Dönem : 21 Yasama Yılı : 1

T.B.M.M. (S. Sayısı : 113)

Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun Bazı Maddeleri ile Madalya ve Nişanlar Kanununun Bir Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve Millî Savunma

Komisyonu Raporu (1/440)

T.C.

Başbakanlık

Kanunlar ve Kararlar 22.6.1999

Genel Müdürlüğü

Sayı : B.02.0.KKG/196-342/2695

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Önceki yasama döneminde hazırlanıp Başkanlığınıza sunulan ve İçtüzüğün 77 nci maddesi uyarınca hükümsüz sayılan ilişik listede adları belirtilen kanun tasarılarının yenilenmesi Bakanlar Kurulunca uygun görülmüştür.

Gereğini arz ederim.

Bülent Ecevit

Başbakan

1/814 Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun Bazı Maddeleri ile Madalya ve Nişanlar Kanununun Bir Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı

T.C.

Başbakanlık

Kanunlar ve Kararlar 27.8.1998

Genel Müdürlüğü

Sayı : B.02.0.KKG.0.11/101-1411/4936

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Millî Savunma Bakanlığınca hazırlanan ve Başkanlığınıza arzı Bakanlar Kurulunca 6.8.1998 tarihinde kararlaştırılan “Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun Bazı Maddeleri ile Madalya ve Nişanlar Kanununun Bir Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” ile gerekçesi ilişikte gönderilmiştir.

Gereğini arz ederim.

Mesut Yılmaz

Başbakan

GENEL GEREKÇE

1. Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarından, kendisine tevdi edilen görevi üstün bir gayretle ifa ederken, görevin sebep ve tesiri ile hayatını kaybeden şehit personelin varislerine, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu kapsamında yer alan madalyalardan “Türk Silahlı Kuvvetleri İkinci Derece Bronz Övünç Madalyası” Genelkurmay Başkanı tarafından tevcih edilmektedir.

2933 sayılı Madalya ve Nişanlar Kanunu kapsamında yer alan altın kaplama Devlet Övünç Madalyası ise yurt içinde veya yurt dışında gösterdiği sorumluluk ve görev anlayışı içinde feragat ve fedakârlık, başarı ve yararlılık dolu çalışmaları Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Milleti adına haklı gurur kaynağı teşkil ederek malûl olanlara ve şehit olan kişilerin varislerine, ilgili Bakanın teklifi, Bakanlar Kurulunun onayı ile Cumhurbaşkanı tarafından tevcih edilmektedir. Bahse konu madalya 1995 yılında 950 emniyet mensubu şehit varisi ile 113 malûlüne tevcih edilmiştir.

Aynı gaye için hayatlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizden, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının varislerine Genelkurmay Başkanı tarafından İkinci Derece Bronz Övünç Madalyası verilmesi, emniyet mensuplarından şehit vârisleri ile malûllerine ise Cumhurbaşkanı tarafından Altın Kaplama Devlet Övünç Madalyası tevcih edilmesi Türk Silahlı Kuvvetler mensupları arasında hoşnutsuzluk yaratmakta ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu şehit vârislerinin haklı taleplerine neden olmaktadır.

Değişik kanunlar kapsamında yer alan ancak aynı gaye ile tevcih edilen bahse konu iki madalyadan, Türk Silahlı Kuvvetleri İkinci Derece Bronz Övünç Madalyasının yürürlükten kaldırılması ile vatanı ve devleti için hayatını kaybeden tüm şehitlerimizin varislerine “Altın Kaplama Devlet Övünç Madalyasının” Cumhurbaşkanı tarafından tevcih edilmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.

2. Diğer taraftan 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu kapsamında yer alan “Savaş Madalyası” savaşta Türk Silahlı Kuvvetleri Komutanının inhası üzerine Millî Savunma Bakanı ve Başbakanın imzalayacağı, Cumhurbaşkanının onaylayacağı kararname ile tevcih olunduğundan, uygulama esası yönünde 2933 sayılı Madalya ve Nişanlar Kanunu ve Devlet Madalya ve Nişanları Yönetmeliği kapsamına ithal edilmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.

3. Madalya ve nişanlarının hak sahipleri vefat ettikten sonra varislerine ne şekilde intikal edeceği kanunla düzenlenmiştir.Ancak, özellikle Devlet aleyhine işlenen suçlar ile yüz kızartıcı suçlardan hüküm giyen kişilere madalya ve nişanların veraset yoluyla intikal etmesi durumuna ilişkin engelleyici düzenlemelerin hüküm altına alınmamış olması uygulamada sıkıntılara yol açmaktadır. Bu hususun madalya ve nişanının manevî değerini sarsıcı bir durum olduğu dikkate alınarak, belirtilen suçlardan hüküm giyen vârislere madalya ve nişan intikalini önleyecek hükümlerin Kanuna ithal edilmesi gerektiği değerlendirilmiştir.

4. Belirtilen ihtiyaçların karşılanmasına yönelik olarak 926 ve 2933 sayılı Kanunlarda yapılması öngörülen değişiklikler kapsamında, uygulama yeri olmayan bazı Türk Silahlı Kuvvetleri madalyalarının yürürlükten kaldırılması ve yürürlükte kalanların yeniden düzenlenmesi ile Somali ve Bosna örnek olmak üzere artık çok uluslu kuvvetlere katılan askerlere, üstün başarıları dolayısıyla yabancılar tarafından tevcih edilen madalyaların, üniformaya takılma esasları ve madalya ve nişanların vârislere intikali hususlarının yeniden düzenlenmesi amaçlanmıştır.

MADDE GEREKÇELERİ

Madde 1. —Madde ile, 926 sayılı Kanunun 188 inci maddesinde yer verilmiş bulunan “Savaş Madalyası’nın adı genel gerekçede belirtilen esaslar çerçevesinde “Devlet Savaş Madalyası” olarak değiştirilmektedir.

Madde 2. —Madde ile, 1 inci maddedeki düzenlemeye paralel olarak 926 sayılı Kanunun 189 uncu maddesinde yer verilen “Savaş Madalyası” ibaresi “Devlet Savaş Madalyası” olarak değiştirilmektedir.

Madde 3. —Madde ile 2933 sayılı Kanuna “Devlet Savaş Madalyası” olarak ithal edilen “Savaş Madalyası” madde kapsamından çıkarılmakta, maddede yer alan “Türk Silahlı Kuvvetleri Övünç Madalyası”nın ismi “Türk Silahlı Kuvvetleri Hizmet Övünç Madalyası” olarak değiştirilmekte ve Tasarının 8 inci maddesi ile yürürlükten kaldırılan 926 sayılı Kanunun Ek-13 üncü maddesinde yer verilen madalyalardan kullanılmasına ihtiyaç duyulan madalyalar madde kapsamına alınmaktadır.

Madde 4. —Madde ile, 926 sayılı Kanunun Ek-14 üncü maddesinde düzenlenmiş bulunan nişanlardan kullanılmasına ihtiyaç duyulanlar, Kanunun sistematiğine uygun olarak, Tasarı ile yapılan diğer düzenlemeler çerçevesinde bu maddeye ithal edilmektedir.

Madde 5.—Madde ile, uluslararası kuruluşlar tarafından Silahlı Kuvvetler personeline tevcih edilen madalya ve nişanlar da madde kapsamına alınarak, bunların takılma esas ve usullerinin yönetmelikle düzenlenmesi hüküm altına alınmaktadır.

Madde 6. —Madde ile, madalya ve nişan intikal eden vârislerden, Devlet aleyhine işlenen suçlar ve yüz kızartıcı suçlar dolayısıyla hüküm giymiş olanlara madalya ve nişan intikal ettirilmemesi ile madalya ve nişan intikal ettikten sonra hüküm giyenlerin, madalya ve nişanlarının geri alınmasına dair esaslar düzenlenmektedir.

Madde 7.—Madde ile, genel gerekçede açıklanan hususlar çerçevesinde, 926 sayılı Kanunun 192 nci maddesinde düzenlenmiş bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri Savaş Madalyası “Devlet Savaş Madalyası” olarak 2933 sayılı Kanun kapsamına alınmaktadır.

Madde 8. —Madde ile, Tasarının diğer maddeleri ile yapılan düzenlemeler çerçevesinde, 926 sayılı Kanunun 193, 194, 195, Ek-13 ve Ek-14 üncü maddeleri yürürlükten kaldırılmaktadır.

Madde 9.—Madde ile, Tasarı ile yapılan düzenlemeler çerçevesinde, 926 sayılı Kanunun yürürlükten kaldırılan hükümlerine göre daha önce madalya ve nişan tevcih edilmiş kişilerin haklarının, yönetmelikte düzenlenecek esaslara göre saklı tutulması öngörülmektedir.

Madde 10.—Yürürlük maddesidir.

Madde 11. —Yürütme maddesidir.

Millî Savunma Komisyonu Raporu

Türkiye Büyük Millet Meclisi

Millî Savunma Komisyonu 29.7.1999

Esas No. :1/440

Karar No. :20

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Başkanlıkça 29.6.1999 tarihinde Esas Komisyon olarak Komisyonumuza havale edilen 1/440 esas numaralı “Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun Bazı Maddeleri ile Madalya ve Nişanlar Kanununun Bir Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair kanun Tasarısı” Komisyonumuzun 27.7.1999 tarihinde yaptığı 5 inci Birleşiminde Hükümeti temsilen Millî Savunma Bakanının Başkanlığında Millî Savunma ve Maliye Bakanlıkları ile Genelkurmay Başkanlığı temsilcilerinin de katılmalarıyla incelenip görüşüldü.

Tasarı ve gerekçesi incelenmiştir.

Aynı gaye uğrunda hayatlarını feda eden şehitlerimizden, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının vârislerine Genelkurmay Başkanı tarafından İkinci Derece Bronz Övünç Madalyası verilirken, emniyet mensuplarından şehit vârisleri ile malûllerine ise Cumhurbaşkanı tarafından Altın Kaplama Devlet Övünç Madalyası tevcih edilmesinin Silahlı Kuvvetler mensupları vârislerinde kırgınlık yarattığı,

Değişik kanunlar kapsamında yer alan, ancak aynı gaye ile tevcih edilen bahse konu iki madalyadan Türk Silahlı Kuvvetleri İkinci Derece Bronz Övünç Madalyasının yürürlükten kaldırılmasıyla vatanı ve devleti için hayatını kaybeden tüm şehitlerimizin vârislerine Cumhurbaşkanı tarafından“Altın Kaplama Devlet Övünç Madalyasının” tevcih edilmesine imkân sağlanacağı,

Devlet aleyhine işlenen suçlar ile yüz kızartıcı suçlardan hüküm giyen kişilere madalya ve nişanların veraset yoluyla intikal etmesi durumuna ilişkin engelleyici düzenlemelerin hüküm altına alınması gerektiği,

Somali ve Bosna gibi çokuluslu kuvvetlere katılan askerlere, üstün başarıları dolayısıyla yabancılar tarafından tevcih edilen madalyaların, üniformaya takılma esasları ile bunların vârislerine intikallerine ilişkin hususların düzenlendiği,

Görülmektedir.

Hükümet adına yapılan tamamlayıcı açıklamaları takiben tasarı ve gerekçesi Komisyonumuzca da benimsenerek maddelerinin görüşülmesine geçilmiştir.

Tasarının çerçeve 1, 2 ve 3 üncü maddeleri Komisyonumuzca aynen kabul edilmiştir.

Kabul edilen önerge doğrultusunda; savaşta ve barışta Türk Silahlı Kuvvetleri yararına liyakat gösteren personele verilen nişanın, 2933 sayılı Madalya ve Nişanlar Kanununun 3 üncü maddesinin (c) bendi ile uyumlu hale getirilmesi gerekçesiyle, Tasarının çerçeve 4 üncü maddesi ile değiştirilmesi öngörülen 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 192 nci maddesinin (c) bendindeki “Hizmet nişanı” ibaresi “Liyakat nişanı” olarak değiştirilmek suretiyle kabul edilmiştir.

Tasarının çerçeve 5, 6, 7, 8 ve 9 uncu maddeleri ile yürürlük ve yürütmeye ilişkin 10 ve 11 inci maddeleri Komisyonumuzca aynen kabul edilmiştir.

Raporumuz Genel Kurulun onayına sunulmak üzere Yüksek Başkanlığa saygı ile arz olunur.
 
  Başkan Başkanvekili
  Sadık Kırbaş Hayrettin Özdemir
  Çanakkale Ankara
  Üye Üye
  M. Metanet Çulhaoğlu Gönül Saray Alpman
  Adana Amasya
  Üye Üye
  Oğuz Aygün Rıza Ulucak
  Ankara  Ankara
  Üye Üye
  Hüseyin Arabacı Turhan Tayan
  Bilecik Bursa
  Üye Üye
  Vahit Kayrıcı Fahrettin Kukaracı
  Çorum Erzurum
  Üye Üye
  Hüseyin Arı Namık Hakan Durhan
  Konya Malatya
  Üye Üye
  Mustafa Enöz HasanGülay
  Manisa  Manisa
  Üye Üye
  Ekrem Pakdemirli Ömer Üstünkol
  Manisa  Zonguldak

HÜKÜMETİN TEKLİF ETTİĞİ METİN

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ PERSONEL KANUNUNUN BAZI MADDELERİ İLE MADALYA VE NİŞANLAR KANUNUNUN BİR MADDESİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1. —27.7.1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 188 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 188.—Devlet Savaş Madalyasının verilmesini gerektiren hallerin üstünde başarılı sevk ve idare kabiliyeti veya görev icabı üstün kahramanlık ve cesaret göstermek suretiyle muharebenin gidişini değiştirecek veya savaş neticesine tesir edecek durumlar meydana getiren subay ve astsubaylara, üst makamlarca müteselsilen tasdik olunacak inhalar üzerine savaş takdirnamesi verilir.”

MADDE 2.—926 sayılı Kanunun 189 uncu maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) İki defa 2 nci derece Devlet Savaş Madalyası alanlar :

Madde 189.— İki defa 2 nci derece Devlet Savaş Madalyası ile taltif edilenlere, bir savaş takdirnamesi verilir.”

MADDE 3.—926 sayılı Kanunun 191 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 191.—Silahlı Kuvvetler mensupları ile Silahlı Kuvvetlere yararlı hizmet yapan Türk ve yabancı kişiler ile birlikte sancaklarına, savaşta ve barışta yaptıkları fedakârlık, gösterdikleri kahramanlık ve üstün başarılar karşılığında aşağıda yazılı madalyalar verilir.

a) Türk Silahlı Kuvvetleri Şeref Madalyası,

b) Türk Silahlı Kuvvetleri Hizmet Övünç Madalyası,

c) Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası,

d) Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Hizmet Madalyası,

e) Türk Silahlı Kuvvetleri Başarı Madalyası,

f) Türk Silahlı Kuvvetleri Liyakat Madalyası.”

MADDE 4.—926 sayılı Kanunun 192 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Nişanların çeşidi :

Madde 192.—Yabancı devlet büyüklerine, komutanlarına, diğer asker ve sivil kişilere aşağıdaki Türk Silahlı Kuvvetleri nişanları verilir.

a) Şeref nişanı,

b) Övünç nişanı,

c) Hizmet nişanı.”

MADDE 5.—926 sayılı Kanunun 196 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 196.—Diğer devletler ve uluslararası kuruluşlar tarafından Türk Silahlı Kuvvetlerine mensup kişilere tevcih edilen madalya ve nişanlar ile bunlara ait rozet ve minyatürler, Genelkurmay Başkanlığınca tasvip ve tescil edildikten sonra yönetmelikte belirlenecek esaslara göre takılabilir.”

MADDE 6. —926 sayılı Kanunun 199 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Ancak madalya ve nişan intikal eden vârisin, Devlet aleyhine işlenen suçlar ile yüz kızartıcı suçlar nedeniyle hüküm giymiş olması durumunda madalya ve nişan bir sonraki hak sahibi vârise intikal eder. Madalya ve nişanın intikalinden sonra bahse konu suçları işleyenlerden madalya ve nişanları geri alınır. Bu konudaki yargılama devam ettiği sürece madalya ve nişanların intikal işlemi bekletilir.”

MADDE 7.—24.10.1983 tarihli ve 2933 sayılı Madalya ve Nişanlar Kanununun 2 nci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki (d) bendi eklenmiştir.

“d) Devlet Savaş Madalyası;

Devlet Savaş Madalyası, Türk Silahlı Kuvvetleri Komutanının inhası üzerine, Millî Savunma Bakanı ve Başbakanın imzalayacağı ve Cumhurbaşkanının onaylayacağı kararnameye istinaden bu madalyaları almayı hak eden kişilere, birliklerin sancaklarına Türk Silahlı Kuvvetleri Komutanı veya görevlendireceği zat tarafından takılır. Devlet Savaş Madalyası, 1 inci ve 2 nci derece Devlet Savaş Madalyası olmak üzere iki çeşittir.

1. 1 inci derece Devlet Savaş Madalyası, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununun 189 ve 190 ıncı maddeleri gereğince savaş takdirnamesi ile taltif edilenlere verilir.

2. 2 nci derece Devlet Savaş Madalyası, uluslararası hukukun meşru saydığı haller ile Türkiye’nin taraf olduğu antlaşmalar gereğince yapılan savaşlarda, Türk ve dost kuvvetler içinde ve dışında görev alarak Türkiye’nin veya dostlarının düşmanı ile yapılan muharebede başarılı sevk ve idaresi ile muharebe kazanan veya muharebenin kazanılmasını hazırlayan ve kolaylaştıran veya düşmanla çarpışmada görev icaplarının üstünde kahramanlık ve cesaret gösteren Türk ve yabancı uyruklu asker kişilere verildiği gibi, sonuçta üstün derecede kahramanlık ve cesaret gösteren birliklerin sancaklarına takılmak üzere de verilir.”

MADDE 8.—926 sayılı Kanunun 193 üncü, 194 üncü, 195 inci, Ek 13 üncü ve Ek 14 üncü maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 9. —926 Sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“EK GEÇİCİ MADDE 76. —Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce, 926 sayılı Kanunun bu Kanunla yürürlükten kaldırılan hükümlerine göre kendilerine madalya ve nişan tevcih edilmiş olanların madalya ve nişanları ile bunlara ilişkin hakları, yönetmelikte düzenlenecek esaslara göre saklı tutulur.”

MİLLÎ SAVUNMA KOMİSYONUNUN

KABUL ETTİĞİ METİN

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ PERSONEL KANUNUNUN BAZI MADDELERİ İLE MADALYA VE NİŞANLAR KANUNUNUN BİR MADDESİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1. —Tasarının 1 inci maddesi Komisyonumuzca aynen kabul edilmiştir.

MADDE 2. —Tasarının 2 nci maddesi Komisyonumuzca aynen kabul edilmiştir.

MADDE 3. —Tasarının 3 üncü maddesi Komisyonumuzca aynen kabul edilmiştir.

MADDE 4.—926 sayılı Kanunun 192 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Nişanların çeşidi

Madde 192.—Yabancı devlet büyüklerine, komutanlarına, diğer asker ve sivil kişilere aşağıdaki Türk Silahlı Kuvvetleri nişanları verilir.

a) Şeref nişanı,

b) Övünç nişanı,

c) Liyakat nişanı.

MADDE 5. —Tasarının 5 inci maddesi Komisyonumuzca aynen kabul edilmiştir.

MADDE 6. —Tasarının 6 ncı maddesi Komisyonumuzca aynen kabul edilmiştir.

MADDE 7. —Tasarının 7 nci maddesi Komisyonumuzca aynen kabul edilmiştir.

MADDE 8. —Tasarının 8 inci maddesi Komisyonumuzca aynen kabul edilmiştir.

MADDE 9. —Tasarının 9 uncu maddesi Komisyonumuzca aynen kabul edilmiştir.

MADDE10.—Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE11.—Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

MADDE 10. —Tasarının 10 uncu maddesi Komisyonumuzca aynen kabul edilmiştir.

MADDE 11. —Tasarının 11 inci maddesi Komisyonumuzca aynen kabul edilmiştir.
 
 
 
  Mesut Yılmaz      
  Başbakan      
  Devlet Bak. ve Başb. Yrd. Millî Sav. Bak. ve Başb. Yrd. Devlet Bakanı  
  B. Ecevit İ. Sezgin G. Taner  
  Devlet Bakanı Devlet Bakanı Devlet Bakanı  
  H. Özkan Y. Seçkiner I. Saygın  
  Devlet Bakanı Devlet Bakanı Devlet Bakanı  
  Prof. Dr. H. S. Türk Prof. Dr. S. Yıldırım R. Serdaroğlu  
  Devlet Bakanı Devlet Bakanı V. Devlet BakanıV.  
  M. Gürdere H. Uluğbay I. Saygın  
  Devlet Bakanı Devlet Bakanı Devlet Bakanı  
  Dr. I. Çelebi M. Yılmaz R. Şahin  
  Devlet Bakanı Devlet Bakanı Devlet Bakanı  
  B. Kara C. Kavak E. Aşık  
  Devlet Bakanı  Devlet Bakanı Devlet Bakanı  
  R. K. Yücelen H. Gemici M. Batallı  
  Adalet Bakanı İçişleri Bakanı Dışişleri Bakanı  
  H. Denizkurdu K. Aktaş İ.Cem  
  Maliye Bakanı Millî Eğitim Bakanı Bayındırlık ve İskân Bakanı  
  Z. Temizel H. Uluğbay Y. Topçu  
  Sağlık Bakanı Ulaştırma Bakanı Tarım ve Köyişleri Bakanı  
  H. İ. Özsoy A. A. Denizolgun M. Taşar  
  Çalışma ve Sos. Güv. Bak. Sanayi ve Ticaret Bakanı Enerji ve Tabiî Kay. Bak.  
  Prof. Dr. N. Çağan Y. Erez M. C. Ersümer  
  Kültür Bakanı Turizm Bakanı Orman Bakanı  
  İ. Talay İ. Gürdal E. Taranoğlu  
    Çevre Bakanı    
    Dr. İ. Aykut    

 

SIRA SAYISI 113 ÜN SONU