BIM 2 3 2004-11-24T08:46:00Z 2004-11-24T08:46:00Z 24 13825 78803 TBMM 656 157 96775 9.3821 0 6 nk 6 nk 0

DÖNEM : 22        CİLT : 62       YASAMA YILI : 3

 

 

 

T. B. M. M.

TUTANAK DERGİSİ

 

 

10 uncu Birleşim

26  Ekim 2004 Salı

 

 

İ Ç İ N D E K İ L E R

                                                      Sayfa    

  I. - GEÇEN TUTANAK ÖZETİ

 II. - GELEN KÂĞITLAR

III. - BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI

A) GÜNDEMDIŞI KONUŞMALAR

1. - Niğde Milletvekili Mahmut Uğur Çetin'in, patates üreticilerinin sorunları ile alınması gereken önlemlere ilişkin gündemdışı konuşması ve Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü'nün cevabı

2. - Antalya Milletvekili Hüseyin Ekmekcioğlu'nun, eğitim sisteminin sorunlarına ve alınması gereken önlemlere ilişkin gündemdışı konuşması ve Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in cevabı

3. - Malatya Milletvekili Süleyman Sarıbaş'ın, Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu Komisyonu Raporuna ilişkin gündemdışı konuşması

IV. - ÖNERİLER

A) DANIŞMA KURULU ÖNERİLERİ

1. - Gündemdeki sıralama ile çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesine ilişkin Danışma Kurulu önerisi

2. - (9/5, 6) esas numaralı Meclis Soruşturması Komisyonu Raporunun gizli oylamasının görüşme gününe ilişkin Danışma Kurulu önerisi

V. - SEÇİMLER

A) KOMİSYONLARDA AÇIK BULUNAN ÜYELİKLERE SEÇİM

1. - (10/12, 28) esas numaralı Meclis Araştırması Komisyonunda açık bulunan üyeliğe seçim

VI. - KANUN TASARI VE TEKLİFLERİ İLE KOMİSYONLARDAN GELEN DİĞER İŞLER

1. - (9/3) Esas Numaralı Meclis Soruşturması Komisyonu Raporunda Yüce Divana sevki istenilen Devlet eski Bakanı ve Başbakan Yardımcısı H. Hüsamettin Özkan ile Devlet eski Bakanı Recep Önal haklarında ayrı ayrı gizli oylama (S. Sayısı: 463)

VII. - SORULAR VE CEVAPLAR

A) YAZILI SORULAR VE CEVAPLARI

1. - Ankara Milletvekili İsmail DEĞERLİ'nin, sağlık personelinin ücretlerine ve döner sermayelere ilişkin Başbakandan sorusu ve Sağlık Bakanı Recep AKDAĞ'ın cevabı (7/3152)

2. - Antalya Milletvekili Nail KAMACI'nın, Antalya-Kepez'deki hastane inşaatına ilişkin Başbakandan sorusu ve Sağlık Bakanı Recep AKDAĞ'ın cevabı (7/3155)

3. - Antalya Milletvekili Nail KAMACI'nın, Antalya Devlet Hastanesinde mal ve hizmet alımının durdurulduğu iddiasına ilişkin sorusu ve Sağlık Bakanı Recep AKDAĞ'ın cevabı (7/3243)

4. - Yalova Milletvekili Muharrem İNCE'nin, depremzedelerin yapılan işyerleriyle ilgili sorunlarına ilişkin Başbakandan sorusu ve Bayındırlık ve İskân Bakanı Zeki ERGEZEN'in cevabı (7/3387)

5. - Diyarbakır Milletvekili Muhsin KOÇYİĞİT'in, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevlendirilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi personeline ilişkin Başbakandan sorusu ve Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali ŞAHİN'in cevabı (7/3388)

6. - İzmir Milletvekili Hakkı ÜLKÜ'nün, Marmara Denizinde fay hattı ile ilgili yapılan çalışmalara ve olası depremin sonuçlarına ilişkin Başbakandan sorusu ve Bayındırlık ve İskân Bakanı Zeki ERGEZEN'in cevabı (7/3398)

7. - İzmir Milletvekili Ahmet ERSİN'in, İzmir-Çeşme-Çiftlikköy’de bir oteldeki uygulamaya ilişkin Başbakandan sorusu ve Kültür ve Turizm Bakanı Erkan MUMCU'nun cevabı (7/3401)

8. - Mersin Milletvekili Mustafa ÖZYÜREK'in, Kıbrıs Türk Hava Yollarının bazı uçaklarının kiralanmasına ve bu kuruluştaki yolsuzluk iddialarına ilişkin Başbakandan sorusu ve Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif ŞENER'in cevabı (7/3403)

9. - Iğdır Milletvekili Dursun AKDEMİR'in, kamu kurumlarının lojman, meslekiçi eğitim ve sosyal tesislerine ilişkin Başbakandan sorusu ve Maliye Bakanı Kemal UNAKITAN'ın cevabı (7/3409)

10. - Iğdır Milletvekili Yücel ARTANTAŞ'ın, Iğdır'daki doğal afetin yol açtığı zararlara ilişkin sorusu ve Bayındırlık ve İskân Bakanı Zeki ERGEZEN'in cevabı (7/3426)

11. - Ardahan Milletvekili Ensar ÖĞÜT'ün, SSK'ya pahalı ilaç satılmasına ve bazı ilaç firmalarına ilişkin sorusu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat BAŞESGİOĞLU'nun cevabı (7/3437)

12. - İstanbul Milletvekili Emin ŞİRİN'in, TMSF'nin bir firmanın hisseleri ile ilgili olarak ABD'de anlaştığı avukatlara,

TMSF'nin belli tarihlerde borcunu ödeyenlere uygulayacağı indirime,

ABD Federal Deposit Insurance Corporationun İnterbank hakim hissedarının New York'ta banka kurma talebini kabul edip etmediğine,

İnterbank ile yapılan sulh görüşmelerinden doğabilecek kamu zararına,

Lehman Brothers adlı yatırım şirketinin Türkiye'deki faaliyetleri ve ekonomiye vermiş olduğu zarara,

TMSF ve BDDK ile ilgili bazı sorun ve iddialara,

Uluslararası yolsuzluk ve kara para aklamaya,

Bazı bankalara danışmanlık hizmetinin yabancı bir firma tarafından verilmesine,

Etibank ile ilgili açılan davalara,

Bir banka hesabına,

TMSF'nin Bebek Varlık A.Ş.'ye sattığı kredi alacağına ve bazı iddialara,

İlişkin soruları ve Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif ŞENER'in cevabı (7/3460, 3461, 3462, 3463, 3464, 3465, 3466, 3467, 3468, 3469, 3470)

13. - İstanbul Milletvekili Güldal OKUDUCU'nun, Alavalı Barajı rezervuarı projesine ilişkin sorusu ve Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Mehmet Hilmi GÜLER'in cevabı (7/3493)

14. - Konya Milletvekili Atilla KART'ın, Konya-Meram Belediyesinin düzenlediği uluslararası izcilik kampına ve bazı iddialara ilişkin sorusu ve İçişleri Bakanı Abdülkadir AKSU'nun cevabı (7/3507)

15. - Kars Milletvekili Selami YİĞİT'in, 4916 sayılı Kanun ve bu çerçevede yabancılara satılan taşınmazlara ilişkin sorusu ve Maliye Bakanı Kemal UNAKITAN'ın cevabı (7/3525)

16. - İstanbul Milletvekili Emin ŞİRİN'in, THY'nın yedek parça stoklarıyla ilgili iddialara ilişkin sorusu ve Maliye Bakanı Kemal UNAKITAN'ın cevabı (7/3528)

17. - Iğdır Milletvekili Dursun AKDEMİR'in, trafik kazaları sonrası uygulanan acil müdahaleler ve ilk yardıma ilişkin sorusu ve Sağlık Bakanı Recep AKDAĞ'ın cevabı (7/3540)

18. - İstanbul Milletvekili Onur ÖYMEN'in, 4916 sayılı Kanuna göre yabancıların arazi alımlarına ilişkin Başbakandan sorusu ve Bayındırlık ve İskân Bakanı Zeki ERGEZEN'in cevabı (7/3590)

19. - Antalya Milletvekili Tuncay ERCENK'in, Seydişehir Alüminyum Tesislerinin özelleştirilmesi süreci ile ilgili basında yer alan bazı iddialara ilişkin Başbakandan sorusu ve Maliye Bakanı Kemal UNAKITAN'ın cevabı (7/3596)

20. - Kastamonu Milletvekili Mehmet YILDIRIM'ın, Kastamonu-Taşköprü SEKA fabrikasının özelleştirilmesinin sonuçlarına ilişkin Başbakandan sorusu ve Maliye Bakanı Kemal UNAKITAN'ın cevabı (7/3618)

21. - Çanakkale Milletvekili İsmail ÖZAY'ın, Çanakkale'deki belediyelerin SSK'ya olan borçları ve haciz durumlarına ilişkin sorusu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat BAŞESGİOĞLU'nun cevabı (7/3624)

22. - Bursa Milletvekili Kemal DEMİREL'in, küçük sanayicilerin almak zorunda olduğu "kapasite raporu" işlemlerine ilişkin sorusu ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali COŞKUN'un cevabı (7/3700)

23. - Antalya Milletvekili Feridun Fikret BALOĞLU'nun, TRT'nin işine son verdiği bazı sözleşmeli personele ilişkin sorusu ve Devlet Bakanı Beşir ATALAY'ın cevabı (7/3771)

24. - İstanbul Milletvekili Emin ŞİRİN'in, RTÜK'le ilgili milletlerarası antlaşmalara ilişkin sorusu ve Devlet Bakanı Beşir ATALAY'ın cevabı (7/3772)


I. - GEÇEN TUTANAK ÖZETİ

TBMM Genel Kurulu saat 15.00'te açıldı.

Amasya Milletvekili Hamza Albayrak, Amasya Protokolünün kabulünün 85 inci yıldönümüne,

İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Irak'ta çalışan Türk şoförlerin can güvenliklerinin sağlanmasına; İzmir Limanında fizikî yetersizlikten kaynaklanan sıkışıklığın yarattığı sorunlara,

İlişkin gündemdışı birer konuşma yaptılar.

Erzurum Milletvekili İbrahim Özdoğan'ın, Doğu Anadolu Bölgesinde hayvan yetiştiricilerinin sorunlarına ve alınması gereken tedbirlere ilişkin gündemdışı konuşmasına, Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü cevap verdi.

Çorum Milletvekili Muzaffer Külcü'nün (3/222, 3/224) (S. Sayıları: 499, 501),

İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü'nün (3/223) (S. Sayısı: 500),

Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç'ın (3/225) (S. Sayısı: 502),

Tunceli Milletvekili Hasan Güyüldar'ın (3/230) (S. Sayısı: 503),

Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün'ün (3/231) (S. Sayısı: 504),

Hatay Milletvekili Sadullah Ergin'in (3/244) (S.Sayısı: 505),

Kahramanmaraş Milletvekili Hanefi Mahçiçek'in (3/245) (S. Sayısı: 506),

Kocaeli Milletvekili Mehmet Sefa Sirmen'in (3/247) (S. Sayısı: 507),

Mersin Milletvekili Mustafa Eyiceoğlu'nun (3/248) (S. Sayısı: 539),

Yasama dokunulmazlıklarının kaldırılmasına gerek bulunmadığı hakkında Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon raporları okundu; 10 gün içerisinde itiraz edilmediği takdirde raporların kesinleşeceği açıklandı.

Yargı kararıyla görevine iade edilen bir bürokratın görevden alınmasını sağlayan müşterek kararnamelerde imzası bulunan Devlet eski Bakanları Nafiz Kurt ve Eyüp Aşık haklarında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu öninceleme raporunun,

Görev için yeterli hizmet süreleri bulunmadığı halde atanan Emlak Bankası A.Ş. genel müdür yardımcılarıyla ilgili olarak, atamalarda imzası bulunan Devlet eski Bakanı Refaiddin Şahin hakkında Başbakanlık müfettişi koordinesinde oluşturulan bir komisyon tarafından düzenlenen raporun,

Başbakanlıkça TBMM Başkanlığına intikal ettirildiğine; Anayasanın 100 üncü maddesine göre, Meclis soruşturması açılmasının, TBMM üye tamsayısının en az onda 1'inin vereceği önergeyle istenilebileceğine; böyle bir önerge olmadan, Başkanlığın, söz konusu dosyayla ilgili olarak Meclis soruşturmasına ilişkin bir işlemi resen yürütmesinin mümkün bulunmadığına, daha önce yapılan uygulamalar doğrultusunda konunun Genel Kurula sunulmasına ve anılan dosyaların milletvekillerinin tetkik ve takdirlerine açılmasının uygun mütalaa edildiğine ilişkin Başkanlık tezkereleri Genel Kurulun bilgisine sunuldu.

Plan ve Bütçe,

Dilekçe,

Komisyonları Geçici Başkanlıklarının, Komisyonun başkan, başkanvekili, sözcü ve kâtip üye seçimlerini yaptıklarına ilişkin tezkereleri, Genel Kurulun bilgisine sunuldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransa'ya yaptığı resmî ziyarete katılacak milletvekillerine ilişkin Başbakanlık tezkeresi kabul edildi.

Plan ve Bütçe Komisyonunda açık bulunan ve bağımsız milletvekillerine düşen 1 üyeliğe Mardin Milletvekili Muharrem Doğan seçildi.

Gündemin "Kanun Tasarı ve Teklifleri ile Komisyonlardan Gelen Diğer İşler" kısmının:

1 inci sırasında bulunan, Kamu İhale Kanununa Geçici Madde Eklenmesine Dair Kanun Teklifinin (2/212) (S. Sayısı: 305) görüşmeleri, daha önce geri alınan maddelere ilişkin komisyon raporu henüz gelmediğinden;

5 inci sırasında bulunan, Elektrik Piyasası Kanunu, Doğal Gaz Piyasası Kanunu ve Petrol Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında (1/834) (S. Sayısı: 647),

6 ncı sırasında bulunan, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin (1/846) (S. Sayısı: 646),

7 nci sırasında bulunan, Karayolları Trafik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair (1/557) (S. Sayısı: 632),

Kanun Tasarılarının görüşmeleri, ilgili komisyon yetkilileri Genel Kurulda hazır bulunmadığından;

Ertelendi.

2 nci sırasında bulunan, Türkiye Cumhuriyeti ile Fas Krallığı Arasındaki Serbest Ticaret Anlaşmasının (1/826) (S.Sayısı: 658),

3 üncü sırasında bulunan, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Romanya Hükümeti Arasında Kendi Vatandaşlarının ve Ülkelerinde Yasadışı Konumda Bulunan Yabancıların Geri Kabulüne İlişkin Anlaşmanın (1/794) (S.Sayısı: 659),

4 üncü sırasında bulunan, Aşırı Derecede Yaralayan ve Ayırım Gözetmeyen Etkileri Bulunan Belirli Konvansiyonel Silahların Kullanımının Yasaklanması veya Sınırlandırılması Sözleşmesi ve Sözleşmede Yapılan Değişiklik ile Eki I., Tadil Edilmiş II. ve IV. Protokollerin (1/845) (S.Sayısı: 660),

Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarılarının görüşmeleri tamamlanarak elektronik cihazla yapılan açıkoylamadan sonra, kabul edilip, kanunlaştıkları açıklandı.

26 Ekim 2004 Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere, birleşime 17.30'da son verildi.

 

 

 

Nevzat Pakdil

 

 

 

Başkanvekili

 

 

Ahmet Gökhan Sarıçam

 

Türkân Miçooğulları

 

Kırklareli

 

İzmir

 

Kâtip Üye

 

Kâtip Üye


No. :                             10

II. - GELEN KÂĞITLAR

22 Ekim 2004 Cuma

Tasarı

1. - İzmir Kentinde Yapılacak Dünya Üniversitelerarası Spor Oyunları (Universiade) Kanun Tasarısı (1/899) (Plan ve Bütçe ve  Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonlarına) (Başkanlığa geliş tarihi: 14.10.2004)

Teklifler

1. - Iğdır Milletvekili Dursun Akdemir ile Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan'ın; Memurlar ile Diğer Kamu Görevlilerinin Disiplin Cezalarının Affı Hakkında Kanun Teklifi (2/321) (Adalet Komisyonuna) (Başkanlığa geliş tarihi: 22.10.2004)

2. - Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan'ın; 1479 Sayılı Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi (2/322) (Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler ve Plan ve Bütçe Komisyonlarına) (Başkanlığa geliş tarihi: 15.10.2004)

Raporlar

1. - Kütahya Milletvekili Hüsnü Ordu'nun Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Başbakanlık Tezkeresi ve Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Raporu (3/249) (S. Sayısı: 510) (Dağıtma tarihi: 22.10.2004) (GÜNDEME)

2. - Hatay Milletvekili Gökhan Durgun'un Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Başbakanlık Tezkeresi ve Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Raporu (3/250) (S. Sayısı: 511) (Dağıtma tarihi: 22.10.2004) (GÜNDEME)

3. - Kocaeli Milletvekili Mehmet Sefa Sirmen'in Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Başbakanlık Tezkeresi ve Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Raporu (3/251) (S. Sayısı: 512) (Dağıtma tarihi: 22.10.2004) (GÜNDEME)

4. - Mersin Milletvekili Mustafa Eyiceoğlu'nun Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Başbakanlık Tezkeresi ve Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Raporu (3/259) (S. Sayısı: 513) (Dağıtma tarihi: 22.10.2004) (GÜNDEME)

5. - Kocaeli Milletvekili Mehmet Sefa Sirmen'in Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Başbakanlık Tezkeresi ve Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Raporu (3/260) (S. Sayısı: 514) (Dağıtma tarihi: 22.10.2004) (GÜNDEME)

6. - Kocaeli Milletvekilleri Nihat Ergün, Mehmet Vecdi Gönül ve Muzaffer Baştopçu'nun Yasama Dokunulmazlıklarının Kaldırılması Hakkında Başbakanlık Tezkeresi ve Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Raporları (3/261) (S. Sayısı: 515) (Dağıtma tarihi: 22.10.2004) (GÜNDEME)

7. - Kocaeli Milletvekilleri Nihat Ergün ve Osman Pepe'nin Yasama Dokunulmazlıklarının Kaldırılması Hakkında Başbakanlık Tezkeresi ve Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Raporları (3/268) (S. Sayısı: 516) (Dağıtma tarihi: 22.10.2004) (GÜNDEME)

8. - Kocaeli Milletvekili Mehmet Sefa Sirmen'in Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Başbakanlık Tezkeresi ve Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Raporu (3/269) (S. Sayısı: 517) (Dağıtma tarihi: 22.10.2004) (GÜNDEME)

9. - Kocaeli Milletvekili Mehmet Sefa Sirmen'in Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Başbakanlık Tezkeresi ve Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Raporu (3/270) (S. Sayısı: 518) (Dağıtma tarihi: 22.10.2004) (GÜNDEME)

10. - Karaman Milletvekili Fikret Ünlü'nün Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Başbakanlık Tezkeresi ve Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Raporu (3/271) (S. Sayısı: 519) (Dağıtma tarihi: 22.10.2004) (GÜNDEME)

11. - Kocaeli Milletvekili Nevzat Doğan'ın Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Başbakanlık Tezkeresi ve Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Raporu (3/272) (S. Sayısı: 520) (Dağıtma tarihi: 22.10.2004) (GÜNDEME)

12. - Kocaeli Milletvekili Mehmet Sefa Sirmen'in Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Başbakanlık Tezkeresi ve Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Raporu (3/273) (S. Sayısı: 521) (Dağıtma tarihi: 22.10.2004) (GÜNDEME)

13. - Kocaeli Milletvekilleri Nevzat Doğan  ve Osman Pepe'nin Yasama Dokunulmazlıklarının Kaldırılması Hakkında Başbakanlık Tezkeresi ve Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Raporları (3/274) (S. Sayısı: 522) (Dağıtma tarihi: 22.10.2004) (GÜNDEME)

14. - Kocaeli Milletvekili Mehmet Sefa Sirmen'in Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Başbakanlık Tezkeresi ve Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Raporu (3/276) (S. Sayısı: 523) (Dağıtma tarihi: 22.10.2004) (GÜNDEME)

15. - Kocaeli Milletvekili Mehmet Sefa Sirmen'in Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Başbakanlık Tezkeresi ve Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Raporu (3/277) (S. Sayısı: 524) (Dağıtma tarihi: 22.10.2004) (GÜNDEME)

16. - Kocaeli Milletvekili Mehmet Sefa Sirmen'in Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Başbakanlık Tezkeresi ve Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Raporu (3/278) (S. Sayısı: 525) (Dağıtma tarihi: 22.10.2004) (GÜNDEME)

17. - Kocaeli Milletvekili Mehmet Sefa Sirmen'in Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Başbakanlık Tezkeresi ve Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Raporu (3/279) (S. Sayısı: 526) (Dağıtma tarihi: 22.10.2004) (GÜNDEME)

18. - Kocaeli Milletvekili Mehmet Sefa Sirmen'in Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Başbakanlık Tezkeresi ve Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Raporu (3/280) (S. Sayısı: 527) (Dağıtma tarihi: 22.10.2004) (GÜNDEME)

19. - Kocaeli Milletvekili Mehmet Sefa Sirmen'in Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Başbakanlık Tezkeresi ve Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Raporu (3/281) (S. Sayısı: 528) (Dağıtma tarihi: 22.10.2004) (GÜNDEME)

20. - Gaziantep Milletvekili Mehmet Sarı'nın Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Başbakanlık Tezkeresi ve Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Raporu (3/282) (S. Sayısı: 529) (Dağıtma tarihi: 22.10.2004) (GÜNDEME)

Sözlü Soru Önergeleri

1. - Balıkesir Milletvekili Ali Kemal DEVECİLER'in, Zonguldak-Çaycuma İlçesi Filyos Limanı Projesine ilişkin Ulaştırma Bakanından sözlü soru önergesi (6/1304) (Başkanlığa geliş tarihi: 7.10.2004)

2. - İzmir Milletvekili Vezir AKDEMİR'in, haklarında dava açılan sağlık personeline ilişkin Sağlık Bakanından sözlü soru önergesi (6/1305) (Başkanlığa geliş tarihi: 8.10.2004)

Yazılı Soru Önergeleri

1. - Zonguldak Milletvekili Harun AKIN'ın, Özelleştirme İdaresinin Erdemir'deki hissesine ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3796) (Başkanlığa geliş tarihi: 7.10.2004)

2. - Burdur Milletvekili Ramazan Kerim ÖZKAN'ın, özürlülerin istihdam sorunlarına ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3797) (Başkanlığa geliş tarihi: 8.10.2004)

3. - Konya Milletvekili Atilla KART'ın, tarımsal sulamada kullanılan elektrik borçlanmasına ve elektriğe uygulanan KDV'ye ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3798) (Başkanlığa geliş tarihi: 8.10.2004)

4. - Hatay Milletvekili Züheyir AMBER'in, çiftçilerimizin ekonomik sorunlarına ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3799) (Başkanlığa geliş tarihi: 8.10.2004)

5. - Muğla Milletvekili Ali ARSLAN'ın, pamuk primi ödemelerine ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3800) (Başkanlığa geliş tarihi: 8.10.2004)

6. - Antalya Milletvekili Nail KAMACI'nın, Antalya Mazı Dağı mevkiinde SHÇEK'e tahsis edilen binaların tamamlanmamasına ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3801) (Başkanlığa geliş tarihi: 8.10.2004)

7. - Antalya Milletvekili Nail KAMACI'nın, Antalya'da Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait bir binanın satış ihalesine ve ihaleyi kazanan gruba ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3802) (Başkanlığa geliş tarihi: 8.10.2004)

8. - İstanbul Milletvekili Emin ŞİRİN'in, 3004 sayılı Kanunun uygulanmasına ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3803) (Başkanlığa geliş tarihi: 8.10.2004)

9. - Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Vedat MELİK'in, bazı il  ve ilçelerde tarımsal amaçlı arazi satın alan yabancılara ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/3804) (Başkanlığa geliş tarihi: 8.10.2004)

10. - Bursa Milletvekili Kemal DEMİREL'in, Bursa İli Büyükorhan İlçesindeki Cumhuriyet Meydanı yol düzenleme çalışmalarına ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/3805) (Başkanlığa geliş tarihi: 8.10.2004)

11. - Konya Milletvekili Atilla KART'ın, Meke Gölünün doğal yapısını korumak amacıyla yapılan çalışmalara ilişkin Çevre ve Orman Bakanından yazılı soru önergesi (7/3806) (Başkanlığa geliş tarihi: 8.10.2004)

12. - Muğla Milletvekili Ali ARSLAN'ın, orman niteliğini kaybeden alanlara ilişkin Çevre ve Orman Bakanından yazılı soru önergesi (7/3807) (Başkanlığa geliş tarihi: 8.10.2004)

13. - Antalya Milletvekili Nail KAMACI'nın, Antalya-Elmalı Avlan Gölü'nün yeniden canlandırılması çalışmalarına ilişkin Çevre ve Orman Bakanından yazılı soru önergesi (7/3808) (Başkanlığa geliş tarihi: 8.10.2004)

14. - Yalova Milletvekili Muharrem İNCE'nin, Vakıfbank'ın Millî Eğitim Bakanlığının kullanımına verdiği otomobillere ilişkin Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısından (Mehmet Ali ŞAHİN) yazılı soru önergesi (7/3809) (Başkanlığa geliş tarihi: 7.10.2004)

15. - Adana Milletvekili N. Gaye ERBATUR'un, Milet'teki tarihi eserlerin korunmasına yönelik tedbirlere ilişkin Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısından (Mehmet Ali ŞAHİN) yazılı soru önergesi (7/3810) (Başkanlığa geliş tarihi: 8.10.2004)

16. - Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Vedat MELİK'in, Şanlıurfa İlindeki Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği irtibat bürosunun kapatılma nedenlerine ilişkin Devlet Bakanından (Kürşad TÜZMEN) yazılı soru önergesi (7/3811) (Başkanlığa geliş tarihi: 8.10.2004)

17. - Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Vedat MELİK'in, Şanlıurfa-Akçakale Gümrük Kapısının 1. sınıf olabilmesi için yapılacak çalışmalara ilişkin Devlet Bakanından (Kürşad TÜZMEN) yazılı soru önergesi (7/3812) (Başkanlığa geliş tarihi: 8.10.2004)

18. - Antalya Milletvekili Nail KAMACI'nın, TRT'nin yeni yayın dönemi programlarına ilişkin Devlet Bakanından (Beşir ATALAY) yazılı soru önergesi (7/3813) (Başkanlığa geliş tarihi: 7.10.2004)

19. - Antalya Milletvekili Feridun Fikret BALOĞLU'nun, TRT'nin 2003-2004 sezonunda Almanya ve İspanya futbol ligi maçlarını yayınlama anlaşmasına ilişkin Devlet Bakanından (Beşir ATALAY) yazılı soru önergesi (7/3814) (Başkanlığa geliş tarihi: 7.10.2004)

20. - Yozgat Milletvekili Emin KOÇ'un, bir TRT çalışanı hakkındaki iddialara ilişkin Devlet Bakanından (Beşir ATALAY) yazılı soru önergesi (7/3815) (Başkanlığa geliş tarihi: 7.10.2004)

21. - Yozgat Milletvekili Emin KOÇ'un, TRT'nin logo ve kanal kimliklerine ilişkin Devlet Bakanından (Beşir ATALAY) yazılı soru önergesi (7/3816) (Başkanlığa geliş tarihi: 7.10.2004)

22. - Bursa Milletvekili Kemal DEMİREL'in, Bursa-Yenişehir Ovası Yeraltı Sulama Projesine ilişkin Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanından yazılı soru önergesi (7/3817) (Başkanlığa geliş tarihi: 7.10.2004)

 23. - Adana Milletvekili N. Gaye ERBATUR'un, İSKEN Sugözü Termik Santraline ilişkin Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanından yazılı soru önergesi (7/3818) (Başkanlığa geliş tarihi: 8.10.2004)

24. - Bursa Milletvekili Kemal DEMİREL'in, Zeki Müren'in, yeni nesillere tanıtılmasına ilişkin Kültür ve Turizm Bakanından yazılı soru önergesi (7/3819) (Başkanlığa geliş tarihi: 8.10.2004)

25. - Samsun Milletvekili Haluk KOÇ'un, Samsun'da eski öğretmenevi binasının "Kent Müzesi" yapılıp yapılmayacağına ilişkin Kültür ve Turizm Bakanından yazılı soru önergesi (7/3820) (Başkanlığa geliş tarihi: 8.10.2004)

26. - Isparta Milletvekili Mevlüt COŞKUNER'in, bir İngilizce ders kitabında yer alan Atatürk hakkındaki ifadeye ilişkin Millî Eğitim Bakanından yazılı soru önergesi (7/3821) (Başkanlığa geliş tarihi: 7.10.2004)

27. - Konya Milletvekili Atilla KART'ın, Konya-Cihanbeyli-Kandil Kasabasına lise açılmasına ilişkin Millî Eğitim Bakanından yazılı soru önergesi (7/3822) (Başkanlığa geliş tarihi: 8.10.2004)

28. - Isparta Milletvekili Mevlüt COŞKUNER'in, ücretsiz ders kitabı dağıtımı ile ilgili bazı iddialara ilişkin Millî Eğitim Bakanından yazılı soru önergesi (7/3823) (Başkanlığa geliş tarihi: 23.9.2004)

29. - Isparta Milletvekili Mevlüt COŞKUNER'in, Isparta İlindeki öğretmen açığına ve yapılacak atamalara ilişkin Millî Eğitim Bakanından yazılı soru önergesi (7/3824) (Başkanlığa geliş tarihi: 23.9.2004)

30. - Iğdır Milletvekili Dursun AKDEMİR'in, çiftçilerin satın alma gücüne ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3825) (Başkanlığa geliş tarihi: 7.10.2004)

31. - Manisa Milletvekili Ufuk ÖZKAN'ın, Ege Bölgesindeki zeytin ağaçlarını tehdit eden verticillum hastalığına ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3826) (Başkanlığa geliş tarihi: 7.10.2004)

32. - Bursa Milletvekili Kemal DEMİREL'in, zeytin üreticilerinin sorunlarına ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3827) (Başkanlığa geliş tarihi: 7.10.2004)

33. - Konya Milletvekili Atilla KART'ın, çiftçilere destekleme primi ödemelerinin kolaylaştırılması çalışmalarına ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3828) (Başkanlığa geliş tarihi: 8.10.2004)

34. - Burdur Milletvekili Ramazan Kerim ÖZKAN'ın, çiftçilerin kalkındırılmasına yönelik projelere ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3829) (Başkanlığa geliş tarihi: 8.10.2004)

35. - Bursa Milletvekili Kemal DEMİREL'in, Bursa'da "damızlık sığır yetiştiriciliği" projesinin ne zaman uygulamaya konulacağına ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3830) (Başkanlığa geliş tarihi: 8.10.2004)

36. - Adana Milletvekili N. Gaye ERBATUR'un, Pozantı-Ulukışla otoyolunun ne zaman bitirile-ceğine ilişkin Ulaştırma Bakanından yazılı soru önergesi (7/3831) (Başkanlığa geliş tarihi: 8.10.2004)

37. - Bursa Milletvekili Kemal DEMİREL'in, Bursa İli Gemlik İlçesinde balıkçı limanı yapılıp yapılmayacağına ilişkin Ulaştırma Bakanından yazılı soru önergesi (7/3832) (Başkanlığa geliş tarihi: 8.10.2004)

38. - Samsun Milletvekili Haluk KOÇ'un, 58 ve 59 uncu hükümetler döneminde Samsun İl Telekom Müdürlüğünden il dışında görevlere atanan personele ilişkin Ulaştırma Bakanından yazılı soru önergesi (7/3833) (Başkanlığa geliş tarihi: 8.10.2004)

39. - Ardahan Milletvekili Ensar ÖĞÜT'ün, Ankara'da son zamanlarda meydana gelen hayvan hırsızlığı olaylarına ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3834) (Başkanlığa geliş tarihi: 7.10.2004)

40. - Iğdır Milletvekili Dursun AKDEMİR'in, SSK ödemelerinin usul ve esasları ile kurumun ödemelerden kaynaklanan zararlarına ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanından yazılı soru önergesi (7/3835) (Başkanlığa geliş tarihi: 7.10.2004)

41. - Ardahan Milletvekili Ensar ÖĞÜT'ün, Et ve Balık Kurumuna ilişkin Maliye Bakanından yazılı soru önergesi (7/3836) (Başkanlığa geliş tarihi: 8.10.2004)

42. - Adana Milletvekili N. Gaye ERBATUR'un, yatırım teşviki uygulamasına ilişkin Sanayi ve Ticaret Bakanından yazılı soru önergesi (7/3837) (Başkanlığa geliş tarihi: 8.10.2004)

43. - Isparta Milletvekili Mevlüt COŞKUNER'in, kanser riski yüksek bölgelerdeki sağlık hizmetlerine ilişkin Sağlık Bakanından yazılı soru önergesi (7/3838) (Başkanlığa geliş tarihi: 8.10.2004)

                       No. :                             11

25 Ekim 2004  Pazartesi

Tasarılar

1. - Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Moğolistan Hükümeti Arasında Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı Program Koordinasyon Ofisinin Faaliyetine İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı (1/900) (Plan ve Bütçe ve Dışişleri Komisyonlarına) (Başkanlığa geliş tarihi: 18.10.2004)

2. - Seferberlik ve Savaş Hali Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı (1/901) (Millî Savunma Komisyonuna) (Başkanlığa geliş tarihi: 18.10.2004)

3. - Lisanslı Harita Kadastro Mühendislik Bürolarının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı (1/902) (Adalet ve Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonlarına) (Başkanlığa geliş tarihi: 18.10.2004)

4. - Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Hindistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Bilim ve Teknoloji Alanlarında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı (1/903) (Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabiî Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji ve Dışişleri Komisyonlarına) (Başkanlığa geliş tarihi: 18.10.2004)

5. - Viyana ve Paris Sözleşmelerinin Uygulanmasına İlişkin Ortak Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı (1/904) (Adalet ve Çevre ve Dışişleri Komisyonlarına) (Başkanlığa geliş tarihi: 18.10.2004)

6. - Karayolları Trafik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı (1/905) (Adalet ve Avrupa Birliği Uyum ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabiî Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji ve İçişleri Komisyonlarına) (Başkanlığa geliş tarihi: 19.10.2004)

7. - Türkiye Cumhuriyeti ile İsveç Krallığı Arasında 30 Haziran 1978 Tarihinde İmzalanan Sosyal Güvenlik Sözleşmesini Değiştiren Ek Sözleşmenin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı (1/906) (Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler ve Dışişleri Komisyonlarına) (Başkanlığa geliş tarihi: 19.10.2004)

8. - Türkiye Cumhuriyeti ve Güney Afrika Cumhuriyeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı (1/907) (Plan ve Bütçe ve Dışişleri Komisyonlarına) (Başkanlığa geliş tarihi: 19.10.2004)

9. - Türkiye Cumhuriyeti Hükümetiyle Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Çevre Koruma Alanında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı (1/908) (Çevre ve Dışişleri Komisyonlarına) (Başkanlığa geliş tarihi: 19.10.2004)

10. - Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Küba Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı Arasında Karantina ve Bitki Koruma Alanında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı (1/909) (Tarım, Orman ve Köyişleri ve Dışişleri Komisyonlarına) (Başkanlığa geliş tarihi: 19.10.2004)

11. - 9 Mayıs 1990 Tarihli Uluslararası Demir Yolu Taşımalarına İlişkin Sözleşme (CODİF) 'ye Değişiklik Getiren 3 Haziran 1999 Tarihli Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı (1/910) (Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm ve Adalet ve Dışişleri Komisyonlarına) (Başkanlığa geliş tarihi: 19.10.2004)

12. - Millî Müdafaa Mükellefiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı (1/911) (Plan ve Bütçe ve Millî Savunma Komisyonlarına) (Başkanlığa geliş tarihi: 20.10.2004)

13. - T.C. Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı "TİKA" ile Moğolistan Maliye ve Ekonomi Bakanlığı Arasında İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı (1/912) (Plan ve Bütçe ve Dışişleri Komisyonlarına) (Başkanlığa geliş tarihi: 20.10.2004)

14. - Sanayi ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanuna Bir Madde Eklenmesine İlişkin Kanun Tasarısı (1/913) (Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabiî Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonuna) (Başkanlığa geliş tarihi: 20.10.2004)

15. - Türkiye Cumhuriyeti ile Lüksemburg Büyük Dükalığı Arasında Gelir ve Servet Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığına Engel Olma Anlaşmasının ve Eki Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı (1/914) (Plan ve Bütçe ve Dışişleri Komisyonlarına) (Başkanlığa geliş tarihi: 21.10.2004)

16. - Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması ve Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğünün Kaldırılması Hakkında Kanun Tasarısı (1/915) (İçişleri ve Tarım, Orman ve Köyişleri ve Plan ve Bütçe Komisyonlarına) (Başkanlığa geliş tarihi: 21.10.2004)

Teklif

1. - İstanbul Milletvekili Emin Şirin'in; Yükseköğretim Kanununa Geçici Maddeler Eklenmesine Dair Kanun Teklifi (2/323) (Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonuna) (Başkanlığa geliş tarihi: 21.10.2004)

Tezkere

1. - Kırşehir Milletvekili Mikail Arslan'ın Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Başbakanlık Tezkeresi (3/691) (Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyona) (Başkanlığa geliş tarihi: 19.10.2004)

Sözlü Soru Önergeleri

1. - Antalya Milletvekili Feridun Fikret BALOĞLU'nun, Ankara Ulus'taki bir tarihi binaya ilişkin Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısından (Mehmet Ali ŞAHİN) sözlü soru önergesi (6/1306) (Başkanlığa geliş tarihi: 12.10.2004)

2. - Antalya Milletvekili Feridun Fikret BALOĞLU'nun, Antalya-Korkuteli İlçesinin mezbaha ihtiyacına ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından sözlü soru önergesi (6/1307) (Başkanlığa geliş tarihi: 12.10.2004)

3. - Antalya Milletvekili Feridun Fikret BALOĞLU'nun, Antalya-Alanya-Tırılar Köyünün su sorununa ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından sözlü soru önergesi (6/1308) (Başkanlığa geliş tarihi: 12.10.2004)

4. - İzmir Milletvekili Vezir AKDEMİR'in, imara uygun olmayan meskenlerde oturan vatandaşlar için yapılacak çalışmalara ilişkin İçişleri Bakanından sözlü soru önergesi (6/1309) (Başkanlığa geliş tarihi: 13.10.2004)

5. - Tunceli Milletvekili Hasan GÜYÜLDAR'ın, Tunceli-Ovacık-Bilgeç bölgesinde meydana gelen yangına ilişkin Çevre ve Orman Bakanından sözlü soru önergesi (6/1310) (Başkanlığa geliş tarihi: 30.9.2004)

6. - İzmir Milletvekili Vezir AKDEMİR'in, İzmir-Ödemiş İlçesinin SSK Hastanesi ihtiyacına ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanından sözlü soru önergesi (6/1311) (Başkanlığa geliş tarihi: 14.10.2004)

7. - İzmir Milletvekili Vezir AKDEMİR'in, İzmir-Bergama İlçesinin hastane ihtiyacına ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanından sözlü soru önergesi (6/1312) (Başkanlığa geliş tarihi: 14.10.2004)

8. - Bursa Milletvekili Mehmet KÜÇÜKAŞIK'ın, Türkiye'de kara taşımacılığı yapan lojistik firmalara ilişkin Ulaştırma Bakanından sözlü soru önergesi (6/1313) (Başkanlığa geliş tarihi: 14.10.2004)

9. - Bursa Milletvekili Mehmet KÜÇÜKAŞIK'ın, Türkiye'de kara taşımacılığı yapmak isteyen firmalarda aranan şartlara ilişkin Ulaştırma Bakanından sözlü soru önergesi (6/1314) (Başkanlığa geliş tarihi: 14.10.2004)

10. - Bursa Milletvekili Mehmet KÜÇÜKAŞIK'ın, Türkiye'de kara taşımacılığı yapmak isteyen kamyoncu esnafında aranan şartlara ilişkin Ulaştırma Bakanından sözlü soru önergesi (6/1315) (Başkanlığa geliş tarihi: 14.10.2004)

11. - Bursa Milletvekili Mehmet KÜÇÜKAŞIK'ın, yeni Karayolları Taşıma Yönetmeliğine ilişkin Ulaştırma Bakanından sözlü soru önergesi (6/1316) (Başkanlığa geliş tarihi: 14.10.2004)

12. - İzmir Milletvekili Vezir AKDEMİR'in, Ege Bölgesindeki demiryolu ağının iyileştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına ilişkin Ulaştırma Bakanından sözlü soru önergesi (6/1317) (Başkanlığa geliş tarihi: 15.10.2004)

13. - İzmir Milletvekili Vezir AKDEMİR'in, İzmir ve çevresindeki demiryolu ağının onarımına ve tren seferlerinin artırılmasına ilişkin Ulaştırma Bakanından sözlü soru önergesi (6/1318) (Başkanlığa geliş tarihi: 15.10.2004)

Yazılı Soru Önergeleri

1. - İstanbul Milletvekili Emin ŞİRİN'in, VIP salonları ile ilgili yeni düzenlemelere ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3839) (Başkanlığa geliş tarihi: 12.10.2004)

2. - Konya Milletvekili Atilla KART'ın, Ankara-Konya arası demiryolu projesine ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3840 ) (Başkanlığa geliş tarihi: 12.10.2004)

3. - İzmir Milletvekili Ahmet ERSİN'in, İzmir-Alsancak Limanının ulaşım, yedek parça ve teknik personel sorununa ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3841) (Başkanlığa geliş tarihi: 12.10.2004)

4. - Malatya Milletvekili Muharrem KILIÇ'ın, İmar Bankası aracılığıyla hazine bonosu alan vatandaşların mağduriyetine ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3842) (Başkanlığa geliş tarihi: 12.10.2004)

5. - Bursa Milletvekili Kemal DEMİREL'in, Mudanya Mütarekesi'nin ulusal düzeyde kutlanmasına yönelik çalışmalara ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3843) (Başkanlığa geliş tarihi: 12.10.2004)

6. - Aydın Milletvekili Özlem ÇERÇİOĞLU'nun, Aydın-Didim-Karakuyu mevkiinde bazı arazilerin Toplu Konut İdaresine devredilmesine ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3844) (Başkanlığa geliş tarihi: 12.10.2004)

7. - Iğdır Milletvekili Dursun AKDEMİR'in, yurtdışında çalışan işçilerimizin oy kullanma haklarına ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3845) (Başkanlığa geliş tarihi: 13.10.2004)

8. - Iğdır Milletvekili Dursun AKDEMİR'in, belediyelere yapılan ayni ve nakdi yardımlara ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3846) (Başkanlığa geliş tarihi: 13.10.2004)

9. - Denizli Milletvekili Ümmet KANDOĞAN'ın, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonuna aktarılan paraların kaynağına ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3847) (Başkanlığa geliş tarihi: 13.10.2004)

10. - Denizli Milletvekili Ümmet KANDOĞAN'ın, Emlak Bankasının bankacılık faaliyeti dışında kalan malvarlığının devrine ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3848) (Başkanlığa geliş tarihi: 13.10.2004)

11. - İzmir Milletvekili Yılmaz KAYA'nın, eski görevleri nedeniyle makam aracı ve şoför tahsis edilen siyasetçi ve bürokratlara ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3849) (Başkanlığa geliş tarihi: 13.10.2004)

12. - İstanbul Milletvekili Emin ŞİRİN'in, Avrupa Müzesi Projesine ilişkin Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısından yazılı soru önergesi (7/3850) (Başkanlığa geliş tarihi: 12.10.2004)

13. - Gaziantep Milletvekili Abdulkadir ATEŞ'in, İran'ın uranyum zenginleştirme çalışmalarına ilişkin Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısından yazılı soru önergesi (7/3851) (Başkanlığa geliş tarihi: 13.10.2004)

14. - Adana Milletvekili Atilla BAŞOĞLU'nun, Yenikapı Mevlevihanesinin kundaklanmasına ilişkin Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısından (Mehmet Ali ŞAHİN) yazılı soru önergesi (7/3852) (Başkanlığa geliş tarihi: 11.10.2004)

15. - İstanbul Milletvekili Emin ŞİRİN'in, İstanbul'da yapımı devam eden FORMULA-1 pistine ilişkin Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısından (Mehmet Ali ŞAHİN) yazılı soru önergesi (7/3853) (Başkanlığa geliş tarihi: 12.10.2004)

16. - İstanbul Milletvekili Emin ŞİRİN'in, Ulusal Güvenlik Belgesi almadan yayın lisansı ve izni verilen kuruluşlara ilişkin Devlet Bakanından (Beşir ATALAY) yazılı soru önergesi (7/3854) (Başkanlığa geliş tarihi: 13.10.2004)

17. - Hatay Milletvekili Züheyir AMBER'in, Hatay'da bulunan bir kilisenin bakım ihtiyacı ile tanıtım fonundan Hatay'a pay ayrılıp ayrılmadığına ilişkin Devlet Bakanından (Beşir ATALAY) yazılı soru önergesi (7/3855) (Başkanlığa geliş tarihi: 13.10.2004)

18. - Ankara Milletvekili Yakup KEPENEK'in, halkevleriyle ilgili hazırlandığı iddia edilen rapora ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3856) (Başkanlığa geliş tarihi: 12.10.2004)

19. - Konya Milletvekili Atilla KART'ın, Konya İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü hakkındaki bazı iddialara ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3857) (Başkanlığa geliş tarihi: 13.10.2004)

20. - Antalya Milletvekili Nail KAMACI'nın, Antalya Film Festivalinde yaşanan organizasyon sorunlarına ilişkin Kültür ve Turizm Bakanından yazılı soru önergesi (7/3858) (Başkanlığa geliş tarihi: 12.10.2004)

21. - Hatay Milletvekili Züheyir AMBER'in, Hatay'da bulunan bir kilisenin mevcut eksikliklerinin giderilmesi için yapılan çalışmalara ilişkin Kültür ve Turizm Bakanından yazılı soru önergesi (7/3859) (Başkanlığa geliş tarihi: 13.10.2004)

22. - Bursa Milletvekili Kemal DEMİREL'in, Bursa'daki Uludağ İlköğretim Okuluna ilişkin Millî Eğitim Bakanından yazılı soru önergesi (7/3860) (Başkanlığa geliş tarihi: 12.10.2004)

23. - Denizli Milletvekili Mustafa GAZALCI'nın, Bakanlığa bağlı sağlık eğitim merkezlerinin Sağlık Bakanlığına devrine ilişkin Millî Eğitim Bakanından yazılı soru önergesi (7/3861) (Başkanlığa geliş tarihi: 12.10.2004)

24. - Tekirdağ Milletvekili Mehmet Nuri SAYGUN'un, bazı makam araçlarına ve plakalarına ilişkin Millî Eğitim Bakanından yazılı soru önergesi (7/3862) (Başkanlığa geliş tarihi: 13.10.2004)

25. - Iğdır Milletvekili Dursun AKDEMİR'in, zorunlu yer değiştirmeye tâbi tutulan kamu personeli ile ilgili uygulamalara ilişkin Millî Eğitim Bakanından yazılı soru önergesi (7/3863) (Başkanlığa geliş tarihi: 13.10.2004)

26. - İzmir Milletvekili Ahmet ERSİN'in, İzmir-Çeşme ve Karaburun'daki balık çiftliklerine ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3864) (Başkanlığa geliş tarihi: 12.10.2004)

27. - İzmir Milletvekili Ahmet ERSİN'in, Orkinos Balığı Besi Çiftliklerinin kota miktarlarına ve yem ithaline ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3865) (Başkanlığa geliş tarihi: 12.10.2004)

28. - Denizli Milletvekili Ümmet KANDOĞAN'ın, "Göletlerin Balıkçılığa Açılması" Projesine ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3866) (Başkanlığa geliş tarihi: 13.10.2004)

29. - Denizli Milletvekili Ümmet KANDOĞAN'ın, tarım sektöründeki gerilemeye ve çiftçilerin doğal afetlerden kaynaklanan mağduriyetine ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3867) (Başkanlığa geliş tarihi: 13.10.2004)

30. - Denizli Milletvekili Ümmet KANDOĞAN'ın, hububatta sertifikalı tohumluk kullanım projesine ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3868) (Başkanlığa geliş tarihi: 13.10.2004)

31. - İstanbul Milletvekili Emin ŞİRİN'in, Manavgat suyu ile Konya ve Karaman Ovalarının sulanması projesine ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3869) (Başkanlığa geliş tarihi: 13.10.2004)

32. - Zonguldak Milletvekili Harun AKIN'ın, Türkiye Taş Kömürü Kurumunda üretim ve istihdamın artırılması için yapılacak çalışmalara ilişkin Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanından yazılı soru önergesi (7/3870) (Başkanlığa geliş tarihi: 12.10.2004)

33. - Antalya Milletvekili Osman ÖZCAN'ın, Gazipaşa Havaalanı Projesine ilişkin Ulaştırma Bakanından yazılı soru önergesi (7/3871) (Başkanlığa geliş tarihi: 12.10.2004)

34. - Konya Milletvekili Atilla KART'ın, Mercedes Benz Firmasıyla ilgili bazı iddialara ve denetim görevini yapmayan kamu görevlilerine ilişkin Devlet Bakanından (Kürşad TÜZMEN) yazılı soru önergesi (7/3872) (Başkanlığa geliş tarihi: 12.10.2004)

35. - Ankara Milletvekili Yakup KEPENEK'in, Ankara-Beypazarı-Uruş Beldesi Suvari Çayı üzerinde yapımı planlanan baraja ilişkin Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanından yazılı soru önergesi (7/3873) (Başkanlığa geliş tarihi: 12.10.2004)

36. - Bursa Milletvekili Kemal DEMİREL'in, Emekli Sandığının sağlık harcamaları ile prim ödeyenlere ilişkin Maliye Bakanından yazılı soru önergesi (7/3874) (Başkanlığa geliş tarihi: 12.10.2004)

37. - Bursa Milletvekili Kemal DEMİREL'in, SSK ve BAĞ-KUR'un sağlık harcamaları ile prim ödeyenlere ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanından yazılı soru önergesi (7/3875) (Başkanlığa geliş tarihi: 12.10.2004)

38. - Antalya Milletvekili Nail KAMACI'nın, Antalya-Duacılar Köyündeki ağaç kesimine ilişkin Çevre ve Orman Bakanından yazılı soru önergesi (7/3876) (Başkanlığa geliş tarihi: 12.10.2004)

39. - Hatay Milletvekili Züheyir AMBER'in, organ ve doku nakli hizmetleri konusunda yapılacak çalışmalara ilişkin Sağlık Bakanından yazılı soru önergesi (7/3877) (Başkanlığa geliş tarihi: 13.10.2004)

40. - Konya Milletvekili Atilla KART'ın, Mercedes Benz Türk firmasıyla ilgili bazı iddialara ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3795) (Başkanlığa geliş tarihi: 14.10.2004)

41. - İzmir Milletvekili Muharrem TOPRAK'ın, üniversitelerde görev yapan idari personelin ekonomik durumlarının iyileştirilmesine ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3878) (Başkanlığa geliş tarihi: 15.10.2004)

42. - Antalya Milletvekili Nail KAMACI'nın, Antalya-Serik'teki yurt binasının hizmete açılmamasının nedenine ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3879) (Başkanlığa geliş tarihi: 15.10.2004)

43. - Antalya Milletvekili Nail KAMACI'nın, Belek-Antalya arası yolcu taşıyan bir kooperatifin güzergahına ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3880) (Başkanlığa geliş tarihi: 15.10.2004)

44. - Antalya Milletvekili Nail KAMACI'nın, Antalya'ya ikinci bir liman inşa edilmesi yönünde çalışma olup olmadığına ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3881) (Başkanlığa geliş tarihi: 15.10.2004)

45. - Denizli Milletvekili Ümmet KANDOĞAN'ın, yurt dışındaki vatandaşlarımızın oy kullanmaları için gerekli hukuki düzenlemelere ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3882) (Başkanlığa geliş tarihi: 15.10.2004)

46. - İstanbul Milletvekili Emin ŞİRİN'in, bir finans kuruluşunun teftişine ve TMSF Daire Başkan Yardımcılığına yapılan atamaya ilişkin Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısından (Abdüllatif ŞENER) yazılı soru önergesi (7/3883) (Başkanlığa geliş tarihi: 14.10.2004)

47. - İstanbul Milletvekili Emin ŞİRİN'in, Çukurova Grubu ile yapılan ek sözleşmenin iptalinden sonra ortaya atılan bazı iddialara ilişkin Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısından (Abdüllatif ŞENER) yazılı soru önergesi (7/3884) (Başkanlığa geliş tarihi: 15.10.2004)

48. - İstanbul Milletvekili Emin ŞİRİN'in, Çukurova Grubunun Northway Petroleum ile yaptığı görüşmelerin sonuçlarına ilişkin Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısından (Abdüllatif ŞENER) yazılı soru önergesi (7/3885) (Başkanlığa geliş tarihi: 15.10.2004)

49. - Yozgat Milletvekili Emin KOÇ'un, Yozgat Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde yolsuzluk yaptığı belirlenen kamu görevlilerinin görevlerine iade edildiği iddiasına ilişkin Devlet Bakanından (Güldal AKŞİT) yazılı soru önergesi (7/3886) (Başkanlığa geliş tarihi: 7.10.2004)

50. - İstanbul Milletvekili Emin ŞİRİN'in, kamu ve özel sektörde kadın ve erkeklerin istihdam oranına ilişkin Devlet Bakanından (Güldal AKŞİT) yazılı soru önergesi (7/3887) (Başkanlığa geliş tarihi: 14.10.2004)

51. - Yalova Milletvekili Muharrem İNCE'nin, bilgisayarlı eğitimin sorunlarına ve bazı iddialara ilişkin Millî Eğitim Bakanından yazılı soru önergesi (7/3888) (Başkanlığa geliş tarihi: 14.10.2004)

52. - İstanbul Milletvekili Emin ŞİRİN'in,   ilköğretim   ders   kitaplarının   birine   Hz. Muhammed'in resminin basıldığı iddialarına ilişkin Millî Eğitim Bakanından yazılı soru önergesi (7/3889) (Başkanlığa geliş tarihi: 15.10.2004)

53. - İzmir Milletvekili Yılmaz KAYA'nın, Lise 1. sınıf coğrafya ders kitabına ilişkin Millî Eğitim Bakanından yazılı soru önergesi (7/3890) (Başkanlığa geliş tarihi: 15.10.2004)

54. - Antalya Milletvekili Feridun Fikret BALOĞLU'nun, yaptığı bir yazılı açıklamaya ilişkin Maliye Bakanından yazılı soru önergesi (7/3891) (Başkanlığa geliş tarihi: 28.9.2004)

55. - Ardahan Milletvekili Ensar ÖĞÜT'ün, işçi, memur ve emeklilerin durumlarının iyileştirilmesi ile ilgili çalışma yapılıp yapılmayacağına ilişkin Maliye Bakanından yazılı soru önergesi (7/3892) (Başkanlığa geliş tarihi: 14.10.2004)

56. - Niğde Milletvekili Orhan ERASLAN'ın, Niğde-Bor İlçesindeki Deri Organize Sanayiine ilişkin Sanayi ve Ticaret Bakanından yazılı soru önergesi (7/3893) (Başkanlığa geliş tarihi: 15.10.2004)

57. - Niğde Milletvekili Orhan ERASLAN'ın, Niğde-Bor Karma Organize Sanayi Bölgesi inşaatına ilişkin Sanayi ve Ticaret Bakanından yazılı soru önergesi (7/3894) (Başkanlığa geliş tarihi: 15.10.2004)

58. - İstanbul Milletvekili Emin ŞİRİN'in, Ziraat ve Halk Bankalarında personel tarafından gerçekleştirildiği iddia edilen zimmet olaylarına ilişkin Devlet Bakanından (Ali BABACAN) yazılı soru önergesi (7/3895) (Başkanlığa geliş tarihi: 14.10.2004)

59. - Ardahan Milletvekili Ensar ÖĞÜT'ün, işsizliği önlemeye yönelik çalışmalara ve İşsizlik Fonuna ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanından yazılı soru önergesi (7/3896) (Başkanlığa geliş tarihi: 14.10.2004)

60. - Ardahan Milletvekili Ensar ÖĞÜT'ün, Kura Nehrinin temizlenmesi ve Köroğlu Barajının yapımı için bütçeden ödenek ayrılıp ayrılmayacağına ilişkin Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanından yazılı soru önergesi (7/3897) (Başkanlığa geliş tarihi: 14.10.2004)

61. - Antalya Milletvekili Osman ÖZCAN'ın, Tarım Kredi Kooperatiflerince çiftçilere verilen kredilerin geri ödemesine ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3898) (Başkanlığa geliş tarihi: 14.10.2004)

62. - İstanbul Milletvekili Emin ŞİRİN'in, bir dini cemaatin Avrupa Parlamentosu nezdinde temsilciliği olup olmadığına ilişkin Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısından yazılı soru önergesi (7/3899) (Başkanlığa geliş tarihi: 15.10.2004)

63. - İzmir Milletvekili Enver ÖKTEM'in, İzmir'deki bir hastanede personele yapılan parmak izi kontrol uygulamasına ilişkin Sağlık Bakanından yazılı soru önergesi (7/3900) (Başkanlığa geliş tarihi: 15.10.2004)

64. - İzmir Milletvekili Abdürrezzak ERTEN'in, bazı kurumlarda personele parmak izi kontrol uygulaması yapıldığı iddialarına ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3901) (Başkanlığa geliş tarihi: 15.10.2004)

 

 

 

 

                       No. :                             12

26 Ekim 2004 Salı

Teklif

1. - Şanlıurfa Milletvekili A. Müfit Yektin ve 13 milletvekilinin; Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Teşkilatının Kuruluş ve Görevleri Hakkında 6 Kasım 1989 Tarih ve 388 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi (2/324) (Plan ve Bütçe Komisyonuna) (Başkanlığa geliş tarihi: 26.10.2004)

Raporlar

1. - Cumhurbaşkanlığının 2002-2003 Malî Yılları Kesinhesaplarına İlişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi Hesaplarını İnceleme Komisyonu Raporu (3/294, 3/572) (S. Sayısı: 666) (Dağıtma tarihi: 26.10.2004) (GÜNDEME)

2. - Sayıştay Başkanlığının 2001-2002 Malî Yılları Kesinhesaplarına İlişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi Hesaplarını İnceleme Komisyonu Raporu (5/5) (S. Sayısı: 667) (Dağıtma tarihi 26.10.2004) (GÜNDEME)

Süresi İçinde Cevaplandırılmayan Yazılı Soru Önergeleri

1. - İzmir Milletvekili Canan ARITMAN'ın, İshakpaşa Sarayının onarım çalışmalarına yönelik bazı iddialara ilişkin Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısından (Mehmet Ali ŞAHİN) yazılı soru önergesi (7/2936)

2. - Muğla Milletvekili Ali ARSLAN'ın, kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin Maliye Bakanından yazılı soru önergesi (7/2988)

3. - Antalya Milletvekili Nail KAMACI'nın, psiko-somatik düzenleyici bazı ilaçlara ilişkin Sağlık Bakanından yazılı soru önergesi (7/3003)

4. - İstanbul Milletvekili Kemal KILIÇDAROĞLU'nun, Halk Bankasından kredi kullanan bir firmaya ilişkin Devlet Bakanından (Ali BABACAN) yazılı soru önergesi (7/3028)

5. - İstanbul Milletvekili Emin ŞİRİN'in, Halk Bankasından kredi kullanan bir firmaya ve bazı iddialara ilişkin Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısından (Abdüllatif ŞENER) yazılı soru önergesi (7/3053)

6. - Adana Milletvekili Kemal SAĞ'ın, ihracatçı bir firmanın TETAŞ'a ait elektriği yasal anlaşma olmaksızın Kuzey Irak'a sattığı iddiasına ilişkin Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanından yazılı soru önergesi (7/3062)

7. - İstanbul Milletvekili Emin ŞİRİN'in, Devlet protokolünde kullanılan uçaklara ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/3074)

8. - Kırklareli Milletvekili Mehmet S. KESİMOĞLU'nun, basında yer alan bir konuşmasına ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/3085)

 


BİRİNCİ OTURUM

Açılma Saati: 15.00

26 Ekim 2004 Salı

BAŞKAN: Başkanvekili Sadık YAKUT

KÂTİP ÜYELER : Yaşar TÜZÜN (Bilecik) ,  Harun TÜFEKCİ (Konya)

BAŞKAN - Türkiye Büyük Millet Meclisinin 10 uncu Birleşimini açıyorum.

Toplantı yetersayısı vardır; görüşmelere başlıyoruz.

Gündeme geçmeden önce, üç sayın milletvekiline gündemdışı söz vereceğim.

Gündemdışı ilk söz, patates ve patates üreticilerinin sorunları hakkında söz isteyen Niğde Milletvekili Mahmut Uğur Çetin'e aittir.

Buyurun Sayın Çetin.

III. - BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI

A) GÜNDEMDIŞI KONUŞMALAR

1. - Niğde Milletvekili Mahmut Uğur Çetin'in, patates üreticilerinin sorunları ile alınması gereken önlemlere ilişkin gündemdışı konuşması ve Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü'nün cevabı

MAHMUT UĞUR ÇETİN (Niğde) - Sayın Başkan, Yüce Meclisin değerli üyeleri; patates ürünü ve patates üreticisinin sorunları hususunda gündemdışı söz almış bulunmaktayım; Yüce Heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

Ülkemizde patates üretimine baktığımızda, hemen hemen her ilde patates üretimi yapılmaktadır. 2002 yılı Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre, Türkiye'nin patates ekim alanı 200 000 hektar olup, üretim ise 5 200 000 ton olarak gerçekleşmiştir. 2003 yılı üretimi ise 5 300 000 tondur.

Ülkemizde patates, en çok Niğde, Nevşehir, Afyon, Kayseri, Konya, Aksaray ve Karaman İllerinin yer aldığı ortagüney bölgemizde üretilmektedir. Ekim alanı bakımından ilk sıraları Niğde ve Nevşehir İlleri almaktadır; bu illerimizi ise, İzmir, Bolu, Erzurum, Ordu, Afyon ve Konya takip etmektedir.

Niğde ve Nevşehir'in ülkemiz patates üretimi alanındaki payı yüzde 28, üretimindeki payı ise yüzde 43'tür. Bu iki ilin verimi, ülke ortalamasının ve dünya ortalamasının çok üzerindedir. Niğde İlimizde,  yılda ortalama 32 000-35 000 hektar alanda 1 100 000-1 500 000 ton patates üretimi yapılmaktadır. 2002 yılında Niğde İlimizde, 349 970 dekar alanda 1 245 125 ton patates üretilmiştir.

Patates, Niğde İlimizde tarımı yapılan ürünler içerisinde en önemlisini teşkil etmektedir. İlimizde tarımla uğraşan 35 355 ailenin 10 115'i 41 köy ve kasabada patates tarımıyla iştigal etmektedir.

Niğde İlimizde patatesin pazarlanması yedi sekiz ay gibi uzun bir periyot boyunca devam etmektedir. Yıllara göre değişmekle birlikte üretilen patatesin yaklaşık ¼'ü tarlada satılırken, kalan kısmı depolara konulduktan sonra peyderpey pazarlanmaktadır.

İlimizde üretilen patatesin ortalama yüzde 10'u tohumluk olarak, yüzde 1'i aile ihtiyacı için kullanılırken, yüzde 1 ilâ 2'si ihraç edilmektedir. Yetersiz depolama ve pazarlama koşulları nedeniyle yüzde 20'si de, maalesef, daha tarlada telef edilmektedir.

Ülkemizde kişi başına tüketilen patates miktarı 60-75 kilogramdır. Ülkemizden yurtdışına patates ihracatı, uzun yıllar dikkate alındığında, üretimimizin yüzde 0,4-yüzde 2,5'i kadardır. Bu ihracat ise ağırlıklı olarak Ortadoğu ülkelerine ve Türk cumhuriyetlerine yapılmaktadır.

Bugün ihracatta mamul ve yarı mamul patates ürünleri önemli bir yere sahiptir. Ülkemizde patates işleyen sanayimizin yeterince gelişmemiş olması, ihracatımızın az olmasındaki önemli faktörlerdendir.

Pazarlamayı etkileyen bir diğer önemli husus da tüketim alışkanlıklarımızdır. Patates, gelişmiş ülkelerde mamul, yarı mamul ve dondurulmuş ürünler halinde tüketilirken, ülkemizde taze ve sofralık olarak tüketilmektedir. Ülkemizde üretilen çeşitlerin sanayie uygun olmayan sofralık çeşitler olması, patatesimizin ihracat şansını azaltan en önemli faktörlerdendir. İnsanımızın patatesi taze olarak tüketmesi, ülkemizde sofralık çeşitlerin üretilmesine yol açmaktadır ki, bu da patatese dayalı sanayiin ivme kazanmasını engellemektedir.

İç pazara arz, hasadın başladığı ağustos ayı ortasından ertesi yılın nisan ayı sonuna kadar devam etmektedir. Bu itibarla, yedi sekiz ay gibi uzun depolama süresi boyunca depolama koşullarının uygun olmaması, yüzde 20 oranında ürünün kayıp olması sonucunu doğurmaktadır.

Patates, yüzde 80 oranında su ihtiva etmesi, hasattan sonra yumrularında metabolizmanın devam etmesi nedeniyle, doğal olarak depo kaybının yüksek oranda yaşanmasına sebebiyet vermektedir. Bu kayıp, yumruların hastalıklarla bulaşık olması, aşırı azotlu gübreleme ve sulamayla yetiştirilmiş olması ve en önemlisi, uygun olmayan yerlerde depolanmasıyla daha da artmaktadır.

Depo kaybını minimuma indirebilmek için, patatesin, ideal olarak, artı 4 derece sıcaklık, yüzde 85-90 nispî nem, havadar, hijyenik bir ortamda ve en çok 1 metre yüksekliğinde depolanması gerekmektedir. Halbuki, ilimizde, patates, toprak altındaki doğal depolarda veya sıcaklık, nem, hava ve ışık kontrolünün sağlanamadığı yapılarda, 3-4 metre yığın yüksekliğinde depolanmaktadır.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun Sayın Çetin.

MAHMUT UĞUR ÇETİN (Devamla) - Bu tür depolar, hastalık ve zararlıların da etkisiyle önemli oranda ürün kaybına neden olmaktadır.

Ülkemizde, 2003-2004 sezonu itibariyle 550 000 ton patates üreticinin elinde kalmıştır. Ürünün heba olmaması bakımından önemli bir noktanın altını çizmek istiyorum. Millî Savunma Bakanlığına bağlı askerî birlikler, Sağlık Bakanlığı bünyesinde bulunan hastaneler, Adalet Bakanlığına bağlı cezaevi kurumları, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonuna bağlı birimler, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı yurtlar devreye sokularak, eldeki stoklar acilen eritilmelidir.

Ürün pazarlamasında büyük sıkıntılar yaşayan üreticilerimizin elindeki, şu an stoklarda bekleyen patatesler için ihracat desteği sağlanmalı, taze patates ihracatına da ihracat iadesi verilmelidir.

Pazarlama problemlerinin, patateste de başka ürünlerde de yaşanmaması için, eğitim faaliyetlerine gereken önem verilmeli, üretim planlaması yapılmalı; çiftçi, nerede, ne kadar ürün yetiştireceğini bilmeli; üretim, Türkiye'nin ihtiyaçlarına göre planlanmalıdır.

Patateste pazarlama problemlerinin halledilebilmesi bakımından, bu ürünle ilgili bir birlik acilen kurulmalıdır.

Patates üretiminde maliyeti etkileyen en önemli unsur elektrik olup, üreticilerimiz, elektrik borçlarını ödemede büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Üreticilerimizin 2003 yılına kadar oluşan elektrik borçları yeniden yapılandırılmalı, elektriğin birim fiyatları düşürülmeli ve elektrikte uygulanmakta olan yüzde 18'lik KDV indirilmelidir.

Patateste pazarlama sorunlarının çözümlenebilmesi için, patates üretici birliği acilen kurulmalıdır.

İhtiyaç duyulan anaç kademedeki tohumluğun yurtiçinde üretilmesi sağlanarak, sertifikalı tohumlukların da yurtiçinde üretilmesi ve dağıtılması sağlanmalıdır.

Topraktaki besin maddelerinin tek yönlü tüketiminin önlenmesi, hastalık ve zararlı populasyonlarının artışının engellenmesi, verimde düşüşlerin yaşanmaması ve üretimde dengenin sağlanması bakımından, özellikle patates tarımının yoğun olarak yapıldığı alanlarda münavebeye gereken önem verilmelidir.

BAŞKAN - Sayın Çetin, toparlar mısınız.

MAHMUT UĞUR ÇETİN (Devamla) - Hemen bitiriyorum Sayın Başkanım.

Patates ununun, ekmekte, aroma ve kalitenin artırılması yanında, bayatlama süresini uzatması sebebiyle, yüzde 1 ilâ 2 oranında, ekmek yapımında kullanılması sağlanmalıdır.

Patates yetiştiriciliği yapılan bölgelerde, yöre koşullarına uygun alternatif ürün imkânları araştırılmalıdır.

Kısaca, bulunduğu coğrafyanın ve dünyanın en önemli patates üreticilerinden birisi olan ülkemizde, bu konuda yaşanan problemlerin, üreticinin ve ürünün geniş anlamda ele alındığı ve patates üretimi yapan yöre milletvekillerimizin -iktidar ve muhalefet olmak üzere- bir araya gelip, bundan böyle yapılması gerekenlerin ele alınacağı geniş kapsamlı bir toplantıyı derhal Mecliste gerçekleştirmemizin gerekliliğine inanıyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum. (AK Parti sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ediyorum Sayın Çetin.

Gündemdışı konuşmaya, Tarım ve Köyişleri Bakanımız Sayın Sami Güçlü cevap vereceklerdir.

Buyurun Sayın Güçlü.

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI SAMİ GÜÇLÜ (Konya) - Sayın Başkan, saygıdeğer milletvekilleri; Niğde Milletvekilimiz Sayın Mahmut Uğur Çetin'in, bölgesinin çok önemli bir ürünü olan ve aynı zamanda ülkemizin birçok şehrinde yetişen temel besin maddelerimizden patatesle ilgili olarak sorunları dile getirmesine ben de düşüncelerimle katkıda bulunmak istiyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Geçen yıl, 2003 yılında, hepinizin bildiği gibi, bazı tarımsal ürünlerimizde sorunlar yaşadık. Bunlardan bir tanesi de patates ürünü idi. Dolayısıyla, bu yıl da benzer sorunun az çok devam ediyor olması, bu üretici kesimimizi büyük ölçüde etkiledi. Dolayısıyla, milletvekili arkadaşım, sektörümle ilgili bir temel konuyu dile getirdi; kendilerine teşekkür ediyorum.

Gerçekten de, 2003 yılında, patates üreticileri, ülkemizde tarımdaki üreticilerin bir kısmı -bakliyatta olduğu gibi, bir örnek vermek gerekirse- ürünlerini gerektiği şekilde değerlendiremedi; bir arz fazlası olayıyla karşı karşıya kalmıştık. Bu yıl, nispeten, durum daha iyi olmakla birlikte, bir bakıma, geçen yılların olumsuzluklarını telafi edecek bir gelişme tam anlamıyla ortaya çıkmış değildir. Dolayısıyla, sorunlarımız bu açıdan dile getirilmektedir. Ben de Bakanlığımızın bu hususta yaptığı çalışmaları ve yine patates üretiminin çok yaygın olarak yapıldığı illerimizin milletvekilleriyle geldiğimiz bir noktayı dile getirerek konuşmamı tamamlayacağım.

Bakanlığımızın özellikle patates üretimiyle ilgili konuyu direkt ilgilendiren hususlardaki belli başlı faaliyetlerini şöyle sıralayabilirim:

İlkönce üretici birlikleri konusu... Çiftçilerimizin örgütsüzlüğü ve kendi ürettikleri ürünle ilgili pazarlama başta olmak üzere, alınabilecek tedbirler konusunda, içinde bulundukları durumun bir dezavantaj gösterdiğini hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla, geçen çalışma dönemimizde çıkarmış olduğumuz Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu, patates üreticilerimiz için de bir gelişme imkânı sağlayacaktır. Dolayısıyla, Sayın Milletvekilimizin dile getirdiği husus için yasal bir altyapı mevcut hale gelmiştir.

İkinci bir konu, sertifikalı tohum kullanımı hususudur. Bu konuda, 25 Şubat 2004 tarihinde, Bakanlar Kurulu kararı çerçevesinde sertifikalı tohum kullanımını patateste teşvik etmek amacıyla bir selektif kredi kullanma imkânı doğmuştur. Yüzde 40 faizle indirimli olarak bir yıl vadeli işletme ve üç yıl vadeli yatırım kredisi kullanma imkânı sağlayan sistem içerisinde patates tohumluğunu kullanma imkânı da verilmiştir.

Ülkemizde patates üretiminin bir arz fazlası oluşturacak şekilde geçtiği dönemlerde ihracat zaman zaman bir çözüm olarak karşımıza çıkmış ve bununla ilgili bazı yıllarda teşvikler de yapılmıştır. Geçen yıl mevsimin bir hayli gecikmeli olarak bu teşvik kapsamına alınmasıyla birlikte arzu edilen sonuç sağlanamamıştır. Bu eksikliği görerek çok erken bir dönemde, eğer patatesle ilgili bir karar alınacaksa, buna hız vermek için, bu konuda Bakanlığımızdan, Dış Ticaret Müsteşarlığına bir teklif iletilmiştir; ama, bugüne kadar bununla ilgili çok somut bir gelişme sağlanamamıştır.

Esas, bu alanda Bakanlığımıza düşen görev eğitim ve yayın çalışmalarıdır. Bakanlığımızca yürütülmekte olan bu çalışmalar kapsamında, üreticilerimize, yetiştiricilik konusunda eğitim, yayın ve demonstrasyon çalışmaları sürdürülmektedir. Bu çerçevede, hastalık ve zararlılara karşı mücadele, uygun üretim teknikleri, yeni çeşitlerin tanıtımı, patateste münavebe uygulaması gibi konularda çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmalar neticesinde, patates ekim alanlarında bir daralmanın ortaya çıktığını, bir azalmanın ortaya çıktığını söyleyebiliriz.

Tabiî, en önemli konulardan bir tanesi, özellikle sulama ihtiyacından dolayı elektrik enerjisi bedelleridir. Bu hususta, konu, çok değişik ortamlarda dile getirilmiş; elbette, olayın muhatabı Enerji Bakanlığımız ve ilgili kuruluş TEDAŞ ve şimdi, özelleştirme kapsamında olması dolayısıyla bu kurumumuzu da ilgilendiriyor. Konu, çok yönlü olarak bilinmesine rağmen, şu ana kadar bu hususta çiftçilerimizin sorunlarını çözecek bir çözüm kendilerine sunmuş değiliz; ama, konunun önemi hepimiz tarafından yakinen biliniyor.

Ben, konuşmamı şu anabaşlıklarla ve şu cümleyle bitirmek istiyorum: Bu sektörümüzde zaman zaman bir arz fazlası olayı yaşıyoruz. Bu dönemde, bu arz fazlalığının eritilmesi konusunda geçen yıl yaptığımız çalışmalar çok etkili bir sonuç doğurmadı. İhracat, önemli ölçüde bir teşvik mekanizmasını getiriyor; ancak, bu yıl bununla ilgili tedbirlerin çok daha erken alınması lazım. Elbette, eğitim kapsamı içerisinde üretim planlaması ve üretici gelirinin istikrarını sağlayabilmek için bu yönde bir tedbir almamız gerekiyor.

Ben, sayın milletvekilimizin de belirttiği gibi, bu konunun, bazı illerimizde en temel üretim faaliyeti olmasından dolayı, daha geniş kapsamlı ele alınarak, bir Meclis araştırması önergesi verilerek bir komisyon kurulup araştırılması hususunun önümüzdeki hafta gündeme getirileceğine dair bir bilgi edindim. Dolayısıyla, bu konuda düşüncelerimizi biraz daha kısa tutarak, önümüzdeki hafta daha derinliğine bir tartışmanın yapılacağını ifade ediyorum ve bu vesileyle, hepinize, tekrar, saygılarımı sunuyorum. (AK Parti sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ediyorum Sayın Bakan.

Gündemdışı ikinci söz, eğitim sistemiyle ilgili söz isteyen, Antalya Milletvekili Hüseyin Ekmekcioğlu'na aittir.

Buyurun Sayın Ekmekcioğlu.

2. - Antalya Milletvekili Hüseyin Ekmekcioğlu'nun, eğitim sisteminin sorunlarına ve alınması gereken önlemlere ilişkin gündemdışı konuşması ve Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in cevabı

 HÜSEYİN EKMEKCİOĞLU (Antalya) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Türkiye'deki eğitim sistemiyle ilgili söz almış bulunmaktayım; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Yeni eğitim öğretim yılı yaklaşık birbuçuk ay önce başladı. Yeni Parlamento döneminde eğitim sisteminin yeniden irdelenmesinin bir görev olduğuna inanıyorum. Türkiye Cumhuriyetinin kurulduğu yıllarda, ülkenin çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşması için, eğitimin gerekliliğine verilen önem, günümüzde, fırsat eşitliğinin bozulması nedeniyle toplumun gözünde olması gereken değeri kaybetmiştir.

Şu an, Türkiye'deki eğitimdeki sorunun kaynağında fırsat eşitsizliği yatmaktadır. Çocuklarını özel okullara gönderebilenler bir ölçüde onların geleceklerini kurtarıyorlar; ama ya diğerleri; köylü çocukları, işçi çocukları, memur çocukları, dargelirliler ne yapsın!

Eğitimdeki sorunu çözmek için, sorunun asıl kaynağını bulmak ve buna göre çözüm üretmek gerekmektedir. Bu sorun nereden kaynaklanmaktadır; en önemli sorunlardan biri, çağdaş eğitim standartlarıyla hiç bağdaşmayan ezberci eğitimle ilişkilidir. 1970'li yıllardan başlayarak önemi artan seçme sınavları nedeniyle, eğitim sistemi bütünüyle yozlaşmış, sınava odaklı eğitim ortaya çıkmıştır.

Geliştirmeyi ve topluma yararlı birey yetiştirmeyi esas alan sistem yerine elemeyi esas alan bu yeni sistemde, öğrenmenin, gerçek bilgi edinme ve beceri kazandırma yerine sınavlara hazırlanmak şeklinde algılanması, sınavı amaç, eğitimi araç durumuna getirmiştir. İyi bir sınav başarısı için, ezberci eğitim, kaçınılmaz bir seçenek durumuna konulmuştur. Eğitimin omurgası olan öğretmenler de, sistemin zorlaması sonucu, ezberci eğitim ve öğretim veren insanlar durumuna getirilmişlerdir.

Peki, çözüm nedir? Eğitimde nasıl bir yol izlenmelidir? Dünyada çağdaşlarıyla yarışabilecek yarının gençlerini yetiştirmek, ancak çağdaş eğitim yaklaşımlarıyla olabilir. Bu yaklaşımlar nasıl bir genç yetiştirmeyi hedeflemektedir; günümüzün evrensel ölçütleri, özgür düşünen, bağımsız karar verebilen, yenilikçi, hayata olumlu bakabilen, barışçı, sorun çözme ve iletişim kurma yeteneği gelişmiş, bilim, sanat ve teknoloji üretebilen, ulusal ve evrensel değerleri özümsemiş ve evrensel düzeyde özgüveni olan bir kuşağın yetiştirilmesini öngörmektedir.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bu ölçütler, cumhuriyetin ilk yıllarında uygulamaya konulan eğitim ilkeleriyle tam olarak örtüşmektedir. Bu eğitim hedeflerine ulaşmada en büyük engel, elbette sınav odaklı eğitimdir. Eğitim, sınava odaklı olduğu sürece, ezberci yapısından kurtulamayarak, düşünen, tartışan, soran, sorgulayan gençlik yetiştirme hedefleri boş söylemlerden ileri gitmeyecektir.

Ülkemizde okulların ve öğretmenlerin başarılarının sınav kazandırmayla ölçüldüğü, bir gerçek olarak önümüzdedir. Sınava odaklı eğitim sürdükçe, eğitim sisteminin düzeltilmesi bir yana, dershanelerin sayısı çığ gibi artacak, okulların yerini bütünüyle dershaneler alacaktır. Ülkemiz, eğitimde özelleştirmeyi, paralı eğitime geçişi, kendine özgü bir modelle sağlamış durumdadır.

Özel dershanelerin varlığı konusundaki eleştiriler, genel olarak iki ana noktada toplanabilir; bunlardan birincisi, özel dershanelerin paralı eğitim vererek eğitimdeki fırsat eşitliğini bozması; bir diğeri ise, kalıp halinde bilgiler vererek test cambazlığı yapması; dolayısıyla, eğitimin bozulması ve okulların zor durumda bırakılmasıdır. Dershanelerin varlığı ve çokluğu, eğitim sisteminin iflasının ispatıdır.

Okullarda eğitim kalitesinin artmasına yönelik çaba içine girmeyen, başta tarikat okulları olmak üzere, özel okulları destekleyen hükümetlerin geçmişten bugüne izledikleri politikalar, eğitimin özelleştirilmesi anlamında ülkemize özgü bir modelin yaratıcısı olmuştur.

Eğitim, yaratılan özel dershane sistemiyle ilköğretimden başlayarak paralı hale getirildi. Gerek üniversiteye giriş sistemi gerek anadolu ve fen liselerine giriş sınavlarına hazırlanan öğrencilerin yarattığı pazar, ülkenin her kentinde, kasabasında özel dershanelerin mantar gibi türemesine yol açtı. Her yıl sınav dönemine iki ay kala boşalan okullar, kesilen dersler ve dolup taşan dershaneler paralı eğitimin yeni bir modelini yarattı. Bu model, küçük yaştaki çocuktan, üniversiteyi bitirmiş meslek sahibi olmuş henüz işe girememiş genç ve orta yaşlara kadar çok geniş bir yelpazede insanı içine alan bir yapı oluşturdu.

1 700 000'in üzerinde gencimiz üniversite sınavlarına girdi. Bunlardan bir bölümü geçen yılda bekleyen, diğer bölümü liselerden bu yıl mezun olanlardır.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun Sayın Ekmekcioğlu.

HÜSEYİN EKMEKCİOĞLU (Devamla) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Umut kapısında bekleyen bu gençlerden 400 000 kadarı yükseköğrenim kapılarından içeri girerken, yaklaşık 1 300 000'i açıkta kalmıştır. Türkiye'deki her öğrenci üniversitede okumak zorunda değildir ve bu hedef yanlıştır; Türkiye'nin araelemana da ihtiyacı vardır.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bugün ülkemizde eğitimde özelleştirmenin özendirilmesi ve desteklenmesi nedeniyle ülke genelinde özel okul sayısında büyük bir artış yaşanıyor. Bir yandan özel eğitim kurumlarına devlet eliyle kaynak aktarılıp destek verilirken, diğer yandan çocuklarını devlet okullarına gönderenler özel okula göndermediklerine pişman edilmeye çalışılıyor.

Her yıl veliler tarafından yapılan ve sözde zorunlu olmayan katkıların "bağış" adı altında giderek ağırlaştırılması, eğitimin paralı eğitimin paralı eğitime dönüşmesine neden oluyor. Devlet tarafından yapılması zorunlu anayasal görev olan eğitim yatırımları yeterince ve zamanında yapılmayarak devlet okullarındaki eğitimin kalitesi geriletiliyor.

Gelişmiş ülkelerde eğitim oranı çok yüksektir. Eğitimi daha kaliteli bir hale getirmek için çocuğa daha küçük yaşlardan itibaren söz hakkı verilir; haklarını savunması için fırsat eşitliği yaratılır. 10 öğrenciye 1 öğretmen düştüğü için, öğretmen, çocuklarla ve onların sorunlarıyla daha fazla ilgilenir. Oysa, bizim ülkemizde özellikle de büyük şehirlerde tek bir öğretmenin çok sayıdaki öğrenciyle ilgilendiğini, bir eğitim yılının sonuna gelinmiş olmasına rağmen öğretmenin pek çok çocuğun ismini dahi bilmediğini söylemek abartı olmaz.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; gelişmiş ülkelerin çoğunda eğitim parasız yapılmakta ve devlet tarafından karşılanmaktadır. 1948 İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinde de açıklandığı gibi herkesin eğitim hakkı  vardır. Temel eğitim aşaması parasızdır. Devlet, bireyin eğitim hakkını yerine getirmekle yükümlüdür. Hiçbir AB ülkesinde özel sermayeye teslim edilmiş bir eğitim sistemi bulamazsınız; özel okullara rağbet edildiğini göremezsiniz. Aynı şekilde, hiçbir AB ülkesinde özel dershane de bulamazsınız, yoktur. Parası olan da olmayan da çocuğunu uygun okulda okutma hakkına sahiptir.

Bir ülkenin asıl güvenliği eğitim sistemidir. Türkiye'de öğretmen yetiştiren okullar ve köy enstitüleri kapatılmıştır. Kapatılan bu kurumların yerine daha iyileri kurulamamıştır. Bilindiği gibi, eğitim ve öğretimin temel taşı öğretmenlerimiz, yaklaşık çeyrek yüzyıldır iyi bir şekilde yetiştirilememektedir, yetiştirdiklerimize de sahip çıkılmamaktadır.

BAŞKAN - Sayın Ekmekcioğlu, toparlar mısınız.

HÜSEYİN EKMEKCİOĞLU (Devamla) - Bitiriyorum Sayın Başkan.

Eğitimde toplam kalite yönetimi, eğitime ayrılan kaynakları etkili ve verimli bir şekilde kullanarak kaliteli eğitim için gerekli olan altyapının oluşturulmasını, eğitim hizmeti veren öğretmenlerin bilgi ve becerilerini, meslekî bilgilerini sürekli olarak geliştirmelerini ve ülkemizin doğusundan batısına uzanan her yerde eğitim kalitesinin aynı olmasını öngörür. Eğitimin kalitesine etki eden her türlü olumsuzluğun, eğitim sürerken problem çözme yöntem ve teknikleri kullanılarak ortadan kaldırılmasını sağlar. Aynı zamanda, eğitimin kalitesinde sürekli olarak gelişme sağlamanın da önkoşuludur. Bu tip uygulamaların, Türk eğitim sistemi ve okullar için çok önemli kazanımlar olacağını düşünüyorum.

Eğitim, ülkemizin en önemli sorunudur. Eğitim sistemimiz düzelmedikçe, ülkemizin içinde bulunduğu sorunlardan da arındırılması tam olarak mümkün olmayacaktır. Kesin sonuç için eğitim ve öğretimin adil olması mutlaka şarttır.

Konuşmamı, cumhuriyetimizin kurucusu Başöğretmen Atatürk'ün bir sözüyle bitirmek istiyorum: "Eğitimdir ki, bir milleti hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum halinde yaşatır veya bir milleti kölelik ve yoksulluğa terk eder."

Yüce Heyetinizi saygıyla selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ediyorum Sayın Ekmekcioğlu.

Gündemdışı konuşmaya Millî Eğitim Bakanı Sayın Hüseyin Çelik cevap vereceklerdir.

Buyurun Sayın Bakan. (AK Parti sıralarından alkışlar)

 

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI HÜSEYİN ÇELİK (Van) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Antalya Milletvekili Sayın Hüseyin Ekmekcioğlu'nun, eğitimin önemine vurgu yapan ve Türk millî eğitim sisteminde yaşanan bazı problemleri dile getiren gündemdışı konuşmasına cevap vermek üzere söz almış bulunuyorum. Yüce Heyetinizi saygılarımla selamlıyorum.

Öncelikle, eğitim konusunda gösterdiği duyarlılıktan dolayı, eğitimin önemine vurgu yapmasından dolayı değerli arkadaşım Sayın Ekmekcioğlu'na huzurunuzda teşekkür ediyorum.

Eğitimde fırsat eşitliği olması gerektiği, artık, demode olan ezberci eğitimin rafa kaldırılması gerektiği, sadece eleme yöntemine ve sınav sistemine, test sistemine dayalı olan bir eğitim sisteminin sağlıklı olmadığı yönündeki beyanlarına katılmamak mümkün değildir. Zaten, biz de yıllardan beri aynı şeyleri söylüyoruz.

Eğitim kalitesinin artırılması bizim de gündemimizi işgal eden en önemli meselelerden birisidir; ama, hemen şunu vurgulamalıyım, Sayın Ekmekcioğlu, Millî Eğitim Komisyonu üyesidir ve Hükümetimizin bu alanda yaptıklarını da sanırım en iyi takip eden arkadaşlarımızdan birisidir. Özellikle, ezberci eğitimin, demode olan ezberci eğitimin rafa kaldırılması ve yeni bir müfredatla 21 inci Yüzyılın gereklerine göre öğrencilerimizin yetiştirilmesi yönünde gösterdiğimiz gayretleri de kendisi bilmektedir.

Bildiğiniz gibi, yaptığımız müfredat çalışması sonuçlandı ve şu anda, bu öğretim yılında, 9 vilayetimizde pilot uygulama olarak yürürlüktedir; 120 okulda, bu yeni müfredat uygulanmaktadır. Ezberci eğitim kenara bırakılmıştır, öğretmen merkezli eğitim kenara bırakılmıştır; tamamen öğrenci merkezli, Sayın Ekmekcioğlu'nun da ifade ettiği gibi, problemi görebilen, problem çözmenin ne olduğunu bilen, düşünen, öğrenmeyi öğrenen, analiz-sentez yapabilen bir öğrenci tipi hep tasavvur ediyoruz ve buna göre de müfredat hazırlanmıştır, yürürlüğe konulmuştur. Önümüzdeki yıldan itibaren, 81 vilayetimizde bu yeni müfredat yürürlüğe girecektir. Millî eğitimin, eğitim sisteminin özünü, şüphesiz ki, müfredat teşkil etmektedir ve bu en önemli mesele, bugüne kadar, yıllardan beri hep üzerinde konuşulan; ancak, somut bir adım atılmayan bu mesele, büyük çapta hal yoluna girmiştir. Önümüzdeki yıldan itibaren, bu yeni uygulamayla birlikte, Türkiye çapında her tarafa yaygınlaştırılmasıyla birlikte, bu problemi de, ümit ediyorum ki, büyük çapta ortadan kaldırmış olacağız.

Öte yandan, eğitimde fırsat eşitliğinin oluşturulması, eğitimin, özellikle temel eğitimin paralı olmaması gerektiği yönündeki beyanlarına da katıldığımı ifade etmek istiyorum. Bildiğiniz gibi, devlet okullarında, Anayasa gereği, ilköğretim parasızdır. Biz buna bir boyut daha ilave ettik, geçen yıldan beri, öğrenciler geçmişte kendi ders kitaplarını kendileri alırken, biz, büyük bir fedakârlık yaparak, kamu adına büyük bir fedakârlık yaparak, eğitime verdiğimiz önemin bir göstergesi olarak, yavrularımıza, ilköğretimdeki bütün çocuklarımıza, ders kitaplarını ücretsiz dağıtıyoruz.

Türkiye'de, özellikle, kırsal kesimde yaşayıp da yatılı okul imkânına muhtaç olan, yatılı okullarda okuması gereken çocuklarımız için, pansiyonlarımızın kontenjanlarını artırdık, yeni yurt binaları inşa ediyoruz ve bu süreçte, bu daha da hızlanacaktır. Dolayısıyla, özellikle, okula gidemeyen, yurt bulamadığı için okula gidemeyen, kendi mahallinde, ilçesinde, ilinde bu imkândan mahrum olan çocuklarımızla ilgili yeni bir tedbir uygulamaya koyuyoruz; Türkiye'nin neresinde -yurtlarımızda- bir boşluk varsa, o çocuklarımızı alıp oraya naklederek, onlara da eğitim imkânı hazırlamış olacağız.

Yıllardan beri, eğitim sisteminin bozuk olduğu, eğitim sisteminin asrın ihtiyaçlarına cevap vermediği, eğitim sisteminin meslekî ve teknikeğitimi gözardı ettiği şeklinde, hep serzenişlerde bulunulmuştur, şikâyetlerde bulunulmuştur; ancak, maalesef, bunlarla ilgili somut adımlar atılmamıştır. Bugün eğitimimizde yaşanan problemler, yıllardan beri biriken, üst üste gelen, kronikleşmiş olan problemlerdir; ama, Hükümetimiz bunların hepsini masaya yatırmıştır, hepsiyle ilgili projeler üretilmiştir, hepsinin kaynakları tespit edilmiştir ve çözüm yolları ortaya konulmuştur, bunlar birer birer çözülmektedir.

Biz, hükümete geldiğimizde, eğitim alanında altı büyük problemin olduğunu tespit ettik. Birincisi, ülkemizde okullaşma oranı girmeye çalıştığımız Avrupa Birliği ülkeleriyle mukayese edildiği zaman bir hayli düşüktür, her alanda düşüktür; bunu, Avrupa Birliği normlarına, standartlarına yükseltmeye çalışıyoruz. Fizikî mekân eksikliğimiz var; yeni okullar inşa etmemiz lazım, yeni derslikler inşa etmemiz lazım; bununla ilgili olarak çok ciddî adımlar atıldı ve Hükümetimiz döneminde, iki yıl içerisinde 40 000 yeni derslik inşa edilmiştir. Bir taraftan, eğitimin teknolojik altyapısının eksik olduğu tespit edildi. Önümüzdeki yılın; yani 2005'in sonuna kadar, Türkiye'de, mezralardaki tek derslikli okullar hariç olmak üzere, 43 200 okulumuza internet bağlantısı yapıyoruz ve okullarımızda bilgi teknolojisi sınıfları kuruyoruz. Bir taraftan, öğretmen kalitesinin artırılması için yeni projelerimiz var; bunlar hayata geçirilmiş durumda. Rehberlik sistemini yeni baştan dizayn ediyoruz. Müfredat meselesini zaten söyledim. Öğretmenlerimizi 21 inci Yüzyılın eğitim anlayışına göre yeniden yetiştirmeye çalışıyoruz.

Tekrar ifade edeyim; hiç kimse "eğitimde şöyle bir problem vardır; ancak, hükümet bu probleme eğilmemiştir" diyemez.

Özel okullaşma: Ülkedeki özel okulların varlığıyla ilgili düşüncelerimiz şüphesiz ki farklıdır; çünkü, ekonomik anlayışlarımız bir hayli farklıdır. Bu açıdan, ben hemen şunu ilave edeyim: Türkiye'de, özel okulların genel öğretim içerisindeki payı hâlâ 1,5-2 düzeyindedir; bu, kayda değer bir oran değildir, bunun artırılması gerekiyor; bunu değişik zeminlerde ve zamanlarda hep izah ettik, niçin böyle olması gerektiğini izah ettik; ama, değerli arkadaşlarımız ısrarla bunu tekrar tekrar gündeme getiriyorlar; bu, bir anlayış farklılığından kaynaklanmaktadır.

Eğitim meselesini gündeme getirdiği için Sayın Ekmekcioğlu'na, tekrar, teşekkür ediyorum.

Sayın Başkan, zatıâlinize ve Genel Kurula saygılar sunuyor, iyi günler diliyorum. (AK Parti sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ediyorum Sayın Bakan.

Gündemdışı üçüncü söz, Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu Komisyonu Raporu hakkında söz isteyen, Malatya Milletvekili Süleyman Sarıbaş'a aittir.

Buyurun Sayın Sarıbaş. (AK Parti sıralarından alkışlar)

3. - Malatya Milletvekili Süleyman Sarıbaş'ın, Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu Komisyonu Raporuna ilişkin gündemdışı konuşması

SÜLEYMAN SARIBAŞ (Malatya) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bugün, bir haftadır kamuoyunda tartışılan şu meşhur azınlık hakları raporu hakkında görüşlerimi açıklamak üzere söz almış bulunmaktayım; Yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum.

Değerli milletvekilleri, bu kepazelik raporunu hazırlayan entel devşirme takımı, maalesef, ilke edindikleri gayelerine ulaştılar. Her ne kadar, Başbakanlık direkt sahiplenmese de, Başbakanlık antetli kâğıtlarla kamuoyuna zehirli salyalarını akıtmayı başardılar. Kimin adına çalışıyorlarsa, görevi eksiksiz ifa ettiler. Bu milletin adına çalışmadıkları kesin. Sanırım, ortamı biraz da müsait buldular. Beni üzen esas mesele, bu raporun Kandil Dağında değil, Başbakanlığın lüks salonlarında hazırlanmış olması ve bu raporu hazırlayanların bu milletin vergisiyle maaş almalarıdır.

Yeni Şafak Gazetesinden Ali Bayramoğlu "keyfî kişilerce hazırlanmış keyfî bir rapor olarak tanımlanamaz, resmî bir öneri belgesidir" dediğine göre, bir görevin ifası sonucudur. Görevi verenler, Sevr'deki başarısızlığı hazmedemeyen emperyalist Batı'dır. Birinci gayeleri, Lozan'ı kötülemek olduğuna göre, karşılığı olan Sevr'i yeniden hayata geçirmektir.

Bu raporun üç özelliği vardır; Lozan'da belirlenen ilkelere; yani, devletin kuruluş belgesine olan hınçları, Türk Milleti kelimesinden duydukları nefret ve millî devletten alınmak istenen rövanş, bu raporun temel özelliğidir. Nedenini sorarsanız, Mustafa Kemal'in Türk gençliğine hitabesinde "istikbalde dahi, seni, bu hazineden -yani, bağımsızlığından, yani, millî devletinden- mahrum etmek isteyecek dahilî bedhahların olacaktır" diye ifade ettiği dahilî bedhahların varlığıdır.

Kâmran İnan Beyin "kendi ülkesinde hain yetiştiren Türkiye gibi başka bir ülke yeryüzünde bulamazsınız" sözünün ne kadar doğru olduğu şimdi daha iyi anlaşılmaktadır.

Osmanlının son dönemdeki tarihini incelerseniz, Batılıların "azınlık hakları ve düyunu umumiye" diye, saray etrafındaki devşirmelerin ise "manda" diye padişaha kabul ettirmeye çalıştıklarını görürsünüz. Bugünkü durumla ne kadar örtüştüğünü sormama hacet var mı!..

Raporu hazırlayan zat "bu raporun hiçbir sonucu olamaz; ama, damlaya damlaya kayayı oyar" dediğine göre, oyulmak istenilenin Türkiye Devleti olduğunu açıkça ifade etmektedir.

Bilmesi gerekir ki, tarihte bunu denemeye kalkanlar hep olmuş; ama, Ege'nin soğuk sularında boğulmuşlardır. Anayasanın 3 üncü maddesindeki "millet bölünmez" sözü, gelişigüzel yazılmış bir söz değildir; Erzurum ve Sivas Kongrelerinde kararlaştırılıp, Sakarya'da, Dumlupınar'da şehit kanlarıyla yazılmış bir sözdür. Bu kanın içerisinde, Alevînin de, Sünnînin de, Kürdün de, Türkün de ortak kanı mevcuttur. Silmek için de o kanları, bedelini ödemeye razı olmaları gerekir.

Bu raporu yazanlar her kimse, yazdıranlar her kimse, bunu göze alabilecek cesaretleri var mıdır, sormak istiyorum; millet bunları tükürüğüyle boğar!

Azınlık haklarına karşı çıkanlar, güya, Sevr sendromlu, paranoyak olanlarmış! Peki, karşı çıkmayanlar kim; Barzani'nin danışmanlığını da yapan, Filistin kamp kaçkını, eski sosyalist, şimdilerde liboş, bu şekliyle AB'ye girersek finoş olacak zatlar; Türklüğü içine sindiremeyen, Türk düşmanı hainler; bir de, bebek katili bölücüler ile onları yıllardır bağrında besleyip, finans ve silah sağlayan Batılı emperyalistler. Arkadaşını söyle, kim olduğunu söyleyeyim.

Raporda deniliyor ki: "Batı, bu azınlık sorununu 19 uncu Yüzyılın başında çözdü, biz de aynı metotla çözelim." Aynı metotla çözüm Türkün şiarına yakışmaz. Almanların Yahudi azınlığı, Fransızların Guyana için buldukları çözümler birer harika örneği, öyle mi?! Daha, İkinci Dünya Savaşında, bırakın azınlık haklarını, kendilerinin üstün ırk olduğunu ileri sürüp, başka milletleri insan dahi saymayan Batı değil miydi?! Bunun için milyonlarca insanı öldürmediler mi?! Amerika, Irak'ta, insan hakları uygulaması için mi var?! Tel Afer'de bombalar insan hakları için patlıyor, öyle mi?! Biyolojik bombaları da, kimyasal bombaları da, nükleer bombaları da bu milletin başına bela eden, masum milletlerin ölümüne sebep olan Batı değil mi?!

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun, Sayın Sarıbaş.

SÜLEYMAN SARIBAŞ (Devamla) - Atatürk diyor ki: "Efendiler, hangi istiklal vardır ki, ecnebilerin nasihat ve destekleriyle ayakta durabilmiştir..." Yine, Meclisin önünde de yazılı: "Bağımsızlık benim karakterimdir" diyor. Millî devlet de, muasır medeniyet de, bu düşüncenin ürünüdür. Teslimiyet ve manda, O'nun reddettiği, milletin de asla kabul etmeyeceği bir durumdur. "Türk üstkimliği bu millete dar geliyor" diyenlere, Türklük asla dar gelmiyor; ama, milliyetsiz devşirmelerle "Türk" olarak çağrılmak maalesef zül geliyor.

Değerli milletvekilleri, dışarıda bunca düşman, içeride bunca hain bin yıldır yıkamadığına göre, bu milletin bölünmesinden de aldatılmasından da kimse korkmamalıdır. Herkesin bildiği bir söz var, bundan 1 400 yıl önce Orhun Abidelerine nakşedilmiş bir söz: "Ey Türk, üstte gök kubbe çökmedikçe, altta yağız yer delinmedikçe senin ilini ve töreni kimse bozamaz." Hamdolsun ki, 1 400 yıl Türkün ilini ve töresini kimse bozamadığı gibi, böyle çapulcuların hiç mi hiç gücü yetmez; geçmişte de cevabı bu millet vermiştir, bugün de aynı cevabı verecek güç ve kudrettedir. Bu ülkede, sevinçte ve tasada bir, kaderde ve kıvançta ortak, bağımsız bir devletin özgür vatandaşları olarak, aynı yaşam ülküleri etrafında kenetlenmiş, azınlığı ve çoğunluğu olmayan tek bir millet, yetmiş milyonluk Büyük Türk Milleti vardır. Azınlık arayanlar, analarına, babalarının kim olduğunu bir kez daha sorsunlar.

Bilge Kağan'ın ve Atatürk'ün özdeyişleriyle sözlerimi tamamlıyorum: "Ey Türk, titre ve kendine dön." "Ne mutlu Türküm diyene." (Alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ediyorum Sayın Sarıbaş.

Başkanlığın Genel Kurula diğer sunuşları vardır.

Danışma Kurulunun bir önerisi var; okutup oylarınıza sunacağım.

IV. - ÖNERİLER

A) DANIŞMA KURULU ÖNERİLERİ

1. - Gündemdeki sıralama ile çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesine ilişkin Danışma Kurulu önerisi

Danışma Kurulu Önerisi

            No:102                                 Tarihi: 25.10.2004

Gündemin "Kanun Tasarı ve Teklifleri ile Komisyonlardan Gelen Diğer İşler" kısmının 31 inci sırasında yer alan 654 sıra sayılı kanun tasarısının bu kısmın 2 nci sırasına, 32 nci sırasında yer alan 661 sıra sayılı kanun tasarısının 3 üncü sırasına, 27 nci sırasında yer alan 639 sıra sayılı kanun tasarısının 4 üncü sırasına alınmasının; 26 Ekim 2004 Salı ve 27 Ekim 2004 Çarşamba günkü birleşimlerde sözlü soruların görüşülmemesinin; 26 Ekim 2004 Salı günü oylaması yapılacak işlerin tamamlanmasına kadar çalışma süresinin uzatılmasının; 27 Ekim 2004 Çarşamba günü Genel Kurulun 13.00-17.00 saatleri arasında çalışmalarını sürdürmesinin Genel Kurulun onayına sunulması Danışma Kurulunca uygun görülmüştür.

 

 

 

Bülent Arınç

 

 

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi

 

 

 

Başkanı

 

İrfan Gündüz

Haluk Koç

 

 

AK Parti Grubu Başkanvekili

CHP Grubu Başkanvekili

 

BAŞKAN- Öneri hakkında söz talebi?.. Yok.

Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

Sayın milletvekilleri, çocukları sokağa düşüren nedenler ile sokak çocuklarının sorunlarının araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan (10/111, 160, 180) esas numaralı Meclis Araştırması Komisyonu daha önceki toplantıda başkan, başkanvekili, sözcü ve kâtip seçimini yapamamıştı.

Bu Komisyona seçilmiş bulunan sayın üyelerin 26 Ekim Salı günü (bugün) saat 16.30'da Ana Bina Zemin Kat PTT karşısında Meclis Araştırması Komisyonları Toplantı Salonunda toplanarak, başkan, başkanvekili, sözcü ve kâtip seçimini yapmalarını rica ediyorum.

Ayrıca, Avrupa Birliği Uyum Komisyonunun toplanarak, İçtüzüğün 24 üncü maddesine göre başkan, başkanvekili, sözcü ve kâtip üyelerini seçmesi gerekmektedir. Bu nedenle, bu Komisyona seçilen sayın üyeler 27 Ekim 2004 Çarşamba günü (yarın) saat 11.00'de toplanacaklardır.

Komisyonların toplantı yer ve saatleri kulislerde bulunan plazma ekranlarda ayrıca ilan edilecektir.

Gündemin "Seçim" kısmına geçiyoruz.

V. - SEÇİMLER

A) KOMİSYONLARDA AÇIK BULUNAN ÜYELİKLERE SEÇİM

1. - (10/12, 28) esas numaralı Meclis Araştırması Komisyonunda açık bulunan üyeliğe seçim

BAŞKAN- (10/12,28) esas numaralı Meclis Araştırması Komisyonunda boşalan ve Adalet ve Kalkınma Partisi Grubuna düşen 1 üyelik için Bayburt Milletvekili Fetani Battal aday gösterilmiştir.

Oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

Alınan karar gereğince, gündemin "Oylaması Yapılacak İşler" kısmına geçiyoruz.

VI. - KANUN TASARI VE TEKLİFLERİ İLE KOMİSYONLARDAN

GELEN DİĞER İŞLER

1. - (9/3) Esas Numaralı Meclis Soruşturması Komisyonu Raporunda Yüce Divana sevki istenilen Devlet eski Bakanı ve Başbakan Yardımcısı H. Hüsamettin Özkan ile Devlet eski Bakanı Recep Önal haklarında ayrı ayrı gizli oylama (S. Sayısı: 463) (x)

BAŞKAN - Bu kısmın 1 inci sırasında yer alan (9/3) esas numaralı Meclis Soruşturması Komisyonu raporunda Yüce Divana sevki istenen Devlet eski Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile Devlet eski Bakanı Recep Önal haklarında ayrı ayrı yapılacak gizli oylama işlemine başlayacağız.

Bilindiği gibi (9/3) esas numaralı Meclis Soruşturması Komisyonunun raporu Genel Kurulumuzun 15.6.2004 tarihli 101 inci Birleşiminde görüşülmüş ve yapılan oylama sonucunda Devlet eski Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile Devlet eski Bakanı Recep Önal'ın Yüce Divana sevklerine karar verilmişti.

Yüce Divan, 22.7.2004 günlü ve 2004/1 esas sayılı kararında "Anayasanın 100 üncü maddesindeki 'gerek görüldüğü takdirde ilgilinin Yüce Divana sevkine karar verilir' ibaresi uyarınca oylamanın ilgililer hakkında ayrı ayrı yapılacak olması ceza hukukunun genel ilkelerinden olan 'suç ve cezanın şahsîliği' ilkesinin de gereğidir" denilmektedir.

Bu nedenle, şimdi, (9/3) esas numaralı Meclis Soruşturması Komisyonu raporuyla Yüce Divana sevki istenen Devlet eski Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile Devlet eski Bakanı Recep Önal haklarında ayrı ayrı oylama yapacağız.

İlk oylama, Komisyonun Yüce Divana sevkini istediği Devlet eski Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan için yapılacaktır.

Anayasanın 100 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında "Yüce Divana sevk kararı ancak üye tamsayısının salt çoğunluğunun gizli oyuyla alınır" hükmü, İçtüzüğün 112 nci maddesinin altıncı fıkrasında da "Yüce Divana sevk kararı ancak üye tamsayısının salt çoğunluğu ile alınır" hükmü yer almaktadır.

Bu nedenle, oylamayı gizli oylama şeklinde yapacağız ve Yüce Divana sevk için 276 kabul oyu arayacağız.

Toplantı yetersayısı olmak kaydıyla gizli oylamada kabul oyu 276'nın altında olduğu takdirde, Yüce Divana sevk kabul edilmemiş olacaktır.

Gizli oylamanın ne şekilde yapılacağını arz ediyorum: Komisyon ve hükümet sıralarında yer alan Kâtip Üyelerden, komisyon sırasındaki Kâtip Üye, Adana'dan başlayarak İzmir'e kadar; hükümet sırasındaki Kâtip Üye ise, İzmir ilâ Zonguldak dahil, adı okunan milletvekiline, biri beyaz, biri yeşil, biri de kırmızı olmak üzere 3 yuvarlak pul ile mühürlü zarf verecek, pul ve zarf verilen milletvekilini ad defterinde işaretleyecektir.

Vekâleten oy kullanacak bakanlar da, yerine oy kullanacakları bakanın ilinin bulunduğu bölümde oylarını kullanacaklardır.

Bildiğiniz üzere, bu pullardan beyaz olanı kabul, kırmızı olanı ret, yeşil olanı ise çekimser oyu ifade etmektedir.

                  

(x) 463 S. Sayılı (9/3) esas numaralı Meclis Soruşturması Komisyonu raporunun birlikte ilk gizli oylaması 15.6.2004 tarihli 101 inci Birleşimde yapılmıştır.

Oyunu kullanacak sayın üye, Kâtip Üyeden, 3 yuvarlak pul ile mühürlü zarfı aldıktan ve adını ad defterine işaretlettirdikten sonra, kapalı oy verme yerine girecek, oy olarak kullanacağı pulu burada zarfın içerisine koyacak, diğer 2 pulu ise oy verme yerinde bulunan ıskarta kutusuna atacaktır. Bilahara oy verme yerinden çıkacak olan üye, oy pulunun bulunduğu zarfı, Başkanlık Divanı kürsüsünün önüne konulan oy kutusuna atacaktır.

Oylamada adı okunmayan milletvekiline pul ve zarf verilmeyecektir.

Kâtip Üyeler yerlerini alsınlar lütfen.

Sayın milletvekilleri, oylamanın çabuk olması için, komisyon sırasında, birinci sırada Adana'dan Çanakkale'ye, ikinci sırada Çanakkale'den İstanbul'a kadar olan sayın milletvekili arkadaşlarımız; hükümet sırasında ise, birinci sırada İstanbul'dan Kırşehir'e, ikinci sırada Kırşehir'den Zonguldak'a kadar olan sayın milletvekillerimiz pul ve zarflarını alacaklardır.

Sayın milletvekilleri, Bayındırlık ve İskân Bakanı Sayın Zeki Ergezen'in yerine, İçişleri Bakanı Sayın Abdülkadir Aksu oy kullanacaklardır.

Şimdi, gizli oylamaya Adana İlinden başlıyoruz.

(Oylar toplanıldı)

BAŞKAN - Oyunu kullanmayan sayın milletvekili var mı?.. Yok.

Oylama işlemi bitmiştir.

Oy kutuları kaldırılsın.

(Oyların ayırımı yapıldı)

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, Devlet eski Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan için yapılan oylama sonucunda, Kâtip Üyelerin işaretledikleri defter ile kullanılan oy zarfları arasında fark bulunduğundan, oylamayı tekrarlayacağız.

Sayın milletvekilleri, yalnız, sayın milletvekili arkadaşlarımız, defterde adı ve soyadının karşılığını işaretletmeden oylarını kullanmasınlar; yoksa, oylamayı tekrarlamak zorunda kalırız.

Sayın milletvekilleri, isimleri okunmadan sayın milletvekillerimiz oylarını kullanmasınlar lütfen.

Oylamayı başlatıyorum.

(Oylar toplanıldı)

BAŞKAN - Oyunu kullanmayan sayın üye var mı?.. Yok.

Sayın milletvekilleri, oylama işlemi bitmiştir.

Kupalar kaldırılsın.

(Oyların ayırımına başlanıldı)

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, şimdi, az önceki oylamada yapmış olduğum açıklamalar doğrultusunda, (9/3) esas numaralı Meclis Soruşturması Komisyonu raporunda Yüce Divana sevki istenen Devlet eski Bakanı Recep Önal hakkındaki gizli oylamaya Adana İlinden başlıyoruz.

(Oyların toplanılmasına başlandı)

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, (9/3) esas numaralı Meclis Soruşturması Komisyonunun 463 sıra sayılı raporunun Devlet eski Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan hakkındaki gizli oylama sonucunu açıklıyorum:

Kullanılan oy sayısı

:

442

Kabul

:

415

Ret

:

14

Çekimser

:

5

Boş

:

7

Geçersiz

:

1

Bu sonuca göre, Meclis soruşturması komisyonunun raporuyla Yüce Divana sevki istenen Devlet eski Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın Yüce Divana sevkine karar verilmiştir.

(Oyların toplanılmasına devam edildi)

BAŞKAN - Oyunu kullanmayan sayın milletvekili var mı?.. Yok.

Oylama işlemi bitmiştir.

Oy kutuları kaldırılsın.

(Oyların ayırımı yapıldı)

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, (9/3) esas numaralı Meclis soruşturması komisyonunun 463 sıra sayılı raporunun Devlet eski Bakanı Recep Önal hakkındaki gizli oylama sonucunu açıklıyorum:

Kullanılan oy sayısı

:

419

Kabul

:

390

Ret

:

14

Çekimser

:

9

Boş

:

2

Geçersiz                                :                                4

Bu sonuca göre, Meclis soruşturması komisyonu raporuyla Yüce Divana sevki istenilen Devlet eski Bakanı Recep Önal'ın Yüce Divana sevkine karar verilmiştir.

Danışma Kurulunun bir önerisi vardır; okutuyorum:

IV. - ÖNERİLER (Devam)

A) DANIŞMA KURULU ÖNERİLERİ (Devam)

2. - (9/5, 6) esas numaralı Meclis Soruşturması Komisyonu Raporunun gizli oylamasının görüşme gününe ilişkin Danışma Kurulu önerisi

Danışma Kurulu Önerisi

No: 103                                 Tarihi: 26.10.2004

Gündemin "Oylaması Yapılacak İşler" kısmının 2 nci sırasında yer alan (9/5, 6) esas numaralı Meclis Soruşturması Komisyonu raporunda Yüce Divana sevki istenen eski Başbakan A. Mesut Yılmaz ve Devlet eski Bakanı Güneş Taner haklarında ayrı ayrı yapılacak gizli oylamanın Genel Kurulun 27.10.2004 Çarşamba günkü 11 inci Birleşiminde yapılması Danışma Kurulunca uygun görülmüştür.

 

 

 

Bülent Arınç

 

 

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi

 

 

 

Başkanı

 

Sadullah Ergin

 

K. Kemal Anadol

 

AK Parti Grubu Başkanvekili

 

CHP Grubu Başkanvekili

BAŞKAN - Oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

Alınan karar gereğince (9/5,6) esas numaralı Meclis Soruşturması Komisyonu Raporu ile Yüce Divana sevki istenen eski Başbakan Ahmet Mesut Yılmaz ve Devlet eski Bakanı Güneş Taner haklarında ayrı ayrı oylama yapmak ve kanun tasarı ve tekliflerini sırasıyla görüşmek için, 27 Ekim 2004 Çarşamba günü saat 13.00'te toplanmak üzere, birleşimi kapatıyorum.

Kapanma Saati : 17.41