Konu:Afet Yeniden İmar Fonunun Kurulması ile Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması münasebetiyle
Yasama Yılı:6
Birleşim:73
Tarih:15/03/2023


Afet Yeniden İmar Fonunun Kurulması ile Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması münasebetiyle
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

BEHİÇ ÇELİK (Mersin) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; yüce heyetinizi ve bizi izleyen aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum.

Değerli arkadaşlar, yeni aldığımız bilgiye göre sel afetinde hayatını kaybedenlerin sayısı maalesef 14'e çıkmış durumdadır. Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'yla birlikte Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener şu anda Şanlıurfa'dadır. Bu vesileyle hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet niyaz ediyorum.

Değerli arkadaşlarım "Afet Yeniden İmar Fonu" adı altında yeni bir fon oluşturmak amaçlı bir teklifle karşı karşıyayız. Arkadaşlar, AKP'nin kafasının çözüm odaklı çalışmadığı bununla da kanıtlanmış oluyor. Bu nedenle denetimden kaçırılan tamamen kabile usulü bir fon yaratmaya niyet ettiklerini böylece anlamış olduk. AKP bizi hiç yanıltmıyor, iktidardan giderayak deprem üzerinden rant devşirmenin temellerini attıklarını düşünüyoruz. İmar Fonundan önce yapılması gereken bir dizi iş vardı. Bir kere, depremi bir kriz yönetimi olarak ele alıp yönetemedikleri bir gerçektir. Eş güdümsüzlük, dağınıklık, yetkisiz yetkililer, yetkili yetkisizler, çökmüş kamu binaları ve altında kalan polisler, Mehmetçikler, doktorlar, kamu çalışanları; daha da önemlisi, bütün bir halkımız.

Diğer taraftan, tüm krizlere yönelik devletin hafızası yok edildi. 2009 yılında 5902 sayılı Afet ve Acil Durum Yönetimi Kanunu çıkarıldı ama 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetlere Dair Kanun da etkisizleştirildi. Diğer taraftan, 7126 sayılı Sivil Savunma Kanunu lağvedildi. İl İdaresi Kanunu üzerinden her yıl yapılan EMASYA protokolleri kaldırıldı. Böylece, kriz yönetiminin tüm yasal dayanakları tüketildiği için ortada işi yönetecek bir amir ve kriz yönetimi kalmamıştır. Ayrıca, zaman yönetimi hiç yapılmamıştır. Depremzedelerin çevre illere göçü dahi planlanmamıştır. Bilgi ve iletişim sorunu had safhaya çıkmış ancak çözüm bulunmamıştır. Güvenlik ve yargı konusunda geç tedbirler alınmıştır. Barınma ve gıda, yeme içme konularında büyük eksiklikler yaşanmıştır. Tuvalet, duş, çöp sorunları gibi hijyen sorununa bir çözüm düşünülmemiştir; yağmacılara, hırsızlara ve çocuk kaçırmalara karşı tedbirler alınmamıştır. Özellikle Hatay'da ve Suriye sınırı boyunda toprak ve mülk satışlarına yönelik hiçbir tedbir hâlâ söz konusu değildir. Rehabilitasyon, rehberlik, travmaların hafifletilmesi ve normalleşme hususlarında herhangi bir ilerleme yoktur değerli arkadaşlarım.

Depremde yapılacak ilk iş; arama kurtarma, güvenlik, ilk yardım ve ambulans, sosyal yardım, trafik ve ulaşım, yedirme içirme, cenaze işlerinden ibarettir. Sonuç olarak arkadaşlar, büyük ve kadim bir devlet olan Türkiye Cumhuriyeti'nin cesametine ve birikimine yakışmayan, bir depremin yıkımına müdahale beceriksizliği gösterildiği gerçeğidir; bizim itirazımız bunadır. Nasıl olur da göz göre göre ilk üç günde enkaza müdahale edilmediği için insanlarımız ölüme terk edilir; bunu kabullenmek mümkün değildir.

Değerli arkadaşlarım, söz konusu teklifle, deprem bölgesindeki imar, altyapı ve üstyapı çalışmalarının fonlanması için Afet Yeniden İmar Fonunun kurulması öngörülüyor.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BEHİÇ ÇELİK (Devamla) - Ayrıca, oluşturulacak fonun bütçe dışında tutulduğunu yani Türkiye Büyük Millet Meclisinin denetimi dışında bırakıldığını üzülerek görüyoruz. Depremi bir fırsata çevirmeyi düşünmek akıl tutulmasıdır değerli arkadaşlar. Çok net olarak ifade ediyorum, yirmi bir senedir ülkemizin başına bela olan bu iktidardan ülkemizi kurtarmak Türk milletinin 1'inci önceliği olmalıdır diyorum. Bu görev, Türk istiklalini, Türk cumhuriyetini ilelebet muhafaza ve müdafaa etmek görevidir. Biz bunun idrak ve şuuru içerisindeyiz.

Değerli arkadaşlarım, "Afet Yeniden İmar Fonu" adında fon oluşturmak depreme asla çözüm olmayacaktır. Bu düşüncelerle teklifin maalesef acımıza çare olmayacağını görüyorum, saygılar sunuyorum.