TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

TUTANAK ÖZETİ

83 üncü Birleşim

13 Nisan 2005 Çarşamba

 

 

TBMM Genel Kurulu saat 14.00’te açılarak üç oturum yaptı.

 

Sakarya Milletvekili Süleyman Gündüz’ün,

Tunceli Milletvekili Vahdet Sinan Yerlikaya’nın,

Mersin’de yaşanan Türk Bayrağına saldırı girişimi ile Trabzon ve Sakarya’da meydana gelen şiddet ve çatışma ortamının yansımalarına ve alınması gereken önlemlere ilişkin gündemdışı konuşmalarına İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu cevap verdi.

 

Aksaray Milletvekili Ahmet Yaşar, Turizm Haftası münasebetiyle turizmin çeşitlendirilmesine ve Türkiye için önemine ilişkin gündemdışı bir konuşma yaptı.

 

Siyasî Partiler Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında 5325 sayılı Kanunun Anayasanın 89 uncu maddesine göre bir kez daha görüşülmek üzere geri gönderildiğine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi Genel Kurulun bilgisine sunuldu.

 

Antalya Milletvekili Feridun Fikret Baloğlu’nun (6/1479) ve (6/1501) esas numaralı sözlü sorularını geri aldığına ilişkin önergesi okundu, soruların geri verildiği bildirildi.

 

Avrupa Birliği Uyum Komisyonunda açık bulunan ve Adalet ve Kalkınma Partisi Grubuna düşen 1 üyeliğe İstanbul Milletvekili Nimet Çubukçu seçildi.

 

Aksaray Milletvekili Ramazan Toprak ve 31 milletvekilinin, Türkler ve Ermeniler arasındaki tarihsel ilişkilerin objektif veriler ve tarafsızlık ölçüleri çerisinde ele alınarak bir millî politika oluşturulması (8/19),

Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına Grup Başkanvekilleri İstanbul Milletvekili Ali Topuz, İzmir Milletvekili K. Kemal Anadol ve Samsun Milletvekili Haluk Koç’un, Ermeni soykırımı iddialarına karşı gerçeklerin ortaya çıkarılması (8/20),

 

 

 

 

 

Konusunda Anayasanın 98 inci, İçtüzüğün 102 ve 103 üncü maddeleri uyarınca genel görüşme açılmasına ilişkin önergelerinin, birlikte yapılan öngörüşmelerinden sonra, görüşmelerin yeterli bulunması sebebiyle kabul edilmedikleri açıklandı.

 

Türkiye Büyük Millet Meclisinin, gerek Türkiye’nin gerek Ermenistan’ın çıkarlarının, asırlar boyu aynı topraklar üzerinde birbirine karşı hoşgörü ve barış içinde yaşamış olan Türk ve Ermeni uluslarının barıştırılmasında, onların savaş yıllarından kaynaklanan derin önyargılara tutsak olmaktan kurtarılmasında olduğuna inandığına; Türkiye ile Ermenistan’ın kendi tarihçilerinden oluşacak ortak bir komisyon kurulmasına; Türkiye Cumhuriyetinin bu girişiminin esasında bir barış girişimi olduğunun altının çizildiğine ve Ermenistan’ın Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak ve işbirliği zeminini geliştirmek istiyorsa Türkiye’nin bu önerisini kabul etmesi gerektiğine; dünya barış ve istikrarına katkıda bulunmak isteyen iyi niyetli her ülkenin Türkiye’nin bu önerisine katkı vermesi gerektiğine; Osmanlı Ermenileri tarihinin dünya tarihçileri arasında tartışmalı bazı sayfalarına ilişkin bir konuda yabancı parlamentolar tarafından siyasî amaçlarla karar alınmasını yakışıksız, anlamsız, keyfi ve adaletsiz bir uygulama olarak gördüğüne ve kınadığına; yoğun bir uluslararası baskı kampanyası yoluyla Türkiye’ye, tarihini bazı propaganda belgelerine dayanan tek yanlı ve yanıltıcı değerlendirmeler üzerine bina etmesinin dayatılabileceğini düşünen ve hesaplarını buna göre yapan çevrelerin büyük bir yanılgı içinde olduklarına ve bunun hiçbir koşulda mümkün olmayacağına ilişkin, AK Parti ve CHP Grubu Başkanvekilleri, DYP Genel Başkanı, ANAP, SHP ve bağımsız milletvekilleri temsilcilerinin imzaladığı deklarasyon  Genel Kurulun bilgisine sunuldu ve ittifakla benimsenen bu deklarasyonun gereğinin Başkanlıkça yerine getirileceği bildirildi.

Büyük Biritanya Avam Kamarası ile Lordlar Kamarasının üyelerine gönderilmek üzere bu konuyla ilgili hazırlanan mektubun imzaya açıldığı duyuruldu.

 

Kanun Tasarı ve Teklifleri ile Komisyonlardan Gelen Diğer İşler kısmının:

 

1 inci sırasında bulunan, Kamu İhale Kanununa Geçici Madde Eklenmesine Dair Kanun Teklifinin (2/212) (S. Sayısı: 305) görüşmeleri, daha önce geri alınan maddelere ilişkin komisyon raporu henüz gelmediğinden;

2 nci sırasında bulunan, Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu Tasarısının (1/969) (S. Sayısı: 851) görüşmeleri ilgili komisyon yetkilileri Genel Kurulda hazır bulunmadığından;

Ertelendi.

 

3 üncü sırasında bulunan, Gelir İdaresi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısının (1/989) (S. Sayısı: 861) tümü üzerindeki görüşmeleri tamamlanarak 13 üncü maddesine kadar kabul edildi.

 

 

 

 

 

 

Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın rencide edici ifadeleri nedeniyle bir açıklamada bulundu.

 

14 Nisan 2005 Perşembe günü, alınan karar gereğince saat 14.00’te toplanmak üzere, birleşime 22.55’te son verildi.

 

     

 

 

 

                                                                  Nevzat PAKDİL

                                                                     Başkanvekili

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Ahmet Gökhan SARIÇAM                                                            Türkân MİÇOOĞULLARI

                    Kırklareli                                                                                            İzmir

                   Kâtip Üye                                                                                       Kâtip Üye

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                  Mehmet DANİŞ

                                                                       Çanakkale

                                                                       Kâtip Üye