AKDENİZ PARLAMENTER ASAMBLESİ

TBMM TÜRK GRUBU

AKDENİZ  PARLAMENTER  ASAMBLESİ

REVİZE EDİLMİŞ (Napoli, İtalya, 26 Haziran 2005) ve 11 Eylül 2007 tarihinde AMMAN’da benimsenmiş

 

TASLAK İÇTÜZÜK

 

 

MADDE 1

ORGANLAR

 

Akdeniz Parlamenter Asamblesi’nin yapısı Asamble, Büro, Daimi Komiteler ve Sekreteryadan oluşmaktadır.

 

MADDE 2

ÜYELİK

 

2.1.          Ulusal delegasyonları oluşturan münferit üyeler kendi ulusal parlamentolarının üyesi olmak zorundadır.

 

2.2.          Ulusal delegasyonların oluşumu ve atanması, kaldırılması veya münferit üyelerin yedeklerinin konulması ulusal parlamentoların kendi kararlarıyla olacaktır.

 

2.3.          Asamblenin münferit üyelerinin kendi ulusal parlamentolarındaki üyelikleri sona erdiği takdirde, bu kişiler Asamble üyeliğine halefleri atanana kadar devam edebilir. Ancak, hiçbir durumda bu süre 6 ayı aşmamalıdır.

 

2.4.          Ulusal parlamentolar, her ilgili ulusal delegasyonda münferit üye sayısını aşmayacak şekilde yedek üye atayabilir.

 

MADDE 3

YETKİ BELGELERİ

 

3.1.          Akdeniz Parlamenter Asamblesi’nin her üyesi kendi ulusal delegasyonunu oluşturan beş parlamenterin adını Sekreteryaya iletmesi gerekmektedir.

 

MADDE 4

GÖREVLİLERİN SEÇİLMESİ

 

4.1             Konsensüsle seçilmediği takdirde, Başkan gizli oylama ile seçilir. Kullanılan oyların en 4/5’ini alan adayın seçildiği ilan edilir.

 

4.2             Bir seçimde adayların sayısı doldurularak makamların sayısı ile aynı ya da az olması durumunda adaylar alkışlarla seçilmiş sayılır.

 

4.3             Görevliler, mevcut olan ve oy hakkına sahip üyeler tarafından seçilir.

 

MADDE 5

BAŞKAN

 

5.1.          Başkan kürsüde bulunduğu sırada gündem ve taslak metinler ile seçimler konusu da dahil olmak üzere oy kullanamaz, Asamble müzakerelerine katılamaz.

 

5.2.          Başkan, temas ve diyalogları başlatır ve sorumluluğunu üstlenir, Asamble amaç ve politikalarını tanıtacak toplantılara ve forumlara katılır. Başkan, söz konusu etkinlikler konusunda Asambleye rapor sunar.

 

MADDE 6

BAŞKAN YARDIMCILARI

 

6.1.          Başkan tarafından görevlendirilen bir başkan yardımcısı, başkan Asamble toplantılarına katılamadığı zaman yerine geçer. Ayrıca, bir başkan yardımcısı başkan tarafından başkanın temsil yükümlülüklerini yerine getirmek üzere davet edilebilir.

 

MADDE 7

YILLIK OTURUM

 

7.1.          Asamble, aksine karar verilmediği sürece kamuya açık olacaktır.

 

 MADDE 8

OLAĞANÜSTÜ OTURUMLAR

 

8.1.          Olağanüstü oturumlar Akdeniz Bölgesinde acil olağanüstü koşulların oluşması halinde gerçekleştirilir.

 

8.2.          Sekreteryaya  olağanüstü Asamble oturumunun toplanması için her türlü kolaylığı sağlaması hususunda çağrıda bulunur. Bu husus, bütçeye Büro tarafından onaylanması gereken ek bir katkı gerektirir. 

 

MADDE 9

GÜNDEM

 

9.1.          Yıllık oturum ve olağanüstü oturum gündemi Büro tarafından hazırlanacak ve onay için Asambleye sunulacaktır.

 

9.2.          Asamblenin her yıl yapacağı oturumların gündemi üç daimi komite raporunu da içerecektir.

 

MADDE 10

TUTANAKLAR

 

Yıllık oturum, olağanüstü oturum, Büro ve daimi komitelerin katılım kayıtları ile iletilen kararlar Sekreterya tarafından hazırlanacak ve muhafaza edilecektir. Tamamlandığında ulusal delegasyonlara bunların bir kopyası verilecektir.

 

MADDE 11

KATILIMIN KAYDEDİLMESİ

 

Ulusal delegasyonlar uygun bir zamanda İcra Sekreterine Asamble toplantılarına katılan üyelerin listesini iletecektir.

 

MADDE 12

ACİL KONULAR

 

12.1.      Acil konular Büronun teklifi üzerine herhangi bir dönemde Asamble gündemine alınabilir. Bu tür acil konular Akdeniz Bölgesi ile ve belirli bir olayla ilgili olmalıdır.

 

12.2.      Söz konusu acil olarak ele alınması gereken konular Asamblede mevcut ulusal delegasyonların üyelerinin en az üçte ikisi tarafından benimsenerek bir taslak karar şeklinde sunulmalıdır.

 

MADDE 13

KONUŞMA HAKKI

 

13.1        Hiçbir Asamble üyesi Başkanın çağrısı olmaksızın konuşma yapamaz. Üyeler kendi yerlerinden konuşacak ve Başkanı hitap edeceklerdir.

 

13.2        Bir müzakere sırasında konuşma isteyen üyelerin isimlerini konuşmacı listesine kaydettirmeleri gerekmektedir. Konuşmacı listesi başkanın sorumluluğunda olacaktır.

 

13.3        Bir konuşmacının konuşması başkanın izniyle “usul hakkında söz istemi” (point of order) olması durumunda kesilebilir.

 

13.4        Bir konuşmacı konu dışına çıktığı takdirde, başkan konuşmacıya uyarıda bulunur. Eğer konuşmacı aynı konuda ikinci kez uyarılırsa, başkan üçüncüsünde bu konu hakkında konuşmacıyı konuşmaktan menedebilir.

 

13.5        Başkan ek süre verilmesi konusunda karar vermediği takdirde hiçbir üye 10 dakikadan ya da “usul hakkında söz talebi” halinde bir dakikadan daha uzun süre konuşma yapamaz.

 

13.6        Konuşmacı listesinin hazırlanmasında aşağıdaki ölçütler dikkate alınır:

 

a.                 Konuşma talebinde bulunanların isimleri talebin yapıldığı tarih ve saat kronolojik olarak dikkate alınır,

b.                Taslak çalışma programı hazırlanır hazırlanmaz isimler yalnızca faks (00 356 224 84 215) ya da e-posta (info@apm.org.mt) yoluyla Asamblenin Gündem Bürosuna (Table Office) gönderilerek listeye alınır. Söz konusu isimler oturumun yapılacağı tarihten iki hafta önce Cuma gece yarısından önce kaydettirilmelidir. Geliş tarih ve zamanı yapılacak kaydın kronolojik konumu bakımından esas alınacaktır.

c.                 Oturumun yapılacağı ilk gün konuşmacı isimleri yalnızca parlamenterin bizzat kendileri ya da ulusal delegasyon sekreterleri tarafından yapılabilir.

d.                Daha önce yapılmış bir isim kaydı işlemindeki değişiklik yeni bir kayıt olara kabul edilecektir ve bu isim listenin sonuna eklenecektir.

e.                 Konuşmacı listesi programda yer alan bir önceki konunun müzakeresi planlanan zamanından bir saat önce kapatılır. İlk oturumun konuşmacı listesi söz konusu oturumun planlanan açılışından bir buçuk saat önce kapatılır.

 

MADDE 14

OYLAMA KURALLARI

 

14.1        Asamble, gizli oylama ya da isim okunarak yoklama oy verme yöntemi talebinin olmadığı hallerde el kaldırarak işari oylama yöntemini uygular.

 

14.2        Asamble görevlilerinin seçiminde oylama gizli yapılacaktır.

 

14.3        İsim okunarak yapılan oylamada isimler kura yoluyla belirlenen ülkeden itibaren alfabe sırasına göre okunur.

 

14.4        Yalnızca, olumlu ya da olumsuz oylar kullanılan oy sayısı olarak dikkate alınır.

 

MADDE 15

OY HAKKI

 

15.1        Yalnızca,üye parlamento delegasyonlarının mevcut üyeleri oy hakkına sahip olacaktır.

 

15.2        Vekaletle oy kullanılamaz.

 

MADDE 16

TOPLANTI YETER SAYISI

 

16.1        Asamble, Büro ve daimi komitelerde kararlar mevcut Asamble üyelerinin yarısından bir fazlası ile alınır.

 

16.2        Toplantı yeter sayısı olmaması halinde toplantı ertelenir.

 

MADDE 17

DAİMİ KOMİTELER

 

Daimi komitelerin münferit üyeleri kendi ulusal parlamentoları tarafından belirlenecektir.

 

MADDE 18

DAİMİ KOMİTELERİN GÖREVLERİ

 

18.1        Daimi komiteler kendi görev alanlarıyla ilgili Akdeniz konularını inceleyecektir.

 

18.2        Daimi komiteler Asamble, Büro veya başkan tarafından alınan bir karara uygun olarak, bunlara atıfta bulunan tüm konuları inceleyecektir.

 

18.3        Daimi komiteler Asambleye iletilecek öneri ve raporları hazırlamak üzere yılda en az bir kez toplanacaktır.

 

18.4        Daimi komite toplantıları olağan Asamble yıllık toplantısından en az üç ay önce yapılacaktır.

 

MADDE 19

ASAMBLEDEKİ DİLLER

         Asamblenin resmi dilleri Arapça, İngilizce ve Fransızcadır.

 

MADDE 20

ORTAK ÜYELER

20.1.      Asamble, Büronun teklifine istinaden Akdeniz bölgesi üyesi olmayan ülkelerin ulusal parlamentolarına “Ortak Üye” statüsü tanıyabilir.

20.2.      Resmi olarak bir ortak üye statüsü talebinde bulunan herhangi bir ülke söz konusu talebini parlamento başkanı tarafından APA Başkanına yapması gerekir.

20.3.      Büro söz konusu talebi onaylarsa, APA Başkanı talepte bulunan ülke parlamentosunu ortak üye olarak toplantılara katılmak üzere davet eder.

20.4.      Ortak üye statüsündeki bir delegasyonu temsil eden parlamenter sayısı üçten fazla olamaz.

20.5.      Ortak üye statüsündeki bir ülke adil bir temsili sağlamak üzere siyasi parti ya da gruplarını ve cinsiyet dengesini gözeterek üyelerini belirler.

20.6.      Ortak üye statüsündeki delegasyonların üyeleri Asamble salonunda oy hakkına sahip olmaksızın bulunurlar. APA Başkanının müsaadesiyle konuşma hakkına sahiptirler.

20.7.      Ortak üye statüsündeki delegasyonların üyeleri oy kullanma hakkı olmaksızın komite toplantılarına APA Başkanı onayladığı takdirde katılabilirler.

20.8.      Büro ya da en az on üye APA Başkanından bir ortak üye statüsünün geri alınması ya da iptal edilmesi hususunda talepte bulunabilir. Bu durumda, APA Başkanı derhal Büronun kararını talep eder.

20.9.      Büro üyeleri, bu tür bir konu hakkında Büro toplantısının yapılacağı tarihten en az iki hafta önce haberdar edilmelidir. Büro kararı oy birliğiyle alınır.

20.10.Bir ülkenin ortak üyelik statüsünün geri alındığı takdirde, söz

konusu ülke parlamentosu bu statüyü tekrar kazanmak istiyorsa yeni bir talepte bulunabilir. Ortak üye statüsü iptal edilen ülke parlamentosuna ilişkin kararın askıya alınması Büronun 2/3 lehte oy çokluğuyla alacağı kararla kaldırılır.

 

MADDE 21

GÖZLEMCİLER VE ÖZEL KONUKLAR

 

21.1.        Asamble Büronun talebine istinaden Akdeniz bölgesinde etkin olan parlamentolararası ve diğer uluslararası kuruluşlara  “Gözlemci Statüsü” tanıyabilir.

21.2.        Böyle bir delegasyonun üye sayısı üçten fazla olamaz. Söz konusu delegasyonlar üyelerini belirlerken kendi bünyelerindeki mevcut görüşleri yansıtacak şekilde tercih yapmalıdırlar.

21.3.        Gözlemci statüsündeki delegasyonlar konuşma hakkına sahip olmaksızın Asamble salonunda bulunabilirler. APA Başkanının müsaadesiyle konuşa yapabilirler.

21.4.        Bu delegasyonlar APA Başkanının onayıyla komisyon toplantılarına konuşma hakkına sahip olarak katılabilirler.

21.5.        Asamble, Büronun önerisiyle rapor sunmaları ya da bildirimde bulunmaları için kurum temsilcilerine “Özel Konuk Statüsü” verebilir.

 

MADDE 22

SEÇİMLERİN GÖZLEMLENMESİ

 

22.1.      Seçimlerin ve başkanlık seçimleri ile referandumların gözlemlenmesi bölgede Asamblenin görevlerinin uygulanmasında önemli bir rol oynar. Büronun kararına dayanarak ve durum bazında Asamblenin destek talebinde bulunan herhangi bir üye ya da ortak üye ülke seçimlerinin gözlemlenmesini isteyebilir. Üyelerin bu etkinliğe katılımı kesinlikle gönüllük esasına göre gerçekleşir.

22.2.      APA Bürosu, diğer ülkelerin seçimlerini karar verilmesinin önem arz etmesi halinde yapılan talebi kabul etme yönünde karar alabilir.

 

 

MADDE 23

SEKRETERYA

 

23.1.      Asamble Genel Sekreteri Asamble Sekreteryasının organizasyonunda sorumludur. Asamble Genel Sekreteri ya da Genel Sekreterin temsilcisi Asamble çalışmaların yürütülmesinde Başkanı yardımcı olur.

23.2.      Genel Sekreter ya da Genel Sekreterin temsilcisi Başkanın herhangi bir zamanda ya da talebi halinde Asambleye görüşülmekte olan husus hakkındaki toplantıda gerekli önerilerde bulunur.

23.3.      Genel Sekreter, Asamble üyelerine en süratli bir şekilde Asambleye gönderilen dokümanları iletir.

23.4.      Asamble Sekreteryası  bütün dokümanları, raporları ve karar taslaklarını alır ve bunları toplantıların özet tutanakları ile birlikte İngilizce ve Fransızca olarak dağıtır. Sekreterya toplantıların söz konusu iki dil ile Arapça anında çevirisini sağlar.

23.5.      Asamble Sekreteryası Asamble dokümanlarını arşivlerinde muhafaza eder ve genel olarak Asamblenin uygun olduğunu kabul ettiği bütün görevleri yerine getirir.

23.6.      Her toplantının geçici özet tutanağı 48 saat zarfında delegasyonlara iletilecektir. Herhangi bir delegasyon düzeltme talebinde bulunabilir ve bir kuşku olduğu takdirde Büro düzeltmenin tutanağa girmesi konusunda karar verir.

23.7.      Asamble özel/kapalı bir oturum yaptığı takdirde, söz konusu oturuma ilişkin herhangi bir kayıt tutulmaz.

23.8.      Yapılan görüşmelerin nihai özet tutanağı gelecek Asamble toplantısından önce yayımlanır.

 

MADDE 24

ASAMBLENİN KAPANIŞI

 

24.1.      Her Asamble oturumunun kapanışı sırasında APA Başkanı kabul edilen önemli kararları sıralar.

24.2.      Alınan kararların, söz konusu kararların uygulanmasına yönelik etkin desteğin alınarak kendi parlamentolarına uygun bir şekilde sunulması ve hükümetlerine iletilmesi parlamenterlere düşen bir görevdir.

 

MADDE 25

İÇTÜZÜKTE  DEĞİŞİKLİK

 

22.1        İçtüzükte değişiklik yapılmasına ilişkin öneriler Asamblenin yıllık oturumundan en az 3 ay önce yazılı olarak Sekreteryaya iletilmelidir. Sekreterya söz konusu önerileri alınca derhal değişiklik önerilerini Asamble üyelerine iletecektir. Öneriler değişikliklerin incelenmesi otomatik olarak gündemde yer alacaktır. Asamble bu öneriler üzerinde konsensüsle karar alacaktır.

 

22.2.      Teklif edilen herhangi bir değişiklik Asamble Statüsündeki maddelere uygun olacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MA/ 19.11.2007

 

Asamble HakkındaSekreteryaTürk GrubuTemel BelgelerBasınBağlantılarİletişimFotoğraflar