Yazılı ve Sözlü Sorular Araştırma Komisyonları Soruşturma Komisyonları
                                                                      Son Tutanak Tutanak Sorgu Tutanak Metinleri Gizli Oturum Tutanakları
                                                                                                                                            Uluslararası Komisyonlar Dostluk Grupları
                                                                                      Genel Sekreterlik Mevzuat Telefon Rehberi Etik Komisyon Duyurular

 DÖNEM : 20                                        CİLT : 71                                    YASAMA YILI : 4

 

 

T. B. M. M.

TUTANAK DERGİSİ

 

60 ıncı Birleşim

21 . 3 . 1999 Pazar

 

 

 

İ Ç İ N D E K İ L E R

  I. – GEÇEN TUTANAK ÖZETİ

 II. – GELEN KÂĞITLAR

III. – BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI

A)  ÇEŞİTLİ İŞLER

1. –  Resmî Gazetenin 2 Ağustos 1998 gün ve 23421 sayılı nüshasında yayımlanan Türkiye Büyük Millet Meclisinin 30 Temmuz 1998 gün ve 590 sayılı kararıyla, 18 Nisan 1999 günü, birlikte yapılması öngörülen yerel ve genel seçimlerden, milletvekili genel seçimlerinin, Anayasanın 77 nci maddesinin birinci fıkrası gereğince yapılmasına ve seçim takviminin Yüksek Seçim Kurulunca bu karara göre yeniden düzenlenmesine karar verilmesine; 22 Mart 1999 Pazartesi günü yapılacak olan güven oylamasından sonra, 23 Mart 1999 Salı gününden itibaren Genel Kurulda kanun tasarı ve tekliflerinin görüşülmesine devam olunmasına ilişkin DTP Grubu önergesi

IV. – USUL HAKKINDA GÖRÜŞMELER

1. – TBMM Başkanlığınca Komisyona havale edilen bir hususun, o komisyonca karara bağlanmasından önce, bir siyasî parti grubu önerisi olarak TBMM Genel Kurulunda görüşülüp karara bağlanmasının uygun olup olmadığı hakkında usul görüşmesi

V. – SATAŞMALARA İLİŞKİN KONUŞMALAR

1. – Tunceli Milletvekili Kamer Genç’in, Ankara Milletvekili Önder Sav’ın, şahsına sataşması nedeniyle konuşması

 

I. – GEÇEN TUTANAK ÖZETİ

TBMM Genel Kurulu saat 15.00’te açılarak iki oturum yaptı.

Bulgaristan’a gidecek olan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Hikmet Çetin’in vekâlet edeceğine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi ve,

Konya Milletvekili Veysel Candan ve 21 arkadaşının, yargı mensuplarının tabi olduğu mevzuatın gözden geçirilerek yargıya güven artırıcı tedbirlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi (10/312),

Genel Kurulun bilgisine sunuldu; önergenin gündemde yerini alacağı ve öngörüşmelerinin, sırasında yapılacağı açıklandı.

Kars Milletvekili Y. Selahattin Beyribey ve 30 arkadaşının, Türkiye Büyük Millet Meclisinin olağanüstü toplantıya çağrılmasının sivil darbe girişimi olarak nitelendirdikleri ve demokratikleşme çabalarını engelleyici tutum sergiledikleri iddiasıyla Başbakan Bülent Ecevit ve Bakanlar Kurulu üyeleri hakkında verdikleri ve Genel Kurulun 18.3.1999 tarihli 57 nci Birleşiminde gündeme alınması kabul edilen gensorunun (11/22) görüşmeleri tamamlandı; Uşak Milletvekili Yıldırım Aktürk ve 19 arkadaşının verdikleri gerekçeli güvensizlik önergesinin, Anayasanın 99 uncu maddesine göre bir tam gün geçtikten sonra oylanacağı açıklandı.

Erzurum Milletvekili Lütfü Esengün, Aydın Milletvekili Yüksel Yalova’nın, üyesi bulunduğu 54 üncü hükümete ve partisine sataştığı,

İstanbul Milletvekili Altan Öymen, Aydın Milletvekili Yüksel Yalova’nın, konuşmasında söylediği sözleri amacı dışında yorumladığı,

Aydın Milletvekili Yüksel Yalova da, İçel Milletvekili Halil Cin’in, şahsına sataştığı,

İddiasıyla birer konuşma yaptılar.

Adalet Komisyonunda açık bulunan ve Anavatan Partisine düşen bir üyeliğe Grubunca aday gösterilen Kastamonu Milletvekili Murat Başesgioğlu seçildi.

21 Mart 1999 Pazar günü saat 15.00’te toplanmak üzere, birleşime 18.45’te son verildi.

Yasin Hatiboğlu

Başkanvekili

                                     Hüseyin Yıldız                                       Ahmet Derin                                                         Mardin    Kütahya                                                  Kâtip Üye               Kâtip Üye

 


                                                                                                                No : 74

II. – GELEN KÂĞITLAR

21.3.1999 PAZAR

Tezkere

1. – Sıvas Milletvekili Tahsin Irmak’ın Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Başbakanlık Tezkeresi (3/1944) (Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyona) (Başkanlığa geliş tarihi : 17.3.1999)

Önerge

1. – Demokrat Türkiye Partisi Grup Başkanı Van Milletvekili Mahmut Yılbaş’ın; 18 Nisan 1999 Günü Birlikte Yapılması Öngörülen Yerel ve Genel Seçimlerden Milletvekili Genel Seçimlerinin Anayasanın 77 nci Maddesine Göre Yapılmasına  ve Seçim Takviminin Yüksek Seçim Kurulunca Yeniden Düzenlenmesine Dair Önergesi (4/430) (Anayasa Komisyonuna) (Başkanlığa geliş tarihi : 21.3.1999)

Yazılı Soru Önergeleri

1. – İstanbul Milletvekili Bülent Akarcalı’nın, bakanlık bütçesine ve dış tanıtım ile reklam giderlerine ilişkin Turizm Bakanından yazılı soru önergesi (7/6921) (Başkanlığa geliş tarihi : 18.3.1999)

2. – İstanbul Milletvekili Bülent Akarcalı’nın, turizm ve tanıtma müşavirlerine ilişkin Turizm Bakanından yazılı soru önergesi (7/6922) (Başkanlığa geliş tarihi : 18.3.1999)

3. – Aydın Milletvekili Yüksel Yalova’nın, Denizli’de tekstil sektöründe yaşanan sıkıntılara ve ortaya çıkan geçici işsizliğe ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/6923) (Başkanlığa geliş tarihi : 18.3.1999)

4. – Bursa Milletvekili Turhan Tayan’ın, yaş sebze ve meyve ihracatının teşvik kapsamına alınıp alınmayacağına ilişkin Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısından yazılı soru önergesi (7/6924) (Başkanlığa geliş tarihi : 18.3.1999)

5. – İstanbul Milletvekili Bülent Akarcalı’nın, Yıldız Şale Köşkü Ferhan binalarının açılışına İstanbul milletvekillerinin çağrılmamasının nedenine ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanından yazılı soru önergesi (7/6925) (Başkanlığa geliş tarihi : 19.3.1999)

6. – İstanbul Milletvekili Bülent Akarcalı’nın, Fransız firması AEROSPACIAL’LA ülkemize yaptığı satışlara ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/6926) (Başkanlığa geliş tarihi : 19.3.1999)

7. – İstanbul Milletvekili Bülent Akarcalı’nın, Amerikan helikopter firması BELL’in ülkemize yaptığı satışlara ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/6927) (Başkanlığa geliş tarihi : 19.3.1999)

8. – İstanbul Milletvekili Bülent Akarcalı’nın, Amerikan uçak firması BOEING’in ülkemize yaptığı satışlara ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/6928) (Başkanlığa geliş tarihi : 19.3.1999)

9. – İstanbul Milletvekili Bülent Akarcalı’nın, Türk Telekom’un bir projesine ilişkin Ulaştırma Bakanından yazılı soru önergesi (7/6929) (Başkanlığa geliş tarihi : 19.3.1999)

10. – İstanbul Milletvekili Bülent Akarcalı’nın, Ankara’da düzenlenen İrlanda’nın Aziz Patrick Gecesine katılmasına ve İrlanda’nın Türk vatandaşlarına vize konusunda sergilediği aşağılayıcı tavırlar konusunda girişimde bulunup bulunulmadığına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanından yazılı soru önergesi (7/6930) (Başkanlığa geliş tarihi : 19.3.1999)

11 – Mardin Milletvekili Hüseyin Yıldız’ın, TCK’nun 312 ve 159. maddeleri ve Terörle Mücadele Kanununun 8 inci maddesine değişiklik getiren kanun tasarısına ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/6931) (Başkanlığa geliş tarihi : 19.3.1999)

12. – Kilis Milletvekili Mustafa Kemal Ateş’in, Kilis Ofisinde bulunan arpanın kimlere satıldığına ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/6932) (Başkanlığa geliş tarihi : 19.3.1999)

13. – Nevşehir Milletvekili Mehmet Elkatmış’ın, Nevşehir İlindeki belediyelere yapılan ödemelere ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/6933) (Başkanlığa geliş tarihi : 19.3.1999)

 

 


BİRİNCİ OTURUM

Açılma Saati : 15.00

21 Mart 1999 Pazar

BAŞKAN : Başkanvekili Yasin HATİBOĞLU

KÂTİP ÜYELER :  Ali GÜNAYDIN (Konya), Hüseyin YILDIZ (Mardin)

                                                                                                    

                                        

 

BAŞKAN – Çalışmalarımızın hayırlara vesile olmasını Cenabı Allah'tan niyaz ediyor, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 60 ıncı Birleşimini açıyorum.

Sayın milletvekilleri...

ÜLKÜ GÜNEY (Bayburt) – Sayın Başkan, çoğunluk yoktur, yoklama talep ediyoruz.

BAŞKAN – Sayın Güney...

ÜLKÜ GÜNEY (Bayburt) – Saydım, çoğunluk yoktur, yoklama yaparsanız göreceksiniz.

BAŞKAN – Çoğunluk yok mu Sayın Güney?

ÜLKÜ GÜNEY (Bayburt) – Sayın Başkan, yoklama, 5 dakika alır, fazla zaman almaz.

TURHAN GÜVEN (İçel) – Sayın Başkan, salonda 184 kişi yoktur.

BAŞKAN – Efendim, izin verir misiniz.

57 nci madde "Başkan tereddüte düşerse yoklama yapar"diyor. Bendenizde tereddüt yok efendim. (RP sıralarından alkışlar)

Çalışmalara başlıyoruz.

Gündemdışı söz taleplerini yerine getirme imkânım olmadı.

III. – BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI

A)  ÇEŞİTLİ İŞLER

1. –  Resmî Gazetenin 2 Ağustos 1998 gün ve 23421 sayılı nüshasında yayımlanan Türkiye Büyük Millet Meclisinin 30 Temmuz 1998 gün ve 590 sayılı kararıyla, 18 Nisan 1999 günü, birlikte yapılması öngörülen yerel ve genel seçimlerden, milletvekili genel seçimlerinin, Anayasanın 77 nci maddesinin birinci fıkrası gereğince yapılmasına ve seçim takviminin Yüksek Seçim Kurulunca bu karara göre yeniden düzenlenmesine karar verilmesine; 22 Mart 1999 Pazartesi günü yapılacak olan güven oylamasından sonra, 23 Mart 1999 Salı gününden itibaren Genel Kurulda kanun tasarı ve tekliflerinin görüşülmesine devam olunmasına ilişkin DTP Grubu önergesi

BAŞKAN – Sayın Demokrat Türkiye Partisinin, İçtüzüğün 37 nci maddesiyle ilgili Başkanlığa bir talebi olmuş "neden yerine getirilmedi" diye bana sordular.

Malum, komisyondan doğrudan Genel Kurul gündemine indirilmesi talepleri, denetim günleri olan salı günlerinde yerine getirilmekte idi, o da uygun olduğu takdirde. Bugün sali günü olmadığı için, o sebeple getirilemedi.

Ancak, Demokrat Türkiye Partisinin bir başka talebi şimdi Başkanlığımıza ulaştı; grup önerisi olarak düzenledikleri bir talepleri var, diyorlar ki:

"Daha önce Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına müracaatta bulunduk, şu konularda bir Danışma Kurulu önerisi hazırlansın dedik. Davet edildi, grupların bir kısmı geldi, bir kısmı gelmedi; dolayısıyla, mutabakatlı bir öneri hazırlanamadı. Dolayısıyla, biz, grup olarak bir grup önerisi hazırladık. Önerimiz şudur:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

1. – Resmî Gazetenin 2 Ağustos 1998 tarih ve 23421 sayılı nüshasında yayımlanan Türkiye Büyük Millet Meclisinin 30 Temmuz 1998 gün ve 590 sayılı Kararının aşağıdaki şekilde Anayasanın 77 nci maddesindeki temel düzenlemeye uygun hale getirilmesini,

"Resmî Gazetenin 2 Ağustos 1998 gün ve 23421 sayılı nüshasında yayımlanan Türkiye Büyük Millet Meclisinin 30 Temmuz 1998 gün ve 590 sayılı kararıyla, 18 Nisan 1999 günü birlikte yapılması öngörülen yerel ve genel seçimlerden, milletvekili genel seçimlerinin Anayasanın 77 nci maddesinin birinci fıkrası gereğince yapılmasına ve seçim takviminin Yüksek Seçim Kurulunca bu karara göre yeniden düzenlenmesine karar verilmiştir."

2. – 22 Mart 1999 Pazartesi günü yapılacak olan güven oylamasından sonra; yani, 23 Mart 1999 Salı gününden itibaren Genel Kurulda kanun tasarı ve tekliflerinin görüşülmesine devam olunmasını arz ve teklif ederiz."

Şimdi, bu grup önerisi üzerinde söz talebi var mı efendim? (Gürültüler)

ÖNDER SAV (Ankara) – Var efendim.

BAŞKAN– Buyurun efendim.

ÜLKÜ GÜNEY (Bayburt) – Sayın Başkan...

MEHMET GÖZLÜKAYA (Denizli) – Sayın Başkan...

BAŞKAN – Müsaade buyurun efendim... Müsaade buyurun...

TURHAN GÜVEN (İçel) – Efendim, müsaade buyurun... Bu öneriyi siz işleme koyamazsınız.

MEHMET GÖZLÜKAYA (Denizli) – Anayasa Komisyonuna havale edilmişti Sayın Başkan. (Gürültüler)

BAŞKAN – Efendim, müsaade buyurun, ben dinleyeyim.

KAMER GENÇ (Tunceli) – Sayın Başkan, burası Türkiye Büyük Millet Meclisi; herkes çıkıp  burada  keyfî hareket edemez. (FP sıralarından gürültüler)

BAŞKAN – Sayın Genç... Sayın Genç, müsaade buyurun... Efendim, müsaade buyurun....

KAMER GENÇ (Tunceli) – Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanının size yetki vermediği bir konuyu buraya getiremezsiniz, el gündemine göre hareket edebilirsiniz. El gündeminin dışına çıkamazsınız.

BAŞKAN – Efendim, müsaade buyurun...

KAMER GENÇ (Tunceli) – Burada keyfî hareket edemezsiniz...

BAŞKAN – Sayın Genç, ortada bir grup önerisi vardır...

KAMER GENÇ (Tunceli) – Burada grup önerisi filan yok...

BAŞKAN – Var efendim, var...

KAMER GENÇ (Tunceli) – Sayın Başkan, İçtüzüğün 49 uncu maddesi...

BAŞKAN – Efendim, 49 uncu maddesini ben biliyorum... Efendim, ben biliyorum... Efendim ben biliyorum.

Efendim, buyurun...

KÂTİP ÜYE ALİ GÜNAYDIN (Konya) – Sayın Başkan, bu öneri daha önce Meclis Başkanlığına yapıldı...

BAŞKAN – Biliyorum efendim...

KATİP ÜYE ALİ GÜNAYDIN (Konya) – Meclis Başkanlığı, bunu Komisyona havale etti ve...

BAŞKAN – Efendim, ben bu konuda usul tartışması açacağım.

TURHAN GÜVEN (İçel) – İşleme konulması mümkün olmayan bir konuyu işleme koyuyorsun. Başından sonuna kadar yanlış davranıyorsun.

BAŞKAN – Efendim, anlaşılıyor ki, bir grup arkadaşımız "bu olmaz" diyor, bir grup arkadaşımız da "bu olur" diyor. (DYP sıralarından gürültüler)

SAFFET ARIKAN BEDÜK (Ankara) – Sayın Başkan, fiilî durum yaratıyorsunuz, Anayasayı çiğniyorsunuz, İçtüzüğü çiğniyorsunuz...

BAŞKAN – Ben, bu konuda 63 üncü maddeye göre usul tartışması açarım efendim.

Efendim, lehte ve aleyhte ikişer kişiye söz veriyorum. (FP sıralarından alkışlar)

ÜLKÜ GÜNEY (Bayburt) – Sayın Başkan, usule aykırı bir işlem yapıyorsunuz, bunu işleme koyamazsınız.

BAŞKAN – Nasıl koyamam, bu bir grup önerisidir efendim.

ALİ NEJAT ARSEVEN (Ankara) – Sayın Başkan, Danışma Kurulu yok...

BAŞKAN – Efendim, grup önerisi...

ALİ NEJAT ARSEVEN (Ankara) – Sayın Başkan, Danışma Kurulu toplantıya çağırıldıktan sonra, o günkü önergeyle bugünkü istemleri tamamen birbirinden farklıdır. Dolayısıyla, o günkü reddetme, bugünkü önergenin gündeme gelmesini...

TURHAN GÜVEN (İçel) – Sayın Başkan, buraya önergenin fotokopisiyle geliyorsunuz yapmayın... (Gürültüler)

BAŞKAN – Sayın Güney... (Gürültüler)

Sayın milletvekilleri, usul tartışması açıyorum. (Gürültüler)

Efendim, usul tartışması açacağım, oylayacağım.

NEJAT ARSEVEN (Ankara) – Usul tartışması açamazsınız...

BAŞKAN – Açarım efendim, açarım. (Bir grup milletvekili Başkanlık Kürsüsü önünde toplandı)

Efendim, masadan uzaklaşır mısınız... Efendim, kürsüden uzaklaşır mısınız... Kürsüden uzaklaşır mısınız... (Sıra kapaklarına vurmalar, gürültüler)

MUSTAFA RÜŞTÜ TAŞAR (Gaziantep) – Kalk oradan... Kalk oradan...

BAŞKAN – Kürsüden uzaklaşır mısınız...

MUSTAFA RÜŞTÜ TAŞAR (Gaziantep) – Bu oturumu yönetemezsiniz!..

BAŞKAN – Efendim, usul görüşmesi açacağım.

ÜLKÜ GÜNEY (Bayburt) – Lütfen...

BAŞKAN – Efendim, görüştürmüyorum; usul görüşmesi açıyorum.

ÜLKÜ GÜNEY (Bayburt) – Müsait değil...

BAŞKAN – Sayın Güney, önergeyi görüştürmüyorum, usul görüşmesi açıyorum; usul görüşmesinden sonra, Genel Kurulun hakemliğine göre... (FP sıralarından alkışlar, gürültüler)

AHMET İYİMAYA (Amasya) – Sayın Başkan, bir işlem gördü Parlamento Divanında, Meclis Başkanı, İçtüzüğün 23 ve 95 inci maddelerine göre, dün Anayasa Komisyonuna gönderdi...

BAŞKAN – Efendim... ("Efendim, kürsüden söylesinler bunları; kürsüden söylesinler" sesleri)

Efendim, İdare Amirlerimiz nerede, İdare Amirleri... Efendim, İdare Amirlerimiz... Sayın İdare Amirleri...

ŞEREF MALKOÇ (Trabzon) – Boşaltın burayı!..

BAŞKAN – Ne yapayım ben; ben mi boşaltacağım. Hayır, ben mi boşaltacağım!..

Efendim, şurayı boşaltır mısınız; siz, İdare Amirisiniz, burayı bir boşaltın. (Gürültüler)

Efendim, grup önerisi var; ben, bir usul tartışması açıyorum. (Gürültüler)

AHMET İYİMAYA (Amasya) – Efendim, Meclis Başkanı, konuyu Anayasa Komisyonuna havale ettir...

BAŞKAN – Efendim, havale edebilir...

Grubun bir talebi var, bir usul görüşmesi açacağım.

NEJAT ARSEVEN (Ankara) – Açamazsınız efendim, açamazsınız...

BAŞKAN – Açarım ben efendim; siz, şurayı boşaltın. (Gürültüler)

NEJAT ARSEVEN (Ankara) – Başkan bu önergeyle ilgili gereğini yapmış, artık ne yapabileceksiniz?..

BAŞKAN – Efendim... İdare Amirleri... İdare Amirleri... (Gürültüler)

MUSTAFA RÜŞTÜ TAŞAR (Gaziantep) – Ya görevinizi hakkıyla yapın ya çekin gidin.

BAŞKAN – Sayın Taşar, siz yerinize oturur musunuz.

MUSTAFA RÜŞTÜ TAŞAR (Gaziantep) – Hayır efendim, oturmuyorum.

ÜLKÜ GÜNEY (Bayburt) – Olmaz Sayın Başkan, bunu yapamazsınız.

BAŞKAN – Efendim, İdare Amirleri nerede?

ÜLKÜ GÜNEY (Bayburt) – Ben sizi uyarıyorum, lütfen açmayın.

BAŞKAN – Tamam efendim, müsaade buyurun... (Gürültüler)

Ben, usul tartışması açarım.

NEJAT ARSEVEN (Ankara) – Açamazsınız.

BAŞKAN – Siz, Genel Kurulun hakemliğine razı değil misiniz? Genel Kurulun hakemliğine razı değil misiniz? (FP ve DTP sıralarından alkışlar, gürültüler)

ÜLKÜ GÜNEY (Bayburt) – Yapamazsınız Sayın Başkan.Basında, işleme koyamayacağınıza ilişkin beyanınız da var.

BAŞKAN – Benim beyanatım yok efendim. (Gürültüler)

ÜLKÜ GÜNEY (Bayburt) – Dünkü, bugünkü basında var.

BAŞKAN – Olur mu efendim... Efendim, basının ne yazdığını hepimiz biliriz; onu geçin.

ASLAN ALİ HATİPOĞLU (Amasya) – Yazıktır, günahtır, kul hakkı alıyorsunuz. Sizin gibi inançlı bir insan bunu yapamaz.(Gürültüler)

BAŞKAN – Efendim...

MUSTAFA RÜŞTÜ TAŞAR (Gaziantep) – Kavga çıkacak kavga...

BAŞKAN - Sayın Taşar... (Gürültüler)

MUSTAFA RÜŞTÜ TAŞAR (Gaziantep) – Ayıp ediyorsunuz.

BAŞKAN – Ben etmiyorum efendim.

ÜLKÜ GÜNEY (Bayburt) – Efendim, ara verin, bütün sorumluluğu siz alırsınız.

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, saat 15.30'da toplanmak üzere, birleşime ara veriyorum.

Kapanma Saati: 15.17


İKİNCİ OTURUM

Açılma Saati : 16.20

BAŞKAN : Başkanvekili Yasin HATİBOĞLU

KÂTİP ÜYELER : Ali GÜNAYDIN (Konya), Hüseyin YILDIZ (Mardin)

                                                                                                       

                                        

BAŞKAN – Türkiye Büyük Millet Meclisinin 60 ıncı Birleşiminin İkinci Oturumunu açıyorum.

IV. – USUL HAKKINDA GÖRÜŞMELER

1. – TBMM Başkanlığınca Komisyona havale edilen bir hususun, o komisyonca karara bağlanmasından önce, bir siyasi parti grubu önerisi olarak TBMM Genel Kurulunda görüşülüp karara bağlanmasının uygun olup olmadığı hakkında usul görüşmesi

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, daha önce arz ettiğim hususta, İçtüzüğümüzün 63 üncü maddesine göre usul tartışması açacağımı ifade etmiştim; şimdi, o konuda, iki lehte ve iki aleyhte söz vereceğim. (ANAP ve DYP sıralarından gürültüler; kürsü önünde toplanmalar)

ASLAN ALİ HATİPOĞLU (Amasya) – Hayır, açamazsın!..

ÜLKÜ GÜNEY (Bayburt) – Biz, bunu size söyledik; açamazsınız.

MEHMET GÖZLÜKAYA (Denizli) – Açamazsınız!..

BAŞKAN –Efendim, İdare Amirleri...

Efendim, telaşlanmayın...

ASLAN ALİ HATİPOĞLU (Amasya) – Sayın Başkan, çok büyük yanlış yapıyorsunuz.

BAŞKAN – Sayın Hatipoğlu, bakın, siz, İdare Amirisiniz; kürsü önünü boşaltır mısınız.

ASLAN ALİ HATİPOĞLU (Amasya) – İdarenizde yanlışlık görürsem, uyarmak en tabiî hakkımdır.

BAŞKAN – Efendim, boşaltır mısınız kürsü önünü. (FP sıralarından alkışlar)

ASLAN ALİ HATİPOĞLU (Amasya) – Hayır efendim.

BAŞKAN – Efendim, kürsü önünü boşaltır mısınız.

Efendim, ben, bir kere karar verdim; usul tartışması açacağım.

ASLAN ALİ HATİPOĞLU (Amasya) – Açamazsınız!..

ÜLKÜ GÜNEY (Bayburt) – Açamazsınız!..

BAŞKAN – Ben açacağım!

ASLAN ALİ HATİPOĞLU (Amasya) – Açamazsınız!..

BAŞKAN – Efendim, görüşlerinizi kürsüden ifade buyurun. ("Hayır" sesleri)

ASLAN ALİ HATİPOĞLU (Amasya) – Sayın Başkan, yanlış yapıyorsunuz...

BAŞKAN – Efendim, kürsüden ifade buyurun.

ASLAN ALİ HATİPOĞLU (Amasya) – Hayır; yanlış yapıyorsunuz Sayın Başkan.

BAŞKAN – Efendim, kürsüden ifade buyurun. (FP sıralarından alkışlar)

Sayın milletvekilleri... Efendim, kürsüden ifade edin...

Efendim, kürsünün önünü boşaltır mısınız...

ÜLKÜ GÜNEY (Bayburt) – Efendim...

BAŞKAN – Herhalde ayıp yani...

Sayın milletvekilleri, kürsüden ifade edin...

Sayın milletvekilleri, bu şartlarla...

Sayın milletvekilleri... Efendim, bu şartlarda... Sayın milletvekilleri, bu şartlarda müzakerelerin yapılması ihtimali gözükmüyor....

Birleşime yarım saat ara veriyorum.

Kapanma Saati: 16.24

 


ÜÇÜNCÜ OTURUM

Açılma Saati: 16.55

BAŞKAN: Başkanvekili Yasin HATİBOĞLU

KÂTİP ÜYELER: Ali GÜNAYDIN (Konya), Hüseyin YILDIZ (Mardin)

                                                                                                       

 

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, 60 ıncı Birleşimin Üçüncü Oturumunu açıyorum.

Sayın milletvekilleri, demokratik parlamenter sistemlerde, eğer, parlamentolar, görüşlerini, büyük bir özgürlük ve hürriyet içerisinde konuşamıyor, tartışamıyorsa...

HACI FİLİZ (Kırıkkale) – Tarafsız olursan...

BAŞKAN – İzin ver... Tahammül et... İzin ver... (ANAP, DSP ve DYP sıralarından gürültüler, sıra kapaklarına vurmalar)

...ve kürsü, Başkanlık kürsüsü esaret altına alınıyorsa, Başkanlığı esaret altına almak isteyen hiçbir insanın...

İBRAHİM YAZICI (Bursa) – Sen alıyorsun, sen...

BAŞKAN – ...bu halka söyleyeceği hiçbir söz olamaz. (DYP ve ANAP sıralarından gürültüler; FP sıralarından alkışlar)

Gerçekten, üzülerek ifade edeyim ki, bu görüntülerle, gazete manşetlerinin gölgelediği...

İBRAHİM YAZICI (Bursa) – Sayende... Sayende...

BAŞKAN – ...Türkiye sathında, hangi demokrasiyi, hangi demokratik ölçüleri, hangi ifadelerle söyleyeceksiniz?.. Üzülüyorum... (FP sıralarından alkışlar) Herkes, her platformda, görüşünü, sonuna kadar...

ÜLKÜ GÜNEY (Bayburt) – Tarafsız olamazsın sen...

BAŞKAN – ... çok net biçimde ifade eder. Beğenmeyenin, denetim yolları vardır, beğenmediği kararı denetim yollarına götürür. Bundan daha doğal, bundan daha tabiî bir şey olamaz. (FP sıralarından alkışlar)

ÜLKÜ GÜNEY (Bayburt) – Taraf oluyorsun...

BAŞKAN – Bu görüntünün, hepimiz için, özellikle 20 nci Dönem için çok önemli ayıraç olduğunu, mihenk olduğunu üzülerek ifade etmek istiyorum.

HACI FİLİZ (Kırıkkale) – Sayende...

İBRAHİM YAZICI (Bursa) – Sayende oldu.

BAŞKAN – 21 inci Dönemin böyle manzaralara muhatap olmamasını çok arzu ediyorum. Alkışlayan arkadaşlarıma bakıyorum; dün, tepki gösteriyordu...

İBRAHİM YAZICI (Bursa) – Yalan!.. Yalan!..

BAŞKAN – Müsaade buyurun; ben, alkışın ne anlama geldiğini, hangi alkışın riya koktuğunu, hangi tepkinin anlamsız, manasız, demokrasiye darbe olduğunu çok iyi bilirim. (FP sıralarından alkışlar)

İBRAHİM YAZICI (Bursa) – Sayende oluyor...

BAŞKAN – Onun için, alkışların anlamlarını çok iyi bilen insanım. Hayatım alkışlarla geçti; ama, hep seçtim; işe yarayanını aldım. Umuyorum, 21 inci Dönem bu manzaralarla karşılaşmaz.

IV. – USUL HAKKINDA GÖRÜŞMELER (Devam)

1. – TBMM Başkanlığınca Komisyona havale edilen bir hususun, o komisyonca karara bağlanmasından önce, bir siyasî parti grubu önerisi olarak TBMM Genel Kurulunda görüşülüp karara bağlanmasının uygun olup olmadığı hakkında usul görüşmesi (Devam)

BAŞKAN – Evet, şimdi, usulle ilgili Ahmet Alkan'ın söz talebi var. (ANAP ve DYP sıralarından gürültüler, sıra kapaklarına vurmalar)

Buyurun Sayın Alkan. (Başkanlık kürsüsü önünde toplanmalar, gürültüler)

Sayın milletvekilleri... Sayın Gözlükaya...

Sayın Alkan'a söz verdim efendim. (DTP ve FP sıralarından"Bravo" sesleri alkışlar)

Sayın Alkan, tamam, buyurun. (Kle kapalı olduğu, hatip kürsüsü etrafında milletvekilleri toplandığı için ve gürültüler nedeniyle, tutanakta yer alan ifadelere kadar, Konya Milletvekili Ahmet Alkan'ın konuşması duyulamadığı için tutanakta yer almamıştır)

AHMET ALKAN (Konya) – ... değişikliklerin mahiyetine bakılması gerekmektedir. Anayasanın 77/1 inci maddesine göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimleri beş yılda bir yapılır. Esas anayasal kural budur. Bu kuralın istisnası olarak, bu kuraldan da olağandışı ayrılma olarak nitelendirilebilecek üç durum, yine Anayasada düzenlenmiştir. ("Sayın Başkan, söz verdiniz mi" sesi)

BAŞKAN – Efendim, söz verdim; süresinde verdim.

AHMET ALKAN (Devamla) – Öncelikle, Anayasanın 77/2 nci maddesi, seçimlerin yenilenmesi kararını, ikinci olarak, Anayasanın 116 ncı maddesi, Cumhurbaşkanınca seçimlerin yenilenmesine karar verilmesini ve üçüncü olağandışı durum olarak, Anayasanın 78 inci maddesi, Türkiye Büyük Millet Meclisinin seçimlerin geriye bırakılmasına karar verebilmesini düzenlemiştir.

Seçimlerin, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yenilenmesini düzenleyen İçtüzüğün 95 inci maddesi, başlığından ve içeriğinden de anlaşılacağı gibi, sadece, yalnız seçimlerin yenilenmesi önergeleri için uygulanabilir. 95 inci maddeyi, seçimlerin iptali veya geri bırakılması hallerine kıyasen uygulamak mümkün değildir. Bu hüküm, seçim süresini belirleyen veya değiştiren bütün hallerde uygulanacak olsaydı, ortaya, açıkça Anayasaya aykırı durum çıkardı.

Anayasa, seçimlerin yenilenmesini ayrı bir başlıkla Anayasanın 77 nci maddesinde düzenlemiştir. (ANAP ve DYP sıralarından sıra kapaklarına vurmalar, gürültüler) Seçimlerin ertelenmesini, yine, 78 inci madde düzenlemiştir. Alınmış bir seçim yenileme kararının iptali için herhangi bir usul hükmü de, Anayasa ve İçtüzükte yer almamaktadır. Bu nedenlerle, seçimlerin yenilenmesinin, ancak ve yalnız, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla mümkün olduğu, kararın iptali için İçtüzükte açık bir düzenleme bulunmadığı; bu durumda, usul koyma yetkisinin, Genel Kurula ait olduğu, esas anayasal işleyişe dönüş kararının olağandışı işleyiş getiren karardan basit usullerle gerçekleşmesinin Anayasanın genel tercihlerine ve yasama etkinliklerinin niteliğe uyduğu, Anayasa Mahkemesi kararıyla da... (ANAP, DYP ve DSP sıralarından gürültüler)

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri...  (ANAP, DYP ve DSP sıralarından gürültüler "Yuh" sesleri)

AHMET ALKAN (Devamla) – ... desteklenen birer açık gerçektir.

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri... ( ANAP, DYP ve DSP sıralarından gürültüler "Yuh" sesleri)

AHMET ALKAN (Devamla) – ... Grup önerisinin oylanmasına karar verilmesini Yüce Meclisin takdirine sunuyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum. (DTP ve FP sıralarından alkışlar; ANAP, DYP ve DSP sıralarından "Yuh" sesleri) 

ÜLKÜ GÜNEY (Bayburt) – Sayın Başkan... (ANAP, DYP ve DSP sıralarında gürültüler)

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, İçtüzüğün 68 inci maddesine göre, birleşimi kapatacağım efendim... (ANAP, DYP ve DSP sıralarından gürültüler)

Birleşimi kapatacağım efendim...

Müsaade buyurun....

MUSTAFA RÜŞTÜ TAŞAR (Gaziantep) – Sayın Başkan, bu Meclis böyle çalışmaz!.. Sayın Başkan, kapatın Meclisi...

ÜLKÜ GÜNEY (Bayburt ) – Sayın Başkan...

MUSTAFA RÜŞTÜ TAŞAR (Gaziantep) – Sayın Başkan, bu Meclis böyle çalışmaz, günahtır, yazıktır; kapatın Meclisi... Yazıktır... 

BAŞKAN – Efendim, başka söz isteyen var mı? (ANAP, DYP ve DSP sıralarından gürültüler "Yuh" sesleri; FP sıralarından "Mehmet Ali Şahin konuşacak" sesleri)

MUSTAFA RÜŞTÜ TAŞAR (Gaziantep) – Ne sözü ya!..

İRFETTİN AKAR (Muğla) – Ayıp, ayıp...  (ANAP ve DYP sıralarından gürültüler "Yuh" sesleri)

MUSTAFA RÜŞTÜ TAŞAR (Gaziantep) – Olmaz kardeşim; yazıktır...

LEVENT MISTIKOĞLU (Hatay) – Utanmıyor musun?!.

BAŞKAN – Sayın Mehmet Ali Şahin... (RP sıralarından alkışlar, ANAP ve DYP sıralarından gürültüler)

MUSTAFA RÜŞTÜ TAŞAR (Gaziantep) – Bu vaziyette burada hiçbir şey görüşülmez...

MEHMET ALİ ŞAHİN (İstanbul) – Sayın Başkan, değerli arkadaşlarım; hepinize sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum.

Önergenin konusu...

BAŞKAN – Başka söz talebi var mı efendim? (Gürültüler)

MUSTAFA RÜŞTÜ TAŞAR (Gaziantep) – Böyle Meclis olmaz... Batırdın Meclisi...

MUSTAFA BAŞ (İstanbul) – Herkes otursun...

MEHMET ALİ ŞAHİN (Devamla) – ... seçimlerin geri bırakılmasına dair grup önerisinin, Anayasa Komisyonuna gitmesi veya gitmemesi hususuyla ilgilidir. Seçimlerin yenilenmesiyle ilgili önergelerin, İçtüzüğümüzün 95 inci maddesine göre Anayasa Komisyonuna gitmesi, İçtüzüğümüzün amir hükmüdür. Seçimlerin yenilenmesiyle ilgili Anayasa kuralı 77 nci maddedir. 77 nci maddenin İçtüzükteki usulî uygulaması, İçtüzüğümüzün 95 inci maddesidir.

Seçimlerin geriye bırakılmasıyla ilgili düzenleme, Anayasanın 78 inci maddesinde düzenlenmiştir. Ancak, bu konuda, İçtüzüğümüzde bir boşluk vardır. Nitekim, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı, bu konuda bir mütalaa almış, bu mütalaada da, İçtüzüğümüzde bu konuda bir boşluk olduğunu bu rapor ifade etmektedir. Bu konuda yapılması gereken nedir; eğer, bir konuda İçtüzükte bir boşluk varsa yasama organı bu boşluğu doldurur, gerekirse İçtüzük ihdas ederek doldurur. (FP sıralarından alkışlar) Kıyas yoluyla, paralellik ilkesi gereğince, 95 inci maddeyi, bu noktada...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

MEHMET ALİ ŞAHİN (Devamla) – Sayın Başkanım, konuşmaya devam ediyorum...

ABDULKADİR ÖNCEL (Şanlıurfa) – Sayın Başkan, ses kesildi...

BAŞKAN – Efendim, şu kürsünün önünü bir boşaltır mısınız lütfen... (Gürültüler)

FERİDUN PEHLİVAN (Bursa) – Sayın Başkan, sözü neden kesiyorsunuz?..

MEHMET ALİ ŞAHİN (Devamla) – Konuşmama devam etmek istiyorum efendim.(Gürültüler)

BAŞKAN – Efendim, kürsünün önünü boşaltınız.

SEYYİT HAŞİM HAŞİMİ (Diyarbakır) – Sayın Başkan, hatibin sesini duymuyoruz; mikrofonu açar mısınız lütfen.

BAŞKAN – Efendim, taleplerinizi yerlerinizden alayım. (Gürültüler)

MEHMET ALİ ŞAHİN (Devamla) – Sayın Başkanım, mikrofon kesildi. (Gürültüler)

BAŞKAN – Efendim, taleplerinizi yerlerinizden alayım.

Sayın Önder Sav, söz talebiniz var galiba?..

Sayın Sav...

NİHAT MATKAP (Hatay) –Burada efendim.

(FP sıralarından "mikrofon kapalı" sesleri)

BAŞKAN – Açık efendim.

MEHMET ALİ ŞAHİN (Devamla) – Değerli arkadaşlarım, eğer bir boşluk varsa, bu boşluğu yasama organının doldurması gerektiğini ifade ettim. Kıyas yoluyla, paralellik ilkesi yoluyla bir kuralın başka bir kurala da uygulanması idare hukukunun bir kuralıdır.

NİHAT MATKAP (Hatay) – Sayın Başkan, Sayın Sav konuşacak...

BAŞKAN – Sayın Matkap, çağırdım efendim.

NİHAT MATKAP (Hatay) – Kürsü boşalmadı efendim.

BAŞKAN – Efendim, ben ne yapayım kürsüyü Sayın Matkap...

Kim var orada efendim?

MEHMET ALİ ŞAHİN (Devamla) – Daha sürem dolmadı, konuşmama devam ediyorum.

BAŞKAN – Tamam efendim; siz buyurun Sayın Şahin.

İBRAHİM GÜRDAL (Antalya) – Kürsü dolu; sen adam çağırıyorsun!..

BAŞKAN – Kim konuşuyor, kim?

MEHMET ALİ ŞAHİN (Devamla) – Ben konuşuyorum efendim.

İdare hukuku kuralı yasama organı kuralı olarak kullanılamaz. İdare hukuku, paralellik ilkesi gereğince bir kuralı başka bir olayda uygulayabilir; ama, yasama organının, kendisinden gelen, yasama organı olması dolayısıyla yapacağı şey, bu konuda bir kural ihdasıdır. O bakımdan, 95 inci maddenin, seçimlerin geri bırakılmasıyla ilgili uygulanması bu noktada mümkün değildir.

Usulle ilgili görüşlerimi bu şekilde ifade ediyor, hepinize saygılar sunuyorum. (FP sıralarından alkışlar)

(Başkanlık kürsüsü önünde toplanmalar, gürültüler)

BAŞKAN – Sayın Sav, buyurun efendim; aleyhte.

ÖNDER SAV (Ankara) – Sayın Başkan, Yüce Meclisin değerli üyeleri... (Gürültüler)

Sayın Başkan, eğer, özgür bir ülkenin özgür parlamentosunda özgürce konuşacaksam, konuşacağım. (CHP ve FP sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar)

Söylediklerim, Türkiye Büyük Millet Meclisinin görevli memurları tarafından tutanağa alınabilecekse konuşacağım; size sesim ulaşabilecekse konuşacağım; yüce ulusumuza buradan sesim ulaşabilecekse konuşacağım. (CHP ve FP sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar)

Bu kürsünün önü boşalmadıkça ve bu gürültüler sürdüğü sürece, benim konuşmamın da bir anlamının olmayacağını düşünüyorum. (Gürültüler)

Sayın Başkan... Ses gelmiyor... (FP sıralarından "Duyuyoruz, devam et" sesleri) Duyuluyor mu arkadaşlar?..

ŞEREF MALKOÇ (Trabzon) – Konuşun efendim, duyuyoruz... (Gürültüler)

ÖNDER SAV (Devamla) – Sayın Başkan, değerli arkadaşlarım; Demokrat Türkiye Partisinin 20 Mart... ("Sayın Başkan, kürsünün önünü boşaltın" sesleri)

ASLAN ALİ HATİPOĞLU (Amasya) – Sayın Başkan!..

BAŞKAN – Efendim, hepimizin ne işi var, ben de onu merak ediyorum. Boşaltamıyorum... Efendim boşaltın, hepiniz boşaltın!.. (Gürültüler)

Efendim, hepiniz boşaltın burayı!.. (Gürültüler)

ÖNDER SAV (Devamla) – Sayın Başkan, önümdeki saatten benim 4 dakikamın gittiğini görüyorum...

BAŞKAN – Efendim, boşaltın kürsünün önünü!.. Kürsünün önünü boşaltın efendim!.. (Gürültüler)

ÖNDER SAV (Devamla) – Değerli arkadaşlarım, kürsünün önündeki arkadaşlarım, kürsüye gelen hatibin özgürce konuşmasına, lütfen, saygı duyunuz...

BAŞKAN – Efendim, boşaltın... Boşaltın efendim...

ÜLKÜ GÜNEY (Bayburt) – Bu şekilde, bu oturumu yönetemezsiniz; duyulmuyor!..

ÖNDER SAV (Devamla) – Lütfen boşaltınız kürsünün önünü... (Gürültüler)

Sayın Başkan, konuşabilir miyim efendim? Sükûnet sağlandı mı efendim? Sükûnet sağlanırsa konuşacağım... (Gürültüler)

O zaman, Türkiye Büyük Millet Meclisinin değerli tutanak görevlilerine soruyorum: Benim sesim ulaşıyor mu kendilerine?

("Hayır, hayır ulaşmıyor" sesleri; alkışlar)

MUSTAFA BAHRİ KİBAR (Ordu) – Hayır, ulaşmıyor...

ÜLKÜ GÜNEY (Bayburt) – Önder Bey, seni dinleyen var mı?!.

ÖNDER SAV (Devamla) – Ben de konuşmuyorum zaten... (Gürültüler)

NİHAT MATKAP (Hatay) – Devam... Devam...

BAŞKAN – Efendim, kürsünün önünü boşaltır mısınız lütfen...

İBRAHİM YILMAZ (Kayseri) – Ayıp!.. Ayıp!..

ÖNDER SAV (Devamla) – Sayın Başkan, eğer, benim söz süremi yeniden başlatırsanız konuşacağım.

VELİ ANDAÇ DURAK (Adana) – Niye konuşmuyorsun? Zabıtlar burada; zabıtlara geçecek.

BAŞKAN – Kürsünün önünü lütfen boşaltın...

ÖNDER SAV (Devamla) –  Tutanaklara geçmesi kadar, Türkiye Büyük Millet Meclisinin çalışma düzenine uygun bir çalışmanın sağlanması da gerekli...

NİHAT MATKAP (Hatay) – Sayın Başkan, süreyi yeniden işletin lütfen. (Gürültüler)

ÖNDER SAV (Devamla) – Sayın Başkan, ben şimdi konuşuyor muyum konuşmuyor mu; onu bilmek istiyorum!

NİHAT MATKAP (Hatay) – Sayın Başkan, süreyi yeniden işletin.

ÖNDER SAV (Devamla) – Sayın Başkan, Yüce Meclisin değerli üyeleri...

(Başkanlık kürsüsü önünde yığılmalar ; gürültüler)

BAŞKAN – Efendim, siz, İdare Amirisiniz; sizin göreviniz burayı boşaltmak...

İdare Amirlerinden rica ediyorum, kürsü önünü boşaltsınlar...

NİHAT MATKAP (Hatay) – Sayın Başkan, böyle, konuşulmaz ki...

BAŞKAN – Efendim konuşuyor... ("Ara verin" sesleri; gürültüler)

Efendim iki defa ara verdim; kürsünün önünü boşaltabilirsiniz.

ÖNDER SAV(Devamla) – Sayın Başkan, ben işaretinizi bekliyorum efendim...

İBRAHİM GÜRDAL (Antalya) – Sayın Başkan, kapatın o zaman, ne bekliyorsunuz? Yani, bu kadar insanın sinirlerini bozmaya ne gerek var. ("Ara verin"  sesleri)

BAŞKAN – Efendim, ara verdim efendim...

METİN PERLİ (Kütahya) – Başkanım konuşun...

BAŞKAN – Efendim, Sayın Sav konuşuyor zaten... (Başkanlık kürsüsü önünde yığılmalar, gürültüler)

İBRAHİM GÜRDAL (Antalya) – Nasıl konuşuyor Sayın Başkan?..

BAŞKAN – Konuşuyor efendim; nasıl konuşmuyor!..

ÖNDER SAV (Devamla) – Sayın Başkan, Yüce Meclisin değerli üyeleri; sanıyorum, cumhuriyet tarihimizin en önemli oturumlarından birini yapıyoruz. Cumhuriyet tarihimizin hiçbir döneminde, 11 kez seçimlerin erken yapılması kararı alınmışken, ilk kez, erkene alınmış seçimlerin geleceğini konuşuyoruz, ulusumuzun geleceğini konuşuyoruz. (Gürültüler)

İBRAHİM GÜRDAL (Antalya) – Önder Başkanım, böyle nasıl konuşulur ya!.. Şu vaziyete bir baksanıza!..

ÖNDER SAV (Devamla) – Türkiye Büyük Millet Meclisi, şu arkamızda yazan yazıda olduğu gibi, kayıtsız şartsız, egemenliğin tek sahibi olan ulusun temsilcilerinden oluşan bir meclistir. (CHP ve FP sıralarından alkışlar) Böyle bir Mecliste konuşabilmek, bulunabilmek, ulus adına söz söyleyebilmek, o ulusun temsilcileri olarak bize bahşedilmiş olan bu hakkı sükûnetle kullanabilmek durumundayız. Sükûnetin geriye geldiğini görmüş olmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyuyorum. (Gürültüler)

A.TURAN BİLGE (Konya) – Hangi sükûnet ya!.

ÖNDER SAV (Devamla) – Demokrat Türkiye Partisinin...

A.TURAN BİLGE (Konya) – Kürsüye bir bak, kürsüye!..

ÖNDER SAV (Devamla) – Efendim?..

A.TURAN BİLGE (Konya) – Kürsüye bir bak...

ÖNDER SAV (Devamla) – Ben...

A.TURAN BİLGE (Konya) – Hangi sükûnetten bahsediyorsun...

ÖNDER SAV (Devamla) – Karşılıklı konuşmayalım. Sizler asıl sükûneti korumakla yükümlü insanlarsınız. Siz buna katkı koyarsanız olmaz...

A.TURAN BİLGE (Konya) – Arkanıza bir bakın!..

ÖNDER SAV (Devamla) – Demokrat Türkiye Partisinin 20 Mart 1999 tarihinde, yenilenmesine karar verilen seçimlerin değerlendirilmesi ve buna göre Türkiye Büyük Millet Meclisinin çalışma gün ve saatlerinin yeniden belirlenmesi konusuyla ilgili olarak verdiği grup önerisinin ilk kısmının, İçtüzüğün 19 uncu maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, konuyu işleme koymamış ve Danışma Kurulu da toplanamamış, bir karara varamamış.

Demokrat Türkiye Partisi, Danışma Kurulunda görüşülmesini istediği konuyu, daha da açarak, 19 uncu maddede yazılı olduğu biçimde, oybirliğiyle, tespit, teklif veya görüş bildiremediği gerekçesiyle, aynı gün, 20 Mart 1999 günü, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına tekrar başvurmuş bulunmaktadır ve bu başvurusunda, özetle, 30 Temmuz 1998 tarihinde alınan Türkiye Büyük Millet Meclisi kararının kaldırılmasını talep etmektedir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı, Demokrat Türkiye Partisinin görüşülmesini istediği konunun, Danışma Kurulunun görev alanı içinde bulunmadığı gerekçesiyle, öneriyi, buraya, Genel Kurula indirmemiştir.

Önerinin içeriğini tartışmak istemiyorum; önerinin içeriğini tartışmak bir başka konudur. Kuşkusuz, aleyhte söz almış olmam, işlemeye başlamış olan erken seçim sürecinin engellenmesini, mensubu olduğum Cumhuriyet Halk Partisinin, 18 Nisan 1999 tarihinde yapılması kararlılığını ifade etmek içindir. (CHP sıralarından alkışlar) Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye Büyük Millet Meclisinin aldığı karara uygun olarak, seçimlerin 18 Nisan 1999'da yapılmasından yanadır; içeriğine girmiyorum.

Bir grubun Danışma Kuruluna verdiği önerinin dikkate alınmadığı ya da usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle, Türkiye Büyük Millet Meclisinin, buranın, bu Yüce Kurulun hakemliğine başvurması kadar doğal bir şey olamaz. (CHP ve FP sıralarından alkışlar)

MEHMET KEÇECİLER (Konya) – Herhalde, bu, Anayasa Komisyonuna havale edilmiş.

ÖNDER SAV (Devamla) – Ama, sözümün sonunu dinlemiyorsunuz ki!

NİHAT MATKAP (Hatay) – Lütfen... Evet...

ÖNDER SAV (Devamla) – Doğal olan, bu hususu, birleşim açıldıktan sonra, İçtüzüğün 63 üncü maddesine göre talep etmek idi. Böyle bir talep, üzülerek söylüyorum ki -tutanak elimde- tutanaklara geçmedi; böyle bir talebi, Sayın Başkan, okuyarak ya da okutarak Türkiye Büyük Millet Meclisinin Genel Kuruluna sunmadı.

NİHAT MATKAP (Hatay) – Evet...

ÖNDER SAV (Devamla) – Okuttuğu öneri, bir değerli grubumuzun kendisine sunmuş olduğu öneri değil; okuttuğu öneri, dün Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verilen talep.

Bir grubumuzun İçtüzüğün 63 üncü maddesine göre bir usul tartışma isteği Yüce Genel Kurulun ıttılaına ulaşmadı ki; böyle bir talep, okunarak tutanaklara geçmedi ki! Tutanak önümde... Buna dayanarak, Sayın Başkan...

İBRAHİM GÜRDAL (Antalya) –  İşte bu!.. Sayın Başkan, duyun siz, duyun bunu.

MEHMEL ALİ BİLİCİ (Adana) – Dinle!.. Dinle!..

ÖNDER SAV (Devamla) – Bir dakika efendim... Sayın Gürdal, lütfen sükûnetle dinleyin; anlaşacağız, bir yere geleceğiz.

...İçtüzüğe uygun bir usul tartışması başlatılması gerek. Bizler, oturduğumuz yerden, bir değerli grubun usul tartışması açılmasını istediğini, 63'e göre böyle bir tartışmanın başlatılmak istendiğini bilmiyoruz, duymuyoruz, üyeler olarak haberimiz yok! Sayın Başkan bunu duyurmadı; duyurduğu talep, dün, Türkiye Büyük Millet Meclisine verilen talep. 63'e göre, ben, usul tartışması açıyorum demenin de bir usulsüzlüğü var. Sayın Başkanın, burada, usulsüz uygulamasına dikkat çekmek istiyorum.

Değerli milletvekillerinin veya siyasî parti grup başkanvekillerinin usulüne uygun bir talebi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına yansımamışken, kürsü önüne gelerek tartışma başlatmaları da anlamsızdır. Hem Cumhuriyet Halk Partisi Grubunun dışındaki diğer tüm grupların grup başkanvekillerini kastediyorum hem de kürsünün önüne gelerek, bilir bilmez tartışma başlatan arkadaşlarıma duyurmak istiyorum. (CHP sıralarından alkışlar) Usulüne uygun bir işlem başlamamışken, usul tartışması yaparsın yapmazsın tartışmasına girmek de, bence, bir başka yanlışlık.

Talep konusuna gelince; talep konusu, İçtüzüğümüzün 19 uncu maddesinde yazılanlar, sayılanlar arasında yoktur. İçtüzük önümde yok; ama, belleğim beni yanıltmıyorsa, İçtüzüğün 19 uncu maddesinde, Danışma Kurulunda teklif, tespit ya da görüşmede uyuşulamazsa deniliyor. Şimdi, gelen bu öneri, teklif midir, tespit midir, görüş müdür? Bana kalırsa, hiçbiri değildir.

Şimdi, Danışma Kurulunun kendi görev alanına girmeyen bir konuyu, hukuku dolanarak, usul kurallarını yanlış yorumlayarak, esası elde etmeye kalkışmak yasama tasarruflarının bir başka denetimini karşımıza getirir koyar. O denetim barajını aşamayacak duruma gireriz diye endişe ediyorum.

Yanlış usul isteği, esası sağlamaya yönelik gibi görünüyor; yani, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün seçimlerin yenilenmesine ilişkin 95 inci maddesinde tarif edilen, Anayasa Komisyonunda işin esası görüşüldükten sonra buraya inmesine yönelik olan 95 inci maddenin, o yenilenmeye uygun usulün, yenilenmenin ertelenmesine ilişkin olarak da gerçekleştirilmesi gerektiği esasına ters düşer. O nedenle, hukuk, böyle bir yanlışlığa cevaz vermez.

Aslında, 13 Marttan bu yana -yine, üzülerek söylemek istiyorum- Türkiye Büyük Millet Meclisinin Sayın Meclis Başkanvekili arkadaşlarımız hem Türkiye Büyük Millet Meclisinin içinde, burada, hem de, maalesef, Türkiye Büyük Millet Meclisinin dışında yanlış üstüne yanlış yapmaya devam ediyorlar. İçtüzüğün 64 üncü maddesini unutup, görevli olmadıkları zaman, burada, sadece oyunun rengini belirtmek için konuşma hakkına sahip olan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekilleri, bırakınız Türkiye Büyük Millet Meclisi içinde oyunun rengini belirtmeyi, televizyon televizyon dolaşıp, kendi Meclis Başkanıyla kavgayı sürdürüyorlar. (CHP, FP ve DTP sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar) Böyle anlamsızlık, böyle bir yetkiyi kötüye kullanma hakkı demokrasilerde hiç kimseye tanınmaz, verilemez.

Bir başka arkadaşımız da "ben olsam, o Meclisi kapatırdım" deme yetkisini kendinde görüyor.

Şimdi, bu yanlışlıklara düşerek Türkiye Büyük Millet Meclisini sükûnetle idare etmek ve ulusumuzun bizden beklediği sağlıklı kararları almak, demokratik rejimi, o rejimin ana beşiği olan Türkiye Büyük Millet Meclisinden yönlendirebilmek mümkün değildir. Ben, evvela, Türkiye Büyük Millet Meclisini yöneten Meclis Başkanvekillerini, demokrasinin, hukukun kurallarına uymaya davet ediyorum. (CHP sıralarından alkışlar)

Anayasanın 77 nci maddesinin ikinci fıkrası "Meclis, beş yıllık süre dolmadan seçmin yenilenmesine karar verebilir" diyor. Seçimi yenileyebilen irade, yani, burası, yani, bizler, elbette, yenileme kararını da kaldırabiliriz. (CHP, FP ve DTP sıralarından alkışlar) Onda hiçbir kimsenin kuşkusu yok. Konu, burada çetrefilleşiyor. İçtüzüğün 95 inci maddesi, seçimlerin yenilenmesine ilişkin, demin söylediğim gibi, cumhuriyet tarihimizde ilk kez karşımıza çıkan bir erken seçim ertelemesi usulünde görülüyor. Eğer, usulde bir açıklık yoksa, hukukî tasarrufun hangi yolla ihdas edildiğine, hangi yolla yapıldığına bakılır. Bir hukukî tasarruf, hangi yolla ihdas edilmiş, hangi yolla yapılmışsa -hukukun temel kuralı- o yolla değiştirilmesidir. Buna göre, o usul izlenerek kaldırılması söz konusudur. Siyaseti hukuka uygun yapmalıyız; yoksa, hukuku siyasallaştırmaya kalkarsak, oturumun başından beri yaşadığımız trajedileri yaşamaya, maalesef, devam ederiz.

Herkes hukukun üstünlüğüne uymak zorundadır. Avrupa Güvenliği İşbirliği Konferasında alınan temel kurallardan biri "hiç kimse hukukun üstünde olamaz" kuralıdır. Son zamanlarda, kendisini hukukun üstünde görmeye çalışan kimi çevrelerin de kulağına küpe olsun bu sözüm. (CHP, FP ve DTP sıralarından alkışlar)

Hukukun üstünlüğüne bağlı kalmak zorundayız; önce bizler, bu çatı altında yasama görevini yapan, bu çatıya, yüce ulusun güvenerek gönderdiği insanlar. Hukuksuzluğu biz yapalım, onu başka merci düzeltsin diye geçiştiremeyiz. Hukukun kalıpları içinde kalmak zorundayız.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanının, Demokrat Türkiye Partisinin önerisini işleme koymamasında, hukuka bir aykırılık görmediğimi ifade ediyorum. Sükûnetle beni dinlediğiniz için Yüce Meclise ve sizlere saygılar, sevgiler sunuyorum. (CHP, FP ve DTP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN – Sayın Sav, teşekkür ediyorum.

Efendim, aleyhte, Sayın İyimaya'nın söz talebi var.

Buyurun Sayın İyimaya. (DYP sıralarından alkışlar)

AHMET İYİMAYA (Amasya) – Değerli Başkan, değerli üyeler; sözlerimin başında, hepinizi, sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.

Yüce Türk Milletinin yüksek iradesinin tecelligâhı olan Parlamento, şu anda, zannediyorum tarihinde yaşadığı en büyük hukuksuzluklarından, usulsüzlüklerinden birisine sahne olmaktadır. Yıllarını hukuka, tahlile ve tenkite veren bir parlamenter arkadaşınız olarak, bugün açılan ve sürdürülmekte olan talebin, tartışmanın, hukuktaki, parlamento hukukundaki yerini arıyorum, haklılığını arıyorum; ama, bir türlü bulamıyorum.

Sayın Başkan, değerli arkadaşlar; bugün açılan usul tartışmasının, hukuken tamamen yok olduğunu, parlamento hukukunun ilgili maddelerini tek tek tahlil ederek, kısa kısa ifade etmeye çalışacağım.

Açılan usul tartışması, İçtüzüğün 19 uncu maddesinde düzenlenen Danışma Kurulu yöntemine tamamen aykırıdır. Dikkatle incelenecek olur ise, bir grubumuzun, Danışma Kurulunu toplantıya çağrı istemi vardır; ama, oradaki çağrı konusu, seçim işlerinin değerlendirilmesi sınırıyla sınırlanmıştır.

Meclis Başkanının, bunun, İçtüzükte tanzim edilen veya edilmeyen, bu sebeple dışarıya bırakılan konu olup olmamasına bakmıyorum; ama, sonra, yani, huzurunuza getirilen önergedeki konu, seçimlerin ertelenmesi konusu, Anayasanın 77 nci maddesinin birinci fıkrasına uygun tanzim konusu.

Sayın Başkanım, şimdi, Danışma Kurulunun gündemine getirilmeyen bir konuyu, dilekçe veya metin saptırması yoluyla Genel Kurulun gündemine getirmek mümkün mü; değil. 19 uncu madde, buna, hayır diyor; üçüncü fıkrasını okuyun, dördüncü fıkrasını okuyun, ikinci fıkrasını okuyun. Başka bir şey:

Yine, 19 uncu maddede, Danışma Kurulunun görevleri tanzim edilirken, Danışma Kuruluna bir görevin İçtüzük hükümlerince verilmiş olması lazımdır deniliyor. İçtüzüğün bütün maddelerine tek tek bakın; seçim işleriyle ilgili herhangi bir yetki yok. Kaldı ki, seçim işlerinin başka bir kurula, başka bir anal komisyona ait olduğu görülecektir.

Bütün bunlar birlikte değerlendirildiğinde, İçtüzüğün 19 uncu maddesi yoluyla yüksek Genel Kurulun işgali ve makamınıza bu yönde önerge verilmesi, 19 uncu maddedeki kurucu şartlar bakımından mümkün değildir.

Bir başka gelişme var bu sabah. O da, Parlamento Başkanının aynı önergeyle ilgili bir tasarrufu değerli arkadaşlar. Eğer, biz, hukuk devleti isek, eğer, Parlamentonun tekliği ve temsilde birlik Anayasanın 93 üncü maddesinin tabiî gereği ise, aynı önergeyle ilgili olarak, Meclis Başkanının o önergeyi Anayasa Komisyonuna sevk işlemine karşı, ona tebean çalışan, İçtüzüğün 15 inci maddesinin ikinci fıkrasına göre ona bağımlı olarak çalışan Değerli Başkanımın kendi Başkanıyla çatışması mümkün mü? Bunu, demokrasiyle, bunu hukuk devletiyle, bu çelişkiyi tutarlılıkla, bütünlükle bağdaştırmamız mümkün mü?

Değerli Başkanım, kıymetli arkadaşlar; Anayasanın 95 inci maddesi, Meclis faaliyetlerinin Genel Kurul kararlarıyla değil, İçtüzükle tanzimini öngörmektedir. Yine, İçtüzüğün 95 inci maddesi, seçimlerin yenilenmesiyle ilgili önergelerin görüşülme merciini, tahsisen, bağımsız Anayasa Komisyonu olarak göstermiştir. Hukukçu, hükmün Türkçe anlamıyla yetinemez; hukukçu, kurumsal, kavramsal ve müessesevi düşünmek zorundadır.

MEHMET ALTAN KARAPAŞAOĞLU (Bursa) – Enine boyuna çek, istediğin tarafa çek.

AHMET İYİMAYA (Devamla) – Seçimlerin yenilenmesi üst kavramı, onun tesisi, onun değiştirilmesi, onun kaldırılması ve geri alınması alt kavramlarını bünyelerine almaktadır.

Sayın Başkanım, İçtüzüğün 45 inci maddesinin de nazarı itibare alınması lazımdır. Meclis Başkanı, önergeyi Anayasa Komisyonuna havale etmiş, Anayasa Komisyonu meseleye el koymuş ve 190 sayıyla kayıt işleminde bulunmuştur. Komisyonda görüşülen işlerin Genel Kurula nasıl getirileceği hususu, yine, Genel Kurulun kararıyla değil, İçtüzüğün metinleriyle takdir, tayin ve tespit olunmuştur. Burada, Anayasa Komisyonundan bir yetkili; yani, Tüzüğün 45 inci maddesinde ismi sayılan başkan, başkanvekili veya sözcü olmadıkça, sizin, hukuk devleti içerisinde, İçtüzük hukuku içerisinde bu önergeyi işleme koymanız mümkün değildir. İçtüzüğün tanzim ettiği alanlarda Yüce Heyeti hakem de tayin edemezsiniz; çünkü, o İçtüzük, bu Yüce Heyetin tartışa tartışa, oylaya oylaya taknin ettiği bir metindir; Genel Kurul iradeleri yoluyla İçtüzük hukuku aşılamaz.

Değerli Başkanım, bir kaygımı şu anda ifade etmeye mecburum. Tüzüğün 63 üncü maddesi gereği açılan tartışmalarda kural, genel olarak, tartışmalar yapıldıktan, konuşmalar bittikten ve görüşler serdedildikten sonra, Başkanın tatmin olması, belli bir içtihada ulaşması ve kendisinin ulaştığı içtihadı, deruni içtihadı uygulayarak oylamaya gitmemesidir. Gerçekten, 63 üncü madde iyice okunulursa "gerekirse oylama" deniliyor.

Şimdi, önümüzde;

1. Oylama hangi hallerde gerekebilir; şerh edelim, kuralı biraz derince inceleyelim.

Çelişkili bir uygulama varsa bu konuda... Parlamento tarihinde, hem kararla hem yasayla alınmış bir seçim kararının tartışılması, geriye alınması önergelerinde, birbirini nakzeden uygulamalar varsa, elbette ki, oylamaya gideceksiniz.

2. İçtüzük hükümlerinde, kapalı, müphem bir durum varsa oylamaya gideceksiniz.

Refah Partisi sözcüsü (FP sıralarından "Fazilet Partisi" sesleri) veya kişisel olarak konuşan Fazilet Partisi milletvekili arkadaşımız Mehmet Ali Şahin'in bir konuşmasına muttali oldum; "efendim, burada boşluk var, İçtüzük boşluğu var; Genel Kurul doldurabilir " diyor.

Bakınız, Sevgili Başkanım, hukuk devleti, ne başkanın ne devlet başkanının ne başka bürokratların yönettiği devlet değil, kuralların yönettiği devlettir. (DYP sıralarından alkışlar)

Eğer, burada bir İçtüzük boşluğu varsa, o zaman, ya Anayasa Komisyonu Başkanı ya bir milletvekili, İçtüzüğün 181 inci maddesine göre, boşluğu doldurmak için, İçtüzük ihdası rejimini işletecektir ve orada boşluk dolabilecektir. Bana göre, 95 inci maddede bir boşluk yok; paralellik ilkesi bakımından yok, yorumu bakımından yok.

Haa, buna rağmen, oldubittiyle oylama yaparak, bir İçtüzük ihdas ederek, ben bu işi doğrudan doğruya Genel Kurulda görüşürüm, sonuca bağlarım derseniz ne olur; çok şeyler olur Sayın Başkanım. O zaman, hukuka değil, keyfiliğe öncelik tanımış olursunuz. (DYP sıralarından alkışlar) O zaman, Büyük Genel Kurulun Anayasa Komisyonunda tartışa tartışa hazırladığı İçtüzükle bağlı kılmazsınız kendinizi, hukukun kurallarını, çoğunluğun parmaklarıyla değiştirmek gibi, hukuk devletine, demokrasiye yaraşmayan, bağdaşmayan bir keyfî davranışa girmiş olursunuz.

Değerli Başkanım, değerli arkadaşlar; bu usul tartışması sonunda ulaşılması gereken tabiî, hukukî ve milletimizin yararına olan netice, hukukun çizdiği netice olmalıdır. Oyla İçtüzük değiştirilemez, Genel Kurul İçtüzük ihdas edemez ve şu anda, bu sorun, kesilmeli; çünkü -esasa ileride girilirse bahsedeceğim- Parlamentonun geriye alamayacağı kararlar vardır sevgili arkadaşlar, hiçbirisi durmadı, Parlamentonun geriye alamayacağı kararlar vardır. O kararların en başında, fesih veya yenileme kararıdır. Parlamento, Anayasanın 78 nci maddesinin birinci fıkrasının imkânı dışında, harp dışında, kendisini feshetmiş bir varlık iken, "ben, yine, kendim kendimi temsil ediyorum" diyemez. 18 Nisandan sonra bu Parlamentonun temsil kabiliyeti, anayasal olarak, demokratik olarak, meşruiyet olarak yoktur.

Saygılar sunuyorum. (DYP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN – Sayın İyimaya, teşekkür ediyorum.

Sayın Yalçınbayır, maalesef, bir beşinci arkadaşımıza söz verme imkânımız yok; iki aleyhte, iki lehte arkadaşımız ifadede bulundu.

V. – SATAŞMALARA İLİŞKİN KONUŞMALAR

1. – Tunceli Milletvekili Kamer Genç’in, Ankara Milletvekili Önder Sav’ın, şahsına sataşması nedeniyle konuşması

KAMER GENÇ (Tunceli) – Sayın Başkan, Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili konuşma yaparken bana sataştı; "başkanvekilleri, Meclisi kapatırım dedi" ve...

BAŞKAN – Zatıâlinizin isminden söz edilmedi efendim.

KAMER GENÇ (Tunceli) – Olur mu Sayın Başkan!..

BAŞKAN – Efendim, ben de varım bu işin içinde.

KAMER GENÇ (Tunceli) – Neyi siz idare ediyorsunuz!.. Yani, bu Meclisi bu duruma düşürmeye hakkınız var mı?!. (FP sıralarından "otur yerine" sesleri, gürültüler)

Bana sataşma oldu Sayın Başkan!..

BAŞKAN – Sayın Genç... Sayın Genç...

KAMER GENÇ (Tunceli) – O lafı ben söyledim; bırakın da ben savunayım. (FP sıralarından gürültüler)

BAŞKAN – Sayın Genç, zatıâlinizin isminden söz edilmedi.

Sayın milletvekilleri...

KAMER GENÇ (Tunceli) – Sayın Başkan, bana sataşma var; söz istiyorum.

BAŞKAN – Efendim...

KAMER GENÇ (Tunceli) – Yani, ben, o Meclisi kapatırım derken, neden kapatmak istediğimi izah etmek istiyorum.

MEHMET ALTAN KARAPAŞAOĞLU (Bursa) – Oturumun sonunda anlatırsın.

KAMER GENÇ (Tunceli) – Efendim, lütfen... Sayın Başkan, bir başkanvekilisiniz...

BAŞKAN – Sayın Genç, çok kısa... 3 dakika... Çok kısa; yalnız... (DYP sıralarından alkışlar)

Efendim, müsaade buyurun...

Yalnız, Sayın Genç, başka konulara girmeden, yani, başka sataşmaya sebebiyet vermeden...

KAMER GENÇ (Tunceli) – Sayın Başkan, tabiî... Elbette...

BAŞKAN – İki cümleyle... Lütfen... Sataşılmaya müstahak olmadığınızı ...

KAMER GENÇ (Tunceli) – Sayın Başkan, ben, iki cümleyle her şeyi izah edemem. Bir 5 dakikada bunu izah edeyim.

Sayın Başkan, sayın milletvekilleri...

BAŞKAN – Bir dakikanızı rica edeyim efendim... Müsaade edin de mikrofonu açayım efendim.

KAMER GENÇ (Tunceli) – Sayın Başkan, Sayın milletvekilleri; konuşmama başlamadan önce, hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Bu yüce kurumu yönlendiren bir Anayasa var ve İçtüzük var. Bu yüce kurumun çatısı altında, her şey, kurallara göre yürür; kurallar da İçtüzükte ve Anayasada belirlenmiştir. Eğer, biz, bu yüce kurumu işletirken, çalıştırırken, bu kuralları rafa kaldırırsak, orada, fiilî durumlar olur; orada, bu kurumun şanına, şöhretine, demokratik özüne yakışmayan davranışlar olur. Bizim istediğimiz... Türkiye Büyük Millet Meclisi, demokrasinin beşiğidir, Türkiye Büyük Millet Meclisi, en yüce bir kurumdur; bu kuruma gölge düşürecek davranışlardan kaçınmamız lazım. Bunun için de ne yapacağız; hukuka saygılı olacağız, Anayasaya saygılı olacağız.

Şimdi, ne yapılmış; burada, Meclis Başkanı, bu Meclisi yönetirken, ilk defa olağanüstü toplantıya çağırırken birtakım keyfilikler oldu. İçtüzüğün 7 nci maddesine göre, normal olarak olağanüstü çağrı konusunu teşkil eden genel görüşme reddedildi; ki, memlekette terör üzerinde genel görüşme açma önergesini veren arkadaşlarımız, yani, bunun genel görüşmeye layık bir konu olmadığını kendileri reddettiler ve bu süre içerisinde, Meclis de normal olarak, İçtüzüğümüze göre her gün 15.00'te başlar, 19.00'da çalışma saati biter; 19.00'a, çalışma saatine yaklaşıldığı bir sırada kendisi Meclisi uzatma için bir karar aldı; ne dedi "bu önergenin işleminin sonucu alınıncaya kadar" dedi.

KAHRAMAN EMMİOĞLU (Gaziantep) – Sataşma üzerinde konuş.

KAMER GENÇ (Devamla) – Dolayısıyla, o önergenin sonucu alındı; o süre içerisinde çalışma süresi uzatılmadığı için, Meclis, artık fiilen tatile girdi. Benim orada söylemek istediğim bu.

Değerli milletvekilleri, burada yaşananı halk görüyor; yani, politikada yasaklanmış bir kişinin, yasaklık hakkını kaldırmak için, bu Meclis, bu millet feda edilir mi!

MİKAİL KORKMAZ (Kırıkkale) – Ne alakası var!

KAMER GENÇ (Devamla) – Ediliyor maalesef... Ediliyor... Bu, olur mu yani!..

Bir Erbakan'ın siyasî hakkını iade etmek için, bu Türkiye'yi bu hale getirmek kimin hakkı!.. Bu, olur mu arkadaşlar!.. (FP sıralarından alkışlar [!])

Şimdi, burada, demokrasi, bugün...

HÜSAMETTİN KORKUTATA (Bingöl) – Sataşmaya cevap ver, sataşmaya!

KAMER GENÇ (Devamla) – Sayın Meclis Başkanını, buradaki bakanın vekili, burada, İçtüzüğü rafa kaldırıyor.

Arkadaşlar, bakın, Meclis Başkanvekili olarak kürsüye çıktığımız zaman, gündemi düzenleme yetkisi Meclis Başkanına ait. O, bir el gündemini düzenliyor. Biz, o el gündeminin dışına çıkamayız. Şimdi, Sayın Meclis Başkanı, burada, el gündeminin dışına çıktı.

Peki, bu uygulamayı yaptığımız zaman, yarına, burada, her grubu fazla olan bir grup çıkarsa, gündemi ertelemeye, başka konuları sokarsa olur mu; bu uygulamayla olur. Sayın Meclis Başkanı, burada, bu Anayasayı ihlal ediyor, İçtüzüğü ihlal ediyor.

SEYYİT HAŞİM HAŞİMİ (Diyarbakır) – Sayın Genç, bunun sataşmayla ne alakası var! Sataşmayla alakası yok ki bu konuşmanın!

BAŞKAN – Sayın Genç... Efendim, şu sataşmaya döner misiniz... Süreniz bitti...

KAMER GENÇ (Devamla) – Efendim, sataşmaya dönüyorum da...

BAŞKAN – Dön hadi... Dön bakalım... Süre bitti...

KAMER GENÇ (Devamla) – Sayın Başkan, bakın, hepimiz, burada, Türkiye Büyük Millet Meclisinin Başkanvekilleriyiz. Bu Başkanvekilliği görevimizi çok tarafsız bir şekilde yapmak zorundayız.

BAŞKAN – Efendim... Lütfen, Sayın Genç...

KAMER GENÇ (Devamla) – Aksi takdirde, keyfiliklere meydan verirsek, yarına, bu keyfiliklerin sonu alınmaz. Bu keyfilikleri, bugün, hatalı olarak attığımız bir adım, yarına, bu rejimi, bu Meclisi çıkmaza sokar. Bizim istediğimiz o.

Burada, biraz önce kavga oldu; oturumu kapattınız, yeniden açtınız; yine oturumu kapattınız... İçtüzüğün 68 inci maddesine göre, eğer kavga bitmezse, ikinci defa birleşim kapatılır diyor; ama, siz, yine devam ediyorsunuz. (FP sıralarından gürültüler)

MEHMET ALTAN KARAPAŞAOĞLU (Bursa) – Bunu bilerek yaptınız!

KAMER GENÇ (Devamla) – Arkadaşlar, bu, bir usul meselesi. Türkiye Büyük Millet Meclisi usulünü uygulamak zorunda. Bu usulü uygulamazsanız, o zaman, burada, keyfilikler olur, yarına, bu Meclis çalışmaz.

Ben, tabiî, Sayın Meclis Başkanının, bu Meclisi, bir anda, bu erken seçimi erteleme kararını Anayasa Komisyonuna sevk ederken, bir yandan da buna şey etmesine hayret ediyorum.

Bir de, sayın milletvekilleri, bakın, erken seçimi kaldırdık... Peki, hükümeti kim kuracak?.. (FP sıralarından gürültüler)

OĞUZHAN ASİLTÜRK (Malatya) – Sataşmaya gel!

BAŞKAN – Sayın Genç...

KAMER GENÇ (Devamla) – Hükümeti kurmadıktan sonra, 45 gün içinde, Cumhurbaşkanı, Meclisi feshedecek. Dolayısıyla, Meclisi feshettiği zaman, hükümet kurulmayınca, üç ay sonra, beş ay sonra mecburen seçime gideceğiz. Gittiğimiz zaman da, peki, bu masrafları... İşte, seçimi, 25 - 26 gün sonra yapalım. Bunu niye böyle yapıyorsunuz?.. Bu seçimde, kimin gelip kimin gelmediği belli değil; ama, ülkeyi, bu kadar kaosa göndermeye kimsenin hakkı yok. Hepimizin, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin insanları olarak, bu memlekette, kaosu engellemek için elimizden gelen her türlü çabayı göstermemiz lazım; bu, vatanseverlik görevidir. Yani, bu Meclisin çatısı altında olmayan bazı insanların bu Mecliste birtakım komplolar kurmasını da benim vicdanım elvermiyor. Bunlar cezalarını göreceklerdir.

ABDULHALUK MUTLU (Bitlis) – Saygısızlık yapma!..

KAMER GENÇ (Devamla) – Hepinize saygılar sunuyorum efendim. (DYP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN – Teşekkür ediyorum Sayın Genç.

ABDULHALUK MUTLU (Bitlis) – Sana hiç yakışmıyor!

MEHMET ALTAN KARAPAŞAOĞLU (Bursa) – Millete yanlış beyanda bulunmanın cezasını hepiniz çekeceksiniz.

III. – BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI (Devam)

A)  ÇEŞİTLİ İŞLER (Devam)

1. –  Resmî Gazetenin 2 Ağustos 1998 gün ve 23421 sayılı nüshasında yayımlanan Türkiye Büyük Millet Meclisinin 30 Temmuz 1998 gün ve 590 sayılı kararıyla, 18 Nisan 1999 günü, birlikte yapılması öngörülen yerel ve genel seçimlerden, milletvekili genel seçimlerinin, Anayasanın 77 nci maddesinin birinci fıkrası gereğince yapılmasına ve seçim takviminin Yüksek Seçim Kurulunca bu karara göre yeniden düzenlenmesine karar verilmesine; 22 Mart 1999 Pazartesi günü yapılacak olan güven oylamasından sonra, 23 Mart 1999 Salı gününden itibaren Genel Kurulda kanun tasarı ve tekliflerinin görüşülmesine devam olunmasına ilişkin DTP Grubu önergesi (Devam)

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, Demokrat Türkiye Partisinin Başkanlığa yaptığı müracaat aynen şöyledir:

1. Resmi Gazetenin 2 Ağustos 1998 tarih ve 23421 sayılı nüshasında yayımlanan, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 30 Temmuz 1998 gün ve 590 sayılı Kararının aşağıdaki şekilde, Anayasanın 77 nci maddesindeki temel düzenlemeye uygun hale getirilmesini...

(Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Fevzi Şıhanlıoğlu ile Bitlis Milletvekili Abdulhaluk Mutlu arasında tartışma ve ANAP ve DSP sıralarından sıra kapaklarına vurmalar)

İSMET ATTİLA (Afyon) – Sayın Başkan, etrafına bak...

BAŞKAN – "... Resmî Gazetenin, 2 Ağustos 1998 gün ve 23421 sayılı nüshasında yayımlanan, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 30 Temmuz 1998 gün ve 590 sayılı Kararıyla 18 Nisan 1999 günü birlikte yapılması öngörülen yerel ve genel seçimlerden, milletvekili genel seçimlerinin, Anayasanın 77 nci maddesinin birinci fıkrası gereğince yapılmasına ve seçim takviminin, Yüksek Seçim Kurulunca, bu karara göre yeniden düzenlenmesine karar verilmiştir.

2. 22 Mart 1999 Pazartesi günü yapılacak olan güven oylamasından sonra; yani, 23.3.1999 Salı gününden itibaren Genel Kurulda kanun tasarı ve tekliflerinin görüşülmesine devam olunmasını;

arz ve teklif ederiz" diye teklifi var.

İBRAHİM GÜRDAL (Antalya) – Kime var, Sayın Başkan?

BAŞKAN – Başkanlığa, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına...

İBRAHİM GÜRDAL (Antalya) – Bu, resmen sizin elinize geldi mi Sayın Başkan?

BAŞKAN – Bu konuda... (ANAP sıralarından gürültüler)

İBRAHİM GÜRDAL (Antalya) – Sayın Başkan, bu, resmen sizin elinize geldi mi?!

BAŞKAN – Bu konuda, seçimlerin yenilenmesi konusundaki İçtüzüğün 95 inci maddesi gayet açık.

İBRAHİM GÜRDAL (Antalya) – Resmen sizin elinize geldi mi bu konu Sayın Başkan?!

BAŞKAN – Yenilenmenin takip edeceği prosedür belli; ama, bu kararın kaldırılmasına dair İçtüzükte sarih bir hüküm olmadığı için, biz, Başkanlık olarak tereddüte düştük.

ÜLKÜ GÜNEY (Bayburt) – Olur mu!

BAŞKAN – Bunun için, Yüce Kurulumuzda bir usul tartışması açtık...

ÜLKÜ GÜNEY (Bayburt) – Herhalde zail olmuştur.

BAŞKAN – ... acaba, tereddütümüz zail olur mu diye.

İBRAHİM GÜRDAL (Antalya) – Oldu mu?

BAŞKAN – Yani, DTP Grubunun isteği şudur; diyor ki: Şu tarihte alınan seçimlerin yenilenmesi kararı kaldırılsın. Özü bu; okudum, zabıtlara geçirdim aynen.

Şimdi, bu konuda benim tereddütüm zail olmadı; ancak, ikinci bir talebi var. Diyor ki: "2- 22.3.1999 Pazartesi günü yapılacak olan güvenoylamasından sonra, yani, 23.3.1999 Salı gününden itibaren Genel Kurulda kanun tasarı ve tekliflerinin görüşülmesine devam olunmasını..." Bu konuda, hepimizin hatırlayacağı üzere, daha önce bir karar alınmış, dolayısıyla, salı, çarşamba, perşembe, hatta, cuma, cumartesi, pazar günlerinde çalışılmasına dair karar verilmişti. Dolayısıyla, bu hususun yeniden oylanmasını mükerrer telakki ediyorum; o sebeple, bunu oylamaya koymayacağım. Ancak, seçimlerin yenilenmesine dair kararın kaldırılması konusunun müzakereye açılıp açılmaması hususundaki usul tartışmasından sonra, ben, mutmain olmuş değilim. Yüce Heyetin bu husustaki hakemliğine müracaat edeceğim.

AHMET İYİMAYA (Amasya) – Anayasa Komisyonu ne olacak Sayın Başkan?..

MEHMET GÖZLÜKAYA (Denizli) – Yapamazsınız Sayın Başkan.

BAŞKAN – Kabul oyu, bu talebin müzakereye açılması anlamına gelir; ret oyu, bu talebin müzakere edilmemesi anlamına gelir. (ANAP sıralarından sıra kapaklarına vurmalar, gürültüler) Bu anlamları taşımak ve bu anlamları yüklemek üzere işaretle oylayacağım...

MEHMET GÖZLÜKAYA (Denizli) – Hayır efendim... Yapamazsınız...

BAŞKAN – Çünkü, 63 üncü madde işaretle oylamayı emrediyor.

MEHMET GÖZLÜKAYA (Denizli) – Sayın Başkan, hangi usulle oyluyorsunuz?!

SAFFET ARIKAN BEDÜK (Ankara) – Anayasa ve İçtüzüğü ihlal ediyorsunuz. Meclis Başkanıyla ters düşüyorsunuz. Meclis Başkanı bunu Anayasa Komisyonuna intikal ettirmiş.

İBRAHİM GÜRDAL (Antalya) – Sayın Başkan, bir parlamenter olarak şunu öğrenmek istiyorum: Bu elinizdeki evrak resmen size intikal etti mi? Resmî bir evrak mı bu okuduğunuz? El gündeminizde bu evrak var mıdır?

BAŞKAN – Efendim, oylamaya geçtim...

MEHMET GÖZLÜKAYA (Denizli) – Sayın Başkan, neyi oyluyorsunuz?!

İBRAHİM GÜRDAL (Antalya) – Bu okuduğunuz, resmen size intikal etti mi?

BAŞKAN – Etti efendim! Nereden okuyorum efendim!..

İBRAHİM GÜRDAL (Antalya) – Sayın Başkanım, bir parlamenter görüş beyan ediyor; neyi oyluyorsunuz?!

SAFFET ARIKAN BEDÜK (Ankara) – Oldubittiye getiriyorsunuz Sayın Başkan; kuralları ihlal ediyorsunuz!

BAŞKAN – Efendim, oylama süresi başlamıştır. Süreniz 5 dakikadır.          (Elektronik cihazla oylamaya başlandı)

ÜLKÜ GÜNEY (Bayburt) – Sayın Başkan, neyi oyluyorsunuz?!

MEHMET GÖZLÜKAYA (Denizli) – Oldubittiye getiriyorsunuz!

SAFFET ARIKAN BEDÜK (Ankara) – Söz istiyoruz; vermiyorsunuz. İçtüzük kurallarını ihlal ediyorsunuz. Meclis Başkanıyla ters düşüyorsunuz. Anayasa Komisyonuna havale edilmiş bir konuyu oylamaya koyuyorsunuz.

BAŞKAN – Efendim, denetim yolları var; gidersiniz, o yollara gidersiniz, denetim yollarına giderseniz.

İBRAHİM GÜRDAL (Antalya) – Resmî mi Sayın Başkan?

BAŞKAN – Evet, gayet tabiî... Bir partinin... Sayın Gürdal, denetim yolları var; gidersiniz denetim yollarına... Ne yapayım...

İBRAHİM GÜRDAL (Antalya) – Siz, iman sahibi bir adamsınız Sayın Başkan.

BAŞKAN – Elhamdülillah...

ÜLKÜ GÜNEY (Bayburt) – Çok ayıp!.. Çok ayıp!.. Bu, size hiç yakışmadı Sayın Başkan!

MEHMET GÖZLÜKAYA (Denizli) – Bu yaptığınız, İçtüzüğe, usule, Anayasa hükümlerine aykırıdır. Biz, sizi protesto ederek oy kullanmıyoruz. Hayatınız boyunca bu vicdan azabıyla yaşayacaksınız!

ÜLKÜ GÜNEY (Bayburt) – Çok ayıp!.. Çok ayıp!..

BAŞKAN – Efendim, oylamaya geçtim... Oylamaya geçtim Sayın Güney...

ÜLKÜ GÜNEY (Bayburt) – Ayıptır Sayın Başkan; size yakışmıyor!

MEHMET GÖZLÜKAYA (Denizli) – Sayın Başkan, bu oylamaya katılmıyoruz; tarafsızlığınızı ihlal ettiniz.

ÜLKÜ GÜNEY (Bayburt) – Beyefendi bir adamsınız, size yakışıyor mu bu!

BAŞKAN – Oylamaya geçtim efendim...

MEHMET GÖZLÜKAYA (Denizli) – Sayın Başkan, bu oylamaya katılmadığımızı ifade ediyoruz; sizi protesto ediyoruz...

ÜLKÜ GÜNEY (Bayburt) – Oylamaya katılmıyoruz.

MEHMET GÖZLÜKAYA (Denizli) – Vicdanınız hiçbir zaman huzur bulmayacak!

ÜLKÜ GÜNEY (Bayburt) – Oylamaya katılmıyoruz; sizi protesto ediyoruz... Ayıptır; size yakışmaz!

BAŞKAN – Tamam efendim, zabıtlara geçti; ne yapayım...

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HASAN HÜSAMETTİN ÖZKAN (İstanbul) – Sayın Başkan, gülüyorsun; ama, tarihe geçtin!.. Size hiç yakıştıramadık!..

ERTUĞRUL ERYILMAZ (Sakarya)– Sayın Başkan, bugüne kadar size saygım sonsuzdu, bu saygımı yok ettiniz; bunu sizden beklemezdim...

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, oylama işlemi tamamlanmıştır.

Efendim, tabiî, şimdi, bazı sayın üyeler "oyumun iptalini istiyorum" diye tezkere getiriyor... Oy kullanıp kullanmadığını bilmem ki ben. Onu, bizim, tespit etmemiz mümkün değil efendim. Oy kullanıp kullanmadığını bilmem sayın üyenin.

MEHMET GÖZLÜKAYA (Denizli) – "Sayın Ahmet Alkan'ın konuşmasından sonra kapatacağım" demiştin!..

SAFFET ARIKAN BEDÜK (Ankara) – Sayın Başkan, Ahmet Alkan konuştuktan sonra kapatacağınızı söylemişsiniz...

ESAT BÜTÜN (Kahramanmaraş) – Sayın Başkan, 5 kişi ayaktayız; oylar yeterince açık olmadığı için, oylamanın tekrarlanmasını istiyoruz. İçtüzüğümüzde var; biliyorsunuz.

BAŞKAN – Efendim, oylama işlemi tamamlanmıştır; şu anda yapacağım bir şey yok. (ANAP sıralarından gürültüler)

ESAT BÜTÜN (Kahramanmaraş) – Hayır, itiraz ediyoruz; tekrarlanmasını istiyoruz.

BAŞKAN – 328 sayın üye oylamaya katılmış; 240 kabul, 76 ret, 6 çekimser ve toplam 322 oy kullanılmış olmaktadır.

ESAT BÜTÜN (Kahramanmaraş) – Sayın Başkanım, tekrarlanmasını istiyoruz. Oylamanın tekrarlanmasını, İçtüzüğe göre, tekrarlanmasını istiyoruz.

MEHMET KEÇECİLER (Konya) – Açıklamadan evvel, tefhim etmeden evvel talep ettik Sayın Başkan.

ESAT BÜTÜN (Kahramanmaraş) – Tekrarlanmasını talep ediyoruz Sayın Başkan.

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri; bu suretle... (Gürültüler)

NECMİ HOŞVER (Bolu) – Ne sayını! Bir dinlesene!

SAFFET ARIKAN BEDÜK (Ankara) – Bir milletvekiline bu kadar saygısızlık olur mu?!

ESAT BÜTÜN (Kahramanmaraş) – Sayın Başkan...

BAŞKAN – Efendim?..

ESAT BÜTÜN (Kahramanmaraş) – Sayın Başkan, oylamanın tekrarlanmasını istiyoruz.

BAŞKAN – Efendim, elektronikle yapılan oylamanın nesinde tereddütünüz var; ben onu anlamadım.

ESAT BÜTÜN (Kahramanmaraş) – Söyleyeyim Sayın Başkanım... Söyleyeyim...

BAŞKAN – Buyur, söyle...

ESAT BÜTÜN (Kahramanmaraş) – Sayın Başkan, elektronikle yapılan oylama, işarî oylama, normalinde açık oylama, gözükmesi lazımdı; gizli oylama yapıldı; bir.

İkincisi, siz de, biraz önce, oylamadan önce açıklama yaptınız; dediniz ki, bazı arkadaşlarımız oylarını geri almak istiyorlar, çekmek istiyorlar. Şu anda gözüken kalabalıkla 400'ün üzerinde üye var; birçoğu oy kullanamadı. Bu nedenle, oylamanın tekrarlanmasını istiyoruz.

BAŞKAN – Onların hiçbiri tekrarlama için yeterli sebep değildir efendim. (Gürültüler)

Bak, oyunuzu kullanmayabilirdiniz, kullandınız; en son işaretiniz sizin oyunuzu çekerdi.

LEVENT MISTIKOĞLU (Hatay) – Çekemiyoruz oyumuzu...

BAŞKAN – Efendim, çekemiyorsanız, zamanında çekerdiniz efendim... (ANAP sıralarından gürültüler) Yapabileceğim hiçbir...

LEVENT MISTIKOĞLU (Hatay) – Nasıl çekeriz Sayın Başkan?.. Kullanmak istemiyorsak?..

BAŞKAN – Efendim, en son, mesela çekimsere basardınız, silinirdi. (Gürültüler)

İLYAS YILMAZYILDIZ (Balıkesir) – Oyu geri almak diye bir madde yok. Çekimser oy kullanıyoruz, hiç katılmak istemiyoruz...

LEVENT MISTIKOĞLU (Hatay) – Çekimseri kullanmak istemiyorsak...

BAŞKAN – Redde basardınız, silinirdi efendim... Yapacağım bir şey yok...

Oylama tamamlanmıştır efendim. (Gürültüler)

NECMİ HOŞVER (Bolu) – Sayın Başkan, kaşınıyorsun... Çok rahat bıraktılar seni orada.

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HİKMET ULUĞBAY (Ankara) – Sayın Başkan... Sayın Başkan...

BAŞKAN – Efendim... Buyurun...

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HİKMET ULUĞBAY (Ankara) – Sayın Başkan, bir elektronik görevlisine sorduğunuz zaman, arkadaşlarımızın itirazının bilimsel olarak doğru olduğunu size söyleyeceklerdir.

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HASAN HÜSAMETTİN ÖZKAN (İstanbul) – Bu kadar basit...

BAŞKAN – Efendim, oyu çekme imkânı yok, oyu iptal imkânı var. (ANAP ve DSP sıralarından "yok, yok" sesleri) Var efendim... (ANAP ve DSP sıralarından gürültüler) Efendim çekimseri basarsınız iptal edilir. (Gürültüler)

Efendim ben oylamayı tamamladım.

ESAT BÜTÜN (Kahramanmaraş) – Sayın Başkan, bu, gizli oylama oldu.

BAŞKAN – Sayın Bütün, bu cihazın başka türlü oylama imkânı ve olanağı yok. (ANAP ve DSP sıralarından "var, var" sesleri) Hayır, yok efendim...

ESAT BÜTÜN (Kahramanmaraş) – Hayır, el kaldırmak suretiyle olabilir.

BAŞKAN – Onları tartıştık biz.

ESAT BÜTÜN (Kahramanmaraş) – El kaldırılır...

BAŞKAN – Efendim zamanında onları tartıştık. El kaldırılır mı, kaldırılmaz mı; onları tartıştık efendim.

ESAT BÜTÜN (Kahramanmaraş) – İçtüzük açık ve net.

BAŞKAN – Şimdi, buna göre, sayın milletvekilleri...

ESAT BÜTÜN (Kahramanmaraş) – O zaman biz gidelim...

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HASAN HÜSAMETTİN ÖZKAN (İstanbul) – Ben yaptım oldu, olmaz.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI METİN BOSTANCIOĞLU (Sinop) – Bundan sonra komisyona getirilen her konuyu burada mı görüşeceğiz?..

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HASAN HÜSAMETTİN ÖZKAN (İstanbul) – Meclis Başkanvekili olarak, Anayasa Komisyonuna getirilen bir şeyi burada oylayamazsınız.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI METİN BOSTANCIOĞLU (Sinop) – Sayın Başkan...

BAŞKAN – Buyurun efendim.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI METİN BOSTANCIOĞLU (Sinop) – İleride Meclis uygulamalarına çok kötü bir örnek yaşıyoruz. Anayasa Komisyonuna havale edilmiş bir evrakı siz burada oylattınız. Bundan sonra...

BAŞKAN – Sayın Bostancıoğlu...

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI METİN BOSTANCIOĞLU (Sinop) – Olamaz, yapılamaz; hayır yapılamaz... İçtüzük niye... İçtüzüğü mü değiştirdiniz... Şimdi siz İçtüzüğü değiştiriyorsunuz. Sayın Başkan, bunun cevabını biliyorsunuz. İçtüzüğü mü değiştirdiniz...

ÜNAL YAŞAR (Gaziantep) – Ne biçim vicdanınız var...

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI METİN BOSTANCIOĞLU (Sinop) – İçtüzüğü değiştiremezsiniz Sayın Başkan.

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, Demokrat Türkiye Partisinin...

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI METİN BOSTANCIOĞLU (Sinop) – Dürüst ve faziletli olmak gerekir; hiç yakışmıyor size.

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HASAN HÜSAMETTİN ÖZKAN (İstanbul) – Korkunun ecele faydası yok.

BAŞKAN – ...önerisi olan, Resmî Gazetenin 02.08.1998 gün...

İBRAHİM GÜRDAL (Antalya) – Vicdanın rahat mı Başkan...

BAŞKAN – ... ve 23 421 sayılı nüshasında yayımlanan Türkiye Büyük Millet Meclisinin 30 Temmuz 1998 gün ve 590 sayılı kararıyla 18 Nisan 1999 günü birlikte yapılması öngörülen yerel ve genel seçimlerden milletvekili genel seçimlerinin Anayasanın 77 nci maddesinin birinci fıkrası gereğince yapılmasına ve seçim takviminin Yüksek Seçim Kurulunca, bu karara göre yeniden düzenlenmesine karar verilmiştir biçimindeki talebini müzakereye açıyorum.

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HASAN HÜSAMETTİN ÖZKAN (İstanbul) – Müthişsiniz_

BAŞKAN – Gruplar adına söz talebi var mı efendim?

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HASAN HÜSAMETTİN ÖZKAN (İstanbul) – Müthişsiniz_

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HİKMET ULUĞBAY (Ankara) – Siz konuşun gruplar adına, siz konuşun...

BAŞKAN – Cumhuriyeti Halk Partisi Grubu adına, Sayın Sav_

MUSTAFA CUMHUR ERSÜMER (Çanakkale) – Sayın Başkan_

BAŞKAN – Buyurun Sayın Ersümer.

MUSTAFA CUMHUR ERSÜMER (Çanakkale) – Şu anda işleme koyduğunuz önergenin aslı elinizde midir?

BAŞKAN – Efendim, imzalı bir önerge var.

MUSTAFA CUMHUR ERSÜMER (Çanakkale) – Efendim, o, önergenin aslı değildir, geçersizdir, fotokopisidir.

BAŞKAN – Grubun verdiği bir önerge; bunu ben tabetmedim.

MUSTAFA CUMHUR ERSÜMER (Çanakkale) – Hayır efendim... Hayır, hayır...Önergenin aslı_

BAŞKAN – Sorun efendim, grup başkanvekili orada.

MUSTAFA CUMHUR ERSÜMER (Çanakkale) – Benim muhatabım sizsiniz Sayın Başkan!

BAŞKAN – Grup başkanvekili orada_

MUSTAFA CUMHUR ERSÜMER (Çanakkale) – Benim muhatabım sizsiniz; bana cevap vereceksiniz! (FP sıralarından "otur yerine" sesleri)

BAŞKAN – Cevabı veriyorum, önerge burada diyorum.

MUSTAFA CUMHUR ERSÜMER (Çanakkale) – Bana cevap verin Sayın Başkan.

BAŞKAN – İyi işte, burada diyorum.

MUSTAFA CUMHUR ERSÜMER (Çanakkale) – Efendim, önergenin aslı değildir, onu işleme koyamazsınız.

BAŞKAN – Efendim, ne yapacaksınız aslını; önerge burada.

MUSTAFA CUMHUR ERSÜMER (Çanakkale) – Hayır efendim, aslını bulmak zorundasınız.

AHMET İYİMAYA (Amasya) – Önergenin aslı lazım.

METİN PERLİ (Kütahya) – Sayın Başkan, siz görüşmelere başlayın.

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HİKMET ULUĞBAY (Ankara) – Sayın Başkan_

BAŞKAN – Buyurun efendim.

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HİKMET ULUĞBAY (Ankara) – Sayın Başkan, bu önergenin Meclis evrakına kaydedilmiş numarasını söyleyebilir misiniz?

BAŞKAN – Efendim, giriş numarasını ihtiyaç hâsıl olursa alırsınız.

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HİKMET ULUĞBAY (Ankara) – İhtiyaç var!

BAŞKAN – Efendim, alırsınız, kalemden alırsınız_ (Gürültüler) Müzakere esnasında getirtirim ben.

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HASAN HÜSAMETTİN ÖZKAN (İstanbul) – İhtiyaç hâsıl oldu şimdi.

BAŞKAN – Getirtirim efendim, getirtirim.

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HASAN HÜSAMETTİN ÖZKAN (İstanbul) – Ben yaptım oldu, olmaz Sayın Başkan, olmaz böyle şey_

BAŞKAN – Kayıt numarasını aldırın efendim. (Gürültüler)

Efendim_

(Başkanlık kürsüsü önünde toplanmalar, gürültüler; başkan mikrofonunun çekilmesi)

ASLAN ALİ HATİPOĞLU (Amasya) – Hatanızı bilin, ikinci bir hata yapmayın lütfen. Allahaşkına yapmayın, lillah aşkına yapmayın_ Yanlış yapıyorsunuz Sayın Başkanım; yapmayın.

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri_ (Gürültüler)

ÜLKÜ GÜNEY (Bayburt) – Allahaşkına, Sayın Başkan_

DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI HASAN HÜSAMETTİN ÖZKAN (İstanbul) – Numarasını bile bilmiyorsunuz, siz, Başkansınız_

BAŞKAN – Efendim numarasını bilmeye mecbur değilim, kayıtlı evrak. (Gürültüler)

ASLAN ALİ HATİPOĞLU (Amasya) – Sayın Başkanım, istirham ediyorum... Lütfen... Yapmayın Başkanım; biz birbirimizin arkadaşıyız; niye bizi üzüyorsunuz, niye eziyet ediyorsunuz, zevk mi alıyorsunuz... Lütfen, Sayın Başkanım...

("Kanunlara aykırıdır" sesi)

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, efendim, müzakereye açtım ben.

Sayın Divan üyelerimiz... Efendim, İdare Amirimiz, lütfen... İdare Amirlerimiz işe baksınlar...

ASLAN ALİ HATİPOĞLU (Amasya) – Ben İdare Amiri olarak buradayım; siz de yanlış yapıyorsunuz, Meclisin itibarını korumak zorundayız Sayın Başkanım... Ara verin...

BAŞKAN – Efendim, ara verdim ben... Ara verdim efendim.... (Gürültüler)

ASLAN ALİ HATİPOĞLU (Amasya) – Bizi üzüyorsunuz Başkanım. İnsanları birbirlerine, milletvekillerini birbirlerine düşürüyorsunuz; yapmayın bunu, Allah rızası için yapmayın!

BAŞKAN – Efendim, ara verdim ben...

ASLAN ALİ HATİPOĞLU (Amasya) – Vicdanınız rahat mı Başkanım, vicdanen rahat mısınız?

BAŞKAN – Efendim, onu sonra konuşalım.

Evet, kürsünün önünü boşaltır mısınız lütfen. (Gürültüler)

SAFFET ARIKAN BEDÜK (Ankara) – Fotokopi işleme konulmaz!

BAŞKAN – Efendim, kürsünün önünü boşaltır mısınız.

MUSTAFA CUMHUR ERSÜMER (Çanakkale) – İki önerge var şu anda Meclisin önünde; hangisine itibar edeceğiz?

ÜLKÜ GÜNEY (Bayburt) – Allah'tan kork!..

KÂTİP ÜYE ALİ GÜNAYDIN (Konya) – Sayın Başkan, 68'e göre bunu kapatalım lütfen, şu duruma düşürmeyelim Meclisimizi; çok yanlış...

BAŞKAN – Efendim...

KÂTİP ÜYE ALİ GÜNAYDIN (Konya) – Sayın Başkanım, efendim, bir bakar mısınız.

BAŞKAN – Efendim, baktım ama, biliyorum da...

KÂTİP ÜYE ALİ GÜNAYDIN (Konya) – Ama, bu durumda çalışamayız ki Sayın Başkanım.

BAŞKAN – Efendim, dur bakalım, belki çalışacaklar. (Gürültüler)

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI METİN BOSTANCIOĞLU (Sinop) – Yaptığınız iş yanlıştır; evrak numarası yok!.. Evrak numarası yok!

("Fazilet Partisinin militanı gibi davranıyorsun" sesi)

BAŞKAN – Sayın Sav...

("Başkan, daha oturma orada!" sesi)

Sayın Sav... (Gürültüler)

NİHAT MATKAP (Hatay) – Boşaltın her tarafı, öyle... Çok önemli şeyler söylenecek; olur mu böyle!

BAŞKAN – Efendim, Sayın Sav, söz talebiniz var...

NİHAT MATKAP (Hatay) – Efendim, Sayın Başkan, bu haliyle konuşamaz ki...

BAŞKAN – Efendim, ne yapayım ben yani... (Gürültüler)

("Sayın Başkan, dinlemiyorsunuz ki bizi" sesi)

NİHAT MATKAP (Hatay) – Boşaltın!..

BAŞKAN – Ben ne yapayım efendim... (Gürültüler)

Efendim, bu, Grubun talebi... Grubun talebi bu... (Gürültüler)

MEHMET ALİ YAVUZ (Konya) – Sizi kimler yönetiyor Sayın Başkan! Taraflısınız... Tarafsız olun!

BAŞKAN – Kürsünün önünden gider misiniz!.. Kürsünün önünden gider misiniz!..

MUSTAFA CUMHUR ERSÜMER (Çanakkale) – Aslı nerede Sayın Başkan?..

MEHMET ALİ YAVUZ (Konya) – Aslı nerede!.. Sureti verilmiş!.. Yapma!..

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri... Sayın milletvekilleri... Sayın milletvekilleri... (Gürültüler)

MEHMET ALİ YAVUZ (Konya) – Ayıp!..

(Başkanlık kürsüsü önündeki milletvekilleri arasında tartışma)

BAŞKAN – Atın şu adamı dışarı!.. Atın şu adamı dışarı!..

Sayın milletvekilleri...

(Başkanlık kürsüsündeki mikrofonun çekilmesi)

(Oturum Başkanına İçtüzük kitapçığı atıldı)

BAŞKAN – Kim o terbiyesiz!.. Kim o terbiyesiz!..

Sayın milletvekilleri, efendim, Demokrat Türkiye Partisi Grubunun verdiği seçim kararlarının geri alınmasına dair öneriyi müzakereye açtım; ancak, söz talebinde bulunan olmadı.

NİHAT MATKAP (Hatay) – Sayın Başkan, biz söz istedik...

BAŞKAN – Söz talebinde bulunan... ("Oylamaya geçin" sesleri, gürültüler)

Bir dakika efendim... Müsaade buyurun... Oturun yerinize lütfen... (Gürültüler)

Efendim, bir dakika, ne diyeceğimi bilmiyorsun ki...

NİHAT MATKAP (Hatay) – Efendim, bu halde konuşulamaz ki...

BAŞKAN – Efendim, bir dakika... Efendim, müsaade buyurun...

Sayın milletvekilleri, efendim, kürsü masuniyeti kalmadığı için, Sayın Önder Sav "söz talebimi yerine getiremeyeceğim" diyorlar. Yani... ("Kapatalım o zaman" sesleri)

MEHMET GÖZLÜKAYA (Denizli) – Sayın Başkan, tutumunuz hakkında söz istiyorum; tarafsız yürütmüyorsunuz, usule aykırı işlem yapıyorsunuz. Söz istiyorum...

ÜLKÜ GÜNEY (Bayburt) – Sayın Başkan, tutumunuz hakkında söz istiyorum.

BAŞKAN – Müsaade buyurun... Bir şey söyleyeceğim...

("Ne söyleyeceksin" sesi)

Görülüyor ki, bizimle, galiba, bu demokrasi, ancak bu kadar gidiyor. Kürsü...

(Başkanlık kürsüsü önünde toplanmalar, gürültüler)

MEHMET GÖZLÜKAYA (Denizli) – Bu, sizden kaynaklanıyor...

BAŞKAN – Ben, nezaketen, bizimle dedim; muhatabımın kim olduğunu, hepiniz iyi biliyorsunuz.

("İn aşağıya" sesi)

Kürsü masuniyeti şu anda yok. Bundan dolayı... (gürültüler)

Sayın milletvekilleri, Sayın Sav...

M. ERDOĞAN YETENÇ (Manisa) – Önder Bey konuşacak Sayın Başkan...

BAŞKAN – Efendim "konuşmuyorum" dedi... (Gürültüler)

M. ERDOĞAN YETENÇ (Manisa) – Sayın Başkan, konuşuyor...

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, Başbakan Bülent Ecevit ve Bakanlar Kurulu üyeleri hakkında verilen güvensizlik önergesinin oylamasını yapmak (FP sıralarından "Olmaz, olmaz" sesleri) ve bugün müzakeresine karar verilen... (FP sıralarından "Hayır, hayır" sesleri)

M. ERDOĞAN YETENÇ (Manisa) – Sayın Sav konuşuyor Sayın Başkan...

BAŞKAN – Kim istiyor efendim?

M. ERDOĞAN YETENÇ (Manisa) – Sayın Sav konuşuyor Sayın Başkan...

BAŞKAN – Yok... Konuşmuyor... ("Konuşuyor" sesleri, gürültüler)

M. ERDOĞAN YETENÇ (Manisa) – Sayın Sav konuşuyor...

BAŞKAN – Efendim, konuşmuyor... (Gürültüler)

ÜLKÜ GÜNEY (Bayburt) – Konuşmuyor.

M. ERDOĞAN YETENÇ (Manisa) – Konuşuyor...

BAŞKAN – Sayın Sav, buyurun efendim... (Gürültüler)

CHP GRUBU ADINA ÖNDER SAV (Ankara) – Sayın Başkan, Yüce Meclisin değerli üyeleri...(Gürültüler)

BAŞKAN – Sayın Sav, başlayın...

ÖNDER SAV (Devamla) – Sayın Başkan, bir konuda beni dinler misiniz lütfen...

Sayın Başkan, sizinle, bir konuda anlaşmamız gerekiyor. Beni, buraya gruplar adına konuşma isteyen bir üye olarak mı çağırdınız; yoksa, İçtüzüğün 19 uncu maddesine göre bir grup önerisinin lehinde aleyhinde konuşan kişi olarak mı çağırdınız, onu bir öğrenmek istiyorum.

BAŞKAN – Efendim, grup da diyor ki; o havale yanlıştır, benimki bir grup önerisidir, bu grup önerisini doğrudan doğruya gündeme getiririm ben diyor; ben de onu sordum Heyete.  (Gürültüler)

Efendim, Sayın Hatip konuşuyor efendim... Hatibe lütfen izin verelim... ("Konuşuyor, konuşuyor" sesleri.)

ÖNDER SAV (Devamla) – Sayın Başkan, siz, benim konuştuğuma benim söylediğimi dinlemeden nasıl karar veriyorsunuz!..

(Başkanlık Kürsüsü önünde toplanmalar, gürültüler.)

BAŞKAN – Efendim, burayı boşaltalım... Efendim, kürsüyü boşaltalım...

ÖNDER SAV (Devamla) – Sayın Başkan... (Gürültüler)

BAŞKAN – Efendim, izin verin lütfen... Efendim, izin verin...

ASLAN ALİ HATİPOĞLU (Amasya) – Yanlış yapıyorsunuz, hâlâ da yanlışta ısrar ediyorsunuz! (Gürültüler)

M. ERDOĞAN YETENÇ (Manisa) – Devam etsin mi efendim?

ÖNDER SAV (Devamla) – Sayın Başkan, devam edeyim mi efendim? (Gürültüler)

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri... (Gürültüler)

SAFFET ARIKAN BEDÜK (Ankara) – Sayın Başkan, ara verin de bitirelim.

TAHSİN IRMAK (Sıvas) – Oturumu kapatın!..

MUHAMMET POLAT (Aydın) – Kapatmayın!..

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, Başbakan Bülent Ecevit ve Bakanlar Kurulu üyeleri hakkında verilen güvensizlik önergesinin oylamasını yapmak...

ÖNDER SAV (Devamla) – Sayın Başkan, konuşma olanağının kalmadığını görüyorum...

BAŞKAN – ...kanun tasarı ve tekliflerini, bugün alınan karar gereğince...

ÖNDER SAV (Devamla) – ...herhangi bir şekilde eğer konuşma olanağı sağlanırsa, bu kürsünün özgürlüğü sağlanırsa konuşacağım. Ayrıca, tutanaklara geçmesi için bir hususu dile getirmek istiyorum...

BAŞKAN – ...Demokrat Türkiye Partisi Grubunun önerisini görüşmek üzere, 22 Mart Pazartesi günü saat 15.00'te toplanmak üzere, birleşimi kapatıyorum.

Kapanma Saati: 18.18

 

 

BİRLEŞİM 60’IN SONU

Türkiye Büyük Millet Meclisi Resmi internet Sitesi
© 2009 T.B.M.M.