Yazılı ve Sözlü Sorular Araştırma Komisyonları Soruşturma Komisyonları
                                                                      Son Tutanak Tutanak Sorgu Tutanak Metinleri Gizli Oturum Tutanakları
                                                                                                                                            Uluslararası Komisyonlar Dostluk Grupları
                                                                                      Genel Sekreterlik Mevzuat Telefon Rehberi Etik Komisyon Duyurular

DÖNEM : 21        YASAMA YILI : 3

 

 

 

T. B. M. M.

TUTANAK DERGİSİ

 

CİLT : 59

 

81 inci Birleşim

10 . 4 . 2001 Salı

 

 

İ Ç İ N D E K İ L E R

 

 

  I. - GEÇEN TUTANAK ÖZETİ

 II. - GELEN KÂĞITLAR

III. - BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI

A) TEZKERELER VE ÖNERGELER

1. – Avustralya Parlamentolararası  Dostluk Grubu Başkanının Türkiye'ye davet edilmesine ilişkin Başkanlık tezkeresi (3/800)

2. – İzmir Milletvekili Suha Tanık'ın, İzmir İlinde Mordoğan Adıyla Yeni Bir İlçe Kurulması Hakkında Kanun Teklifinin (2/374) doğrudan gündeme alınmasına ilişkin önergesi (4/346)

3.– Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Güneş'in, Sulama Alanlarında  Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu ile Olağanüstü Hal Bölgesinde ve Kalkınmada Öncelikli Yörelerde İstihdam Yaratılması ve Yatırımların Teşvik Edilmesi ile 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin (2/623) doğrudan gündeme alınmasına ilişkin önergesi (4/347)

4. – Balıkesir Milletvekili İsmail Özgün'ün, Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifinin (2/588) doğrudan gündeme alınmasına ilişkin önergesi (4/348)

B) ÇEŞİTLİ İŞLER

1. – Görüşmeleri izlemek üzere Genel Kurulu ziyaret eden Singapur Dostluk Grubu Heyetine Başkanlıkça "hoş geldiniz" denilmesi

C) OTURUM BAŞKANLARININ KONUŞMALARI

1. – TBMM Başkanvekili Murat Sökmenoğlu'nun, Türk Polis Teşkilâtının kuruluşunun 156 ncı yıldönümü nedeniyle konuşması

IV. ÖNERİLER

A) DANIŞMA KURULU ÖNERİLERİ

1. – Genel Kurulun çalışma gün ve saatleriyle gündemdeki sıralamanın yeniden düzenlenmesine ilişkin Danışma Kurulu önerisi

B) SİYASÎ PARTİ GRUBU ÖNERİLERİ

1. – Genel Kurulun çalışma gün ve saatleriyle gündemdeki sıralamanın yeniden düzenlenmesine ilişkin DSP, MHP, ANAP Gruplarının müşterek önerisi

V. – GENSORU, GENEL GÖRÜŞME, MECLİS SORUŞTURMASI VE MECLİS ARAŞTIRMASI

A) GÖRÜŞMELER

1. – Doğru Yol Partisi Grubu adına Grup Başkanvekilleri Sakarya Milletvekili Nevzat Ercan, Aydın Milletvekili Ali Rıza Gönül ve İçel Milletvekili Turhan Güven'in, tarım ve hayvancılık sektöründe gerekli önlemleri almayarak çiftçiyi yoksulluğa mahkûm ettiği iddiasıyla Başbakan Bülent Ecevit hakkında gensoru açılmasına ilişkin önergesi (11/11)

2. – İstanbul Milletvekili Ayşe Nazlı Ilıcak ve 63 arkadaşının, bankalar yeminli murakıpları raporlarının zamanında işleme konulmasını engelleyerek bazı bankaların yöneticileri hakkında yapılması gereken işlemleri geciktirdiği ve siyasî himaye sağladığı ve bu eylemlerinin Türk Ceza Kanununun 230 ve 240 ıncı maddelerine uyduğu iddiasıyla Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hasan Hüsamettin Özkan hakkında Meclis soruşturması açılmasına ilişkin önergesi (9/2)

VI. – AÇIKLAMALAR VE SATAŞMALARA İLİŞKİN KONUŞMALAR

1. – Ankara Milletvekili Hikmet Uluğbay'ın, İstanbul Milletvekili Ayşe Nazlı Ilıcak'ın, konuşmasında, şahsına sataşması nedeniyle konuşması

2. – Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Mustafa Cumhur Ersümer'in, İstanbul Milletvekili Ayşe Nazlı Ilıcak'ın, konuşmasında, şahsına sataşması nedeniyle konuşması

3. – İstanbul Milletvekili Ayşe Nazlı Ilıcak'ın, Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Mustafa Cumhur Ersümer'in, konuşmasında, şahsına sataşması nedeniyle konuşması

4. – Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan'ın, İstanbul Milletvekili İsmail Aydınlı'nın, konuşmasında, partisine sataşması nedeniyle konuşması

VII. – KANUN TASARI VE TEKLİFLERİYLE KOMİSYONLARDAN GELEN DİĞER İŞLER

1. – İzmir Milletvekili Rıfat Serdaroğlu'nun; İstanbul Milletvekili Bülent Akarcalı'nın; Amasya Milletvekili Ahmet İyimaya'nın; Ankara Milletvekili Yıldırım Akbulut'un; Şırnak Milletvekili Mehmet Salih Yıldırım'ın; Gaziantep Milletvekili Ali Ilıksoy, Konya Milletvekili Ömer İzgi ve Ankara Milletvekili Nejat Arseven'in; İstanbul Milletvekili Ziya Aktaş ve 42 Arkadaşının; Zonguldak Milletvekili Hasan Gemici'nin ve İzmir Milletvekili Işılay Saygın'ın; Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünde Değişiklik Yapılmasına Dair İçtüzük Teklifleri ve Anayasa Komisyonu Raporu (2/94, 2/232, 2/286, 2/307, 2/310, 2/311, 2/325, 2/442, 2/449) (S.Sayısı: 527)

2. – Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Yurtdışı Teşkilatı Hakkında 189 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/53) (S. Sayısı: 433)

3. – Hâkimler ve Savcılar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair 621 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve Adalet Komisyonu Raporu (1/728) (S. Sayısı: 591) 

4. –Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Nakdî Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin 624 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Fazilet Partisi Grup Başkanvekili Kahramanmaraş  Milletvekili Avni Doğan ve 7 Arkadaşının;  Anavatan Partisi Grup Başkanvekilleri Bartın Milletvekili Zeki Çakan, Denizli Milletvekili Beyhan Aslan, Eskişehir Milletvekili İ.Yaşar Dedelek ile Antalya Milletvekili Cengiz Aydoğan'ın Aynı Mahiyetteki Kanun Teklifleri ve İçişleri, Millî Savunma ve Plan ve Bütçe Komisyonları raporları  (1/757, 2/603, 2/605) (S. Sayısı: 592)

5.- Başbakanlık Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair 626 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu (1/758) (S. Sayısı: 609)

6. – Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, Devlet Memurları Kanunu ve 190 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında 608 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Gençlik ve Spor Hizmet ve Faaliyetlerinde Üstün Başarı Gösteren Kişi ve Kuruluşların Ödüllendirilmesi, 3289 Sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 190 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Ankara Milletvekili Yücel Seçkiner'in Dünya ve Olimpiyat Şampiyonluğu Kazanmış Sporculara Cumhurbaşkanlığı Onur Madalyası Verilmesi ile Maaş Bağlanması ve Avrupa Şampiyonluğu Kazanmış Sporculara Maaş Bağlanması Hakkında Kanun Teklifi, Erzurum Milletvekili Mücahit Himoğlu'nun Madalya ve Nişanlar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, Erzurum Milletvekili Mücahit Himoğlu'nun Dünya, Olimpiyat ve Avrupa Şampiyonluğu Kazanmış Sporculara ve Bunların Ailelerine Aylık Bağlanması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Afyon Milletvekili Gaffar Yakın ve 10 Arkadaşının Avrupa Futbol Kupalarında Başarılı Olmuş Türk Futbol Kulüplerinin Ödüllendirilmesine Dair Kanun Teklifi, Doğru Yol Partisi Grup Başkanvekilleri Ankara Milletvekili Saffet Arıkan Bedük, Sakarya Milletvekili Nevzat Ercan, İçel Milletvekili Turhan Güven ve 2 Arkadaşının Ülkemizin Tanıtımında Katkısı Olan Gençlik ve Spor Kulüplerinin Ödüllendirilmesi Hakkında Kanun Teklifi ve Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor ve Plan ve Bütçe Komisyonları Raporları (1/724, 1/704, 2/68, 2/386, 2/387, 2/492, 2/535) (S. Sayısı: 623)

7. – Memurlar ve Diğer Kamu Görevlileri Hakkındaki Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yetki Kanunu Tasarısı ve Anayasa ve Plan ve Bütçe Komisyonları Raporları (1/832) (S. Sayısı: 638)

VIII. – SORULAR VE CEVAPLAR

A) YAZILI SORULAR VE CEVAPLARI

1. – Muğla Milletvekili Hasan Özyer'in, sanayi illerimizin içinde bulunduğu ekonomik duruma ve Muğla İline yapılacak yatırımlara ilişkin Başbakandan sorusu ve Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'nin cevabı (7/3651)

2. – Manisa Milletvekili Bülent Arınç'ın, Manisa İlinde yürütülen yatırım projelerine ilişkin Devlet Bakanı Recep Önal'dan sorusu ve Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'nin cevabı (7/3677)

3. – Nevşehir Milletvekili Mehmet Elkatmış'ın;

Hangi vakıf ve derneklere ne kadar yardım yapıldığına,

Turistik yerlerde kombine bilet uygulamasına geçilip geçilmeyeceğine,

İlişkin soruları ve Kültür Bakanı M.İstemihan Talay'ın cevabı (7/3714,3727)

4. – Balıkesir Milletvekili İsmail Özgün'ün, şeker sanayiinde çalışan geçici işçilere ilişkin Başbakandan sorusu ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu'nun cevabı (7/3802)

5. – Bursa Milletvekili Faruk Çelik'in, tarım sektörünün sorunlarına ilişkin sorusu ve Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp'in cevabı (7/3805)

6. –Rize Milletvekili Mehmet Bekaroğlu'nun, Aydın E Tipi Cezaevi civarında meydana gelen olaylara ilişkin sorusu ve İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın cevabı (7/3824)

7. – Karaman Milletvekili Zeki Ünal'ın, TRT'nin reklam giderlerine ve personel sayısına ilişkin sorusu ve Devlet Bakanı Rüştü Kâzım Yücelen'in cevabı (7/3865)

8. – Ankara Milletvekili M.Zeki Çelik'in, tarihi eserlerin restorasyonlarına ilişkin sorusu ve Kültür Bakanı M.İstemihan Talay'ın cevabı (7/3873)

9. – Kocaeli Milletvekili Mehmet Batuk'un, bakanlık merkez binasının atık sularının çevreyi kirlettiği iddiasına ilişkin sorusu ve Çevre Bakanı Fevzi Aytekin'in cevabı (7/3938)

 

I. – GEÇEN TUTANAK ÖZETİ

TBMM Genel Kurulu saat 14.00'te açılarak dört oturum yaptı.

Bursa Milletvekili Orhan Şen'in, ülkemize göç eden Bulgaristan ve Ahıska Türklerinin sorunlarına ilişkin gündemdışı konuşmasına, Devlet Bakanı Abdulhalûk Mehmet Çay, cevap verdi;

Amasya Milletvekili Gönül Saray Alphan, ekmek fiyatlarına,

Gümüşhane Milletvekili Lütfi Doğan da Gümüşhane İlinin acil sorunlarına,

İlişkin gündemdışı birer konuşma yaptılar.

Avrupa Parlamentosu Endüstri, Dış Ticaret, Araştırma ve Enerji Komisyonu tarafından Brüksel'de düzenlenecek seminere TBMM'yi temsilen katılacak üç kişilik Parlamento heyetinde yer alacak milletvekillerine ilişkin Başkanlık tezkeresi, Genel Kurulun bilgisine sunuldu.

İstanbul Milletvekili Ayşe Nazlı Ilıcak ve 63 arkadaşının, bankalar yeminli murakıpları raporlarını zamanında işleme koymayarak bazı bankaların yöneticileri hakkında yapılması gereken işlemleri geciktirdiği, onlara siyasî himaye sağladığı ve bu eylemlerinin Türk Ceza Kanununun 230 ve 240 ıncı maddelerine uyduğu iddiasıyla Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hasan Hüsamettin Özkan hakkında Meclis soruşturması açılmasına ilişkin önergesi (9/2) okundu; Anayasanın 100 üncü maddesine göre, en geç bir ay içinde olmak üzere, Danışma Kurulunca tespit edilecek görüşme gününün Genel Kurulun onayına sunulacağı açıklandı.

Gündemin "Kanun Tasarı  ve Teklifleriyle Komisyonlardan Gelen Diğer İşler" kısmında bulunan:

TBMM İçtüzüğünde Değişiklik Yapılmasına Dair İçtüzük Teklifleri ve Anayasa Komisyonu Raporunun (2/94, 2/232, 2/286, 2/307, 2/310, 2/311, 2/325, 2/442, 2/449) (S.Sayısı: 527) görüşmeleri, daha önce geri alınan maddelere ilişkin Komisyon raporu henüz hazırlanmadığından,

Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Yurtdışı Teşkilatı Hakkında 189 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye İlişkin Kanun Tasarısının görüşmeleri de komisyon yetkilileri Genel Kurulda hazır bulunmadıklarından, 

Ertelendi;

Emniyet Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun Tasarısının (1/727, 1/660, 1/795) (S.Sayısı: 576), yapılan görüşmelerden sonra, kabul edildiği ve kanunlaştığı açıklandı.

10 Nisan 2001 Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere, birleşime 19.39'da son verildi.

Mehmet Vecdi Gönül

 

 

Başkanvekili

 

 

 

Mehmet Ay

Melda  Bayer

 

Gaziantep 

Ankara

 

Kâtip Üye

Kâtip Üye

 

 

II. – GELEN KÂĞITLAR

No. : 117

9 . 4 . 2001 PAZARTESİ

Rapor

1. – Ekonomik ve Sosyal Konseyin Kuruluşu, Çalışma Esas ve Yöntemleri Hakkında Kanun Tasarısı ve Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu (1/714) (S. Sayısı : 640) (Dağıtma tarihi : 9.4.2001) (GÜNDEME)

No. : 118

10 . 4 . 2001 SALI

Raporlar

1. – Ekonomik, Kültürel, Eğitim ve Teknik İşbirliği Başkanlığı Kurulması, 206 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin İki Maddesinin Değiştirilmesi ve 190 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Eki Cetvellere Bir İlave Yapılması Hakkında 480 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Bu Kanun Hükmünde Kararname ve Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri ve Plan ve Bütçe Komisyonları Raporları (1/206, 1/779) (S. Sayısı: 639) (Dağıtma tarihi: 10.4.2001) (GÜNDEME)

2. – Doğru Yol Partisi Grup Başkanvekili Ankara Milletvekili Saffet Arıkan Bedük'ün, Bir İlçe Kurulması Hakkında Kanun Teklifi ve İçtüzüğün 37 nci Maddesine göre Doğrudan Gündeme Alınmasına İlişkin Önergesi (2/116) (S.  Sayısı: 641) (Dağıtma tarihi: 10.4.2001) (GÜNDEME)

3. –  Ankara Milletvekili Uluç Gürkan'ın, Ankara İline Bağlı Olarak Bilimkent Adıyla Bir İlçe Kurulmasına İlişkin Yasa Önerisi ve İçtüzüğün 37 nci Maddesine Göre Doğrudan Gündeme Alınmasına İlişkin Önergesi (2/525) (S.  Sayısı: 642) (Dağıtma tarihi: 10.4.2001) (GÜNDEME)

4. – Umumî Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu (1/781) (S. Sayısı: 644) (Dağıtma tarihi: 10.4.2001) (GÜNDEME)

Sözlü Soru Önergeleri

1.– Samsun Milletvekili Musa Uzunkaya'nın, Samsun-Vezirköprü'de yapımı planlanan bazı projelere  ilişkin Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısından (A.Mesut Yılmaz) sözlü soru önergesi (6/1353) (Başkanlığa geliş tarihi: 9.4.2001)

2. – İstanbul Milletvekili Ahmet Güzel'in,  THY'nca kiralanan uçaklara ilişkin Devlet Bakanından (Yüksel Yalova) sözlü soru önergesi (6/1354) (Başkanlığa geliş tarihi: 9.4.2001)

3. – İstanbul  Milletvekili Ahmet Güzel'in, İstanbul ve Ankara Büyükşehir belediye başkanlarının açılış törenleri için yaptıkları harcamalara ilişkin  İçişleri Bakanından sözlü soru önergesi (6/1355) (Başkanlığa geliş tarihi: 9.4.2001)

Yazılı Soru Önergeleri

1. – Konya  Milletvekili Hüseyin Arı'nın, TESK ve T.Ş.O.F. üyelerinin kayıdlarının silindiği iddialarına ilişkin Sanayi ve Ticaret Bakanından yazılı soru önergesi (7/3985) (Başkanlığa geliş tarihi: 9.4.2001)

2. – Isparta Milletvekili Ramazan Gül'ün, son on yılın gelir vergisi miktarına ve vergi mükelleflerine  ilişkin Maliye Bakanından yazılı soru önergesi (7/3986) (Başkanlığa geliş tarihi: 9.4.2001)

3. – Konya Milletvekili Lütfi Yalman'ın, Mevlana Müzesinin gelirine ve Kültür Merkezi proje-sine ilişkin Kültür  Bakanından yazılı soru önergesi (7/3987) (Başkanlığa geliş tarihi: 9.4.2001)

Geri  Alınan Yazılı Soru Önergesi

1. – Karaman Milletvekili Zeki Ünal, YÖK konusundaki Meclis Araştırması Komisyonu Raporuna ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesini 10.4.2001 tarihinde geri almıştır. (7/3882)

 

BİRİNCİ OTURUM

Açılma Saati : 15.00

10 Nisan 2001 Salı

BAŞKAN : Başkanvekili Murat SÖKMENOĞLU

KÂTİP ÜYELER : Burhan ORHAN (Bursa), Sebahattin KARAKELLE (Erzincan)

 

 

BAŞKAN - Türkiye Büyük Millet Meclisinin 81 inci Birleşimini açıyorum.

Toplantı yetersayısı vardır; gündeme geçiyoruz efendim.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığının bir tezkeresi vardır; okutuyorum:

III. – BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI

A) TEZKERELER VE ÖNERGELER

1.– Avustralya Parlamentolararası  Dostluk Grubu Başkanının Türkiye'ye davet edilmesine ilişkin Başkanlık tezkeresi (3/800)

9 Nisan 2001

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kuruluna

TBMM Başkanlık Divanının 22 Şubat 2001 tarih ve 74 sayılı Kararıyla, Avustralya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Senatör Sandy Macdonald'ın, 19-26 Nisan 2001 tarihleri arasında ülkemizi ziyareti uygun görülmüştür.

Türkiye Büyük Millet Meclisinin Dış İlişkilerinin Düzenlenmesi Hakkındaki 3620 sayılı Kanunun 7 nci maddesi gereğince Genel Kurulun bilgisine sunulur.

              Murat Sökmenoğlu

           Türkiye Büyük Millet Meclisi

Başkanı Vekili

BAŞKAN - Bilgilerinize sunulmuştur efendim.

Danışma Kurulunun önerileri vardır; önce, tümünü okutup işleme alacağım, sonra, ayrı ayrı okutup oylarınıza sunacağım efendim.

IV. ÖNERİLER

A) DANIŞMA KURULU ÖNERİLERİ

1. – Genel Kurulun çalışma gün ve saatleriyle gündemdeki sıralamanın yeniden düzenlenmesine ilişkin Danışma Kurulu önerisi

Danışma Kurulu Önerisi

No.69     Tarihi:10.4.2001

Danışma Kurulunca aşağıdaki önerilerin Genel Kurulun onayına sunulması uygun görülmüştür.

 

 

Ömer İzgi

 

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi

 

 

Başkanı

 

Aydın Tümen

Oktay Vural

 

DSP Grubu Başkanvekili

MHP Grubu Başkanvekili

 

Avni Doğan

Beyhan Aslan

 

FP Grubu Başkanvekili

ANAP Grubu Başkanvekili

 

Ali Rıza Gönül

 

 

DYP Grubu Başkanvekili

 

Öneriler :

1- Genel Kurulun 5.4.2001 tarihli 79 uncu Birleşiminde okunmuş bulunan, Başbakan Bülent Ecevit hakkındaki (11/11) esas numaralı gensoru önergesinin, gündemin "Özel Gündemde Yer Alacak İşler" kısmının 1 inci sırasında yer alması ve Anayasanın 99 uncu maddesi gereğince gündeme alınıp alınmayacağı hususundaki görüşmelerin, Genel Kurulun 10.4.2001 Salı günkü birleşiminde yapılması önerilmiştir.

2- 6.4.2001 tarihli gelen kâğıtlarda yayımlanan ve Genel Kurulun 6.4.2001 tarihli 80 inci Birleşiminde okunmuş bulunan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı H.Hüsamettin Özkan hakkındaki (9/2) esas numaralı Meclis soruşturması önergesinin, gündemin "Özel Gündemde Yer Alacak İşler" kısmının 2 nci sırasında yer alması ve Anayasanın 100 üncü maddesi gereğince soruşturma açılıp açılmaması hususundaki görüşmelerin 10.4.2001 Salı günkü birleşimde yapılması önerilmiştir.

BAŞKAN - Söz talebinde bulunan var mı efendim? Yok.

Önerileri ayrı ayrı okutup, oylayacağım efendim.

Öneriler:

1- Genel Kurulun 5.4.2001 tarihli 79 uncu Birleşiminde okunmuş bulunan Başbakan Bülent Ecevit hakkındaki (11/11) esas numaralı gensoru önergesinin, gündemin "Özel Gündemde Yer Alacak İşler" kısmının 1 inci sırasında yer alması ve Anayasanın 99 uncu maddesi gereğince gündeme alınıp alınmayacağı hususundaki görüşmelerin, Genel Kurulun 10.4.2001 Salı günkü birleşiminde yapılması önerilmiştir.

BAŞKAN - Öneriyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Öneri kabul edilmiştir efendim.

Diğer öneriyi okutuyorum:

2- 6.4.2001 tarihli gelen kâğıtlarda yayımlanan ve Genel Kurulun 6.4.2001 tarihli 80 inci Birleşiminde okunmuş bulunan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı H.Hüsamettin Özkan hakkındaki (9/2) esas numaralı Meclis soruşturması önergesinin, gündemin "Özel Gündemde Yer Alacak İşler" kısmının 2 nci sırasında yer alması ve Anayasanın 100 üncü maddesi gereğince soruşturma açılıp açılmaması hususundaki görüşmelerin 10.4.2001 Salı günkü birleşimde yapılması önerilmiştir.

BAŞKAN - Öneriyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir efendim.

Demokratik Sol Parti, Milliyetçi Hareket Partisi ve Anavatan Partisi Gruplarının, İçtüzüğün 19 uncu maddesine göre verilmiş müşterek önerileri vardır. Önce, tümünü okutup işleme alacağım; sonra, ayrı ayrı okutup oylarınıza sunacağım efendim:

B) SİYASÎ PARTİ GRUBU ÖNERİLERİ

1. – Genel Kurulun çalışma gün ve saatleriyle gündemdeki sıralamanın yeniden düzenlenmesine ilişkin DSP, MHP, ANAP Gruplarının müşterek önerisi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Danışma Kurulunun 10 Nisan 2001 Salı günü yaptığı toplantıda, siyasî parti grupları arasında oybirliği sağlanamadığından, Gruplarımızın ekteki müşterek önerilerinin Genel Kurulun onayına sunulmasını arz ve teklif ederiz.

Saygılarımızla.

 

Aydın Tümen

Oktay Vural

Beyhan Aslan

 

DSP Grubu Başkanvekili

MHP Grubu Başkanvekili

ANAP Grubu Başkanvekili

Öneriler:

1.- Gündemin "Kanun Tasarı ve Teklifleriyle Komisyonlardan Gelen Diğer İşler" kısmının 259 uncu sırasında yer alan 637 sıra sayılı kanun tasarısının, bu kısmın 8 inci sırasına; 9 Nisan 2001 tarihli gelen kâğıtlarda yayımlanan 640 sıra sayılı kanun tasarısının, 48 saat geçmeden, gündemin "Kanun Tasarı ve Teklifleriyle Komisyonlardan Gelen Diğer İşler" kısmının 9 uncu sırasına alınması önerilmiştir.

2.- Genel Kurulun, 10 Nisan 2001 Salı günü 15.00-20.00, 11 Nisan 2001 Çarşamba, 12 Nisan 2001 Perşembe günleri 14.00-20.00 saatleri arasında çalışması; 13 Nisan 2001 Cuma günü de 14.00-20.00 saatleri arasında çalışması ve bu gün de kanun tasarı ve tekliflerinin görüşülmesi; 10 Nisan 2001 Salı günü sözlü sorular ile diğer denetim konularının, 11 Nisan 2001 Çarşamba günü de sözlü soruların görüşülmemesi önerilmiştir.

3.- 10 Nisan 2001 Salı günü (11/11) esas numaralı gensoru önergesi ile (9/2) esas numaralı soruşturma önergesinin görüşmelerinin tamamlanmasından sonra kanun tasarı ve tekliflerinin görüşülmesi ve gündemin 7 nci sırasına kadar olan işlerin görüşmelerinin tamamlanmasına kadar çalışma süresinin uzatılması; 11 Nisan 2001 Çarşamba günü, gündemin 10 uncu sırasına kadar olan tasarı ve tekliflerin görüşmelerinin tamamlanmasına kadar çalışma süresinin uzatılması; 12 Nisan 2001 Perşembe günü, gündemin 11 inci sırasına kadar olan tasarı ve tekliflerin görüşmelerinin tamamlanmasına kadar çalışma süresinin uzatılması önerilmiştir.

AVNİ DOĞAN (Kahramanmaraş) - Sayın Başkan...

BAŞKAN - Öneri üzerinde aleyhte söz isteyen Sayın Avni Doğan; buyurun efendim. (FP sıralarından alkışlar)

AVNİ DOĞAN (Kahramanmaraş) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; yeni bir grup önerisiyle karşı karşıyayız. Bu grup önerisinin yapıldığı günden yaklaşık 10 gün önce, hükümetin Türkiye'yi emanet ettiği, hükümetin Türk ekonomisini emanet ettiği, hükümetin dış ilişkileri emanet ettiği, hükümetin sefalet çeken insanlarımızı emanet ettiği Sayın Kemal Derviş, 15 gün içerisinde 15 kanunun çıkarılmasının şart olduğunu söyledi. Aradan 10 gün geçti; biz, bekliyorduk ki, bugün, grup önerisinde, Sayın Kemal Derviş'in acil bulduğu, 15 günde mutlaka çıkarılması gereken 15 kanundan hiç olmazsa 10 tanesi Meclis gündemine sokulur; ama, maalesef, bunlardan hiçbirisi Danışma Kurulu önerisinde yok.

Türkiye'de esnaf ayakta. Esnafın yürüyüşü -bakın açık söylüyorum- başka şeye benzemez, memurun yürüyüşüne benzemez, işçinin yürüyüşüne benzemez; çünkü, onlar, Türkiye'nin ortalamasını, Türkiye'nin vasatını temsil eden insanlar. Onlar, meydanlarda. Her ne kadar, iktidar partisi liderleri birtakım provokasyonlardan falan bahsediyorlarsa da, onlar, ağırbaşlılık içerisinde, Türk esnafına yakışır şekilde hükümeti istifaya davet ediyorlar. Türkiye ayakta.

Şimdi, biraz önce, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin bildirisi açıklandı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği hükümeti istifaya davet ediyor. Erken kalkan hükümeti istifaya davet ediyor. Bunu niye yapıyorlar; çünkü, Türkiye, gerçekten sıkıntıda. Türkiye çok zor günlerden geçiyor, çok acı günlerden geçiyor. Şu saatlerde borsa düşüyor, döviz yeniden tırmanışa geçti, dolar 1 300 000 lira; ama, siz, bizim önümüze ne getiriyorsunuz; önümüze, Hâkimler ve Savcılar Kanununu getiriyorsunuz; siz, bizim önümüze ne getiriyorsunuz -daha önce aldığınız bir yetkiyi 3 ay kullanmadınız, 3 ay beklediniz, niye Meclisi meşgul ettiniz, bilmiyorum- memurların özlük haklarıyla ilgili kararname çıkarma yetkisini getiriyorsunuz. Bunu getirmeyin, memurların özlük haklarını düzeltecek bir kanun teklifi getirin, şurada, muhalefet olarak destekleyelim, düzeltelim; zaten, onların durumunu düzeltmeden Türkiye'yi krizden çıkaramazsınız.

Başka ne getiriyorsunuz; Başbakanlık Teşkilâtı Hakkında Kanunu getiriyorsunuz; çok acelesi var, borsayı yükseltir, dövizi düşürür, Türkiye'yi krizden çıkarırsınız [!]

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüyle ilgili bir kanun teklifini getiriyorsunuz. Evet, bu da, Yunanistan ile IMF'in arasındaki bu gizli bilgi alışverişini ortadan kaldırır, Türkiye'yi köşeye sıkıştırılmışlıktan kurtarır [!]

Türkiye'de insanlar açlıkla karşı karşıya gelirken, sadece akaryakıta, bir ayda yüzde 40 zam yapılmışken, siz, ne getiriyorsunuz; Polis Yükseköğretim Kanununu getiriyorsunuz. Kemal Bey, kime, neye konuşuyor "15 günde 15 kanun" diye bilmiyorum. 15 gün bitti, hiçbir şey yok.

Değerli arkadaşlar, bu adam, bu Sayın Bakan, Amerika'dan golf oynasın diye, her gün sabahleyin değişik çevrelerle kahvaltı yapsın diye getirilmedi. Türkiye'nin önüne, Meclisin önüne reel, gerçekçi bir şeyler konulacaksa konulsun; Türkiye'nin acelesi var, Türkiye'nin tahammülü yok.

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne ait kanun tasarısı bekleyebilir; ama, dolardaki her 1 puanlık artışın, Türkiye'ye nelere mal olduğunu, artık, görmeniz lazım.

Bakın, eğer esnafın ayak seslerini duymamakta direnirseniz, memurun, işçinin feryadını duymamakta direnirseniz, İsrail Dışişleri Bakanıyla görüşüp, Amerikan Büyükelçisiyle görüşüp, Ulus Toptancı Hali Müdürüyle görüşüp, Türkiye'deki muhalefeti yok sayarsanız, sizi muhalefet bile kurtaramaz. Açık söylüyorum, sizi, kimse kurtaramaz. Bu memlekete sizin yapacağınız en büyük görev, en büyük hizmet, istifa etmektir. Siz istifa ettiğiniz an, Türkiye'de borsa yükselecektir, döviz fiyatları düşmeye başlayacaktır. Hiçbir sivil toplum örgütünün güveni kalmamıştır size, basının güveni kalmamıştır; bırakın onu, Onuncu Yıl Marşı eşliğinde birlikte memleketi soyduğunuz çevrelerin bile güveni kalmamıştır size. (FP sıralarından alkışlar)

İşte, biz, Türkiye, derin bir kriz yaşarken, Türkiye dış çevrelerin kıskacında iken, bu, fuzuli tasarılarla Meclisin meşgul edilmesini istemediğimizden, sizin bu isteklerinize, bu taleplerine karşıyız.

Değerli arkadaşlar, değerli hükümet, milletin sesini duyun, lütfen, milletin sesini duyun. Milletin sesini Tıme Dergisi duyuyor, milletin sesini Paris duyuyor, milletin sesini Ermeniler duyuyor, Kars'ı isteme mitingi düzenliyor; Türkiye'nin ne kadar zor durumda olduğunu duymamakta siz niye ısrar ediyorsunuz?

MİHRALİ AKSU (Erzincan) - Yeni bir şey söyle, yeni bir şey...

AVNİ DOĞAN (Devamla) - Yeni bir şeyi millet söyleyecek size. Yeni bir şeyi millet söylüyor; bizim adımıza esnaf söylüyor, memur söylüyor, işçi söylüyor, 2,5 yabancı şirkete peşkeş çektiğiniz pancar çiftçisi söylüyor; ben de, onların adına burada bunları söylüyorum; duymamakta devam ederseniz, işitmemekte devam ederseniz, maalesef, Türkiye'nin en talihsiz bu hükümetini millet tarihe gömecektir.

CEMAL ENGİNYURT (Ordu) - Abdülkadir Aksu'nun kızının düğününde havada uçuşan paralardan bahsedin.

BAŞKAN- Hatibin sözünü kesmeyin efendim.

AVNİ DOĞAN (Devamla) - Cemal Bey, buraya gel konuş, buraya...

BAŞKAN -Efendim, karşılıklı konuşmayın lütfen.

AVNİ DOĞAN (Devamla) Gensoru veriyoruz susuyorsunuz, kanun görüşüyoruz, susuyorsunuz; bu milletin kürsüsü var, gel, buraya gel konuş, buraya...

Peki, hepinize saygılar sunuyorum. (FP sıralarından alkışlar)

 

BAŞKAN - Efendim, ikinci aleyhte söz, Doğru Yol Partisinden Sayın Ali Rıza Gönül'e aittir.

Buyurun efendim.

ALİ RIZA GÖNÜL (Aydın) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Yüce Heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

Siz böyle yaptıkça, siz her hafta gündemi böyle düzenledikçe, biz buraya geleceğiz her hafta, dilimizin döndüğü kadar sizlere bir şeyler anlatmaya, daha doğrusu, doğruları söyleyip, yanlışlarınızın da ne olduğunu ortaya koymaya devam edeceğiz.

Tabiî ki, değerli bir milletvekili arkadaşım, biraz önce, arka taraftan laf atıyor "yeni bir şeyler söyleyin" diyor. Sevgili kardeşim, ne millete yeni bir şey söyletmeye imkân bıraktınız ne de bize! Dert ortada, problem ortada; biraz evvel bir siyasî partinin genel başkanının ifadesiyle, hasta ortada. Ameliyat ediliyormuş da, ameliyata alınan hastanın ameliyatı sırasında başka hastalıklar da teşhis edilmiş, onların tedavisiyle uğraşılıyormuş! Size sormazlar mı; dört yıldan beri bu ülkeyi yöneten siz değil misiniz?!. Alacağıyla, borcuyla, ithalatıyla, ihracatıyla, üretimiyle, faiziyle, bütçesiyle bu ülkeyi yöneten sivil idare, siyasî irade sahibi olan siz değil misiniz? Eğer, aldığınızda bu ülke hastaydı da, niye bugüne kadar tedavi etmediniz; eğer, sağlam aldınız, sağlıklı aldınızsa, niye hasta hale getirdiniz, niye ameliyata muhtaç hale getirdiniz? Bunu, herhalde, siz bana değil, millet size soruyor; ben de, milletin adına buradan size soruyorum.

MEHMET EMREHAN HALICI (Konya) - Genel Kurula hitap edin.

BAŞKAN - Efendim, karşılıklı konuşmayalım.

ALİ RIZA GÖNÜL (Devamla) - Tabiî ki, milletvekili arkadaşınız bana öyle laf atarsa, ben de, buradan gerekli olan cevabı veririm. Eğer bir şey söylemek isteyen varsa, eğer...

BAŞKAN - Efendim, o vazifeyi bana bırakırsanız, işbirliği yapalım...

ALİ RIZA GÖNÜL (Devamla) - Sayın Başkan, eğer, buradan bir şey söylemek isteyen varsa, sizden izin alır, bu kürsüye çıkar, buradan, hem Genel Kurula hem de yüce millete söyler. Eğer, onu söyleme cesareti yoksa insanların, o zaman, oturduğu yerden laf atma yerine, dinlemesini bilecektir! (DYP ve FP sıralarından alkışlar)

Değerli arkadaşlarım, krizin üzerinden 50 gün geçti, 50 gün... "15 günde 15 kanun çıkmalıdır" sözünün söylenildiğinden bu yana neredeyse 10 günden fazla bir süre geçti. Bakıyoruz grup önerisine, şeker yasası geçen hafta çıktı, kaldı 14... Listeye bakıyoruz, bugün, çarşamba, Perşembe ve cuma günkü çalışmalar için, 15 yasanın içinden, getirilebilen, Yüce Heyet huzuruna, 1 tane kanun tasarısı var, o da ek bütçe. Peki, geride kalan 13 yasa ne zaman gelecek? Ülkenin buna tahammülünün olmadığını, hükümetin sayın bakanları ifade ediyorlar da, biraz acele etseler... Mademki ülkenin bu sıkıntısını gidermek için elzem olan bu yasaların çıkarılması gerekiyor, bir an evvel de getirmeniz gerekir; ama, siz, aylardır, yıllardır, yazılı gündemde mevcut olan yasa tasarılarını görüşmek için öneri veriyorsunuz.

Bakınız, biz, bütün bunlara rağmen, Doğru Yol Partisi olarak, her ne kadar, sizin doğrularınız ile bizim doğrularımız çakışmasa bile, sizin kendinize göre doğru olanların yanlışlığı da bugün kanıtlanmış olmasına rağmen, adından bahsettiğiniz o 15 yasaya, sırf, milletimiz, halkımız, çalışanımız, üreticimiz, müteşebbisimiz için destek vermeyi, bir deklarasyonla, Yüce Türk Milletine ilan ettik, duyurduk. Yani, aslında, biz, sizin yanlışlarınıza ortak olmuyoruz. Getirdiğiniz yasa tasarılarında, yine, bu kürsüden, doğruları ifade etmek suretiyle, katkıda bulunmak, getirdiğiniz yasalarda insan unsurunu, sosyal yönü, üretimi, ihracatı, kalkınmayı içeren ve içermesi gereken yasa tasarılarınıza destek vermeyi, kamuoyu önünde, açıkça ilan ettik. O nedenle, burada, niye şu kanunu getiriyorsunuz diye sizi tenkit etmekten öte, üzerinize düşün görevi, hükümetin üzerine düşen görevi hatırlatmak için ve bunun da bizim için bir görev olduğu inancıyla, kürsüden, bunları, sizlere ifade etmeye çalışıyorum.

Şimdi, Danışma Kurulunda, bugün, önümüze getirilen yasa tasarıları için, muhalefet partisi olarak birkaç öneride bulunduk. Dedik ki, Türkiye Cumhuriyeti, Anayasanın 2 nci maddesine göre bir hukuk devleti midir; hukuk devletidir. Hakkı zayi olanlar, hakkı gasp edilenler, hakkı çiğnenen insanlar, hukuk devletinde, doğal olarak, tabiî ki, yargıya müracaat edeceklerdir. Hele şu iki yıllık süre içerisinde ortaya koymuş olduğunuz hukuk dışı uygulamalar ve tasarruflar sonucu bu ülkenin yetişmiş insanlarını oradan buraya sürüp attınız; bundan mağdur olan insanlar, idarî yargıya müracaat ettiler, yürütmeyi durdurma kararları aldılar; ama, siz, her seferinde, bu mağdur insanların mağduriyetinin devamı için, hukuk tanımaz bir tavırla tasarruflarınıza devam ettiniz.

Bir değerli milletvekili Sayın Arabacı'nın, bugün, yazılı gündemin belli bir sırasında yer almış olan İdarî Yargılama Usulü Kanununda değişikliği içeren bir yasa teklifi var. Ben, sayın başkanlar; eğer, mağdur olan insanlar hakkını arayamıyorsa, eğer insanların mağduriyeti için siyasî güç, iktidar gücü ısrarlı ise, bu ülkede hukuk devletinden bahsetmek mümkün değildir; gelin, bu insanların acısını, ıstırabını sona erdirmek için, yazılı gündemde yerini almış olan 573 sıra sayılı yasa teklifini de gündeme alınız; 15 kanundan, zaten, 1-2 tanesi var, diğerleri de gelmiyor, bunu da görüşelim ve Türkiye Cumhuriyet Devletinin, hakikaten, bir hukuk devleti olduğunu bilmeyen, bilmek istemeyen ve bilmemekte de ısrarlı olan kafalara bunu çivi gibi çakalım mealinde ifadelerde bulundum; ama, ne yazık ki, bu kadar güzel hazırlanmış ve bu insanlar için bir güvence olacak olan İdarî Yargılama Usulü Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifine sahip çıkılmadı.

Bir başka sorun var; ilçelerde çiftçi mallarını koruma başkanları faks çekiyor, telefon ediyorlar; köy muhtarları, durmadan, faks ve telefonla müracaat ediyorlar. Eminim ki, diğer grup başkanvekili arkadaşlarıma da müracaatları vardır. 1941 yılında yürürlüğe girmiş olan 4081 sayılı Çiftçi Mallarının Korunması Hakkında Kanunla, artık, tarım alanları ile çiftçi mallarının hayvan ve insan zararlarına karşı korunması mümkün değil arkadaşlar.

Bu kadar yoğun bir talep karşısında, altmış yıla yakındır uygulanan ve günün ihtiyaçlarına cevap vermeyen 4081 sayılı Çiftçi Mallarının Korunması Hakkında Kanunun da bugün gündeme alınmasını veya bu hafta gündeme alınmasını ve ülkenin, ülke insanının, 40 000'e yaklaşan muhtarın ve binlerce çiftçi mallarını koruma başkanının, feveran ederek, bağırarak ifade ettikleri şu yasa tasarısını da görüşelim ve kanunlaştıralım dedik; maalesef, iktidar parti grupları, bu haklı uyarılarımıza kulak vermediler.

Biz, buradan, tabiî ki, bu ve buna benzer uyarılarımıza, sırf katkıda bulunmak için, devam edeceğiz; ancak, daha önceki öneri üzerinde yapmış olduğumuz görüşmelerde ifade ettiğimiz gibi, artık, sizler böyle devam ettikçe, biz de, bu sözleri söylemeye devam edeceğiz.

Grup önerinize katılmadığımızı burada açıkça ifade eder; Yüce Heyetinize saygılar sunarım. (DYP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Gönül.

Lehte söz isteyen?.. Yok.

Efendim, önerileri tek tek okutup, oylarınıza sunacağım.

Birinci öneriyi okutuyorum:

Öneriler:

1.- Gündemin "Kanun Tasarı ve Teklifleriyle Komisyonlardan Gelen Diğer İşler" kısmının 259 uncu sırasında yer alan 637 sıra sayılı kanun tasarısının, bu kısmın 8 inci sırasına; 9 Nisan 2001 tarihli gelen kağıtlarda yayımlanan 640 sıra sayılı kanun tasarısının, 48 saat geçmeden, gündemin "Kanun Tasarı ve Teklifleriyle Komisyonlardan Gelen Diğer İşler" kısmının 9 uncu sırasına alınması önerilmiştir.

BAŞKAN - Öneriyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Öneri kabul edilmiştir.

Diğer öneriyi okutuyorum:

2. - Genel Kurulun 10 Nisan 2001 Salı günü 15.00-20.00, 11 Nisan 2001 Çarşamba, 12 Nisan 2001 Perşembe günleri 14.00-20.00 saatleri arasında çalışması; 13 Nisan 2001 Cuma günü de 14.00-20.00 saatleri arasında çalışması ve bu gün de kanun tasarı ve tekliflerinin görüşülmesi;10 Nisan 2001 Salı günü sözlü sorular ile diğer denetim konularının, 11 Nisan 2001 Çarşamba günü de sözlü soruların görüşülmemesi önerilmiştir.

BAŞKAN - Öneriyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Öneri kabul edilmiştir.

Diğer öneriyi okutuyorum:

3. - 10 Nisan 2001 Salı günü (11/11) esas numaralı gensoru önergesi ile (9/2) esas numaralı soruşturma önergesinin görüşmelerinin tamamlanmasından sonra kanun tasarı ve tekliflerinin görüşülmesi ve gündemin 7 inci sırasına kadar olan işlerin görüşmelerinin tamamlanmasına kadar çalışma süresinin uzatılması; 11 Nisan 2001 Çarşamba günü, gündemin 10 uncu sırasına kadar olan tasarı ve tekliflerin görüşmelerinin tamamlanmasına kadar çalışma süresinin uzatılması; 12 Nisan 2001 Perşembe günü, gündemin 11 inci sırasına kadar olan tasarı ve tekliflerin görüşmelerinin tamamlanmasına kadar çalışma süresinin uzatılması önerilmiştir.

BAŞKAN - Öneriyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Öneri kabul edilmiştir.

Sayın milletvekilleri, İçtüzüğün 37 nci maddesine göre verilmiş, doğrudan gündeme alınma önergeleri vardır; ayrı ayrı okutup işleme alacağım ve oylarınıza sunacağım.

İzmir Milletvekili Suha Tanık'ın, İzmir İlinde Mordoğan Adıyla Yeni bir İlçe Kurulması Hakkında Kanun Teklifinin doğrudan gündeme alınmasıyla ilgili önergesini okutuyorum:

III.  – BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI (Devam)

A) TEZKERELER VE ÖNERGELER (Devam)

2. – İzmir Milletvekili Suha Tanık'ın, İzmir İlinde Mordoğan Adıyla Yeni Bir İlçe Kurulması Hakkında Kanun Teklifinin (2/374) doğrudan gündeme alınmasına ilişkin önergesi (4/346)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

25.11.1999 tarihinde vermiş olduğum İzmir İli Karaburun İlçesi Mordoğan Beldesinin İlçe olması hakkındaki kanun teklifim, 45 gün içerisinde ilgili komisyonda görüşülmediğinden, İçtüzüğün 37 nci maddesine göre, doğrudan gündeme alınmasını saygılarımla arz ederim.

      Suha Tanık

                İzmir

BAŞKAN- Sayın Tanık, buyurun efendim.

Süreniz 5 dakikadır.

SUHA TANIK (İzmir)- Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; evet, İzmir İlinde Mordoğan Adıyla Yeni Bir İlçe Kurulması Hakkında Kanun Teklifim 45 gün komisyonda bekletilmiş ve talebim üzerine Genel Kurula indirilmiş, biraz sonra da sizlerin oylarına sunulacak. Ama, bunun komisyona sevki, 1999 senesinin kasım ayında. Üzerinden 2,5 seneye yakın zaman geçmiş.

Mordoğan neresi?.. Benim, ilçe olmasını talep ettiğim Mordoğan'ın neresi olduğunu, müsaade ederseniz -tabiî, bilen arkadaşlarımız vardır, bundan hiç şüphem yok bir kere de haritayla sizlere göstermek istiyorum ve çok önemli, bana göre fevkalade enteresan bir konunun da altını çizmek istiyorum.

Türkiye'nin en doğu ucu Van Özalp'tır. Ben orada otuz sene önce yedek subaylığımı yaptım vatana hizmet olarak. Bugün, Karaburun Yarımadasında Mordoğan'ın Milletvekili, İzmir Milletvekili olarak vatana burada hizmet ediyorum ve şu Türkiye haritasında gördüğünüz Özalp Türkiye'nin bir ucunda, Karaburun Mordoğan bir ucunda.

Burası benim için fevkalade önemli bir belde. Buranın belde belediyesi olması konusunda, rahmetli Özal zamanında Meclisin onayını alıp belde belediyesi haline getirmiştik. Bugün artık buranın ilçe olmasını istiyoruz. Niye ilçe olmasını istiyoruz?..

Sayın milletvekilleri, şu anda Karaburun'da, Mordoğan'da, Eğlenhoca'da, Kösedere'de birçok arkadaşımız, birçok insanımız, televizyonlarının başında kahvede bu konuyu yakinen takip ediyorlar. Şimdi bana diyecek ki arkadaşlarım, Sayın Tanık, bir ekonomik kriz içerisindeyiz; durup dururken yeni birtakım ilçelerin yapılması ülkeye yeni bir ekonomik sıkıntı getirmeyecek mi? Fevkalade doğrular, bu konuda ben de aynı hassasiyeti gösteriyorum; ama, hiç değilse, birtakım, böyle, ufak tefek siyasî imkânlarla, bu ekonomik kriz içerisinde bunalmış, sıkılmış bazı yörelerimizdeki insanlarımıza da, kendi istekleri doğrultusunda, birtakım sevindirici olayları, Meclis, Parlamento olarak bizler sağlayalım, bizler verelim.

Bu Mordoğan dediğimiz yer bir tabiat harikası, Karaburun-Çeşme-Urla Yarımadasında, Karaburun'a gelmeden önce bir tabiat harikası, deniziyle, balığıyla kıyı şeridiyle ve Türkiye'nin en büyük civa madenlerinin olduğu yerdir. 1900'lü yıllarda, bu bölgede, civa madenlerini ele geçirmeye çalışan birtakım yabancı güçlerin (Yunanlıların, Ermenilerin) olduğu, padişah tarafından tespit ediliyor ve bu bölge için "padişah tapusu" olarak tabir edilen -yani, padişah tarafından, o bölgedeki insanların malları "bu mallar benimdir" diye- bir ferman yayınlanıyor; padişah tapusu fermanı. Şimdi, 1900'lü yılların başında çıkan bu padişah tapusuyla, insanların bu malları, Türkiye için fevkalade stratejik önemi olan bu civa madenleri, padişah tarafından, Abdülhamit tarafından ele alındığı için, aradan geçen sürede, 1980'li yılların başında, birtakım kimseler, babalarından, dedelerinden kalma arazilerini satmak için, normal yollarla bir noter mukavelesi yapmaya kalkışıyorlar; hemen, karşılarına "padişah tapusu" denilen bir olay çıkıyor.

Şimdi, Mordoğan'da, Karaburun'da, o yarımadada, benim bu konuşmamı izleyenler, bu konuyu fevkalade iyi bilirler; ama, bu konu, yalnız o bölgeye münhasır bir olay değil; aynı şekilde, bu padişah tapusu olayı, Trakya'dan aşağıya, aşağı yukarı Bodrum'a kadar inen bir olay. Tabiî, bu konunun açıklığa kavuşturulması için, biz, 1980'den sonra çok uğraşlar verdik; önümüzdeki günlerde, bir kanunla da, bu, açıklığa kavuşturularak, bu konuda sıkıntısı olan insanlara büyük yardım sağlanacak.

BAŞKAN - Efendim, toparlar mısınız lütfen.

SUHA TANIK (Devamla) - Teşekkür ederim Sayın Başkanım.

Şimdi, ben, kayıtlara geçmesi açısından da özellikle rica ediyorum; Mordoğan'da kurulacak olan bu ilçenin, Eğlenhoca Köyünün, Kösedere Köyünün, Balıklıova Köyünün, İnecik Köyünün ve Merkez Mahallesi, Ardıç Mahallesi, Çatalkaya Mahallesi, Köklücek Mahallesi ve eski Mordoğan Mahallelerinin hudutları içerisine alınarak kurulmasını düşünüyorum, talep ediyorum. Eğer, sizler, benim ve İzmirli tüm milletvekili arkadaşlarımın bu isteğine olumlu cevap vererek, bize, Karaburun'a, Mordoğan'a elbirliğiyle destek verirseniz çok teşekkür ederim, şükranlar sunarım.

Sağ olun efendim. (Alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederim.

İzmir Milletvekili, Sayın Güler Aslan; buyurun.

GÜLER ASLAN (İzmir) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; İzmir Milletvekili Süha Tanık'ın, İzmir İlinde Mordoğan Adıyla Yeni Bir İlçe Kurulması Hakkında Kanun Teklifinin doğrudan gündeme alınmasıyla ilgili olarak söz almış bulunmaktayım; Yüce Meclisimizi en derin saygılarımla selamlarım.

Mordoğan, 6 500 civarında nüfusa sahip turistik bir bölge olduğundan, yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerle birlikte bu rakam 70 000-80 000'lere ulaşmaktadır. Beldede banka bulunmadığından, turistler,  para bozdurma ve diğer banka işlemleri için Karaburun'a gitmek zorundadır. Karaburun'a 20 kilometre mesafede bulunan belde Karaburun Yarımadası'nın güneydoğu kıyısında yer alıyor. Toprakları bu bölgenin en verimli arazisi olup, özellikle üzüm, en iyi, en çok yetiştirilen üründür.

Belde dışından da, özellikle Urla'dan, yaklaşık, 100 civarında esnaf yer almaktadır. 3.11.2000 tarihi itibariyle 1,7 trilyon ödenek, balıkçı barınağı için öngörülmüştür. En yüksek kapasiteyle çalışan Tariş'in fabrikaları Mordoğan'da bulunmaktadır. Sağlık ocağı mevcut olup, Karaburun Telekom Şefliği beldede hizmet vermektedir. Bölge için büyük önem taşıyan jandarma binası da beldede bulunmaktadır. Kamuyla ilgili imar planları, elektriği ve içmesuyu mevcuttur. Belde civarında bulunan mermer madenleri, tüm ülkenin ihtiyacını karşılayacak durumdadır. Belde olarak her türlü ihtiyacını karşılayabilen Mordoğan, sadece adliye gibi devlet hizmeti için ilçeye gitmektedir.

En derin sevgi ve saygılarımla, Mordoğan'ın ilçe olmasını gönülden destekliyoruz. (DSP, MHP ve ANAP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Aslan.

Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir. (DSP, MHP ve ANAP sıralarından alkışlar)

İkinci önergeyi okutuyorum:

3. – Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Güneş'in, Sulama Alanlarında  Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu ile Olağanüstü Hal Bölgesinde ve Kalkınmada Öncelikli Yörelerde İstihdam Yaratılması  ve Yatırımların Teşvik Edilmesi ile 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin (2/623), doğrudan gündeme alınmasına ilişkin önergesi (4/347)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

21.11.2000 tarihinde vermiş bulunduğum (2/623) esas numaralı Sulama Alanlarında  Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu ile Olağanüstü Hal Bölgesinde ve Kalkınmada Öncelikli Yörelerde İstihdam Yaratılması  ve Yatırımların Teşvik Edilmesi ile 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifim, havale edildiği Tarım, Orman ve Köyişleri ve Plan ve Bütçe Komisyonlarında süresi içerisinde görüşülmediğinden, İçtüzüğün 37 nci maddesine göre doğrudan gündeme alınması hususunu arz ederim.

Saygılarımla.

           Mehmet Güneş

          Şanlıurfa

BAŞKAN - Sayın Mehmet Güneş, buyurun efendim. (ANAP sıralarından alkışlar)

Sayın Güneş, bu vesileyle, Şanlıurfa'nın kurtarılışını da kutlayabilirsiniz; çünkü -görüşeceğimiz çok kanun var- prensip olarak bu hafta, kimseye gündemdışı söz vermeyeceğim efendim; araya sıkıştırabilirsiniz, o hakkınızı kullanabilirsiniz.

MEHMET GÜNEŞ (Şanlıurfa) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Sulama Alanlarında  Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu ile Olağanüstü Hal Bölgesinde ve Kalkınmada Öncelikli Yörelerde İstihdam Yaratılması  ve Yatırımların Teşvik Edilmesi ile 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifim, havale edildiği Tarım, Orman ve Köyişleri ve Plan ve Bütçe Komisyonlarında süresi içerisinde görüşülmediğinden, İçtüzüğün 37 nci maddesine göre doğrudan gündeme alınması hususunu arz etmek üzere söz almış bulunuyorum; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri, halen yürürlükte bulunan 21.1.1998 tarih ve 4325 sayılı Olağanüstü Hal Bölgesinde ve Kalkınmada Öncelikli Yörelerde İstihdam Yaratılması ve Yatırımların Teşvik Edilmesi ile 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 8 inci maddesinin uygulanması için Maliye Bakanlığınca çıkarılmış bulunan yönetmelik, 3083 sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanununun uygulandığı Şanlıurfa İlimizde, teşvik belgeleri, yatırımcılara hazine arazisi verilmesini engellemektedir. Bir başka ifadeyle, 4325 sayılı Kanunun 8 inci maddesine göre çıkarılmış bulunan Sulama Alanlarında Arazi Düzenlemesine Dair Tarım Reformu Kanununun Uygulama Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin ondördüncü fıkrası, tarım reformunun uygulandığı alanlardaki hazine arazilerinin yatırımcılara tahsis edilmesini önlemekte ve 3083 sayılı Kanunda ise bu konuda yeterince açık hüküm bulunmadığı gibi, kamu hizmetleri hariç, arazi tahsisi yasaklanmaktadır.

Uygulamanın bu biçimde sürdürülmesi halinde, tapulama alanı dışında bırakılan taşlık ve kayalık hazine arazileri ile tarımsal niteliği bulunmayan hazine arazileri dahil her türlü kamu arazilerinin, Şanlıurfa'da yatırım yapmak isteyen müteşebbislere tahsisi mümkün olmamaktadır.

Şanlıurfa İlinin tarım reformu kapsamında olması nedeniyle, yatırımcılar desteklenmemektedir. Bu uygulama, diğer kalkınmada öncelikli illerle Şanlıurfa İli arasında haksız rekabete yol açmakta ve yatırımların bu illere yönlendirilmesine neden olmaktadır. Bundan dolayı, tarım reformu uygulama alanında bulunan ilimiz, tarıma dayalı yatırımlar için dahi kamu arazisi verme imkânından mahrumdur.

Bu eşitsizliğin bir an evvel ortadan kaldırılarak, kalkınmada öncelikli iller arasında uygulama birliğinin sağlanması, önem arz etmektedir.

4325 sayılı Kanunda veya 3083 sayılı Kanunda yapılacak bir değişiklikle, Şanlıurfa'da tarımsal niteliği bulunmayan hazine arazileri ile tapulama dışı bırakılmış hazine arazilerinin, teşvik belgeli yatırımcılara tahsis edilmesi sağlanacaktır. Ülkemizin ekonomik yönden zorda bulunduğu bu dönemde, söz konusu arazilerin teşvik belgeli müteşebbislere verilmesi, hazinemize büyük gelir sağlayacaktır. Şu anda ilimize 150'den fazla müteşebbis müracaat etmiş; fakat, mevcut kanunlar çerçevesinde geri çevrilmişlerdir.

Yüce Meclisin, bu kanun teklifimin doğrudan gündeme alınması hususunda gerekli hassasiyeti göstereceğine tüm Şanlıurfalıların inancı sonsuzdur.

Genel Kuruluma saygılarımı sunuyorum. (Alkışlar)

Teşekkür ediyorum.

BAŞKAN - Efendim, teşekkür ediyorum.

Şanlıurfa Milletvekili, Sayın Mustafa Niyazi Yanmaz; buyurun. (FP sıralarından alkışlar)

MUSTAFA NİYAZİ YANMAZ (Şanlıurfa)- Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Değerli arkadaşlar, Şanlıurfa Milletvekilimiz Mehmet Güneş Beyin Şanlıurfa için verdiği kanun teklifinin içeriği, muhtevası şu: Eğer, bir işadamı Şanlıurfa'ya gelip yatırım yapmak isterse, 4325 sayılı Yasadan dolayı, kalkınmada öncelikli yöre olduğu için, hazine arazisinin sanayiciye bilabedel verilmesi lazım; ancak, buna, 3083 sayılı Reform Yasası engel olmaktadır. Bizim, Değerli Parlamentodan, değerli milletvekillerimizden istirhamımız, bu kanun teklifimizin hemen gündeme alınmasıdır. Özellikle, GAP projesi gibi 35 milyar dolarlık bir projenin, ülkemizin krizde bulunduğu bu zamanda yatırım yapılması, özellikle, bundan nemaların elde edilmesi... Çünkü, GAP projesi sadece tarım sektörüne hizmet etmemekte, tarım, enerji, turizm ve sanayi sektörüne de ivme kazandırabilecek bir projedir. Bu noktada, biz, Şanlıurfa milletvekilleri olarak, Fazilet Partisi Grubu olarak, bu kanun teklifine destek veriyoruz ve kıymetli Parlamentomuzdan, değerli milletvekillerimizden de bu kanun teklifine destek bekliyoruz.

Hepinizi saygıyla selamlıyorum. (FP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederim efendim.

Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler...

MEHMET YALÇINKAYA (Şanlıurfa) - Sayın Başkan, birkaç cümle de ben söylemek istiyorum.

BAŞKAN - Oylamaya geçtim efendim, ama; bir dakika...

Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

Yerinizden, buyurun efendim.

Kanun çıkarmakta acelemiz var; ama, konuşmak da aceleye gelmez...

MEHMET YALÇINKAYA (Şanlıurfa) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; verdiğiniz destekten dolayı çok teşekkür ediyorum.

GAP içinde yer alan Şanlıurfamızın çok önemli bir mevzuunu, geçen hafta görüşülen Yasada, bütün ısrarımıza rağmen, maalesef, Tarım Komisyonu Başkanımıza ve diğer arkadaşlarımıza kabul ettiremedik; ama, bugün, gün geçmiş değildir; tekrar, yeni başlıyoruz.

Verdiğiniz destekle, hem Urfa'nın önünü açmak hem sanayi bölgesi yapmak hem işsize iş sağlamak açısından çok önemli bir kanun teklifini doğrudan gündeme almış bulunuyoruz. Meclise, Başkanımıza ve önergeyi veren arkadaşımıza teşekkür ediyor; saygılar sunuyorum.

Urfa'nın da kurtarılış bayramının hayırlara vesile olmasını Cenabı Hak'tan niyaz ediyorum.

BAŞKAN - Urfa Milletvekili Sayın Mehmet Yalçınkaya'ya teşekkür ederim.

Balıkesir Milletvekili Sayın İsmail Özgün'ün vermiş olduğu, doğrudan gündeme alınma önergesini okutuyorum:

4. –  Balıkesir Milletvekili İsmail Özgün'ün, Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifinin (2/588), doğrudan Gündeme alınmasına ilişkin önergesi (4/348)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

4447 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanununda Değişiklik yapılmasıyla ilgili vermiş olduğum kanun teklifim, ilgili komisyonda 45 gün içinde görüşülmediğinden, İçtüzüğün 37 nci maddesine göre işlem yapılmasını saygılarımla arz ederim. 26.1.2001

   İsmail Özgün

          Balıkesir

 

BAŞKAN - Önergesi hakkında, Balıkesir Milletvekili Sayın İsmail Özgün; buyurun efendim. (FP sıralarından alkışlar)

İSMAİL ÖZGÜN (Balıkesir) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi hürmetle selamlıyorum.

Gündeme alınmasını talep ettiğim husus, kısaca şudur: bugün, Bağ-Kurdan emekli olup işyerini çalıştırmaya devam edenlerin, çalıştıranların emekli maaşlarından "destek primi" adı altında yüzde 10 kesinti yapılmaktadır. Yine, ayrıca, hastanelerde muayene olan Bağ-Kur emeklisinden yüzde 10 ve halen prim ödeyenlerden de yüzde 20 ücret alınmaktadır. Talebimiz, zaten bugün çok zor şartlar altında bulunan esnaf ve sanatkârımızdan ve emeklisinden -biraz önce ifade ettiğim gibi- yüzde 10 destek primi kesintisinin yapılmaması ve muayene ücreti olarak da yüzde 10 ve yüzde 20 gibi ücretlerin alınmamasıdır.

Bu konuda, Balıkesir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanvekili Sayın Recep Çelik, tarafıma gönderdiği bir yazıda, konuya temas ederek, yapılan destek primi kesintisinin ve muayene ücreti alınmasının yanlışlığını ifade ederek, düzeltilmesini istemektedir.

Değerli milletvekilleri, esnaf ve sanatkârlarımız ve hatta sanayicilerimiz, bugün, fevkalade büyük sıkıntı içerisindedirler. Bu kürsüden, defalarca, iki yıldan bu tarafa söyledik "bıçak kemiğe dayanmak üzere, dikkat" dedik; ama, bugün, ne yazık ki, artık "bıçak kemiği kesiyor" ifadesini bu kürsüden kullanmak durumundayız; çünkü, gerçekten, başta esnaf ve sanatkârımız olmak üzere, üreten kesim bugün ayaktadır, meydanlardadır, sokaklardadır.

Dün, Bakanlar Kurulunda, esnaf ve sanatkârlarla ilgili alınmış olan birkaç tedbir, olumlu olmakla beraber yeterli değildir.

Esnaf kredilerinin faiz nispetlerinin eskiden olduğu gibi yüzde 55 olacak olması, vergi ödemesindeki gecikmelerde ödeme kolaylığıyla ilgili sürenin bir ay uzatılması, SSK ve Bağ-Kur borçlarına ödeme kolaylığının getirilecek olması gibi tedbirler, esnaf ve sanatkarın sıkıntısının geçmesine çare olmamıştır. Nitekim, bugün, Odalar ve Borsalar Birliğindeki toplantıda sanayiciler, üreten kesim, esnaf ve sanatkar temsilcileri, oda başkanları, hükümeti istifaya davet etmişlerdir.

Esnaf ve sanatkarın beklediği önemli hususlar vardır, düzeltilmesi gereken problemler vardır. Bunların başında, SSK primlerinde yapılmış olan yüzde 50'lik zammın geri alınması, Hayat Standardı Vergisinin kaldırılması, bunun, hiç olmazsa belli bir süre ertelenmesi, dolar kurunun belirsizliğinin üretimi ve ticareti durdurmasının mutlaka önüne geçilmesi, üretimin ve yatırımın önündeki engellerin kaldırılması, reel sektörün üzerindeki ağır vergi yükünün törpülenmesi, hafifletilmesi, piyasaya akışkanlık kazandırılması, iç talebin canlandırılması, bütün bunlar, hükümet tarafından acilen yapılması gereken hususlardır. Bu konularda çok acil tedbirlerin alınması gerekmektedir; ama, görüyoruz ki, program hâlâ açıklanmamakta, açıklanması da geciktirilmektedir.

Biraz önce ifade ettiğim gibi, Odalar ve Borsalar Birliğindeki toplantıda, yatırımcılar, sanayici ve üreticiler isyan halindedirler; fabrikaların yüzde 70 seviyesinde ya üretimini durdurduğunu, üretimine ara verdiğini ya da fabrikaları kapattıklarını bugünkü toplantıda ifade etmişlerdir.

Değerli milletvekilleri, o bakımdan, esnaf ve sanatkarımız başta olmak üzere, üretici kesimlerin sorunlarına bir an evvel çözüm bulunmalıdır, bu hükümet bunu bir an evvel yapmalıdır; yapmıyorsa, bugün, Odalar ve Borsalar Birliğinde söylendiği gibi, çekip gitmelidir, bu milletin önü açılmalıdır, üreticinin önü açılmalıdır, ekonominin önü açılmalıdır diyorum.

Hepinizi saygıyla, hürmetle selamlıyorum. (FP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederim efendim.

Efendim, önerge üzerinde başka söz isteyen milletvekilimiz var mı? Yok.

Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler...

YASİN HATİBOĞLU (Çorum) - Sayın Başkan, küçük esnafla ilgili efendim!..

BAŞKAN - Kabul etmeyenler... Önerge kabul edilmiştir efendim. (FP ve DYP sıralarından alkışlar)

Sayın Başkanım, saymak mecburiyetindeyiz, malumunuz; değil mi?.. İnsan hali, dediğiniz olmazsa ne olacak?..

YASİN HATİBOĞLU (Çorum) - Teşekkür ederim efendim.

B) ÇEŞİTLİ İŞLER

1. – Görüşmeleri izlemek üzere Genel Kurulu ziyaret eden Singapur Dostluk Grubu Heyetine Başkanlıkça "hoş geldiniz" denilmesi

BAŞKAN - Efendim, Parlamentomuzu, Singapur Dostluk Grubu ziyaret etmektedirler, şu anda Genel Kurulumuza geldiler; Singapur Dostluk Grubunu, adınıza, saygıyla selamlıyorum efendim. (Alkışlar)

C) OTURUM BAŞKANLARININ KONUŞMALARI

1. – TBMM Başkanvekili Murat Sökmenoğlu'nun, Türk Polis Teşkilâtının kuruluşunun 156 ncı yıldönümü nedeniyle konuşması

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, malumlarınız, bugün, Türk Polis Teşkilatının 156 ncı Kuruluş Yıldönümüdür. Bu vesileyle, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğü, huzur ve güvenin sağlanmasında Türk Polis Teşkilatının verdiği şehitlere Cenabı Allah'tan rahmet, gazilere de minnetlerimizi, aracılığınızla sunuyorum efendim.

Saygılarımla. (Alkışlar)

Sayın milletvekilleri, alınan karar gereğince, gündemin "Özel Gündemde Yer Alacak İşler" kısmına geçiyoruz.

Bu kısmın 1 inci sırasında yer alan, Doğru Yol Partisi Grubu adına Grup Başkanvekilleri Sakarya Milletvekili Nevzat Ercan, Aydın Milletvekili Ali Rıza Gönül ve İçel Milletvekili Turan Güven'in, tarım ve hayvancılık sektöründe gerekli önlemleri almayarak çiftçiyi yoksulluğa mahkûm ettiği iddiasıyla Başbakan Bülent Ecevit hakkındaki (11/11) esas numaralı gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağı hususundaki görüşmelere başlıyoruz.

 

V. – GENSORU, GENEL GÖRÜŞME, MECLİS SORUŞTURMASI VE

MECLİS ARAŞTIRMASI

A) GÖRÜŞMELER

1. – Doğru Yol Partisi Grubu adına Grup Başkanvekilleri Sakarya Milletvekili Nevzat Ercan, Aydın Milletvekili Ali Rıza Gönül ve İçel Milletvekili Turhan Güven'in, tarım ve hayvancılık sektöründe gerekli önlemleri almayarak çiftçiyi yoksulluğa mahkûm ettiği iddiasıyla Başbakan Bülent Ecevit hakkında gensoru açılmasına ilişkin önergesi (11/11)

BAŞKAN - Hükümet ?.. Hazır.

Sayın milletvekilleri, önerge daha önce okunduğu için tekrar okutmuyorum.

Sayın milletvekilleri, Anayasanın 99 uncu maddesine göre, bu görüşmede, önerge sahiplerinden bir üyeye, siyasî parti grupları adına birer milletvekiline ve Bakanlar Kurulu adına Başbakan veya bir bakana söz verilecektir.

Konuşma süreleri; önerge sahibi için 10 dakika, gruplar ve hükümet için 20'şer dakikadır.

İlk söz, önerge sahibi sıfatıyla, Sayın Tansu Çiller'e aittir; Sayın Tansu Çiller, aynı zamanda Grup adına da konuşmak istediği için, süreleri birleştiriyorum.

Buyurun Sayın Çiller (DYP sıralarından ayakta alkışlar)

DYP GRUBU ADINA TANSU ÇİLLER (İstanbul) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; sözlerime başlarken, hepinizi ve yine televizyonları karşısında bizleri izleyen aziz vatandaşlarımı sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Bu ülkede zaman zaman ekonomik sıkıntılara şahit olduk, hatta krizler yaşanmıştır; ancak, bütün bu yaşanan krizlerden, bugün çok farklı olan bir şey vardır. Bu farklı olan şey, demokrasinin ortadireği olan, belkemiği olan ve bugüne kadar hiçbir biçimde sokağa dökülerek, hükümete "istifa" nidaları ve sesleriyle dolaşmayan bir kesimin, çiftçinin ve esnafın sokağa inmiş olmasıdır. Bu, belki de, bu hükümetin yaptığı en büyük tahribattır; çünkü, ülkenin, demokrasinin sağduyusu, bir öfke seli içerisindedir ve sokaklardadır.

Şimdi, görüyoruz ki, aslında, bunun içinde bir siyasî hesap yok; hatta, bir yönlendirme olduğu görüntüsü de yok; sadece, fakirleşmenin, bunalımın, çeşitli biçimlerde, sokağa çıkarak "artık yeter!" deyişine şahit oluyoruz.

Şimdi, bütün bunlarla birlikte, görülüyor ki, her krizin içerisinde, her karanlığın içerisinde aydınlığın da bir tohumu vardır. Burada görülen şey şu ki, aslında, topyekûn bir çöküş, bir iktidar çöküşüyle karşı karşıyayız. Bu çöküş, neyin çöküşü; bu çöküş, bu iktidarın ve bu hükümet modelinin temsil ettiği bir iktidar anlayışının çöküşü. (DYP sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar) Nedir o; bu anlayış, siyaseti bir paylaşım halinde gören, paylaşım siyasetinin, tamamen merkezden veya etrafından milleti dışlayan, avuç içi kadar birtakım kesimlerle, halkın tabiriyle, al gülüm ver gülüm, bir menfaat şebekesi, âdeta, bir menfaat dengesi ve netice itibariyle, bir dehşet dengesi içerisinde ortaya konan bir iktidar anlayışı.

Şimdi, deniyor ki "biz uzlaştık, uzlaşıyoruz; bu iktidar, siyasî bir istikrarı gösteriyor." Nasıl bir istikrar bu; bu iktidarın bir parçası, diğerine açıkça "hırsız" diyor; öbürü de dönüyor, diyor ki "beni konuşturursan söyleyecek çok şeyim var", sonra da Sayın Ecevit dönüyor, diyor ki "biz bir uzlaşma içindeyiz." Sayın Ecevit, bu, neyin uzlaşması?! (DYP sıralarından alkışlar) Bu milletin önünde soruyorum, neyin uzlaşması bu?!

Şimdi, gelinen noktada, aslında, çöken bu anlayış, bir yeni başlangıcın, milleti yeniden temel yapan, yeniden millete hesap veren, o hesaplardan geçen bir anlayışın başlangıcı olacaktır.

Onun için, bu karanlığın ve bu krizin sonunda çıkış vardır; çünkü, bu çıkış, bu anlayışın ve bu hükümetin çöküşünden başlayacaktır; ama, ilk önce enkazı temizleyeceğiz, ilk önce bütün etrafı temizleyeceğiz. (DYP sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar)

Deniliyor ki: "Bizim alternatifimiz yok." Bunu söylediler, çok söylediler. Daha geçenlerde şu kürsüye geldim, dedim ki: "Ey iktidarın değerli temsilcileri, eğer kendinize alternatifim yok derseniz, yapacağınız şey, sokağı alternatif haline getirmek olur." Nitekim, bugün, sokak alternatif hale gelmiştir; ama, hâlâ görülen şey odur ki, devam ediliyor; bizim alternatifimiz yok...

Şimdi, yapılacak şey, aslında, demokrasinin önünü açıp, gerçekten demokratik alternatifin ortaya çıkmasını sağlayabilmektir. Hiç kimsenin milletten aldığı yetkiyle, millete kafa tutması imkânı yoktur. Hiç kimsenin yoktur. (DYP sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar)

Şimdi, bu alternatif nedir; açıktır: Hemen, bu iktidar gider gitmez, bir seçim hükümeti kurulur, hemen seçim yasaları ele alınır, hemen Siyasî Parti Yasası ele alınır ve hemen parti harcamalarının şeffaflaşması ele alınır. (DSP sıralarından gürültüler)

BAŞKAN - Lütfen efendim...

TANSU ÇİLLER (Devamla) - Bakın, bugün, Siyasî Partiler Yasası, Seçim Yasası TOBB'un gündeminde. İki yıldır sizin liderlerinize gidiyoruz, iki yıldır diyoruz ki, şu Seçim Yasasını ele alın, şu Siyasî Partiler Yasasını ele alın. Öyle değil mi? (DSP sıralarından gürültüler)

BAŞKAN - Lütfen efendim.

TANSU ÇİLLER (Devamla) - İki yıldır bunu Meclise indiriyoruz.

Peki, bunun gereğini yapmak için daha ne bekliyorsunuz?! Bakın, Amerika'ya gidiyorsunuz, el açıyorsunuz; size "şu Siyasî Partiler Yasasını, şu Seçim Yasasını değiştirin" deniliyor. Bunun için, şimdi, milletin önünde, Meclisin önünde, bir kez daha, Sayın liderlere çağrıda bulunuyorum: Gelin, şunu yapalım. Önümüzdeki hafta, yine, kendilerini dolaşmak için randevu isteyeceğiz. Bakalım, yine, bundan kaçacaklar mı; merak ediyorum. Milletin önünde ve milletin Meclisinden sesleniyorum; gerekli olan en önemli şey budur.

Şimdi, deniliyor ki: "Seçim kaldırmaz..." Seçimi kaldırmaz diyenler, çocuksu kaprislerle yaptıkları tahribatın ne denli büyük olduğunun hesabını bu kürsüden vermelidirler. İddia ediyorum ki, bu iktidarın her haftası bir seçime bedeldir, her haftası... (DYP sıralarından alkışlar) İktidarda kaldığı her hafta, bir seçime bedeldir.

Bugün gelinen noktada, artık, gerçekten ciddî bir toplumsal bunalımla karşı karşıyayız. Cinnet geçiren insanlar, kendi evlatlarını boğazlıyorlar. Daha biraz önce, yine, Sakarya'da, bir vatandaşın, kendi canına kıymak istediğini ve vatandaşların zor durdurduğunu biraz önce duyduk. Sayın Ecevit, bir babanın, kendi çocuğunu boğazlaması ne demektir; bunu kavrayabiliyor musunuz?! (DYP sıralarından alkışlar)

Son bir yılda, hırsızlıkların oranı yüzde 40 artmış, psikiyatrik tedavi görenlerin oranı yüzde 60 artmış; devri iktidarınızda, bu milletten toplanan vergilerin yüzde 36'sı yolsuzluk sektörüne gitmiş ve ülke, yolsuzlukta -Sayın Bahçeli, hep geçmişe fatura edip duruyorsunuz, sizin devrinizde- dördüncü, yoksullukta beşinci, karaparada altıncı olmuş. Şimdi, aynı zamanda, size, bütün bu raporları buradan göstereceğim ve bütün Meclise dağıtacağım; bunlar, uluslararası raporlardır ve yılları belli, yılları devri iktidarınız...

Şimdi, bütün bunlarla birlikte, tutuyorsunuz, çok iyi bir hukuk adamı olarak seçtiğiniz Sayın Cumhurbaşkanı çıkıyor, size "yolsuzlukları örtbas ediyorsunuz" diyor, duymazdan geliyorsunuz, onun gereğini yapmıyorsunuz; kalkıyorsunuz, savcıları sustuyorsunuz; yetmiyor, jandarmaları susturuyorsunuz ve gidiyorsunuz, el açıyorsunuz para almak için birilerine, diyorlar ki: "Sizin Enerji Bakanınız ne zaman istifa edecek?" (DYP sıralarından alkışlar)

Bütün bunlarla karşı karşıyasınız... Peki, bunun, artık, bir siyasî sorumluluk gerektirdiğini anlamak için ne yapması lazım bu milletin, daha ne yapması lazım?! Bu millete başka hangi felaketleri yaşatmanız lazım?! Bu ülkeye başka hangi utancı yaşatmanız lazım?! Sayın Ecevit, soruyorum, daha ne bekliyorsunuz; sizin, merhum İnönü'ye yaptığınızın, size yapılmasını mı bekliyorsunuz?! (DYP sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar)

Şimdi, gelinen noktada, son derece ciddî bir sıkıntı içinde çiftçi, esnaf. Söyledik -şu Af Yasasını çıkardınız- malî affı çıkarın dedik, malî affı çıkarın... Malî afta çıkardığınız şey yetişmez; sizin yapmanız gerekli olan, o faizin tümünü silmek, anaparayı taksitlere belli bir biçimde bağlayabilmek. Orada bekliyor, Mecliste bekliyor...

Şimdi gelinen noktada o kadar fakirleştirdiniz ki, çiftçiyi o kadar fakirleştirdiniz ki; bakın, bıraktığımız Türkiye neresi, getirdiğiniz Türkiye neresi: Buğdayda, 2 kilo buğdayla 1 litre mazot alınıyordu; bugün, 5,5 kilogram buğdayla 1 litre mazot alınmıyor. Yani, siz, üç dilim ekmeğin ikisini alıp götürdünüz, ikisini alıp götürdünüz. Demeyin, efendim, mazot fiyatları yükseltiyor... Hayır, öyle değil. Bakın, kriz öncesi, şubat krizi öncesi -bıraktığımız Türkiye'de 20 kilogram satıyordu buğdayı, 1 kilogram et alıyordu- bugün, yani, kriz öncesinde 36 kilogram satması lazım; bu, kriz öncesinde, şubat krizinin öncesinde. Eskiden, 2,5 kilogram buğdayla 1 ekmek alabiliyordu; şimdi, 4,5 kilogramla... Kriz öncesi bunların hepsi. Bu fakirleşmenin yanında, tutturdunuz bir yüzde 25 ve dünya fiyatları 185 000; siz 123 000'den bugün buğday satıyorsunuz. Şimdi, size, söyleyeyim; bugün, buğday için istenilen rakam, maliyet artı yüzde 33, yüzde 30 civarı,  279 000'dir. Şimdi, siz diyorsunuz ya "yüzde 45 enflasyon olacak." En az yüzde 70'tir; bunu vermeniz lâzım, bu insanların sadece sizin göstermiş olduğunuz açlık sınırının altında bir yere gelebilmeleri için. Diyeceksiniz ki: "Kaynak yok." Sayın Bahçeli, size bağlı bu Tarım Bakanlığı, size bağlı bu birlikler; gelin, buradan bunun hesabını verin. 12 bankaya 15 milyar doları veriyorsunuz; ondan sonra, yapılan bütün gensoru önergelerini buradan geri çeviriyorsunuz ve sonuç itibariyle, milleti yoksulluğa ve kendi başlarına, kendi kaderlerine bırakıyorsunuz. Peki, nerede bu para; söyleyeyim: 12 bankaya 15 milyar dolar; bunun 1 milyar dolarını verseniz yeter, 1 milyar dolarını... (DYP sıralarından alkışlar)

Zeytinyağında durum aynı. Bıraktığımız Türkiye 1 kilo zeytinyağıyla 4 litre mazot alıyordu; bugün, 1,7 litre alamıyor. Verilen paralar, bugün, gerçekte, ellerine dahi geçmedi; bugünkü durumda böyle. Üretimi mahvettiniz, ihracatı mahvettiniz. Zeytinyağı, Türkiye'nin önemli bir ürünüdür. Bakın, Türkiye'deki zeytinyağı üretimi, bıraktığımız Türkiye'de 200 000 tondu; bugün, 60 000 ton üretimi bitirdiniz.

İhracat... Eskiden, bıraktığımız Türkiye'de 87 milyon dolarlık bir ihracat vardı; bunu indirdiniz 16 milyon tona. Sonra gidiyorsunuz, birtakım yerlere para açıyorsunuz. Kimden himmet bekliyorsunuz; Yunanistan'dan himmet bekliyorsunuz da şu ülkenin zeytinyağını satmıyorsunuz. (DYP sıralarından alkışlar) Üzümü keza öyle. Üzümde, Türkiye, ABD'den sonra ikinci büyük üretici. Bakın üretimine, ne hale getirdiniz; bıraktığımız Türkiye'de ihracatı 200 milyon dolardı, bugün 76 000 dolara düşmüş; bu da daha geçen sene; bugünkü rakamlar değil bunlar, yani 2000'in rakamları.

Pamukta son derece ciddî bir sıkıntı var. Bir iktidarın hem pamuk üretimini hem de aynı zamanda tekstili bir anda bitirebilmesi için bir büyük beceriksizlik kabiliyetine sahip olması lazım. Şimdi, bakın, bıraktığımız Türkiye'de, 1 kilogram pamuk 2 litre mazot alıyordu; bugün, 1 kilogram, yarım litre ancak alıyor almıyor. Sadece Antalya'da 120 000 tondan 28 000 tona üretim düştü. Bunun yanında, bu düşen yerlerde, peki pamuk ekmiyor, susam ekiyor mu; hayır, onu da ekemiyor. Seracılık yapabiliyor mu? Seracılıkta, ihracatta, sadece Antalya bölgesinde yüzde 22 yaş sebze ve meyvede ihracat düşüşü var. Bunların hepsi Türkiye'nin döviz gelirleri. Yüzde 28 de, Antalya'da, sadece donmuş sebze ve onunla birlikteki gıda ürünlerinin düşüşü var. Bütün bunlarla birlikte, Türkiye için gerekli olan 1 200 000 ton pamuk ihtiyacıdır; 1,2... Bugün itibariyle 400 000 tona düştü bunun üretimi. 400 000 ton!.. Yani, ihtiyacı 1 200 000 ton, düşen rakam 400 000 ton. Bununla yüzde 23 bir artış verdiniz. 20 sent istediler; geçen senenin 12 sentini dahi veremeden, 9 sentini verdiniz ve sonra da tutuyorsunuz diyorsunuz ki: "5 Nisan kararları." Bizim o 5 Nisan kararlarını aldığımız dönemde, pamuğa 5 750 verdik; fakat, 3 000 de -yarısından fazlası- prim verdik, prim; hem de nakit olarak verdik. O zaman, hem tekstil ayağa kalktı hem pamuk ayağa kalktı ve o dönemde de küçülme vardı. 5 Nisanı keşke örnek alabilseniz de, şu üretimi artırsanız. Bir yılda eksi 5,5 olan üretimi, artı 8'e çıkardık; bir yılda OECD birincisi yaptık. (DYP sıralarından alkışlar) O yıl terör mücadelesi vardı, ihracat patlaması, gümrük birliğine girmek, hepsi bir yıl içinde oldu ve daha da önemlisi, gidip de Yunanistan Dışişleri Bakanına, Türkiye'yi belli bir biçimde acındırarak el açmadık. 1 dolar kimseden almadık; 1 dolar almadık, 1 dolar almadık... (DYP sıralarından alkışlar)

NEVFEL ŞAHİN (Çanakkale) - Fransa'ya gittiler; Fransa'ya...

TANSU ÇİLLER (Devamla) - Okuyoruz: Türk Silahlı Kuvvetlerinin IMF talimatıyla ödenekleri kesilecekmiş. Nerde; Yunan basınında. Sayın Bahçeli, siz, ihanetin hesabını mı vermek istiyorsunuz; gelin buraya, bu kürsüye, bunun hesabını verin. (DYP sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar)

Fındıkta keza; fındıkta... Bugün fındıkta 1 milyar dolara yakın bizim ihracat imkânımız vardı; 1 milyar dolar... Bugün gelinen noktada 600 000, 600 000... Yani, her alanda ciddî ihracat imkânları Türkiye'nin yok oluyor. Üretim, ihracat, tarımda tümüyle bitmiş durumda ve görüyoruz, netice itibariyle, Fiskobirlik elindeki stokları da içeri satmaya kalkışıyor; bu da, bir başka yanlış.

Yine, çayda aynı durum, fıstıkta aynı durum...

Şekerpancarına özellikle gelmek istiyorum; çünkü, burada, sizin elinizle, tarım tasfiye ettiriliyor Türkiye'de. Bakın, bu pancarın gerçek durumunu dünyada ve Türkiye'de bir görelim. Şimdi, dönemimizde 1 litre mazot almak için 6,5 kilogram şekerpancarı gerekiyordu; bugün itibariyle, 16,7 kilogram lazım. Bakın, bizde 6,5 kilogram yetiyor 1 litre için; şimdi, 16,7 kilogram verecekler. Şu, reel olarak fakirleşmeye bak!..

Burada, Şeker Kanunu çıkarıyorsunuz. Şeker Kanunuyla ne yaptığınızın, acaba, hakikaten farkında mısınız?.. Türkiye, şeker pancarı üretiminde kaçıncı biliyor musunuz; dünya dördüncüsü; Fransa, Almanya ve ABD'den sonra. Bizden öncekilerin ellerinde aşağı yukarı 3 milyon ton stokları var; yani, Avrupa ve ABD'nin şu anda 3 milyon ton stokları var.

Diyorsunuz ki: "30 fabrika özelleşecek." Kim alacak bunu; üretim için gerekli olan, bunun için gerekli olan aşağı yukarı 13 milyon tonluk ihtiyacı var bu 30 fabrikanın. Kısıtlamışsınız 11 milyon tonda; düşüreceğinizi söylüyorsunuz daha çok, daha çok düşüreceğinizi söylüyorsunuz; o yetmiyor, tatlandırıcılar için, yani, nişastadan yapılacak şeker için -aşağı yukarı yüzde 2'lik kota koymuş dünya- bunu yüzde 15'e çıkarıyorlar; dört yıl içinde de ithalat serbest bırakılacak. Bunun anlamı ne; bunun anlamı, o fabrikalar artık şeker üretmeyecekler, ithalat yapılacak.

Peki, burada çalışan, doğrudan çalışan 600 000 insanımız var, aileleriyle birlikte 2 milyon kişi. Aynı zamanda, bu işi taşıyan taşımacılık sektörüyle birlikte, buna yan girdiler sağlayanlarla birlikte 10 milyon insan... Ne yapacaksınız bu 10 milyon insanı; buna ne alternatif veriyorsunuz? Ne yapacaksınız buradaki gençleri; bunları toplayacaksınız kamyonlara, gelip büyükşehirlerin birtakım gettolarına mı bırakacaksınız, yoksa kargoya yükleyip, bu insanları ihraç mı edeceksiniz?! Ne yapacaksınız bu insanları; soruyorum, ne yapacaksınız? (DYP sıralarından alkışlar) 10 milyon insan...

Şimdi, tütünde durum hiç farklı değil. Bıraktığımız Türkiye'de 1 kilogram tütünle 12 litre mazot alınıyordu, bugün, 3,7 litre alınıyor alınmıyor. 3,7 litre... Fakirleşmenin boyutlarını söylüyorum. Tütünde, netice itibariyle, yine, verilen artış yüzde 25, ne olacağı belli değil; maliyetler, aşağı yukarı 2 milyon-2,5 milyon; verilen para, bunun altında. Ona rağmen, hiç bunun üstünde bir yüzde 30 veya herhangi bir kâr payı yok. Verilmesi gerekli olan en az 3,5 milyon ve netice itibariyle, güne geliyoruz, bakıyoruz ki, destekleme kararnamesi daha henüz yeni ele alınıyor; ancak, dörtte 1'ine parası verilmiş. Millet perişan, ne olacağını bilmiyor. Eh, şimdi, artık, tütün de özelleşiyor, Tekel Yasası çıkarılıyor deniliyor ve bir yasa daha Meclise geliyor. Ne olacak; tütün ithalatı da açılacak.

Peki, ne olacak bu insanlar; soruyorum, ne olacak bu insanlar; ne alternatifiniz var bunlar için?! Bu yasa tasarısının içinde doğru olan bir iki nokta gözüme çarptı; ancak, mesele bu değil. Mesele, bugün, desteklemenin tütünden kalkıyor olması. Bu yasa tasarısıyla, destekleme tütünden kalkıyor; bu, yapılabilir bir olay değildir. Bu, buradaki insanları ve Ege'yi tümüyle sahipsiz bırakmak demektir. Çıkardığınız bütün yasaları da doğru dürüst uygulamıyorsunuz. İşte, Tarım Satış Kooperatiflerini özelleştirme diye çıkardılar, özerkleşme dediler. Ne oldu; dört yıllığına, geçiş maddeleri vesaire koydunuz, orayı, MHP'nin arpalığı haline getirdiniz; başka hiçbir şey değil; MHP'nin arpalığı... (DYP sıralarından alkışlar)

Hayvancılık keza öyle... Hayvancılıkta felaket bir durum, yem fiyatları yüzde 40 artıyor. Girdilere geleceğim biraz sonra. Burada, aşağı yukarı, süt üreticiliği bitmiş durumda. Sütçüleri görüyoruz, ne yapıyor sütçüler; ya süt banyosu yapacak hale geldiler veya nehirlere döküyorlar. 1 kilogram sütle 2 kilogram yem alınması lazım; bugün, 1 kilogram alınmıyor. Böyle bir ortamda, görülüyor ki, tarım ve bütün esnaf ve birlikler, Sayın Bahçeli'ye bağlı. Sayın Bahçeli, herhalde, çok susmaktan yoruldu, öyle gözüküyor ki, biraz istirahata çekilip dinlenmesi lazım, biraz dinlensin. (DYP sıralarından alkışlar) Sayın Bahçeli, siz, şöyle bir dinlenin, siz, şöyle bir dinlenin, millet biraz rahat etsin, tarım gözünü açsın, esnaf biraz rahat etsin; çünkü, hem Sanayi Bakanlığı hem de Tarım Bakanlığı size bağlı Sayın Bahçeli, size bağlı...

Af çıkardınız, dedik ki: "Şu affa bir de malî affı katın." Af çıkardınız, herkesi dışarı çıkardınız. Ciddî ölçüde suç unsuru arttı, bütün Türkiye'de arttı. O yetmedi, milletin önünde verdiğiniz söze, bırakın uymayı, affın 1 inci maddesiyle teröristbaşının infazını mümkün olmaktan çıkardınız; ama, şimdi, Sayın Bahçeli, size bağlı olan tarım kesimini ve esnafı cezaevlerine sokuyorsunuz, farkında mısınız?! (DYP sıralarından alkışlar) Neden sokuyorsunuz; haciz altında, Bağ-Kuru ödeyemiyor, faizi ödeyemiyor ve SSK'yı ödeyemiyor. Onun için, bugün, yapılması gerekli olan şey, yaptığınız şey değildir; yapılması gerekli olan şey bizim hazırladığımız şeydir. Faizleri topyekûn kaldıracaksınız, anaparayı taksitlendireceksiniz. Ancak, böyle, belki o da, işin içinden çıkabilirler.

Bakın, şimdi, Ziraat Bankasının faizleri... Size inanan yanıyor zaten, bu iktidara inandı mı yanıyor!.. (DYP sıralarından alkışlar) Yüzde 40 faizle giriyorlar, yüzde 105, eğer gecikirse, yüzde 138. Kime bu; nihaî ürününe yüzde 25 verdiğiniz çiftçiye, Ziraat Bankasının. Ama, bu yetişmiyor, aynı zamanda, tabiî, gübre konusunda da bizim verdiğimiz yüzde 50'lik sübvansiyonu, yüzde 10 bile değil bugünkü haliyle, geçen sene yüzde 55'ti

faiz -bunun üzerinden uygulanan- şimdi yüzde 130; geçen sene 108 milyon lira olan -örnek olarak nitrat 33'ü veriyorum- gübre fiyatı, bugün 529 milyon; yani, 5 katı!.. Onu da bulabiliyorlar mı; onu da bulamıyorlar. Peki ilaç nerede; ilaç da bulunmuyor. İlaç bulunmadığı için de üretim yüzde 20 daha düşecek; haberiniz var mı bundan?..

ALİ ILIKSOY (Gaziantep) - Hayır!..

TANSU ÇİLLER (Devamla) - Nasıl olsun?! Sizin zaten, imzaladığınız hiçbir şeyden haberiniz yok ki! (DYP sıralarından alkışlar)

Netice itibariyle, yüzde 20 daha düşecek...

Tarım Bakanlığı bir yaklaşımda daha bulunuyor, diyor ki: Her ilçede bir gübre, bir ilaç bayii olacakmış, onları da Tarım Bakanı tek tek belirleyecekmiş, onun dışında da hiç kimse, başka hiçbir yerden hiçbir şey almayacakmış!..

Sayın Bahçeli, sizin hükümetiniz ve özellikle siz, en son sosyalist hükümetin Başbakan Yardımcısı olduğunuzun farkında mısınız?! (DYP sıralarından alkışlar) Böyle bir kavram kaldı mı?! Böyle bir kavram kaldı mı?! Yani, tutacaksın "her ilçede bayileri teker teker ben tayin ediyorum başkasından alamazsınız" diyeceksin, ilaç için aynı şeyi yapacaksın; böyle bir kavram kaldı mı?! 1950'lerin Sovyetler Birliğinde miyiz zannediyorsunuz, neredeyiz zannediyorsunuz, bilmiyorum ki!.. (DYP sıralarından alkışlar)

Yoksulluk sınırı 233 milyon... Yoksulluk değil, zaten yüzde 90'ı yoksulluk sınırının altında; açlık sınırı. Bugün, çiftçi bunun altındadır, bunun hesabını soruyoruz.

Her gün bir zam -nihaî malda yüzde 25- ama, her gün zam... Bunu anlatmakla bitecek gibi değil; elektriğe zam, benzine zam, bir daha zam; yetmiyor, sabah zam yaptığınıza akşama bir daha zam; SEKA'ya zam, gaza zam... Aklınıza ne geliyorsa; yani, şunu bir okumaya kalksam... Burada sadece son üç ayın değil, son üç haftanın zamları var.

Şimdi geliyorum sizin gerçek aldatmacanıza; bu, son derece önemli: Buradaki bütün sıkıntıların sebebini çiftçi olarak gösterdiniz. Ben, şimdi, size, rakamlarıyla açıklıyorum: Çiftçi olarak gösterdiğiniz şey... Onbeş yıl içerisinde, ilacıyla, faiziyle, desteklemesiyle, toplam, ziraî kesimde çalışan, demokrasinin belkemiği olan çiftçiye verilen 33,6 milyar dolar; bunun içerisinde her şey var; ama, gelin görün ki, bunu çiftçiye yolluyorsunuz "bundan dolayı bu enflasyon, sıkıntı oluyor" diyorsunuz; işte, size, Coopers'in Davos'ta verdiği belge -devri iktidarınızda Sayın Bahçeli, hep geriye dönüyorsunuz ya- "bütün vergilerin yüzde 36'sı yolsuzluğa gitti" diyor. Bunun, ikibuçuk yıl içerisinde, 1999-2000'den bugünümüze kadarki yolsuzluk rakamı...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun efendim.

TANSU ÇİLLER (Devamla) - ... yolsuzluk rakamı 31,1 milyar dolar; yani, onbeş yılda 40 milyona verdiğiniz 33 milyar; sizin iki yılda yaptığınız yolsuzluğun bedeli 31 milyar dolar. Gelin bunun hesabını verin burada. (DYP sıralarından alkışlar)

O yetmiyor, bir etapta, bir yılda "10 milyar dolar alıyoruz" diye... İşte bugün, size buradan Bank For International Settlenments'in belgelerini açıklıyorum: 43 milyar dolar sadece bankaların dışarıdaki kredileri var; geldiniz, bir aşamada, bir etapta "10 milyar dolar borç alıyoruz" diye sevinerek, milletin önünde, bütün bu kredileri garanti altına aldınız -bunu ödeyemeyen kim olursa olsun, içi boşaltılmış bankalar veyahut da yolsuzluk yapan kim varsa- bunu da çiftçi ödeyecek. Eğer, siz, bir sebep arıyorsanız, bir suçlu arıyorsanız, ilk önce kendinize bakın. Sayın İktidarın ve hükümetin sadece yolsuzluk faturası, 31 milyar dolar vergilerden, 43 milyar dolar da onun üstüne, ayrıca, bankalara, dışarıdaki banka kredilerine verilen garanti. Efendim, suçlu, çiftçiymiş, suçlu, bütün muhalefetmiş!.. Nasıl oluyor bu?! Beş yıldır iktidardasınız; iki yıldır iki defa toslatıyorsunuz; millet size 350 milletvekili vermiş; her gün geliyoruz şu kürsüye, yanlış yapıyorsunuz, IMF'de şu olur diyoruz, burada bu olur diyoruz... Efendim, bütün zorlukların sebebi çiftçiymiş ve sıkıntıların sebebi de muhalefetmiş!.. Nasıl oluyor bu?! Böyle bir mantık olabilir mi?! Bir yıl içinde sadece 49 katrilyonluk açık, geçen sene, kamu kesiminde, bu, devri iktidarınızda. Bu, toplam millî gelirin yüzde 39,3'ü. Bizim dönemimizde yüzde 13-14 olduğu zaman ayağa kalkardık. Bir yıldaki kamu açığınız!.. 40 milyar dolar kamu bankalarındaki açığınız!.. Siz bunların hepsini yapacaksınız, sonra döneceksiniz, diyeceksiniz ki, eh bunun suçlusu demek ki muhalefet. Biz, 350 milletvekiliniz var, bir şey yaptınız da, gelip elinizi mi tuttuk sizin; niye doğru dürüst bir şeyler yapamadınız?! Laf mı yani?!

Ne yapılması lazım, bakın söylüyorum şimdi.

MEHMET EMREHAN HALICI (Konya) - Süre bitti Sayın Başkan.

TANSU ÇİLLER (Devamla) - Sayın Başkan, 30-40 milyon insanı ilgilendiren bir konuya 40 dakika ayıramazsak eğer, o zaman, milletin bu Meclisten hesap sorma nedeni vardır.

Şimdi, ben, burada, bir 5 dakikanızı daha rica ederek çözümlere geçmek istiyorum. (DSP ve MHP sıralarından gürültüler)

BAŞKAN - Sakin olun efendim; dinlemesini öğrenin! 1 dakika... (DYP sıralarından alkışlar)

Efendim, niçin böyle yaptığımı biraz sonra anlarsınız.

MEHMET EMREHAN HALICI (Konya) - Ama, bilelim de, ona göre...

BAŞKAN - Sayın Bakan da süreyi aşmak ister... Bırakın ben idare edeyim efendim. Allah Allah!..

MEHMET EMREHAN HALICI (Konya) - "Allah Allah" demeyin!..

BAŞKAN - Buyurun Sayın Çiller.

TANSU ÇİLLER (Devamla) - Şimdi, yapılması gerekli olan şey, aslında, haklı rekabettir. Haklı rekabet konusu son derece önemli. Bakın, bizim çiftçimize dünyada yapılanın aynısını yapın, yani, dünyada verilenin aynısını verin, bizim çiftçimiz silip götürür her şeyi.

Şimdi, diyorsunuz ki, biz, çiftçiye, artık, fiyat desteği vermeyeceğiz. Avrupa Birliğinde fiyat desteği bütün ürünlerde ne kadar veriliyor, yüzde 100'ün kaçı; yüzde 62'sine halen Avrupa Birliğinde fiyat desteği veriliyor.

NEVFEL ŞAHİN (Çanakkale) - Bundan haberleri yok.

TANSU ÇİLLER (Devamla) - 2 605 dolar kişi başına Avrupa Birliğinde üreticiye veriliyor; ABD'de 4 570 dolar. Ayrıca, bu sübvansiyonun 1999'dan 2003-2004 yılına kadar da artması gündemde. Yani, o IMF veya Avrupa Birliği, bize geliyor "şunu tasfiye edin, tütünü, pancarı" diyor ya, kendilerine bunu veriyor. Peki, size ne verdirtiyorlar, onu da söyleyeyim; size verdirtilen şey -son derece büyük bir ayıptır- verilmesi önerilen şey şu; deniliyor ki: Aşağı yukarı, 1 dönüm ile 20 dönüm arasındaki üreticiye 45 dolar vereceksiniz. 45 dolar... Bu da, aşağı yukarı, üreticilerin yüzde 36'sı. Yani, netice itibariyle, 1 kişiye 2 605 dolar verecek Avrupa Birliği, ABD 4 570 yüzde 90'ına da 100 doların altında verecek. Böyle bir şeye siz nasıl imza atarsanız?! Bu, tarımın tasfiyesidir. Sizin elinizle tarım tasfiye ettiriliyor; farkında mısınız bunun?! Bundan daha büyük bir ihanet olabilir mi acaba?! Sayın Bahçeli, gelin, şurada şu hesabı verin. (DYP sıralarından alkışlar) Bundan daha büyük bir ihanet olabilir mi?!

Şimdi, bütün bunlarla birlikte, Türkiye'nin gündemine ne getirdiğinizi de bilmiyorsunuz Ulusal Program diye. 1 katrilyon verecekleri açıklanıyor. Bu 1 katrilyonun içinde, bütün bu doğrudan destek var, hayvancılık var, bütün gübre desteği var; 1 katrilyonun içine bunların hepsi sığacak. Şimdi, önemli olan şey, bugün yapılması gerekli olan, açıkça şudur: Gelinecek, hemen, Türkiye'nin gündemine Avrupa Birliğindeki normları yeni baştan sokmak gerekecek. Tarımsal üretici birlikleri ve yine, Avrupa Birliğinde olduğu gibi, FEOGA denen Avrupa Birliği Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu kanunlarının aynısı... Yani, nedir; orada ne kadar sübvansiyon veriliyorsa, o kadar... Üreticiye üreteceği fiyatı vereceksiniz, üreticiye üreteceği fiyatı vereceksiniz; rekabeti de haklı rekabet yapacaksınız. Yani, bakın, benzin fiyatı, bugünkü fiyatlarla, 1 litresi Amerika'da 483 000 lira, bizde 862 000 lira; yani, 2 misli. Faizler 5-10 misli; oradaki doğrudan destekleme, bizimkinin belki 20 misli, 30 misli. Orada, bütün fiyat desteklemeleri devam ediyor, yüzde 62; bizde, tasfiye ediyorsunuz. Hayır... Yapılması gerekli olan şey, Avrupa Birliğinde ne yapılıyorsa, benim çiftçime ve üreticime de o verilecek ve haklı rekabet olacak; başka çaresi yok, başka çaresi yoktur. (DYP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Efendim, toparlar mısınız.

TANSU ÇİLLER (Devamla) - Tekrar ediyorum. Bugün gelinen noktada, artık, yapılacak tek şey kalmıştır. Bu hükümetin yapması gerekli olan şey, artık, tutup da, Yunanistan'ın himmetinde veyahut da Fransa'nın -daha dün Ermeni soykırımı çıkarmış Fransa'nın- himmetinde para aramak değildir. O parayı getirdiğiniz zaman da... 10 milyar doları getirdiniz, ne oldu, ne yararlandı ondan esnaf, ne aldı, çiftçi ne aldı o borçtan? Ama, o borcu, bundan 12 ay sonra, 14 ay sonra, bu millet ödeyecek yine. Dolayısıyla, 10 milyar dolar daha getirecekmişsiniz, ondan daha fazlası çıktı zaten, ondan daha fazlası çıktı zaten. Bugün, yapılması gerekli olan tek şey, açıktır: Doğru dürüst bir ekbütçe hazırlayın hiç olmazsa. Bu ekbütçede  de, öyle, büyüme eksi 2 falan demeyin, komik kaçar; bilmem, enflasyon yüzde 45 falan demeyin, en az yüzde 70'tir. Yüzde 45'i yüzde 55'e revize edecekmişsiniz. Bunların hepsi hayal, hepsi tutmayacak rakamlardır. Gerçekçi bir ekbütçe... Hani, hazırlamayız diye tutturduğunuz o ekbütçeyi şimdi hazırlıyorsunuz ya, o ekbütçeyi bari gerçekçi yapın ve arkasından tek yapacağınız şey Sayın Ecevit -sizin bu ülke sevginize hitap ediyorum- gelin, bu demokrasinin önünü açın, çekilin. (DYP sıralarından alkışlar) Bugün, toptan, sokaktaki herkese karşı... Herkes bunu söylüyor, 65 milyon insan bunu söylüyor ve demokrasinin önünü açtığınız zaman, bilesiniz ki, tarih önündeki yargı, sizin için çok daha hafifleyecektir. Bugün yapılması gerekli olan şey, bir seçim hükümetiyle, hemen Siyasî Partiler Yasasını ve hemen bir seçim yasasını ve seçim harcamaları konusundaki şeffaflaşmayı gündeme getirmek ve milletin huzuruna giderek, yeni bir program için güç almaktır. Buna ihtiyaç vardır ve bunun yolu üretimdir, yeniden üretimdir, yeniden büyük Türkiye'dir, yeniden kendine güvenen bir Türkiye'dir. Bunun için yapılması gerekli olan yol da, Mecliste, Meclisin sağduyusuyla bu meseleye el atarak, yeniden millet ile Meclisi buluşturmaktır, yeniden milletin Meclisi yapmaktır. Bilin ki, artık, millet, bu milletvekillerini kendi seçmek istiyor, artık, liderler sultasını istemiyor. Ne derseniz deyin, doğru deyin, yanlış deyin... (DYP sıralarından alkışlar; DSP ve MHP sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar[!])

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Sayın Çiller... Sayın Çiller...

TANSU ÇİLLER (Devamla) - Bu da, Türkiye'yi selamete çıkaracaktır. (DSP ve MHP sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar[!])

Gelin, tercih sistemini değiştirelim canım; gelin, tercih sistemini değiştirelim. Bakın, açık taahhüttür bu. Gelin, tercih sistemini... (DSP ve MHP sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar[!])

Sayın Ecevit, tercih sistemini istiyorlar, siz istemiyorsunuz. Onun için, bakın, buradaki şeylerin cevabını verme durumunda olun.

Saygılarımı sunuyorum. (DYP sıralarından ayakta alkışlar; DSP ve MHP sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar[!])

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Çiller.

Efendim, şimdi, söz sırası, Fazilet Partisi Grubu adına, Sıvas Milletvekili Sayın Musa Demirci'de.

Buyurun Sayın Demirci...

YASİN HATİBOĞLU (Çorum) - Sayın Başkan, Sayın Öztek Grubumuz adına görüş ifade edecekler efendim.

BAŞKAN - Öyle mi efendim? Bana böyle yazdırmışlardı da efendim, değişmiş.

YASİN HATİBOĞLU (Çorum) - Düzeltiyoruz efendim.

BAŞKAN - Peki.

Buyurun Sayın Öztek.

FP GRUBU ADINA LATİF ÖZTEK (Elazığ) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Doğru Yol Partisi Grubu adına grup başkanvekilleri tarafından verilen Başbakan Sayın Bülent Ecevit hakkında gensoru açılmasına ilişkin önerge üzerinde Fazilet Partisi Grubunun görüşlerini arz etmek üzere huzurlarınızda bulunuyorum. Sözlerime başlarken, şahsım ve Grubum adına hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Değerli milletvekilleri, bugün bir gensoru görüşmesi yapıyoruz. Bu gensoruyla, Yüce Meclisin değerli üyeleri, 57 nci hükümetin Sayın Başkanına ve üyelerine güven duyup duymadıklarını ortaya koyacaklar. Yapılacak konuşmalarda, güven duymayanların niçin güven duymadıklarını, güven duyanların da niçin güven duyduklarını belirtmeleri, açıklamaları gerekir.

Bundan önce yapılan gensoru görüşmeleri sırasında muhalefet partileri görüşlerini ortaya koydu; ama, hükümeti oluşturan üç parti grubundan hiçbirisi adına konuşma yapılmadı. Bunun anlamı şudur: Demokratik Sol Partili, Milliyetçi Hareket Partili ve Anavatan Partili milletvekilleri, bu hükümetin icraatlarının millet yararına olmadığını zımnen kabul etmektedirler, bu yüzden de konuşmamaktadırlar.

Evet, demokratik ülkelerde, eğer muhalefet hükümetin başarısız olduğunu söylüyorsa, bu konuda gensoru veriyorsa, iktidarı oluşturan partiler de, doğal olarak, hükümet icraatlarını öven konuşmalar yaparlar, kendi haklılıklarını ortaya koymaya çalışırlar. 57 nci hükümet de başlangıçta bunu yapıyordu; ama, milletimize dört ay içerisinde yaşattığı iki ekonomik krizden sonra, bunu yapmıyor. Ben diliyorum, bugün her üç parti grubunun sözcüleri de, bu kürsüye gelerek, yaptıkları icraatları anlatırlar. Evet, tarihe ışık tutacak Türkiye Büyük Millet Meclisi zabıtlarına geçmesi bakımından bu hususu çok önemli bulduğumu özellikle belirtmek istiyorum.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bu gensoru üzerinde görüşlerimizi açıklarken, önce, tarımımızın bir panoramasını çizmek; daha sonra da, 57 nci hükümetin uyguladığı politikalar sonucu, her geçen gün fakirleşen çiftçimizin, köylümüzün bazı sorunlarını dile getirmek istiyorum. Yapacağım açıklamalardan sonra, sizlerin, bu gensorunun açılmasına gerek olup olmadığını bir kez daha düşünerek karar vereceğinize de inanıyorum.

Evet, tarımın millî hâsıla içerisindeki payı oldukça yüksektir. Tarım sektörünün gayri safî millî hâsıla içerisindeki payı, 1980'lerde yüzde 25-26 düzeyinde iken, bu oran, yıllar itibariyle azalarak, yüzde 14'e düşmüştür; ama, sanayileşmiş ülkelerle mukayese edildiğinde, bu oran çok daha yüksektir. Zira, bu oran Almanya'da -evet, dikkatinizi çekiyorum- sadece binde 8'dir, yüzde 1 bile değildir; Yunanistan'da bile Türkiye'nin yarısı kadardır, yüzde 7,5'tir; Avrupa Birliğinde ise, yüzde 1,9'dur. Bu durum, Türkiye'de tarım sektörünün öneminin, gelişmiş ülkelere göre çok daha fazla olduğunu açıkça göstermektedir. Avrupa Birliği gayri safî millî hâsıla içerisinde yüzde 2'yi bile bulmayan tarım sektörünü ihmal etmiyorsa, Türkiye'nin de tarım sektörünü ihmal etmemesi gerekir.

Tarımda çalışan nüfusumuz fazladır. Bugün, 70 milyon olan nüfusumuzun yaklaşık yüzde 35'i, yani, 22-23 milyonu kırsal kesimde yaşamakta ve çiftçilikle uğraşmaktadır. Gelişmiş ülkelerde bu oran, yüzde 7-8 düzeyindedir; 374 milyonluk Avrupa Birliğinde ise, yüzde 5'tir; birçok ülkede, örneğin, Amerika Birleşik Devletlerinde ve İngiltere'de yüzde 2-3'tür. Ülkemizde sanayi geliştirilerek, fazla nüfus tarım sektöründen çekilip sanayi sektörüne aktarılmadığı sürece, tarım sektöründe beklenen gelişme kolaylıkla sağlanamaz, çiftçimiz içerisinde bulunduğu ekonomik sıkıntılardan kurtulamaz ve bilesiniz ki, bu tabloyla Türkiye'yi de Avrupa Birliğine almazlar.

Tarımda çalışanların geliri düşüktür. Türkiye'de kişi başına düşen millî gelir, 2000 yılında 2 800 ila 3 000 dolar düzeyindedir. Bu miktar, kırsal kesimde 1 200-1 300 dolara düşüyor. Son yaşadığımız ekonomik krizden sonra, bu değerler yüzde 40 oranında azalmıştır. Girmeye çalıştığımız Avrupa Birliği ülkelerinde kişi başına gayri safî millî hâsıla 24 000-25 000 dolardır; tarım sektöründe ise, 9 000-10 000 dolar düzeyindedir. Türkiye'de fert başına düşen millî geliri yükseltmek için, kırsal kesimde yaşayan ve nüfusumuzun yüzde 35'ini oluşturan bu kesimin gelir düzeyinin yükseltilmesi şarttır; ama, ne hazindir ki, 57 nci hükümet, 19 Şubat 2001'de başlayan ikinci ekonomik krizden sonra, hem kişi başına düşen millî gelirin hem de tarım kesiminde kişi başına düşen millî gelirin yüzde 40 azalmasına sebep olmuştur; yani, insanlarımız daha da fakirleşmiştir.

Türkiye'de arazi dağılımı oldukça ilginçtir. Türkiye, 77 796 000 hektarlık yüzölçümüne sahiptir. Bunun yaklaşık 28 milyon hektarı tarla ve bahçe arazisi, 24 milyon hektarı çayır-mera, 20 milyon hektarı orman, geri kalanı da su yüzeyleri ve işlenmeyen arazilerden ibarettir. Yıllar itibariyle tarla arazisinde bir artış olmuştur. 1950'lerde 16 milyon hektar olan tarla arazisi, 1960'ta 25 milyon hektara yükselmiş; bu artış daha sonraki yıllarda da devam etmiş ve 1988'de 27 milyon hektara ulaşmıştır. Zaman içerisinde tarla alanları artarken, çayır-mera alanları sürekli azalmıştır. Çayır ve mera alanlarının tahribi, tarım sektörünün ikinci kısmını oluşturan hayvancılığın gerilemesine neden olmuştur.

Tarım işletmelerinin sayısı fazladır ve gittikçe de artmaktadır. 1950 yılında Türkiye'de bitkisel üretim yapan 2,5 milyon tarım işletmesi varken, bu sayı yıllar geçtikçe artmış ve bugün 4 milyona yaklaşmıştır. Tarım işletmelerinin sayısı yaklaşık yüzde 50 artmıştır. 134 milyon hektar tarım alanı bulunan Avrupa Birliği ülkelerinin tamamında ise, 7 370 000 civarında işletme bulunmaktadır. Ülkemizdeki işletme sayısının fazla olması ve sayının gittikçe de artmasının nedeni, artan nüfusun sanayi sektörüne çekilememesi ve tarım sektöründe kalmasıdır.

Yine, sulanabilir tarım arazilerinin ancak yarısı sulanabilmektedir. Türkiye'de, teknik ve ekonomik koşullarda sulanabilir arazi miktarı yaklaşık 8,5 milyon hektardır. Halen, bunun yaklaşık 3,7 milyon hektarı sulanmaktadır. GAP Projesiyle 1,8 milyon hektar daha sulanabilecektir. Yani, ülkemizde, teknik ve ekonomik yönden sulanabilir arazinin büyük kısmından halen yararlanılamamaktadır. GAP Projesi tamamlandığında bile, yaklaşık 3 milyon hektar arazi su bekleyecektir.

Tarım işletmelerinin tarımsal faaliyetlere göre dağılımı: Ülkemizdeki 4 091 000 işletmeden, sadece hayvancılıkla iştigal edenlerin sayısı 148 000'dir; yani, sadece, yüzde 4 kadarı hayvancılıkla iştigal etmektedir; geri kalan yüzde 96'lık kısım ise bitkisel üretim ve bitkisel üretimle birlikte hayvancılık yapan işletmelerdir. Türkiye'de, bitkisel üretimden elde edilen gelir tüm tarımsal gelirin yüzde 70-75'ini, hayvancılıktan elde edilen gelir ise, tüm tarımsal gelirin yüzde 25-30'unu oluşturmaktadır. Tarımı gelişmiş Avrupa ülkelerinde ve Amerika Birleşik Devletlerinde ise, durum bunun tersidir ki, bu durum, Türkiye tarımının en büyük yapısal sorunlarından birisidir. Türkiye'de, tüm tarımsal gelirin içinde hayvancılıktan elde edilen gelirin, hiç değilse yüzde 50'ye yükseltilmesi gerekir.

Tarımsal işletmelerin ortalama alanı küçüktür ve araziler çok parçalıdır. İşletmelerin arazi varlıkları fazla değildir ve zaman içinde de, miras yoluyla bölünmeden dolayı, küçülmektedir. Örneğin, 1950'de 77 dönüm olan ortalama işletme büyüklüğü, 1991'de 53,5 dönüme düşmüştür; bu araziler de, çok defa, beş ya da altı parçadan ibarettir. Bu durum, modern tarım tekniklerinin uygulanmasını güçleştirmektedir. Avrupa Birliği ülkelerinde ortalama işletme büyüklüğü 174 dönüm, Amerika Birleşik Devletlerinde ise 1 800 dönümdür. Bu durum bile, çiftçimizin Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği çiftçileriyle uluslararası pazarlarda yarışmasının ne kadar güç olacağını göstermektedir. İşletmelerin sayısındaki artışı durdurmanın ve işletmelerin alanlarını küçültmeyi önlemenin yolu, kanaatimizce, artan nüfusun tarım sektöründen çekilerek, sanayi sektöründe istihdam edilmesidir.

Evet, işletmelerimizin en büyük sıkıntılarından birisi de, verimin düşük olmasıdır. Verim düşüklüğü, ülkemizde, tarımın en büyük sorunlarındandır. Gerek tarla ziraatında ve gerekse hayvancılıkta, verim, zaman içerisinde artmıştır; ancak, hâlâ, gelişmiş ülkelere göre oldukça düşüktür. Buğdayda dekara verim, 200 kilogramın biraz üzerindedir. Bu miktar, ileri ülkelerin dekara 400-500 kilogram olan verimleriyle kıyaslandığında, düşüktür. Hayvanlarda karkas ağırlığı 160-170 kilogramdır; ileri ülkelerde İse, bu oran, 250 kilogramın üzerindedir. Türkiye'de ineklerin ortalama süt verimi de bir laktasyonda 1 600-1 700 kilogram düzeyindedir. Bu verim değer de ileri ülkelerde 5 000-6 000 kilogramdan daha yüksektir.

Tarıma dayalı sanayi, yurt sathında yaygın olarak kurulamamıştır. Ülkemizin Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde özel sektör tarafından kurulmuş, çok sayıda et, süt, meyve ve sebze işleme tesisleri vardır. Bu tesisler başarıyla faaliyetlerini sürdürmektedirler; ancak, Doğu ve Güneydoğu ile Karadeniz Bölgeleri için aynı şeyleri söylemek mümkün değildir. 1970'li yıllarda, Türk tarımını geliştirme politikasının bir gereği olarak, kurulan Et ve Balık Kurumu tesisleri ile süt işleme tesisleri, 1990'lı yıllarda özelleştirme kapsamına alınmış ve peyderpey özelleştirilmiştir. doğu ve güneydoğu bölgelerimizdeki özelleştirilen tesisler, batı bölgelerimizde olduğu gibi, amacına uygun olarak çalıştırılamamış ve kapatılmıştır. Bu tesisler, tarımın geliştirilmesi için, stratejik önemi olan tesislerdir. Bu bölgeler için, bu tesislerin özelleştirilmesinin bir süre daha ertelenmesi uygun olurdu. Örneğin, Elazığ İlimizdeki Et ve Balık Kurumu tesisleri özelleştirildi; şu anda besicilerimiz büyük bir sıkıntı içerisindedir. Ellerindeki hayvanları Et ve Balık Kurumu tesislerine satabilmek için, Elazığlı besicilerin kurduğu kooperatiflerin yöneticileri, Ankara'ya gelerek, başta Sayın Tarım ve Köyişleri Bakanı olmak üzere tüm yetkililerle görüşmekte ve sorunlarının çözümüne destek olmalarını istemektedirler; ama, maalesef, 57 nci hükümet, diğer çiftçilerimiz gibi, Elazığlı çiftçilerimize de hiçbir destek vermemektedir.

Evet, Türk tarımı, 2000'li yıllara, bu temel sorunlarını çözemeden girmiştir. 57 nci hükümetin bu sorunları iki yıl içerisinde çözmesini hiç kimse beklemiyordu, biz de beklemiyorduk; ama, bu süre içerisinde, Türk çiftçisinin gelir düzeyini artırmak dahil, bazı sorunlar çözülebilirdi ya da en azından çözüm yoluna konabilirdi.

Hep söylenir "Türkiye bir tarım ülkesidir." Evet, istatistikî rakamlar incelendiğinde, ülkemizde tarımla uğraşanların sayısının fazla olduğu anlaşılmaktadır. Ülkemizde tarımla uğraşanların sayısı fazla olmasına rağmen, üretim özlenen düzeyde değildir. On onbeş yıl öncesine kadar dünyanın kendine yeterli yedi sekiz ülkesinden biri olan ve pek çok tarım ürünü ile mamul ve yarı mamul gıda maddelerini ihraç eden Türkiye gibi tarım ve hayvancılığa müsait bir ülke bugün sayılan malları ithal ediyorsa, bunun sebebini aramak ve çözümünü bulmak gerekir. Bunun sebebi, bize göre, o dönemdeki uygulanan hatalı politikalardır; yoksa, Türkiye'nin kaynakları kaybolmamıştır, yerindedir. Uygulanan politikaların yanlışlığı, hayvancılığı da, bitkisel ürünler yetiştiriciliğini de kârlı olmaktan çıkarmıştır.

Hayvancılığın gerilemesinde, son yıllarda, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde artan terör olayları da etkili olmuştur; ama, asıl sorun, uygulanan hatalı politikalardır.

Bütün bunların sonucu olarak, Türkiye'nin hayvan varlığı azalmış ve sonuçta, dışarıdan canlı hayvan ve et ithal etme mecburiyeti hâsıl olmuştur. Bakınız, 1982'de 83 milyon olan koyun, keçi, inek ve manda gibi etinden ve sütünden istifade ettiğimiz hayvanların toplam sayısı 1995'te 56 milyona düşmüştür. 54 üncü Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, bu konuda etkin önlemler alarak tarımdaki kötü gidişi durdurmuş ve gerek bitkisel üretimde ve gerekse hayvansal üretimde gelişme sürecini başlatmıştır. Daha sonra kurulan 55 inci hükümetin başlattığı yanlış politikalar 56 ncı hükümet döneminde de sürdürülmüştür; 57 nci hükümet de aynı hatalı politikaları sürdürmektedir.

Sayın Başbakana, Sayın Tarım Bakanımıza ve değerli bakanlarımıza, bu kürsüden yaptığım her konuşmada seslendim; bu politikanız Türk tarımını da, Türk çiftçisini de perişan edecektir, bu hatalı politikalarınızdan lütfen vazgeçiniz dedim; ama, Sayın Başbakanımız, bizim de, çiftçinin de bu feryadını duymadı; duyduysa da her olayda olduğu gibi, bu konuda da hiçbir tepki vermedi; IMF isteklerinin dışına da bir türlü çıkmadı.

Şunu unutmamamız gerekir: Ekonomik faaliyetlerin amacı, verilen emeğe karşılık en yüksek kârı sağlamaktır. Tarımda bunun temini için iki yol vardır: Birincisi, üretime iştirak eden girdi fiyatlarını düşük tutmak; ikincisi de, üretilen ürünlere yüksek taban fiyatı vermek. Her iki husus da üreticinin kontrolü dışında gerçekleşmektedir. Bunları, devletler, millî politikaları gereği, kontrol ederler. Amerika Birleşik Devletleri de, Avrupa Topluluğu ülkeleri de üreticilerini, yani, tarım sektörünü sübvanse etmektedirler. Bu yüzden, üretimlerinde kararlılık vardır. Bizim ülkemizde ise, onbeş yirmi yıldan beri, hükümetler, maalesef, belli bir politikayı izlemediklerinden, üretimimizde bir kararlılık bulunmamaktadır.

Amerika Birleşik Devletlerinde bir yılda tarıma yapılan sübvansiyon 15 milyar dolar, Japonya'da 25 milyar dolar ve Avrupa Birliği ülkelerinde 45 milyar ECU iken, Türkiye'de 2,7 milyar dolardır. Amerika Birleşik Devletleri bu 15 milyarlık sübvansiyonu 6,6 milyon insan için yapıyor. Avrupa Birliği de 45 milyar ECU'lük sübvansiyonu 18,5 milyon insan için yapıyor. Türkiye'de ise, 2,7 milyar dolarlık sübvansiyon 23 milyon insana yapılıyor. Yani, fert başına sadece 115 dolar... Amerika Birleşik Devletlerinde kişi başına yaklaşık 2 250 dolar, Avrupa Birliğinde ise kişi başına yaklaşık 2 450 ECU. İşte, Türk tarımının, Türk çiftçisinin içinde bulunduğu durum bu.

Tarım ürünlerinin taban fiyatları, ülke gerçeklerine göre tespit edilmelidir. Evet, tarım ürünlerinde, 54 üncü hükümetin yüzde 78 enflasyon şartlarında vermiş olduğu taban fiyatlar, çiftçimizin yüzünü güldürmüştür. 1996 yılı fiyatlarına göre, 1997 yılında, buğdaya yüzde 83,3, pamuğa yüzde 118,8, ayçiçeğine yüzde 85, çaya yüzde 100, şekerpancarına yüzde 150 oranında artış sağlanmıştır. Artan taban fiyatları çiftçimizi memnun etmiştir.

54 üncü hükümetin başlattığı çiftçimizin yararına olan ve tarımsal üretimin artmasını sağlayan tarım politikaları, ne yazık ki, 55 inci ve 56 ncı hükümetler döneminde, bir yandan IMF'nin isteklerini karşılamak, diğer taraftan da girmeye çalıştığımız Avrupa Birliğine uyum şartlarını yerine getirmek adına terk edilmiştir. 57 nci hükümet, 1999 yılında, 68,8 enflasyon şartlarında, buğday taban fiyatına yüzde 51 artış yapmıştır ki, bu oran enflasyonun yüzde 18 altındadır. Yani, çiftçimiz, 1999 yılında enflasyona ezdirilmiştir.

1999 yılında yapılan yanlışlıkların 2000 yılında tekrarlanmamasını diliyorduk; ama, ne yazık ki, 57 nci hükümet, 2000 yılında da, yüzde 39 enflasyon şartlarında, şekerpancarına, tütüne ve çaya IMF'nin istekleri doğrultusunda, enflasyonu düşürme adına, 1999 yılı taban fiyatlarına göre yüzde 25; buğdaya ise, 1999 yılı fiyatlarına göre yüzde 27,5 artış yapmıştır. Zeytinyağı, pamuk gibi tarım ürünlerine uygulanan primler de yetersizdir. Ödemeler de zamanında yapılmamaktadır. Yani, Türk çiftçisi 2000 yılında da enflasyona ezdirilmiştir. Hatta ve hatta, fiyatı buğday fiyatından daha yüksek olmuştur. Tüm ürünlerde olduğu gibi, açıklanan buğday taban fiyatlarının, IMF'nin istekleri doğrultusunda değil, ülke gerçekleri doğrultusunda belirlenmesini çok arzu ederdik; ama, ne yazık ki, bizim ve Türk köylüsünün bu arzusu gerçekleşmedi. 2000 yılında tarım ürünlerinin taban fiyatları üretimde kullanılan girdi fiyatları esas alınarak yapılmış olsaydı, çiftçiler mağdur olmazdı; ama, bu yapılmadı. Bakınız, 2000 yılı ürün bedelleri üzerinde konuştuğumuz için, 2001 yılı motorin, gübre, ilaç ve tohumluk fiyatlarını değil, 2000 yılı fiyatlarını esas alarak yaptığım hesaplamada, son bir yılda motorin fiyatları yüzde 100'den fazla, yani, yüzde 108; gübre fiyatları çeşitlere göre değişmek üzere, yüzde 71 ile yüzde 87 artmıştır ve yine, tohumluk ve ziraî mücadele ilaçlarında da yüzde 100 ile yüzde 150 arasında artış olmuştur; ama, buğdaydaki artış, yüzde 27,5'tir.

Bakınız, arkadaşlar, bu hükümetin hem 2000 hem de 2001 yılı için öngördüğü enflasyon oranını tutturamayacağını, tüm muhalefet milletvekilleri söylemişti. Değerleme emsalinde olduğu gibi, TÜFE'ye göre ortalama enflasyonu esas alarak taban fiyatlarda artış yapılması, üreticiyi memnun edecek uygulamadır. Bunu yapmıyorsanız, tasarlanan TÜFE'ye göre yapıyorsanız, üreticiyi mağdur edeceğinizi bilin.

57 nci hükümet, enflasyonu hedeflenen düzeye düşüremeyince, memur maaşlarında, 2000 yılı temmuz ayında yüzde 4,1, kasım ayında da yüzde 5,2'lik bir artış yaptı; Nisan 2001'de de yüzde 2,7'lik bir artış yapılacağı basında yazılmaktadır. Biz, gerçekçi olarak, hesaplandığını kabul etmiyoruz; ama, 57 nci hükümet, "2000 yılında yüzde 39 olan enflasyon farkını memurlara ödedik, 2001 yılında da ödeyeceğiz" diyor. 57 nci hükümet, memur maaşlarında olduğu gibi, enflasyon oranını esas alarak taban fiyatlarını belirliyorsa, ürettiği buğdayı Toprak Mahsulleri Ofisine satan çiftçiye de enflasyon farkı kadar ek ödeme yapmalıydı; adalet bunu gerektirirdi. Çiftçimizi enflasyona ezdirmemeliydi; ama, bu da yapılmadı, çiftçimiz enflasyona ezdirildi.

Unutmayınız; belirlenen taban fiyatları, müdahale fiyatlarıdır, piyasanın teşekkülünde doğrudan etkilidir. Hepiniz biliyorsunuz; tüccar, Toprak Mahsulleri Ofisinden daha düşük fiyata buğday almaktadır. Eğer, Toprak Mahsulleri Ofisinin verdiği fiyat düşük olursa, çiftçimiz ürününü tüccara satmaktadır.

BAŞKAN - Sayın Öztek, toparlar mısınız efendim.

LATİF ÖZTEK (Devamla)- Toprak Mahsulleri Ofisinin son altı yılda aldığı hububat miktarları, bunun en güzel kanıtıdır.

Bakınız, Toprak Mahsulleri Ofisi, 1995'te 166 000 ton, 1996'da 1 552 000 ton, 1997'de 5 940 000 ton, 1998'de 8 303 000 ton, 1999'da 5 493 000 ton, 2000'de de 3 539 000 ton hububat alımı yapmıştır. Demek ki, fiyat yüksek olunca, Toprak Mahsulleri Ofisinin almış olduğu hububat miktarı artıyor; fiyat düşürülünce, alınan hububat miktarı da azalıyor. 2000 yılında rantiyecilere 2,4 katrilyon ödeyen, batan bankaların 12 milyar dolarlık zararını üstlenen 57 nci hükümet, çiftçimizin, köylümüzün alınterinin karşılığını vermeyi de düşünmelidir; hiç değilse, 2001 yılında çiftçimizi mağdur etmemelidir.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Efendim, toparlarsanız minnettar kalırım.

LATİF ÖZTEK (Devamla)- Sayın Başkanım, tarım konusunda -siz de çiftçi olduğunuz için diyorum- biraz daha toleransı davranacağınızı umuyorum. Biraz önce konuşan sayın genel başkana da aynı toleransı tanıdınız. Bana da biraz daha tolerans tanırsanız eğer, zannediyorum, konu daha iyi ortaya konulmuş olacak.

2001 yılı bütçesinin ülke gerçeklerine uygun olarak hazırlanmadığını, bu faiz yüküne kamu maliyesinin dayanamayacağını belirtmiştik. 2001 yılında memura yapılacak maaş artışı, IMF'nin istekleri doğrultusunda yüzde 10 olarak öngörülmekteydi. Bu artışın memurumuzu perişan edeceğini söylüyorduk. Eğer, aynı düşünceyle taban fiyatları belirlenirse, çiftçilerimizin mağduriyetinin çok daha fazla olacağını da müteaddit defalar söylemiştik. İşte, şimdi görüyorsunuz... 19 Şubat 2001'de Millî Güvenlik Kurulu toplantısında Sayın Başbakanın, Sayın Cumhurbaşkanıyla başlattığı tartışma, ekonomik krize dönüştü. Kriz, 1,5 ayı aşkın bir süreden beri bir çözüme kavuşturulamadı. Şimdi, temel ekonomik büyüklükler gözden geçirilerek ekbütçe hazırlandı, Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşüldü. Bugüne kadar anamuhalefetin görüş ve önerilerini dikkate almayan 57 nci hükümet, devlet gemisini karaya oturttu, memuru, işçiyi, emekliyi, dul ve yetimi, esnafı, çiftçiyi ekonomik sıkıntıya soktu; çiftçi, köylü, çok perişan durumda. 57 nci hükümetin milletimize karşı vurdumduymaz tavırları memurları sokağa döktü, memurlar eylem yapıyor, işçiler sırada bekliyor. Emekli, dul ve yetimin feryadını hiç ama hiç kimse duymuyor. Bu ülkenin en sabırlı kesimi olan esnaf, son ekonomik krizden ve hükümetin baskılarından dolayı meydanlara döküldü. Esnaf, Başbakanlığa gidiyor, yazarkasasına ihtiyaç kalmadığını haykırıyor; esnaf ve sanatkârlar, iflas ediyor, işini kaybediyor, bunalıma giriyor.

Evet, güçlü yetiştirici birlikleri olmadığı için sesini duyuramayan, bu ülkenin kanaatkâr insanları, çiftçilerimiz ise, sıkıntılarını içlerine atıyorlar, birkaç mevziî eylem dışında eylem yapmıyorlar. Eğer hükümetin bu tavrı devam ederse, eminim, çiftçilerimiz de seslerini duyurmak için yollara dökülecekler, meydanlara çıkacaklar; işte asıl kriz de o zaman görülecek.

Sanayi ve ticaret odaları, aylardan beri ekonomik sıkıntıları dile getiriyor. Kısaca, paradan para kazanan rantiyeciler dışındaki tüm kesimler, içinde bulundukları ekonomik sıkıntılardan dolayı demokratik tepkilerini ortaya koyuyorlar ve 57 nci hükümetin şunu demesini bekliyorlar: Ey yüce milletimiz, 18 Nisan 1999 seçimlerinde bize karşı göstermiş olduğunuz güvene teşekkür ederiz; bize güvendiniz, oy verdiniz, bizi hükümet ettiniz; ama, ne yazık ki, bizim bilgimiz de, birikimimiz de yetersizmiş; size hakkınız olan mutluluğu getiren bir hükümet olarak hizmet edemedik, bundan sonra da edeceğimiz kanaatinde olmadığımız için sizlerden özür diliyoruz ve bu görevi, sizlere layık olduğunuz hizmeti yapacak hükümet oluşumuna imkân tanımak üzere bırakıyoruz.

Taban fiyatlarını hasattan önce değil, ekimden önce açıklamanız gerekirdi. Kışlık hububatta bunu yapmadınız, bari diğer ürünlerde yapınız ve taban fiyatları belirlerken, çiftçimizin son üç yıldaki mağduriyetini de giderecek, onun yüzünü güldürecek fiyat politikası izleyiniz.

IMF'nin önerileri doğrultusunda hareket ederseniz, tarımda sübvansiyonları kaldırırsanız, çiftçi tarlasını süremeyecek ve tohumunu ekemeyecektir. Bu yanlışlığın sonucu, üretim düşüklüğü olacaktır ve artan gıda açığını kapatmak için ithalat yapma mecburiyeti ortaya çıkacaktır. Bunun anlamı, Türk çiftçisine verilmeyen paraların başka ülkelerin çiftçisine verilmesidir. Büyük gıda stokları bulunan endüstrileşmiş ülkelerin istediği de budur zaten.

Sübvansiyonlar artırılmalıdır; ama, maalesef 2000 yılında hükümet imkânları bunu gerçekleştirmeye yetmedi. Gübredeki sübvansiyonlar, hepinizin bildiği gibi, 1997'de yüzde 50 idi. 55 inci hükümet döneminde maktu değerlere bağlandı. Gübredeki sübvansiyonun maktu değerlere bağlanması, aslında ustaca bir manevrayla gübredeki sübvansiyonun sembolik hale getirilmesi demekti. Bugün için ise çiftçinin en büyük sorunu, gübreyi bulamamaktır.

Kredi faizleri çok yüksektir, düşürülmelidir. 57 nci hükümet "55 inci hükümetin yüzde 70'lere çıkardığı faizleri yüzde 39-40'lara düşürdük" diye övünüyordu, ama, şimdi, faiz oranları, küçük ve orta boy işletmelerde tarımsal krediler için yüzde 120'ye, büyük işletmelerde yüzde 130'a yükselmiştir. Evet, tarım ürünlerine yüzde 25, yüzde 27,5 zam; ama, faiz oranlarını yüzde 35-40'tan yüzde 120, yüzde 130'lara yükseltme. Sorarım sizlere; bu şartlarda hangi çiftçi üretim yapabilir, aldığı borcu ödeyebilir? Ödeyemediği için, pek çok köylü, haciz tehdidiyle karşı karşıyadır.

Değerli arkadaşlarım, 57 nci hükümetin yaptığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisinden 350 milletvekilinin desteğiyle geçirdiği bütçe, ikinci ayını doldurmadan uygulanamaz hale geliyor.

BAŞKAN - Efendim, toparlar mısınız.

LATİF ÖZTEK (Devamla) - Toparlıyorum Sayın Başkanım.

BAŞKAN - 6 dakika eksüre verdim, bitti süreniz; toparlarsanız memnun olurum efendim.

LATİF ÖZTEK (Devamla) - Yıl sonu itibariyle yüzde 10 olarak öngördüğü TEFE üçüncü ayın sonunda yüzde 15,6 , yine yıl sonu itibariyle yüzde 12 olarak öngördüğü TÜFE yüzde 10,7 oluyorsa, ortalama 714 000 Türk Lirası olacak dediği Amerika Birleşik Devletleri Doları üçüncü ayın sonunda 1 200 000 Türk Lirası oluyorsa, kısaca hiçbir hedefi tutmuyorsa, millet ve muhalefet partileri bu hükümete güvenmiyorsa, siz, iktidarı oluşturan üç partinin milletvekilleri, siz nasıl güveneceksiniz?!

Evet, bilim adamları "gelecek hakkında bir konuda karar verirken, geçmişi okuyarak, hali müşahede ederek bilgi sahibi olunur ve istikbaldeki muhtemel gelişmeler değerlendirilerek karar verilir" diyorlar. Eleman istihdam edecek kuruluşlarda kişileri değerlendirirken, özgeçmişini isterler, oradan kişinin geçmişteki icraatlarını öğrenirler, halini bizzat incelerler, gelecekteki başarısını değerlendirmeye çalışırlar. Sizlere soruyorum; 1977-1978'de 11 milletvekili transferiyle...

BAŞKAN - Sayın Öztek, çok rica ederim; hepsini okumak mecburiyetinde değilsiniz efendim.

LATİF ÖZTEK (Devamla) - Bağlıyorum Sayın Başkanım.

BAŞKAN - Lütfen, son cümlenizi okuyun efendim.

LATİF ÖZTEK (Devamla) - Bağlıyorum efendim.

1977-1978'de 11 milletvekili transferiyle hükümet olan ve ülkeyi bu günkü gibi ekonomik sıkıntıya sokan, ele güne muhtaç hale getirdikten sonra hükümetten ayrılan, yani geçmişi başarısız olan Sayın Ecevit'in, beş altı ayı 56 ncı hükümette, yaklaşık iki yılı da 57 nci hükümette olmak üzere, son ikibuçuk yıllık Başbakanlığında başarılı ne gibi icraatını gördünüz ki, bundan sonra başarılı icraatı olacağını bekleyeceksiniz? Eğer bu beklentiniz yoksa, sizler de, milletimizi düşünerek, bu gensoruya "evet" oyu veriniz ve Sayın Başbakanımızı taşıdığı ağır yükten kurtarınız.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

LATİF ÖZTEK (Devamla) - Değerli DSP'liler, ortaklarınız yapmasa da, sizler Genel Başkanınıza bu iyiliği yapınız ve onu bu ağır yükten kurtarınız diyorum.

Gensorunun lehinde oy kullanacağımızı ifade ediyor, hepinize saygılar sunuyorum. (FP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederim.

Gruplar adına başka söz isteyen?.. Yok.

LATİF ÖZTEK (Elazığ) - Sayın Başkan, baştan söylediler konuşmayacaklarını zaten.

BAŞKAN - İstemiyorlar efendim; zorla konuşturmak yok, kürsü açık, hür kürsü; isteyen konuşur, isteyen konuşmaz.

Sayın Bakan, buyurun. (MHP, DSP ve ANAP sıralarından alkışlar)

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI HÜSNÜ YUSUF GÖKALP (Sıvas) - 57 nci hükümetin başkanı olarak Sayın Başbakan hakkında verilen gensoru önergesi nedeniyle, tarım sektörünün sorunlarının bir kere daha Yüce Mecliste tartışılmasından memnuniyet duymaktayım. Bu vesileyle, başta Sayın Başkan olmak üzere, siz değerli milletvekillerimizi, ekran başında bizleri izleyen tüm vatandaşlarımızı ve üreticilerimizi saygıyla selamlıyorum.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; üzülerek belirtmek istiyorum ki, yine, bugün, çiftçinin emeği üzerinden siyaset yapıldı, çiftçi adına yeni tek bir olumlu öneri getirilmedi ve burada konuşan değerli partilerimizin temsilcileri ve Sayın Genel Başkan, 30 dakikalık konuşması içerisinde birkaç dakikasını mazot ve bazı ürün fiyatlarının değerlendirilmesine ayırmasının haricinde, çiftçiyle ilgili bizim de istifade edeceğimiz olumlu bir teklif getirmediler. İleri sürdükleri rakamlar konusunda da biraz sonra açıklamada bulunacağım.

Değerli milletvekilleri, öncelikle, Sayın Bülent Ecevit başkanlığındaki hükümetimizin göreve başladığı günden beri, ülkemiz tarımının geliştirilmesi ve üreticilerimizin rekabet gücünün yükseltilmesi için yapmakta olduğumuz çalışmaları, bu kürsüden, ayrıca parti gruplarına yaptığım çeşitli ziyaretlerde ve değişik toplantılarda, sempozyumlarda, ülke genelinde yaptığım ziyaretlerde, üreticilere ve kamuoyuna açıklama fırsatı buldum.

57 nci cumhuriyet hükümeti olarak göreve başladığımızda önümüzde nasıl bir tarım sektörü bulduğumuzun değerlendirilmesinin burada tekrar yapılmasında yarar vardır; ancak, bu değerlendirmelerdeki amacım, tarım sektörünün bugün içinde bulunduğu sorunları gözardı etmekten ziyade, çok uzun yıllardır uygulanan politikaların, daha doğrusu, sayın konuşmacıların da belirttiği üzere, politikasızlığın, ülke tarımını nasıl darboğaza soktuğunun ifade edilmesidir.

Vaktimizin de kısıtlı olması nedeniyle, müsaadenizle, sorunları ve çözüm önerilerini maddeler halinde kısaca sıralamak istiyorum.

57 nci cumhuriyet hükümeti olarak göreve geldiğimizde, karşımızdaki manzara şudur: Tarım konusunda bugüne kadar genellikle, sayın konuşmacıların da bizzat cümlelerinde belirttikleri üzere, günübirlik politikalar ve kısa vadeli kararlar alınarak sorunların çözümüne gidilmiş; ancak, sektörün temelindeki yapısal sorunları çözecek köklü tedbirler geliştirilmemiş ve yasalar yürürlüğe konulmamıştır. Uygulanan bu politikalar ve alınan kararlar, sektör ve millî ekonomi için önemli olumsuzluklar yaratmış, tarımsal üretim yapısında dengesizlikler meydana getirmiştir. Üretim, iç ve dış pazar taleplerine göre değil, siyasî kararlar paralelinde yönlendirilmiş; kamu kaynakları dengeli ve etkili kullanılmamış ve âdeta israf edilmiştir.

Aradan geçen zaman içerisinde, doğal olarak diğer sektörlerin gelişmesine de bağlı olarak, tarım sektörünün önemi gereği şekilde algılanamamış, uzun yıllar diğer sektörler karşısında zayıflamış, özel sektör yatırımları ise tarım alanına teşvik edilmemiştir.

Eşgüdümsüz ve çok sayıda farklı kurumlar tarafından oluşturulmaya ve yürütülmeye çalışılan tarım politikaları, tarıma verilen destek ve teşvikleri verimli kılmadığı gibi, önemli kamu açıklarına da neden olmuştur. Uygulanan destekleme politikalarıyla ayrılan destekler, hedef çiftçiye, üreticiye ve tarım sanayiine ulaşmamış, ancak bazı yandaşlara hortumlattırılmıştır.

Tarımsal üretim politikalarına, özellikle destekleme politikalarına güncel bakılarak, popülist ve günü kurtarma politikaları hâkim olmuş; Türk üreticisi, dünya ve iç pazar sinyallerine göre yönlendirilmemiş, bu ise, çiftçinin uzun vadeli olarak önünü görmesini engellemiştir.

Coğrafî bölgeler ve ürün bazında üretim yönlendirilememiştir; dolayısıyla, bazı tarımsal ürünlerde talep fazlası, yani stoka üretim yapılırken, bazı tarımsal ürünlerde ise, ülkemiz talep açığıyla karşı karşıya kalmıştır. Tütün, çay, şekerpancarı ve fındık gibi bazı tarımsal ürünlerde talep fazlası üretimin yapılıyor olması, katrilyonlarca liralara varan ölçüde görev zararına neden olurken, başta ayçiçeği, soya fasulyesi gibi yağlı tohumlar olmak üzere, mısır ve diğer yem bitkilerinde önemli ölçüde döviz ödenerek yurtiçi talep karşılanmıştır. Bugün, yem fabrikalarının işlediği tüm mısır ve soya fasulyesi, Güney Amerika'dan ve Kuzey Amerika'dan ithal edilmektedir. Bu üretim yapısı içerisinde öyle bir ekim planlaması yapılmıştır ki, mevcut hayvan varlığımızın ihtiyacı olan 50 milyon ton kaba yemin ancak 25 milyon tonu üretilmekte, 25 milyon ton kaba yem açığı bulunmaktadır.

Tarımın alt sektörlerinde sektör hedefleri belirlenmemiş, hayvancılık sektörü gözardı edilmiş ve 57 nci cumhuriyet hükümeti geldiğindeki bütçe görüşmeleri sırasında, değerli bir partimizin sözcüsü "tarım bitmiştir, tarımın içi boşaltılmıştır, hayvancılık ölmüştür, ameliyat masasına yatırılmıştır, devrettiğimiz tarımın manzarası budur" diye, bizzat bu kürsüden, milletin gözünün içerisine baka baka söylemiştir.

1990 yılında, tarımsal üretim değeri içerisinde hayvansal üretimin payı, değerli konuşmacının da belirttiği gibi, yüzde 35 iken, 1999'da uygulanan politikalarla yüzde 22'ye düşürülmüş ve özellikle 1991-1995 yılları arasında yapılan hayvan ithalatındaki yanlışlıklar ve izlenen yanlış ithalat ve hayvancılık politikaları, bu sonuca gelmemize neden olmuştur.

Ülke hayvancılığını olumsuz yönde etkileyen bir diğer önemli husus ise, canlı hayvan, hayvansal ve diğer gıda ürünlerinin, uzun süredir, kaçak olarak yurda sokulmasıdır. İki hafta önce sayın savcının açıkladığı kaçak hayvan ve kaçak etten dolayı yıllarca bu ülkeye yüklenen zarar 7 milyar dolardır; bugünkü değerlerle 9 katrilyondur. Bunların tarihi ise, 1989'dan, 57 nci cumhuriyet hükümetine kadar olan dönemlerde seyretmiştir.

57 nci cumhuriyet hükümeti göreve geldiğinde, 52 çeşit tarım ürünü "sınır ticareti" adı altında bu ülkeye giriyordu ve Türk üreticisinin ürettiği ürünler pazarlanamıyordu. 57 nci cumhuriyet hükümeti, geçmiş iktidarların başlattığı -ama, iyi niyetle başlatılan- sonra da maalesef soygun ticaretine dönüştürdükleri sınır ticaretini yasaklayarak, Türk üreticisinin ürününün pazarlanmasını sağlamıştır.

Tarım üreticilerinin, istenilen anlamda, kooperatif veya birlik şeklinde örgütlenmesi sağlanamamış; yine Sayın Genel Başkanın belirttiği gibi, üretici birlikleri oluşturulamamış; ancak, Üretici Birlikleri Yasa Tasarısı, tarafımızdan hazırlanarak, Başbakanlığımıza, bizim 57 nci cumhuriyet hükümetimiz zamanında arz edilmiştir.

Kooperatif ve birlikler şeklinde örgütlenemeyen çiftçiler, kendi yetiştirdikleri ürünlerini değerlendirememiş; üretim politikalarına karar vermeleri ve uygulanacak politikalarda söz sahibi olmalarını sağlayacak güçlü bir lobi oluşturmaları engellenmiştir.

Politikaların doğru ve zamanında elde edilen veriler üzerine oturtulması, o politikaların başarıya ulaşmasının ilk şartlarındandır. Halbuki, uzun süredir, Türkiye'de, çiftçi kayıt sistemi ve tarımsal veri tabanı oluşturulmamıştır.

Süt Endüstrisi Kurumu, Et ve Balık Kurumu gibi müdahale alımı yapması gereken kurumlar -ki, Avrupa Birliğinde de bu şekildeki kurumlar mevcuttur- Türkiye Ziraî Donatım Kurumu, Yem Sanayii gibi, çiftçiye girdi tedarik eden kuruluşlar, uzun sürelerden önce özelleştirilmiş; ama, bunların da yerini alacak kurumlar ve oluşumlar, ne yazık ki geliştirilmemiştir.

Tarımsal yapı, miras hukukundan da kaynaklanan nedenlerle giderek bozulmuş ve işletmeler parçalanarak küçülmüş, bu küçük ve parçalı işletmelerde çiftçinin kârlı üretim yapması imkânsızlaşmış ve dış pazarlarda rekabet edebilecek kalite ve maliyette üretim yapılamaz hale gelmiştir.

Toprak Mahsulleri Ofisinde yıllarca uygulanan günübirlik politikalardan dolayı, 57 nci cumhuriyet hükümetinin göreve geldiği iki ay sonrasındaki borcu yaklaşık 1 katrilyon liradır, aylık ödediği faiz ise 9 trilyon liradır.

Toprağın korunmasına ve geliştirilmesine ilişkin Anayasanın 44 üncü maddesinde açık hüküm bulunmasına rağmen topraklarımız korunamamış ve 1998 yılı sonu itibariyle 1,5 milyon hektar alan tarım dışına çıkarılmıştır.

Türkiye'de, uzun süredir, suyun rantabl kullanımıyla ilgili herhangi bir koordinasyon sağlanmamış, bir su konseyi oluşturulmamıştır.

Uzun yıllardır arazi kullanım planları olmadığı için, en verimli tarım topraklarının hangi iktidarlar zamanında tarım dışına açıldığının millet de şahididir, çiftçi de şahididir.

Başta tarım kanunu, tarım ürünleri sigortası yasası, arazi kullanımı ve toprak koruma kanunu ancak 57 nci cumhuriyet hükümeti zamanında gündeme getirilmiş ve hazırlıklar yapılarak Başbakanlığımıza arz edilmiştir.

Bu çerçevede, 57 nci hükümet olarak yeni yüzyıldaki hedefimiz, tarım sektöründeki bu sorunları ortadan kaldırarak, ülke tarımını gelişmiş ülkelerin tarımı düzeyine çıkarmak ve rekabetçi kılmaktır. Bu hedefe de ulaşırken, öncelikle verimlilik, sürdürülebilirlik, katılımcılık, örgütlülük ve saydamlık, temel ilkelerimizdir.

Bu gerçeklerden hareketle, dünya konjonktüründeki gelişmeler de dikkate alınarak, bilgili, kararlı, şevkle ve günübirlikçi yaklaşımları bir kenara bırakarak, ülkemizde tüm kesimler tarafından yıllarca dile getirilen, ancak şimdiye kadar başlatılamayan uzun vadeli ve kalıcı politikalar oluşturmak ve sorunları giderecek gerekli yasal düzenlemeleri de kapsayan tarımda yeniden yapılanma ve reform programı, 57 nci cumhuriyet hükümeti zamanında gündeme getirilmiştir.

Değerli milletvekilleri, bunları, kısaca, başlıklar halinde vermek istiyorum:

Çiftçi kayıt sistemi ve tarımsal veri tabanı,

Tarımsal ürün planlaması,

Tarımsal ürünlerin pazarı ve pazarlama organizasyonlarının oluşturulması,

Tarım arazilerinin parçalanmasının önlenmesi,

Tarım ürünlerinin sigortalanması,

Tarım topraklarının korunması,

Bakanlıkça yürütülen hizmetlerin, çiftçi birlikleri, şirketler ve diğer özel ve tüzelkişiliğe sahip kuruluşlarca yürütülmesinin sağlanması,

Tarım - sanayi entegrasyonunun oluşması ve sanayiin Anadolu'ya yaygınlaştırılması,

Özellikle Sayın Genel Başkanın da belirttiği gibi -ama, Türkçe açılımında bazı eksiklikleri tespit ettiğim üzere- Tarımda Destekleme ve Yönlendirme Kurulunun oluşturulması,

Bizim zamanımızda gündeme getirilmiştir.

Tarımsal üretim içerisinde hayvansal üretimin payının yüzde 20'lerden yüzde 70'lere çıkarılması hedefimizdir.

Bu saydığım 10'dan fazla maddenin, geçmiş yıllarda, hangisi üzerinde hangi çalışma yapılmıştır, hangi tarım politikası oluşturulmuştur; onu, ben, bu Yüce Meclisin kürsüsünden, sayın konuşmacılardan ve sözcülerden işitmek isterdim.

Ortaya konulan bu sorunların çözülmesi, çiftçilerimize, dolayısıyla ülkemize, hak ettiği gelir ve refah düzeyini sağlamak ve belirlenen bu hedeflere ulaşmak için başlatılan reform çalışmaları çerçevesinde neler yaptık ve hangi çalışmaları da acilen çözme durumundayız; onu da başlıklar halinde vermek istiyorum:

57 nci cumhuriyet hükümetinde, görevde bulunduğum yirmiiki aylık süre içerisinde 4 adet yasa çıkmıştır -tarımla ilgili olanları söylüyorum- 26 adet Bakanlar Kurulu kararı, 48 adet tebliğ, 36 adet yönetmelik yayımlanmış; bir bu kadar mevzuat düzenlemesinin ise, bir kısmı Başbakanlığa sunulmuş, bir kısmı da sunulma aşamasındadır.

Tarımda Yeniden Yapılandırma ve Destekleme Kurulu oluşturulmuştur. 57 nci cumhuriyet hükümeti, tarımdaki dağınıklığı, tarımdaki çokbaşlılığı, bu kurulla, bir organizasyon altına almaya çalışmaktadır.

Hayvancılığın Desteklenmesi Kararnamesi, ilk defa, 57 nci cumhuriyet hükümeti zamanında çıkmıştır. Şimdiye kadar, yetersiz de olsa, bazı destekler bitkisel ürünlere verilirken, hayvancılığın temel girdisi olan ve masrafların, tavukçulukta yüzde 80'i, sığır ve koyunculukta yüzde 70'i olan kaba yem konusunda, geçmiş iktidarlar döneminde, elli yıl zarfında hiçbir teşvik getirilmemiştir. Bugün, kaba yem eken çiftçinin masraflarının yüzde 25'i, karşılıksız olarak verilmektedir.

Yine, ilk defa, besiye alınan hayvanlar için parasal destek verilmektedir; bunlar kredi değildir, bunlar, çiftçiye karşılıksız yardımdır.

Yine, içinde bulunduğumuz bu ekonomik sıkıntılara rağmen, hem 1999 yılında hem de 2000 yılında tabiî afetlerden zarar gören çiftçilerin kredi borçlarının, faizleri dondurularak ertelenmesi kararnamesi çıkarılmıştır.

Yine, mahsup kararnamesi çıkarılarak, 1999 yılında, çiftçilerin, tarım satış kooperatifi birliklerinden, Toprak Mahsulleri Ofisinden olan alacakları, borçlarına sayılmıştır.

Yine, bu sene, kuraklıktan dolayı, hayvancılık kredi borçları ertelenmiştir.

Çiftçi kayıt sistemi ve doğrudan gelir desteği... Sayın Genel Başkanın da üzerinde durduğu doğrudan gelir desteği sistemi, ilk defa 57 nci cumhuriyet hükümeti zamanında gündeme getirilmiştir.

Yine, 57 nci cumhuriyet hükümeti ve onun bakanları ve onun Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olarak, Sayın Genel Başkanın da belirttiği gibi, Avrupa Birliğindeki ortak tarım politikalarının destekleme şeklinin aynısının Türkiye'de çiftçiye uygulanması, Başbakanlığımıza, Bakanlar Kurulumuza arz edilmiştir.

İnanıyorum ki, bu ekonomik sıkınıtları, çiftçisiyle, köylüsüyle, esnafıyla, sanayicisiyle, hükümetiyle ve Meclisiyle, hep birlikte, Türk Milleti aşacak ve şimdiye kadar sizlerin dışarıdan ithal edilen hayvanlara verdiğiniz, dışarıdan ithal edilen ete verdiğiniz, kaçakçıları desteklediğiniz paralar ise Türk çiftçisine verilecektir. (MHP ve DSP sıralarından alkışlar; DYP sıralarından gürültüler)

BAŞKAN - Efendim, karşılıklı konuşmayın.

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI HÜSNÜ YUSUF GÖKALP (Devamla) - Şunu her zaman söyledim ve söylemeye devam ediyorum: Bugün de, burada, çiftçinin alınteri üzerinde siyaset yapıldı; çünkü, dakika tuttum, 30 dakikalık konuşmanın 3 dakikası çiftçi meselesiyle ilgilidir, 27 dakikası sataşmayla ilgilidir; ama, şunu söylüyorum: Tarıma verilen destek...

RAMAZAN GÜL (Isparta) - O zaman niye yürüyor bu adamlar, keyfinden mi yürüyor?!

HASAN EKİNCİ (Artvin) - Aydan mı geldin sen, aydan mı geldin?!

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI HÜSNÜ YUSUF GÖKALP (Devamla) - Siz bilmezsiniz; tarımı bilmezsiniz, şekerpancarını bilmezsiniz, şekerkamışını bilmezsiniz... (MHP sıralarından alkışlar) Bir ara, dokuzuncu Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığındaki bir hükümette, ekonomiden sorumlu olan bir Devlet Bakanı "şekerkamışı nasıl üretiyoruz, şekerkamışındaki şeker oranı nedir, ne kadar şeker elde edeceğiz, bu köylünün şekerkamışını nasıl destekleyeceğiz" dediğinde, o zamanın Başbakanı, dokuzuncu Sayın Cumhurbaşkanımız şunu söylemişti: "Kızım, Türkiye'de şekerkamışı yok ki, şekerkamışından şeker elde edelim." (MHP sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar) İşte bu politikalar, şekerpancarı üreticisini bu duruma getirdi. Şekerpancarıyla da ilgili rakamları vereceğim şimdi.

Tarıma verilen destek, soframızdaki gıdamıza, yediğimiz ekmeğe, içtiğimiz süte verilen destektir; yani, tarım, 30 milyon insanın, 40 milyon insanın meselesi değildir; tarım, 70 milyon Türk Milletinin meselesidir. (MHP sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar) Onun için, tarımdaki projeleri geliştiriyoruz.

Daha önce de çeşitli konuşmalarımda ifade ettiğim gibi, amacımız, tarım sektörüne verilen desteklerin azaltılması veya tamamen ortadan kaldırılması değildir. Amacımız, hepimizin şikâyet etmiş olduğu gibi, tarıma verilen desteklerin çiftçiye ulaşamaması sorununa çözüm getirerek, destekleme sistemlerinin belirli bir periyoda bağlı olarak değiştirilmesi ve adaletli bir destekleme sisteminin devreye sokulmasıdır.

Alternatif ürün projesi geliştirilmiştir; ilk defa 57 nci cumhuriyet hükümeti tarafından geliştirilmiştir ve uygulamaya da konuluyor. 57 nci cumhuriyet hükümeti göreve geldiğinde, Haziran 1999'da, tahrip edilen mera alanı miktarı -yıllara göre de veririm- 44 milyon hektardan 1,2 milyon hektara indi. Siz, burada, bazı değerli şahsiyetlerin isimlerini vererek siyaset yaptınız, şov yaptınız. 44 milyon hektar mera alanını 11 milyon hektar mera alanına indiren kimdir; siz, bunu bana söyleyin! (MHP sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar) En büyük ihanet bu değil midir?! Türk Milletine yapılan en büyük ihanet budur.

MEHMET SADRİ YILDIRIM (Eskişehir) - Sayın Bakan, çiftçi mi koydunuz ortada, pancarcı mı koydunuz?! (MHP sıralarından gürültüler)

BAŞKAN - Sayın Sadri Yıldırım, lütfen efendim... Lütfen efendim...

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI HÜSNÜ YUSUF GÖKALP (Devamla) - Şimdi, o ihanetlerin de rakamlarını burada vereceğim, arpalıkları da burada söyleyeceğim.

Tarım satış kooperatifleri birlikleri, hiçbir zaman, bir partinin arpalığı olmamıştır ve tarım satış kooperatifleri birlikleri çiftçinin malı olsun, çiftçi konuşsun, bağımsız yönetilsin, çiftçinin malı alınsın satılsın diye, 57 nci cumhuriyet hükümeti geldiğinde, Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Yasasını çıkarmıştır. Demek ki, tarım satış kooperatifleri birlikleri geçmiş iktidarlar döneminde sizler tarafından paylaşılmıştı. Atımız yok ki, arpamız olsun! Arpa da sizin olsun! (MHP sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar)

RAMAZAN GÜL (Isparta) - Memlekette gübre yok.

BAŞKAN - Sayın Gül, karşılıklı konuşmayın lütfen...

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI HÜSNÜ YUSUF GÖKALP (Devamla) - Atımız yok ki arpamız olsun! Arpalığa da ihtiyacımız yoktur bizim!

HACI FİLİZ (Kırıkkale) - Neye ihtiyacınız var sizin?!

BAŞKAN - Lütfen efendim...

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI HÜSNÜ YUSUF GÖKALP (Devamla) - Ama, biz köylüyüz, biz köyde oturuyoruz, biz köylünün meselesini biliyoruz...

HASAN EKİNCİ (Artvin) - Vay köylünün haline!

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI HÜSNÜ YUSUF GÖKALP (Devamla) - Biz, yalıda oturarak, burada köylünün alınteriyle de siyaset yapmıyoruz! (MHP sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar; DSP sıralarından alkışlar)

57 nci cumhuriyet hükümeti döneminde prim ödemesi; ayçiçeği, kolza, yağlı tohumlar, pamuk ve zeytinyağına prim getirilmiştir. Bunların da rakamlarını vereceğim...

RAMAZAN GÜL (Isparta) - Hacizlerden bahset, hacizlerden!

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI HÜSNÜ YUSUF GÖKALP (Devamla) - Canlı hayvan ve et ithalatı, özellikle lop et ithalatı sizin zamanınızda başlamıştır. Lop et ithalatı yaptınız ve askerimize de, ithal ettiğiniz ve o ithal arasında da kaçak giren etleri yedirdiniz; ama, 1999'dan bu tarafa, göreve geldiğimizden bu tarafa -daha birkaç sene önce de durdurulmuştu- Türkiye'ye canlı hayvan ve et ithalatı yapılmamaktadır. Rakamı tekrar veriyorum: Yılda 500 000 kaçak hayvan, kim tarafından, hangi hükümetler tarafından bu ülkeye sokuluyordu? 7 milyon koyun, kim tarafından bu ülkeye sokuluyordu? PKK, buradan 30 trilyon geliri, kimin zamanında sağlıyordu? Bunları, Türk çiftçisi, Türk besicisi sizlere soruyor ve ben de onlar adına soruyorum. (MHP sıralarından alkışlar)

Çiftçi borçlarının ertelenmesi konusunda; onbeş aydır bu konu üzerinde görüşüyoruz. Başta Sayın Başbakanımıza teşekkür ediyorum...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Bir dakika efendim... Sayın Bakanım, müsaade eder misiniz...

Buyurun.

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI HÜSNÜ YUSUF GÖKALP (Devamla) - Başta Sayın Başbakanımıza, Sayın Başbakan Yardımcılarımıza ve kabinenin tüm üyelerine teşekkür ediyorum. Çiftçinin borçları -1990'ın, 1992'nin, 1994'ün, 1995'in borçları- zamanında verdiğiniz, ama çiftçinin eline çoğu ulaşmayan, 5,5 trilyon olarak verilip de, şimdi katrilyonlarca görev zararı olarak Ziraat Bankasına yük getiren bu borçların da faizlerinin dondurularak 3 yıla ertelenmesi ve taksitlerle ödenmesi konusunda götürdüğümüz projeyi, başta Sayın Başbakanımız ve Başbakan Yardımcılarımız, Milliyetçi Hareket Partisinin Genel Başkanı Devlet Bahçeli "Tarım Bakanının getirdiği proje doğrudur" diye bizzat hükümette Sayın Başbakanımızla da istişare ederek, bunun kararı alınmıştır; ancak, bunun kaynağının bulunması gereklidir. Bu projeye inanılmıştır ve bunun da kaynağı bulunacaktır. Esnaflarımıza getirdiğimiz kolaylığı yakında çiftçilerimize de inşallah getireceğiz. (MHP sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar; DSP sıralarından alkışlar)

H. UFUK SÖYLEMEZ (İzmir) - Esnafa ne kolaylık getirdiniz allahaşkına?!

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI HÜSNÜ YUSUF GÖKALP (Devamla) - İhracat desteği... Dünya Ticaret Örgütüyle ve 1995'teki gümrük birliğiyle yanlış attığınız imzaların sorumluluklarını da 57 nci hükümet düzeltmeye çalışıyor. (MHP ve DSP sıralarından alkışlar)

FETHULLAH ERBAŞ (Van) - Bravo Sayın Bakan (!)

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI HÜSNÜ YUSUF GÖKALP (Devamla) - Başta sebze, meyve, reçel, zeytinyağı, bal, yumurta, bisküvi ve makarna olmak üzere -arkadaşlarımız biliyorlar- ihracat teşvikleri ödeniyor. Avrupa Birliğine uyum çalışmaları, hükümetimizce ve Bakanlığımızca titiz bir şekilde yapılıyor.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bu düşünce ve projelerimiz midir ülke tarımını geriye götürecek politikalar; yoksa, bugün içinde bulunduğumuz ülkesel ekonomik sorunların ülke tarımına yansıması mıdır?! Bunun bu bilgiler ışığı altında tekrar değerlendirilmesini Yüce Heyetinize arz ediyorum; ancak, gensoru verenler, şu kürsüde, bir mazot ile ürün paritesinden başka hiçbir teklif, hiçbir tenkit de getirmediler.

NECMİ HOŞVER (Bolu) - Herkes anlayamaz tabiî... Herkes anlasa...

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI HÜSNÜ YUSUF GÖKALP (Devamla) - Onlara da, bu politikaların doğruluğu ve yanlışlığı konusunda bir daha düşünmelerini arz ediyorum.

Bizim felsefemiz, Türk çiftçisinin rekabetçi bir yapıya kavuşturulmasıdır.

Müsaade ederseniz, şimdi de, bazı tarım ürünlerinin üretimi, geçmiş yıllardaki alımları, fiyatları, hele hele gübre için de verilen bir fiyat hakkında rakamları vermek istiyorum.

Değerli Başkan, sayın milletvekilleri; en fazla, buğday üzerinde duruldu. Şimdi, buğday için, müsaade ederseniz, birkaç rakamı burada vermek istiyorum. Lütfen, bunun siyaseti yapılırken doğru yapılsın.

1989 yılında, Toprak Mahsulleri Ofisinin aldığı buğday 846 000 ton, 1992 yılında 3 milyon ton, 1994 yılında -iyi dinleyin- 2 milyon ton, 1995 yılında kimlerin hükümette ve koalisyonda olduğunu bütün milletvekilleri de biliyor, televizyonları başında bizi izleyenler de biliyor. 1995 yılında aldığınız buğday, yalnız ve yalnız 220 000 ton.

ALİ RIZA GÖNÜL (Aydın) - Demek ki memnunmuş vatandaş fiyattan Sayın Bakan. Tüccar almış tüccar...

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI HÜSNÜ YUSUF GÖKALP (Devamla) - Onu söyleyeceğim şimdi.

Bakınız, 1996 yılında aldığınız buğday 1 milyon ton, 1998 yılında 8 milyon tona çıkmış; 1999 yılında 5,5 milyon ton, 2000 yılında da 3,5 milyon ton ürün alındı.

Şimdi, bakınız, müsaade ederseniz, fiyatlar konuşulduğu için fiyatları açıklıyorum:

FETHULLAH ERBAŞ (Van) - 1997 yılını atladın Sayın Bakan.

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI HÜSNÜ YUSUF GÖKALP (Devamla) - 1997 yılını da söyledim.

Değerli milletvekilleri, dünya FOB fiyatlarına göre, dolar bazında tona verilen fiyatları açıklıyorum: 1991 yılında dünya fiyatlarından 29 dolar fazla verilmiş; 1992 yılında 19 dolar fazla...

İLHAN AYTEKİN (Balıkesir) - Girdileri söyle!..

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI HÜSNÜ YUSUF GÖKALP (Devamla) - 1994 yılında dünya fiyatları 137 dolarken, siz kaç lira verdiniz onu bana söyleyin; 116 dolar verdiniz; yani, siz, dünya fiyatlarından 15 dolar eksik verdiniz.

HACI FİLİZ (Kırıkkale) - 1995, 1996, 1997...

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI HÜSNÜ YUSUF GÖKALP (Devamla) - 1995 yılını da söyleyeceğim. Ben, dolarla konuşuyorum burada.

HACI FİLİZ (Kırıkkale) - İşine gelmiyor tabii...

BAŞKAN - Dinleyin efendim, bir dakika...

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI HÜSNÜ YUSUF GÖKALP (Devamla) - 1995 yılında...

BAŞKAN - Bir dakika Sayın Bakan...

HACI FİLİZ (Kırıkkale) - Enflasyonun ne kadar üstünde verilmiş ona bakın.

BAŞKAN - Bir dakika efendim... Bir dakika dinleyin efendim, karşılıklı konuşulmaz...

Sayın Bakan, buyurun.

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI HÜSNÜ YUSUF GÖKALP (Devamla) - 1995 yılında dünya fiyatlarından 3 dolar fazla verdiniz; yalnız ve yalnız 3 dolar. 1996 yılında 2 dolar eksik verdiniz. 1997 yılında dünya fiyatlarından 30 dolar fazla verildi. (FP sıralarından alkışlar) 1998 yılında 57 dolar fazla verildi, 1999 yılında 75 dolar fazla verildi. (MHP sıralarından "Bravo" sesleri ve alkışlar) 2000 yılında -yıllardır, elli yıldır idaredesiniz; ekonomik sıkıntılar, iki yılın, üç yılın, beş yılın, on yılın sorunu değil ki, otuz yılın sonucu- dünya fiyatlarından, bütün ekonomik sıkıntılara rağmen, verdiğimiz fiyat fazlası 45 dolardır. Buyurun, sizin takdirinize... (MHP sıralarından alkışlar)

NEVZAT ERCAN (Sakarya) - Girdileri de söyle.

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI HÜSNÜ YUSUF GÖKALP (Devamla) - Şimdi, ödeme zamanlarına gelince, onları da vereceğim.

NECMİ HOŞVER (Bolu) - Çiftçinin çok güzel bir hayatı var; çok memnun hayatından çiftçi!

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI HÜSNÜ YUSUF GÖKALP (Devamla) - Müsaade ederseniz, şeker pancarına gelelim.

HACI FİLİZ (Kırıkkale) - Girdileri de söyle, girdileri...

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI HÜSNÜ YUSUF GÖKALP (Devamla) - Şimdi, müsaade edin, şeker pancarını da vereyim size.

Değerli Başkanım, değerli milletvekilleri; 1994 yılında şeker pancarı üretimi 10 500 000 ton; çünkü, Türkiye'de, şeker pancarında en fazla konuşulan mesele, kotadır. 10 500 000 ton... 1995 yılında 8 milyon tona düşürdünüz. 1996 yılında 11 milyon ton, 1997 yılında 14 milyon ton.

RAMAZAN GÜL (Isparta) - Tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarını ödeyemediğinden dolayı kaç kişi hapislerde yatıyor?!

BAŞKAN - Sayın Gül, karşılıklı konuşmayalım efendim.

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI HÜSNÜ YUSUF GÖKALP (Devamla) - 1998 yılında 17 milyon tona çıktı. 1999 yılında biraz düşürüldü, 14 milyon tona düşürüldü. 2000 yılında, stoklarda halen yılların stokları olduğu halde, 57 nci cumhuriyet hükümeti, 14 700 000 ton şeker pancarı üretimi sağladı. (MHP sıralarından alkışlar)

1994'ü size tekrar vereyim, 10 milyon ton. Kota, kimin zamanında konulmuş; şeker pancarı üretimi kimin zamanında engellenmiş; dolayısıyla, hayvancılık kimin zamanında engellenmiş?!. 1995'i bir daha tekrar edeyim, 1995'teki rakamınız 8 800 000 ton. (MHP sıralarından alkışlar; DYP sıralarından gürültüler) İşte, rakamlar burada efendim.

NECMİ HOŞVER (Bolu) - Çiftçi dinliyor şimdi bunları?! Kimin haklı olduğunu çiftçi biliyor.

TURHAN GÜVEN (İçel) - Kaç kişiye kelepçe vurdunuz siz, onu söyleyin; kaç bin kişi icrada?!.

H. UFUK SÖYLEMEZ (İzmir) - Tarımı tasfiye ediyorsunuz!

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI HÜSNÜ YUSUF GÖKALP (Devamla) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; mazotla ürün paritesi hesabı, bazı -Allah daha fazla versin- birkaç tane büyük çiftçinin hesabıdır. Mazotla ürün paritesi hesabı, özellikle... (DYP sıralarından gürültüler, "Aa!.." sesleri, alkışlar [!])

ALİ RIZA GÖNÜL (Aydın) - Sayın Bakan, çiftçi sizi dinliyor.

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI HÜSNÜ YUSUF GÖKALP (Devamla) - Değerli milletvekilleri, önemli olan... Bakınız, şimdi, pamuğu söylüyorum: Pamuktaki rakamlar, 1994 yılında, kütlü pamuk üretimi 1 600 000 ton. Bunu, siz, normal pamuğa çevirdiğiniz zaman, bunun üretimi 500 000 tonu bulur. 1995 yılında, 2 milyon ton; pamuk üretilmiyor dediğiniz 2000 yılında, pamuk üretimimiz -kütlü pamuk- 2 300 000 ton; 400 000 ton pamuk dediniz, bugün üretilen pamuk 800 000 tondur.

TURHAN GÜVEN (İçel) - Sayın Sökmenoğlu, sen de bunlardan birisin; bu çiftçilerden birisin...

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI HÜSNÜ YUSUF GÖKALP (Devamla) - Pamuk için şunu söylüyorum; bakınız, pamuktaki, özellikle, alınan miktara gelince, birlikler tarafından alınan miktarlar, yüzde 10 ilâ yüzde 13 olarak değişmiştir 1994'ten 1997'ye kadar. 1998'de yüzde 22 alım yapılmıştır birlikler tarafından, 1999'da yüzde 22 alım yapılmıştır ve 2000 yılında da yüzde 17 alım yapılmıştır. Pamuk, ilk defa, 1994 yılında, uyguladığınız ekonomik kararlarla, kapsam dışına bırakılmıştır ve son altı yıldır da, birlikler ve özel sektör tarafından alınmaktadır.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Sayın Bakanım, toparlar mısınız efendim; mikrofonu tekrar açıyorum.

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI HÜSNÜ YUSUF GÖKALP (Devamla) - Toparlıyorum.

Pamuğa, 1998 yılında 10 sent, 1999 yılında 12 sent... 1998 yılında, 10 sent karşılığı 95 trilyon etmiştir. 1999 yılında, 12 sent prim verilmiştir -sent üzerinden verilmiştir, Türk parası üzerinden değil- bu da, 159 trilyondur. 2000 yılında, 9 sent verilmiştir, bu 9 sent, bugün, 112 000 liraya tekabül eder. Bu 9 sent ise, birliklerin ortalama alım fiyatlarının yüzde 32'sidir ve pamuk üreticisi de bu şekilde desteklenmektedir.

Size, müsaade ederseniz, bir de, fındık konusunu söyleyeyim. Fındıktaki problem şudur: Fındıktaki problem, fındığı satanın parasını ne zaman almasıdır. 1991 yılında onbir ay sonra verildi parası, 1992 yılında onbir ay sonra, 1993'te on ay sonra, 1994'te oniki ay sonra, 1995'te on ay, oniki ay, 1996'da onaltı ay sonra ödendi fındık üreticisinin parası...

NECMİ HOŞVER (Bolu) - Sayın Başkan, çok yanlış bilgi veriyor Sayın Bakan! Milletin huzurunda bu kadar da yanlış bilgi verilmez!

BAŞKAN - Efendim, karışmayın...

NECMİ HOŞVER (Bolu) - Yani, fındığı bilye olarak oynamış, fındık hakkında bilgi veriyor.

BAŞKAN - Karşılıklı konuşmayın.

Sayın Bakan, toparlar mısınız efendim. Lütfen...

NECMİ HOŞVER (Bolu) - Rüyasında mı görmüş, nerede görmüş...

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI HÜSNÜ YUSUF GÖKALP (Devamla) -1999'da üçbucuk ay sonra ödendi ve 2000 yılında ise peşin ödenmektedir. (MHP sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar)

Şimdi, tütün fiyatlarına girmeyeyim. Tütün fiyatlarına ve stoka da girdiğimiz zaman...

ALİ RIZA GÖNÜL (Aydın) - Girerseniz, zaten, batarsınız Sayın Bakan!..

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI HÜSNÜ YUSUF GÖKALP (Devamla) -Yalnız, size şunu söyleyeyim; tekrar ediyorum, yüzden fazla yolsuzluk dosyası bu hükümet zamanında ele alınmıştır ve hükümetimizin teklifi de şudur: Geçmiş onbeş yıla gidelim, geçmiş onbeş yılı araştıralım. (MHP sıralarından alkışlar) O zaman, yolsuzluğun, banka içi boşaltmanın, adam kayırmanın kimin zamanına dayandığını göreceksiniz. (DYP sıralarından gürültüler)

BAŞKAN - Toparlayın efendim.

ALİ RIZA GÖNÜL (Aydın) - Sayın Bakan, o kürsüden...

BAŞKAN - Lütfen efendim... Karşılıklı konuşmayın efendim...

ALİ RIZA GÖNÜL (Aydın) - Sayın Bakan, o kürsüden, çiftçiye "siz çok iyisiniz" deyin!

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI HÜSNÜ YUSUF GÖKALP (Devamla) - İhanetin hesabını verecek burada bir genel başkan yoktur; ama, bu ihanetin hesabını millet sormaktadır ve bu ihanetin hesabını da siz vereceksiniz. (MHP sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar).

BAŞKAN - Sayın Bakan, teşekkür ederseniz, ben de size teşekkür edeceğim. Sürenizi kat be kat aştınız efendim.

Teşekkür ederseniz...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI HÜSNÜ YUSUF GÖKALP (Devamla) - Siz, pancarla şekerpancarını karıştırırken, 57 inci hükümetin ve onun içerisindeki Milliyetçi Hareket Partisi, şekerpancarı üreticisinin alın terinin karşılığını vermektedir.

Gübre fiyatını söylüyorum. 1 520 milyon dediniz, onu milletvekilleri anlamadı; yalnız, ben, söyleyeyim. Gübre fiyatı, yüzde 33'lük amonyumnitratın fiyatı, bugün, 130 000 ile 140 000 lira arasındadır ve hiçbir zaman da..

NECMİ HOŞVER (Bolu) - Milletvekillerinin anlayışı yok mu?! Anlama kabiliyetleri yok mu milletvekillerinin?!

BAŞKAN - Efendim tamam...

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI HÜSNÜ YUSUF GÖKALP (Devamla) - ...520 000 liraya gübre yoktur.

BAŞKAN - Lütfen efendim... Sayın Bakan, teşekkür ediyorsunuz.

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI HÜSNÜ YUSUF GÖKALP (Devamla) - Teşekkür ediyorum. Şunu söylüyorum...

BAŞKAN - Sayın Bakan, teşekkür ediyorsunuz efendim.

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI HÜSNÜ YUSUF GÖKALP (Devamla) - Efendim, 35 dakika vakit verdiniz...

BAŞKAN - Hükümetin sesini kesmek istemiyorum.

Lütfen efendim... Lütfen...

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI HÜSNÜ YUSUF GÖKALP (Devamla) - Müsaade ederseniz söylüyorum...

57 nci cumhuriyet hükümeti hiçbir zaman sosyalist bir rejim uygulamamaktadır.

Size şunu söylüyorum: Gübre tedarikinde 6 fabrika, 59 dağıtıcı kuruluş, 100'den fazla ithalatçı, 5 000'den fazla bayi mevcuttur.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI HÜSNÜ YUSUF GÖKALP (Devamla) - Hiçbir ülkede, tek bir bayi ve tek bir ilaç firması yoktur.

Saygılarımı arz ediyorum. (MHP ve DSP sıralarından alkışlar)

ALİ RIZA GÖNÜL (Aydın) - Sayın Bakan...

BAŞKAN - Sayın Bakan, teşekkür ederim efendim.

MUSA DEMİRCİ (Sıvas) - Sayın Başkan...

BAŞKAN - Efendim...

ALİ RIZA GÖNÜL (Aydın) - Sayın Bakan, bir konuyu eksik bıraktınız.

MUSA DEMİRCİ (Sıvas) - Sayın Başkan...

BAŞKAN - Efendim, karşılıklı konuşmayın.

ALİ RIZA GÖNÜL (Aydın) - Sayın Başkanım, Sayın Bakan bir konuyu eksik bıraktı.

BAŞKAN - Ne bıraktı efendim?!

ALİ RIZA GÖNÜL (Aydın) - O kürsüden, çiftçiye "siz çok mutlusunuz, biz hepsini yaptık" demesi lazımdı. (DYP sıralarından alkışlar)

MUSA DEMİRCİ (Sıvas) - Sayın Başkan...

BAŞKAN - Efendim lütfen... Teşekkür ediyorum; anlaşılmıştır...

Sayın Demirci, buyurun.

MUSA DEMİRCİ (Sıvas) - Sayın Başkan...

BAŞKAN - Size bir sataşma olmadı efendim; aksine, 1997'yi de övdü, zatıâlinizin bakanken vermiş olduğu tarım...

LÜTFİ YALMAN (Konya) - Hep atladı Sayın Başkan.

MUSA DEMİRCİ (Sıvas) - Bazılarını atladı...

BAŞKAN - Efendim, istirham ediyorum Sayın Demirci...

ALİ RIZA GÖNÜL (Aydın) - Rakamları hep çarpıttı Sayın Bakan.

BAŞKAN - Bir dakika efendim!.. Bir dakika efendim!..

ALİ RIZA GÖNÜL (Aydın) - Gübrenin sorumlusu kendisidir!..

BAŞKAN - Efendim, sırayla konuşun...

ALİ RIZA GÖNÜL (Aydın) - Gübre yokluğunun sorumlusu kendisidir.

BAŞKAN - Sayın Gönül, sırayla konuşursanız... Sayın eski Bakanımız söz istedi... Bir dakika efendim...

Buyurun efendim

MUSA DEMİRCİ (Sıvas) - Dönemimizle alakalı verilen... (MHP sıralarından gürültüler)

BAŞKAN - Efendim, bir dakika...

Neyle alakalı?...

MUSA DEMİRCİ (Sıvas) - Dönemimizle alakalı verilen rakamlarda yanlışlık var. Dolayısıyla, milletin huzurunda...

BAŞKAN - Nerede var efendim?

MUSA DEMİRCİ (Sıvas) - Efendim, açın tutanağa bakın.

TURHAN GÜVEN (İçel) - Var efendim...

BAŞKAN - Hayır efendim... Böyle bir usulümüz yok efendim... Herkes bir rakam söyler... Rica ederim... Siz de Tarım Bakanlığı yaptınız...

MUSA DEMİRCİ (Sıvas) - Evet efendim; verilen...

BAŞKAN - İstirham ederim efendim... Bu tarım işini uzatmayalım... Türk Milleti çok gergin; Türk Milleti bizden feragat bekliyor, anlayış bekliyor... İstirham ederim efendim...

TURHAN GÜVEN (İçel) - Millet bizden doğruları bekliyor!

H. UFUK SÖYLEMEZ (İzmir) - Hükümetten istifa bekliyor!

MUSA DEMİRCİ (Sıvas) - Sayın Başkan...

BAŞKAN - İstirham ederim... (MHP ve DSP sıralarından alkışlar)

Vermiyorum efendim... Bitti...

Başbakan Bülent Ecevit hakkında (11/11) esas numaralı gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağı hususundaki görüşmeler tamamlanmıştır.

Şimdi, gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağı hususunu oylarınıza sunacağım: Gensoru önergesinin gündeme alınmasını kabul edenler...

MUSA DEMİRCİ (Sıvas) - Sayın Başkan, milletten gerçekleri saklıyorsunuz.

BAŞKAN - Affederseniz Sayın Demirci, karşılıklı, o dedi, bu dedi ile millet, bu Parlamentoya itimadını yitiriyor. İstirham ederim; yani, havanda su dövmeyelim. (FP ve DYP sıralarından gürültüler)

MUSA DEMİRCİ (Sıvas) - Ne alakası var efendim, yanlışları düzelteceğiz.

BAŞKAN - Sayıma geçtim efendim.

Benim vazifem, bu Parlamentonun onurunu korumak, bu Parlamentoyu açık tutmak, bu kürsüyü açık tutmak. (MHP, DSP ve ANAP sıralarından alkışlar) Bu konuda da, ne muhalefet ne iktidar ayırmam, beni de biliyorsunuz.

MUSA DEMİRCİ (Sıvas) - Doğrular konuşulursa bu Parlamentonun itibarı artar.

BAŞKAN - Sayın Demirci, istirham ederim efendim...

Kabul etmeyenler efendim... (FP ve DYP sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar [!]) Gensoru önergesinin gündeme alınması kabul edilmemiştir. (DSP, MHP ve ANAP sıralarından alkışlar)

Sayın milletvekilleri, ikinci sıradaki işleme geçmeden önce, birleşime 5 dakika ara veriyorum.

Teşekkür ederim. 

Kapanma saati: 17.44

 

 


İKİNCİ OTURUM

Açılma Saati :17.58

BAŞKAN : Başkanvekili Murat SÖKMENOĞLU

KÂTİP ÜYELER : Burhan ORHAN (Bursa), Sebahattin KARAKELLE (Erzincan)

---------

 

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, 81 inci Birleşimin İkinci Oturumunu açıyorum.

İstanbul Milletvekili Ayşe Nazlı Ilıcak ve 63 arkadaşının, bankalar yeminli murakıpları raporlarının zamanında işleme konulmasını engelleyerek bazı bankaların yöneticileri hakkında yapılması gereken işlemleri geciktirdiği ve siyasî himaye sağladığı ve bu eylemlerinin Türk Ceza Kanununun 230 ve 240 ıncı maddelerine uyduğu iddiasıyla Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hasan Hüsamettin Özkan hakkında Anayasanın 100 üncü ve İçtüzüğün 107 nci maddeleri uyarınca bir Meclis soruşturması açılmasına ilişkin önergesinin görüşmelerine başlıyoruz.

V. – GENSORU, GENEL GÖRÜŞME, MECLİS SORUŞTURMASI VE

MECLİS ARAŞTIRMASI (Devam)

A) GÖRÜŞMELER (Devam)

2. – İstanbul Milletvekili Ayşe Nazlı Ilıcak ve 63 arkadaşının, bankalar yeminli murakıpları raporlarının zamanında işleme konulmasını engelleyerek bazı bankaların yöneticileri hakkında yapılması gereken işlemleri geciktirdiği ve siyasî himaye sağladığı ve bu eylemlerinin Türk Ceza Kanununun 230 ve 240 ıncı maddelerine uyduğu iddiasıyla Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hasan Hüsamettin Özkan hakkında Meclis soruşturması açılmasına ilişkin önergesi (9/2)

İstanbul Milletvekili Ayşe Nazlı Ilıcak ve 63 Arkadaşının, Bankalar Yeminli Murakıpları Raporlarının zamanında İşleme Konulmasını Engelleyerek Bazı Bankaların Yöneticileri Hakkında Yapılması Gereken İşlemleri Geciktirdiği ve Siyasî Himaye Sağladığı ve Bu Eylemlerinin Türk Ceza Kanununun 230 ve 240 ıncı Maddelerine Uyduğu İddiasıyla Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı H. Hüsamettin Özkan Hakkında Anayasanın 100 üncü ve İçtüzüğün 107 nci Maddeleri Uyarınca Bir Meclis Soruşturması Açılmasına İlişkin Önergesi

YASİN HATİBOĞLU (Çorum) - Sayın Başkan, görüşmelere geçmeden önce bir hususu yerimden arz etmeme lütfen izin veriniz.

BAŞKAN - Buyurun efendim.

YASİN HATİBOĞLU (Çorum) - Sayın Başkanım, birinci oturumda, Sayın Tarım Bakanımız birtakım bilgiler verdiler. Kendilerinin ya da ekibinin hazırladığı daktilo edilmiş bir kâğıttan rakamlar okudular. Kendinden menkul efendinin beyanının ötesinde başka bir şey değildi. Nereden biliyorum; 1996 ve 1997 yılında sorumluluk üstlenmiş bir Sayın Bakanımız, bu rakamların doğru olmadığını, bu Parlamentoyu yanıltmaya yönelik olduğunu, bu halkı yanıltmaya yönelik olduğunu ifade etmek istedi, zatıâlinizden kısa bir söz istedi; bu imkânı kendisine tanımadınız; Bakan doğru söylüyor noktayı nazarından hareketle...

BAŞKAN - Hayır, öyle bir şey demedim. Sayın Demirci'nin ifadelerinin zapta geçmesini sağladım efendim.

YASİN HATİBOĞLU (Çorum) - Bir hususu arz edeyim efendim.

BAŞKAN - Evet?..

YASİN HATİBOĞLU (Çorum) - Bu bizim Sayın Tarım Bakanımızın verdiği rakamlara şu açıdan güvenemiyoruz. 1 inci ve sonuncu olan cumhuriyetimiz için bile 57 rakamını uygun gören bir Sayın Bakanın hangi beyanına güveneceğiz?!. Bu cumhuriyet, 1 inci ve sonuncu cumhuriyettir, 57 nci cumhuriyet değildir. Bu aradaki inceliği fark etmeyen bir bakanın...

MİHRALİ AKSU (Erzincan) - Ne alakası var efendim?!..

YASİN HATİBOĞLU (Çorum) - ...rakamlar arasındaki farkı fark etmesinin mümkün olmadığını düşünüyorum. (MHP sıralarından "şov yapıyorsunuz" sesleri)

Arkadaşımıza bu imkânı lütfediniz...

BAŞKAN - Efendim, birinci oturumdan sonra...

YASİN HATİBOĞLU (Çorum) - 57 nci cumhuriyetle, cumhuriyetin 57 nci hükümeti arasındaki farkı...

BAŞKAN - Sayın Hatiboğlu...

YASİN HATİBOĞLU (Çorum) - ...eğer bir Sayın Bakan fark edemiyorsa...

BAŞKAN - Sayın Hatiboğlu...

YASİN HATİBOĞLU (Çorum) - ...bakanı değiştirin!..

MUSTAFA ZORLU (Isparta) - Demagoji yapıyorsun!..

BAŞKAN - Sayın Hatiboğlu...

YASİN HATİBOĞLU (Çorum) - Türkçe bilen birini getirin. Lütfen...

Teşekkür ederim efendim.

BAŞKAN - Ben, teşekkür ederim.

Efendim, mesele vuzuha kavuşmuştur.

MEHMET NURİ TARHAN (Hatay) - Utanmıyor musun bunları söylemeye!..

BAŞKAN - Efendim, karşılıklı konuşmayın, idare edeyim müsaade ederseniz...

Meclis soruşturması önergesi, Genel Kurulun 6.4.2001 tarihli 80 inci Birleşiminde okunmuş ve bastırılarak sayın üyelere dağıtılmıştır. Bu nedenle, soruşturma önergesini tekrar okutmuyorum.

Şahısları adına söz alan sayın milletvekillerinin isimlerini okuyorum efendim: Önerge sahibi olarak, İstanbul Milletvekili Sayın Ayşe Nazlı Ilıcak, aynı şekilde, şahısları adına da Sayın Ilıcak'ın söz talebi vardır, ikisini birleştirip 20 dakika kendilerine söz vereceğim. Efendim, şahsı adına ikinci talep Tokat Milletvekili Sayın Bekir Sobacı'nın, üçüncü talep Adana Milletvekili Sayın Arif Sezer'in, dördüncü talep Edirne Milletvekili Sayın Mustafa İlimen'in, beşinci talep Bursa Milletvekili Sayın Altan Karapaşaoğlu'nun.

ALİ RIZA GÖNÜL (Aydın) - Oğuz Tezmen de şahsı adına konuşacak efendim.

BAŞKAN - Altıncı talep de Oğuz Tezmen'in.

Malumunuz, 3 sayın milletvekiline söz vereceğim.

Efendim, üç milletvekilinin söz hakkı olduğu için, Sayın Oğuz Tezmen'i, sadece zabıtlara geçmesi bakımından listeye yazıyorum.

ALİ RIZA GÖNÜL (Aydın) - Vazgeçebilir belki veya devredebilir...

BAŞKAN - Efendim, yani, o, sizin aranızda...

ALİ RIZA GÖNÜL (Aydın) - Siz listeye yazın Sayın Başkan.

BAŞKAN - Ben yazdım efendim; benim vazifem, yazmak.

ALİ RIZA GÖNÜL (Aydın) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

BAŞKAN - Tamam efendim; teşekkür ederim.

Şimdi, efendim, ilk önerge sahibi olarak ve şahsı adına da, Sayın Nazlı Ilıcak'a 20 dakika süre tanıyorum.

Buyurun Sayın Ilıcak (FP sıralarından alkışlar)

AYŞE NAZLI ILICAK (İstanbul) - Sayın Başkan, saygıdeğer milletvekilleri; Türkiye'de, artık, yolsuzluğun siyasî ayağının üzerine gitmenin zamanı geldi.

Egebankın sahibi Murat Demirel, Etibankın sahibi Dinç Bilgin, Sümerbankın sahibi Hayyam Garipoğlu, Yurtbankın sahibi Ali Balkaner cezaevinde yatıyor; Halk Bankasının Genel Müdürü Yenal Ansen, 10 yıl hapis istemiyle yargılanıyor; Türkbank ihalesine fesat karıştırdığı ileri sürülen Korkmaz Yiğit tutuklu. Peki, nerede bunlara arka çıkan siyasetçiler? İşte biz, bu siyasî ayağın üzerine gitmek için, arkadaşlarımızla birlikte bir soruşturma önergesi verdik.

Sayın Başbakan Bülent Ecevit'in sağlık problemlerinden dolayı, bugün, ülkeyi, fiilen Sayın Hüsamettin Özkan yönetiyor. (DSP sıralarından gürültüler)

HALİL ÇALIK (Kocaeli) - Ne demek bu?!.

EDİP ÖZGENÇ (İçel) - Sen kendine bak!..

AYŞE NAZLI ILICAK (Devamla) - Ben, burada bir devlet sırrı açıklamıyorum; bunu herkes biliyor. (DSP sıralarından gürültüler)

HALİL ÇALIK (Kocaeli) - Ne demek hasta?!.

MEHMET EMREHAN HALICI (Konya) - Ne söylüyorsun sen?!..

BAŞKAN - Efendim, lütfen... Lütfen efendim...

AYŞE NAZLI ILICAK (Devamla) - Şimdi, burada, zannediyorum, bir zülfüyare dokunduk ve sözlerimi sürdürüyorum... (DSP sıralarından gürültüler)

MEHMET EMREHAN HALICI (Konya) - Nereden uyduruyorsun?!.

BAŞKAN - Lütfen efendim... Efendim lütfen...

AYŞE NAZLI ILICAK (Devamla) - Hazine birimleri, özellikle... (DSP sıralarından gürültüler)

HASAN GÜLAY (Manisa) - Sen kendi sağlına bak!

MUSTAFA GÜVEN KARAHAN (Balıkesir) - Saygılı konuş, saygılı!..

BAŞKAN - Efendim, lütfen...

EDİP ÖZGENÇ (İçel) - Hasta olan sensin!..

AYŞE NAZLI ILICAK (Devamla) - Efendim, benim süremden kaybolmasın... (DSP sıralarından gürültüler)

BAŞKAN - Bir dakika efendim...

MEHMET EMREHAN HALICI (Konya) - Ne söylüyorsun...

BAŞKAN - Efendim, lütfen... Efendim, lütfen...

MUSTAFA GÜVEN KARAHAN (Balıkesir) - Saygılı konuş, Sayın Başbakana karşı saygılı konuş!

HALİL ÇALIK (Kocaeli) - Oğlun nerede, oğlun?!.

AYŞE NAZLI ILICAK (Devamla) - Efendim, şimdi, bu mesele, bütün meydanlara yansımış, sokağa yansımış, herkesin malumu olan bir konudur, bir devlet sırrı değildir.

Hazine birimleri, özellikle, 6 Temmuz 1999'da, Hazineden sorumlu Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay'ın intihar teşebbüsünden sonra, Hüsamettin Özkan'ın denetimine geçmiştir. Özkan, bu konumundan yararlanarak, çeşitli murakıp raporlarını işleme sokmamak suretiyle, adaletin gerçekleşmesini geciktirmeye çalışmıştır.

MEHMET EMREHAN HALICI (Konya) - Yanlış bilgilendirilmişsin.

AYŞE NAZLI ILICAK (Devamla) - Halk Bankası, Yılmaz hükümeti döneminde, Hüsamettin Özkan'a bağlıydı. Halk Bankasına ilişkin 5 adet murakıp raporu, cumhuriyet savcılığı tarafından, 399 sayılı kanun hükmündeki kararname gereği izin almak için Özkan'a iletildi, fakat, bu raporlar, Sayın Özkan tarafından sürüncemede bırakıldı. Mesut Yılmaz Hükümeti daha sonra yıkıldı ve o geçiş döneminde Sayın Ecevit Başbakan olunca, Sayın Özkan da bir süre, Hazineden sorumlu Bakan koltuğuna oturdu. Hazineden sorumlu Devlet Bakanı koltuğuna oturur oturmaz, 8 Aralık 1998'de, Halk Bankasının murakıp raporlarının tarafsız ve objektif olmadığını beyan etti ve işi, Başbakanlık Teftiş Kuruluna havale etti. Bunlar yanlış bilgi değil, elimde bütün belgeler var.

Acaba murakıpların hangi iddiaları ve tavırları dolayısıyla bu raporların objektif ve tarafsız olmadığını ileri sürüyordu Sayın Özkan?

İkinci sorum, tarafsız ve objektif olmadığına inandığı murakıplar hakkında, acaba, bir soruşturma açtı mı?

Peki, sonuçta izin verildi. 2000 yılına gelince, düşünün, aradan tam iki yıl geçmişti ve ancak Ekim 2000'de, Genel Müdür Yenal Ansen ve diğer yöneticiler hakkında, görevi ihmal ve görevi kötüye kullanmaktan dolayı soruşturma açıldı ve mahkemeye verildi. Şimdi, bu iki yıllık gecikmenin sebebini sormak istiyorum ve acaba Hüsümettin Özkan Başbakanlık müfettişlerinin raporlarına göre mi hareket etti, yoksa, o objektif bulmadığı murakıp raporlarına göre mi hareket etti? Şimdi, burada bir çelişki yok mu? Eğer raporlar objektif değilse, neden iki yıl beklenildikten sonra o objektif bulunmayan raporlara dayanılarak bir dava açıldı, bir suç duyurusunda bulunuldu; niçin iki yıl kaybedildi? Eğer, suç duyurusu Başbakanlık müfettişlerinin raporlarına dayanılarak yapılmışsa, demek, Başbakanlık müfettişleri de objektif ve tarafsız değil. Yoksa, tarafsız ve objektif olmayan Sayın Hüsamettin Özkan mı?

Hani, Temel ters bir yola dalmış. O sırada anons ediyorlar "dikkat, dikkat; bir sürücü ters yola daldı" diye. Temel bakıyor, yüzlerce sürücü kendi üzerine doğru geliyor. Diyor ki:"Bunlar yanlış bilgi veriyorlar, bir sürücü değil, yüzlerce sürücü ters yoldan gidiyor." Ben de şunu sormak istiyorum: Acaba, ters yoldan giden Sayın Hüsamettin Özkan mı ve hakkında dava açılan Yenal Ansen, acaba, hâlâ, genel müdürlük makamında niçin muhafaza ediliyor?

Sayın Hüsamettin Özkan, sadece Halk Bankasına ilişkin raporların yargıya intikal ettirilmesini geciktirmedi; aynı yavaşlığı, aynı vurdumduymazlığı Egebank ve Etibank dosyaları konusunda da gösterdi. Şimdi, Egebank konusunu önce ele almak istiyorum:

Nisan, Mayıs, Haziran 1999 tarihlerinde tam üç tane rapor, Egebanka ilişkin murakıp raporları Hazineden sorumlu Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay'ın eline ulaştı. Uluğbay, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına derhal suç duyurusunda bulundu; fakat, o sırada, Haziran 1999'da Bankalar Kanunu değişti ve yeni müeyyideler gelince, savcılık, bu raporları ve bu suç duyurusunu, acaba, yeni düzenlemeler çerçevesinde gözden geçirilebilinir mi diye makama geri gönderdi. İşte, o sırada, bilmiyorum bir tesadüf mü, 6 Temmuz gecesi Uluğbay intihara teşebbüs etti.

Aslında, o intihar teşebbüsü de zihinlerde birçok soru işareti bıraktı, aydınlanmamış birçok nokta bıraktı. Uluğbay'ın intihar ettiği gece, 5 dakika içinde ambulans evine geldiğinde, televizyon kameraları da geldiğinde, orada, Sayın Hüsamettin Özkan eşofmanıyla birlikte bulunuyordu. Birtakım soru işaretleri zihinlerde uyandı; acaba, Özkan, daha önce mi oradaydı, bir tartışma mı cereyan etmişti bu raporlarla ilgili olarak, yoksa, sonra mı koşup gelmişti? (DSP sıralarından gürültüler) Bu mesele aydınlanmadı, bu mesele bilinmiyor; ama, o günden sonra, bilinen tek bir şey, Hazinenin tamamen Özkan'a teslim edildiği ve murakıp raporlarının da hasıraltı edildiğidir.

Sayın Uluğbay o tarihten sonra bakanlıktan ayrıldı, iki ay Hüsamettin Özkan onun yerine vekâlet etti, sonra da Recep Önal Hazineden sorumlu Devlet Bakanı oldu. Aynı gün, Selçuk Demiralp de, Hazine Müsteşarlığı görevine atandı.

İşte, Hazinenin yeni ekibi böyle oluştu; Hüsamettin Özkan, Recep Önal ve Selçuk Demiralp. Bu ekip, murakıp raporlarının gereğini yerine getirmedi. Bırakın, konuyu Uluğbay gibi süratle yargıya intikal ettirmeyi, Egebanka el dahi koymadılar. Ne zaman el koydular; altı ay gecikmeyle... Bütün o murakıp raporları yazılmış olmasına rağmen, ancak altı ay gecikmeyle, Egebank, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna, 22 Aralık 1999'da devredildi.

Peki, sorumluların yargılanması için ne kadar süre geçti; o bir yıl atlanıldı, Eylül 2000'de, o da Başbakanlık Denetleme ve... Başbakanlık Denetleme Kurulu... (DSP sıralarından "Şaşırdın" sesleri)

Şaşırdım, evet... (DSP sıralarından "Allah şaşırttı, Allah" sesleri)

O kadar çok kurul var ki, her şey siyasetten gitmiş kurullara, o kurulların isimlerini şaşırmamak mümkün mü? Allah sizin gibi şaşırtmasın insanları. (FP sıralarından alkışlar)

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun oluşmasını beklemek gerekti.

Şimdi, Hatice Özbay meselesine gelmek istiyorum; bu, çok kritik bir konudur. Egebank meselesinin üzerine acaba niçin gidilmedi diye düşününce, sanık sandalyesine -Egebank dosyasında- oturan Sayın Hatice Özbay'ın ismi zihinlere geliyor. Şimdi, bu konuda, elimizde Sayın Özbay'ın ifadesi var, Egebank raporu var 27 Haziran 2000 tarihli ve Devlet Güvenlik Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığının iddianamesi var. Bu iddianamede sanık olarak yer alıyor Hatice Özbay.

Olay nasıl gerçekleşmiş; Egebank, Goldbis, Alara ve Migi isimli üç paravan şirkete, toplam 3 trilyon 880 milyar 100 milyon liralık bir kredi tahsis ediyor. Egebank, Goldbis adlı paravan firmaya açtığı bu krediyi, bu firma hesabına Vakıfbank Taksim Şubesine gönderiyor. Para, Goldbis'in avukatı gibi görülen; ama, aslında Avukat Aydogan Semizer'in adamı olan Emrullah Nüzhet Altıner'in talimatıyla dahilî kasa mahsubu yöntemiyle, aynı gün; yani, 29 Eylül 1998'de, Aydoğan Semizer'e, Esat Erkuş'a, Aksoy Grafik Dizgiye, Celal Şen ve Hatice Behlül Özbay'a; yani, kaynanaya paylaştırılıyor. Bu paylaşımda, kaynananın hesabına 69 milyar lira düşüyor, ki, bu, 250 000 dolar, o günkü kura göre.

Şimdi, ifadesini okuduk Sayın Özbay'ın, şöyle diyor: "Avukat Semizer benim paramı işleten kişidir. 29 Eylül 1998'de paranın hesabıma yattığını bilmiyorum, ne zaman haberdar oldum, tam bir yıl sonra haberdar oldum. Bir yıl sonra, bana Aydoğan Semizer dedi ki 'git oradan paranı çek' gittim, Vakıflar Bankasından paramı çektim. Hatta orada bulunanlar şaşırdılar 'niçin gelmediniz, faizlerini almadınız' diye; ama, haberim yoktu. Bir yıl sonra gittim, çektim o parayı, tekrar Aydoğan Semizer'e verdim, bu parayı işletsin diye." Peki, ben şunu sormak istiyorum: Madem bu para yeniden Aydoğan Semizer'e verilecekti, o zaman, bir yıl önce Aydoğan Semizer niçin bu parayı kaynana Özbay'ın hesabına yatırdı? Bir yıl o para niçin o bankada kaldı? Bakın, bütün bu soruların cevabı verilmemiştir. Bu, son derece ciddî bir meseledir. Belki Sayın Ecevit bu açıklamalardan tatmin olmuştur; ama, savcı tatmin olmadığı için, işte, 31 numaralı sanık olarak Hatice Özbay, Egebank dosyasında yerini almıştır. "Hatice Özbay, Aydoğan Semizer'le işbirliği yaparak Vakıfbank Merkez Şubesinde bulunan banka hesabına para yatırılmasını kabul etti." Ben bunu savcılığın iddianamesinden okuyorum. "Yapılan işlemlere kayıtsız kalarak bankanın zarara uğratılmasına katkı sağladı. Cürüm işlemek amacıyla oluşturulan teşekküle bilerek yardımda bulundu" ve dolandırıcılık suçundan yargılanıyor.

Bu arada, ben bir başka soruyu da gündeme getirmek istiyorum ve sormak istiyorum: Acaba, Hatice Özbay, Cumhur Ersümer'in de kayınvalidesi mi? Bilmiyorum. Bu konular sürekli gündemde tutulmaktadır, bu konuda da ben şahsen net bir açıklama bekliyorum; çünkü, o zaman, acaba beyaz enerjide Sayın Cumhur Ersümer niçin himaye görüyor, belki bunun altında yatan sebebi daha iyi anlayabileceğiz.

Şimdi gelelim Etibanka. Etibankı Ocak 1998'de Cavit Çağlar-Dinç Bilgin ikilisine devreden kararın altında 5 kişinin imzası var; Sayın Mesut Yılmaz, Sayın Bülent Ecevit, Sayın Zekeriya Temizel, Sayın Güneş Taner, Sayın Yalım Erez. Bankacılıktan ve sigortacılıktan sorumlu Müsteşar Yardımcısı Osman Tunaboylu, o tarihte, Cavit Çağlar'a ait bulunan İnterbankın zor durumda olduğunu, gözetim altında bulunduğunu söyleyerek, Etibankın -ikinci bir bankanın- kati surette Cavit Çağlar'a verilmemesi gerektiğini belirtiyor. Tam o sırada Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez istifa ediyor, yerine Yener Dinçmen Hazine Müsteşarı olarak geliyor ve Yener Dinçmen, onbeş gün içinde bu kararı değiştiriyor ve bankanın Dinç Bilgin ile Cavit Çağlar'a satışına yeşil ışık yakıyor. Gerçi, bu kararın altında Sayın Hüsamettin Özkan'ın imzası yok; ama, herhalde, kendisi, onbeş gün içinde bu kararın niçin değiştirildiğini bize açıklayabilir.

Halk Bankası, acaba, iddia edildiği gibi Etibankın verdiği kredileri üstlenip, Çağlar-Bilgin ikilisine sıfır kilometre bir banka mı teslim etmiştir? Bunu da öğrenmek istiyoruz.

30 Ocak ve 15 Haziran 2000 tarihli iki murakıp raporu var, Etibankla ilgili; uyarılıyor; hükümet uyarılıyor, Hazine uyarılıyor; deniliyor ki: "Bu bankaların içi boşaltılıyor. Bu bankaların faaliyetlerini sürdürmesi, mevduat sahiplerinin hesaplarını tehlikeye atabilir. Derhal, bu bankalar, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna devredilsin ve ilgililer hakkında gereken işlemler yapılsın." Ama, maalesef, duyarsız kalınmıştır bu raporlara ve o duyarsız kalınan süre içinde, değerli arkadaşlar, 1999'un dokuzuncu ayında, Etibankın zararı 97 trilyonken, tam bir yıllık ihmal sonunda, Etibanka el konulurken, bu zarar 313 trilyona çıkmıştır; 97 trilyondan 313 trilyona çıkmıştır. Bu işi geciktiren ekibin başında, Sayın Hüsamettin Özkan, Recep Önal ve Selçuk Demiralp ekibi vardır. Nihayet, Etibankın Fona devrini de, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, 27 Ekim 2000'de sağladı.

Peki sonra ne oldu? Sonra, siyasî himaye devam etti. Hüsamettin Özkan'a şunu sormak istiyorum: Tutuklanmadan önce, acaba, kaç defa, Dinç Bilgin ve Zafer Mutlu'yla görüşme yaptı ve onlara "ödeme planında anlaşalım; off-shore borcunu kapat, tutuklama olmayacak" teminatını verdi mi vermedi mi?

Halk Bankasındaki, Egebanktaki, Etibanktaki usulsüz işlemlerin back to back kredilerin depo-repo işlemlerinin yargıya intikali hep gecikti. Bakın, son olarak, hepimiz, Etibank dosyasının, nasıl, Ankara'dan kalkıp bir türlü İstanbul'a gidemediğini gördük. Ben bu yüzden bir vasıta oluverdim.

Şimdi, diyorsunuz ki: "Bu insanlar hapse girmiş. İşte, bunları hapse biz koyduk, biz yolsuzlukların üzerine gidiyoruz." Hayır, bu yolsuzlukların üzerine size rağmen gidiliyor. Ben biraz önce söyledim meseleye kurulun el koyduğunu, savcının el koyduğunu. (FP sıralarından alkışlar)

Bugünkü ekonomik krizin temelinde zaten siyasî kriz yatmaktadır, 19 Şubat MGK toplantısı yatmaktadır. Pek az konuşan ve en büyük özelliği Sayın Ecevit'in omzunun arkasında fotoğraf vermek olan Hüsamettin Özkan -ümit ederiz bugün Meclis kürsüsünden bizlere hitap ederek bu sorularımızı cevaplandıracağız- her nedense, 19 Şubatta Millî Güvenlik Kurulu toplantısında, yolsuzlukların üzerine gitmek isteyen Cumhurbaşkanını susturmak için ona "nankör kedi" demiş, birden Sayın Ecevit'i ateşleyerek bir devlet krizi intibaını yaratmak suretiyle bugünkü ekonomik krizin çıkmasına vesile olmuştur.

Değerli arkadaşlar, yolsuzlukların sonu bir türlü gelmiyor. Bakın, bugünkü Hürriyet Gazetesinde Gazi Erçel hakkında bir bilgi var. Sayın Gazi Erçel, 19 Şubatla 21 Şubat arasında düşük kurdan parasını dolara çevirmiş. Kim bilir kimlere haber verdi bu hükümet üyeleri, kim bilir kimler paraları aldı 19 Şubatla 21 Şubat arasında, düşük kurdan! (FP sıralarından alkışlar) İşte Gazi Erçel meydana çıktı.

Ben, bir siyasî krizden bahsediyorum. Sayın Ecevit ne zaman göreve gelse, maalesef, böyle bir siyasî kriz ve buna bağlı olarak bir ekonomik kriz ortaya çıkıyor.

1979'a ait gazete kupürlerini getirdim, şimdi onları okumak istiyorum: İşte "Beklenen devalüasyon gerçekleşti, 100 lira 66 lira oldu." Bir başka kupür: "Vergi üstüne vergi." Sayın Ecevit paket açıyor. "Vurgunculara, istifçilere gün doğdu", "Paket açıldı zamlar saçıldı."

MEHMET ERGÜN DAĞCIOĞLU (Tokat) - Sayın Ilıcak, onlar dünkü gazete başlıkları mı?

AYŞE NAZLI ILICAK (Devamla) - "Ekonomide çıkmaz", "IMF söz veriyor; para vermiyor", "Hükümet karaborsaya teslim oldu", "Önlem paketi yeni zenginler yarattı" ve nihayet, değerli arkadaşlar "İçtüzük değiştirildi, muhalefetsiz Meclis." O gün de aynı şeyi yapmışlar, muhalefeti susturmak için o gün de aynı şey yapılmış. (FP ve DYP sıralarından alkışlar)

MEHMET ERGÜN DAĞCIOĞLU (Tokat) - Zaman tünelinde Türkiye'yi kaybettiler!

AYŞE NAZLI ILICAK (Devamla) - Burada amacımız siyaset yapmak değil, o yüzden, arkadaşlarımızla birlikte soruşturma önergesi verdik. Gelin, şu pandoranın kutusunu açalım; biliyorsunuz, pandoranın kutusu bir kere açıldı mı bir daha kapanamıyor; bütün pislikler, bütün rezaletler ortaya saçılıyor; o zaman, Türkiye'nin bağırsakları temizleniyor.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

AYŞE NAZLI ILICAK (Devamla) - Benim lafım kesilmişti, onun için 2 dakika eksüre istiyorum.

BAŞKAN - Toparlayın efendim.

AYŞE NAZLI ILICAK (Devamla) - Özellikle yolsuzlukların üzerine yürüdüklerini söyleyen MHP'li arkadaşlarımıza seslenmek istiyorum. Bataklık üzerinde dayanışmayı bırakınız, soruşturma önergemize müspet oy kullanınız. Biz, zaten işi bu noktada bırakmayacağız; hem bir gensoru önergesi vereceğiz, eğer, bu, olumsuz bir biçimde neticelenirse hem de DGM Başsavcısına suç duyurusunda bulunacağız; çünkü, DGM Başsavcısı Nuh Mete Yüksel, bu meselenin siyasî ve bürokratik ayağıyla meşgul olduğunu söylemişti.

Ben, şahsen hem Cumhur Ersümer hakkındaki suç duyurusunu hem de Sayın Hüsamettin Özkan hakkındaki suç duyurusunu, perşembe günü, gidip Sayın Nuh Mete Yüksel'e yapacağım. O bakımdan, belki, fezleke Meclise gelebilir; siz, fezleke geldiği takdirde, oylarınızı, müspet olarak, soruşturmanın lehinde kullanacağınızı beyan etmiştiniz. O güne kadar, inşallah, bu sözünüzü unutmazsınız.

Hepinize saygılar sunuyorum efendim. (FP ve DYP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Ilıcak.

MUSTAFA GÜVEN KARAHAN (Balıkesir) - Oğlunla Amerika'ya...

AYŞE NAZLI ILICAK (İstanbul) - O sermayeniz de tükendi, kalmadı; beraat kararı var. Beyefendi de soruşturulsun, gelsin, beraat etsin, başımızın üstünde yeri olacak, tamam mı?.. (FP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Tamam efendim,

Şimdi, ikinci söz, Tokat Milletvekili Sayın Bekir Sobacı'nın.

Buyurun efendim. (FP sıralarından alkışlar)

Sayın Sobacı, süreniz 10 dakika.

BEKİR SOBACI (Tokat) - Teşekkür ederim Sayın Başkanım.

Sayın Başkan, değerli arkadaşlar, hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Türkiye'de, siyaset kurumunun, Meclisin ve siyasetin yıpranmasında, seksen yıla yaklaşan cumhuriyet tarihinde en önemli paya sahip 57 nci hükümetin Başbakan Yardımcısı hakkında verilen soruşturma önergesi üzerinde kişisel görüşlerimi arz etmek için karşınızdayım.

Biz söyleyeceğiz, usanmayacağız, siz, yanlışlarınızda ısrar etmeye devam edeceksiniz; ama, ısınan sokaklarda gücünü fark eden bu milletin tavırlarıyla, yakında, bu hükümeti bırakıp kaçacaksınız. Geriye ne kalacak; lekelenmiş haysiyetler, yıkılmış ekonomi, yıpranmış bir siyaset kurumu kalacak.

MUSTAFA GÜVEN KARAHAN (Balıkesir) - Fetva okuyor..

BEKİR SOBACI (Devamla) - Değerli arkadaşlar, Türkiye'de, 57 nci hükümetin, sözde, çok şey yaptığını ifade eden bakanlarını burada sık sık dinliyoruz. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunu kurmakla övündüğünüz 57 nci hükümet olarak ve Sayın Başbakan ve Başbakan Yardımcısı, ekonomiden sorumlu olanlar, allahaşkına, kalkıp şurada şu anda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu eski Başkanı Zekeriya Temizel'in soluğu Almanya'da niye aldığını açıkyüreklilikle, samimiyetle açıklayabilir misiniz. Sizden, bunu, bu Türk Milleti adına istirham ediyorum, rica ediyorum. Açıklayamazsınız.

Sizde 57 nci hükümet olarak benim dikkatimi çeken dört tane ana olay var; biri, Hikmet Uluğbay'ın intihar girişimi; ikinci belirsiz nokta, Zekeriya Temizel'in bazı şeylere icbar edilip vicdanına, gururuna yediremeyerek Almanya'ya âdeta iltica eder gibi Türkiye'yi terk etmesi; bir üçüncüsü, Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer hakkında verilen beyaz enerji operasyonu ve fezleke ve partiler içerisindeki töre uygulamaları, yolsuzluklara karşı partisindeki yönetim tarzını eleştiren milletvekillerini partilerden ihraç etme; Mustafa Düz olayları... Evet, bunlar sizin karakteristik özellikleriniz, 57 nci hükümet olarak...

MUSTAFA GÜVEN KARAHAN (Balıkesir) - Git kendine bak...

BEKİR SOBACI (Devamla) - Şimdi, memleket, 21 Şubat krizini yaşamış, millet şokta, herkes şokta, ülke yanıyor, Bakanlar Kurulu toplanmış, herkes bir ümit ışığı bekliyor, acaba, ne var diye; Sayın Şükrü Sina Gürel, çıkıyor, hükümet adına, sözcüsü "bugün Bakanlar Kurulumuz toplandı; Sayın Ulaştırma Bakanımız Enis Öksüz, hızlı treni anlattı. Sayın Çevre Bakanı Fevzi Aytekin Bey, sulak ve yaban alanlarının korunmasıyla ilgili Çevre Bakanlığının faaliyetlerini anlattı..." (FP ve DYP sıralarından alkışlar) Eyvah Türkiyem, eyvah... Eyvah!.. Sana mı kaldı hey 57 nci hükümet, bu krizleri aşmak!... (DSP sıralarından gürültüler) Siz, ancak, kriz üretirsiniz, kriz doğurursunuz; doğurganlığınız budur.

Şimdi, değerli arkadaşlar, burada konuşan Tarım Bakanından bir istirhamım var, güzel şeyler yaptınız sağ olun, allahaşkına, bir de kalkıp, şu torbası 6,5 milyon olan gübreyi 12 milyona nasıl çıkardınız; gübre sanayicileriyle nasıl kavga ettiniz de, karaborsaya düştü bu gübre, bir de onu anlatın da, biz de bilgilenmiş olalım...

BAŞKAN - Sayın Sobacı... Sayın Sobacı, dinler misiniz beni lütfen.

BEKİR SOBACI (Devamla) - Buyurun Başkanım, dinliyorum.

BAŞKAN - Siz ne hakkında söz istediniz...

MEHMET EMREHAN HALICI (Konya) - Bilmiyor, kendisi de bilmiyor...

BAŞKAN - Bir dakika efendim...

BEKİR SOBACI (Devamla) - Hükümette Başbakan Yardımcısı olan...

BAŞKAN - Hayır, efendim... Soruşturma önergesi...

BEKİR SOBACI (Devamla) - Evet, soruşturma önergesi hakkında...

BAŞKAN - Soruşturma önergesi bankalar murakıplarıyla ilgili...

BEKİR SOBACI (Devamla) - Sayın Başkan, bir olayın küllü cüzüyle beraberdir; Bakanlar Kurulunun bir tabiî üyesi hakkında soruşturma açılmışsa, bu, sözü geldiğinde bütün Bakanlar Kurulu hakkında da söze mâni değildir.

Arz ederim.

BAŞKAN - Efendim, esasa gelin lütfen. Ben sizden istirham ediyorum, esasa gelin efendim. Ne söyleyecekseniz söyleyin.

BEKİR SOBACI (Devamla) - Esasa geleyim... Esasa da geliyorum, bu girizgâhtı Sayın Başkanım.

BAŞKAN - Buyurun efendim.

BEKİR SOBACI (Devamla) - Şimdi, Sayın Özkan, bu hükümetin en sessiz bakanı; en sessiz; ama, en önemli öğesi ve öznesi; fiili, öznesini kat kat aşan bir işleve sahip, önemi haiz.

Şimdi, elbette, biliyoruz, her başarılı erkeğin arkasında bir kadın var da, Türkiye'de her başarılı başbakanın arkasında başbakan yardımcıları, bazı başbakan yardımcıları ve bakanların arkasında da becerikli kardeşler, kayınbiraderler ve iş bitiren kaynanalar var.

Evet; Türkiye, bu tabloyu hakketmiyor değerli arkadaşlar;Türkiye'ye yazık oluyor; bu ülkeye yazık oluyor. Dünyada diktatörler utanmaya ve özür dilemeye başladılar. Ateş Hattı'nda Serdar Turgut'un dediği gibi; "eğer, biraz utanma duygusu varsa, bunlar bırakır gider" diyor Serdar Turgut.

Evet, sizden istirhamımız, bu ülkeyi rahatlatın, istifa edin gidin. Eğer, bunu yapmazsanız, size şunu söylüyorum: Sizin ipiniz çekildi. Birileri ipini çekti, ipinizi çekti. (DSP sıralarından gürültüler) "İstifa, istifa"taleplerinin kurumlardan nasıl yarın yükseleceğini göreceksiniz. Sizin ipinizi çektiler. Kim çekti; Amerika'dan getirilen insanla beraber sizin ipiniz çekildi ve o bakan statüsündeki o arkadaşımız, şimdi, Başbakan statüsünde davranarak, Amerikan usulü kahvaltılarda, breakfast'la, bakanları kahvaltıya çağırarak kendi önemini ve ileriye dönük senaryonun ipuçlarını veriyor

HASAN GÜLAY (Manisa) - Ayıp!.. Ayıp!.. (DSP sıralarından gürültüler;FP sıralarından alkışlar)

BEKİR SOBACI (Devamla) - Şimdi, değerli arkadaşlar, Sayın Özkan'dan bir istirhamım var benim. Allah aşkına, şu, Halk Bankasıyla alakalı, takipteki alacaklarıyla alakalı olarak yönetiminizden, yönetiminizde bulunan Halk Bankasında yöneticilerinden şifahi ya da varsa yazılı bir belge olarak bu batık alacakların ve takipteki alacakların hızlandırılmasıyla alakalı eğer, bir direktifiniz varsa, ben "Buyurun, Sayın Özkan böyle bir talepte bulunmuştur"diye memnuniyetle bunu seçmenlerimle Tokat'a kendi seçmenlerime göndereceğim;ama, hayır. Sizin Hürriyet'te -07.10 tarihli bir beyanınız var "Ben, Halk Bankasından sadece şunu istedim"diyorsunuz. "Bir kasası, bir masası olanlara değil, gerçek esnaf ve sanayiciye kredi verin."

Çok merhametlisiniz; o kadar merhametlisiniz ki, ceketini alıp giden  Dinç Bilgin'lere, Halk Bankasından aktarılan kredilerin hesabını inşallah sormuşsunuzdur diye düşünüyorum. "Cekitimi alıp giderim"diyordu; geri geldi. Niye; size medya lazımdı; manşet attıracak gazete kalmamıştı ortalıkta. Demokrat, vicdan sahibi gazeteler, gazeteciler size şakşakçılık yapmayı artık, onurlarına yediremez hale gelmişti ve siz, sırf, Sabah grubunun manşetleri için Dinç Bilgin'i aylarca haksız yere dışarıda tutturdunuz; ama, hukuk galip geldi, vicdanlar galip geldi; ceketini alıp giden insan, ceketini aldı, şimdi gözaltında. Ne diyor: "Siyasidir, açıklamam." Devletse, hukuksa, bunu açıklatmalıdır Dinç Bilgin'e; kim bu siyasiler? Yoksa, kamu vicdanında, 57 nci hükümet olarak mahkûmsunuz ve mazur değilsiniz.

Değerli arkadaşlar, bu manada, Halk Bankası olarak "görev zararları" adı altında, 21 Şubat krizinde gecelik yüzde 7000, yüzde 3000'lerle para çevrildi ve biliyoruz ki -Avrupa Birliği yanlış bilmiyorsam, bize gelen bilgiler- bu bir haftalık süreçte, Halk Bankası, çok önemli bir görev üstlendi, bunu Halk Bankasına yaptırdınız, Halk Bankasını devreye soktunuz. Soruyorum: Halk Bankasının burada kaybettiği nedir Sayın Bakanım, bir açıklayabilir misiniz; getirdiği borç yükü nedir? Bunların cevabını vermediğiniz müddetçe, beceremediğiniz ekonominin yükü altında hem milleti ezeceksiniz hem de bu ülkeyi ezeceksiniz, kendiniz de yok olup gideceksiniz.

Ondan sonra, kalktınız hükümet olarak, Halk Bankasının yüzde 55'le esnafa verdiği krediyi, önce yüzde 1000'le geri istemeye başladınız. Esnaf bağırdı, çağırdı, tepki koydu; yüzde 250'lere düştünüz... Baktınız, yine olmuyor ve onbeş gün önce, Tokat'a gittiğimde, belediye hoparlöründen Halk Bankasının Şube Müdürünün ilanı vardı: "Esnaflara duyurulur: Bankamızdan kredi kullananlar, bugün saat 17.00'ye kadar -Cuma günü 31 Mart- yatırırlarsa, yüzde 55'le faiz muamelesi göreceklerdir" diye. Sordum daha sonra esnaf odalarına; kaç kişi gitti yüzde 55'le yatırdı diye; bir Allah'ın kulu gidip yüzde 55'le yatıramadı. Niye; çökerttiğiniz esnaf, yüzde 55 yerine yüzde 97'ye en son geldiğiniz noktada razı oldu; ama, gidip yatıramadı, niye; Bağ-Kur primini yatıramayıp hapse girdiği için o parayı da bulamadı. Sizler böyle bir ekonomi yönettiniz.

Eğer, sizler, bu ekonomiyi, bu reel sektörü kalkındırmak isteseydiniz değerli arkadaşlar, yüzde 2,7; yüzde 2,5'lerle tüketici kredisi veriyoruz diye burada reklam yaptınız. Katrilyonlara varan otomotiv kredilerini, Amerika'nın ciplerine, Almanya'nın Mercedeslerine, Volkswagenlerine, Alman ve Amerikan otomotiv sanayiine finans aktardınız, fon aktardınız; ama, benim kredi bekleyen gariban esnafımdan, KOBİ'den, parayı, yüzde 250'den, 13 aylık olarak geri istemekten de utanmadınız!.. İşte, sizin ekonomi bilginiz budur...

Yine, tekrar ediyorum: Siz, bir sandık limonu satacak ekonomi ve ticaret bilgisinden yoksunsunuz; bunu da, tekrar ifade ediyorum.

Değerli arkadaşlar, bu manada, Türkiye'nin gelip çattığı noktada, düne kadar "on yılımızı görüyoruz" diyen kuruluş başkanları ve yönetim kurulları, şimdi... (DSP sıralarından "yeter" sesleri)

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BEKİR SOBACI (Devamla) - Hazmı zor mu konuştuklarımın "yeter" diyorsunuz da... Evet, halkın içine beraber çıkalım, gelin, bir miting yapalım!..

MEHMET EMREHAN HALICI (Konya) - Kapalıçarşı'da ne yaptılar size!..

BEKİR SOBACI (Devamla) - Şimdi, uyguladığınız, getirip dayattığınız ekonomi politikasını, iflasın bu en dip noktasında yaşatıyorsunuz bu ülkeye.

Şimdi, ben merak ediyorum, burada, gensoru ve soruşturma önergeleri üzerinde konuşuluyor, DSP'liler hakkında verilen, bakanlar hakkında verilen önergelerde, hükümet üyesi diğer parti ortaklarından bir milletvekili, bir hükümet üyesi, kalkıp "hayır, sizler yanlış söylüyorsunuz; bu bakanlarımız doğru yaptı" diyemiyorsunuz. Niye susuyorsunuz ey ANAP ile MHP?!. Hiç mi söyleyeceğiniz bir şey yok?!.. Ondan sonra kalkıyor bir partinin grup başkanvekili "bizde yolsuzluk yapanı topuğundan vururlar" diyor. Ha, 12 Eylülden önce sokaklarda kullanılanların, 12 Eylülden sonra, topuk vurmada kabiliyetlerinin geliştiğini biliyoruz. (FP sıralarından alkışlar) Ama, bunu söyleyenin bir borcu var; 28 Şubatta partisini terk edip, niye istifa etti, gitti. Bu sorunun cevabını seçmenleri hâlâ bekliyor. (FP sıralarından alkışlar)

Burada, öyle hamaset yok. Sizin ipiniz çekildi. Yarın, servise başladıkları zaman, o belgelere cevap veremeyeceksiniz ve 22 inci Dönemde buraya, tertemiz, pırıl pırıl bir irade gelecek...

MÜKREMİN TAŞKIN (Nevşehir) - Siz olmayacaksınız!..

BEKİR SOBACI (Devamla) - ... birçoğu Yüce Divanı hak etmiş bu hükümet üyeleri hakkında, Yüce Divan kararını alacak ve adalet yerini bulacaktır diyorum.

Hepinizi saygıyla selamlıyorum. (FP ve DYP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Şimdi söz sırası, Adana Milletvekili Sayın Arif Sezer'de. (DSPsıralarından alkışlar)

Sayın Uluğbay, size söz de vereceğim efendim.

EROL AL (İstanbul) - Genel Başkanlar burada mı?!..

BAŞKAN - Sayın Al, lütfen...

Sayın Sezer, buyurun efendim.

ARİF SEZER (Adana) - Sayın Başkan, Yüce Meclisin değerli üyeleri; hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

İstanbul Milletvekili Sayın Ayşe Nazlı Ilıcak Hanımefendi ile 63 arkadaşının vermiş olduğu soruşturma önergesini görüşmek üzere toplanmış bulunuyoruz.

Sevgili arkadaşlarım, karakterin siyaseti olmaz. (DSP sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar) Siyasetlerin doğruluğunu, yanlışlığını tartışırız; ama, o karakter, insanın özünde, mayasında vardır. 1957'den bu yana Parlamentoda bulunan Genel Başkanım Sayın Ecevit'in yaşamında hiçbir zaman çirkinlik olmadı. (DSP sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar, FP ve DYP sıralarından alkışlar!..) Demokratik Sol Partiden seçilmiş, Meclise girmiş hiçbir arkadaşım da, çirkinlik yapacak kadar büyük adam değildir; ama, Halk Bankasının farklı bir konumu da var; KOBİ'lere, küçük ve orta ölçekli sanayie, esnafa en büyük desteği veren tek bankamız. Bunları malzeme yapmak ayrı bir özellik. Bilmiyorum, Parlamentoda, bankacılık yapmış ailelerden gelenler var mı?!. Hani bir Hisarbank vardı; acaba, Hisarbankın geçmişteki aile efradı var mı burada? (DSP sıralarından "var, var" sesleri, gürültüler)

Bugün, yine bakıyoruz, dün, 12 Eylül öncesi, 12 Eylül sonrası kaleminden bal damlayan, önergeyi veren Sayın Ilıcak, neler yazıyordunuz? Kimler için neler yazıyordunuz? Bugün Egebankı konuşuyorsunuz, onlar için neler yazıyordunuz? (FP sıralarından gürültüler)

AYŞE NAZLI ILICAK (İstanbul) - Onlar için bir şey yazmadık. Hep demokrasi için yazdık.

ARİF SEZER (Devamla) - Tabiî... Tabiî... Bunu demek istemiyorum.

Biz, Bankalar Yasasını gündeme getirdiğimiz gün, bu Meclisten çıkmamıştı; fakat, bu hükümet döneminde ilk defa bankaların üzerine gidildi, yolsuzlukların üzerine gidildi.

Ben ne diyeyim; hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Dilerim güzellikleri yaşarsınız. (DYP ve FP sıralarından alkışlar!) Önce kendi hesabınızı verin. (DYP ve FP sıralarından gürültüler)

Teşekkür ederim. (DSP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederim efendim.

Sayın Uluğbay, buyurun efendim. (DSP sıralarından alkışlar)

VI. – AÇIKLAMALAR VE SATAŞMALARA İLİŞKİN KONUŞMALAR

1. – Ankara Milletvekili Hikmet Uluğbay'ın, İstanbul Milletvekili Ayşe Nazlı Ilıcak'ın konuşmasında şahsına sataşması nedeniyle konuşması

HİKMET ULUĞBAY (Ankara) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bana, önergede, ismim zikredilerek bazı atıflarda bulunulması ve sözcülerin ismimi zikrederek bazı beyanlarda bulunması nedeniyle, söz verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum.

Önergede, açık olarak -13 üncü maddesinde- şöyle yazılıyor: "Hikmet Uluğbay'ın 6 Temmuz 1999'da, gece yarısı intihar etmesinin arkasında yatan gerçekler nedir? Kendisine, çeşitli murakıp raporları hasıraltı edilsin diye baskı mı yapıldı?" Hayır, yapılmadı. Bunu ben çeşitli vesilelerle aylardır söylüyorum; fakat, ne yazan, ne çizen ne dinleyen var.

"O gece, ambulans Hikmet Uluğbay'ın evine 3 dakikada ulaştığında..." Zamanı kim tuttu, bilmiyorum.  "...Hüsamettin Özkan oradaydı. Bu husus televizyon haberlerinde açıkça görüldü."

Değerli arkadaşlar, ben kendimi vurduğumda eşim ve oğlum evde -biraz sonra açıklayacağım- yalnızlardı. Eşim, ambulansı istedikten sonra, yakın arkadaşlarımdan birisi arandı, yardım etmesi için. Bunun eleştirilmesini, ben, eleştiriliş anlayışını anlayamıyorum, zorlanıyorum. (DSP sıralarından alkışlar) Neden zorlanıyorum; bir insan, kendisi zora düştüğünde, eşinin bir yardım istemesi, bana kalırsa gündeme getirilmemesi gereken, siyaset için kullanılmaması gereken şeyler.(DSP sıralarından alkışlar)

MEHMET ERGÜN DAĞCIOĞLU (Tokat) - Gündeme kim getirdi bunları Sayın Bakan?

HİKMET ULUĞBAY (Devamla) - Bir şey daha açıklayayım sizlere: Bu konu görüşülecek diye eşimle dün akşam konuştum; acılarımız ise tekrar depreşti. Eşimin bana söylediği "sen, ambulansa evden taşınırken Hüsamettin gelebilmişti." şeklindedir. Bundan da bilginiz olsun, meraklarınızı gidermeye çalışıyorum; yani, ambulanstan daha çabuk gelmiş değildi.

Son olarak cümleniz :"Yoksa intihardan önce orada mıydı?.." Yani, benim evimde miydi ve kendisiyle tartışmış mıydık... Hayır, o akşam ben, eşim ve oğlumla beraber evdeydim, kimseyle tartışmadım ve Sayın Sümer Oral'ın beni aramasının dışında da kimseyle görüşmedim ve kendisiyle yaptığım görüşmeyi de...

Değerli arkadaşlar, ben, intihar olayından sonra, deprem nedeniyle gecikerek, 15 Eylül 1999 tarihinde 5 sayfalık basın açıklaması yaptım, neden intihar noktasına geldiğimi söyledim ve o tarihe kadar benim hakkımda, beyanım olmamasına rağmen, yazılan çizilen yorumlar hakkında toplumu bilgilendirme yoluna gittim. 5 sayfa... Ve dediğim gibi, 15 Eylül 1999'dan bu yana, bu, kamuoyunun bilgisinde.

Fakat, benim, sizler için, kürsüdeyken, sadece tüm Meclis üyeleri için, ayırt etmeksizin kaç kişiysek, bir dileğim var: Hiçbiriniz ve ailelerinizden hiç birisi, intihar etme duygusuna kapılmasın.

Hepinize saygılar sunuyorum. (Alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Uluğbay.

Sayın Ersümer, buyurun. (FP ve DYP sıralarından gürültüler)

Efendim sataşmadan dolayı söz veriyorum; yeni usul mü çıkaracağız?!

2. – Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Mustafa Cumhur Ersümer'in, İstanbul Milletvekili Ayşe Nazlı Ilıcak'ın konuşmasında şahsına sataşması nedeniyle konuşması

ENERJİ VE TABİÎ KAYNAKLAR BAKANI MUSTAFA CUMHUR ERSÜMER (Çanakkale)- Sayın Başkan, sayın üyeler; öncelikle, sizleri saygıyla selamlıyorum.

Biraz önce konuşan Sayın Bakanın değerlendirmeleri, bir soruşturmayı yazarken, biri hakkında beyanda bulunurken, herkesin çok daha fazla düşünmesini gerektirecek ibret sözleriydi.

Tabiî, ben, buraya, şu veya bu manada bir merakı gidermek için gelmedim; çünkü, burada iddia edilenlerin aksini çok iyi biliyor iddia eden. Malum gazetelerde, kendilerinin de köşe yazarlığı yapma çabası içinde olduğu gazetelerde bunlar yazıldı, çizildi; bizden de, yazılı, sözlü açıklamalar iletildi; ama, ona rağmen, Sayın Ilıcak, bu kürsüye gelip, uydurduğu bir gerçekdışılığa, uydurduğu bir yalana bir başka yalanla gerekçe hazırlama çabası içinde oldu. Yani, Sayın Hüsamettin Özkan'ın, beni, beyaz enerji operasyonuyla ilgili himaye ettiği iddiasına, yalanına, bizim kendisiyle bacanak olduğumuz şeklinde bir başka gerçekdışı beyanla gerekçe hazırladı...

AYŞE NAZLI ILICAK (İstanbul) - Hayır.

ENERJİ VE TABİÎ KAYNAKLAR BAKANI MUSTAFA CUMHUR ERSÜMER (Devamla)- ...ama, kendisi bunu çok iyi biliyor. Ben, hiç kimse tarafından himaye edilmiyorum. Allah'tan başka hiç kimsenin de himayesine ihtiyaç duymuyorum. (ANAP sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar)

Siz, hukuk devletinden bahsediyorsunuz. Şu anda, üç ay süreyle, bilgim dışında dinlenmiş bir Bakanlığın, üç aydır da, geriye doğru on yıllık bir süreyi kapsar şekilde, dosya dosya, didik didik incelenen bir Bakanlığın başında bulunuyorum ve halen de -öyle "perşembe günü gidip, suç duyurusunda bulunacağım" tehditlerini bu kürsüden savurmanıza hiç gerek yok- üç aydır, bu Enerji Bakanlığının yapmış olduğu işlemlerin tamamı, teker teker inceleniyor. Niye acele ediyorsunuz?.. Bekleyin... Eğer, bir iddia ortaya konulursa, bize yönelik bir suçlama olursa, onun hesabını, milletinin huzurunda da veririz, Meclisin huzurunda da veririz. Aceleniz ne?.. Telaşınız ne?..

İnsanlar, bir başkasıyla ilgili bir şey iddia ederken, dönüp biraz kendilerine bakmalı. Hüsamettin Özkan'ın sayın eşi gibi kıymetli bir vatan evladını yetiştirmiş bir hanımefendiye, burada, hiç de yakışık almayan suçlamaları ileten kişinin, on gün önce, gazetenin birinde, bir elinde tef, bir elinde şarap kadehi resmi çıkıyor. (ANAP, DSP ve MHP sıralarından alkışlar) Bunlar, bizim de arzu etmediğimiz, bizim de hazmedemediğimiz şeyler.

MUSA UZUNKAYA (Samsun) - Sen hep zemzem mi içersin Sayın Bakan?!.

ENERJİ VE TABİÎ KAYNAKLAR BAKANI MUSTAFA CUMHUR ERSÜMER (Devamla)- Bu tip yayınlardan biz de rahatsız oluyoruz; ama, görüyorsunuz ki, size ikram edilen o köşenizde, yapmaya çalıştığınız karalamalara, yine, içinde bulunmaktan her zaman övünç duyduğunuz basının bir başka kanadından, bir başka cevap alıyorsunuz.

Sayın Meclisin, bu yanlışı, çok iyi bildiği bu yanlışı düzeltmek için söz aldım.

MEHMET ERGÜN DAĞCIOĞLU (Tokat) - Hangi yanlışı düzelttiniz Sayın Bakan?!.

ENERJİ VE TABİÎ KAYNAKLAR BAKANI MUSTAFA CUMHUR ERSÜMER (Devamla) - Herhalde, artık, basın kuruluşlarımızın merakı da giderilmiş olur.

Sizleri saygıyla selamlıyorum. (ANAP, DSP ve MHP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederim efendim.

AYŞE NAZLI ILICAK (İstanbul) - Sayın Başkan, söz istiyorum.

BAŞKAN - Ne hakkında efendim?..

AYŞE NAZLI ILICAK (İstanbul) - Benim için, "yalan ve uydurma beyanda bulundu" dedi, zabıtlarda var.

BAŞKAN - Yerinizden ifade edin efendim.

Buyurun, çok kısa efendim.

3. – İstanbul Milletvekili Ayşe Nazlı Ilıcak'ın, Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Mustafa Cumhur Ersümer'in konuşmasında şahsına sataşması nedeniyle konuşması

AYŞE NAZLI ILICAK (İstanbul) - Efendim, bir kere, bu bacanak konusu...

BAŞKAN - Lütfen, yeni bir sataşmaya sebep olmayın...

AYŞE NAZLI ILICAK (İstanbul) - Hayır efendim, ben izahatta bulunuyorum.

Aralarında müşterek bir kaynananın mevcudiyeti Eymür'ün sitesinde, atin.org sitesinde çıkmıştır; bir bu izahatı yerine getirmek istiyorum.

BAŞKAN - Efendim, Sayın Bakan izah etti. Lütfen, yeni bir sataşmaya mahal vermeyin efendim.

AYŞE NAZLI ILICAK (İstanbul) - Hayır, ben bilgi veriyorum. Ben, ayrıca, Sayın Bakana teşekkür ediyorum bu konuyu aydınlattığı için; çünkü, bu çeşitli köşelerde atin.org sitesine dayanarak...

BAŞKAN - Efendim, ben de onun için söz verdim Sayın Bakana, Sayın Bakan açıkladı...

Evet efendim...

AYŞE NAZLI ILICAK (İstanbul) - Şimdi, ikinci meseleyi söyleyeceğim. O gazetede, benim şahsımı hedef alan yazılar, benim Dinç Bilgin'i suçlamam üzerine ve elimdeki dosyayı savcıya intikal ettirmem üzerine çıkmıştır. Elbetteki, adaleti takip eden ve adaleti savunan insanlar hakkında, bugün Sayın Bakanın veya buradaki grubun söylediği gibi sözler ifade edilecektir. Eğer bizim gocunacak bir şeyimiz olsa, bu meselelerin üzerine gitmeyiz. Sabredin diyor; ben sabretsem, kendisi sabretse millet sabretmiyor.

Teşekkürler efendim.

BAŞKAN - Teşekkür ederim efendim.

V. – GENSORU, GENEL GÖRÜŞME, MECLİS SORUŞTURMASI VE

MECLİS ARAŞTIRMASI (Devam)

A) GÖRÜŞMELER (Devam)

2. – İstanbul Milletvekili Ayşe Nazlı Ilıcak ve 63 arkadaşının, bankalar yeminli murakıpları raporlarının zamanında işleme konulmasını engelleyerek bazı bankaların yöneticileri hakkında yapılması gereken işlemleri geciktirdiği ve siyasî himaye sağladığı ve bu eylemlerinin Türk Ceza Kanununun 230 ve 240 ıncı maddelerine uyduğu iddiasıyla Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hasan Hüsamettin Özkan hakkında Meclis soruşturması açılmasına ilişkin önergesi (9/2)  (Devam)

BAŞKAN - Söz sırası Sayın Hüsamettin Özkan Beyin.

Buyurun efendim. (DSP sıralarından alkışlar)

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HASAN HÜSAMETTİN ÖZKAN (İstanbul) - Sayın Başkanım, sayın milletvekilleri; Fazilet Partisi İstanbul Milletvekili Sayın Nazlı Ilıcak ve arkadaşları tarafından hakkımda verilen Meclis soruşturması üzerine söz almış bulunmaktayım; bu vesileyle, hepinizi en içten sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Önergeyle ilgili olarak yapacağım açıklamalar, hakkımdaki iddiaların gerçekdışı olduğunu gözler önüne serecektir.

İlk olarak, ilgili bakan olduğum dönemde, Türkiye Halk Bankası tarafından Egebank, İnterbank, Bank Ekspres, Yurtbank, Etibank ve Bank Kapitale kredi açılıp açılmadığı sorulmaktadır. Çok açık ve net olarak ifade ediyorum; ilgili bakan olduğum dönemde, Türkiye Halk Bankası tarafından, Egebanka, İnterbanka, Bank Eksprese, Yurtbanka, Etibank ve Bank Kapitale hiçbir şekilde kredi açılmamıştır. (DSP sıralarından alkışlar)

İkinci olarak, bu bankaların sahiplerine ait gruplara, Halk Bankasınca kredi açılıp açılmadığı ve tarihleri sorulmaktadır. Evet, bu bankaların sahiplerine ait gruplara Halk Bankasınca kredi açılmıştır, bu doğrudur; ancak, bu kredilerin açılışı, bizden önce, yani 54 üncü hükümet ve ondan evvelki hükümetler döneminde olmuştur. Biraz sonra, bu listeyi bilgilerinize tarihiyle sunacağım. (DSP sıralarından "isim isim ver" sesleri)

AYŞE NAZLI ILICAK (İstanbul) - Takibi yapıldı mı Sayın Bakan, ben onu sordum.

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HASAN HÜSAMETTİN ÖZKAN (Devamla) - Değerli arkadaşlarım, Halk Bankasının benden önceki dönemde verdiği bazı kredilere ilişkin olarak düzenlenen yeminli murakıp raporları için soruşturma iznim verilmediği iddiası doğru değildir. Belirtilen denetim raporları, Bakanlığıma gönderilmesi gerektiği halde, yasaya aykırı olarak, doğrudan savcılıklara gönderilmiş, savcılıklar da yetersizlik nedeniyle Bakanlığıma iade etmiştir. Raporları usulsüz bir şekilde savcılığa sevk edenler hakkında, dönemin Başbakanı Sayın Mesut Yılmaz'ın onayıyla soruşturma açılması ve iddiaların Başbakanlık müfettişlerince incelenmesi uygun görülmüştür. Müfettişlerin düzenledikleri raporlarda, soruşturulmasını istedikleri her konu için soruşturma izni verilmiştir. Tüm raporlar savcılıklara intikal ettirilmiş olduğundan, müfettişlerin soruşturma yapılmasına gerek görmedikleri konular da bağımsız yargının önündedir.

Sonuç olarak, Halk Bankası yöneticilerinin, 54 üncü ve daha önceki hükümetler dönemindeki bazı işlemlerine ilişkin denetim raporları, yasal prosedürü içinde gerekliliği yapılması için, yetkili yargı organlarına, zamanında, tam ve eksiksiz olarak gönderilmiştir.

Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; önergede, Devlet Bakanı Sayın Recep Önal'ın, yeminli murakıplara intikal ettirilecek konuların, sadece Bankalar Kanunu kapsamına giren işlerle ilgili olmasını sağlayacak bir onayı, benim direktifimle hazırladığı iddia edilmektedir. Tamamen benim bilgim dışında ve Bakanlığımla hiçbir ilgisi olmayan bu onayın neden alındığının, Sayın Önal tarafından cevaplandırılması gerektiğini düşünüyorum. Ben, bu konuda veya bir başka konuda direktif vermedim. Sayın Önal burada, onayı neden aldığını ve benim direktifim olup olmadığını açıklamalıdır.

Değerli arkadaşlarım, önergede, Ekonomist Dergisi, Habertürk ve Cumhuriyet Gazetesi kaynakları gösterilerek, Cavit Çağlar Grubu, HBB Grubu, Seracılık Bahçecilik, Sabah Grubu, Ceylan Grubu, Demirel-DEMPA Grubu ile Korkmaz Yiğit'in grubuna kredilerin hangi tarihlerde açıldığı ve borçların tasfiyesi için nasıl bir tedbir alındığı sorulmaktadır.

Şimdi, bu gruplara ait kredilerin hangi tarihlerde ve hangi hükümetler döneminde açıldığını sırayla okuyorum:

Cavit Çağlar:

4 Kasım 1992 49 uncu hükümet.

 

(DSP Grubu sıralarından "Başbakan kim" sesleri)

 

 

Ceylan Grubu:

25 Haziran 1993

50 nci hükümet.

Sabah Grubu:

15 Ağustos 1994

50 nci hükümet.

HBB Grubu:

6 Mayıs 1994

50 nci hükümet.

Demirel-DEMPA Grubu:

8 Aralık 1995

52 nci hükümet.

 

CEMAL ENGİNYURT (Ordu) - Başbakan, Tansu Çiller...

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HASAN HÜSAMETTİN ÖZKAN (Devamla) - Balkaner Grubu:                                 5

Ocak 1996

52 nci hükümet.

 

Seracılık ve Bahçe Grubu:

22 Ağustos 1996

54 üncü hükümet.

Korkmaz Yiğit Grubu:

3 Haziran 1997

54 üncü hükümet.

 

MUSTAFA GÜVEN KARAHAN (Balıkesir) - Ufuk Söylemez mi o?!

H. UFUK SÖYLEMEZ (İzmir) - Sen ancak laf atarsın; bunları bilemezsin!..

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HASAN HÜSAMETTİN ÖZKAN (Devamla) - Başta da belirttiğim gibi, gruplara kredi açılmış; tarihleri, 54 ve daha önceki hükümetler dönemine aittir. (DSP sıralarından alkışlar)

AYŞE NAZLI ILICAK (İstanbul) - Tasfiyesi mühim efendim, süresinde tasfiyesine gittiniz mi?

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HASAN HÜSAMETTİN ÖZKAN (Devamla) - Açılan bu kredilerin takip ve tahsilatları, Yüksek Denetleme Kurulunca denetlenmiş, ayrıca detayları bankaca kamuoyuna açıklanmıştır.

AYŞE NAZLI ILICAK (İstanbul) - Tasfiyesi ne zaman gerçekleşti?

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HASAN HÜSAMETTİN ÖZKAN (Devamla) - Sayın Başkan, Sayın milletvekilleri...

MEHMET ERGÜN DAĞCIOĞLU (Tokat) - Siz verdiniz denilmedi ki, Sayın Bakan "niye tasfiyeye gitmediniz" denildi.

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HASAN HÜSAMETTİN ÖZKAN (Devamla) - Acele etmeyin, bir şeyler daha gelecek.

BAŞKAN - Sayın Dağcıoğlu, lütfen efendim... Bırakın Sayın Bakan rahat açıklasın.

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HASAN HÜSAMETTİN ÖZKAN (Devamla) - İzninizle, bu noktada, bir kamu bankası olan Halk Bankası ile ilgili bakan arasındaki statü üzerinde durmak istiyorum.

Türkiye Halk Bankası, tüzelkişiliğe sahip, özel hukuk hükümlerine göre yönetilen bir kamu iktisadî teşebbüsüdür; yönetim kurulu, bankanın en yüksek düzeydeki yetkili, sorumlu karar ve yürütme organıdır. Banka, yönetim kurulu ve genel müdür tarafından yönetilmektedir. Bankanın her türlü işlemleri, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, Türkiye Büyük Millet Meclisi KİT Komisyonu ve Bankalar Yeminli Murakıplarınca denetlenir; gerektiğinde de Başbakanlık müfettişlerince incelenir ve soruşturulur.

Bu çerçevede, Türkiye Halk Bankasının krediler de dahil olmak üzere, tüm işlemleri bankanın yetkili kişi veya kurullarınca sonuçlandırılır. Bu işlemler, hiçbir şekilde, ilgili devlet bakanlığının bilgi ve onayına gelmez.

H. UFUK SÖYLEMEZ (İzmir) - Gördün mü Karahan?! Gördün mü?! Öğren!.. Öğren!..

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HASAN HÜSAMETTİN ÖZKAN (Devamla) - Bu nedenle, tüm kredi işlemlerine ilişkin sorumluluk, banka yönetim kurulu veya bankanın yetkili kılınan kişi veya organlarına aittir.

Bugüne kadar, çeşitli nedenlerle açıkladığım gibi, göreve geldiğimde gerçek esnaf ve sanayiciye, bankacılık ilkelerine göre kredi açılması şeklinde verilen genel talimatın dışında, herhangi bir şahsa, firmaya veya gruba kredi kullandırılması ve kullandırılmaması için, Halk Bankası yetkililerine bir talimatım olmamıştır. (DSP sıralarından alkışlar)

Alıştığınız şeyleri başkalarından beklemeyin.

Bankanın yönetimine ve atamalarına müdahale edilmemiş; tam anlamıyla, özerk bir şekilde çalışması için gerekli ortam ve imkânlar sağlanmıştır. Bu sayede, banka, kaynaklarını KOBİ'lere, esnaf ve sanatkârlara yönlendirme olanağını elde etmiştir. Bunun bir örneği: Benden önceki dönemde 300 000 esnafa kredi açılırken, benim dönemimde, bu sayı 1,5 milyona çıkarılmıştır.

Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; önergede, Avukat Aydoğan Semizer'in kayınvalidemin avukatı olup olmadığı ve hangi gayrimenkullerin satıldığı sorulmaktadır.

Kayınvalidemle ilgili iddialar gündeme geldiği zaman, Mecliste bir sayın milletvekilinin soru önergesine, bu konuda yetkili konumda olan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, kapsamlı ve çok geniş bir yanıt vermişti. Bu önergede de aynı iddialar tekrarlanmaktadır.

Evet, Aydoğan Semizer, 31 Ocak 1985 tarihinde -şimdi size göndereceğim- Kadıköy Birinci Noterliğince düzenlenen vekâletnameyle, kayınvalidemin 16 seneden bu yana ahzükabza yetkili avukatıdır; vekâlet örneği de burada.

Rahmetli kayınvalidemin babası, annesi ve kardeşinin miras yoluyla kendisine intikal eden ve satışları yapılan dairelerin adresleri ise şöyledir: Göztepe, Birinci Orta Sokak, 9 nolu, 52 daireli Zeki Arif Ataergin Apartmanı ile, Suadiye, Selvili Sokak, Selvi Apartmanıdır. Basına da dağıtılmış olan BDDK açıklamasında dairelerin adresleri ayrıca belirtilmiştir.

AYŞE NAZLI ILICAK (İstanbul) - Kaç yılında satışı yapılmış bunların Sayın Bakan?

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HASAN HÜSAMETTİN ÖZKAN (Devamla) - Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; önergede -burası çok önemli, iyice dikkat edin- Etibankın özelleştirilmesinden önce, bütün borçlarının Halk Bankasına devredildiği doğru mu diye sorulmaktadır.

Evet, doğru, devredilmiş; ama, böyle bir kararın -bu, önergede yazıyor- Dinç Bilgin'e dikensiz gül bahçesi bırakılması için mi alındığını soruyorsunuz. Bunu, ben bilemem. Bunu, siz bileceksiniz. Neden; 11 Kasım 1996 tarihli Bakanlar Kurulu kararı, Sayın Başbakan Necmettin Erbakan ve Tansu Çiller döneminde... (DSP ve MHP sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar)

Bunu, size şimdi göndereceğim, dikensiz gül bahçesini sizin bulunduğunuz parti vermiş öyleyse. Ben, bunları hiç dile getirmedim, sadece sizin dikkatinize vereceğim. (DSP sıralarından gürültüler)

BAŞKAN - 1 dakika efendim...

AYŞE NAZLI ILICAK (İstanbul) - Efendim, siz geri alsaydınız o zaman; sizin zamanınızda Etibank gitmedi mi?

BAŞKAN - Dinleyin efendim...

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HASAN HÜSAMETTİN ÖZKAN (Devamla) - Bu sorunun bana neden sorulduğunu da ben anlayabilmiş değilim; neden sorulduğunu sizin kendinizin anlaması lazım.

AYŞE NAZLI ILICAK (İstanbul) - Etibank sizin zamanınızda verilmedi mi Sayın Bakan?

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HASAN HÜSAMETTİN ÖZKAN (Devamla) - Bu kararname, aynı zamanda, kamu bankalarının görev zararlarının ne şekilde yaratıldığının somut bir örneğini teşkil ediyor. (DSP sıralarından alkışlar)

Aynı şekilde, 1992 yılında TÖBANKın, 1995 yılında Sümerbankın, borçlarıyla birlikte Halk Bankasına devredilmesi, bu görev zararlarını katmerli bir hale getirmiştir.

AYŞE NAZLI ILICAK (İstanbul) - Peki, Etibank, sizin zamanınızda Cavit Çağlar'a verilmedi mi Sayın Bakan? (DSP sıralarından gürültüler)

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HASAN HÜSAMETTİN ÖZKAN (Devamla) - Siz, onu biraz evvel açıkladınız, isimleri de saydınız. Ben de o hükümetin üyesiyim, o isimlere beni de katarsınız.

AYŞE NAZLI ILICAK (İstanbul) - Sizin zamanınızda verildi o zaman...

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HASAN HÜSAMETTİN ÖZKAN (Devamla) - Ben, attığım imzanın da, bulunduğum yerin de hep arkasında durdum. Biraz sonra, size, beni nelerle suçladığınızı söyleyeceğim.

Önergenin, bütünüyle, kamuoyunu yanıltmak amacına yönelik olarak hazırlandığını gösteren bazı iddiaları Değerli Kurulun bilgilerine sunacağım, ondan sonra vicdanlarınıza bırakacağım.

1. - Sayın Cumhur Ersümer'in benim bacanağım olduğunu iddia ettiniz, Sayın Ersümer cevabını verdi.

AYŞE NAZLI ILICAK (İstanbul) - Sorduk sadece...

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HASAN HÜSAMETTİN ÖZKAN (Devamla) - Bacanağın ne ifade ettiğini de, siz, kendi kardeşlerinize, oğlunuza falan sorun; bana hiç gelmeyin, sormayın. (DSP sıralarından alkışlar)

AYŞE NAZLI ILICAK (İstanbul) - Bizim bacanağımız yok!

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HASAN HÜSAMETTİN ÖZKAN (Devamla) - 2. - DSP'nin tek başına kurduğu azınlık hükümetinde, 11 Ocak 1999 ve 28 Mayıs 1999 tarihleri arasında Hazineden sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olduğum iddia ediliyor. Oysa, o tarihlerde, Hazineden sorumlu Devlet Bakanı Sayın Hikmet Uluğbay'dır.

AYŞE NAZLI ILICAK (İstanbul) - Burada kâğıt var; kısa bir süre...

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HASAN HÜSAMETTİN ÖZKAN (Devamla) - Hikmet Uluğbay'dır... Bakanlık yapan arkadaşlarınız bilir. Kâğıtları bırakın; Habertürkle, İntermedyayla, başkalarıyla konuşuyorsunuz.

AYŞE NAZLI ILICAK (İstanbul) - Hayır efendim, devletin resmî belgesi...

BAŞKAN - Efendim, karşılıklı konuşmayın.

Lütfen dinleyin efendim.

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HASAN HÜSAMETTİN ÖZKAN (Devamla) - Sayın Başkan, ben bu kadar dinledim ve buraya bile dönmedim; dikkat ederseniz, hiç müdahale etmedim. Lütfen, dinlemesini bilsin.

BAŞKAN - Evet efendim, ben ikazımı yaptım.

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HASAN HÜSAMETTİN ÖZKAN (Devamla) - Yine, önergede, 8 Aralık 1998 tarihli Başbakanlık genelgesiyle, 55 inci hükümet döneminde Hazinenin bana bağlandığı iddia edilmektedir. Oysa, önergede -ki, göndereceğim şimdi size- bu genelgeyle, Hazine, bana değil, o dönemin Başbakanı Sayın Mesut Yılmaz'a bağlandı. Bir arkadaşımız, bunu, size getirsin.

BAŞKAN - Şimdi kavaslar götürürler efendim; siz devam edin.

AYŞE NAZLI ILICAK (İstanbul) - Ben de size göndereceğim efendim.

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HASAN HÜSAMETTİN ÖZKAN (Devamla) - Önergede, Sayın Hikmet Uluğbay'ın rahatsız olduğu dönemde -sözünüzle de bahsettiniz- 15 gün süreyle yaptığım vekâlet 2 ay olarak yazılmıştır. Bir Anayasaya baksın, 113 üncü maddesine... Bakanların vekâletini, Anayasa 15 günle sınırlamıştır; 15 günle sınırlı... 15 günlük vekâletim var, yarısı hastanede geçti, "2 ay" diyorsunuz.

AYŞE NAZLI ILICAK (İstanbul) - Efendim, Recep Önal demek, siz demek zaten...

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HASAN HÜSAMETTİN ÖZKAN (Devamla) - Bunlara, bu arkadaşlarımız, siz atabilirsiniz; ben, diğer arkadaşlarımızın nasıl imza attığına hayretlere kapıldım.

Sayın Hikmet Uluğbay'ın rahatsızlığıyla ilgili, bu konuda buraya bir not koymanızı esefle karşılıyorum. (DSP sıralarından alkışlar)

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Meclis ve siyaset, son zamanlarda, insaf ölçülerine sığmayan bir şekilde, ağır ithamlar altında bırakılmaktadır.

BEKİR SOBACI (Tokat) - Sayenizde!..

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HASAN HÜSAMETTİN ÖZKAN (Devamla) - 57 nci hükümet olarak, biz, Meclisteki büyük çoğunluğumuza rağmen, Meclis soruşturmasını, geçmiş siyasetçiler veya iktidarlar aleyhine siyasî sonuçlara ulaşmada bir araç olarak hiçbir zaman kullanmadık; tavrımız da hep bu yönde oldu. (DSP sıralarından alkışlar) Şimdi görüyoruz ki, önergede yer alan gerçekdışı iddialarla, bazı önyargılı siyasetçiler, Meclis soruşturmasını, bir siyasî hesaplaşma aracı olarak kullanmaktadırlar. Bu uygulamaların, siyaset kurumunu yıpratmaktan başka hiçbir işlevi bulunmamaktadır.

Değerli arkadaşlarım, ben, 1991 yılında politikaya girdim. Ne öncesinde politikanın ne de sonrasında, devletle hiçbir iş yapmadım; hiçbir özel veya kamu bankasından -ailem de dahil; geçmişe de dönük; büyük dedelerime kadar- kredi kullanmadım; bu, size duyurulur.

Eğer, siyaset yapan insanların "çamur at, izi kalsın" yöntemiyle karalanması devam ederse, bundan, en büyük zararı siyaset kurumu görür. Siyasetin ve demokrasinin kalbi olan Meclise en büyük kötülüğü biz yapmış oluruz. Haksız ve asılsız suçlamalarla Bakanları karalamak, bu suçlamaları yapanlara da itibar sağlamaz; aksine, itibar kaybettirir. Unutmayalım ki, siyasetin en büyük değeri itibardır; bu itibarı korumak da, biz, milletvekillerini görevidir.

Hepinize saygılar sunarım. (DSP, MHP ve ANAP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Bakan.

DEVLET BAKANI RECEP ÖNAL (Bursa) - Sayın Başkan...

BAŞKAN - Sayın Önal, buyurun efendim; yerinizden lütfederseniz...

DEVLET BAKANI RECEP ÖNAL (Bursa) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Sayın Özkan'ın konuşmasında belirttiği bankalar yeminli murakıplarının görevleriyle ilgili konu hakkında açıklama yapmak istiyorum Sayın Başkan, izninizle; bu vesileyle Yüce Meclisi en içten saygılarımla selamlıyorum.

Konu teknik bir işlem olduğundan, anlaşılmasında güçlük çekiliyor olmalı ki, defalarca anlatmama rağmen, Fazilet Partisi mensuplarınca tekrar tekrar gündeme getirilmektedir. Nitekim, ilk kez 27 Ekim 2000 tarihinde Sayın Bülent Arınç tarafından ortaya konuldu. Arkasından, Hazine Müsteşarlığı bütçesinin görüşülmesi sırasında tekrar gündeme getirildi. Son olarak da, geçen hafta, Sayın Veysel Candan ve 57 arkadaşı tarafından hakkımda verilen Meclis soruşturması önergesinde yer aldı. Şimdi ise, Sayın Özkan ile ilgili Meclis soruşturması önergesinde bir kez daha karşımıza çıkmış bulunuyor. Bu iddialara konu olan 27 Mart 2000 tarihli Başbakanlık onayı, yukarıdan talimatla değil; yani, ne Sayın Özkan'ın ne de benim talimatımla değil, aşağıdan, yani, idareden gelen talep sonucu ortaya çıkmıştır.

Bankacılık alanındaki denetimin yoğunlaştırılması amacıyla Hazine Müsteşarlığında yaptığımız değerlendirmeler sırasında, Bankalar Yeminli Murakıpları Kurulu Başkanlığı, eleman sayılarının az olduğunu, buna rağmen başka denetim kuruluşlarının yapabileceği işlerin de kendilerine geldiğini belirtmişler, bu işlerin hızlanması için bu tür sorunlara bir çözüm bulunmasını istemişlerdir. Buna örnek olarak da, Yüksek Denetleme Kurulunca gönderilen ve Bankalar Yeminli Murakıplarının uzmanlık ve yetki alanı dışına çıkan ihale, ekspertiz, personel ataması, harcırah ödemesi gibi konuları içeren temennileri göstermişlerdir.

Kamu bankalarında denetim, görev ve yetki sınırları, denetleme birimleri arasında eski yıllardan beri bir uzlaşmazlık konusu olagelmiştir. Yapılan işlem, bu uzlaşmazlığın çözümüne yönelik bir Başbakanlık onayıdır. Bu onay, Yüksek Denetleme Kurulunun yetkisi kapsamına giren konuların, bizzat kendi uzmanlarınca incelenip rapora bağlanarak hızla sonuçlandırılmasını amaçlayan bir idarî işlemdir ve benzerleri geçmişte de çeşitli vesilelerle gündeme gelmiştir. Örneğin, Başbakanlık Teftiş Kurulu eski Başkanlarından Sayın Turhan Güven'in zamanın Başbakanından aldığı 13 Eylül 1993 tarihli onayda, Yüksek Denetleme Kurulu elemanlarının gerekli ve yeterli incelemeyi yapmadan inceleme ve gerekirse soruşturma talebinde bulunması...

BAŞKAN - Sayın Bakan, toparlar mısınız lütfen...

DEVLET BAKANI RECEP ÖNAL (Bursa) - Şimdi, bu, Sayın Turhan Güven'in aldığı onay. Yine, Başbakanlık eski Müsteşarvekili Sayın Ali Naci Tuncer'in 11 Ocak 1995 tarihinde aldığı onay. Bu iki onayın biri 1993 yılında, biri 1995 yılında. Şimdi, size soruyorum: 1993 ve 1995 yıllarında alınan bu onaylar da, birilerinin himayesi amacıyla ve Sayın Özkan'ın talimatıyla mı alındı? Yine, Sayın Mehmet Keçeciler'in, bir ay önce, 5 Mart 2001 tarihinde, aynı mealde aldığı onay, yine bu konuyla ilgili bir nakısa mı; yoksa, görev dağılımını mı içermektedir? Görüldüğü üzere, konunun, ne kimsenin himayesiyle ne de talimatıyla uzaktan yakından hiçbir ilgisi bulunmamaktadır; ancak, Fazilet Partisi mensubu değerli milletvekili arkadaşlarımın, amacı, sadece kamu bankalarının denetiminde etkinlik, verimlilik ve sürat sağlamak olan bir onayı niye bu kadar istismar ettiklerini anlamakta güçlük çekmekteyim.

Yüce Meclise saygılarımı sunarım. (DSP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Bakan.

Efendim, Meclis soruşturması önergesi üzerindeki görüşmeler bitmiştir.

Şimdi, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan hakkında Meclis soruşturması açılıp açılmaması hususunu oylarınıza sunacağım: Meclis soruşturması açılmasını kabul edenler...  Kabul etmeyenler... Meclis soruşturması açılması kabul edilmemiştir efendim. (DSP sıralarından alkışlar)

Sayın milletvekilleri, alınan karar gereğince, sözlü sorular ile diğer denetim konularını görüşmüyor, gündemin "Kanun Tasarı ve Teklifleri ile Komisyonlardan Gelen Diğer İşler" kısmına geçiyoruz.

Önce, yarım kalan işlerden başlayacağız.

 

VII. – KANUN TASARI VE TEKLİFLERİYLE KOMİSYONLARDAN

GELEN DİĞER İŞLER

1. – İzmir Milletvekili Rıfat Serdaroğlu'nun; İstanbul Milletvekili Bülent Akarcalı'nın; Amasya Milletvekili Ahmet İyimaya'nın; Ankara Milletvekili Yıldırım Akbulut'un; Şırnak Milletvekili Mehmet Salih Yıldırım'ın; Gaziantep Milletvekili Ali Ilıksoy, Konya Milletvekili Ömer İzgi ve Ankara Milletvekili Nejat Arseven'in; İstanbul Milletvekili Ziya Aktaş ve 42 Arkadaşının; Zonguldak Milletvekili Hasan Gemici'nin ve İzmir Milletvekili Işılay Saygın'ın; Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünde Değişiklik Yapılmasına Dair İçtüzük Teklifleri ve Anayasa Komisyonu Raporu (2/94, 2/232, 2/286, 2/307, 2/310, 2/311, 2/325, 2/442, 2/449) (S.Sayısı: 527)

BAŞKAN - 10.1.2001 tarihli 42 nci Birleşimde İçtüzüğün 88 inci maddesine göre Komisyona geri verilen Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünde Değişiklik Yapılmasına Dair İçtüzük Değişiklik Tekliflerinin görüşülmeyen maddeleriyle ilgili Komisyon raporu Başkanlığa  verilmediğinden, teklifin görüşülmesini erteliyoruz.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Yurtdışı Teşkilatı Hakkında 189 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle ilgili tasarının müzakeresine başlayacağız.

2. – Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Yurtdışı Teşkilatı Hakkında 189 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve Dışişleri Komisyonu Raporu (1/53) (S. Sayısı: 433)

BAŞKAN - Komisyon?.. Yok.

Ertelenmiştir efendim.

Hâkimler ve Savcılar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair 621 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle ilgili tasarının müzakeresine başlayacağız.

3. – Hâkimler ve Savcılar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair 621 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve Adalet Komisyonu Raporu (1/728) (S. Sayısı: 591) 

BAŞKAN - Komisyon?.. Yok.

Ertelenmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Nakdî Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin 624 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Fazilet Partisi Grup Başkanvekili Kahramanmaraş  Milletvekili Avni Doğan ve 7 Arkadaşının;  Anavatan Partisi Grup Başkanvekilleri Bartın Milletvekili Zeki Çakan, Denizli Milletvekili Beyhan Aslan, Eskişehir Milletvekili İ.Yaşar Dedelek ile Antalya Milletvekili Cengiz Aydoğan'ın Aynı Mahiyetteki Kanun Tekliflerinin müzakeresine başlayacağız.

4. –Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Nakdî Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin 624 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Fazilet Partisi Grup Başkanvekili Kahramanmaraş  Milletvekili Avni Doğan ve 7 Arkadaşının;  Anavatan Partisi Grup Başkanvekilleri Bartın Milletvekili Zeki Çakan, Denizli Milletvekili Beyhan Aslan, Eskişehir Milletvekili İ.Yaşar Dedelek ile Antalya Milletvekili Cengiz Aydoğan'ın Aynı Mahiyetteki Kanun Teklifleri ve İçişleri, Millî Savunma ve Plan ve Bütçe Komisyonları raporları  (1/757, 2/603, 2/605) (S. Sayısı: 592)

BAŞKAN - Komisyon?..Yok.

Ertelenmiştir efendim.

Başbakanlık Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair 626 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle ilgili kanun tasarısının müzakeresine başlayacağız.

5.- Başbakanlık Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair 626 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu (1/758) (S. Sayısı: 609)

BAŞKAN - Komisyon?.. Yok.

Ertelenmiştir.

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, Devlet Memurları Kanunu ve 190 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında 608 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Gençlik ve Spor Hizmet ve Faaliyetlerinde Üstün Başarı Gösteren Kişi ve Kuruluşların Ödüllendirilmesi, 3289 Sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 190 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının müzakeresine başlayacağız.

6. – Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, Devlet Memurları Kanunu ve 190 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında 608 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Gençlik ve Spor Hizmet ve Faaliyetlerinde Üstün Başarı Gösteren Kişi ve Kuruluşların Ödüllendirilmesi, 3289 Sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 190 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Ankara Milletvekili Yücel Seçkiner'in Dünya ve Olimpiyat Şampiyonluğu Kazanmış Sporculara Cumhurbaşkanlığı Onur Madalyası Verilmesi ile Maaş Bağlanması ve Avrupa Şampiyonluğu Kazanmış Sporculara Maaş Bağlanması Hakkında Kanun Teklifi, Erzurum Milletvekili Mücahit Himoğlu'nun Madalya ve Nişanlar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, Erzurum Milletvekili Mücahit Himoğlu'nun Dünya, Olimpiyat ve Avrupa Şampiyonluğu Kazanmış Sporculara ve Bunların Ailelerine Aylık Bağlanması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Afyon Milletvekili Gaffar Yakın ve 10 Arkadaşının Avrupa Futbol Kupalarında Başarılı Olmuş Türk Futbol Kulüplerinin Ödüllendirilmesine Dair Kanun Teklifi, Doğru Yol Partisi Grup Başkanvekilleri Ankara Milletvekili Saffet Arıkan Bedük, Sakarya Milletvekili Nevzat Ercan, İçel Milletvekili Turhan Güven ve 2 Arkadaşının Ülkemizin Tanıtımında Katkısı Olan Gençlik ve Spor Kulüplerinin Ödüllendirilmesi Hakkında Kanun Teklifi ve Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor ve Plan ve Bütçe Komisyonları raporları (1/724, 1/704, 2/68, 2/386, 2/387, 2/492. 2/535) (S. Sayısı: 623)

BAŞKAN - Komisyon?.. Yok.

Ertelenmiştir.

Memurlar ve Diğer Kamu Görevlileri Hakkındaki Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yetki Kanunu Tasarısı ve Anayasa ve Plan ve Bütçe Komisyonları raporlarının müzakeresine başlıyoruz.

7. – Memurlar ve Diğer Kamu Görevlileri Hakkındaki Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yetki Kanunu Tasarısı ve Anayasa ve Plan ve Bütçe Komisyonları raporları (1/832) (S. Sayısı: 638) (1)

BAŞKAN - Komisyon?.. Burada.

Hükümet?.. Burada.

Komisyon raporu, 638 sıra sayısıyla bastırılıp dağıtılmıştır.

Tasarının tümü üzerinde söz isteyen?..

ALİ RIZA GÖNÜL (Aydın) - Doğru Yol Partisi Grubu adına, Sayın Kemal Kabataş...

BAŞKAN - Fazilet Partisi Grubu adına, Adıyaman Milletvekili Sayın Dengir Mir Mehmet Fırat?.. Yok.

Doğru Yol Partisi Grubu adına, Samsun Milletvekili Sayın Kemal Kabataş; buyurun efendim. (DYP sıralarından alkışlar)

DYP GRUBU ADINA KEMAL KABATAŞ (Samsun) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; gündemimizde bulunan, Memurlar ve Diğer Kamu Görevlileri Hakkındaki Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yetki Kanunu Tasarısı üzerinde, Doğru Yol Partisi Grubunun görüşlerini belirtmek üzere söz almış bulunuyorum; sözlerime başlamadan önce, hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Değerli milletvekilleri, Türkiye'de, memurlar ve diğer kamu görevlilerinin çalışmalarında etkinliğin artırılması, kamu hizmetlerinin düzenli, süratli, verimli ve ekonomik şekilde yürütülmesini temin amacıyla hazırlandığı ifade edilen bu tasarıyla, memurların ve diğer kamu görevlilerinin malî ve sosyal hakları arasındaki adaletsizliğin, eşitsizliğin giderilmesi yönünde yapılacak düzenlemeler için, Bakanlar Kuruluna üç ay süreyle kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verilmek istenmektedir; kanun tasarısının kapsamı ve amacı budur.

Bu konu; yani, Türkiye'de, ücretlilerin, kamu görevlilerinin ve emeklilerinin maaşları ve sosyal hakları arasındaki adaletsizliğin, eşitsizliğin giderilmesi konusu, bu 57 nci hükümet döneminde müteaddit defalar gündeme gelmiştir. Bugün hangi noktadayız; bugüne kadar ne yapıldı ve niçin yapılamadı; bunlara satırbaşlarıyla değinmek ve Genel Kurula hatırlatmak istiyorum:

Bu temel amacı, yani, devlette çalışan kamu görevlilerinin, memurların, emeklilerin ve diğer statülerde çalışan yaklaşık 8 milyon vatandaşımızın, özlük haklarında, maaşlarında ve sosyal haklarında var olduğu bilinen derin dengesizliğin, eşitsizliğin giderilmesi, çok önemli ve çok özenle çalışılması gereken bir konudur. Hükümet, bu konuda düzenleme yapmak üzere, hatırlıyorsunuz, 2000 yılı Haziran ayında bir yetki almıştır ve 4588 sayılı Yasayla, altı ay süreyle, bu konularda, yani, eşit işe eşit ücret verme ve kamu çalışanları arasındaki ücret adaletsizliğini, sosyal haklar arasındaki dengesizliği giderme konusunda yetki almıştır; ama, bu yetki yasasında, çalışanların özlük hakları yerine, çalışanların statüleri ve devlet teşkilatında büyük tasfiyeyi öngören çalışmalar gündeme gelmiş, Sayın Başbakanın, devlet krizi doğar tehditleri ve değerlendirmeleriyle, maalesef, altı aylık sürede, kamu çalışanları arasındaki ücret eşitsizliğini, adaletsizliğini giderecek düzenlemeler yapılamamış ve bu yasa da Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir.

Malî ve sosyal haklarla ilgili düzenlemede son adım, ondan bir sonraki düzenleme, 4615 sayılı Yasayla getirilmiş ve hükümet, çok iddialı bir yapıda, geçen yılın sonunda, bir yetki yasasını üç ay süreyle kullanmak üzere Yüce Meclisin kabulüne sunmuş ve bu yasa gerçekleşmiştir. Aradan üç ay geçmiş ve bu üç aylık dönemde, kamuda çalışan, emekli ve her statüdeki kamu görevlilerinin, yaklaşık 8 milyon kişinin, 8 milyon çalışan ve emeklinin dört gözle beklediği, bu yasa kapsamında çıkacak kanun hükmünde kararnamelerden hiçbirisi yürürlüğe konulamamıştır.

Şimdi, hükümet, 4615 sayılı Yasayla aldığı yetkiyi kullanamamanın ve süre içinde hiçbir irade ortaya koymamanın ardından, yeni bir yetki yasasıyla Yüce Meclisin huzurundadır ve üç aylık bir süre için, kamu çalışanlarının ve devlet memurlarının özlük hakları, ücretleri ve sosyal hakları arasındaki eşitsizliği giderme, adaletsizliği giderme, devlet yönetiminde daha etkin, daha verimli bir çalışma ortamı hazırlama amacıyla, yeni kararnameler, kanun hükmünde kararnameler çıkarma konusunda yetki istemektedir.

Değerli arkadaşlarım, tabiî ki, kamuda çalışanların kamu hizmetlerinde etkinliği, verimliliği, ücretler ve sosyal haklar konusunda sağlanacak dengeyle çok yakından ilgilidir. Ücretlerin yetersizliği bir yana, çalışanların ve emeklilerin, iyice çığırından çıkmış enflasyon ve ekonomik kriz karşısında ücretlerinin yetersizliği bir yana, benzer konumda benzer işleri yapan çalışanların ücretleri arasındaki adaletsizlik, eşitsizlik ve giderek büyüyen fark, kamu çalışanlarının moralini bozmakta, kamu yöneticilerinin, kamu görevlilerinin verimliliğini daha da ileri boyutlara taşımaktadır. Hükümet, bu konuda, yeni yetki yasa tasarısını gündeme getirmeden önce, kamu çalışanları arasındaki ücret adaletini, sosyal hakları arasındaki farklılığı daha da derinleştirecek yeni düzenlemeler yapmış ve sistemi, gerçekten, içinden çıkılamaz bir noktaya getirmiştir.

Değerli arkadaşlarım, bu konuda, Türkiye'ye büyük bir özveriyle hizmet veren ve devletin yükünü çok büyük fedakârlıkla taşıyan geniş kesim, hükümetin aldığı bu yanlış kararlar, yanlış düzenlemelerle, iyice tedirgin ve bezgin hale getirilmiştir. Ne yapmıştır hükümet; iki defa üst üste aldığı yetkileri kullanmazken, kamudaki ücret dengesini daha da bozacak yeni düzenlemeleri yürürlüğe koymuştur. Hükümet, getirdiği bir temsil tazminatı uygulamasıyla, hâkimler arasında, yargıçlar arasında, mülkî idare sınıfında çalışanlar arasında, yöneticiler arasında müthiş bir ücret kavgasını, ücretlerde dengesizlik tartışmasını alenen yaratmıştır ve hükümet, yine son yıllarda, birbiri ardına getirdiği imtiyazlı kurullarla, üst kurullarla, bağımsız ve özerk kurullarla, kamuda çalışan yeni bir imtiyazlı ücret sınıfı yaratmıştır.

Evet değerli arkadaşlarım, devlette, artık, bilinen devlet memuriyeti, devlet statüsü, devlette yönetici unvanını taşıyan insanlarla, devletin sorumlu insanlarıyla, hükümetin yeni politikaları çerçevesinde yarattığımız kurullarda çalışanların ücretleri arasındaki farklar katlarla ifade edilir hale gelmiştir. Bu ücret adaletsizliği, bu, vicdanları sızlatan ve devlete hizmet eden insanları isyana teşvik eden bu uygulamanın gerisinde, maalesef, Yüce Meclisin, olayı sadece gündemine aldığı şekilde kabul eden ve ücret adaletine, ücret dengesine hiç de itibar etmeyen oyları ve kabulleri vardır. Artık, bu imtiyazlı kurullarda çalışan yöneticiler ve siyasî partilere yakın pek çok yönetici, devletteki en üst yöneticinin katlarıyla maaş alır hale gelmiştir değerli arkadaşlarım. En küçük kat 2 kattır; 2 ile 5 arasında değişmektedir. Devletin bir numaralı yöneticisi 1 milyar lira düzeyinde maaş alırken, bu imtiyazlı kurullarda çalışanlar, bunun katları olarak 2 milyar, 3 milyar, 5 milyara kadar maaş alabilir hale gelmiştir ve Yüce Meclis, bu tablonun tümüne bakmadan, önüne gelen düzenlemeleri hızla onaylamış ve kamu çalışanları, devlete hizmet edenler arasındaki ücret kavgasını, ücret dengesizliğini daha da bozacak bir yapıda, maalesef, daha da hızlandırmıştır.

Şimdi, şunu sormak ve bu konudaki değerlendirmeyi netleştirmek bizler için bir görevdir: Bu yetki yasasıyla -bundan öncekilerde olduğu gibi- hükümet, gerçekten, kamu çalışanları arasındaki ücret adaletsizliğini gidermek istiyor mu? Bu konuda hükümetin yapılmış bir çalışması, ortaya konulmuş bir modeli var mı? Var idiyse, üç aylık süre içinde bunları neden uygulamaya koymadı ve şimdi, üç aylık sürenin sonunda, ekonomik krizi bahane ederek, yeniden yetki alma konusunda ve bu yetkiyi kullanma konusunda ne kadar samimî?

Değerli arkadaşlarım, hepiniz, kamu kuruluşlarıyla yüz yüzesiniz, hepinize gelen giden, çevrenizde çalışanlar var. Bugün, devlet kurumlarındaki bu ücret çekişmesi, ücret adaletsizliği, çalışma huzurunu çok büyük ölçüde ortadan kaldırmıştır. İnsanlar, işlerini ve geleceklerini değil, ücretleri arasındaki farklılıkları konuşur duruma gelmiştir. Aylardır, hükümetin yapacağı, yapmayı düşündüğü tazminat artışlarına, makam tazminatı artışlarına, ekgösterge artışlarına ya da temsil tazminatı artışlarına endekslenmiş bir yapıda, belli kurumlarda hazırlanmış kararname taslakları elden ele dolaşmakta; insanlar, çalışmak, üretmek yerine, bu tazminat kararnamelerinin neresinde yer aldığının hesabı ve koşuşturması içinde günlerini geçirir duruma gelmişlerdir. Devlette, çalışma huzurunu, çalışmanın karşılığı olan temel ücret dengelerini bu kadar bozarak, yönetimleri içinden çıkılmaz ve insanları da devlete hizmet veremez duruma getirmeye hiç kimsenin hakkı yoktur. Sizler, bu büyük kargaşanın sadece izleyicileri durumundasınız. Hükümet, bu konuyu, Genel Kurula getirmek, sizlere sunmak, bu çarpık tabloyu düzeltmek konusunda hiçbir doğru ve rasyonel yaklaşım sergilememektedir. Hükümet, kapalı kapılar ardında, devlet adına çalışanların ücretlerini, bırakın düzeltmeyi, daha da bozmak yönünde müthiş bir olumsuz mesai içindedir.

Türkiye Büyük Millet Meclisinin değerli üyelerinin, Türk Devletine, Türk Milletine, Türk Halkına hizmet eden insanların haklı, doğru, adaletli ücret alması, ücret adaletsizliğinin, haksızlığının giderilmesi konusunda görüş bildirmeye, değerlendirme yapmaya ve bu konulara müdahale etmeye hakkı vardır. Sonuçta, verdiğiniz yetki kanunlarıyla, bu konular, kurumlar arasında müthiş bir çekişmeye ve devletin çeşitli kurumları arasında ciddî bir kararname tartışmasına, ücret çekişmesine dönüşmektedir.

Devlet idaresini, devlette hizmet eden insanları, bu açıdan, böyle bir kargaşanın içinde tutmaya hiç kimsenin hakkı olmadığı hususuna, burada, her milletvekilinin özenle değinmesi gerekir değerli arkadaşlarım.

Konu, hafife alınacak kadar basit değil. Evet, bugün Türkiye'de bir grup emeklinin maaşı 100 doların altında, 80-90 milyon lira arasında değişirken, yetki kanunlarının verdiği korsan düzenlemelerle yapılan artışlar, emekli aylıklarının 100 milyon ile 1 milyar 200 milyon lira arasında bir boyutta değişmesine neden olmuştur.

Türk halkına hizmet eden milyonlarca çalışan ve emekli, bu büyük haksızlıktan, bu büyük eşitsizlikten ciddî ölçüde şikâyetçidir; ama, şikâyetlerini aktarabileceği bir merci, bir makam kalmamıştır. Bu makam, Türkiye Büyük Millet Meclisi olmalıdır. Bu konuları görüşmek, değerlendirmek, bu Meclisin çok özel ve önemli bir görevidir; ama, biz, her defasında, hükümetin keyfî tutum içerisinde önümüze koyduğu iki maddelik yetki yasası tasarılarını kabul ederek, bu kargaşayı devletin her noktasına taşımaya izin veriyoruz. Yapılan düzenleme yanlıştır, getirilen düzenleme yanlıştır; ama, düzenleme talebi doğrudur, yerindedir.

Hükümet, enflasyonun yüzde kaç olacağını kestiremediğimiz bir ortamda, her şeyin yangın yerine döndüğü bir ortamda, 8 milyon kamu çalışanına ve emeklisine yüzde 2,5 artış yapacağı müjdesini verecek kadar olaya duyarsız olduğunu ortaya koymaktadır. Hükümet, yüzde 50 mi olacak, 70 mi olacak, 100 mü olacak diye düşündüğümüz enflasyonda duyarsızlığını net bir şekilde ortaya koymuş, "müjde, size yüzde 2,5 oranında ücret iyileştirmesi yapıyoruz" diyecek kadar, gerçekten, devlete hizmet edenlerin sosyal durumları, sosyal hakları ve maaşları konusundaki duyarsızlığını ortaya koymuştur.

Peki, biz, şimdi, bu tablonun içerisinden nasıl çıkacağız, hükümet nasıl çıkacak, bir hazırlığı var mı; bunu açıklıkla söylüyorum, hiçbir hazırlığı yok. Bugün, devletin düz maaşıyla çalışan en düşük, en alttaki bir grup var; milyonlarca çalışan da bu grubun içerisinde. Onun altında dar bir grup var; işte, fonlardan, döner sermayelerden maaşının yüzde 25-30'u kadar ilave alanlar var. Onun üstünde de, devletin en büyük bağımlılık noktası haline getirdiğimiz Başbakanlığa bağlı kurumlar oluşturmuşuz; onlar, biraz daha imtiyazlı; kadro karşılığı çalışıyorlar, sözleşmeli çalışıyorlar, ikramiyeli çalışıyorlar. Peşinden, tabiî ki, yüksek ücretliler geliyor; olağanüstü artışlarla, milyarların katlarıyla maaş verdiğimiz insanlar geliyor. Devlet eliyle yarattığımız ve bu Parlamentonun onayıyla yarattığımız bu kast sistemine, Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına, milleti adına, çalışanları adına Parlamento ne zaman el koyacak; bu, hepimizin üzerinde dikkatle durması gereken bir konu. Hükümetin bu konuda hiçbir hazırlığı yoktur, iradesi de yoktur ve çalışanlar arasındaki çekişmeyi ve kargaşayı önleme gücü de yoktur. Bu ülkeye hizmet eden, trilyonluk, katrilyonluk projelerine imza atan mühendisler, sorumlu bakanın yüzüne karşı deklarasyon yayınlayıp, protesto eder hale gelmiştir. Bu ülkede çalışan, bu ülkeye namusuyla, şerefiyle hizmet eden insanları isyan etme noktasında tutmaya hiçbir hükümetin hakkı yoktur, Parlamento da, böyle bir kargaşaya seyirci kalmamak durumundadır.

Değerli arkadaşlarım, görüyorum, hiç ilginizi çekmiyor; ama, çalışanlara söyleyeceğiniz birkaç söz olmalı. Bu kargaşanın hesabını bu çalışanlar kimden soracaktır; burada bir muhatap bulmalılar. Bu muhatap, bu Parlamentodur; ama, bu Parlamento, bu konularda hiçbir irade ortaya koymuyor, sadece, önüne getirilen iki maddelik yetki yasalarına onay veriyor.

Şunu son söz olarak ifade etmek istiyorum: Biz, yetki yasasıyla düzenleme yapılmasına karşı değiliz; hükümetin iradesizliğini, akılsızlığını, bilgisizliğini, işi yönetmedeki aczini eleştiriyoruz; ama, böylesine önemli bir konuda, bu yetki yasası, hükümete, iyi niyetle düzenlemeler yapma ve kabul edilemez bu haksızlığı, ücret adaletsizliğini giderme yönünde son bir şans verecekse, fırsat tanıyacaksa, bunun da verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuyu izleyeceğiz. Bu konu çok önemli. Bu konu, Türkiye'de yaşayan nüfusun yaklaşık yüzde...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun efendim.

KEMAL KABATAŞ (Devamla) - Hükümet, aldığı bu yetkiyi iyi niyetle kullanmak ve çalışanlar arasındaki bu derin ücret adaletsizliğini, uçurumunu gidermek yolunda doğru bir adım atmak ve bundan önceki hatalarını gidermek için bu şansı kullanmak zorundadır. Temennim, dileğim, çalışanlar arasındaki bu kargaşanın, bu kavganın sona erdirilmesi, hükümetin, hükümet olarak iradesini ortaya koymak suretiyle, çalışanlar lehine, bu yangın ortamında, ciddî, haklı, adil düzenlemeler yapmak için, bu yetkiyi doğru yönde kullanmasıdır.

Tasarının, ülkemize ve çalışanlara hayırlı olmasını diliyor, saygılar sunuyorum efendim. (Alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ediyorum Sayın Kabataş.

Sayın milletvekilleri, yemek arası vermeyeceğim; ancak, birleşime 15 dakika ara veriyorum.

Kapanma Saati: 19.38

 

 

 

 

ÜÇÜNCÜ OTURUM

Açılma Saati : 20.00

BAŞKAN : Başkanvekili Murat SÖKMENOĞLU

KÂTİP ÜYELER: Burhan ORHAN (Bursa), Sebahattin KARAKELLE (Erzincan)

 

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, 81 inci Birleşimin Üçüncü Oturumunu açıyorum.

638 sıra sayılı kanun tasarının görüşmelerine kaldığımız yerden devam edeceğiz.

VII. – KANUN TASARI VE TEKLİFLERİYLE KOMİSYONLARDAN

GELEN DİĞER İŞLER (Devam)

7. – Memurlar ve Diğer Kamu Görevlileri Hakkındaki Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yetki Kanunu Tasarısı ve Anayasa ve Plan ve Bütçe Komisyonları raporları (1/832) (S. Sayısı: 638) (Devam)

BAŞKAN - Komisyon?... Burada.

Hükümet?... Burada.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmelere devam ediyoruz.

Söz sırası, Fazilet Partisi Grubu adına, Sayın Dengir Fırat'ta.

Buyurun. (FP sıralarından alkışlar)

FP GRUBU ADINA DENGİR MİR MEHMET FIRAT (Adıyaman) - Sayın Başkanım, değerli milletvekili arkadaşlarım; Memurlar ve Diğer Kamu Görevlileri Hakkındaki Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yetki Kanunu Tasarısı üzerinde, Grubum adına söz almış bulunuyorum; hepinizi, saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

Bu konu, çok uzun bir süredir, Türkiye Büyük Millet Meclisinin ve özellikle de hükümetin gündemindeydi. Birkaç kez Anayasa Mahkemesi duvarına ve bir kez de Çankaya'ya çarptıktan sonra, üçüncü kez, yine de tam doğru olmamakla beraber, doğru bir yolu bulma imkânına sahip olabildik.

Sayın hükümet, 29 Haziran 2000 tarih ve 4588 sayılı Yetki Yasasına dayanarak, hatırlanıldığı üzere, Yüce Meclis tatilde bulunduğu bir sırada, tamamen, hukuk ilkelerine, Anayasamıza ve kanunlara aykırı olarak düzenlemiş olduğu kanun hükmündeki kararnameyi Köşk'e sevk etti; ancak, bu, Anayasa Mahkemesi tarafından, 2000/45 esas sayısıyla, 5.10.2000 tarihinde iptal edildi. Bu kez, hükümet, 21.12.2000 tarih ve 4615 sayılı yasayla, yine, bu memurların -ki, 2 milyon civarında memur, 200 000 civarında sözleşmeli personel ve 600 000 işçinin- özlük haklarını düzeltmek iddiasıyla bir yetki yasası aldı. Komisyonlarda, bu yetki yasasının Anayasaya aykırı olduğunu, özellikle "idarî" kelimesinin, daha evvelki Anayasa Mahkemesi kararlarına göre, mutlak surette tasarıdan çıkarılması gerektiğini ve üç aylık süreç içerisinde de böyle bir değişimi yapamayacaklarından dolayı, yapılmayacağını bildiğimizden dolayı sürenin de uzun tutulmasını teklif ettik. Ancak, bütün ısrarlarımıza rağmen, parmak sayısına ve komisyondaki sayılara dayanılarak, bu uyarılarımız nazara alınmadı. Bu yasa tasarısı da, aynı zamanda üç aylık süre dolduğundan ve hükümet içerisinde bu konudaki yapılmış olan çalışma hazır hale getirildiği halde, Bakanlar Kurulunda anlaşma sağlanamadığı için imzalanamadı ve süre geçti. Ama, aynı şekilde, orada iddia ettiğimiz gibi, Anayasa Mahkemesi de, bu iki maddelik kanunda "idarî" kelimesinin çıkarılması gerektiği konusunda karar aldı. Bu kez, üçüncü kez gelmiş olan yetki yasasında, geç de olsa "idarî" kelimesi çıkarılarak, bu yetki yasası gündeme getirilmiştir.

Bu Yetki Yasasıyla düzenlenmek istenilen alan, hakikaten, çok geniş olduğundan, kanun hükmündeki bir kararnameye başvurulmasının uygun olduğu kanısındayız. Ancak -bu, şu anlama gelmiyor ki- üç aylık süreç içerisinde bu devlet personelinin malî ve özlük işlerinin düzeltileceği kanısında değiliz. Bunun birçok nedeni var; çünkü, bundan evvel alınmış olan üç aylık yetki kullanılamamıştır; ikinci bir üç aylık yetki istenilmiştir. Kaldı ki, bugünkü kriz içerisinde ve düşünülmekte olan, IMF'yle yapılmak istenilen ikinci stand-by anlaşması içerisinde, bu hükümetin, kendi personeline verecek kuruşu yoktur.

Bugün gazetelerde yer alan ve bu ay personele yapılması düşünülen yüzde 2,5'lik gibi komik bir zam rakamını eğer hükümet telaffuz edebiliyor ise, hükümetin bu konuda hüsnüniyetli olduğunu iddia edebilmek mümkün değildir. Kaldı ki, bugün, idarî yapımız, birçok yasayla idare edilmektedir; hâkimlerle ilgili personel yasamız, devlet memurlarıyla ilgili personel yasamız, öğretim üyeleriyle ilgili personel yasamız, askerle ilgili personel yasamız şeklinde, paramparça olan ve artık Türkiye'yi idare etmekten yoksun olduğumuz bir yapı içerisindeyiz.

Bu Meclis bir şanstır. 21 inci Dönem içerisinde, tüm memurları, sıfatları ne olursa olsun, tek bir şemsiye altında barındırabilecek ve orada eşitliği sağlayabilecek, görevlerini belirleyebilecek bir personel yasasının acilen getirilmesi lazım; ancak, ne yazık ki, hükümet, çok uzun bir süredir, özellikle Anayasada belirtilmiş olan üç erki yıpratma yönünde belli odakların çabalarını destekler mahiyette konuşmaktadır.

Şu tasarının gerekçesine baktığımız zaman, komisyonların dolu olduğunu, Meclis gündeminin dolu olduğunu ve bu nedenlere istinaden kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi istediklerini söylemelerinin doğru olduğunu kabul edebilmek mümkün değildir; çünkü, 21 inci Dönem Üçüncü Yasama Yılına baktığınız zaman, o gün, yasama yılı başladığında, gündemimizde 194 tane kanun tasarı ve teklifi bulunmaktaydı. Bu 194 tasarı ve teklifin 98 tanesi uluslararası sözleşmeydi, 50 civarında dokunulmazlık dosyası vardı ve bunun haricinde kalan kısım ise, Türkiye'de bazı ilçelerin yapılması, büyükşehirlerin kurulması gibi, bir yerde esasa taalluk etmeyen teklif ve tasarılardı. Komisyonlara gelmiş olan her tasarı, geciktirilmeden, muhalefetiyle, iktidarıyla, çok kısa sürede çıkarılmaktadır; ancak, bugün, ekonomik sorunların çözülmesi için 15 tane yasa sanki Meclise gelmiş ve bu Meclis çalışmıyormuş gibi medya organları tarafından halka pompalanmakta ve suçlu olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi gösterilmektedir.

Artık, buna bir dur deme zamanı gelmiştir; çünkü, şu anda, Türkiye Büyük Millet Meclisinin gündeminde -söylenmiş olan- 15 yasanın hiçbirisi yoktur, olanlar da görüşülmektedir ve derhal neticeye bağlanmaktadır.

Değerli arkadaşlarım, ancak, bir şeyin üstünde çok ciddiyetle durmamız lazım, üzerinde ciddiyetle düşünmemiz gereken ve Türkiye'deki antidemokratik, antihukuk ve antiinsan haklarının taraftarı olan bazı güçler, Türkiye'de üçlü bir program uygulamaktadır ve başarıyla da yürütülmektedir. Bu üç unsuru, Türkiye'de depolitizasyon, destabilizasyon ve dezenformasyon olarak nitelemek faydalıdır. Türkiye her şeyin ötesinde, bir destabilizasyona, stabil olma durumundan çıkarılmak istenmektedir. Türkiye uzun bir süredir laik, anti laik, Türkiye'de ırksal, dinsel ve birçok nedenlerle toplum arasında ayırımlar yaratılmakta ve toplum destabil hale getirilmek istenmektedir.

Bunun yanında, özellikle, halkın Anayasada gösterilmiş olan üç temel erke karşı olan güveni ortadan kaldırılmak istenmekte ve bu başarıyla yürütülmektedir. Bugün, yargı erki artık güvenirliğini halk nezdinde yitirmiş ve o alan mafyasıyla, başkalarıyla doldurulma çabası içerisine girilmiştir. İcra yoktur, icra devamlı bir tahakkümün altında, devamlı bir saldırının altındadır; ama, en son merci, artık yasama organıdır ve biz de, maalesef, birçok kez buna alet olmak durumunda kalıyoruz.

Eğer, Türkiye'de 400 tane veya 450 tane milletvekili lojmanının satılmasıyla Türk ekonomisi düzelecekse, şunu çok açıklıkla söyleyelim ki, biz, Birinci Meclisin devamı olan bu Meclis, şu salonu da bir üniversiteye bırakmakta ve bahçede yasama görevini yürütmekte tereddüt etmez.

Eğer Türkiye'nin ekonomik durumu Sayın İzgi'nin 70 danışmanını tasfiye etmesiyle düzlüğe çıkacak ise, inanıyorum ki, bunlar da çok kolaylıkla yapılabilir; kendisi de ifade buyuruyorlar. Ancak, birilerinin, bu toplumu enforme etmekle görevli olan medyanın mutlak surette sorgulanması lazım; çünkü, kendilerinin hâkim olduğu sermaye gruplarının sahip olduğu bankaları devlete devrederek, birbuçuk yıl içerisinde bu devletin sırtına, bu halkın sırtına 17 milyar dolarlık bir zararı yüklemişlerdir.

Yine onlara sormak gerekir ki, ayda 10 000 dolar maaş alırken, asgarî ücretten vergi ödeyip sosyal sigortalarını yatıran kişilerin, mutlak surette, bu Meclis tarafından, Meclise verilmiş olan yetkiler de kullanılarak bir araştırma önergesiyle çok derin bir araştırmasının yapılması ve bu olayın ortaya çıkarılmasının mutlak surette günü gelmiştir, geçiyor. Bunun için muhalefette veya iktidarda olan partilerin hedef alınması meselesi yoktur ortada; ortada, bir müessesenin, anayasal bir müessesenin itibarının ortadan kaldırılması meselesi vardır. Çünkü, birileri, Türkiye'nin anayasal olmayan bazı güçler tarafından idare edilmesini, bir karanlığa sürüklenmesini ve bu karanlık içerisinde de sorgulanmamalarını sağlamaya çalışıyor.

Lütfen değerli arkadaşlarım; biz, memurlarımızın, halkımızın, esnafımızın, herkesin durumunun iyi olmasına çalışıyoruz. Hepimiz, onların temsilcileri olarak buraya geldik. Kimimiz iktidar partisinden olduk, kimimiz muhalefet partisinden olduk; ancak, bir yerde, eğer Türkiye'nin makûs talihi yenilmek isteniyor ise, artık bu kısır çekişmelerin ötesinde, gözlerimizi açıp, Türkiye'de oynanmak istenen oyunu, Meclis çatısı altında ve bu Meclise tanınmış olan hukukî enstrümanları da kullanmak suretiyle ortaya çıkarmak ve halkı aydınlatmak zorundayız. Aksi halde, ya, burada, bu sıralarda, birilerinin emirlerini yerine getirmek üzere usulen bulunacağız ya da Birinci veya İkinci, Üçüncü Meclisler gibi halkı temsil edebileceğiz; halkın mutluluğu için çalışacağız ve Konya'ya nakledilmek istenen Ankara'daki Birinci Mecliste olduğu gibi "hayır, biz, bu halkın temsilcisiyiz; bu halkla beraber ölmeye geldik; bu halkla, problemlerimizi çözmeye geldik; gidecek yerimiz yoktur" diyebileceğiz; bugün, o noktadayız.

Ben, daha fazla zamanınızı almak istemiyorum; aslında, bu konular üzerinde, daha derinlemesine görüşülmesi lazım geldiği kanısındayım ve inanıyorum ki, bu Meclis, bu problemleri çözecek güçte ve kapasitededir. Çok değerli arkadaşlarımız vardır ve inanıyorum ki, herkes, yurtseverdir, vatanseverdir ve bugünkü olaylardan da, bugünkü ekonomik sıkıntılardan da, inanıyorum ki, hepimiz sıkıntıdayız, hepimiz üzüntüdeyiz; vatandaşımızın o acılarını paylaşıyoruz, paylaşmak durumundayız.

Dolayısıyla, usule aykırı olmakla beraber... Çünkü, bu konuda, özellikle, temelden idarî yapının tamamen değiştirilmesi konusunda, Meclis, kendisinde olanı vermeye hazırdır. Hükümetin, bu konuda etkin çalışması gerektiği ve konu Meclis huzuruna getirildiği takdirde, komisyonlardan ve Genel Kuruldan en kısa sürede çıkarılacağı kanısındayım; ancak, çözümü, hükümet, eğer, kanun hükmündeki kararnamede görüyorsa, pek ümit var olmamakla beraber -bugünkü şartlar içerisinde, bugünkü ekonomik, siyasî şartlar içerisinde pek ümit var olmamakla beraber- Fazilet Partisi olarak, buna destek vereceğimizi belirtiyor, hepinizi saygı ve sevgilerle selamlıyorum. (FP, DSP ve ANAP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Fırat.

Efendim, gruplar adına başka söz talebi yok.

Şahsı adına, İstanbul Milletvekili Sayın Masum Türker.

Buyurun efendim. (DSP sıralarından alkışlar)

MASUM TÜRKER (İstanbul) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; sözlerime başlamadan evvel Yüce Heyetinizi saygılarımla selamlıyorum.

Memur ve diğer kamu görevlileri hakkındaki yetki yasasıyla ilgili olarak yapılan bu düzenleme, bilindiği gibi, daha önce yapılmış olan düzenlemenin süresinde kullanılmaması nedeniyle süre uzatımıyla ilgili bir düzenlemedir. Bu sürenin uzatılmasında, farklılık olarak, eskiden tartışılan ve Anayasaya da aykırı bulunan idarî düzenlemeler kaldırılmış, yalnız malî ve sosyal açıdan ücret farklılaştırılmasının asgarîye indirilmesi konusunda yetki verilmiştir.

Yapılan eleştirilerde, böyle düzenlemelerin neden Meclis tarafından yapılmayıp hükümete bir kanun hükmünde kararname şeklinde verildiği yönündedir.

Bilindiği gibi, ücretle ilgili düzenlemelerin yapılmasında, çeşitli şekillerde yapılan çalışmaların teknik olarak bir araya getirilmesi mümkün değildir.

Bu konuda yapılan çalışmalarda hükümete yetki verilmesi ve bu yasayla yetkinin üç ay uzatılmasında büyük yarar olduğunu düşünüyorum, bu vesileyle Yüce Heyetinize saygılar sunuyorum. (DSP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Türker.

Şimdi söz sırası, Erzurum Milletvekili Sayın Aslan Polat'ta.

Buyurun Sayın Polat.

ASLAN POLAT (Erzurum) - Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

ÇETİN BİLGİR (Kars) - Sayın Polat, İspir üzerinde konuşmayacaksın...

ASLAN POLAT (Devamla) - İspir olmadan dünya yoktur; dünya varsa İspir vardır. Onun için İspir'i dinle. (Gülüşmeler)

Sayın Karslı hemşerim, sen İspir'i benim gözümle görsen dünyayı başka türlü görürsün. Onu da bil.

Sayın milletvekilleri, bugün burada konuştuğumuz tasarı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlileri Hakkındaki Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yetki Kanunu Tasarısı. Nedir bu yetki kanunu?.. Biraz burada konuşmak lazım; biz buraya konuşmak için geldik: Hükümet üç defadır yetki alıyor. Neymiş?.. "Ben bu memurların durumunu düzelteceğim." Kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi veriyorsun ya Çankaya'dan dönüyor ya Anayasa Mahkemesinden dönüyor; ama, bir türlü bir düzenleme yapılmıyor. Kendilerine üç ay müddet veriyoruz, üç ay geçiyor, bir çalışmaları yok. O zaman bile, hükümete, Plan ve Bütçe Komisyonunda defalarca, üç ay süreli yetki istiyorsun; ama, ne çalışmanız var, bir hazırlığınız var mı diye sorduk; ama, bir cevap verilmedi "üç ayda hallederiz" dendi; üç ay bitti, hiçbir çalışmamız yok, yeniden üç ay müddet istiyoruz!.. Gerekçeleri çok acı; bence, bu gerekçeyi yazan hükümetin istifa etmesi lazım arkadaşlar; ben yanlışsam ben istifa edeyim. Beraber okuyalım, bakalım gerekçede ne deniyor: "Yetki Kanunu kapsamında yapılması öngörülen düzenlemelerle ilgili çalışmalar Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığınca titizlikle sürdürülmüştür. Ancak, 2001 yılı şubat ayında meydana gelen olumsuz ekonomik gelişmeler yeni bir ekonomik programın uygulanmaya konulmasını gerektirmiştir." Yani, bizim yaptığımız bütçe daha iki ay sonra işlemez duruma gelmiştir. Aralık ayında, bundan üç ay önce bu Meclisten geçirdiğimiz bütçenin hiçbir özelliği kalmamıştır, bütçe özelliği kalmamıştır. Ben, bu bütçeye dayanarak ne bir ödeme yapabileceğim ne bir yatırım yapabileceğim, hiçbir şey yapamayacağım. Onun için, bana müddet tanıyın, bu müddet içerisinde yeni bir çalışma yapayım. Niye; getirdiğim bütçe bütçelikten çıktı diyorsunuz. Kaç ayda; üç ayda!.. Yani, üç ay önünü göremeyen bir hükümet, ne diye bize geliyor da burada yetki istiyor?! Burada gerçekleri biraz görün, sadece öyle düşünmekle değil.

Hükümet yetki tasarısını getirdi; ama, şu noktaları izah etmek lazım: Birincisi, burada, çalışan memurların aldığı maaşlar arasında bir fark var; yani, 150 milyon liradan 5 milyar liraya kadar büyük bir fark var; ama, bundan daha önemlisi, burada çalışan memurlarla işçiler arasında büyük bir fark var. Mesela, kamuda, Bayındırlık Bakanlığında bir bölge müdürüne, Karayolları Genel Müdürlüğünde bir bölge müdürüne veya Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğünde bir bölge müdürüne gidin sorun, bugün aldığı maaş 400 milyon, 450 milyon, ona çay getiren yanındaki çaycısının aldığı maaş ise  800 milyon, 1 milyar, 900 milyon, 1 milyar!.. Şimdi öyle bir noktaya geldik ki, çay getiren işçi hakkını almış. Nasıl almış; toplusözleşmesi var, toplusözleşmeye oturmuş, hakkını çatır çatır almış; ama, memur dediğimiz kitlenin sendikası olmadığı için, toplusözleşme yapamadığı için, hakkını alamadığı için, birisi âmir durumunda olmasına rağmen, aldığı ücret bakımından yetersiz duruma düşmüş, karşısında çalışan işçi ise hakkını almış ve karşısına gelmiş. Şimdi, bu durum karşısında, o mühendisler, o memurlar, kamudaki diğer görevliler -bilhassa arkadaşlarımız; biliyorum- bu sefer işlerini ekonomik yönden yapamaz duruma gelmişler.

Şimdi, biz, evvela bu noktaları çözmeden, yani şu memurların maaş durumunu düzeltmeden, memurların lojmanlarını almakla, bölge müdürlerinin altındaki arabaları almakla çözüme ulaşamazsınız. Ben bunu açık üzerine konuşuyorum: O bölge müdürlerinin lojmanlarını, altlarındaki makam arabalarını alırsanız, siz, bundan sonra Doğu Anadolu'da bölge müdürü de çalıştıramazsınız. Zaten verdiğiniz maaş, 400 milyon lira maaş; onu ev kirasına, araba parasına vermeye kalktığınız zaman, o memurları, eğer bir mühendisse ya müteahhitlere veya hâkimse başkalarına muhtaç veya onların eline bakar duruma getirirsiniz. Yanlıştır bu yaptıklarınız. Onun için, bu işi hep beraber düzenlemek lazım. Bu işe beraber olarak bakmak lazım. Eğer, taşıtların çokluğundan bahsediyorsak, emlakları satmaktan bahsediyorsak, bu memurların maaşlarını da ona göre ayarlamak, ona göre düzeltmek zorundayız. Bunu size söylemek istiyorum.

YUSUF KIRKPINAR (İzmir) - Erzurum'a gelmedin...

ASLAN POLAT (Erzurum) - Dinle, dinle şimdi...

BAŞKAN - Karşılıklı konuşmayın efendim.

ASLAN POLAT (Devamla) - Ben Erzurum'a gelmedim, Çağlayan'da o muhteşem mitingdeydim; gelsen ödün kopardı.

Şimdi beni dinleyin: Siz bu hükümet döneminde, 2001 yılı bütçesinde ne yaptınız; ona da bir bakalım.

2000 yılı aralık ayında, oniki ayda, TÜFE'deki ortalama artış yüzde 54,9. Yani, Türkiye'de yaşayan bir vatandaşın, oniki aylık ortalamalara göre ücretinde meydana gelmesi gereken zam, yüzde 54,9. Siz bunu ne yaptınız; tuttunuz oniki aydan oniki aya, aralıktan aralığa, sanki bu memur sadece 1999 aralığında ve 2000 aralığında yaşamış, arada hiç yaşamamış gibi, o aradaki farkı alarak yüzde 39'luk bir enflasyonu göz önüne almaya kalktınız; onda da yüzde 25 verdiğiniz zamla idare etmeye çalıştınız. Halbuki siz, yüzde 54 olan bu enflasyondan dolayı geçen dönemden işçiye, memura borçluydunuz. Şimdi ne yaptınız: Geldiniz, 2001 bütçesini takdim ederken böyle iftiharla konuştunuz -hatta iktidar partisi milletvekilleri büyük bir şeyle geldiler- dediniz ki: "Yıl sonunda TEFE yüzde 10 olacak." Bu mart ayında TEFE yüzde 10,1 oldu. Oniki ayda dediğiniz artış, bir aya tekabül etti ve siz bu yüzde 10 TEFE artışına göre memura zam verdiniz. Memurlara yüzde 10 diye vermiş olduğunuz zam, bir tek mart ayında çürüdü. Şimdi gelmişsiniz, biz nisanın 15'inde memurlara zam verirsek, yüzde 2,7 mi verelim, yüzde 2,9 mu verelim?.. Yahu, siz memurlarla dalga mı geçiyorsunuz; gerçekten, söyleyin, dalga mı geçiyorsunuz?! Sadece akaryakıta yirmi günde yüzde 40 zam yapan sizin hükümetiniz değil mi! 19 Şubatta 675 000 lira olan doları, bugün 1 milyon 260 bine çıkaran siz değil misiniz ve bu arada, devalüasyonun yüzde 88 olduğu bir yerde, siz, yüzde 10 artış verdiğiniz memura, yüzde 2 mi verelim 2,7 mi verelim diye dalga geçeceğinize, gelin, doğru dürüst, elimizi başımıza koyup, hesaplara bakalım. Onun için, bizim size bu yasayla vereceğimiz yetkiyle, şunu söyleyeceğim; bir: Memurlar arasındaki ücret adaletsizliğini gidereceksiniz; doğrudur. Yani, bir kamunun... Misal bir mühendisi ele alalım, Merkez Bankasında çalışan ile bayındırlıkta çalışan arasında öyle büyük fark olmamalı. Çünkü, birisi alıyor 1 milyar 200 milyon lira, birisi alıyor 400 milyon lira; aynı mühendis yahu... (DSP sıralarından "Doğru mu" sesi) Hayır, ben yetki veriyorum, düzeltin diyorum, o farkları düzeltin diyorum, düzeltirken de, 1 milyar 200 milyon lira alanın maaşını azaltmak değil, alttakini çıkar onun mertebesine. Doğrusu da budur; zaten, siz de, burada "biz, fazla alan memurların maaşlarını azaltmayacağız" demişsiniz. Demek ki, şimdi siz, birincisi, mühendisler arasında olsun, diğer personel arasında olsun kademeli olan, haksız olan maaş farklarını düzeltin, bu yetkiyi onun için veriyoruz, bu bir.

İkincisi, memurlarla işçiler arasındaki farkı da azaltın ve bölge müdürlerine, bir devlet dairesindeki mühendislere veya bir başka çalışanlara, yanlarında çalışan işçilerin yanında mahcup edecek ücretler vermeyin, doğru düzgün maaş verin diye yetki veriyoruz.

Üçüncüsü de şunu söylemek istiyorum: Sürekli olarak bu hükümet geliyor, benim vaktim yok, acele çıkarmak lazım. Yahu, şu Mecliste siz üç hafta bireysel emeklilikle uğraştınız. Bireysel emeklilik belki ileride üç sene  sonra, beş sene sonra Türkiye'ye lazım olabilir; ama, bugün lazım mı?!  Plan ve Bütçe Komisyonuna çıkın, üç günden beri Sosyal Sigortalar teşkilat kanunu, Bağ-Kur teşkilat kanunuyla uğraşıyorsunuz.  Yahu, millet sokağa düşmüş, benim ekmek param yok diyor; sigortalı, primimi yatıramıyorum diyor; Bağ-Kurlu, primimi yatıramıyorum diyor; siz kalkmışsınız, Bağ-Kur yasası, yok teşkilat yasası, yok SSK teşkilat yasasıyla uğraşıyorsunuz. Onun için neyi söylüyorum;  esasında, burada vakit olmadığından değil, siz yüreğinizin tutmadığı yasaları buraya getirmiyorsunuz, bundan sonra bunları hep kanun hükmünde kararnameyle arkalarda yapayım diye geliyorsunuz, buraya da nerede böyle önemsemediğiniz yasa varsa, onlarla geliyorsunuz. Ben size diyorum ki, gelin buraya, memurlarla ilgili yasaları esas burada oturup, beraberce tartışalım; bilhassa, Plan ve Bütçede tartışalım. Plan ve Bütçeye de bunları bir yetki alıp, hemen gidelim diye getiriyorsunuz, sonra sizin bakın bu tasarıda...

BAŞKAN - Efendim toparlar mısınız.

ASLAN POLAT (Devamla) - Sayın Başkanım, daha 1,5 dakikam var.

BAŞKAN - Biliyorum efendim var olduğunu da; yani...

ASLAN POLAT (Devamla) - Sayın Başkanım, sizin bu hükümetiniz o kadar zulüm yapmış ki anlatmakla bitmiyor ki!..(DSP ve MHP sıralarından gülüşmeler)

Şimdi, bakın, dinleyin beni, dinleyin...  Sizin burada, bu getirdiğinizde, ivedilik şartı var. Bu, ivedi idiyse, üç aydır ne iş vardı da bunu yapmadınız?! Niye üç aydan beri bunu beklettiniz?

Ha, şimdi de bir şey bellemişsiniz,sizin hükümetiniz bir şey bellemiş, onu da söyleyeyim; "efendim, 15 günde 15 yasa çıkaralım." Nedir bu 15 günde 15 yasa; birisi "şeker pancarı ekimlerini yasaklayacağız..."

Peki, yasaklamayla ne olacak?!

YÜCEL ERDENER (İstanbul) - Yasaklamadık...

ASLAN POLAT (Devamla) - Yasakladınız tabiî, ekim alanlarını da azalttınız.

BAŞKAN - Efendim, yetki tasarısının üzerinde konuşun...(DSP ve MHP sıralarından gürültüler)

ASLAN POLAT (Devamla) - Tamam efendim, yetkiyle ilgili  konuşuyorum, dinle, dinle... Siz de rahatsız olmayın...

BAŞKAN - Türkiye'yi 15'e taktılar, götürüyorlar... Saplantı haline geldi.

ASLAN POLAT (Devamla)- Şimdi, şekerpancarının ekimini yasakladınız. Bir tane daha getiriyorsunuz, Tütün Yasasını... Yasaklayacağım... Yarın da bir yasa getiriyorsunuz  Halk Bankasının, Ziraat Bankasının görev zararlarının, 30 katrilyon liralık borcu, bir yetkiyle... Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakanın imzasıyla üzerindeki bütün soruşturmaları kaldıracak şekilde bir yasa getiriyorsunuz.

ORHAN BIÇAKÇIOĞLU (Trabzon) - Görev zararını siz yaptınız.

ASLAN POLAT (Devamla) - O zararları kim yaptıysa gelsin hesabını versin diyorum.

Şimdi sayın milletvekilleri, son olarak şunu söylemek istiyorum: Biz, memurların maaşlarına zam getirecekseniz, iyilik getirecek hiçbir yasayı aykırı tutmuyoruz; ama, zam verirken, öyle bankalara katrilyonları verirken, memura 2,7 mi vermeyim, 2,9 mu vereyim diye milleti meşgul etmeyin diyor, hepinize saygılar sunuyorum.

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Polat.

YUSUF KIRKPINAR (İzmir) - Sayın Başkan, Erzurum'da büyük bir yatırım oldu, Erzurumlu olarak açılışına davet edildi, gelmedi.

ASLAN POLAT (Erzurum)- 500 000 kişi Çağlayan mitingindeydi..

YUSUF KIRKPINAR (İzmir) - Ben Erzurum milletvekili değilim; gittim...

BAŞKAN - Erzurum'a gider efendim. Erzurum'un meselelerini burada görüştüğü için vakti olmamıştır.

Teşekkür ederim.

Sayın Yıldırım soru mu soracaksınız?

MEHMET SADRİ YILDIRIM (Eskişehir) - Evet.

BAŞKAN - Buyurun.

MEHMET SADRİ YILDIRIM(Eskişehir) - Sayın Başkan, delaletinizle Sayın Bakanıma aşağıdaki bir soruyu sormak istiyorum.

19 Şubat krizinden bu yana, her şeye yüzde 80 ve 120 zam olurken, vergileri artırırken, memura, emekliye ve tüm kamu çalışanlarına yaptığınız 2,7 zammı yeterli buluyor musunuz, vicdanınız rahat mı?

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Yıldırım.

Sayın Akın, buyurun.

Çok kısa ve öz... Gerekçesiz; biliyorsunuz.

MURAT AKIN (Aksaray)- Sayın Başkan, ocak, şubat, mart enflasyon artışları ortalama yüzde 20'ye yakındır. Yeni gönderilen telgrafta veya gönderilmek üzere hazırlıkta olan telgrafta 2,7 civarında nispet tutturulmuş, maaş farkı. Bu çalışma çerçevesinde ve gelecekte ekbütçe çerçevesinde, bu imkân şimdiden artırılıp da, fiilî duruma uygun bir ayarlama Sayın Bakan yapabilir mi? Delaletinizle bunu soruyorum.

BAŞKAN - Teşekkür ederim efendim.

Sayın Bakan, cevaplıyor musunuz? Buyurun.

DEVLET BAKANI MEHMET KEÇECİLER (Konya) - Sayın Başkan, her iki soru da aynı mahiyettedir. Konu, bütçe kanunumuzla ilgilidir. Bütçe kanununda çıkardığımız, kabul ettiğimiz, Yüce Meclisin kabul ettiği bir maddeye göre, eğer, verilen zam oranı, memura -ki yüzde 10 zam oranı verilmiş idi- hükümet tarafından verilen zam oranı yılı içerisinde tüketici fiyat endeksi tarafından aşılırsa, aşıldığı fiyat ve artı yüzde 2 refah payı verilir ve bu devam eder. Yani, mayıs ayında, haziran ayında tekrar verilecektir, TÜFE'deki artışlar memura aktarılacaktır. Ayrıca, temmuz ayında toptan bir zam daha verilecek. Eğer, o zam da yılı içerisinde aşılırsa, tekrar o zamlar telafi edilecektir. Böylece, devlet memurlarımız ve kamu çalışanlarımız enflasyon karşısında ezdirilmemiş olacaktır. Bu, hükümetimizin ilk defa uyguladığı ve geçen sene de uyguladığı bir düzendir. Netice itibariyle, bundan devlet memurları kazançlı çıkmıştır, kârlı çıkmıştır.

Arz ederim.

BAŞKAN - Teşekkür ederim efendim.

Sayın milletvekilleri, tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanmıştır.

Tasarının maddelerine geçilmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Etmeyenler... Kabul edilmiştir.

1 inci maddeyi okutuyorum:

 

MEMURLAR VE DİĞER KAMU GÖREVLİLERİ HAKKINDAKİ BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAiR YETKİ KANUNU TASARISI

Amaç ve kapsam

MADDE 1. - Memurlar ve diğer kamu görevlilerinin çalışmalarında etkinliği artırmak ve kamu hizmetlerinin düzenli, süratli, verimli ve ekonomik bir şekilde yürütülmesini temin etmek amacıyla bunların malî ve sosyal hakları arasındaki adaletsizlikleri gidermek üzere Bakanlar Kuruluna kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verilmiştir.

Bu Kanuna göre çıkarılacak kanun hükmünde kararnameler, kamu kurum ve kuruluşlarında (Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreterliği Teşkilât Kanunları ile diğer kanun ve kanun hükmünde kararnamelerin bu teşkilâtlarla ilgili hükümleri hariç) çalışan memurlarla diğer kamu görevlilerinin, malî ve sosyal haklarına ilişkin olarak;

a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda,

b) 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununda,

c) 2802 Sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununda,

d) 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununda,

e) 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede,

f) Diğer kanun ve kanun hükmünde kararnamelerin memurlar ile diğer kamu görevlilerinin malî ve sosyal haklarına ilişkin hükümlerinde,

Yapılacak değişiklik ve yeni düzenlemeleri kapsar.

BAŞKAN- Madde üzerinde, Fazilet Partisi Grubu adına, Samsun Milletvekili Sayın Musa Uzunkaya; buyurun. (FP sıralarından alkışlar)

Süreniz 5 dakikadır efendim.

FP GRUBU ADINA MUSA UZUNKAYA (Samsun)- Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 638 sıra sayılı Yetki Kanunu Tasarısının 1 inci maddesi üzerinde Fazilet Partisi Grubu adına söz almış bulunuyorum; bu vesileyle Yüce Heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

Değerli arkadaşlar, tabiî, bu hükümetin bugüne kadar yaptığı icraatları ve daha önce alınan yetkilerin ne şekilde kullanıldığı veya niçin kullanılmadığı sorgulanırsa Parlamentoca -keşke, umutlu bir şeyler söylemiş olabilsem- bugün almak istediği yetkiyle de bir şey yapılamayacağını, memurlar için bir iyileştirmenin beklenemeyeceğini, burada, açıkça ifade etmek gerekir diye düşünüyorum. Belki, sizin, memura yapacağınız en büyük iyilik... Bir zamanlar, merhum Osman Yüksel Serdengeçti'nin "Gülünç Hakikatler" adlı kitabından bir fıkra okumuştum; Osman Yüksel Serdengeçti orada anlatıyor. Allah sıhhat ve afiyetini daim etsin, Osman Bölükbaşı ile o dönemin meşhur bir siyasetçisi, uçakta beraber yolculuk ediyorlar. O siyasetçinin çocuğu veya torunu da uçakta. O ara, Osman Bölükbaşı'ya rica etmiş "Osman Amca, Osman amca, bana -işte, o günkü parayla- 10 lira ver" demiş. "Ne yapacaksın?" "Şuradan, pencereden aşağıya atacağım; belki, bir köylü bulursa sevinsin" demiş. Osman Yüksel Serdengeçti de demiş ki: "Yavrum yanlış yapıyorsun, şu babanı at da bütün ülke sevinsin."

ORHAN BIÇAKÇIOĞLU (Trabzon) - Erbakan'ı at da demiş!..

MUSA UZUNKAYA (Devamla) - Değerli arkadaşlar, bana göre...

ORHAN BIÇAKÇIOĞLU (Trabzon) - Hocayı at da demiş!..

BAŞKAN -Sayın Bıçakçıoğlu, lütfen...

MUSA UZUNKAYA (Devamla) - "Yapacağınız en doğru şey budur" demiş. Ben de, şimdi, sizin yapacağınız en doğru şey... Sokaklar, caddeler, şehirler, Türkiye, "hükümet gitsin, biz yolumuzu buluruz" diyor. Parlamentodan bize yol bulan bir hükümet çıkar. Yolunu kaybeden hükümet evvela yolunu, hükümet olmanın, parlamentoda milletin hükümeti olmanın yolunu bulsun. Neden milletin hükümeti olmak diyorum; çünkü, hakikaten, şu ana kadar, icraatlarınızla milletin hükümeti olamadınız ve bütün imtihanları da kaybettiniz.

Değerli arkadaşlar, bakınız...

NECATİ ALBAY (Eskişehir) - Maddeye gel maddeye...

MUSA UZUNKAYA (Devamla) - Nedense, ben bu geneli ihata eden konuşmaları yapınca, DSP'li arkadaşlar rahatsız oluyor. Yahu, ekonomiyi batırdınız; bundan daha büyük madde mi olur?! Ben milletten bahsediyorum. Bitirdiniz milleti, hâlâ madden bahsediyorsunuz. (DSP sıralarından gürültüler)

NECATİ ALBAY (Eskişehir) - Maddeye gel maddeye...

MUSA UZUNKAYA (Devamla) - Zaten, siz, milletin gündemini yakalayan madde getiremediniz ki. Hani ekonomiyi kurtaracaksınız; nerede ekonomiyi kurtarmanız?

YEKTA AÇIKGÖZ (Samsun) - Geliyor, geliyor.

NECATİ ALBAY (Eskişehir) - Yarın geliyor.

MUSA UZUNKAYA (Devamla) - Hiçbir şey getiremezsiniz.

BAŞKAN - Efendim, karşılıklı konuşmayın.

MUSA UZUNKAYA (Devamla) - Bakın, samimi söylüyorum; bu millet sizden umudunu kesmiş, yok sizde hayır; bırakın, açın milletin önünü. (DSP ve MHP sıralarından gürültüler)

BAŞKAN - Sayın Yılmaz, lütfen...

MUSA UZUNKAYA (Devamla) - Değerli arkadaşlar, KİT'lerde memur kadrosunda sözleşmeli olarak istihdam edilen yaklaşık 320 000 memurun dışında, 1,7 milyon, yani,  civarında devlet memuru, hakikaten, ciddî fakrü zaruret içerisindedir. Kurumlar arasında, sektörler arasında o kadar korkunç ücret ayrılıkları var ki... İşte, bunlar içerisinde, 37 ayrı ücret kategorisi var, şu anda, Türkiye'de memurlara uygulanan. 1 inci maddede diyorsunuz ki "bunları düzelteceğiz." Arkadaşlar, nasıl düzelteceksiniz?

Mesela, benim yıllarca içerisinde çalıştığım ve bu milletin hakikaten önemli hizmet sektörü olarak bilinen Türkiye Diyanet Teşkilatının 80 000 kadrosu var. Bakın, ciddî bir araştırma raporuna göre, Türkiye'de, Diyanet personeli, yardımcı hizmetler sınıfında çalışanların birçoğundan daha az maaş alıyor. Yani, şu arkalarında el bağlayıp, namaz kıldığınız imamlarınız 163 milyon, 170 milyon, en kabadayı alan 204 milyon lira alıyor. İşte, Diyanetin bana gönderdiği veriler, din görevlilerinin aldığı maaşlar... Vaizlere maaş bulunamadığı ve alınamadığı için, Diyanette vaiz kadroları doldurulamadı ve halen boş olan camilere kadro dahi verme durumunda değilsiniz.

Öğretmenler perişan; kol faaliyetleri ücretleri alıyorlardı, şimdi Millî Eğitim Bakanlığı onları da kesti. Bu sevgili Bakanlığımız ne yapar, onu anlamak mümkün değil.

Değerli arkadaşlar, eğer, gerçekten, şu 37 ayrı ücret politikası... Sayın Bakan demin diyor ki "enflasyona ezdirmeyeceğiz." Allah aşkına, sevgili Bakanım, inandınız mı sözünüze, inanıyor musunuz; bu millete "ey millet, biz sizi ezdirmedik ve ezdirmeyeceğiz" diyebiliyor musunuz?! Yani, bunu kabul edebilmek için, hakikaten, biraz yüzümüzün kızarmayacak şekilde olması lazım. Memur perişan, ülke perişan ve milletin gözünün içine baka baka, onlarla alay edercesine "sizi ezdirmeyeceğiz..." Yahu, memurun sesi çıkmıyor...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Sayın Uzunkaya, teşekkür edeyim efendim.

ŞEREF MALKOÇ (Trabzon) - Devam et, devam et.

MUSA UZUNKAYA (Devamla) - Değerli arkadaşlar, bakın, samimî olarak...

BAŞKAN - Faydası yok devam etse de.

MUSA UZUNKAYA (Devamla) - Değerli arkadaşlar, 3 tane önergem vardı, ben önergelerimi geri çektim; acaba bunlar bir iyiniyet gösterip de, gerçekten bunu düzeltecekler mi... Yani, bu üç ayda yeniden bunu uygulamaya koyacak mısınız? İnanmak istiyorum. Mesela, Sayın Bakanım, hakikaten, "evet, söz veriyorum; üç ay içinde bu çıkmazsa, şerefimle bu kabineden istifa edeceğim"  derse... Söylesin...

HALİL ÇELİK (Kocaeli) - Allah seni ıslah etsin.

MUSA UZUNKAYA (Devamla) - Haydi, buyursun söylesin. (FP sıralarından alkışlar) "Ben hükümet adına buradayım, üç ay içinde bu düzeltmeyi yapacağım" desin.

Değerli arkadaşlar, bunu diyemezsiniz ve diyemediniz. Memur perişandır, ülke perişandır; ama, bütün bunlara rağmen bir iyiniyet ışığı umuduyla, bu yasaya, memurun halini düzeltebilirsiniz -hani çıkmayan candan umut kesilmez dediler ya- belki gelebilir düşüncesiyle destek veriyor, saygılar sunuyorum. (FP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederim efendim.

Doğru Yol Partisi Grubu adına, Bingöl Milletvekili Sayın Necati Yöndar; buyurun efendim. (DYP sıralarından alkışlar)

DYP GRUBU ADINA NECATİ YÖNDAR (Bingöl) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; görüşülmekte olan Memurlar ve Diğer Kamu Görevlileri Hakkındaki Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yetki Kanunu Tasarısının 1 inci maddesi üzerinde Grubum adına söz almış bulunuyorum; bu vesileyle, Yüce Heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

Bu yasayla, 657, 926, 2802, 2914 sayılı kanunlar ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve diğer kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde memur ve diğer kamu görevlilerinin malî ve sosyal haklarının düzeltilmesi ve bu konuda, Bakanlar Kuruluna, kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verilmektedir.

Hükümet, bu tür yetki kanunlarını periyodik olarak Yüce Meclisin gündemine getirmektedir. Son bir yıl içerisinde, bu yetki kanunu üçüncü kez Meclisin gündemine gelmiştir. Hatırlanacağı üzere 29.6.2000 tarih 4588 sayılı Yetki Kanunuyla, kamu personeli arasındaki ücret dengesizliğinin giderilmesi amacıyla Bakanlar Kuruluna kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verilmiştir. Bu yetki kanununa dayanarak çok sayıda kanun hükmünde kararname çıkarılmıştır; ancak, bu kanun hükmünde kararnamelerin hiçbirisi kamu personel rejimine ilişkin olmamıştır.

Bilindiği üzere Anayasaya aykırı olan 4588 sayılı Yetki Kanunu ve buna dayanılarak çıkarılan kanun hükmünde kararnameler, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. Daha sonra, hükümet, Memurlar ve Diğer Kamu Görevlileri Hakkındaki Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yetki Kanunu Tasarısıyla yeniden kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi talep etmiştir. Memurlar ile diğer kamu görevlilerinin idarî, malî ve sosyal hakları arasındaki adaletsizlikleri gidermek üzere, 4615 sayılı Yetki Kanunuyla, Bakanlar Kuruluna kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verilmiştir. Üç ay süreli olan yetki kanunu süresi içerisinde, bu konuda herhangi bir kanun hükmünde kararname, maalesef, çıkarılmamıştır. Şimdi, yine aynı konuda hazırlanmış bir yetki kanununu görüşüyoruz. Yaklaşık olarak bir yıldır hükümet yetki talep etmekte, Yüce Meclis kanunla bu yetkiyi vermekte; ancak, hükümet, bu konuda bir düzenleme yapmamaktadır. Bundan önceki yetki kanunu tasarısı görüşmelerinde, hükümetin, kamu personel rejimini yeniden düzenleme ve ücret adaletsizliklerini giderme konusunda samimî olmadığını söylemiştik. Ne yazık ki, bu konuda haklı çıktık. Bu yetki kanunu talebinde de, hükümetin samimî olmadığını düşünüyoruz. Maalesef, hükümet, uyarılarımızı dikkate almamaktadır.

Yine, 4615 sayılı Yetki Kanunu görüşmelerinde, kanun tasarısında yer alan "idarî" kavramı, Anayasa Mahkemesi tarafından kanunlara aykırı bulunarak metinden çıkarılmıştır. Biz, bunu daha önceden de talep etmiştik. Nitekim, Anayasa Mahkemesi, bu kavramı iptal etti. Bu konuda da haklı çıktık. Hükümet, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı üzerine, yeni tasarıda bu kavrama yer vermemiştir.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bu yetki kanun tasarısı, Anayasaya aykırıdır. Bu tasarıyla, hükümete daha önce verilen yetkinin süresi uzatılmaktadır. 4588 sayılı Yetki Kanunu, 4615 sayılı Yetki Kanunu ve bu tasarı değerlendirildiğinde, hükümete verilen yetkinin süreklilik kazandığı görülecektir. Bu da, yasama yetkisinin devredilmesi demektir. Anayasamıza göre, yasama yetkisi devredilemez.

Hükümet, memurlar ve diğer kamu görevlilerinin malî ve sosyal haklarını kanun hükmünde kararnameyle düzenleme konusunda ısrar etmektedir. Anayasanın 128 inci maddesinde, memurlar ve diğer kamu görevlilerinin aylık, ödenek ve diğer özlük işlerinin kanunla düzenlenmesi öngörülmüştür. Görüşmekte olduğumuz yetki kanunu tasarısı, bu açıdan da Anayasaya aykırıdır.

Kamu personel sisteminde büyük sorunlar yaşanmaktadır. Personel kanunları, çok sayıda kanun ve kanun hükmünde kararnameyle değiştirilmiş; bu değişiklikler sonucunda, personel rejimi, maalesef, bozulmuştur. Personel rejimi, kapsamlı ve profesyonel bir personel reformuyla yeniden oluşturulmalıdır. Uzun süreli bir çalışmayı gerektiren kapsamlı bir personel mevzuatı reformu, kanun hükmünde kararnameyle düzenlenemez.

Kamu personel sistemindeki önemli sorunların bazıları şöyledir.

BAŞKAN - Sayın Yöndar, toparlayın lütfen efendim.

NECATİ YÖNDAR (Devamla) - Kamu personelinin maaşları yetersizdir. Çok sayıda maaş unsuru vardır. Maaş ve ücret hesaplama sistemi karmaşıktır. Bazı maaş unsurları -lojman tazminatı gibi- niteliğini yitirmiştir. Kurumlar arasında ücret farkları vardır, aynı kurum içerisinde ücret farkları vardır; aynı işi yapan memurlar arasında ücret farkları vardır. Yapılan eködemeler asıl ücreti aşmıştır. Malî ve sosyal haklarda adaletsizlikler mevcuttur. Personel kanunları, artık, ihtiyaca cevap vermemektedir.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

NECATİ YÖNDAR (Devamla) - Bir dakika müsaade eder misiniz Sayın Başkan?

BAŞKAN - Efendim, bir toparlayın lütfen.

NECATİ YÖNDAR (Devamla) - Peki.

Değerli arkadaşlarım, bakın, ben size bir örnekle bu konuyu izah edeyim.

Kamu görevlilerinin bazı maaş unsurları niteliğini yitirmiştir dedik. Örneğin, lojman tazminatı adı altında yapılan yardım, personelin ekgöstergesine göre, bugün, 200 000, 400 000 ve 600 000 liradır. Bu ödemeler, devletin itibarını, maalesef, zedelemektedir. Hiçbir devlet personeline "kira yardımı" adı altında, bir paket sigaranın yarı fiyatı kadar da ödeme yapılamaz. Bu tür maaş unsurları, günümüz koşullarına uygun hale getirilmelidir.

Bununla beraber, kamu personeline, bildiğiniz gibi "kıdem tazminatı" adı altında bir eködeme verildi.

Adalet Bakanlığında iki yıllık  bir hâkime 370 milyon lira, on yıllık kıdemli bir hâkime 400 milyon lira, onbeş yıllık bir hâkime 470 milyon lira maaş veriyoruz. Birinci sınıfa ayrılmış bir hâkime 1 milyar lira maaş veriliyor. Bu, aynı kurum içerisinde dahi maaş dengesizliğinin hangi boyutlara ulaştığının çarpıcı bir örneğidir.

Teşekkür ederim, saygılar sunarım. (DYP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Yöndar.

Madde üzerinde görüşmeler tamamlandı.

MÜKERREM LEVENT (Niğde) - Sayın Başkan...

BAŞKAN - Sayın Mükerrem Levent, bir şey mi?..

MÜKERREM LEVENT (Niğde) - Yok efendim, madde üzerinde soru...

BAŞKAN - Biliyorsunuz, madde üzerinde soru yok. Başka bir... (MHP ve ANAP sıralarından "yok bir şey, tamam" sesleri)

Bir dakika efendim, sayın milletvekilimiz cevap versin. Hepiniz avukat mısınız?..

MÜKERREM LEVENT (Niğde) - Teşekkür ediyorum efendim.

BAŞKAN - Ben teşekkür ederim efendim.

Madde üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Etmeyenler... Kabul edilmiştir.

2 nci maddeyi okutuyorum:

İlkeler ve yetki süresi

MADDE 2. - Bakanlar Kurulu 1 inci madde ile verilen yetkiyi kullanırken kamu hizmetlerinin verimli ve etkin bir şekilde yürütülmesini; ülkenin ekonomik ve sosyal durumunu dikkate alarak, memurlar ve diğer kamu görevlilerinin malî ve sosyal haklarında hizmetin özellik ve gereklerine uygun olarak adaletsizlikleri giderecek düzenlemeler yapılmasını göz önünde bulundurur.

Bu Kanunla Bakanlar Kuruluna verilen yetki, Kanunun yayımından itibaren üç ay süre ile geçerlidir. Bu süre içinde Bakanlar Kurulu birden fazla kanun hükmünde kararname çıkarabilir.

BAŞKAN - Efendim, Fazilet Partisi Grubu adına, Bitlis Milletvekili Sayın Zeki Ergezen.

AVNİ DOĞAN (Kahramanmaraş) - Sayın Başkan, Şeref Malkoç Bey konuşacaklar.

BAŞKAN - Sayın Şeref Malkoç, buyurun efendim.

FP GRUBU ADINA ŞEREF MALKOÇ (Trabzon) - Sayın Başkan, değerli arkadaşlar; tasarının 2 nci maddesi üzerinde Fazilet Partisi Grubu adına söz almış bulunmaktayım; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Aslında, şu tasarı, hükümetin beceriksizliğinin çok açık belgesidir, aynı zamanda da bu konudaki başarısızlığının en açık göstergesidir. Bütün bunları niçin söylüyorum?

MEHMET EMREHAN HALICI (Konya) - İyiniyetli olalım.

ŞEREF MALKOÇ (Devamla) - Değerli arkadaşlarım, bakın, bu konuda hükümetin birinci olarak getirdiği kanun hükmünde kararname Sayın Cumhurbaşkanından dönmüştür, ikinci olarak getirdiği kanun tasarısı Meclisten geçmiş, Fazilet Partisinin bu kürsülerden ve komisyonda yaptığı uyarılar dikkate alınmadığı için Anayasa Mahkemesinden dönmüştür ve hükümet de, ardından, şubat krizini bahane ederek, üç dört gün de kalmış olsa uygulamamıştır bunu.

Bu hükümetin en belirgin özelliği, 350 kişilik sayıya güvenerek, ne muhalefeti ne de Anayasayı dinlememesidir. Sözümün başında ifade ettiğim gibi, siz, 350 kişilik sayınıza güvenebilirsiniz; fakat, muhalefetin uyarılarına, bu işten anlayanların uyarılarına kulak vermezseniz, ya Cumhurbaşkanlığı Köşkünden dönersiniz veya Anayasa Mahkemesinden dönersiniz.

Değerli arkadaşlarım, bu tasarıyla birlikte memurlar arasındaki ücret dengesizliği giderilecekmiş. Biraz önce arkadaşlarım buradan ifade ettiler; bunu getiren sayın bakanlar dahi buna inanmamaktadırlar. Sebebi şu: İktidarınız boyunca bütün memurları, doktoruyla, mühendisiyle, öğretmeniyle bütün memurları perişan ettiniz. Bu perişanlıktan sonra da, ağızlarına bir parmak bal çalarak, düzeltmeye çalışacağız diyorsunuz. Buna, aslında siz de inanmadığınız gibi, memur olan arkadaşlarımız, sokakta yürüyen ve haykıran arkadaşlarımız da sizin samimiyetinize inanmamaktadır.

57 nci hükümetin en belirgin özelliğinden biri hukuku ve Anayasayı hiçe sayması olduğu gibi, ikincisi, köylüyü, işçiyi, memuru, esnafı muhatap almadan, Türkiye'de belli bir grubu, mutlu azınlığı ve aynı zamanda da bunların dışarıya göbek bağıyla bağlandığı IMF'yi programının orijinine koymasıdır. O açıdan, şu getirdiğiniz tasarıyı, ben öyle zannediyorum ki, uygulama imkânınız olmayacaktır. Sebebine gelince; işçisinden köylüsüne, memurundan esnafına kadar herkes, sokakta "hükümet istifa" diye bağırmaktadır ve yine öyle zannediyorum ki, hükümet, son günlerini yaşamaktadır. Burada süreyi üç ay olarak alıyorsunuz; ama, üç aylık ömrünüzün kalmadığını Türkiye'deki 65 milyon insan da biliyor, başta genel başkanlarınız olmak üzere sizler de biliyorsunuz.

MEHMET EMREHAN HALICI (Konya) - Zabıtlara geçti bu söylediklerin...

İSMAİL AYDINLI (İstanbul) -  Felaket tellallığı yapma.

ŞEREF MALKOÇ (Devamla) - Felaket tellallığı değil, siz de biliyorsunuz bunu.

BAŞKAN - Sayın Malkoç, karşılıklı konuşmayalım, Genel Kurula hitap edelim.

ŞEREF MALKOÇ (Devamla) - Teşekkür ederim Sayın Başkanım.

BAŞKAN - Malumunuz, bugün bütün gün hep aynı şeyler söylendi. Onun için, siz, Genel Kurula,  gene de söyleyin...

ŞEREF MALKOÇ (Devamla) - Sayın Başkanım, faydalı şeylerin tekrarında ayrıca fayda vardır; onun için söylüyoruz bunları.

Sizden sonra gelecek olan 58 inci hükümetin uygulayacağı bir kanun olması açısından, biz buna destek veriyoruz.

Bunu ifade ediyor, hepinize saygılar sunuyorum. (FP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ediyorum Sayın Malkoç.

Şimdi, söz sırası, Doğru Yol Partisi Grubunda.

Eskişehir Milletvekili Sayın Sadri Yıldırım; buyursunlar efendim. (DYP sıralarından alkışlar)

DYP GRUBU ADINA MEHMET SADRİ YILDIRIM (Eskişehir) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 638 sıra sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlileri Hakkındaki Yetki Kanunu Tasarısının 2 nci maddesi üzerinde Doğru Yol Partisi Grubu adına söz almış bulunuyorum; partim ve şahsım adına Yüce Heyetinize ve aziz milletime saygılarımı sunuyorum.

Değerli milletvekilleri, görüşmekte olduğumuz tasarı, eşit işe eşit ücret ilkesi ve kamu hizmetlerinin verimli ve etkin bir şekilde yürütülmesi, ülkenin ekonomik ve sosyal durumunu dikkate alarak, memurlar arasında idarî, malî ve sosyal haklar nedeniyle dengesizlikleri ve adaletsizlikleri giderici düzenlemeleri yapmak amacıyla Meclise sevk edilen çok önemli bir tasarıdır. "Kimin için önemlidir" diye sorduğumuzda, tabiî ki, öncelikle, dört yıldır hak ettiği ücreti alamayan, haksızlığa uğrayan, hak ve menfaatları nedeniyle mağduriyete uğrayan kamu personeli; yani, memurlarımız ve emekliler için önemlidir; ama, hakları nedeniyle mağdur olan sadece memurlar ve emekliler değildir, işçilerimiz ve işçi emeklilerimiz de mağduriyete uğramışlardır, hatta, çalışan diğer personelimiz de mağdur olmuştur.

İşte, kamu personeli arasındaki ücret dengesizliğini giderecek olan bu tasarı, onun için çok önemlidir; çünkü, memurlarımız, çalışanlarımız ve emeklilerimiz, dört gözle bu tasarıyı beklemektedir; ama, boşuna bekliyorlar. Ne yazık ki, bu tasarı, bir yıl içinde üçüncü defa Meclise gelmektedir. Daha evvelki her iki tasarı için Meclisten yetki alındığı halde, hükümet gereğini yapmamış ve aldığı yetkiyi kullanmamıştır. Öyleyse, aklımıza bir soru geliyor. Acaba, hükümet, memurla, emekliyle, çalışanlarla alay mı etmektedir, yoksa, oyalama taktiği mi takip etmektedir?!

Sayın milletvekilleri, oyunuz nasıl olsa çok, bugün bu yetki tasarısı çıkacak; Anayasaya aykırı da olsa çıkacak. Buyurun çıkarın; çünkü, memurun ve çalışanların sabrı kalmadı; ama, bu sefer, inşallah, gereğini yaparsınız. O zaman, biz de memnun oluruz,  memur da emekli de tüm çalışanlar da memnun olur. Ancak, tabiî, hükümette kalmaya ömrünüz yeterse. Zamanı fazla uzatmayın, acilen yetkinin mahiyetini yerine getirin; ama, geciktiniz. Buna rağmen, sayın hükümet bu yetkiyi alacak, gereğini yine yapmayacaktır; çünkü, hükümet olarak, topluma ve millete verdiğiniz hiçbir sözü tutmadınız, millete, hiç, doğruları söylemediniz.

Bakınız, günlerdir, memuru, emeklileri ve tüm kamu çalışanlarını enflasyona ezdirmeyeceğinizi söylediniz; hatta, yüzde 10 veya yüzde 15 gibi zam hususunda beyanatlarınız oldu. Acaba, şimdi verdiğiniz yüzde 2,7'lik zammı yeterli buluyor musunuz?! 1 kilogram et almayan bu zam karşısında, memurlarımız, emeklilerimiz ve tüm kamu çalışanlarımız size nasıl güvenecek?! Zaten, size, ne memur, ne emekli, ne çiftçi, ne de esnaf güveniyor. Bu milletinin güvenini sayın hükümet kaybettirmiştir; çünkü, millete hiçbir şeyi doğru söylemediniz. Yine de halen söylemiyorsunuz. Millet perişan. Sizin ilk hükümet programınızda memur da, çalışan da, çiftçi de, esnaf da yoktu; yeni programda yine yok. İşte, yaptığınız bu yanlışlar, ülkeyi bu hale getirdi. Her gün, esnaf, çiftçi, işçi, memur ve emekliler meydanlarda. Yazık değil mi bu ülkeye, bu insanlara?!

19 Şubat krizinde, bir gecede, herkesi yüzde 80-90 fakirleştirdiniz. Millet ne yapacağını bilmiyor; yarınından emin değil.

ABDÜLKADİR AKCAN (Afyon) - 5 Nisanda ne oldu?!

MEHMET SADRİ YILDIRIM (Devamla) - Bakın, pancar paralarını hâlâ  ödemediniz.

Değerli milletvekilleri, ülkede ekonomik kriz vardır; herkesi vurmuş, pahalılık almış yürümüş; ama, hükümet, halen zam ve vergi peşinde. Vazgeçin bu zamdan ve vergiden. Millet, memurlarımız ve tüm kamu çalışanlarımız açlık sınırında, çok zor durumda. Nasıl olsa memurlar, çalışanlar, emekliler ve millet, açlığa, sürünmeye alıştı diyebilirsiniz; ama, bu ülke bizim, bu memurlar bizim, bu çalışanlar bizim. Zaten, sizden fazla bir şey istemiyorlar; sadece, insanca yaşamak, çoluk çocuğunun aç kalmaması için karınlarını doyurmak istiyorlar. Öyleyse, gelin, memura, çalışanlara verilecek olan yüzde 2,7 zammı, hiç değilse yüzde 10'a yükseltelim diyor; Yüce Heyetinize saygılar sunuyorum. (DYP ve FP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Yıldırım.

DEVLET BAKANI MEHMET KEÇECİLER (Konya) - Söz talebim var Sayın Başkan.

BAŞKAN - Buyurun Sayın Bakanım.

DEVLET BAKANI MEHMET KEÇECİLER (Konya) - Sayın Başkan, Yüce Meclisin değerli üyeleri; görüşmekte olduğumuz kanun tasarısıyla ilgili olarak, muhalefet partilerinin sözcüleri, hükümetimiz hakkında çeşitli iddialarda bulundular; bazı hususları aydınlığa kavuşturmak amacıyla söz aldım.

Birincisi, hükümetimiz, bugüne kadar üç defa yetki kanunu için Meclis huzuruna gelmiş, bu dördüncüsüdür.

İlk yetki kanunu, 4552 sayılı Yetki Kanunudur. Hükümetimiz, doğal afetlerle ilgili, deprem dolayısıyla gelmiştir huzurunuza; Meclisin lütfetmesi ve bu yetkiyi vermesiyle, 30 tane kanun hükmünde kararname çıkarılmıştır. "Hiçbir işlem yapılmamıştır" sözü yanlıştır.

İkinci yetki kanunu, 4588 sayılı Kanundur; kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilgilidir. Bununla ilgili de 20 tane kanun hükmünde kararname çıkarılmıştır. Yani, hiçbir yetki kanunu kullanılmamış diye söylenmesi doğru değildir.

MEHMET SADRİ YILDIRIM (Eskişehir) - Kimin lehine Sayın Bakan?

DEVLET BAKANI MEHMET KEÇECİLER (Devamla) - Üçüncü yetki kanunu, 4615 sayılı Yetki Kanunudur. Bu yetki kanunu Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilince, ben, burada, muhalefet sözcülerinden şunu beklerdim... Hükümetimiz, 1986 yılında çıkarılmış, noktası virgülü aynı, yetki kanununu huzurunuza getirmiş, Yüce Meclis de bunu tasdik etmiş. Bu kanun, Anayasa Mahkemesine gidiyor ve Anayasa Mahkemesi, bu kanunun bu defa "idarî" sözcüğünü iptal ediyor.

Şimdi, eski kanun, Anayasa Mahkemesine, o zamanki Sosyaldemokrat Halkçı Parti tarafından götürülüyor, Anayasa Mahkemesi "bu kanun Anayasaya uygundur" diyor.

Şimdi, Anayasa Mahkemesi kararının, o "idarî" tabiriyle ilgili bölümünü okuyacağım. Anayasa Mahkemesi "1 inci maddesinde yer alan 'idarî' sözcüğünün Anayasaya aykırı olmadığına ve iptal isteminin reddine..."  diyor, tarih: 6.1.1987; esas: 1986/15 - 1987/1 sayılı kararıyla.

Değerli arkadaşlarım, Yüce Meclis ve bu Meclisin içerisinden çıkan hükümetimiz, Anayasa Mahkemesi kararlarına saygılı olarak, Anayasa Mahkemesinin daha önce denetiminden geçmiş olan bir kanunu, noktasıyla, virgülüyle aynı şekilde alıyor, huzurunuza getiriyor; bu sefer, Anayasa Mahkemesi, bu kanunun bir bölümünü iptal ediyor. Şimdi, tekrar, o iptal edilen kısmı çıkarıp, huzurunuza geldik; yoksa, yetkimizi kullanmadığımız için değil.

Kamu görevlilerine verilen ücretin yeterli olmadığının hükümetimiz de farkındadır; ancak, bunu yerine getirmek amacıyla, geçen bütçe kanununa koyduğumuz hüküm, bu bütçe kanununda da tekrar edilmiştir. Memurlara ve diğer kamu görevlilerine, TÜFE (tüketici fiyat endeksi) oranında zam yapılmaktadır; yani, Devlet İstatistik Enstitüsü tüketici fiyat endeksini ne oranda açıklarsa, o zam yapılacaktır. Şimdi kanun işlemeye başlamıştır; yüzde 10 zam vermiştik, o bitti, yüzde 10,7 oldu ocak, şubat, mart ayları enflasyonu toplamı; buna, 2 puan da refah payı ilave edilerek 2,7 oranında zam verilecek; mayıs ayının 15'inde tekrar verilecek, haziran ayının 15'inde tekrar verilecek. Mesele bu kadar basittir.

Efendim "istifa eder misin; yoksa, ezdirmeyeceğine söz verir misin" gibi sözler, bu kanunun konusu değildir. Görüşmekte olduğumuz kanun, devlet memurları arasındaki adaletsizliği gidermeye yöneliktir.

Gece bu vakte kadar bekleyip bu kanuna destek veren her iki muhalefet partisine de teşekkür ediyorum ve bütün milletvekili arkadaşlarıma saygılar sunuyorum. (ANAP, DSP ve MHP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Sayın Bakanım, teşekkür ediyorum.

Sayın milletvekilleri, bu tasarı -daha oylamadım, ama- açık oylamaya tabidir; hazırlıklı olursanız minnettar kalırım.

Madde üzerindeki görüşmeler tamamlanmıştır.

2 nci maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... etmeyenler... Kabul edilmiştir.

3 üncü maddeyi okutuyorum:

Yürürlük

MADDE 3. - Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN - Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Etmeyenler... Kabul edilmiştir.

4 üncü maddeyi okutuyorum:

Yürütme

MADDE 4. - Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN - Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Etmeyenler... Kabul edilmiştir.

MURAT AKIN (Aksaray) - Sayın Başkan, son söz milletvekilinindir.

BAŞKAN - Son söz milletvekilinin... Efendim, geçti.

Tasarının lehinde bir söz talebi vardı efendim.

Sayın Masum Türker, buyurun.

MASUM TÜRKER (İstanbul) - Sayın Aydınlı'ya devrediyorum Sayın Başkan.

MURAT AKIN (Aksaray) - Sayın Başkan...

BAŞKAN - Aleyhte mi konuşacaksınız? Herhalde, aleyhte konuşacağınızı sanmıyorum Sayın Akın, böyle bir tasarıdan sonra. Bilmiyorum... Siz maliyecisiniz...

Buyurun Sayın Aydınlı.

İSMAİL AYDINLI (İstanbul) - Sayın Başkan, Yüce Parlamentonun değerli üyeleri; önümüze gelen, devlet memurlarına ve kamu görevlilerine ilişkin kararname çıkarma yetki kanunu tasarısı üzerinde söz almış bulunmaktayım; ancak, konuşmama başlamadan önce, kısa bir giriş yapmak istiyorum.

Malumunuz olduğu üzere, kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi anayasal bir maddeye dayanmakta ve Bakanlar Kuruluna, belli konularda, belli sürelerle, belli düzenlemeler yapmak için yetki tanınmaktadır. Bu meyanda da, sayın hükümetimiz, özellikle, değerli kamu görevlilerimizin ve devlet memurlarımızın yaşam standardında iyileştirmeler yapmak, kamu hizmetinin düzenli ve hızlı bir şekilde yapılmasını sağlamak ve sosyal haklar üzerinde memur kesimimizin aradaki farklarını gidermek amacıyla Yüce Parlamentodan üç ay süreyle bir yetki yasası istemektedir.

Gerçekten, ülkemiz, son dönemlerde ağır bir ekonomik krizden geçmektedir ve gerçekten, bu düzenleme de, eğer, uzun yıllar önce iktidar olmuş çeşitli siyasî partilerce düzenlenmiş olsaydı, herhalde, 57 nci hükümete bu iş kalmazdı. Biraz da, sayın muhalefet sözcülerinin, suçlamalarını yaparken insaf ölçülerini aşmamalarını ve bunlarda geçmiş zamanlardaki paylarını unutmamalarını salık veririm; ancak, bazı muhalefet sözcüsü arkadaşlar, sanki, Türkiye'de bir başka parlamento varmış gibi yahut da bu Parlamentonun dışında başka çözümler varmış gibi, siyaset tellallığı yapmaktadırlar ve böylece de Yüce Parlamentonun itibarını zedelemektedirler. Gerçekten, bu Yüce Parlamento, millî iradenin temsilcisi Yüce Parlamento bu görevlerini ifa etmekten uzaklaşırsa, acaba, kendileri de bu sandalyelerde, bu masalarda oturma imkânını bulabilecekler midir?!

Hükümetimiz, gerçekten, iyi niyetli olarak, bu kanun tasarısını çıkarmak için çabalamaktadır ve bu hususta vermiş oldukları destekten dolayı Yüce Parlamentonun değerli üyelerine teşekkür ediyoruz. (DSP, MHP ve ANAP sıralarından alkışlar)

Diğer yandan, gerçekten, verilen oranların sayın memurlarımız için yeterli olduğunu ben de düşünmüyorum; ancak, devletin olanakları, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar, belli oranda düzenleme yapma imkânı vermektedir. Ben şunu söylüyorum: Bu ülke bizim, esnaflar da bizim. Biz, esnaflarımızın, toplumsal grupların tepkilerini doğal karşılıyoruz; ancak, her şeyin meşruiyet zemini içerisinde olması gerekir diyorum ve yüce bir şairin dostluk, barış, kardeşliğe ilişkin bir şiiriyle sözlerimi kapatmak istiyorum:

"Davet

Dört nala gelip uzak Asya'dan

Akdeniz'e bir kısrak başı gibi uzanan

Bu memleket bizim.

Bilekler kan ter içinde, dişler kenetli, ayaklar çıplak

Ve ipek bir halıya benzeyen toprak,

Bu cehennem, bu cennet bizim.

 

Kapansın el kapıları, bir daha açılmasın,

Yok edin insanın insana kulluğunu,

Bu davet bizim...

 

Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür

ve bir orman gibi kardeşçesine,

Bu davet bizim."

Teşekkür ediyorum. (DSP ve MHP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Sayın İsmail Aydınlı'ya teşekkür ediyorum efendim.

AVNİ DOĞAN (Kahramanmaraş) - Sayın Başkan...

BAŞKAN - Bir dakika efendim... Bir dakika...

AVNİ DOĞAN (Kahramanmaraş) - Kürsüden izah edeyim.

BAŞKAN - Efendim, mikrofon açıkken konuşursanız televizyon alıyor.

Bir dakika efendim... Ne için söz isteyeceksiniz?.. Açar mısınız mikrofonu...

AVNİ DOĞAN (Kahramanmaraş) - Sataşmadan...

BAŞKAN - Bir dakika... Lehte bir arkadaşımız söz istemişti; şimdi aleyhte söz isteyen var mı?..

AVNİ DOĞAN (Kahramanmaraş) - Aleyhte ben istiyorum, ben.

MURAT AKIN (Aksaray) - Sayın Başkan, önce ben istedim.

BAŞKAN - Efendim, siz sataşmadan ötürü istediniz.

AVNİ DOĞAN (Kahramanmaraş) - Evet, sataşmadan dolayı istiyorum.

BAŞKAN - Bir dakika efendim... Sinirlenmeyin... Celallenmeyin...

AVNİ DOĞAN (Kahramanmaraş) - Sinirlenmiyoruz Sayın Başkan.

BAŞKAN - Vereceğim efendim, bir dakika... Aleyhte söz isteyen var mı diyorum; Sayın Akın aleyhte konuşacaksa sıranızı bekleyeceksiniz.

Ben, Sayın Akın'ın, maliyeden geldiği için aleyhte söz isteyeceğini hiç düşünmemiştim.

Tabiî, yalnız, oyunuzun rengini belirteceksiniz Sayın Akın; yani, İçtüzüğe göre usulümüz bu.

Buyurun. (DYP sıralarından alkışlar)

MURAT AKIN (Aksaray) - Kaç dakika Sayın Başkan?

BAŞKAN - 2 dakika, 3 dakika... Oyunuzun rengini belli edeceksiniz.

Sayın Avni Doğan'a sataşma oldu efendim, onun için ona da söz vereceğim.

MURAT AKIN (Aksaray) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Memurlar lehine yapılacak bir düzenlemede aleyhte olmak mümkün değildir; ancak, getirmiş olduğunuz tasarı ve Sayın Bakanın vermiş olduğu bilgi, yine biraz önce sayın hatibin arz etmiş olduğu bilgi doğruları ifade etmemektedir. Bizim, hiçbir zaman, memurun maddî durumunu düzeltecek, manevî durumuna etki yapacak bir tasarıya karşı olmamız mümkün müdür; ama, hükümet, hükümete mensup milletvekilleri, hep sükût ettikleri için, konuşan insanlardan da rahatsız oluyorlar. Kürsü buraya yakın olduğundan dolayı, bilhassa zabıtlara geçmemesi açısından, yakışık almayan, adaba uymayan sözler sarf etmektedirler; bu, Meclisin, bu Yüce Meclisin çatısı altına yakışmamaktadır.

Değerli milletvekilleri, 4611 sayılı 2001 Malî Yılı Bütçe Kanunu aralıkta çıktı. Memurların durumunu düzeltici herhangi bir ödenek olmadığı halde, bundan önceki kanun çıktı ve kanun hükmündeki kararname de, o kanun çerçevesinde düzenlenecekti. O zaman da konuşmamızda ifade ettik; bir ödenek yok ki, bu memurların malî durumunu düzelteceksiniz dedik.

Bakınız, şimdi, yine ikinci kanunî düzenleme buradan çıkacak. 2001 Malî Yılı Bütçe Kanununda değişiklik yapılması hakkında yine bir tasarı var; 30 katrilyonluk ilave bir harcamayı gerektiriyor. 30 katrilyonluk harcamayı gerektirir. 2001 Malî Yılı Bütçe Kanununda yapılan değişiklikte de yine 1 lira ek bir ödenek getirilmiyor. Peki, Sayın Bakan, bunu nasıl düzelteceksiniz? Siz, altı aylık için...

BAŞKAN - Efendim, Sayın Bakana sual sormayın. Sözünüz bitti...

MURAT AKIN (Devamla) - Ama, doğruları ifade ediyorum.

BAŞKAN - Efendim, istirham ederim...  86'ya göre söz verdim.

MURAT AKIN (Devamla) - Yani, insanın biraz yüzü kızarması lazım. Altı aylık...

BAŞKAN - Ben size 86'ya göre söz verdim Sayın Akın; oyunuzun rengini belli edeceksiniz. Demokrasi, kaideler ve kurallar rejimi; yani, onun altından çıkıp da başka şey yapmanın manası var mı efendim?! Siz milletvekilisiniz...

MURAT AKIN (Devamla) -  Sayın Başkan, biz de 87'ye...

BAŞKAN - Hayır, 86'ya göre söz verdim efendim.

MURAT AKIN (Devamla) - 87'ye göre konuşmuyorum ki,  86'ya göre konuşuyorum.

BAŞKAN - Oyunuzun rengiyle ilgili...

MURAT AKIN (Devamla) - Tamam, konuşuyoruz işte...

BAŞKAN - Bir teşekkür edin, bitirin efendim.

MURAT AKIN (Devamla) - Ne yapacağımızı biliyorsunuz, o zaman siz konuşun...

BAŞKAN -  Efendim, ben de yerinize konuşurum, hiç korkmayın...

MURAT AKIN (Devamla) - Her zaman böyle yapıyorsunuz...

BAŞKAN - Buyurun efendim, teşekkür edin...

MURAT AKIN (Devamla) - Konuşmamı yapayım müsaade edin...

BAŞKAN - Efendim, yarın 2001 yılı Bütçe Kanunuyla ilgili değişiklik tasarısı gelecek; 7 maddedir; 7 maddede söz vereceğim efendim; ama, onu getirmeyin şimdi.

MURAT AKIN (Devamla) - Tamam... Bana, ben istersem siz söz verirsiniz.

BAŞKAN - Sayın Akın, ne olur... Rica ederim yani... Gergin bir gün geçirmişiz; yani, herkes gergin...

MURAT AKIN (Devamla) - Şimdi, siz, 30 katrilyonluk bir harcamada, ilave bir harcamada, memurlara 1 katrilyon bir şey koymadan ilave nasıl bir ödeme yapacaksınız; nasıl bir düzenleme yapacaksınız?! Bu, memurları bir beklenti içerisinde bırakmaktan başka bir şey değil. Buna rağmen oyumun rengi beyaz olup, hepinizi saygıyla selamlıyorum.

BAŞKAN - Ama aleyhte söz aldınız, bir. Ben de yetkimi biraz aşmakla beraber cevap vereyim; iki.

Yarın görüşülecek kanun tasarısı, ilave maddeler var, ekbütçe değil.

MURAT AKIN (Aksaray) - Sayın Başkan, ilavede söz almayacağım efendim.

BAŞKAN - Herhalde hükümet de bu kanuna istinaden bir ekbütçe getirecektir efendim.

Teşekkür ederim.

MURAT AKIN (Aksaray) - Hayır, benim konuşup konuşmayacağım sizi alakadar etmez ki...

BAŞKAN - Beni alakadar eder efendim!..

Sayın Avni Doğan, buyurun efendim. (FP sıralarından alkışlar)

Yeni bir sataşmaya mahal vermeyeceksiniz herhalde.

VI. – AÇIKLAMALAR VE SATAŞMALARA İLİŞKİN KONUŞMALAR (Devam)

4. – Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan'ın, İstanbul Milletvekili İsmail Aydınlı'nın, konuşmasında, partisine sataşması nedeniyle konuşması

AVNİ DOĞAN (Kahramanmaraş) - Sayın Başkanım, değerli milletvekilleri, 57 nci cumhuriyet hükümetinin getirdiği, kamu görevlilerinin malî ve sosyal haklarında düzenleme yapmayı öngören yasa tasarısını, biz, anamuhalefet partisi olarak destekledik. Yalnız kürsüye çıkan hatiplerimiz, daha önce hükümete bu yetkinin verildiğini, hükümetin bu yetkiyi üç ay içerisinde kullanmadığını söylediler; yani, makul, mantıklı eleştiriler yaptılar. Parlamentoyu ilzam edecek, Parlamentoyu itham altında bırakacak tek bir kelime bu çatının altında söylenmedi. Yalnız, biz DSP'yi eleştirdik, biz hükümeti eleştirdik; bu, muhalefet olarak hakkımız. Kimse, hiçbir hükümet, hiçbir parti, kendisini Parlamento falan zannetmesin.

Sayın DSP milletvekili arkadaşım ya muhalefetin hatiplerini dinlememiş ya da ne dediğini bilmiyor.

İSMAİL AYDINLI (İstanbul) - Dinledim... Dinledim...

AVNİ DOĞAN (Devamla) - Türkiye Cumhuriyetinin Parlamentosunu küçük düşürmek, hiçbir partinin, hiçbir milletvekilinin, hiçbir kurumun, basında sık sık yazan kalemşörlerin de haddine değildir. (Alkışlar)

İSMAİL AYDINLI (İstanbul) - Alkışladım sizi.

AVNİ DOĞAN (Devamla) - Keşke, memurların durumunu düzeltmek, esnafın durumunu düzeltmek, Nazım Hikmet şiiri okumakla mümkün olsaydı, ben size buradan, Memleketimden İnsan Manzaralarını baştan sona ezbere okurdum. Böyle olmuyor sayın milletvekili, böyle olmuyor!.. İktidarın muhalefeti yok yere ilzam etmesiyle de olmuyor. Biz Fazilet Partisi olarak, Parlamentonun üzerinde bir güç tanımıyoruz, Parlamentodan daha büyük bir güç tanımıyoruz. (Alkışlar) Buna 57 nci hükümet de dahil, buna Millî Güvenlik Kurlu da dahil, buna bütün kurum ve kuruluşlar da dahil. Bu Parlamento, bu devletin en kutsal mabedidir; onu ilzam etmek, kimsenin haddine değildir, kimsenin hakkı da değildir. Bu ithamı doğrudan doğruya o milletvekiline iade ediyor; hepinize saygılar sunuyorum. (FP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Sayın Doğan, çok teşekkür ederim efendim.

VII. – KANUN TASARI VE TEKLİFLERİYLE KOMİSYONLARDAN GELEN DİĞER İŞLER (Devam)

7. – Memurlar ve Diğer Kamu Görevlileri Hakkındaki Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yetki Kanunu Tasarısı ve Anayasa ve Plan ve Bütçe Komisyonları Raporları (1/832) (S. Sayısı: 638) (Devam)

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, tasarının tümü açık oylama tabidir.

Açık oylamanın şekli hakkında Genel Kurulun kararını alacağım.

Açık oylamanın elektronik oylama cihazıyla yapılmasını oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Etmeyenler... Kabul edilmiştir.

Oylama için 2 dakika süre vereceğim.

Oylama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, Memurlar ve Diğer Kamu Görevlileri Hakkındaki Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yetki Kanunu Tasarısının yapılan açık oylamasına 218 sayın milletvekili katılmış, 215 kabul ve 3 mükerrer oyla geçmiştir. Hayırlı olsun diyorum. (Alkışlar)

Demek ki, en önemli şey uzlaşma kültürü; uzlaşılınca, konsensüs sağlanınca, kanunlar çıkıyor. Hem iktidara hem muhalefete teşekkür ediyorum.

Alınan karar gereğince, kanun tasarı ve tekliflerini sırasıyla görüşmek için, 11 Nisan 2001 Çarşamba günü saat 14.00'te toplanmak üzere, birleşimi kapatıyorum.

Hayırlı geceler.

Kapanma saati: 21.20

 

 

 

 

BİRLEŞİM 81 İN SONU

Türkiye Büyük Millet Meclisi Resmi internet Sitesi
© 2009 T.B.M.M.