Konu:Mersin'de ticaret ve ekonomik hayata ilişkin gündem dışı konuşması
Yasama Yılı:5
Birleşim:46
Tarih:13/01/2022


Mersin'de ticaret ve ekonomik hayata ilişkin gündem dışı konuşması
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

BEHİÇ ÇELİK (Mersin) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Mersin'de ticaret ve ekonomik hayat başlığıyla gündem dışı konuşmak için söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle yüce heyetinizi, aziz milletimizi ve Mersin halkını saygılarımla selamlıyorum.

Değerli arkadaşlar, 3 Ocak Mersin'in düşman işgalinden kurtuluşunun 100'üncü yılı olması münasebetiyle 100'üncü kurtuluş yılını bir kez daha yürekten kutluyorum. Bu süre zarfında, sürekli gelişme ve ilerleme sağlayan Mersin bugün ülkemizin en önemli illerinden biri hâline gelmiştir. Ne var ki Adana ve Antalya arasında, bu 2 ilimizin kalkınma oranını son yirmi yılda yakalayamadığı için oransal olarak geri düşmüştür. İklimi, doğası, çalışkan halkı, sanayisi, tarımı ve total potansiyeli yüksek olan Mersin, maalesef imkânlarını seferber etmede devletten gerekli desteği görememiştir.

3 Ocağa dönersek, Mersin'de 100'üncü yıl kutlamaları yanında Büyükşehir Belediyemizin Mersin metrosu temel atma töreni, İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener ve CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu himayelerinde gerçekleştirildi. Metronun şimdiden halkımıza hayırlı olmasını diliyorum.

Değerli milletvekilleri, aynı gün iş dünyasıyla yapmış olduğumuz bir toplantı hem Mersin'e hem de ülkemizin mevcut ekonomik ve ticari tablosuna ışık tutmuştur. Peki, nedir bunlar? Sermaye piyasalarındaki istikrarsızlık mevcut 41 adet sektörü olumsuz etkilemektedir. Dövizin ansızın yükselmesi ve inmesi ne anlama gelmektedir? Bunun sonucunda kim vurgun yapmış, kim gerilemiş ve iflas etmiştir? Asgari ücretin bu sebeplerle tuzla buz olması çalışma hayatını çökertmiştir. Tüm yurtta olduğu gibi Mersin'de de özel eğitim kurumları sorunu vardır, çözüme muhtaçtır. Teknoloji sektöründe ilerleme ve gelişme sağlanmalıdır. Mersin'de TESK'e bağlı 69 oda vardır; bunların sağlık sigortası primi, çıraklık sorunu, esnafa elektrik ve doğal gaz indirimi, şoför ve nakliyeci esnafına mazot indirimi, bir defalık araç satın almalarda ÖTV ve KDV indirimi talepleri vardır. Esnaf kredileri faizinin çok yükselmesine rağmen talepte patlama yaşanması hayra alamet değildir. Tarım sektöründe de girdi maliyetleri ve pazarlama sorunu üretimi çökertmektedir. Sınai girdi maliyetleri aşırı yükselmiştir. Gerçek üretim yapan sanayiciler zor durumdadır ancak bilgi çalan, sahte üretim yapan dolandırıcılara karşı gerçek üreticileri korumak imkânsız hâle gelmiştir. Piyasalarda adalet yok, hukuk yok, güven ve istikrar yok. Ne var? Kumar ekonomisi var, bu ekonominin doğurduğu bir melez burjuvazi var. İş dünyasına karşı acımasız bir bürokratik baskı var. Evet, diğer taraftan, Mersin Limanı'nın büyük bir konteyner limanı olarak düzenlenmesi gerekirken On İkinci Plan'da "Mersin" isminin geçmediğini de müşahede ediyoruz, bu düzeltilmelidir.

İş dünyasının daha birçok talep ve önerileri olmakla birlikte, ben bu kadar açıklamayla yetinmek istiyorum ancak şu bilgileri bir kez daha arz etmek istiyorum:

SEGE endeksine göre, sosyoekonomik gelişmişlik sıralamasında Mersin üçüncü kademe iller grubundadır ve il sıralamasında 25'incidir. Eğitimde 33, sağlıkta 39, istihdamda 52, yaşam memnuniyetinde 71'inci sıradadır. En çok vergi veren iller sıralamasında ise Mersin 6'ncı sıradadır.

Evet, Mersin'e neler yapılabilir, ona bakınca; OSB'ler, lojistik köyü, şehir bağlantı yolları, SEKA Limanı'nın devletçe işletilmesi, turizm, Çukurova Havaalanı'nın açılması, Çeşmeli-Taşucu Otobanı, D400, D715 yolları, Yenice Lojistik Merkezi, onlarca baraj, gölet ve sulama sistemleri, hazine ve orman arazilerinin muhtaç çiftçilere dağıtılması...

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurunuz efendim.

BEHİÇ ÇELİK (Devamla) - Mersin'de daha yapılacak o kadar çok iş var ki arkadaşlar. Bunları birkaç kez bu kürsüden ifade etmiştim.

Üreticiyi koruyun diyoruz, üreticiyi koruyun, üreticiyi koruyun. Limon ve muz üreticileri perişan edildi. Acaba Türkiye'de kapitülasyonlar var da bizim mi haberimiz yok? Nasıl bir mantık çalışıyor? Kendi üreticisini mahveden bir idare anlayışı olabilir mi? Buradan Cumhurbaşkanını, Ticaret Bakanını, Tarım ve Orman Bakanını bir kez daha uyarıyorum ve tarım piyasalarını çakalların tasallutundan kurtarın diyorum. Ayrıca, tüm Mersin milletvekillerini bu konularda duyarlı olmaya çağırıyorum. Mersin halkına sahip çıkmaları, gerçek üreticileri korumaları hayati önemi haizdir.

Hepinize teşekkür ederim, saygılar sunarım. (İYİ Parti ve CHP sıralarından alkışlar)