Komisyon Adı:Anayasa Komisyonu
Konu:Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünde Değişiklik Yapılmasına Dair İçtüzük Teklifi (2/772)
Dönemi:27
Yasama Yılı:2
Tarih:04/10/2018


Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünde Değişiklik Yapılmasına Dair İçtüzük Teklifi (2/772) TBMM BAŞKAN VEKİLİ MUSTAFA ŞENTOP (Tekirdağ) - Değerli Başkanım, siz büyük ölçüde açıkladınız, sabahleyin de bu minval üzere bir konuşma olmuştu ama şimdi yeri olduğu için kayda geçmesi bakımından bir ifade etmek isterim.

     Mevcut hâliyle de şu anki teklifte Anayasa'ya aykırılık söz konusu değil. Anayasa'nın 88'inci maddesi 2 fıkradan oluşuyor. İlkinde, teklifin sadece milletvekilleri tarafından verileceği söyleniyor. İkinci fıkrada ise (88/2) bu tekliflerin nasıl verileceğine dair düzenleme var "Usul ve esaslar İç Tüzük'te düzenlenir." diyor. Dolayısıyla Milletvekilleri teklif verir." demek, milletvekilleri dışında başkalarının teklif veremeyeceğini ifade ediyor ama milletvekillerinin teklifi nasıl vereceği, münferiden mi yoksa birlikte mi verecek veya başka bir şekilde mi verecek, bu ise ikinci fıkranın atfıyla İç Tüzük'e bırakılmış. Nitekim daha önce, şu anki mevcut düzenleme, değiştirdiğimiz düzenleme, arkadaşlarımızın da okuduğu gibi İç Tüzük'teki 35'inci madde "Komisyonlar kanun teklif edemez." diyor; evet ama neyi istisna tutmuş? İç Tüzük'ün 92'nci maddesini. İç Tüzük'ün 92'nci maddesi ölüm cezalarıyla ilgili hususta... Buna, yaptığımız işe çok da benziyor oradaki düzenleme çünkü ölüm cezasına dair karar veriliyor, Yargıtayda kesinleşiyor, bunun uygun bulunmasına dair bir kanun çıkarılması; aynı, anlaşma gibi yani anlaşmada oluyor, uygun bulma kanunu... Uygun bulma kanunu Adalet Komisyonunun hazırlayacağı bir teklifle oluyor. Hâlbuki bu değişiklik öncesi, 16 Nisan öncesi 88'inci madde nasıldı? Hem Bakanlar Kurulu öneride bulunabiliyor, ona "tasarı" diyoruz hem de milletvekili öneride bulunabiliyor, ona "teklif" diyoruz. Yani Anayasa sadece Bakanlar Kurulunun ve sadece, onunla beraber milletvekillerinin kanun önerisinde bulunabileceğini yazdığı hâlde İç Tüzük'ün 92'nci maddesi Adalet Komisyonunun da kanun teklifi verebileceğini düzenlemiş; önceki hükümler bakımından söylüyorum.

     Biz de ona tam aynı, bu teklifte yer alan, bu sefer 92'ye değil de 90'ıncı maddeye atıf yaparak bir düzenleme getiriyoruz. Dolayısıyla bu da Anayasa'ya aykırı değil çünkü komisyon da olsa milletvekilleri vermiş oluyor. Fakat bu önerinin, değişiklik önerisinin, biraz da benim fikrim olması hasebiyle de daha uygun olacağını da düşünüyorum, onu da ifade edeyim. Bu da Anayasa'ya aykırı değil.

     Bu anlamda bir Anayasa'ya aykırılık sorunu yok, Anayasa hükmü ve İç Tüzük düzenlemeleri bağlamında baktığımızda. Kayda geçmesi için ifade ettim.