GIDALARIN ÜRETİMİ,
TÜKETİMİ VE DENETLENMESİNE DAİR KANUN
HÜKMÜNDE KARARNAMENİN
DEĞİŞTİRİLEREK KABULÜ
HAKKINDA KANUN
Kanun No. 5179 |
|
Kabul Tarihi : 27.5.2004 |
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1. - Bu Kanunun amacı,
gıda güvenliğinin temini, her türlü gıda maddesinin ve gıda ile temasta bulunan
madde ve malzemelerin teknik ve hijyenik şekilde üretim, işleme, muhafaza,
depolama, pazarlama ve halkın gereği gibi beslenmesini sağlamak, üretici ve
tüketici menfaatleriyle halk sağlığını korumak üzere gıda maddelerinin
üretiminde kullanılan her türlü ham, yarı mamul ve mamul gıda maddeleri ile
gıda işlemeye yardımcı maddeler ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin
güvenliğine ilişkin özelliklerinin tespit edilmesi, gıda maddeleri üreten ve
satan işyerlerinin asgari teknik ve hijyenik şartlarının belirlenmesi, gıda
maddeleri ile ilgili hizmetler ile denetimine dair usul ve esasları
belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2. - Bu Kanun; gıda
güvenliğinin teminine, her türlü gıda maddesinin ve gıda ile temasta bulunan
madde ve malzemelerin hijyenik ve uygun kalitede üretimine, tasnifine,
işlenmesine, katkı ve gıda işlemeye yardımcı maddelere, ambalajlama,
etiketleme, depolama, nakil, satış ve denetim usulleri ile yetki, görev ve
sorumlulukları ile risk analizine, ihtiyatî tedbirlere, gıda ile tüketici
haklarının korunmasına, izlenebilirlik ve bildirimlere dair hususları kapsar.
Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde genel hükümler uygulanır.
Tanımlar
MADDE 3. - Bu Kanunda geçen;
Bakanlık: Tarım ve Köyişleri Bakanlığını,
Türk gıda mevzuatı: Gıda maddeleri ve gıda ile temasta bulunan madde ve
malzemeleri; özellikle gıda güvenliğini düzenleyen, gıda maddeleri ve gıda ile
temasta bulunan madde ve malzemelerin üretimi, işlenmesi, dağıtımı ve satışı
ile her aşamayı kapsayan tüm mevzuatı,
Gıda kodeksi: Türk Gıda Kodeksini,
Gıda/Gıda maddesi: Tütün ve sadece ilaç olarak kullanılanlar hariç
olmak üzere; içkiler ve sakızlar ile hazırlama ve işleme gereği kullanılan
maddeler dahil, insanlar tarafından yenilen ve/veya içilen ham, yarı mamul veya
mamul her türlü maddeyi,
Organik gıda: Organik üretim ve yetiştirme tekniği ile kontrol ve/veya
sertifikasyon kuruluşu kontrolünde üretilmiş, yetiştirilmiş, doğadan toplanmış,
avlanmış, ambalajlanmış ve etiketlenmiş, ham, yarı mamul veya mamul haldeki sertifikalı
gıdayı,
Gıda maddeleri üreten işyeri: Gıda maddelerinin ham maddeden
başlayarak; depolama, tasnif, işleme, değerlendirme, dayanıklı hale getirme,
ambalajlama işlerinden bir veya birkaçının yapıldığı ve gıda maddeleri satış
yerlerine gönderilmek üzere depolandığı tesisler ile bu tesislerin
tamamlayıcısı sayılacak yerlerin tamamını,
Gıda maddeleri satış yeri: Her türlü ham, yarı mamul ve mamul gıda
maddelerinin toptan veya perakende dağıtım ve satışının yapıldığı ve bunların
satış için depolandığı yerleri,
Gıda maddeleri üreten ve satan işyeri: Gıda maddelerinin ham maddeden
başlayarak depolama, tasnif, işleme, değerlendirme, dayanıklı hale getirme,
ambalajlama işlemlerinden bir veya bir kaçının yapıldığı ve her türlü ham, yarı
mamul ve mamul gıda maddelerinin toptan veya perakende dağıtım ve satışının
yapıldığı ve bunların satış için depolandığı yerleri,
Toplu tüketim yeri: Gıda maddelerinin tekniğine uygun şekilde
işlendiği, üretildiği ve aynı mekânda tüketime sunulduğu yerleri,
Gıda İşletmecisi: İthal ettikleri, ürettikleri, işledikleri, imal ettikleri veya dağıtımını yaptıkları gıda maddelerinin gıda mevzuatı şartlarına uygunluğundan sorumlu olan gerçek veya tüzel kişileri,
Sorumlu yönetici: Gıda mevzuatına uygun üretim yapmaktan, işverenle
birlikte sorumlu olan yöneticiyi,
Birincil üretim: Avlama, toplama, balıkçılık, hasat, sağım ve kesim
öncesi hayvanların çiftlikte yetiştirilmesi dahil üretimi,
Ham madde: Gıda maddelerinin üretiminde kullanılan birincil üretimden
elde edilen ürün, yarı mamul veya mamul maddeleri elde etmek için kullanılan
maddelerden her birini,
Gıda işlemeye yardımcı maddeler: Tek başına gıda bileşeni olarak
kullanılmayan, belirli teknolojik amaca yönelik olarak hammadde, gıda veya
bileşenlerinin işlenmesi veya üretimi sırasında kullanılan; son üründe kendisi
veya türevlerinin kalıntılarının bulunması kaçınılmaz olan ancak, kalıntısı
sağlık açısından risk oluşturmayan maddeleri,
Gıda katkı maddesi: Tek başına gıda maddesi olarak tüketilmeyen, gıda
ham maddesi ve/veya gıda işlemeye yardımcı madde olarak kullanılmayan, tek
başına besleyici değeri olan veya olmayan; seçilen teknoloji gereği kullanılan
işlem sırasında kalıntı veya türevleri mamul maddelerde bulunabilen, gıdaların
hazırlanması, tasnifi, işlenmesi, ambalajlanması, taşınması, depolanması ve
dağıtımı sırasında gıda maddelerinin tat, koku, görünüş, yapı ve diğer
niteliklerini korumak, düzeltmek veya istenmeyen değişikliklere engel olmak
amacıyla kullanımına izin verilen maddeleri,
Gıda ile temasta bulunan madde ve malzemeler: Gıda maddeleri ile
temasta bulunan veya bulunmak üzere imal edilen her türlü madde ve malzemeleri,
Fonksiyonel/Özel beyanlı gıdalar: Besleyici etkilerinin yanı sıra bir
ya da daha fazla etkili bileşene bağlı olarak sağlığı koruyucu, düzeltici
ve/veya hastalık riskini azaltıcı etkiye sahip olup, bu etkileri bilimsel ve
klinik olarak ispatlanmış gıdaları,
Genetik modifiye gıdalar: Bitkisel, hayvansal ve mikrobiyolojik
kaynaklara, genetik modifikasyon teknolojileri ile başka bir canlı türüne ait
bir genin aktarılması ile DNA'sının belli bir bölümünde istenilen değişiklik
yapılmış olan gıdaları,
Özel beslenme amaçlı gıdalar: Özel bileşimlerine veya üretim
proseslerine bağlı olarak, normal tüketim amaçlı gıdalardan açıkça ayırt
edilebilen, beyan edilen özel beslenme amaçları için uygun olan ve bu uygunluklarını
belirtir şekilde piyasaya sunulan gıdaları,
Özel tıbbî amaçlı diyet gıdalar: Belli beslenme uygulamaları için
hastaların diyetlerini düzenlemek amacıyla, özel olarak üretilmiş veya formüle
edilmiş ve tıbbî gözetim altında kullanılacak olan, alışılmış gıda maddelerini
veya bu gıda maddelerinin içinde bulunan belirli besin öğelerini veya
metabolitlerini vücuda alma, sindirme, absorbe etme, metabolize etme veya
vücuttan atma kapasitesi sınırlı, zayıflamış veya bozulmuş olan hastalar ya da
diyet yönetimleri, yalnızca normal diyetin modifikasyonu ile veya diğer
gıdalarla ya da her ikisinin de birlikte kullanımı ile sağlanmayan kişiler için
hazırlanmış gıda maddelerini,
Gıda maddesi etiketi: Gıda maddesini tanıtıcı her türlü yazılı veya
basılı bilgi, marka, damga ve işaretleri içeren ve gıda ile birlikte sunulan
veya ambalajında basılı bulunan tanıtım bilgilerini,
Tüketime hazırlamak: Tasnif etme, tartma, ölçme, aktararak ve
karıştırarak doldurma, ambalajlama, soğutma ve depolama, muhafaza etme,
nakletme ve tüketim öncesi diğer faaliyetleri,
Mamul madde: Belli bir teknoloji kullanılarak elde edilen, tüketime
hazırlanmış gıda maddesini,
Depo: Gıda maddelerini muhafaza etmek amacıyla tesis edilen yerleri,
Mübadeleye konu gıda maddeleri: Satmak veya sair şekilde devretmek
üzere depolama, satış maksadıyla teşhir etme ve her ne surette olursa olsun
devredilen gıda maddelerini,
Gıda hijyeni: Gıda maddesinin sağlıklı olması için alınması gereken tüm
tedbirleri,
Kalıntı: Gıdada, tarım ürünlerinde veya bitkilerde, toprakta, suda veya
diğer çevresel bileşenlerde, kullanımına izin verilen bir kimyasal üründeki
aktif bileşenlerin ve/veya türevleriyle birlikte parçalanma ürünleri ve
metabolitleri kalıntısını,
Gıdaya bulaşan zararlı maddeler: Üretimi veya pazarlanması süresince,
gıdaya istenmeden bulaşan her türlü madde ve bileşikleri,
Kontrol: Gıda maddeleri ve gıda ile temasta bulunan madde ve
malzemeleri üreten ve satan işyerlerinin, asgari teknik ve hijyenik şartları
ile bu yerlerde üretilen ve satılan gıda maddelerinin ve gıda ile temasta
bulunan madde ve malzemelerin mevzuata uygunluğunun tespitini,
Tağşiş: Gıda maddelerinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve
malzemelerin, mevzuata veya izin verilen özelliklerine aykırı olarak üretilmesi
hâlini,
Taklit: Gıda maddesini ve gıda ile temasta bulunan madde ve
malzemelerini; şekil, bileşim ve nitelikleri itibariyle evsafında olmayan
özellikleri haiz gibi göstermeyi,
Reklam: Gıda maddelerinin satışını artırmak amacıyla yapılan tanıtma şekillerini,
Denetim: Bakanlık tarafından gıda kontrol hizmetlerinin yürütülmesi
ve/veya doğrulanması için yapılan işlemleri,
Tehlike: Gıda maddesinde olan ve oluşabilecek fiziksel, kimyasal ve
biyolojik olarak sağlık yönünden ortaya çıkabilecek potansiyel zararı,
Risk: Gıda maddesinde sağlığa zararlı olabilecek şiddetteki muhtemel
tehlikeyi,
Risk analizi: Risk değerlendirmesi, risk yönetimi ve risk iletişimi
olarak birbirleri ile bağlantılı üç ayrı süreçten oluşan sistemi,
Risk değerlendirmesi: Olabilecek her türlü tehlikenin, nitelik ve
etkilerinin bilimsel olarak belirlendiği süreci,
Risk yönetimi: Risk değerlendirmesini, diğer yasal zorunlulukları ve
gerektiğinde uygun önlem ve seçeneklerini dikkate alan süreci,
Risk iletişimi: Risk değerlendiricileri, risk yöneticileri ve diğer
ilgili tarafların risk ve riske ilişkin faktörlere ait bilgi ve düşünceleri
paylaşmasını,
Nihaî tüketici: Gıdayı herhangi bir ticarî amaçla kullanmayan en son
gıda maddesi tüketicisini,
Serbest bölge: 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanununun 2 nci maddesine
göre Bakanlar Kurulunca yer ve sınırları belirlenen alanları,
Kalite: Gıda maddelerinin mevzuatla belirlenmiş kriterlere uygunluğunu tayin
eden özelliklerinin toplamını,
Kalite kontrolü: Tüketime arz edilen gıda maddelerinin mevzuata
uygunluğunun tespitini,
İzlenebilirlik: Üretim, işleme ve pazarlama ile ilgili sürecin her
aşamasında, gıda maddesine karıştırılması tasarlanan veya muhtemelen ortaya
çıkabilecek istenilmeyen herhangi bir maddenin izlenmesini,
Sertifikasyon: Bakanlıkça veya Bakanlıkça yetkilendirilen kamu ve/veya
özel kuruluşlar tarafından gıda, kalite ve kontrol sistemlerinin
belgelenmesini,
Gayri sıhhî müessese: Çevresinde bulunanlara fizikî, ruhî ve sosyal
yönlerden az veya çok zarar veren veya vermesi muhtemel olan ve doğal
kaynakların kirlenmesine neden olabilecek müesseseleri,
Takviye edici gıdalar: Bir ya da birden fazla besin ögeleri; vitamin,
mineral, protein, bitki, botanik, bitkisel kaynaklı maddeler, amino asitler ve
benzeri bileşenler ile bunların konsantresi ve/veya ekstraktlarından oluşan ve
günlük alım dozu belirlenmiş ürünleri,
Gıda bankası: Bağışlanan veya üretim fazlası sağlığa uygun her türlü
gıdayı tedarik eden, uygun şartlarda depolayan ve bu ürünleri doğrudan veya
değişik yardım kuruluşları vasıtasıyla fakirlere ve doğal afetlerden
etkilenenlere ulaştıran ve kâr amacı gütmeyen dernek ve vakıfların oluşturduğu
organizasyonları,
Güvenli gıda: Raf ömrü süresince fiziksel, kimyasal ve biyolojik riskleri taşımayan gıdaları,
Piyasaya arz: Gıda maddelerinin tedarik veya tüketim amacıyla bedelli
veya bedelsiz olarak piyasada yer alması için yapılan faaliyeti,
Gıda güvenliği : Gıdalarda olabilecek fiziksel, kimyasal, biyolojik ve her türlü zararların bertaraf edilmesi için alınan tedbirler bütününü,
Gıda kontrolörü/ Gıda denetçisi: Gıda kontrol ve gıda denetim iş ve işlemlerini yerine getirmek üzere ilgili konuda asgari lisans düzeyinde eğitim almış Bakanlık tarafından eğitim verilerek yetkilendirilmiş olan kişileri,
Enteral beslenme ürünleri: Bireyin iştahsızlık, çeşitli hastalıklar ve ameliyatlar gibi çeşitli nedenlerle ağızdan yeterince besin alamadığı durumlarda, yetersiz besin alınımını takviye etmek ve/veya tüm besin ögeleri gereksinimlerini karşılamak amacıyla kullanılan ürünleri,
Bebek mamaları: Bebek ve süt çocuğunun beslenmesi amacıyla gıda kodeksine uygun formülasyonda üretilen gıda karışımlarını,
Tıbbî amaçlı bebek mamaları: Hasta bebeklerin diyetlerini düzenlemek amacıyla gıda kodeksine uygun formülasyonda özel olarak üretilmiş olan ve tıbbî gözetim altında kullanılması gereken mamaları,
İfade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Üretim İzni, Gıda Sicili, Tescil, İstihdam ve Lâboratuvar
Kuruluş İzni ile İlgili Yetki ve
Sorumluluklar
Üretim izni, gıda sicili ve
tescil işleri
MADDE 4. - Gıda maddeleri ve
gıda ile temas eden madde ve malzemeleri üreten işyerleri, bu konuda Bakanlıkça
çıkarılacak yönetmelikte öngörülen asgarî teknik ve hijyenik şartlara uyarak
gıda işyeri çalışma izni ve sicil numarasını almak zorundadır. Üretilecek gıda
maddelerinin Türk Gıda Kodeksinde tanımı yapılmış olanların ilgili kodekse
uygun üretileceğine dair yazılı beyan ile etiket örneğini ibraz etmesi üzerine
söz konusu ürünlere, her ürün için izin belgesi ve numarası verilir. Türk Gıda
Kodeksinde tanımlanmamış gıdaları üreten işyerleri, üretime geçmeden önce izin
almak ve diğer tescil işlemlerini yaptırmak zorundadır. Alınan belgeler,
alındığı şartların değişmemesi kaydıyla, miras yoluyla intikalinde
geçerliliğini devam ettirir.
Üretim izni, gıda sicili ve gıda işyerlerinin taşıması gereken asgarî
teknik ve hijyenik şartlara ait kurallar, Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle
belirlenir.
Lâboratuvar kuruluş izni
MADDE 5. - Gıda maddelerinin
ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin gıda güvenliği, hijyen ve kalite
analizlerini yapmak üzere, Bakanlıkça yetkilendirilecek kamu ve özel lâboratuvarlar
kurulabilir.
Bu lâboratuvarların kuruluş, çalışma izin ve denetimi ile ilgili usul
ve esaslar yönetmelikle belirlenir.
Sağlık Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri yetkileri çerçevesinde
bulunan lâboratuvarlar için bu madde hükmü uygulanmaz.
İstihdam
MADDE 6. - Gıda maddeleri ve
gıda ile temasta bulunan madde ve malzemeleri üreten işyerlerinde, üretimin
niteliğine göre sorumlu yönetici istihdamı zorunludur.
Sorumlu yönetici olabilmeye ve sorumlu yöneticilerin yetki, sorumluluk
ve çalıştırılmalarına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Gıda Kodeksi, Ulusal Gıda Kodeksi Komisyonu, Risk Analizi,
İhtiyatî Tedbirler, Bilimsel Komiteler ve Ulusal Gıda Meclisi
Gıda kodeksi
MADDE 7. - Gıda maddelerinin
asgarî kalite ve hijyen kriterleri, pestisit ve veteriner ilaç kalıntıları,
katkı maddeleri, gıdaya bulaşan zararlı maddeler, numune alma, ambalajlama,
etiketleme, nakliye, depolama esasları ve analiz metotlarını ihtiva eden Türk
Gıda Kodeksi, Ulusal Gıda Kodeksi Komisyonu marifetince hazırlanır, Bakanlıkça
yayımlanır ve denetlenir.
Piyasaya arz edilecek gıda ürünlerinin gıda mevzuatına uygun olması
zorunludur.
Ulusal Gıda Kodeksi Komisyonu
MADDE 8. - Gıda kodeksinin
hazırlanması ve denetlenmesinde görevli olmak üzere Ulusal Gıda Kodeksi
Komisyonu oluşturulur.
Komisyon; gıda konusunda görevli olmak üzere Bakanlıktan iki, Sağlık
Bakanlığından bir üye, her iki Bakanlıkça ayrı ayrı
seçilecek gıda konusunda temayüz etmiş birer bilim adamı, Türk Standartları
Enstitüsünden bir üye ve en fazla üyeye sahip olan gıda konusunda faaliyet
gösteren sivil toplum örgütünden seçilecek bir üyeden oluşur. Komisyon
üyelerinin görev süresi iki yıldır. Komisyon, Bakanlık temsilcisinin
başkanlığında toplanır ve sekretaryası Bakanlıkça yapılır.
Komisyon, üye sayısının en az salt çoğunluğu ile toplanır ve üye tam
sayısının salt çoğunluğu ile karar alır.
Komisyon, karar verirken kamu ve özel hukuk kişilerinin görüşlerine
başvurabilir.
Komisyon, gıda kodeksi konusunda, ülkede en yetkili merci olup,
aşağıdaki görevleri yapar:
1- Gıda kodeksinin hazırlanması için çeşitli ihtisas alt komisyonlarını
seçmek ve çalışmalarını denetlemek.
2- Alt komisyonlarca hazırlanan kodeks tasarılarını ve değişiklik
tasarılarını karara bağlamak ve yayımlanmak üzere Bakanlığa sunmak.
Ulusal Gıda Kodeksi Komisyonu ve alt komisyonların çalışma usul ve
esasları ile gıda kodeksi hazırlanma usul ve esasları Bakanlıkça çıkarılacak
yönetmeliklerle belirlenir.
Risk analizi
MADDE 9. - İnsan sağlığının
korunması ve gıda güvenliğinin sağlanabilmesi için gıda mevzuatı
uygulamalarında risk analizi esas alınır. Ancak koşulların ve/veya alınan
tedbirlerin, doğası gereği uygun olmaması durumunda risk analizi hariç tutulur.
Risk değerlendirmesi bilimsel kanıtlara dayandırılır; bağımsız,
tarafsız ve şeffaf bir şekilde yapılır.
Risk yönetiminde, risk değerlendirmesi sonuçları dikkate alınır ve bu
Kanunun 10 uncu maddesindeki şartların oluşması durumunda ihtiyatî tedbirler
uygulanır.
Risk analizi ile ilgili usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.
İhtiyatî tedbirler
MADDE 10. - İnsan sağlığı
üzerinde zararlı bir etkinin olması ihtimalinin belirmesi ve bilimsel
belirsizliklerin sürmesi gibi özel durumlarda, kapsamlı bir risk
değerlendirmesine imkân sağlayacak ileri düzeyde bilimsel veriler elde
edilinceye kadar, geçici risk yönetimi tedbirlerine başvurulabilir.
İhtiyatî tedbirler ile ilgili usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.
Bilimsel komiteler
MADDE 11. - Risk
değerlendirmesi için bilimsel ve teknik verileri araştırmak, toplamak,
düzenlemek, analiz etmek, yorumlamak, özetlemek ve görüş oluşturmak üzere
bilimsel komiteler kurulur.
Bilimsel komitelerin kuruluş alanları, çalışma usul ve esasları
yönetmelikle belirlenir.
Ulusal Gıda Meclisi ve Gıda
Bankaları Birliği
MADDE 12. - Bakanlık, gıda ile ilgili düzenlemelerin ve uygulamaların yapılmasında görüş ve önerilerini almak üzere Ulusal Gıda Meclisi oluşturur.
Meclis, Bakanın veya Bakanlık müsteşarının başkanlığında;
Gıda işleri ile ilgili hizmetlerin yürütüldüğü Genel Müdürlükten üst düzey üç temsilci, Sağlık Bakanlığından üst düzey iki temsilci, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı ve Türk Standartları Enstitüsünden iştirak edecek birer temsilciden,
Üniversitelerin gıda bilimi ve teknolojisi, bitki ve hayvan sağlığı dallarından gündemindeki konularla ilgili görüş almak üzere davet edilecek beş öğretim üyesinden,
Gıda alanında faaliyet gösteren kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve ilgili özel sektör kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinden seçilecek birer temsilciden,
Oluşur.
Meclis yılda en az bir defa toplanır.
Gıda bankacılığı alanında faaliyet gösteren kuruluşların üye olduğu, üye kuruluşların oluşturduğu ve gıda bankaları arasında işbirliği, koordinasyon ve denetim fonksiyonlarını da ifa edecek şekilde Gıda Bankaları Birliği oluşturulur.
Meclisin ve Birliğin oluşumu ve çalışmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça hazırlanacak yönetmeliklerle belirlenir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Bildirimler, Acil Durumlar, Kriz Yönetimi, İzlenebilirlik
ve İşyeri Sorumluluğu
Bildirimler
MADDE 13. - İnsan sağlığını
korumak ve gıda güvenliği koşullarını sağlamak üzere, gıdadan kaynaklanan
doğrudan veya dolaylı bir riskin bildirimine ilişkin sistemler Bakanlık
tarafından kurulur.
Gıdadan kaynaklanan doğrudan veya dolaylı bir riskle ilgili bir bilgiye
sahip olunması halinde Bakanlık, bilgiyi hemen ilgili birimlere ve Sağlık
Bakanlığına iletir ve gerekli tedbirleri alır.
Bildirimler ile ilgili usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.
Acil durumlar
MADDE 14. - Üretilen veya
ithal edilen gıda maddesinin, sağlığa zararlı olabileceği ihtimalinin belirmesi
durumunda, söz konusu gıda maddesinin pazara sunumu, kullanımı ve ithalatına
ilişkin gerekli tedbirler alınır.
Acil durumlarla ilgili usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.
Kriz yönetimi
MADDE 15. - Gıda konusunda
insan sağlığına karşı doğrudan veya dolaylı biçimde ciddi bir risk oluşturan
durum saptandığında, bu riskin mevcut hükümlerle önlenememesi, giderilememesi
veya azaltılamaması ya da acil durum tedbiriyle yeterince yönetilememesi
durumunda, Bakanlık ile Sağlık Bakanlığı, ilgili tüm kurum ve kuruluşların da
katılımı ile bilimsel ve teknik yardım sağlamak üzere bir kriz yönetimi ve kriz
birimi oluşturur.
Kriz yönetimi ve kriz birimi ile ilgili usul ve esaslar yönetmelikle
belirlenir.
İzlenebilirlik
MADDE 16. - Gıda, gıdanın
elde edildiği hayvan, bitki ya da gıda maddesinde öngörülen veya ortaya çıkması
beklenen herhangi bir maddenin tespit edilmesi için üretim, işleme ve dağıtım
ile ilgili tüm aşamalarda izlenebilirlik tesis edilir.
Gıda işletmecileri; gıda, gıdanın elde edildiği hayvan, bitki ya da gıda maddelerine karıştırılması
tasarlanan herhangi bir maddeyi, kimden aldıklarını belirleyebilecek sisteme
sahip olmak zorundadır. Gerektiğinde denetim sonucu oluşan bilgiler ilgili
mercilere verilir.
Piyasaya sürülen gıdaların, izlenebilirliğini kolaylaştırmak amacıyla,
gerekli bilgileri içerecek şekilde etiketlenmesi ve tanımlanması zorunludur.
İzlenebilirlik ile ilgili usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.
İşyeri sorumluluğu
MADDE 17. - Gıda
işletmecisi; ithal ettiği, ürettiği, işlediği, imal ettiği veya dağıtımını
yaptığı gıdanın gıda güvenliği şartlarına uymaması durumunda, ürününü pazardan
geri çekmek ve bu konuda yetkili mercileri bilgilendirmek zorundadır.
Gıda maddesinin toptan veya perakende satış ve/veya dağıtım
faaliyetlerinden sorumlu kişiler; gıda güvenliği şartlarına sahip olmayan
ürünleri pazardan geri çekmek, yetkili merciler tarafından alınan tedbirler ile
ilgili olarak işbirliği yapmak, gıdanın izlenebilirliğine katkıda bulunmak
zorundadır.
İşyeri sorumluluğu ile ilgili usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Sağlığın Korunmasına İlişkin Hükümler
Sağlığın korunması
MADDE 18. - İnsan sağlığının
korunması amacıyla, gıda maddelerini ve gıda ile temas eden madde ve
malzemeleri üreten ve/veya satan işyerleri;
a) Bakanlıkça çıkarılacak ilgili yönetmeliklerde belirtilen asgarî
teknik, hijyenik ve güvenlik şartlarını taşımak zorundadır.
b) Gıda kodeksine uyulmaksızın gıda maddelerini imal edemez, mübadele
konusu yapamaz ve muameleye tâbi tutamaz.
c) İnsan sağlığına zarar verecek muhteviyatta gıda maddeleri üretemez, içerisine zararlı bir madde katamaz, böyle bir maddenin kalıntısını bulunduramaz ve gıdaya zararlı özelliğe yol açacak herhangi bir işlem uygulayamaz.
ALTINCI BÖLÜM
Gıda Ticareti ile İlgili Hükümler
Dış ticaret
MADDE 19.- İhracat ve
ithalatta gıda maddeleri ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin gıda
güvenliği ve kalitesi yönünden denetim esaslarını oluşturmaya Bakanlık
yetkilidir. Ancak, ihraç edilmek üzere üretildiğinin önceden ilgili mercilere bildirilmiş
olması ve/veya ihraç edilecek ülke tarafından talepte bulunulduğunun ihracatçı
tarafından beyan edilmesi halinde gıda kodeksine uygunluk aranmaz.
İhraç edilen ürünün geri gelmesi halinde, halk sağlığını tehlikeye düşürmemek şartıyla ayniyat tespiti yapılarak yurda girişine izin verilir. Bu ürünlerin yurt içinde satışına ancak Türk Gıda Kodeksine uygun hale getirilmesi koşuluyla izin verilir.
İthalatta istisnalar hariç Türk Gıda Kodeksine uygunluk aranır.
İstisnalar:
a) Gümrük gözetimi altında, gümrük depoları ile antrepolarına konulan
veya transit nakledilen,
b) Yabancı devlet başkanları ile beraberindekiler tarafından,
bulundukları süre içinde kullanılmak veya tüketilmek üzere getirilen,
c) Diplomatik veya konsüler temsilciliklere ait,
d) Bilimsel amaçlar, sergiler, sportif ve kültürel faaliyetler için getirilen,
e) Olağanüstü hallerde, hibe olarak gönderilen,
f) Numune olarak gelen,
g) Gemilerde bulunup, açık denizlerde tüketilecek olan,
Gıda maddelerinde Türk Gıda
Kodeksine uygunluk aranmaz.
İhracat ve ithalatta yapılacak denetimlere ilişkin usul ve esaslar Dış
Ticaret Müsteşarlığının görüşü alınarak hazırlanacak yönetmelikle belirlenir.
Gümrük merkezleri
MADDE 20. - Bakanlık, ilgili
kurumların görüşünü alarak, ithal ve ihraç edilecek gıda maddelerinin ve gıda
ile temasta bulunan madde ve malzemelerin kontrolü için giriş ve çıkış gümrük
kapılarını tespit ve ilân eder. Bu amaçla, tespit ve ilân edilen kapılarda,
kontrol merkezleri kurulur.
Reklam ve tanıtım
MADDE 21. - Gıda maddeleri
ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin etiketlenmesi, reklam ve
tanıtımı; sahte, yanıltıcı veya gıdanın karakterine, yapısına, özellikle
doğasına, özelliklerine, bileşimine, miktarına, dayanıklılığına, orijinine, üretim metoduna göre hatalı bir
izlenim yaratacak, gıdanın sahip olmadığı etki ve özelliklere atıfta bulunacak,
tüm benzer gıda maddeleri ile aynı özelliklere sahip olduğu halde gıda
maddesinin özel karakteristiklerine sahip olduğunu bildiren veya ima eden
ifadeleri ve tüketiciyi yanıltacak yazı, resim, şekil ve benzerlerini
içermemelidir.
Reklam ve tanıtım ile ilgili usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.
Ancak, bilimsel yöntemler ve klinik testlerle kanıtlanmış ve Bakanlık tarafından kabul edilen, fonksiyonel
gıdalar/özel beyanlı gıdalar ve genetik modifiye gıdalar ile benzeri diğer
konulara ilişkin usul ve esaslar, Bakanlıkça çıkarılacak yönetmeliklerle
belirlenir.
Tüketici haklarının korunması
MADDE 22. - Tüketici
haklarının korunması amacıyla, tüketiciler; her türlü gıda maddesi ve gıda ile
temasta bulunan madde ve malzemeleri üreten, ithal eden ve satan gerçek veya
tüzel kişiler tarafından bilgilendirilir. Lüzumu halinde gıdaların içeriği ve
özelliği hakkında tüketicilerin bilgi sahibi olmaları sağlanır. Gıda maddeleri
ile ilgili olarak tüketiciler yanıltılamaz ve yanlış yönlendirilemez.
Gıda konusunda, tüketici haklarının korunması ve toplumun bütün
kesimlerinin gıda kontrol safhalarına katılmasını sağlayacak tedbirler ve buna
ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.
YEDİNCİ BÖLÜM
Piyasa Gözetimi, Denetim, Kontrol ve Sertifikasyon ile
İtiraz Hakkı
Piyasa gözetimi ve denetimi
MADDE 23. - Bu Kanun ve bu
Kanuna istinaden çıkarılan mevzuatın uygulanmasına ilişkin olarak tüm gıda
maddeleri ve gıda ile temas eden madde ve malzemeleri üreten, satan işyerleri
ile bu yerlerde üretilen, satılan tüm gıda maddelerinin ve gıda ile temasta
bulunan madde ve malzemelerin piyasa gözetimi ve denetimi, ilgili kurum ve
kuruluşlarla işbirliği içinde yapılır. Ancak, halk sağlığını ilgilendiren acil
durumlarda gerektiğinde, Sağlık Bakanlığının müdahale hakkı saklıdır.
Gıda maddeleri satış ve toplu tüketim yerlerinin denetimi, Sağlık
Bakanlığının görüşü alınarak Bakanlığın belirleyeceği usul ve esaslar
çerçevesinde ilgili mercilerce yapılır.
Bu Kanunun amaç ve kapsamına uygun olarak; gıda ve gıda ile temas eden
madde ve malzemelerin birincil üretim aşaması dahil olmak üzere üretim ve
tüketim zincirinin tüm aşamalarında, gıda kontrol ve denetim hizmeti, 657
sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi en az lisans düzeyinde eğitim almış
personel tarafından yapılır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi olup lise düzeyinde eğitimi olduğu halde, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce denetim görevi yapanların hakları saklıdır. Bu Kanun kapsamındaki gıda kontrol ve denetim hizmetlerini yapacak olanların seçimi ve yetiştirilmesine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.
Kontrol ve sertifikasyon
MADDE 24. - Gıda üreten
ve/veya satan işyerlerinde, Bakanlığın yetkilendireceği kamu ve/veya özel
kuruluşlar tarafından kalite, risk analizi ve Bakanlığın uygun gördüğü benzeri
diğer konularda, kontrol ve sertifikasyon hizmetleri yapılabilir.
Yetkilendirilmiş kuruluşlar, bu Kanuna göre Bakanlıkça verilmesi gereken
belgeler ve sertifikalar dışındaki belgeleri verir.
Yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından verilecek sertifika, belge ve
raporları gerekçesini belirtmek suretiyle iptal etmeye ve kuruluşlara verilen
belgelendirme yetki süresini belirlemeye Bakanlık yetkilidir.
Yetki verilen kuruluşlar, Bakanlıkça belirlenen yetkileri çerçevesinde
iş ve işlemlerini yaparlar. Bakanlık tarafından belirlenen kriterlere uygun
faaliyette bulunmayanların yetki belgeleri Bakanlıkça iptal edilir. Ayrıca
usulsüzlük tespit edilmesi halinde, ilgili kuruluş hakkında gerekli yasal
işlemler Bakanlıkça yapılır.
Kontrol ve sertifikasyona ilişkin usul ve esaslar ile kuruluşların
uyması gereken kriterler yönetmelikle belirlenir.
İtiraz hakkı
MADDE 25. - Gıda maddeleri
ve gıda ile temas eden madde ve malzemeleri üreten, ithal ve ihraç eden ve
satan işyeri yetkilileri, kontrol ve denetim sonuçları hakkında, ilgili
mercilere itiraz edebilir.
İtiraz hakkına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.
SEKİZİNCİ BÖLÜM
Özel Hükümler
Sularla ilgili hükümler
MADDE 26.- Doğal kaynak, doğal maden, içme, tıbbî sular ile işlenmiş içme, işlenmiş kaynak ve işlenmiş maden suyu üretimi, uygun şekilde ambalajlanması ve satış esasları Sağlık Bakanlığınca belirlenir.
Kendi doğasında bulunmayan herhangi bir katkı maddesi ilave edilen doğal kaynak, doğal maden, içme ile işlenmiş içme, işlenmiş kaynak, işlenmiş maden suyu ve yapay sodaların üretimi, uygun şekilde ambalajlanması ve satış esasları Bakanlıkça belirlenir.
Bu konudaki usul ve esaslar, Bakanlık ve Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak
yönetmeliklerle belirlenir.
Takviye edici gıdalar, bebek
mamaları, özel tıbbî amaçlı diyet gıdalar, tıbbî amaçlı bebek mamaları
MADDE 27. - Takviye edici gıdalar ve bebek mamalarının üretim, ithalat, ihracat ve denetimine ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.
Enteral beslenme ürünleri dahil özel tıbbî amaçlı diyet gıdalar, tıbbî
amaçlı bebek mamaları ile ilaç olarak kullanımı bilimsel ve klinik olarak
kanıtlanmış ancak reçeteye tabi olmayan ürünlerin üretim, ithalat, ihracat ve
denetimine ilişkin usul ve esaslar Sağlık Bakanlığınca belirlenir.
Serbest bölgelerle ilgili
hükümler
MADDE 28. - Türk gıda
mevzuatına uymayan gıda maddeleri ve gıda ile temasta bulunan madde ve
malzemeler serbest bölgelere getirilebilir, üretilebilir ve yurt dışı
edilebilir. Serbest bölgelerdeki gıda ile ilgili faaliyetlere ilişkin usul ve
esaslar, Dış Ticaret Müsteşarlığının görüşü alınmak suretiyle Bakanlık
tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.
DOKUZUNCU BÖLÜM
Ceza Hükümleri, Cezaların Tahsili ve İtirazlar
Ceza hükümleri
MADDE 29. - Bu Kanuna
uymayanlara uygulanacak cezai hükümler aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir:
a) 4 üncü maddede belirtilen izin ve tescil işlemlerini yaptırmadan
üretime geçen ve/veya bu ürünleri mübadele konusu yapan gerçek veya tüzel
kişiler; üretimden men edilir, üretilen ürünlere el konulur ve birmilyar lira
idarî para cezası ile cezalandırılır. Bu işletmelerin, tescil ve izin işlemleri
yapıldıktan sonra üretim yapmalarına izin verilir.
Üretim izni alınmamış gıda ve gıda ile temasta bulunan madde ve
malzemeleri satan veya miadı dolmuş gıda maddelerini satan işyerlerindeki
ürünlere el konulur ve bu ürünleri satan işyerleri birmilyar lira idarî para
cezası ile cezalandırılır.
4 üncü maddede belirtilen izin ve tescil işlemlerini yaptıran; ancak, asgarî teknik ve
hijyenik şartlarını muhafaza etmeden üretim yapan işyerleri, durumlarını
düzeltinceye kadar faaliyetten men edilir, üretilen ürünlere el konulur ve birmilyar
lira idarî para cezası ile cezalandırılır. Bu işletmelere, mevcut durumlarını
düzelttikten sonra üretim yapma izni verilir. İlgili mercilerce verilen otuz
günlük süre içerisinde, eksikliklerini gidermeyen işyerlerinin çalışmaya esas
olan izinleri iptal edilir.
b) 5 nci maddede belirtilen, kuruluş ve/veya faaliyet izni almadan
faaliyete geçen özel gıda kontrol lâboratuvarı faaliyetten men edilir ve onmilyar
lira idarî para cezası verilir.
c) 6 ncı maddeye göre sorumlu yöneticileri istihdam etmeyen
işyerlerine, birmilyar lira idarî para cezası verilir. Otuz gün içinde, sorumlu
yönetici görevlendirmediği takdirde, faaliyetten men edilir.
Yöneticilik görevini gereği gibi yerine getirmeyen sorumlu yöneticiye,
ikiyüzellimilyon lira idarî para cezası verilir. Eylemin tekrarı halinde idarî
para cezası iki kat artırılarak uygulanır. Üçüncü defa tekrarı halinde ise altı
ay sorumlu yöneticilikten men cezası verilir.
d) 18 inci maddede belirtilen sağlığın korunması ile ilgili hükümler
dışında, 7 nci maddede belirtilen gıda kodeksine uygun faaliyet göstermeyen
gerçek ve tüzel kişilere beşmilyar lira idarî para cezası verilir. Aykırılık,
gıda maddelerinin etiket bilgilerinden kaynaklanıyorsa, etiket bilgileri
düzeltilinceye kadar bu gıda maddelerine el konulur.
e) 10 uncu maddede belirtilen ihtiyatî tedbirlere uymayan gerçek ve tüzel kişilere beşmilyar
lira idarî para cezası verilir ve faaliyetten men edilir.
f) 14 üncü maddede belirtilen acil durumlarda alınacak tedbirlere
uymayan gerçek ve tüzel kişilere beşmilyar lira idarî para cezası verilir. Bu
kişilerce ürün piyasadan toplattırılır, eylemin tekrarı halinde idarî para
cezası iki kat olarak uygulanır.
g) 16 ncı maddede belirtilen izlenebilirlikle ilgili hükümlere uymayan
gerçek ve tüzel kişilere beşmilyar lira idarî para cezası verilir, eylemin tekrarı
halinde idarî para cezası iki kat artırılarak uygulanır.
h) 17 nci maddede belirtilen işyeri sorumluluğu ile ilgili hükümlere
uymayan gerçek ve tüzel kişilere beşmilyar lira idarî para cezası verilir, eylemin
tekrarı halinde idarî para cezası iki kat olarak uygulanır.
ı) Bu Kanunun 18 inci maddesinde belirtilen sağlığın korunması ile
ilgili yasakları ihlâl eden gerçek kişiler veya tüzel kişiliğin yasal
temsilcileri, üç aydan altı aya kadar hapis ve beşmilyar liradan yirmimilyar
liraya kadar ağır para cezasıyla cezalandırılır ve malların müsaderesine
hükmolunur.
i) 19 uncu maddesinde belirtilen ithalat ve ihracatla ilgili
yükümlülükleri yerine getirmeyen gerçek ve tüzel kişilere beşmilyar lira idarî
para cezası verilir; ürün, ihracatçısı/ithalatçısı tarafından piyasadan
toplattırılır, eylemin bir yıl içinde tekrarı halinde idarî para cezası iki kat
olarak uygulanır.
j) 21 inci maddedeki reklam ve tanıtımlarla ilgili hükümlere aykırı
hareket eden gerçek ve tüzel kişilere, beşmilyar lira idarî para cezası
verilir, eylemin tekrarı halinde idarî para cezası iki kat olarak uygulanır.
k) 22 nci maddede belirtilen tüketici haklarının korunması ile ilgili
hükümlere uymayan gerçek ve tüzel kişilere beşmilyar lira idarî para cezası
verilir, eylemin tekrarı halinde idarî para cezası iki kat olarak uygulanır.
l) Bu Kanunun 26 ve 27 nci maddelerinde belirtilen sularla ilgili
hükümler ve takviye edici gıdalar, bebek mamaları, özel tıbbî amaçlı diyet
gıdalar ve tıbbî amaçlı bebek mamaları ile ilgili hükümlere aykırı hareket eden
işyeri, bu şartları yerine getirinceye kadar faaliyetten men edilir ve bunlara
beşmilyar lira idarî para cezası verilir. Eylemin bir yıl içinde tekrarı
halinde, idarî para cezası iki kat olarak uygulanır.
m) Bu Kanuna göre yapılacak denetimleri engelleyenlere, beşmilyar lira
idarî para cezası verilir.
n) Üreticisi tarafından piyasadan toplattırılmasına karar verilen
ürünler, bir hafta içinde toplanmak zorundadır. Ürünleri toplamayan üreticilere
ayrıca beşmilyar lira idarî para cezası verilir, ürünler ilgili mercilerce toplattırılır
ve masraflar yasal faizi ile birlikte üreticisinden tahsil edilir.
Bu madde uygulamasında, eylemin tekrarından maksat, aksine hüküm
bulunmayan hallerde eylemin tespit edildiği tarihten itibaren bir yıl içinde,
ilk cezaya konu eylemin tekrar işlenmesidir.
Cezaların tahsili ve itirazlar
MADDE 30. - Bu Kanunda
yazılı olan idarî para cezaları, o yerin en büyük mülki amiri tarafından
verilir. Verilen idarî para cezalarına dair kararlar ilgililere 11.2.1959
tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ edilir. Bu cezalara
karşı, yetkili idare mahkemesine itiraz edilebilir. İtiraz, idarece verilen
cezanın yerine getirilmesini durdurmaz. İtiraz üzerine, verilen karar kesindir.
İtiraz, zaruret görülmeyen hallerde evrak üzerinde inceleme yapılarak, en kısa
sürede sonuçlandırılır. Bu Kanuna göre verilen idarî para cezaları 21.7.1953
tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun
hükümlerine göre tahsil olunur.
ONUNCU BÖLÜM
Çeşitli Hükümler
MADDE 31. - Sağlık
Bakanlığının, genel sağlığın korunması ve hijyen ile ilgili olarak, diğer
mevzuattan kaynaklanan görev ve yetkileri saklıdır.
Değiştirilen hükümler
MADDE 32. - 24.4.1930
tarihli ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 195 inci maddesi aşağıdaki
şekilde değiştirilmiştir.
Madde 195. - Seyyar esnaf, alakadar memurların teftişlerini ve numune
almalarını kolaylaştırmaya ve kendilerine istedikleri izahatı vermeye
mecburdurlar.
MADDE 33. - 10.6.1930
tarihli ve 1705 sayılı Ticarette Tağşişin Men'i ve İhracatın Murakabesi ve
Korunması Hakkında Kanunun 1 inci maddesinin başına "Gıda maddeleri hariç
olmak üzere" ibaresi eklenmiştir.
MADDE 34. - 23.2.1995
tarihli ve 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 17 nci maddesine
aşağıdaki bent eklenmiştir.
y) Tarım ve Köyişleri Bakanlığından ve Sağlık Bakanlığından ikişer üye,
Yürürlükten kaldırılan hükümler
MADDE 35. - 19.3.1927
tarihli ve 992 sayılı Seriri ve Gıdai Taharriyat ve Tahlilat Yapılan ve Masli
Teamüller Aranılan Umuma Mahsus Bakteriyoloji ve Kimya Lâboratuvarları
Kanununun başlığında bulunan "ve Gıdai", 1 inci maddesindeki "gıdai
ve" ile 7 nci maddesindeki "ve gıdai" ibareleri metinden
çıkarılmıştır.
MADDE 36. - 3.4.1930 tarihli
ve 1580 sayılı Belediye Kanununun 15 inci maddesinin ikinci fıkrasının (28)
numaralı bendindeki "yiyeceği, içeceği ve", (61) numaralı bendindeki
"ve hususi teşebbüs tarafından kurulan aynı mahiyetteki tesisleri sağlık
ve teknik bakımlarından murakabe etmek" ibareleri metinden çıkarılmış ve (77)
numaralı bendi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 37. - 24.4.1930
tarihli ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 3 üncü maddesinin birinci
fıkrasının (6) numaralı bendindeki "Gıdalar ile" ibaresi, 181 inci
maddesinin birinci fıkrasındaki "Bütün gıda maddeleriyle" ibaresi,
aynı maddenin ikinci fıkrasındaki "gıda maddeleri ile" ibaresi, 199
uncu maddesindeki "Her gıda maddesi ile" ibaresi ve ek 3 üncü
maddesinin birinci fıkrasındaki "ve 188" ibaresi ve aynı maddenin son
fıkrasındaki ", yenecek ve içilecek şeylere" ibaresi, 297 nci
maddesindeki "ve 188" ibaresi
metinden çıkarılmış ve 20 nci maddesinin birinci fıkrasının (8) numaralı bendi,
181 inci maddesinin son fıkrası, 183 üncü maddesinin (1) ve (4) numaralı
bentleri ile 170, 171, 172, 182, 184, 188, 189, 190, 191, 192, 193 ve 198 inci
maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 38. - 8.6.1942 tarihli
ve 4250 sayılı İspirto ve İspirtolu
İçkiler İnhisarı Kanununun 1 inci maddesinin dördüncü fıkrası ile 12, 13, 29, 30,
31 ve 34 üncü maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 39. - 3.11.1995
tarihli ve 4128 sayılı Kanunun 6 ve 7 nci maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.
GEÇİCİ MADDE 1. - Bu Kanunda
öngörülen yönetmelikler ve uygulamaya ilişkin sair usul ve esaslar yürürlüğe
girinceye kadar 24.6.1995 tarihli ve 560
sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde
Kararnameye göre çıkarılan yönetmeliklerin bu Kanuna aykırı olmayan hükümleri
uygulanmaya devam olunur. Bu Kanunda öngörülen yönetmelikler, Kanunun yürürlüğe
girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde çıkartılır.
GEÇİCİ MADDE 2. - Halen
faaliyet gösteren, gıda maddeleri ve gıda ile temas eden madde ve malzemeleri
üreten ve satan işyerleri, bu Kanun ile getirilen yeni yükümlülüklere, Kanunda
belirtilen yönetmeliklerin yayımı tarihinden itibaren bir yıl içinde uyum
sağlamak zorundadır.
GEÇİCİ MADDE 3. - Sağlık
Bakanlığına ait lâboratuvarların gıda
denetim hizmetlerinde kullanım usul ve esasları, Bakanlık ve Sağlık Bakanlığı
arasında hazırlanacak bir protokol ile belirlenir.
GEÇİCİ MADDE 4. - Sağlık
Bakanlığında "Çevre Sağlığı Teknisyeni" olarak görev yapmakta olan
"Sağlık Memuru" unvanlı kadrolarda görev yapan personelden Sağlık
Bakanlığınca belirlenecek beşyüz adet personel, kadroları ile birlikte, en geç
altı ay içerisinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına devredilir. Devir işlemleri
tamamlanan beşyüz adet sağlık memuru kadroları 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü
Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki
(I) sayılı cetvelin Sağlık Bakanlığına ait bölümünden çıkarılarak aynı Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bölümüne
eklenmiş sayılır.
İptal edilerek devredilen kadrolarda istihdam edilen personel, başka
bir işleme gerek kalmaksızın Tarım ve Köyişleri Bakanlığının kadro cetveline
eklenen sağlık memuru kadrolarına atanmış sayılırlar.
Yukarıda belirtilenlerin haricinde, Sağlık Bakanlığı bünyesindeki, gıda
kontrol ve denetim hizmetlerinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı
maddesinde belirtilen Sağlık ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri ile Teknik Hizmetler sınıfında çalışan
personelden Devlet Personel Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Tarım ve Köyişleri
Bakanlığınca belirlenecekler başka bir işleme gerek kalmaksızın 657 sayılı
Devlet Memurları Kanununun 74 üncü maddesi çerçevesinde Tarım ve Köyişleri
Bakanlığında mevcut olan aynı unvanlı kadrolara altı ay içerisinde atanırlar.
GEÇİCİ MADDE 5. – Bu Kanunun
yayımlanmasından önce çalışma izni,
üretim izni, özel gıda kontrol lâboratuvarı
izni almış iş yerlerinin hakları saklıdır.
GEÇİÇİ MADDE 6. - Bu Kanunla
Bakanlığa verilen görevlerin yerine getirilmesinde, Sağlık Hizmetleri ve
Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı ile Teknik Hizmetler Sınıfında uygun unvan ve
derece bulunmaması halinde 2004 yılı için 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü
Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 9 uncu maddesinin son fıkrası dikkate
alınmaksızın boş kadrolarda unvan ve derece değişikliği yapmaya Bakanlar Kurulu
yetkilidir.
Yürürlük
MADDE 40. - Bu Kanun yayımı
tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 41. - Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.