TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

                                                                                TUTANAK DERGİSİ

 

                                                                                                 136’ncı Birleşim

                                                                              6 Eylül 2014 Cumartesi (Olağanüstü)

 

(TBMM Tutanak Hizmetleri Başkanlığı tarafından hazırlanan bu Tutanak Dergisi’nde yer alan ve kâtip üyeler tarafından okunmuş bulunan her tür belge ile konuşmacılar tarafından ifade edilmiş ve tırnak içinde belirtilmiş alıntı sözler aslına uygun olarak yazılmıştır.)

 

İÇİNDEKİLER

 

 

I.- GEÇEN TUTANAK ÖZETİ

II.- YOKLAMA

III.- GÜVEN OYLAMASI

1.-                   Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan Bakanlar Kurulu hakkında güven oylaması

IV.- TEBRİK, TEMENNİ VE TEŞEKKÜRLER

1.-         Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Bakanlar Kurulunun güvenoyu alması dolayısıyla teşekkür konuşması

V.- OYLAMALAR

1.-                   Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan Bakanlar Kurulu hakkında güven oylaması

VI.- YAZILI SORULAR VE CEVAPLARI

1.- Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu'nun, toplum temelli maliye politikalarının uygulanmasına ilişkin sorusu ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in cevabı (7/48077)

2.- Kütahya Milletvekili Alim Işık'ın, 17 Aralık süreci kapsamında eski bakanlar hakkında Başkanlığa gönderilen savcılık fezleke ve eklerinin savcılığa iade edilmesine ilişkin sorusu ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekili Sadık Yakut’un cevabı (7/48240)

3.- Kütahya Milletvekili Alim Işık'ın, 17 Aralık süreci kapsamında eski bakanlar hakkında Başkanlığa gönderilen savcılık fezleke ve eklerine ilişkin sorusu ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekili Sadık Yakut’un cevabı (7/48244)

4.- İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak'ın, Suriye ve Irak'ta yaşanan çatışmalara bağlı olarak bölge ülkeleri ile ticaret hacminin daralmasına ilişkin sorusu ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in cevabı (7/48442)

5.- Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk'ün, Bakanlıkta yapılan bir toplantıya ilişkin sorusu ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in cevabı (7/48638)

                    6.- Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın, maaşında icra takibi ve haciz olan personel sayısına,

Kütahya Milletvekili Alim Işık'ın, mobbing davalarına,

Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri'nin, 2002-2014 yılları arasında tarımsal üretimin en fazla olduğu beş ile,

-2002-2014 yılları arasında Türkiye'de perakende olarak satılan kişi başına düşen alkollü içecek miktarına,

Kütahya Milletvekili Alim Işık'ın, çiftçilerin doğal afetlerden kaynaklanan mağduriyetlerine ve verilen desteklere,

Bursa Milletvekili İlhan Demiröz'ün, Bakanlık arazisi içerisinde botanik bahçesi oluşturularak bahçenin bir bölümünün özel çiftlik olarak düzenlendiği iddiasına,

Mersin Milletvekili Vahap Seçer'in, dahilde işleme rejimi kapsamında ithal edilen yağların iç piyasaya sürüldüğü iddiasına,

Balıkesir Milletvekili Namık Havutça'nın, Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde küçükbaş hayvanlarda çiçek hastalığına rastlanmasına,

Trabzon Milletvekili Mehmet Volkan Canalioğlu'nun, fındık üretimine,

İlişkinSoruları ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi  Eker’in cevabı (7/48739), (7/48740), (7/48741), (7/48742), (7/48743), (7/48744), (7/48745), (7/48746), (7/48747)

7.- Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri'nin, sağlık kuruluşlarına yabancı yolcular için verilen hasta yol destek teşvikinin miktarına ilişkin sorusu ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin cevabı (7/48981)

8.- Kütahya Milletvekili Alim Işık'ın, taşınır ve taşınmaz kiralamaları nedeniyle yapılan harcamalara ilişkin sorusu ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin cevabı (7/49224)

9.- Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri'nin, 2002-2014 yılları arasında gerçekleştirilen ihale eğitimlerine ilişkin sorusu ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekili Sadık Yakut’un cevabı (7/49424)

10.- İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın, Hollanda'dan getirildiği iddia edilen atlara,

Kütahya Milletvekili Alim Işık'ın, Kütahya'daki meyve üreticilerinin sorunlarına

İlişkin Soruları ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi  Eker’in cevabı (7/49518), (7/49519)

6 Eylül 2014 Cumartesi

BİRİNCİ OTURUM

Açılma Saati: 12.00

BAŞKAN: Başkan Vekili Sadık YAKUT

KÂTİP ÜYELER: Muhammet Rıza YALÇINKAYA (Bartın), İsmail KAŞDEMİR (Çanakkale)

-----0-----

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 136’ncı Birleşimini açıyorum.

II.- YOKLAMA

BAŞKAN – Elektronik cihazla yoklama yapacağız.

Yoklama için üç dakika süre veriyorum. Sayın milletvekillerinin oy düğmelerine basarak salonda bulunduklarını bildirmelerini, bu süre içerisinde elektronik sisteme giremeyen milletvekillerinin salonda hazır bulunan teknik personelden yardım istemelerini, buna rağmen sisteme giremeyen üyelerin ise yoklama pusulalarını görevli aracılığıyla üç dakikalık süre içerisinde Başkanlığa ulaştırmalarını rica ediyorum.

Yoklama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla yoklama yapıldı)

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, toplantı yeter sayısı vardır, gündeme geçiyoruz.

III.- GÜVEN OYLAMASI

1.-                   Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan Bakanlar Kurulu hakkında güven oylaması

BAŞKAN – Şimdi, gündemin “Özel Gündemde Yer Alacak İşler” kısmında bulunan, Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan Bakanlar Kurulu hakkında, Anayasa’nın 110’uncu ve İç Tüzük’ün 124’üncü maddeleri gereğince güven oylaması yapılacaktır.

Güven oylamasının açık oyla yapılması İç Tüzük’ün 124’üncü maddesi gereğidir. İç Tüzük’ün 139’uncu maddesine göre de açık oylama şekline Genel Kurul karar verecektir.

Açık oylamanın elektronik oylama cihazıyla yapılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Alınan karar gereğince, açık oylama elektronik cihazla yapılacaktır.

Oylama için üç dakika süre veriyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, güven oylamasının sonucunu arz ediyorum.

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan 62’nci Hükûmet hakkında yapılan güven oylaması açık oylama sonucu:

 

“Kullanılan Oy Sayısı

:

439

 

Kabul

:

306

 

Ret

:

133

 

 

 

                                                              (x)

Kâtip Üye

Muhammet Rıza Yalçınkaya

Bartın

Kâtip Üye

İsmail Kaşdemir

Çanakkale”

(AK PARTİ ve Bakanlar Kurulu sıralarından alkışlar)

Bu sonuca göre, Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan Bakanlar Kuruluna Meclisimizce güvenoyu verilmiştir. Kendilerini kutlar, milletimiz ve memleketimiz için hayırlı ve başarılı olmasını dilerim.

Sayın Başbakanın teşekkür için söz talebi vardır.

Buyurun Sayın Başbakan. (AK PARTİ ve Bakanlar Kurulu sıralarından ayakta alkışlar)

IV.- TEBRİK, TEMENNİ VE TEŞEKKÜRLER

1.-         Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Bakanlar Kurulunun güvenoyu alması dolayısıyla teşekkür konuşması

BAŞBAKAN AHMET DAVUTOĞLU (Konya) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 62’nci Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetine göstermiş olduğunuz teveccüh ve vermiş olduğunuz güvenoyu için şahsım ve bakan arkadaşlarım adına minnetlerimi, teşekkürlerimi sunuyorum.

Ayrıca, 62’nci Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetinin programı’nda fiilen katkıda bulunan bakan arkadaşlarıma, bürokratlarımıza, Meclis çalışanlarımıza ve katkıda bulunan bütün milletvekillerimize huzurunuzda teşekkürü de bir borç biliyorum.

Tarih olağanüstü bir hızla akıyor. Büyük ülkeler, büyük düşünen ülkeler bu hızın dinamiğini anlamak, o dinamiğe göre ulusal politikalar geliştirmekle yükümlüdürler. Temelde 62’nci Hükûmetimizin felsefesi, yaklaşımı, bu tarihî akışı doğru okumak, kendi tarihimizden aldığımız dinamikleri bir gelecek vizyonuyla birleştirerek önümüzdeki dönemde, özellikle de cumhuriyetimizin 100’üncü yılında ülkemizi küresel bir güç hâline getirmektir. Burada temel dayanağımız, siyasal anlamda demokratikleşmeyi daha da derinleştirerek millet-devlet birlikteliğini sağlamak, ekonomik alanda sürdürülebilir insani kalkınmayı tahkim ederek ülkemizin ekonomik kapasitesini yükseltmek, stratejik alanda millî kapasitemize dayalı savunma sanayisi politikalarıyla da bütünleşmiş yeni bir güvenlik anlayışıyla aktif ve etkin dış politikayı ülkemizin uluslararasındaki itibarının temeli kılmaktır.

Bu yönde, sizden de aldığımız destekle gece gündüz çalışmaya aziz Meclisimiz ve milletimiz önünde söz veriyoruz. (AK PARTİ sıralarından alkışlar) Hiçbir güç, Hükûmetimizin bu azmini kırmaya yetmeyecektir aksine daha da büyük bir azimle çalışmaya devam edeceğiz.

Bu çerçevede önümüzdeki dönemde, yüce Meclisimizin bünyesindeki bütün partiler, hem iktidar olarak bizler hem muhalefet partilerimizin aktif olarak bu sürece katılmalarını, muhalefet partilerimizden gelecek her türlü olumlu katkıyı, eleştiriyi göz önüne alarak onlarla birlikte hep beraber Türkiye'nin geleceğini inşa etme yönündeki kararlılığımızı da bu vesileyle ifade etmek istiyorum.

Ülkemizin geleceği hepimizin ortak geleceğidir, ortak kaderidir. Bu kader konusunda hangi vatandaşımız olursa olsun, siyasal kimliğine, etnik veya mezhebi geçmişine veya aidiyet hissettiği herhangi bir topluluğa bakış tarzını göz önüne almaksızın katkılarını değerlendirmeyi bir borç olarak telakki ederiz. Önümüzdeki dönem, inşallah, bu yüce Meclis çatısı altında ortak iradenin, ortak vicdanın, ortak aklın tecessüm ve teşekkül ettiği bir döneme birlikte imza atarız.

Tekrar göstermiş olduğunuz teveccüh ve vermiş olduğunuz güvenoyu dolayısıyla şahsım ve Bakanlar Kurulu üyesi arkadaşlarım adına teşekkürlerimi sunuyor, bu çalışmaların ülkemiz ve insanlık için hayırlı olmasını diliyorum.

Saygılar sunuyorum. (AK PARTİ ve Bakanlar Kurulu sıralarından ayakta alkışlar)

BAŞKAN – Evet, tekrar hayırlı uğurlu olsun diyorum.

Sayın milletvekilleri, olağanüstü toplantı konusuna ilişkin işlemler tamamlamıştır. Ancak, yeter sayıdaki üyenin istemi üzerine Başkanlıkça yapılan çağrı uyarınca 639, 642, 643 ve 628 sıra sayılı Kanun Tasarıları ile 641 sıra sayılı Kanun Teklifi’ni görüşmek için 8 Eylül 2014 Pazartesi günü saat 14.00’te toplanmak üzere birleşimi kapatıyorum.

Kapanma Saati: 12.28



(x) Açık oylama kesin sonuçlarını gösteren tablo tutanağa eklidir.