Komisyon Adı:(10 / 77, 372, 491, 534, 693, 817, 868, 992, 1004, 1018, 1150, 1170, 1221, 1305, 1434, 1518, 1806, 1815, 1943, 2009, 2139, 2206, 2391, 2909, 2929, 3031, 3032, 3382, 3558, 3575, 3581, 3583, 3647, 3677, 3682, 3690, 3708, 3740, 3769, 3798, 3817, 3831, 3840) Esas Numaralı Meclis Araştırması Komisyonu
Konu:Tüik Başkan Yardımcısı Tülay Korkmaz, Tüik İstatistik Grup Başkan Vekili Hakan Yazıcıoğlu İle Tüik Grup Başkanı Fatma Betül Demirok'un, İklim Değişikliği Göstergeleri,bu Kapsamda Tüik'in Sera Gazı Emisyonlarıyla İlgili Çalışmaları Ve Planları Hakkında Sunumları
Dönemi:27
Yasama Yılı:4
Tarih:16/06/2021


TÜİK Başkan Yardımcısı Tülay Korkmaz, TÜİK İstatistik Grup Başkan Vekili Hakan Yazıcıoğlu ile TÜİK Grup Başkanı Fatma Betül Demirok'un, iklim değişikliği göstergeleri,bu kapsamda TÜİK'in sera gazı emisyonlarıyla ilgili çalışmaları ve planları hakkında sunumları BEHİÇ ÇELİK (Mersin) - Sayın Başkanım, sayın milletvekillerim, sunum yapan değerli bürokratlar; öncelikle hepinize saygılar sunarak sözlerime başlamak istiyorum.

     Ben de sunumu dikkatle izledim, hatta antrparantez olarak şunu da ifade edeyim Sayın Başkanım: Dün mazeretim nedeniyle toplantıya katılamadım ancak sunumları çok süratli bir şekilde gözden geçirdim, tetkik ettim.

     BAŞKAN VEYSEL EROĞLU - Dün madenciler vardı.

     BEHİÇ ÇELİK (Mersin) - Evet, evet onları da inceledim, yararlandım çok teşekkür ediyorum.

     Şimdi, bu sunum da zaten başka kurumların ve sivil toplum örgütlerinin sunumuyla iç içe geçmiş hususlar olduğu için, hem veri anlamında hem gösterge anlamında hem istatistik ve grafik anlamında iç içe geçmiş bilgiler olduğu için, hatta o baştaki politik süreç de benzerlik addediyor ama buna rağmen bir kurum olarak İstatistik Kurumunun böyle bir sunum yapmasından ayrı bir memnuniyet duydum; dolayısıyla, Sayın Hakan Yazıcıoğlu'na teşekkür ediyorum.

     Yalnız, ben tabii, İstatistik Kurumunu, Devlet İstatistik Enstitüsü iken de biliyorum, orada çok değerli bürokrat arkadaşlarımız da oldu. Değişik siyasal iktidarlar döneminde de İstatistik Kurumu devletin en önemli, en güvenilir kurumlarının başında geliyordu; zaten devlet olmanın anlamı da budur, yani devlet, istatistiğine güvenilen en üst organizasyondur; devletin tapusuna güvenilir, devletin nüfus kaydına güvenilir. Şimdi, bu kurumlar yıprandığı zaman, eğer verilerine insanlar inanmamaya başlarsa burada devlette ciddi anlamda bir yozlaşmanın ve çürümenin olduğunu da gösterir. Şimdi, düşünebiliyor musunuz, elinizde tapunuz var ve tapuya inanmayan insanlar olabiliyor, böyle olması o devletin Allah korusun çöküş sürecine girmesi anlamına gelir ki bunu biz asla kabul edemeyiz ve bunun tamamen karşısında dururuz. Dolayısıyla, devletimizin en iyi kurumu, en önemli kurumu olan İstatistik Kurumunun bütün yönetsel ve bilimsel birikimlerini yeniden gözden geçirmesi gerekiyor; bunu bir parlamenter olarak, bir devlet adamı olarak, bir vatandaş olarak özellikle istirham ediyorum çünkü sizler eğer bu konuda hassasiyet göstermezseniz, verileriniz ulusal ve uluslararası çapta kötü değerlendirilirse, yani kale alınmamaya başlanırsa bu, gerçekten çok kötü olur.

     Ben geçen sene sizin kurumun bilgilerinden yararlanmaya çalıştım -bir kitap çalışması münasebetiyle- özellikle tarım istatistikleri üzerine çalıştım, orada o kadar eksiğiniz var ki güncellenmeyen o kadar bilgi var ki yani şaşırdım, kaldım. Türkiye İstatistik Kurumundaki insanlar orada ne yapıyor? Ya, bunları güncellemek lazım, 2016 verileriyle 2020 yılında yorum çıkarmak mümkün değil, yapamıyorsunuz; aradan dört yıl, beş yıl geçiyor, bunlar güncellenmiyor. Bunun yanında, Ticaret Bakanlığından alıyorsunuz, oranın bilgileri de güncellenmiş bilgiler değil; Tarım Bakanlığından alıyorsunuz, onlar da güncellenmiş bilgiler değil. O nedenle, özellikle... Tabii, Türkiye'de bizim istatistik biliminin duayeni olan muhterem insanlar vardı ve sizin kuruma ta geçmişte DİE'yken de çok büyük katkılar yapmıştı; mesela Profesör Doktor Uğur Korum -yeni kuşak pek bilmez, bizim hocalarımızdı onlar- Profesör Doktor Erden Öney gibi değerli bilim insanları sizin kurumun kökleşmesine vesile oldu; zaten sizin kurum da zannediyorum, 1961 yılında kuruldu değil mi?

     TÜİK İSTATİSTİK GRUP BAŞKAN VEKİLİ HAKAN YAZICIOĞLU - Evet, doğrudur.

     BEHİÇ ÇELİK (Mersin) - O yıllarda kuruldu. O sebeple bu hocalarımızın attığı temellerin o kadar sağlam olduğunu ben hâlâ düşünüyorum ve ona inanıyorum ya da inanmak istiyorum ama şöyle bir şey var: Siyasal iktidarın bu tür kurumlara müdahalesinin sıfır olması lazım; mesela istatistik gibi, mesela tapu gibi, mesela nüfus gibi; bunlarda yapılan oynamalar inanılmaz faturalar koyar önümüze. Mesela vatandaşlıkla ilgili meselelerde bakın, hâlâ şimdi konuşuluyor, tek bir idari makamın onayıyla vatandaşlıktan düşürme yetkisi olur mu, mahkeme kararı olması lazım; eskiden beri bu böyleydi. Yani Sayın Başkanım, bu kurumların önemine vurgu yapmak istedim, onun için açıkladım.

     Şimdi, bu yılın başlarında Türkiye İstatistik Kurumunda 3 Başkan değişimi yaşadık; yani Cahit Şirin vardı Başkan olarak, ondan sonra kurum içinde yetişen Ahmet Kürşad Dosdoğru TÜİK Başkanı oldu. Kürşad Dosdoğru'nun tabii, kurumun içinden geldiği için ben isabetli bir atama da olduğunu düşünüyorum, kendisi özellikle fiyat istatistikleri ve iş gücü piyasasına ilişkin verilerin daha bilimsel tutulması yönünde çalışma yaptı, danışma kurulları oluşturdu -biz bunları haricen öğreniyoruz- her şeyi yoluna yordamına koydu ve görevden alındı. Şimdi, en üst makamlara damat gibi olan bir kişi Sait Erdal Dinçer Başkan olarak geldi.

     BAŞKAN VEYSEL EROĞLU - Şimdi...

     BEHİÇ ÇELİK (Mersin) - Şimdi, Sayın Başkanım, bunu tamamlayayım...

     BAŞKAN VEYSEL EROĞLU - Doğru da ama bu, konumuz değil.

     BEHİÇ ÇELİK (Mersin) - Ama İstatistik Kurumunun sunumu var.

     BAŞKAN VEYSEL EROĞLU - Yani, bakın, bunlar kurumun işi, biz onu bilemeyiz.

     BEHİÇ ÇELİK (Mersin) - Şimdi, burada bir de ENAG...

     Ama bakın, bir ay içinde 3 İstatistik Kurumu Başkanı olur mu? Olur mu Sayın Başkanım yani?

     BAŞKAN VEYSEL EROĞLU - Yani onu bilemeyiz, 5 tane de değişir, biz bilemeyiz.

     BEHİÇ ÇELİK (Mersin) - Yani olmaması lazım.

     CİHAN PEKTAŞ (Gümüşhane) - Üstadım, bakın, bunu gidin Mecliste basın toplantısıyla duyurun.

     BEHİÇ ÇELİK (Mersin) - Yani, Ahmet Kürşad Dosdoğru hangi suçtan dolayı bu görevden alındı?

     CİHAN PEKTAŞ (Gümüşhane) - Arkadaş şu an zaten Başkan Yardımcısıymış yani bakın, bunlar buranın yeri değil, kusura bakmayın.

     BEHİÇ ÇELİK (Mersin) - Buranın yeri, kurum sunum yapıyor burada.

     CİHAN PEKTAŞ (Gümüşhane) - Olur mu, ne münasebet efendim, burada iklimi tartışıyoruz ya!

     BEHİÇ ÇELİK (Mersin) - Şimdi, ENAG diye...

     CİHAN PEKTAŞ (Gümüşhane) - Onu gidin, Mecliste basın toplantısıyla duyurun.

     BEHİÇ ÇELİK (Mersin) - Sözümü bölmeyin lütfen.

     ENAG diye akademisyenlerin oluşturduğu veri toplama merkezi gibi çalışan bir kurum var.

     BAŞKAN VEYSEL EROĞLU - Şimdi, şöyle: Bu gibi teftiş kuruluşları...

     BEHİÇ ÇELİK (Mersin) - TÜİK verileriyle o kadar tezat teşkil eden sonuçları açıklıyorlar ki mesela, enflasyon açıklaması, daha yeni yani 2020 yılı sonu enflasyon açıklamasını 14,60 olarak açıkladı TÜİK.

     BAŞKAN VEYSEL EROĞLU - Neye göre, siz bunu neye göre...

     BEHİÇ ÇELİK (Mersin) - TÜİK en az 36,72 diyor. Şimdi, bu derece bir makas olabilir mi?

     CİHAN PEKTAŞ (Gümüşhane) - İklimle ilgili verilerinde bir yanlışlık var mı?

     BEHİÇ ÇELİK (Mersin) - İklim verileri, hemen hemen bütün kurumların iklim verileri aynı zaten yani ben burada Kurumla ilgili görüşlerimi dile getirmek zorundayım. O nedenle söz aldım, konuşuyorum.

     BAŞKAN VEYSEL EROĞLU - Söz aldın tamam da yani sana teşekkür ederiz ama...

     BEHİÇ ÇELİK (Mersin) - Ama Kurumun, şimdi, İstatistik Kurumuna ben olumlu bir eleştiri yapıyorum burada, ben buradan politik bir çıkarım yapmıyorum.

     BAŞKAN VEYSEL EROĞLU - Ya, Hocam, tamam da komisyonumuz... Onu başka yerde yapın.

     BEHİÇ ÇELİK (Mersin) - Olumlu eleştiri şu...

     BAŞKAN VEYSEL EROĞLU - Kurum başkanı yok, şey yok.

     BEHİÇ ÇELİK (Mersin) - Ben Türkiye İstatistik Kurumumuzun verilerinin ulusal anlamda ve uluslararası anlamda geçerli olmasını herkesçe kabul edilebilir, en sağlam kanıtlar olmasını istiyorum, onun için konuşuyorum.

     BAŞKAN VEYSEL EROĞLU - Biz de onu istiyoruz, tamam, hepimiz istiyoruz.

     BEHİÇ ÇELİK (Mersin) - Onu konuşuyorum.

     HALİL ETYEMEZ (Konya) - Öyledir zaten.

     BEHİÇ ÇELİK (Mersin) - İnşallah öyle olur, inşallah öyle olur.

     HALİL ETYEMEZ (Konya) - Size göre olmayabilir çünkü devletin kurumu...

     BEHİÇ ÇELİK (Mersin) - Bize göre olmadığı zaman kötü.

     HALİL ETYEMEZ (Konya) - Emeğe saygıyı göstermek gerekiyor.

     BEHİÇ ÇELİK (Mersin) - Bakın, bize göre olmadığı zaman kötü.

     TÜİK BAŞKAN YARDIMCISI TÜLAY KORKMAZ - Sayın Bakanım, söz alabilir miyim acaba?

     BEHİÇ ÇELİK (Mersin) - Yüzde 100 İstatistik Kurumunun verilerine inanacağız hepimiz.

     HALİL ETYEMEZ (Konya) - Arkadaşlar, çalışmışız, çağırmışız, Komisyonu var, dinliyoruz yani.

     BAŞKAN VEYSEL EROĞLU - Evet, şimdi, efendim, teşekkür ederiz.

     BEHİÇ ÇELİK (Mersin) - Sayın Başkanım, lütfen kesmeyin, bitirmek üzereyim.

     BAŞKAN VEYSEL EROĞLU - Behiç Bey bitirsin.

     MURAT BAKAN (İzmir) - Olabilir ama yani her şeye alkış yapmayacağız.

     HALİL ETYEMEZ (Konya) - Hayır, bak, geçersiz saymak gibi bir yaklaşım doğru değil. Bak, çağırmışız bir devletin kurumunu, ciddi bir biçimde dinliyoruz.

     BEHİÇ ÇELİK (Mersin) - Devletin kurumunu savunduğumun farkındasınız, değil mi? Yani ben savunuyorum burada, devletin kurumunu savunuyoruz.

     BAŞKAN VEYSEL EROĞLU - Şimdi, Behiç Bey, muhatap arkadaşlarımız değil.

     BEHİÇ ÇELİK (Mersin) - Anlıyorum.

     BAŞKAN VEYSEL EROĞLU - Muhatap onlar olsa.

     HASAN KALYONCU (İzmir) - Bütün gruplara böyle yaparsak komisyon bitmez.

     BAŞKAN VEYSEL EROĞLU - Bak, siz dediniz ki: "TÜİK'i de çağıralım." çağırdık, herkesi çağırıyoruz.

     BEHİÇ ÇELİK (Mersin) - Evet.

     Sera gazı emisyonları konusundaki sunum için ben hiçbir şey söylemiyorum, kendilerini zaten baştan tebrik ettim, çok teşekkür ediyorum. Bu söylediklerim de kayda geçsin istedim çünkü bu Kurum yıpratılmamalı arkadaşlar. Bakın, yani burada siz "Siz inanmayabilirsiniz." demek Sayın Etyemez, olur mu? Hep yüzde 100 inanacak bu kuruma, yüzde 100 inanacağız.

     HALİL ETYEMEZ (Konya) - Hayır, hayır, bakın...

     BEHİÇ ÇELİK (Mersin) - Bu Kurum bizim göz bebeğimiz yani.

     HALİL ETYEMEZ (Konya) - "Bu Kurum bilimsel verilerle çalışıyor, uluslararası geçerliliği yoktur." diyorsunuz, dinliyoruz burada ya.

     BEHİÇ ÇELİK (Mersin) - Geçerliliği yoktur demedim, geçerliliği olsun istiyorum dedim.

     HALİL ETYEMEZ (Konya) - Bu, bu anlama geliyor, yokmuş olsun istiyorsunuz.

     BEHİÇ ÇELİK (Mersin) - Eleştiriler var, ciddi anlamda eleştiriler var.

     BAŞKAN VEYSEL EROĞLU - Şimdi, Halil Bey...

     Behiç Bey bitirsin.

     BEHİÇ ÇELİK (Mersin) - Çok teşekkür ederim.