III. Yılmaz Hükümeti (ANAP-DSP-DTP-Bağımsızlar) Koalisyon Protokolü

GİRİŞ

Anavatan Partisi, Demokratik Sol Parti ve Demokrat Türkiye Partisi ülkeyi 54’üncü Hükümet tarafından içine düşürüldüğü rejim ve Devlet bunalımından kurtarmak, toplumdaki gerginliği ortadan kaldırmak ve uzlaşmayı güçlendirmek, ahlaki yozlaşmayı durdurmak, kamu yönetimindeki yıpranmaya son vermek, temiz toplum özlemini gerçekleştirmek, ülke ekonomisini yeniden üretken niteliğe kavuşturmak ve devletin saygınlığını sağlamak, laik, demokratik Cumhuriyeti güçlendirmek amaçlarıyla bir araya gelerek bir koalisyon hükümeti kurmaya karar vermiştir.

TEMEL İLKELER

Kurulan Koalisyon Hükümeti’nin önde gelen hedefi; milletimizin vazgeçilmez değerleriyle devletimizin değiştirilemez ve değiştirilmemesi gereken nitelikleri arasında birlikteliği sağlamak ve sürdürmektir.

Hükümetimiz; laik, demokratik Cumhuriyeti ve sosyal hukuk devletini özenle koruyarak, din ve vicdan, düşünce ve girişim özgürlüklerini geliştirmeyi toplumsal hayatın vazgeçilmez ilkeleri sayar.

Hükümetimizin en belirgin özelliklerinden birisi de, uzlaşma kültürünü güçlendirecek davranışlar sergilemek olacaktır. Bu çerçevede Hükümetimiz, muhalefet partileriyle düzenli bilgilendirme toplantıları yapacaktır.

54. Hükümet döneminde ortaya çıkan olaylar, yargı bağımsızlığının ve etkili denetimin önemini çok açık şekilde ortaya koymuştur. Bu nedenle Hükümetimiz, yargı bağımsızlığını sağlayacak ve denetimi etkili kılacak yasal düzenlemeleri

gerçekleştirecektir.

Vatandaşlarımızın demokratik rejime var olan güvenini daha da güçlendirmek üzere ahlaki değerlerin korunması amacıyla gerekli mevzuat düzenlemeleri yapılacak, milletvekili dokunulmazlığı sınırlandırılacak, yolsuzluklarla etkili mücadele önündeki engeller kaldırılacak.

Hükümetimiz, organize suç örgütleriyle kararlılıkla mücadele edecek ve bu amaçla gerekli yasal düzenlemeleri yapacaktır.

Terörle ve bölücü eylemlerle mücadele kesintisiz ve kararlı bir biçimde sürdürülecektir.

Bu mücadeleyi sürdürürken, demokratik hukuk devleti kuralları ve alınan güvenlik önlemlerinden halkın zarar görmemesi özenle gözetilecektir.

Demokrasimizin eksikliklerini gidermek için gerekli düzenlemeler yapılacaktır. Kendi insanımıza borcumuzun bir gereği olarak, insan hakları konusundaki konumumuz çağdaş ülkeler düzeyine süratle çıkartılacaktır.

Sekiz yıllık zorunlu ve kesintisiz temel eğitim uygulamaya konulacaktır.

Anayasa’nın 24’üncü maddesine uygun olarak, temel eğitim kurumlarında zorunlu din kültürü ve ahlak öğretimine devam edilecek; bunun dışındaki din eğitimi ve öğretimi, ailelerin istemine bağlı olarak, ‘’Devletin gözetim ve denetimi ‘’altında verilecektir.

Ülkenin geleceğinin güvencesi ve çağdaşlaşmanın öncüsü olan gençlerimizin eğitim ve öğrenim sorunlarına özel bir önem verilecektir. Eğitimde sadece fırsat eşitliği değil olanak eşitliği de sağlanacaktır.

Eğitimin tüm kademelerinde, Atatürk ilke ve inkilaplarını özümsemiş, milli, manevi ve ahlaki değerlerimizi benimsemiş, bilimsel düşünceye yatkın bilgi çağının gereklerini yerine getirebilecek bilgi ve becerilerle donanmış insanlar yetiştirmek temel amaç olacaktır.

Atatürk döneminde büyük başarı ile uygulanmış bulunan bölge merkezli dış politika yeniden yaşama geçirilecek ve Türkiye, bölgedeki konum ve ağırlığını bu çerçevede ortaya koyacaktır. Bölge merkezli dış politika ve ekonomide sağlanacak gelişmeler, ülkemizin Avrupa Birliği’ne tam üyeliğinin hızlanmasına da katkıda bulunacaktır.

Geçen hükümet döneminde ihmal edilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve yeni Türk Cumhuriyetleri ile ilişkiler yeniden hak ettiği düzeye çıkarılacaktır.

Ülkemizin bulunduğu coğrafyada istikrarsızlığın sürmekte olması nedeniyle savunma gücümüzün caydırılıcığını sürdürecek önlemler alınacaktır.

İflas düzeyine sürüklenmiş ve hizmet veremez hale gelmiş bulunan sosyal güvenlik kuruluşlarının sağlıklı bir yapıya kavuşturulması için gereken önlemler alınacak, bu kurumların kamu kesimi borçlanma gereği içerisindeki payları tedricen

azaltılacaktır.

Demokratik ve katılımcı yerel yönetim anlayışına uygun olarak yerel yönetimlerin yetki, sorumluluk ve mali kaynaklarını arttıracak düzenlemeler yapılacaktır.

Son bir yılda, genel bütçeden yapılan adaletsiz aktarmalarla, yerel yönetimler arasında yaratılan büyük dengesizlikler hızla giderilecektir.

Anayasa değişikliklerinin gerektirdiği uyum yasaları yanında, nüfus sayımı veya nüfus tespiti buna dayanarak seçmen kütüklerinin yenilenmesine imkan verecek yasal düzenlemeler yapılacaktır.

Geçmiş hükümetin kamu maliyesine ilişkin uygulamalarının ve hayali kamu gelirlerinin samimiyetten uzak olduğu ve sözde denk bütçesinin de çok yüksek düzeyde bir açıkla bağlanacağı ortaya çıkmıştır.

Bu dönemde enflasyon yeniden hızla tırmanışa geçmiş dış ticaret ve cari işlemler açıkları sürdürülemez boyutlara gelmiş, faiz oranları yatırımları caydıracak boyutlara erişmiş ve işsizlik toplumsal patlamalara neden olabilecek düzeye varmıştır.

Türk ekonomisinin düzlüğe çıkmasında temel güvence ekonominin potansiyeli ve girişimcilerin kanıtlanmış dinamizmidir.

Bu dinamizmi yeniden harekete geçirebilmek için istikrar içinde sürdürülebilir bir büyümeyi sürekli kılacak, üretken istihdam sorununa çözüm getirecek ve ekonomik dengeleri yeniden kuracak politikalar yaşama geçirilecektir.

Vergi ve çalışma yaşamının düzenleyen yasalarda yer alan ve kayıt dışılığı teşvik eden hükümler de kaldırılarak, kayıtdışı ekonomi kayıt altına alınacak, vergi kayıp ve kaçakları bu yolla ve ayrıca etken bir denetimle asgari bir düzeye indirilecektir. Vergi oranları belirli konularda düşürülerek, vergi tabana yaygınlaştırılacak, enflasyona karşı koruyucu bir vergi reformu yapılacaktır.

Tarıma ve hayvancılığa yönelik olarak sürdürülen yanlış politikalar, köylümüzü yoksullaştırmış ve iç göç olgusunu çok hızlandırmıştır. Çiftçimizin, milli gelirden hak ettiği payı almasına yönelik politikalar bir bütün olarak uygulanmaya koyulacaktır. Böylece çiftçi tasarruf yapabilir ve ülkenin kalkınmasına katkıda bulunur duruma getirilecektir. Küçük ve orta ölçekli girişimcilerin, bu arada toplumsal yaşamın çok ağırlıklı bir unsuru olan esnaf ve sanatkarların sorunlarına hakça çözümler üretilecektir.

Tüm ekonomik ve sosyal politikaların oluşturulmasında ve uygulanmasında Ekonomik ve Sosyal Konsey etkin bir biçimde işletilecektir.

Devletin yeniden yapılandırılmasında amaç devleti; hizmet sunan, vatandaşa güvenen, ona güven veren ve bireyi ön plana çıkaran bir konuma getirmektir.

Güneydoğu Anadolu’nun sorunları, aslında etnik nedenlerden değil, coğrafi, sosyal ve ekonomik nedenlerden, bölgenin feodal yapısından ve dış tertip ve tahriklerden kaynaklanmıştır. Bölücü teröre karşı mücadele etkili biçimde sürdürülürken, demokratik hukuk devleti kurallarına tam bağlılık güvence altına alınacaktır.

Bu anlayışımızın bir ürünü olarak bölgedeki ciddi boyutlu güvenlik sorunu, sosyal ve ekonomik çözümlerle ve uluslararası ilişkilerle bir arada ve bütünlük içinde değerlendirilecek, bu çerçevede gerekli politikalar oluşturulacak ve kararlılıkla uygulanacaktır.

Hükümetimiz, hukukun üstünlüğü ilkesine bağlı kalarak, Anayasal demokratik rejimi tüm kurumlarıyla eksiksiz olarak işletmeyi taahhüt etmektedir. Bu taahhüt, bu protokolde yazılı olmayan, hususlar için de geçerlidir.

Anavatan Partisi, Demokratik Sol Parti ve Demokrat Türkiye Partisi; genel esasları bu protokolde belirlenmiş ortak anlayışlarıyla bir koalisyon hükümeti kurmayı kararlaştırmışlar ve Bakanlar Kurulu’ndaki sorumlulukların dağılımı aşağıdaki şekilde belirlemişlerdir. Devlet Bakanlarının görev dağılımı Başbakan ve Başbakan Yardımcıları arasında müştereken tespit edilecektir.

BAKANLARIN DAĞILIMI

ANAVATAN PARTİSİ

11 Devlet Bakanlğı

Adalet Bakanlığı

İçişleri Bakanlığı

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı

Sağlık Bakanlığı

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı

Orman Bakanlığı

Çevre Bakanlığı

Enerji Bakanlığı

Turizm Bakanlığı

 

DSP

Başbakan Yardımcılığı ve Devlet Bakanlığı

5 Devlet Bakanlığı

Maliye Bakanlığı

Milli Eğitim Bakanlığı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

Dışişleri Bakanlığı

Kültür Bakanlığı

 

DTP

Başbakan Yardımcılığı ve Milli Savunma Bakanlığı

3 Devlet Bakanlığı

Ulaştırma Bakanlığı

29.6.1997

                        Mesut YILMAZ

                        Anavatan Partisi

                                  Genel Başkanı

Bülent ECEVİT                                Hüsamettin CİNDORUK

Demokratik Sol Parti                        Demokrat Türkiye Partisi

Genel Başkanı                                         Genel Başkanı