IV. Demirel Hükümeti Programı

Sayın Başkan, Yüce Meclisin Sayın Üyeleri,

Anayasa hükümleri gereğince Hükümet Programını Yüksek Heyetinize sunmak üzere huzurunuzda bulunuyorum.

Egemen Türk Milletini temsil eden ve yetkimizin kaynağı olan Yüce Heyetinizi şahsım ve Bakanlar Kurulu adına saygılarımla selamlarım.

Hükümetimiz 6 ayı aşan bir Hükümet bunalımından sonra kurulmuştur. 1973 seçimlerinden sonra büyük güçlüklerle kurulmuş olan C.H.P.-M.S.P. koalisyonunun bozulmasıyla çıkarılan bunalım, müstafi Hükümetin bir kanadının yeni Hükümet kurulmadan görevi bırakıp gitme kararını açıklaması üzerine, daha da ağırlaşmış, adeta bir Hükümet boşluğunun ortaya çıkması ihtimali doğmuştur. Sayın Irmak Başkanlığındaki Hükümet bu şartlar içinde kurulmuş ise de, Sayın Irmak Hükümetinin kurulduğu günden başlayarak, “Partilere dayalı, parlamentodan güvenoyu alabilecek, normal ve demokratik bir Hükümetin” biran önce kurulması ihtiyacı bütün partilerce öne sürülmüştür. Sayın Irmak Başkanlığındaki Hükümetin programında dahi bu ihtiyaç açıkça belirtilmiştir.

Hükümetimiz bu ihtiyacın cevabıdır. Millet çoğunluğunun oyunu temsil eden partilerin desteğine ve birçok bağımsız parlamenterin böyle bir hükümeti destekleyeceklerine dair kamu oyuna yaptıkları beyanlara dayanarak kurulan Hükümetimiz, uzun süren ve büyük sıkıntılar doğurmuş olan bir bunalım dönemini sona erdirip milletimizin özlemini çektiği istikrarı sağlamak üzere kurulmuştur.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, bütün bunalım dönemi boyunca, yüksek bir vazife anlayışı içinde kendisine düşen görevleri yerine getirmiştir. Bu süre içinde yaşama görevinin felce uğramaması ve memleketimizin bütçesiz kalmaması için Cumhuriyet Senatomuzun ve Millet Meclisimizin gösterdiği üstün vazife ve sorumluluk duygusu milletimizi daha ağır bunalımlardan kurtarmıştır.

Şimdi, yeni bir dönemin eşiğindeyiz. Demokratik rejimin ve millet hakimiyeti ilkesinin gereklerine uygun olarak kurulmuş bulunan Hükümetimiz, sadece desteğine mazhar olacağı siyasi grupların ve gruplar dışındaki değerli parlamento üyelerinin değil, bütün milletin hükümeti, Türkiye Cumhuriyetinin Hükümeti olduğunun idraki içinde çalışılacaktır.

Çalışmalarımızda Yüksek Heyetinizin güven ve desteği en değerli kuvvet kaynağımız olacaktır.

Yalnız bizi destekleyecek olanların değerli irşadlarına değil, muhalefetin haklı uyarılarına da önem vereceğiz. Demokratik rejimlerde iktidarla muhalefet arasında bulunması pek tabii olan görüş ayrılıklarına rağmen, milli davalarda, memleket yararına sarfedeceğimiz çabalarda, muhalefetin desteğini esirgemeyeceğini de ümit ediyoruz.

Sayın Üyeler,

Türk Milletinin bütün ferdlerini, kaderde, kıvançta ve tasada ortak bölümez bir bütün halinde milli şuur ve ülküler etrafında toplayan; aziz ve büyük milletimizin, dünya milletler camiasının şerefli bir üyesi olarak, milli birlik ruhu içinde daima yüceltilmesini amaç bilen Türk Milliyetçiliği Hükümetimizin ilham kaynağıdır.

Milletimizi tarih boyunca ayakta tutan milli ve manevi değerlere bağlı ve saygılı olarak ve bunlardan kuvvet alarak, Türk Milletini çağdaş medeniyet seviyesinin üstüne çıkarmak davası, temel davamızdır.

Hükümetimiz komünizme, her çeşit anarşiye Anayasa ve kanun dışı eylemlere, milli bütünlüğü zedeleyici ve Cumhuriyeti tahrip edici her türlü faaliyete karşı, devletin, Anayasa düzeni içinde kendisini savunmasını ve bu çeşit tehlike ve faaliyetlerle etkili şekilde mücadele edilmesini kesin bir zaruret saymaktadır. İç güvenliği, asayişi ve kanun hakimiyetini sağlamakla görevli devlet kuruluşlarının ve güvenlik kuvvetlerinin, görevlerini tarafsızlıklar, azim ve kararlılıkla yerine getirebilmeleri için, Hükümet gerekli her türlü ihtimamı gösterecektir.

Ülkemizi her türlü dış ve iç tehlikeye karşı koruyacak tedbirleri almayı, başlıca görev saymaktayız.

Hükümetimiz, hür ve demokratik rejimin vazgeçilmez gereği olan düşünce ve inanç hürriyetine ve Anayasamızın teminatı altındaki bütün temel hürriyetlere saygılı olacaktır. Hürriyetlere saygılı olduğumuz ölçüde, meşru nizamın korunmasında ve kanun hakimiyetinin sağlanmasında da kararlı olacağız. kanunların suç saydığı fiillere hiç bir şekilde müsamaha etmeyecek ve kanun dışı eylemlere girişenlere karşı kanunların tam olarak uygulanması için gerekli dikkati göstereceğiz.

Temel hak ve hürriyetler ancak kanunların hakim olduğu bir düzende sağlam bir teminata sahiptir. Hak ve hürriyetlerin korunması kadar, bu hak ve hürriyetlerden hiç birinin, insan hak ve hürriyetlerini veya Türk Devletinin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü veya dil, ırk, sınıf, din ve mezhep ayırımına dayanarak, nitelikleri Anayasada belirtilen Cumhuriyeti ortadan kaldırmak kasdı ile kullanılmaması da önem taşır.

Sayın Üyeler,

Git gide ağırlaşan dış ve iç şartlar altında göreve başlayan ve birikmiş çeşitli güçlükleri devralan Hükümetimiz, orta ve uzun vadeli tedbirler yanında, yurttaşların hemen çözüm bekleyen dertlerine vakit geçirmeden eğilecek, milletimizin en çok sıkıntı çeken ve korunmaya muhtaç olan zümrelerine ferahlık getirecek acil tedbirleri alacaktır.

Siyasi ve iktisadi istikrarın sağlanması yolundaki çabalarımızın yanında, duraklamış olan yatırım ve kalkınma hamlesini yeniden harekete geçirmek için gerekli tedbirleri alacağız. Türkiye’nin en kısa zamanda, gelişmiş ve sanayileşmiş bir ülke haline getirilmesi, hedefimizdir. Türkiye’nin, hür ve demokratik bir rejim içinde manen ve maddeten kalkınmasına, bütün milletin, heyecanını duyarak ve inanarak katılmasını temine çalışacağız.

Kalkınmanın nimetlerinden dar gelirli, yoksul zümreleri ve yurdumuzun gelişmeye muhtaç bölgelerini yararlandırmak hedefimizdir. Kalkınma hamlelerinde bölgeler arasındaki dengesizliklerin giderilmesine ve kalkınmanın nimetlerinin yaygın ve adil bir şekilde dağılmasına dikkat göstereceğiz. Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizin ve bütün gelişmeye muhtaç yurt bölgelerin kalkınması için etkili tedbirler almaya ve bu bölgelerin kalkınmasını hızlandırmak amacıyla özel planlar hazırlamaya kararlıyız.

Köy kalkınmasına büyük öncelik verecek ve köye giden hizmetleri artırarak daha yaygın ve daha külfetsiz hale getireceğiz. Köy hizmetlerinde, köylüye yüklenen katılma paylarını kaldırmaya kararlıyız. Günün icaplarına uygun bir Köy Kanunu çıkaracağız.

Sosyal adaleti ve sosyal güvenliği yaygın hale getirmek için gerekli çalışmaları hızla yürütecek ve sosyal alanda Türk cemiyetini ileriye götüren önemli değişiklikleri gerçekleştireceğiz. Emekli işçilerin durumunu süratle düzelteceğiz. Programımızın ilgili bölümlerinde ayrıca temas edeceğimiz gibi, Genel Sağlık Sigortasını ele alacağız. Köylü yurttaşlarımızın afetlere karşı korunması için tarım sigortasını geliştirip yaygınlaştıracağız; dar gelirli aile çocuklarının okuma ve yetişme imkanlarını artıracağız; muhtaç duruma düşen yaşlı yurttaşların, kimsesiz çocukların, sakatların ıstıraplarını dindirecek tedbirler alacağız.

Devlet mekanizmasının ahenk içinde işlemesi, kararların hızla verilmesi, yetki ve sorumlulukların iyi bir şekilde belirlenmesi ve dağıtılması suretiyle müesseriyet ve verimliliğin artırılması için kamu idaresinde sürekli ıslahat yapılması lüzumuna inanıyoruz. Devlet idaresinin israftan kurtarılmasına, kırtasiyecilik, rüşvet, irtikap ve suiistimal ile müessir şekilde savaşılmasına büyük önem vereceğiz.

Mülki ve mahalli idarelerin yetki ve sorumlulukları artırılacak, Devlet memurlarının sosyal ve ekonomik durumlarının geliştirilmesine çalışılacaktır.

İdarede süratli ve müessir hizmetin gerekleri yerine getirilecektir.

Yatırımları gereksiz şekilde güçleştiren ve geciktiren engellerin ortadan kaldırılmasına çalışacağız. Bir yandan yeni yatırımları teşvik ederken, bir yandan da kamu kesiminin ve hür teşebbüsün yarım kalmış yatırımlarının bir an önce tamamlanmasına ve hızla üretime geçmelerine çaba göstereceğiz.

Hükümetimiz, siyasi partilerin seçim ittifakı yapabilmelerini sağlamak maksadiyle hazırlanmış ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunulmuş olan kanun teklifinin en kısa zamanda kanunlaştırılmasında, Türk demokrasisinin güçlenmesi ve istikrarı açısından büyük yarar görmekteyiz. Bu konuya önem ve öncelik vereceğiz.

Ayrıca, seçim güvenliğini tam olarak sağlayacak, kütüklerin düzenlenmesinden sandık başı işlemlerine kadar bütün seçim işlemlerinin düzgün ve dürüst şekilde yapılmasını kolaylaştıracak tedbirlere ihtiyaç bulunduğu inancındayız. Seçmen yaşının 18’e indirilmesine ve dış ülkelerdeki yurttaşlarımızın seçimlere katılıp oy kullanabilmelerini sağlayacak kanuni değişikliklerin yapılmasına taraftarız.

Basının ve basında çalışanların sorunları ile yakından ilgilenilecektir.

TRT’nin tarafsızlığı ve Anayasanın 121 inci maddesindeki ilkelere sadık kalması sağlanacaktır. Yalnız haber hizmeti değil, önemli bir eğitim ve kültür hizmeti görmekle yükümlü olan TRT’nin Devletin ülkesi ve milletiyle bütünlüğünü sarsıcı, Cumhuriyeti tahrip edici, milli güvenliğe ve genel ahlaka zarar verici yayınlar yapması önlenecektir.

Değerli Üyeler,

Adalet hizmetlerinin süratli, adil ölçüler içinde ve külfetsiz olarak görülmesi ve vatandaşların adalete olan inanç ve güvenlerinin kamil hale getirilmesi sağlanacaktır.

Fikir ve inanç hürriyetiyle ve temel hürriyetlerle ilgili uygulamalarda Anayasaya uygunluk sağlanacak ve Anayasaya, uymayan tatbikatın ortadan kaldırılması için gerekli tedbirler alınacaktır.

Hakim ve savcılarımızın daha iyi şartlarda hizmet görmeleri sağlanacak ve mesleğin daha cazip hale getirilmesine çalışılacaktır.

Adalet personelinin çalışma şartlarının mesleğin şeref ve haysiyeti ile bağdaşır hale getirilmesi, özellikle mahrumiyet bölgelerinde hizmet gören adalet personelinin tatminkar sosyal ve ekonomik imkanlara kavuşmalarına çalışılacaktır. Meslek mensuplarının meslek içi eğitimlerine önem verilecektir.

Adli müzaheret müessesesi en müessir şekilde çalıştırılacak, cezaevlerindeki hükümlülerin cemiyete kazandırılması için gerekli maddi tedbirler ve manevi eğitim sağlanacak, infaz müessesesinin ıslah edici karakteri geliştirilecektir. Adli sicillerin tasfiye işlemeleri süratle ikmal edilip, bu hizmetin elektronik bilgi-işlem sistemleriyle görülmesi sağlanacaktır.

Sayın Üyeler,

İç huzur ve barışın sağlanmasına büyük dikkat gösterilecektir. Güvenlik kuvvetlerine layık oldukları yer ve önem verilecek bunların vazife onuru korunacak, manevi ve maddi bakımdan gerekli güce sahip olmaları sağlanacaktır. Toplantı ve gösteri yürüyüşleri mevzuatındaki boşluk doldurulacaktır.

Büyük bir dert halini alan, trafik kazalarının önlenmesi ve trafikte şikayet konusu olan hususların düzeltilmesi önemle ele alınacaktır.

Milli eğitimde amacımız; milletimizin bütün fertlerini, Türk milletinin milli, ahlakı, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan; Atatürk inkılaplarına ve Türk milliyetçiliğine bağlı; insan haklarına ve milli, demokratik, lâik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getirmiş; büyük ve şanlı tarihimizle iftihar eden, milletimizin geleceğine güvenle bakan, her türlü taklitçilikten uzak, milli şahsiyetini müdrik, ilim, teknik ve medeniyet yarışında insanlığa örnek olmayı hedef alan vatandaşlar olarak yetiştirmektir.

Öğretimin her kademesinde fırsat ve imkân eşitliğinin sağlanmasına özel bir önem verilecek, vatandaşların kabiliyetleri ve arzularına göre ve kendi maddi imkanlarına bağlı olmaksızın yetişme ve bir meslek edinme imkânları artırılacaktır. Öğrenci bursları miktar ve sayı itibarıyla artırılacak, parasız yatılı öğrenci sayısı çoğaltılacaktır. Yurtlar, öğrenci kredileri, ders araçları ve gereçleri, artan ihtiyacı karşılayacak seviyeye çıkarılacaktır.

Üniversite girişinde, merkezi seçme ve yerleştirme sınavlarından önce, üniversite hazırlık kursları açılacak ve bu kurslarda ihtiyaç halinde büyük merkezlerdeki öğretmenlerden de faydalanılacaktır. Yüksek öğretimde fırsat eşitliğini sağlamak, liselerdeki birikimi önlemek ve meslek okullarına rağbeti artırmak için, meslek okullarının ikinci döneminden mezun olanların üniversite ve yüksek okullarının giriş imtihanlarına katılmaları ve imtihanda başarılı olanların lise mezunları gibi bütün üniversite ve yüksek okullara girebilmeleri sağlanacaktır.

Kalkınmaya ve üretime katkısı olan mesleki ve teknik öğretime önem verilecek, mesleki ve teknik liselerin artırılması yoluna gidilecektir. Teknik elemanların yetiştirilmesinde nazari bilgi yanında sanayi ve tarım alanlarında yapacakları işe kolayca uymalarını sağlayacak şekilde ameli eğitim görmeleri sağlanacaktır. Kanunları çıkarılmış yeni üniversitelerin kısa zamanda faaliyete geçirilip geliştirilmeleri için gerekli tedbirler alınacaktır.

Eğitim kuruluşlarının yurt sathına dengeli bir suretle dağılması sağlanacaktır. İl ve ilçelerde binaları tamamlanmış olan meslek okulları öğrenime açılacaktır.

Bilimsel ve teknik araştırmalar teşvik edilecek, teknolojinin milli imkânlara dayalı olarak geliştirilmesine çalışılacak, yurt dışındaki araştırmacıların yurda dönmeleri sağlanacaktır.

Eğitimde metod ve araçtan daha önemli olan öğretmenlik mesleğine gereken önem verilecek; feragatle görev yapan öğretmenlerimizin maddi ve manevi sorunlarının çözümlenmesine, meslek içi eğitimlerini ve ilerlemelerini sağlayacak şartların hazırlanmasına gayret sarfedilecektir.

Okullarda kitap enflasyonuna ve ders kitapları ile ilgili ticari istismarlara son verilecektir. Ders kitapları konusunda dar gelirli ailelerin yükünü azaltıcı tedbirler alınacaktır. Eğitimde radyo, televizyon ve eğitim laboratuvarlarından geniş şekilde yararlanılacaktır. Radyo ve televizyon yoluyla yapılacak eğitimin, milli eğitim temel amaçlarına uyması ve köylere kadar ulaşması sağlanacaktır. Öğretim üyelerinin az ve yetersiz olduğu eğitim kuruluşlarında kapalı devre televizyonları ile ders verilme imkanlarından faydalanılmasına çalışılacaktır.

İlk ve ortaöğretimde okutulmakta olan ahlak dersleri, gayesine uygun ve milli ahlak esaslarına göre düzenlenecek ve bu dersleri, öncelikle, İlahiyat Fakültesi, İslami Bilimler Fakültesi, Yüksek İslam Enstitüsü ve İmam-Hatip okulları mezunları okutacaklardır.

Din derslerinin normal ders saatleri içinde ve gerekli vasıfları taşıyan öğretmenlerce verilmesi sağlanacaktır.

Müfredat programlarının milli kültürümüze uymayan kısımları değiştirilecek, milletimizin ilme ve insanlığa yaptığı hizmetlerin öğretilmesine önem verilecektir. Milli eğitimde, gençliğin bedeni gelişmesi için okul için spor teşvik edilecektir.

Yurt dışında tahsil yapanların yurdumuzdaki muadeletlerinin tanınmasında karşılaşılan güçlükler ortadan kaldırılacak ve bu muameleler ilmi esaslara uyularak süratle neticelendirilecektir.

Sayın Üyeler,

Milli bir kültür siyaseti takip edilmek suretiyle, milletimizi meydana getiren değerler etrafında milli bütünlük kuvvetlendirilecektir. Güçlü bir milli kültür hareketinin, milletimizi zararlı dış tesirlerden koruyacağına inanıyoruz.

Kültürümüzün gelişmesi, yeni nesillerimize aşılanması, sanatımızın milli köklerden kuvvet alarak ilerlemesi, kültürümüzün içte ve dışta tanıtılması, yurt dışındaki vatandaş ve soydaşlarımızın milli kültürümüz ile bağlılıklarının devam ettirilmesi ve kültürel ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli tedbirler alınacaktır.

Tarihi mirasımız olan kültür, fikir ve sanat eserlerimizin derlenmesi, bakımı, onarımı, korunması ve tanıtılması öncelikle gözönünde bulundurulacaktır. Kültürümüzün temel eserlerinin bugünkü nesillere tanıtılmasına çalışılacaktır.

Milli kültürümüzü tanıtacak ve geliştirecek araştırmaların yapılması ve temel eserlerin yazılması ödüllendirme sistemi ile teşvik edilecektir.

Milli bir dil politikası izlenecektir. Dilimizin zenginliğinin korunmasına ve geliştirilmesine önem verilecek, Tükçemizin iki ayrı dil haline gelmesine yol açan aşırlıklardan ve ilim dışı zorlamadan kaçınılacaktır.

Halk eğitiminin, yol gösterici, araştırıcı, milletimizin bölünmezliği prensibini ve milli ve manevi değerlerimizi güçlendirici ve üretime dönük bir şekilde teşkilatlandırılmasına önem verilecektir. Radyonun bütün yurtta rahatça dinlenebilmesi ve televizyonun bütün yurt sathına hızlandırılmış bir programla yayılması sağlanacaktır. Devlet sahnelerinde ve yayınlarında Türk yazarlarının eserlerine ağırlık verilmesi ve milli bütünlüğe ve genel ahlaka zarar verici eserlere yer verilmemesi sağlanacaktır.

Diyanet İşleri Başkanlığı, her türlü siyasi mülahazaların üstünde tutulacak ve manevi değeri gözönünde bulundurularak, yasalarında belirtilen görevlerini yerine getirmesi sağlanacaktır. Diyanet İşleri Teşkilat Kanununu tadil eden tasarı süratle kanunlaşacaktır. Diyanet İşleri Başkanlığı, daha geniş hizmet yapma imkanlarına kavuşturulacak, vekil imamlar meselesi adil bir çözüme bağlanacaktır.

Din görevlilerinin toplumumuzdaki manevi yeri ve değeri dikkate alınarak, sosyal ve ekonomik kalkınmamızda kendilerinden yararlanılacaktır.

Din görevlilerinin demokratik düşünce ve inanç özgürlüğü çerçevesinde sürekli eğitimden yararlanmaları sağlanacaktır. İhtiyaç duyulacak din adamlarının en iyi şekilde yetiştirilmeleri için, Diyanet İşleri ve Milli Eğitim Bakanlıkları arasında yakın koordinasyon ve işbirliği sağlanacaktır. Diyanet İşleri yayınlarının halkımıza daha yaygın ve ucuz olarak ulaşması sağlanacaktır.

İslami ve ilmi araştırmalar yapmak ve ilmi eserler telif etmek üzere, bir başkanın idaresinde, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı bir ilim heyeti kurulacaktır. Bu ilim heyeti, sadece bu görevin ifasıyla meşgul olacaktır.

Yüksek İslam Enstitüleri akedemi haline getirilecek ve mevcut enstitülerdeki kontenjanlar artırılacaktır.

Ecdat yadigârı vakıf eserlerin envanteri yapılacak, bunların vakfın şartnamesi ve kanuni esaslar dışında kullanılmasına müsaade edilmeyecek, vakıf eserlerin onarım ve restorasyonuna itina gösterilecektir. Vakıfların gelirlerinin artırılmasına ve yeni vakıfların teşvikine önem verilecektir. Yurt dışındaki vakıflarımıza ilgi gösterilecektir.

Sayın Üyeler,

Ülkemizin kalkınması ve çağdaş medeniyet seviyesi üstüne çıkması için asil milletimizin ümidi, geleceğimizin teminatı olan köy, kasaba ve şehirlerdeki bütün gençlerimizin, Türkiye Cumhuriyetinin temel ilkelerine, milli ve manevi değerlerimize bağlı bir şekilde, fikren ve bedenen gelişmeleri hedefimizdir. Gençlerimizin zaman ve enerjilerini, kendileri, aileleri ve vatanımız için en faydalı şekilde değerlendirmelerine ve en iyi suretle yetiştirilmelerine imkân sağlanacaktır. Gençliğin her dalda kütle sporuna ve özellikle geleneksel sporlara yönelmesi teşvik edilecektir.

İlgili teşkilat kanunlarının gerekli şartlara uygunluğu temin edilecek, Gençlik ve Spor Akademilerinin ihtiyaçlarının karşılanmasına ve yenilerinin açılmasına çalışılacaktır.

Milletimizin bekasının teminatı olan aziz gençlerimizin çeşitli sorunları dikkatle ve önemle ele alınacak, bunların çözülmesi için hiçbir fedakarlık esirgenmeyecektir. Gençlerimizin huzur ve güven içinde derslerine çalışabileceği, spor yapabileceği, istirahat edebileceği, her türlü sosyal imkânlara sahip yurtlara, tesislere, burs ve krediye yeterli ölçüde kavuşmaları sağlanacaktır.

Çocuklarımızı zararlı yayınlardan koruyacak kanuni ve idari tedbirleri alacağız,

Sayın Üyeler,

Ekonomi politikamızın hedefi istikrar içinde dengeli ve hızlı büyümeyi sağlamaktır. Mali politikalarımız, bu ana hedefin en tesirli vasıtasıdır. Kaynaklarımızın verimli suretle kullanılmasını sağlayacak tedbirler alınacaktır. Para ve kredi politikamız ekonomiyi büyütme hedeflerini sağlayacak ve istikrar hedefi ile tutarlı olacaktır.

Enflasyonla etkili bir şekilde mücadele edilecek, spekülatif kazançları, mal darlığı ve yokluğunu önleyecek etkili tedbirler alınacaktır.

Türk parasının iç ve dış değerinin korunmasına itina gösterilecektir.

Türkiye’nin hür ve demokratik bir rejim içinde, planlı, dengeli, sosyal adalet ve sosyal güvenliğe gerekli önemi veren, hür teşebbüse, mülkiyet hakkına ve meşru kazanca saygılı bir ekonomik sistemle kalkınması sağlanacaktır. Kalkınmanın nimetlerinin büyük vatandaş kitlelerine ve yurdun bölgelerine adil şekilde yayılmasını sağlayacak ve dengesizlikleri gidererek tedbirlere önem verilecektir.

Ekonomik kalkınmada büyük önem taşıyan karar bütünlüğü ve tatbikat ahenginin sağlanması için, ekonomik ve mali politikayı uygulayan kamu kuruluşları arasında yakın bir işbirliği ve koordinasyon sağlanacaktır. Kamu harcamalarındaki israf önlenecektir. Kamu finansmanının sıhhatli kaynaklardan sağlanmasına itina gösterilecektir.

Para-kredi-finansman-yatırım, destekleme, teşvik ve yönlendirme politikaları, ekonomimizin hızla değişen şartlara sürekli olarak intibakını sağlayacak şekilde bütünleştirilecek ve bir temel ekonomik politika çerçevesi içinde yürütülecektir.

Mevcut ekonomik durgunluğu giderecek, yatırımları hızlandırarak istihdamı genişletecek, aktif ve dinamik bir para-kredi ve fiyat politikası takip olunacaktır. Selektif orta vadeli kredi kullandırılması artırılıp yaygınlaştırılacak; plana uygun, döviz kazandırıcı yatırımlar ile işletmelerin tam kapasite ile çalışmalarını sağlayan yatırımlara öncelik verilecektir. Önemli yatırım mallarının gümrüklendirilmesini hızlandırıcı kolaylıklar getirilecektir.

Tasarruf eğilimini artırıcı ve tasarrufların üretici sektörlere yönelmesini sağlayıcı, kar ortaklığı esasını da içine alan, güvenilir bir sermaye piyasasının geliştirilmesi için gerekli tedbirler alınacaktır.

Dış ödemeler dengesindeki bozulmayı düzeltici, ihracatı ve işçi dövizlerinin yurda gelişini teşvik edici tedbirler alınacaktır. Özellikle ihracata dönük stokların, kısa zamanda ve uygun şartlarda değerlendirilmesine ve döviz kazandırıcı hizmet sektörlerinin geliştirilmesine itina edilecektir.

Vergiyi mali gücü olandan almaya ağırlık veren, adil, sade ve külfetsiz bir vergi sistemini tesis etmek hedefimiz olacaktır. Düşük gelirlilerin vergi yükü azaltılacak ve asgari geçim indirimi yükseltilecektir. Muafiyet ve istisnalar gözden geçirilecek, küçük çiftçi muafiyet ve istisnaları yükseltilecektir.

Kredilerin düzenlenmesinde, sosyal ve ekonomik verimlilik esas alınacak ve dengesizliğin giderilmesi gözönünde tutulacaktır. Planda öngörülen sektörel öncelikler uygun bir dağılım için gerekli teşvik tedbirleri alınacaktır.

Üretim mallarının tüketicilere en kısa yoldan ve en makul fiyatlarla ulaştırılmasına gayret sarfedilecek, hem üretici ve hem de tüketici korunacak, hayat pahalılığı, suni fiyat artışları ve haksız kazanç sağlayanlarla etkili bir mücadele yapılacaktır. Bilhassa gıda maddelerinin üretim, nakil ve muhafazası için lüzumlu yatırımlar teşvik edilecek ve gerekli tedbirler alınacaktır. Temininde güçlük çekilen ana ihtiyaç maddelerinin zamanında piyasaya arzı ve fiyat istikrarının sağlanması için bir stok rejimi geliştirilecek ve bu maksada hizmet eden müesseselerin finansman ihtiyacının süratle karşılanması için gerekli bütün tedbirler alınacaktır.

Türkiye’nin dış ticaret politikasında çok yönlü ilişkilerin geliştirilmesine çalışılacaktır. Özellikle Orta-Doğu, Asya ve Afrika ülkeleri ile karşılıklı ticari ve iktisadi ilişkilerin artırılmasına önem verilecektir.

Yatırımcı ve icracı kuruluşları çalışmalarının ödeme güçlükleri ve gereksiz formaliteler yüzünden aksayıp gecikmemesi için gerekli tedbirler alınacaktır.

Turizmin dış ödemelere dengesi üzerindeki müspet tesiri gözönünde tutularak bu kaynaktan azami şekilde faydalanılacak, iç ve dış turizm geliştirilecektir. Gümrük kapıları günün ihtiyaç ve icaplarına uygun bir bünyeye ve çalışma düzenine kavuşturulacak, özellikle yurt dışında çalışmakta olan işçilerimizin yurda girişleri ve çıkışları kolaylaştırılacaktır.

Türkiye’nin iktisadi ve sosyal kalkınması için, milli, güçlü, süratli ve yaygın bir sanayileşmenin gerçekleştirilmesi ana hedefimizdir.

Sanayiin, temel üretim malları üreten ve Türkiye’de ağır sanayiin ve bu meyanda milli harp sanayiinin kurulmasına imkan verecek bir yapıda gelişmesi sağlanacaktır. Sanayileşmemiz ve milli savunma gücümüz için önemli olan temel projelerle ilgili çalışmalar hızla sonuçlandırılıp, icraata geçilecektir.

Sanayileşme hareketinin memleketin bölgeler arasında dengeli bir şekilde yayılması ve başta yeni istihdam imkânlarının geliştirilmesi ile işsizliğin önlenmesi olmak üzere, sanayileşmenin getireceği nimetlerin her bakımdan adilane bir şekilde dağılmasını sağlayacak tedbirler, köklü ve müessir bir şekilde alınacaktır.

Yurdun çeşitli bölgelerinin sanayi envanterinin çıkarılması, sanayileşme ile ilgili her türlü bilgilerin toplanıp değerlendirilmesi, sanayileşmenin doğması ve hızlandırılması maksadıyle, Sanayi Bakanlığı bünyesinde, yurt sathına yaygın güçlü bir teşkilat kurulacaktır.

Organize sanayi bölgelerinin ve sanayi sitelerinin kurulma ve geliştirilmesine büyük önem verilecektir. İmar ve İskân mevzuatından doğan gecikmeleri önleyici tedbirler alınacaktır.

Türkiye’nin çağdaş bir sanayi ülkesi haline gelmesi, tarım sektörünün ihtiyacı olan temel girdilerin yeterli seviyede sağlanması, zaruri ihtiyaç maddelerinin karşılanması için, enerji tesislerinin, yeni gübre fabrikalarının, yeni şeker fabrikalarının, yeni demir-çelik tesislerinin, metalurji sanayiinin, elektronik ve telekominikasyon sanayiinin, motor sanayiinin, otomotiv alanında aktarma organları sanayiinin, takım tezgahları sanayiinin, ağır elektroteknik ekipman sanayiinin, tarım ve iş makineleri sanayiinin, gemi inşa sanayiinin kurulmasına mutlaka hız verilecektir.

Sanayileşme hareketlerinin finansmanında, yurt dışındaki işçilerimiz de dahil olmak üzere, halkımızın tasarruf imkânlarının değerlendirilmesi ve güçlendirilmesi maksadıyla, çeşitli teşvik tedbirleri geliştirilecektir.

Sanayileşme hareketlerine halkın yaygın bir şekilde katılmasını ve mahalli insiyatifin güçlü bir şekilde harekete geçirilmesini sağlamak maksadıyla özel kuruluş esaslarına sahip kalkınma şirketleri kurulacaktır.

Sanayileşme için en uygun ortamın hazırlanması, sanayileşme teşebbüslerinden en yüksek verimin alınması ve teşebbüs sahiplerinin güçlük ve engellerle karşılaşmadan sanayi tesisleri kurmak ve işletmelerini sağlamak için bir Sanayi Teşvik Kanunu çıkarılacaktır. Sanayi kurulması ve işletilmesinde gereksiz bürokratik engeller kaldırılacaktır. İdari işlemlerin kısaltılması için gereken tedbirler alınacaktır.

Devletçe desteklenen sanayi teşebbüslerini finanse etmek maksadıyla, Devlet Sanayi ve İşçi Yatırım Bankası süratle kurulacaktır.

Sanayileşmeye yakından tesir eden para, kredi, enerji, ulaştırma ve fiyat temel politikalarının sanayi politikası ile ahenkli hale getirilmesine özel bir dikkat gösterilecektir.

Yabancı sermayeden, ileri teknoloji getirmesi, eğitici vasıfta bulunması, sanayi gelişmesini hızlandırması, ihracata dönük olması, ödemeler dengesine olumlu etki yapması gibi şartlar içinde yararlanılacaktır. Bu çeşit yatırımlarla üretilecek malların, ara malı ithal maliyetleri ve kar transferleri de dahil, nihai maliyetlerinin dünya fiyatları önünde makul bir seviyede tutulmalarına önem verilecektir. Yabancı sermaye ile gelen teknolojinin Türkiye’de yerleşmesine imkân verebilecek bir zamanın sonunda bu teşebbüslerin yerli sermayeye devir imkânları geliştirilecektir. Tarihi ve kültürel ilişkilerimiz olan ülkelerden yabancı sermaye gelmesinin teminine gayret edilecektir. Aynı şekilde Türk müteşebbis ve sermayesinin dış ülkelerde yatırım yapmaları, sınai tesisler kurmaları teşvik edilecektir.

Sanayileşmenin temel ihtiyaçlarından biri olan yetişmiş personel ihtiyacını karşılamak için meslek okulları, çıraklık-kalfalık eğitimi ve iş başında eğitim geliştirecek ve teknik eğitim yanında, kuvvetli bir iş ahlakını sağlayacak temel ahlakı eğitim de verilecektir.

Yurdumuzun şartlarına uygun teknolojinin geliştirilmesi için, devlet, her türlü desteği ve yardımı yapacaktır. Lisans, know-how anlaşmalarının milli menfaatlere en uygun şekilde ve süratle yapılmasını sağlayıcı tedbirler alınacaktır.

Dış ülkelerdeki teknolojik gelişmelerin sürekli bir şekilde ve güvenilir şartlarda Türkiye’de aktarılıp geliştirilmesi için bir Teknoloji ve Sanayi Takip ve İstihbarat Teşkilatı kurulacaktır.

Devlet, mühendislik-müşavirlik ve tesis kurma hizmetlerini yerine getirecek kuruluşların güçlü bir şekilde gelişmesini destekleyecek ve teşvik edecektir.

Kamu İktisadi Teşebbüs ve iştiraklerinin, ekonomiye katkıda bulunan, karlılık, verimlilik ve modern işletme esaslarına göre çalışan rasyonel ve kaynak doğurucu işletmeler haline getirilmesi hedefimizdir. Kamu İktisadi Teşebbüslerine ait Personel Kanunu da ele alınacaktır.

Sayın Üyeler,

Elektrik enerjisi ve yakacak teminindeki dar boğazlar, kısa ve uzun vadeli müdahale ve esas itibariyle öz kaynaklara dayalı projelerle giderilecektir. Bu meyanda, temel hidro- elektrik ve termik tesislerin yapılması hızlandırılacaktır. Nükleer santralların inşaatına önem ve hız verilecektir.

Türkiye’nin ithaline mecbur olduğu enerji, memleket yararlarına en uygun şartlarda temin edilecektir. Petrol boru hattı projeleri ve Irak Tabii Gaz Projesi önemle ele alınacaktır. Petrol konusundaki kamu kuruluşları bir kuruluş içinde bütünleştirilecek, petrol arama ve üretimi etkili tedbirlerle teşvik edilecektir. Önemli maden rezervlerimizin bir an önce güvenilir bir şekilde tespitine, değerlendirilmesine ve maden ihracının mümkün olduğu kadar mamul şekilde yapılmasına önem verilecektir.

Üzerinde Türkiye’nin hakkı bulunan deniz yatağındaki ve deniz yatağı altındaki tabii kaynakların aranması, bunlara sahip çıkılması ve işletilmesi için gerekli tedbirler alınacaktır.

Çeşitli enerji ve yakacak kaynaklarının fiyat politikası ve bunlar üzerindeki vergileme, üretim ve tüketim arasında dinamik ve geliştirici bir denge kurulacak şekilde tespit edilecektir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bu politikayı uygulamada gerekli yetkilerle donatılacaktır.

Milli ekonomiyi çok olumsuz şekilde etkileyen enerji kısıtlamalarına son vermek için gereken her tedbir alınacaktır.

Büyük sulama projeleri hızlandırılacak, bu meyanda Aşağı Fırat projesi gibi çok maksatlı ve yüksek ekonomik yararları olan projelerin süratle gerçekleştirilmesine çalışılacaktır.

Kışı şiddetli olan illerimizin, özellikle Doğu Anadolu illerimizin yakacak probleminin halli için gerekli tedbirlerin alınmasına önem verilecektir. Ticari olmayan yakıtların yerine ticari yakıtların ikâmesini öngören projelere öncelik tanınanacaktır.

Ulaşım ve haberleşme sistemlerinin tesis ve geliştirilmesine hız verilecektir. Ulaşım maliyetlerini asgariye indiren, ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmamıza en iyi şekilde hizmet eden kara, hava, deniz ve demiryolu ulaşım sistemleri ahenkli bir bütün halinde geliştirilecek; deniz ticaretinin geliştirilmesini sağlayıcı tedbirler alınacaktır. Yolları yetersiz olan bölgelere öncelik tanınacaktır.

Hava meydanları ve limanlarımız sayı ve vasıf itibariyle günün ihtiyaç ve icaplarına cevap verecek seviyeye getirilecektir. Yurt içi akaryakıt nakliyatının giderek petrol boru hatları ile yapılması sağlanacaktır. Büyük şehirlerden başlayarak iskân merkezleri arasında otomatik telefon imkânları tesis edilecektir. Köyleri telefona kavuşturma çalışmalarına da hız verilecektir.

Sayın Üyeler,

Tarımda verimin yükseltilerek üretimin artırılması esas alınacaktır. Tohum-ilaç, gübre, tarım araçları, krediler, araştırma, eğitim, yayım, pazarlama ve değerlendirme konuları bir bütün halinde ele alınıp yürütülecek şekilde organize edilecektir.

Köylümüzün gübre, mücadele ilacı ile zirai alet ve makine ihtiyacının daha kolay şartlarla karşılanması imkânları geliştirilecek, gübre üreten fabrikalarımızın, başta finansman olmak üzere, bütün darboğazları giderilecek ve gübre fiyatlarında indirim imkanları önemle ele alınacaktır. Tarıma dayalı sanayi, özel teşviklerle geliştirilecektir.

Gıda-tarım ve hayvancılık kesimine hizmet götüren ve halen çeşitli bakanlıklar bünyelerinde dağıtılmış bulunan kamu kuruluşları bu Bakanlığın çatısı altında toplanarak bütünleştirilecek, bu konuda üretimden pazarlamaya kadar bütün ünitelerin teknolojik ve ekonomik yönlerden aynı sevk-ü idare altında organize edilmeleri hedef alınacaktır. Bu maksatla ilk kademe halen Ticaret Bakanlığı bünyesinde bulunan Toprak Mahsulleri Ofisi, Et ve Balık Kurumu ve Yaş Sebze ve Meyve Müdürlüğü Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlanacaktır.

Köylüye hizmetlerin götürülmesinde, büyük zaman ve eleman israfına sebep olan merkeziyetçilikten uzaklaşılarak, birbiri ile ilgili çeşitli ünitelerin güçlü bölgesel kuruluşlar halinde bütünleştirilmeleri esas alınacaktır.

Ziraat mühendis ve teknisyenlerinin çalışma şartları ve imkânları, hizmetlerin köylüye kadar götürülmesini sağlayacak şekilde geliştirilecek, bölgelerarası farlılıklar giderilecektir.

Tohumluk, zirai mücadele ilacı, kimyevi gübre, zirai vasıta ve teçhizat ve yedek parçaları gibi önemli tarım girdilerinin yerli kuruluş ve sanayi eli ile, bol, vasıflı ve makul fiyatlarla üretilip köylümüze ulaştırılması için müessir teşvik ve destek sistemleri uygulanacaktır.

Köylünün zirai çalışmalarının külfetsiz olarak ve yeterli şekilde finansmanı temin edilecek, özellikle küçük çiftçilerimize, sadece ipotek veya kefalet karşılığı değil, başta kontrollu proje kredileri olmak üzere, zirai işletmenin istihsal ve ödeme gücüne veya proje esasına göre de kredi verilmesi imkânları sağlanacaktır. T.C. Ziraat Bankasının kredi verme kaynakları güçlendirilecek, zirai kredi baremleri günün şartlarına uygun olarak yükseltilecektir.

Büyük gelişme imkân ve gücüne sahip olan hayvancılık ve su ürünleri, bütünleşmiş politika ve temel organizasyon tedbirleri ile bir kül halinde ele alınacak ve geliştirilecektir. Meyvecilik, sebzecilik, turfandacılık ve çiçekçilik alanlarında da darboğazlar giderilerek gelişmenin hızlandırılması ve ihracatın geliştirilmesi sağlanacaktır.

Gıda maddeleri üretim, işleme, dağıtım ve tüketim kontrol ünitelerinin bir sevki idarede toplanması, et, yağ, şeker, hububat, süt ve sair önemli gıda maddelerinin makul fiyatlarla, vasıflı ve güvenilir bir ikmal sistemine kavuşturulmaları için üretim, işleme ve depolama faaliyetlerine hız verilecektir.

Taban fiyat politikaları ile tarım politikasının bütünlüğü titizlikle korunacak, milli zirai üretimimize ekonomik, teknolojik ve sosyal gerçeklere göre yön veren, iklim ve toprak kaynaklarımızın en iyi şekilde değerlendirilmesini sağlayan ve köylümüzün emeğinin karşılığını alabilmesini temin eden bir taban fiyat politikası tatbik edilecek, bu politika pazarlama sistemlerinin geliştirilmesi, önceden bağlantı yapılıp avans verilmesi, destekleme alımları yapılması, taban fiyatlarının mümkün olduğu kadar erken ilan edilmesi gibi tedbirler ile takviye edilecektir.

Tarım ve hayvancılık da gelişmeye muhtaç Doğu, Güneydoğu ve Orta Anadolu gibi bölgelerimizde modern teknolojiye uygun ve hızlı bir gelişmenin sağlanması için özel projeler uygulanacaktır.

Toprak ürünlerimizin tabii afetlerden gördüğü zararlardan, köylü ve çiftçilerimizin müteessir olmamalarını sağlayan bir tarım sigortası geliştirilip yaygınlaştırılacaktır. Bu sistemin geliştirilmesine kadar, tabii afetlerden zarar gören çiftçilerimize, müessir tedbirler ile yardım edilmesine ağırlık verilecektir. Toprak ve tarım reformu uygulamasında, kamulaştırma bedellerinin öncelikle reform bölgelerinde kurulacak sanayi yatırımlarına yöneltilmesini sağlayacak özendirici tedbirlere öncelik tanınacaktır.

Sayın Üyeler,

Köylerde; yol, su, elektrik, sulama, yakacak temini, telefon, okul, kütüphane, cami, sağlık tesisi ve idare binası gibi ekonomik ve sosyal alt yapılar Devletçe bir bütün halinde ve kamu hizmeti olarak mütalaa edilecektir. Köy alt yapılarının yapımı hızlandırılacak köydeki üretim ve geliri artırmak için köylüye hizmet götürülmesi ve ürünlerinin pazarlanmasında gerekli tedbirler alınacaktır. Tapulama ve kadastro faaliyetleri hızlandırılacaktır.

Kooperatiflere ve gönüllü kooperatifçiliğe gerçek anlamda layık olduğu büyük önem verilecektir.

Kooperatiflerin ve kooperatif üst kuruluşlarının gayelerine uygun şekilde çalışmaları ve yatırım yapmaları teşvik edilecektir.

Kooperatiflerin ve kooperatifçiliğin özel menfaatlere ve siyasi amaçlara alet edilmesi önlenecektir.

Köy kalkınmasında kooperatifçiliğin gelişmesine özel bir önem verilecektir. Köylülerimize iş ve gelir imkânları sağlayacak el ve ev sanatlarına ve küçük sanayi tesisleri kurulmasına ve bu maksatla gerekli eğitimin yapılmasına özel bir önem verilecektir.

Köy muhtarlarına ödenek verilmesini mümkün kılacak kanun tasarısı, Yüce Meclisimize sunulacaktır.

Sayı Üyeler,

Ormanlık bölgelerdeki ekonomik altyapının kurulmasına hız verilecek, orman ve orman içi köylerin yolları ve diğer medeni ihtiyaçları mümkün olan süratle karşılanacak; orman köylerinin kalkındırılması için özel projeler uygulanacaktır. Orman niteliğini tam olarak kaybetmiş yerlerden, su ve toprak rejimine zarar vermeyen, orman bütünlüğünü bozmayan, tarla, bağ, meyvalık, zeytinlik, fidanlık, fıstıklık gibi çeşitli tarım alanlarında veya hayvancılıkta kullanılmasında yarar bulunan yerler ile otlak kışlak ve yaylak haline gelmiş yerler ile şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerleşim sahalarının orman sınırları dışına çıkarılması kaçınılmaz bir hal almıştır. Bu maksatla, orman tahdit ve kadastro faaliyetlerine, bu hizmetlerin süratle ikmalini sağlayacak şekilde hız verilecektir. Böylelikle, mülkiyet ihtilafı olan yerlerin hukuki durumları tayin ve ilmen ve fiilen orman vasfını kaybeden yerler orman sınırları dışına çıkarılıp, orman idaresi ile orman köylüsü arasında yıllardır süregelen ihtilaflar müspet bir şekilde çözülecektir.

Orman ürünlerine dayalı sanayiin yaygınlaşması ve daha çeşitli sınai ürünler üretmesi sağlanacaktır. Bu konuda orman köylerindeki kooperatiflerden de yararlanılacaktır.

Orman içinde ve civarında yaşayan köylülerimize ağaçlama, teraslama, kesim ve çekim gibi çeşitli orman içi hizmetlerde ve orman sanayii ile ilgili daha çok iş ve gelir imkânları sağlanmasına çalışılacaktır.

Büyük sulama projelerine bir taraftan devam edilirken, kısa zamanda netice alacak yeraltı, pompaj ve gölet sulamalarına özel bir ağırlık verilecektir.

Haşhaş ekimine, insani kaygıları tamamiyle giderici ve çiftçimizin haklarını her bakımdan koruyucu bir politika çerçevesinde ve alınmış kararlar dairesinde kontrollü olarak devam edilecektir.

Sayın Üyeler,

Sosyal güvenliğin bütün yurda ve vatandaşların tamamına eşit ve adil ölçülerle sağlanması, bütün çalışanların sigorta kapsamına alınması hedefimizdir.

Ülkemizdeki sosyal güvenlik kuruluşlarının aynı bakanlıkla ilgilendirilmesi maksadıyla kurulan Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kuruluş hedefleri istikametinde geliştirilecektir.

İşçilerimizin, hastalık, analık, iş kazaları, mesleki hastalıklar, ihtiyarlık, maluliyet ve ölüm gibi hallerde güçlüğe uğramadan yardıma kavuşturulmaları mutlaka sağlanacaktır.

Çalışan kadınların, arzu ettikleri takdirde 20 yılda emekliye ayrılabilmeleri sağlanacaktır.

Genel sağlık sigortası sistemi gerçekleştirilecektir.

Günden güne artan işsizlik probleminin çok yönlü ve uygun tedbirlerle giderilmesine çalışılacaktır.

İşçilerimizin, esnaf ve sanatkarların ve dar gelirlilerin ucuz ve sıhhi meskenlere sahip olmaları, bu yolda kredi imkânlarının artırılması temin edilecektir.

Sakat ve eski hükümlülere iş verilmesini öngören hükümlerin uygulanışı dikkatle takip edilecek ve bu gibi kimseler için vakıf şeklinde işyerleri kurulacaktır.

Emekli, işçi, dul ve yetim aylıklarının asgari geçim şartlarının üstünde olması sağlanacak, memur maaş göstergelerindeki değişikliklerin emekli aylıklarına süratle uygulanmasına itina edilecektir. Bütün emeklilerin dilek ve ihtiyaçları ile daha yakından ilgilenilmesini mümkün kılacak organizasyon tedbirleri alınacaktır.

Sayın Üyeler,

Sağlık hizmetlerinde temel hedef; vatandaşlarımızın sağlık seviyelerini yükseltmek ve bu hizmetlerin ülkemizde yaygın ve dengeli şekilde dağılmasını sağlamaktır.

Hastanelerimizin ve hasta yataklarının sayısı, plan hedefleri istikametinde hasta-yatak oranı düşük olan illere öncelik verilecek, çoğaltılacaktır. Ödeme gücünden yoksun vatandaşlarımızın ücretsiz tedavileri sağlanacaktır.

Sağlık hizmetlerinin sosyalleştirilmesi çalışmalarına hız verilecektir.

Sağlık personelinin mahrumiyet yer ve hizmetlerinde görev almasını, yurt dışındaki hekimlerimizin yurda dönmelerini teşvik edecek tedbirler alınacaktır. Sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde, koruyucu hizmetlere ağırlık verilecek tedavi edici hizmetler geliştirilecektir.

Ana ve çocuk sağlığını korumaya yönelik tedbirlere önem verilecektir.

Gecekondu bölgelerimizde, köy ve kentlerde, çevre sağlığı şartlarının düzeltilmesi ve hava kirliliğinin önlenmesi için gerekli tedbirler alınacaktır. Bulaşıcı hastalıklarla savaşa önem verilecektir.

İlaç sanayii, hammadde üretimine ağırlık verilerek güçlendirilecek, piyasadaki benzer ilaç enflasyonu önlemek, ilaç fiyatları objektif esaslara göre tespit edilecek, ihracı teşvik olunacak, ilaç kalite kontrolü geliştirilecektir. Vatandaşlarımızın yaşlılık çağlarını huzur içinde geçirmeleri için ihtiyarlık bakım ve dinlenme yurtları ve çalışan anaların çocuklarının bakımı için gündüz bakım evlerinin sayıları süratle artırılacaktır. Korunmaya muhtaç çocuklar için çocuk yuvaları çoğaltılacak ve rehabilitasyon hizmetleri geliştirilecektir.

Çocuk zamları artırılacak ve tahsilde çocuğu bulunanlara ayrıca ödeme yapılması imkanları araştırılacaktır.

Sayın Üyeler,

Huzurlu bir çalışma ortamı içinde kalkınma ve sosyal adaletin sağlanabilmesi için işçi ve işverenlerin birbirlerine karşı değil, yanyana olmaları, aralarında, ülke kalkınmasına yönelik karşılıklı sevgi ve kardeşlik esaslarına dayalı bir işbirliğinin tesisi için her türlü çalışma yapılacaktır.

İşçi, memur ayırımı hakkaniyetli, adil ve gerçekçi ölçü ve kıstaslarla yapılacaktır.

İşçi ücretlerinin tespit ve tanziminde, hak ve adalet esas tutulacak, fiyat ve geçinme endekslerine ve zamanla artan hayat pahalılığına göre ayarlanacak bir ücret sistemi ve asgari ücret baremi uygulanacak, işçilerimizin, pahalılığın ağır yükü altında ezilmemesi için gerekli tedbirler alınacaktır.

Kurulacak fabrika ve emsali yatırımlara, işçilerimizin hissedar olmasına imkân hazırlanacaktır.

Kıdem tazminatı, en kısa zamanda, işçilerimizin ve ülkemizin yararına en uygun bir şekilde 15 günden 30 güne çıkarılacaktır.

Tarım ve orman kesimindeki işçilerimizin diğer işçiler gibi her türlü işçi haklarından yararlandırılması ve sosyal güvenliklerinin sağlanması hususundaki mevzuat boşluğu doldurulacaktır.

İşsizlik sigortası ile ilgili çalışmalar yapılacaktır.

Yurt dışındaki işçilerimizin çalışma şartları, sosyal hakları ve iş güvenlikleri devamlı olarak takip ve kendilerine en iyi şartların teminine önem verilecektir. Bu maksatla gereken hallerde sosyal güvenlik anlaşmaları gözden geçirilerek işçilerimizin lehinde yenilecektir. Yurt dışındaki işçilerimize hizmet götüren kamu kuruluşlarının çalışmaları koordine edilecektir. Libya ile sosyal güvenlik anlaşmaları tekemmül ettirilecektir.

Yurt dışındaki işçilerimizin çocuklarının milli ve dini eğitimlerinin aksamadan ve gereğince yürütülmesi için yeteri kadar öğretmen ve din görevlisi temin edilmesine önem verilecektir.

Yurt dışındaki işçilerimizin tasarruflarının değerlendirilmesi ve sağlanacak imkanların en kısa zamanda gerçekleştirilmesine çalışılacaktır.

Sayın Üyeler,

Türk milli hayatında, esnaf ve sanatkarlarımızın sosyal ve ekonomik bakımdan çok önemli yeri vardır. Esnaf ve sanatkarlarımızın daha iyi teşkilatlanmalarına yardım edilecektir.

Sanayileşme hamlemizde değerli bir rol ifa eden küçük sanayi kuruluşları ile büyük sanayi arasındaki bağların geliştirilmesine çalışılacaktır.

Esnaf ve sanatkarlarımızın, işyeri kurmaları, dükkan ve atelye sahibi olmaları kolaylaştırılacak, gerekli finansman ve kredi imkânlarına kavuşturulmalarına çalışılacaktır.

Küçük sanayi siteleri geliştirilecek, küçük sanayide eğitim çalışmalarına önem verilecektir.

Çırak, kalfa ve ustalar kanunu en kısa zamanda çıkarılacaktır. İşçilerimizin meslek içi eğitimlerine ağırlık verilecektir.

Türkiye Halk Bankasının esnaf ve sanatkarlarımıza daha yararlı olması için gerekli tedbirler alınacaktır. Esnaf ve sanatkarların durumlarını, sosyal güvenlik açısından daha yeterli hale getirmek için çalışmalar sürdürülecektir.

BAĞ-KUR’un kendisinden beklenen bütün hizmetleri tam olarak yapabilmesi sağlanacaktır.

Esnaf ve sanatkarlarımızı ve çiftçi vatandaşlarımızı, ağır ve gereksiz defter tutma formalitelerinden kurtararak mümkün olan ölçüde, basit ve götürü usullerle vergilendirme yoluna gitmeyi hem devlet gelirleri bakımından, hem de büyük sayıda vatandaşımızı yersiz külfetlerden kurtarma bakımından lüzumlu sayıyoruz.

Sayın Üyeler,

Hızlı şehirleşme, Türkiye’nin en önemli meselelerinden biri halini almıştır. Nüfus artışı ve hızlı şehirleşme nedenleri ile süratle artan konut ihtiyacını karşılamak üzere, konut kredisi imkânları genişletilecek, inşaat maliyetlerinin düşürülmesi için çok yönlü tedbirler alınacaktır. Çevre sağlığı ve hava kirliliği dahil, şehirleşme meselelerinin halledilmesi maksadıyla belediyelerin mali ve teknik bakımdan yeterli güce kavuşturulmasına çalışılacaktır. Şehir ve kasabalar dışındaki mevcut ve müstakbel sanayi ve turizm gelişmeleri için altyapı tesisleri geliştirilecektir.

Dar ve düşük gelirli yurttaşların arsa ve konut ihtiyacı genel konut politikası dışında ayrıca ele alınacak, gecekondularda oturan yurttaşların medeni ihtiyaçlarının karşılanması ve gecekonduların tapuya bağlanması, konularında gerekli tedbirler alınacaktır.

Şehir ve kasabaların özellikle altyapı hizmetlerinin yeterli şekilde ve süratle halledilmesi için gerekli yardım ve imkânlar sağlanacak kaynaklar geliştirilecektir. Belediyelerimizin şehir ve kasabalarda yaşayan vatandaşlarımıza hizmet götürmede içinde bulundukları sıkıntıları giderici tedbirler alınacaktır. Şehirlerin çevrelerinde her türlü altyapı tesisini haiz ve anaşehirle güçlü ulaştırma bağlantısı olan tali yerleşme merkezlerinin gelişmesi amacı ile şehirleşme ve imar sorunlarına çözüm getirecek özel tedbirler alınacaktır. Şehirler çevresinde, ruhsatsız olarak yapılan binaların, fenni şartlara uygunluk ve belirli cezaları ödeme kaydı ile imar affından yararlandırılmaları konusu ele alınacaktır. Mesken yapımına yönelen banka kredi sistemleri islah edilecek, toplu mesken yapımına imkân sağlanacaktır.

Deprem bölgelerinde felaketzedelere dağıtılmış konutların sakinlerine yüklenmiş geri ödeme yükü, konsolidasyon suretiyle, hafifletilecektir.

Sayın Üyeler,

Türkiye Cumhuriyetinin barışçı, ahitlerine ve ittifaklarına sadık, karşılıklı haklara saygı esasına dayalı, iyi komşuluk ve dostluk münasebetleri kurmaya önem veren, milli dış politikası dikkatle devam ettirilecektir. Bununla beraber, milletlerarası ortamın hızla değişen şartlarına uyabilmek üzere, gerekli kararları ve tedbirleri zamanında almakta büyük dikkat ve titizlik göstereceğiz.

Çeşitli bölgelerde çok hızlı ve tehlikeli gelişmelerin kendini gösterdiği bir dönemde, barış ve istikrarın bozulması tehlikesinin gayet önemli bir sorun olarak ortaya çıktığı kanısındayız. Bu tehlikeyi gözönünde bulunduran Hükümetimiz, dış ilişkilerimizi yoğunlaştırmaya önem verecektir.

Hükümetimiz, dünya barışını hedef tutan ve bütün dünya ülkelerine karşı iyi niyet ve dostluk duyğularından ilham alan bir dış siyaset izleyecektir. Milletler arasında sağlam bir işbirliği tesisinin bugünkü şartların bir gereği olduğuna inanıyoruz. Her ülkenin haklarına, meşru menfaatlerine karşı saygılı davranırken, iyi ilişkilerle bağlı bulunduğumuz her ülkeden de, bize karşı, aynı duygular ve aynı davranışları bekleyeceğiz.

Bir taraftan, milletlerarası alandaki çok yönlü ve değişik ilişkilerimizi bu genel şartlar içinde daha da geliştirmek üzere çalışacak, öte yandan bölgemizde ve dünyadaki barış dengesinin korunmasını da ön planda tutacağız.

Hükümetimiz dünyadaki genel yumuşama (detante) ortamının korunmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunmaya devam etmek kararındadır.

Avrupa’da barışın kuvvetlendirilmesi ve Batı ve Doğu Avrupa ülkeleri arasındaki temas ve mübadelelerin geliştirilmesi gayesiyle tertip edilen Avrupa Güvenlik İşbirliği Konferansına faal olarak katılmaya devam edeceğiz. Avrupa güvenliğinin sağlanması ve bütün Avrupa ülkeleri arasında işbirliğinin artması bakımından bu konferanstan memnuniyet verici sonuçlar alınabileceği ümidini muhafaza ediyoruz.

Güvenlik ve siyasi dengenin kurulması konusunda NATO savunma ittifakının şimdiye kadar oynadığı rolün, bugünkü durumda da değerini devam ettirmekte olduğuna inanıyoruz.

Türkiye’nin Batı-Avrupa ülkeleri ile kurduğu ilişkilerin daha da artırılmasına önem veriyoruz.

Balkan ülkeleri ile aramızda, yakın komşuluğun da kuvvetlendirdiği ve ortak çıkarlara dayanan iyi ilişkilerin ve işbirliğinin devamlı geliştirilmesi, yalnız bölge barışına yardımcı olmakla kalmayacak, ayrıca Avrupa birliğine ve kıta istikrarına önemli bir katkı niteliği de taşıyacaktır.

Sovyetler Birliği ile izlenen iyi komşuluk siyaseti, karşılıklı saygı ve karşılıklı anlayış içinde olumlu gelişmeler kaydetmiştir. Bu gelişmelerin aynı şartlar içinde devamını samimiyetle dilemekteyiz.

Ülkemiz ile İran ve Pakistan arasındaki geleneksel bağlar, milletlerimizin birbirlerine yakınlığını ve dostluğunu ifade ettiği gibi, bölge ve dünya istikrarının da temel taşlarından biri haline gelmiştir. Gerek CENTO ve Kalkınma İçin İşbirliği Teşkilatı gibi bölgevi kuruluşlar içinde, gerekse ikili ilişkilerimiz çevresinde, kardeş İran ve Pakistan ile her alandaki temas ve işbirliğimizin kuvvetlendirilmesi uğrunda bütün gayretlerimizle çalışacağız.

Irak ile, komşuluğun ve dostluğun gerektirdiği yakın temasların ve işbirliğinin devamı ve daha da artırılması amacındayız. Suriye ile aramızda teessüs eden karşılıklı anlayışın ve dostça işbirliğinin geliştirilmesinin iki komşu ülkenin çıkarlarının gereği olduğuna inanıyoruz.

Türkiye’nin Suudi Arabistan, Mısır, Lübnan, Kuveyt, Ürdün ve Orta Doğu’nun tarihi ve kültürel bağlarla bağlı olduğumuz diğer ülkeleri ile mevcut özel bağlarına da büyük değer vermekteyiz. Bugünkü durumda, tarihin, ortak değerlerin ve coğrafyanın meydana getirdiği bu yakınlık, halen büyük tehlikelere maruz bulunan bütün Orta Doğu bölgesinin güvenliği bakımından, her zamankinden daha büyük değer ve önem kazanmış bulunuyor. Manevi bağların olduğu kadar, ortak yararların da tesis ettiği sağlam bir zemine dayanan bu ilişkilerimizin hızla geliştirilmesi hususunda çok canlı bir politika izleyeceğiz. Siyasi ve kültürel bağların yanında, kurulmakta olan iktisadi bağlar da Türkiye ile kardeş Arap ülkeleri arasındaki iş ve anlayış birliğini gittikçe güçlendirmektedir. Bu arada, dost ve kardeş Libya Cumhuriyeti ile aramızda temelleri son zamanlarda atılan geniş işbirliği projelerinin biran evvel gerçekleştirilmesi yönündeki çalışmalar hızlandırılacaktır. Asya ve Afrika ülkeleri ile iyi ilişkilerimizin geliştirilmesine büyük önem vermekteyiz.

Orta Doğu ihtilaflarının çözümünün, işgal edilen toprakların terk edilmesi, Filistin halkının meşru haklarının tanınması şartlarına kesinlikle bağlı bulunduğu gerçeğine inanan Hükümetimiz, bu şartların yerine getirilmesi yönündeki teşebbüsleri destekleyecektir. Realitelere dayanan bir çözümün, istisnasız bütün bölge ülkelerinin yararına olacağına inanıyor ve bugünkü durumun doğurduğu çok büyük tehlikelerin idraki içinde, aranan sonucun sağlanması yolunda her türlü ilgi ve yardımı esirgememenin kesin kararını taşıyoruz.

Çin Halk Cumhuriyeti ile ilişkilerimizin memnuniyet verici bir şekilde gelişmesine önem atfetmekteyiz.

Milli kültürümüzün yabancı ülkelerde layık olduğu şekilde ve en geniş ölçüde tanıtılması için sürdürülen çalışmalar artırılacaktır. Ortak değerleri paylaştığımız, bölgemizin dost ve kardeş bütün ülkeleriyle kültür alanındaki ilişkilerimizin geliştirilmesine önem verilecektir.

Yurt dışındaki soydaşlarımızın öz kültürlerini korumak ve geliştirmek imkanlarından yararlanabilmeleri konusuna da önem veriyoruz.

Vatandaşlarımızın yabancı ülkelerdeki emlak, hak ve menfaatlerine ilişkin sorunların süratle halledilmesi hususundaki çalışmalar sürdürülecektir.

Sayın Üyeler,

Türkiye ve A.B.D. son otuz yıl içinde yakın dostluk ilişkileri sürdürmüşler ve gerek karşılıklı güvenlikleri gerek dünya barışı için yararlı olan sıkı bir işbirliği ve karşılıklı yardımlaşma içinde bulunmuşlardır. Bu işbirliğinin yararlı ve etkili olması, aradaki menfaat dengesine itina ve ilişkilerde eşitlik ve karşılıklı saygı esasına riayet edilmiş olmasına geniş ölçüde bağlı olagelmiştir. Bunun aynı düzeyde devamı da bu esaslara karşılıklı ve aynı şekilde saygılı olmakla mümkündür.

Kongrenin aldığı son silah ambargosu kararı, bu ilişkilerin ve işbirliğinin dayandığı temel felsefeyi farklı anlayan bir zihniyetin ifadesidir. Bu karar A.B.D.nin kendi yararları arasında bir öncelik değerlendirmesi bakımından da isabetli sayılamayacağı gibi, gerçekleştirmeye yöneldiği amaç bakımından da tamamen ters bir netice vermeye mahkumdur. Baskı yoluyla netice almanın Türk milletine karşı denenecek bir yol olmadığını tarih göstermektedir.

Kongrenin bu tutumu konusunda A.B.D. Hükümetinin bizimle aynı görüşte olmasını memnuniyetle karşılamakla beraber, Türk Hükümetinin bu karar karşısındaki davranışı, fiiliyata intikal eden uygulamaya göre tespiti, hem olağan hem de kaçınılmazdır. A.B.D. Hükümetinin bugünkü hasmane uygulamayı ortadan kaldırmak için sürdürdüğü çabalar makul bir süre içinde sonuç vermezse, kendisine düşen sorumluluk ve itidali şimdiye kadar kafi derecede göstermiş olan Türkiye’nin A.B.D. ile güvenlik alanında sürdürdüğü ikili savunma ilişkilerinde durumun gerektirdiği tedbirleri alması kaçınılmaz olacaktır.

Komşumuz Yunanistan ile aramızdaki bütün ilişkilerin her iki ülkenin uzun vadeli menfaatlerine uygun bir düzeye çıkarılmasını arzu etmekteyiz. Yunan Hükümetince paylaşılacağını ümit ve temenni ettiğimiz bu düşüncemizin desteklendiğini gösteren fiili tezahürlere şahit olduğumuz takdirde, iki ülke arasındaki ilişkileri bozan ve acil çözüm bekleyen sorunların yapıcı ve iyi niyetli bir yaklaşımla ele alınarak barışçı şekilde sonuçlandırılmalarını mümkün görmekteyiz.

Milli bir dava olan Kıbrıs konusunda Türkiye ve Türk Milleti olarak elde edilmek istenen sonuç üzerinde, dışta ve içte hiçbir tereddüt doğurmayacak bir siyaset izlemek baş amacımızdır. Kıbrıs Türk Toplumunun ekonomik kalkınmasında ve bütün organları ile teşkilatlanması tamamlanmakta olan Kıbrıs Türk Federe Devletinin ihtiyaçlarının karşılanmasında gerekli yardım ve destek yapılacaktır. Kıbrıs Türk toplumuna yapılan haksızlıkların ve Kıbrıs’ın bağımsızlığına son verme gayretlerinin kaçınılmaz kıldığı müdahale sonunda fiilen iki bölgeye ayrılmış bulunan Ada’da, Türk toplumunun geleceğini sağlam bir teminata bağlayacak ve Ada’daki gerçeklere dayanan hukuki bir çerçeve içinde, Kıbrıs’ın bağımsız Federal Devlet olarak varlığını koruyacak bir çözüm şekline varılması Hükümetimizin amacıdır. İki milli toplumun içiçe ve birarada yaşayamayacakları, ancak yanyana yaşayabilecekleri, geçmiş yılların acı tecrübeleriyle ortaya çıkmış bir gerçektir. Bu durum karşısında iki bölgeli federal sistemin adilane bir çözüm şeklini sağlayabilecek yegane yol olduğu inancındayız.

Kıbrıs Devletini meydana getiren iki milli toplumun Ada’da sulh ve sükun içinde, haklarını ve mefaatlerini uzlaştırarak yaşamlarına ve ekonomik refahlarına hizmet edecek böyle bir çözüm şekline müzakere yoluyla ulaşılmasını bir taraftan teşvik ederken, öbür yandan da Kıbrıs’ın bulunduğu bölgede mevcut dengenin ve istikrarın muhafazasına ters düşebilecek gelişmelere meydan verilmemesi için gerekli tedbirlerin ittihazına Hükümetimizce gereken dikkat ve itina gösterilecektir.

Türk-Yunan ilişkilerini olumsuz yönde etkileyen diğer bir konu da Ege Denizi sorunlarıdır. Ege denizinde mevcut karasuları rejiminin komşumuz tarafından tek taraflı ve sorumsuz bir kararla değiştirilmesine kalkışıldığı takdirde, bu davranışın kesinlikle karşısında yer almak zorunluluğu doğar. Devletler hukuku ilkelerine aykırı böyle bir hareketi Türkiye’nin herhangi bir şekilde tanıması mümkün değildir. Ayrıca Ege Denizi Hava Sahasının kontrolü konusunda ve 12 Adalarda gittikçe yoğunlaştığı bilinen silahlandırma faaliyetleri karşısında da, Türkiye, kendi yararlarına en uygun teşebbüslerde bulunmaya devam edecektir.

Ege Kıta sahanlığı üzerindeki haklarından Türkiye’nin feragat etmesi hiçbir şekilde düşünülmez. Ancak, Hükümetimizin Ege’deki kıta sahanlığı sınırının Türkiye ile Yunanistan arasında müzakereler yoluyla ve hakkaniyet esasına dayanarak, anlaşma yoluyla tespiti gerekliliğine inanmaktadır.

AET ile aramızda ekonomik işbirliğinin milli yararlarımıza uygun bir şekilde yürütülmesine çalışılacaktır.

Türkiye’nin AET’nin kendisine sağladığı imkanları, iç piyasaya dönük bir sanayileşmenin ortaya çıkaracağı sakıncaları gidermek ve dışa, büyük bir tüketici kitlesine dönük ve dış rekabet gücü olan bir sanayileşmeyi geliştirme amacıyla değerlendirmesi, milli önem taşır.

Avrupa Ekonomik Topluluğu ve bu topluluk üyesi ülkelerle ortaklığımızın ekonomik kalkınmamıza ve sanayileşmemize en uygun şartlar içinde yürütülmesi için gereken yapılacak bu arada, topluluğun üçüncü ülkelerle kurduğu ilişkiler sebebiyle daralan avantaj marjımızın genişletilmesi yolunda gayret sarfedilecektir.

AET üyesi ülkelerde çalışan işçilerimizin ekonomik katkılarının önemi üzerinde hassasiyetle durulacak, bu katkının daha da artırılması ve işçilerimizin sosyal güvenlik haklarının topluluk düzeyinde gerçekleştirilmesi için gerekli teşebbüslerde bulunulacaktır.

Sayın Üyeler,

Türkiye’nin dış güvenliği ve milli savunması ile ilgili sorunlar her zaman en büyük önem ve önceliği taşımıştır.

İçinde bulunduğumuz şartlar, dış güvenlik ve milli savunma konularının taşıdığı hayati önemi daha da artırmış bulunmaktadır. Bu sebeple, milli varlık ve dış güvenliğimizin başlıca teminatı olan Silahlı Kuvvetlerimizi güçlendirmek için gerekli her tedbir alınacaktır.

1973 yılından beri yürütülen yeniden düzenleme ve modernleştirme çalışmaları, değişen harp konseptine uygun olarak, hızla sonuçlandırılacaktır.

Silahlı Kuvvetlerimizin en modern silah, araç ve gereçlerle donatılması hususunda hiçbir fedakârlıktan kaçınılmayacaktır

Sayın Üyeler,

Yurt savunması herşeyden evvel milli bir meseledir. Milletler savunma için öncelikle kendi güçlerine dayanmağa mecburdurlar. Bu sebeple savunma politikamızı harp sanayiine yöneltmek ve ordumuzun ihtiyacı olan harp silah, araç ve gereçlerinin büyük kısmını yurt içinden sağlamak gereklidir. Hükümetimiz bu yönde başlamış olan çalışmaları hızlandıracak ve milli harp sanayiimiz bütünleşmiş bir plan içinde genişletilecek ve geliştirilecektir.

Bu amaçlarla ileriki yıllara sari yüklenme yetkisi veren mevzuatın biran önce yürürlüğe girmesine çalışacağız.

Harp sanayimiz yeterli bir seviyeye ulaşıncaya kadar, ihtiyaçlarımızı dış kaynaklardan sağlamaya devam edeceğiz.

Asker alma işlemlerini vatandaşın ayağına götürmek gayesiyle, ihtiyaç duyulan bölgelerde yeni askerlik şubeleri açılacak, silah altına alınan erlerin sınıflandırılması usulleri modernleştirilecektir.

Yurt dışındaki vatandaşlarımızın askerlik ile ilgili işlemleri kolaylaştırılacaktır.

Sayın Üyeler,

Hükümetimizin programını Yüksek Heyetinize sunmak üzere yaptığım konuşmamın sonuna gelmiş bulunuyorum.

Kurulmuş olan Hükümet sadece altıbuçuk aydan beri sürüp giden benzeri görülmemiş bir bunalımı sona erdirmekle kalmayacaktır. Bu hükümet, aynı zamanda Türkiye’nin siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel hayatında yeni bir dönem başlatacaktır.

Bu dönem bir huzur, kalkınma ve hamle dönemi olacaktır.

Bu dönem, Anayasamızda ifadesini bulan birleştirici, toplayıcı ve yükseltici bir milliyetçilik ve milli beraberlik anlayışının Devleti idare edenlere hakim olduğu bir dönem olacaktır.

Bu dönem anarşinin ve iç kavga kışkırtıcılığının himaye gördüğü değil, kardeşliğin, kanunlara saygının, kanun hakimiyetinin teşvik gördüğü ve sağladığı bir dönem olacaktır.

Bu dönem, TRT’nin Anayasa ve kanunların çizdiği sınırların dışına taşmadan Türk devletine, Türk milletine ve milli kültürümüze,hizmet edeceği bir dönem olacaktır.

Bu dönemde, Milli Eğitim, kanunlarımızda ve Anayasamızda açık ifadesini bulan amaçlara yöneltilecektir.

Hükümetimiz köye giden hizmetleri artıracak, kalkınmanın köyden başlaması ve nimetlerin köye ulaşması zaruretine inanmış bir hükümet olarak dili ile değil gönlü ile, sözle değil icraatla köyün ve köylünün hizmetinde olacaktır. Yoksulluk sömürüsü yapmayacağız.

Fakat; yoksulların, dar gelirlilerin acı ve ıstıraplarını ciddi tedbirlerle gidermeye uğraşacağız.

Enflasyonla, pahalılıkla, yoklukla, kıtlıkla, işsizlikle mücadele edeceğiz.

Yatırım, üretim ve ihracatın, içine sürüklendiği durgunluktan kurtaracağız. Teşebbüs ve yatırım şevkini yeniden canlandıracağız.

Çalışma hayatında barışı sağlamak, yurt içinde ve dışındaki işçilerimizin haklı şikayetlerini gidermek, esnaf ve sanatkar yurttaşlarımızın yıllardan beri sürüp giden dertlerini karşılamak için bütün gücümüzle ve gönlümüzle çalışacağız.

Kalkınmada öncelik tanınması gereken gelişmeye muhtaç yurt köşelerinin, Güneydoğu ve Doğu Anadolu’nun kalkınması için gözle görülen ve elle tutulan tedbirler alacağız.

Yurdumuzun geleceğini temsil eden gençlerimizin bütün meselelerine sevgi ile eğileceğiz.

Fikir ve inanç hürriyetini koruyacak, anarşiye, kanun dışı eylemlere kesinlikle “Dur” diyeceğiz.

Milli ve manevi değerlerimizden kuvvet alarak Türkiye’yi çağdaş medeniyet yolunda ilerleteceğiz.

Bu inançla Yüksek Heyetinize, Bakanlar Kurulu adına saygılar sunuyor; Cenabı Allah’ın milletimize, memleketimize yardımcı olmasını diliyorum.