Yazılı ve Sözlü Sorular Araştırma Komisyonları Soruşturma Komisyonları
                                                                      Son Tutanak Tutanak Sorgu Tutanak Metinleri Gizli Oturum Tutanakları
                                                                                                                                            Uluslararası Komisyonlar Dostluk Grupları
                                                                                      Genel Sekreterlik Mevzuat Telefon Rehberi Etik Komisyon Duyurular

DÖNEM : 21        CİLT : 98       YASAMA YILI : 4

 

 

 

T. B. M. M.

TUTANAK DERGİSİ

 

 

113 üncü Birleşim

13 . 6 . 2002 Perşembe

 

 

İ Ç İ N D E K İ L E R

                                                      Sayfa   

  I. - GEÇEN TUTANAK ÖZETİ

 II. - GELEN KÂĞITLAR

III. - YOKLAMALAR

IV. - BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI

A) Çeşİtlİ İşler

1. - Genel Kurulu ziyaret eden Türkiye-Azerbaycan Dostluk Grubu Başkanı ve beraberindeki heyete, Başkanlıkça "Hoş geldiniz" denilmesi

B) GündemdIşI Konuşmalar

1. - İstanbul Milletvekili Bozkurt Yaşar Öztürk'ün, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun uygulanmasında görülen aksaklıkların giderilmesi ve korsan yayıncılığın önlenmesine ilişkin gündemdışı konuşması

2. - Kocaeli Milletvekili Osman Pepe'nin, İzmit kentsel ve endüstriyel su temin projesi hakkında ulusal basına verilen ilanlara ilişkin gündemdışı konuşması

3. - Batman Milletvekili Faris Özdemir'in, Batman İli ve sorunlarına ilişkin gündemdışı konuşması

V. - KANUN TASARI VE TEKLİFLERİYLE KOMİSYONLARDAN GELEN DİĞER İŞLER

1. - İzmir Milletvekili Rifat Serdaroğlu'nun; İstanbul Milletvekili Bülent Akarcalı'nın; Amasya Milletvekili Ahmet İyimaya'nın; Ankara Milletvekili Yıldırım Akbulut'un; Şırnak Milletvekili Mehmet Salih Yıldırım'ın; Gaziantep Milletvekili Ali Ilıksoy, Konya Milletvekili Ömer İzgi ve Ankara Milletvekili Nejat Arseven'in; İstanbul Milletvekili Ziya Aktaş ve 42 Arkadaşının; Zonguldak Milletvekili Hasan Gemici'nin ve İzmir Milletvekili Işılay Saygın'ın; Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünde Değişiklik Yapılmasına Dair İçtüzük Teklifleri ve Anayasa Komisyonu Raporu (2/94, 2/232, 2/286, 2/307, 2/310, 2/311, 2/325, 2/442, 2/449) (S.Sayısı: 527)

2. - Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Eğitim Merkezleri Kanunu Tasarısı ve Adalet ve Plan ve Bütçe Komisyonları Raporları (1/744) (S.Sayısı: 786)

3. - Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve Anayasa Komisyonu Raporu (1/777) (S.Sayısı: 557)

4. - Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu (1/886) (S.Sayısı: 827)

VI. - SORULAR VE CEVAPLAR

A) YazIlI Sorular ve CevaplarI

1. - Bursa Milletvekili Orhan Şen'in, Bursa'da yerel bir gazetede yayımlanan Bursa Kültür, Sanat ve Turizm Vakfı ile ilgili habere ilişkin sorusu ve Devlet Bakanı Nejat Arseven'in cevabı (7/5005)

2. - Kayseri Milletvekili Salih Kapusuz'un, İstanbul Valisinin imam-hatip liselerindeki olaylarla ilgili bir yazısına ilişkin sorusu ve İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen'in cevabı (7/6973)

3. - Adıyaman Milletvekili Mahmut Göksu'nun, Ağrı Belediyesinin yönetimi ve karar organlarındaki üyeler hakkındaki iddialara ilişkin sorusu ve İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen'in cevabı (7/7136)

4. - Hatay Milletvekili Mustafa Geçer'in, bir hastanedeki kanser ilacı israfı iddiasına ilişkin sorusu ve Sağlık Bakanı Osman Durmuş'un cevabı (7/7198)

5. - Karaman Milletvekili Zeki Ünal'ın, Dr. Sami Ulus Çocuk Sağlığı Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki ilaç sarfiyatına ilişkin sorusu ve Sağlık Bakanı Osman Durmuş'un cevabı (7/7206)

6. - Adıyaman Milletvekili Mahmut Göksu'nun, Ağrı İlinde yürütülen projelere ilişkin sorusu ve Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu'nun cevabı (7/7246)

7. - Hatay Milletvekili Mustafa Geçer'in, Hatay İline ayrılan yatırım ödenekleri ile projelere ilişkin sorusu ve Sağlık Bakanı Osman Durmuş'un cevabı (7/7280)

8. - Adıyaman Milletvekili Mahmut Göksu'nun, Sinop'ta yürütülen projelere ilişkin sorusu ve İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen'in cevabı (7/7269)

9. - İstanbul Milletvekili Mustafa Baş'ın, İstanbul-Beyoğlu-Hacı Ahmet Mahallesindeki bir inşaata ilişkin Başbakandan sorusu ve İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen'in cevabı (7/7322)

10. - Karaman Milletvekili Zeki Ünal'ın, bankacılık sektöründeki yolsuzluk iddialarına ilişkin sorusu ve Devlet Bakanı Kemal Derviş'in cevabı (7/7329)

11. - Adıyaman Milletvekili Mahmut Göksu'nun;

Sinop'ta yürütülen projelere,

- İstanbul Milletvekili Hüseyin Kansu'nun;

Üniversite döner sermayelerinden SHÇEK'e ayrılması gereken paylara,

- Karaman Milletvekili Zeki Ünal'ın;

Bir gazetede çıkan yeşil kart alamayan bir şahsın yetersiz beslenmeden ölen bebeği hakkındaki habere,

İlişkin soruları ve Devlet Bakanı Hasan Gemici'nin cevabı (7/7300, 7318, 7328)

12. - Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman'ın;

özürlü çocukların sayısı, eğitimleri ve yürütülen projelere,

- Yozgat Milletvekili İlyas Arslan'ın;

Yaşlılar ve özürlüler Bakım Rehabilitasyon Merkezi inşaatına,

İlişkin soruları ve Devlet Bakanı Hasan Gemici'nin cevabı (7/7335, 7352)

13. - Konya Milletvekili Lütfi Yalman'ın, doğalgaz alım taahhütlerine ve şehirlerdeki doğalgaz yatırımlarına ilişkin sorusu ve Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan'ın cevabı (7/7395)

14. - Şanlıurfa Milletvekili Mustafa Niyazi Yanmaz'ın, Türkiye ile Yunanistan arasındaki doğalgaz boru hattı çalışmalarına ilişkin sorusu ve Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan'ın cevabı (7/7406)

15. - İstanbul Milletvekili Azmi Ateş'in;

Elektrik fiyatlarına ve şebeke kayıplarına,

Hidroelektrik santrallerinde elektrik üretiminin durdurulduğu iddialarına ve doğalgaz alım taahhütlerine,

Elektrik üretimi ve tüketimi ile elektrik teminindeki maliyetlere,

İlişkin soruları ve Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan'ın cevabı (7/7409, 7410, 7411)

16. - Ankara Milletvekili M.Zeki Çelik'in;

Son beş yılda yapılan müşavir atamalarına,

Son beş yılda yapılan bürokrat atamalarına,

İlişkin soruları ve Devlet Bakanı Faruk Bal'ın cevabı (7/7416, 7466)

17. - Ankara Milletvekili M.Zeki Çelik'in, son beş yılda yapılan müşavir atamalarına ilişkin sorusu ve Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan'ın cevabı (7/7431)

18. - Ankara Milletvekili M.Zeki Çelik'in, son beş yılda yapılan bürokrat atamalarına ilişkin sorusu ve Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan'ın cevabı (7/7453)

19. - Ankara Milletvekili M.Zeki Çelik'in, son beş yılda yapılan bürokrat atamalarına ilişkin sorusu ve Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu'nun cevabı (7/7457)

20. - Ankara Milletvekili M.Zeki Çelik'in, son beş yılda yapılan bürokrat atamalarına ilişkin sorusu ve İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen'in cevabı (7/7459)

21. - Batman Milletvekili Alaattin Sever Aydın'ın, Ilısu Barajının yapımına ne zaman başlanacağına ilişkin sorusu ve Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan'ın cevabı (7/7484)

22. - Karaman Milletvekili Zeki Ünal'ın, rüzgâr enerjisi projelerine ve diğer elektrik üretim faaliyetlerindeki bazı iddialara ilişkin sorusu ve Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan'ın cevabı (7/7533)

23. - Hatay Milletvekili Mustafa Geçer'in, doğalgaz tüketimi ve ithaline ilişkin sorusu ve Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan'ın cevabı (7/7562)

24. - Konya Milletvekili Veysel Candan'ın, Bakü-Ceyhan boru hattı ihalelerine ilişkin sorusu ve Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan'ın cevabı (7/7564)

25. - Ankara Milletvekili M.Zeki Çelik'in, ticarî araçlarda doğalgaz kullanımı için çalışma yapılıp yapılmadığına ilişkin Başbakandan sorusu ve Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan'ın cevabı (7/7571)

26. - Antalya Milletvekili Kemal Çelik'in, Antalya'daki DSİ 13. Bölge Müdürlüğünün kapatılması kararına ilişkin sorusu ve Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan'ın cevabı (7/7578)

27. - Sinop Milletvekili Kadir Bozkurt'un, Boyabat Barajı ile ilgili çalışmalara ilişkin sorusu ve Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan'ın cevabı (7/7579)

28. - Adıyaman Milletvekili Mahmut Göksu'nun, Mahallî İdareler Reform Yasa Tasarısına ilişkin sorusu ve İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen'in cevabı (7/7587)

29. - Adıyaman Milletvekili Mahmut Göksu'nun, Adıyaman'da yürütülen projelere ilişkin sorusu ve Turizm Bakanı Mustafa Taşar'ın cevabı (7/7591)

30. - Kırıkkale Milletvekili Kemal Albayrak'ın, BOTAŞ'ın, yeniden yapılanması için bir firmaya danışmanlık hizmeti verilip verilmediğine ilişkin sorusu ve Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan'ın cevabı (7/7610)


I. - GEÇEN TUTANAK ÖZETİ

TBMM Genel Kurulu Saat 14.00'te açılarak üç oturum yaptı.

Edirne Milletvekili Şadan Şimşek'in, Ergene Nehrinde meydana gelen kirliliğe ilişkin gündemdışı konuşmasına, Çevre Bakanı Fevzi Aytekin,

Ardahan Milletvekili Saffet Kaya'nın, Ardahan'da üniversite kurulmasına ve Ardahan İlinin sorunlarına ilişkin gündemdışı konuşmasına, Millî Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu,

Cevap verdi;

Şırnak Milletvekili Mehmet Salih Yıldırım, Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi kapsamında yapılan uygulamaların son durumuna ilişkin gündemdışı bir konuşma yaptı.

Konya Milletvekili Remzi Çetin ve 20 arkadaşının, demiryolu ulaşımındaki sorunların araştırılarak demiryollarının geliştirilmesi için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/290) Genel Kurulun bilgisine sunuldu; önergenin gündemdeki yerini alacağı ve öngörüşmesinin, sırası geldiğinde yapılacağı açıklandı.

Bazı milletvekillerinin izinli sayılmalarına ve,

İstanbul Milletvekili Şadan Tuzcu ile Kütahya Milletvekili Ahmet Derin'e ödenek ve yolluklarının verilebilmesine,

İlişkin Başkanlık tezkereleri kabul edildi.

Gündemin "Kanun Tasarı ve Teklifleri ile Komisyonlardan Gelen Diğer İşler" kısmında bulunan:

TBMM İçtüzüğünde Değişiklik Yapılmasına Dair İçtüzük Teklifleri ve Anayasa Komisyonu raporunun (2/94, 2/232, 2/286, 2/307, 2/310, 2/311, 2/325, 2/442, 2/449) (S.Sayısı : 527) görüşmeleri, daha önce geri alınan maddelere ilişkin Komisyon raporu henüz hazırlanmadığından;

Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Eğitim Merkezleri (1/744) (S.Sayısı: 786),

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair (1/777) (S.Sayısı: 557),

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair (1/886) (S.Sayısı: 827),

Kanun Tasarılarının görüşmeleri, ilgili komisyon yetkilileri Genel Kurulda hazır bulunmadıklarından,

Ertelendi;

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısının (1/990, 2/902) (S. Sayısı : 877) görüşmeleri tamamlandı; elektronik cihazla yapılan açık oylamadan sonra kabul edildiği ve kanunlaştığı açıklandı.

Grupların mutabakatıyla, 13 Haziran 2002 Perşembe günü, alınan karar gereğince, saat 14.00'te toplanmak üzere, birleşime 19.00'da son verildi.

 

 

Kamer Genç

 

 

 

Başkanvekili

 

 

Cahit Savaş Yazıcı

 

Şadan Şimşek

 

İstanbul

 

Edirne

 

Kâtip Üye

 

Kâtip Üye

 

 

 

No. : 160

II. – GELEN KÂĞITLAR

13. 6. 2002 Perşembe

Sözlü Soru Önergeleri

1. - Samsun Milletvekili Musa Uzunkaya'nın, Çin Halk Cumhuriyeti ziyaretinin Uygur Türklerine etkisine ilişkin Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısından (Devlet Bahçeli) sözlü soru önergesi (6/1912) (Başkanlığa geliş tarihi : 10.6.2002)

2. - Samsun Milletvekili Musa Uzunkaya'nın, Millî Eğitim Vakfının gelirlerine ilişkin Millî Eğitim Bakanından  sözlü soru önergesi (6/1913) (Başkanlığa geliş tarihi : 10.6.2002)

3. - Samsun Milletvekili Musa Uzunkaya'nın, Tarım Kredi Kooperatifleri Birliğinin Ziraat Bankasına olan borçlarına ilişkin Devlet Bakanından (Kemal Derviş) sözlü soru önergesi (6/1914) (Başkanlığa geliş tarihi : 10.6.2002)

Yazılı Soru Önergeleri

1. - Erzincan Milletvekili Tevhit Karakaya'nın, TRT'nin Dünya Kupası maçlarının yayın hakkını almasına ilişkin Devlet Bakanından (Yılmaz Karakoyunlu) yazılı soru önergesi (7/7722) (Başkanlığa geliş tarihi : 10.6.2002)

2. - İstanbul Milletvekili Mustafa Baş'ın, Rize'deki bir PTT çalışanının geçici görevle Şırnak'a tayinine ilişkin Ulaştırma Bakanından yazılı soru önergesi (7/7723) (Başkanlığa geliş tarihi : 10.6.2002)

3. - İstanbul Milletvekili Mustafa Baş'ın, Rize'de yapılması planlanan cezaevi projesine ilişkin Adalet Bakanından yazılı soru önergesi (7/7724) (Başkanlığa geliş tarihi : 10.6.2002)

4. - İstanbul Milletvekili Mustafa Baş'ın, Rize'de yapımı süren kültür merkezine ilişkin Kültür  Bakanından yazılı soru önergesi (7/7725) (Başkanlığa geliş tarihi : 10.6.2002)

5. - İstanbul Milletvekili Mustafa Baş'ın, Rize'de bulunan tarihi köprülere ilişkin Kültür  Bakanından yazılı soru önergesi (7/7726) (Başkanlığa geliş tarihi : 10.6.2002)

6. - Afyon Milletvekili Sait Açba'nın, SEKA işletme müdürlerinin makam ve görev tazminatı alamamasına ilişkin Devlet Bakanından (Yılmaz Karakoyunlu) yazılı soru önergesi (7/7727) (Başkanlığa geliş tarihi : 10.6.2002)

7. - Konya Milletvekili Özkan Öksüz'ün, DİE'ye personel alımlarına ve DİE Başkanının görevden alınacağı iddiasına ilişkin Devlet Bakanından (Tunca Toskay) yazılı soru önergesi (7/7728) (Başkanlığa geliş tarihi : 10.6.2002)

8. - Konya Milletvekili Özkan Öksüz'ün, BOTAŞ'taki ihalelerde yolsuzluk yapıldığı iddialarına ilişkin Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanından yazılı soru önergesi (7/7729) (Başkanlığa geliş tarihi : 10.6.2002)

9. - Balıkesir Milletvekili İsmail Özgün'ün, zeytinyağı üreticileri ve TARİŞ ortaklarına prim verilme şartlarına ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/7730) (Başkanlığa geliş tarihi : 10.6.2002)

10. - Samsun Milletvekili Musa Uzankaya'nın, silah ruhsatı harçlarına ve Karadeniz Silah Projesine ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/7731) (Başkanlığa geliş tarihi : 10.6.2002)

11. - Karaman Milletvekili Zeki Ünal'ın, ilköğretim okullarının düzenlediği mezuniyet kutlamalarına ilişkin Millî Eğitim Bakanından yazılı soru önergesi (7/7732) (Başkanlığa geliş tarihi : 10.6.2002)

12. - Karaman Milletvekili Zeki Ünal'ın, Karaman-Kazımkarabekir-Akarköy'de lise açılıp açılmayacağına ilişkin Millî Eğitim Bakanından yazılı soru önergesi (7/7733) (Başkanlığa geliş tarihi : 10.6.2002)

13. - Karaman Milletvekili Zeki Ünal'ın, Etibank kaynaklı Devlet alacaklarına ilişkin Devlet Bakanından (Kemal Derviş) yazılı soru önergesi (7/7734) (Başkanlığa geliş tarihi : 10.6.2002)

14. - Karaman Milletvekili Zeki Ünal'ın, İskenderun Demir Çelik'teki kimyasal madde ve makine aksamı ihalesiyle ilgili iddialara ilişkin Devlet Bakanından (Yılmaz Karakoyunlu) yazılı soru önergesi (7/7735) (Başkanlığa geliş tarihi : 10.6.2002)

15. - Van Milletvekili Hüseyin Çelik'in, Van'da KESK'e bağlı bazı sendika yönetici ve üyelerinin görev yerlerinin değiştirilmesine ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/7736) (Başkanlığa geliş tarihi : 10.6.2002)

16. - Van Milletvekili Hüseyin Çelik'in, sözleşmeli ve kadrolu kamu görevlilerinin özlük haklarındaki dengesizliğe ilişkin Devlet Bakanından (Recep Önal) yazılı soru önergesi (7/7737) (Başkanlığa geliş tarihi : 10.6.2002)

17. - Van Milletvekili Hüseyin Çelik'in, Kocaeli Afet Bölge Koordinatörlüğünde çalışan geçici işçilerin kadroya alınmasına ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/7738) (Başkanlığa geliş tarihi : 10.6.2002)

18. - Van Milletvekili Hüseyin Çelik'in, DSİ'nin TEFER Projesi ihalesine ilişkin Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanından yazılı soru önergesi (7/7739) (Başkanlığa geliş tarihi : 10.6.2002)

19. - Samsun Milletvekili Musa Uzunkaya'nın, Red Bull ithalatçısı firmaya ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/7740) (Başkanlığa geliş tarihi : 10.6.2002)

20. - Şanlıurfa Milletvekili Mustafa Niyazi Yanmaz'ın, Şanlıurfa'da bazı ilköğretim okullarına yapılan öğretmen atamalarına ilişkin Millî Eğitim Bakanından yazılı soru önergesi (7/7741) (Başkanlığa geliş tarihi : 10.6.2002)

21. - Ankara Milletvekili M. Zeki Çelik'in, TPAO bünyesindeki kuruluşlara, faaliyetlerine ve personeline ilişkin Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanından yazılı soru önergesi (7/7742) (Başkanlığa geliş tarihi : 10.6.2002)

22. - Ankara Milletvekili M. Zeki Çelik'in, Türkiye Büyük Millet Meclisi idarî teşkilatındaki personel istihdamına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanından yazılı soru önergesi (7/7743) (Başkanlığa geliş tarihi : 10.6.2002)

23. - Ankara Milletvekili M. Zeki Çelik'in, dünyada uygulanan faiz oranları ve bankalardaki döviz hesaplarının kullanımına ilişkin Devlet Bakanından (Kemal Derviş) yazılı soru önergesi (7/7744) (Başkanlığa geliş tarihi : 10.6.2002)

24. - Ankara Milletvekili M. Zeki Çelik'in, BOTAŞ'ın bazı bürokratları hakkındaki iddialara ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/7745) (Başkanlığa geliş tarihi : 10.6.2002)

25. - Şanlıurfa Milletvekili Mustafa Niyazi Yanmaz'ın, Şanlıurfa'daki bazı ilköğretim okullarında görülen uyuz ve bit vakalarına karşı alınacak önlemlere ilişkin Millî Eğitim Bakanından yazılı soru önergesi (7/7746) (Başkanlığa geliş tarihi : 11.6.2002)

26. - Ankara Milletvekili M. Zeki Çelik'in, Atatürk Olimpiyat Stadı ek işler ihalesine ilişkin Devlet Bakanından (Fikret Ünlü) yazılı soru önergesi (7/7747) (Başkanlığa geliş tarihi : 11.6.2002)

27. - Ankara Milletvekili M. Zeki Çelik'in, İstanbul 1 Numaralı DGM Başkanı hakkındaki iddialara ilişkin Adalet Bakanından yazılı soru önergesi (7/7748) (Başkanlığa geliş tarihi : 11.6.2002)

BİRİNCİ OTURUM

Açılma Saati: 14.00

13 Haziran 2002 Perşembe

BAŞKAN: Başkanvekili Kamer GENÇ

KÂTİP ÜYELER: Cahit Savaş YAZICI (İstanbul), Şadan ŞİMŞEK (Edirne)

 

BAŞKAN -  Türkiye Büyük Millet Meclisinin 113 üncü Birleşimini açıyorum.

III. - Y O K L A M A

ASLAN POLAT (Erzurum) - Sayın Başkan, yoklama talebimiz var.

İSMAİL KÖSE (Erzurum) - Sayın Başkan, bugün millî maç vardı biliyorsunuz.

BAŞKAN - Sayın Polat'a da riayet etmek zorundayım; gerçekten, Genel Kurulda çok az sayıda milletvekili var.

Aslında millî maçın heyecanını hepimiz yaşadık, Genel Kurulu açarsak, onu sonra ifade ederiz efendim.

Sayın milletvekilleri, elektronik cihazla yoklama yapacağız.

Yoklama için 5 dakika süre vereceğim. Sayın milletvekillerinin, elektronik oy düğmelerine basarak Genel Kurul salonunda bulunduklarını bildirmelerini; bu süre içerisinde elektronik sisteme giremeyen milletvekillerinin, salonda hazır bulunan teknik personelden yardım istemelerini; buna rağmen sisteme giremeyen üyelerin ise, yoklama pusulalarını, bu 5 dakikalık süre içerisinde Başkanlığa ulaştırmalarını rica ediyorum.

Yoklama işlemini başlatıyorum efendim.

(Elektronik cihazla yoklama yapıldı)

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, yapılan yoklamada toplantı yetersayısı bulunamamıştır.

Sayın grup başkanvekilleri?..

İSMAİL KÖSE (Erzurum) - Sayın Başkan, 14.30' a kadar...

BAŞKAN - Biz, 10 dakika daha ekleyip, 14.40' a kadar ara verelim; arkadaşlar gelirlerse gelsinler. Bizim amacımız Meclisi çalıştırmak.

Birleşime, 14.40'a kadar ara veriyorum.

Kapanma Saati : 14.07


İKİNCİ OTURUM

Açılma Saati: 14.40

BAŞKAN: Başkanvekili Kamer GENÇ

KÂTİP ÜYELER: Cahit Savaş YAZICI (İstanbul), Şadan ŞİMŞEK (Edirne)

 

BAŞKAN -  Türkiye Büyük Millet Meclisinin 113 üncü Birleşiminin İkinci Oturumunu açıyorum.

III. - Y O K L A M A

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, ilk oturumda yapılan yoklamada toplantı yetersayısı yoktu; bu nedenle, yeniden, elektronik cihazla yoklama yapacağım.

Yoklama için 5 dakika süre vereceğim.

Sayın milletvekillerinin, elektronik oy düğmelerine basarak Genel Kurul salonunda bulunduklarını bildirmelerini; bu süre içerisinde elektronik sisteme giremeyen milletvekillerinin, salonda hazır bulunan teknik personelden yardım istemelerini; buna rağmen sisteme giremeyen üyelerin ise, yoklama pusulalarını, bu 5 dakikalık süre içerisinde Başkanlığa ulaştırmalarını rica ediyorum ve pusula gönderen arkadaşların da, Genel Kurul Salonundan ayrılmamalarını diliyorum.

Yoklama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla yoklama yapıldı)

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, 4 tane yoklama fişi de zamanında geldi, ben de elektronik cihaza girmedim; bu şekilde, toplam 186 kişi var; yani, toplantı yetersayımız vardır; çalışmalarımıza başlıyoruz. (DSP, MHP ve ANAP sıralarından alkışlar)

IV. - BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI

A) Çeşİtlİ İşler

1. - Genel Kurulu ziyaret eden Türkiye-Azerbaycan Dostluk Grubu Başkanı ve beraberindeki heyete, Başkanlıkça "Hoş geldiniz" denilmesi

BAŞKAN - Bu arada, Türkiye-Azerbaycan Dostluk Grubu Başkanı, bir heyetle beraber, Parlamentomuzu ziyaret ediyorlar; kendilerine, hoş geldiniz diyoruz. (Alkışlar)

Parlamento olarak, Azerbaycan Halkına sevgiler, saygılar sunuyor  ve her zaman, bütün gücümüzle yanlarında olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Türkiye ve Azerbaycan, iki kardeş ülke, iki ayrı devlet; ama, bir millettir.(Alkışlar) Bunu, her vesileyle, her konuşmacı söylüyor.

Değerli milletvekilleri, gündemdışı konuşmalara geçmeden önce, Futbol Millî Takımımızı, bugün geçtiği turdan dolayı kutluyor ve bu başarının devamını diliyoruz. (Alkışlar)  İnşallah, Futbol Millî Takımımız şampiyon olur. Bize, bu kadar, güzellikleri, heyecanı, sevinci yaşatan Millî Takımımıza ve onun yöneticilerine tekrar tekrar teşekkür ediyoruz.

Bu arada, Brezilya Millî Takımına da teşekkür ediyoruz. Gerçekten, ilk maçta Türkiye karşısında haksız bir galibiyet elde etmeleri nedeniyle, onun da farkında olarak, yine giriştikleri centilmence bir mücadeleden sonra, onların da şampiyon olmamızda katkıları olduğunu belirtmek istiyorum. (Alkışlar)

Bu arada, şunu da belirtmek istiyorum: Bütün parti liderlerine bir çağrı yapmak istiyorum. Parti menfaatlarını bir tarafa bırakarak, ülkemizin menfaatlarının önde olduğu Avrupa Birliği konusunda da -ülke menfaatlarını birinci sıraya alarak- gelin, şu Avrupa Birliği için var olan engelleri hiçbir parti menfaatını gözetmeden aşalım. ("Bravo" sesleri, alkışlar) Burada, kaybedilecek bir şey yok. Bugün, Millî Takımın galibiyetinden ve tur atlamasından duyduğumuz heyecanı... Burada da, böyle bir heyecanla bu meseleleri aşalım. Bizler, fert olarak geçiciyiz, faniiz; ama, ülkemiz payidar kalmalıdır. Partiler bugün var, yarın yok; ama, muhakkak, parti menfaatını bırakarak herkesin Türkiye için emek sarf etmesi lazım. (Alkışlar)

Bu düşüncelerle, ilk gündemdışı konuşmayı, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununda görülen aksaklıklarla ilgili olarak söz isteyen İstanbul Milletvekili Sayın Bozkurt Yaşar Öztürk'e veriyorum. (MHP sıralarından alkışlar)

Süreniz 5 dakika.

B) GündemdIşI Konuşmalar

1. - İstanbul Milletvekili Bozkurt Yaşar Öztürk'ün, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun uygulanmasında görülen aksaklıkların giderilmesi ve korsan yayıncılığın önlenmesine ilişkin gündemdışı konuşması

BOZKURT YAŞAR ÖZTÜRK (İstanbul) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; sözlerime başlamadan önce, Futbol Millî Takımımızın başarılarını, özellikle, Şenol Güneş ve onun yardımcısı Ünal Karaman'ı ve emeği geçen bütün herkesi canıgönülden kutluyorum. (MHP sıralarından alkışlar)

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 5 Aralık 1951 tarihinde kabul edilen 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu aradan geçen zaman içerisinde atıl kalmıştır. Günün teknolojik gelişmelerinde, fikir ve sanat eserlerinin oluşmasında ve yayımında yeni meslek grupları oluşmuştur. Bu eserlerin sahiplerine danışılmadan veya habersizce yapılan yeni ad altındaki eserler, ilk sahiplerini mağdur etmiştir. Bilgi çağının gereği olarak bilgisayar ortamı ve her türlü iletişimin 21 inci Yüzyılın gerektirdiği şekilde artması sonucu, telif hakları ödenememiştir ya da kanun çıktığı tarihteki meblağlar üzerinden hesaplandığı için komik duruma düşmüştür.

Bütün bunların ışığında, 21 inci Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisinin değerli üyeleri, 21 Şubat 2001 tarihinde, 5846 sayılı Kanunun önemli bir ekseriyetini değiştirmiş ve günün şartlarına uygun hale getirmiştir. Yasanın çıkmasında emeği olanlara, bu konuşma vesilesiyle, bir kez daha şükranlarımı arz ediyorum.

Sayın Başkan, kıymetli arkadaşlar; toplumumuzun bir ihtiyacını gidermek için yasa çıkarmak, ülkemiz için uluslararası arenada hak ettiği hukuk devleti ve kanun devleti olma yolunda yasa çıkarmak, elbette çok önemlidir.

Anayasaya uygun, ülkemiz vatandaşlarının ihtiyacı için yapılmış dört dörtlük bir yasanın yasama gücü tarafından çıkarılmasıyla bir sonuç alınamıyor; bu, 5846 sayılı Yasayla tescil edildi. Yasanın her maddesinde, fıkra veya paragrafında anlatılmak istenen apaçık ortada olduğu halde, yasaya karşı gelenlere uygulanacak müeyyideler belirtildiği halde, yasanın yeni haliyle kabul edildiği tarihten bugüne kadar yaklaşık onbeş ay geçmesine rağmen, yasa hiç yokmuş gibi davranılmaya devam edilmektedir. Fotokopi yoluyla çoğaltılmış kitapların, digital ortamda hazırlanmış bandrolsüz filmlerin, kompakt disk ve kasetlerin, zamanın zor şartları içinde güçbela çekilen sinema veya televizyon filmlerinin izinsiz kopyalarının, caddelerde, kaldırım üstlerinde ve işportada satıldığı görülmektedir. Bütün bunlara, sizler de, değişik vesilelerle, rastlamış ve görmüşsünüzdür.

Sanatçının emeğini yok sayan, hiçbir şekilde üretime katılmadan sanatçı emeğinden çalan, hiçbir şekilde vergi vermeyen, devleti zarara uğratan, ülkemizin içerisinden geçtiği ekonomik kriz ortamında kendilerini meşru yayımcı, üretici, hatta saygın meslek sahibi gibi lanse etmeye çalışan bu hırsızlara, asalaklara bizler rastlıyor, görüyoruz da, yasanın uygulanmasından sorumlu olan İçişleri Bakanlığımızın yetkilileri ve Bakanlığımıza bağlı emniyet mensupları ile jandarma kuvvetleri görmüyor mu? Başarılı çalışmalarıyla gurur duyduğumuz emniyet ve jandarma kuvvetlerinin, bu kanunun uygulanması için gerekli hassasiyeti göstereceklerinden şüphem yoktur; organize suçlar müdürlüğüne benzer bir birim oluşturmak suretiyle, alınacak önlemleri bir an önce hayata geçirmelidirler. Böyle bir yapılanma sonucu, illegal olarak üretilmiş, yapılmış, çoğaltılmış, kompakt disk, kaset, kitap, dokümanlar hizmetiçi eğitimle personele tanıtılacak, bu sayede, suçlular suçu işlemeden önce önlem alınması temin edilmiş olacaktır.

Ülkemize ithali yasaklanmış olan maddeleri ve araç gereçleri kontrol etmek, bulmak ve bu yönde bulduklarını, kanuna karşı gelenleri adalete teslim etmekle görevli gümrükçülerimiz görmüyor mu? Cumhuriyetimizi korumak ve kollamak, yasalara aykırı davranışları tespit edip, dava açmak ve yasanın öngördüğü cezalarla cezalandırılmalarını teklif etmekle görevli cumhuriyet savcılarımızın hiçbirisi bu duruma rast gelmemiş midir?

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; mahallî idarelere yetki devri için kampanya düzenleyen, merkeziyetçiliğin ülkeyi bu hale getirdiğini iddia ederek seçilmişliğin bir erdem olduğunu savunan -ki, böyle de olmalıdır- çok değerli belediye başkanlarımız ve onların güzide zabıtaları da illegal üretilip satılan bu tür korsan yayınlara, eserlere, kasetlere rastlamıyorlar mı?

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Sayın Öztürk, 1 dakikada toparlayın.

Buyurun efendim.

BOZKURT YAŞAR ÖZTÜRK (Devamla) - Onlar pazar yerlerinin denetimlerini yapıyorlar; ama, kaldırımlarına bakmaya zamanları olmuyor mu? Yasanın çıkarıldığı zamanda aktarılmaya çalışılan, benzer aksaklıkların giderilmesini temin için, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı uzmanlarının da yer alacağı bir denetim komisyonunun teşkil edilmesi istenilmişti. Sayın Sanayi ve Ticaret Bakanımızı da göreve davet ediyor, önümüzdeki günlerde bu komisyon göreve başlamalı ve görevini yerine getirmelidir diyorum.

Meslek birlikleri kendi aralarında anlaşarak, birlikte, korsana karşı mücadele vermelidirler. Yasayı teklif eden ve çıkaran Kültür Bakanımız, konuyu, yürütme erki olan Bakanlar Kurulunda gündeme getirmeli, kanunun suç saydığı fiili görüp de görmezlikten gelenler var ise, gözlüklerini değiştirmelerini önermelidir.

Yayın kuruluşlarına, reklam süreleri kadar, yasanın tanıtımını sağlayacak, uygulamaların yararını anlatacak program koyma zorunluluğu getirilmelidir.

Görevini yapmayanların vurdumduymaz uygulamaları sonucunda, hukuk devletine saygınlığın azaldığı, emeğe saygının yok sayıldığı bir durum ortaya çıkmaktadır. Yüce Meclisimizin yoğun mesai harcayarak çıkardığı yasanın uygulanması bir an önce sağlanmalıdır. Böylece, korsan yayıncılığın el altından, devletçe desteklendiği, sanata ve sanatçıya saygı duyulmadığı gibi bir izlenime zemin hazırlayan davranış ve düşüncelere son verilmelidir.

Sayın Başkan, değerli arkadaşlar; yasama konusundaki hassasiyetimizin yürütme erki tarafından da algılanmasını candan ümit ediyorum. Büyük Türk Milleti, sanatçılarımıza ve sanat eserleri için emeği geçenlere, gönlünde, mümtaz bir yer ayırmıştır. Bu yasanın uygulanmasındaki aksaklıkların giderilmesi yönünde çaba harcayacak olan kolluk kuvvetlerimiz, gümrük muhafaza memurlarımız, zabıtalarımız, cumhuriyet savcılarımız, vali ve kaymakamlarımız ile diğer ilgili bakanlık mensupları da bu onurdan faydalanmak için üzerlerine düşenleri yapmalıdırlar.

BAŞKAN - Sayın Öztürk, teşekkür ederim efendim...

BOZKURT YAŞAR ÖZTÜRK (Devamla) - Bitiyor...

BAŞKAN - 2 dakika 15 saniye eksüre verdim.

BOZKURT YAŞAR ÖZTÜRK (Devamla) - Bir cümle...

BAŞKAN - Hayır efendim... Tamam... 2 dakika 15 saniye eksüre verdim.

BOZKURT YAŞAR ÖZTÜRK (Devamla) - Bir cümle var.

BAŞKAN - Efendim, rica ediyorum... Yani, 2 dakikadan fazla eksüre verdim canım.

BOZKURT YAŞAR ÖZTÜRK (Devamla) - Bir cümle var Sayın Başkan.

BAŞKAN - Peki; ama, bir cümle...

BOZKURT YAŞAR ÖZTÜRK (Devamla) - Türk kültürüne hizmet eden sanatçılarımızın ve yazarlarımızın emeklerinin korunması mutlaka sağlanmalıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle, Yüce Heyetinizi saygıyla selamlıyorum. (MHP ve DSP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Öztürk.

Değerli arkadaşlar, burada, daha önce, başka partilerden arkadaşlar konuşurken, 1 dakika geçince, bütün arkadaşlar itiraz ediyor; size gelince, 2 dakika daha...

BOZKURT YAŞAR ÖZTÜRK (İstanbul) - Sağ olun, teşekkür ederim Sayın Başkanım.

NİDAİ SEVEN (Ağrı) - Sayın Başkan...

BAŞKAN - Buyurun Sayın Seven.

NİDAİ SEVEN (Ağrı) - Bir açıklama yapmak istiyorum.

BAŞKAN - Ne konuda?..

NİDAİ SEVEN (Ağrı) - Sayın Başkan, bu korsan...

BAŞKAN - Sayın Seven, bakın, her konuşmanın arkasından çıkıp, bir konuşma yapıyorsunuz.

NİDAİ SEVEN (Ağrı) - Meclisle ilgili...

BAŞKAN - Efendim, olmaz... Rica ediyorum...

NİDAİ SEVEN (Ağrı) - Müsaade edin efendim.

BAŞKAN - Müsaade etmiyorum... Hayır, burada gündemdışı konuşma yaptılar. Sayın Seven, rica ediyorum.

NİDAİ SEVEN (Ağrı) - Bununla ilgili değil, Meclisle ilgili; çok önemli.

BAŞKAN - Hayır efendim... Rica ediyorum...

NİDAİ SEVEN (Ağrı) - İçtüzüğün 60 ıncı maddesine göre söz istiyorum.

BAŞKAN - 60 ıncı maddeye göre de söz vermiyorum; çünkü, bunu gelenek haline getiriyorsunuz...

NİDAİ SEVEN (Ağrı) - Ben ısrar ediyorum Sayın Başkanım.

BAŞKAN - Gündemdışı konuşmaya cevap verecek sayın bakan?.. Yok.

NİDAİ SEVEN (Ağrı) - Sayın Başkan, ben ısrar ediyorum, Tüzüğü uygulamak zorundasınız.

BAŞKAN - Peki, efendim. Ben söz vermek istemiyorum; ama, Sayın Seven ısrar ediyor, siz kabul ediyorsanız, ben kendisine söz vereceğim: Kabul edenler... Evet, uygulamam yanlış, peki size yine vereyim; ama, bu defa uygulamam yanlış... Şimdi, 1 dakika süre vereyim...

MEHMET ARSLAN (Ankara) - 5 dakika süre vermeniz lazım.

BAŞKAN - Şimdi, efendim, tabiî, sataşma ile bunu karıştırdım. (Gürültüler)

Arkadaşlar, bakın; Sayın Seven, her konuşmanın arkasından, tutuyor söz istiyor; yani, böyle bir şey olmaz ki!..

NİDAİ SEVEN (Ağrı) - Sataşmadan dolayı söz istiyorum efendim.

BAŞKAN - Buyurun, 1 dakika içinde tamamlayın.

NİDAİ SEVEN (Ağrı) - Sayın Başkanım, Sayın Seven'e karşı duymuş olduğunuz tepkiden dolayı sizi kınıyorum...

BAŞKAN - Peki, ben de size söz vermiyorum.

MEHMET ARSLAN (Ankara) - Oylama yaptınız Sayın Başkanım.

BAŞKAN - Efendim, tamam, vermiyorum artık.

MEHMET ARSLAN (Ankara) - Oylama yaptınız, karar aldınız.

BAŞKAN - Oylama yapmadım kardeşim...

MEHMET ARSLAN (Ankara) - Yaptınız Sayın Başkan.

BAŞKAN - Oylama yapmadım, başladığım işlemi bitirmedim...

MEHMET ARSLAN (Ankara) - Bitirdiniz Başkanım.

BAŞKAN - Hayır efendim, bitirmedim.

Arkadaşlar, şu Meclisi çalıştırmak istiyor musunuz, istemiyor musunuz?

MEHMET ARSLAN (Ankara) - İstiyoruz efendim. Siz oylama yaptınız; ama, milletvekiline söz vermiyorsunuz.

BAŞKAN - Olur mu canım şimdi.

NİDAİ SEVEN (Ağrı) - Sayın Başkan, müsaade edin, Genel Kurulda oylama yaptınız, sonradan böyle bir şey yapamazsınız.

BAŞKAN - Bir dakika...

NİDAİ SEVEN (Ağrı) - Sizi protesto ediyorum, sizi İçtüzüğü uygulamaya davet ediyorum.

BAŞKAN - Sayın Seven, söz verme yetkisi bana aittir; ben de yetkimi kullanmıyorum.

NİDAİ SEVEN (Ağrı) - Genel Kurula saygısızlık ediyorsunuz, Genel Kurula saygısızlık edemezsiniz.

BAŞKAN - Hayır, ben gayet saygılıyım; evvela siz saygılı olun.

İkinci gündemdışı söz, İzmit Kentsel ve Endüstriyel Su Temin Projesi hakkında ulusal basına verilen ilanlarla ilgili söz isteyen, Kocaeli Milletvekili Osman Pepe'ye verilmiştir.

Buyurun Sayın Pepe. (AK Parti sıralarından alkışlar)

2. - Kocaeli Milletvekili Osman Pepe'nin, İzmit Kentsel ve Endüstriyel Su Temin Projesi hakkında ulusal basına verilen ilanlara ilişkin gündemdışı konuşması

OSMAN PEPE (Kocaeli) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bugün, hepimize çok müstesna bir gün yaşatan, büyük bir zafer armağan eden Millî Takımımızın -başta değerli hocaları Şenol Güneş'e- bütün oyuncularına ve bugünkü mutluluğu bize yaşatan bütün yöneticilerine teşekkür ederek sözlerime başlamak istiyorum.

Saygıdeğer milletvekilleri, ben, bugünkü gündemdışı konuşmamda, benim şehrimdeki, Türkiye'deki herkesin tüylerini diken diken edecek; birazcık vicdanı, insafı, izanı olan herkesi derin derin düşünmeye davet edecek bir hususu gündeme taşıyorum.

Arkadaşlar, İzmit'te, 1986 yılında, DSİ tarafından 15 milyon dolar bedelle ihaleye çıkan Kentsel İçmesuyu Projesinin, tam 3 Keban yapacak bir maliyete ulaşmasının ve bugün, yap-işlet-devret modeliyle, Hazinenin garantisiyle, tam olarak hesaplanamayan; ancak, yaklaşık olarak 4 milyar dolara baliğ olacağı ifade edilen bu büyük yanlışın, talanın, hortumun, birileri tarafından durdurulması lazım geldiğine inanıyorum.

Bakın, bu konuda, elimde, Meclis adına denetleme görevi yapan Sayıştayın raporu var. Sayıştay, bu projenin 10 ilâ 12 kat pahalıya mal olduğunu, bütün teamüllerin, kanunların, mevzuatların altüst edildiğini bangır bangır söylüyor; ama, bunun karşısında, İzmit Belediye Başkanlığı İSU Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz pazar günü, Türkiye'de yayımlanan 5 ulusal gazetede "İzmit su projesiyle ülkemize hizmet ediyoruz" diyor. Yani, bu açıklamasıyla, 5 tane ulusal gazetedeki bu beyanıyla, İzmit Belediye Başkanı, Sayıştaya, Meclise, Türkiye'deki yargıya, insaf ve izan sahibi olan herkese, âdeta, meydan okuyor. Sayıştay diyor ki "emsallerinden 10-12 kat pahalıdır." O diyor ki "hayır, değil."

Mesela, burada, Yuvacık Barajından denize akan su için 1999 ve 2000 yıllarında 387 000 000 doları Hazine ödemiştir arkadaşlar ve bunu her ay tıkır tıkır ödemeye devam ediyor.

Şimdi, değerli arkadaşlar, bakın, ipin ucunun kaçtığı... Devletin ilgili birimleri arasında yapılan yazışmalar sonucunda "söz konusu projenin yap-işlet-devret modeliyle tamamlanması halinde ortaya çıkacak tüm olumsuzluklar bilinmesine rağmen, dönemin devlet bakanı tarafından verilen 3.9.1992 tarih, 07501 sayılı bir onayla, yap-işlet-devret modeliyle yapılacak işlerle ilgili gerekli değerlendirmelerin yapılması amacıyla bir komisyon kurulmuştur" deniliyor ve Sayıştay "bunu anlamak mümkün değildir" diyor.

Yine, değerli arkadaşlar, burada, daha tahkim çıkmadan, yapılan sözleşmeye tahkim şartı konuluyor ve anlaşmazlıklar halinde Viyana Tahkim Mahkemesinin konuya taraf olacağını söylüyor. Halbuki, Türkiye daha uluslararası tahkimi kabul etmeden, böyle bir sözleşmeye, anlaşmaya uluslararası tahkimin konulmuş olması Türkiye'de ciddî bir skandaldır.

NİHAT GÖKBULUT (Kırıkkale) - Hangi devlet bakanıymış o, adını söyler misin?

OSMAN PEPE (Devamla) - O tarihte kimin bakan olduğunu merak edenler, açar bakarlar efendim.

SEFER EKŞİ (Kocaeliİ) - Nereye, nasıl bakacağız?

OSMAN PEPE (Devamla) - Yine, bu işin hayata geçirilmesi için GAMA ve Güriş, Mitsubishi Corporation ve İngiliz Thames Water Firmaları konsorsiyum olarak bu projeyi yaptılar. Arkadaşlar, GAMA Şirketi, önce 400 000 000 dolar...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun Sayın Pepe, devam edin efendim.

OSMAN PEPE (Devamla) - GAMA, 400 000 000 dolar teklif vermişti; ama, daha sonra, GAMA'nın içerisinde bulunduğu konsorsiyum, projeyi 890 000 000 dolara bitiriyor. Yıllık, muntazam, yüzde 10 faizleriyle -sözümün başında ifade ettiğim gibi- projenin tamamlanması, Hazine yetkileriyle yapmış olduğum görüşme neticesinde, 3 milyar 750 milyon ilâ 4 milyar dolara baliğ olacaktır deniliyor. Türkiye'nin borçlarına bu rakamlar dahil değildir, Türkiye, ne yazık ki borçlarını tam olarak hesaplayamıyor; işin vahameti burada.

Bakın, İzmir, Diyarbakır ve İstanbul'da yapılan benzer projelerle aralarında, hakikaten, o kadar büyük farklar var ki... İleri teknoloji gerektirmeyen, ileri makine-teçhizat gerektirmeyen böyle sıradan bir barajın İstanbul'daki emsali arıtma tesisi 12 000 000 dolarken, bizimki 146 000 000 dolardır. Sayıştayın raporu ortadayken, Başbakanlığa vermiş olduğum soru önergeme İçişleri Bakanlığının vermiş olduğu cevaplar ortadayken, yahu, bu memlekette, tüyü bitmemiş yetimin hakkını görmek ve gözetmekle sorumlu olan bu Meclisin, bu hükümetin, bu olayın üzerine gidecek hiçbir kurumu yok mu; bunun hesabını soracak, bu ülkede hiç kimse yok mu?

Ben, burada, bugün, siz değerli milletvekillerine, hükümet ve iktidar farkı gözetmeksizin, Türkiye'nin soyulmasına, hortumlanmasına lütfen göz yummayın diyorum ve buna duyarlılık göstereceğinize inanarak hepinize saygılar sunuyorum. (Alkışlar)

MEHMET GÖZLÜKAYA (Denizli) - Savcılara suç duyurusu olsun

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Pepe.

Siz de bu konuya çok hassas olduğunuzu defalarca söylemiştiniz; ben onun için size gündemdışı söz verdim.

OSMAN PEPE (Devamla) - Sayın Başkanım, size de çok teşekkür ederim.

BAŞKAN - Sağ olun.

ASLAN POLAT (Erzurum) - Sayın Başkan, yerimden bir şey söyleyebilir miyim...

BAŞKAN - Hangi konuda?

ASLAN POLAT (Erzurum) - Bu konuda.

BAŞKAN - Arkadaşlar, böyle bir usulümüz yok.

Biraz önce bir arkadaşımıza söz vermedim; ama, neyse, 1 dakika da siz konuşun bakalım.

MEHMET TELEK (Afyon) - Nidai Beye niye söz vermedin?

BAŞKAN - Efendim, bu, muhalefet partisi milletvekili.

Buyurun Sayın Polat.

ASLAN POLAT (Erzurum) - Sayın Başkanım, bu bahsedilen konuyu 20 nci ve 21 inci Dönemler, gerek Plan ve Bütçe Komisyonunda gerekse burada en az on defa dile getirdim. Bütün bakanlara, Hazineden sorumlu Devlet Bakanına, İçişleri Bakanına, Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanına sorular sordum. Bu tamamen doğrudur. Sayıştay sürekli olarak, bize, burada, rapor yazmaktadır; fakat, hayret edilecek bir şey, 4 milyar dolarlık, devletin bu zararına birileri dikkat etmemekte, ilgilenmemektedir. Bu vesileyle olsun, devletin bunun üzerine gitmesini ve hakikaten son derece hatalı olan bu projeyi yapanlar, işletenler hakkında gerekenin yapılmasını millet adına arz ediyor, saygılar sunuyorum.

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Polat.

İnşallah, görevliler bu konudaki görevlerini yaparlar.

Gündemdışı konuşmaya cevap verecek Sayın Bakan?.. Yok.

Üçüncü gündemdışı söz, Batman İlinin sorunlarıyla ilgili söz isteyen Batman Milletvekili Sayın Faris Özdemir'e verilmiştir; buyurun efendim. (DYP sıralarından alkışlar)

Sayın Özdemir, süreniz 5 dakika.

3. - Batman Milletvekili Faris Özdemir'in, Batman İli ve sorunlarına ilişkin gündemdışı konuşması

FARİS ÖZDEMİR (Batman) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; konuşmama başlamadan önce, Değerli Heyetinizi saygıyla selamlıyorum, Millî Takımımızı da ikinci tura çıktığı için kutluyorum.

Türkiye, tarihinin en ağır ekonomik ve sosyal çöküşünü bu beceriksiz ve iş bilmez iktidar döneminde yaşamaktadır. Petrol kenti Batmanımızda yaşanan dramatik bir iki konuya ilginizi çekmek istiyorum.

Batman TPAO Bölge Müdürlüğünde geçici işçi olarak karın tokluğuna çalışan işçiler, çeşitli bahanelerle, sözüm ona partizanca atandığı gerekçesiyle mağdur edilmektedir.

Değerli arkadaşlar, bu kurum bir Çay-Kur, bir Tariş gibi arpalık bir kurum değil; geçici işçilerin alımını bizzat TPAO yönetimi yapmaktadır, kesinlikle partizanca bir uygulama söz konusu değildir. Gerçek niyet, TPAO'yu küçülterek yok etmektir. Bu artniyetin mantığını anlamak da mümkün değildir. Defalarca bu sorunu dile getirdiğimiz halde, kalıcı bir sonuç elde edemedik ;söylenen sözler, verilen umutlar hep boşlukta kaldı. TPAO'ya petrol arama çalışması için ayrılan para yılda 300 000 000 dolarlardan 27 000 000 dolarlara düşmüştür. Hâlâ, tasarruf bahanesiyle, Türkiye'nin bu millî davası, âdeta yok edilmek istenmektedir.

Batman'daki sivil toplum örgütü temsilcileriyle Enerji Bakanını ziyaretimizde, Sayın Bakanın söylediği sözler ibret vesikasıdır. Sayın Çakan, aynen şöyle demişti:"Elimi taşın altına koyuyorum; ama, bir türlü Hazineyi aşamıyorum." Bunun üzerine, bölge milletvekilleriyle, Başbakan Yardımcısı Sayın Özkan'a konuyu anlattık; haklılığımızı teyit ettiler. Hazineden sorumlu Bakan Sayın Derviş'e ilettik; ilgileneceğini söyledi, hâlâ sonuç yok. Bir hükümet, bir kurumu, bir bürokratı aşamıyorsa, o makamlar işgal edilmemeli. Bizi kimler yönetiyor, hükümet mi, başkası mı; bu söylensin. Eğer, bakanlar kalacaksa, Hazine aşılmalıdır. Meclis zabıtlarına bu ifademin geçmesini istiyorum; çünkü, sandıkta hesap günü geldiğinde, bu itiraflar hem Hazine yetkilileri için hem de emekli bakanlar için bir belge görevini görecektir.

TPAO'da 1990 yılında 6 000 personel istihdam edilirken, bu rakam, bugün, 2 200 civarındadır; bunun içinde hem müteahhit hem de mevsimlik işçiler mevcuttur. TPAO'nun sondaj faaliyetini durduran zihniyetin bize göre tek düşüncesi vardır; Türkiye'yi dışa bağımlı bir petrol pazarı yapmaktır. TPAO Genel Müdürü, sivil toplum örgütü temsilcilerine "bu gidişle Batman TPAO'nun kapısına kilit vuracağız" deme noktasındadır. Böyle acizlik dünyanın hiçbir ülkesinde yaşanmaz; yaşanırsa, o yöneticiler kapı önüne konur; ama, kimi kapı önüne koyacaksınız ki?! Nereye el atsanız, yamalı bohça gibi elinizde kalıyor.

İlginç, çarpıcı bir noktayı da ülke gündemine taşımak istiyorum. Bir hukuk skandalı yaşanıyor. TPAO geçici işçileri, topluiş sözleşmesi hakkından mahkeme kararıyla faydalanıyor; Yargıtay bu konuda karar veriyor; ama, devletten de kendini büyük gören Enerji Bakanı ve onun bürokratları mahkeme kararını yok sayıyor. Bu cüreti kimden ve nereden alıyorlar? Sayın Bakanı, cevap vermeye davet ediyorum.

Değerli arkadaşlarım, Batman ve Batmanlı sahipsiz değil, tıpkı, tüm Türkiye kentleri gibi. Makamlar ve mevkiler hiç kimseye baki kalmadı, kalmayacak da. Ülke kaynaklarını bir avuç zümreye peşkeş çekip, sonra da halka dönüp "ekonomik sıkıntıdayız, dayanın" demek, en hafifinden milletle alay etmektir, bu ülke insanına saygısızlıktır.

Bakın, Batman'dan bir hazin görüntü daha; şehrin tam merkezinden "İluh" adlı bir dere geçer; lağım suları, sivrisinekler her tarafı kaplar. İluh, mikrop yuvası bir bataklıktır. Bu dere kenarına çocuklar iner, ilkbaharda biriken sularla oynar; çünkü, onların yüzme havuzları, vakit geçirecek oyun parkları yok, yok, yok arkadaşlar! Dere civarında oturan tüm çocuklar hastaneleri doldurur; okulda bu bulaşıcı hastalığı diğer arkadaşlarına bulaştırır...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun, konuşmanızı tamamlayın.

FARİS ÖZDEMİR (Devamla)- 3 trilyonluk bir yatırım yapmayan zihniyet, bazı insanların basit hastalıkları için trilyonları çarçur etmektedir. Sağlık, her insan için çok önemlidir, her insan için de eşit olmalıdır. 300 000 insanın sağlığını tehdit eden İluh Deresine 3 trilyon çok mu görülüyor ?!

Ufak bir hastalık geçiren bizler için Başkentin bütün özel hastaneleri alarma geçerken, İluh Deresinin kenarında oturan insanımızın sağlığına niçin özen gösterilmez?! Karın tokluğuna çalışan TPAO işçisine neden çözüm bulunmaz?!

Avrupa Birliğine girmek için ahkâm kesen Başbakan Yardımcımıza İluh Deresiyle ilgili bu kaset ithaf olunur. Milletin kürsüsünden ilan ediyorum: TPAO geçici işçileri ve İluh Deresiyle ilgili acil bir çözüm bulunmazsa, bu kaseti tüm medya kuruluşlarına ve dünyadaki tüm çevreci örgütlere göndereceğim. Yeni binyılda, modern ve Avrupa yolundaki Türkiye'den bu ibret görüntüler, mevcut iktidarın icraatlarının belgesidir.

Sayın Derviş'e bu konuları götürdüğümüzde "TPAO'nun geçici işçileri için gerekli kaynağın zamanında aktarıldığını beyan etmiştim; fakat, bu kaynak başka yerlere aktarıldığı için, bugün bu sıkıntı yaşanmaktadır" dedi. Devlet Planlamadan, İluh Deresiyle ilgili kararı geçirin, ben, gerekeni yapacağım sözünü aldık ve bu ülke yönetiminin, ne kadar dağınık ve birbirinden kopuk olduğunu bir kere daha gördük.

Biz, bu konuyu, yıllardır, Devlet Planlamaya götürürken, bürokratlar da "hükümet yetkilileri talimat versin, gerekeni yapalım" cevabını vermişlerdi. Bu hükümet, devletin çivisini çıkardı. Siyasî karar merkezi, bürokrat bilir derken; bürokrat da, bakan talimatı bekler. Yani, tavşan kaç, tazı tut; bir kandırmaca... Ama, bilinsin ki, halk, öyle saf ve zavallı değil; sadece, kendisine sözün geleceği günü büyük bir sabırsızlıkla bekliyor.

Değerli arkadaşlarım, ülkenin tüm sorunları çözümsüz değil, yeter ki, iyi niyet, anlayış olsun.

BAŞKAN - Sayın Özdemir, lütfen son cümlenizi söyler misiniz efendim.

FARİS ÖZDEMİR (Devamla) - Bu ülke bizim, başka bir Türkiye yok ve hepimiz bu coğrafyada yaşamak zorundayız.

Hepinize saygılar sunuyorum. (DYP, AK Parti ve SP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Özdemir.

Gündemdışı konuşmaya cevap verecek Sayın Bakan?.. Yok.

Sayın Aydın, siz, aynı ilin milletvekilisiniz; ama, kusura bakmayın... Biliyorsunuz, benim, bu konuda bir uygulamam var, söz vermiyorum.

ALAATTİN SEVER AYDIN (Batman) - Sadece bir cümleyle...

BAŞKAN - Peki, bir cümle söyleyin.

ALAATTİN SEVER AYDIN (Batman) - Sayın Başkanım, çok teşekkür ederim.

Değerli milletvekilimize de, Batman'ın bu sorunlarını dile getirdiği için şükranlarımı arz etmek istiyorum.

Biz, bunları, hep böyle dile getiriyoruz; ama, maalesef, hükümet, bir vurdumduymazlık içerisindedir, sözünü tutmuyor. Batman'ın, bunun gibi, en az 20-30 tane sorunu vardır; hükümeti, duyarlı olmaya davet ediyorum.

Bu vesileyle, saygılarımı sunuyor, teşekkür ediyorum.

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Aydın, sağ olun efendim.

Sayın milletvekilleri, gündemdışı konuşmalar sona ermiştir.

Gündemin "Kanun Tasarı ve Teklifleri ile Komisyonlardan Gelen Diğer İşler" kısmına geçiyoruz.

Önce, yarım kalan işlerden başlayacağız.

V. - KANUN TASARI VE TEKLİFLERİYLE KOMİSYONLARDAN

GELEN DİĞER İŞLER

1. - İzmir Milletvekili Rifat Serdaroğlu'nun; İstanbul Milletvekili Bülent Akarcalı'nın; Amasya Milletvekili Ahmet İyimaya'nın; Ankara Milletvekili Yıldırım Akbulut'un; Şırnak Milletvekili Mehmet Salih Yıldırım'ın; Gaziantep Milletvekili Ali Ilıksoy, Konya Milletvekili Ömer İzgi ve Ankara Milletvekili Nejat Arseven'in; İstanbul Milletvekili Ziya Aktaş ve 42 Arkadaşının; Zonguldak Milletvekili Hasan Gemici'nin ve İzmir Milletvekili Işılay Saygın'ın; Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünde Değişiklik Yapılmasına Dair İçtüzük Teklifleri ve Anayasa Komisyonu Raporu (2/94, 2/232, 2/286, 2/307, 2/310, 2/311, 2/325, 2/442, 2/449) (S. Sayısı : 527)

BAŞKAN - Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünde Değişiklik Yapılmasına Dair İçtüzük Tekliflerinin görüşülmeyen maddeleriyle ilgili komisyon raporu Başkanlığa verilmediğinden, teklifin görüşmelerini erteliyoruz.

Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri ve Personeli Eğitim Merkezleri Kanunu Tasarısının müzakeresine kaldığımız yerden devam edeceğiz.

2. - Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Eğitim Merkezleri Kanunu Tasarısı ve Adalet ve Plan ve Bütçe Komisyonları Raporları (1/744) (S. Sayısı :786)

BAŞKAN - Komisyon?.. Yok.

Ertelenmiştir.

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının müzakeresine kaldığımız yerden devam edeceğiz.

3. - Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve Anayasa Komisyonu Raporu (1/777) (S. Sayısı : 557)

BAŞKAN - Komisyon?.. Yok.

Ertelenmiştir.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve Plan ve Bütçe Komisyonu raporunun müzakeresine kaldığımız yerden devam ediyoruz.

4. - Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu (1/886)    (S. Sayısı: 827) (1)

BAŞKAN - Komisyon?.. Burada.

Hükümet?.. Burada.

Sayın milletvekilleri, daha önce, tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanmıştı ve maddelerine geçilmesinin oylamasında kalmıştık.

Şimdi, maddelerine geçilmesini oylarınıza sunacağım.

YAŞAR CANBAY (Malatya) - Karar yetersayısının aranılmasını istiyorum.

BAŞKAN - Peki, karar yetersayısını arayacağım.

Tasarının maddelerine geçilmesini kabul edenler... Kabul etmeyenler... Karar yetersayısı yoktur.

Birleşime 10 dakika ara veriyorum.

Kapanma Saati : 15.20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                        

(1) 827 S. Sayılı Basmayazı 9.5.2002 tarihli 98 inci Birleşim Tutanağına eklidir.
ÜÇÜNCÜ OTURUM

Açılma Saati :15.30

BAŞKAN : Başkanvekili Kamer GENÇ

KÂTİP ÜYELER : Cahit Savaş YAZICI (İstanbul), Şadan ŞİMŞEK (Edirne)

BAŞKAN - Türkiye Büyük Millet Meclisinin 113 üncü Birleşiminin Üçüncü Oturumunu açıyorum.

Görüşmelere kaldığımız yerden devam ediyoruz.

V. - KANUN TASARI VE TEKLİFLERİYLE KOMİSYONLARDAN

GELEN DİĞER İŞLER (Devam)

4. - Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu (1/886) (S. Sayısı :827) (Devam)

BAŞKAN - Komisyon ve Hükümet yerlerini aldılar.

Sayın milletvekilleri, 827 sıra sayılı kanun tasarısının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanmış ve maddelerine geçilmesinin oylanması sırasında karar yetersayısının aranılması istenmişti; yapılan oylamada karar yetersayısı bulunamamıştı.

Tasarının maddelerine geçilmesini yeniden oylarınıza sunacağım ve karar yetersayısını arayacağım.

Oylamayı elektronik cihazla yapacağım.

Oylama için 2 dakikalık süre vereceğim. Sayın milletvekillerinin bu süre içerisinde oy düğmelerine basarak oylarını kullanmalarını, bu süre içerisinde elektronik sisteme giremeyen milletvekillerinin salonda hazır bulunan teknik personelden yardım istemelerini; buna rağmen sisteme giremeyen üyelerinse, oyunun rengini belirtmek suretiyle pusula göndermelerini, pusula gönderen arkadaşların da Genel Kurul salonundan ayrılmamalarını rica ediyorum.

Oylama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, yapılan ikinci oylamada da karar yetersayısı bulunamamıştır.

İsterseniz, bir 10 dakika daha ara vereyim?..

İSMAİL KÖSE (Erzurum) - Evet Sayın Başkan; 10 dakika yeterli.

BAŞKAN - Çünkü, bu, yoklama olmadığı için... 10 dakika daha ara vereceğim, eğer, yine karar yetersayısı bulunmazsa o zaman birleşimi kapatacağım.

Birleşime 10 dakika ara veriyorum.

Kapanma Saati : 15.33

DÖRDÜNCÜ OTURUM

Açılma Saati: 15.45

BAŞKAN : Başkanvekili Kamer GENÇ

KÂTİP ÜYELER: Cahit Savaş YAZICI (İstanbul), Şadan ŞİMŞEK (Edirne)

BAŞKAN - Türkiye Büyük Millet Meclisinin 113 üncü Birleşiminin Dördüncü Oturumunu açıyorum.

Görüşmelere kaldığımız yerden devam ediyoruz.

V. - KANUN TASARI VE TEKLİFLERİYLE KOMİSYONLARDAN

GELEN DİĞER İŞLER (Devam)

4. - Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu (1/886) (S. Sayısı: 827) (Devam)

BAŞKAN - Komisyon ve Hükümet yerinde.

Sayın milletvekilleri, 827 sıra sayılı yasa tasarısı üzerindeki görüşmeler daha önce bitmişti, maddelerine geçilmesi sırasında karar yetersayısının aranılması istenmişti, iki defa yapılan oylamada karar yetersayısı bulunamamıştı; yeniden, maddelerine geçilmesini oylarınıza sunacağım, bu defa da -zaten demiştim- maddelere geçilmesi kabul edilmediği takdirde, birleşimi kapatacağım.

Yoklama için 2 dakikalık süre vereceğim.

Bu süre içerisinde cihaza giremeyen arkadaşlarımızın teknik personelden yardım istemelerini; buna rağmen de sisteme giremeyen arkadaşlarımızın, belirlenen süre içerisinde, oy pusulalarını Divana göndermelerini ve pusula gönderen arkadaşların da Genel Kurul salonundan ayrılmamalarını diliyorum.

Oylama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN - Efendim, karar yetersayısı bulunamamıştır; ancak, Sayın Seven arada bana geldi, bir hususu izah etti, kendisini haklı buldum; o nedenle, oturumu kapatmadan kendisine söz vereceğim.

Sayın Seven, o konuyu bir açıklar mısınız.

ALİ RIZA GÖNÜL (Aydın) - Sayın Başkan, olmaz...

SALİH KAPUSUZ (Kayseri) - Sayın Başkan, böyle bir usul yok.

BAŞKAN - Var efendim...

Sayın milletvekilleri, biraz önce, gündemdışı konuşmalar sırasında, Sayın Nidai Seven Meclisle ilgili, Mecliste dağıtılan bir korsan CD'yle ilgili bir husus dile getirecekmiş; o konuda bir yanılgı içerisinde olduk aramızdaki bir anlaşmazlıktan dolayı.

Sayın Seven, ayakta izah edebilirsiniz; oylamada yetersayıyı bulamadık da... Ayakta söyleyebilir misiniz söyleyeceğinizi...

NİDAİ SEVEN (Ağrı) - Mikrofondan izah edeyim Sayın Başkan.

BAŞKAN - Peki efendim, mikrofonunuzu açıyorum; buyurun.

NİDAİ SEVEN (Ağrı) - Sayın Başkanım, teşekkür ederim.

İstanbul Milletvekilimiz Bozkurt Yaşar Beyin korsan yayıncılıkla ilgili yaptığı gündemdışı konuşmaya ilişkin, esasen Parlamentonun itibarını koruyan Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Başkanlık Divanının ciddî bir konuyu gözden kaçıracağını düşünerek, hem milletvekili arkadaşlarımıza hem size, bu konuda alınması gereken tedbirler noktasında çok önemli gördüğüm bir konuyu arz etmek istiyorum.

Sayın milletvekillerimizden birisinin dağıtım bürosuna gönderilen ve firma ismi de belli olan bir korsan CD'yi, yani, aynen korsan CD'yi Mecliste milletvekillerimize dağıttırmışlardır. Şimdi, bu korsan CD... Firma belli; bunun adına müracaat eden, ismi Başkanlık Divanınca malum olan kişinin firmayla arasındaki ilişki nedir?

BAŞKAN - Bunu Meclis Başkanına bir soruyla sorsanız...

NİDAİ SEVEN (Ağrı) - Soru da sorarım Sayın Başkan, olur.

BAŞKAN - Maksat anlaşıldı efendim.

NİDAİ SEVEN (Ağrı) - Bununla ilgili, milletvekillerimize gönderilen CD; bir milletvekilini, bir bakanı yıpratmak için, ciddî manada gayriciddî olaylarla dolu olan bir CD'nin dağıtımına acaba kim izin vermiştir? Dağıtımına izin verilirken, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı ne gibi tedbir almıştır; bunu öğrenmek istiyorum.

Saygılar sunuyorum.

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Seven.

Sayın milletvekilleri, yapılan üçüncü oylamada da karar yetersayısı bulunamamıştır. Anlaşılan -daha önce de söyledim- karar yetersayısına ulaşmak da mümkün bulunmadığından, Kuzeyden Keşif Harekâtının görev süresinin uzatılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresi ile sözlü sorular ve diğer denetim konularını sırasıyla görüşmek için, 18 Haziran 2002 Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere, birleşimi kapatıyorum.

 

Kapanma Saati : 15.51

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi Resmi internet Sitesi
© 2009 T.B.M.M.