BIM 2 1 2002-12-16T12:41:00Z 2002-12-16T12:41:00Z 5 1664 9487 TBMM 79 18 11650 9.3821 0 6 nk 6 nk 0

DÖNEM : 22          CİLT : 1       YASAMA YILI : 1

 

 

 

T. B. M. M.

TUTANAK DERGİSİ

 

 

5 inci Birleşim

28 . 11 . 2002 Perşembe

 

 

İ Ç İ N D E K İ L E R  I. – GEÇEN TUTANAK ÖZETİ

 II. – GELEN KÂĞITLAR

III. – YOKLAMA

IV. – BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI

A) TEZKERELER VE ÖNERGELER

1. – TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın, Hindistan Parlamentosu Halk Temsilcileri Meclisi Başkanı Manohar Joshi’nin davetine icabet etmek üzere, beraberinde bir Parlamento heyeti olduğu halde Hindistan’a resmî ziyarette bulunmasına ilişkin Başkanlık tezkeresi (3/5)

V. – GÜVEN İSTEMİ

1. – Başbakan Abdullah Gül tarafından kurulan Bakanlar Kurulu hakkında güven oylaması

VI. – SEÇİM

1. – Başkanlık Divanı üyeliklerine seçim

I. – GEÇEN TUTANAK ÖZETİ

 

TBMM Genel Kurulu saat 13.00’te açıldı.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA)Başkanı Apostolos Kaklamanis’in 26-28 Kasım 2002 tarihleri arasında Atina’da düzenlenecek 20 nci KEİPA Genel Kuruluna KEİPA Türk Delegasyonunu davetine icabet edilmesine ilişkin Başkanlık tezkeresi kabul edildi.

Başkanlıkça :

Plan ve Bütçe Komisyonu ile Kamu İktisadî Teşebbüsleri Komisyonunda bağımsız milletvekillerine düşen 1’er üyelik için aday olmak isteyen bağımsız milletvekillerinin yazılı olarak başvuruda bulunmalarına ilişkin duyuruda bulunuldu;

Genel Kurulu ziyaret eden Kosova Meclisi Kosova Türk Partisi Milletvekillerinden oluşan heyete “Hoş geldiniz” denildi.

Başbakan Abdullah Gül tarafından kurulan Bakanlar Kurulunun Programı görüşüldü.

Başbakan Abdullah Gül tarafından kurulan Bakanlar Kurulu hakkında güven oylamasını ve gruplarca aday gösterilidiği takdirde Başkanlık Divanına ve komisyonlara üye seçimlerini yapmak için, alınan karar gereğince 28 Kasım 2002 Perşembe günü saat 15.00’te toplanmak üzere, birleşime 16.26’da son verildi.

Bülent Arınç

 

 

Başkan

 

 

 

Muzaffer Külcü

Mehmet Eraslan

 

Çorum

Hatay

 

Geçici Kâtip Üye

Geçici Kâtip Üye

                                                     II. – GELEN KÂĞITLAR                                             No. :2

27.11.2002 ÇARŞAMBA

Yazılı Soru Önergeleri

1. – Sivas Milletvekili Nurettin Sözen’in, haklarında Cumhuriyet Savcılıklarınca soruşturma açılmış, iddianame hazırlanmış veya dava açılmış 22. Dönem Milletvekili olup olmadığına ilişkin Adalet Bakanından yazılı soru önergesi (7/4) (Başkanlığa geliş tarihi : 26.11.2002)

2. – Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt’ün, Doğrudan Çiftçiyi Destekleme Projesi ödemelerinden yapılan kesintiler ile Projenin Ardahan’da ne zaman uygulanacağına ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/5) (Başkanlığa geliş tarihi : 26.11.2002)

BİRİNCİ OTURUM

Açılma Saati : 15.00

28 Kasım 2002 Perşembe

BAŞKAN : Bülent ARINÇ

GEÇİCİ KÂTİP ÜYELER : Mehmet DANİŞ (Çanakkale), Suat KILIÇ (Samsun)

BAŞKAN - Türkiye Büyük Millet Meclisinin 5 inci Birleşimini açıyorum.

III. – YOKLAMA

BAŞKAN - Elektronik cihazla yoklama yapacağız.

Sayın milletvekilleri, toplantı yetersayısı olduğunu görüyorum; ancak, bu, 5 inci Birleşime kadar elektronik cihazla hiç oylama yapmadık, yoklama yapmadık; bundan sonra lazım olacak takdir edersiniz. Bu yüzden, elektronik cihaza bir defa girmek suretiyle bu yoklamayı yapmak istedim.

Yoklama için 5 dakika süre vereceğim.

Sayın milletvekillerinin oy düğmelerine basarak salonda bulunduklarını bildirmelerini rica ediyorum. Bu süre içerisinde elektronik sisteme giremeyen milletvekillerinin, salonda hazır bulunan teknik personelden yardım istemelerini, buna rağmen sisteme giremeyen üyelerin ise, yoklama pusulalarını, teknik personel aracılığıyla, bu 5 dakikalık süre içerisinde Başkanlığa ulaştırmalarını rica ediyorum.

Yoklama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla yoklama yapıldı)

BAŞKAN - Toplantı yetersayısı vardır.

Gündeme geçiyoruz.

Başkanlığın Genel Kurula sunuşları vardır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığının bir tezkeresi vardır, okutup oylarınıza sunacağım :

IV. – BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI

A) TEZKERELER VE ÖNERGELER

1. – TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın, Hindistan Parlamentosu Halk Temsilcileri Meclisi Başkanı Manohar Joshi’nin davetine icabet etmek üzere, beraberinde bir Parlamento heyeti olduğu halde Hindistan’a resmî ziyarette bulunmasına ilişkin Başkanlık tezkeresi (3/5)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kuruluna

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Bülent Arınç'ın, Hindistan Parlamentosu Halk Temsilcileri Meclisi Başkanı Manohar Joshi'nin davetine icabet etmek üzere, beraberinde bir Parlamento heyeti olduğu halde, Hindistan'a resmî ziyarette bulunması hususu Türkiye Büyük Millet Meclisinin Dış İlişkilerinin Düzenlenmesi Hakkındaki 3620 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi uyarınca Genel Kurulun tasviplerine sunulur.

                                   Bülent Arınç

                        Türkiye Büyük Millet Meclisi

                                           Başkanı

BAŞKAN - Kabul edenler...Kabul etmeyenler...Kabul edilmiştir.

Gündemin "Özel Gündemde Yer Alacak İşler" kısmında bulunan Başbakan Sayın Abdullah Gül tarafından kurulan Bakanlar Kurulu hakkında Anayasanın 110 ve İçtüzüğün 124 üncü maddeleri gereğince güven oylaması yapılacaktır.

V. – GÜVEN İSTEMİ

1. – Başbakan Abdullah Gül tarafından kurulan Bakanlar Kurulu hakkında güven oylaması

BAŞKAN - Güven oylamasının açık oy şeklinde yapılması, içtüzüğün 124 üncü maddesi gereğidir.

İçtüzüğün 139 uncu maddesine göre de, açık oylama şekline Genel Kurul karar verecektir.

Açık oylama şekillerini şu sıraya göre oylayacağım:

1. Elektronik oylama cihazıyla,

2. Oy kupalarının sıralar arasında dolaştırılması suretiyle,

3- Adı okunan milletvekilinin, "kabul", "ret" veya "çekimser" şeklinde oyunu belirtmesi suretiyle,

4. Adı okunan milletvekilinin, kürsü önüne konulacak kutuya oyunu atması suretiyle.

Şimdi, bu sıraya göre oylama yapacağım:

1. Açık oylamanın elektronik oylama cihazıyla yapılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

Alınan karar gereğince, açık oylama, elektronik cihazla yapılacaktır.

Oylama için 10 dakika süre vereceğim.

Bu süre içinde sisteme giremeyen üyelerin teknik personelden yardım istemelerini, bu yardıma rağmen de sisteme giremeyen üyelerin, oy pusulalarını, oylama için öngörülen 10 dakikalık süre içinde Başkanlığa ulaştırmalarını rica ediyorum.

Ayrıca, vekâleten oy kullanacak sayın bakanlar varsa, hangi bakana vekâleten oy kullandığını, oyunun rengini ve kendisinin ad ve soyadıyla imzasını taşıyan oy pusulasını, yine, oylama için öngörülen 10 dakikalık süre içinde Başkanlığa ulaştırmalarını rica ediyorum.

Şimdi açık oylamaya başlıyoruz.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, oy kullanma için tayin olunan süre bitmiştir; ancak, oy pusulalarıyla teknik olarak bir karşılaştırma yapacağız. Sonucu biraz sonra açıklayacağım...

Sayın milletvekilleri, güven oylamasının sonucunu arz ediyorum:

Oylamaya 516 milletvekili katılmış, 346 kabul, 170 ret oyu kullanılmıştır. (1)

Bu sonuca göre, Başbakan Sayın Abdullah Gül tarafından kurulan Bakanlar Kuruluna Meclisimizce güvenoyu verilmiştir. Kendilerini kutlar, milletimiz ve memleketimiz için hayırlı ve başarılı olmasını dilerim. (Alkışlar)

Sayın Başbakanın teşekkür amaçlı söz talebi vardır.

                                         

(1) Açık oylama tablosu Tutanağa eklidir.

Buyurun Sayın Başbakan. (AK Parti ve Bakanlar Kurulu sıralarından ayakta alkışlar)

BAŞBAKAN ABDULLAH GÜL (Kayseri) - Sayın Başkan, değerli milletvekili arkadaşlarım; bir kez daha, şahsım ve değerli kabine üyesi arkadaşlarım adına, hepinize saygılar sunuyorum.

Değerli arkadaşlar, 3 Kasım seçimlerinin kesin neticeleri alındıktan sonra, Sayın Cumhurbaşkanımız, hükümet kurma görevini bana tevdi etmişlerdir. Ben de, hiç vakit geçirmeden, 58 inci hükümetin kabinesini Sayın Cumhurbaşkanımıza götürdüm ve kabul ettiler. Resmî Gazetede yayımlandıktan sonra, 23 Kasım günü, burada hükümetimizin programını sizlere sundum. Hemen üzerinden iki gün geçtikten sonra da, ayın 26'sında, Hükümet Programı üzerinde, burada, hep beraber tartışma yaptık. Anamuhalefetin değerli genel başkanı ve siz milletvekili arkadaşlarım, Hükümet Programıyla ilgili görüşlerinizi burada anlattınız; hepsinden ziyadesiyle faydalandık.

Bugün, Türkiye Büyük Millet Meclisinin güvenoyuna mazhar olduk. Bir kez daha, bundan dolayı, şahsım ve arkadaşlarım adına, sizlere saygılar sunuyorum, teşekkürler ediyorum, şükranlarımızı iletiyorum. (AK Parti sıralarından alkışlar)

Yeni bir dönem başlamıştır. Bu dönemi hep beraber değerlendirme vakti gelmiştir. Artık konuşma vakti değil, iş yapma vaktidir. Hükümet olarak biz, hazırlıklıyız, azimliyiz ve kararlıyız. Herkese karşı eşit mesafedeyiz. Bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarımız hepimizin önceliğidir ve hepsine hizmet etmek bizim görevimizdir. (AK Parti sıralarından alkışlar) Bütün sivil toplum kuruluşlarına, bütün basın yayın organlarına, bütün siyasî partilerimize ve herkese eşit mesafedeyiz.

Hepimizin görevi, Türkiye'yi ve halkımızı bulunduğu bu durumdan kurtarıp hak ettiği noktaya getirmektir. Bunun için ise, referanslarımız gayet açıktır: Başta Anayasamız ve yasalar olmak üzere, Hükümet Programımız, Acil Eylem Planımız ve diğer, parti programımızdır. Bu konuları açık açık konuştuk ve tartıştık. Şimdi, iş yapma vaktidir. Arkadaşlarımızla gece gündüz seferberiz; sizin hizmetinizdeyiz, milletimizin hizmetindeyiz. İyi bir diyalog içerisinde olacağız. Bir kez daha tekrarlıyorum: Bütün tenkitlerinize ve tavsiyelerinize açığız. Bu ülke hepimizindir. Bu millete, hepimiz, büyük bir görev borcu içerisindeyiz. Bunu yerine getirmek için, elbirliğiyle, el ele, omuz omuza bütün enerjimizi milletimizin hizmetine sunacağız.

Değerli arkadaşlar, bize güvenoyu veren vermeyen, muhalefet partimiz olsun, hepinizin desteğini bekliyoruz, hepinizin yardımlarını bekliyoruz ve hepimiz elbirliği içerisinde milletin hizmetinde olacağız.

Bir kez daha, hepinize, bize verdiğiniz güvenoyundan dolayı teşekkür ediyorum, şükranlarımı sunuyorum ve saygılar sunuyorum. Sağ olun, var olun. (AK Parti ve Bakanlar Kurulu sıralarından ayakta alkışlar; CHP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Sayın Başbakan, teşekkür ederim.

BAŞBAKAN ABDULLAH GÜL (Devamla) - Sağ olun, teşekkür ederim.

BAŞKAN -Sayın milletvekilleri, gündemin "Seçim" kısmına geçiyoruz.

VI. – SEÇİM

1. – Başkanlık Divanı üyeliklerine seçim

BAŞKAN - Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı üyelikleri için siyasî parti gruplarınca aday gösterme işlemi, Cumhuriyet Halk Partisi Grubuna düşen 1 Başkanvekilliği dışında, tamamlanmıştır.

Şimdi aday listesini okutup, oylarınıza sunacağım.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Üyelikleri Aday Listesi:

Başkanvekilleri :

İsmail Alptekin (Ankara) AK Parti

Nevzat Pakdil (Kahramanmaraş) AK Parti

Sadık Yakut (Kayseri) AK Parti

Kâtip Üyeler :

Yaşar Tüzün (Bilecik) CHP

Mehmet Daniş (Çanakkale) AK Parti

Ahmet Küçük (Çanakkale) CHP

Türkan Miçooğulları (İzmir) CHP

Mevlüt Akgün (Karaman) AK Parti

Enver Yılmaz (Ordu) AK Parti

Suat Kılıç (Samsun) AK Parti

İdare Amirlikleri:

Abdullah Çalışkan (Adana) AK Parti

Mustafa Erdoğan Yetenç (Manisa) CHP

Kemalettin Göktaş (Trabzon) AK Parti

BAŞKAN - Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

Değerli arkadaşlarımı tebrik ediyor, başarılar diliyorum.

Sayın milletvekilleri, komisyonlara üye seçimi yapmak ve gündemde bulunan diğer konuları görüşmek için, alınan karar gereğince, 3 Aralık 2002 Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere birleşimi kapatıyorum ve hepinizin Ramazan Bayramını -inşallah, salı günü tekrar görüşeceğiz- şimdiden tebrik ediyorum. (Alkışlar)

Kapanma Saati : 15.40