Normal 45115 2 4 2009-05-07T13:16:00Z 2009-05-07T13:16:00Z 1 13944 79485 TBMM 662 186 93243 11.5606 Clean Clean 0 0 nk 0 nk 0 0 false false false 0 nk 0 nk MicrosoftInternetExplorer4

          

DÖNEM: 23                            CİLT: 42                    YASAMA YILI: 3

 

 

 

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

TUTANAK DERGİSİ

 

70’inci Birleşim

1 Nisan 2009 Çarşamba

 

 

İ Ç İ N D E K İ L E R

I. - GEÇEN TUTANAK ÖZETİ

       II.  - YOKLAMALAR

III. - GÜNDEM DIŞI KONUŞMALAR

A) MİLLETVEKİLLERİNİN GÜNDEM DIŞI KONUŞMALARI

1.- İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz’ın, ekonomik-sosyal sorunlar ve çözümlerine ilişkin gündem dışı konuşması

2.- Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu’nun, 2 Nisan Van ilinin düşman işgalinden kurtuluşunun 91’inci yıldönümüne ilişkin gündem dışı konuşması

3.- Kayseri Milletvekili Mehmet Şevki Kulkuloğlu’nun, ülkemizdeki uçuş güvenliğindeki yetersizliklere ilişkin gündem dışı konuşması

IV. - BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI

A) TEZKERELER

1.- Çek Cumhuriyeti Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonunun, Türkiye Büyük Millet Meclisinden bir Parlamento heyetini davetine ilişkin Başkanlık tezkeresi (3/727)

2.- Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Köksal Toptan’ın, Tunus Temsilciler Meclisi Başkanı Foued M’Bazaa’nın, vaki davetine beraberinde bir parlamento heyetiyle icabet etmesine ilişkin Başkanlık tezkeresi (3/728)

3.- Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Köksal Toptan’ın, Bosna-Hersek Parlamentosu Temsilciler Meclisi Başkanı Beriz Belkıc’in, vaki davetine beraberinde bir parlamento heyetiyle icabet etmesine ilişkin Başkanlık tezkeresi (3/729)

V. - KANUN TASARI VE TEKLİFLERİ İLE KOMİSYONLARDAN GELEN DİĞER İŞLER

A) Kanun Tasarı ve Teklifleri

1.- Türk Ticaret Kanunu Tasarısı ve Adalet Komisyonu Raporu (1/324) (S. Sayısı: 96)

2.- Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Kurulması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Raporu (1/675) (S. Sayısı: 330)

3.- Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Devleti Arasındaki Kara Sınırı Boyunca Yapılacak Mayın Temizleme Faaliyetleri ile İhale İşlemleri Hakkında Kanun Tasarısı ve Tarım, Orman ve Köyişleri ile Plan ve Bütçe Komisyonları Raporları (1/543) (S. Sayısı: 263)

4.- Özel Öğretim Kurumları Kanunu ile Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı ve Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Raporu (1/496) (S. Sayısı: 100)

5.- Erişme Kontrollu Karayolları Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Raporu (1/569) (S. Sayısı: 239)

6.- İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç ile Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü ve 38 milletvekilinin, Denizcilik Müsteşarlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifleri ile Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu (2/266, 2/268) (S. Sayısı: 257)

7.- Türk Silahlı Kuvvetlerinde İstihdam Edilecek Sözleşmeli Subay Ve Astsubaylar Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve Millî Savunma Komisyonu Raporu (1/463) (S. Sayısı: 316)

8.- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Savunma Sanayii Alanında İkili İş Birliği Süresince Mübadele Edilen veya Oluşturulan Gizlilik Dereceli Bilgi ve Malzemelerin Karşılıklı Korunması Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/283) (S. Sayısı: 21)

9.- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında İki Taraflı Askeri Teknik İşbirliği Çerçevesinde Kullanılan ve Elde Edilen Fikrî ve Sınaî Mülkiyet Haklarının Karşılıklı Korunmasına İlişkin Müşterek Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/285) (S. Sayısı: 67)

10.- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Bulgaristan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/298) (S. Sayısı: 42)

11.- Uluslararası Karayolu Yolcu ve Eşya Taşımacılığına İlişkin Türkiye Cumhuriyeti ve Portekiz Cumhuriyeti Arasında Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/311) (S. Sayısı: 26)

12.- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Mısır Arap Cumhuriyeti Hükümeti ve Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Turizm Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/328) (S. Sayısı: 29)

13.- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Yemen Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Sağlık Alanında İşbirliğine Dair Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/578) (S. Sayısı: 310)

14.- Türkiye Cumhuriyeti ile Avusturya Cumhuriyeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması ve Eki Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/621) (S. Sayısı: 301)

15.- Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) 2003 Dünya Radyo Komünikasyon Konferansı Sonuç Belgelerinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/333) (S. Sayısı: 306)

16.- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Almanya Federal Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Türkiye’de Bir Türk-Alman Üniversitesinin Kurulmasına Dair Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/632) (S. Sayısı: 311)

17.- Posta Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Raporu (1/491) (S. Sayısı: 230)

18.- Asya-Pasifik Uzay İşbirliği Örgütü (APSCO) Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/367) (S. Sayısı: 114)

19.- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kore Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İktisadi Kalkınma İşbirliği Fonu Kredilerine İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/288) (S. Sayısı: 22)

20.- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Bosna-Hersek Bakanlar Kurulu Arasında İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/292) (S. Sayısı: 40)

21.- Asya Karayolları Ağı Hükümetlerarası Anlaşmasına Katılmamızın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/293) (S. Sayısı: 23)

22.- Uyuşturucu ve Psikotrop Maddelerin Kaçakçılığına Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesinin 17 nci Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Deniz Yoluyla Yapılan Kaçakçılıkla Mücadele Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/295) (S. Sayısı: 78)

23.- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Afganistan İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gümrük Konularında İşbirliği ve Karşılıklı Yardımlaşma Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/302) (S. Sayısı: 80)

24.- Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Arap Devletleri Ligi Genel Sekreterliği Arasında Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/318) (S. Sayısı: 82)

25.- Türkiye Cumhuriyeti ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi Üyesi Ülkeler Arasında Ekonomik İşbirliğine İlişkin Çerçeve Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/322) (S. Sayısı: 70)

26.- Avrupa Konseyi Terörizmin Önlenmesi Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/339) (S. Sayısı: 62)

27.- Irak’a Komşu Devletler Hükümetleri ile Irak Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Terörizm, Sınırlardan Yasadışı Sızmalar ve Örgütlü Suçlarla Mücadele Konularında Güvenlik İşbirliğine İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/347) (S. Sayısı: 73)

28.- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Avustralya Hükümeti Arasında Askeri Alanda İş Birliği Çerçeve Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/368) (S. Sayısı: 135)

29.- Denizde Seyir Güvenliğine Karşı Yasadışı Eylemlerin Önlenmesine Dair Sözleşmeye Ait 2005 Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/379) (S. Sayısı: 87)

30.- Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanlığı ile Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı Arasında Savunma Uzay İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/395) (S. Sayısı: 136)

31.- Çok Uluslu Coğrafi Veri Ortak Üretim Programı Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/525) (S. Sayısı: 134)

32.- Bolu Milletvekili Fatih Metin’in; 491 Sayılı Denizcilik Müsteşarlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Raporu (2/137) (S. Sayısı: 228)

33.- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Hindistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Bilim ve Teknoloji Alanlarında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyon Raporu (1/269) (S. Sayısı: 36)

VI. - OYLAMALAR

1.- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Savunma Sanayii Alanında İkili İş Birliği Süresince Mübadele Edilen veya Oluşturulan Gizlilik Dereceli Bilgi ve Malzemelerin Karşılıklı Korunması Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı’nın oylaması

2.- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında İki Taraflı Askeri Teknik İşbirliği Çerçevesinde Kullanılan ve Elde Edilen Fikri ve Sınai Mülkiyet Haklarının Karşılıklı Korunmasına İlişkin Müşterek Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı’nın oylaması

3.- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Bulgaristan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı’nın oylaması

4.- Uluslararası Karayolu Yolcu ve Eşya Taşımacılığına İlişkin Türkiye Cumhuriyeti ve Portekiz Cumhuriyeti Arasında Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı’nın oylaması

5.- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Mısır Arap Cumhuriyeti Hükümeti ve Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Turizm Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı’nın oylaması

6.- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Yemen Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Sağlık Alanında İşbirliğine Dair Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun Tasarısı’nın oylaması

7.- Türkiye Cumhuriyeti ile Avusturya Cumhuriyeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması ve Eki Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı’nın oylaması

8.- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Almanya Federal Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Türkiye’de Bir Türk-Alman Üniversitesinin Kurulmasına Dair Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun Tasarısı’nın oylaması

9.- Asya Karayolları Ağı Hükümetlerarası Anlaşmasına Katılmamızın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı’nın oylaması

10.- Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Arap Devletleri Ligi Genel Sekreterliği Arasında Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı’nın oylaması

11.- Türkiye Cumhuriyeti ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi Üyesi Ülkeler Arasında Ekonomik İşbirliğine İlişkin Çerçeve Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı’nın oylaması

12.- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Avustralya Hükümeti Arasında Askeri Alanda İş Birliği Çerçeve Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı’nın oylaması

13.- Denizde Seyir Güvenliğine Karşı Yasadışı Eylemlerin Önlenmesine Dair Sözleşmeye Ait 2005 Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı’nın oylaması

14.- Çok Uluslu Coğrafi Veri Ortak Üretim Programı Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı’nın oylaması

VII. - YAZILI SORULAR VE CEVAPLARI

1.- İzmir Milletvekili Ahmet Ersin’in, bir firmanın yöneticilerinin rüşvet dağıttığı iddialarına ilişkin Başbakandan sorusu ve Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in cevabı (7/4763) (Ek cevap)

2.- Giresun Milletvekili Murat Özkan’ın, bir Alman şirketinin rüşvet verdiği iddialarına ilişkin sorusu ve Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in cevabı (7/5309) (Ek cevap)

3.- Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk’un, Abdullah Öcalan’ın cezaevindeki durumuna ilişkin Başbakandan sorusu ve Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in cevabı (7/5906) (Ek cevap)

4.- Adana Milletvekili Nevingaye Erbatur’un, Adana’da gözaltına alınan ve ceza ve tutukevlerinde kalan çocuklara ilişkin sorusu ve Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in cevabı (7/6486)

5.- Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman’ın, stajyer avukatların kurslara katılmasına imkan verilmesine ilişkin sorusu ve Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in cevabı (7/6647)

6.- Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan’ın, infaz koruma memurlarının özlük haklarına ilişkin sorusu ve Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in cevabı (7/6649)

7.- İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu’nun, reel sektöre yönelik tedbirlere ilişkin sorusu ve Sanayi ve Ticaret Bakanı  Mehmet Zafer Çağlayan’ın cevabı (7/6745)

8.- Kütahya Milletvekili Alim Işık’ın, KOBİ’ler için açılan mali destek programına ilişkin sorusu ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Mehmet Zafer Çağlayan’ın cevabı (7/6880)

9.- Adana Milletvekili Hulusi Güvel’in, Adana’da “Cansuyu” kredisinden faydalanan esnaf ve sanatkâra ilişkin sorusu ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Mehmet Zafer Çağlayan’ın cevabı (7/6986)

10.- Adana Milletvekili Nevingaye Erbatur’un, kadın sığınma evlerine, Kadın istihdamına,

- Bursa Milletvekili Kemal Demirel’in, Siirt’teki yatırımlara, Kars’taki yatırımlara,

İlişkin soruları ve Devlet Bakanı Nimet Çubukçu’nun cevabı (7/7062), (7/7063), (7/7064), (7/7065)

11.- Batman Milletvekili Ayla Akat Ata’nın, Batman’daki kadın intiharlarına ilişkin sorusu ve Devlet Bakanı Nimet Çubukçu’nun cevabı (7/7182)

12.- Amasya Milletvekili Hüseyin Ünsal’ın, ABD’deki tedavi giderlerine ilişkin sorusu ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın cevabı (7/7288)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I.- GEÇEN TUTANAK ÖZETİ

TBMM Genel Kurulu saat 15.00’te açıldı.

 

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu’nun helikopter kazası sonucu vefatı münasebetiyle bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

 

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin gündem dışı bir açıklamada bulundu; Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici, Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Sivas Milletvekili Mehmet Mustafa Açıkalın grupları adına; Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Adana Milletvekili Kürşat Atılgan, Sivas Milletvekili Selami Uzun, Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş, İzmir Milletvekili Kamil Erdal Sipahi, Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Sivas Milletvekili Osman Kılıç, Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, Sivas Milletvekili Hamza Yerlikaya, Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, Konya Milletvekili Sami Güçlü, Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak şahısları adına, aynı konuda görüşlerini belirttiler.

 

Bulgaristan Ulusal Meclisi Başkanı Georgi Pirinski ve beraberindeki heyetin ülkemizi ziyaret etmesine ilişkin Başkanlık tezkeresi Genel Kurulun bilgisine sunuldu.

 

Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemür ve 21 milletvekilinin, üzüm tarımında ve üzümcülük sektöründeki sorunların araştırılarak (10/332),

Cumhuriyet Halk Partisi Grubu Adına Grup Başkanvekili Ankara Milletvekili Hakkı Suha Okay’ın (10/333),

Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu Adına Grup Başkanvekilleri Kocaeli Milletvekili Nihat Ergün, Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, Giresun Milletvekili Nurettin Canikli, Hatay Milletvekili Sadullah Ergin ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ’ın (10/334),

Milliyetçi Hareket Partisi Grubu Adına Grup Başkanvekilleri Mersin Milletvekili Mehmet Şandır ve İzmir Milletvekili Oktay Vural’ın (10/335),

Sivas Milletvekili ve Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazası ve kurtarma çalışmalarının tüm yönleriyle araştırılarak benzer durumların yaşanmaması için,

Alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergeleri Genel Kurulun bilgisine sunuldu; önergelerin gündemdeki yerlerini alacağı ve ön görüşmelerinin sırası geldiğinde yapılacağı açıklandı.

 

Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunun on yedi üyeden oluşmasına ve Komisyon üye dağılımının Adalet ve Kalkınma Partisi Grubuna on üye, Cumhuriyet Halk Partisi Grubuna üç üye, Milliyetçi Hareket Partisi Grubuna iki üye, Demokratik Toplum Partisi Grubuna bir üye, bağımsızlara da bir üye şeklinde olmasına; gündemin “Kanun Tasarı ve Teklifleri ile Komisyonlardan Gelen Diğer İşler” kısmının 120, 152, 154, 155, 156, 159, 160, 161, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 180, 181, 182, 183, 184, 185 ve 186’ncı sıralarında bulunan, 258, 280, 286, 289, 290, 309, 317, 318, 327, 325, 326, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339, 340, 341, 342, 345, 346, 347, 348, 349, 350 ve 351 sıra sayılı Kanun Tasarılarının, bu kısmın 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99 ve 100’üncü sıralarına alınarak diğer işlerin sırasının buna göre teselsül ettirilmesine; Genel Kurulun 31 Mart 2009 Salı günkü birleşiminde “Başkanlığın Genel Kurula Sunuşları”ndan sonra diğer konuların görüşülmemesine, 1 Nisan 2009 Çarşamba günkü birleşiminde sözlü soruların görüşülmemesine;     6 Nisan 2009 Pazartesi günü saat 15.00’te toplanmasına, bu birleşimde, ülkemizi ziyaret etmekte olan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama’nın konuşma yapmasına, bu konuşmanın tamamlanmasından sonra diğer konuların görüşülmemesine ilişkin Danışma Kurulu önerisi kabul edildi.

 

1 Nisan 2009 Çarşamba günü saat 15.00’te toplanmak üzere birleşime 16.51’de son verildi.

 

 

 

Meral AKŞENER

 

 

 

Başkan Vekili

 

 

 

 

 

 

Murat ÖZKAN

 

Yusuf COŞKUN

 

Giresun

 

Bingöl

 

Kâtip Üye

 

Kâtip Üye

 

 

1 Nisan 2009 Çarşamba

BİRİNCİ OTURUM

Açılma Saati: 15.00

BAŞKAN: Başkan Vekili Meral AKŞENER

KÂTİP ÜYELER: Yusuf COŞKUN (Bingöl), Murat ÖZKAN (Giresun)

BAŞKAN – Türkiye Büyük Millet Meclisinin 70’inci Birleşimini açıyorum.

II.- YOKLAMA

BAŞKAN – Elektronik cihazla yoklama yapacağız.

Yoklama için üç dakika süre vereceğim.

Sayın milletvekillerinin oy düğmelerine basarak salonda bulunduklarını bildirmelerini, bu süre içerisinde elektronik sisteme giremeyen milletvekillerinin salonda hazır bulunan teknik personelden yardım istemelerini, buna rağmen sisteme giremeyen üyelerin ise yoklama pusulalarını görevli personel aracılığıyla üç dakikalık süre içerisinde Başkanlığa ulaştırmalarını rica ediyorum.

Yoklama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla yoklama yapıldı)

BAŞKAN – Toplantı yeter sayısı yoktur.

Birleşime on dakika ara veriyorum.

 

Kapanma Saati: 15.06

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İKİNCİ OTURUM

Açılma Saati: 15.20

BAŞKAN: Başkan Vekili Meral AKŞENER

KÂTİP ÜYELER: Yusuf COŞKUN (Bingöl), Murat ÖZKAN (Giresun)

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 70’inci Birleşiminin İkinci Oturumunu açıyorum.

II.- YOKLAMA

BAŞKAN – Yapılan ilk yoklamada toplantı yeter sayısı bulunamamıştı.

Şimdi elektronik cihazla tekrar yoklama yapacağız. Yoklama için üç dakika süre vereceğim.

Yoklama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla yoklama yapıldı)

BAŞKAN – Toplantı yeter sayısı vardır, görüşmelere başlıyoruz.

Gündeme geçmeden önce üç sayın milletvekiline gündem dışı söz vereceğim.

Gündem dışı ilk söz, ekonomik-sosyal sorunlar ve çözümleri hakkında söz isteyen İstanbul Milletvekili Sayın Esfender Korkmaz’a aittir.

Buyurun Sayın Korkmaz. (CHP sıralarından alkışlar)

Süreniz beş dakika.

III.- GÜNDEM DIŞI KONUŞMALAR

A) Milletvekillerinin Gündem Dışı Konuşmaları

1.- İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz’ın, ekonomik-sosyal sorunlar ve çözümlerine ilişkin gündem dışı konuşması

ESFENDER KORKMAZ (İstanbul) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; saygılar sunuyorum.

Değerli milletvekilleri, dünyada ve Türkiye’de mevcut olan ekonomik krizle ilgili iki açıdan değerlendirme yapmak istiyorum. Bunlardan birisi piyasa-devlet dengesinin bozulması, diğeri de sektörel dengenin bozulması.

Değerli milletvekilleri, dünyada 2007’nin son aylarında başlayan ekonomik kriz, finansal kriz, bugün bütün dünyayı ve özellikle de Türkiye’yi önemli ölçüde etkilemiştir. Bu dünya krizinin ve Türkiye’deki krizin temel nedenlerinden birisi piyasa ile devlet arasındaki dengenin bozulmasıdır.

Değerli arkadaşlar, dünyada spekülatif fonlar, sıcak para daha rahat hareket etsin diye küreselleşme sürecini bir araç olarak kullandı ve devletin güçsüzleşmesine, devlet müdahalelerinin azalmasına yol açtı. Bu açıdan daha rahat hareket edebilmek için, spekülatif sermaye, devleti âdeta dışladı.

BAŞKAN – Hocam, bir saniye.

Sayın milletvekilleri, Genel Kurulda büyük bir uğultu var, sizleri sessizliğe davet ediyorum.

Buyurun Sayın Hocam.

ESFENDER KORKMAZ (Devamla) – Şimdi, değerli arkadaşlar, Türkiye’de de dün açıklanan 2008 son çeyreğindeki eksi 6,2 büyüme oranı, Türkiye’de kriz polemiğini ortadan kaldırdı.

Arkadaşlar, bu kriz polemiğini bugüne kadar sürdürmemiz yanlış çünkü Türkiye’de ekonomik kriz, artık bir depresyona dönüştü. Kriz, yalnızca ekonomik alanda ortaya çıkan sorunlardır ama bugün Türkiye’de sosyal alanda da önemli sorunlar ortaya çıkmıştır. Bunlardan birisi, işsiz sayısındaki artıştır. 2008 yılında 838 bin kişi resmî anlamda işsiz kaldı, 548 bin kişi de iş bulma umudunu kaybedenler, iş aramayanlar ama gerçek işsizler olmak üzere toplam 1 milyon 386 bin arttı işsiz sayısı. Yani kriz, bir yerde sosyal yapıyı da olumsuz etkiledi. İşsiz sayısının artmasıyla kriz arasında olumsuz bir kısır döngü ilişkisi var. Ekonomik kriz işsiz sayısının artmasına neden oluyor, işsiz sayısı arttıkça da toplam talep azalıyor ve talep azaldıkça ekonomik kriz daha çok artıyor, üretim düşüyor. Neticede, bir kısır döngü oluştu ekonomik kriz ile işsiz sayısı arasında.

Değerli arkadaşlar, Türkiye'de 9 milyon kayıtsız çalışan var. Eğer biz, istihdam vergi ve primlerini yüzde 40’lar düzeyinden yüzde 25 düzeyine, Avrupa düzeyine indirirsek, bu 9 milyon kişiyi, yani kayıtsız çalışan 9 milyon insanın önemli bir kısmını kayıt altına alabiliriz. Bu, aynı zamanda devlet gelirinin, prim gelirinin de artması demektir. Onun için bir an önce istihdam yükünü düşürmemiz gerekiyor.

Biz İktisatlılar Vakfı olarak İstanbul’da bir araştırma yaptık. Anket sonuçlarına göre, İstanbul halkının yüzde 86,9’u bu krizden doğrudan doğruya etkilenmiş, halkın yüzde 70’i borçlu. Dolayısıyla, bu kriz bir yerde sosyal yapıyı da etkiledi ve bir kriz ötesi depresyona dönüştü. Onun için devleti yeniden yapılandırıp devletle piyasa dengesini yeniden kurmamız lazım, devlete yeniden güç vermemiz lazım. Devlet güçsüzleşti, çünkü altyapı elinde kalmadı. Devlet güçsüzleşti, çünkü yabancıya satışlar arttı, yabancıların bankalardaki payı arttı.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN – Bir dakika ek süre veriyorum, tamamlayın lütfen.

ESFENDER KORKMAZ (Devamla) – Artık, sosyal yardımları devlet değil vakıflar yapıyor, siyasi organizasyonlar yapıyor. Bunlar devleti güçsüzleştirdi. Onun için devleti yeniden yapılandırmamız lazım. Eğitimi, sağlığı devletin yeniden ve etkin olarak yapması lazım. Kamu imkânlarını siyasi amaçlarla kullanmaktan vazgeçmeliyiz. Devletin kamu imkânlarını etkin bir şekilde yeniden yapmasını sağlamamız gerekiyor.

Değerli arkadaşlar, zaman yetersizliği dolayısıyla sektörel dengenin bozulmasını başka bir zaman ifade ederim.

Teşekkür ediyorum, saygılar sunuyorum arkadaşlar. (CHP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN – Teşekkür ederim Sayın Korkmaz.

Gündem dışı ikinci söz, 2 Nisan, Van ilinin düşman işgalinden kurtuluşunun 91’inci yıl dönümü münasebetiyle söz isteyen Van Milletvekili Sayın Kayhan Türkmenoğlu’na aittir.

Buyurun Sayın Türkmenoğlu. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

2.- Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu’nun, 2 Nisan Van ilinin düşman işgalinden kurtuluşunun 91’inci yıl dönümüne ilişkin gündem dışı konuşması

KAYHAN TÜRKMENOĞLU (Van) – Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bir tarafında Artos, bir tarafında Süphan, sırtını Erek Dağı’na yaslamış serhat şehrimiz Van ili… Bugün 1 Nisan, Erciş ilçemizin 91’inci kurtuluş yıl dönümünü yaşıyoruz, yarın 2 Nisan, Van’ın kurtuluş yıl dönümünü yaşıyoruz.

Van, Persler, Medler, Asuriler, Urartular, Selçuklular derken, Osmanlıların da bir dönem hâkim sürdüğü topraklardır. Ancak, 16 Mayıs 1915, Rusların istilası sonucu Ermenilerin Taşnak çeteleriyle birlikte Van işgal altındadır.

“Kalk yiğidim kalk, yine dağ başını duman aldı...

Parçalandı bir kıtanın toprakları,

Aslan payını aslan olmayan aldı...

Kalk yiğidim kalk, yine dağ başını duman aldı.” diyor Arif Nihat Asya.

Tabii, bu acı günleri ülkemizin yaşamasını tasvip etmeyiz ancak 14 Mayıs 1915’te işgal edilen Van’da son derece trajik hadiseler yaşanmıştır. 4 bin aile Van’dan göç etmiştir Anadolu topraklarına, Kayseri’ye, Konya’ya, Diyarbakır’a, Elâzığ’a. Sadece Elâzığ yolculuğu iki ay sürmüştür. Bu trajik sahne sonucunda Van Gölü’ne -işgalciler tarafından- 400 vatandaşımızı Van Gölü’nün ortasına bırakıp Van Gölü’nün ortasına gömmüşlerdir. 15 Mayıs-22 Mayıs arasında, yani yedi günlük süre içerisinde Van ilinde tam 30 bin vatandaşımız katledilmiştir. Müslüman vatandaşlarımızı tedavi eden Ermeni  doktoru (Maltızyan) Taşnak çeteleri katletmiş, ibretiâlem olsun diye ağaca asmışlardır. Beş aylık çocuktan 80 yaşındaki Hacı Abdullah Efendi’nin hanımına kadar parçalamışlar ve katletmişlerdir.

Gevaş, Erciş, Özalp, Çatak ilçelerimiz bu acıyı iliklerine kadar yaşamıştır. Merkez Otluca, İskele, Kalecik, Atmaca, Yemlice, Göllü, Gülsünler köyü, Zeve’ye toplanmış, 2 bin vatandaşımızı diri diri toprağa gömmüşlerdir.

Vali Ali Paşa’yı Tiflis’te yakalayıp öldürmüşler ve Vanlı, Vali Ali Paşa’sına da sahip çıkmıştır.

“Ali Paşa giyer kürkü/ Yarı sansar yarı tilki/ Ali Paşa’yı vurmuşlar/ Yıkılsın şu Van’ın mülkü.”

Tarihte kendi valisine sahip çıkan tek il Van’dır.

2 Nisan 1918 Van’ın kurtuluş yıl dönümüdür. Üç yıllık süre içerisinde Rusların güdümüyle Ermeni Taşnak çeteleri tarafından tam 600 bine yakın vatandaşımız katledilmiştir ve 4’üncü Kolordu Van’a girer ve Van’ı tekrar işgalden kurtarır. Geriye yakılmış, yıkılmış, viraneye dönmüş bir şehir kalmıştır. Vanlı ve Müslüman evladı bu trajik sahneyi hiçbir zaman unutmamıştır. Geriye kalan 120 tane kahraman çocuğun hikâyesi, geriye kalan acı, gözyaşı, şehrin sefalet oluşu bir ibretiâlemdir.

Van tabii ki Doğu Anadolu’muzun en güzel, en nadide serhat şehirlerimizden birisidir. Bu şehir bu acıyı tam doksan bir yıl evvel yaşamıştır.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN – Bir dakika ek süre veriyorum, tamamlayın lütfen.

KAYHAN TÜRKMENOĞLU (Devamla) – Aslında 1927 yılında Van ili vilayet oldu ama bu hadise 1918 yılında cereyan etti, tam yüz yıl evvel. Yakın tarihimiz bize önümüzde bir ışık vadetmektedir. Allah bir daha böyle bir acıyı bu millete yaşatmasın. Bu ülkemizin her bir karış toprağı, her vatan evladı, her bir çakıl taşı bizim için önemlidir ve kıymetlidir.

“İnci Van’ım, hoş Van’ım/Dünyada eş Van’ım/Ufkumda doğan şafak/Ruhumda güneş Van’ım/Bin hatıra saklar her köşe bucağın/Gölgesi üzerinden düşmesin al sancağın.”

Hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

BAŞKAN – Teşekkür ederim Sayın Türkmenoğlu.

Gündem dışı üçüncü söz, ülkemizdeki uçuş güvenliğindeki yetersizlikler konusunda söz isteyen Kayseri Milletvekili Sayın Mehmet Şevki Kulkuloğlu’na aittir.

Buyurun Sayın Kulkuloğlu. (CHP sıralarından alkışlar)

3.- Kayseri Milletvekili Mehmet Şevki Kulkuloğlu’nun, ülkemizdeki uçuş güvenliğindeki yetersizliklere ilişkin gündem dışı konuşması

MEHMET ŞEVKİ KULKULOĞLU (Kayseri) – Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; ülkemizdeki uçuş güvenliğindeki yetersizlikler konusunda gündem dışı söz almış bulunmaktayım. Yüce heyeti saygıyla selamlıyorum.

Elim bir kaza sonucunda Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Sayın Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 arkadaşımızı kaybettik. Ailelerinin, yakınlarının, Büyük Birlik Partisi mensuplarının, havacılık camiasının, basın camiasının ve ulusumuzun başı sağ olsun.

Sayın milletvekilleri, dün Meclis Genel Kurulu açılırken bu elim kaza burada, bu kürsüde konuşuldu. Bu konuda Meclisimizde grubu bulunan üç partimiz ayrı ayrı Meclis araştırma önergesi verdi.

Sayın milletvekilleri, dün bu kürsüde konuşan Sayın Bakan bu elim olayı, bu Hükûmetin yaptıklarını anlattı. Sayın Bakan bu kürsüde dedi ki: “Biz haberi saat 16.00’da aldık. Değerli Meclis Başkan Vekili Sayın Nevzat Pakdil beni aradı, 16.00’da olayı öyle öğrendik.”

Olayın meydana gelmesi geçen çarşamba günü 25 Mart 2009 saat 15.30’da. Helikopterde bulunan basın mensubu İhlas Haber Ajansı muhabiri rahmetli İsmail Güneş’in 112 Acil servisi arayarak oradan yardım istemesi de saat 15.45’te. Onun konuşmasıyla olay duyuluyor. Olay öğrenildikten sonra Sayın Bakan saat gece 2’de olay yerine ulaşabiliyor ve üç gün olay yerinde arama ve kurtarma çalışmalarına katılıyor. Ancak ne yazık ki arama-kurtarma çalışmalarından, maalesef, zamanında ve tüm ülke halkını rahatlatacak müspet bir sonuç elde edilemiyor.

6 kişi hayatını kaybetmiştir. İnanan, iman edenler olarak bizler, tabii ki ölümün hak olduğuna ve zamanı geldiğinde kaçınılmaz olduğuna iman etmişiz. Ancak bu iman ediş, bizim başımıza bir iş geldiğinde devlete sığınıp ondan yardım ve çözüm beklememize de engel değildir.

Bu durum göstermektedir ki Hükûmet oradaydı, devleti yönetenler oradaydı ancak devletin oradaki varlığı ve büyüklüğü sonuca yeterince yansımadı, bizlere, vatandaşlarımıza yeterince maalesef hissettirilemedi.

Devletin varlığını hissettirecek olan Hükûmetin yetkilileridir. Ancak bu varlığı hissettirecek olan davranış ise sonuç verecek etkin çalışmadır. 112 Acil serviste çalışanlar eğitimsiz, Türkiye’deki cep telefonu operatörlerinin yer konumlanma servisinden devlet habersiz, vatandaş habersiz. Olayın vuku bulduğunu devletin birimleri değil merhumun yakınları bildirmekte Hükûmete. Türkiye sivil havacılığının Türk hava sahasını kontrolü yetersiz, devlet hava sahasının kontrolünden sorumlu olanların denetimi yetersiz. Uçuşuna müsaade edilen hava araçlarının teknik denetimi yetersiz. Türkiye’deki jeofizik araştırmacılardan ve araştırma teknik ekipmanından ve bunların varlığından ya da yokluğundan Hükûmet habersiz. İşte böyle bir arama-kurtarma çalışması. Bunlar dün konuşuldu. Peki, bugün ne değişti? Yine Türkiye’de helikopterler uçmaya devam ediyor, yine Türkiye’de yurttaşlarımız kaybolma, mahsur kalma ihtimalini taşımaya devam ediyor. Hükûmet, olayı Parlamentoya havale ediyor, dolayısıyla aylar sürecek bir çalışmanın sonucuna bel bağlanıyor, tedbirlerin bunun sonucuna göre alınacağı kanaatine varılıyor. Peki, Meclis araştırması sonuçlanana kadar ne olacak? Bu konuda araştırma yapmak istiyoruz, gelin görün ki sivil havacılık ve hava sahasıyla ilgili soruların cevabını aradığınızda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Uçuş Standartları Belirleme ve Denetim Dairesi -Devlet Hava Meydanları İşletmesi- sorularımızı cevapsız bırakıyor. Neden cevaplanmadığı sorulunca da “Hükûmet tarafından, hiçbir kurum ve kişinin sorularına cevap vermememiz emredildi.” diyorlar. Yetkililerin, sorumluların böyle bir emir ve baskı altında tutulduğu bir ortamda acaba Meclis araştırması hangi sonuçlara ulaşacak, merak ediyorum.

İşte, devlet kurumlarının yetkililerini suskunluğa iten, olayın tedbirlerini zamana havale eden ve eğer varsa bir çalışması bunu bizlerle ve halkımızla paylaşmayan Hükûmeti, burada, konuşmamın geride kalanını bize halkımızın verdiği vekâletle ben de suskun kalarak protesto etmek istiyorum.

Saygılarımla.

(Hatip kürsüde bir süre suskun kaldı)

Saygılar sunuyorum.

BAŞKAN – Teşekkür ediyorum Sayın Kulkuloğlu.

Gündeme geçiyoruz.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığının üç tezkeresi vardır; ayrı ayrı okutup oylarınıza sunacağım:

IV.- BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI

A) Tezkereler

1.- Çek Cumhuriyeti Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonunun, Türkiye Büyük Millet Meclisinden bir Parlamento heyetini davetine ilişkin Başkanlık tezkeresi (3/727)

                                        23.02.2009

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kuruluna

Çek Cumhuriyeti Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden bir parlamento heyetini Çek Cumhuriyeti’ne davet etmektedir.

Söz konusu davete icabet edilmesi hususu, Türkiye Büyük Millet Meclisinin Dış İlişkilerinin Düzenlenmesi Hakkında 3620 Sayılı Kanun’un 6ncı maddesi uyarınca Genel Kurul’un tasviplerine sunulur.

                                                                                                                 Köksal Toptan

                                                                                                     Türkiye Büyük Millet Meclisi

                                                                                                                      Başkanı

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

2.- Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Köksal Toptan’ın, Tunus Temsilciler Meclisi Başkanı Foued M’Bazaa’nın, vaki davetine beraberinde bir parlamento heyetiyle icabet etmesine ilişkin Başkanlık tezkeresi (3/728)

                17 Mart 2009

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kuruluna

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Köksal Toptan’ın, Tunus Temsilciler Meclisi Başkanı Sayın Foued M’Bazaa’nın vaki davetine icabet etmek üzere, beraberinde Parlamento heyetiyle, Tunus’a resmi ziyarette bulunması hususu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Dış İlişkilerinin Düzenlenmesi Hakkında 3620 sayılı Kanun’un 6. Maddesi gereğince Genel Kurul’un tasviplerine sunulur.

                                                                                                                 Köksal Toptan

                                                                                                     Türkiye Büyük Millet Meclisi

                                                                                                                      Başkanı

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

3.- Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Köksal Toptan’ın, Bosna-Hersek Parlamentosu Temsilciler Meclisi Başkanı Beriz Belkıc’in, vaki davetine beraberinde bir parlamento heyetiyle icabet etmesine ilişkin Başkanlık tezkeresi (3/729)

                                31 Mart 2009

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kuruluna

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Köksal Toptan’ın, Bosna-Hersek Parlamentosu Temsilciler Meclisi Başkanı Beriz Belkıc’in davetine icabet etmek üzere, beraberinde bir Parlamento heyetiyle, 9-11 Nisan 2009 tarihlerinde Bosna-Hersek’e resmi ziyarette bulunması hususu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Dış İlişkilerinin Düzenlenmesi Hakkında 3620 sayılı Kanun’un 6. maddesi uyarınca Genel Kurul’un tasviplerine sunulur.

                                                                                                                 Köksal Toptan

                                                                                                     Türkiye Büyük Millet Meclisi

                                                                                                                      Başkanı

BAŞKAN – Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Alınan karar gereğince sözlü soru önergelerini görüşmüyor ve gündemin “Kanun Tasarı ve Teklifleri ile Komisyonlardan Gelen Diğer İşler” kısmına geçiyoruz.

1’inci sırada yer alan, Türk Ticaret Kanunu Tasarısı ve Adalet Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine kaldığımız yerden devam edeceğiz.

V.- KANUN TASARI VE TEKLİFLERİ İLE KOMİSYONLARDAN

GELEN DİĞER İŞLER

A) Kanun Tasarı ve Teklifleri

1.- Türk Ticaret Kanunu Tasarısı ve Adalet Komisyonu Raporu (1/324) (S. Sayısı: 96)

BAŞKAN – Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

2’nci sırada yer alan, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Kurulması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine kaldığımız yerden devam edeceğiz.

2.- Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Kurulması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Raporu (1/675) (S. Sayısı: 330)

BAŞKAN – Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

3’üncü sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Devleti Arasındaki Kara Sınırı Boyunca Yapılacak Mayın Temizleme Faaliyetleri ile İhale İşlemleri Hakkında Kanun Tasarısı ve Tarım, Orman ve Köyişleri ile Plan ve Bütçe Komisyonları Raporları’nın görüşmelerine başlayacağız.

3.- Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Devleti Arasındaki Kara Sınırı Boyunca Yapılacak Mayın Temizleme Faaliyetleri ile İhale İşlemleri Hakkında Kanun Tasarısı ve Tarım, Orman ve Köyişleri ile Plan ve Bütçe Komisyonları Raporları (1/543) (S. Sayısı: 263)

BAŞKAN – Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

4’üncü sırada yer alan, Özel Öğretim Kurumları Kanunu ile Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı ve Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

4.- Özel Öğretim Kurumları Kanunu ile Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı ve Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Raporu (1/496) (S. Sayısı: 100)

BAŞKAN – Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

5’inci sırada yer alan,  Erişme Kontrollu Karayolları Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

5.- Erişme Kontrollu Karayolları Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Raporu (1/569) (S. Sayısı: 239)

BAŞKAN – Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

6’ncı sırada yer alan, İstanbul Milletvekili Sayın Mehmet Domaç ile Antalya Milletvekili Sayın Hüsnü Çöllü ve 38 milletvekilinin, Denizcilik Müsteşarlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifleri ile Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

6.- İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç ile Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü ve 38 milletvekilinin, Denizcilik Müsteşarlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifleri ile Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu (2/266, 2/268) (S. Sayısı: 257)

BAŞKAN – Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

7’nci sırada yer alan, Türk Silahlı Kuvvetlerinde İstihdam Edilecek Sözleşmeli Subay ve Astsubaylar Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Ve Milli Savunma Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

7.- Türk Silahlı Kuvvetlerinde İstihdam Edilecek Sözleşmeli Subay Ve Astsubaylar Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve Millî Savunma Komisyonu Raporu (1/463) (S. Sayısı: 316)

BAŞKAN – Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

8’inci sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Savunma Sanayii Alanında İkili İş Birliği Süresince Mübadele Edilen veya Oluşturulan Gizlilik Dereceli Bilgi ve Malzemelerin Karşılıklı Korunması Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

8.- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Savunma Sanayii Alanında İkili İş Birliği Süresince Mübadele Edilen veya Oluşturulan Gizlilik Dereceli Bilgi ve Malzemelerin Karşılıklı Korunması Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/283) (S. Sayısı: 21)(x)

BAŞKAN – Komisyon? Burada.

Hükûmet? Burada.

Komisyon raporu 21’inci sıra sayısıyla bastırılıp dağıtılmıştır.

Tasarının tümü üzerinde söz isteyen, Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına İstanbul Milletvekili Sayın Şükrü Elekdağ… Yok.

Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına Adana Milletvekili Sayın Kürşat Atılgan… Yok.

Şahıslar adına İzmir Milletvekili Sayın Recai Birgün… Yok.

Van Milletvekili Sayın Gülşen Orhan… Yok.

Bursa Milletvekili Sayın Mehmet Emin Tutan… Yok.

Buyurun Sayın Genç.

Süreniz on dakika.

KAMER GENÇ (Tunceli) – Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; sırada bir sürü kanun varken onları atladık uluslararası sözleşmelere geçtik. Tabii Parlamentoda böyle iktidar grubu ve muhalefet grubu anlaşırsa biraz biz bağımsızların da siyasette zorlanacağımız kesin.

Değerli milletvekilleri, Sovyet Rusya’yla yapılan anlaşmalarla ilgili söz almış bulunuyorum. Biliyorsunuz Sovyetler Birliği’yle bizim ticari ilişkilerimiz çok geniş boyutta, özellikle doğal gaz konusunda Sovyetler Birliği’nden çok büyük miktarda gaz alıyoruz. Şimdi, bu doğal gaz konusunda maalesef şu ana kadar bu Hükûmeti işgal… Yani geçmiş hükûmetler ve bu hükûmetler bu doğal gazın metreküpünü kaça alıyorlar, hangi anlaşmalarla alıyorlar?

BAŞKAN – Sayın Genç, bir dakika.

Tutanaklar açısından söylüyorum, Sovyet Rusya diye bir devlet yok, Rusya Federasyonu var. Tutanaklara geçmesi açısından söyledim.

Buyurun devam edin.

KAMER GENÇ (Devamla) – Tabii. Sağ olun Sayın Başkan. Tabii. Kusura bakmayın.

BAŞKAN – Estağfurullah.

Buyurun.

KAMER GENÇ (Devamla) - Rusya Federasyonu. Tabii, biz, yani bizim yaşımızda Sovyetler Birliği vardı.

BAŞKAN – Dil alışkanlığı olduğunu biliyorum da tutanaklar için söyledim, buyurunuz.

KAMER GENÇ (Devamla) - Doğru, doğru. Çok teşekkür ederim ikazınız için.

Tabii Rusya Federasyonu, ben, şahsen, öteden beri Türkiye’yle ticari yönde ilişki kurarken, bu devletle doğal gaz anlaşmasını yapan siyasi iktidarlar maalesef bunun hangi koşullarda, ne miktarda doğal gaz, bin metreküpünü kaç liraya satıyorlar, bu konuda defalarca biz bu kürsülerde konuştuk, bize cevap verilmedi. Ayrıca Mavi Akım Projesi var. Şimdi, basında yazıldığına göre ikinci Mavi Akım Projesi var. İşte, bakıyorsunuz Hükûmet sıraları bomboş. Çünkü yani evvela Parlamentoya bir bilgi verilmesi lazım. Parlamentoya bilgi verilmeyince burada bizim de olabilir ki sağlıklı bir bilgi sahibi olmamamızdan kaynaklanan bir yanlış değerlendirmemiz olabilir. İşte, maalesef Hükûmet diye bir kurum yok Türkiye Büyük Millet Meclisinde. Hâlâ akılları başına gelmedi. Gittiler seçimde şamarı yediler, vatandaşın şamarını yediler, hâlâ… Yahu gelin şurada oturun be kardeşim. Yani bir milletin karşısında oturacak yüzünüz yoksa, eğer bu Hükûmet buraya da oturma yüzü yoksa o zaman istifa etsin. Yani böyle bir şey olur mu? Gelsin, burada, parlamenterlerin yaptığı konuşmalar nedir bakalım, bunları bir dinlesin. Ee, biz burada bilgi istiyoruz. Şimdi, bir tane, Hükûmet sırasında oturan bir bakan hanımefendi var. Şimdi, kendisi, farz edelim ki bir rahatsızlansa Mecliste başka bakan yok. Böyle bir şey olur mu? Yani, böyle, Parlamentoya saygısız, millete saygısız bir hükûmet olmaz ki değerli milletvekilleri. Biz söylediğimiz zaman, arkadaşlarımız, doğru sanılan şeyleri de kavrayın. Bundan sonra bu koltukları, bu sandalyeleri boş bırakmasınlar.

Şimdi, bakın, sayın milletvekilleri, AKP iktidara geldiği zaman doğal gaz konusunda Azerbaycan ve BP yani İngiliz şirketiyle bir anlaşma yapıldı. Buna göre, eğer Azerbaycan’dan 3 milyar metreküpten fazla doğal gaz alındığı takdirde bin metreküpü 45 liradan Türkiye’ye satacaktı. Maalesef Türkiye kendisine düşen o sözleşme hükümlerini yerine getirmedi, 2007’de ancak birtakım çalışmalara başladı. Onun yerine, bin metreküpünü 45 dolardan alacağı doğal gazı 119 dolara aldı. Orada o kadar büyük imkânlarımız varken, şimdi Sovyetler Birliği’nden bunu, maalesef, bin metreküpünü 324 liraya alıyor ve bunu vatandaşa da bin metreküpünü 652 dolara satıyor. Düşünebiliyor musunuz burada vatandaşın yediği kazığı?

Şimdi, diğer taraftan, maalesef, Hükûmet uluslararası düzeyde, mesela bir aracılık rolüne soyunuyor zaman zaman. İşte, gitti Sovyetler Birliği ile Rasbimi miydi -ismini de tabii unuttum tam söylemeyi- onun arasında “Ben aracılık yapıyorum.” dedi, yani fos çıktı, arkasından Fransa geldi, o arabuluculuğu onlar yaptılar.

Şimdi, maalesef, Türkiye’de, Türkiye Cumhuriyeti devletinin Hükûmeti, uluslararası düzeyde, Türkiye Cumhuriyeti devletini davranışlarıyla büyüten bir davranış içinde değil. İşte çıktı, efendim, İsrail ile Filistin arasında arabuluculuğa soyundu, maalesef sonuç ortada. Arap ülkeleri ile İsrail arasındaki arabuluculuğa soyundu, maalesef sonuç ortada.

Değerli milletvekilleri, bakın, şimdi, bu Türkiye Cumhuriyeti devleti büyük bir devlet. Bu büyük devletin şanına, şöhretine uygun bir dış politika uygulamasını yapmamız lazım. Uluslararası düzeyde, işte bugün İngiltere’de G-20’ler toplantısına gidiliyor. Burada büyük devletlerin istekleri nedir, ekonomide bunlar neler istiyorlar Türkiye’den; bizim milletvekili olarak hiçbir konuda bilgimiz yok. Bir Dışişleri Bakanı var, varlığıyla yokluğu hiç hissedilmiyor. Yani bundan önce, AKP İktidarından önce, burada, Dışişleri Bakanları zaman zaman gelir, Mecliste, devletin çeşitli devletlerle olan ilişkilerinde burada bilgi verirlerdi. Burada gündem dışı konuşma yaparlardı, partiler ve milletvekilleri bu bilgilere karşı, çıkıp da düşüncelerini söylerlerdi. Ee, şimdi, bir Türkiye’nin dış işleri politikasını kim belirliyor kim belirlemiyor, belli değil. Ahmet Davutoğlu diye birisi çıkmış ortaya; kimdir bu adam, ne iş yapıyor, bu devletin hangi dış politikasında yetişmiş kültürü var, belli değil. Bir bakıyorsunuz, devletin dış politikasını bu kişi belirliyor. Bunun sorumluluğu ne, maalesef belli değil.

Sonra, işte biraz önce okudunuz, okundu burada tezkere. Meclis Başkanı üç tane devlete ziyarete gidiyor. Efendim, Abdullah Gül her gün bir başka devlete ziyarete gidiyor, Tayyip Erdoğan, haftada, ayda bir birkaç tane devlete gidiyor. Böyle bir devlet yönetimi olur mu? Evvela gelsinler, Ankara’da otursunlar da Ankara’dan neler yapılması… Devletin yönetim merkezi Ankara’dır, dış devletler değildir. Yani sırf seyahat egosunu tatmin etmek için, devletten harcırah almak için, ondan sonra yandaşlarını alıp da dışarıya getirip de eğlendirmek için böyle tedbirlere başvurulmaz. Biz soru soruyoruz, diyoruz ki: Şimdiye kadar hangi dış devletlere, hangi AKP’li milletvekilleriyle hangi bakanlar gitti ve ne kadar harcırah aldı? Bize cevap verilmiyor.

Tabii, şimdi, şöyle bir sonuç, diyorlar ki: “Biz ne yaparsak nasıl olsa bu millet bize oy verecek.” Ama millet de bu dönem… Tabii Meclisi kapattınız, maalesef o da çok büyük bir hata. 27 Şubattan 29 Marta kadar Meclisi kapalı tuttunuz. İç Tüzük’ün 6’ncı maddesine göre, ancak bir Meclis on beş gün ara verebilir. Fakat sırf burada milletten gerçekleri saklamak için Meclisi kapalı tuttunuz ve burada, maalesef, Meclis Başkanlık Divanı geldi “Efendim, Başkanlık Divanı teşekkül etmiyor.” diye Meclisi açmadı. Bunların hepsi ileride önemli uygulamalara birer done olacaktır. Bu tip hileli davranışlar -bence bu hileli bir davranıştır- Meclise saygınlık kazandırmaz. Meclis Başkanının görevi Meclisi çalıştırmaktır. Meclis Başkanlık Divanına seçilen her kişi burada gelip görev yapmak zorundadır. “Efendim, Divan kâtibi gelmiyor…” Divan kâtibi gelmiyorsa -geçmişte uygulamalarımız var- o Divan kâtibinin yerine Genel Kuruldan, o günkü Genel Kuruda kâtiplik yapmak üzere bir kişi seçilebilir. Yani, hem Meclis Başkanlığının uygulamaları hem Hükûmetin uygulamaları hem de iktidar partisinin uygulamaları, maalesef, bu memleketin geleceğini selamete getirecek uygulamalar değil; haktan, hukuktan, sağduyudan, objektiflikten yoksun uygulamalar. Bunları bence yapmamak lazım.

Şimdi, burada, uluslararası anlaşmaları… Anayasa’ya bir hüküm getirdiniz “Anayasa hükmündedir.” dediniz ve o Anayasa hükmünde olan uluslararası anlaşmalara karşı Anayasa Mahkemesine gitmiyorsunuz. Peki, bu uluslararası anlaşmalar komisyonlarda enine boyuna tartışılıyor mu? Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve vatandaşlarının haklarını, hukukunu en objektif kurallara göre koruyor mu? Onları burada tartışmamız lazım. Tartışmadıktan sonra… Komisyonlarda biliyoruz, bunlar eskiden uluslararası anlaşmalara önem vermiyorlardı ama şimdi uluslararası anlaşmalar iç hukuktan daha fazla insanları yakından ilgilendiren anlaşmalardır.

Bakın sayın milletvekilleri, maalesef bu Hükûmet Türkiye Cumhuriyeti devleti vatandaşlarının Avrupa Birliğine karşı…

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN – Bir dakika ek süre veriyorum, tamamlayın lütfen.

KAMER GENÇ (Devamla) – …olan hakkını da korumuyor. Bir vatandaş yurt dışına çıktığı zaman vize zorunluluğu var. Bakın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu konuda verilmiş -Avrupa mahkemelerinin- kararları var. Vatandaşın hakkını korumuyor. Bir vatandaş iki günlüğüne yurt dışına gitse vize parası olarak, müracaat parası olarak alıyor 60 euro para. Ayrıca müracaat için alıyor 50 milyon para. Sonra, bir sürü şeyi var. Yani yazık, günah değil midir bu memleketin  vatandaşlarını hem o yabancı elçiliklerin kapılarında süründürüyorsunuz ve hem de o paralar… Yani bir günlüğüne, iki günlüğüne yurt dışına gitse 60 euro para alıyor vizeden. Yani bu devlet böyle ve bu devletin vatandaşları bu kadar sahipsiz midir?

Geçenlerde Avrupa Birliğinin yetkilisi diyor ki: “Efendim, Türk Hükûmeti vize konusunda bize herhangi bir talepte bulunmadı.” Yani böyle bir devlet yönetimi olur mu? Devletin vatandaşlarının hakkını korumayan bir hükûmet olur mu? Maalesef, bu AKP İktidarı ve Türkiye Cumhuriyeti uluslararası düzeyde büyük bir zaafa uğramıştır.

Bunları belirtmek için söz aldım.

Saygılar sunuyorum.

BAŞKAN – Teşekkür ederim Sayın Genç.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanmıştır.

Maddelerine geçilmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

1’inci maddeyi okutuyorum:

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti İle Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Savunma Sanayii Alanında İkili İş Birliği Süresince Mübadele Edilen Veya Oluşturulan Gizlilik Dereceli Bilgi Ve Malzemelerin Karşılıklı Korunması Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı

MADDE 1- 6 Aralık 2004 tarihinde imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Savunma Sanayii Alanında İkili İş Birliği Süresince Mübadele Edilen veya Oluşturulan Gizlilik Dereceli Bilgi ve Malzemelerin Karşılıklı Korunması Anlaşması”nın onaylanması uygun bulunmuştur.

BAŞKAN – Madde üzerinde söz isteyen? Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

2’nci maddeyi okutuyorum:

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN – Madde üzerinde söz isteyen yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

3’üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN – Madde üzerinde söz isteyen yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

Tasarının tümü açık oylamaya tabidir.

Açık oylamanın elektronik oylama cihazıyla yapılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

Oylama için üç dakika süre vereceğim. Bu süre içinde sisteme giremeyen üyelerin teknik personelden yardım istemelerini, bu yardıma rağmen de sisteme giremeyen üyelerin, oy pusulalarını, oylama için öngörülen üç dakikalık süre içerisinde Başkanlığa ulaştırmalarını rica ediyorum.

Ayrıca, vekâleten oy kullanacak sayın bakanlar var ise hangi bakana vekâleten oy kullandığını, oyunun rengini ve kendisinin ad ve soyadı ile imzasını da taşıyan oy pusulasını, yine, oylama için öngörülen üç dakikalık süre içerisinde Başkanlığa ulaştırmalarını rica ediyorum.

Oylama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN - Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Savunma Sanayii Alanında İkili İş Birliği Süresince Mübadele Edilen veya Oluşturulan Gizlilik Dereceli Bilgi ve Malzemelerin Karşılıklı Korunması Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısının oylama sonuçları:

Kullanılan oy sayısı         : 196

Kabul                               : 196 (x)

Tasarı kabul edilmiş ve kanunlaşmıştır.

9’uncu sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında İki Taraflı Askeri Teknik İşbirliği Çerçevesinde Kullanılan ve Elde Edilen Fikri ve Sınai Mülkiyet Haklarının Karşılıklı Korunmasına İlişkin Müşterek Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

9.- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında İki Taraflı Askeri Teknik İşbirliği Çerçevesinde Kullanılan ve Elde Edilen Fikrî ve Sınaî Mülkiyet Haklarının Karşılıklı Korunmasına İlişkin Müşterek Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/285) (S. Sayısı: 67)(x)

BAŞKAN – Komisyon? Burada.

Hükûmet? Burada.

Komisyon raporu 67 sıra sayısıyla bastırılıp dağıtılmıştır.

Tasarının tümü üzerinde söz isteyen? Yok.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanmıştır.

Maddelerine geçilmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

1’inci maddeyi okutuyorum:

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE RUSYA FEDERASYONU HÜKÜMETİ ARASINDA İKİ TARAFLI ASKERİ TEKNİK İŞBİRLİĞİ ÇERÇEVESİNDE KULLANILAN VE ELDE EDİLEN FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARININ KARŞILIKLI KORUNMASINA İLİŞKİN MÜŞTEREK ANLAŞMASININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- 6 Aralık 2004 tarihinde imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında İki Taraflı Askeri Teknik İşbirliği Çerçevesinde Kullanılan ve Elde Edilen Fikri ve Sınai Mülkiyet Haklarının Karşılıklı Korunmasına İlişkin Müşterek Anlaşması”nın onaylanması uygun bulunmuştur.

BAŞKAN – Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

2’nci maddeyi okutuyorum.

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN – Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

3’üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN – Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Tasarının tümü açık oylamaya tabidir.

Açık oylamanın elektronik oylama cihazıyla yapılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Oylama için üç dakika süre vereceğim.

Oylamayı başlatıyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN - Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında İki Taraflı Askeri Teknik İşbirliği Çerçevesinde Kullanılan ve Elde Edilen Fikri ve Sınai Mülkiyet Haklarının Karşılıklı Korunmasına İlişkin Müşterek Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı‘nın oylama sonucu:

Kullanılan oy sayısı         :199 (x)

Kabul                               : 198

Çekimser                         : 1

Tasarı kabul edilmiş ve kanunlaşmıştır.

10’uncu sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Bulgaristan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

10.- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Bulgaristan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/298) (S. Sayısı: 42) (xx)

Komisyon? Burada.

Hükûmet? Burada.

Komisyon raporu 42 sıra sayısıyla bastırılıp dağıtılmıştır.

Tasarının tümü üzerinde söz isteyen İzmir Milletvekili Sayın Recai Birgün… Yok.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanmıştır.

Maddelerine geçilmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

1’inci maddeyi okutuyorum:

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE BULGARİSTAN CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- 6 Temmuz 2004 tarihinde Sofya’da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Bulgaristan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Anlaşması”nın onaylanması uygun bulunmuştur.

BAŞKAN – Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

2’nci maddeyi okutuyorum:

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN - Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

3’üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN – Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Tasarının tümü açık oylamaya tabidir.

Açık oylamanın elektronik oylama cihazıyla yapılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

Oylama için üç dakika süre vereceğim.

Oylama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN - Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Bulgaristan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı:

Kullanılan oy sayısı         : 199

Kabul                               : 199 (x)

Tasarı kabul edilmiş ve kanunlaşmıştır.

11’inci sırada yer alan, Uluslararası Karayolu Yolcu ve Eşya Taşımacılığına İlişkin Türkiye Cumhuriyeti ve Portekiz Cumhuriyeti Arasında Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

11.- Uluslararası Karayolu Yolcu ve Eşya Taşımacılığına İlişkin Türkiye Cumhuriyeti ve Portekiz Cumhuriyeti Arasında Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/311) (S. Sayısı: 26) (xx)

BAŞKAN – Komisyon? Burada.

Hükûmet? Burada.

Komisyon raporu 26 sıra sayısıyla bastırılıp dağıtılmıştır.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanmıştır.

Maddelerine geçilmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

1’inci maddeyi okutuyorum:

ULUSLARARASI KARAYOLU YOLCU VE EŞYA TAŞIMACILIĞINA İLİŞKİN TÜRKİYE CUMHURİYETİ VE PORTEKİZ CUMHURİYETİ ARASINDA ANLAŞMANIN ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR

KANUN TASARISI

MADDE 1- 11 Mayıs 2005 tarihinde Lizbon’da imzalanan “Uluslararası Karayolu Yolcu ve Eşya Taşımacılığına İlişkin Türkiye Cumhuriyeti ve Portekiz Cumhuriyeti Arasında Anlaşma”nın onaylanması uygun bulunmuştur.

BAŞKAN – Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

2’nci maddeyi okutuyorum:

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN – Maddeyi oylarınıza sunuyorum:  Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

3’üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN – Maddeyi oylarınıza sunuyorum:  Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

Tasarının tümü açık oylamaya tabidir.

Açık oylamanın elektronik oylama cihazıyla yapılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

Oylama için üç dakika süre vereceğim.

Oylamayı başlatıyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN – Uluslararası Karayolu Yolcu ve Eşya Taşımacılığına İlişkin Türkiye Cumhuriyeti ve Portekiz Cumhuriyeti Arasında Anlaşmanın  Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı’nın açık oylama sonucunu açıklıyorum:

Kullanılan oy sayısı         : 199

Kabul                               : 199 (x)

Tasarı kabul edilmiş ve kanunlaşmıştır.

12’nci sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Mısır Arap Cumhuriyeti Hükümeti ve Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Turizm Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

12.- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Mısır Arap Cumhuriyeti Hükümeti ve Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Turizm Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/328) (S. Sayısı: 29)(xx)

BAŞKAN – Komisyon? Burada.

Hükûmet? Burada.

MUSTAFA ELİTAŞ (Kayseri) – İki dakika olsun Sayın Başkan.

BAŞKAN – Bir dakika da olabilir.

Komisyon raporu 29 sıra sayısıyla bastırılıp dağıtılmıştır.

Tasarının tümü üzerinde söz isteyen? Yok.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanmıştır.

Maddelerine geçilmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

1’inci maddeyi okutuyorum:

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ, MISIR ARAP CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ VE SURİYE ARAP CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA TURİZM ALANINDA İŞBİRLİĞİNE İLİŞKİN MUTABAKAT ZAPTININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- 7 Eylül 2005 tarihinde Kahire’de imzalanan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Mısır Arap Cumhuriyeti Hükümeti ve Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti arasında turizm alanında işbirliğine ilişkin “Mutabakat Zaptı”nın onaylanması uygun bulunmuştur.

BAŞKAN – 1’inci maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

2’nci maddeyi okutuyorum:

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN – Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

3’üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN – Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Tasarının tümü açık oylamaya tabidir.

Açık oylamanın elektronik oylama cihazıyla yapılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

Oylama için iki dakika süre vereceğim.

Oylama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN - Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Mısır Arap Cumhuriyeti Hükümeti ve Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Turizm Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı oylama sonucu:

Kullanılan oy sayısı         : 200

Kabul                               : 200 (x)

Tasarı kabul edilmiş ve kanunlaşmıştır.

13’üncü sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Yemen Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Sağlık Alanında İşbirliğine Dair Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

13.- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Yemen Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Sağlık Alanında İşbirliğine Dair Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/578) (S. Sayısı:310) (xx)

BAŞKAN – Komisyon? Burada.

Hükûmet? Burada.

Komisyon raporu 310 sıra sayısıyla bastırılıp dağıtılmıştır.

Tasarının tümü üzerinde söz isteyen? Yok.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanmıştır.

Maddelerine geçilmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

1’inci maddeyi okutuyorum:

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE YEMEN CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA SAĞLIK ALANINDA İŞBİRLİĞİNE DAİR ANLAŞMANIN ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞU HAKKINDA KANUN TASARISI

MADDE 1- (1) 25 Şubat 2008 tarihinde Ankara’da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Yemen Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Sağlık Alanında İşbirliğine Dair Anlaşma” nın onaylanması uygun bulunmuştur.

BAŞKAN – Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

2’nci maddeyi okutuyorum:

MADDE 2- (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN – Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

3’üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE 3- (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN – Maddeyi oylarınıza sunuyorum : Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Tasarının tümü açık oylamaya tabidir.

Açık oylamanın elektronik oylama cihazıyla yapılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Oylama için iki dakika süre vereceğim.

Oylama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN – Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Yemen Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Sağlık Alanında İşbirliğine Dair Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun Tasarısı’nın oylama sonucu:

Kullanılan oy sayısı         : 208

Kabul                               : 208(x)

Tasarı kabul edilmiş ve kanunlaşmıştır.

14’üncü sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti ile Avusturya Cumhuriyeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması ve Eki Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

14.- Türkiye Cumhuriyeti ile Avusturya Cumhuriyeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması ve Eki Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/621) (S. Sayılı: 301) (xx)

BAŞKAN – Komisyon? Burada.

Hükûmet? Burada.

Komisyon raporu 301 sıra sayısıyla bastırılıp dağıtılmıştır.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanmıştır.

Maddelerine geçilmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

1’inci maddeyi okutuyorum:

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE AVUSTURYA CUMHURİYETİ ARASINDA GELİR ÜZERİNDEN ALINAN VERGİLERDE ÇİFTE VERGİLENDİRMEYİ ÖNLEME ANLAŞMASI VE EKİ PROTOKOLÜN ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- (1) 28 Mart 2008 tarihinde Viyana’da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti ile Avus-turya Cumhuriyeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaş-ması” ve eki “Protokol”ün onaylanması uygun bulunmuştur

BAŞKAN – 1’inci maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

2’nci maddeyi okutuyorum:

MADDE 2.- (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN – Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

MADDE 3.- (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN – Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

Tasarının tümü açık oylamaya tabidir.

Açık oylamanın elektronik oylama cihazıyla yapılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

Oylama için üç dakika süre vereceğim.

Oylama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN – Türkiye Cumhuriyeti ile Avusturya Cumhuriyeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması ve Eki Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu oylaması:

Oy sayısı         : 213

Kabul               : 213 (x)

Tasarı kabul edilmiş ve kanunlaşmıştır.

15’inci sırada yer alan, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU)  2003 Dünya Radyo Komünikasyon Konferansı Sonuç Belgelerinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

15.- Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) 2003 Dünya Radyo Komünikasyon Konferansı Sonuç Belgelerinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/333) (S. Sayısı: 306)

BAŞKAN – Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

16’ncı sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Almanya Federal Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Türkiye’de Bir Türk-Alman Üniversitesinin Kurulmasına Dair Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

16.- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Almanya Federal Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Türkiye’de Bir Türk-Alman Üniversitesinin Kurulmasına Dair Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/632) (S. Sayısı: 311) (x)

BAŞKAN – Komisyon? Burada.

Hükûmet? Burada.

Komisyon raporu 311 sıra sayısıyla bastırılıp dağıtılmıştır.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanmıştır.

Maddelerine geçilmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

1’inci maddeyi okutuyorum:

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE ALMANYA FEDERAL CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA TÜRKİYE’DE BİR TÜRK-ALMAN ÜNİVERSİTESİNİN KURULMASINA DAİR ANLAŞMANIN ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞU

HAKKINDA KANUN TASARISI

MADDE 1- (1) 30 Mayıs 2008 tarihinde Berlin’de imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Almanya Federal Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Türkiye’de Bir Türk-Alman Üniversitesinin Kurulmasına Dair Anlaşma”nın onaylanması uygun bulunmuştur.

BAŞKAN – Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

2’nci maddeyi okutuyorum:

MADDE 2- (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN - Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

3’üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE 3- (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN - Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Tasarının tümü açık oylamaya tabidir.

Açık oylamanın elektronik oylama cihazıyla yapılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Oylama için iki dakika süre vereceğim.

Oylama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN - Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Almanya Federal Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Türkiye’de Bir Türk-Alman Üniversitesinin Kurulmasına Dair Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu oylamasının sonuçları:

Kullanılan oy sayısı         : 206

Kabul                               : 206(x)

Tasarı kabul edilmiş ve kanunlaşmıştır.

17’nci sırada yer alan, Posta Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

17.- Posta Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Raporu (1/491) (S. Sayısı: 230)

BAŞKAN – Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

18’inci sırada yer alan, Asya-Pasifik Uzay İşbirliği Örgütü Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

18.- Asya-Pasifik Uzay İşbirliği Örgütü (APSCO) Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/367) (S. Sayısı: 114)

BAŞKAN – Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

19’uncu sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kore Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İktisadi Kalkınma İşbirliği Fonu Kredilerine İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

19.- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kore Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İktisadi Kalkınma İşbirliği Fonu Kredilerine İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/288) (S. Sayısı: 22)

BAŞKAN – Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

20’nci sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Bosna-Hersek Bakanlar Kurulu Arasında İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

20.- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Bosna-Hersek Bakanlar Kurulu Arasında İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/292) (S. Sayısı: 40)

BAŞKAN – Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

21’inci sırada yer alan, Asya Karayolları Ağı Hükümetlerarası Anlaşmasına Katılmamızın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

21.- Asya Karayolları Ağı Hükümetlerarası Anlaşmasına Katılmamızın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/293) (S. Sayısı: 23) (x)

BAŞKAN – Komisyon? Burada.

Hükûmet? Burada.

Komisyon raporu 23 sıra sayısıyla bastırılıp dağıtılmıştır.

Tasarının tümü üzerinde görüşmeler tamamlanmıştır.

Maddelerine geçilmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir. 

1’inci maddeyi okutuyorum:

ASYA KARAYOLLARI AĞI HÜKÜMETLERARASI ANLAŞMASINA KATILMAMIZIN UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu bünyesinde hazırlanan ve Türkiye Cumhuriyeti adına 26 Nisan 2004 tarihinde Şanghay’da imzalanan “Asya Karayolları Ağı Hükümetlerarası Anlaşması”na katılmamız uygun bulunmuştur.

BAŞKAN – Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir. 

2’nci maddeyi okutuyorum:

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN – Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir. 

3’üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN – Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir. 

Tasarının tümü açık oylamaya tabidir.

Açık oylamanın elektronik oylama cihazıyla yapılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir. 

Oylama için iki dakika süre vereceğim.

Oylama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN – Asya Karayolları Ağı Hükümetlerarası Anlaşmasına Katılmamızın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı’nın oylaması:

Oy sayısı         : 213

Kabul               : 213 (x)

Tasarı kabul edilmiş ve kanunlaşmıştır.

22’nci sırada yer alan, Uyuşturucu ve Psikotrop Maddelerin Kaçakçılığına Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesinin 17 nci Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Deniz Yoluyla Yapılan Kaçakçılıkla Mücadele Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

22.- Uyuşturucu ve Psikotrop Maddelerin Kaçakçılığına Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesinin 17 nci Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Deniz Yoluyla Yapılan Kaçakçılıkla Mücadele Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/295) (S. Sayısı: 78)

BAŞKAN - Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

23’üncü sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Afganistan İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gümrük Konularında İşbirliği ve Karşılıklı Yardımlaşma Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

23.- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Afganistan İslam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gümrük Konularında İşbirliği ve Karşılıklı Yardımlaşma Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/302) (S. Sayısı: 80)

BAŞKAN – Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

24’üncü sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Arap Devletleri Ligi Genel Sekreterliği Arasında Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

24.- Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Arap Devletleri Ligi Genel Sekreterliği Arasında Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/318) (S. Sayısı: 82)(x)

BAŞKAN – Komisyon? Burada.

Hükûmet? Burada.

Komisyon raporu 82 sıra sayısıyla bastırılıp dağıtılmıştır.

Tasarının tümü üzerinde görüşmeler tamamlanmıştır.

Maddelerine geçilmesini oylarınıza sunuyorum…

KAMER GENÇ (Tunceli) – “Söz isteyen var mı?” demiyorsunuz.

OKTAY VURAL (İzmir) – Olmadığını bildirdik efendim.

BAŞKAN – Söz istiyorsanız buyurun Sayın Genç.

KAMER GENÇ (Tunceli) – Konuşmak için demiyorum ama “Söz isteyen var mı?” diye sormanız lazım.

BAŞKAN – Bundan sonra öyle derim Sayın Genç. Şu anda istiyor musunuz?

OKTAY VURAL (İzmir) – Efendim, biz önceden bildirdik konuşmayacağımızı, o bakımdan oldu.

KAMER GENÇ (Tunceli) – Ben söz istemiyorum.

BAŞKAN – Sayın Genç, anladım ben sizi, bundan sonra soracağım. Şu anda istiyor musunuz?

KAMER GENÇ (Tunceli) – İstemiyorum ama sormanız lazım.

BAŞKAN – Tamam, bundan sonra soracağım, tamam. İtiraz etmedim ki ben, siz hâlâ konuşuyorsunuz.

KAMER GENÇ (Tunceli) – İtiraz etmiyorum.

BAŞKAN – Hayır, ben de size itiraz etmedim. Tamam, uyardınız, bundan sonra öyle yapacağım. Konuşmak istiyorsanız da buyurun, dedim.

Maddelerine geçilmesini kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

1’inci maddeyi okutuyorum:

TÜRKİYE CUMHURİYETİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI İLE ARAP DEVLETLERİ LİGİ GENEL SEKRETERLİĞİ ARASINDA MUTABAKAT MUHTIRASININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- 22 Eylül 2004 tarihinde New York’ta imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Arap Devletleri Ligi Genel Sekreterliği Arasında Mutabakat Muhtırası”nın onaylanması uygun bulunmuştur.

BAŞKAN – Madde üzerinde söz isteyen var mı? Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

2’nci maddeyi okutuyorum:

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN – Madde üzerinde söz isteyen var mı? Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

3’üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN – Madde üzerinde söz isteyen var mı? Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Tasarının tümü açık oylamaya tabidir.

Açık oylamanın elektronik oylama cihazıyla yapılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Oylama için iki dakika süre vereceğim.

Oylama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN – Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Arap Devletleri Ligi Genel Sekreterliği Arasında Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı oylama sonucu:

Kullanılan oy sayısı         : 210

Kabul                               : 210 (x)

Tasarı kabul edilmiş ve kanunlaşmıştır.

25’inci sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti ve Körfez…

KAMER GENÇ (Tunceli) – Sayın Başkan, ben çekimser oy kullanmıştım.

BAŞKAN – Çekimser oy…Şeyde gözükmedi…

KAMER GENÇ (Tunceli) – Ama nasıl gözükmez? O zaman oylamaların tümü yanlış.

OKTAY VURAL (İzmir) – Yanlış basmıştır.

BAŞKAN - Şimdi ekleyeceğiz tutanağa.

Burada çıkmadı Sayın Genç, ben kendim de takip ettiğim için… Herhalde bir teknik arıza var.

OKTAY VURAL (İzmir) – Yanlış bastı efendim.

BAŞKAN - Hayır bilmiyorum, yani ben görmedim.

KAMER GENÇ (Tunceli) – Çekimser oy kullandım.

BAŞKAN – Sayın Genç, ben size inanıyorum, kullanmışsınız, fakat bir teknik arıza nedeniyle olabilir. Ben görmedim, şimdi tutanakta düzelttireceğim.

KAMER GENÇ (Tunceli) – Oylama sonuçları sağlıklı değil o zaman.

OKTAY VURAL (İzmir) – Ama belki kabule basmıştır efendim, tutanağa bakın, sonra…

KAMER GENÇ (Tunceli) – Sayın Başkan, burası Türkiye Büyük Millet Meclisi…

BAŞKAN – Şimdi, bakın Sayın Genç, ben size, siz yanlış kullanmışsınız, yanlış girmişsiniz demiyorum. Bir teknik arıza olabilir diyorum, ona da baktıracağım.

Sonuç itibarıyla bütün grupların anlaştığı, herkesin evet dediği… Burada iki kâtip üyenin de gördüğü, sizin de gördüğünüz insan sayısı var, milletvekili sayısı var. Dolayısıyla, yani bu oylama sonuçlarıyla ilgili bir şaibe olması söz konusu değil. Ama sizin oy kullanmanızla ilgili bir teknik…

KAMER GENÇ (Tunceli) – Sayın Başkan, ben burada çekimser oy kullandım, oyum çıkmıyor orada.

BAŞKAN – Tamam, şimdi onu düzelttireceğim, teknik olarak da baktıracağım diyorum. Ne yapabilirim Sayın Genç?

OKTAY VURAL (İzmir) – Doğrudur yaptığınız efendim, devam edin.

BAŞKAN – Yani öneriniz nedir, onu yapalım.

KAMER GENÇ (Tunceli) – Ben çekimser oy kullanıyorum, oyum çıkmıyor.

BAŞKAN – Tamam diyorum Sayın Genç.

KAMER GENÇ (Tunceli) – Efendim, o zaman oylamayı kesin, öncelikle onu bir çözün.

BAŞKAN – Sayın Genç, itiraz etmiyorum size ben. Kayıtlara da geçti itirazınız. Ben de diyorum ki: Teknik olarak baktıracağım, aynı zamanda da sizin beyanınıza göre çekimser oyunuzu tutanaklara ekleteceğim. Başka ne yapabilirim? Bir öneriniz varsa onu da söyleyin.

KAMER GENÇ (Tunceli) – Efendim, bu makine yanlış…

BAŞKAN – Ona da baktıracağım diyorum. Tamam…

25’inci sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi Üyesi Ülkeler Arasında Ekonomik İşbirliğine İlişkin Çerçeve Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

25.- Türkiye Cumhuriyeti ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi Üyesi Ülkeler Arasında Ekonomik İşbirliğine İlişkin Çerçeve Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/322) (S. Sayısı: 70) (x)

BAŞKAN - Komisyon? Burada.

Hükûmet? Burada.

Komisyon raporu 70 sıra sayısıyla bastırılıp dağıtılmıştır.

Tasarının tümü üzerinde söz isteyen?

KAMER GENÇ (Tunceli) – Sayın Başkan bir soru soracağım. Bu tasarıların bazılarında “Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti”, bazılarında “Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı” deniyor. Bu farklılık nereden kaynaklanıyor?

BAŞKAN – Sayın Genç, şimdi, bir tashih isteme durumu söz konusu ise on dakika ara vereceğim çünkü kanun tasarısı o şekilde geldiği için Komisyondan Genel Kurula, o nedenle ben işleme aldım ama bir tashih istemeniz söz konusu ise onu yapmak üzere on dakika ara vereceğim.

KAMER GENÇ (Tunceli) – Sayın Başkan, Türkiye Cumhuriyeti devleti müstakil bir devlettir, onun içinde İçişleri Bakanlığı da Dışişleri Bakanlığı da mevcuttur. Böyle bir şey olmaz. Niye ayrıca bir bakanlık deniyor? Şimdi Komisyon cevap versin.

BAŞKAN – Tashih istiyor musunuz?

KAMER GENÇ (Tunceli) – İstiyorum tabii, Komisyondan ilgili biri açıklama yapsın.

BAŞKAN – Tamam, on dakika ara veriyorum.

                               

Kapanma Saati: 17.00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÜÇÜNCÜ OTURUM

Açılma Saati: 17.17

BAŞKAN: Başkan Vekili Meral AKŞENER

KÂTİP ÜYELER: Yusuf COŞKUN (Bingöl), Murat ÖZKAN (Giresun)

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 70’inci Birleşiminin Üçüncü Oturumunu açıyorum.

25’inci sırada yer alan Türkiye Cumhuriyeti ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi Üyesi Ülkeler Arasında Ekonomik İşbirliğine İlişkin Çerçeve Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine devam edeceğiz.

Komisyon burada.

Hükûmet burada.

Komisyon raporu 70 sıra sayısıyla bastırılıp dağıtılmıştır.

Komisyon Başkanının bir açıklaması olacak.

Buyurun Sayın Mercan.

DIŞİŞLERİ KOMİSYONU BAŞKANI HASAN MURAT MERCAN (Eskişehir) – Sayın Başkan, değerli milletvekilli arkadaşlarım; anladığım kadarıyla bu madde görüşülürken “Neden ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti’ denmemiş de diğer anlaşmalarda böyle bir ibare kullanılmış” gibi bir soru ortaya çıktı. Şunu söyleyeyim: Bütün bu anlaşmalara baktığımız zaman eğer anlaşmalar hükûmetler arası anlaşmalarsa “Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti” ibaresi kullanılıyor ama devletler arası anlaşmalarsa “Türkiye Cumhuriyeti” ibaresi kullanılıyor “hükûmeti” ibaresi kullanılmıyor. Bunu açıklamak istedim.

Teşekkür ediyorum.

KAMER GENÇ (Tunceli) – Anayasa’nın 91’inci maddesinde “Türkiye Cumhuriyeti ile diğer devletler, uluslararası kuruluşlarla yapılan anlaşmalar” diyor. Yani burada birinde Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti birinde Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı… Birinde Türkiye Cumhuriyeti HükûmetiYani burada farklılık olmaması lazım. Yani burada Meclisimiz karşısına gelen ifadelerde birliktelik olması lazım ve Anayasaya uygun bir düzenleme olması lazım. Komisyon daha ne dediğinin farkında değil.

BAŞKAN – Teşekkür ederim Sayın Genç.

Tasarının tümü üzerinde söz isteyen var mı?

Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanmıştır.

Maddelerine geçilmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

1’inci maddeyi okutuyorum:

TÜRKİYE CUMHURİYETİ VE KÖRFEZ ARAP ÜLKELERİ İŞBİRLİĞİ KONSEYİ ÜYESİ ÜLKELER ARASINDA EKONOMİK İŞBİRLİĞİNE İLİŞKİN ÇERÇEVE ANLAŞMANIN ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR

KANUN TASARISI

MADDE 1- 30 Mayıs 2005 tarihinde Manama’da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi Üyesi Ülkeler Arasında Ekonomik İşbirliğine İlişkin Çerçeve Anlaş-ma”nın onaylanması uygun  bulunmuştur.

BAŞKAN – Madde üzerinde söz isteyen var mı? Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

2’nci maddeyi okutuyorum:

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN – Madde üzerinde söz talebi var mı? Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

3’üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN – Madde üzerinde söz talebi var mı? Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Tasarının tümü açık oylamaya tabidir.

Açık oylamanın elektronik oylama cihazıyla yapılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Oylama için iki dakika süre vereceğim.

Oylama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN – Türkiye Cumhuriyeti ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi Üyesi Ülkeler Arasında Ekonomik İşbirliğine İlişkin Çerçeve Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı oylama sonucu:

Oy sayısı         : 197

Kabul               : 196

Çekimser         : 1(x)

Tasarı kabul edilmiş ve kanunlaşmıştır.

26’ncı sırada yer alan, Avrupa Konseyi Terörizmin Önlenmesi Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

26.- Avrupa Konseyi Terörizmin Önlenmesi Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/339) (S. Sayısı: 62)

BAŞKAN – Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

27’nci sırada yer alan, Irak’a Komşu Devletler Hükûmetleri ile Irak Cumhuriyeti Hükûmeti Arasında Terörizm, Sınırlardan Yasadışı Sızmalar ve Örgütlü Suçlarla Mücadele Konularında Güvenlik İşbirliğine İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

27.- Irak’a Komşu Devletler Hükümetleri ile Irak Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Terörizm, Sınırlardan Yasadışı Sızmalar ve Örgütlü Suçlarla Mücadele Konularında Güvenlik İşbirliğine İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/347) (S. Sayısı: 73)

BAŞKAN – Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

28’inci sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Avustralya Hükümeti Arasında Askeri Alanda İş Birliği Çerçeve Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

28.-Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Avustralya Hükümeti Arasında Askeri Alanda İş Birliği Çerçeve Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/368) (S. Sayısı: 135) (x)

BAŞKAN - Komisyon? Burada.

Hükûmet? Burada.

Komisyon raporu 135 sıra sayısıyla bastırılıp dağıtılmıştır.

Tasarının tümü üzerinde söz isteyen? Yok.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanmıştır.

Maddelerine geçilmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

1’inci maddeyi okutuyorum:

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ VE AVUSTRALYA HÜKÜMETİ ARASINDA ASKERİ ALANDA İŞ BİRLİĞİ ÇERÇEVE ANLAŞMASININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- 13 Haziran 2006 tarihinde Kanberra’da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükü-meti ve Avustralya Hükümeti Arasında Askeri Alanda İş Birliği Çerçeve Anlaşması”nın onaylanması uygun bulunmuştur.

BAŞKAN – Madde üzerinde söz isteyen? Yok.

Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Madde kabul edilmiştir.

2’nci maddeyi okutuyorum:

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN – Madde üzerinde söz isteyen? Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

3’üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN – Madde üzerinde söz isteyen? Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Tasarının tümü açık oylamaya tabidir.

Açık oylamanın elektronik oylama cihazıyla yapılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Oylama için iki dakika süre vereceğim.

Oylama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN - Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Avustralya Hükümeti Arasında Askeri Alanda İş Birliği Çerçeve Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı oylama sonucu:

Oy sayısı         : 202

Kabul               : 201

Çekimser         : 1 (x)

Tasarı kabul edilmiş ve kanunlaşmıştır.

29’uncu sırada yer alan, Denizde Seyir Güvenliğine Karşı Yasadışı Eylemlerin Önlenmesine Dair Sözleşmeye Ait 2005 Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

29.- Denizde Seyir Güvenliğine Karşı Yasadışı Eylemlerin Önlenmesine Dair Sözleşmeye Ait 2005 Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/379) (S. Sayısı: 87) (xx)

BAŞKAN – Komisyon? Burada.

Hükûmet? Burada.

Komisyon raporu 87 sıra sayısıyla bastırılıp dağıtılmıştır.

Tasarının tümü üzerinde söz isteyen? Yok.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanmıştır.

Maddelerine geçilmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

1’inci maddeyi okutuyorum:

DENİZDE SEYİR GÜVENLİĞİNE KARŞI YASADIŞI EYLEMLERİN ÖNLENMESİNE DAİR SÖZLEŞMEYE AİT 2005 PROTOKOLÜNÜN ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- Türkiye Cumhuriyeti tarafından 14 Ağustos 2006 tarihinde Londra’da imzalanan “Denizde Seyir Güvenliğine Karşı Yasadışı Eylemlerin Önlenmesine Dair Sözleşmeye Ait 2005 Protokolü”nün onaylanması uygun bulunmuştur.

BAŞKAN – Madde üzerinde söz isteyen? Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

2’nci maddeyi okutuyorum:

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN - Madde üzerinde söz isteyen? Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

3’üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN - Madde üzerinde söz isteyen? Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Tasarının tümü açık oylamaya tabidir.

Açık oylamanın elektronik oylama cihazıyla yapılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Oylama için iki dakika süre vereceğim.

Oylama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN – Denizde Seyir Güvenliğine Karşı Yasadışı Eylemlerin Önlenmesine Dair Sözleşmeye Ait 2005 Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı oylama sonucu:

Oy Sayısı         : 201

Kabul               : 200

Çekimser         : 1 (x)

Tasarı kabul edilmiş ve kanunlaşmıştır.

30’uncu sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanlığı ile Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı Arasında Savunma Uzay İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

30.- Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanlığı ile Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı Arasında Savunma Uzay İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/395) (S. Sayısı: 136)

BAŞKAN – Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

31’inci sırada yer alan, Çok Uluslu Coğrafi Veri Ortak Üretim Programı Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

31.- Çok Uluslu Coğrafi Veri Ortak Üretim Programı Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/525) (S. Sayısı: 134) (x)

BAŞKAN – Komisyon? Burada.

Hükûmet? Burada.

Komisyon raporu 134 sıra sayısıyla bastırılıp dağıtılmıştır.

Tasarının tümü üzerinde söz isteyen? Yok.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanmıştır.

Maddelerine geçilmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

1’inci maddeyi okutuyorum:

ÇOK ULUSLU COĞRAFİ VERİ ORTAK ÜRETİM PROGRAMI MUTABAKAT MUHTIRASININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR

KANUN TASARISI

MADDE 1- (1) Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına 5 Temmuz 2007 tarihinde imzalanan “Çok Uluslu Coğrafi Veri Ortak Üretim Programı Mutabakat Muhtırası”nın onaylanması uygun bulun-muştur.

BAŞKAN – Madde üzerinde söz isteyen? Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

2’nci maddeyi okutuyorum:

MADDE 2- (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN – Madde üzerinde söz isteyen? Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

3’üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE 3- (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN – Madde üzerinde söz isteyen? Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Tasarının tümü açık oylamaya tabiidir.

Açık oylamanın elektronik oylama cihazıyla yapılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

Oylama için iki dakika süre vereceğim.

Oylama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN – Çok Uluslu Coğrafi Veri Ortak Üretim Programı Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı oylama sonucu:

Oy sayısı                      : 202

Kabul   : 202 (x)

Tasarı kabul edilmiş ve kanunlaşmıştır.

32’nci sırada yer alan, Bolu Milletvekili Fatih Metin’in; 491 Sayılı Denizcilik Müsteşarlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

32.- Bolu Milletvekili Fatih Metin’in; 491 Sayılı Denizcilik Müsteşarlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Raporu (2/137) (S. Sayısı: 228)

BAŞKAN - Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

33’üncü sırada yer alan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Hindistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Bilim ve Teknoloji Alanlarında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyon Raporu’nun görüşmelerine başlayacağız.

33.- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Hindistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Bilim ve Teknoloji Alanlarında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyon Raporu (1/269) (S. Sayısı: 36)

BAŞKAN - Komisyon? Yok.

Ertelenmiştir.

Sayın milletvekilleri, grupların varmış olduğu mutabakat nedeniyle bundan sonraki işlerde de komisyon ve Hükûmetin bulunamayacağı anlaşıldığından, kanun tasarı ve tekliflerini sırasıyla görüşmek için, 2 Nisan 2009 Perşembe günü saat 15.00’te toplanmak üzere birleşimi kapatıyorum.

               

Kapanma Saati: 17.40