Şaban Karataş

İrfan Köksalan

Önder Sav

Yücel Seçkiner (İ. A.)

İlker Tuncay

Aydın Tümen

Hikmet Uluğbay

Ersönmez Yarbay

ANTALYA

Deniz Baykal

Arif Ahmet Denizolgun

Hayri Doğan

Emre Gönensay

İbrahim Gürdal

Bekir Kumbul

Sami Küçükbaşkan

Yusuf Öztop

Metin Şahin

ARDAHAN

İsmet Atalay

Saffet Kaya

ARTVİN

Metin Arifağaoğlu

Hasan Ekinci

Süleyman Hatinoğlu

AYDIN

M. Fatih Atay

Ali Rıza Gönül

Sema Pişkinsüt

İsmet Sezgin

Yüksel Yalova

BALIKESİR

Abdülbaki Ataç

Ahmet Bilgiç

Tamer Kanber

İ. Önder Kırlı (İ. A.)

İsmail Özgün

Hüsnü Sıvalıoğlu

İlyas Yılmazyıldız

BARTIN

Köksal Toptan

BATMAN

Alaattin Sever Aydın

Ataullah Hamidi

BAYBURT

Ülkü Güney

BİLECİK

Şerif Çim

BİNGÖL

Kâzım Ataoğlu

Hüsamettin Korkutata

Mahmut Sönmez

BİTLİS

Zeki Ergezen

Edip Safder Gaydalı

Kâmran İnan

Abdulhaluk Mutlu

BOLU

Avni Akyol

Necmi Hoşver

Mustafa Yünlüoğlu

BURDUR

Mustafa Çiloğlu

Yusuf Ekinci

Kâzım Üstüner

BURSA

Ali Rahmi Beyreli

Abdülkadir Cenkçiler

Mehmet Altan Karapaşaoğlu

İlhan Kesici

Feridun Pehlivan

Ali Osman Sönmez

İbrahim Yazıcı

ÇANAKKALE

Hikmet Aydın

Mustafa Cumhur Ersümer

Ahmet Küçük

Nevfel Şahin

ÇANKIRI

Mete Bülgün

Ahmet Uyanık

ÇORUM

Zülfikâr Gazi

Yasin Hatiboğlu (Bşk. V.)

Ali Haydar Şahin

DENİZLİ

M. Kemal Aykurt

Hilmi Develi

Mehmet Gözlükaya

Adnan Keskin

Hasan Korkmazcan (Bşk. V.)

Haluk Müftüler

Ramazan Yenidede

DİYARBAKIR

Abdülkadir Aksu

Muzaffer Arslan

Ferit Bora

Seyyit Haşim Haşimi

Ömer Vehbi Hatipoğlu

Yakup Hatipoğlu

Sebgetullah Seydaoğlu

Salih Sümer

EDİRNE

Ümran Akkan

Evren Bulut

Mustafa İlimen

Erdal Kesebir

ELAZIĞ

Mehmet Ağar (B.)

Cihan Paçacı

ERZİNCAN

Tevhit Karakaya

Mustafa Kul

Naci Terzi

Mustafa Yıldız

ERZURUM

Zeki Ertugay

Abdulilah Fırat

Necati Güllülü

Ömer Özyılmaz

Aslan Polat

ESKİŞEHİR

Demir Berberoğlu

İbrahim Yaşar Dedelek

Hanifi Demirkol

GAZİANTEP

Ali Ilıksoy

Mustafa R. Taşar

Ünal Yaşar

GİRESUN

Turhan Alçelik

Burhan Kara

Yavuz Köymen

Rasim Zaimoğlu

GÜMÜŞHANE

Lütfi Doğan

HAKKÂRİ

Naim Geylani

Mustafa Zeydan

HATAY

Abdulkadir Akgöl

Fuat Çay

Ali Günay

Süleyman Metin Kalkan

Nihat Matkap

Mehmet Sılay

Ali Uyar

Hüseyin Yayla

ISPARTA

Ömer Bilgin

A. Aykon Doğan

Erkan Mumcu

İÇEL

Fevzi Arıcı

Mehmet Emin Aydınbaş

Halil Cin

Abdülbaki Gökçel

Turhan Güven

D. Fikri Sağlar

Mustafa İstemihan Talay

Rüştü Kâzım Yücelen

İSTANBUL

Bülent Akarcalı

Meral Akşener

Ziya Aktaş

Yıldırım Aktuna (B.)

Ahat Andican

Refik Aras

Azmi Ateş

Mehmet Aydın

Mustafa Baş

Mukadder Başeğmez

Nami Çağan

Gürcan Dağdaş (B.)

H. Hüsnü Doğan

Halit Dumankaya

Bülent Ecevit

Süleyman Arif Emre

Mehmet Fuat Fırat

Algan Hacaloğlu

Metin Işık

Cefi Jozef Kamhi

Hüseyin Kansu

Ercan Karakaş

Yılmaz Karakoyunlu

M. Cavit Kavak

Ahmet Güryüz Ketenci

Hayri Kozakçıoğlu

Mehmet Tahir Köse

Göksal Küçükali

Aydın Menderes

Mehmet Moğultay

Yusuf Namoğlu

Altan Öymen

Korkut Özal

Ali Talip Özdemir

H. Hüsamettin Özkan

Yusuf Pamuk

Mehmet Cevdet Selvi

Mehmet Sevigen

Mehmet Ali Şahin

Ahmet Tan

Güneş Taner

Bülent Tanla

Zekeriya Temizel

Erdoğan Toprak

Ali Topuz

Şadan Tuzcu

Osman Yumakoğulları

İZMİR

Veli Aksoy

Turhan Arınç

Işın Çelebi

İ. Kaya Erdem

Sabri Ergül

Şükrü Sina Gürel

Gencay Gürün

Mehmet Köstepen

Atilla Mutman

Metin Öney

Ahmet Piriştina

Rüşdü Saracoglu

Rıfat Serdaroğlu

Süha Tanık

Hakan Tartan

Zerrin Yeniceli

KAHRAMANMARAŞ

Esat Bütün

Hasan Dikici

Ali Doğan

Avni Doğan

Mustafa Kamalak

KARABÜK

Şinasi Altıner

Erol Karan

KARAMAN

Abdullah Özbey

Zeki Ünal

KARS

Y. Selahattin Beyribey

Zeki Karabayır

KASTAMONU

Fethi Acar

Hadi Dilekçi

KAYSERİ

İsmail Cem

Osman Çilsal

Ayvaz Gökdemir

Abdullah Gül (B.)

Nurettin Kaldırımcı

Salih Kapusuz

Recep Kırış

İbrahim Yılmaz

KIRKLARELİ

İrfan Gürpınar

A. Sezal Özbek

Necdet Tekin

KIRŞEHİR

Mehmet Ali Altın

Cafer Güneş

KİLİS

Doğan Güreş

KOCAELİ

İsmail Kalkandelen

Onur Kumbaracıbaşı

Osman Pepe

Hayrettin Uzun

KONYA

Ahmet Alkan

Nezir Büyükcengiz

Veysel Candan

Abdullah Gencer

Mehmet Keçeciler

Hasan Hüseyin Öz

Mustafa Ünaldı

Mehmet Ali Yavuz

KÜTAHYA

Ahmet Derin

Mustafa Kalemli (Başkan)

İsmail Karakuyu

Mehmet Korkmaz

MALATYA

Miraç Akdoğan

MANİSA

Abdullah Akarsu

Rıza Akçalı

Bülent Arınç

Tevfik Diker

Ayseli Göksoy

Hasan Gülay

Ekrem Pakdemirli

Cihan Yazar

MARDİN

Süleyman Çelebi

Mahmut Duyan

Hüseyin Yıldız

MUĞLA

Lale Aytaman

Zeki Çakıroğlu

MUŞ

Necmettin Dede

Nedim İlci

Erkan Kemaloğlu

Sabahattin Yıldız

NEVŞEHİR

Abdülkadir Baş

Esat Kıratlıoğlu

NİĞDE

Akın Gönen

ORDU

Hüseyin Olgun Akın

İhsan Çabuk

Mustafa Bahri Kibar

Müjdat Koç

Nabi Poyraz

Refaiddin Şahin

Şükrü Yürür

RİZE

Avni Kabaoğlu

Ahmet Mesut Yılmaz

Şevki Yılmaz

SAKARYA

Nezir Aydın

Cevat Ayhan (B.)

Ertuğrul Eryılmaz

Ahmet Neidim

Ersin Taranoğlu

SAMSUN

Cemal Alişan

İrfan Demiralp

Murat Karayalçın

Biltekin Özdemir

Musa Uzunkaya

Adem Yıldız

SİİRT

Ahmet Nurettin Aydın

Nizamettin Sevgili

SİNOP

Metin Bostancıoğlu

Kadir Bozkurt

SIVAS

Muhsin Yazıcıoğlu

ŞANLIURFA

Sedat Edip Bucak

Seyit Eyyüpoğlu

Zülfükâr İzol

Abdülkadir Öncel

M. Fevzi Şıhanlıoğlu

ŞIRNAK

Bayar Ökten

Mehmet Tatar

Mehmet Salih Yıldırım

TEKİRDAĞ

Bayram Fırat Dayanıklı

Nihan İlgün

Hasan Peker

Enis Sülün

TOKAT

Hanefi Çelik

Metin Gürdere

Ahmet Fevzi İnceöz

Bekir Sobacı

TRABZON

Eyüp Aşık

Yusuf Bahadır

Ali Kemal Başaran

İbrahim Çebi

Şeref Malkoç

İsmail İlhan Sungur

TUNCELİ

Orhan Veli Yıldırım

UŞAK

Yıldırım Aktürk

Mehmet Yaşar Ünal

VAN

Mustafa Bayram

Şerif Bedirhanoğlu

YALOVA

Cevdet Aydın

Yaşar Okuyan

YOZGAT

Lütfullah Kayalar

İsmail Durak Ünlü

ZONGULDAK

Tahsin Boray Baycık

Hasan Gemici

Osman Mümtaz Soysal

(Mükerrer Oylar)

BOLU YOZGAT

Feti Görür Kâzım Arslan

Abdullah Örnek

Türkiye Cumhuriyeti ve Litvanya Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısına verilen oyların sonucu :

Kanunlaşmıştır.

Üye Sayısı : 550

Kullanılan Oy : 193

Kabul Edenler : 169

Reddedenler : 22

Çekinserler : 1

Geçersiz Oylar : 1

Oya Katılmayanlar : 357

Açık Üyelikler : -

(Kabul Edenler)

ADANA

İmren Aykut

M. Halit Dağlı

Mustafa Küpeli

ADIYAMAN

Ahmet Çelik

Ahmet Doğan

Celal Topkan

AFYON

İsmet Attila

Osman Hazer

H. İbrahim Özsoy

Nuri Yabuz

AĞRI

M. Sıddık Altay

M. Ziyattin Tokar

AKSARAY

Mehmet Altınsoy

Murtaza Özkanlı

AMASYA

Ahmet İyimaya

Cemalettin Lafcı

ANKARA

İlhan Aküzüm

Saffet Arıkan Bedük

Cemil Çiçek

Ömer Ekinci

Mehmet Gölhan

M. Seyfi Oktay

Mehmet Sağdıç

Ahmet Tekdal

Rıza Ulucak

ANTALYA

Osman Berberoğlu

AYDIN

Nahit Menteşe

Muhammet Polat

BALIKESİR

Safa Giray

BARTIN

Cafer Tufan Yazıcıoğlu

BATMAN

Musa Okçu

Faris Özdemir

BAYBURT

Suat Pamukçu

BİLECİK

Bahattin Şeker

BOLU

Feti Görür

Abbas İnceayan

BURSA

Turhan Tayan

Ertuğrul Yalçınbayır

ÇANKIRI

İsmail Coşar

ÇORUM

Bekir Aksoy

Mehmet Aykaç

Hasan Çağlayan

DİYARBAKIR

M. Salim Ensarioğlu

Sacit Günbey

ELAZIĞ

Ömer Naimi Barım

Hasan Belhan

Ahmet Cemil Tunç

ERZURUM

Lütfü Esengün

Şinasi Yabuz

ESKİŞEHİR

Mustafa Balcılar

GAZİANTEP

Nurettin Aktaş

Mehmet Batallı

Hikmet Çetin

Kahraman Emmioğlu

Mehmet Bedri İncetahtacı

Mustafa Yılmaz

GİRESUN

Ergun Özdemir

GÜMÜŞHANE

Mahmut Oltan Sungurlu

HATAY

Levent Mıstıkoğlu

IĞDIR

Adil Aşırım

Şamil Ayrım

ISPARTA

Halil Yıldız

İÇEL

Ali Er

Ayfer Yılmaz

İSTANBUL

Sedat Aloğlu

Mustafa Baş

Ali Coşkun

Tansu Çiller

Hasan Tekin Enerem

Ekrem Erdem

İsmail Kahraman

Emin Kul

Necdet Menzir

Ali Oğuz

Şadan Tuzcu

Bahattin Yücel

Bahri Zengin

Namık Kemal Zeybek

İZMİR

Ali Rıza Bodur

Hasan Denizkurdu

İ. Kaya Erdem

Aydın Güven Gürkan

Gencay Gürün

Işılay Saygın

Ufuk Söylemez

Sabri Tekir

İsmail Yılmaz

KAHRAMANMARAŞ

Ahmet Dökülmez

Mehmet Sağlam

Ali Şahin

KARABÜK

Hayrettin Dilekcan

KARAMAN

Fikret Ünlü

KARS

Sabri Güner

KASTAMONU

Murat Başesgioğlu

Nurhan Tekinel

Haluk Yıldız

KAYSERİ

Memduh Büyükkılıç

KIRIKKALE

Kemal Albayrak

Hacı Filiz

Mikail Korkmaz

Recep Mızrak

KIRKLARELİ

Cemal Özbilen

KIRŞEHİR

Ömer Demir

KİLİS

Mustafa Kemal Ateş

KOCAELİ

Bülent Atasayan

Necati Çelik

Şevket Kazan

KONYA

Hüseyin Arı

Remzi Çetin

Necati Çetinkaya

Necmettin Erbakan

Ali Günaydın

Teoman Rıza Güneri

Lütfi Yalman

KÜTAHYA

Metin Perli

MALATYA

Oğuzhan Asiltürk

Yaşar Canbay

Metin Emiroğlu

Ayhan Fırat

Fikret Karabekmez

M. Recai Kutan

MANİSA

Sümer Oral

Yahya Uslu

Erdoğan Yetenç

MARDİN

Fehim Adak

Muzaffer Arıkan

Ömer Ertaş

MUĞLA

İrfettin Akar

Mustafa Dedeoğlu

Enis Yalım Erez

MUŞ

Necmettin Dede

NİĞDE

Doğan Baran

Mehmet Salih Katırcıoğlu

Ergun Özkan

ORDU

Mustafa Hasan Öz

RİZE

Ahmet Kabil

SAKARYA

Nevzat Ercan

SAMSUN

İrfan Demiralp

Ahmet Demircan

Nafiz Kurt

Latif Öztek

SİİRT

Mehmet Emin Aydın

SİNOP

Yaşar Topçu

SIVAS

Musa Demirci

Mahmut Işık

Temel Karamollaoğlu

Abdüllatif Şener

Nevzat Yanmaz

ŞANLIURFA

Necmettin Cevheri

İbrahim Halil Çelik

Eyyüp Cenap Gülpınar

TOKAT

Abdullah Arslan

Ali Şevki Erek

Şahin Ulusoy

TRABZON

Kemalettin Göktaş

İsmail İlhan Sungur

TUNCELİ

Kamer Genç

UŞAK

Hasan Karakaya

VAN

Maliki Ejder Arvas

Fethullah Erbaş

Şaban Şevli

Mahmut Yılbaş

YOZGAT

Kazım Arslan

Yusuf Bacanlı

Lütfullah Kayalar

Abdullah Örnek

ZONGULDAK

Veysel Atasoy

Necmettin Aydın

Ömer Barutçu

(Reddedenler)

AMASYA

Haydar Oymak

ANTALYA

Yusuf Öztop

BALIKESİR

Mustafa Güven Karahan

BOLU

Mustafa Karslıoğlu

BURSA

Yüksel Aksu

Hayati Korkmaz

Yahya Şimşek

ESKİŞEHİR

Necati Albay

Mahmut Erdir

İÇEL

Oya Araslı

İSTANBUL

Osman Kılıç

İZMİR

Birgen Keleş

KARS

Çetin Bilgir

KOCAELİ

Halil Çalık

Bekir Yurdagül

KONYA

Abdullah Turan Bilge

KÜTAHYA

Emin Karaa

MUĞLA

Fikret Uzunhasan

SAKARYA

Teoman Akgür

SAMSUN

Ayhan Gürel

Yalçın Gürtan

TRABZON

Hikmet Sami Türk

(Çekinser)

HATAY

Atilla Sav

(Geçersiz Oy)

İSTANBUL

Tayyar Altukulaç

(Oya Katılmayanlar)

ADANA

Cevdet Akçalı

Ugur Aksöz

İbrahim Yavuz Bildik

M. Ali Bilici

Yakut Budak

Mehmet Büyükyılmaz

Sıtkı Cengil

İ. Cevher Cevheri

Erol Çevikçe

Veli Andaç Durak (İ. A.)

Tuncay Karaytuğ

Orhan Kavuncu

Arif Sezer

İbrahim Ertan Yülek

ADIYAMAN

Mahmut Nedim Bilgiç

Mahmut Bozkurt

AFYON

Sait Açba

Yaman Törüner

Kubilay Uygun

AĞRI

Cemil Erhan

Yaşar Eryılmaz

Celal Esin

AKSARAY

Nevzat Köse

Sadi Somuncuoğlu

AMASYA

Aslan Ali Hatipoğlu

ANKARA

Nejat Arseven

Yılmaz Ateş

Ahmet Bilge

Hasan Hüseyin Ceylan

Gökhan Çapoğlu

Ali Dinçer

Mehmek Ekici

Eşref Erdem

Ünal Erkan

Agah Oktay Güner

Halis Uluç Gürkan (Bşk. V.)

Şaban Karataş

İrfan Köksalan

Önder Sav

Yücel Seçkiner (İ. A.)

İlker Tuncay

Aydın Tümen

Hikmet Uluğbay

Ersönmez Yarbay

ANTALYA

Deniz Baykal

Arif Ahmet Denizolgun

Hayri Doğan

Emre Gönensay

İbrahim Gürdal

Bekir Kumbul

Sami Küçükbaşkan

Metin Şahin

ARDAHAN

İsmet Atalay

Saffet Kaya

ARTVİN

Metin Arifağaoğlu

Hasan Ekinci

Süleyman Hatinoğlu

AYDIN

Cengiz Altınkaya

M. Fatih Atay

Ali Rıza Gönül

Sema Pişkinsüt

İsmet Sezgin

Yüksel Yalova

BALIKESİR

Abdülbaki Ataç

Ahmet Bilgiç

Tamer Kanber

İ. Önder Kırlı (İ. A.)

İsmail Özgün

Hüsnü Sıvalıoğlu

İlyas Yılmazyıldız

BARTIN

Zeki Çakan

Köksal Toptan

BATMAN

Alaattin Sever Aydın

Ataullah Hamidi

BAYBURT

Ülkü Güney

BİLECİK

Şerif Çim

BİNGÖL

Kazım Ataoğlu

Hüsamettin Korkutata

Mahmut Sönmez

BİTLİS

Zeki Ergezen

Edip Safder Gaydalı

Kamran İnan

Abdul Haluk Mutlu

BOLU

Avni Akyol

Necmi Hoşver

Mustafa Yünlüoğlu

BURDUR

Mustafa Çiloğlu

Yusuf Ekinci

Kazım Üstüner

BURSA

Ali Rahmi Beyreli

Abdülkadir Cenkçiler

Cavit Çağlar

Mehmet Altan Karapaşaoğlu

İlhan Kesici

Cemal Külahlı

Feridun Pehlivan

Ali Osman Sönmez

İbrahim Yazıcı

ÇANAKKALE

Hikmet Aydın

Mustafa Cumhur Ersümer

Ahmet Küçük

Nevfel Şahin

A. Hamdi Üçpınarlar

ÇANKIRI

Mete Bülgün

Ahmet Uyanık

ÇORUM

Zülfikar Gazi

Yasin Hatiboğlu (Bşk. V.)

Ali Haydar Şahin

DENİZLİ

M. Kemal Aykurt

Hilmi Develi

Mehmet Gözlükaya

Adnan Keskin

Hasna Korkmazcan (Bşk. V.)

Haluk Müftüler

Ramazan Yenidede

DİYARBAKIR

Abdülkadir Aksu

Muzaffer Arslan

Ferit Bora

Seyyit Haşim Haşimi

Ömer Vehbi Hatipoğlu

Yakup Hatipoğlu

Sebgetullah Seydaoğlu

Salih Sümer

EDİRNE

Ümran Akkan

Evren Bulut

Mustafa İlimen

Erdal Kesebir

ELAZIĞ

Mehmet Ağar (B.)

Cihan Paçacı

ERZİNCAN

Tevhit Karakaya

Mustafa Kul

Naci Terzi

Mustafa Yıldız

ERZURUM

Zeki Ertuğay

Abdulilah Fırat

Necati Güllülü

İsmail Köse

Ömer Özyılmaz

Aslan Polat

ESKİŞEHİR

Demir Berberoğlu

İbrahim Yaşar Dedelek

Hanifi Demirkol

GAZİANTEP

Ali Ilıksoy

Mustafa R. Taşar

Ünal Yaşar

GİRESUN

Turhan Alçelik

Burhan Kara

Yavuz Köymen

Rasim Zaimoğlu

GÜMÜŞHANE

Lütfi Doğan

HAKKÂRİ

Naim Geylani

Mustafa Zeydan

HATAY

Abdulkadir Akgöl

Fuat Çay

Ali Günay

Süleyman Metin Kalkan

Nihat Matkap

Mehmet Sılay

Ali Uyar

Hüseyin Yayla

ISPARTA

Ömer Bilgin

A. Aykon Doğan

Mustafa Köylü

Erkan Mumcu

İÇEL

Fevzi Arıcı

Mehmet Emin Aydınbaş

Saffet Benli

Halil Cin

Abdülbaki Gökçel

Turhan Güven

D. Fikri Sağlar

Mustafa İstemihan Talay

Rüştü Kazım Yücelen

İSTANBUL

Bülent Akarcalı

Meral Akşener

Ziya Aktaş

Yıldırım Aktuna (B.)

Ahat Andican

Refik Aras

Azmi Ateş

Mehmet Aydın

Mukadder Başeğmez

Nami Çağan

Gürcan Dağdaş (B.)

H. Hüsnü Doğan

Halit Dumankaya

Bülent Ecevit

Süleyman Arif Emre

Memet Fuat Fırat

Algan Hacaloğlu

Metin Işık

Cefi Jozef Kamhi

Hüseyin Kansu

Ercan Karakaş

Yılmaz Karakoyunlu

M. Cavit Kavak

Ahmet Güryüz Ketenci

Hayri Kozakçıoğlu

Mehmet Tahir Köse

Göksal Küçükali

Aydın Menderes

Mehmet Moğultay

Yusuf Namoğlu

Altan Öymen

Korkut Özal

Ali Talip Özdemir

H. Hüsamettin Özkan

Yusuf Pamuk

Mehmet Cevdet Selvi

Mehmet Sevigen

Mehmet Ali Şahin

Ahmet Tan

Güneş Taner

Bülent Tanla

Zekeriya Temizel

Erdoğan Toprak

Ali Topuz

Osman Yumakoğulları

İZMİR

Veli Aksoy

Turhan Arınç

Işın Çelebi

Sabri Ergül

Şükrü Sina Gürel

Mehmet Köstepen

Atilla Mutman

Metin Öney

Ahmet Piriştina

Rüştü Saraçoğlu

Rıfat Serdaroğlu

Süha Tanık

Hakan Tartan

Zerrin Yeniceli

KAHRAMANMARAŞ

Esat Bütün

Hasan Dikici

Ali Doğan

Avni Doğan

Mustafa Kamalak

KARABÜK

Şinasi Altıner

Erol Karan

KARAMAN

Abdullah Özbey

Zeki Ünal

KARS

Y. Selahattin Beyribey

Zeki Karabayır

KASTAMONU

Fethi Acar

Hadi Dilekçi

KAYSERİ

İsmail Cem

Osman Çilsal

Ayvaz Gökdemir

Abdullah Gül (B.)

Nurettin Kaldırımcı

Salih Kapusuz

Recep Kırış

İbrahim Yılmaz

KIRKLARELİ

İrfan Gürpınar

A. Sezal Özbek

Necdet Tekin

KIRŞEHİR

Mehmet Ali Altın

Cafer Güneş

KİLİS

Doğan Güreş

KOCAELİ

İsmail Kalkandelen

Onur Kumbaracıbaşı

Osman Pepe

Hayrettin Uzun

KONYA

Ahmet Alkan

Nezir Büyükcengiz

Veysel Candan

Abdullah Gencer

Mehmet Keçeciler

Hasan Hüseyin Öz

Mustafa Ünaldı

Mehmet Ali Yavuz

KÜTAHYA

Ahmed Derin

Mustafa Kalemli (Başkan)

İsmail Karakuyu

Mehmet Korkmaz

MALATYA

Miraç Akdoğan

MANİSA

Abdullah Akarsu

Rıza Akçalı

Bülent Arınç

Tevfik Diker

Ayseli Göksoy

Hasan Gülay

Ekrem Pakdemirli

Cihan Yazar

MARDİN

Süleyman Çelebi

Mahmut Duyan

Hüseyin Yıldız

MUĞLA

Lale Aytaman

Zeki Çakıroğlu

MUŞ

Nedim İlci

Erkan Kemaloğlu

Sahabattin Yıldız

NEVŞEHİR

Abdülkadir Baş

Mehmet Elkatmış

Esat Kıratlıoğlu

NİĞDE

Akın Gönen

ORDU

Hüseyin Olgun Akın

İhsan Çabuk

Mustafa Bahri Kibar

Müjdat Koç

Nabi Poyraz

Refaiddin Şahin

Şükrü Yürür

RİZE

Avni Kabaoğlu

Ahmet Mesut Yılmaz

Şevki Yılmaz

SAKARYA

Nezir Aydın

Cevat Ayhan (B.)

Ertuğrul Eryılmaz

Ahmet Neidim

Ersin Taranoğlu

SAMSUN

Cemal Alişan

Murat Karayalçın

Biltekin Özdemir

Musa Uzunkaya

Adem Yıldız

SİİRT

Ahmet Nurettin Aydın

Nizamettin Sevgili

SİNOP

Metin Bostancıoğlu

Kadir Bozkurt

SIVAS

Tahsin Irmak

Muhsin Yazıcıoğlu

ŞANLIURFA

Sedat Edip Bucak

Seyit Eyyüpoğlu

Zülfükâr İzol

Ahmet Karavar

Abdülkadir Öncel

M. Fevzi Şıhanlıoğlu

ŞIRNAK

Bayar Ökten

Mehmet Tatar

Mehmet Salih Yıldırım

TEKİRDAĞ

Fevzi Aytekin

Bayram Fırat Dayanıklı

Nihan İlgün

Hasan Peker

Enis Sülün

TOKAT

Hanefi Çelik

Metin Gürdere

Ahmet Fevzi İnceöz

Bekir Sobacı

TRABZON

Eyüp Aşık

Yusuf Bahadır

Ali Kemal Başaran

İbrahim Çebi

Şeref Malkoç

TUNCELİ

Orhan Veli Yıldırım

UŞAK

Yıldırım Aktürk

Mehmet Yaşar Ünal

VAN

Mustafa Bayram

Şerif Bedirhanoğlu

YALOVA

Cevdet Aydın

Yaşar Okuyan

YOZGAT

İlyas Arslan

İsmail Durak Ünlü

ZONGULDAK

Tahsin Boray Baycık

Hasan Gemici

Osman Mümtaz Soysal

Türkiye Cumhuriyeti ile Çek Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısının oylama sonuçları :

Kanunlaşmıştır.

Üye Sayısı : 550

Kullanılan Oy : 187

Kabul Edenler : 155

Reddedenler : 29

Çekinserler : 1

Geçersiz Oylar : -

Oya Katılmayanlar : 365

Mükerrer oylar : 2

Açık Üyelikler : -

(Kabul Edenler)

ADANA

İmren Aykut

M. Halit Dağlı

Mustafa Küpeli

ADIYAMAN

Ahmet Çelik

Ahmet Doğan

AFYON

İsmet Attila

Osman Hazer

H. İbrahim Özsoy

Nuri Yabuz

AĞRI

M. Ziyattin Tokar

AKSARAY

Mehmet Altınsoy

Murtaza Özkanlı

AMASYA

Ahmet İyimaya

Cemalettin Lafcı

ANKARA

İlhan Aküzüm

Saffet Arıkan Bedük

Cemil Çiçek

Ömer Ekinci

Mehmet Gölhan

Mehmet Sağdıç

Ahmet Tekdal

Rıza Ulucak

ANTALYA

Osman Berberoğlu

AYDIN

Nahit Menteşe

BALIKESİR

Safa Giray

BARTIN

Cafer Tufan Yazıcıoğlu

BATMAN

Musa Okçu

Faris Özdemir

BAYBURT

Suat Pamukçu

BİLECİK

Bahattin Şeker

BOLU

Abbas İnceayan

BURDUR

Kazım Üstüner

BURSA

Turhan Tayan

ÇANKIRI

İsmail Coşar

ÇORUM

Bekir Aksoy

Mehmet Aykaç

Hasan Çağlayan

Zülfikar Gazi

DİYARBAKIR

M. Salim Ensarioğlu

Sacit Günbey

ELAZIĞ

Ömer Naimi Barım

Hasan Belhan

Ahmet Cemil Tunç

ERZURUM

Lütfü Esengün

İsmail Köse

Şinasi Yavuz

ESKİŞEHİR

Mustafa Balcılar

GAZİANTEP

Nurettin Aktaş

Mehmet Batallı

Hikmet Çetin

Kahraman Emmioğlu

Mehmet Bedri İncetahtacı

GÜMÜŞHANE

Mahmut Oltan Sungurlu

HATAY

Levent Mıstıkoğlu

IĞDIR

Adil Aşırım

Şamil Ayrım

ISPARTA

Halil Yıldız

İÇEL

Ali Er

Ayfer Yılmaz

İSTANBUL

Sedat Aloğlu

Tayyar Altıkulaç

Mustafa Baş

Ali Coşkun

Tansu Çiller

Hasan Tekin Enerem

Ekrem Erdem

İsmail Kahraman

Emin Kul

Necdet Menzir

Ali Oğuz

Şadan Tuzcu

Bahattin Yücel

Bahri Zengin

Namık Kemal Zeybek

İZMİR

Hasan Denizkurdu

İ. Kaya Erdem

Işılay Saygın

Ufuk Söylemez

Sabri Tekir

İsmail Yılmaz

KAHRAMANMARAŞ

Ahmet Dökülmez

Mehmet Sağlam

KARABÜK

Hayrettin Dilekcan

KARAMAN

Fikret Ünlü

KARS

Sabri Güner

KASTAMONU

Murat Başesgioğlu

Nurhan Tekinel

Haluk Yıldız

KAYSERİ

Memduh Büyükkılıç

KIRIKKALE

Kemal Albayrak

Hacı Filiz

Mikail Korkmaz

Recep Mızrak

KIRKLARELİ

Cemal Özbilen

KIRŞEHİR

Ömer Demir

KİLİS

Mustafa Kemal Ateş

KOCAELİ

Bülent Atasayan

Necati Çelik

Şevket Kazan

KONYA

Hüseyin Arı

Remzi Çetin

Necati Çetinkaya

Necmettin Erbakan

Abdullah Gencer

Ali Günaydın

Teoman Rıza Güneri

Lütfi Yalman

Mehmet Ali Yavuz

KÜTAHYA

Metin Perli

MALATYA

Oğuzhan Asiltürk

Yaşar Canbay

Metin Emiroğlu

M. Recai Kutan

MANİSA

Sümer Oral

Yahya Uslu

MARDİN

Fehim Adak

Muzaffer Arıkan

Ömer Ertaş

MUĞLA

İrfettin Akar

Mustafa Dedeoğlu

Enis Yalım Erez

MUŞ

Necmettin Dede

NİĞDE

Doğan Baran

Mehmet Salih Katırcıoğlu

Ergun Özkan

ORDU

Mustafa Hasan Öz

RİZE

Ahmet Kabil

SAKARYA

Nevzat Ercan

SAMSUN

İrfan Demiralp

Ahmet Demircan

Nafiz Kurt

Latif Öztek

SİİRT

Mehmet Emin Aydın

SİNOP

Kadir Bozkurt

Yaşar Topçu

SIVAS

Musa Demirci

Mahmut Işık

Temel Karamollaoğlu

Abdüllatif Şener

Nevzat Yanmaz

ŞANLIURFA

Necmettin Cevheri

İbrahim Halil Çelik

Eyyüp Cenap Gülpınar

TOKAT

Ali Şevki Erek

TRABZON

Kemalettin Göktaş

İsmail İlhan Sungur

TUNCELİ

Kamer Genç

UŞAK

Hasan Karakaya

VAN

Maliki Ejder Arvas

Fethullah Erbaş

Şaban Şevli

YOZGAT

Yusuf Bacanlı

ZONGULDAK

Veysel Atasoy

Necmettin Aydın

Ömer Barutçu

(Reddedenler)

ADIYAMAN

Celal Topkan

AMASYA

Haydar Oymak

ANKARA

M. Seyfi Oktay

ANTALYA

Yusuf Öztop

BALIKESİR

Mustafa Güven Karahan

BOLU

Mustafa Karslıoğlu

BURSA

Yüksel Aksu

Hayati Korkmaz

ESKİŞEHİR

Necati Albay

Mahmut Erdir

İÇEL

Oya Araslı

İSTANBUL

Metin Işık

Mahmut Kılıç

İZMİR

Ali Rıza Bodur

Aydın Güven Gürkan

Birgen Keleş

KARS

Çetin Bilgir

KOCAELİ

Halil Çalık

Bekir Yurdagül

KONYA

Abdullah Turan Bilge

KÜTAHYA

Emin Karaa

MALATYA

Ayhan Fırat

MUĞLA

Fikret Uzunhasan

SAKARYA

Teoman Akgür

SAMSUN

Ayhan Gürel

Yalçın Gürtan

TEKİRDAĞ

Fevzi Aytekin

TOKAT

Şahin Ulusoy

TRABZON

Hikmet Sami Türk

(Çekinser)

HATAY

Atilla Sav

(Oya Katılmayanlar)

ADANA

Cevdet Akçalı

Ugur Aksöz

İbrahim Yavuz Bildik

M. Ali Bilici

Yakut Budak

Mehmet Büyükyılmaz

Sıtkı Cengil

İ. Cevher Cevheri

Erol Çevikçe

Veli Andaç Durak (İ. A.)

Tuncay Karaytuğ

Orhan Kavuncu

Arif Sezer

İbrahim Ertan Yülek

ADIYAMAN

Mahmut Nedim Bilgiç

Mahmut Bozkurt

AFYON

Sait Açba

Yaman Törüner

Kubilay Uygun

AĞRI

M. Sıddık Altay

Cemil Erhan

Yaşar Eryılmaz

Celal Esin

AKSARAY

Nevzat Köse

Sadi Somuncuoğlu

AMASYA

Aslan Ali Hatipoğlu

ANKARA

Nejat Arseven

Yılmaz Ateş

Ahmet Bilge

Hasan Hüseyin Ceylan

Gökhan Çapoğlu

Ali Dinçer

Mehmek Ekici

Eşref Erdem

Ünal Erkan

Agah Oktay Güner

Halis Uluç Gürkan (Bşk. V.)

Şaban Karataş

İrfan Köksalan

Önder Sav

Yücel Seçkiner (İ. A.)

İlker Tuncay

Aydın Tümen

Hikmet Uluğbay

Ersönmez Yarbay

ANTALYA

Deniz Baykal

Arif Ahmet Denizolgun

Hayri Doğan

Emre Gönensay

İbrahim Gürdal

Bekir Kumbul

Sami Küçükbaşkan

Metin Şahin

ARDAHAN

İsmet Atalay

Saffet Kaya

ARTVİN

Metin Arifağaoğlu

Hasan Ekinci

Süleyman Hatinoğlu

AYDIN

Cengiz Altınkaya

M. Fatih Atay

Ali Rıza Gönül

Sema Pişkinsüt

Muhammet Polat

İsmet Sezgin

Yüksel Yalova

BALIKESİR

Abdülbaki Ataç

Ahmet Bilgiç

Tamer Kanber

İ. Önder Kırlı (İ. A.)

İsmail Özgün

Hüsnü Sıvalıoğlu

İlyas Yılmazyıldız

BARTIN

Zeki Çakan

Köksal Toptan

BATMAN

Alaattin Sever Aydın

Ataullah Hamidi

BAYBURT

Ülkü Güney

BİLECİK

Şerif Çim

BİNGÖL

Kazım Ataoğlu

Hüsamettin Korkutata

Mahmut Sönmez

BİTLİS

Zeki Ergezen

Edip Safder Gaydalı

Kamran İnan

Abdul Haluk Mutlu

BOLU

Avni Akyol

Feti Görür

Necmi Hoşver

Mustafa Yünlüoğlu

BURDUR

Mustafa Çiloğlu

Yusuf Ekinci

BURSA

Ali Rahmi Beyreli

Abdülkadir Cenkçiler

Cavit Çağlar

Mehmet Altan Karapaşaoğlu

İlhan Kesici

Cemal Külahlı

Feridun Pehlivan

Ali Osman Sönmez

Yahya Şimşek

Ertuğrul Yalçınbayır

İbrahim Yazıcı

ÇANAKKALE

Hikmet Aydın

Mustafa Cumhur Ersümer

Ahmet Küçük

Nevfel Şahin

A. Hamdi Üçpınarlar

ÇANKIRI

Mete Bülgün

Ahmet Uyanık

ÇORUM

Yasin Hatiboğlu (Bşk. V.)

Ali Haydar Şahin

DENİZLİ

M. Kemal Aykurt

Hilmi Develi

Mehmet Gözlükaya

Adnan Keskin

Hasna Korkmazcan (Bşk. V.)

Haluk Müftüler

Ramazan Yenidede

DİYARBAKIR

Abdülkadir Aksu

Muzaffer Arslan

Ferit Bora

Seyyit Haşim Haşimi

Ömer Vehbi Hatipoğlu

Yakup Hatipoğlu

Sebgetullah Seydaoğlu

Salih Sümer

EDİRNE

Ümran Akkan

Evren Bulut

Mustafa İlimen

Erdal Kesebir

ELAZIĞ

Mehmet Ağar (B.)

Cihan Paçacı

ERZİNCAN

Tevhit Karakaya

Mustafa Kul

Naci Terzi

Mustafa Yıldız

ERZURUM

Zeki Ertuğay

Abdulilah Fırat

Necati Güllülü

Ömer Özyılmaz

Aslan Polat

ESKİŞEHİR

Demir Berberoğlu

İbrahim Yaşar Dedelek

Hanifi Demirkol

GAZİANTEP

Ali Ilıksoy

Mustafa R. Taşar

Ünal Yaşar

Mustafa Yılmaz (İ. A.)

GİRESUN

Turhan Alçelik

Burhan Kara

Yavuz Köymen

Ergun Özdemir

Rasim Zaimoğlu

GÜMÜŞHANE

Lütfi Doğan

HAKKÂRİ

Naim Geylani

Mustafa Zeydan

HATAY

Abdulkadir Akgöl

Fuat Çay

Ali Günay

Süleyman Metin Kalkan

Nihat Matkap

Mehmet Sılay

Ali Uyar

Hüseyin Yayla

ISPARTA

Ömer Bilgin

A. Aykon Doğan

Mustafa Köylü

Erkan Mumcu

İÇEL

Fevzi Arıcı

Mehmet Emin Aydınbaş

Saffet Benli

Halil Cin

Abdülbaki Gökçel

Turhan Güven

D. Fikri Sağlar

Mustafa İstemihan Talay

Rüştü Kazım Yücelen

İSTANBUL

Bülent Akarcalı

Meral Akşener

Ziya Aktaş

Yıldırım Aktuna (B.)

Ahat Andican

Refik Aras

Azmi Ateş

Mehmet Aydın

Mukadder Başeğmez

Nami Çağan

Gürcan Dağdaş (B.)

H. Hüsnü Doğan

Halit Dumankaya

Bülent Ecevit

Süleyman Arif Emre

Memet Fuat Fırat

Algan Hacaloğlu

Cefi Jozef Kamhi

Hüseyin Kansu

Ercan Karakaş

Yılmaz Karakoyunlu

M. Cavit Kavak

Ahmet Güryüz Ketenci

Hayri Kozakçıoğlu

Mehmet Tahir Köse

Göksal Küçükali

Aydın Menderes

Mehmet Moğultay

Yusuf Namoğlu

Altan Öymen

Korkut Özal

Ali Talip Özdemir

H. Hüsamettin Özkan

Yusuf Pamuk

Mehmet Cevdet Selvi

Mehmet Sevigen

Mehmet Ali Şahin

Ahmet Tan

Güneş Taner

Bülent Tanla

Zekeriya Temizel

Erdoğan Toprak

Ali Topuz

Osman Yumakoğulları

İZMİR

Veli Aksoy

Turhan Arınç

Işın Çelebi

Sabri Ergül

Şükrü Sina Gürel

Gencay Gürün

Mehmet Köstepen

Atilla Mutman

Metin Öney

Ahmet Piriştina

Rüştü Saraçoğlu

Rıfat Serdaroğlu

Süha Tanık

Hakan Tartan

Zerrin Yeniceli

KAHRAMANMARAŞ

Esat Bütün

Hasan Dikici

Ali Doğan

Avni Doğan

Mustafa Kamalak

Ali Şahin

KARABÜK

Şinasi Altıner

Erol Karan

KARAMAN

Abdullah Özbey

Zeki Ünal

KARS

Y. Selahattin Beyribey

Zeki Karabayır

KASTAMONU

Fethi Acar

Hadi Dilekçi

KAYSERİ

İsmail Cem

Osman Çilsal

Ayvaz Gökdemir

Abdullah Gül (B.)

Nurettin Kaldırımcı

Salih Kapusuz

Recep Kırış

İbrahim Yılmaz

KIRKLARELİ

İrfan Gürpınar

A. Sezal Özbek

Necdet Tekin

KIRŞEHİR

Mehmet Ali Altın

Cafer Güneş

KİLİS

Doğan Güreş

KOCAELİ

İsmail Kalkandelen

Onur Kumbaracıbaşı

Osman Pepe

Hayrettin Uzun

KONYA

Ahmet Alkan

Nezir Büyükcengiz

Veysel Candan

Mehmet Keçeciler

Hasan Hüseyin Öz

Mustafa Ünaldı

KÜTAHYA

Ahmed Derin

Mustafa Kalemli (Başkan)

İsmail Karakuyu

Mehmet Korkmaz

MALATYA

Miraç Akdoğan

Fikret Karabekmez

MANİSA

Abdullah Akarsu

Rıza Akçalı

Bülent Arınç

Tevfik Diker

Ayseli Göksoy

Hasan Gülay

Ekrem Pakdemirli

Cihan Yazar

Erdoğan Yetenç

MARDİN

Süleyman Çelebi

Mahmut Duyan

Hüseyin Yıldız

MUĞLA

Lale Aytaman

Zeki Çakıroğlu

MUŞ

Nedim İlci

Erkan Kemaloğlu

Sahabattin Yıldız

NEVŞEHİR

Abdülkadir Baş

Mehmet Elkatmış

Esat Kıratlıoğlu

NİĞDE

Akın Gönen

ORDU

Hüseyin Olgun Akın

İhsan Çabuk

Mustafa Bahri Kibar

Müjdat Koç

Nabi Poyraz

Refaiddin Şahin

Şükrü Yürür

RİZE

Avni Kabaoğlu

Ahmet Mesut Yılmaz

Şevki Yılmaz

SAKARYA

Nezir Aydın

Cevat Ayhan (B.)

Ertuğrul Eryılmaz

Ahmet Neidim

Ersin Taranoğlu

SAMSUN

Cemal Alişan

Murat Karayalçın

Biltekin Özdemir

Musa Uzunkaya

Adem Yıldız

SİİRT

Ahmet Nurettin Aydın

Nizamettin Sevgili

SİNOP

Metin Bostancıoğlu

SIVAS

Tahsin Irmak

Muhsin Yazıcıoğlu

ŞANLIURFA

Sedat Edip Bucak

Seyit Eyyüpoğlu

Zülfükâr İzol

Ahmet Karavar

Abdülkadir Öncel

M. Fevzi Şıhanlıoğlu

ŞIRNAK

Bayar Ökten

Mehmet Tatar

Mehmet Salih Yıldırım

TEKİRDAĞ

Bayram Fırat Dayanıklı

Nihan İlgün

Hasan Peker

Enis Sülün

TOKAT

Abdullah Arslan

Hanefi Çelik

Metin Gürdere

Ahmet Fevzi İnceöz

Bekir Sobacı

TRABZON

Eyüp Aşık

Yusuf Bahadır

Ali Kemal Başaran

İbrahim Çebi

Şeref Malkoç

TUNCELİ

Orhan Veli Yıldırım

UŞAK

Yıldırım Aktürk

Mehmet Yaşar Ünal

VAN

Mustafa Bayram

Şerif Bedirhanoğlu

Mahmut Yılbaş

YALOVA

Cevdet Aydın

Yaşar Okuyan

YOZGAT

İlyas Arslan

Kazım Arslan

Lütfullah Kayalar

Abdullah Örnek

İsmail Durak Ünlü

ZONGULDAK

Tahsin Boray Baycık

Hasan Gemici

Osman Mümtaz Soysal

(Mükerrer Oylar)

KONYA

Remzi Çetin (Kabul)

Necati Çetinkaya (Kabul)

TUTANAĞIN SONU

Türkiye Büyük Millet Meclisi Resmi internet Sitesi
© 2009 T.B.M.M.