Yazılı ve Sözlü Sorular Araştırma Komisyonları Soruşturma Komisyonları
                                                                      Son Tutanak Tutanak Sorgu Tutanak Metinleri Gizli Oturum Tutanakları
                                                                                                                                            Uluslararası Komisyonlar Dostluk Grupları
                                                                                      Genel Sekreterlik Mevzuat Telefon Rehberi Etik Komisyon Duyurular

DÖNEM : 20 C‹LT : 19 YASAMA YILI : 2

T. B. M. M.

TUTANAK DERG‹S‹

52 nci Birle_im

29 . 1 . 1997 Çar_amba


‹ Ç ‹ N D E K ‹ L E R

  I. ñ GEÇEN TUTANAK ÖZET‹

II. ñ GELEN KÂ/ITLAR

III. ñ YOKLAMALAR

IV. ñ BAÞKANLI/IN GENEL KURULA SUNUÞLARI

A) ÇEÞ‹TL‹ ‹ÞLER

1. ñ Bir birle_imde, birle_imin ba_›nda ikiden fazla yoklama yap›l›p yap›lmayaca¤› konusunda Ba_kanl›k aç›klamas›

B) TEZKERELER VE ÖNERGELER

1. ñ ‹talyaíya gidecek olan D›_i_leri Bakan› ve Ba_bakan Yard›mc›s› Tansu Çilleríe, dönü_üne kadar, Millî Savunma Bakan› Turhan Tayaní›n vekâlet etmesinin uygun görüldü¤üne ili_kin Cumhurba_kanl›¤› tezkeresi (3/660)

2. ñ Hindistan Meclis Ba_kan›n›n, iki bayan milletvekilini davetine icabet edilmesine ili_kin Ba_kanl›k tezkeresi (3/661)

3. ñ Türk cumhuriyetleri aras›nda bir parlamentolararas› birlik ile Türkiye Büyük Millet Meclisinde Latin Amerika Parlamentosu TürkGrubu kurulmas›na ili_kin Ba_kanl›k tezkeresi (3/662)

C) GENSORU, GENEL GÖRÜÞME, MECL‹S SORUÞTURMASI VE MECL‹S ARAÞTIRMASI ÖNERGELER‹

1. ñ ‹zmir Milletvekili Veli Aksoy ve 21 arkada_›n›n, ‹zmir Körfezinde ya_anan kirlili¤in önlenmesi için al›nmas› gereken tedbirlerin belirlenmesi amac›yla Meclis ara_t›rmas› aç›lmas›na ili_kin önergesi (10/147)

2. ñ ‹çel Milletvekili M. ‹stemihan Talay ve 21 arkada_›n›n, yeni kurulan il ve ilçelerin sorunlar›n›n ara_t›r›larak il ve ilçe kurulmas›yla ilgili daha objektif kriterlerin belirlenmesi amac›yla Meclis ara_t›rmas› aç›lmas›na ili_kin önergesi (10/148)

3. ñ Samsun Milletvekili Biltekin Özdemir ve 41 arkada_›n›n, kamu personel rejiminin bütün boyutlar›yla incelenerek al›nmas› gereken tedbirlerin belirlenmesi amac›yla Meclis ara_t›rmas› aç›lmas›na ili_kin önergesi (10/149)

4. ñ Zonguldak Milletvekili Tahsin Boray Bayc›k ve 22 arkada_›n›n, demir çelik üretimiyle ilgili sorunlar›n ve ERDEM‹Rídeki kamu hisselerinin blok sat›_› konusundaki iddialar›n ara_t›r›lmas› amac›yla Meclis ara_t›rmas› aç›lmas›na ili_kin önergesi (10/150)

5. ñ ‹stanbul Milletvekili Nami Ça¤an ve 20 arkada_›n›n, üniversitelerin sorunlar›n›n ara_t›ralarak yeni üniversite aç›lmas›yla ilgili daha objektif kriterlerin tespit edilmesi amac›yla Meclis ara_t›rmas› aç›lmas›na ili_kin önergesi (10/151)

V. ñ SEÇ‹MLER

A) KOM‹SYONLARDA AÇIK BULUNAN ÜYEL‹KLERE SEÇ‹M

1. ñ (10/90) esas numaral› Meclis Ara_t›rmas› Komisyonunda aç›k bulunan üyeli¤e seçim

VI. ñ SORULAR VE CEVAPLAR

A) SÖZLÜ SORULAR VE CEVAPLARI

1. ñ Manisa Milletvekili Tevfik Dikeríin, Yeni Demokrasi Partisi eski Genel Ba_kan› Cem Boyneríin günlük bir gazetede yay›mlanan konu_mas›na ili_kin ‹çi_leri Bakan›ndan sözlü soru önergesi (6/190)

2. ñ Ordu Milletvekili Hüseyin Olgun Ak›ní›n, Ordu-Kurulkaya ve Çamba_› barajlar›na ili_kin Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakan›ndan sözlü soru önergesi (6/192)

3. ñ Ordu Milletvekili Hüseyin Olgun Ak›ní›n, Ordu-Mesudiye-Topçam Baraj›na ili_kin Enerji ve Tabiî KaynaklarBakan›ndan sözlü soru önergesi (6/193)

4. ñ Ordu Milletvekili Hüseyin Olgun Ak›ní›n, Halk Bankas› Genel Müdürlü¤ü taraf›ndan verilen kredilere ili_kin Devlet Bakan›ndan sözlü soru önergesi (6/195)

5. ñ Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbayí›n, günlük bir gazetede yay›mlanan ìAtatürk Havaliman›nda Filistinli Operasyonuî ba_l›kl› haberde yer alan iddialara ili_kin ‹çi_leri Bakan›ndan sözlü soru önergesi (6/199)

6. ñ A¤r› Milletvekili M. S›dd›k Altayí›n, A¤r›ín›n Hamur ‹lçesinin spor kompleksi ve kapal› spor salonu ihtiyac›na ili_kin Devlet Bakan›ndan sözlü soru önergesi (6/202)

7. ñ A¤r› Milletvekili M. S›dd›k Altayí›n, A¤r›íya bir atletizm pisti yap›lmas›na ili_kin Devlet Bakan›ndan sözlü soru önergesi (6/203)

8. ñ A¤r› Milletvekili M. S›dd›k Altayí›n, A¤r›ín›n Hamur ‹lçesine ba¤l› baz› köy ve mezralarda kapal› bulunan okullara ili_kin Millî E¤itimBakan›ndan sözlü soru önergesi (6/205)

9. ñ A¤r› Milletvekili M. S›dd›k Altayí›n, Do¤u ve Güneydo¤u Anadolu Bölgesinde bran_ ö¤retmeni ihtiyac›na ili_in Millî E¤itimBakan›ndan sözlü soru önergesi (6/206)

10. ñ A¤r› Milletvekili M. S›dd›k Altayí›n, A¤r›ín›n Hamur‹lçesinde yap›m› devam eden lojmanlara ili_kin Millî E¤itim Bakan›ndan sözlü soru önergesi (6/207)

11. ñ A¤r› Milletvekili M. S›dd›k Altayí›n, A¤r›-Hamur-Kö_k ve Tükenmez köyleri aras›ndaki yola köprü yap›lmas›na ili_kin Devlet Bakan›ndan sözlü soru önergesi (6/208)

12. ñ A¤r› Milletvekili M. S›dd›k Altayí›n, A¤r›ín›n Hamur ‹lçesindeki Sa¤l›k Merkezine ili_kin Sa¤l›k Bakan›ndan sözlü soru önergesi (6/209)

13. ñ A¤r› Milletvekili M. S›dd›k Altayí›n, A¤r›ín›n Hamur‹lçesindeki MerkezSa¤l›k Oca¤›n›n onar›m ve kalorifer tesisat› ihtiyac›na ili_kin Sa¤l›kBakan›ndan sözlü soru önergesi (6/210)

14. ñ A¤r› Milletvekili M. S›dd›k Altayí›n, Sa¤l›k kurulu_lar›nda, Sa¤l›k Meslek Liselerinden mezun olanlar›n görevlendirilmemelerine ili_kin Sa¤l›k Bakan›ndan sözlü soru önergesi (6/211)

15. ñ A¤r› Milletvekili M. S›dd›k Altayí›n, A¤r›ín›n, Ta_l›çay ‹lçesindeki hastane ve lojman in_aat›na ili_kin Sa¤l›k Bakan›ndan sözlü soru önergesi (6/212)

16. ñ A¤r› Milletvekili M. S›dd›k Altayí›n, A¤r› ve ilçelerinin kütüphane ihtiyac›na ili_kin Kültür Bakan›ndan sözlü soru önergesi (6/214)

17. ñ A¤r› Milletvekili M. S›dd›k Altayí›n, Do¤u Anadolu Bölgesinde turizmi geli_tirmeye yönelik program ve projelere ili_in sorusu ve Turizm Bakan› M. Bahattin Yücelíin cevab› (6/215)

18. ñ A¤r› Milletvekili M. S›dd›k Altayí›n, A¤r› Yat›l› Bölge Kurían Kursunun müdür ve ö¤retmen ihtiyac›na ili_kin sorusu ve Devlet Bakan› Nevzat Ercaní›n cevab› (6/216)

B) YAZILI SORULAR VE CEVAPLARI

1. ñ Afyon Milletvekili Osman Hazeríin, ö¤retmen a盤›na ve imam hatip liselerine ili_kin sorusu ve Millî E¤itimBakan› Mehmet Sa¤lamí›n yaz›l› cevab› (7/1784)

2. ñ Sinop Milletvekili Kadir Bozkurtíun, Sinop Boyabat SSKHastanesinin ne zaman faaliyete geçece¤ine ili_kin sorusu ve Çal›_ma ve Sosyal Güvenlik Bakan› Necati Çelikíin yaz›l› cevab› (7/2020)

I. ñ GEÇEN TUTANAK ÖZET‹

TBMM Genel Kurulu saat 13.30ída aç›larak üç oturum yapt›.

Almanya, Hollanda, Belçika ve Fransaíya gidecek olan Devlet Bakan› Ahmet Cemil Tunçía, dönü_üne kadar, Devlet Bakan› Sacit Günbeyíin,

‹srailíe gidecek olan TurizmBakan› Bahattin Yücelíe, dönü_üne kadar, DevletBakan› Bahattin Þekeríin,

GürcistanCumhuriyetine gidecek olan Devlet Bakan› Ahmet Demircanía, dönü_üne kadar, Devlet Bakan› Teoman R›za Güneriínin,

Vekillik etmelerine ili_kin Cumhurba_kanl›¤› tezkereleri;

(10/90) esas numalar› Meclis Ara_t›rmas› Komisyonu Ba_kanl›¤›n›n, Komisyonun görev süresinin 9 Þubat 1997 tarihinden itibaren bir ay uzat›lmas›na ili_kin tezkeresi;

Genel Kurulun bilgisine sunuldu; Meclis Ara_t›rmas› Komisyonunun süre talebinin yerine getirildi¤i aç›kland›.

Gündemin ìKanun Tasar› ve Teklifleriyle Komisyonlardan Gelen Di¤er ‹_lerî k›sm›n›n 76 nc› s›ras›nda yer alan 209 s›ra say›l› kanun tasar›s›n›n bu k›sm›n 7 nci s›ras›na, 67 nci s›ras›nda yer alan 183 s›ra say›l› kanun teklifinin 8 inci s›ras›na, 65 inci s›ras›nda yer alan 181 s›ra say›l› kanun teklifinin 9 uncu s›ras›na, 11 inci s›ras›nda yer alan 146 s›ra say›l› kanun tasar›s›n›n 10 uncu s›ras›na al›nmas›na,

GenelKurulun, 28.1.1997 Sal›, 29.1.1997Çar_amba, 30.1.1997 Per_embe, 4.2.1997 Sal›, 5.2.1997 Çar_amba, 6.2.1997 Per_embe günleri çal›_malar›n› 13.30-16.00 ve 19.00-24.00 saatleri aras›nda sürdürmesine; 29.1.1997 Çar_amba ve 5.2.1997 Çar_amba günlerinde sözlü sorular›n görü_ülmemesine,

28.1.1997 Sal› ve 4.2.1997 Sal› günlerinde sözlü sorular›n görü_ülmemesi ve di¤er denetim konular›n›n tamamlanmas›ndan sonra, kanun tasar› ve tekliflerinin görü_ülmesine ili_kin RP Grubunun önerilerinden ilk ikisinin, yap›lan görü_melerden sonra kabul edilmedi¤i; üçüncü önerinin de, bu durum kar_›s›nda oylamaya sunulmayaca¤› Ba_kanl›kça ifade edildi.

U¤ur Mumcu cinayetinin aç›kl›¤a kavu_turulmas› amac›yla kurulan (10/86) esas numaral› Meclis Ara_t›rmas› Komisyonuna, gruplar›nca aday gösterilen milletvekilleri seçildiler; Ba_kanl›kça, Komisyonun, ba_kan, ba_kanvekili, sözcü ve kâtip üye seçimini yapmak üzere toplanacaklar› gün, saat ve yere ili_kin duyuruda bulunuldu.

‹stanbul Milletvekili Halit Dumankaya ve 58 arkada_›n›n, TURBAN imkânlar›n› ki_isel ve siyasî menfaatlar›na alet etti¤i ve yolsuzluklar›n üzerine gitmeyerek görevini kötüye kulland›¤› ve bu eyleminin Türk Ceza Kanununun 240 ›nc› maddesine uydu¤u iddias›yla eski Ba_bakan Tansu Çiller hakk›nda Anayasan›n 100 üncü ve ‹çtüzü¤ün 107 nci maddeleri uyar›nca bir Meclis soru_turmas› aç›lmas›na ili_kin önergesinin (9/10) öngörü_meleri tamamland›; istem üzerine yap›lan aç›k oylama sonucunda, 492 üyenin oylamaya i_tirak etti¤i; bunlardan 242ísinin kabul, 247ísinin ret oyu kulland›¤› ve 3 oyun da geçersiz say›ld›¤› aç›kl›nd›.

Ba_kanl›kça, eski Ba_bakan Tansu Çiller hakk›nda bir Meclis soru_turmas› aç›lmas›na ili_kin önergenin oylanmas› s›ras›nda Genel Kurul salonunda haz›r bulunmad›¤› halde, adlar›na oy kullan›lan baz› üyelerin kendilerince tespit edilmesi nedeniyle durumun yeniden tezekkür edilmesine ili_kin, ANAP Grup Ba_kanvekili Murat Ba_esgio¤lu ile CHP Grup Ba_kanvekili Önder Saví›n istemleri hususunda _u anda yap›lacak bir _ey bulunmad›¤›; esasen TBMM Ba_kanl›¤›nca, Ba_kanl›k Divan›n›n bu konuyu görü_mek üzere 30 Ocak 1997 Per_embe günü toplant›ya ça¤r›ld›¤› ifade edildi.

‹zmirMilletvekili Sabri Ergül ve 19 arkada_›n›n, polis taraf›ndan dinlenen telefonlar hakk›ndaki iddialar› ara_t›rmak amac›yla, Anayasan›n 98 inci, ‹çtüzü¤ün 104 ve 105 inci maddeleri uyar›nca bir Meclis ara_t›rmas› aç›lmas›na ili_kin önergesinin (10/108) yap›lan öngörü_melerden sonra kabul edildi¤i bildirildi.

Kurulacak komisyonun:

9 üyeden te_ekkül etmesi,

Çal›_ma süresinin, üye seçimi tarihinden itibaren 3 ay olmas›,

Gerekti¤inde Ankara d›_›nda da çal›_mas›,

Kabul edildi.

Bitlis Milletvekili Kâmran ‹nan ve 22 arkada_›n›n, Hükümetin izledi¤i d›_politika konusunda, Anayasan›n 98 inci, ‹çtüzü¤ün 102 ve 103 üncü maddeleri uyar›nca bir genel görü_me aç›lmas›na ili_kin önergesinin (8/6) yap›lan öngörü_melerden sonra kabul edildi¤i aç›kland›.

29 Ocak 1997 Çar_amba günü saat 13.30ída toplanmak üzere, birle_ime 23.38íde son verildi.

Yasin Hatibo¤lu

Ba_kanvekili

Ali Günayd›n Kâz›m Üstüner

Konya Burdur

Kâtip Üye Kâtip Üye

Ünal Ya_ar

Gaziantep

Kâtip Üye

II. ñ GELEN KÂ/ITLAR

29 . 1 . 1997 ÇARÞAMBA

Kanun Hükmünde Kararname

1. ñ 14.7.1965 Tarih ve 657 Say›l›, 28.2.1985 Tarih ve 3160 Say›l› Kanunlarda De¤i_iklik Yap›lmas›na Dair Kanun Hükmünde Kararname (1/571) (‹çi_leri ve Plan ve Bütçe komisyonlar›na) (Ba_kanl›¤a geli_ tarihi : 25.1.1997)

Raporlar

1. ñ Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Slovak Cumhuriyeti Hükümeti Aras›nda Bilim, E¤itim, Kültür ve Spor Alanlar›nda Kar_›l›kl› ‹_birli¤i Anla_mas›n›n Onaylanmas›n›n Uygun Bulundu¤una DairKanunTasar›s› ve Millî E¤itim, Kültür, Gençlik ve Spor ve D›_i_leri komisyonlar› raporlar› (1/360) (S. Say›s› : 187) (Da¤›tma tarihi : 29.1.1997) (GÜNDEME)

2. ñ Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Bosna-Hersek Cumhuriyeti Hükümeti Aras›nda Askerî Alanda E¤itim, Teknik ve Bilimsel ‹_birli¤i Anla_mas›n›n Onaylanmas›n›n Uygun Bulundu¤una DairKanun Tasar›s› ve Millî Savunma ve D›_i_leri komisyonlar› raporlar› (1/376) (S. Say›s› : 191) (Da¤›tma tarihi :29.1.1997) (GÜNDEME)

3. ñ Radyo ve Televizyonlar›n Kurulu_ ve Yay›nlar› Hakk›nda Kanunun 17 nci Maddesine Bir F›kra Eklenmesine Dair Kanun Tasar›s› ile K›rklareli Milletvekili Necdet Tekiníin; Radyo ve Televizyonlar›n Kurulu_ ve Yay›nlar› Hakk›nda Kanunda De¤i_iklik Yap›lmas›na ‹li_kin Kanun Teklifi ve Anayasa Komisyonu Raporu (1/522, 2/468) (S. Say›s› : 197) (Da¤›tma tarihi : 29.1.1997) (GÜNDEME)

4. ñ Türkiye Cumhuriyeti ile Kazakistan Cumhuriyeti Aras›nda Cezai Konularda Kar_›l›kl› Adlî Yard›mla_ma ve Suçlular›n ‹adesi Anla_mas›n›n Uygun Bulundu¤una DairKanun Tasar›s› ve Adalet ve D›_i_leri komisyonlar› raporlar› (1/378) (S. Say›s› : 199) (Da¤›tma tarihi : 29.1.1997) (GÜNDEME)

5. ñ Türkiye Cumhuriyeti ile Gürcistan Cumhuriyeti Aras›nda Hukukî, Ticarî ve Cezaî Konularda Adlî Yard›mla_ma Anla_mas›n›n Onaylanmas›n›n Uygun Bulundu¤una DairKanun Tasar›s› ve Adalet ve D›_i_leri komisyonlar› raporlar› (1/449) (S. Say›s› : 200) (Da¤›tma tarihi : 29.1.1997) (GÜNDEME)

6. ñ Türkiye Cumhuriyeti ve Moldova Cumhuriyeti Aras›nda Hukukî, Ticarî ve Cezaî Konularda Adlî Yard›mla_ma Anla_mas›n›n Onaylanmas›n›n Uygun Bulundu¤una DairKanun Tasar›s› ve D›_i_leri Komisyonu Raporu (1/535) (S. Say›s› : 201) (Da¤›tma tarihi : 29.1.1997) (GÜNDEME)

7. ñ Türkiye Cumhuriyeti ile Özbekistan Cumhuriyeti Aras›nda Hukukî, Ticarî ve Cezaî Konularda Adlî Yard›mla_ma Sözle_mesinin Onaylanmas›n›n Uygun Bulundu¤una DairKanun Tasar›s› ve Adalet ve D›_i_leri komisyonlar› raporlar› (1/335) (S. Say›s› : 202) (Da¤›tma tarihi : 29.1.1997) (GÜNDEME)

8. ñ Türkiye Cumhuriyeti ve Kazakistan Cumhuriyeti Aras›nda Hukukî Konularda Adlî Yard›mla_ma Anla_mas›n›n Onaylanmas›n›n Uygun Bulundu¤una Dair Kanun Tasar›s› ve Adalet ve D›_i_leri komisyonlar› raporlar› (1/369) (S. Say›s› : 204) (Da¤›tma tarihi : 29.1.1997) (GÜNDEME)

9. ñ Türkiye Cumhuriyeti ile Arnavutluk Cumhuriyeti Aras›nda Hukukî Ticarî ve Cezaî Konularda, Adlî Yard›mla_ma Sözle_mesinin Onaylanmas›n›n Uygun Bulundu¤una DairKanun Tasar›s› ve Adalet ve D›_i_leri komisyonlar› raporlar› (1/366) (S. Say›s› : 205) (Da¤›tma tarihi : 29.1.1997) (GÜNDEME)

10. ñ Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin K›rg›zistan Cumhuriyeti Hükümetine 10 000 AdetE¤itim Elbisesi Ba¤›_lanmas›na Dair Anla_man›n Olaylanmas›n›n Uygun Bulundu¤u Hakk›nda Kanun Tasar›s› ve Millî Savunma ve D›_i_leri komisyonlar› raporlar› (1/326) (S. Say›s› : 207) (Da¤›tma tarihi : 29.1.1997) (GÜNDEME)

11. ñ Yabanc›lar›n Türkiyeíde ‹kamet ve Seyahatleri Hakk›nda Kanunun Bir Maddesinde De¤i_iklik Yap›lmas›na Dair KanunTasar›s› ve ‹çi_leri Komisyonu Raporu (1/547) (S. Say›s› : 208) (Da¤›tma tarihi : 29.1.1997) (GÜNDEME)

12. ñ Zonguldak Milletvekili MümtazSoysal ve 59 arkada_›n›n, Türkiye Elektrik Da¤›t›m A.Þ.ínin (TEDAÞ) baz› ihalelerinde usulsüzlük ve yolsuzluk yap›ld›¤›n›n TEDAÞ Tefti_ Kurulunca tespit edilmesine kar_›n ihaleleri iptal etmemek suretiyle devleti zarara u¤ratarak görevini kötüye kulland›¤› ve bu eyleminin Türk Ceza Kanununun 240 ›nc› maddesine uydu¤u iddias›yla Enerji ve Tabiî Kaynaklar eski Bakan›Þinasi Alt›ner hakk›nda Anayasan›n 100 üncü maddesi uyar›nca bir Meclis Soru_turmas› aç›lmas›na ili_kin önergesi ve (9/2) Esas Numaral› Meclis Soru_turmas› Komisyonu Raporu(S. Say›s› : 149) (Da¤›tma tarihi : 29.1.1997) (GÜNDEME)

13. ñ Kocaeli Milletvekili Þevket Kazan ve 75 arkada_›n›n, Türkiye Elektrik Da¤›t›m A.Þ.ínin (TEDAÞ) baz› ihalelerinde usulsüzlük ve yolsuzluk yap›ld›¤›n›n tespit edilmesine kar_›n gerekli i_lemleri yapmayarak ihalelerin belli firmalara verilmesini sa¤lamak suretiyle devleti zarara u¤ratarak görevini kötüye kulland›¤› ve bu eyleminin TürkCeza Kanununun 240 ›nc› maddesine uydu¤u iddias›yla eski Ba_bakan Tansu Çiller hakk›nda Anayasan›n 100 üncü maddesi uyar›nca bir Meclis Soru_turmas› aç›lmas›na ili_kin önergesi ve (9/1) Esas Numaral› Meclis Soru_turmas› Komisyonu Raporu (S. Say›s› : 173) (Da¤›tma tarihi : 29.1.1997) (GÜNDEME)

14. ñ Kocaeli Milletvekili Þevket Kazan ve 56 arkada_›n›n, TürkOtomobil Fabrikalar› A.Þ. (TOFAÞ) ile TOFAÞ Oto Ticaret A.Þ.índeki devlete ait hissenin sat›_ yolu ile özelle_tirilmesi s›ras›nda nüfuzunu kullanmak ve ihaleye fesat kar›_t›rmak suretiyle devleti zarara u¤ratarak görevini kötüye kulland›¤› ve bu eyleminin Türk Ceza Kanununun 240 ve 366 nc› maddelerine uydu¤u iddias›yla eski Ba_bakan Tansu Çiller hakk›nda Anayasan›n 100 üncü maddesi uyar›nca bir Meclis Soru_turmas› aç›lmas›na ili_kin önergesi ve (9/3) Esas Numaral› Meclis Soru_turmas› Komisyonu Raporu (S. Say›s› : 196) (Da¤›tma tarihi : 29.1.1997) (GÜNDEME)

Sözlü Soru Önergesi

1. ñ Mu¤la Milletvekili Lâle Aytamaní›n, Adanaída bir kad›n›n polislerce dövüldükten sonra saçlar›n›n kesildi¤i iddias›na ili_kin ‹çi_leri Bakan›ndan sözlü soru önergesi (6/418) (Ba_kanl›¤a geli_ tarihi : 23.1.1997)

Yaz›l› Soru Önergeleri

1. ñ ‹zmir Milletvekili Sabri Ergülíün, Türkiyeíde kara, deniz ve hava ta_›tlar›n›n say›s›na ili_kin Ba_bakandan yaz›l› soru önergesi(7/1983) (Ba_kanl›¤a geli_ tarihi : 22.1.1997)

2. ñ ‹zmir Milletvekili Sabri Ergülíün, Diyanet ‹_leri Ba_kanl›¤› ve Diyanet Vakf› taraf›ndan i_letilen kurs ve ö¤renci yurtlar›na ili_kin Ba_bakandan yaz›l› soru önergesi (7/1984) (Ba_kanl›¤a geli_ tarihi : 22.1.1997)

3. ñ ‹zmir Milletvekili Sabri Ergülíün, Türkiyeíde görev yapan polis, bekçi, korucu ve silahland›r›lm›_ ki_i say›s›na ili_kin ‹çi_leri Bakan›ndan yaz›l› soru önergesi (7/1985) (Ba_kanl›¤a geli_ tarihi : 22.1.1997)

4. ñ ‹zmir Milletvekili Sabri Ergülíün, hayvan say›s›na ve illere göre da¤›l›m›na ili_kin Ba_bakandan yaz›l› soru önergesi (7/1986) (Ba_kanl›¤a geli_ tarihi : 22.1.1997)

5. ñ Tokat Milletvekili ÞahinUlusoyíun, bir T.V. program›nda yapt›¤› bir aç›klamaya ili_kin Adalet Bakan›ndan yaz›l› soru önergesi (7/1987) (Ba_kanl›¤a geli_ tarihi : 22.1.1997)

6. ñ Adana Milletvekili Erol Çevikçeínin, belediyelerin sigorta prim borçlar›na ili_kin Çal›ma ve SosyalGüvenlik Bakan›ndan yaz›l› soru önergesi (7/1988) (Ba_kanl›¤a geli_ tarihi : 22.1.1997)

7. ñ ‹zmir Milletvekili Sabri Ergülíün, Ba_bakanlar taraf›ndan hediye edilen silahlara ili_kin Ba_bakandan yaz›l› soru önergesi (7/1989) (Ba_kanl›¤a geli_ tarihi : 22.1.1997)

8. ñ Hatay Milletvekili Fuat Çayí›n, faili meçhul cinayetlere kar›_t›¤› ileri sürülen bir ki_iye ili_kin Adalet Bakan›ndan yaz›l› soru önergesi (7/1990) (Ba_kanl›¤a geli_ tarihi : 22.1.1997)

9. ñ ‹zmir Milletvekili Sabri Ergülíün, kurs ve yurt say›s› ile burs alan ö¤rencilere ili_kin Millî E¤itim Bakan›ndan yaz›l› soru önergesi (7/1991) (Ba_kanl›¤a geli_ tarihi 22.1.1997)

10. ñ Ni¤de Milletvekili Ak›nGöneníin, çocuk suçlulara ili_kin Adalet Bakan›ndan yaz›l› soru önergesi (7/1992) (Ba_kanl›¤a geli_ tarihi : 22.1.1997)

11. ñ Bursa Milletvekili Ali Rahmi Beyreliínin Yedinci Be_ Y›ll›k Kalk›nma Plan›n›n uygulanmas›na ili_kin Ba_bakandan yaz›l› soru önergesi (7/1993) (Ba_kanl›¤a geli_ tarihi : 23.1.1997)

12. ñ Bursa Milletvekili Ali Rahmi Beyreliínin, sanatç›lara emeklilik hakk› sa¤layacak uygulamaya ili_kin Çal›_ma ve Sosyal Güvenlik Bakan›ndan yaz›l› soru önergesi (7/1994) (Ba_kanl›¤a geli_ tarihi : 23.1.1997)

13. ñ Ni¤de Milletvekili Ak›n Göneníin, Çocuk Haklar› Sözle_mesi uyar›nca yap›lmas› gereken yasal de¤i_ikliklere ili_kin Adalet Bakan›ndan yaz›l› soru önergesi (7/1995) (Ba_kanl›¤a geli_ tarihi : 23.1.1997)

14. ñ Gaziantep Milletvekili Mustafa R. Ta_arí›n, Gaziantep ile BDTÜlkeleri aras›nda kar_›l›kl› uçak seferleri yap›l›p yap›lmayaca¤›na ili_kin Ba_bakandan yaz›l› soru önergesi (7/1996) (Ba_kanl›¤a geli_ tarihi : 23.1.1997)

15. ñ Gaziantep Milletvekili Mustafa R. Ta_arí›n, ordudan ili_i¤i kesilen subay ve astsubaylara ili_kin Ba_bakandan yaz›l› soru önergesi (7/1997) (Ba_kanl›¤a geli_ tarihi : 23.1.1997)

16. ñ Manisa Milletvekili Hasan Gülayí›n, TEKELíe ait ambar ve i_letmelerde çal›_an i_çilerin kadroya al›n›p al›nmayaca¤›na ili_kin Devlet Bakan›ndan yaz›l› soru önergesi (7/1998) (Ba_kanl›¤a geli_ tarihi : 23.1.1997)

17. ñ Konya Milletvekili Nezir Büyükcengizíin, Datça ‹nce Burun Fenerine Yunan bayra¤› dikilip dikilmedi¤ine ili_kin D›_i_leri Bakan› ve Ba_bakan Yard›mc›s›ndan yaz›l› soru önergesi (7/1999) (Ba_kanl›¤a geli_ tarihi : 23.1.1997)

18. ñ Manisa Milletvekili Tevfik Dikeríin, Tekel 2000 sigaras›n›n fiyat›na ili_kin Devlet Bakan›ndan yaz›l› soru önergesi (7/2000) (Ba_kanl›¤a geli_ tarihi : 24.1.1997)

19. ñ ‹stanbul Milletvekili Necdet Selviínin, PETLASí›n özelle_tirilmesine ili_kin Devlet Bakan›ndan yaz›l› soru önergesi (7/2001) (Ba_kanl›¤a geli_ tarihi : 24.1.1997)

Meclis Ara_t›rmas› Önergeleri

1. ñ ‹zmir Milletvekili Veli Aksoy ve 21 arkada_›n›n, ‹zmir Körfezinde ya_anan kirlili¤in önlenmesi için al›nmas› gereken tedbirlerin belirlenmesi amac›yla Anayasan›n 98 inci, ‹çtüzü¤ün 104 ve 105 inci maddeleri uyar›nca bir Meclis ara_t›rmas› aç›lmas›na ili_kin önergesi (10/147) (Ba_kanl›¤a geli_ tarihi : 23.1.1997)

2. ñ ‹çel Milletvekili Mustafa ‹stemihan Talay ve 21 arkada_›n›n, yeni kurulan il ve ilçelerin sorunlar›n›n ara_t›r›larak il ve ilçe kurulmas›yla ilgili daha objektif kriterlerin belirlenmesi amac›yla Anayasan›n 98 inci, ‹çtüzü¤ün 104 ve 105 inci maddeleri uyar›nca bir Meclis ara_t›rmas› aç›lmas›na ili_kin önergesi (10/148) (Ba_kanl›¤a geli_ tarihi : 23.1.1997)

3. ñ Samsun Milletvekili Biltekin Özdemir ve 41 arkada_›n›n, kamu personel rejiminin bütün boyutlar›yla incelenerek al›nmas› gereken tedbirlerin belirlenmesi amac›yla Anayasan›n 98 inci, ‹çtüzü¤ün 104 ve 105 inci maddeleri uyar›nca bir Meclis ara_t›rmas› aç›lmas›na ili_kin önergesi (10/149) (Ba_kanl›¤a geli_ tarihi : 23.1.1997)

4. ñ Zonguldak Milletvekili Tahsin Boray Bayc›k ve 22 arkada_›n›n, demir ve çelik üretimiyle ilgili sorunlar›n ve ERDEM‹Rídeki kamu hisselerinin blok sat›_› konusundaki iddialar›n ara_t›r›lmas› amac›yla Anayasan›n 98 inci, ‹çtüzü¤ün 104 ve 105 inci maddeleri uyar›nca bir Meclis ara_t›rmas› aç›lmas›na ili_kin önergesi (10/150) (Ba_kanl›¤a geli_ tarihi : 24.1.1997)

5. ñ ‹stanbul Milletvekili Nami Ça¤an ve 20 arkada_›n›n, üniversitelerin sorunlar›n›n ara_t›r›larak yeni üniversite aç›lmas›yla ilgili daha objektif kriterlerin tespit edilmesi amac›yla Anayasan›n 98 inci, ‹çtüzü¤ün 104 ve 105 inci maddeleri uyar›nca bir Meclis ara_t›rmas› aç›lmas›na ili_kin önergesi (10/151) (Ba_kanl›¤a geli_ tarihi : 24.1.1997)

B‹R‹NC‹ OTURUM

Aç›lma Saati : 13.30

Tarih : 29 Ocak 1997 Çar_amba

BAÞKAN : Ba_kanvekili Yasin HAT‹BO/LU

KÂT‹P ÜYELER : Kâz›m ÜSTÜNER (Burdur), Ali GÜNAYDIN (Konya)

BAÞKAN ñ Say›n milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 52 nci Birle_imini aç›yorum.

III. ñ YOKLAMA

BAÞKAN ñ Ad okunmak suretiyle yoklama yap›lacakt›r; say›n milletvekillerinin, salonda bulunduklar›n› yüksek sesle belirtmelerini rica ederim.

(Yoklama yap›ld›)

BAÞKAN ñ Say›n milletvekilleri, toplant› yetersay›m›z yoktur; ancak, ben, bir hususta grup ba_kanvekillerinin mütalaalar›n› almak istiyorum.

Benim vazifem, bir saate kadar bir süreyle ara verip, sonra tekrar yoklama yapmakt›r; ancak, elimizdeki rakamlar, bir saat de ara versek, ekseriyeti bulamayaca¤›m›z istikametindedir. E¤er, grup ba_kanvekillerimiz de uygun görürlerse, Genel Kurula ikinci yoklama yapma zahmetini yüklemeyelim, gelenleriyle gidenleriyle me_gul olsunlar; 18.30'da ba_latmak üzere oturumu kapatay›m diye dü_ünüyorum; grup ba_kanvekillerimiz ne dü_ünürler efendim?

AL‹ RIZA GÖNÜL (Ayd›n) ñ Uygundur efendim.

BAÞKAN ñ Say›n Sav?..

ÖNDER SAV (Ankara) ñ Siz, kendi vazifenizi kendiniz hat›rlatt›n›z; bizim, sizin vazifenize müdahale yetkimiz yoktur; bir yanl›_ gelenek olsun istemeyiz.

BAÞKAN ñ Hay›r, gelenek olmamak, teamül olmamak üzere; gruplara olan sayg›m›zdan dolay›, biz, zaman zaman grup ba_kanvekillerinin görü_lerini al›r›z; o bak›mdan, zannediyorum...

Say›n Ulu¤bay, ne buyurursunuz efendim?

H‹KMET ULU/BAY (Ankara) ñ Ayn› _ekilde efendim.

BAÞKAN ñ Peki, te_ekkür ediyorum efendim.

Ben mesaj›m› ald›m.

Say›n milletvekilleri, _u anda toplant› yetersay›m›z yoktur. Ba_kanl›k, ‹kinci bir yoklamayla yetersay›n›n bulunabilece¤i kanaatini de ta_›m›yor.

Bu sebeple, bugün saat 18.30'da yeniden toplanmak üzere, birle_ime ara veriyorum.

Kapanma Saati: 14.05

‹K‹NC‹ OTURUM

Aç›lma Saati : 18.30

BAÞKAN : Ba_kanvekili Yasin HAT‹BO/LU

KÂT‹P ÜYELER : Kâz›m ÜSTÜNER (Burdur), Ali GÜNAYDIN (Konya)


BAÞKAN ñ Türkiye Büyük Millet Meclisinin 52 nci Birle_iminin ‹kinci Oturumunu aç›yorum.

III. ñ YOKLAMA

BAÞKAN ñ Say›n milletvekilleri, tereddüte mahal vermeyecek nitelikte ço¤unluk gözükmedi¤inden ve gözlemlenmedi¤inden, ad okunmak suretiyle yoklama yap›lacakt›r. Say›n üyelerin, Genel Kurul salonunda haz›r bulunduklar›n› yüksek sesle i_aret buyurmalar›n› rica ediyorum.

MEHMET SIDDIK ALTAY (A¤r›) ñ Say›n Ba_kan, çal›_al›m.

BAÞKAN ñ Ço¤unluk var m› efendim?!

MEHMET SIDDIK ALTAY (A¤r›) ñ Ama, ramazan ay› Say›n Ba_kan, çal›_al›m.

BAÞKAN ñ Büyükler ne güzel söylemi_ler: ‹zhar› güç ›zmar› güç. Þimdi, bir de, bunu aç›kla diyeceksiniz; ama, en iyisi biz yoklamam›z› yapal›m.

Buyurun efendim.

(Yoklama yap›ld›)

BAÞKAN ñ Say›n milletvekilleri, toplant› yetersay›m›z yoktur. Saat 19.20'de toplanmak üzere, birle_ime ara veriyorum.

Kapanma Saati: 19.06













ÜÇÜNCÜ OTURUM

Aç›lma Saati : 19.20

BAÞKAN : Ba_kanvekili Yasin HAT‹BO/LU

KÂT‹P ÜYELER: Kâz›m ÜSTÜNER (Burdur), Ahmet DÖKÜLMEZ (Kahramanmara_)


BAÞKAN ñ Türkiye Büyük Millet Meclisinin 52 nci Birle_iminin Üçüncü Oturumunu aç›yorum.

H‹KMET ULU/BAY (Ankara) ñ Say›n Ba_kan...

BAÞKAN ñ Buyurun efendim.

H‹KMET ULU/BAY (Ankara) ñ ‹zniniz olursa, bir hususu arz etmek istiyorum.

BAÞKAN ñ Say›n Ulu¤bay, siz de takdir edersiniz, birle_imi açmad›m; yani, birle_imi açma imkân›m olmadan... Bunlar zab›tlara da geçecek, uygun görürseniz, birle_imi açay›m. Birle_imi açma imkân›m›z olursa, hay hay, ben, zat›âlinizi dinleyeyim; ama, _imdi, Meclis çal›_m›yor; çal›_acak noktada olup olmad›¤›n› tespit ediyorum efendim.

H‹KMET ULU/BAY (Ankara) ñ Do¤rudur efendim. Yaln›z, bu toplant›y›, _u oturumu açmam›z hukuken tart›_mal›; onu arz etmek istiyorum.

BAÞKAN ñ O kadarc›k ifade etmi_ oldunuz; yani, kar_›l›kl›, zat›âlinizin beyan›, bendenizin beyan›, ancak çal›_›r noktaya gelmi_ bir yetersay›da mümkün.

H‹KMET ULU/BAY (Ankara) ñ Hay hay... O zaman, toplant›y› açt›¤›n›zda ilk söz hakk›n› talep ediyorum.

BAÞKAN ñ Tabiî, hay hay Say›n Ulu¤bay. Burada, hepimizin maksad›, usule uygun, kanunlara uygun, nizamlara uygun, teamüllere uygun bir çal›_ma yapmakt›r; niye olmas›n...

Te_ekkür ediyorum size.

III. ñ YOKLAMA

BAÞKAN ñ Say›n milletvekilleri, ad okunmak suretiyle yoklama yap›lacakt›r; haz›r bulunan say›n milletvekillerinin, yüksek sesle i_aret buyurmalar›n› rica ediyorum.

Buyurun efendim.

(Yoklama yap›ld›)

BAÞKAN ñ Say›n milletvekilleri, toplant› yetersay›m›z vard›r; görü_melere ba_l›yoruz. (RP s›ralar›ndan alk›_lar)

Be_ saat sonra yetersay› buluyoruz ve alk›_l›yoruz!..

IV. ñ BAÞKANLI/IN GENEL KURULA SUNUÞLARI

A) ÇEÞ‹TL‹ ‹ÞLER

1. ñ Bir birle_imde, birle_imin ba_›nda ikiden fazla yoklama yap›l›p yap›lamayaca¤› konusunda Ba_kanl›k aç›klamas›

H‹KMET ULU/BAY (Ankara) ñ Say›n Ba_kan...

BAÞKAN ñ Efendim, ben, zat›âlinizi dinleyece¤im...

Say›n milletvekilleri, gündemd›_› söz verme imkân›m olmad›. Gündeme geçece¤iz; ancak, Say›n Ulu¤bay'›n bir talebi var; ben onu alaca¤›m.

Buyurun efendim.

H‹KMET ULU/BAY (Ankara) ñ Say›n Ba_kan, _u anda birle_imi açma durumunda de¤ilsiniz. Bugün saat 13.30'da yoklama yaparak açt›n›z ve yeterli say› bulunamad›¤› için, ‹çtüzü¤ün 57 nci maddesinin dördüncü f›kras› gere¤ince, en geç bir saat (RP s›ralar›ndan alk›_lar [!]) ara verilmek suretiyle Meclisin yeniden aç›l›p aç›lmayaca¤› konusunu tespit etmemiz gerekiyordu. Grup ba_kanvekilleriyle isti_are etmek suretiyle ve size bunun bir teamül olu_turmamas› gerekti¤i belirtilmek suretiyle, 18.30'da toplanmak üzere oturumu kapatman›z uygun görülmü_tü.

18.30'da oturumu açt›n›z, yoklamay› yapt›n›z ve Meclisin aç›lmas› için yeterli say› olmad›¤›n› tespit ettiniz. ‹çtüzü¤ün 57 nci maddesinin dördüncü f›kras›nda, bir birle_imde iki yoklama yapt›ktan sonra yeterli ço¤unlu¤u bulmad›¤›n›z takdirde birle_imi kapataca¤›n›za dair amir hüküm var. Dolay›s›yla, bu, size bir takdir hakk› vermemektedir. ‹çtüzü¤ün amir hükmünü, e¤er bu oturumu aç›p devam ederseniz ihlal etmi_ olacaks›n›z. Bu nedenle, yoklamay› yapm›_ olman›z ve oturumu açm›_ olman›z, ‹çtüzü¤ün 57 nci maddesinin ihlali demektir.

BAÞKAN ñ Te_ekkür ediyorum efendim. Ben ald›m talebinizi.

ALTAN ÖYMEN (‹stanbul) ñ Say›n Ba_kan...

BAÞKAN ñ Buyurun Say›n Öymen.

ALTAN ÖYMEN (‹stanbul) ñ Say›n Ba_kan, bizim yaz›l› müracaat›m›z var; onu dikkate al›rsan›z...

BAÞKAN ñ Hay hay...

ALTAN ÖYMEN (‹stanbul) ñ 63 üncü madde gere¤ince söz istiyorum.

BAÞKAN ñ Efendim... 63 üncü madde...

ALTAN ÖYMEN (‹stanbul) ñ Yani, Ba_kanl›¤›n tutumu konusunda...

BAÞKAN ñ Efendim, usul müzakeresi aç›p açmamaya daha karar vermedik ki...

ALTAN ÖYMEN (‹stanbul) ñ Ama, ben bu konuyu belirtmek istedim.

BAÞKAN ñ Ha, siz, beyan ediyorsunuz, o ba_ka.

ALTAN ÖYMEN (‹stanbul) ñ Ayr›ca, lütfen, müracaat›m›z›n okunmas›n› rica ederim.

BAÞKAN ñ Tabiî.

ALTAN ÖYMEN (‹stanbul) ñ Telafisi gayri mümkün birtak›m hususlar olabilir. E¤er, yaz›m›z› okursan›z, bunun üzerinde müzakere açman›n gere¤ini herhalde siz de hissedeceksiniz.

BAÞKANñ Efendim, bir bakal›m.

E¤er, Tüzükte hüküm ya da teamülde uygulama yoksa...

ALTAN ÖYMEN (‹stanbul) ñ 63 üncü maddeye göre herhalde açmak gerekir.

BAÞKAN ñ Bakay›m efendim.

ALTAN ÖYMEN (istanbul) ñ Say›n Ba_kan›m, tabiî, bu oturum aç›lmadan bu hususu göz önünde tutman›z laz›m...

BAÞKAN - Efendim, ben ona bak›yorum.

ALTAN ÖYMEN (‹stanbul) ñ ...çünkü, oturumun aç›l›p aç›lmamas›...

BAÞKAN ñ Efendim, oturum aç›lmadan önce benim i_lem yapmam mümkün de¤il ki...

ALTAN ÖYMEN (‹stanbul) ñ Hay›r, hay›r... Bu oturumun devam etmesi konusu... Onun için, önce bakman›z laz›m.

BAÞKAN ñ Say›n Öymen, aksi bir uygulamaya gitmedim ki ben...

Say›n milletvekilleri, Cumhuriyet Halk Partisi Grubunun yaz›l› bir talebi var; okutuyorum efendim:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Ba_kanl›¤›na

29.1.1997 günü saat 18.30'daki oturumun aç›lmas›, ‹çtüzü¤ün 57 nci maddesine göre hukuken olanaks›zd›r. Saat 13.30'daki yoklamada, salonda yetersay›n›n bulunmad›¤› ortaya ç›km›_t›r; bu halde, gidilecek yolu ‹çtüzü¤ün 57 nci maddesi belirtmektedir. Oturumu yöneten Say›n Ba_kan›n tutanaklara geçen beyan› da bunu do¤rulamaktad›r.

Nitekim, Say›n Ba_kan yoklama sonucunu aç›klad›ktan sonra “benim vazifem, bir saat süreyle ara verip, sonradan yoklama yapmakt›r; ancak, elimizdeki rakamlar, bir saat ara versek ekseriyeti bulamayaca¤›m›z istikametindedir” demek suretiyle, 57 nci maddenin son f›kras›na göre, muhtemel ikinci oturumda da toplant› yetersay›s›n›n bulunmayaca¤›n› belirtmi_tir. Bu duruma göre:

1. Oturumu yöneten Say›n Ba_kan›n, grup ba_kanvekilleri muvafakat etse bile oturumu bir saaten fazla ertelemesi olanaks›zd›r. Kald› ki, Cumhuriyet Halk Partisi Grup Ba_kanvekili, tutanaklara geçen beyan›yla, Ba_kana görevini hat›rlatm›_, yanl›_ gelenek olu_mamas›n› istemi_tir. Oturum tutana¤›nda kapanma saati 14.05'tir. 18.30'da yeniden toplanmak üzere birle_ime ara vermek, bu nedenle, hukuka, ‹çtüzü¤e, yerle_mi_ uygulamalara ayk›r›d›r.

2. Meclisi yöneten Ba_kan›n beyan›, bir saat ara verilse bile; yani, 15.05'te ikinci yoklama yap›lsa bile, ekseriyetin bulunamayaca¤›n› göstermektedir. Bu durumda, toplant› yetersay›s›n›n olamayaca¤›n›, olmad›¤›n›, bizzat Meclis Ba_kan› da belirtti¤ine göre, yap›lacak i_lem, ‹çtüzü¤ün 57 nci maddesinin son f›kras›na göre birle_imin kapat›lmas›d›r.

18.30'da yoklama yap›larak ya da yoklama yap›lmaks›z›n salonda üye tamsay›s›n›n üçte birinin varl›¤› anla_›lsa bile oturumun aç›lmas› ve bu oturumda yap›lacak her türlü i_lem, al›nacak kararlar, hukuka, Anayasaya ve ‹çtüzü¤e ayk›r› olacakt›r.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunun, yanl›_ bir uygulamaya götürülmeden, birle_imin sürdürülmeyerek kapat›lmas›n› sayg›lar›m›zla arz ederiz.

Önder Sav Oya Arasl›

Ankara ‹çel

CHP Grup Ba_kanvekili CHP Grup Ba_kanvekili

ABDULKAD‹R ÖNCEL (Þanl›urfa) ñ Meclisi çal›_t›rmak istemiyorlar.

BAÞKAN ñ Say›n milletvekilleri... Say›n Ulu¤bay, zat›âlinizin beyan› da bu istikamette; zaten zab›tlara da geçti.

H‹KMET ULU/BAY (Ankara) ñ Evet efendim.

BAÞKAN ñ Þimdi, Ba_kanl›k, bu konudaki görü_ünü ifade edecek:

‹çtüzü¤ün 63 üncü maddesinde, hangi konular usul tart›_mas›n› gerektirir, ayr› ayr› yaz›lm›_.

1- Ba_kan› gündeme uymaya ça¤›rma. Konumuz onunla ilgili de¤il.

2- Türkiye Büyük Millet Meclisinin çal›_ma usullerine uymaya davet. Konu bu.

ALTAN ÖYMEN (‹stanbul) ñ Tamam bu efendim.

BAÞKAN ñ Size göre, konu bu.

MEHMET SEV‹GEN (‹stanbul) ñ ‹çtüzü¤e göre efendim; bize göre de¤il.

BAÞKAN ñ Efendim... (CHP s›ralar›ndan “‹çtüzü¤e göre” sesleri)

MEHMET SEV‹GEN (‹stanbul) ñ ‹çtüzü¤e göre efendim...

BAÞKAN ñ Efendim, gayet tabiî, sizin ‹çtüzü¤ü anlay›_›n›za göre demektir o.

MEHMET SEV‹GEN (‹stanbul) ñ Herkesin anlay›_› bir; ‹çtüzü¤e göre...

BAÞKAN ñ Gayet tabiî, efendim, ben de farkl›... (CHP s›ralar›ndan gürültüler)

MEHMET SEV‹GEN (‹stanbul) ñ Say›n Ba_kan, herkese göre ‹çtüzük yok ki...

BAÞKAN ñ Efendim, müsaade buyurun... Müsaade buyurun efendim...

MEHMET SEV‹GEN (‹stanbul) ñ ‹çtüzük herkese göre ayn›.

BAÞKAN ñ Efendim, siz, ‹çtüzü¤ü öyle anl›yorsunuz; ben de onu söylüyorum.

MEHMET SEV‹GEN (‹stanbul) ñ ‹çtüzük herkese göre ayn› olur.

BAÞKAN ñ ...3- Bir konuyu öne alma veya geriye b›rakma. Bununla ilgili de¤il talebiniz.

Demek ki, Ba_kanl›¤›, Meclisin usullerine uymaya davet ediyorsunuz. Ba_kanl›¤a “uymad›n›z, buna uyun” diyorsunuz; öyle de¤il mi efendim, özü bu de¤il mi efendim?

ALTAN ÖYMEN (‹stanbul) ñ Söz istiyorum efendim.

BAÞKAN ñ Efendim, sözü b›rak›n; sizin talebiniz bu de¤il mi?

ALTAN ÖYMEN (‹stanbul) ñ Talebimiz de bu. ‹çtüzü¤ün 63 üncü maddesinin...

BAÞKAN ñ Efendim, yaz›l› iste¤iniz bu de¤il mi? (CHP s›ralar›ndan gürültüler)

ALTAN ÖYMEN (‹stanbul) ñ Say›n Ba_kan, efendim, müsaade eder misiniz...

BAÞKAN ñ Say›n Öymen, buyurun efendim.

ALTAN ÖYMEN (‹stanbul) ñ Talebimiz de bu...

BAÞKAN ñ Tamam.

ALTAN ÖYMEN (‹stanbul) ñ ...‹çtüzü¤ün 63 üncü maddesinin konusu da bu “Ba_kan söz verir” deniliyor...

BAÞKAN ñ Hay›r, _imdi...

ALTAN ÖYMEN (‹stanbul) ñ ...”ve takdir hakk›na bakmaks›z›n, usul görü_mesi açar” deniliyor.

BAÞKAN ñ Efendim, Say›n Öymen, ben, sizi anlad›m; izin verir misiniz.

Siz, Ba_kanl›¤›, usullere uymaya davet ediyorsunuz; ben de diyorum ki, yahut izin verirseniz diyece¤im ki, Ba_kanl›k, usullere uygun hareket etmi_tir; neden?.. (CHP ve DSP s›ralar›ndan gürültüler)

HÜSAMETT‹N KORKUTATA (Bingöl) ñ Do¤rudur.

BAÞKAN ñ Onu arz edece¤im efendim, müsaade buyurun, onu arz edece¤im.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, ‹çtüzükteki hükümlere, ‹çtüzük hükümlerinden istihrac ve istimdat olunan hükümlerin belirledi¤i teamüllere...

AL‹ RIZA BODUR (‹zmir) ñ Türkçe konu_al›m lütfen.

BAÞKAN ñ Yani, oradan ç›kar›lan teamüllere göre çal›_›r.

17.3.1993; 82 nci Birle_im, ‹kinci Oturum, Ba_kan -Teâlâ rahmet eylesin- Say›n Hocao¤lu: “Türkiye Büyük Millet Meclisinin 82 nci Birle_imini aç›yorum. Ad okunmak suretiyle yoklama yap›lacakt›r” demi_ ve yoklama yap›ld›ktan sonra Ba_kan aç›klama yapm›_: “Say›n milletvekilleri, toplant› yetersay›s› bulunmad›¤›ndan, birle_ime 1 saat ara veriyorum” demi_.

‹kinci Oturum aç›lm›_; ‹kinci Oturumda da “Ad okunmak suretiyle yoklama yap›lacakt›r. Say›n milletvekillerinin, salonda bulunduklar›n› yüksek sesle belirtmelerini rica ediyorum” demi_ ve ad okunmak suretiyle yoklama yap›lm›_. “De¤erli arkada_lar›m” diye ba_layan uzun bir izah› var; arkas›ndan “De¤erli arkada_lar›m, toplant› yetersay›s› bulunamam›_t›r. Saat 20.00'de, in_allah, toplanmak üzere birle_ime ara veriyorum” demi_ ve ikinci yoklamadan sonra saat 20.00'de toplanmak üzere ara vermi_ ve saat 20.00'de tekrar toplan›lm›_.

OYA ARASLI (‹çel) ñ “1 saat” diyor.

ALTAN ÖYMEN (istanbul) ñ Ama “1 saat” demi_.

BAÞKAN ñ Efendim, müsaade buyurun...

ALTAN ÖYMEN (‹stanbul) ñ Müsaade eder misiniz...

BAÞKAN ñ Müsaade buyurun efendim.

3.11.1994, 28 inci Birle_im, Ba_kanvekili Say›n Kalemli -_imdiki Ba_kan›m›z- Türkiye Büyük Millet Meclisinin 28 inci Birle_imini açm›_ ve diyor ki: “Muhterem milletvekilleri, toplant› yetersay›m›z yoktur. 15.45'te toplanmak üzere birle_ime ara veriyorum.” Sonra, tekrar, 15.45'te oturum aç›lm›_. “Þimdi yine yoklama yapaca¤›z” demi_ ve neticede “Say›n milletvekilleri, tekrar yap›lan yoklamada toplant› yetersay›s› bulunamam›_t›r. Saat 20.00'de toplanmak üzere oturumu kapat›yorum” demi_. Yani, 20.00'de toplanmak üzere kapat›lm›_ ve 20.00'de tekrar toplan›lm›_.

Bir ba_ka örnek... (RP s›ralar›ndan gürültüler, “Say›n Ba_kan, yeter” sesleri)

HASAN D‹K‹C‹ (Kahramanmara_) ñ Yeter yahu!..

‹RFAN GÜRPINAR (K›rklareli) ñ Yanl›_lar› m› örnek veriyorsun?

BAÞKAN ñ 22.2.1995 -tarihî s›raya göre de okuyorum- 78 inci Birle_im, Ba_kanvekili Say›n Vefa Tan›r: “Yoklama yap›lacakt›r” demi_ ve yoklama yap›lm›_. “Say›n milletvekilleri, toplant› yetersay›m›z yoktur; ara verdi¤imiz zaman da toplant› yetersay›s›n› bulma ihtimali yoktur. Onun için, saat 20.00'de toplanmak üzere, oturumu kapat›yorum” denilmi_, saat 13.17...

Mesele _udur: ‹ki fas›ll› çal›_malarda, yani, ak_amdan önce bir fas›l, ak_amdan sonra bir fas›ll› çal›_malarda, uygulama, daima böyle olmu_tur. Ba_kanl›k da, oylamay›, böyle...

AL‹ RIZA BODUR (‹zmir) ñ ‹çtüzük “fas›l” demiyor “birle_im” diyor... (RP s›ralar›ndan s›ra kapaklar›na vurmalar, gürültüler)

BAÞKAN ñ Efendim, müsaade buyurun...

ALTAN ÖYMEN (‹stanbul) ñ Say›n Ba_kan, yaln›z, ‹çtüzü¤ün 63 üncü maddesini...

BAÞKAN ñ Müsaade buyurun...

RAMAZAN YEN‹DEDE (Denizli) ñ Çal›_mayacaklarsa gitsinler...

BAÞKAN ñ Efendim, ayr›ca, bak›n, müsaade ederseniz, bir hususu daha arz edece¤im. Dan›_ma Kurulu önerisiyle, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, ö¤leden önce bir bölüm, ö¤leden sonra bir bölüm çal›_maya karar vermi_tir. Biz, ö¤leden sonraki bölümü de de¤erlendirmek zorunday›z; çünkü, Genel Kurulun karar› bu istikamettedir. Dolay›s›yla, Ba_kanl›¤›n tutumu, i_lemi, ‹çtüzü¤e, ‹çtüzü¤e dayal› teamüllere uygundur; usul tart›_mas› aç›lmas›na ihtiyaç duymuyorum. (RP s›ralar›ndan “Do¤rudur” sesleri)

ALTAN ÖYMEN (‹stanbul) ñ Say›n Ba_kan...

BAÞKAN ñ Buyurun Say›n Öymen. (RP s›ralar›ndan gürültüler)

HASAN HÜSEY‹N CEYLAN (Ankara) ñ Vakit yok Say›n Ba_kan, çal›_al›m.

BAÞKAN ñ Say›n Ceylan, müsaade buyurun.

Buyurun Say›n Öymen.

ALTAN ÖYMEN (‹stanbul) ñ Say›n Ba_kan, ‹çtüzü¤ün 63 üncü maddesinin ikinci f›kras›nda...

BAÞKAN ñ Okudum efendim.

ALTAN ÖYMEN (‹stanbul) ñ “Bu yolda bir istemde bulunulursa -yani, Ba_kan›, Türkiye Büyük Millet Meclisinin çal›_ma usullerine uymaya davet konusunda bir istemde bulunulursa- onar dakikadan fazla sürmemek _art›yla, lehte ve aleyhte en çok iki_er ki_iye söz verilir” denilmektedir. Sizin burada takdir yetkiniz yoktur efendim.

BAÞKAN ñ Var efendim... Þöyle var Say›n Öymen: Þimdi, müzakereye açt›k...

ALTAN ÖYMEN (‹stanbul) ñ Müsaade buyurun efendim...

BAÞKAN ñ Anlad›m ben sizi efendim...

ALTAN ÖYMEN (‹stanbul) ñ Ama, bitirmek istiyorum.

BAÞKAN ñ Buyurun efendim, bitirin...

ALTAN ÖYMEN (‹stanbul) ñ Zab›tlardan baz› örnekler okudunuz; suimisalin, misal oldu¤u anlam›na gelecek _ekilde. Buna kar_› bizim izahat verme hakk›m›z var ‹çtüzü¤ün 63 üncü maddesine göre. E¤er, söz vermezseniz, ‹çtüzü¤ü bir kere daha ihlal etmi_ olacaks›n›z. Sizi, buradan bir kere daha uyar›yorum.

BAÞKAN ñ Te_ekkür ediyorum efendim... Çok te_ekkür ederim...

Ba_kanl›k, ‹çtüzü¤e ayk›r› davranmam›_t›r. Varsay›n›z ki, usul tart›_mas› açt›n›z, Ba_kanl›¤›n kanaati de¤i_mez; çünkü, bu konuda say›s›z uygulama var. (CHP ve DSP s›ralar›ndan gürültüler)

H‹KMET ULU/BAY (Ankara) ñ Say›n Ba_kan...

BAÞKAN ñ Buyurun Say›n Ulu¤bay; buyurun efendim, dinliyorum sizi.

H‹KMET ULU/BAY (Ankara) ñ Say›n Ba_kan, sizden önceki ba_kanlar›n, ‹çtüzü¤ü ihlal etmi_ olmas›, size, ‹çtüzü¤ü ihlal etme hakk›n› bah_edemez. Sizin verdi¤iniz örnekler, aç›k ‹çtüzük ihlalleridir. O ba_kanlar, o ihlalleri yapm›_ olmakla ‹çtüzü¤ü ihlal etmi_lerdir. Bu, otomatik olarak size, ‹çtüzü¤ü ihlal hakk› vermez; siz de, ‹çtüzü¤ü ihlal eden ba_kanlar listesine ad›n›z› yazd›rmak durumunda olamazs›n›z. Bunu arz etmek istedim. Yanl›_ yoldas›n›z.

BAÞKAN ñ Te_ekkür ediyorum Say›n Ulu¤bay.

Say›n milletvekilleri, gündemd›_› söz verme imkân›m›z yok.

Gündemin “Ba_kanl›¤›n Genel Kurula Sunu_lar›” bölümüne devam ediyoruz.

‹zniniz olursa, arkada_›m›z biraz rahats›z, ara_t›rma önergeleri de epeyce uzun, oturarak okumas› hususunu oylar›n›za sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmi_tir.

Bir Cumhurba_kanl›¤› tezkeresi vard›r; okutuyorum:

B) TEZKERELER VE ÖNERGELER

1. ñ ‹talyaíya gidecek olan D›_i_leri Bakan› ve Ba_bakan Yard›mc›s› Tansu Çilleríe, dönü_üne kadar, Millî Savunma Bakan› Turhan Tayaní›n vekâlet etmesinin uygun görüldü¤üne ili_kin Cumhurba_kanl›¤› tezkeresi (3/660)

24 Ocak 1997

Türkiye Büyük Millet Meclisi Ba_kanl›¤›na

‹talya, Fransa, ‹ngiltere, Almanya ve ‹spanya D›_i_leri Bakanlar›n›n kat›lacaklar› Alt›l› ‹sti_are Toplant›s› ile Türkiye-‹talya Karma Komisyonu Toplant›s›na kat›lmak üzere, 27 Ocak 1997 tarihinde ‹talya'ya gidecek olan D›_i_leri Bakan› ve Ba_bakan Yard›mc›s› Prof. Dr. Tansu Çiller'in dönü_üne kadar; D›_i_leri Bakanl›¤› ve Ba_bakan Yard›mc›l›¤›na, Millî Savunma Bakan› Turhan Tayan'›n vekâlet etmesinin, Ba_bakan›n teklifi üzerine, uygun görülmü_ oldu¤unu bilgilerinize sunar›m.

Süleyman Demirel

Cumhurba_kan›

BAÞKAN ñ Bilgilerinize sunulmu_tur.

Meclis ara_t›rmas› önergeleri vard›r; s›ras›yla okutuyorum:

C) GENSORU, GENEL GÖRÜÞME, MECL‹S SORUÞTURMASI VE MECL‹S ARAÞTIRMASI ÖNERGELER‹

1. ñ ‹zmirMilletvekili Veli Aksoy ve 21 arkada_›n›n, ‹zmir Körfezinde ya_anan kirlili¤in önlenmesi için al›nmas› gereken tedbirlerin belirlenmesi amac›yla Meclis ara_t›rmas› aç›lmas›na ili_kin önergesi (10/147)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Ba_kanl›¤›na

Ege Bölgesinin ticarî, s›naî, kültürel ve turistik etkinliklerinin yo¤unla_t›¤› ‹zmir, 3 milyonu a_an nüfusuyla ülkemizin üçüncü büyük kenti olarak, ihracat›m›z›n yüzde 25'inin ve ithalat›m›z›n yüzde 55'inin gerçekle_tirildi¤i en önemli kentlerimizden birisidir. Ülkemizin ikinci büyük liman› olan ‹zmir Liman›, y›lda 5 milyon ton ihracat kapasitesiyle önemli bir ticaret merkezi niteli¤indedir.

Y›ll›k yüzde 3,2 düzeyindeki h›zl› nüfus art›_› nedeniyle ortaya ç›kan plans›z geli_menin sonucu olarak düzensiz kentle_me sürecine giren ‹zmir, 1960'l› y›llardan ba_layarak ortaya ç›kan ve 1990'l› y›llarda h›zlanan bir bozulma süreciyle kar_› kar_›yad›r. Bugün için ‹zmir, bir batakl›¤a dönü_en körfezi ile estetik, sa¤l›k ve turistik aç›dan ekolojik bir çökü_ sürecini ya_amaktad›r.

‹zmir Körfezi, geçti¤imiz otuz y›l içinde birçok bilimsel ara_t›rmaya konu olmu_ ve kirlenme sürecinin geldi¤i a_ama bak›m›ndan uluslararas› alanda yo¤un ilgi oda¤› durumuna yükselmi_tir. ‹zmir'de olu_an evsel ve endüstriyel at›klar, körfeze dökülen 10 dere ve 128 kanalizasyon arac›l›¤›yla 308 bin metreküp evsel ve 105 500 metreküp endüstriyel kaynakl› at›ksuyu körfeze de_arj etmektedir. Gediz Nehri ve di¤er derelerin ta_›d›¤› kirlilik yükleri de hesaba kat›ld›¤›nda, ‹zmir Körfezindeki kirlenmenin boyutlar› ortaya ç›kmaktad›r.

Ülkemizin en önemli ticaret limanlar›ndan birisinin bulundu¤u ‹zmir Körfezindeki kirlenme, liman›n çamur tabakas›yla s›¤la_mas› nedeniyle yüksek tonajl› gemilerin limana yana_amamas› sonucunu do¤urarak, ticarî faaliyetlerin sürdürülmesine de engel olma noktas›na gelmi_tir. ‹zmir Körfezinde ya_anan ekolojik bozulmaya kar_› y›llard›r sürdürülen ilgisizlik, bo_a giden milyonlarca dolarl›k kaynak ve çaba yan›nda, ‹zmirlilere yönelik sa¤l›k tehdidi, estetik kirlenme ve kokudan kaynaklanan rahats›zl›k ile liman›n s›¤la_mas›n› getiren ticarî kay›plar, kente kar_› i_lenmi_ bir suç olarak de¤erlendirilmelidir.

‹zmir Körfezindeki kirlenmeyi önlemek için gündeme gelen ve 1969'da ba_layarak 1977'de tamamlanan Büyük Kanal fizibilite çal›_malar›, 1985'te ar›tma tesislerinin yeri ve ar›tma prosesinin belirlenmesi a_amas›na ula_t›r›lm›_t›r. Fizibilite çal›_malar› sonucunda ‹zmir'in iklim ko_ullar›, enerji tasarrufu ve i_letme masraflar› yönünden lagün sistemi yoluyla Körfezin kurtar›labilece¤i anla_›lm›_t›r. Körfeze akan at›k sular›n Çi¤li'de toplanarak çökertme havuzlar›nda ar›t›l›p uzak denize verilmesini içeren lagün sistemini projelendirerek Dünya Bankas›na kabul ettiren Büyük_ehir Belediyesi, 1987'de projeye kredi sa¤layan anla_may› imzalam›_t›r. 1994 y›l›nda ise, Büyük_ehir Belediyesi, yedi y›lda 63 milyon dolar harcanarak yüzde 30'u tamamlanan projeden vazgeçerek Dünya Bankas›n›n 60 milyon dolarl›k kayna¤›n geri dönmesine neden olmu_tur.

‹zmir Körfezini kirlilikten kurtaracak projeler konusunda tam bir karars›zl›k ya_anm›_t›r. 1987'de Dünya Bankas› kredisiyle lagün sistemi benimsenmi_, yüzde 30'u yedi y›lda ancak tamamlanan projeden 1994'te vazgeçilerek maliyeti ikiye katlayacak olan aktif çamur sistemine dönülmü_, aktif çamur sistemine göre olu_turulan projenin ihalesi iptal edildi¤i için tekrar lagün sistemi kabul edilmi_tir. Dünya Bankas› kredisi kaç›r›ld›¤› ve yeni kaynak bulunamad›¤›ndan lagün sistemi gerçekle_tirilememi_ ve ileri biyolojik ar›tma sistemi tercih edilmi_tir. Bütün bu tutars›zl›k ve plans›zl›k süreçlerinde ‹zmir Körfezi kirlenmeye devam etmi_, ana ku_aklama projesinin bitirilememesi nedeniyle y›llar bo_a harcanm›_, kaynaklar bilinçsizce ve göz göre göre tüketilmi_tir.

Ülkemiz aç›s›ndan ekonomik ve gerçekçi çözüm yollar›n›n ortaya ç›kar›larak ‹zmir Körfezinde ya_anan ekolojik felaketin önüne geçilebilmesi ve al›nacak önlemlerin belirlenmesi amac›yla Anayasam›z›n 98 inci ve ‹çtüzü¤ümüzün 102 nci maddesi gere¤ince bir Meclis ara_t›rmas› aç›lmas›n› sayg›lar›m›zla arz ederiz.

Veli Aksoy (‹zmir)

Zerrin Yeniceli (‹zmir)

Atilla Mutman (‹zmir)

Metin Þahin (Antalya)

Necati Albay (Eski_ehir)

Þükrü Sina Gürel (‹zmir)

Ahmet Piri_tina (izmir)

Rahmi Beyreli (Bursa)

Yalç›n Gürtan (Samsun)

Hasan Gülay (Manisa)

Hikmet Ayd›n (Çanakkale)

Kâz›m Üstüner (Burdur)

M. Cihan Yazar (Manisa)

Þerif Çim (Bilecik)

Mustafa Güven Karahan (Bal›kesir)

Emin Karaa (Kütahya)

Metin Bostanc›o¤lu (Sinop)

Mehmet Büyüky›lmaz (Adana)

Fikret Uzunhasan (Mu¤la)

M. Hadi Dilekçi (Kastamonu)

Ayhan Gürel (Samsun)

‹hsan Çabuk (Ordu)

BAÞKAN ñ Bilgilerinize sunulmu_tur.

Önerge, gündemde yerini alacak, ara_t›rma aç›l›p aç›lmamas› konusundaki öngörü_me, s›ras›nda yap›lacakt›r.

Bir ba_ka önerge vard›r; okutuyorum:

2. ñ ‹çel Milletvekili M. ‹stemihan Talay ve 21 arkada_›n›n, yeni kurulan il ve ilçelerin sorunlar›n›n ara_t›r›larak il ve ilçe kurulmas›yla ilgili daha objektif kriterlerin belirlenmesi amac›yla Meclis ara_t›rmas› aç›lmas›na ili_kin önergesi (10/148)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Ba_kanl›¤›na

Anayasan›n 126 nc› maddesinin birinci f›kras› “Türkiye, merkezî idare kurulu_u bak›m›ndan co¤rafya durumuna, ekonomik _artlara ve kamu hizmetlerinin gereklerine göre illere, iller de di¤er kademeli bölümlere ayr›l›r” demektedir.

1957 y›l›ndan 1989 y›l›na kadar Türkiye'nin ta_ra yönetiminde 67 il mevcut bulunmaktad›r. 15.6.1989 tarihinde kabul edilen yasayla K›r›kkale, Aksaray, Bayburt ve Karaman ‹lçeleri; 16.5.1990 tarihinde kabul edilen yasayla Batman ve Þ›rnak ‹lçeleri; 28.8.1991 tarihinde kabul edilen yasayla Bart›n ‹lçesi; 27.5.1992 tarihinde kabul edilen yasayla Ardahan ve I¤d›r ‹lçeleri; 6 Haziran 1995 say›l› Kanun Hükmünde Kararname ile Karabük, Kilis ve Yalova ‹lçeleri ve 24.10.1996 tarihinde kabul edilen yasayla da Osmaniye ‹lçesi il yap›larak 13 yeni il ihdas edilmi_ ve böylece il say›m›z 80 olmu_tur.

Bütün iktidar partileri taraf›ndan, ilçelerin il yap›lmas› kararlar›, hizmetlerden vatanda_lar›n daha çok yararlanmas›; vatanda_a yeni idarî kolayl›klar›n sa¤lanmas› ve idarenin etkinli¤inin art›r›lmas› gibi baz› objektif kriterlere dayand›r›lmaya çal›_›lm›_t›r.

Ancak, hem kamuoyunda hem il olmak için çaba gösteren di¤er ilçelerin de¤erlendirilmelerinde ve hem de iktidar-muhalefet görevleri zaman zaman yer de¤i_tirmi_ partilerin söylemlerinde yeni illerin kurulmas› kararlar›n›n politik gerekçelere dayand›¤› konusunda yo¤un tart›_ma ve ele_tiriler gündeme gelmi_tir.

Di¤er taraftan, k›sa zamanda çok say›da ilçenin il haline getirilmesi ve seçim dönemlerinde baz› yerle_im birimlerine yeni sözlerin verilmeye devam etmesi ve bu durumun partiler aras›nda bir yar›_a dönü_mesi, çok say›da ilçenin il olmak için Türkiye Büyük Millet Meclisinde s›raya girmesine neden olmu_tur. Milletvekilleri ve bakanlar yeni ilçe ve il kurulmas›yla ilgili bu talepler kar_›s›nda gerçekten bunalm›_ durumdad›rlar. Çünkü, objektif baz› kriterlerin saptanmam›_ olmas› nedeniyle, hak etsin veya etmesin ilçe veya il olma talepleri bir 盤 gibi büyümektedir. Þu anda ‹çi_leri Komisyonunda 23 il ve 92 ilçenin kurulmas›na ili_kin teklifler gündemdedir. Bu say›n›n daha da artmas› beklenmektedir. Bunun ekonomik külfetini hiçbir hükümetin kar_›lamas› mümkün olmad›¤› gibi, acele bir yakla_›mla il veya ilçe haline dönü_en yerle_im birimlerinde ya_ayan vatanda_lar›m›z›n, hizmetlerin yetersizli¤i nedeniyle büyük hayal k›r›kl›klar›na u¤rad›klar› bilinmektedir. ‹lçe haline dönü_tükten sonra y›llarca mülkî idare ve adliye te_kilatlar› tamamlanmam›_ ve hâlâ bir bankas› dahi aç›lmam›_, özetle, halka en hayatî idarî hizmetleri sunmaktan yoksun bu yerle_im birimlerimizin durumu vatanda_lar›m›zda büyük tepkilerin do¤mas›na yol açmaktad›r.

Bütün bu verileri dikkate alarak; bugüne kadar yeniden yap›lan ilçe ve illerde ya_anan s›k›nt›lar› de¤erlendirerek; vatanda_lar›m›z›n il ve ilçe olma beklentilerine ne ölçüde cevap verilmi_ oldu¤unu ve vatanda_lar›m›z›n yeni kurulan bir ilçe veya ilde ya_amakla sorunlar›n›n ne oranda çözüldü¤ünü inceleyerek; yeni il ve ilçe kurman›n maliyeti ile ayn› miktarda verimli bir yat›r›m›n o bölgeye gerçekle_tirilmesi alternatifinin, vatanda_lar›m›z›n ekonomik ve sosyal ya_ant›s›nda sa¤layabilece¤i fayday› mukayese ederek; il ve ilçe kurulmas›yla ilgili olarak daha objektif kriterlere ula_may› gerçekle_tirmek amac›yla Anayasan›n 98 inci ve ‹çtüzü¤ün 104 ve 105 inci maddeleri uyar›nca bir Meclis ara_t›rmas› aç›lmas›n› sayg›yla arz ederiz.

Mustafa ‹stemihan Talay (‹çel)

Ali Rahmi Beyreli (Bursa)

Yalç›n Gürtan (Samsun)

Ayhan Gürel (Samsun)

‹brahim Yavuz Bildik (Adana)

Mustafa Karsl›o¤lu (Bolu)

Osman K›l›ç (‹stanbul)

Þükrü Sina Gürel (‹zmir)

Halil Çal›k (Kocaeli)

Hayati Korkmaz (Bursa)

Yüksel Aksu (Bursa)

Tahsin Boray Bayc›k (Zonguldak)

Necati Albay (Eski_ehir)

Fevzi Aytekin (Tekirda¤)

Metin Þahin (Antalya)

Atilla Mutman (‹zmir)

Erdo¤an Toprak (‹stanbul)

Müjdat Koç (Ordu)

Mustafa Güven Karahan (Bal›kesir)

Hasan Gemici (Zonguldak)

Tuncay Karaytu¤ (Adana)

Arif Sezer (Adana)

BAÞKAN ñ Bilgilerinize sunulmu_tur.

Önerge, gündemde yerini alacak, Meclis ara_t›rmas› aç›l›p aç›lmamas› konusundaki öngörü_me, s›ras›nda yap›lacakt›r.

Þimdi okunacak önerge, Say›n Biltekin Özdemir ve arkada_lar›n›n önergesidir; ancak, 500 kelimeden fazla oldu¤u için ‹çtüzük gere¤i özetini okutuyorum:

3. ñ Samsun Milletvekili Biltekin Özdemir ve 41 arkada_›n›n, kamu personel rejiminin bütün boyutlar›yla incelenerek al›nmas› gereken tedbirlerin belirlenmesi amac›yla Meclis ara_t›rmas› aç›lmas›na ili_kin önergesi (10/149) (1)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Ba_kanl›¤›na

I. Kamu personel rejimimizin k›sa geçmi_i:

Ülkeyi yönetenlerin ve özellikle hükümetlerin ba_ar›s›nda çok özel bir önem ve etkinlik ta_›yan ve say›lar› 2 milyona yakla_m›_ bulunan memurlar ve di¤er kamu görevlilerimizin tabi oldu¤u personel rejiminde son y›llarda bozulma ve yozla_ma ortaya ç›kt›¤›n› görmekteyiz.

1984-1991 döneminde ç›kar›lan çok say›da kanun hükmünde kararnameyle yap›lan düzenlemelerle kamu personelinin çe_itli kesimleri aras›nda ba_ta ücretlerde olmak üzere özlük haklar› bak›m›ndan adalet ve hizmet gereklerine uygun dengelerin tesis edilmesi hedef al›nm›_t›r.

Bu düzenleme ve iyile_tirme yap›l›rken, kamu personelinin hem kendi s›n›f› içindeki hem de di¤er hizmet s›n›flar› aras›ndaki özlük haklar›na ili_kin dengeler sürekli olarak izlenmi_ ve gerekli düzenlemeler yap›lm›_t›r.

1992 sonras› dönemde ise, gerek partizan atamalarla bürokrasideki hizmet _evkinin k›r›lmas› gerekse uygulanan popülist politikalar›n memur ayl›klar›nda iyile_tirme yapmaya imkân verecek mali kaynaklar›n temin edilmesine f›rsat vermemesi nedeniyle, kamu personelinin ücret rejiminde büyük bir bozulma ve yozla_ma ba_lad›¤›n› görmekteyiz.

Personel rejiminin ciddî bir haz›rl›¤› gerektirdi¤i, çal›_anlarla emekliler, hizmet s›n›flar› ile hiyerar_ik kademeler, uzmanl›k isteyen kariyer memuriyetlerle di¤erleri aras›nda sa¤l›kl› ve duyarl› dengeler bulundu¤u dikkate al›nmam›_; konu, sadece, basit bir ayl›k art›_› olarak de¤erlendirilmi_tir.

Katsay›lar›n tutars›z ve yanl›_ tespiti suretiyle, kamunun özel uzmanl›k, liyakat ve sorumluluk isteyen görev yerlerinde bulunanlara, 1990 y›l›nda 418 say›l› Kanun Hükmünde Kararnameyle sa¤lanan özel iyile_tirme “ortalama ücret art›_›” ad› alt›nda yanl›_ bir yakla_›mla ve garip bir _ekilde t›rpanlanm›_, ücret yelpazesinin rasyonel hale getirilmesi engellenmi_, üstelik, çal›_anlarla emekliler aras›ndaki fark›n daha da aç›lmas›na neden olunmu_tur.

II - Maa_ art›_›ndaki “Adil Düzen” adaletsizli¤i

a) Bütçe görü_meleri :

Hükümet, 1997 y›l› bütçesinde, kamu personeli ve emeklilerin ayl›k ve ücretlerinde ortalama yüzde 52-53 art›_ sa¤layabilecek düzeyde 1,675 katrilyon lira tutar›nda ödenek öngörmü_tü. Katsay›larda yüzde 30 art›_ yap›lacak _ekilde teklif edilmi_; Anavatan Partisi olarak biz ise, gerek Plan ve Bütçe Komisyonunda gerekse Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda görü_lerimizi sunarken, art›_lar›n, seyreden yüzde 85-90 dolaylar›ndaki enflasyon kar_›s›nda son derece yetersiz oldu¤unu, hiç olmazsa birinci yar› için ayl›klar›n yüzde 50 kadar art›r›lmas›n›n uygun olaca¤›n› beyan etmi_, önergeler vermi_tik; ancak, önergelerimiz Hükümetin olumsuz görü_ü yüzünden reddedilmi_ti.

b) Yetki Kanunu uygulamas›:

O arada, Hükümet, daha önce veto edilmi_ olan Yetki Kanunu üzerinde ›srarl› olmu_; bilhassa yetki, sorumluluk, uzmanl›k ve hizmetin özellikleri gibi unsurlar› dikkate alarak, kamu personeline iyile_tirmeler getirece¤ini ileri sürmü_ ve Yetki Kanununun ç›kar›lmas›n› sa¤lam›_t›.

Hükümet, öneri ve uyar›lar›m›za ra¤men, Yetki Kanunu ile ilgili ilk düzenlemeyi, sadece Türk Silahl› Kuvvetleri personelini kapsayacak biçimde ele alm›_t›r.

‹kincisi, Türk Silahl› Kuvvetleri için yap›lan düzenleme kendi içinde de tutars›zd›r.

Di¤er taraftan, öteki hizmet s›n›flar›na hiç zam yap›lmam›_ olmas› da, bu hizmet s›n›flar›nda, görüldü¤ü üzere, infiale yol açm›_t›r.

Her bakan, kendi personelini kurtarmak üzere kendi personelinin Maliye Bakan› gibi hareket etmeye ba_lam›_; Ba_bakan Yard›mc›s›, Emniyet personelinin e¤itimi ile ilgili bir toplant›da Yetki Kanununu bir araç olarak kullanmaya kalk›_m›_ ve onlara zam yapaca¤›n› bir lütufmu_ gibi de¤erlendirme yolunu tutmu_tur.

Ayl›klara zam konusu üzerindeki kaos halen devam etmektedir.

Adil düzen denilen acaba bu mudur?

IV-Sonuç

Personel rejimi ve ona ba¤l› emeklilik rejimi ciddî bir i_tir, zor bir i_tir, uzmanl›k isteyen bir i_tir. Karma_›k ve hassas dengeler ve ba¤›nt›lar üzerine kurulmas› gereken sistemi alelacele düzenlemelerle kolayca bozmak, bugün yap›ld›¤› gibi, mümkündür; ama, düzeltmek gerçekten güçtür.

Þimdi, Hükümet üyelerinden baz›lar›, mart ya da nisan ay›nda ek bir zam yap›lacakm›_ gibi beyanlar vermekte ve i_i zamana yayarak, gündemi de¤i_tirmeye çal›_maktad›rlar.

Yukar›da aç›klanan durum dikkate al›narak, ülkemizde yürürlükte olan personel rejiminin bütün boyutlar› ile incelenmesi, yanl›_ ve eksikliklerinin giderilmesi, kadrolarla ili_kilerinin kurulmas› ve bilhassa Hükümetin konuya yakla_›m›n›n ve uygulama hatalar›n›n ortaya konularak gerekli önlemlerin al›nmas› ve gelecekteki personel politikalar›na sa¤l›kl› bir altyap› kazand›r›lmas› amac›yla, Anayasan›n 98 inci, Türkiye Büyük Millet Meclisi ‹çtüzü¤ünün 104 ve 105 inci maddeleri uyar›nca, Meclis ara_t›rmas› aç›lmas› için gere¤ini müsaadelerinize arz ve teklif ederiz.

Not: Daha ayr›nt›l› bir rapor ili_ikte ayr›ca sunulmu_tur.

Biltekin Özdemir (Samsun)

Y. Selahattin Beyribey (Kars)

Avni Akyol (Bolu)

Mustafa Bahri Kibar (Ordu)

Yusuf Ekinci (Burdur)

Mahmut Oltan Sungurlu (Gümü_hane)

H. ‹brahim Özsoy (Afyon)

Abbas ‹nceayan (Bolu)

Cemil Çiçek (Ankara)

Sadi Somuncuo¤lu (Aksaray)

Ali Co_kun (‹stanbul)

Eyüp A_›k (Trabzon)

Mustafa Cumhur Ersümer (Çanakkale)

Þükrü Yürür (Ordu)

Agâh Oktay Güner (Ankara)

Yusuf Pamuk (‹stanbul)

Emin Kul (‹stanbul)

Süleyman Çelebi (Mardin)

Muzaffer Arslan (Diyarbak›r)

Hüsnü Do¤an (‹stanbul)

Ahmet Alkan (Konya)

Mehmet Cavit Kavak (‹stanbul)

‹lker Tuncay (Ankara)

U¤ur Aksöz (Adana)

Lale Aytaman (Mu¤la)

Y›ld›r›m Aktürk (U_ak)

Ali Talip Özdemir (‹stanbul)

Metin Emiro¤lu (Malatya)

H. Avni Kabao¤lu (Rize)

Hüsnü S›val›o¤lu (Bal›kesir)

Mehmet Ali Bilici (Adana)

Nizamettin Sevgili (Siirt)

I_›n Çelebi (‹zmir)

Lutfullah Kayalar (Yozgat)

‹. Kaya Erdem (‹zmir)

Refik Aras (‹stanbul)

Mustafa Balc›lar (Eski_ehir)

Halit Dumankaya (‹stanbul)

Mete Bülgün (Çank›r›)

Korkut Özal (‹stanbul)

‹smail Safa Giray (Bal›kesir)

Kâmran ‹nan (Bitlis)

BAÞKAN ñ Bilgilerinize sunulmu_tur.

Önerge, gündemde yerini alacak; Meclis ara_t›rmas› aç›l›p aç›lmamas› konusundaki öngörü_me, s›ras›nda yap›lacakt›r.

Bir ba_ka önerge vard›r; okutuyorum:

4. ñ Zonguldak Milletvekili Tahsin Boray Bayc›k ve 22 arkada_›n›n, demir çelik üretimiyle ilgili sorunlar›n ve ERDEM‹Rídeki kamu hisselerinin blok sat›_› konusundaki iddialar›n ara_t›r›lmas› amac›yla Meclis ara_t›rmas› aç›lmas›na ili_kin önergesi (10/150)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Ba_kanl›¤›na

Demir çelik sektörü, sektör yaratan sektör oldu¤u için, kuruldu¤u günden bugüne ülke ekonomimize çok büyük yararlar sa¤lam›_t›r. Erdemir, bugünkü ko_ullarda, do¤rudan ya da dolayl› olarak, 6 milyon vatanda_›m›z› ilgilendirmekte ve etkilemektedir. Erdemir'in 100 trilyon TL'ye yakla_an 1996 y›l› bütçesi de bunun aç›k kan›t›d›r.

Erdemir'in sahip oldu¤u çok iyi yeti_mi_ insan kaynaklar› ile güçlü finans kaynaklar›n› kullan›p, sadece ‹stanbul Menkul K›ymetler Borsas›n›n lokomotifi de¤il, Türkiye'nin de lokomotifi olma imkân› vard›r. Dünyadaki benzer kurulu_lar›n›n dev uluslararas› kurumlara dönü_mesinin özünde, bünyelerinde bulunan finans, g›da, tekstil, makine/fabrika imalat›, enerji, montaj, maden arama/i_letme, mühendislik, petrol, orman ürünleri, genel makine, ta_›mac›l›k, elektronik, telekomünikasyon ve bu gibi alt kurulu_lar› yatmaktad›r. Erdemir'in bu gücü yaratma potansiyeli vard›r.

Erdemir'in üzerinde herhangi bir tasarrufta bulunmadan önce, mevcut durumun çok iyi bilinmesi, bu haliyle Türkiye ekonomisine etkileri, yak›n gelecekle ilgili projeksiyonlar› ve projeleri, gümrük birli¤iyle ba¤lant›s›, Avrupa Birli¤i ülkelerindeki benzer kurulu_lara uygun yeniden yap›land›r›lmas›, yukar›da belirtilen yan kurulu_lar› ile misyonuna uygun hale getirilmesi, en önemlisi, Kardemir ve bir ölçüde ‹sdemir'in durumuna dü_ürülmekten korunmas› ve bu potansiyel riskin -ki, giderek artmakta olan bu tehlikenin- ortadan kald›r›lmas› zorunlu ve çok acildir.

Yukar›da belirtilen hususlar detayl› olarak ara_t›r›lmadan, Erdemir kamu hisselerinin blok sat›_› ülkemizin zarar›nad›r. Ayr›ca, yöremizde yarataca¤› sonuçlar itibariyle konunun incelenmesi zorunludur.

Aç›klanan nedenlerle, Türkiye'de demir ve çelik üretimi yap›s›n›n (uzun/yass›) ve bu üretimin, cevherden demire (entegre tesis) hurdadan ve kamu kurulu_u-özel sektör da¤›l›m› dengeleri ile Türkiye'nin tek yass› mamül entegre üreticisi Erdemir'deki kamu hisselerinin blok sat›_›yla ilgili durumlar›n ara_t›r›lmas› amac›yla, Anayasan›n 98 inci ve ‹çtüzü¤ün 104 ve 105 inci maddeleri gere¤ince, bir Meclis ara_t›rmas› aç›lmas›n› sayg›lar›m›zla arz ederiz.

Tahsin Boray Bayc›k (Zonguldak)

Emin Karaa (Kütahya)

Fevzi Aytekin (Tekirda¤)

Bekir Yurdagül (Kocaeli)

A. Ziya Akta_ (‹stanbul)

M. Hadi Dilekçi (Kastamonu)

Halil Çal›k (Kocaeli)

Mehmet Tahir Köse (‹stanbul)

Hikmet Sami Türk (Trabzon)

Abdulbaki Gökçel (‹çel)

Müjdat Koç (Ordu)

Çetin Bilgir (Kars)

Hasan Gülay (Manisa)

Ayd›n Tümen (Ankara)

Yalç›n Gürtan (Samsun)

M. ‹stemihan Talay (‹çel)

Mustafa Y›lmaz (Gaziantep)

Zekeriya Temizel (‹stanbul)

Metin Þahin (Antalya)

Mehmet Cevdet Selvi (‹stanbul)

Ahmet Tan (‹stanbul)

Kâz›m Üstüner (Burdur)

Hikmet Ayd›n (Çanakkale)

BAÞKAN ñ Bilgilerinize sunulmu_tur.

Önerge, gündemde yerini alacak; Meclis ara_t›rmas› aç›l›p aç›lmamas› konusundaki öngörü_meler, s›ras›nda yap›lacakt›r.

Bir ba_ka önerge vard›r; okutuyorum:

5. ñ ‹stanbul Milletvekili Nami Ça¤an ve 20 arkada_›n›n, üniversitelerin sorunlar›n›n ara_t›r›larak yeni üniversite aç›lmas›yla ilgili daha objektif kriterlerin tespit edilmesi amac›yla Meclis ara_t›rmas› aç›lmas›na ili_kin önergesi (10/151)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Ba_kanl›¤›na

Anayasan›n 130 uncu maddesinin ilk üç f›kras›nda _u düzenlemelere yer verilmi_tir:

“Ça¤da_ e¤itim-ö¤retim esaslar›na dayanan bir düzen içinde milletin ve ülkenin ihtiyaçlar›na uygun i_gücü yeti_tirmek amac› ile ortaö¤retime dayal› çe_itli düzeylerde e¤itim-ö¤retim, bilimsel ara_t›rma, yay›n ve dan›_manl›k yapmak, ülkeye ve insanl›¤a hizmet etmek üzere çe_itli birimlerden olu_an kamu tüzelki_ili¤ine ve bilimsel özerkli¤e sahip üniversiteler, Devlet taraf›ndan, kanunla kurulur.

Kanunda gösterilen usul ve esaslara göre, kazanç amac›na yönelik olmamak _art› ile vak›flar taraf›ndan, Devletin gözetim ve denetimine tabi yüksekö¤retim kurumlar› kurulabilir.

Kanun, üniversitelerin ülke sath›na dengeli bir biçimde yay›lmas›n› gözetir.”

Türkiye'de, bilindi¤i gibi, en son il olan Osmaniye ile birlikte toplam 80 il bulunmaktad›r. Bu illerimize da¤›lm›_ halde toplam 50 devlet üniversitesi ile 9 vak›f üniversitesi ve 2 yüksek teknoloji enstitüsü aç›lm›_ ve i_ler halde bulunmaktad›r.

Üniversitelerimizin aç›l›_ y›llar›na bak›ld›¤›nda, kimi y›llarda say›ca bir y›¤›lma görülmektedir. Örne¤in; 1982 y›l›nda 8 devlet üniversitesi, 1992 y›l›nda ise, 1 tanesi vak›f üniversitesi, di¤erleri devlet üniversitesi olmak üzere toplam 24 üniversite e¤itime ba_lam›_t›r. 1996 y›l›nda ise, 5 üniversitede e¤itim ba_lam›_t›r. Halen, 6 vak›f üniversitesi açma teklifi YÖK'e ula_m›_t›r. Türkiye Büyük Millet Meclisi Millî E¤itim Komisyonunda ise, 42 devlet üniversitesinin aç›lmas› teklifi bulunmaktad›r.

Anayasada da öngörüldü¤ü gibi, temel ilke, yüksek e¤itimin bütün vatan sath›na yay›lmas› olmakla beraber, yeni üniversitelerin aç›lmas›nda kullan›labilir baz› ölçütler vard›r. Bunlar aras›nda, üniversite kurulmas› söz konusu olan il ve yak›n çevresinin nüfus büyüklü¤ü ve nüfus art›_ h›z›, üniversiteye giri_ ba_vurusu büyüklü¤ü, giri_ s›nav›n› kazananlar›n say›ca büyüklü¤ü, ortaö¤retim kurumlar›n›n kalite düzeyi ve kapasiteleri, ilin, gayri safî millî hâs›la bak›m›ndan durumu ve ildeki ekonomik faaliyetlerin sektörel da¤›l›m› say›labilir. Bunlar›n d›_›nda; ama, en önemli konular›n ba_›nda, ö¤retim üyesi temini konusu gelmektedir.

Bütçeden yüksekö¤retime ayr›lan kaynaklar›n s›n›rl› olmas›, yeni üniversitelerin kurulmas›nda bir darbo¤az olu_turmaktad›r; yerel katk›, bu nedenle önemlidir.

Yurtd›_›na okumaya giden çocuklar›m›z›n durumu da, yine, göz önünde tutulmas› gereken bir ba_ka önemli konudur.

Bütün bunlara ra¤men, hem kamuoyunda hem de üniversite açt›rmak için çaba gösteren illerin de¤erlendirmelerinde ve kimi partilerin söylemlerinde, yeni üniversitelerin aç›lmas› kararlar›n›n politik gerekçelere dayand›¤› konusunda yo¤un tart›_ma ve ele_tiriler gündeme gelmi_tir.

Di¤er taraftan, k›sa zamanda çok say›da üniversitelerin aç›lmas› ve seçim dönemlerinde yeni sözlerin verilmeye devam etmesi ve bu durumun partiler aras›nda bir yar›_a dönü_mesi, çok say›da ilin, üniversite aç›lmas› için Türkiye Büyük Millet Meclisinde s›raya girmesine neden olmu_tur. Milletvekilleri ve bakanlar, bu talepler kar_›s›nda, gerçekten bunalm›_ durumdad›rlar; çünkü, objektif baz› kriterlerin saptanmam›_ olmas› nedeniyle, hak etsin veya etmesin, bütün talepler, bir 盤 gibi büyümektedir.

Yukar›da da de¤inildi¤i gibi, _u anda Millî E¤itim Komisyonunda yeni üniversitelerin aç›lmas›na ili_kin 42 teklif gündemde beklemektedir. Bu say›n›n daha da artmas› beklenmektedir. Bunun ekonomik külfetini, hiçbir hükümetin kar_›lamas› mümkün olmad›¤› gibi, acele bir yakla_›mla, yeni aç›lan üniversitelerde okuyan ö¤rencilerin ve ders veren ö¤retim üyelerimizin, hizmetlerin yetersizli¤i nedeniyle büyük hayal k›r›kl›klar›na u¤rad›klar› da bilinmektedir. Bu üniversitelerimizin durumu, vatanda_lar›m›zda büyük tepkilerin do¤mas›na yol açmaktad›r.

Yukar›da verilen bilgilerin ›_›¤›nda, bugüne kadar aç›lan üniversitelerimizde ya_anan s›k›nt›lar› de¤erlendirerek, beklentilere ne ölçüde cevap verilmi_ oldu¤unu ve sorunlar›n ne oranda çözüldü¤ünü inceleyerek, yeni üniversite aç›lmas›n›n maliyeti ile ayn› miktardaki verimli bir yat›r›m›n o bölgede gerçekle_tirilmesi durumunda, o ildeki vatanda_lar›m›z›n ekonomik ve sosyal ya_ant›s›nda sa¤layabilece¤i fayday› mukayese ederek, yeni üniversite aç›lmas›yla ilgili olarak daha objektif kriterlere ula_may› gerçekle_tirmek amac›yla, Anayas›n›n 98 inci ve ‹çtüzü¤ün 104 ve 105 inci maddeleri uyar›nca, bir Meclis ara_t›rmas› aç›lmas›n› sayg›lar›m›zla arz ederiz.

Nami Ça¤an (‹stanbul)

A. Ziya Akta_ (‹stanbul)

Zekeriya Temizel (‹stanbul)

Hikmet Ayd›n (Çanakkale)

Mustafa ‹limen (Edirne)

Metin Þahin (Antalya)

Halil Çal›k (Kocaeli)

Fikret Uzunhasan (Mu¤la)

Bekir Yurdagül (Kocaeli)

Yüksel Aksu (Bursa)

Mehmet Tahir Köse (‹stanbul)

‹hsan Çabuk (Ordu)

Hayati Korkmaz (Bursa)

Abdulbaki Gökçel (‹çel)

Müjdat Koç (Ordu)

Ayd›n Tümen (Ankara)

Yalç›n Gürtan (Samsun)

Çetin Bilgir (Kars)

M. ‹stemihan Talay (‹çel)

Fevzi Aytekin (Tekirda¤)

Tahsin Boray Bayc›k (Zonguldak)

BAÞKAN ñ Bilgilerinize sunulmu_tur.

Önerge, gündemde yerini alacak, Meclis ara_t›rmas› aç›l›p aç›lmamas› konusundaki öngörü_meler, s›ras›nda yap›lacakt›r.

Say›n milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi Ba_kanl›¤›n›n tezkereleri vard›r; okutuyorum:

B) TEZKERELER VE ÖNERGELER (Devam)

2. ñ Hindistan Meclis Ba_kan›n›n, iki bayan milletvekilini davetine icabet edilmesine ili_kin Ba_kanl›k tezkeresi (3/661)

28 Ocak 1997

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kuruluna

D›_i_leri Bakanl›¤›n›n 2 Ocak 1997 tarih ve BMGY-III-05-3 say›l› yaz›s›nda, Hindistan Meclis Ba_kan›n›n, Yeni Delhi'de, Parlamentolararas› Birlik Toplant›s› çerçevesinde yap›lacak olan “Siyasette Kad›n ve Erkek ‹_birli¤ine Do¤ru” temal› konferansa, Türkiye Büyük Millet Meclisinden iki bayan milletvekilini davet etti¤i bildirilmektedir.

Söz konusu davete icabet edilmesi hususu, Türkiye Büyük Millet Meclisinin D›_ ‹li_kilerinin Düzenlenmesi Hakk›ndaki 3620 Say›l› Kanunun 6 nc› maddesi uyar›nca Genel Kurulun tasviplerine sunulur.

Doç. Dr. Mustafa Kalemli

Türkiye Büyük Millet Meclisi Ba_kan›

BAÞKAN ñ Tezkereyi oylar›n›za sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmi_tir.

Bir ba_ka tezkere vard›r; okutuyorum:

3. ñ Türk Cumhuriyetleri aras›nda bir parlamentolararas› birlik ile Türkiye Büyük Millet Meclisinde Latin Amerika Parlamentosu Türk Grubu kurulmas›na ili_kin Ba_kanl›k tezkeresi (3/662)

28 Ocak 1997

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kuruluna

Türkiye Büyük Millet Meclisi Ba_kanl›k Divan›n›n 25 Aral›k 1996 tarih ve 33 say›l› karar› ile Türkiye Büyük Millet Meclisinin D›_ ‹li_kilerinin Düzenlenmesi Hakk›ndaki Kanunun 1/c maddesine göre, Türk Cumhuriyetleri aras›nda bir parlamentolararas› birlik kurulmas›na ve bu konuda resmî giri_imlere ba_lanmas›na; ayr›ca, Türkiye Büyük Millet Meclisinin, Latin Amerika Parlamentosu (PARLAT‹NO) ile gözlemci statüsü çerçevesinde ili_ki tesis etmesine ve bu kurulu_ nezdinde akredite edilmek üzere, tüm siyasî parti gruplar›m›z›n temsil edilece¤i 6 milletvekilinden olu_an bir “Latin Amerika Parlamentosu Türk Grubu”nun kurulmas› kararla_t›r›lm›_t›r.

Türkiye Büyük Millet Meclisinin D›_ ‹li_kilerinin Düzenlenmesi Hakk›ndaki Kanun gere¤ince Genel Kurulun onay›na sunulur.

Doç. Dr. Mustafa Kalemli

Türkiye Büyük Millet Meclisi Ba_kan›

BAÞKAN ñ Tezkereyi oylar›n›za sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmi_tir.

Say›n milletvekilleri, gündemin “Seçimler” k›sm›na geçiyoruz.

V. ñ SEÇ‹MLER

A) KOM‹SYONLARDA AÇIK BULUNAN ÜYEL‹KLERE SEÇ‹M

1. ñ (10/90) esas numaral› Meclis Ara_t›rmas› Komisyonunda aç›k bulunan üyeli¤e seçim

BAÞKAN ñ Yurt d›_›nda aç›lan temsilcilikler ve buralarda görevlendirilen personel ile çe_itli nedenlerle yurtd›_›na gönderilen kamu görevlilerinin nicelik, nitelik ve malî yükleri konusundaki (10/90) Esas Numaral› Meclis Ara_t›rmas› Komisyonunda bo_ bulunan ve Refah Partisi Grubuna dü_en 1 üyelik için Tokat Milletvekili Say›n Bekir Sobac› aday gösterilmi_tir.

Oylar›n›za sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmi_tir.

Say›n milletvekilleri, gündemin “Sözlü Sorular” k›sm›na geçiyoruz.

Sözlü sorular› görü_me süremiz, bugün, her ne kadar 1 saat ise de, çal›_ma süremiz o kadar de¤il; çal›_ma süremizin bitimine kadar, ben, _imdi, sözlü sorular› görü_meye ba_l›yoruz.

VI. ñ SORULAR VE CEVAPLAR

A) SÖZLÜ SORULAR VE CEVAPLARI

1. ñ Manisa Milletvekili Tevfik Dikeríin, Yeni Demokrasi Partisi eski Genel Ba_kan› Cem Boyneríin günlük bir gazetede yay›mlanan konu_mas›na ili_kin ‹çi_leri Bakan›ndan sözlü soru önergesi (6/190)

BAÞKAN ñ 1 inci s›rada bulunan, Manisa Milletvekili Say›n Diker'in, Yeni Demokrasi Partisi eski Genel Ba_kan› Cem Boyner'in günlük bir gazetede yay›mlanan konu_mas›na ili_kin ‹çi_leri Bakan›ndan sorusu vard›r.

Say›n Bakan?.. Bakan haz›r de¤il.

Bu soru, üç birle_im içerisinde cevapland›r›lmad›¤›ndan, ‹çtüzü¤ümüzün 98 inci maddesine göre yaz›l› soruya dönü_mü_ ve gündemin “Sözlü Sorular” bölümünden ç›kar›lm›_t›r.

2. ñ Ordu Milletvekili Hüseyin Olgun Ak›ní›n, Ordu-Kurulkaya ve Çamba_› barajlar›na ili_kin Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakan›ndan sözlü soru önergesi (6/192)

BAÞKAN ñ 2 nci s›rada bulunan, Ordu Milletvekili Say›n Hüseyin Olgun Ak›n'›n, Ordu-Kurulkaya ve Çamba_› barajlar›na ili_kin Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakan›ndan sorusu vard›r.

Cevaplayacak Say›n Bakan?.. Yok.

Bu soru da üçüncü kez cevaplanmam›_ olan sorulardand›r; sözlü soru halinden ç›k›p, yaz›l› soru haline dönü_türülmü_ ve gündemden ç›kar›lm›_t›r.

3. ñ Ordu Milletvekili Hüseyin Olgun Ak›ní›n, Ordu-Mesudiye-Topçam Baraj›na ili_kin Enerji ve Tabiî KaynaklarBakan›ndan sözlü soru önergesi (6/193)

BAÞKAN ñ 3 üncü s›rada, Ordu Milletvekili Say›n Hüseyin Olgun Ak›n'›n, Say›n Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakan›ndan sorusu vard›r.

Cevaplayacak Say›n Bakan?.. Yok.

Bu soru dahi üçüncü kez cevaplanamad›¤›ndan, sözlü soru olmaktan ç›km›_, yaz›l› soru haline dönü_türülmü_ ve gündemden ç›kar›lm›_t›r.

4. ñ Ordu Milletvekili Hüseyin Olgun Ak›ní›n, Halk Bankas› Genel Müdürlü¤ü taraf›ndan verilen kredilere ili_kin Devlet Bakan›ndan sözlü soru önergesi (6/195)

BAÞKAN ñ 4 üncü s›rada, Ordu Milletvekili Say›n Olgun Ak›n'›n, Devlet Bakan›ndan sorusu vard›r.

Cevaplayacak Say›n Bakan?.. Haz›r de¤il.

Bu soru dahi üçüncü kezdir cevaplanamam›_, bundan dolay› sözlü soru olmaktan ç›kar›l›p, yaz›l› soru haline dönü_türülmü_ ve gündemden ç›kar›lm›_t›r.

5. ñ Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbayí›n, günlük bir gazetede yay›mlanan ìAtatürk Havaliman›nda Filistinli Operasyonuî ba_l›kl› haberde yer alan iddialara ili_kin ‹çi_leri Bakan›ndan sözlü soru önergesi (6/199)

BAÞKAN ñ 5 inci s›rada, Ankara Milletvekili Say›n Ersönmez Yarbay'›n, Say›n ‹çi_leri Bakan›ndan sorusu vard›r.

Cevaplayacak Say›n Bakan?.. Yok.

Bu soru da üçüncü kez cevaplanamam›_; bundan dolay› sözlü soru olmaktan ç›kar›lm›_, yaz›l› soru haline dönü_türülmü_ ve gündemden ç›kar›lm›_t›r.

6. ñ A¤r› Milletvekili M. S›dd›k Altayí›n, A¤r›ín›n Hamur ‹lçesinin spor kompleksi ve kapal› spor salonu ihtiyac›na ili_kin Devlet Bakan›ndan sözlü soru önergesi (6/202)

BAÞKAN ñ 6 nc› s›rada, A¤r› Milletvekili Say›n S›dd›k Altay'›n, Say›n Devlet Bakan›ndan sorusu vard›r.

Soruyu cevaplayacak Say›n Devlet Bakan›?.. Haz›r de¤il.

Bu soru dahi üçüncü defad›r cevaplanmam›_, yaz›l› soru haline dönü_türülmü_ ve gündemden ç›kar›lm›_t›r.

7. ñ A¤r› Milletvekili M. S›dd›k Altayí›n, A¤r›íya bir atletizm pisti yap›lmas›na ili_kin Devlet Bakan›ndan sözlü soru önergesi (6/203)

BAÞKAN ñ 7 nci s›rada, A¤r› Milletvekili Say›n S›dd›k Altay'›n, Say›n Devlet Bakan›ndan sorusu vard›r.

Soruyu cevaplayacak Say›n Bakan?.. Haz›r de¤il.

Bu soru dahi üçüncü kerredir cevaplanmam›_; bu suretle, sözlü soru, yaz›l› soru haline dönü_türülmü_ ve gündemden ç›kar›lm›_t›r.

8. ñ A¤r› Milletvekili M. S›dd›k Altayí›n, A¤r›ín›n Hamur ‹lçesine ba¤l› baz› köy ve mezralarda kapal› bulunan okullara ili_kin Millî E¤itimBakan›ndan sözlü soru önergesi (6/205)

BAÞKAN ñ 8 inci s›rada, A¤r› Milletvekili Say›n S›dd›k Altay'›n, Say›n Millî E¤itim Bakan›ndan sorusu vard›r.

Cevaplayacak Say›n Bakan?.. Haz›r de¤il.

Ertelenmi_tir.

9. ñ A¤r› Milletvekili M. S›dd›k Altayí›n, Do¤u ve Güneydo¤u Anadolu Bölgesinde bran_ ö¤retmeni ihtiyac›na ili_in Millî E¤itimBakan›ndan sözlü soru önergesi (6/206)

BAÞKAN ñ 9 uncu s›rada, A¤r› Milletvekili Say›n S›dd›k Altay'›n, Say›n Millî E¤itim Bakan›ndan sorusu vard›r.

Cevaplayacak Say›n Bakan?..Haz›r de¤il.

Soru ertelenmi_tir.

10. ñ A¤r› Milletvekili M. S›dd›k Altayí›n, A¤r›ín›n Hamur‹lçesinde yap›m› devam eden lojmanlara ili_kin Millî E¤itim Bakan›ndan sözlü soru önergesi (6/207)

BAÞKAN ñ 10 uncu s›rada, A¤r› Milletvekili Say›n S›dd›k Altay'›n Say›n Millî E¤itim Bakan›ndan sorusu vard›r.

Cevaplayacak Say›n Bakan?..Haz›r de¤il.

Soru ertelenmi_tir.

11. ñ A¤r› Milletvekili M. S›dd›k Altayí›n, A¤r›-Hamur-Kö_k ve Tükenmez köyleri aras›ndaki yola köprü yap›lmas›na ili_kin Devlet Bakan›ndan sözlü soru önergesi (6/208)

BAÞKAN ñ 11 inci s›rada, A¤r› Milletvekili Say›n S›dd›k Altay'›n Say›n Devlet Bakan›ndan sorusu vard›r.

Cevaplayacak Say›n Bakan?..Haz›r de¤il.

Soru ertelenmi_tir.

12. ñ A¤r› Milletvekili M. S›dd›k Altayí›n, A¤r›ín›n Hamur ‹lçesindeki Sa¤l›k Merkezine ili_kin Sa¤l›k Bakan›ndan sözlü soru önergesi (6/209)

BAÞKAN ñ 12 nci s›rada, A¤r› Milletvekili Say›n S›dd›k Altay'›n Say›n Sa¤l›k Bakan›ndan sorusu vard›r.

Soruyu cevaplayacak Say›n Sa¤l›k Bakan›?.. Haz›r de¤il.

Soru ertelenmi_tir.

13. ñ A¤r› Milletvekili M. S›dd›k Altayí›n, A¤r›ín›n Hamur‹lçesindeki MerkezSa¤l›k Oca¤›n›n onar›m ve kalorifer tesisat› ihtiyac›na ili_kin Sa¤l›kBakan›ndan sözlü soru önergesi (6/210)

BAÞKAN ñ 13 üncü s›rada, A¤r› Milletvekili Say›n S›dd›k Altay'›n Say›n Sa¤l›k Bakan›ndan sorusu vard›r.

Soruyu cevaplayacak Say›n Bakan?..Haz›r de¤il.

Soru ertelenmi_tir.

14. ñ A¤r› Milletvekili M. S›dd›k Altayí›n, Sa¤l›k kurulu_lar›nda, Sa¤l›k Meslek Liselerinden mezun olanlar›n görevlendirilmemelerine ili_kin Sa¤l›k Bakan›ndan sözlü soru önergesi (6/211)

BAÞKAN ñ 14 üncü s›rada, A¤r› Milletvekili Say›n S›dd›k Altay'›n, Say›n Sa¤l›k Bakan›ndan sorusu vard›r.

Cevaplayacak Say›n Bakan?..Haz›r de¤il.

Soru ertelenmi_tir.

15. ñ A¤r› Milletvekili M. S›dd›k Altayí›n, A¤r›ín›n, Ta_l›çay ‹lçesindeki hastane ve lojman in_aat›na ili_kin Sa¤l›k Bakan›ndan sözlü soru önergesi (6/212)

BAÞKAN ñ 15 inci s›rada, A¤r› Milletvekili Say›n S›dd›k Altay'›n Say›n Sa¤l›k Bakan›ndan sorusu vard›r.

Cevaplayacak Say›n Bakan?.. Haz›r de¤il.

Soru ertelenmi_tir.

16. ñ A¤r› Milletvekili M. S›dd›k Altayí›n, A¤r› ve ilçelerinin kütüphane ihtiyac›na ili_kin Kültür Bakan›ndan sözlü soru önergesi (6/214)

BAÞKAN ñ 16 nc› s›rada, A¤r› Milletvekili Say›n S›dd›k Altay'›n, Say›n Kültür Bakan›ndan sorusu vard›r.

Soruyu cevaplayacak Say›n Bakan?.. Haz›r de¤il.

Soru ertelenmi_tir.

17. ñ A¤r› Milletvekili M. S›dd›k Altayí›n, Do¤u Anadolu Bölgesinde turizmi geli_tirmeye yönelik program ve projelere ili_in sorusu ve Turizm Bakan› M. Bahattin Yücelíin cevab› (6/215)

BAÞKAN ñ 17 nci s›rada, A¤r› Milletvekili Say›n S›dd›k Altay'›n Say›n Turizm Bakan›ndan sorusu vard›r.

Cevaplayacak Say›n Bakan?.. Burada.

Soruyu okutuyorum:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Ba_kanl›¤›na

A_a¤›daki sorumun Turizm Bakan› taraf›ndan sözlü olarak cevapland›r›lmas›n› arz ederim.

Sayg›lar›mla.

Mehmet S›dd›k Altay

A¤r›

Soru 1- Do¤u Anadolu Bölgesi ve A¤r›'da kayak turizmi ve kültürel turizm için yeterli kayak yap›labilecek yerler ve tarihî eserler vard›r. Bu imkânlar› de¤erlendirerek, turizmi geli_tirecek program ve projeleriniz var m›?

BAÞKAN ñ Say›n Bakan, buyurun efendim.

Say›n milletvekilleri, bir hususu rica ediyorum; Say›n Bakan, bir sözlü soruyu cevaplayacak; muhtemeldir ki, soru sahibi yerinden k›sa bir aç›klama yapma ihtiyac›n› duyabilir.

Say›n üyenin, yerinden aç›klama hakk›n› kullanabilece¤i süreyi Genel Kuruldan rica ediyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmi_tir.

H‹KMET ULU/BAY (Ankara) ñ Mümkün de¤il efendim!..

BAÞKAN ñ Ba_lam›_... Say›n Bakan› kürsüye ça¤›rd›m efendim; nas›l mümkün de¤il?!

H‹KMET ULU/BAY (Ankara) ñ Say›n Ba_kan, süreyi, Say›n Bakan›n konu_mas› bitene de¤in uzatabilirsiniz; ondan sonra bir sözcüye hak tan›yamazs›n›z.

BAÞKAN ñ Efendim, istirham ederim... Ayn› sorunun devam›, bütünü bu; ba_ka sözcü de¤il efendim... Say›n Ulu¤bay, arkada_›m›z yerinden aç›klama yapacak; aman efendim, yapmay›n!.. Ben, Genel Kuruldan, gerek kavlen gerekse z›mnen o müsaadeyi ald›m.

Say›n Bakan, buyurun efendim.

TUR‹ZM BAKANI M. BAHATT‹N YÜCEL (‹stanbul) ñ Say›n Ba_kan, say›n milletvekilleri; A¤r› Milletvekili Say›n S›dd›k Altay'›n, Do¤u Anadolu'daki kültürel kaynaklar›m›z ile kayak ve k›_ turizmine ili_kin, Turizm Bakanl›¤›na yöneltmi_ oldu¤u soru önergesine cevab›m›z:

1996 y›l›nda, A¤r› ‹line, Turizm Bakanl›¤› taraf›ndan ayr›lan 10 milyar liral›k kayna¤›n 1996 y›l›n›n son günlerinde aktar›lmas› sonucu, bu bölgede bulunan termal turizm merkezlerinin planlamas› ve geli_tirilmesine yönelik projelere katk› olarak kullan›lm›_t›r. 1997 y›l› ba_lar›nda da, bütçenin ödenekleri serbest b›rakmas› ölçüsünde, o bölgedeki çal›_malar›m›z sürdürülecektir.

Do¤u Anadolu Bölgesinin bütününde, özellikle tarihsel ve kültürel zenginliklerimizin uluslararas› pazara ç›kar›labilmesi ve pazarlanabilmesi amac›yla, 1997 y›l› içerisinde özel bir proje uygulanmaktad›r. Bu kapsamda, Palandöken'den Sar›kam›_'a, Sar›kam›_'tan da Kars ‹li s›n›rlar›na kadar ve onun güneyinde A¤r› ‹li s›n›rlar›n› kapsayacak biçimde, hem fiziksel planlama hem de arazi tahsis çal›_malar›m›z sürmektedir.

Bu kapsamda, an›lan bölgede tahsise ç›kar›lan arazilerimizin çok k›sa süre içerisinde giri_imcilere tahsisi ve ard›ndan da burada kayak merkezlerinin olu_aca¤›n› aç›klamak istiyorum.

Sayg›lar›mla. (RP s›ralar›ndan alk›_lar)

BAÞKAN ñ Te_ekkür ediyorum Say›n Bakan.

Evet Say›n Ulu¤bay; daha 2 dakikam›z var!..

H‹KMET ULU/BAY (Ankara) ñ O süreyi kullanabilirsiniz efendim.

BAÞKAN ñ Soru sahibi, tatmin oldunuz mu efendim?..

MEHMET SIDDIK ALTAY (A¤r›) ñ Te_ekkür ediyorum, sa¤ olsunlar.

BAÞKAN ñ Ben te_ekkür ediyorum.

18. ñ A¤r› Milletvekili M. S›dd›k Altayí›n, A¤r› Yat›l› Bölge Kurían Kursunun müdür ve ö¤retmen ihtiyac›na ili_kin sorusu ve Devlet Bakan› Nevzat Ercaní›n cevab› (6/216)

BAÞKAN ñ Say›n milletvekilleri, 18 inci s›rada, A¤r› Milletvekili Say›n S›dd›k Altay'›n Say›n Devlet Bakan›ndan sorusu vard›r.

Cevaplayacak Say›n Bakan?..

DEVLET BAKANI NEVZAT ERCAN (Sakarya) ñ Ben cevaplamak istiyorum Say›n Ba_kan.

BAÞKAN ñ Peki efendim.

Efendim, çal›_ma süremizin dolmas›na 2 dakika var; Say›n Bakan›n konu_mas›n›n sonuna kadar süre uzat›m›n› teklif ediyorum: Kabul edenler... Etmeyenler... Kabul edilmi_tir.

Sözlü soru önergesini okutuyorum:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Ba_kanl›¤›na

A_a¤›daki sorumun Diyanet ‹_lerinden Sorumlu Devlet Bakan› taraf›ndan sözlü olarak cevapland›r›lmas›n› arz ederim.

Sayg›lar›mla.

M. S›dd›k Altay

A¤r›

Soru:

A¤r›'da 100 ki_ilik yat›l› bölge Kur'an kursu var; ama, kursun müdürü ve ö¤retmeni yok. Kursa ne zaman müdür ve ö¤retmen atamay› planl›yorsunuz?

BAÞKAN ñ Buyurun Say›n Bakan.

DEVLET BAKANI NEVZAT ERCAN (Sakarya) ñ Say›n Ba_kan, muhterem milletvekilleri; A¤r› Milletvekilimiz Say›n S›dd›k Altay'›n sözlü sorusuna cevap vermek üzere huzurunuzday›m.

Müftülü¤ün görev alan› içindeki Kur'an kurslar›yla ilgili hizmetleri yürütmek için, ilin, yani A¤r› ‹limizin istek ve ihtiyac›na göre, en az bir Kur'an kursu müdürü kadrosu tahsis edilmekte ve personel atamas› cihetine gidilmektedir. A¤r› ‹linden talep geldi¤inde, Kur'an kursu müdürlü¤üne atama taraf›m›zdan yap›lacakt›r.

Öte yandan, Kur'an kursu ö¤reticilerinin istek üzerine tayinleri haziran-eylül döneminde yap›lmaktad›r; ancak, bugüne kadar, A¤r› ‹line nakil talebinde bulunan personel olmam›_t›r.

Söz konusu kursta ö¤retim, mahallince görevlendirilen 5 fahri ö¤retici taraf›ndan yürütülmekte olup, istekli eleman olmas› halinde, ad› geçen kursa ö¤retici atamas› taraf›m›zdan yap›lacakt›r.

Sayg›lar›mla. (DYP ve RP s›ralar›ndan alk›_lar)

BAÞKAN ñ Te_ekkür ediyorum Say›n Bakan.

Say›n Altay?..

MEHMET SIDDIK ALTAY (A¤r›) ñ Say›n Bakana te_ekkür ediyorum.

BAÞKAN ñ Ben de te_ekkür ediyorum.

Say›n milletvekilleri, çal›_ma süremiz dolmu_tur.

Kanun tasar› ve tekliflerini görü_mek için, 30 Ocak 1997 Per_embe günü saat 13.30'da toplanmak üzere, birle_imi kapat›yorum.

Kapanma Saati: 21.03




TUTANA/IN SONU

Türkiye Büyük Millet Meclisi Resmi internet Sitesi
© 2009 T.B.M.M.