Talu Hükümeti Koalisyon Protokolü (AP -CGP- Bağımsızlar)

“İnsan hak ve hürriyetlerine dayalı demokratik düzenin aziz milletimiz için vazgeçilmez bir yaşayış tarzı olduğuna inanan,

Atatürk’ün en büyük eseri olan Türkiye Cumhuriyetinin 50. yıldönümünde, hür demokratik rejimin, bütün yurttaşlarımıza ve bütün milli kuruluşlarımıza huzur ve güven verecek şekilde işler hale gelmesini amaç bilen,

Milli, demokratik, lâik ve sosyal hukuk devletini ayakta tutmak için her türlü aşırı akımlara, yıkıcı faaliyetlere, komünizme ve yoksulluğa karşı cesur ve inançlı mücadeleyi zaruri sayan partilerimiz, seçimlere kadar geçecek süre içinde, aşağıdaki esaslara uygun olarak, Sayın Cumhurbaşkanı tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Cumhuriyet Senatosu Üyesi Naim Talu başkanlığında bir “Koalisyon Hükümeti” kurmaya karar vermişlerdir.

1- Kurulacak hükümet, parlamentoda yeterli çoğunluğu temsil eden iki partiye dayanacaktır. Fakat, anlayışı ve tutumu ile bazı zümre ve sınıfların, yahut hükümet kuruluşuna katılan siyasi partilerin değil, bütün Türk milletinin hizmetinde olacaktır.

2- Demokratik kurallara göre bir koalisyon şeklinde kurulacak olan bu Cumhuriyet hükümetinin siyasi sorumluluğuna, hükümet kuruluşunu birlikte gerçekleştiren partiler katılmaktadır.

Bu protokolde belirtilen hedeflere ulaşılması için, hükümete gerekli desteği tam olarak sağlamayı partilerimiz kabul ve taahhüt ederler.

3- Milli hakimiyet inancına dayalı devlet anlayışımızın gereği olarak, genel seçimlerin Anayasada öngörüldüğü gibi 14 Ekim 1973’de yapılmasını sağlamak, hükümetin temel hedeflerinden biri olacaktır.

12 Mart öncesinin ve sonrasının olağanüstü şartlarından olağan şartlara doğru adım adım ilerleyen memleketimizin, demokratik düzenin sıhhatli ve verimli şekilde işleyeceği bir ortama ulaşması için, seçimlerin zamanında yapılması kesin bir zarurettir. Bu Anayasa emrinin yerine getirilmesi konusunda bütün siyasi partilerin ve bütün milli kuruluşların görüş birliği içinde bulunmaları, Türk demokrasisinin geleceği bakımından büyük bir teminat teşkil etmektedir.

Partilerimiz evvelce 1973 yılına ertelenmiş bulunan mahalli seçimlerin de genel seçimleri takiben ve mutlaka bu yıl içinde yapılması hususunda kararlıdırlar.

4- Anarşinin önlenmesi, kanun hakimiyetinin sağlanması ve Anayasada öngörülen reformların Atatürkçü çizgide gerçekleştirilmesi amaçlarına yönelmiş olan başlıca tasarıların seçimlerden önce kanunlaşması, önümüzdeki aylarda hükümet ve parlamento faaliyetlerinin mihverini teşkil edecektir.

Bu amaçla:

a) Toprak ve Tarım Reformu tasarısı,

b) Üniversite Reformu tasarısı,

c) Temel Eğitim Kanunu tasarısı,

d) Maden Reformu Tasarısı,

e) Devlet Güvenlik Mahkemesinin Kurulması ile ilgili tasarı kanunlaştırılacaktır;

f) Partiler Kanununda gerekli değişiklikler yapılacak;

g) Seçim Kanunu hükümlerinde genel şikayet konusu olan aksaklıklar giderilecektir.

h) Anayasadaki yeni hükümlerin gereği olarak belli bir süre içinde yapılması lüzumlu olan diğer kanun değişiklikleri tamamlanacaktır.

5- Millet hayatında, değişen şartlara ve belirecek ihtiyaçlara göre, her alanda yeni islahata, yeni ekonomik ve sosyal tedbirlere lüzum hasıl olacağını kabul eden partilerimiz, gerçekçi bir anlayışla seçimlerden önceki kısa çalışma döneminde, eldeki başlıca tasarıları mümkün olan süratle sonuçlandırmak için, yoğun bir parlamento çalışması yapılmasında mutabıktırlar.

6- Son iki yılda TBMM’nin çalışmaları sonucunda,

- Devletimizi daha güçlü hale getirmek ve hür düzeni yol olma tehlikesinden korumak amacıyla yapılan bazı Anayasa değişiklikleri,

- Parlamentonun daha verimli ve daha hızlı çalışmasını kolaylaştırmak için yapılan yeni içtüzük,

- Adli kanunlarla ilgili reform kanunları,

- Petrol konusunun milli menfaatlere daha uygun şekilde düzenlenmesine imkân veren Petrol Reformu Kanunu,

- Toprak ve Tarım Reformu için ön hazırlıkların yapılmasına imkan vermiş olan Toprak ve Tarım Reformu Ön tedbirler Kanunu,

- Esnaf ve sanatkarlarımızı, sosyal güvenliğe kavuşturmak için hazırlanan kanun,

- Üçüncü Beş Yıllık Kalkınma Planı,

- Anarşiye ve yıkıcı faaliyetlere karşı daha etkili mücadele imkânları veren ve idari reform niteliğinde olan kanunlar,

- Personel Reformunun aksaklığını düzeltmek amacını güden mevzuat,

- Milli Savunma gücümüzü arttırma amacını güden çeşitli kanunlar, kabul edilmiş olduğuna göre, yukarıda belirtilen işlerin de yapılmasıyla, Türkiye’nin önemli sorunları çözüm yoluna girmiş ve bir huzur ortamının doğması için TBMM kendisine düşen görevleri yerine getirmiş bulunacaktır.

7- Partilerimiz kurulacak koalisyon hükümeti tarafından iktisadi hayatımıza daha fazla canlılık kazandırmak, zirai mahsülleri değerlendirerek köylü yurttaşlarımızın gelirini arttırmak, özellikle işçi, küçük esnaf ve sanatkarlar gibi dar gelirli zümrelerin geçim şartlarını iyileştirmek amacıyla, mümkün olan her tedbirin alınması hususunda mutabıktırlar.

Hükümet, pahalılık, işsizlik ve yoksullukla da, komünizmle de mücadeleye önem verecektir.

Planlı ve istikrarlı iktisadi kalkınma ile sosyal adaleti ve sosyal güvenliği birlikte gerçekleştirme anlayışı ve dengeli bir karma ekonomi görüşü için de çalışacak olan hükümet, her konuda yapıcı ve memleketçi bir politikanın izleyicisi olacaktır.

8- Koalisyon Hükümeti, Türkiye’nin sıkıyönetimsiz de huzur ve güven içinde yaşayabilmesi için gerekli idari tedbirleri bir an önce tamamlamaya gayret edecektir.

9- Cumhuriyet Hükümetlerinin barışçı milli dış politikasının izlenmesine, milli menfaatlerimiz titizlikle korunarak devam edilecektir.

10- Hükümetin devamlı ve istikrarlı bir parlamento desteği ile ahenkli ve verimli bir çalışma yapabilmesi ve Hükümet programının aksamadan uygulanabilmesi için partilerimiz ortak bir çaba göstereceklerdir.

Bu protokolde yer alan hususların gerçekleştirilmesi için parlamento gruplarımız arasında ahenkli işbirliğini kolaylaştırmak üzere, gereken hallerde, partilerarası bir koordinasyon komitesi görevlendirilecektir.