Komisyon Adı:Milli Savunma Komisyonu
Konu: Devlet Mezarlığı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi (2/2536)
Dönemi:27
Yasama Yılı:3
Tarih:27/01/2020


Devlet Mezarlığı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi (2/2536) MAHMUT TANAL (İstanbul) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

     Değerli milletvekili arkadaşlar; öncelikle Elâzığ'da meydana gelen deprem nedeniyle Elazığ'da ve civar illerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum, yaralılara acil şifa diliyorum. Allah, inşallah bir daha böyle felaketler bize yaşatmaz. Hakikaten hepimizin acısı büyük.

     İkinci konu, burada, bugün Komisyonumuzun yapılan sözcü seçimi ülkemize, milletimize, Komisyonumuza hayırlı olsun. Ben, başarılı bir çalışma diliyorum.

     Bu kanun değişikliği teklifini sunan tüm milletvekili arkadaşlarımıza, Grup Başkanlarına, Grup Başkan Vekillerine ve partilere teşekkür ediyorum ancak burada bir katkı sunmak istiyorum, o da şu: Mevcut olan düzenlemede "Birinci fıkrada sayılanlardan vefat edip Devlet mezarlığına defnedilenlerin eşleri de vasiyetleri üzerine Devlet mezarlığına defnedilebilir." deniyor. Bilindiği üzere, devlet mezarlıklarına Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ve Başbakanlar defnedilmektedir. Bu düzenlemeyle, aslında, yukarıda sayılan kişilerin eşlerinin de Devlet Mezarlığı'na defnedilmesinin önü açılmak istenmektedir ancak bu, tam amaca ulaşıyor mu? Bence ulaşmıyor, daha genişletmek lazım. Ben o amaçla söz aldım.

     Düzenleme bu şekliyle yasalaşırsa Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakanların eşlerinin, vasiyetnamesi olsa bile önce vefat etmesi durumunda vefat eden eşin Devlet Mezarlığı'na gömülme imkânı yoktur çünkü bu kanun değişikliği teklifinde, vefat edip Devlet Mezarlığı'na defnedilenlerin eşlerinin vasiyetleri üzerine Devlet Mezarlığı'na gömüleceği düzenlenmiştir yani öncelikle Devlet Mezarlığına defnedilme hakkına sahip kişinin ölmüş ve Devlet Mezarlığı'na defnedilmiş olması gerekmektedir. Yani, biz bunu -Allah herkese uzun ömürler versin, tüm devlet büyüklerine, vatandaşlarımıza sağlıklı ve uzun ömürler versin, Allah gecinden versin- bir örnekle açıklayacak olursak mevcut olan, şu andaki tüm Cumhurbaşkanlarımız, Başbakanlarımız, Meclis Başkanlarımız, bunların kendisi değil de eşinin hayatını kaybetmesi durumunda vasiyetname olsa dahi eşlerin birlikte Devlet Mezarlığı'na gömülme imkânı yoktur. Düzenleme, eşin Devlet Mezarlığı'na defnedilmesi için Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakanın öncesinden ölmüş ve Devlet Mezarlığı'na defnedilmiş olması şartını aramaktadır. Bu değişiklikle amaçlananın Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı veya Başbakanların eşleriyle birlikte defnedilmesi olduğu açıktır ancak bu hâliyle yasalaşırsa istenen amaca da ulaşmamış olur yani mevcut olan bir Başbakanımızın veya bir Meclis Başkanımızın veya Cumhurbaşkanımızın eşinin vasiyeti olsa bile eşi belediye mezarlığına defnedildi, Cumhurbaşkanı veya Başbakan veyahut da Meclis Başkanı da eşinin yanına gömülmek istiyor, biz Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakanı için o zaman gidip belediyenin mezarlığında mı defin işlemi yapacağız? Yani, hakikaten Cumhurbaşkanının, Başbakanın veya Meclis Başkanının oradaki mezarıyla ilgili ayrı bir tartışma gündeme getirmiş olabiliriz yani istenilen amaca ulaşamamış olur Sayın Başkan.

     Diyeceksiniz "Buna çözüm öneriniz var mı?" Tabii, katkı amacıyla ben bunu söylüyorum, yoksa, gerçekten, emeği geçen tüm arkadaşlara ben teşekkür ediyorum, doğru, yerinde bir olay. Düzenleme şöyle yapılabilir diye düşünüyorum ben, hem de biraz evvel MHP Grubundan diğer arkadaşlarımızın vasiyetnameyle ilgili dediklerini de kapsayacak bir şekilde... Aynı zamanda, hatta, burada mesele şu anda... Evet, bir de anıt mezarımız var yani 2 tane anıt mezarımız var, rahmetli Sayın Turgut Özal'ın, rahmetli Süleyman Demirel'in anıt mezarları var, bunu da kapsayacak bir şekilde olmalı. Tabii, ben Komisyon üyesi değilim ama önerim: "Birinci fıkrada sayılanların eşleri de resmî yazılı veyahut da yazılı vasiyetleri üzerine Devlet Mezarlığı'na defnedilebilirler." şeklindeki düzeltme bence daha kapsayıcı, daha yerinde olur.

     Söz verdiğiniz için teşekkür ediyorum.

     Kanun teklifinin hayırlı olmasını diliyorum.