Konu:Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarı ve Teklifleri
Yasama Yılı:5
Birleşim:83
Tarih:25/03/2015


Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarı ve Teklifleri
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

AHMET KENAN TANRIKULU (İzmir) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; görüşmekte olduğumuz kanun teklifinin 18'inci maddesinde vermiş olduğumuz önergeyle ilgili söz almış bulunuyorum. Öncelikle Genel Kurulumuzu saygıyla selamlıyorum.

Değerli milletvekilleri, bu görüştüğümüz madde, 6493 sayılı Kanun'un 23'üncü maddesinin (1)'inci fıkrasında bir değişiklik öngörüyor. Ancak, bu değişikliği öngörürken, burada ilginç olan husus, (1)'inci fıkradaki düzenlemeyle "Ödeme kuruluşu ve elektronik para kuruluşunun faaliyetlerini yürütmede kullandıkları bilgi sistemlerine ilişkin usul ve esasların belirlenmesinde kurula -yani Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kuruluna- yetki verir." diyor.

Şimdi burada ilginç olan husus şu... Bugünlerde çıkartılmış olan yönetmelikte -eski kanuna yani yürürlükte olan kanuna göre çıkarılan yönetmelikte- zaten bu yetki devrini yapmış arkadaşlar. Şimdi, enteresan olan husus şu: Bizim bildiğimiz, mevzuatta, önce kanun çıkar, daha sonra yönetmelik çıkar. Usul, esas böyle gider. Ancak, herhâlde şimdi usul ve esas değişerek yönetmeliği önce çıkarmışlar, kanunu buna uydurmaya çalışıyorlar arkadaşlar. Burada da enteresan olan husus şu: Teknik olarak böyle bir şeyin yapılmaması gerektiğini de hem Hükûmete hem ilgili yetkililere söylememişler.

Şimdi, işin o kısmını bir kenara bırakırsak, esasa gelirsek burada da şöyle bir hatayla mükellef olmuşlar: Bu kanunu incelediğimiz zaman yani 6493 sayılı Kanun'u incelediğimiz zaman burada paranın dolaşımında veyahut ödeme sistemlerinin işlemesindeki gözetimi sağlama veya gerekli düzenlemeleri yapma görevi aslında Merkez Bankasının görev ve yetkileri arasında. Burada usul ve esas yönünden biraz önceki çiğnemeyi bir kenara bırakın, bir de buradaki yetkilerin Merkez Bankasından alınıp Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kuruluna aktarılması hadisesi var ki vahim olan tarafı da bu.

Bu maddenin gerekçesini okuduğumuzda, işin ilginç tarafı -zaten torba teklifte de öyle; artık Hükûmet tasarı da getirmiyor torbalarda, belki de yüz bulamıyor, işi teklife dönüştürmüş durumdalar- bu teklifte gerekçeleri doğru dürüst açıklama gereği dahi duyulmamış.

Değerli arkadaşlar, şimdi, kuruluş iznini Merkez Bankasının verdiği bir elektronik para ihraç işinde ve bunun hizmetini sağlama işinde esas usul ve esasların Merkez Bankası tarafından yapılması ve denetlenmesi gerekir. Hadi ondan vazgeçtik, bizim önergemizdeki meseleye dönersek, burada biz "Hem Merkez Bankası hem BDDK, madem böyle bir düzenleme ihtiyacı duydunuz, birlikte yapsınlar, denetleme kısmını da BDDK yapsın." diye önerge verdik.

Değerli milletvekilleri, 57'nci Hükûmet döneminde Merkez Bankasını tam bağımsızlığına kavuşturmuştuk. Şimdi, dolambaçlı yollardan getirilen bu birtakım uygulamalar, Merkez Bankasının yapısına da gölge düşürecek birtakım esaslar. Bunlardan vazgeçilmesi gerekir çünkü yapılacak o kadar ciddi işler ve meseleler varken... Bugünlerde açıklanmış olan güven endekslerine bakarsak zaten ekonomide bir yavaşlamayla karşı karşıyayız, hem tüketici güven endekslerinde hem reel kesim güven endekslerinde 2009'dan bu yana yani kriz sonrasından bu yana çok ciddi düşüşler var. Gündemi bunun üzerine getirecek düzenlemelerin Meclisin Genel Kuruluna getirilmesi gerekirdi.

2012'den bu yana Türkiye ekonomisinde üçlü sacayağı birtakım uygulamalarla karşı karşıyayız. Bunlar nedir? Düşük büyüme, düşük tasarruf, düşük yatırım; öbür tarafta da bunun tam tersi, zıddı, yüksek enflasyon, yüksek dış borç, yüksek dış açıkla karşı karşıyayız. Yani ekonomik modeliniz artık iflas etmiş durumda. Bu paradigmayı bir kenara bırakarak yeni bir ekonomik modelle karşı karşıya kalmamız gerekir diye düşünüyoruz.

Değerli arkadaşlar, bu reformların da etkili olabilmesi açısından demokratik hukuki kurumlara da ihtiyaç bulunması gerekiyor. O yüzden yapacağınız, hukuk devleti olmadan, daha geniş birtakım demokratik hakları vermeden doğru dürüst bir ekonomi uygulaması mümkün olmaz diyor, saygılarımızı sunuyoruz. (MHP sıralarından alkışlar)