1024x768 Print 80 Comments 0 0 nk 0 nk 0 0 0 nk 0 nk

DÖNEM: 23                            CİLT: 95                      YASAMA YILI: 5

 

 

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

TUTANAK DERGİSİ

 

75’inci Birleşim

9 Mart 2011 Çarşamba

 

(Bu Tutanak Dergisi’nde yer alan ve kâtip üyeler tarafından okunmuş bulunan her tür belge ile konuşmacılar tarafından ifade edilmiş ve tırnak içinde belirtilmiş alıntı sözler aslına uygun olarak yazılmıştır.)

 

İ Ç İ N D E K İ L E R

 

   I. - GEÇEN TUTANAK ÖZETİ

  II. - GELEN KÂĞITLAR

 III. - GÜNDEM DIŞI KONUŞMALAR

A) MİLLETVEKİLLERİNİN GÜNDEM DIŞI KONUŞMALARI

1.- Kars Milletvekili Zeki Karabayır’ın, Kars iline yapılan hizmetlere ilişkin gündem dışı konuşması

2.- Artvin Milletvekili Metin Arifağaoğlu’nun, Artvin ilinin kurtuluşunun 90’ıncı yıl dönümüne ilişkin gündem dışı konuşması

3.- Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Akif Paksoy’un, İstiklal Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilişinin 90’ıncı yıl dönümüne ilişkin gündem dışı konuşması

 

IV.- AÇIKLAMALAR

1.- Artvin Milletvekili Ertekin Çolak’ın, Artvin ilinin kurtuluşunun 90’ıncı yıl dönümüne ilişkin açıklaması

2.- Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan’ın, Avrupa Parlamentosunda Türkiye İlerleme Raporu’yla ilgili oylama yapılacağına ve bu raporun son yılların en sert eleştirilerini içerdiğine ilişkin açıklaması

3.- Mersin Milletvekili Mehmet Şandır’ın, Artvin ilinin kurtuluşunun 90’ıncı yılını MHP Grubu olarak kutladıklarına ilişkin açıklaması

4.- İzmir Milletvekili K. Kemal Anadol’un, yağan kar nedeniyle Ankara’da belediye hizmetlerinin iflas ettiğine ilişkin açıklaması

 

V.- BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI

A) Meclis Araştırması Önergeleri

1.- Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemür ve 23 milletvekilinin, kamudaki taşeron şirket uygulamasının ve bu şirketlerde çalışan işçilerin sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/1062)

2.- Adıyaman Milletvekili Şevket Köse ve 32 milletvekilinin, konut işçilerinin sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/1063)

3.- Afyonkarahisar Milletvekili Abdülkadir Akcan ve 22 milletvekilinin, Et ve Balık Kurumunun işleyişindeki ve et ithalindeki sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/1064)

4.- Edirne Milletvekili Cemaleddin Uslu ve 19 milletvekilinin, iş kazalarının nedenlerinin araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/1065)

 

B) Tezkereler

1.- Türkiye Büyük Millet Meclisinin 23’üncü seçim dönemi bitmeden seçimlerin yenilenmesine dair kararı çerçevesinde; Adalet Bakanlığına Ahmet Kahraman, İçişleri Bakanlığına Osman Güneş ve Ulaştırma Bakanlığına Mehmet Habib Soluk’un, Anayasa’nın 114’üncü maddesi gereğince, Başbakan tarafından atanmış olduklarına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi (3/1427)

 

VI.- ANT İÇME

1.- Anayasa’nın 114’üncü maddesine göre atanmış bulunan İçişleri Bakanı Osman Güneş ve Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk’un ant içmesi

VII.- KANUN TASARI VE TEKLİFLERİ İLE KOMİSYONLARDAN GELEN DİĞER İŞLER

A) Kanun Tasarı ve Teklifleri

1.- Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu Tasarısı ile Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve Millî Savunma Komisyonu Raporu (1/997, 1/1003) (S. Sayısı: 633)

2.- Taşınır Donanım Üzerindeki Uluslararası Teminatlar Hakkında Sözleşme ve Bu Sözleşmeye İlişkin Hava Aracı Donanımına Özgü Konulara Dair Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/904) (S. Sayısı: 622)

3.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ve Kuveyt Devleti Hükûmeti Arasında Sürdürülebilir Kalkınma İçin Doğal Kaynakların ve Çevrenin Korunması Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Çevre ve Dışişleri Komisyonları Raporları (1/927) (S. Sayısı: 652)

4.- Uluslararası Kuzey-Güney Ulaştırma Koridoru Hükûmetlerarası Anlaşmasına Katılmamızın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/683) (S. Sayısı: 667)

5.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Tarım Alanında Ekonomik, Bilimsel ve Teknik İşbirliği Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/856) (S. Sayısı: 624)

6.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetleri Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/870) (S. Sayısı: 625)

7.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Sınır Kapılarının Ortak Kullanımına İlişkin Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/863) (S. Sayısı: 626)

8.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti İçişleri Bakanlığı ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti İçişleri Bakanlığı Arasında Güvenlik İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/823) (S. Sayısı: 627)

9.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Çevre Koruma Alanında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Çevre ve Dışişleri Komisyonları Raporları (1/855) (S. Sayısı: 628)

10.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Hayvan Sağlığı Alanında İşbirliği Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/858) (S. Sayısı: 629)

11.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Bitki Koruma ve Karantina Alanında İşbirliği Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/859) (S. Sayısı: 630)

12.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti İçişleri Bakanlığı ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti İçişleri Bakanlığı Arasında Polis Teşkilatlarınca Yürütülen Güvenlik Hizmetlerinde Etkinliğin Yükseltilmesine Yönelik Projeli Çalışmalarda İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/930) (S. Sayısı: 632)

13.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Turizm Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/817) (S. Sayısı: 634)

14.- Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı ve Suriye Arap Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı Arasında Denizcilik İşbirliği Alanında Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/857) (S. Sayısı: 635)

15.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Su Kaynaklarının Verimli Kullanımı ve Kuraklıkla Mücadele Alanında Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Çevre ile Dışişleri Komisyonları Raporları (1/860 ) (S. Sayısı: 636)

16.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Su Kalitesinin İyileştirilmesi Alanında Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Çevre ile Dışişleri Komisyonları Raporları (1/861) (S. Sayısı: 637)

17.- Türkiye Cumhuriyeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Arasında Bilgi ve İletişim Teknolojileri Alanında Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/864) (S. Sayısı: 638)

18.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Gençlik ve Spor Alanlarında İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/867) (S. Sayısı: 639)

19.- Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ile Suriye Arap Cumhuriyeti Yerel Yönetim Bakanlığı Arasında Yerel Yönetim Alanında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/914) (S. Sayısı: 640)

20.- Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı ve Suriye Arap Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı Arasında Demiryolu Alanında Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/922) (S. Sayısı: 641)

21.- Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ile Suriye Arap Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Arasında Nüfus İşlemleri Alanında İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/932) (S. Sayısı: 642)

22.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Asi Nehri Üzerinde "Dostluk Barajı" Adı Altında Ortak Baraj İnşa Edilmesi İçin Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Çevre ile Dışişleri Komisyonları Raporları (1/946) (S. Sayısı: 643)

23.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Dicle Nehrinden Su Çekilmesi İçin Suriye Topraklarında Pompa İstasyonu Kurulması Konusundaki Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Çevre ile Dışişleri Komisyonları Raporları (1/956) (S. Sayısı: 644)

24.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Rusya Federasyonu Hükûmeti Arasında Geri Kabul Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/1007) (S. Sayısı: 649)

25.- Samsun Limanı (Türkiye Cumhuriyeti) ve Kavkaz Limanı (Rusya Federasyonu) Üzerinden Demiryolu Feribotu ile Uluslararası Karma Taşımacılığın Organize Edilmesi Hakkında Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ve Rusya Federasyonu Hükûmeti Arasında Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/941) (S. Sayısı: 651)

26.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Rusya Federasyonu Hükûmeti Arasında Bitki Karantinası Alanında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/910) (S. Sayısı: 660)

27.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Rusya Federasyonu Hükûmeti Arasında Petrol Alanında İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/793) (S. Sayısı: 668)

28.- Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ile Rusya Federasyonu İçişleri Bakanlığı Arasında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/943) (S. Sayısı: 669)

29.- Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ile Rusya Federasyonu Uyuşturucu Trafiği Kontrolü Federal Servisi Arasında Uyuşturucu, Psikotrop ve Ara Kimyasal Maddelerin Kaçakçılığı ile Mücadelede İşbirliği Hususunda Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/945) (S. Sayısı: 670)

30.- Türkiye Cumhuriyeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Arasında Stratejik Ortaklık ve Karşılıklı Yardım Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/979) (S. Sayısı: 645)

31.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Yeni Zelanda Hükûmeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığına Engel Olma Anlaşması ve Eki Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/921) (S. Sayısı: 650)

32.- Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Irak Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı Arasında Bitki Koruma ve Karantina Alanında İşbirliği Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/950) (S. Sayısı: 656)

33.- Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Irak Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı Arasında Tarım Alanında Ekonomik, Bilimsel ve Teknik İşbirliği Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/894) (S. Sayısı: 657)

34.- Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Irak Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı Arasında Hayvan Sağlığı Alanında İşbirliği Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/885) (S. Sayısı: 658)

35.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ve Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Meteoroloji Alanında Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/862) (S. Sayısı: 659)

36.- Türkiye Cumhuriyeti Devlet Bakanlığı ile Suriye Arap Cumhuriyeti Enformasyon Bakanlığı Arasında Basın Yayın Alanlarında İşbirliği Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/954) (S. Sayısı: 661)

37.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ve Sırbistan Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Teknik ve Mali İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/908) (S. Sayısı: 662)

38.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Karadağ Hükûmeti Arasında TİKA Program Koordinasyon Ofisinin Faaliyetlerine İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/969) (S. Sayısı: 665)

VIII.- OYLAMALAR

1.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Çevre Koruma Alanında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Çevre ve Dışişleri Komisyonları Raporları (1/855) (S. Sayısı: 628)

2.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Hayvan Sağlığı Alanında İşbirliği Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/858) (S. Sayısı: 629)

3.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Bitki Koruma ve Karantina Alanında İşbirliği Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/859) (S. Sayısı: 630)

4.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti İçişleri Bakanlığı ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti İçişleri Bakanlığı Arasında Polis Teşkilatlarınca Yürütülen Güvenlik Hizmetlerinde Etkinliğin Yükseltilmesine Yönelik Projeli Çalışmalarda İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/930) (S. Sayısı: 632)

5.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Turizm Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/817) (S. Sayısı: 634)

6.- Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı ve Suriye Arap Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı Arasında Denizcilik İşbirliği Alanında Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/857) (S. Sayısı: 635)

7.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Su Kaynaklarının Verimli Kullanımı ve Kuraklıkla Mücadele Alanında Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Çevre ile Dışişleri Komisyonları Raporları (1/860 ) (S. Sayısı: 636)

8.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Su Kalitesinin İyileştirilmesi Alanında Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Çevre ile Dışişleri Komisyonları Raporları (1/861) (S. Sayısı: 637)

9.- Türkiye Cumhuriyeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Arasında Bilgi ve İletişim Teknolojileri Alanında Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/864) (S. Sayısı: 638)

10.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Gençlik ve Spor Alanlarında İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/867) (S. Sayısı: 639)

11.- Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ile Suriye Arap Cumhuriyeti Yerel Yönetim Bakanlığı Arasında Yerel Yönetim Alanında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/914) (S. Sayısı: 640)

12.- Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı ve Suriye Arap Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı Arasında Demiryolu Alanında Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/922) (S. Sayısı: 641)

13.- Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ile Suriye Arap Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Arasında Nüfus İşlemleri Alanında İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/932) (S. Sayısı: 642)

14.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Asi Nehri Üzerinde "Dostluk Barajı" Adı Altında Ortak Baraj İnşa Edilmesi İçin Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Çevre ile Dışişleri Komisyonları Raporları (1/946) (S. Sayısı: 643)

15.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Dicle Nehrinden Su Çekilmesi İçin Suriye Topraklarında Pompa İstasyonu Kurulması Konusundaki Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Çevre ile Dışişleri Komisyonları Raporları (1/956) (S. Sayısı: 644)

16.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Rusya Federasyonu Hükûmeti Arasında Geri Kabul Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/1007) (S. Sayısı: 649)

17.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ve Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Meteoroloji Alanında Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/862) (S. Sayısı: 659)

18.- Türkiye Cumhuriyeti Devlet Bakanlığı ile Suriye Arap Cumhuriyeti Enformasyon Bakanlığı Arasında Basın Yayın Alanlarında İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/954) (S. Sayısı: 661)

 

 

 

 

I.- GEÇEN TUTANAK ÖZETİ

TBMM Genel Kurulu saat 15.00’te açılarak yedi oturum yaptı.

 

Oturum Başkanı TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle bir konuşma yaptı.

İzmir Milletvekili Canan Arıtman,

Malatya Milletvekili Öznur Çalık,

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne;

İzmir Milletvekili Kamil Erdal Sipahi, İzmir ilinin EXPO 2020 adaylığına ve Dünya Kadınlar Günü’nü kutladığına;

İlişkin gündem dışı birer konuşma yaptılar.

 

İzmir Milletvekili Canan Arıtman, Malatya Milletvekili Öznur Çalık’ın şahsına,

Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, İzmir Milletvekili Canan Arıtman’ın AK PARTİ Grubuna,

İzmir Milletvekili K. Kemal Anadol, Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş’ın CHP Grubuna,

Sataşması nedeniyle birer konuşma yaptılar.

 

Eskişehir Milletvekili Beytullah Asil,

Adana Milletvekili Fatoş Gürkan,

Isparta Milletvekili S. Nevzat Korkmaz,

İzmir Milletvekili Oktay Vural,

Batman Milletvekili Bengi Yıldız,

Konya Milletvekili Orhan Erdem,

Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı,

Muş Milletvekili Sırrı Sakık,

Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz,

Kütahya Milletvekili Soner Aksoy,

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne;

Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın, Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunun ihtisas komisyonu olarak kurulmuş olmasına;

İlişkin birer açıklamada bulundular.

 

Romanya Senatosu Dış Politika Komisyonunun vaki davetine istinaden, Romanya’ya resmî bir ziyaret gerçekleştirecek TBMM heyetini oluşturmak üzere gruplarınca isimleri bildirilen milletvekillerine ilişkin Başkanlık tezkeresi Genel Kurulun bilgisine sunuldu.

 

Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ve 19 milletvekilinin, İstanbul ili Beyoğlu ilçesi yeni imar planı nedeniyle yaşanan sorunların (10/1058),

Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ve 23 milletvekilinin, nişasta bazlı şeker ile ilgili iddiaların ve nişasta bazlı şeker üretiminin etkilerinin (10/1059),

Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ve 23 milletvekilinin, kadınların eğitimi, istihdamı ve temsili ile ilgili sorunların (10/1060),

Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemür ve 24 milletvekilinin, kamu yönetimindeki kadrolaşma iddialarının ve personel alım ve atamalarında yaşanan sorunların (10/1061),

Araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergeleri Genel Kurulun bilgisine sunuldu; önergelerin gündemdeki yerlerini alacağı ve ön görüşmelerinin, sırası geldiğinde yapılacağı açıklandı.

 

Bastırılarak dağıtılan ve gelen kâğıtlar listesinde yayımlanan 668, 669, 670, 650, 656, 657, 658, 659, 661, 662, 665 ve 666 sıra sayılı kanun tasarılarının kırk sekiz saat geçmeden gündemin “Kanun Tasarı ve Teklifleri ile Komisyonlardan Gelen Diğer İşler” kısmının 28, 29, 30, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ve 40’ıncı sıralarına, 652, 667, 649, 651, 660 ve 604 sıra sayılı kanun tasarılarının ise bu kısmın 4, 5, 25, 26, 27 ve 41’inci sırasına alınmasına ve diğer işlerin sırasının buna göre teselsül ettirilmesine;

Genel Kurulun 8 ve 9 Mart 2011 Salı ve Çarşamba günlerindeki birleşimlerinde sözlü soruların ve diğer denetim konularının görüşülmeyerek, bu birleşimlerde gündemin “Kanun Tasarı ve Teklifleri ile Komisyonlardan Gelen Diğer İşler” kısmında yer alan işlerin görüşülmesine; 8 Mart 2011 Salı günkü birleşiminde saat 20.00’ye kadar; 9 ve 10 Mart 2011 Çarşamba ve Perşembe günkü birleşimlerinde ise 14.00-20.00 saatleri arasında çalışmasına;

İlişkin Danışma Kurulu önerisi kabul edildi.

 

Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan’ın; Türk Ceza Kanunun Özel Hayata ve Hayatın Gizli Alanına Karşı Suçlar Kanununda Yer Alan Maddelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin (2/386) İç Tüzük’ün 37’nci maddesine göre doğrudan gündeme alınmasına ilişkin önergesi yapılan görüşmelerden sonra kabul edilmedi.

 

Gündemin “Kanun Tasarı ve Teklifleri ile Komisyonlardan Gelen Diğer İşler” kısmının:

1’inci sırasında bulunan ve görüşmelerine devam olunan, İç Tüzük’ün 91’inci maddesi kapsamında değerlendirilerek temel kanun olarak bölümler hâlinde görüşülmesi kabul edilen, Sulama Birlikleri Kanunu Tasarısı ve Çevre ile Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonları Raporları (1/873) (S. Sayısı: 621) görüşmeleri tamamlanarak yapılan oylamadan sonra kabul edildi ve kanunlaştı.

 

2’nci sırasında bulunan ve İç Tüzük’ün 91’inci maddesi kapsamında değerlendirilerek temel kanun olarak bölümler hâlinde görüşülmesi kabul edilen, Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu Tasarısı ile Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve Millî Savunma Komisyonu Raporu’nun (1/997, 1/1003) (S. Sayısı: 633) tümü üzerinde bir süre görüşüldü, verilen aradan sonra;

3’üncü sırasında bulunan, Taşınır Donanım Üzerindeki Uluslararası Teminatlar Hakkında Sözleşme ve Bu Sözleşmeye İlişkin Hava Aracı Donanımına Özgü Konulara Dair Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/904) (S. Sayısı: 622),

4’üncü sırasına alınan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Kuveyt Devleti Hükümeti Arasında Sürdürülebilir Kalkınma İçin Doğal Kaynakların ve Çevrenin Korunması Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Çevre ve Dışişleri Komisyonları Raporları (1/927) (S. Sayısı: 652),

Komisyon yetkilileri Genel Kurulda hazır bulunmadığından ertelendi.

 

9 Mart 2011 Çarşamba günü, alınan karar gereğince saat 14.00’te toplanmak üzere birleşime 19.13’te son verildi.

                                                                    Sadık YAKUT

                                                                    Başkan Vekili

                   Harun TÜFEKCİ                                                                Yaşar TÜZÜN

                            Konya                                                                               Bilecik

                         Kâtip Üye                                                                         Kâtip Üye

 

                                                                                                                                                 No.: 100

II.- GELEN KÂĞITLAR

9 Mart 2011 Çarşamba

Raporlar

1.- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Avustralya Hükümeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığına Engel Olma Anlaşması ve Anlaşmaya İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/959) (S. Sayısı: 655) (Dağıtma tarihi: 9.3.2011) (GÜNDEME)

2.- Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Orman Bakanı ile Avusturya Cumhuriyeti Federal, Tarım, Ormancılık, Çevre ve Su Yönetimi Bakanı Arasında Çevre ve Ormancılık Alanında İşbirliği Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Çevre ve Dışişleri Komisyonları Raporları (1/826) (S.Sayısı: 679) (Dağıtma tarihi: 9.3.2011) (GÜNDEME)

3.- Türkiye Cumhuriyeti ile Libya Arap Halk Sosyalist Büyük Cemahiriyesi Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/872) (S.Sayısı: 681) (Dağıtma tarihi: 9.3.2011) (GÜNDEME)

Süresi İçinde Cevaplanmayan Yazılı Soru Önergeleri

1.- Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemür’ün, kapanan fabrikalara ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/17476)

2.- Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan’ın, Burdur-Yeşilova Devlet Hastanesine ve doktor ihtiyacına ilişkin Sağlık Bakanından yazılı soru önergesi (7/17502)

3.- İzmir Milletvekili Bülent Baratalı’nın, 2002-2010 yılları arasında açılan kamu, özel ve vakıf hastaneleri ile sağlık harcamalarına ilişkin Sağlık Bakanından yazılı soru önergesi (7/17503)

4.- İzmir Milletvekili Bülent Baratalı’nın, 6. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şûrasına ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/17545)

5.- Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt’ün, diyabetle mücadeleye ve bazı branşlardaki doktor ihtiyacına ilişkin Sağlık Bakanından yazılı soru önergesi (7/17578)

6.- İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’in, özel hastanelerde SGK’lılara uygulanan muayene ücreti tarifesine ilişkin Sağlık Bakanından yazılı soru önergesi (7/17579)

7.- Batman Milletvekili Ayla Akat Ata’nın, Batman Bölge Devlet Hastanesi eski başhekiminin iddialarına ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/17590)

Meclis Araştırması Önergeleri

1.- Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemür ve 23 Milletvekilinin, kamudaki taşeron şirket uygulamasının ve bu şirketlerde çalışan işçilerin sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/1062) (Başkanlığa geliş tarihi: 04.02.2011)

2.- Adıyaman Milletvekili Şevket Köse ve 32 Milletvekilinin, konut işçilerinin sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/1063) (Başkanlığa geliş tarihi: 04.02.2011)

3.- Afyonkarahisar Milletvekili Abdulkadir Akcan ve 22 Milletvekilinin, Et ve Balık Kurumunun işleyişindeki ve et ithalindeki sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/1064) (Başkanlığa geliş tarihi: 11.02.2011)

4.- Edirne Milletvekili Cemaleddin Uslu ve 19 Milletvekilinin,  iş kazalarının nedenlerinin araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/1065) (Başkanlığa geliş tarihi: 07.02.2011)

 

9 Mart 2011 Çarşamba

BİRİNCİ OTURUM

Açılma Saati: 14.01

BAŞKAN: Başkan Vekili Nevzat PAKDİL

KÂTİP ÜYELER: Harun TÜFEKCİ (Konya), Yaşar TÜZÜN (Bilecik)

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 75’inci Birleşimini açıyorum.

Toplantı yeter sayısı vardır, görüşmelere başlıyoruz.

Gündeme geçmeden önce üç sayın milletvekili arkadaşıma gündem dışı söz vereceğim.

Gündem dışı ilk söz Kars iline yapılan hizmetler hakkında söz isteyen Kars Milletvekili Zeki Karabayır’a aittir.

Sayın Karabayır, buyurun efendim. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

III.- GÜNDEM DIŞI KONUŞMALAR

A) Milletvekillerinin Gündem Dışı Konuşmaları

1.- Kars Milletvekili Zeki Karabayır’ın, Kars iline yapılan hizmetlere ilişkin gündem dışı konuşması

ZEKİ KARABAYIR (Kars) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; AK PARTİ iktidarları dönemlerinde Kars’a yapılan hizmetlerden önemli gördüğüm birkaç tanesine kısaca değinmek istiyorum. Sözlerimin başında yüce heyetinizi saygıyla selamlarım.

Değerli arkadaşlar, sekiz buçuk yıllık AK PARTİ iktidarları dönemlerinde Türkiye genelinde olduğu gibi Kars’ta da önemli yatırımlar yapıldı, yapılmaya da devam ediliyor. Ben detaylara girmeden bunlardan birkaç tanesine kısaca değinmek istiyorum.

Öncelikle köy yollarımızın tümü stabilize hâle getirildi, yayla ve arazi yollarımızın birçoğu yapıldı.

Kaynak sıkıntısı olan bir köyümüz hariç tüm köy yollarımız şebekeli suya kavuşturuldu.

Yüzlerce okul ve derslik, YİBO’lar, öğretmenevleri, pansiyonlar yapıldı.

İki yüz elli yataklı Kars Devlet Hastanesi ile Kağızman Devlet Hastanesi faaliyete geçirildi.

İki ilçemizin sağlık ocakları entegre hastanelere dönüştürüldü.

Kapalı olan tüm sağlık ocakları yeniden açıldı, yenileri ilave edildi.

Kafkas Üniversitemize bağlı iki yüz yataklı araştırma hastanemizin inşaatı bitirildi.

İki yüz yataklı yeni bir kadın doğumevi hastanemiz ihale aşamasında.

İnşaatı devam eden Sarıkamış ilçemizin Devlet Hastanesi 2011 yılı içerisinde faaliyete geçecek.

Kars merkezde ağız ve diş sağlığı merkezi açıldı, ilçelerde de açılma çalışmaları devam ediyor.

2011 yılı içerisinde Digor, Akyaka, Arpaçay ve Selim ilçelerine birer entegre hastane yapımına başlanacak, üç adet aile sağlık merkezi inşa edilecek.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bir dünya projesi olan Pekin’i Londra’ya bağlayacak Kars-Tiflis-Bakû demir yolunun yapımı hızla devam ediyor.

Kars-Iğdır-İran demir yoluyla ilgili etüt proje çalışmaları bitirildi.

Ankara-Kars Hızlı Tren Projesi’nin Ankara-Sivas etabının yapımına başlandı.

Havaalanımızın iç ve dış hatlar terminal binasının yapımı hızla devam ediyor.

Kara yollarımızın tamamında duble yol yapım çalışmaları sürüyor.

Kars’ta Karayolları Bölge Müdürlüğü kuruldu, bir lojistik merkezinin kurulmasına karar verildi.

Kars merkez ve Sarıkamış ilçesi doğal gaza kavuşturuldu.

Sulama amaçlı ve şehir merkezinin uzun vadede su ihtiyacını karşılayacak Bayburt Barajı bitirildi.

Karakurt, Dolaylı ve Varlı barajlarının planlama ve mühendislik hizmet çalışmaları sürüyor.

Kars için hayati önemi haiz enerji ve sulama amaçlı Kars Barajı’nın ihalesi yapıldı, 2011 yılı baharında inşaatına başlanacak.

Şehir merkezi, birçok ilçe ve köylerimizi taşkından koruma dere ıslah çalışmaları yapıldı.

Aras Nehri üzerinde birçok hidroelektrik santralinin yapımı devam ediyor.

Sarıkamış kayak tesislerimizin kapasitesi 2 katına çıkarıldı.

Sarıkamış şehitlerini anma alanlarında yapılacak anıt ve diğer tesislerin yapımlarına kısa zamanda başlanacak. Bu ilçemizde modern bir Anadolu turizm meslek lisesi yapıldı, bir spor lisesi açıldı.

TOKİ tarafından Kars merkez ve Sarıkamış’a 1.236 adet konut, ilköğretim okulları, spor salonları, kreş, engelsiz yaşam merkezi, Kars merkeze 300 öğrenci kapasiteli, pansiyonlu, fen lisesi yapıldı. Yoksullara yönelik 672 adet konut ihale edildi.

2011 yılı içerisinde yeni bir adliye sarayının yapımına başlanacak.

Kars’ın kısa vadede su ihtiyacını karşılayacak Çerme suyu getirildi. 2050 yılına kadar olan su ihtiyacını karşılayacak Bayburt Barajı isale hattının yapımı tamamlandı.

Arıtma tesislerinin yapımı ile kanalizasyon ve su şebekelerinin yenileme çalışmaları devam ediyor.

Kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde Kars’ın tüm mahalleleri TOKİ ile belediyemizin yaptıkları protokollerle yeniden inşa edilecek, aynı çalışmalar Sarıkamış ilçesinde de başlatıldı.

Kars merkez ve ilçelerinin çöp depolama tesisinin yapımı bitmek üzere.

Kars’ta kalkınma ajansı, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu bölgeleri ile Tarım ve Kırsal Kalkınma İl Koordinatörlüğü kuruldu.

Kafkas Üniversitemizin devam eden inşaatlarına sağlanan kaynaklarla kısa zamanda bitirilmeleri sağlandı.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bu önemli yatırım ve hizmetlerin yapımına vesile olan, başta Başbakanımız olmak üzere, herkese teşekkür ediyor, yüce heyetinizi yeniden saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

BAŞKAN – Teşekkür ederim.

Gündem dışı ikinci söz Artvin ilinin kurtuluşunun 90’ıncı yıl dönümü münasebetiyle söz isteyen Artvin Milletvekili Metin Arifağaoğlu’na aittir.

Sayın Arifağaoğlu, buyurun efendim. (CHP sıralarından alkışlar)

2.- Artvin Milletvekili Metin Arifağaoğlu’nun, Artvin ilinin kurtuluşunun 90’ıncı yıl dönümüne ilişkin gündem dışı konuşması

METİN ARİFAĞAOĞLU (Artvin) – Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; Artvin’in kurtuluşunun 90’ıncı yıl dönümü nedeniyle gündem dışı söz almış bulunuyorum. Başkanlık Divanını ve yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

23 Nisan 1920’de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün başkanlığında açılan yüce Meclisimiz kurtuluş savaşı mücadelesi veren dünyada tek meclis olarak tarihe geçmiştir.

7 Mart 1921 günü Artvin düşman işgalinden kurtulmanın sevinç ve mutluluğunu yaşamıştır. Doksan yıldır Artvin kurtuluş mücadelesi veren bir kuşağın çocukları olarak bugünü yaşamak ve yaşatmaya devam etmenin sevinç ve mutluluğunu yaşamaktadır. Milletin kürsüsünden Artvinlilerin kurtuluş bayramını yürekten kutluyorum. Kurtuluş Savaşı mücadelesi veren başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere yakın silah arkadaşlarını ve gazi Meclisimizin birinci dönem üyelerini minnetle, şükranla ve rahmetle anıyorum.

Artvin devamlı göç veren bir ilimizdir. Milletvekili sayısı bu nedenle 2’ye düşmüştür. 20’nci Dönemde 3 milletvekiliyle temsil edilen Artvin, ne yazık ki bugün Parlamentoda 2 milletvekiliyle temsil edilmektedir.

Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; Artvin’de coğrafya çok haşindir; dağlar, tepeler ve derin vadilerden oluşmaktadır. Artvin ili Artvin’de yetişen ve büyüyen gençlere iş ve aş imkânı sağlayacak konuma ulaşamamıştır. Artvinli gençler cumhuriyetin ilanından bu yana eğitime büyük önem vermişler, yokluklara ve çaresizliklere rağmen Artvinli anne ve babalar çocuklarına iyi eğitim aldırmayı başarmışlardır. Bu nedenle, cumhuriyetin ilk yıllarında Artvin okuma yazma oranı yüksek iller arasında yer almıştır, bugün de eğitimli insanların kenti olarak bilinmektedir.

Artvin, coğrafyası ve Çoruh Nehri’nin hidrolik potansiyeliyle barajlar kenti olmuştur. Bilindiği gibi, Çoruh Nehri üzerinde on adet baraj yapılmaktadır. Bunlardan Muratlı ve Borçka barajları üretime geçmiştir, Deriner Barajı’nın da yıl sonuna kadar üretime geçmesi beklenmektedir.

Artvin, barajlar kenti olmanın yanında eğitim kenti olmalıdır.

Ayrıca, Artvin turizm kenti olarak geleceğini programlamalıdır. Artvin doğa turizmi için uygun topografyaya sahiptir. Yayla turizmi, baraj gölleri ve Karadeniz’iyle su sporları turizmi projelerini geliştirmelidir. Ayrıca, kış sporları turizmi için Atabarı Kayak Projesi üzerinde ısrarlı bir şekilde çalışmaktadır.

Kaçkar Dağları’nda bulunan Kafkas ırkı arıların ürettiği ballarıyla, akarsularında yetişen kırmızı benekli alabalıklarıyla ve dünya harikası doğasıyla Artvin turizm kenti olarak yerini alacaktır. Bunun için 3 ve 6 Mart tarihlerinde Atatürk Kültür Merkezinde “Artvinli Günler” sloganıyla Artvin tanıtılmıştır. Gelecekte de uluslararası fuarlarda Artvin’in tanıtımına devam edilecektir.

Artvin, ulaşım sorunlarını tamamlayamamış illerimizden biridir. Biliyorsunuz, Hopa-Borçka-Cankurtaran tünelinin çalışmaları devam ediyor ancak bu tünelden gerekli verimin ve beklenen hizmetin alınabilmesi için Şavşat ve Ardanuç istikametinden gelen derenin Çoruh Nehri’yle birleştiği noktaya mutlaka bir viyadük yapılması istenmektedir. Artvinlilerin bu projesinden vazgeçmeleri mümkün değildir. Artvin’de ulaşımı rahatlatmak için mutlaka buraya bir viyadük projesi düşünülmelidir. Ulaştırma Bakanı, tarafıma yazdığı, önergeme verdiği cevapta “Bu viyadüğü Devlet Su İşleri yapacaktır.” diyor ancak bugüne kadar bu projeye başlanılmamıştır; başlanılmasını Artvin halkı adına talep ediyor, yüce heyetinizi tekrar saygıyla selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN – Teşekkür ederim Sayın Arifağaoğlu.

Sayın Çolak, buyurun.

IV.- AÇIKLAMALAR

1.- Artvin Milletvekili Ertekin Çolak’ın, Artvin ilinin kurtuluşunun 90’ıncı yıl dönümüne ilişkin açıklaması

ERTEKİN ÇOLAK (Artvin) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; ben de hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Serhat ilimiz Artvin’in kurtuluşunun 90’ıncı yılı münasebetiyle ben de aziz şehitlerimizi ve kahramanlarımızı şükran ve saygıyla anıyorum.

Artvin ilimiz, Artvin Çoruh Üniversitesiyle, yüksekokullarıyla, 55 adet dev tünellerle ve Cankurtaran Tüneli’nin başlamasıyla, yapılan dev barajlarla, yeni hastanelerle, okullarla, yurtlarla ve yeni yapılan yollarla âdeta ilimizin her tarafı şantiyeye dönüşmüş durumdadır. Bu vesileyle ben emeği geçen başta Başbakanımız olmak üzere, bu dev yatırımların yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bütün Artvinlileri de buradan saygıyla selamlıyorum.

Teşekkür ediyorum.

BAŞKAN – Teşekkür ederim Sayın Çolak.

Gündem dışı üçüncü söz İstiklal Marşı’mızın 90’ıncı yılı münasebetiyle söz isteyen Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Akif Paksoy’a aittir.

Sayın Paksoy, buyurun. (MHP sıralarından alkışlar)

III.- GÜNDEM DIŞI KONUŞMALAR (Devam)

A) Milletvekillerinin Gündem Dışı Konuşmaları (Devam)

3.- Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Akif Paksoy’un, İstiklal Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilişinin 90’ıncı yıl dönümüne ilişkin gündem dışı konuşması

MEHMET AKİF PAKSOY (Kahramanmaraş) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; İstiklal Marşı’mızın Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilişinin 90’ıncı yıl dönümü münasebetiyle gündem dışı söz almış bulunuyorum. Konuşmama başlamadan önce vatan için, bayrak için bir gül bahçesine girercesine kara toprağa giren aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyorum.

Değerli arkadaşlar, aziz Türk milleti; 12 Mart tarihinde kabul edilişinin 90’ıncı yılını kutlayacağımız İstiklal Marşı’mızı okurken veya dinlerken yüreklerimizin derinliklerinde hissetmemek ne mümkün. İstiklal Marşı, Türk’ün tarih sahnesine çıktığı binlerce yıllık zaman dilimindeki en son destanı olan Kurtuluş Savaşı destanının veciz bir ifadesidir. İstiklal Marşı, vatan şairi Namık Kemal’in “Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini. /Yok mudur kurtaracak bahtı kara maderini?” çığlığına Gazi Mustafa Kemal’in “Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini. /Bulunur kurtaracak bahtı kara maderini.” şeklindeki cevabıdır.

İstiklal Marşı, Çanakkale Savaşlarında hilale üşüşen tek dişi kalmış güya medeniyetin tauna da zül rezil istilasına, Türk milletinin zamana meydan okuma nidasıdır.

Değerli arkadaşlar, Türk ve içinde Türk geçen ne varsa kaçınılmaya çalışılan bir dönemde, merhum Âkif’in hayatı ve fikirleri, içinde bulunduğumuz durum ve gelecek için bizlere yol gösterici olacaktır. Büyük Ortadoğu Projesi’nin ehlîleştirilmiş adı olan ve acı meyvelerini Orta ve Yakın Doğu’da görmeye başladığımız sözde Medeniyetler Arası İttifak Projesi bu bakımdan önemlidir.

Bu projenin Eş Başkanı sıfatıyla Sayın Başbakanın İstiklal Marşı’mızı yine, yeniden okumaları kanaatimizce faydalı olacaktır. Hangi medeniyetlerin hangi alanlarda hangi ittifakları yaptıkları, bu ittifakların kime hangi sonuçları doğurduğunu bilmek Türk milletinin, hatta tüm İslam âleminin haddi ve hakkıdır diye düşünüyoruz.

Partimizi, bölünme sendromundan beslenmekle, hatta gayriahlaki olarak, ana kuzularımızın şehadetinden nemalanmakla itham edenlerin İstiklal Marşı’mızı yine, yeniden okumaları faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Hatta “Asım’ın nesli” olmak babından, küllüyle Mehmed Âkif’i okumaları daha da faydalı olacaktır.

Bunu şunun için diyorum: Merhum Âkif, Yüce Peygamberimizin “Birlikte rahmet, ayrılıkta azap vardır.” hadisi şerifinden hareketle:

“Girmeden tefrika bir millete düşman giremez,

Toplu vurdukça yürekler onu top sindiremez.” demişti.

İnsan topluluklarını millet, milletleri de devlet yapan en yüce gaye –ki, biz buna ülkü diyoruz- kültür birliğidir. Kültür bizim inançlarımızı da, dilimizi de, örfümüzü de kapsayan, dünden bugüne, bugünden yarına bizi bir arada tutan en önemli unsurdur.

Bugün millet olmuş ama bir türlü hür ve müstakil devlet olamamış, devlet olmuş fakat gerçek manada bu tanıma ulaşamamış  örneklere baktığımızda, öncesinde millet ve bu milletin kurduğu devletin temelindeki kültürü daha iyi anlıyoruz. Buna karşın, son yıllarda birlikten ziyade tefrikanın önemsendiğini görmekteyiz. Bu Hükûmet döneminde “36 etnisite” adı altında her gün başka bir fitnenin ucu ateşlenmeye, sonra da dönüp “Hani, bakın bölünmedik.” teraneleriyle aziz milletimiz kandırılmaya çalışılmaktadır. Bu teranelere gerek yok, aziz milletimiz biliyor ve iman ediyor ki her ne şart ve suretle olursa olsun, içten ve dıştan, her nereden gelirse gelsin hiçbir gaile onun birlik ve bütünlüğünü bozamayacak, Türkiye Cumhuriyeti devleti Gazi Mustafa Kemal’in veciz ifadesiyle “İlelebet payidar kalacaktır.” yani yurdumun üstünde tüten en son ocak sönmeden ay yıldızlı al bayrak daima parlayacaktır.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri, İstiklal Marşı Türk’ün yeniden varoluş destanıdır. Türk’ten kimsenin korkmasına gerek yok, “Türk” bir ırkın, bir kavmin ismi olmaktan öte bir coğrafyanın, yukarıda zikrettiğim çerçevede kültür birliğine ulaşmış bir milletin ismidir. Anayasa’mızda da bu husus “Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür.” şeklinde ifade edilmiştir. Bizler bu destana sadık kaldığımız müddetçe Merhum Âkif’in “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.” duası kıyamete kadar kaim olacaktır.

Bu duygularla, ezelden ebede vatan için, bayrak için, Yemen’de, Galiçya’da, Filistin’de, Sarıkamış’ta, Çanakkale’de, Kocatepe’de, Maraş’ta, Antep’te, Erzurum’da velhasıl aziz vatanda…

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN – Teşekkür ederim Sayın Paksoy. (MHP sıralarından alkışlar)

Sayın Kaplan, buyurun.

IV.- AÇIKLAMALAR (Devam)

2.- Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan’ın, Avrupa Parlamentosunda Türkiye İlerleme Raporu’yla ilgili oylama yapılacağına ve bu raporun son yılların en sert eleştirilerini içerdiğine ilişkin açıklaması

HASİP KAPLAN (Şırnak) – Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.

Bugün Avrupa Parlamentosunda Türkiye ilerleme raporu müzakereleriyle ilgili, bir oylama yapılacak Sayın Başkanım. Bu rapor son yılların en sert eleştirilerini içeriyor, özellikle 2002 yılından bu yana ifade ve basın özgürlüğü konularında en sert ifadelerin yer aldığı bir rapor. Sadece bu değil tabii, bunun yanında ifade özgürlüğü 301, 318, 220, Terörle Mücadele Kanunu 77/2 ve AİHM içtihatları dikkat çekiyor. Adil yargılama koşullarının olmadığı, tutukluluk sürelerinin uzun olduğu, polis şiddetinin arttığı, barışçıl çözüm için adım atılmadığı, Kıbrıs’la ilgili, seçim barajıyla ilgili, parti içi demokrasiyle ilgili çok sert bir rapor hazırlanır ve yayınlanmaya çalışılırken, bu koşullarda Avrupa Birliğinden sorumlu Bakanın Meclisi bilgilendirmesi ve grupların bu konuda görüş bildirmesi gerekirdi diye düşünüyorum.

BAŞKAN – Teşekkür ederim Sayın Kaplan.

Sayın Şandır…

3.- Mersin Milletvekili Mehmet Şandır’ın, Artvin ilinin kurtuluşunun 90’ıncı yılını MHP Grubu olarak kutladıklarına ilişkin açıklaması

MEHMET ŞANDIR (Mersin) – Çok teşekkür ederim Sayın Başkanım.

Milliyetçi Hareket Partisi Grubu olarak biz de Artvin ilimizin, Artvinlilerin bu güzel gününü kutluyoruz. Yine söylüyorum: “Kurtuluş günü” demek insanımıza haksızlık olur. Bu ülkeyi işgal etmek isteyen, bu niyetle topraklarımızı işgal edenleri halkımız, milletimiz kazma sapıyla bu ülkeden kovmuştur. Bu bir zafer günüdür. Bu, Artvin’in zafer gününü yürekten kutluyorum. Bu mücadelede hayatını veren, toprağa düşmüş tüm Artvinlilere Milliyetçi Hareket Partisi Grubu olarak şükranlarımızı sunuyor, rahmetler diliyoruz. Tüm Artvinlileri Milliyetçi Hareket Partisi Grubu olarak saygıyla selamlıyorum.

Teşekkür ederim efendim.

BAŞKAN – Teşekkür ederim Sayın Şandır.

Sayın Başkanım, buyurun efendim.

4.- İzmir Milletvekili K. Kemal Anadol’un, yağan kar nedeniyle Ankara’da belediye hizmetlerinin iflas ettiğine ilişkin açıklaması

K. KEMAL ANADOL (İzmir) – Sayın Başkan, teşekkür ederim.

Herhangi bir siyasi tartışma açma niyetiyle söz almadım ama dün milletvekilleri bile, Türkiye Büyük Millet Meclisi personeli bile mahsur kaldı, belediye hizmetleri, yerel hizmetler tamamen iflas etti. İstanbul Belediyesi için aynı şeyleri söylemiyorum; kriz masası kurdu, ilan etti meteorolojiden gelen haberler üzerine ama Ankara’da bunların hiçbirisi olmadı. Meclise girerken Taburun üstünde bir yazı yazıyor, “Hiçbir mazeret başarının yerini tutamaz.” diyor. O nedenle, ben Ankara halkını, milletvekillerinden en sade vatandaşa kadar, bu sıkıntıya maruz bırakan belediyeyi kınıyorum.

Teşekkür ederim.

BEKİR BOZDAĞ (Yozgat) – Çankaya Belediyesi…

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, gündeme geçiyoruz.

Başkanlığın Genel Kurula sunuşları vardır.

Meclis araştırması açılmasına ilişkin dört önerge vardır, ayrı ayrı okutuyorum:

V.- BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI

A) Meclis Araştırması Önergeleri

1.- Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemür ve 23 milletvekilinin, kamudaki taşeron şirket uygulamasının ve bu şirketlerde çalışan işçilerin sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/1062)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Ülkemizde, 1980'li yıllardan beri güç kazanmaya başlayan neo-liberal politikalar diğer pek çok alanda olduğu gibi, kamu yönetimi ve onun parçası olan personel sisteminde de yapısal bir dönüşümü beraberinde getirmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, memurlar eliyle görülen hizmetleri on ayrı sınıf içerisinde toplamıştır. 28.03.1988 tarihli ve 318 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 1. maddesi ile Yardımcı Hizmetler sınıfında bulunanların yaptıkları hizmetlerin ihale yoluyla gördürülmesi mümkün hâle getirilmiştir.

Böylelikle memur statüsündeki kamu personeli eliyle gördürülen hizmetlerin artık piyasadan hizmet alımı suretiyle, ihale edilerek alınması mümkün hâle gelmiş; kamu hizmetlerinde taşeronluk uygulamasının önü açılmıştır. Kamu kurumlarında hizmet alımı yapılan çeşitli şirketlere ait personel yer bulmaya başlarken piyasa için de yeni bir alan yaratılmıştır. Taşeron işçisi ya da şirket elemanı olarak adlandırılan, devletle değil işvereni olan şirketle istihdam ilişkisi kuran, hizmet alımı yapılan şirketlerin personeli kamu kurumlarında kamu personeli yerine istihdam edilmeye başlanmıştır. Sağlık, eğitim, belediye hizmetleri gibi pek çok alanda yaygınlaşan taşeronlaşma, hem kamu hizmetlerinin sunumunda ciddi sorunlara neden olurken hem de bu şekilde istihdam edilen personelin, düşük maaş ve yetersiz özlük hakları nedeniyle mağdur olmasına neden olmaktadır. İnsanca çalışma hakları ellerinden alınmış taşeron işçilerin sorunlarının araştırılması ve bu sorunlara çözüm önerilerinin bulunması amacıyla Anayasa'nın 98. ve TBMM İçtüzüğü'nün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını saygılarımızla arz ederiz.

1) Ali Rıza Ertemür                         (Denizli)

2) Ramazan Kerim Özkan               (Burdur)

3) Atila Emek                                  (Antalya)

4) Şevket Köse                                (Adıyaman)

5) Osman Kaptan                            (Antalya)

6) Tekin Bingöl                               (Ankara)

7)Tayfur Süner                                (Antalya)

8) Halil Ünlütepe                            (Afyonkarahisar)

9) Çetin Soysal                                (İstanbul)

10) Mehmet Şevki Kulkuloğlu        (Kayseri)

11) Kemal Demirel                          (Bursa)

12) İsa Gök                                     (Mersin)

13) Sacid Yıldız                               (İstanbul)

14) Tansel Barış                              (Kırklareli)

15) Birgen Keleş                              (İstanbul)

16) Erol Tınastepe                          (Erzincan)

17) Durdu Özbolat                          (Kahramanmaraş)

18) Ahmet Küçük                           (Çanakkale)

19) Canan Arıtman                          (İzmir)

20) Fuat Çay                                   (Hatay)

21) Nevingaye Erbatur                    (Adana)

22) Gökhan Durgun                        (Hatay)

23) Mehmet Ali Özpolat                (İstanbul)

24) Gürol Ergin                               (Muğla)

Gerekçe:

Kanuna veya kanunun verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kamu kurum ve kuruluşları ile bunların doğrudan veya dolaylı olarak sermayesinin en az yüzde ellisine sahip oldukları ortaklıklarda, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu veya diğer kanun hükümleri çerçevesinde, hizmet alımı amacıyla yapılan sözleşmeler gereğince, yüklenici firmalarda çalıştırılan işçiler taşeron işçiler olarak anılmaktadır.

Söz konusu istihdam şeklinin hem çalışanların mali ve sosyal haklar açısından istismara yol açtığı hem de kamu kurum ve kuruluşları için beklenen verimliliği vermediği uygulamalar sonucu ortaya çıkmıştır. Taşeron işçi uygulamasından tek memnun taraf, ihale ile işi alan işverenlerdir.

Taşeron işçilerin sorunu demek, Türkiye'nin sorunu demektir. Ancak; AKP iktidarı ile birlikte, taşeron işçilik bir gelenek ve genel uygulama halini almıştır.

Taşeron işçilerin sorunları, ancak kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmekle çözülebilir. Bunun kaynağı konusunda ise çok sayıda spekülasyon yapılmaktadır. Oysaki bunun hesabı oldukça basittir. Şu an taşeron işçilerin tamamı bir iş yapmaktadır. Hepsinin bir kadrosu olabilir. Başka bir ifadeyle devlet kadro anlamında ek bir yükle karşılaşmayacaktır. Ayrıca; bu işçilerin emeklerinin karşılığında maaş olarak bir ödeme yapılmaktadır. Ama bir farkla aracıya ödeme yapılmakta ve yandaş arada komisyon kazanmaktadır. Bu durumda, devlet zaten bir ödeme yapmaktadır. Bu ödeme aracıya değil, bizzat işçiye yaptığında hiçbir sorun kalmayacaktır. Yani, devlet aracıya yaptığı ödemeyi doğrudan işçiye yaptığı takdirde bu konuda da sorun kalmayacaktır.

Taşeron işçilerin devlet kadrolarında istihdam edilmesi, insanca çalışma ve yaşama hakları açısından bir düzenleme demektir. Şu an, ülkemizde yaşanan büyük oranda işsizliğin verdiği tehditle taşeron işçiler haklarını koruyamamaktadır. Hak ettikleri biçimde çalıştırılamamaktadır.

Bakanlıklarda, hastanelerde, PTT'lerde karşılaştığımız taşeron işçiler; sendikasızlığın da göstergesidir. Bu işçiler, uluslararası sözleşmelerde de yeri olan örgütlenme ve hakkını arama gibi haklarından yararlanamamaktadır. Yararlanacak olanlar ya da buna girişenler hemen işten çıkarılmaktadır. Bu yolla dikensiz gül bahçesi sağlama amacında olan Hükümet, sessiz, muhalefetsiz bir toplum amacına ulaştığını düşünmektedir.

2.- Adıyaman Milletvekili Şevket Köse ve 32 milletvekilinin, konut işçilerinin sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/1063)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Ülkemizde kapıcı ismiyle bilinen konut işçileri, birçok açıdan yaşadıkları sorunlar ve bu sorunlara çözüm yollarının bulunmaması nedeniyle zor günler yaşamaktadır. Konut işçileri, hukuki yollarla da haklarını aramakta ve seslerini duyurmak için örgütlü biçimde çalışmalar yapmaktadır.

Yaşamları filmlere, dizilere, romanlara konu olan, apartmanlarda yaşayan yurttaşların en büyük yardımcısı olan konut işçileri; aylıklarından sosyal güvenliğe, eğitimden ikamet ettikleri yerlere kadar çok sayıda alanda mağduriyet yaşamaktadır.

Konut işçilerinin büyük kısmının en önemli şikâyetlerinden biri, sosyal güvenlik konusunda güvenceye kavuşamamalarıdır. Prim ödemelerinde sorunlar yaşayan konut işçileri, çok sayıda işverenden hukuki yollardan hakkını aramaya çalışmaktadır. Genel olarak, aldıkları aylıkların düşüklüğü konut işçilerinin yakındığı sorunlarından bir diğeridir. Asgari ücretten daha düşük düzeyde aylık aldığı bilinen konut işçileri bulunmaktadır. Ailelerini geçindirip, çocuklarının eğitimlerini sürdürmeye çalışırken aldıkları aylıkların yetmeyeceği tahmin edilmektedir.

Konut işçileri, ikamet açısından yaşadığı sorunların sağlıklarını olumsuz etkilediklerini belirtmektedir. Rutubetli ve güneş görmeyen yerlerde aileleriyle birlikte oturmak zorunda kalan konut işçileri, ikamet ettikleri yerlerin sağlıklarına olan etkilerini her gün yaşamaktadır. Yaşadıkları yerlerde yakıt, elektrik, su gibi giderlerini de karşılamak zorunda kalan konut işçileri; aldıkları düşük ücretlerle bunun olanaklı olmadığını vurgulamaktadır.

Konut işçilerinin "insanca yaşama ve çalışma hakkının" en önemli göstergelerinden biri olarak gördükleri bir diğer durum ise izin konusudur. Yılın 365 günü ve günün 24 saati çalışmak zorunda kalmak; dinlenmeye, resmi ve dini bayramlar gibi özel günlere, ailelerine vakit ayıramamak en başlıca sorunlarından biridir.

Konut işçileri, izin kullanmak zorunda kaldıklarında genellikle iki tür cevapla karşılaşmaktadır: Bunlardan ilki, eşinin çalıştırılmasıdır. Diğeri ise yerine birini bulup izin kullanmasıdır. İkinci durumda, yerine bulduğu kişinin aylığını çoğu zaman kendisi ödemektedir. Yerine kişi bulması sonucu işinden olan çok sayıda konut işçisi de bulunmaktadır.

Kendileri ile ilgili yasal kuralların uygulanmamasının zorluğunu da yaşayan konut işçileri, mücadelelerinde daha güçlü olmak amacıyla örgütlü çalışmayı tercih etmişlerdir. DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası altında örgütlenen konut işçileri, sorunlarının çözümü konusunda yetkililerden harekete geçmelerini istemektedir. İşverenlerin tutumuna bağlı olmayan, standartlaşmış haklarını isteyen konut işçileri; eğitimleri konusunda çalışmalar yapmakta ve bu konuda da destek istemektedir.

Ülkemizdeki konut işçilerinin sorunlarının tespiti ve bu sorunların çözüm yollarının araştırılması amacıyla Anayasa'nın 98. ve TBMM İçtüzüğü'nün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını saygılarımızla arz ederiz.

1) Şevket Köse                               (Adıyaman)

2) Mehmet Şevki Kulkuloğlu         (Kayseri)

3) Zekeriya Akıncı                         (Ankara)

4) Osman Kaptan                           (Antalya)

5) Malik Ecder Özdemir                (Sivas)

6) Hulusi Güvel                              (Adana)

7) Kemal Demirel                           (Bursa)

8) Canan Arıtman                           (İzmir)

9) Halil Ünlütepe                           (Afyonkarahisar)

10) Ergün Aydoğan                        (Balıkesir)

11) Ahmet Küçük                          (Çanakkale)

12) Durdu Özbolat                         (Kahramanmaraş)

13) Ramazan Kerim Özkan            (Burdur)

14) Mehmet Ali Özpolat               (İstanbul)

15) Ali Rıza Ertemür                      (Denizli)

16) Tekin Bingöl                            (Ankara)

17) Ali Rıza Öztürk                       (Mersin)

18) Ali İhsan Köktürk                    (Zonguldak)

19) Turgut Dibek                           (Kırklareli)

20) Sacid Yıldız                              (İstanbul)

21) Enis Tütüncü                           (Tekirdağ)

22) Atila Emek                               (Antalya)

23) Tayfur Süner                            (Antalya)

24) Çetin Soysal                             (İstanbul)

25) İsa Gök                                    (Mersin)

26) Tansel Barış                             (Kırklareli)

27) Birgen Keleş                             (İstanbul)

28) Erol Tınastepe                         (Erzincan)

29) Mevlüt Coşkuner                     (Isparta)

30) Fuat Çay                                  (Hatay)

31) Nevingaye Erbatur                   (Adana)

32) Gökhan Durgun                       (Hatay)

33) Gürol Ergin                              (Muğla)

3.- Afyonkarahisar Milletvekili Abdülkadir Akcan ve 22 milletvekilinin, Et ve Balık Kurumunun işleyişindeki ve et ithalindeki sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/1064)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Yaptığı görev itibariyle son bir yıl içinde Türkiye kırmızı et piyasasına oturan ve bu ve bu yönüyle hem kırmızı et üreticilerini hem de tüketicileri yakından ilgilendiren Et ve Balık Kurumu, Türkiye et piyasasını iyi düzenleyemediği gibi bu kurumdan kaynaklanan pek çok olumsuzluk nedeniyle üretici ve tüketicilerin mağduriyetine de sebep olmuştur. Bu nedenle kurumun yapısı, işleyişi ve kasaplık hayvan ve et ithalatındaki olumsuzluklarını ortaya koymak için Anayasa'nın 98 ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü'nün 104 ve 105’'inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.

1) Abdülkadir Akcan                      (Afyonkarahisar)

2) Oktay Vural                               (İzmir)

3) Erkan Akçay                              (Manisa)

4) D. Ali Torlak                             (İstanbul)

5) Metin Çobanoğlu                       (Kırşehir)

6) Mustafa Enöz                            (Manisa)

7) Faruk Bal                                   (Konya)

8) Ali Uzunırmak                           (Aydın)

9) Osman Ertuğrul                          (Aksaray)

10) Necati Özensoy                       (Bursa)

11) Hasan Çalış                              (Karaman)

12) Metin Ergun                             (Muğla)

13) Akif Akkuş                              (Mersin)

14) Reşat Doğru                             (Tokat)

15) Cemaleddin Uslu                      (Edirne)

16) Kamil Erdal Sipahi                   (İzmir)

17) Yılmaz Tankut                         (Adana)

18) Muharrem Varlı                       (Adana)

19) Hüseyin Yıldız                         (Antalya)

20) Rıdvan Yalçın                           (Ordu)

21) Recep Taner                             (Aydın)

22) Alim Işık                                  (Kütahya)

23) Ahmet Deniz Bölükbaşı          (Ankara)

Gerekçe:

Türk Tarım Sektörü ve bu sektör içinde yer alan hayvansal üretim hem ülkemizin hayvansal kökenli hammadde üretimini hem de bu alanda gerçekleşecek istihdam artışı bakımından önemlidir. Hayvansal üretimin düzenli bir şekilde yapılabilmesi üretilen ürünlerin pazarlanabilir olmasına sıkı sıkıya bağlıdır. Hayvansal ürünler içinde oldukça önemli bir yer tutan etin (kırmızı ve beyaz) pazarlamasında belirli dönemlerde sıkıntıların ortaya çıkması durumunda devreye girmek üzere aktif olarak elde tutulan Et ve Balık Kurumu piyasadaki düzenleyici olma özelliğini özellikle son iki yılda gerçekleştirememiştir. Hatta 2009 yılı başına kadar piyasada varlığı hissedilmezken 2009 yılı Ocak ayından itibaren uyguladığı karkas alım bedeli ve bu bedeldeki olmaması gereken veya yapmak zorunda olmadığı fiyat artışı ile Türkiye kırmızı et piyasasındaki anormal fiyat artışının müsebbibi olmuştur.

Ortaya çıkan ve insanlarımızın pahalılık nedeniyle et tüketemez hale gelen durumunu kurtarmak için ithalat, son üç yılda uygulanan yanlış hayvancılık politikalarının da etkisi ile kaçınılmaz hale gelmiştir.

Yapılacak kasaplık hayvan ve donmuş et ithalatını yapma ve koordine etme görevi de kendisine verilen Et ve Balık Kurumu bu görevini yerine getirirken uyguladığı yöntemler, hazırladığı idari teknik şartnamelerdeki çelişkiler kurumun hem yönetim anlayışını hem de yaptığı işteki sağlıklılığı ve hem de kamu menfaatine olan etkilerini sorgulamayı zorunlu kılmıştır.

Ayrıca ithal edilen hayvanların şartnamelere olan uyumsuzluğu, hayvanların taşınma, barındırma, dağıtım, bu işlemler sırasında oluşan kayıplar ve bu hayvanları bedelini ödeyerek alanlar arasında yapılan haksızlıklar ve doğan mağduriyetlerin ciddi şekilde araştırılması gereği, yapılan şikâyetlerden anlaşılmaktadır. Besiye alınmak üzere ithal edilip vatandaşa dağıtılan hayvanların dağıtılması sonrası piyasada et fiyatlarındaki kısmi düşüşlerin dahi bu hayvanları alıp besleyenlerde yüksek zararlara sebep olacağı anlaşılmaktadır.

Bütün bu olumsuzlukların araştırılarak Et ve Balık Kurumunun daha iyi çalışan ve görevini etkin olarak ifa eden bir kurum haline getirebilmek için bir meclis araştırması açılması gerekli görülmüştür.

4.- Edirne Milletvekili Cemaleddin Uslu ve 19 milletvekilinin, iş kazalarının nedenlerinin araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/1065)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

3 Şubat 2011 tarihinde Ankara'da, Ostim organize sanayi bölgesindeki iki işyerinde yaşanan ve kamuoyunda büyük bir infiale yol açan patlamalar, iş ve işyeri güvenliğinin önemini bir kez daha gündeme getirmiştir. Türkiye genelinde sanayi sektöründe birçok iş kolunda meydana gelen ve vatandaşlarımızın ölümü ve yaralanmaları ile sonuçlanan iş ve işyeri kazalarının nedenlerinin araştırılarak, alınabilecek güvenlik önlemlerinin belirlenmesi amacıyla, Anayasamızın 98. ve İç Tüzüğün 104 ve 105. maddeleri gereğince bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve teklif ederiz. 04/02/2011

1) Cemaleddin Uslu                        (Edirne)

2) Yılmaz Tankut                           (Adana)

3) Alim Işık                                    (Kütahya)

4) Süleyman Nevzat Korkmaz       (Isparta)

5) Oktay Vural                               (İzmir)

6) Behiç Çelik                                 (Mersin)

7) Erkan Akçay                              (Manisa)

8) Ertuğrul Kumcuoğlu                   (Aydın)

9) Hüseyin Yıldız                           (Antalya)

10) Murat Özkan                           (Giresun)

11) Kamil Erdal Sipahi                   (İzmir)

12) Ahmet Kenan Tanrıkulu          (İzmir)

13) Abdülkadir Akcan                    (Afyonkarahisar)

14) Rıdvan Yalçın                           (Ordu)

15) Beytullah Asil                          (Eskişehir)

16) Mehmet Akif Paksoy              (Kahramanmaraş)

17) Mehmet Günal                         (Antalya)

18) Akif Akkuş                              (Mersin)

19) Yusuf Ziya İrbeç                      (Antalya)

20) Ali Uzunırmak                         (Aydın)

Gerekçe:

Türkiye'de, en son Ankara Ostim organize sanayi bölgesindeki iki işyerinde meydana gelen iş kazalarında olduğu gibi birçok işyerinde, bazı çalışanların ölümü ve birçoğunun da yaralanmasıyla sonuçlanan elim kazalar sıklıkla yaşanmaktadır. İş ve işyeri kazalarında birçok vatandaşımız hayatını kaybetmekte ve geride gözü yaşlı aileler ile öksüz ve yetim evlatlar kalmaktadır. Birçok işyerinin maddi yönden büyük zararlar gördüğü ve zor şartlarda geçim gailesi ile çalışan işçilerimizin hayatına mal olan bu tür elim kazaların kayıtlara geçmiş birçok nedeni tespit edilmiştir. Çalışanların ihmal ve kayıtsızlığının da sebep olduğu iş ve işyeri kazalarında sektörel olarak aşırı kâr amacı güden işyeri sahiplerinin mevzuatta belirtilen önlemleri ve bu kapsamda gerekli yükümlülükleri tam olarak yerine getirmemeleri önemli sebeplerin başında yer almaktadır. Son olarak 3 Şubat 2011 tarihinde Ankara'da, Ostim organize sanayi bölgesindeki iki işyerinde yaşanan ve 17 insanımızın hayatını kaybettiği patlamalar da bunlardan biridir.

Kamuoyunda büyük bir infiale yol açan ve gündemin ilk sırasına oturan Ostim’de yaşanan bu elim olayın daha evvel yaşanan olaylarda olduğu gibi insanlarımızda Devletin ciddiyetine olan güveni kaybetmemeleri için bu konu üzerine ciddiyetle gidilmelidir. İş sektöründe krizin de etkisiyle artan girdi maliyetleri ve yaşanan pazarlama sıkıntısı, işyeri sahiplerini işçi ve işçilik maliyetlerini azaltmaya yöneltmiştir. Özellikle eğitimli ve kalifiye eleman istihdamının gerektiği birçok sektörde, asgari ücretle vasıfsız eleman istihdamı ve kayıt dışı istihdam artmıştır. Çalışanların işçi sağlığını ve iş güvenliğini sağlamak hem insani, hem toplumsal, hem de yasal bir sorumluluktur. İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda; devlet, işveren, işçiler ve sendikalar hep birlikte kendilerine düşen sorumluluk ve ödevleri yerine getirmeli, kuracakları olumlu işbirliği ile müştereken iş güvenliği eğitimine ağırlık vermelidirler. Belli standart ve kalitede olması gereken birçok üretim girdisi kalitesiz ve yan sanayi ürünlerden temin edilmeye başlanmıştır. Bu kapsamda kamu sektöründe yeterli denetim elemanı istihdamının olmaması ve buna paralel olarak denetim sayısı ve sıklığındaki eksiklikler iş ve işyeri kazalarının son günlerde artmasına neden olmuştur. Dolayısıyla Ostim’de meydana gelen ve ilk belirlemelere göre kalite standardı düşük tüplerden kaynaklanan patlamanın bir daha yaşanmaması için üretimde kullanılan malzemelerin kalite standartlarının ve bunların eğitimli, kalifiye personel tarafından kullanılmasının denetlenmesi ve desteklenmesi gerekmektedir.

Bürokrasinin gölgesinde kalan Ankara sanayisinin can damarlarından biri olan Ostim Organize sanayindeki canlılığın ve iş yoğunluğunun zarar görmemesi ve bu olayın bir krizin başlangıcı olmaması için Devlet kurumları arasındaki koordinasyon ve organizasyonun azami düzeyde sağlanması gerekmektedir. Bu olay iş ve işyeri güvenliğinin önemini bir kez daha gündeme getirmiştir.

Bu çerçevede, hem ülke ekonomisini olumsuz etkileyen hem de birçok vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden olan iş ve işyeri kazalarının bir daha yaşanmaması ve asgariye indirilmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla, Anayasamızın 98. ve İç Tüzüğün 104 ve 105. maddeleri gereğince bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması uygun olacaktır.

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, bilgilerinize sunulmuştur.

Önergeler gündemde yerlerini alacak ve Meclis araştırması açılıp açılmaması konusundaki görüşmeler sırası geldiğinde yapılacaktır.

Saygıdeğer milletvekilleri, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma Bakanlıklarına yapılan atamalarla ilgili bir Cumhurbaşkanlığı tezkeresi vardır, okutuyorum:

B) Tezkereler

1.- Türkiye Büyük Millet Meclisinin 23’üncü seçim dönemi bitmeden seçimlerin yenilenmesine dair kararı çerçevesinde; Adalet Bakanlığına Ahmet Kahraman, İçişleri Bakanlığına Osman Güneş ve Ulaştırma Bakanlığına Mehmet Habib Soluk’un, Anayasa’nın 114’üncü maddesi gereğince, Başbakan tarafından atanmış olduklarına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi (3/1427)

                                                                                                              8 Mart 2011

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

İlgi: Başbakanlığın 08/03/2011 tarihli ve B.02.0.PPG.0.12-300-01/2779 sayılı yazısı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 12/06/2011 tarihinde seçimlerin yenilenmesine dair 03/03/2011 tarihli ve 987 sayılı karar alınmış olması nedeniyle görevlerinden çekilen Bakanlardan;

Adalet Bakanlığına Ahmet Kahraman,

İçişleri Bakanlığına Osman Güneş,

Ulaştırma Bakanlığına Mehmet Habib Soluk'un,

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 114 üncü maddesi gereğince, Başbakan tarafından atanmış olduklarını bilgilerinize sunarım.

                                                                                                             Abdullah Gül

                                                                                                           Cumhurbaşkanı

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, bilgilerinize sunulmuştur.

Yeni bakanlarımızın görevlerinin hayırlı olmasını, bakanlıkları, kendileri ve aileleri için ve Meclisimiz için, milletimiz için hayırlar getirmesini diliyorum.

Saygıdeğer milletvekili arkadaşlarım, Anayasa’nın 114’üncü maddesine göre atanmış olan ve milletvekili olmayan bakanların Anayasa’nın 112’nci maddesine göre ant içmesi gerekmektedir.

VI.- ANT İÇME

1.- Anayasa’nın 114’üncü maddesine göre atanmış bulunan İçişleri Bakanı Osman Güneş ve Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk’un ant içmesi

BAŞKAN – Şimdi, İçişleri Bakanlığına atanan Sayın Bakan Osman Güneş’i ant içmek üzere kürsüye davet ediyorum.

Sayın Güneş, buyurun efendim. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

(İçişleri Bakanı Osman Güneş ant içti) (Alkışlar)

BAŞKAN – Teşekkür ederim Sayın Güneş.

Sayın milletvekilleri, şimdi, Ulaştırma Bakanı Sayın Mehmet Habib Soluk’u ant içmek üzere kürsüye davet ediyorum.

Sayın Soluk, buyurun efendim. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

(Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk ant içti) (Alkışlar)

BAŞKAN – Teşekkür ediyorum Sayın Soluk.

Sayın milletvekilleri, Adalet Bakanı Sayın Ahmet Kahraman daha sonra ant içecektir.

Saygıdeğer milletvekili arkadaşlarım, alınan karar gereğince sözlü soru önergelerini görüşmüyor ve gündemin “Kanun Tasarı ve Teklifleri ile Komisyonlardan Gelen Diğer İşler” kısmına geçiyoruz.

1’inci sırada yer alan, Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu Tasarısı ile Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve Milli Savunma Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine kaldığımız yerden devam edeceğiz.

VII.- KANUN TASARI VE TEKLİFLERİ İLE KOMİSYONLARDAN

GELEN DİĞER İŞLER

A) Kanun Tasarı ve Teklifleri

1.- Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu Tasarısı ile Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve Millî Savunma Komisyonu Raporu (1/997, 1/1003) (S. Sayısı: 633) (x)

BAŞKAN – Komisyon ve Hükûmet? Yerinde.

Dünkü birleşimde İç Tüzük’ün 91’inci maddesine göre temel kanun olarak görüşülen tasarının tümü üzerinde gruplar adına yapılan konuşmalar tamamlanmıştı.

Şimdi, şahsı adına Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın… Yok.

Ankara Milletvekili Sayın Faruk Koca... Yok.

Başka söz talebi yok.

Dün soru-cevap için sisteme giren arkadaşlarımızın isimlerini okuyorum: Sayın Kadir Ural, Sayın Yaşar Tüzün, Sayın Alim Işık… Yoklar.

HASİP KAPLAN (Şırnak) – Sayın Başkan…

BAŞKAN – Siz soru mu soracaksınız efendim?

HASİP KAPLAN (Şırnak) – Evet.

BAŞKAN – Peki.

Sayın Kaplan, buyurun.

HASİP KAPLAN (Şırnak) – Sayın Bakan, sözleşmeli er, paralı askerlik veya bir lejyoner sistem olarak da tabir ediliyor, profesyonel, ulusal ordunun dışında; özellikle Fransa’da, Almanya, İngiltere ve Amerika’da.

Şimdi, bunların statüsüne baktığımız zaman, her ne kadar askerî yargı açısından -askerî yargı- idareye bağlı iseler de bunların seçilmesi, tespiti ve yönlendirilmesi hükûmet tarafından mı yapılacak, Millî Savunma Bakanlığı tarafından mı? Millî Savunma Bakanlığının direkt tasarrufunda mı olacak? Hükümete, İçişleri Bakanlığına mı bağlı olacaklar?

                                   

(x) 633 S. Sayılı Basmayazı 08/03/2011 tarihli 74’üncü Birleşim Tutanağı’na eklidir.

Bir de sadece sınırda mı görevlendirme yapacaksınız? İstanbul’da, büyük kentlerde de görevlendirme yapmayı düşünüyor musunuz?

Bu sistemin esin kaynağı nedir? Neden böyle bir sisteme geçiş düşünüldü? Bunun yerine, ordunun profesyonelleşmesi, küçültülmesi, askerlik süresinin kısaltılmasıyla ilgili, bedelli askerlikle ilgili bir çalışmanız var mı?

Teşekkür ederim.

BAŞKAN – Teşekkür ediyorum Sayın Kaplan.

Sayın Bakanım, başka bir soru yok.

Buyurun.

DEVLET BAKANI FARUK ÇELİK (Bursa) – Sayın Başkan, bu almayı düşündüğümüz ve tasarının öngördüğü sözleşmeli erbaş ve erlerle ilgili alımlar Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilecek ve bunların istihdamı da bölgesel amaçlı değil, Türkiye'nin bütün coğrafyası çerçevesinde istihdamları söz konusudur. Bu konuda bir yanlış anlaşılmanın olmamasını özellikle belirtmek istiyorum.

Ayrıca, tabii ki bu alımların bir amacı da, profesyonel ordunun daha yaygın, daha kurumsal bir noktaya taşınması açısından bu da son derece önemli bir bölüm teşkil etmektedir, bunu da belirtiyorum.

Bedelli askerlik sorusu da vardı bu sorunuzda. Böyle bir konunun gündemimizde olmadığını da belirtiyorum.

Teşekkür ediyorum.

BAŞKAN – Teşekkür ederim Sayın Bakanım.

Saygıdeğer milletvekilleri, tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanmıştır.

Maddelerine geçilmesini oylarınıza sunuyorum:

HASİP KAPLAN (Şırnak) – Karar yeter sayısı istiyorum.

BAŞKAN – Karar yeter sayısı istiyorsunuz.

HASİP KAPLAN (Şırnak) – Tek muhalefet biziz.

BAŞKAN – Peki, karar yeter sayısını arayacağım.

Kabul edenler… Kabul etmeyenler…Karar yeter sayısı yoktur.

Birleşime beş dakika ara veriyorum.

Kapanma Saati: 14.47

 

İKİNCİ OTURUM

Açılma Saati: 14.59

BAŞKAN: Başkan Vekili Sadık YAKUT

KÂTİP ÜYELER: Harun TÜFEKCİ (Konya), Yaşar TÜZÜN (Bilecik)

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 75’inci Birleşiminin İkinci Oturumunu açıyorum.

633 sıra sayılı Tasarı’nın maddelerine geçilmesinin oylamasında karar yeter sayısı bulunamamıştı.

Şimdi maddelere geçilmesini yeniden oylayacağım ve karar yeter sayısını arayacağım.

Tasarının maddelerine geçilmesini kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir, karar yeter sayısı vardır.

Görüşmelere kaldığımız yerden devam edeceğiz.

Komisyon ve Hükûmet yerinde.

Şimdi, birinci bölümün görüşmelerine başlıyoruz.

Birinci bölüm 1 ila 9’uncu maddeleri kapsamaktadır.

Birinci bölüm üzerinde ilk söz, Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına Ankara Milletvekili Zekeriya Akıncı’ya aittir.

Sayın Akıncı, buyurun efendim.

CHP GRUBU ADINA ZEKERİYA AKINCI (Ankara) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.

Terörle mücadele açısından önemli bir dönüşüm getirecek olan bir yasa tasarısını tartışmaktayız, ama izin verirseniz bir Ankara milletvekili olarak dün Ankara’nın karşı karşıya kaldığı felaketle ilgili bazı düşüncelerimi, sadece benim değil sizlerin ve bütün Ankaralıların karşı karşıya kaldığı kar felaketiyle ilgili düşüncelerimi de paylaşmak isterim.

Öncelikle şunu ifade etmek isterim arkadaşlar…

Sayın Başkan, herkes yolda kaldı ama kimse bu kar felaketini dinlemek istemiyor galiba.

BAŞKAN – Anladım, anladım.

Arkadaşlar, lütfen...

Siz devam ediniz, buyurunuz.

ALİ TEMÜR (Giresun) – Dinliyoruz, dinliyoruz.

ZEKERİYA AKINCI (Devamla) – Dinliyor musunuz, peki.

Önce şunu ifade etmek isterim: Bizler bütün felaketlerle, doğal felaketlerle baş etmeyi beceririz, Tanrı bizi bu beceriksiz yöneticilerin felaketinden korusun!

Dün gece binlerce, on binlerce Ankaralı yollarda kaldı, araçlarını terk etti, kar altında saatlerce yürüyerek ancak evlerine ulaşabildiler. Deyim yerindeyse dün Van Bahçesaray’ın yolları açıktı, ama Ankara Bahçelievler’in yolları kapalıydı. Bu kaçıncıdır bilinmez, kimi ülkelerde altı ay kar yağar hiçbir şey olmaz, ama Ankara’ya bir yılda topu topu iki üç kere kar yağar şiddetli ve Ankara felç olur. Üstelik meteoroloji, televizyon kanalları günler önceden haber verirler ve uyarı yaparlar, ama bu Ankara’yı yönetenler bir türlü bu uyarılara kulak vermezler, hatta bazen yüzlerce pankart asarlar sağa sola “Avrupa başkenti ödülü aldık.” diye.

Şimdi, hepinize sormak istiyorum değerli arkadaşlarım: Bu büyük ödülleri toplayan Ankara, nasıl olur iki gün yağan karla baş edemez? Ankara milletvekillerine özellikle sormak istiyorum, seçimler öncesinde Başbakanın gözüne girmek için çeşitli illerin milletvekilleri çıkıyor burada, istinat duvarlarından bilmem su borusuna kadar yapılan, açılan tesisleri anlatıyorlar. Ankara milletvekili AKP’li arkadaşlarım, sizler de şu kürsüye çıkın Allah rızası için, bu Hükûmet Ankara için neler yaptı bir anlatın da bu millet bir dinlesin. Ama hiçbir şey yapılmadığını biz de biliyoruz, Ankara’nın ihmal edildiğini biliyoruz, en temel sorunlarına, başta su ve ulaşım olmak üzere çözüm getirilemediğini, köklü bir çare getirilemediğini bizler biliyoruz. Niye bulunamıyor ulaşıma çare? Çünkü, öncelikle Ankara’da metro unutuldu değerli arkadaşlarım, diğer ekipmanlar zaten yok. Yirmi yıldır iş başında olan Sayın Belediye Başkanı Ankara’da 20 santimetre metroyu açmamıştır; batar çıkarlarla, alt, üst geçitlerle Ankara’yı oyalamıştır, Ankaralıları batar çıkarlara mahkûm etmiştir, önce Ankara’yı borç batağına sokmuştur, sonra o borcun bir kısmını Hükûmete yıkmıştır yani milletin sırtına yıkmıştır.

Şimdi huzurunuzda Sayın Belediye Başkanına bir çağrı yapmak istiyorum: Özellikle dün akşam Ankaralıların yaşadığı felaketten sonra, lütfen Sayın Gökçek, aldığınız o çakma Avrupa kenti ödüllerini alın götürün ve aldığınız yerlere iade edin.

İki çift lafım da Sayın Ankara Valisine: Hatırlarsınız, bileceksiniz, 27 Aralık Ankara için önemlidir, Ankara’da o tarihte çeşitli törenler yapılır, koşular düzenlenir, seymen alayları kurulur ve benzeri. Bu yıl ilk kez yıllardır düzenlenen Ankara Seymen Yürüyüşü iptal edildi. Gerekçe, vatandaşın ulaşımında, huzurunda aksama olmaması idi.

Şimdi bu kürsüden Sayın Valime de seslenmek istiyorum: Merak ediyorum Sayın Ankara Valisi, siz ki Ankaralıların bu kadar huzurunu ve refahını düşünüyor iseniz dün akşam Ankaralıların çektiği çileden sonra kaçan huzurlarına tanık olduktan sonra acaba bu gece rahat uyuyabildiniz mi? Huzuru, refahı temin edebilmek için koşuyu yasakladınız, seymen alayını yasakladınız, anladık ama elinizde kar yağışını yasaklama gibi bir şansınız yok. Lütfen, Ankara’ya hep birlikte sahip çıkınız, hep birlikte sahip çıkalım.

Değerli arkadaşlarım, görüşmekte olduğumuz yasa tasarısı aslında, başta da söylediğim gibi son derece önemli bir dönüşümü içeriyor. Terörle mücadelede bunca yıl yaşanan deneyimlerden, bunca yıl yaşanan zorluklardan hareketle yeni bir örgütlenme modeli öngörülüyor. Daha kalıcı, daha etkili sonuç alabilecek, terörle mücadelede ülkemizin daha başarılı olmasını sağlayabilecek bir yapılanma öngörülüyor. Bunu komisyonda hep birlikte tartıştık, değerlendirdik, Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz de destek verdik. Ancak bu tasarıya alelacele, yeterince konuşulmayan ve tek yanlı düşünülerek hazırlanmış bir ekleme yapıldı ve bu ekleme üzerine yapılan tartışmalar ne yazık ki konuşmakta olduğumuz yasa tasarısının özünü, esasını geride bıraktı, amaç da mağduriyetlerin giderilmesiydi.

Sevgili arkadaşlarım, hepinizin bilmesini isterim ki, eğer bu ülkede mağduriyetlerin giderilmesi öngörülüyor ise, biliniz ki bunun daima en içten destekçisi biz Cumhuriyet Halk Partililer olacağız ama “mağduriyeti giderme” adına, tek yanlı, sadece bir kesimi gözeten, diğer mağdurları unutup görmezlikten gelen bir anlayış adil değildir, doğru değildir, haklı değildir. Eğer, YAŞ kararlarıyla yaşanan mağduriyeti sadece 28 Şubat süreciyle sınırlı tutup… Şimdi, yeni bir önergeyle bunu diğer YAŞ kararlarına da yayacak mısınız bilmiyoruz ama sadece onlarla sınırlı tutmak yeterli değildir. Siz, bu yaz yaşadığımız Anayasa değişikliği referandumunda en büyük yutturmacıyı “darbecilerden hesap sormak” diye anlattınız ama zaman içinde görüldü ki, bırakın darbecilerden hesap sormayı, o darbecilerin mağdur ettiği insanların tümüne sahip çıkma, onlara haklarını ve onurlarını, itibarlarını iade etme konusunda bile yeteri kadar gayret sarf etmiyorsunuz.

Bakınız, bir grup konuşmasında Sayın Başbakan 12 Eylül idamlarını anlatırken ağlamaklı oldu, boğazı düğümlendi, gözünden yaşlar süzüldü, biz bunu unutmadık. Sayın Başbakanı öyle görünce sizler de ağlamaya başladınız, biz  onu da unutmadık. Şimdi, hepinizin yüreğine, vicdanına seslenmek istiyorum: Eğer, siz bu kadar duyarlı iseniz, o 12 Eylül’de üçlü kararnameyle mağdur edilen, topu topu sayıları da 500’e bile ulaşmayan insanlar söz konusu olunca niye ipe un seriyorsunuz? Dün Sayın Fatsa’nın buradaki konuşmasını izledim, üzüldüm. Bunu savunabilmek için o kadar kıvranmaya gerek yok ki, biraz cesaret,  biraz yüreklilik, biraz adalet, biraz eşitlik, biraz hak, biraz hakkaniyet; hepsi bu, bunu yapacaksınız. YAŞ kararları tamam, anladık. Peki, 12 Mart’ın, 12 Eylül’ün diğer mağdurları ne olacak? Onları niye umursamıyorsunuz? Siz hep kendinize Müslüman olmak zorunda mısınız? Dün kuliste kimi arkadaşlarla konuştum, diyorlar ki: “Ya kardeşim, YAŞ kararlarında hiç olmazsa dosya vardır, suç isnadı vardır, sayfalarca yazılmış raporlar vardır. Biz üçlü kararnameyle atıldık, hakkımızda şu kadar bir kâğıt parçası yok; bırakın dosyayı, bir kâğıt parçası yok” ve siz eğer gerçekten insanların darbe dönemlerinde yaşadıkları mağduriyetin önüne geçmek istiyorsanız, işte bu kararnamelerle uzaklaştırılmış insanları da lütfen sahipleniniz. Onların çoğunluğunun solcu, demokrat, ilerici, Atatürkçü olması suç değildir, kabahat değildir. İktidarın da bizlerin de onların sahiplenmesinin önünde engel hiç değildir. Onlar da bu ülkenin yurttaşlarıdır, hepsine aynı gözle bakabilmeliyiz.

Ve bir kez daha sesleniyorum: Eğer siz, gerçekten 12 Eylül’le hesaplaşmak istiyor iseniz lütfen şu iki soruma samimi bir biçimde yanıt veriniz: 12 Eylül’ün mağdurlarının haklarının ve –kendinizce- itibarlarının iadesi için Sayın Rasim Çakır’ın vermiş olduğu kanun tekliflerini niye dikkate almadınız? Bu yasada Komisyonda ve burada vermiş olacağımız, Komisyonda geç kaldık, burada vermiş olduğumuz önergeyi niçin dikkate almıyorsunuz? Eğer siz, gerçekten, içtenlikle 12 Eylül mağduriyetinin giderilmesinden yana iseniz Rasim Çakır’ın dün bu kürsüden ortaya koyduğu feryatları ve iddiaları niye umursamıyorsunuz?

İki: Eğer siz gerçekten 12 Eylül’le hesaplaşmak konusunda samimi iseniz, Mersin Milletvekilimiz Sayın Ali Rıza Öztürk başta olmak üzere, 12 Eylül’de “siyasi idamlar” diye tanımlanan ve sağcı, solcu ayrımı yapmadan idam edilmiş insanlarla, yurttaşlarla ilgili olarak verilmiş olan bir teklif var, diyor ki: Gelin, 12 Eylül’de gerçekleştirilmiş olan siyasi idamların yürürlüğünü kaldıralım. Yani bir anlamda idam edilmiş o insanlara itibarlarını kendimizce, Meclis olarak iade edelim. Peki, şu soruyu sormak istiyorum: Siz 12 Eylül’le hesaplaşmak istiyorsanız, Sayın Öztürk başta olmak üzere arkadaşlarımızın vermiş olduğu bu teklifi niçin Adalet Komisyonunun raflarından indirme cesaretini göstermiyorsunuz? Buyurun bunları getirin, bunları düzenleyin, biz de sonuna kadar destek olalım, biz de sahiplenelim. İşte o zaman insanlara hem haklarını hem de belki kendimizce itibarlarını iade etmiş oluruz. Buna var mısınız?

K. KEMAL ANADOL (İzmir) – Yok… Yok…

ZEKERİYA AKINCI (Devamla) – Mektupları okuyup ağlamak yetmez. Eğer bunu yaparsanız, bunu yapabilirseniz o zaman o göz yaşlarının bir anlamı olur.

Hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN – Teşekkür ederim.

Sayın Enöz yok burada galiba. Evet.

Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına konuşma yok o zaman.

KÜRŞAT ATILGAN (Adana) – Yok.

BAŞKAN – Sayın Kaplan da yok. Dolayısıyla soru-cevap işlemini de gerçekleştiremeyeceğiz.

Birinci bölüm üzerindeki görüşmeler tamamlanmıştır.

Şimdi, birinci bölümde yer alan maddeleri, varsa o madde üzerindeki önerge işlemlerini yaptıktan sonra ayrı ayrı oylarınıza sunacağım.

1’inci maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

2’nci maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

3’üncü madde üzerinde bir adet önerge vardır, önergeyi okutuyorum.

Buyurun.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Görüşülmekte olan 633 sıra sayılı sözleşmeli erbaş ve er kanun tasarısı ile Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısının 3 üncü maddesi (4)’üncü fıkrasına aşağıdaki cümlenin eklenmesini arz ve teklif ederiz.

                   Muharrem Varlı                         Zeki Ertugay                      Kamil Erdal Sipahi

                          Adana                                    Erzurum                                     İzmir

                                               Oktay Vural                          Kürşat Atılgan

                                                    İzmir                                      Adana

İl Jandarma komutanları tarafından “sözleşmeli erbaş ve er olur” belgesi düzenlenen Geçici köy korucuları ile bunların çocuklarına ait müracaatlar öncelikle kabul edilir.

BAŞKAN – Komisyon önergeye katılıyor mu?

MİLLÎ SAVUNMA KOMİSYONU BAŞKANI HASAN KEMAL YARDIMCI (İstanbul) – Katılmıyoruz.

BAŞKAN – Hükûmet?

DEVLET BAKANI FARUK ÇELİK (Bursa) – Katılmıyoruz.

KÜRŞAT ATILGAN (Adana) – Gerekçe…

BAŞKAN – Gerekçeyi okutuyorum:

Gerekçe:

1. Başarılı Geçici Köy Korucularını teşvik etmek.

2. Geçici Köy Korucularının terörle mücadeledeki tecrübelerinden istifade etmek.

3. Geçici Köy korucularının bir kısmına istihdam yaratmak.

BAŞKAN – Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmemiştir.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

4’üncü maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

5’inci maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

6’ncı maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

7’nci madde üzerinde bir adet önerge vardır.

Önergeyi okutuyorum:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Görüşülmekte olan tasarının Madde 7’deki 4. Fıkranın yüzde yirmi beşi ibaresinin yüzde ellisi olarak değiştirilmesini arz ve teklif ederim.

                   Gökhan Durgun                      Zekeriya Akıncı                         Rasim Çakır

                          Hatay                                     Ankara                                     Edirne

                                            Tayfun İçli                                Ahmet Tan

                                              Eskişehir                                     İstanbul

BAŞKAN – Komisyon önergeye katılıyor mu?

MİLLÎ SAVUNMA KOMİSYONU BAŞKANI HASAN KEMAL YARDIMCI (İstanbul) – Katılmıyoruz Sayın Başkan.

BAŞKAN – Hükûmet?

DEVLET BAKANI FARUK ÇELİK (Bursa) – Katılmıyoruz efendim.

BAŞKAN – Sayın Çakır, buyurun efendim. (CHP sıralarından alkışlar)

RASİM ÇAKIR (Edirne) – Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Sayın Başkan, değerli arkadaşlarım; verdiğimiz önergenin temel gerekçesi şu: Kurbağa adam, paraşütle atlayan, dalgıç, yani riskli olan görevleri yapan personel Türk Silahlı Kuvvetlerinde ayrıca tazmin ediliyor. Şimdi bizim anlamadığımız şu: Bir erbaş da paraşütle atlasa aynı can tehdidini yaşıyor, bir astsubay da atlasa aynı riski alıyor, bir subay da atlasa aynı riski alıyor ama subay alıyor 10 lira, astsubay alıyor 5 lira, erbaş alıyor 2,5 lira. Yani aynı riski taşıyan insanları kademelendirmenin bir anlamı yok. Mademki onlar bu riski alıyorlar, hiç olmazsa yüzde 25’i kadar değil de yüzde 50’sini artıralım ki o insanların almış olduğu riske de bir parça değsin diye bu önergeyi verdik. Ben önergeye desteklerinizi bekliyorum.

Bu önergemizin yanında, yine dünkü konuyla ilgili birkaç cümle söylemek istiyorum. Arkadaşlar, dün burada arkadaşlarımız dediler ki: “Biz, 12 Mart ve 12 Eylül’de atılan subay, astsubay sayısını bilemiyoruz.” Arkadaşlar, bu doğru değil. Millî Savunma Bakanlığına verilmiş bir önerge var, bu önergeye verilmiş bir cevap var. Yani 12 Mart ve 12 Eylül’de ikili ve üçlü kararnamelerle atılan subay, astsubay sayısı 600-700’ü geçmez yani bu o kadar büyük rakamlar değil,  YAŞ’la atılanlar da biliyorsunuz 1.900’lerde. Onun için bu gerekçe haklı ve doğru bir gerekçe değildir.

Ayrıca, bir de şu gerekçe sunuldu: Maliye, bu konuda çok büyük bir yük geleceğini gerekçe göstermiş. Arkadaşlar, bu da doğru değil. 12 Mart ve 12 Eylül’de atılan arkadaşlarımızın tamamı bir sosyal güvenlik kurumundan emeklidir, ama SSK’dan ama BAĞ-KUR’dan emeklidir. Onlara Meclisimizin yapacağı çok fazla bir maddi katkı yoktur ve bu arkadaşlarımız emeklilik statüsüne gelmiş oldukları için bu arkadaşlarımızın o sizin YAŞ mağdurlarına ihdas ettiğiniz uzman kadrolarda da çalışabilme imkânı yoktur. Yani bu, iddia edildiği gibi maliyeye bir yük getirecek teklif değildir arkadaşlar. Bu, sadece bir siyasi iradedir. Ben, dünden beri bunu kimin istemediğini inanın bulamadım.

K. KEMAL ANADOL (İzmir) – Niyetleri yok.

RASİM ÇAKIR (Devamla) - Yani kim istemiyor, Millî Savunma Bakanlığı mı, Genelkurmay mı, Maliye Bakanlığı mı, AKP Grubu mu, Başbakan mı? Arıyorum, herkes “Benim için sorun yok.” diyor. Peki, istemeyen kim? İstemeyeni bulamadım arkadaşlar.

Şimdi, çok açık ve net sizin yüreğinize, vicdanınıza sesleniyorum: Sayın Başbakan çıkıp Erdal Eren için, Mustafa Pehlivanoğlu için gözyaşı dökmedi mi arkadaşlar grupta? Bu gözyaşı referandumdan önce dökülmüş bir timsah gözyaşı mıydı, bir sahte gözyaşı mıydı? Biz o gözyaşından şimdi bunu mu anlayalım, bunu mu algılayayım? O gözyaşını dökerek Türkiye’de bütün vatandaşlara Anayasa değişikliğinin, referandumun ileri bir demokratik adım olduğunu anlatmadı mı? Onların siyasi düşüncesine bakmadan, ayırmadan hepsini bu ülkenin çocukları, bu ülkenin yurttaşları olarak yâd etmedi mi sevgili arkadaşlarım? Peki, o zaman hangisi doğru? O günkü mü doğru, bugünkü mü doğru? Biz hangisini doğru olarak milletimize anlatalım sevgili arkadaşlarım? Onun için, çok ciddi bir yanlıştan dönün lütfen. Bu yanlışı yarın Türk milletine anlatamazsınız; YAŞ mağdurlarına da anlatamazsınız, millete de anlatamazsınız.

Önerime olumlu oy kullanmanızı diliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN – Teşekkür ederim.

Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler…

HASİP KAPLAN (Şırnak) – Efendim, aynı mahiyette önergemiz vardı. Bu kadar da olmaz ki!

BAŞKAN – Burada önerge yok Sayın Kaplan.

HASİP KAPLAN (Şırnak) –Aynı mahiyette…

BAŞKAN – Üç madde sonra.

Kabul edenler… Kabul etmeyenler…

K. KEMAL ANADOL (İzmir) – Aferin! Aferin!

BAŞKAN – Önerge kabul edilmemiştir.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

8’inci maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler…

HASİP KAPLAN (Şırnak) – Karar yeter sayısı…

BAŞKAN – Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Ben oylamaya sundum Hasip Bey.

HASİP KAPLAN (Şırnak) – 9’u atlamayın ama! 9’da karar yeter sayısı istiyorum.

BAŞKAN – 9’uncu maddede…

Evet, 9’uncu maddeyi oylarınıza sunup karar yeter sayısını arayacağım. Sayın Hasip Kaplan Bey karar yeter sayısı istiyor. 

9’uncu maddeyi kabul edenler… Kabul etmeyenler… Karar yeter sayısı yoktur.

Birleşime beş dakika ara veriyorum.

 

Kapanma Saati: 15.19


ÜÇÜNCÜ OTURUM

Açılma Saati: 15.41

BAŞKAN: Başkan Vekili Nevzat PAKDİL

KÂTİP ÜYELER: Harun TÜFEKCİ (Konya), Bayram ÖZÇELİK (Burdur)

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 75’inci Birleşiminin Üçüncü Oturumunu açıyorum.

633 sıra sayılı Tasarı’nın 9’uncu maddesinin oylanmasında karar yeter sayısı bulunamamıştı.

Şimdi, maddeyi yeniden oylayacağım ve karar yeter sayısını arayacağım.

Maddeyi kabul edenler… Kabul etmeyenler… Madde kabul edilmiştir, karar yeter sayısı vardır.

HASİP KAPLAN (Şırnak) – Sayın Başkan, burada ne Komisyon var ne Hükûmet var, siz nasıl oylama başlatıyorsunuz?

BAŞKAN – Sayın Kaplan…

HASİP KAPLAN (Şırnak) – İç Tüzük hükümlerine davet ediyorum.

BAŞKAN – Efendim, tamam, ben itirazınıza bir şey demiyorum, müsaade buyurun…

HASİP KAPLAN (Şırnak) – Burada Sayın Bakan yok, Komisyon yok.

BAŞKAN – Saygıdeğer arkadaşlarım, bakınız…

Sayın Kaplan, burada biz bir maddeyi oyladık. Şu anda görüşmelere devam etmek için Komisyonu ve Hükûmeti arayacağım, ona göre davranacağım efendim.

HASİP KAPLAN (Şırnak) – 633’ü görüşüyoruz. İç Tüzük çok açık.

BAŞKAN – Efendim, bakınız, maddenin oylamasını yaptım; şimdi, bulursak devam edeceğiz, bulmazsak başka bir yöne yöneleceğiz.

Birinci bölüm üzerinde yer alan maddeler üzerindeki oylamalar tamamlanmıştır.

Tasarının görüşmelerine kaldığımız yerden devam edeceğiz.

Sayın Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

Saygıdeğer milletvekilleri, 2’nci sırada yer alan Taşınır Donanım Üzerindeki Uluslararası Teminatlar Hakkında Sözleşme ve Bu Sözleşmeye İlişkin Hava Aracı Donanımına Özgü Konulara Dair Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

2.- Taşınır Donanım Üzerindeki Uluslararası Teminatlar Hakkında Sözleşme ve Bu Sözleşmeye İlişkin Hava Aracı Donanımına Özgü Konulara Dair Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/904) (S. Sayısı: 622)

BAŞKAN - Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

3’üncü sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Kuveyt Devleti Hükümeti Arasında Sürdürülebilir Kalkınma İçin Doğal Kaynakların ve Çevrenin Korunması Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Çevre ve Dışişleri Komisyonları Raporlarının görüşmelerine başlayacağız.

3.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ve Kuveyt Devleti Hükûmeti Arasında Sürdürülebilir Kalkınma İçin Doğal Kaynakların ve Çevrenin Korunması Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Çevre ve Dışişleri Komisyonları Raporları (1/927) (S. Sayısı: 652)

BAŞKAN – Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

4’üncü sırada yer alan, Uluslararası Kuzey-Güney Ulaştırma Koridoru Hükümetlerarası Anlaşmasına Katılmamızın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

4.- Uluslararası Kuzey-Güney Ulaştırma Koridoru Hükûmetlerarası Anlaşmasına Katılmamızın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/683) (S. Sayısı: 667)

BAŞKAN – Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

5’inci sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Tarım Alanında Ekonomik, Bilimsel ve Teknik İşbirliği Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

5.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Tarım Alanında Ekonomik, Bilimsel ve Teknik İşbirliği Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/856) (S. Sayısı: 624)

BAŞKAN – Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

6’ncı sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetleri Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

6.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetleri Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/870) (S. Sayısı: 625)

BAŞKAN – Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

7’nci sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Sınır Kapılarının Ortak Kullanımına İlişkin Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

7.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Sınır Kapılarının Ortak Kullanımına İlişkin Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/863) (S. Sayısı: 626)

BAŞKAN – Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

8’inci sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti İçişleri Bakanlığı ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti İçişleri Bakanlığı Arasında Güvenlik İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

8.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti İçişleri Bakanlığı ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti İçişleri Bakanlığı Arasında Güvenlik İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/823) (S. Sayısı: 627)

BAŞKAN – Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

Sayın milletvekilleri, 9’uncu sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Çevre Koruma Alanında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Çevre ve Dışişleri komisyonları raporlarının görüşmelerine başlayacağız.

9.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Çevre Koruma Alanında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Çevre ve Dışişleri Komisyonları Raporları (1/855) (S. Sayısı: 628)(x)

BAŞKAN – Komisyon ve Hükûmet yerinde.

Komisyon raporu 628 sıra sayısıyla bastırılıp dağıtılmıştır.

Tasarının tümü üzerinde söz talebi yoktur.

Maddelerine geçilmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

1’inci maddeyi okutuyorum:

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE SURİYE ARAP CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA ÇEVRE KORUMA ALANINDA İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- (1) 23 Aralık 2009 tarihinde Şam’da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Çevre Koruma Alanında İşbirliği Anlaşması”nın onaylanması uygun bulunmuştur.

BAŞKAN – Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

2’nci maddeyi okutuyorum:

MADDE 2- (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

3’üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE 3- (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Tasarının tümü açık oylamaya tabidir.

Açık oylamanın elektronik oylama cihazıyla yapılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

                                   

(x) 628 S. Sayılı Basmayazı tutanağa eklidir.

Oylama için iki dakika süre veriyorum ve oylama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Çevre Koruma Alanında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı açık oylama sonucunu arz ediyorum:

“Kullanılan Oy Sayısı  : 201

Kabul                            :  201(x)

                                            Kâtip Üye                                 Kâtip Üye

                                         Harun Tüfekci                          Bayram Özçelik

                                                Konya                                      Burdur”

Anlaşmanın hayırlı olmasını diliyorum.

10’uncu sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Hayvan Sağlığı Alanında İşbirliği Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

10.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Hayvan Sağlığı Alanında İşbirliği Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/858) (S. Sayısı: 629) (xx)

BAŞKAN – Komisyon ve Hükûmet yerinde.

Komisyon raporu 629 sıra sayısıyla bastırılıp dağıtılmıştır.

Tasarının tümü üzerinde söz talebi yoktur.

Maddelerine geçilmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

1’inci maddeyi okutuyorum:

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE SURİYE ARAP CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA HAYVAN SAĞLIĞI ALANINDA İŞBİRLİĞİ MUTABAKAT MUHTIRASININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- (1) 23 Aralık 2009 tarihinde Şam’da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Hayvan Sağlığı Alanında İşbirliği Mutabakat Muhtırası”nın onaylanması uygun bulunmuştur.

BAŞKAN – Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

2’nci maddeyi okutuyorum:

MADDE 2- (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

3’üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE 3- (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Tasarının tümü açık oylamaya tabidir.

                                  

(x) Açık oylama kesin sonuçlarını gösteren tablo tutanağa eklidir.

(xx) 629 S. Sayılı Basmayazı tutanağa eklidir.

Açık oylamanın elektronik oylama cihazıyla yapılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Oylama için iki dakika süre veriyorum ve oylama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN – Saygıdeğer milletvekilleri, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Hayvan Sağlığı Alanında İşbirliği Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı açık oylama sonucu:

“Kullanılan Oy Sayısı : 202

Kabul                           : 202 (x)

                                            Kâtip Üye                                 Kâtip Üye

                                         Harun Tüfekci                          Bayram Özçelik

                                                Konya                                      Burdur”

Anlaşmanın hayırlı olmasını diliyorum.

11’inci sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Bitki Koruma ve Karantina Alanında İşbirliği Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

11.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Bitki Koruma ve Karantina Alanında İşbirliği Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/859) (S. Sayısı: 630) (xx)

BAŞKAN – Komisyon ve Hükûmet yerinde.

Komisyon raporu 630 sıra sayısıyla bastırılıp dağıtılmıştır.

Tasarının tümü üzerinde söz talebi yoktur.

Maddelerine geçilmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

1’inci maddeyi okutuyorum:

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE SURİYE ARAP CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA BİTKİ KORUMA VE KARANTİNA ALANINDA İŞBİRLİĞİ MUTABAKAT MUHTIRASININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- (1) 23 Aralık 2009 tarihinde  Şam’da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Bitki Koruma ve Karantina Alanında İşbirliği Mutabakat Muhtırası”nın onaylanması  uygun bulunmuştur.

BAŞKAN – Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

2’nci maddeyi okutuyorum:

MADDE 2- (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

3’üncü maddeyi okutuyorum:

                                  

(x) Açık oylama kesin sonuçlarını gösteren tablo tutanağa eklidir.

(xx) 630 S. Sayılı Basmayazı tutanağa eklidir.

MADDE 3- (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Tasarının tümü açık oylamaya tabidir.

Açık oylamanın elektronik oylama cihazıyla yapılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Bir dakika süre veriyorum ve oylama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN – Saygıdeğer milletvekilleri, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Bitki Koruma ve Karantina Alanında İşbirliği Mutabakat Muhtırası’nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı açık oylama sonucu:

“Kullanılan Oy Sayısı : 204

Kabul                           : 204 (x)

                                             Kâtip Üye                                Kâtip Üye

                                         Harun Tüfekci                          Bayram Özçelik

                                                Konya                                      Burdur”

Anlaşmanın iki ülkeye de hayırlı olmasını diliyorum.

12’nci sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti İçişleri Bakanlığı ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti İçişleri Bakanlığı Arasında Polis Teşkilatlarınca Yürütülen Güvenlik Hizmetlerinde Etkinliğin Yükseltilmesine Yönelik Projeli Çalışmalarda İşbirliği Protokolü’nün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

12.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti İçişleri Bakanlığı ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti İçişleri Bakanlığı Arasında Polis Teşkilatlarınca Yürütülen Güvenlik Hizmetlerinde Etkinliğin Yükseltilmesine Yönelik Projeli Çalışmalarda İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/930) (S. Sayısı: 632) (xx)

BAŞKAN – Komisyon ve Hükûmet yerinde.

Komisyon raporu 632 sıra sayısıyla bastırılıp dağıtılmıştır.

Tasarının tümü üzerinde söz talebi yoktur.

Maddelerine geçilmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

1’inci maddeyi okutuyorum:

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İLE SURİYE ARAP CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İÇİŞLERİ BAKANLIĞI ARASINDA POLİS TEŞKİLATLARINCA YÜRÜTÜLEN GÜVENLİK HİZMETLERİNDE ETKİNLİĞİN YÜKSELTİLMESİNE YÖNELİK PROJELİ ÇALIŞMALARDA İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜNÜN ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- (1) 23 Aralık 2009 tarihinde Şam’da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti İçişleri Bakanlığı ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti İçişleri Bakanlığı Arasında Polis Teşkilatlarınca Yürütülen Güvenlik Hizmetlerinde Etkinliğin Yükseltilmesine Yönelik Projeli Çalışmalarda İşbirliği Protokolü”nün onaylanması uygun bulunmuştur.

                                  

(x) Açık oylama kesin sonuçlarını gösteren tablo tutanağa eklidir.

(xx) 632 S. Sayılı Basmayazı tutanağa eklidir.

BAŞKAN – Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

2’nci maddeyi okutuyorum:

MADDE 2- (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

3’üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE 3- (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Tasarının tümü açık oylamaya tabidir.

Açık oylamanın elektronik oylama cihazıyla yapılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Oylama için bir dakika süre veriyorum ve oylama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN - Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti İçişleri Bakanlığı ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti İçişleri Bakanlığı Arasında Polis Teşkilatlarınca Yürütülen Güvenlik Hizmetlerinde Etkinliğin Yükseltilmesine Yönelik Projeli Çalışmalarda İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı açık oylama sonucu:

“Kullanılan Oy Sayısı : 206

Kabul                           : 206 (x)

                                            Kâtip Üye                                 Kâtip Üye

                                         Harun Tüfekci                          Bayram Özçelik

                                                Konya                                      Burdur”

Anlaşmanın her iki ülkeye de hayırlı olmasını diliyorum.

13’üncü sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Turizm Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

13.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Turizm Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/817) (S. Sayısı: 634) (xx)

Komisyon ve Hükûmet yerinde.

Komisyon raporu 634 sıra sayısıyla bastırılıp dağıtılmıştır.

Tasarının tümü üzerinde söz talebi yoktur.

Maddelerine geçilmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler.. Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

1’inci maddeyi okutuyorum:

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE SURİYE ARAP CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA TURİZM ALANINDA IŞBİRLİĞİ MUTABAKAT ZAPTININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- (1) 23 Aralık 2009 tarihinde Şam’da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Turizm Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı”nın onaylanması uygun bulunmuştur.

                                  

(x) Açık oylama kesin sonuçlarını gösteren tablo tutanağa eklidir.

(xx) 634 S. Sayılı Basmayazı tutanağa eklidir.

BAŞKAN - Kabul edenler…  Kabul etmeyenler…  Kabul edilmiştir.

2’nci maddeyi okutuyorum:

MADDE 2- (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN - Kabul edenler…  Kabul etmeyenler…  Kabul edilmiştir.

3’üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE 3- (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN - Kabul edenler…  Kabul etmeyenler…  Kabul edilmiştir.

Tasarının tümü açık oylamaya tabidir.

Açık oylamanın elektronik oylama cihazıyla yapılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler…  Kabul etmeyenler…  Kabul edilmiştir.

Oylama için bir dakika süre veriyorum ve oylama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN - Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Turizm Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı açık oylama sonucu:

“Kullanılan Oy Sayısı : 205

Kabul                           : 205 (x)

                                            Kâtip Üye                                 Kâtip Üye

                                         Harun Tüfekci                          Bayram Özçelik

                                                Konya                                      Burdur”

Anlaşmanın her iki ülkeye de hayırlı olmasını diliyorum.

14’üncü sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı ve Suriye Arap Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı Arasında Denizcilik İşbirliği Alanında Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

14.- Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı ve Suriye Arap Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı Arasında Denizcilik İşbirliği Alanında Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/857) (S. Sayısı: 635) (xx)

BAŞKAN – Komisyon ve Hükûmet yerinde.

Komisyon raporu 635 sıra sayısıyla bastırılıp dağıtılmıştır.

Tasarının tümü üzerinde söz talebi yoktur.

Maddelerine geçilmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

1’inci maddeyi okutuyorum:

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ULAŞTIRMA BAKANLIĞI VE SURİYE ARAP CUMHURİYETİ ULAŞTIRMA BAKANLIĞI ARASINDA DENİZCİLİK İŞBİRLİĞİ ALANINDA MUTABAKAT ZAPTININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- (1) 23 Aralık 2009 tarihinde Şam’da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı ve Suriye Arap Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı Arasında Denizcilik İşbirliği Alanında Mutabakat Zaptı”nın onaylanması uygun bulunmuştur.

BAŞKAN –  Kabul edenler…  Kabul etmeyenler…  Kabul edilmiştir.

                                  

(x) Açık oylama kesin sonuçlarını gösteren tablo tutanağa eklidir.

(xx) 635 S. Sayılı Basmayazı tutanağa eklidir.

2’nci maddeyi okutuyorum:

MADDE 2- (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN - Kabul edenler…  Kabul etmeyenler…  Kabul edilmiştir.

3’üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE 3- (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN - Kabul edenler…  Kabul etmeyenler…  Kabul edilmiştir.

Tasarının tümü açık oylamaya tabidir.

Açık oylamanın elektronik oylama cihazıyla yapılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler…  Kabul etmeyenler…  Kabul edilmiştir.

Oylama için bir dakika süre veriyorum ve oylama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN – Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı ve Suriye Arap Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı Arasında Denizcilik İşbirliği Alanında Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı açık oylama sonucu: 

“Kullanılan Oy Sayısı : 210           

Kabul                           : 210 (x)

                                            Kâtip Üye                                 Kâtip Üye

                                         Harun Tüfekci                          Bayram Özçelik

                                                Konya                                      Burdur”

Anlaşmanın her iki ülkeye de hayırlı olmasını diliyorum.

15’inci sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Su Kaynaklarının Verimli Kullanımı ve Kuraklıkla Mücadele Alanında Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Çevre ile Dışişleri komisyonları raporlarının görüşmelerine başlayacağız.

15.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Su Kaynaklarının Verimli Kullanımı ve Kuraklıkla Mücadele Alanında Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Çevre ile Dışişleri Komisyonları Raporları (1/860) (S. Sayısı: 636) (xx)

BAŞKAN – Komisyon ve Hükûmet yerinde.

Komisyon raporu 636 sıra sayısıyla bastırılıp dağıtılmıştır.

Tasarının tümü üzerinde söz talebi yoktur.

Maddelerine geçilmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

1’inci maddeyi okutuyorum:

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE SURİYE ARAP CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA SU KAYNAKLARININ VERİMLİ KULLANIMI VE KURAKLIKLA MÜCADELE ALANINDA MUTABAKAT ZAPTININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- (1) 23 Aralık 2009 tarihinde  Şam’da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Su Kaynaklarının Verimli Kullanımı ve Kuraklıkla Mücadele Alanında Mutabakat Zaptı”nın onaylanması  uygun bulunmuştur.

                                  

(x) Açık oylama kesin sonuçlarını gösteren tablo tutanağa eklidir.

(xx) 636 S. Sayılı Basmayazı tutanağa eklidir.

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

2’nci maddeyi okutuyorum:

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

3’üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Tasarının tümü açık oylamaya tabidir.

Açık oylamanın elektronik oylama cihazıyla yapılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Oylama için bir dakika süre veriyorum ve oylama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN – Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Su Kaynaklarının Verimli Kullanımı ve Kuraklıkla Mücadele Alanında Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı açık oylama sonucu:

“Kullanılan Oy Sayısı : 213

Kabul                           : 213 (x)

                                            Kâtip Üye                                 Kâtip Üye

                                         Harun Tüfekci                          Bayram Özçelik

                                                Konya                                      Burdur”

Anlaşmanın her iki ülkeye de hayırlı olmasını diliyorum.

Sayın milletvekilleri, 16’ncı sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Su Kalitesinin İyileştirilmesi Alanında Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Çevre ile Dışişleri komisyonları raporlarının görüşmelerine başlayacağız.

16.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Su Kalitesinin İyileştirilmesi Alanında Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Çevre ile Dışişleri Komisyonları Raporları (1/861) (S. Sayısı: 637) (xx)

BAŞKAN – Komisyon ve Hükûmet yerinde.

Komisyon raporu 637 sıra sayısıyla bastırılıp dağıtılmıştır.

Tasarının tümü üzerinde Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına Balıkesir Milletvekili Sayın Hüseyin Pazarcı.

Buyurun efendim. (CHP sıralarından alkışlar)

CHP GRUBU ADINA HÜSEYİN PAZARCI (Balıkesir) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 637 sıra sayılı Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Su Kalitesinin İyileştirilmesi Alanında Mutabakat Zaptı konusunda Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına söz almış bulunuyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

                                  

(x) Açık oylama kesin sonuçlarını gösteren tablo tutanağa eklidir.

(xx) 637 S. Sayılı Basmayazı tutanağa eklidir.

Değerli milletvekilleri, adından da anlaşılacağı gibi, eldeki mutabakat zaptı, esas olarak su kalitesiyle ilgili bulunmaktadır. Bu çerçevede özellikle su kirliliğinin azaltılması, arıtılmış suların tekrar kullanılması, altyapı sistemlerinin projelendirilmesi gibi konular bu mutabakat zaptı çerçevesinde düzenlenmektedir.

Bildiğiniz gibi, Türkiye ile Suriye arasındaki su sorunu dediğimizde Fırat ve Dicle suları akla gelmektedir ve bunların kullanılması özellikle söz konusu edilmektedir. Bu çerçevede bakıldığında da en temel sorun bu Dicle ve Fırat akarsularının sularının miktar olarak paylaşımı yani başka bir deyişle de tahsisi söz konusu edilmektedir.

Bu çerçevede Suriye’yle daha 1987 yılında Ekonomik İşbirliği Protokolü imzalanmış olup geçici olarak, bir yenisi yapılana kadar saniyede 500 metreküp su bırakılması kabul edilmiş bulunmaktadır Türkiye tarafından. Ancak bu 500 metreküp/saniye su bırakılması Suriye’yi tatmin etmemekte ve daha büyük miktarlar -en az beklentisinin öyle olduğu görülüyor- 750 metreküp Fırat’tan su bırakılması şeklinde bir arzu ifade etmektedir Suriye. Şimdi, Suriye, dolayısıyla hâlihazırda suların miktar olarak paylaşımı konusundaki bu iddiasını sürdürmekte ve 500 metreküplük anlaşmayla tatmin olmaz iken, öte yandan bu eldeki yaptığımız anlaşmalarla Suriye sular üzerindeki öteki ulusal çıkarlarını korumayı sürdürmektedir. Sınıraşan sularımız sorunu bir bütün olarak ele alındığı takdirde yani suların miktar olarak paylaşımı, artı suların kalitesi şeklinde alındığı takdirde ancak tam olarak Türkiye bakımından korunabilecektir. Eğer bunu bir bütünlük içinde ele almaz parça parça su sorunlarını miktar sorunu dışında ele alma yoluna gidersek o zaman ulusal çıkarlarımızı korumada bazı noksanlarımız olma durumunda kalmaktayız. Nitekim eldeki mutabakat zaptı da bu yöndeki örneklerden birini oluşturmaktadır. Su kalitesi vesilesiyle örneğin sorunun bütünlüğü kaybolurken şu tür hükümlerin bu mutabakat zaptında yer aldığını görüyoruz: 2’nci maddesi, mutabakat zaptının, 8’inci paragrafında tarafların iş birliği yapacağı konular sayılırken “Kirleten öder.” ilkesi ifade edilmekte ve bu konuda da iş birliği yapılacağı ifade edilmektedir. Oysa değerli arkadaşlarım, “Kirleten öder.” ilkesi, yukarı kıyıdaş konumunda olan Türkiye bakımından işlemeyecek bir ilkedir, şu şekildeki, lehimize işlemeyecek bir ilkedir. Yukarı kıyıdaştan aşağı kıyıdaşa gider sular. Dolayısıyla, bir kirletme olayı söz konusu olursa, sadece ve sadece Türkiye kirlettiği zaman bu ilke çalışacaktır. Aksi takdirde, Suriye’de bir kirletme olayıyla karşılaşsak, bunun Türkiye’ye doğru akmaması nedeniyle suyun Türkiye’yi kirletmesi söz konusu olmamaktadır. Dolayısıyla, sadece ve sadece Türkiye’nin suları kirletmesi hususu bizim üstümüze bu mutabakat zaptıyla yüklenme yoluna gidilmektedir, tek taraflı bir ödün verme şeklinde bir sonuç doğurmaktadır.

Bunun dışında, başka birtakım maddeler de burada yer almaktadır. Örneğin, bu çerçevede, yine Türkiye aleyhine çalışacak 2’nci maddenin 10’uncu paragrafını görüyoruz. 10’uncu paragraf, su kalitesinde izin, denetim ve yaptırım sistemlerinin işletilmesinde iş birliği yapacağımızı öngörmektedir ama su kalitesiyle ilgili izinler, yaptırımlar ancak Türkiye’ye karşı söz konusu edilebilecek unsurlardır. Yani Suriye izin vermediği takdirde, su kalitesine ilişkin bir olumsuzlukta Türkiye zarar görecek ama bunun tersi, böyle bir mekanizmanın işletilmesi durumunda Suriye bakımından hiçbir sonuç vermeyecektir.

Bütün bu verileri göz önünde tutarak, bütüncül olarak su konusunu ele almamanın sonucu olarak Türkiye’nin yararına çalışmayacak bir mutabakat zaptıyla karşı karşıya bulunuyoruz ve bu mutabakat zaptıyla ülkemizin ulusal çıkarlarını yeteri gibi koruduğumuz kanaatinde de değiliz. Bu nedenle Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak eldeki mutabakat zaptına ret oyu vereceğiz.

Hepinize saygılar sunuyorum. (CHP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN – Teşekkür ediyorum Sayın Pazarcı.

Tasarının maddelerine geçilmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

1’inci maddeyi okutuyorum:

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE SURİYE ARAP CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA SU KALİTESİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ ALANINDA MUTABAKAT ZAPTININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- (1) 23 Aralık 2009 tarihinde Şam’da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Su Kalitesinin İyileştirilmesi Alanında Mutabakat Zaptı”nın onaylanması uygun bulunmuştur.

BAŞKAN – Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

2’nci maddeyi okutuyorum:

MADDE 2- (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN – Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

3’üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE 3- (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN – Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

Tasarının tümü açık oylamaya tabidir.

Açık oylamanın elektronik oylama cihazıyla yapılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

Oylama için iki dakika süre veriyorum ve oylama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Su Kalitesinin İyileştirilmesi Alanında Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı açık oylama sonucu:

“Kullanılan Oy Sayısı : 215

Kabul                           : 200

Ret                               : 15 (x)

                                            Kâtip Üye                                 Kâtip Üye

                                         Harun Tüfekci                          Bayram Özçelik

                                                Konya                                      Burdur”

Anlaşmanın her iki ülkeye hayırlı olmasını diliyorum.

17’nci sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Arasında Bilgi ve İletişim Teknolojileri Alanında Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

                                  

(x) Açık oylama kesin sonuçlarını gösteren tablo tutanağa eklidir.

17.- Türkiye Cumhuriyeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Arasında Bilgi ve İletişim Teknolojileri Alanında Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/864) (S. Sayısı: 638) (x)

BAŞKAN – Komisyon ve Hükûmet yerinde.

Komisyon raporu 638 sıra sayısıyla bastırılıp dağıtılmıştır.

Tasarının tümü üzerinde söz talebi yoktur.

Maddelerine geçilmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

1’inci maddeyi okutuyorum:

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE SURİYE ARAP CUMHURİYETİ ARASINDA BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANINDA MUTABAKAT ZAPTININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- (1) 23 Aralık 2009 tarihinde Şam’da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Arasında Bilgi ve İletişim Teknolojileri Alanında Mutabakat Zaptı”nın onaylanması uygun bulunmuştur.

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

2’nci maddeyi okutuyorum:

MADDE 2- (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

3’üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE 3- (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Tasarının tümü açık oylamaya tabidir.

Açık oylamanın elektronik oylama cihazıyla yapılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

Oylama için iki dakika süre veriyorum ve oylama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN - Türkiye Cumhuriyeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Arasında Bilgi ve İletişim Teknolojileri Alanında Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı açık oylama sonucu:

“Kullanılan Oy Sayısı : 216

 Kabul                          : 216 (xx)

                                            Kâtip Üye                                 Kâtip Üye

                                         Harun Tüfekci                          Bayram Özçelik          

                                                Konya                                      Burdur”                

Anlaşmanın her iki ülkeye de hayırlı olmasını diliyorum.

18’inci sırada yer alan, Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gençlik ve Spor Alanlarında İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

                                  

(x) 638 S. Sayılı Basmayazı tutanağa eklidir.

(xx) Açık oylama kesin sonuçlarını gösteren tablo tutanağa eklidir.

18.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Gençlik ve Spor Alanlarında İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/867) (S. Sayısı: 639) (x)

BAŞKAN - Komisyon ve Hükûmet yerinde.

Komisyon raporu 639 sıra sayısıyla bastırılıp dağıtılmıştır.

Tasarının tümü üzerinde söz talebi yoktur.

Maddelerine geçilmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

1’inci maddeyi okutuyorum:

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE SURİYE ARAP CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA GENÇLİK VE SPOR ALANLARINDA İŞBİRLİĞİ  PROTOKOLÜNÜN ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- (1) 23 Aralık 2009 tarihinde Şam’da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gençlik ve Spor Alanlarında İşbirliği Protokolü”nün onaylanması uygun bulunmuştur.

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

2’nci maddeyi okutuyorum:

MADDE 2- (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

3’üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE 3- (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Tasarının tümü açık oylamaya tabidir.

Açık oylamanın elektronik oylama cihazıyla yapılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Oylama için bir dakika süre veriyorum ve oylama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN – Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gençlik ve Spor Alanlarında İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı açık oylama sonucu:

“Kullanılan Oy Sayısı : 201                                                                          

Kabul                           : 201 (xx)

                                            Kâtip Üye                                 Kâtip Üye

                                         Harun Tüfekci                          Bayram Özçelik

                                                Konya                                      Burdur”

                                  

(x) 639 S. Sayılı Basmayazı tutanağa eklidir.

(xx) Açık oylama kesin sonuçlarını gösteren tablo tutanağa eklidir.

Anlaşmanın her iki ülkeye de hayırlı olmasını diliyorum.

19’uncu sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ile Suriye Arap Cumhuriyeti Yerel Yönetim Bakanlığı Arasında Yerel Yönetim Alanında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

19.- Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ile Suriye Arap Cumhuriyeti Yerel Yönetim Bakanlığı Arasında Yerel Yönetim Alanında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/914) (S. Sayısı: 640) (x)

BAŞKAN – Komisyon ve Hükûmet yerinde.

Komisyon raporu 640 sıra sayısıyla bastırılıp dağıtılmıştır.

Tasarının tümü üzerinde söz talebi yoktur.

Maddelerine geçilmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

1’inci maddeyi okutuyorum:

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İLE SURİYE ARAP CUMHURİYETİ YEREL YÖNETİM BAKANLIĞI ARASINDA YERELYÖNETİM ALANINDA İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- 23 Aralık 2009 tarihinde Şam’da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ile Suriye Arap Cumhuriyeti Yerel Yönetim Bakanlığı Arasında Yerel Yönetim Alanında İşbirliği Anlaşması”nın onaylanması uygun bulunmuştur.

BAŞKAN – Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

2’nci maddeyi okutuyorum:

MADDE 2- (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN – Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

3’üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE 3- (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN – Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

Tasarının tümü açık oylamaya tabidir.

Açık oylamanın elektronik oylama cihazıyla yapılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

Oylama için bir dakika süre veriyorum ve oylama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN – Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ile Suriye Arap Cumhuriyeti Yerel Yönetim Bakanlığı Arasında Yerel Yönetim Alanında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı açık oylama sonucu:

“Kullanılan Oy Sayısı : 203

Kabul                           : 203 (xx)

                                            Kâtip Üye                                 Kâtip Üye

                                         Harun Tüfekci                          Bayram Özçelik

                                                Konya                                      Burdur”

                                   

(x) 640 S. Sayılı Basmayazı tutanağa eklidir.

(xx) Açık oylama kesin sonuçlarını gösteren tablo tutanağa eklidir.

Anlaşmanın her iki ülkeye de hayırlı olmasını diliyorum.

20’nci sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı ve Suriye Arap Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı Arasında Demiryolu Alanında Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

20.- Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı ve Suriye Arap Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı Arasında Demiryolu Alanında Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/922) (S. Sayısı: 641) (x)

BAŞKAN – Komisyon ve Hükûmet yerinde.

Komisyon raporu 641 sıra sayısıyla bastırılıp dağıtılmıştır.

Tasarının tümü üzerinde söz talebi yoktur.

Maddelerine geçilmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

1’inci maddeyi okutuyorum:

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ULAŞTIRMA BAKANLIĞI VE SURİYE ARAP CUMHURİYETİ ULAŞTIRMA BAKANLIĞI ARASINDA DEMİRYOLU ALANINDA MUTABAKAT ZAPTININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- (1) 23 Aralık 2009 tarihinde Şam’da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı ve Suriye Arap Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı Arasında Demiryolu Alanında Mutabakat Zaptı”nın onaylanması uygun bulunmuştur.

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

2’nci maddeyi okutuyorum:

MADDE 2- (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

3’üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE 3- (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Tasarının tümü açık oylamaya tabidir.

Açık oylamanın elektronik oylama cihazıyla yapılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

Oylama için bir dakika süre veriyorum ve oylama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN – Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı ve Suriye Arap Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı Arasında Demiryolu Alanında Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı açık oylama sonucu:

“Kullanılan Oy Sayısı : 202

Kabul                           : 202 (xx)

                                            Kâtip Üye                                 Kâtip Üye

                                         Harun Tüfekci                          Bayram Özçelik

                                                Konya                                      Burdur”

                                  

(x) 641 S. Sayılı Basmayazı tutanağa eklidir.

(xx) Açık oylama kesin sonuçlarını gösteren tablo tutanağa eklidir.

Anlaşmanın her iki ülkeye de hayırlı olmasını diliyorum.

21’inci sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ile Suriye Arap Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Arasında Nüfus İşlemleri Alanında İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

21.- Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ile Suriye Arap Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Arasında Nüfus İşlemleri Alanında İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/932) (S. Sayısı: 642) (x)

BAŞKAN - Komisyon ve Hükûmet yerinde.

Komisyon raporu 642 sıra sayısı ile bastırılıp dağıtılmıştır.

Tasarının tümü üzerinde söz talebi yoktur.

Maddelerine geçilmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler.. Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

1’inci maddeyi okutuyorum:

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İLE SURİYE ARAP CUMHURİYETİ İÇİŞLERİ BAKANLIĞI ARASINDA NÜFUS İŞLEMLERİ ALANINDA İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜNÜN ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- (1) 23/12/2009 tarihinde Şam’da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ile Suriye Arap Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Arasında Nüfus İşlemleri Alanında  İşbirliği Protokolü”nün onaylanması uygun bulunmuştur.

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

2’nci maddeyi okutuyorum:

MADDE 2- (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

3’üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE 3- (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Tasarının tümü açık oylamaya tabidir.

Açık oylamanın elektronik oylama cihazıyla yapılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Bir dakika süre veriyorum ve oylama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN – Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ile Suriye Arap Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Arasında Nüfus İşlemleri Alanında İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı açık oylama sonucu:

“Kullanılan Oy Sayısı : 210

Kabul                           : 210 (xx)

                                            Kâtip Üye                                 Kâtip Üye

                                         Harun Tüfekci                          Bayram Özçelik

                                                Konya                                      Burdur”

                                  

(x) 642 S. Sayılı Basmayazı tutanağa eklidir.

(xx) Açık oylama kesin sonuçlarını gösteren tablo tutanağa eklidir.

22’nci sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Asi Nehri Üzerinde "Dostluk Barajı" Adı Altında Ortak Baraj İnşa Edilmesi İçin Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Çevre ile Dışişleri Komisyonları raporlarının görüşmelerine başlayacağız.

22.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Asi Nehri Üzerinde "Dostluk Barajı" Adı Altında Ortak Baraj İnşa Edilmesi İçin Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Çevre ile Dışişleri Komisyonları Raporları (1/946) (S. Sayısı: 643) (x)

BAŞKAN – Komisyon ve Hükûmet yerinde.

Komisyon raporu 643 sıra sayısıyla bastırılıp dağıtılmıştır.

Tasarının tümü üzerinde, Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına Balıkesir Milletvekili Hüseyin…

K. KEMAL ANADOL (İzmir) – Sayın Başkan, konuşmayacağız.

BAŞKAN – Tasarının tümü üzerinde söz talebi yoktur.

Maddelerine geçilmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

1’inci maddeyi okutuyorum:

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE SURİYE ARAP CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA ASİ NEHRİ ÜZERİNDE “DOSTLUK BARAJI” ADI ALTINDA ORTAK BARAJ İNŞA EDİLMESİ İÇİN MUTABAKAT ZAPTININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- (1) 23 Aralık 2009 tarihinde  Şam’da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Asi Nehri Üzerinde ‘Dostluk Barajı’ Adı Altında Ortak Baraj İnşa Edilmesi İçin Mutabakat Zaptı”nın onaylanması  uygun bulunmuştur.

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

2’nci maddeyi okutuyorum:

MADDE 2- (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

3’üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE 3- (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Tasarının tümü açık oylamaya tabidir.

Açık oylamanın elektronik oylama cihazıyla yapılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Oylama için bir dakika süre veriyorum ve oylama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN – Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Asi Nehri Üzerinde "Dostluk Barajı" Adı Altında Ortak Baraj İnşa Edilmesi İçin Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı’nın açık oylama sonucu:

                                  

(x) 643 S. Sayılı Basmayazı tutanağa eklidir.

“Kullanılan Oy Sayısı : 203                                                                          

Kabul                           : 203 (x)

                                            Kâtip Üye                                 Kâtip Üye

                                         Harun Tüfekci                          Bayram Özçelik

                                                Konya                                      Burdur”

Anlaşmanın her iki ülkeye hayırlı olmasını diliyorum.

23’üncü sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Dicle Nehrinden Su Çekilmesi İçin Suriye Topraklarında Pompa İstasyonu Kurulması Konusundaki Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Çevre ile Dışişleri komisyonları raporlarının görüşmelerine başlayacağız.

23.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Dicle Nehrinden Su Çekilmesi İçin Suriye Topraklarında Pompa İstasyonu Kurulması Konusundaki Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Çevre ile Dışişleri Komisyonları Raporları (1/956) (S. Sayısı: 644) (xx)

BAŞKAN - Komisyon ve Hükûmet yerinde.

Komisyon raporu 644 sıra sayısıyla bastırılıp dağıtılmıştır.

Tasarının tümü üzerinde Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına Balıkesir Milletvekili Sayın Hüseyin Pazarcı.

Buyurun. (CHP sıralarından alkışlar)

CHP GRUBU ADINA HÜSEYİN PAZARCI (Balıkesir) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Dicle Nehrinden Su Çekilmesi İçin Suriye Topraklarında Pompa İstasyonu Kurulması Konusundaki Mutabakat Zaptı’yla ilgili olarak Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına söz aldım. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Değerli Başkan, sayın milletvekilleri; az önce de genel bir şekilde Suriye’yle sınıraşan sulara ilişkin konuda değindiğim gibi bu su konusunun miktar olayları ve kalite ve diğer hususlar bir arada alınmadığı takdirde Türkiye'nin ulusal çıkarları bakımından ödün verilmiş olması gibi bir sonuç doğmaktadır. Elimizdeki mutabakat zaptı da bu nitelikte bir mutabakat zaptıdır.

Söz konusu olan, Türkiye ile Suriye arasında sınır oluşturan Dicle suyundan Suriye’ye bir su verilmesi sorunu olmaktadır. Hâlbuki daha önce, bir önceki konuşmamda ifade ettiğim gibi, Suriye, Fırat üzerinden esasen su beklemekteydi ve ona 500 metreküp/saniye bir su verilmesi yoluna gidilmişti. Ancak, Suriye bununla yetinmeyip Fırat üzerinde başka, daha fazla isteklerde bulunmayı sürdürürken şimdi devreye bu mutabakat zaptıyla ayrıca Dicle Nehri’nden de su çekme hakkını elde etmiş olmaktadır ve dolayısıyla daha önce yapılan 1987 anlaşmasında Suriye’nin 500 metreküp/saniye suyla yetinmesi gerektiği hususundaki Türk görüşü burada yılda en fazla 1 milyar 250 milyon metreküp su kullanabilme hakkını ilave olarak Suriye’ye Dicle üzerinden tanımak suretiyle Suriye’ye verilecek su konusunda bugüne kadar Türkiye'nin takındığı tutum aşılmıştır, ötesine gidilmiştir ve bunun pazarlığı böyle parça parça yapıldığı için, bir bütün içinde ele alınmadığı için doğru bir şekilde de yapılmamış görünmektedir. Gerçi bu mutabakat zaptıyla “Dicle’den Suriye’ye verilecek ek su miktarı konusunda ileride nihai bir tahsis anlaşmasına varılırsa -6’ncı madde bunu söylüyor- bu miktar yine bu nihai tahsisten düşülecektir.”

                                  

(x) Açık oylama kesin sonuçlarını gösteren tablo tutanağa eklidir.

(xx) 644 S. Sayılı Basmayazı tutanağa eklidir.

demek suretiyle “Bunu böyle devreye sokacağız, hiç alınmamış saymayacağız.” meali ortaya çıkmakla birlikte, böyle parça parça su verilmesi yoluyla Dicle üzerinden de bugün Suriye’ye ek bir tahsis yoluna gidilmiştir ve dolayısıyla Türkiye'nin bugünkü ulusal çıkarlarına bugüne kadar savunduğu görüşlere aykırı bir konuma düşülmüştür. Sadece Çevre Bakanlığı çerçevesinde bu tür işler ele alındığı zaman, bir bütün siyasi tutum içinde değerlendirilmediği zaman bu tür risklerle karşılaşmamız hep konu olabilecektir, olmaktadır. Dolayısıyla, burada da Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak bir hata yapıldığı görüşündeyiz.

Oyumuzun “Ret” olacağını yine ifade etmek istiyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN – Teşekkür ederim Sayın Pazarcı.

Maddelerine geçilmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

1’inci maddeyi okutuyorum:

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE SURİYE ARAP CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA DİCLE NEHRİNDEN SU ÇEKİLMESİ İÇİN SURİYE TOPRAKLARINDA POMPA İSTASYONU KURULMASI KONUSUNDAKİ MUTABAKAT ZAPTININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- (1) 23 Aralık 2009 tarihinde Şam’da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Dicle Nehrinden Su Çekilmesi İçin Suriye Topraklarında Pompa İstasyonu Kurulması Konusundaki Mutabakat Zaptı”nın onaylanması uygun bulunmuştur.

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

2’nci maddeyi okutuyorum:

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

3’üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Tasarının tümü açık oylamaya tabidir.

Açık oylamanın elektronik oylama cihazıyla yapılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Oylama için bir dakika süre veriyorum ve oylama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN – Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Dicle Nehrinden Su Çekilmesi İçin Suriye Topraklarında Pompa İstasyonu Kurulması Konusundaki Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı açık oylama sonucu:

“Kullanılan Oy Sayısı:    202

Kabul                           :   190

Ret                               :     11

Çekimser                     :  1 (x)

                                            Kâtip Üye                                 Kâtip Üye

                                         Harun Tüfekci                          Bayram Özçelik

                                                Konya                                      Burdur”

Anlaşmanın her iki ülkeye hayırlı olmasını diliyorum.

                                  

(x) Açık oylama kesin sonuçlarını gösteren tablo tutanağa eklidir.

24’üncü sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti İle Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Geri Kabul Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

24.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Rusya Federasyonu Hükûmeti Arasında Geri Kabul Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/1007) (S. Sayısı: 649) (x)

BAŞKAN – Komisyon ve Hükûmet yerinde.

Komisyon raporu 649 sıra sayısıyla bastırılıp dağıtılmıştır.

Tasarının tümü üzerinde söz talebi yoktur.

Maddelerine geçilmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

1’inci maddeyi okutuyorum:

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE RUSYA FEDERASYONU HÜKÜMETİ ARASINDA GERİ KABUL ANLAŞMASININ ONAYLANMASINININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- (1) 18 Ocak 2011 tarihinde Moskova’da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Geri Kabul Anlaşması”nın onaylanması uygun bulunmuştur.

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

2’nci maddeyi okutuyorum:

MADDE 2- (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

3’üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE 3- (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Tasarının tümü açık oylamaya tabidir.

Açık oylamanın elektronik oylama cihazıyla yapılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Oylama için bir dakika süre veriyorum ve oylama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN – Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Geri Kabul Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı açık oylama sonucu:

“Kullanılan Oy Sayısı : 200

Kabul                           :  200 (xx)

                                            Kâtip Üye                                 Kâtip Üye

                                         Harun Tüfekci                          Bayram Özçelik

                                                Konya                                      Burdur”

                                  

(x) 649 S. Sayılı Basmayazı tutanağa eklidir.

(xx) Açık oylama kesin sonuçlarını gösteren tablo tutanağa eklidir.

Sayın milletvekilleri, 25’inci sırada yer alan, 651 sıra sayılı, Samsun Limanı (Türkiye Cumhuriyeti) ve Kavkaz Limanı (Rusya Federasyonu) Üzerinden Demiryolu Feribotu ile Uluslararası Karma Taşımacılığın Organize Edilmesi Hakkında Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlıyoruz.

25.- Samsun Limanı (Türkiye Cumhuriyeti) ve Kavkaz Limanı (Rusya Federasyonu) Üzerinden Demiryolu Feribotu ile Uluslararası Karma Taşımacılığın Organize Edilmesi Hakkında Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ve Rusya Federasyonu Hükûmeti Arasında Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/941) (S. Sayısı: 651)

BAŞKAN – Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

26’ncı sırada yer alan, 660 sıra sayılı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Bitki Karantinası Alanında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlıyoruz.

26.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Rusya Federasyonu Hükûmeti Arasında Bitki Karantinası Alanında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/910) (S. Sayısı: 660)

BAŞKAN – Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

27’nci sırada yer alan, 668 sıra sayılı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Petrol Alanında İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlıyoruz.

27.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Rusya Federasyonu Hükûmeti Arasında Petrol Alanında İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/793) (S. Sayısı: 668)

BAŞKAN – Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

28’inci sırada yer alan, 669 sıra sayılı Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ile Rusya Federasyonu İçişleri Bakanlığı Arasında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlıyoruz.

28.- Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ile Rusya Federasyonu İçişleri Bakanlığı Arasında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/943) (S. Sayısı: 669)

BAŞKAN – Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

29’uncu sırada yer alan, 670 sıra sayılı Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ile Rusya Federasyonu Uyuşturucu Trafiği Kontrolü Federal Servisi Arasında Uyuşturucu, Psikotrop ve Ara Kimyasal Maddelerin Kaçakçılığı ile Mücadelede İşbirliği Hususunda Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlıyoruz.

29.- Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ile Rusya Federasyonu Uyuşturucu Trafiği Kontrolü Federal Servisi Arasında Uyuşturucu, Psikotrop ve Ara Kimyasal Maddelerin Kaçakçılığı ile Mücadelede İşbirliği Hususunda Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/945) (S. Sayısı: 670)

BAŞKAN – Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

30’uncu sırada yer alan, 645 sıra sayılı Türkiye Cumhuriyeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Arasında Stratejik Ortaklık ve Karşılıklı Yardım Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlıyoruz.

30.- Türkiye Cumhuriyeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Arasında Stratejik Ortaklık ve Karşılıklı Yardım Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/979) (S. Sayısı: 645)

BAŞKAN – Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

31’inci sırada yer alan, 650 sıra sayılı Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Yeni Zelanda Hükümeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığına Engel Olma Anlaşması ve Eki Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlıyoruz.

31.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Yeni Zelanda Hükûmeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığına Engel Olma Anlaşması ve Eki Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/921) (S. Sayısı: 650)

BAŞKAN – Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

32’nci sırada yer alan, 656 sıra sayılı Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Irak Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı Arasında Bitki Koruma ve Karantina Alanında işbirliği Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlıyoruz.

32.- Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Irak Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı Arasında Bitki Koruma ve Karantina Alanında İşbirliği Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/950) (S. Sayısı: 656)

BAŞKAN – Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

33’üncü sırada yer alan, 657 sıra sayılı Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Irak Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı Arasında Tarım Alanında Ekonomik, Bilimsel ve Teknik İşbirliği Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlıyoruz.

33.- Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Irak Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı Arasında Tarım Alanında Ekonomik, Bilimsel ve Teknik İşbirliği Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/894) (S. Sayısı: 657)

BAŞKAN – Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

34’üncü sırada yer alan, 658 sıra sayılı Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Irak Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı Arasında Hayvan Sağlığı Alanında İşbirliği Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlıyoruz.

34.- Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Irak Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı Arasında Hayvan Sağlığı Alanında İşbirliği Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/885) (S. Sayısı: 658)

BAŞKAN – Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

35’inci sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Meteoroloji Alanında Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Çevre ve Dışişleri komisyonları raporlarının görüşmelerine başlayacağız.

35.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ve Suriye Arap Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Meteoroloji Alanında Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/862) (S. Sayısı: 659) (x)

BAŞKAN – Komisyon? Yerinde.

Hükûmet? Yerinde.

Komisyon raporu 659 sıra sayısıyla bastırılıp dağıtılmıştır.

Tasarının tümü üzerinde söz talebi yoktur.

Maddelerine geçilmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

1’inci maddeyi okutuyorum:

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ VE SURİYE ARAP CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA METEOROLOJİ ALANINDA MUTABAKAT ZAPTININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- (1) 23 Aralık 2009 tarihinde Şam’da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Meteoroloji Alanında Mutabakat Zaptı”nın onaylanması uygun bulunmuştur.

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

2’nci maddeyi okutuyorum:

MADDE 2- (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

3’üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE 3- (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Tasarının tümü açık oylamaya tabidir.

Açık oylamanın elektronik oylama cihazıyla yapılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

                                 

(x) 659 S. Sayılı Basmayazı tutanağa eklidir.

Oylama için bir dakika süre veriyorum ve oylama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN – Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Meteoroloji Alanında Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı açık oylama sonucu:

“Kullanılan Oy Sayısı :  201

Kabul                           :  201 (x)

                                            Kâtip Üye                                 Kâtip Üye

                                         Harun Tüfekci                          Bayram Özçelik

                                                Konya                                      Burdur”

36’ncı sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Bakanlığı ile Suriye Arap Cumhuriyeti Enformasyon Bakanlığı Arasında Basın Yayın Alanlarında İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

36.- Türkiye Cumhuriyeti Devlet Bakanlığı ile Suriye Arap Cumhuriyeti Enformasyon Bakanlığı Arasında Basın Yayın Alanlarında İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/954) (S. Sayısı: 661) (xx)

BAŞKAN – Komisyon ve Hükûmet yerinde.

Komisyon raporu 661 sıra sayısıyla bastırılıp dağıtılmıştır.

Tasarının tümü üzerinde Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına Balıkesir Milletvekili Hüseyin Pazarcı.

Buyurun efendim.

CHP GRUBU ADINA HÜSEYİN PAZARCI (Balıkesir) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 661 sıra sayılı Türkiye Cumhuriyeti Devlet Bakanlığı ile Suriye Arap Cumhuriyeti Enformasyon Bakanlığı Arasında Basın Yayın Alanlarında İşbirliği Protokolü konusunda Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına söz aldım. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Değerli milletvekilleri, Suriye ile Türkiye arasında olumlu ilişkilerin gelişmesi, partimizin de arzusudur, temennisidir, desteklediği bir husustur normalde. Ancak, bu desteği bazen konu itibarıyla bir denetlememiz gerekmektedir. Örneğin, sözünü ettiğimiz eldeki iş birliği protokolü, normalde basın mensupları arasında, medya birimleri, kurumları arasında iş birliğini öngörmek suretiyle olumlu bir yaklaşımı sergilemektedir. Ancak, değerli milletvekilleri, burada size hatırlatmak istediğim bir madde, daha doğrusu iki madde ve onun uygulamasına yönelik bir olayı nakledeceğim ve ona bağlı olarak sizlere birtakım öneriler getireceğim.

En başta, buradaki 2’nci maddede, bu protokolde, taraflar basılı materyal ve bilgi değişimini teşvik edeceklerini öngörüyorlar ve gazeteler, haber ajansları yanında diğer bilgi servisleri arasındaki iş birliğini de desteklemeyi kabul ediyorlar. 3’üncü maddede ise görsel, işitsel ve basılı materyal değişimini kabul ediyorlar, öngörüyorlar; bunda, özünde bir noksanlık yok, bir kusur yok. Fakat, sayın milletvekilleri, bundan birkaç gün önce, AB-Türkiye Karma Komisyonu Hatay’da toplandığında, bir günlüğüne Suriye’ye de geçiş yapıyorlar ve sınırda, hem bizim arkadaşımız milletvekillerine hem de Avrupa Birliği milletvekillerine bir materyal dağıtılıyor, basılı materyal;

                                  

(x) Açık oylama kesin sonuçlarını gösteren tablo tutanağa eklidir.

(xx) 661 S. Sayılı Basmayazı tutanağa eklidir.

Suriye haritası ve Suriye haritası üzerinde -Turizm Bakanlığının hazırladığı ve dağıttığı bir harita- Hatay Suriye’de gösteriliyor. Dolayısıyla, ülkemizin bir parçası olan, 1939’da yapılan antlaşmalarla da teyidi yapılan, ülkemizin bütünlüğüne aykırı bu tür bir haritanın kabulü mümkün olamaz Türkiye bakımından. Bu çerçevede, bu protokol vesilesiyle biz size şunu öneririz: “Suriye’ye biz bu protokolü şu olaydaki nedenle kabul etmiyoruz. Özü, esası karşı olduğumuz bir veri değildir ama böyle hareketlere devam ederseniz biz bunları kabul edemeyiz.” demek ve bir nota verilmesini düşünmemiz lazım. Bir notayla, ülkemizin bütünlüğüne ilişkin bu veri üzerinde hassasiyetle durmazsak bunların, bu tür iddiaların günbegün devreye zaman zaman en azından sokulması şekliyle, durumlarla hep karşı karşıya kalacağız ve ülkemiz üzerindeki egemenliğimize ilişkin tereddütler yaratma gibi bir durum ortaya çıkabilecektir. Dolayısıyla, biz bu protokole “ret” vereceğiz ve sizlerin de bu yönde düşünmesini temenni ediyoruz.

Hepinize saygılar sunuyorum. (CHP ve MHP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN – Teşekkür ederim Sayın Pazarcı.

Maddelerine geçilmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

1’inci maddeyi okutuyorum:

TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLET BAKANLIĞI İLE SURİYE ARAP CUMHURİYETİ ENFORMASYON BAKANLIĞI ARASINDA BASIN YAYIN ALANLARINDA İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜNÜN ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- (1) 8 Mayıs 2010 tarihinde İstanbul’da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Devlet Bakanlığı ile Suriye Arap Cumhuriyeti Enformasyon Bakanlığı Arasında Basın Yayın Alanlarında  İşbirliği Protokolü”nün onaylanması uygun bulunmuştur.

BAŞKAN - Kabul edenler…  Kabul etmeyenler…  Kabul edilmiştir.

2’nci maddeyi okutuyorum:

MADDE 2- (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN - Kabul edenler…  Kabul etmeyenler…  Kabul edilmiştir.

3’üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE 3- (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN - Kabul edenler…  Kabul etmeyenler…  Kabul edilmiştir.

Tasarının tümü açık oylamaya tabidir.

Açık oylamanın elektronik oylama cihazıyla yapılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler…  Kabul etmeyenler…  Kabul edilmiştir.

Oylama için bir dakika süre veriyorum ve oylama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Bakanlığı ile Suriye Arap Cumhuriyeti Enformasyon Bakanlığı Arasında Basın Yayın Alanlarında İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı açık oylama sonucu:

“Kullanılan Oy Sayısı :  216

Kabul                           :  210

Ret                               :  6 (x)

                                            Kâtip Üye                                 Kâtip Üye

                                         Harun Tüfekci                          Bayram Özçelik

                                                Konya                                      Burdur”

                                  

(x) Açık oylama kesin sonuçlarını gösteren tablo tutanağa eklidir.

Anlaşmanın her iki ülkeye de hayırlar getirmesini diliyorum.

Gündemin 37’nci sırasında bulunan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Sırbistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Teknik ve Mali İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlıyoruz.

37.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ve Sırbistan Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Teknik ve Mali İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/908) (S. Sayısı: 662)

BAŞKAN – Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

Gündemin 38’inci sırasında bulunan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Karadağ Hükümeti Arasında TİKA Program Koordinasyon Ofisinin Faaliyetlerine İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlıyoruz.

38.- Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Karadağ Hükûmeti Arasında TİKA Program Koordinasyon Ofisinin Faaliyetlerine İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Dışişleri Komisyonu Raporu (1/969) (S. Sayısı: 665)

BAŞKAN – Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

Saygıdeğer milletvekilleri, bundan sonra da komisyonların bulunamayacağı anlaşıldığından, kanun tasarı ve teklifleri ile komisyonlardan gelen diğer işleri sırasıyla görüşmek için, 10 Mart 2011 Perşembe günü, alınan karar gereğince saat 14.00’te toplanmak üzere birleşimi kapatıyorum.

Sizlere ve bizleri izleyen vatandaşlarımıza hayırlı akşamlar diliyorum.

 

Kapanma Saati: 17.14