Yazılı ve Sözlü Sorular Araştırma Komisyonları Soruşturma Komisyonları
                                                                      Son Tutanak Tutanak Sorgu Tutanak Metinleri Gizli Oturum Tutanakları
                                                                                                                                            Uluslararası Komisyonlar Dostluk Grupları
                                                                                      Genel Sekreterlik Mevzuat Telefon Rehberi Etik Komisyon Duyurular

DÖNEM : 20 CİLT : 11 YASAMA YILI : 2

T. B. M. M.

TUTANAK DERGİSİ

3 üncü Birleşim

3 . 10 . 1996 Perşembe

İ Ç İ N D E K İ L E R

I. - GEÇEN TUTANAK ÖZETİ

II. - GELEN KÂĞITLAR

III. - BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI

A) GÜNDEMDIŞI KONUŞMALAR

1. - Tekirdağ Milletvekili Bayram Fırat Dayanıklı'nın, Trakya yöresinde ve Tekirdağ'da ayçiçeği üreticilerinin ekonomik güçlüklerine ilişkin gündemdışı konuşması ve Sanayi ve Ticaret Bakanı E. Yalım Erez'in cevabı

2. - İstanbul Milletvekili A. Ziya Aktaş'ın, açıköğretimde yapılmakta olan yeni bir haksızlığa ilişkin gündemdışı konuşması

3. - Ankara Milletvekili Cemil Çiçek'in, Türk dili ve kültürüne ilişkin gündemdışı konuşması

B) TEZKERELER VE ÖNERGELER

1. - İsviçre'ye gidecek olan Millî Eğitim Bakanı Mehmet Sağlam'a, dönüşüne kadar, Devlet Bakanı Işılay Saygın'ın vekâlet etmesinin uygun görüldüğüne ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi (3/485)

2. - Mısır, Libya ve Nijerya'ya gidecek olan Başbakan Necmettin Erbakan'a, dönüşüne kadar, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller'in vekâlet etmesinin uygun görüldüğüne ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi (3/486)

3. - Mısır, Libya ve Nijerya'ya gidecek olan Devlet Bakanı Abdullah Gül'e, dönüşüne kadar, Devlet Bakanı Lütfü Esengün'ün vekâlet etmesinin uygun görüldüğüne ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi (3/487)

4. - Mısır, Libya ve Nijerya'ya gidecek olan Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Mehmet Recaî Kutan'a, dönüşüne kadar, Bayındırlık ve İskân Bakanı Cevat Ayhan'ın vekâlet etmesinin uygun görüldüğüne ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi (3/488)

5. - Almanya'ya gidecek olan Kültür Bakanı ismail Kahraman'a, dönüşüne kadar, Devlet Bakanı Sabri Tekir'in vekâlet etmesinin uygun görüldüğüne ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi (3/489)

6. - Türkiye Büyük Millet Meclisini temsilen, Bosna-Hersek Temsilciler Meclisi ve Parlamenter Meclisinin açılış törenine icabet edilmesine ilişkin Başkanlık tezkeresi (3/490)

7. - (10/67) esas numaralı Meclis Araştırma Komisyonu Başkanlığının, Komisyonun görev süresinin uzatılmasına ilişkin tezkeresi (3/491)

C) GENSORU, GENEL GÖRÜŞME, MECLİS SORUŞTURMASI VE MECLİS ARAŞTIRMASI ÖNERGELERİ

1. - İstanbul Milletvekili M. Cevdet Selvi ve 21 arkadaşının, yasa dışı suç örgütleri ile bunların devletle olan bağlantıları konusunda genel görüşme açılmasına ilişkin önergesi (8/5)

IV. - KANUN TASARI VE TEKLİFLERİYLE KOMİSYONLARDAN GELEN DİĞER İŞLER

1. - 926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa Bir Geçici Madde Eklenmesine İlişkin 488 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve Millî Savunma Komisyonu Raporu (1/215) (S. Sayısı : 23)

2. - Ankara Milletvekili Yücel Seçkiner'in, 4.7.1934 Tarih ve 2559 Sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine Dair Kanun Teklifi ve İçişleri Komisyonu Raporu (2/64) (S. Sayısı : 15)

3. - Tokat Milletvekili Ahmet Feyzi İnceöz ve 22 Arkadaşının, Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun Teklifi ile Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair 9.1.1991 Tarih ve 3694 Sayılı Kanun ve Anayasanın 89 uncu Maddesi Gereğince Cumhurbaşkanınca Bir Daha Görüşülmek Üzere Geri Gönderme Tezkeresi ve Adalet Komisyonu Raporu (2/70, 1/5) (S. Sayısı : 17)

4. - Yabancıların Türkiye'de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanunun İki Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve İçişleri Komisyonu Raporu (1/385) (S. Sayısı : 30)

5. - Türk Ceza Kanununun ve Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun Birer Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun Bir Maddesinin Değiştirilmesine Dair Kanun Tasarıları ve Adalet ve İçişleri komisyonları raporları (1/439, 1/428, 1/430) (S. Sayısı : 34)

6. - Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun Birer Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarıları ve Millî Savunma Komisyonu Raporu (1/386, 1/401) (S. Sayısı : 35)

7. - Askerî Yasak bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanununun Bir Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun Tasarısı ve İçişleri ve Millî Savunma komisyonları raporları (1/410) (S. Sayısı : 36)

8. - Türk Silahlı Kuvvetleri Özel Beslenme Kanununa Bir Madde Eklenmesi Hakkında Kanun Tasarısı ve Millî Savunma Komisyonu Raporu (1/404) (S. Sayısı : 37)

9. - Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Hakkında 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanunun Bir Maddesinin Yürürlükten Kaldırılmasına İlişkin Kanun Tasarısı ve Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Raporu (1/412) (S. Sayısı : 38)

10. - Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve Millî Savunma Komisyonu Raporu (1/424) (S. Sayısı : 39)

I. - GEÇEN TUTANAK ÖZETİ

TBMM Genel Kurulu saat 15.00'te açıldı.

TBMMBaşkanvekili Hasan korkmazcan, yeni yasama yılındaki ilk yönetim görevine başlaması münasebetiyle bir konuşma yaptı.

Sakarya Milletvekili Ersin Taranoğlu, Adapazı Belediyesinde uygulanan personel çalışmalarına,

İzmir Milletvekili Hakan Tartan, cezaevlerindeki son olaylara,

Siirt Milletvekili Nizamettin Sevgili de, Muş'un Varto İlçesindeki olaylara,

İlişkin gündem dışı birer konuşma yaptılar.

28.8.1996 tarih ve 4164 sayılı, Çalışanlardan Yapılmakta Olan Tasarruf Kesintilerine Son Verilmesi Hakkında Kanunun, Anayasanın 89 uncu maddesi uyarınca, bir defa daha görüşülmek üzere geri gönderildiğine,

Ürdün'e gidecek olan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller'e, dönüşüne kadar, Millî Eğitim Bakanı Mehmet Sağlam'ın,

Fransa'ya gidecek olan :

Devlet Bakanı Gürcan Dağdaş'a, dönüşüne kadar, Devlet Bakanı Sabri Tekir'in,

Devlet Bakanı Nafiz Kurt'a Dönüşüne kadar Devlet Bakanı Bahattin Şeker'in

Libya'ya gidecek olan :

Devlet Bakanı Abdullah Gül'e, dönüşüne kadar, Devlet Bakanı Lütfü Esengün'ün,

Devlet Bakanı Namık Kemal Zeybek'e, dönüşüne kadar, Devlet Bakanı Işılay Saygın'ın,

Almanya'ya gidecek olan :

Çevre Bakanı M. Ziyattin Tokar'a, dönüşüne kadar, Devlet Bakanı Teoman Rıza Güner'in,

Devlet Bakanı Işılay Saygın'ın, dönüşüne kadar, Devlet Bakanı Bekir Aksoy'un,

Ukrayna Cumhuriyetine gidecek olan Devlet Bakanı Ayfer Yılmaz'a, dönüşüne kadar, Devlet Bakanı Nevzat Ercan'ın,

İngiltere'ye gidecek olan :

Devlet Bakanı Abdullah Gül'e, dönüşüne kadar, Devlet Bakanı Lütfü Esengün'ün,

Devlet Bakanı Sabri Tekir'e, dönüşüne kadar, Devlet Bakanı Teoman Rıza Güneri'nin,

Bayındırlık ve İskân Bakanı Cevat Ayhan'a, dönüşüne kadar Tarım ve Köyişleri Bakanı Musa Demirci'nin,

Danimarka'ya gidecek olan Sağlık Bakanı Yıldırım Aktuna'ya, dönüşüne kadar Devlet Bakanı Bahattin Şeker'in,

Kazakistan Cumhuriyetine gidecek olan Devlet Bakanı Namık Kemal Zeybek'e, dönüşüne kadar, Devlet Bakanı Işılay Saygın'ın,

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine gidecek olan :

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller'e, dönüşüne kadar, Millî Savunma Bakanı Turhan Tayan'ın,

Millî Eğitim Bakanı Mehmet Sağlam'a, dönüşüne kadar, Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez'in,

Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı M. Recai Kutan'a, dönüşüne kadar, Devlet Bakanı Fehim Adak'ın,

İsviçre'ye gidecek olan :

Ulaştırma Bakanı Ömer Barutçu'ya, dönüşüne kadar, Devlet Bakanı Nafiz Kurt'un,

Devlet Bakanı Mehmet Altınsoy'a, dönüşüne kadar, Adalet Bakanı Şevket Kazan'ın,

Amerika Birleşik Devletlerine gidecek olan :

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller'e, dönüşüne kadar, Millî Eğitim Bakanı Mehmet Sağlam'ın,

Devlet Bakanı H. Ufuk Söylemez'e, dönüşüne kadar, Devlet Bakanı Bekir Aksoy'un,

Çin Halk Cumhuriyetine gidecek olan Devlet Bakanı Ayfer Yılmaz'a, dönüşüne kadar, Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez'in,

Norveç'e gidecek olan Millî Savunma Bakanı Turhan Tayan'a, dönüşüne kadar, Devlet Bakanı Nevzat Ercan'ın,

Finlandiya'ya gidecek olan Orman Bakanı M. Halit Dağlı'ya, dönüşüne kadar, İçişleri Bakanı Mehmet Ağar'ın,

Mısır, Libya ve Nijerya'ya gidecek olan Devlet Bakanı Fehim Adak'a, dönüşüne kadar, Devlet Bakanı Ahmet Cemil Tunç'un,

Vekillik etmelerinin;

Ürdün'e gidecek olan Dışişleri Bakanı Tansu Çiller'e, dönüşüne kadar, Millî Eğitim Bakanı Mehmet Sağlam'ın vekillik etmesinin uygun görülmüş olduğuna ilişkin tezkerenin, söz konusu seyahatin ileriki bir tarihe ertelenmesi,

İngiltere'ye gidecek olan Devlet Bakanı Abdullah Gül'e, dönüşüne kadar, Devlet Bakanı Lütfü Esengün'ün vekillik etmesinin uygun görülmüş olduğuna ilişkin tezkerenin, Devlet Bakanı Abdullah Gül'ün sağlık sebebiyle yurt dışına gidememesi,

Nedeniyle işlemden kaldırılmasının,

Uygun görülmüş olduğuna ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkereleri ve,

Türkiye Büyük Millet Meclisini temsilen Avustralya Meclis Başkanının vaki davetine icabet etmek üzere TBMM Başkanının başkanlığındaki altı kişilik Parlamento heyetinde yer alacak milletvekillerine ilişkin Başkanlık tezkeresi,

Genel Kurulun bilgisine sunuldu.

Ölüm cezasına mahkûm edilen hükümlü Hasip Mehmet Atay hakkındaki dava dosyasının geri verilmesine ilişkin Başbakanlık tezkeresi okundu; Adalet Komisyonunda bulunan dosyanın Hükümete geri verildiği bildirildi.

Başbakan Necmettin Erbakan'ın, 10 - 21 Ağustos 1996 tarihleri arasında İran, Pakistan, Singapur, Endonezya ve Malezya'ya yapacağı resmî ziyarete katılacak milletvekillerine ilişkin Başbakanlık tezkeresi kabul edildi.

İzmir Milletvekili Veli Aksoy ve 19 arkadaşının, Gediz Nehrinin kirlenmesinin nedenlerini araştırmak ve bu konuda alınacak önlemleri tespit etmek,

İzmir Milletvekili Sabri Ergül ve 19 arkadaşının, polis tarafından dinlenen telefonlar hakkındaki iddiaları araştırmak,

Denizli Milletvekili Hilmi Develi ve 20 arkadaşının, Pamukkale'nin doğal güzellikleri ile kültürel mirasının korunması için alınması gereken tedbirleri belirlemek;

Amacıyla birer Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergeleri (10/107), (10/108), (10/109) okundu; önergelerin gündemdeki yerlerini alacağı ve öngörüşmelerinin, sırasında yapılacağı açıklandı.

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığının, yapılan inceleme sonucunda, esas komisyon olarak kendilerine havale edilmiş bulunan (2/49), (2/77), (2/295) ve (2/298) esas numaralı kanun tekliflerinin İçişleri Komisyonunda bulunan 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi, Ek ve Geçici Maddeler Eklenmesi, 3201 Sayılı Emniyet Teşkilatı Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi ve Ek Maddeler Eklenmesi ile 190 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Eki Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısıyla aynı mahiyette olduğu kanaatiyle, söz konusu kanun tekliflerinin, bu tasarıyla birlikte değerlendirmek üzere, esas komisyon olarak içişleri komisyonuna havale edilmesine ilişkin tezkeresi okundu; Başkanlıkça, bu talebi İçişleri Komisyonunda uygun bulunduğu ifade edilerek, gereğinin yerine getirildiği açıklandı.

Gündemin "Genel Görüşme ve Meclis Araştırması Yapılmasına Dair Öngörüşmeler" kısmının 70 inci sırasında yer alan (10/90) esas numaralı, yurt dışında açılan temsilcilikler ve buralarda görevlendirilen personel ile çeşitli nedenlerle yurt dışına gönderilen kamu görevlilerinin nicelik, nitelik ve malî yüklerinin bütün yönleriyle araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi hakkındaki Meclis araştırması önergesinin öngörüşmesinin, Genel Kurulun 8.10.1996 Salı günkü birleşiminde yapılmasına ve görüşmelerin bitimine kadar çalışma süresinin uzatılmasına ilişkin Danışma Kurulu önerisi kabul edildi.

Grupların mutabakatıyla, 3 Ekim 1996 Perşembe günü saat 15.00'te toplanmak üzere, birleşime 16.08'de son verildi.

Hasan Korkmazcan

Başkanvekili

Ahmet Dökülmez Fatih Atay

Kahramanmaraş Aydın

Kâtip Üye Kâtip Üye

II. - GELEN KÂĞITLAR

3 . 10 . 1996 PERŞEMBE

Teklifler

1. - Gümüşhane Milletvekili Mahmut Oltan Sungurlu ve 3 Arkadaşının; 2821 Sayılı Sendikalar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi (2/448) (Anayasa ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonlarına) (Başkanlığa geliş tarihi : 2.10.1996)

2. - Gümüşhane Milletvekili Mahmut Oltan Sungurlu ve 3 Arkadaşının; 2949 Sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine Dair Kanun Teklifi (2/449) (Anayasa Komisyonuna) (Başkanlığa geliş tarihi : 2.10.1996)

3. - Gümüşhane Milletvekili Mahmut Oltan Sungurlu ve 3 Arkadaşının; 2908 Sayılı Dernekler Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine Dair Kanun Teklifi (2/450) (Anayasa ve İçişleri Komisyonlarına) (Başkanlığa geliş tarihi : 2.10.1996)

4. - Gümüşhane Milletvekili Mahmut Oltan Sungurlu ve 3 Arkadaşının; 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi (2/451) (Anayasa ve Plan ve Bütçe Komisyonlarına) (Başkanlığa geliş tarihi : 2.10.1996)

5. - Gümüşhane Milletvekili Mahmut Oltan Sungurlu ve 3 Arkadaşının; 22.4.1983 Tarih ve 2820 Sayılı Siyasî Partiler Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine Dair Kanun Teklifi (2/452) (Anayasa Komisyonuna) (Başkanlığa geliş tarihi : 2.10.1996)

6. - Gümüşhane Milletvekili Mahmut Oltan Sungurlu ve 3 Arkadaşının; 18.1.1984 Tarih ve 2972 Sayılı Mahallî İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkındaki Kanuna Bazı Maddeler Eklenmesi Hakkında Kanun Teklifi (2/453) (Anayasa ve İçişleri Komisyonlarına) (Başkanlığa geliş tarihi : 2.10.1996)

7. - Gümüşhane Milletvekili Mahmut Oltan Sungurlu ve 3 Arkadaşının; 1163 Sayılı Kooperatifler Kanununun 92 nci Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun Teklifi (2/454) (Anayasa ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabiî Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonlarına) (Başkanlığa geliş tarihi : 2.10.1996)

8. - Gümüşhane Milletvekili Mahmut Oltan Sungurlu ve 3 Arkadaşının; 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/455) (Anayasa ve Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonlarına) (Başkanlığa geliş tarihi : 2.10.1996)

9. - Gümüşhane Milletvekili Mahmut Oltan Sungurlu ve 3 Arkadaşının; Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşlarının Kuruluş Kanunlarının Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine İlişkin Kanun Teklifi (2/456) (Anayasa ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabiî Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonlarına) (Başkanlığa geliş tarihi : 2.10.1996)

10. - Refah Partisi Grup Başkanvekili Sıvas Milletvekili Temel Karamollaoğlu ve 4 Arkadaşının; Toprakkale Adıyla Bir İlçe ve Osmaniye Adıyla Bir İl Kurulması Hakkında Kanun Teklifi (2/457) (İçişleri ve Plan ve Bütçe Komisyonlarına) (Başkanlığa geliş tarihi : 3.10.1996)

Sözlü Soru Önergeleri

1. - Muğla Milletvekili Zeki Çakıroğlu'nun, 8 yıllık temel eğitimin uygulanmasına ilişkin Millî Eğitim Bakanından sözlü soru önergesi (6/328) (Başkanlığa geliş tarihi : 23.9.1996)

2. - Denizli Milletvekili Hilmi Develi'nin, Tariş Genel Müdürlüğüne yapılan atamaya ilişkin Sanayi ve Ticaret Bakanından sözlü soru önergesi (6/329) (Başkanlığa geliş tarihi : 26.9.1996)

Yazılı Soru Önergeleri

1. - Adana Milletvekili Erol Çevikçe'nin, pamuk ve mısır üreticilerine uygulanan politikalara ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/1325) (Başkanlığa geliş tarihi : 10.9.1996)

2. - Hatay Milletvekili Fuat Çay'ın, Türkiye - İran münasebetlerine ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/1326) (Başkanlığa geliş tarihi : 11.9.1996)

3. - İstanbul Milletvekili Mehmet Cevdet Selvi'nin, Dışişleri Bakanının yurt dışı gezilerine ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/1327) (Başkanlığa geliş tarihi : 11.9.1996)

4. - Konya Milletvekili Nezir Büyükcengiz'in, AÖF mezunlarının diğer fakülte mezunları gibi öğretmen olarak atanabilmelerine ilişkin Millî Eğitim Bakanından yazılı soru önergesi (7/1328) (Başkanlığa geliş tarihi : 11.9.1996)

5. - Konya Milletvekili Nezir Büyükcengiz'in, cezası kesinleşen bir şahsın yakalanmama nedenlerine ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/1329) (Başkanlığa geliş tarihi : 11.9.1996)

6. - Antalya Milletvekili Yusuf Öztop'un, Eğitim ve öğretimde yaşanan yetersizliklerin giderilmesine ilişkin Millî Eğitim Bakanından yazılı soru önergesi (7/1330) (Başkanlığa geliş tarihi : 12.9.1996)

7. - Ordu Milletvekili Müjdat Koç'un, Karadeniz Sahil yolu projesinin Bolaman-Perşembe etabı ihalesine ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/1331) (Başkanlığa geliş tarihi : 13.9.1996)

8. - Hatay Milletvekili Nihat Matkap'ın, son gelişmeler karşısında Çekiç Güç'ün işlevine ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/1332) (Başkanlığa geliş tarihi : 13.9.1996)

9. - Aydın Milletvekili Yüksel Yalova'nın, Kuşadası'nda meydana gelen sel felaketinden zarar gören esnaf ve sanatkârların vergi ve borç ödemelerine ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/1333) (Başkanlığa geliş tarihi : 13.9.1996)

10. - Aydın Milletvekili Yüksel Yalova'nın, Kuşadası'nda meydana gelen sel felaketinden zarar görenlere yapılacak yardımlara ve hasara uğrayan alt yapı yatırımlarına ilişkin Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısından yazılı soru önergesi (7/1334) (Başkanlığa geliş tarihi : 13.9.1996)

11. - Niğde Milletvekili Akın Gönen'in, Niğde-Altınhisar İlçesindeki derenin ıslahına ilişkin Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanından yazılı soru önergesi (7/1335) (Başkanlığa geliş tarihi : 16.9.1996)

12. - Niğde Milletvekili Akın Gönen'in, Niğde Üniversitesi ile çevresinin ağaçlandırılmasına ilişkin Orman Bakanından yazılı soru önergesi (7/1336) (Başkanlığa geliş tarihi : 16.9.1996)

13. - Niğde Milletvekili Akın Gönen'in, Adana Bölge Teşkilatına ORKÖY kalkındırma fonundan gönderilen ödenek miktarına ve bu ödenekten Niğde iline yapılan desteklere ilişkin Orman Bakanından yazılı soru önergesi (7/1337) (Başkanlığa geliş tarihi : 16.9.1996)

14. - Niğde Milletvekili Akın Gönen'in, Niğde-Değirmenli'de turizm değeri olan bir mağaranın hizmete açılabilmesi için ayrılacak ödeneğe ilişkin Turizm Bakanından yazılı soru önergesi (7/1338) (Başkanlığa geliş tarihi : 16.9.1996)

15. - Niğde Milletvekili Akın Gönen'in, Ankara-Adana otoyoluna ilişkin Bayındırlık ve İskân Bakanından yazılı soru önergesi (7/1339) (Başkanlığa geliş tarihi : 16.9.1996)

16. - Bursa Milletvekili Hayati Korkmaz'ın, Bursa Doğalgaz Projesinde kullanılan bazı malzemeler için fazla ödeme yapıldığı iddiasına ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/1340) (Başkanlığa geliş tarihi : 16.9.1996)

17. - İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen'in, AÖF mezunlarının öğretmen olarak atanabilmelerine ilişkin Millî Eğitim Bakanından yazılı soru önergesi (7/1341) (Başkanlığa geliş tarihi : 17.9.1996)

18. - Ankara Milletvekili Hikmet Uluğbay'ın, Para Kredi Koordinasyon Kurulu kararıyla bazı firmalara sağlanan ihracat kolaylığı neteniyle yapılacak ödemelere ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/1342) (Başkanlığa geliş tarihi : 17.9.1996)

19. - Aydın Milletvekili Fatih Atay'ın, Uğur Mumcu cinayetine ilişkin Adalet Bakanından yazılı soru önergesi (7/1343) (Başkanlığa geliş tarihi : 18.9.1996)

20. - Sıvas Milletvekili Mahmut Işık'ın, ABD'nin ülkemizdeki ajanlarına ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/1344) (Başkanlığa geliş tarihi : 18.9.1996)

21. - Çanakkale Milletvekili Ahmet Küçük'ün çiftçilerimizi akaryakıt zammından korumak için alınacak tedbirlere ve Tarım Kredi Kooperatiflerince satılan gübreye ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/1345) (Başkanlığa geliş tarihi : 23.9.1996)

22. - Aydın Milletvekili İsmet Sezgin'in, Kuşadası'nda meydana gelen sel felaketinden zarar görenlere yapılacak yardımlara ve hasara uğrayan alt yapı yatırımlarına ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/1346) (Başkanlığa geliş tarihi : 18.9.1996)

23. - Burdur Milletvekili Kazım Üstüner'in, koruyucu aşılama çalışmalarına ve aşı enjeksiyon ücretlerine ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/1347) (Başkanlığa geliş tarihi : 19.9.1996)

24. - Burdur Milletvekili Kazım Üstüner'in, ithal ete ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/1348) (Başkanlığa geliş tarihi : 19.9.1996)

25. - İstanbul Milletvekili Mehmit Cevdet Selvi'nin, personel atamalarına ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/1349) (Başkanlığa geliş tarihi : 19.9.1996)

26. - Hatay Milletvekili Fuat Çay'ın, Ankara eski Cumhuriyet Başsavcısına ilişkin Adalet Bakanından yazılı soru önergesi (7/1350) (Başkanlığa geliş tarihi : 20.9.1996)

27. - Hatay Milletvekili Fuat Çay'ın, görevden alınan bakanlık tetkik hâkim ve bürokratları ile yapılan yeni atamalara ilişkin Adalet Bakanından yazılı soru önergesi (7/1351) (Başkanlığa geliş tarihi : 20.9.1996)

28. - Hatay Milletvekili Fuat Çay'ın, Adlî Yargı Hâkim ve Cumhuriyet Başsavcıları ile Cumhuriyet Savcılarının atanma kararnamesine ilişkin Adalet Bakanından yazılı soru önergesi (7/1352) (Başkanlığa geliş tarihi : 20.9.1996)

29. - Konya Milletvekili Lütfi Yalman'ın, TRT'de yayınlanan bir haber programla ilgili olarak yapımcı ve haber daire başkanı hakkında soruşturma açılıp açılmadığına ilişkin Devlet Bakanından yazılı soru önergesi (7/1353) (Başkanlığa geliş tarihi : 20.9.1996)

30. - Çanakkale Milletvekili Ahmet Küçük'ün, elma ve çeltik üreticilerinin sorunlarına ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/1354) (Başkanlığa geliş tarihi : 20.9.1996)

31. - Konya Milletvekili Nezir Büyükcengiz'in, Konya-Sarayönü ilçesinin bazı belde ve köylerinde zarar gören üreticilere yapılacak yardımlara ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/1355) (Başkanlığa geliş tarihi : 20.9.1996)

32. - Denizli Milletvekili Adnan Keskin'in, örtülü ödenekten yapıldığı iddia edilen ödemelere ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/1356) (Başkanlığa geliş tarihi : 20.9.1996)

33. - Manisa Milletvekili Erdoğan Yetenç'in, özel konutu çevresindeki sokakları trafiğe kapattığı iddiasına ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/1357) (Başkanlığa geliş tarihi : 23.9.1996)

34. - Erzincan Milletvekili Mustafa Yıldız'ın, Diyanet İşleri Başkanlığından genel ve katma bütçeli kuruluşlara yapılan personel nakillerine ilişkin Devlet Bakanından yazılı soru önergesi (7/1358) (Başkanlığa geliş tarihi : 23.9.1996)

35. - Adıyaman Milletvekili Celal Topkan'ın, İçel-Anamur-Anıtlı Köyü Alan İlkokulunda yaşanan bayrak yırtma ve Atatürk büstünü kırma eylemine ilişkin İçişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/1359) (Başkanlığa geliş tarihi : 23.9.1996)

36. - Rize Milletvekili Şevki Yılmaz'ın, herhangi bir hükümet üyesi tarafından bir şahsa madalya takılıp takılmadığına ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/1360) (Başkanlığa geliş tarihi : 18.9.1996)

37. - İstanbul Milletvekili Bülent Akarcalı'nın, Vakıf eserlerinin kiraya verilme şartlarına ilişkin Devlet Bakanından yazılı soru önergesi (7/1361) (Başkanlığa geliş tarihi : 25.9.1996)

38. - İstanbul Milletvekili Bülent Akarcalı'nın, bir öğrencinin annesinin Alman asıllı olması gerekçesiyle GATA'ya alınmadığı iddiasına ilişkin Millî Savunma Bakanından yazılı soru önergesi (7/1362) (Başkanlığa geliş tarihi : 25.9.1996)

39. - İstanbul Milletvekili Bülent Akarcalı'nın, bir öğrencinin annesinin Alman asıllı olması gerekçesiyle GATA'ya alınmadığı iddiasına ilişkin Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısından yazılı soru önergesi (7/1363) (Başkanlığa geliş tarihi : 25.9.1996)

40. - Kars Milletvekili Y. Selahattin Beyribey'in, Kars İlindeki eğitim ve öğretime ilişkin Millî Eğitim Bakanından yazılı soru önergesi (7/1364) (Başkanlığa geliş tarihi : 25.9.1996)

41. - Kars Milletvekili Y. Selahattin Beyribey'in, süt sığırcılığı projesine ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/1365) (Başkanlığa geliş tarihi : 25.9.1996)

42. - Gaziantep Milletvekili Mustafa Taşar'ın, Antep fıstığına ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/1366) (Başkanlığa geliş tarihi : 25.9.1996)

43. - Niğde Milletvekili Akın Gönen'in, Niğde Patates Araştırma Enstitüsünün personel ihtiyacına ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/1367) (Başkanlığa geliş tarihi : 25.9.1996)

44. - Ankara Milletvekili Hikmet Uluğbay'ın, eski Başbakan Tansu Çiller'in Londra'ya yaptığı resmî ziyarette bir otele fazla ödeme yapıldığı iddiasına ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/1368) (Başkanlığa geliş tarihi : 25.9.1996)

45. - Çanakkale Milletvekili Ahmet küçük'ün, Süt ve et üreticilerinin desteklenmesine ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/1369) (Başkanlığa geliş tarihi : 25.9.1996)

46. - Yozgat Milletvekili Kazım Arslan'ın, Türk Telekom Genel Müdürüne ilişkin Ulaştırma Bakanından yazılı soru önergesi (7/1370) (Başkanlığa geliş tarihi : 25.9.1996)

47. - Muğla Milletvekili Fikret Uzunhasan'ın, Muğla-Yatağan İlçesine bir SSK Hastanesi yapılmasına ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanından yazılı soru önergesi (7/1371) (Başkanlığa geliş tarihi : 28.9.1996)

48. - Muğla Milletvekili Zeki Çakıroğlu'nun, "İslam" isimli dergiye ilişkin Millî Eğitim Bakanından yazılı soru önergesi (7/1372) (Başkanlığa geliş tarihi : 27.9.1996)

49. - Aydın Milletvekili Yüksel Yalova'nın, Devlet Sanatçısı Zeki Müren'e ilişkin Kültür Bakanından yazılı soru önergesi (7/1373) (Başkanlığa geliş tarihi : 26.9.1996)

50. - Trabzon Milletvekili Ali Kemal Başaran'ın, Sıvas olaylarının sanıklarına ilişkin Adalet Bakanından yazılı soru önergesi (7/1374) (Başkanlığa geliş tarihi : 26.9.1996)

51. - Tekirdağ Milletvekili Fevzi Aytekin'in, ithal izni olmayan ilaçların reçetelere yazıldığına ilişkin Sağlık Bakanından yazılı soru önergesi (7/1375) (Başkanlığa geliş tarihi : 27.9.1996)

52. - Tekirdağ Milletvekili Fevzi Aytekin'in, ithal edilen gıda maddelerinin tahlillerine ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanından yazılı soru önergesi (7/1376) (Başkanlığa geliş tarihi : 27.9.1996)

53. - Denizli Milletvekili Hilmi Develi'nin, öğretmenliğe atanacaklarda aranacak şartlara ilişkin Millî Eğitim Bakanından yazılı soru önergesi (7/1377) (Başkanlığa geliş tarihi : 27.9.1996)

54. - Çanakkale Milletvekili Ahmet Küçük'ün, kaynak paketine ilişkin Başbakandan yazılı soru önergesi (7/1378) (Başkanlığa geliş tarihi : 27.9.1996)

Genel Görüşme Önergesi

1. - İstanbulMilletvekili Mehmet Cevdet Selvi ve 21 arkadaşının, yasa dışı suç örgütleri ile bunların Devletle olan bağlantıları konusunda Anayasanın 98 inci, İçtüzüğün 102 ve 103 üncü maddeleri uyarınca bir genel görüşme açılmasına ilişkin önergesi, (8/5) (Başkanlığa geliş tarihi : 2.10.1996)

BİRİNCİ OTURUM

Açılma Saati: 15.00

3 Ekim 1996 Perşembe

BAŞKAN: Başkanvekili Kamer GENÇ

KÂTİP ÜYELER: Ahmet DÖKÜLMEZ (Kahramanmaraş), Kâzım ÜSTÜNER (Burdur)

BAŞKAN - Türkiye Büyük Millet Meclisinin 3 üncü Birleşimini açıyorum.

Sayın milletvekilleri, yeterli çoğunluğumuz vardır; çalışmalarımıza başlıyoruz.

Gündeme geçmeden önce, üç arkadaşıma gündemdışı söz vereceğim; ancak, bu arada, ben de, yeni yasama yılının, ülkemize, milletimize ve Türkiye Büyük Millet Meclisine hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Diliyorum ki, bu yasama yılında, hep beraber, bu çatı altında, milletimizi ve memleketimizi refaha, huzura, barışa kavuşturacak her türlü düzenlemeyi, dostluk ve kardeşlik bağları içinde yapacağız. Bu yolda, tüm milletvekillerine ve Meclisimize başarılar diliyorum. (Alkışlar)

SABRİ ERGÜL (İzmir) - Sayın Başkan, çok kısa bir sözüm var; yerimden arz edebilir miyim?

BAŞKAN - Buyurun efendim.

SABRİ ERGÜL (İzmir) - Türkiye Cumhuriyeti Devleti, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir; şeriat devleti değildir, polis devleti değildir, İslam devleti...

BAŞKAN - Bu niye gerekti yani şimdi?..

Şimdi, tabiî, burada, her milletvekili yerinden kısa bir açıklama yapabilir; ama, bu kısa açıklamayı yaparken, bunda bir mantık olması lazım. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin, laik, sosyal bir hukuk devleti olduğu Anayasanın değişmez kuralları içinde yer almaktadır. Bunları çok fazla dile getirmenin kimseye bir fayda getireceğini de zannetmiyorum. (RP sıralarından alkışlar)

III. - BAŞKANLIĞIN GENEL KURULA SUNUŞLARI

A) GÜNDEMDIŞI KONUŞMALAR

1. - Tekirdağ Milletvekili Bayram Fırat Dayanıklı'nın, Trakya yöresinde ve Tekirdağ'da ayçiçeği üreticilerinin ekonomik güçlüklerine ilişkin gündemdışı konuşması ve Sanayi ve Ticaret Bakanı E. Yalım Erez'in cevabı

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, ilk gündemdışı söz, Trakya'daki ayçiçeği üreticisinin içine düştüğü zor durum ve problemler hakkında konuşmak isteyen Tekirdağ Milletvekili Sayın Dr. Fırat Dayanıklı'ya verilmiştir.

Buyurun efendim. (DSP sıralarından alkışlar)

Süreniz 5 dakikadır.

BAYRAM FIRAT DAYANIKLI (Tekirdağ) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; bugün, sizlere, bilhassa Tekirdağ ve Trakyamızdaki ayçiçeği üreticisinin içinde bulunduğu zor durum hakkında bilgi vermek istiyorum ve sorunların da bir an önce, Hükümet tarafından ele alınacağını umuyorum.

Trakya'nın ekonomik yaşamı içinde ayçiçeği -tarımına bağlı olarak- ticareti ve sanayii özel bir önem taşımaktadır. Türkiye'nin ayçiçeği ve yağı üretiminin yüzde 70'ini bu yöre insanı karşılamaktadır. Tarım makineleri teknolojilerinin yaratılmasında ve sanayileşmesinde ayçiçek üretiminin katkısı yadsınamaz; ancak, son yıllarda, otuz yıllık tarihçesi, birikimi ve insan emeği bulunan Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, ortakların problemlerini çözmek yerine yeni problemler üretir hale getirilmiştir.

Ayçiçeği taban fiyatlarının açıklanması, maalesef, hasat dönemi başladıktan bir süre sonra olmuştur. Bu açıklama, bizzat, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sayın Yalım Erez tarafından ve 35 bin TL/kilogram olarak, hem de peşin ödeneceği vurgulanarak Edirne'de yapılmıştır.

Taban fiyatının yetersizliğine rağmen, Trakya üreticisi, koşulların ağırlığının farkında olmanın verdiği bilinçle, sükûnetini korumakta ve kooperatif çalışanlarıyla birlikte, alım kampanyası dönemini, en az problemle, en işlevsel biçimde kapatma aşamasındadır. Eskiden bu dönemler coşkulu ve mutlu olarak yaşanırdı; tabiî, geçmişte kaldı. Şimdi yaşanan, tedirginlik ve şikâyetten başka bir şey değildir. Peşin ödeme açıklamasının safsata olduğu, pratikte ortaya çıkmıştır; çünkü, çiftçi, ürününü, şu anda bu fiyattan satamamakta ve parasını peşin olarak alamamaktadır. Ne var bunda tedirgin olacak denilebilir.

Sayın milletvekilleri, ayçiçeği üreticisi, üretim süreci boyunca, kıt kaynaklarıyla oldukça pahalı yatırımlar yapmak durumundadır. Bu yatırımların bir kısmını da, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi kaynaklarından, yüzde 45 ilâ yüzde 55 faizli krediler alarak yapar. Bu krediler, dönem sonu geldiğinde ödenmek zorundadır; tabiî, elinde para varsa. Birçoğunuz, serbest piyasadaki faizlerin yüzde 120 olduğunu söyleyerek, yüzde 45 ilâ yüzde 55 faizin çok az olduğunu zannedeceksiniz. Oysa, bu, bir yıl boyunca ve sadece ürün üretimi ve satımı için kullanılmaktadır. Bu faiz oranının, reel olarak hesaplanacak olursa, yıllık yüzde 180 ilâ yüzde 210'a tekabül ettiği anlaşılacaktır. Bu duruma rağmen, üretici, geri ödemelerini takır takır yapmakta, Amerika'ya kaçmayı asla aklına getirmemektedir; çünkü, hâlâ, kendisini, ülkesinin sahibi olarak görmektedir.

Kampanya dönemi sonu, paraların alındığı ve üretim yılının sona erdiği dönemdir. Bundan sonra, geri ödemelerin yapılacağı süreç başlar. 30 Eylül, son ödeme günüdür. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifindeki borçlarını ödeyebilenler sevinç içindedir; şerefli insanlardır onlar. Peki, ya 1 Ekim günü hâlâ borçlarını ödeyemediyse?.. Bakın, o zaman ne oluyor...

Kullandığı krediler faizleriyle birlikte hesaplanıyor; ilk önce yüzde 15 ekleniyor, yani çiftçi açıkça cezalandırılıyor, sonra bu faiz oranları yüzde 65'e çıkarılıyor. Gerçekte, bu, yılda yüzde 260 dolayındadır. Tabiî, burada bir ikilem var, yüzde 65 faiz nasıl yüzde 260 oluyor?.. Üretimin, yıl boyunca bir kez ve bir ürün olmasının getirdiği bir şeydir bu; yani, tarım üretiminin karakterinden kaynaklanmaktadır. Biraz muhakeme bilgisi olanlar, zar zor yaptığı verimsiz üretimin yanı sıra, bir de parasının ödenmemesi durumuyla karşılaştığı zaman, insanın yaşadığı ve yaşayabileceği tedirginliği kolaylıkla anlayabilirler. Tedirginlik anlaşılıyor, ya sonrası?.. Buna duyarsız da kalınabilir; ama, üretenler, bunun üzerinde düşünmesini ve yeniden kurmasını bilecektir.

Tarıma yönelik yanlış politikaların çiftçiyi yoksullaştırması, tarım kesiminin gelirindeki büyük düşüş, bir yandan sanayie aktarılabilecek kaynakları azaltırken...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Sayın Dayanıklı, size eksüre veriyorum; lütfen, konuşmanızı bitirin.

BAYRAM FIRAT DAYANIKLI (Devamla) - ... diğer yandan, sanayi ürünlerine olan talebi düşürdüğü için, sanayi çabalarına da darbe vurmaktadır. Hükümetten isteğimiz, ürün bedellerinin gecikmesiz olarak ödenmesidir.

Yoksulluk, köylünün yazgısı olmaktan çıkarılmalıdır.

Saygılar sunarım. (DSP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Dayanıklı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Sayın Yalım Erez cevap verecekler efendim.

Buyurun Sayın Bakan.

SANAYİ VE TİCARET BAKANI E. YALIM EREZ (Muğla) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Tekirdağ Milletvekili Sayın Fırat Dayanıklı'nın, ayçiçeği üreticisinin içinde bulunduğu sorunlarla ilgili görüşlerini cevaplandırmak üzere söz almış bulunuyorum; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Değerli milletvekilleri, Hükümetimiz, göreve geldiği ilk günden itibaren, işçinin, esnafın, memurun, orta ve küçük boy işletmenin ve bilhassa köylünün hükümeti olduğunu ilan etmiştir.

Göreve geldiğimizden bugüne kadar yaptığımız her icraat da, geçmiş yıllarda millî gelirden aldığı pay gittikçe düşen köylünün millî gelirden aldığı payı artırmak olmuştur. Bu nedenle de, tüm tarım ürünlerinin fiyatı tespit edilirken, köylünün geçmiş yıllarda uğradığı zararları telafi edici bir politika yürütülmektedir.

Değerli milletvekilleri, ayçiçeği konusunda bazı bilgileri size vermek istiyorum; ki, objektif bir değerlendirme yapabilesiniz. Geçen yıl, ayçiceği alım fiyatları 18 bin lira olarak tespit edilmiş; ancak, ürün bedellerinin zamanında ödenememesi nedeniyle, çiftçi, ayçiçeği ürününü ortalama olarak 13 bin liradan satmıştır. Trakyabirlik, geçen yıl ayçiçeği üreticisinden aldığı ürünün bedellerini ödemeyi ancak Şubat 1996 tarihinde tamamlayabilmiştir.

Hükümetimiz, bu yıl, dönem başlangıcında dış piyasa ayçiçeği fiyatlarının 24 ilâ 26 bin lira civarında olduğunu tespit vetmiş ve dünya piyasalarındaki fiyatlardan alım yapılması halinde, üreticinin önemli ölçüde zarar göreceğini tespit ederek, bu yılki alım politikalarını buna göre belirlemiştir.

İç ve dış piyasalardaki gelişmeler ile üreticinin gelirlerinde maliyetin üzerinde bir artış dikkate alınarak, 21.9.1996 günkü Resmî Gazetede yayımlanan kararla, ayçiçeği ve ham yağ fiyatlarındaki gümrük vergileri artırılmıştır.

Karara göre, daha önce ayçiçeği ithalinden alınan yüzde 3 tutarındaki Gümrük Vergisi yüzde 29'a, ayçiçeğiyağından alınan Gümrük Vergisi oranı da yüzde 12'den yüzde 39'a yükseltilmiştir ve geçen yılki ayçiçeği başlangıç satış fiyatına göre de yüzde 94 bir artışla, ayçiçeği fiyatını 35 bin lira olarak açıklamıştır.

Diğer taraftan, birliklerin muhtemel alım miktarları esas alınarak yapılan hesaplamalar sonucu, bu dönem 32 trilyon 500 milyar liralık bir krediye ihtiyaç duyulduğu tespit edilmiş ve ilk etapta, bu tutarın yarısı olan 16 trilyon 250 milyar liralık kredi için, Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonundan, Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankasına aynı miktarda kaynak aktarımı sağlanmıştır.

Kredi tahsisiyle ilgili kararnamede, ayçiçeği ürünü için 2 trilyon 900 milyar lira kredi öngörülmüştür. Bu tutar, toplam kredi tutarının yüzde 50'si olarak düşünülmüştür.

Netice olarak, ayçiçeği üreticisine, dünya fiyatlarının üzerinde bir fiyatla ürününü değerlendirme imkânı yaratılmıştır.

Trakyabirlik, kendi kaynakları ve gönderilen kredilerden yararlanarak, üreticiye, ürün bedellerinin yarısından fazlasını ödemiş durumdadır.

Kredi tahsisi muntazam sürdürülerek, Trakyalı ayçiçeği üreticilerinin, geçen yıllar karşılaştıkları sorunlarla karşılaşmamaları temin edilmiştir.

Bugün itibariyle, Trakyabirlik'in aldığı ayçiçeği miktarı 194 bin tondur; geçen yıl, bütün bir yıl boyunca aldığı ayçiçeği miktarının 200 bin ton olduğunu söylersem, Hükümetin, ayçiçeği üreticisine ne ölçüde destek verdiği ortaya çıkmaktadır.

Bugüne kadar alınan ürünün toplam değeri 6 trilyon 825 milyar liradır. Gönderilen kredi, bugün itibariyle 2 trilyon liradır. Birlik de kendi kaynaklarıyla 1 trilyon 575 milyar lira ödeme yapmış ve bugüne kadar -bir ay içinde- ayçiçeği üreticisine, toplam 3 trilyon 575 milyar liralık ödeme yapılmıştır.

Ayçiçeği üreticisi, hem ürüne verilen fiyattan hem paranın zamanında verilmesinden memnundur.

Hükümet olarak, hedefimiz, ayçiçeği üreticisini destekleyerek, Türkiye'nin ayçiçeği üretimini 1,5 milyon tona çıkarmaktır.

Hepinizi saygıyla selamlıyorum. (DYP ve RP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Bakan.

Gündemdışı konuşma cevaplandırılmıştır.

NİHAT MATKAP (Hatay) - Sayın Başkanım, bir şey söyleyebilir miyim?..

BAŞKAN - Buyurun.

NİHAT MATKAP (Hatay) - Sayın Başkanım, sizin sağduyunuzdan kuşkum yok. Bir şey sormak istiyorum. Adıyaman Milletvekilimiz Sayın Celal Topkan, Gaziantep, Şanlıurfa, Maraş ve Antep'teki antepfıstığı üreticilerinin önemli bir sorununu dile getirmek için, pazartesi günü, gündemdışı söz istemiş...

BAŞKAN - Benden istemedi.

NİHAT MATKAP (Hatay) - Meclis Başkanlığından istemiş...

BAŞKAN - Efendim, istemedi!..

NİHAT MATKAP (Hatay) - Sayın Başkanım, lütfen dinleyin.

BAŞKAN - Benden gündemdışı söz isteyen arkadaşların listesini...

NİHAT MATKAP (Hatay) - Sayın Başkanım, Sayın Korkmazcan'la görüşmüş; Sayın Korkmazcan, bugün için gündemdışı söz vereceğini söylemiş. Dikkat ediyorum, bir gruptan 2 kişi gündemdışı söz alıyor, bir gruptan 1 kişi...

BAŞKAN - Sayın Nihat Matkap, sizin gruptan gündemdışı söz isteyen bir arkadaşım olsaydı, yerine getirirdim.

NİHAT MATKAP (Hatay) - Onu, daha adil şekilde...

BAŞKAN - Ben, gündemdışı söz verirken, partiler arasında dengeyi gözetiyorum. Sizin arkadaşınızın dilekçesi bana intikal etmedi.

NİHAT MATKAP (Hatay) - Sayın Başkanım...

BAŞKAN - Canım, gidin, Sayın Hasan Korkmazcan'a sorun!

NİHAT MATKAP (Hatay) - Sayın Korkmazcan bu hafta nöbetçiydi; görüşmüşler; bugün, kendisine, gündem dışı söz vereceğini söylemiş.

BAŞKAN - Arkadaşımızın bir işi çıktı, bana devretti; ama, o gündemdışı konuşmaları bana devretmedi.

NİHAT MATKAP (Hatay) - Sayın Korkmazcan size devrederken bu bilgileri de aktarmalıydı.

BAŞKAN - Canım, gidin, onu Sayın Korkmazcan'a söyleyin; bana niye söylüyorsunuz?! Yani, ben kâhin miyim ki, sizden kim gündemdışı söz istiyor, kim istemiyor... Rica ediyorum...

2. - İstanbul Milletvekili A. Ziya Aktaş'ın, açıköğretimde yapılmakta olan yeni bir haksızlığa ilişkin gündemdışı konuşması

BAŞKAN - Gündemdışı ikinci söz, Açıköğretimde yeni haksızlıklar konusunda konuşmak üzere, İstanbul Milletvekili Sayın Dr. Ziya Aktaş'a verilmiştir.

Buyurun efendim. (DSP sıralarından alkışlar)

Sayın Aktaş, süreniz 5 dakikadır.

A. ZİYA AKTAŞ (İstanbul) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Açıköğretimde yapılmakta olan yeni bir haksızlık konusunda kişisel görüşlerimi açıklamak üzere, gündemdışı söz almış bulunuyorum; Yüce Meclisi, basın görevlilerini ve bizi izleyen halkımızı içten sevgi ve saygılarla selamlıyorum.

Arkadaşlar, iki gün önce şehit edilen dört öğretmenimizin acısını -emekli bir profesör olarak- içimizde duyuyoruz, içimiz yanıyor. Onları da, daha önceki öğretmen, ordu ve güvenlik gücü mensubu şehitlerimizi de, bir kere daha rahmet ve minnetle anarak sözlerime başlamak istiyorum. Bu arada, öğretmenlerimizin güvenliklerinin sağlanmasının da, sadece sürekli laf üretmekle meşgul Hükümetimizin temel görevi olduğunu da hatırlatmak istiyorum. (DSP sıralarından alkışlar)

Değerli milletvekilleri, ihtiyaç duyulan kadroları ve kaynakları verilmeyen, teknolojik yeniliklerden yeterince yararlanamayan; ama, üniversiteye girecek genç sayısını artırmak gerektiğinde, başbakanların da YÖK başkanlarının da ilk akıllarına gelen kuruluş olan Açıköğretime yapılmakta olan haksızlıklar, 1996-1997 ders yılı için Millî Eğitim Bakanlığına alınacak öğretmen adayları arasına Açıköğretim mezunlarının alınmamasıyla doruk noktasına ulaşmıştır.

Bu son haksızlığın, Temmuz 1992-Kasım 1995 tarihleri arasında YÖK Başkanlığı yapmış ve halen Refahyol Kabinesinde Millî Eğitim Bakanı olan Sayın Mehmet Sağlam tarafından bizzat yapılmış olması da, işin bir diğer ilginç yönüdür. Kanımca, Sayın Bakanın, Mısır'daki El-Ezher Üniversitesi mezunlarına dahi, öğretmen olabilmeleri için kapıları açarken, bu ülkenin Açıköğretim Fakültesi mezunlarına kapıları tümüyle kapatması, bu insanlarımıza ve onların ailelerine yapılan büyük bir haksızlıktır.

Eğitime ve gençliğe ülkemizin geleceği için çok büyük önem veren ve onları ülkemizin geleceği için yatırım olarak gören, daha da önemlisi, halkımıza, vatandaşımıza karşı yapılan her türlü haksızlığa karşı çıkmayı temel ilke olarak benimsemiş bulunan ve hakça düzeni savunan Demokratik Sol Partinin bir üyesi olarak, bu haksızlığı da dile getirmeyi bir görev biliyorum.

Dünyadaki beş kıtada, 19 uncu Yüzyılın sonlarından beri, uzaktan eğitim, teleokul, açık üniversite, uzak üniversite ve herkesin üniversitesi gibi değişik adlar altında sürdürdürülen ve yurdumuzda açıköğretim dediğimiz sistemle ilgili en önemli sorun, bu kurumu, sadece ve sadece öğrenci kaydedilebilecek bir yer olarak gören ve eğitimin kalitesi gibi, sorunların çözümü gibi konularla hiçbir şekilde ilgilenmeyen hükümetlerin varlığıdır.

Bu kurum, her yıl yüzbinlerle ifade edilebilecek sayıda öğrenci kaydetmektedir; ama, bu öğrencilerin en iyi teknik olanaklarla eğitimlerini sürdürdükleri ve daha da önemlisi, mezun olduktan sonra iş bulabildikleri, ne yazık ki söylenemez. Halbuki, her yıl yüzbinlercesi kayıt yaptıran bu öğrencilerin daha iyi eğitilebilmeleri, Türkiye'nin kaliteli insangücü açısından çok büyük bir kazanç olabilirdi. Nitekim, bu konu üzerinde, Yedinci Beş Yıllık Planda da önemle durulmuştur; ancak, hâlâ, Açıköğretim Fakültesine yeterli kadro verilmemekte, altyapı olanaklarının geliştirilmesine hükümetlerce destek olunmamaktadır.

Yükseköğretimle ilgili 2547 sayılı Yasada, örgün, yaygın ve açıköğretim yöntemleriyle aynı lisans programı çerçevesinde ve diğer fakültelerle eşdeğer eğitim veren Açıköğretim Fakültesi mezunlarının diğer fakülte mezunlarıyla aynı haklara sahip olmaları öngörülmüştür.

Ayrıca, şimdiki Millî Eğitim Bakanının YÖK Başkanı ve şimdiki Başbakan Yardımcısının da Başbakan olduğu 1993 yılında, Kasım 1993 tarihli bir Başbakanlık genelgesinde "Anayasamızın 10 uncu maddesine aykırı bir duruma sebebiyet vermemek ve kişilerin yasal haklarına riayet etmek bakımından, bundan böyle açılacak imtihanlarda, kesinlikle üniversite, fakülte veya okul ismi zikredilmeden..."

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Efendim, size eksüre veriyorum; konuşmanızı toparlayınız.

A. ZİYA AKTAŞ (Devamla) - Teşekkür ederim.

"...sadece istenilen evsaf veya bölümün belirtilmesiyle yetinilecektir" denilmektedir. Yeni öğretmen atamalarında, Millî Eğitim Bakanlığının bu ilkeye derhal uyması gerekir.

Türkiye'de, bugün, açıköğretim, içtenlikle desteklenmeli, sahip çıkılmalıdır; sistemdeki yetersizlikler ve eksiklikler düzeltilmelidir.

Hepinizi saygılarla selamlıyorum. (DSP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Aktaş.

Herhalde, cevap verecek sayın bakan yok...

3. - Ankara Milletvekili Cemil Çiçek'in, Türk dili ve kültürüne ilişkin gündemdışı konuşması

BAŞKAN - Gündemdışı üçüncü söz, Türk dili üzerine söylenen bazı iddialarla ilgili olarak konuşma yapmak isteyen, Ankara Milletvekili Sayın Cemil Çiçek'e verilmiştir.

Buyurun Sayın Çiçek. (ANAP sıralarından alkışlar)

Süreniz 5 dakika.

CEMİL ÇİÇEK (Ankara) - Sayın Başkan, sayın milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Sözlerimin başında, Türk kültürüne ve eğitimine hizmet uğrunda hayatlarını kaybeden öğretmenlerimize Allah'tan rahmet, milletimize başsağlığı diliyorum.

Değerli milletvekilleri, uzunca bir zamandan beri, milletimiz, maddî ve manevî varlığına yönelmiş çok yönlü bir tecavüzle karşı karşıyadır. Bu tecavüzler, zaman zaman bir savaş boyutuna ulaşmış, içeriden ve dışarıdan sürdürülen destek ve gayretlerle, bizi, bugünkü üzücü ortama getirmiştir. Bu tecavüzlerin çok tahripkâr bir tarzda vuku bulduğu alanların başında kültürümüz, onun ilk ve temel unsuru olan dilimiz gelmektedir.

Dil, milletlerin ve neticede bizim milletimizin ses dünyasıdır, hayatın ve kâinatın kendimize göre adlandırılmasıdır. Dil, düşüncemizin aynasıdır; biz, onunla düşünür, onunla ifade eder, onunla anlaşırız. Dilimiz, millî hafızamızın, hatıralarımızın, duygu ve düşüncelerimizin müşterek hazinesidir. Dil, millet denilen insan varlığının, insan cemiyetinin en önemli sosyal varlığıdır ve nihayet dil, kültürel kimliğin en keskin ifadesi, demokrasinin temel direğidir. Dilimiz, anamızın ak sütüdür.

Dilde kargaşa, çözülme getirir; nitekim, getirmiştir; barış yerine nifak sokar; nitekim, sokulmuştur; nesillerarası irtibat kopar; nitekim, kopmuştur; kültürel devamlılık ortadan kalkar; görünen manzara odur ki, kalkmıştır; eğitim-öğretim de felce uğrar; nitekim, eğitim-öğretim hayatımız felce uğramıştır.

Bir hariciyecimizin hatıralarında belirttiği gibi, daha bu asrın ilk çeyreğinde, Bulgar Kralı Boris ile sabık Afganistan Kralı Emanullah Roma'da karşılaştıklarında biraz Fransızca, biraz Almanca konuştuktan sonra, nihayet "çok konuşmayı Türkçe yaptık, Türkçe anlaşmıştık" derken, bugün, maalesef, aradan geçen kısa bir süre sonra, Türk diline vaki tetikçiler sebebiyle, resmî ve özel kurumların özel gayretleri sebebiyle geldiğimiz noktada, maalesef, ben oğlumla anlaşamıyorum, siz kızınızla anlaşamıyorsunuz, aynı ülkenin vatandaşları olmamıza rağmen pek çok noktada birbirimizle anlaşamıyoruz. İnanıyorum ki, bugün yaşadığımız pek çok sosyal kavganın temelinde dil uyuşmazlığımız yatıyor. Aradan geçen bunca zaman sonra...

MUSTAFA CUMHUR ERSÜMER (Çanakkale) - Sayın Başkan, ben ön sırada olduğu halde, hatibin konuştuğunu duyamıyorum...

BAŞKAN - Efendim, biraz önce arkadaşlarımızı ikaz ettim. Yani, ben, hep, hatibi susturarak arkadaşlarımı gürültüyü kesmeye davet edemem; bu, herkesin vicdanî sorumluluğu. Gerçekten, ben de konuşulanları anlamıyorum. Onun için, bütün arkadaşlarımdan rica ediyorum, bu salon çok küçük arkadaşlar, burada en ufak bir gürültü kürsüde konuşulanları anlaşılmaz duruma sokuyor; sohbet etmek isteyen arkadaşlarımız, lütfen, kulislere gitsinler, orada sohbetlerini yapsınlar.

Buyurun efendim.

CEMİL ÇİÇEK (Devamla) - Aradan geçen bunca zamandan sonra, hâlâ, bazı kavramları tarif edememişsek, netleştirememişsek, bunu kavga sebebi yapmışsak, işte, bu, dilde görünen manzaranın fecaatini göstermektedir. Maalesef, son zamanlarda, bir öğretim kurumu başkanı, kemal adına noksanlığı ifade eden bir tarzda, Türk dilini kullanmadaki yetersizliğini ve yeteneksizliğini, ehliyetsizliğini ya da kifayetsizliğini, Türk dilinin ilim dili olamayacağı tarzında beyanda bulunmuştur. Kimsenin, bu manada, Türk diline bir kusur izafe etmeye hakkı da yoktur, haddi de yoktur. (ANAP ve RP sıralarından alkışlar)

Hİç şüphesiz, bir milletin dilinin, yazılı dilinin en güzel şaheserinin onun anayasası olması gerekir. İşte, bugün uygulanmakta olan 1982 Anayasasının özellikle yemin metnine bakarak, kimse, Türkçe hakkında bir tereddüte düşmemelidir; bu, Anayasayı yazanların ayıbıdır, Türk dilinin ayıbı değildir.

Değerli milletvekilleri, bugünlerde, Türk diline karşı, Türk kültürüne karşı, Türk'ün mukaddes değerlerine karşı bir saldırı, içeriden ve dışarıdan sürdürülmektedir. Bu milletin temsilcileri olarak, bu tecavüzlere, bu taarruzlara karşı hepimizin duyarlı olması, hassas olması mecburiyeti vardır. Ne yazık ki, bu Meclisten bu duyarlılığı görme imkânı olmamıştır.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Efendim, size eksüre veriyorum; buyurun.

CEMİL ÇİÇEK (Devamla) - Daha birkaç gün evvel, Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışını yaptık. Sadece tespit anlamında söylüyorum, kimse başka mana anlamasın; dualarla açtığımız bir Meclisten, senfoni orkestralarıyla açılan bir Meclisin çatısı altında olmak bana ıstırap veriyor! (RP sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar; DSP ve CHP sıralarından sıra kapaklarına vurmalar) Bu Meclis, Türkiye Büyük Millet Meclisidir!

BAŞKAN - Bir dakika, arkadaşlar...

Bir dakika, Sayın Çiçek...

CEMİL ÇİÇEK (Devamla) - Bizim millî korolarımız yok mu?!

BAŞKAN - Bir dakika, Sayın Çicek... (RP sıralarından alkışlar, DSP ve CHP sıralarından sıra kapaklarına vurmalar)

CEMİL ÇİÇEK (Devamla) - Özü de bizim değil, sözü de bizim değil.(RP sıralarından alkışlar, DSP ve CHP sıralarından sıra kapaklarına vurmalar)

Evet... Evet... Türk kültürü nerede?! Türkün folkloru nerede?! Türkün millî koroları nerede?! Siz kendi kültürünüze saygı duymazsanız, siz kendi bayrağınıza saygı duymazsanız, o zaman çöl kabadayıları da fırsat kollar, sizin saygı duymanız gereken hususlara onlar da saygı duymaz; o takdirde, bu memleket sıkıntıya girer.

Şimdi, ben, bu kürsüden, bu çatı altında bulunan değerli milletvekillerine soruyorum; niçin buradayız, neden buradayız! (RP sıralarından alkışlar, DSP ve CHP sıralarından gürültüler) Bu sorunun cevabını kendi vicdanımızda doğru dürüst cevaplayalım; husumete ve kavgaya dayalı bir siyaset anlayışı yerine, kendimizi de aşarak, gelin şu aziz ve mazlum millet için bir çıkış yolunu hep birlikte bulalım.

Hepinize saygılar sunuyorum. (ANAP ve RP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Çiçek.

Sayın Çiçek, herhalde siz daha 18 inci Yüzyılı yaşıyorsunuz... (DSP ve CHP sıralarından alkışlar, RP sıralarından gürültüler)

Bir dakika efendim... Bir dakika... (RP sıralarından sıra kapaklarına vurmalar, gürültüler; CHP ve DSP sıralarından alkışlar)

Türkiye Büyük Millet Meclisinin dualarlar açıldığı tarihler Osmanlı dönemiydi. (RP sıralarından "Hayır, hayır" sesleri, gürültüler)

Bir dakika efendim... Susun!

Laik Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulduktan sonra, burada, çağdaş usullerle ve orkestralarla Meclisin açılması, bu Meclise bir zarar vermez; bu Meclisin şanıdır, şöhretidir, çağdaşlığıdır. Burada birbirimizi anlayalım. (DSP ve CHP sıralarından alkışlar, RP sıralarından gürültüler)

Efendim, o 1924'leri artık kafanızdan silin; o hesabınıza geliyor; ama, daha sonraki tarihlerde Mustafa Kemal'in söylediklerini kafanıza bir yerleştirsenize, onları bir getirsenize... (DSP ve CHP sıralarından alkışlar, RP sıralarından "Sen yerleştir" sesleri)

Yani, siz, bir şeriat devletinin ortadan kaldırılması sırasında, memletimizi düşmanların işgal ettiği bir sırada, Yüce Atatürk'ün bütün güçlerle barış sağlayarak memleketimizi kurtarmaya çalıştığı bir dönemde, hocalarla da -onların hepsine saygı duyuyorum- herkesle de anlaşmak suretiyle İstiklal Savaşını başlattığı bir zamanda, tuttuğu... (RP sıralarından gürültüler, ANAP sıralarından "Sen cevap veremezsin" sesleri)

Efendim, bir dakika; ben Meclis Başkanıyım! (ANAP sıralarından gürültüler)

Bir dakika efendim... Bir dakika...

ALİ COŞKUN (İstanbul) - Atatürk bu Meclisi senfoni orkestrasıyla açmadı!

BAŞKAN - Efendim, bakın; bu Meclisin Başkanıyım; bu Meclise yönelik her eleştiriye cevap veririm. (RP ve ANAP sıralarından gürültüler)

CEMİL ÇİÇEK (Ankara) - Bu Meclise saygı duy...

BAŞKAN - Arkadaşlar, lütfen...

Bakın, arkadaşımız, burada, bu Meclisin manevî kişiliğini küçük düşürücü birtakım ifadelerde bulundu "bundan önce dualarla açıyorduk Meclisi" dedi.

CEMİL ÇİÇEK (Ankara) - Sözlerimi çarpıtma!.. En az senin kadar bu Meclise saygılıyım.

BAŞKAN - Hayır, biz dualarla açmıyorduk Meclisi... (RP ve ANAP sıralarından gürültüler)

CEMİL ÇİÇEK (Ankara) - Yanlış yapıyorsun!

BAŞKAN - Efendim, bakın...

CEMİL ÇİÇEK (Ankara) - Ben öyle bir şey söylemedim... Ben, en az senin kadar saygılıyım bu Meclise; sözlerimi çarpıtma!

BAŞKAN - Hayır, söylediğiniz kasıtlıdır. Özellikle, bu cumhuriyete karşı, kin duyan insanların düşüncesi içinde ifade edilen bazı ifadelerdir.

Neyse, efendim, uzatmak istemiyorum. Yani, eğer, bakın...

CEMİL ÇİÇEK (Ankara) - Sözlerinize dikkat edin; fevkalade yanlış yapıyorsunuz.

BAŞKAN - Hayır, yanlış yapmıyorum.

CEMİL ÇİÇEK (Ankara) - Yanlış yapıyorsunuz!

BAŞKAN - Buraya çıkan her milletvekili, ettiği yemine uygun konuşmak zorundadır. (DSP ve CHP sıralarından alkışlar)

Sayın milletvekilleri, gündemdışı konuşmalar bitmiştir.

Ayrıca, gündemdışı konuşma konusunda bir açıklama yapmak istiyorum: Bugün, Sayın Hasan Korkmazcan kürsüye çıkacaktı; kendisi, mazereti nedeniyle, bana rica etti, ben çıktım. Benden de, yalnızca ANAP'lı ve DSP'li arkadaşlar gündemdışı söz istediler; başka partideki arkadaşlar gündemdışı söz istemediler. Bunu da Genel Kurulun bilgisine sunmak istiyorum.

Cumhurbaşkanlığı tezkereleri vardır; okutuyorum:

B) TEZKERELER VE ÖNERGELER

1. - İsviçre'ye gidecek olan Millî Eğitim Bakanı Mehmet Sağlam'a, dönüşüne kadar, Devlet Bakanı Işılay Saygın'ın vekâlet etmesinin uygun görüldüğüne ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi (3/485)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

45 inci Uluslararası Eğitim Konferansına katılmak üzere, 2 Ekim 1996 tarihinde İsviçre'ye gidecek olan Millî Eğitim Bakanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam'ın dönüşüne kadar; Millî Eğitim Bakanlığına, Devlet Bakanı Işılay Saygın'ın vekâlet etmesinin, Başbakanın teklifi üzerine, uygun görülmüş olduğunu bilgilerinize sunarım.

Süleyman Demirel

Cumhurbaşkanı

BAŞKAN - Bilgilerinize sunulmuştur.

2. - Mısır, Libya ve Nijerya'ya gidecek olan Başbakan Necmettin Erbakan'a, dönüşüne kadar, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller'in vekâlet etmesinin uygun görüldüğüne ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi (3/486)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Görüşmelerde bulunmak üzere, 2 Ekim 1996 tarihinden itibaren Mısır, Libya ve Nijerya'ya gidecek olan Başbakan Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın dönüşüne kadar; Başbakanlığa, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Tansu Çiller'in vekâlet etmesinin, Başbakanın teklifi üzerine, uygun görülmüş olduğunu bilgilerinize sunarım.

Süleyman Demirel

Cumhurbaşkanı

BAŞKAN - Bilgilerinize sunulmuştur.

3. - Mısır, Libya ve Nijerya'ya gidecek olan Devlet Bakanı Abdullah Gül'e, dönüşüne kadar, Devlet Bakanı Lütfü Esengün'ün vekâlet etmesinin uygun görüldüğüne ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi (3/487)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Görüşmelerde bulunmak üzere, 2 Ekim 1996 tarihinden itibaren, Mısır, Libya ve Nijerya'ya gidecek olan Devlet Bakanı Doç. Dr. Abdullah Gül'ün dönüşüne kadar; Devlet Bakanlığına, Devlet Bakanı Lütfü Esengün'ün vekâlet etmesinin, Başbakanın teklifi üzerine, uygun görülmüş olduğunu bilgilerinize sunarım.

Süleyman Demirel

Cumhurbaşkanı

BAŞKAN - Bilgilerinize sunulmuştur.

4. - Mısır, Libya ve Nijerya'ya gidecek olan Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Mehmet Recaî Kutan'a, dönüşüne kadar, Bayındırlık ve İskân Bakanı Cevat Ayhan'ın vekâlet etmesinin uygun görüldüğüne ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi (3/488)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Görüşmelerde bulunmak üzere, 2 Ekim 1996 tarihinden itibaren, Mısır, Libya ve Nijerya'ya gidecek olan Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı M. Recai Kutan'ın dönüşüne kadar; Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığına, Bayındırlık ve İskân Bakanı Cevat Ayhan'ın vekâlet etmesinin, Başbakanın teklifi üzerine, uygun görülmüş olduğunu bilgilerinize sunarım.

Süleyman Demirel

Cumhurbaşkanı

BAŞKAN - Bilgilerinize sunulmuştur.

5. - Almanya'ya gidecek olan Kültür Bakanı İsmail Kahraman'a, dönüşüne kadar, Devlet Bakanı Sabri Tekir'in vekâlet etmesinin uygun görüldüğüne ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi (3/489)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

48 inci Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı ile Nasrettin Hoca Paneline katılmak üzere, 2 Ekim 1996 tarihinde Almanya'ya gidecek olan Kültür Bakanı İsmail Kahraman'ın dönüşüne kadar; Kültür Bakanlığına, Devlet Bakanı Prof. Dr. Sabri Tekir'in vekâlet etmesinin, Başbakanın teklifi üzerine, uygun görülmüş olduğunu bilgilerinize sunarım.

Süleyman Demirel

Cumhurbaşkanı

BAŞKAN - Bilgilerinize sunulmuştur.

Sayın milletvekilleri, bir genel görüşme önergesi vardır; okutuyorum:

C) GENSORU, GENEL GÖRÜŞME, MECLİS SORUŞTURMASI VE MECLİS ARAŞTIRMASI ÖNERGELERİ

1. - İstanbul Milletvekili M. Cevdet Selvi ve 21 arkadaşının, yasa dışı suç örgütleri ile bunların devletle olan bağlantıları konusunda genel görüşme açılmasına ilişkin önergesi (8/5)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Her taşın altından bir mafya, her mafyanın içinden de birkaç devlet görevlisi çıkar hale gelmiştir. Bu durum, devlete, hukuka, adalete olan ve olması gereken güveni sarsmaya, hatta yok etmeye başlamıştır.

Devletin, yoğun iç ve dış sorunların üstesinden gelebilmesi için, çok önemli konuma gelen bu soruna mutlak çözüm bulunması gerekmektedir.

Kamuoyunun ibretle ve kaygıyla izlediği gibi, zorbalık veya mafya, EGO bileti sahteciliğinden çek-senete, bankacılığa, uyuşturucudan silah kaçakçılığına kadar toplum yaşamımızın her alanına yayılmış ve yerleşmeye başlamıştır.

Haksız kazanç, rüşvet ve sahtecilik, devlet ihalelerinden devlet hastanelerine, okul sınavlarına kadar nüfuz etmiştir.

En son ortaya çıkan suç örgütleri, çete olaylarında da görüldüğü gibi, mafya, bazı polis, bazı memur, bürokrat bağlantısı olağan hale gelmiştir. Mafya veya suç örgütü elemanlarının devletin en önemli kurum ve kademelerine bile sızabildikleri açıkça anlaşılmıştır.

Bu olayların, genellikle, örgüt içi hesaplaşma, çıkar çatışmalarının sonucu veya tesadüfen ortaya çıkması, basit sayılabilecek bir şebekeden bile lav silahı ve benzeri silahların ele geçirilmesi, olayların diğer düşündürücü yönünü oluşturmaktadır.

Bütün bunlar, devletine bağlı, hukuk kurallarına saygılı tüm yurttaşlarımızın umutlarını kırmakta ve karamsarlığa sürüklenmesine neden olmaktadır.

Devlet kurumlarında ve kademelerinde üniformalı, resmî veya sivil olarak görev almış, dürüst, yaptığı işin bilincinde ve sorumluluk içinde canı pahasına görev yapan insanlarımıza da haksızlık olmaktadır.

Devletin kurum ve kuruluşlarını yıpratmamak gerekçesi ise artık anlamını yitirmiştir. Bu olayları tartışmak, kaynağına inmek, açığa çıkarmak gerekmektedir. Kısmen görünen, her gün yaşanan olayları kamufle etmek, saptırmak, gereksiz savunma ve gerekçelerle örtbas etmek, devlet ve kurumlarını daha fazla yıpratmakta, güvensizlik ortamını daha da geliştirmektedir. "Kol kırılır yen içinde kalır" anlayışı artık kangrene neden olacak boyuttadır. Bu yaklaşım, sorumsuzluk ve meydanın boş olduğu izlenimine de neden olmaktadır.

Ayrıca "devleti yıpratmayalım" gerekçesiyle yapılan uygulamalar halkımıza karşı da ayrı bir haksızlıktır. Çünkü halkımız her meslek grubunda, her sektörde ve her toplum kesiminde devlet kademelerinin (resmi-sivil) her alanında ve bölümünde güven duyulacak, kendi sıkıntılarına rağmen ülkesinin ve milletinin yararını, kendi kişisel çıkarından önde tutan dürüst, sorumluluk duygusu gelişmiş, onurlu insanların çoğunlukta olduğunu bilmektedir.

Bu olayların üzerine gidilmesi, takip edilmesi, cezalarının verilmesi, soruna temel çözümler araştırılması, özellikle devlet kurumlarına olması gereken güveni sağlayacaktır. Her nerede olursa olsun yapanın yanına kâr kalmadığı görülerek caydırıcılık niteliği de taşıyacaktır.

Tabiî ki devlet kurumlarını bu olumsuzluklardan arındırmak, varsa bu kişileri devlet kadrolarından ayıklamak siyasî iktidarların görevidir.

Bu yoğun iç ve dış bağlantılı sorunun üstesinden gelebilmek, laik, demokratik, sosyal hukuk devletini tüm kurum ve kurallarıyla hayata geçirmekle mümkündür.

Pek çok Meclis araştırması ve soruşturması sırada beklerken, son günlerde; Söylemez Kardeşler Çetesi, Özel Tim Korucu Çetesi, uyuşturucu şebekesi, gasp ve haraç çeşitleri ve bağlantıları, aranan polisler, konuşan ama bulunamayan mafya mensupları, yargılanan yargıçlar, yargıdaki skandallar, bir ayda 16'dan fazla ve sadece bir ilimizdeki faili meçhul cinayetler, şehir merkezlerinde mafya hesaplaşmaları ve suçsuz insanların da ölmesi, ortalarda dolaşan özel MİT raporu, hergün medyada geniş yer almakta ve halkımızın gündeminin birinci maddesini oluşturmaktadır. Bu durum tüm toplumu huzursuz ederken, can ve mal güvenliğini de yok etmektedir; devlet faaliyetlerini tartışılır hale getirmektedir.

Kamuoyunda hergün sergilenen, tartışılan bu konunun Türkiye Büyük Millet Meclisinde ele alınması, kaynağına inilerek idarî ve yasal düzenlemelerle de soruna çözüm aranması, gerçekçi önlemler alınması kaçınılmaz hale gelmiştir.

Bu nedenle, ülkemizi saran, toplumun güvenini sarsan ve kısmen de olsa devlete sirayet eden mafya-suç örgütleri ve mafya-devlet ilişkileri hakkında, Anayasanın 98, İçtüzüğün 102 ve 103 üncü maddeleri gereğince genel görüşme açılmasını arz ve teklif ederiz.

Mehmet Cevdet Selvi Ali Rahmi Beyreli

(İstanbul) (Bursa)

Bekir Yurdagül Yüksel Aksu

(Kocaeli) (Bursa)

Ziya Aktaş Zekeriya Temizel

(İstanbul) (İstanbul)

Hikmet Uluğbay Metin Şahin

(Ankara) (Antalya)

Erdoğan Toprak Fikret Uzunhasan

(İstanbul) (Muğla)

Mahmut Erdir Metin Bostancıoğlu

(Eskişehir) (Sinop)

Tamer Kanber Tahsin Boray Baycık

(Balıkesir) (Zonguldak)

Hikmet Sami Türk Hasan Gemici

(Trabzon) (Zonguldak)

Abdulbaki Gökçel Hayati Korkmaz

(İçel) (Bursa)

Ali Günay İsmail Cem

(Hatay) (Kayseri)

Mustafa Güven Karahan Mustafa İlimen

(Balıkesir) (Edirne)

BAŞKAN - Bilgilerinize sunulmuştur.

Önerge gündemde yerini alacak, genel görüşme açılıp açılmaması, öngörüşmeler sırasında karara bağlanacaktır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığının bir tezkeresi vardır, okutup oylarınıza sunacağım.

B) TEZKERELER VE ÖNERGELER (Devam)

6. - Türkiye Büyük Millet Meclisini temsilen, Bosna-Hersek Temsilciler Meclisi ve Parlamenter Meclisinin açılış törenine icabet edilmesine ilişkin Başkanlık tezkeresi (3/490)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kuruluna

Dışişleri Bakanlığından alınan 1 Ekim 1996 tarihli yazıda, Bosna-Hersek Temsilciler Meclisi ve Parlamenter Meclisinin açılış törenine katılmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisinden iki milletvekilinin davet edildiği bildirilmektedir.

Söz konusu davete, Meclisimizi temsilen iki üyeyle icabet edilmesi hususu Türkiye Büyük Millet Meclisinin Dışilişkilerinin Düzenlenmesi Hakkındaki 3620 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi uyarınca Genel Kurulun tasviplerine sunulur.

Doç. Dr. Mustafa Kalemli

Türkiye Büyük Millet Meclisi

Başkanı

BAŞKAN - Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.

(10/67) esas numaralı Meclis Araştırması Komisyonu Başkanlığının bir tezkeresi vardır; okutup oylarınıza sunacağım:

7. - (10/67) esas numaralı Meclis Araştırma Komisyonu Başkanlığının, Komisyonun görev süresinin uzatılmasına ilişkin tezkeresi (3/491)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

İstanbul Kadıköy'de 1 Mayıs günü meydana gelen olaylarda gerekli tedbirlerin alınmadığı iddialarını araştırmak üzere kurulan Komisyonumuz, yerinde tespit ve araştırmalarını tamamlamıştır.

Rapor yazım ve üzerinde görüşmeler safhasında bulunan Komisyonumuz, 4 Ekim 1996 tarihinden itibaren 1 aylık eksürenin, Genel Kurulca uzatılmasına dair, 2.10.1996 tarihli 6 ncı toplantısında karar almıştır.

Karar ilişikte sunulmuştur.

Gereğini bilgilerinize arz ederim.

Saygılarımla.

Ali Oğuz

İstanbul

Komisyon Başkanı

BAŞKAN - Kabul edenler...

ŞERİF BEDİRHANOĞLU (Van) - Neyi efendim?

BAŞKAN - Bir Araştırma Komisyonu Başkanı arkadaşımız, raporu yazma safhasında olduklarından bir aylık süre istiyor.

...Etmeyenler... Kabul edilmiştir.

Sayın milletvekilleri, gündemin "Kanun Tasarı ve Teklifleri İle Komisyonlardan Gelen Diğer İşler" kısmına geçiyoruz.

IV. - KANUN TASARI VE TEKLİFLERİYLE KOMİSYONLARDAN

GELEN DİĞER İŞLER

1. - 926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa Bir Geçici Madde Eklenmesine İlişkin 488 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve Millî Savunma Komisyonu Raporu (1/215) (S. Sayısı : 23)

BAŞKAN - 926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa Bir Geçici Madde Eklenmesine İlişkin 488 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve Millî Savunma Komisyonu raporunun müzakerelerine kaldığımız yerden devam edeceğiz.

Komisyon?.. Yok.

Ertelenmiştir.

2. - Ankara Milletvekili Yücel Seçkiner'in, 4.7.1934 Tarih ve 2559 Sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine Dair Kanun Teklifi ve İçişleri Komisyonu Raporu (2/64) (S. Sayısı : 15)

BAŞKAN - Ankara Milletvekili Yücel Seçkiner'in, 4.7.1934 Tarih ve 2559 Sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine Dair Kanun Teklifi ve İçişleri Komisyonu raporunun müzakeresine başlayacağız.

Komisyon?.. Yok.

Ertelenmiştir.

3. - Tokat Milletvekili Ahmet Feyzi İnceöz ve 22 Arkadaşının, Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun Teklifi ile Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair 9.1.1991 Tarih ve 3694 Sayılı Kanun ve Anayasanın 89 uncu Maddesi Gereğince Cumhurbaşkanınca Bir Daha Görüşülmek Üzere Geri Gönderme Tezkeresi ve Adalet Komisyonu Raporu (2/70, 1/5)) (S. Sayısı : 17)

BAŞKAN - Tokat Milletvekili Ahmet Feyzi İnceöz ve 22 Arkadaşının, Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun Teklifi ile Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair 9.1.1991 Tarih ve 3694 Sayılı Kanun ve Anayasanın 89 uncu Maddesi Gereğince Cumhurbaşkanınca Bir Daha Görüşülmek Üzere Geri Gönderme Tezkeresi ve Adalet Komisyonu raporunun müzakeresine başlayacağız.

Komisyon?. Yok.

Ertelenmiştir.

4. - Yabancıların Türkiye'de İkâmet ve Seyahatleri Hakkında Kanunun İki Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve İçişleri Komisyonu Raporu (1/385) (S. Sayısı : 30)

BAŞKAN - Yabancıların Türkiye'de İkâmet ve Seyahatleri Hakkında Kanunun İki Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve İçişleri Komisyonu raporunun müzakerelerine başlayacağız.

Komisyon?.. Yok.

Ertelenmiştir.

5. - Türk Ceza Kanununun ve Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun Birer Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun Bir Maddesinin Değiştirilmesine Dair Kanun Tasarıları ve Adalet ve İçişleri komisyonları raporları (1/439, 1/428, 1/430) (S. Sayısı : 34)

BAŞKAN - Türk Ceza Kanununun ve Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun Birer Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun Bir Maddesinin Değiştirilmesine Dair Kanun Tasarıları ve Adalet ve İçişleri komisyonları raporlarının müzakerelerine başlayacağız.

Komisyon?.. Yok.

Ertelenmiştir.

6. - Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun Birer Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarıları ve Millî Savunma Komisyonu Raporu (1/386, 1/401) (S. Sayısı : 35)

BAŞKAN - Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun Birer Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarıları ve Millî Savunma Komisyonu raporunun müzakerelerine başlayacağız.

Komisyon?.. Yok.

Ertelenmiştir.

SALİH KAPUSUZ (Kayseri) - Sayın Başkan, onuncu sıraya kadar komisyon yok.

MİLLÎ SAVUNMA BAKANI TURHAN TAYAN (Bursa) - Komisyon yok efendim.

BAŞKAN - Arkadaşlar, geleneğimiz haline gelince grupların anlaştığı kanunlardan başlıyoruz da, o bakımdan...

Aslında, arkadaşların, hangi konuda anlaştıklarından benim de haberim yok. Arkadaşlar, bu konuda bana haber verselerdi, ben de ısrarla sormazdım.

7. - Askerî Yasak bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanununun Bir Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun Tasarısı ve İçişleri ve Millî Savunma komisyonları raporları (1/410) (S. Sayısı : 36)

BAŞKAN - Askerî Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanununun Bir Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun Tasarısı ve İçişleri ve Millî Savunma komisyonları raporlarının müzakerelerine başlayacağız.

Komisyon?.. Yok

Ertelenmiştir.

8. - Türk Silahlı Kuvvetleri Özel Beslenme Kanununa Bir Madde Eklenmesi Hakkında Kanun Tasarısı ve Millî Savunma Komisyonu Raporu (1/400) (S. Sayısı : 37)

BAŞKAN - Türk Silahlı Kuvvetleri Özel Beslenme Kanununa Bir Madde Eklenmesi Hakkında Kanun Tasarısı ve Millî Savunma Komisyonu raporunun müzakerelerine başlayacağız.

Komisyon?.. Yok.

Ertelenmiştir.

9. - Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Hakkında 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanunun Bir Maddesinin Yürürlükten Kaldırılmasına İlişkin Kanun Tasarısı ve Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Raporu (1/412) (S. Sayısı : 38)

BAŞKAN - Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Hakkında 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanunun Bir Maddesinin Yürürlükten Kaldırılmasına İlişkin Kanun Tasarısı ve Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu raporunun müzakerelerine başlayacağız.

Komisyon?.. Yok.

Ertelenmiştir.

10. - Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve Millî Savunma Komisyonu Raporu (1/424) (S. Sayısı : 39) (1)

BAŞKAN - Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve Millî Savunma Komisyonu raporunun müzakerelerine başlıyoruz.

Komisyon?.. Burada.

Komisyon ve Hükümet yerlerini almışlardır.

Komisyon raporunun okunup okunmaması hususunu oylarınıza sunacağım: Okunmasını kabul edenler... Kabul etmeyenler... Komisyon raporunun okunması kabul edilmemiştir.

Tasarının tümü üzerinde söz isteyen?.. Yok.

(1) 39 S. Sayılı Basmayazı Tutanağa eklidir.

Maddelere geçilmesini oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Maddelere geçilmesi kabul edilmiştir.

1 inci maddeyi okutuyorum:

Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair

Kanun Tasarısı

MADDE 1. - 27.7.1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin 1.5.1986 tarihli ve 3282 sayılı Kanunla değişik (1) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

1. Muharip sınıflar : Piyade, süvari, tank, topçu, hava savunma, kara havacılık, istihkam, muhabere, jandarma.

Yukarıdaki fıkrada belirtilen sınıflar, hizmet ihtiyaçları nedeniyle, ilgili kuvvet komutanlığının teklifi ve Genelkurmay Başkanının onayı ile değiştirilebilir, kaldırılabilir veya yeni sınıflar ihdas edilebilir.

BAŞKAN - Madde üzerinde söz isteyen?.. Yok

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Etmeyenler... 1 inci madde kabul edilmiştir.

2 nci maddeyi okutuyorum:

MADDE 2. - 926 sayılı Kanunun 6.5.1993 tarihli ve 3909 sayılı Kanunla değişik 30 uncu maddesindeki asteğmen rütbesine ait normal bekleme süresi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Rütbeler Normal Bekleme Süreleri

Asteğmen 1 yıl

BAŞKAN - Madde üzerinde söz isteyen?.. Yok.

Madde üzerinde iki önerge vardır; geliş sırasına göre okutuyorum:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Görüşülmekte olan (1/424) esas numaralı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının çerçeve 2 nci maddesinde "1 yıl" olarak öngörülmüş bulunan asteğmen normal bekleme süresinin "11 ay" olarak değiştirilmesini arz ve teklif ederiz.

Yücel Seçkiner Mete Bülgün Mehmet Ali Altın

Ankara Çankırı Kırşehir

Metin Öney Aslan Ali Hatipoğlu

İzmir Amasya

BAŞKAN - Diğer önergeyi okutuyorum:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Görüşülmekte olan (1/424) esas numaralı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının çerçeve 2 nci maddesinde "1 yıl" olarak öngörülmüş bulunan asteğmen normal bekleme süresinin "11 ay" olarak değiştirilmesini arz ve teklif ederiz.

Mehmet Gözlükaya Salih Kapusuz

Doğru Yol Partisi Grubu Başkanvekili Refah Partisi Grubu Başkanvekili

Ömer Demir Ahmet İyimaya Halil Yıldız

Kırşehir Amasya Isparta

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, iki önerge de aynı mahiyette, ikisini birleştirerek işleme koyuyorum; bir daha okumaya gerek yok.

Komisyon önergeye katılıyor mu efendim?

MİLLÎ SAVUNMA KOMİSYONU BAŞKANVEKİLİ AHMET BİLGE (Ankara) - Katılıyoruz.

BAŞKAN - Hükümet?..

MİLLÎ SAVUNMA BAKANI TURHAN TAYAN (Bursa) - Katılıyoruz.

BAŞKAN - Hükümet ve Komisyon birleştirdiğimiz önergeye katılıyor.

Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Önerge kabul edilmiştir.

2 nci maddeyi, kabul edilen önerge doğrultusundaki değişik şekliyle oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Etmeyenler... 2 nci madde kabul edilmiştir.

3 üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE 3. - 926 sayılı Kanunun 112 nci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Aşağıdaki hallerde subay ve astsubaylar istifa etmiş sayılarlar;

a)Yabancı uyruklu kişilerle evlenenlerden, bu evlilikleri yönetmelikte belirtilen esaslar dahilinde Genelkurmay Başkanlığınca uygun görülmeyenler,

b) Çeşitli nedenlerle Türk vatandaşlığını kaybedenler veya Türk vatandaşlığından çıkarılanlar.

BAŞKAN - Madde üzerinde söz isteyen?.. Yok.

Önerge yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Etmeyenler... 3 üncü madde kabul edilmiştir.

4 üncü maddeyi okutuyorum:

MADDE 4. - 926 sayılı Kanuna aşağıdaki ek geçici maddeler eklenmiştir.

EK GEÇİCİ MADDE 70. - Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte Türk Silahlı Kuvvetlerinde asteğmen rütbesi ile görev yapanların asteğmen normal rütbe bekleme süresi 9 ay olarak uygulanır.

BAŞKAN - Madde üzerinde söz isteyen?.. Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Etmeyenler... Madde kabul edilmiştir.

Ek geçici madde 71'i okutuyorum:

EK GEÇİCİ MADDE 71. - 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun bu Kanun ile değişik 112 nci maddesi, bu Kanunun yayımı tarihinde Türk Silahlı Kuvvetlerinden henüz ilişiği kesilmemiş olanlar hakkında da uygulanır.

BAŞKAN - Madde üzerinde söz isteyen?.. Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Etmeyenler... Madde kabul edilmiştir.

Çerçeve madde 4'ü ek iki geçici maddeyle birlikte oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Etmeyenler... Madde kabul edilmiştir.

Madde 5'i okutuyorum:

Madde 5. - Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

BAŞKAN - 5 inci madde üzerinde söz isteyen?.. Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Etmeyenler... Madde kabul edilmiştir.

Madde 6'yı okutuyorum:

Madde 6. - Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

BAŞKAN - Madde üzerinde söz isteyen?.. Yok.

Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Etmeyenler... Madde kabul edilmiştir.

Sayın milletvekilleri, tasarının tümü üzerindeki müzakereler bitmiştir.

Tasarının tümünü oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Etmeyenler... Tasarının tümü kabul edilmiştir; hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.

MİLLÎ SAVUNMA BAKANI TURHAN TAYAN (Bursa) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, bana -Başkanlık olarak- intikal eden isteklere göre, Gruplar, bundan sonra herhangi bir yasa tasarısı veya teklifinin müzakeresi konusunda anlaşamamışlardır veyahut da o konuda bir istekleri yoktur.

Grupların mutabakatıyla, sözlü soruları görüşmek ve (10/90) esas numaralı Meclis araştırması önergesinin öngörüşmesini yapmak için, 8 Ekim 1996 Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere, birleşimi kapatıyorum.

Kapanma Saati: 15.52

TUTUNAĞIN SONU

Türkiye Büyük Millet Meclisi Resmi internet Sitesi
© 2009 T.B.M.M.