Komisyon Adı:(10 / 114, 365, 378, 494, 702, 884, 1423, 1431, 1442, 1449, 1597, 1787, 1808, 1949, 1955, 1970, 2056, 2092, 2094, 2095, 2096, 2097, 2098, 2099) Esas Numaralı Meclis Araştırması Komisyonu
Konu:Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ'ın, Mevcut Durum, Bağımlılık İle Mücadele Yüksek Kurulu, 2018-2023 İçin Hazırlanan Strateji Belgesi İle Eylem Planının Ana Noktaları Hakkında Sunumu
Dönemi:26
Yasama Yılı:3
Tarih:06/04/2018


Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ'ın, mevcut durum, Bağımlılık ile Mücadele Yüksek Kurulu, 2018-2023 için hazırlanan strateji belgesi ile eylem planının ana noktaları hakkında sunumu BAŞBAKAN YARDIMCISI RECEP AKDAĞ (Erzurum) - İşte, şimdi, bir sonraki 37'nci slayta bakarsak, burada hedeflerimizi koyuyoruz yine. Hani şu kadar sayı bu kadar sayı olmuştu, o ayrı mesele. Bundan sonra 600 rehber öğretmene daha eğitim vereceğiz, toplam 29 bin olacak ve 24 milyon öğrenciye her yıl eğitim vereceğiz bildiğim kadarıyla. Yani o öğrenci anaokulunda bunu alacak, birinci sınıfta alacak, işte dördüncü sınıfta alacak, liseye gitmeden alacak çünkü hepsinin ayrı modülleri var ve bu şekilde böyle gidecek. Veli eğitimi biraz daha zor; velilerin gelmesi, razı olması. Şu ana kadar birkaç yıl içinde 2 milyona yakın veli eğitilmiş, biz de önümüzdeki dönemde 2.500 velinin daha bu eğitimi almasını sağlayacağız.

     Şimdi, halk eğitim merkezlerinde verilen kurslara bağımlılıkla mücadele modülünü ekleyerek 9,5 milyon kişiye eğitim vermeyi tasarlıyoruz 2020 yılı sonuna kadar. Yine, aynı şekilde il millî eğitim müdürlükleri vasıtasıyla 270 bin kişiye, yine Gençlik Spor Bakanlığı ve YÖK'le de ülkedeki tüm üniversite öğrencilerinin yüzde 70'ine ulaşmayı hedefliyoruz. Ortaokul ve lise öğrencilerinin yüzde 100'üne, üniversite öğrencilerinin yüzde 70'ine ulaşmayı hedefliyoruz. Aynı şekilde Gençlik ve Spor Bakanlığımızın gençlik merkezlerinde eğitimler vermek, sokakta çalışan -biraz önce sorduğunuz soru Ayşe Hanım- 35 aile ve çocuğa bu şekilde ulaşmak, yine örgün eğitimde yer alan riskli ve dezavantajlı grupta olan 500 bin gencin okul faaliyetlerine, spor faaliyetlerine katılımını sağlamak. Lisanslı sporcu sayısını artırmak, er ve erbaşlara eğitim vermek; sayıları da var bunların, kaç kişiyi nasıl yapacağız diye. Kamu kurumunda çalışanlara -biraz önce söyledim- camiler, kuran kursları, aile ve dinî rehberlik bürolarında 600 bin kişiye Diyanetin eğitim vermesi, sporcu eğitim merkezindeki sporcuların tamamına eğitim vermek. Çok iddialı bir program bu yani, toplumun çok önemli bir bölümüne böylece eğitim vermiş olacağız. Hep konuştuğumuz, "koruyucu gitmek lazım, önleyici gitmek lazım"ı böyle sloganda bırakmıyoruz.

     İkinci amacımız talebin önlenmesinde: Danışmanlık işi, arındırma tedavileri, rehabilitasyon hizmetleri. Burada da danışmanlık merkezlerinin altyapılarını hazırlıyoruz, ülke genelinde bunları da yaygın hâle getiriyoruz. Aile sağlığı merkezlerinin işin içine biraz da aktif girmesini sağlıyoruz. ALO 191'in etkinliğini artırıyoruz, Sağlık Bakanlığımızın iyi bir hizmeti olarak çalışan 191'in. Ayaktan tedavi merkezlerini geliştiriyoruz, yatarak tedavi merkezlerini geliştiriyoruz, rehabilitasyon hizmetlerini genişletiyoruz.

     Şimdi burada üçüncü amacımız talebin önlenmesinde: Sosyal uyum hizmetleri, programları güçlendirmek, bağımlıların süreçlere dahil edilmesini sağlamak ve manevi değerlerle de bu işle ilgili mücadeleyi desteklemek istiyoruz.

     Şimdi, burada de önemli bir konu var: Türkiye'de bizim tespit ettiğimiz 40'ın üstünde -40'ın üstünde biliyorum ben- dernek, vakıf bu çocuklarla ilgileniyor, bir standartları yok. Yeşilayın lokomotifliğinde mutlaka bunlarla kim ilgileniyorsa bir zapturapt altına alacağız. Tamam ilgilensinler, kötü bir şey değil, iyi bir şey yapıyorlar ama iyi bir şey yapıyorum derken zarar vermeme riski de var. Çok nadiren de olsa, başka ülkelerde görülmüş, bizde de görülebilir.

     AYŞE KEŞİR (Düzce) - Kötü niyetli olanlar olabilir.

     BAŞBAKAN YARDIMCISI RECEP AKDAĞ (Erzurum) - Kötü niyetle, uyuşturucu satmak için bile bunları yapanlar çıkabiliyor. Dolayısıyla bütün bunları takip edeceğiz.

     Şimdi, bunu görmüşsünüzdür, Sağlık Bakanlığımız iletmiştir; şunu çalışır hâle mutlaka getireceğiz. Bireylerin en az bir yıl takiplerini sağlayacağız. Biraz önce de ifade ettiğim gibi ana amaçlarımız içinde göstergeler vardı, üç aylık, altı aylık, bir yıllık, ve remisyon oranlarını mutlaka takip edeceğiz. Burada bazı detayları veriliyor; bu sayfa bence kıymetli bir sayfa, biraz yoruldunuz ama sonuna yaklaştık.

     Şimdi, 191'deki sunum algoritmalarını, personel eğitimlerini güçlendireceğiz, bir daha bunları gözden geçiriyoruz. Şu anda 4 tane YEDAM var, Yeşilayın danışmanlık merkezleri; bunları 81 ile yaygınlaştıracağız. Yeşilaya bu hususta kanuna uygun kamu bütçesinden destek de veriyoruz ve gerçekten Yeşilay son birkaç senedir mükemmel bir çalışma yapmaya başladı, dünya örneklerinde de görüyoruz, bu işi sadece memurlarla yapmaya çalışmamak lazım, mutlaka sivil toplumu, özellikle tematik olarak bu işe odaklanmış bir sivil toplumu desteklemek gerekiyor; tabii, yine bizim kontrolümüzde gidecek olay.

     Sağlık Bakanlığı tarafından 51 adet ayaktan rehabilitasyon merkezi açacağız. Bunların ilkini Erenköy'de açtık. Doğru mu arkadaşlar?

     SAĞLIK BAKANLIĞI MÜSTEŞAR YARDIMCISI ELİF GÜLER KAZANCI - Evet.

     BAŞBAKAN YARDIMCISI RECEP AKDAĞ (Erzurum) - Ben gidemedim ama siz gidebildiniz mi Elif Hanım?

     SAĞLIK BAKANLIĞI MÜSTEŞAR YARDIMCISI ELİF GÜLER KAZANCI - Gidemedik Sayın Bakanım.

     BAŞBAKAN YARDIMCISI RECEP AKDAĞ (Erzurum) - Oldukça iyi bir hizmet başladığını duydum, orada çok gayretli bir arkadaşımız var, Başhekimi Erenköy'ün. Zaten bütün bu çalışmalara çok ciddi katkı verdi Rabia Hanım; o açtı şimdi orada, bu müthiş bir iş yani.

     AHMET SELİM YURDAKUL (Antalya) - Hastaneye mi bağlı?

     BAŞBAKAN YARDIMCISI RECEP AKDAĞ (Erzurum) - Hastaneye bağlı.

     Herkesin yatması gerekmiyor. Bunu Sosyal Güvenlik Kurumuyla konuştuk, Sosyal Güvenlik Kurumu ödemelerini de yapacak, bir paket hâlinde orada ayaktan rehabilitasyon devam edecek, ki bunu uzman arkadaşlara sorduğumuzda altı ay kadar devam etmesi gerektiğini düşünüyorlar. Şimdi biz AMATEM'lerden çıkartıyoruz, çocuk gidiyor, genç gidiyor ondan sonra ne olduğunu bilemiyoruz.

     51 adet rehabilitasyon merkezi açacağız, 30 adet yataklı rehabilitasyon merkezi açacağız. Böylece -biraz önce söylediğim gibi- AMATEM ve ÇEMATEM'lerdeki yatış süresini de azaltmış olacağız. Yani bir hafta, on gün yatacak, arındırması bittikten sonra rehabilitasyon merkezine ya da aile durumu müsaitse ayaktan rehabilitasyona alınacak. Yeşilay da 10 adet yataklı rehabilitasyon merkezi açacak. Hâlen sayısı 55 olan ayaktan tedavi merkezlerini 81 ile yaygınlaştıracağız. 200 bin nüfusa en az 1 adet ayaktan tedavi merkezî açmış olacağız. Yine, 14 adet AMATEM ile 11 adet de ÇEMATEM ilave edeceğiz mevcutlara.

     2019 yılı sonuna kadar 81 ilde sosyal uyum birimi açılarak bunlar da faaliyete başlayacak. Böylece belki de birçok defa dinlediğiniz, "Arkadaş bir görelim bakalım bunu kâğıdın üstüne yazmışsınız ama nasıl olacakmış bütüncül tedavi rehabilitasyon?" dediğimiz kısmı 2018 ve 2019'da bütün Türkiye'de yaygınlaştırmış olacağız.

     Üçüncü amaç da, biraz önce söyledik, iletişim. İletişimle ilgili de hedefler koyuyoruz. Mesela, toplumun uyuşturucu konusundaki farkındalık düzeyi artışını yüzde olarak yani şu andaki mevcudun aşağı yukarı yüzde 100'üne yakın bir artış hedefliyoruz. Şu andakinin ne olduğunu da bilmiyoruz, yüzde 30 ise yüzde 60'a çıkacak, yüzde 40'sa yüzde 80'e çıkacak şekilde.

     Yine, aynı şekilde uyuşturucu konulu haberlerdeki olumlu haber sayısının olumsuz haber sayısına oranında artış sağlanacak. Bunlar için de hep basınla çalışacağız, basına eğitim vereceğiz, birlikte toplantılar yapacağız vesaire. Basını da paydaş yapmamız gerekiyor çünkü. Dolayısıyla bunun da inisiyatifleri var; mesela, uyuşturucuyla mücadelede ortak strateji ve iletişim kılavuzu hazırlayacağız. 12 bin kişiye yüz yüze eğitim vereceğiz, bunlar basın mensupları olacak değil mi arkadaşlar, daha çok basın mensuplarımız?

     SAĞLIK BAKANLIĞI MÜSTEŞAR YARDIMCISI ELİF GÜLER KAZANCI - Evet.

     BAŞBAKAN YARDIMCISI RECEP AKDAĞ (Erzurum) - Medya yöneticileriyle toplantılar düzenleyeceğiz. ALO 191'e gelen çağrılardan seçilen başarı hikâyelerini haberleştireceğiz. "Hayır" diyebilme becerisini güçlendirmek için animasyon ve çizgi filimler hazırlayacağız, senaryolar oluşturacağız. 16-24, 25-29 yaş gruplarına özel iletişim faaliyetleri gerçekleştireceğiz. Özellikle viral videolarla da dijital medya kanallarında etkin olmaya çalışacağız. Bu alanın zor bir alan olduğunu biliyoruz, gerçekten işin ehli uzmanlarla bunlar yapılmazsa fayda yerine zarar vermek bile mümkün.

     Yine, hedef kitle tarafından kullanılan sosyal ağ siteleri, en çok ziyaret edilen web siteleri vesaire bunların içerisinde konuyla ilgili hazırlanan görseller pop-up şeklinde vesire çalıştıracağız bunları.

     Gündüz kuşağı televizyon programlarında aile iletişiminin geliştirilmesine yönelik bilgi aktarabilecek uzmanların yer alması sağlanacak. Toplumumuzda aile içi iletişimin arızalı olduğunu zaman zaman görüyoruz; dolayısıyla bunu da geliştirmemiz gerekecek.

     Yine, sahne çalışmaları, karikatür yarışmaları gibi bunu bir bütün olarak düşünüyoruz, bir medya kampanyası...

     AYŞE KEŞİR (Düzce) - Medya stratejisi aslında.

     BAŞBAKAN YARDIMCISI RECEP AKDAĞ (Erzurum) - Evet, bir medya stratejisi olarak bunu geliştireceğiz. Burada da biraz önce milletvekilimizin söylediği gibi elbette profesörlerle çalışacağız.

     Dördüncü amacımız koordinasyon konusu. Burada da mesela, kurullarda Alınan kararların hayata geçirilme oranlarını mutlaka artıracağız, hayata geçti mi geçmedi mi mutlaka takip edilecek. Bunun da inisiyatifleri var ve bu izlemeyle alakalı bir iş teslimat ünitesi kuruyoruz. Bu iş teslimat ünitesi bütün bakanlıkların, bu bahsettiğimiz eylem planları çerçevesindeki verilerini toplayacağız, o gayelerimize ait göstergeleri toplayacağız ve bunları belli "stocktake" toplantılarıyla sürekli olarak takip edeceğiz. Bütün bu konu da Sağlık Bakanlığında, sekretaryası olduğu için orada gerçekleştirilmiş olacak.

     Yani faaliyetlerin zamanında hayata geçirilmesi, gösterge ve hedeflerin izlenmesi ve faaliyetlerin başarısının takibi; yüksek kurul bunları değerlendirerek yeniden politika hedefleri belirleyecek ve bu politika hedeflerine göre de yolumuza devam edeceğiz. Özeti bu.