Konu:Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:5
Birleşim:97
Tarih:01/06/2022


Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

BEHİÇ ÇELİK (Mersin) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 335 sıra sayılı Kanun Teklifi'nin 5'inci maddesi için verdiğimiz önerge üzerine söz aldım. Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Değerli arkadaşlar, 5 farklı kanunda değişiklik öngören 13 maddelik bir torba kanun teklifini görüşüyoruz. Dışarıda hazırlandığı Komisyon aşamasında anlaşılan bu teklifin gerekçesine baktığımızda, ihracata yönelik yatırım ve üretimi teşvik etmekten, doğrudan yabancı yatırımları ve teknoloji girişini hızlandırmaktan, işletmeleri ihracata yönlendirmekten ve uluslararası ticareti geliştirmekten söz ediyor. Keşke bunlar yapılabilse diyorum ancak görüyoruz ki başta ihracat olmak üzere ticari yaşamdaki yapısal sorunlar göz ardı edilmeye devam ediyor. Çünkü AKP iktidarının bu ülkeye çözüm sunacak ne iradesi ne vizyonu ne de kapasitesi kalmıştır. Ülkemizi dış politikadan ekonomiye, tarımdan sanayiye, eğitimden sağlığa, güvenlikten göç politikasına kadar her alanda krizlere sürüklemiş, her yönüyle çökmüş, kokuşmuş bir AKP iktidarıyla karşı karşıyayız. Yirmi senenin sonunda ülkeyi bir sistem krizinin içerisine saplamış, milletimizi yokluğa, yoksulluğa maruz bırakmış bir siyasal iktidar herhangi bir sorunu çözebilir mi?

Değerli arkadaşlar, ülkemizde ihracatın gelişmesi ekonomik ilerleme için şarttır. İhracattan elde edilen gelirler milletimizin başlıca refah kaynaklarındandır. Örneğin, güçlü ülkeler yüksek teknolojik ürünleri ihraç ederek vatandaşlarının yaşam kalitesini artırır. Burada esas formül nedir diye baktığımızda hiç şüphesiz güvendir. Ekonomik ve ticari yaşamda güveni yok ederseniz üretim yavaşlar, ilerleme durur, tedarik zincirleri kopar, piyasa istikrarsızlaşır, yabancı yatırımcılar hızla uzaklaşır, paranızın itibarı erir ve yok olur. Evet, bugün geldiğimiz noktada ülkemizin içinde bulunduğu durum tam da budur.

Değerli arkadaşlar, başta ekonomi olmak üzere, ülkede bütünüyle bir güven erozyonu söz konusudur, buna bağlı olarak Türk lirası artan döviz kuru karşısında hızla güç kaybetmektedir. Körfez'den sağlanan sıcak paralar da artık nafiledir. Gerçi onlar da artık destek vermediklerini gösterdiler. Dolar 14,5 lirayken "Türk lirası dipte, bundan daha aşağı inemez." diyen bir Maliye Bakanımız var. Bugün doların 16,42 lira olmasına hâlâ sessiz. Tarımı yok edip fabrikaları bir bir elden çıkaranlar yaşanan pahalılık ve geçim zorluklarına da maalesef seyircidir.

Değerli arkadaşlar, ihracat verilerine baktığımızda, 2022 yılının Ocak-Nisan ayları arasında 32,5 milyar dolarlık bir dış ticaret açığı görüyoruz yani son dört ayda 83 milyar dolarlık ihracata karşılık 116 milyar dolarlık ithalat yapılmış. Geçen yılın aynı dönemine göre ithalatta yüzde 40 artış kaydedilirken ihracatta yüzde 24,6'lık bir artış görülmüş. Çok daha yüksek ihracat rakamlarını aslında hak ediyor bu ülke. Ayrıca, ihraç ürünlerinin ortalama kilogram fiyatlarına baktığımızda da maalesef bizim ihracatımızın birimi ortalama 1,3 dolar gibi gözüküyor. Biz bu ortalamanın en az 2'ye, 3'e katlanması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun yolu da nitelikli ihraç ürünleri üretmekten geçiyor. Ancak, ne yazık ki toplam ihracatın önemli bir bölümünü oluşturan imalat sanayisi içinde yüksek teknolojili ürünlerin oranı sadece yüzde 3.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun.

BEHİÇ ÇELİK (Devamla) - Değerli arkadaşlar, araştırmaya, altyapıya, teknolojiye ayrılması gereken paylar yandaşa, rantçıya, haramiye, soyguncuya ayrılıyorsa başarı mümkün olamaz.

Sözün özü, ekonomiyi şahlandırmaktan, ekonominin kitabını yazmaktan bahsedenlerin geldiği noktayı Sayın Genel Başkanımız Meral Akşener şöyle özetliyor: "Mühendis ihraç edip çoban ithal ediyorlar, doktor ihraç edip maraba ithal ediyorlar. Gençlerini yoksulluğa mahkûm ederken ülkelerini de mülteci kampına dönüştürüyorlar."

Evet, teklifin 5'inci maddesi İhracatçılar Meclisinin yönetimine ilişkin düzenlemeler içeriyor değerli arkadaşlarım. Bu değişikliklerin ihracatın önündeki yapısal sorunları çözemeyeceği hepimizin malumudur.

Türkiye'nin sorunları ancak kalıcı ve nitelikli çözümlerle halledilebilir diyor, hepinize saygılar sunuyorum. (İYİ Parti sıralarından alkışlar)