Türkiye Büyük Millet Meclisi
Genel Kurul Tutanağı
28. Dönem 2. Yasama Yılı
3. Birleşim 04 Ekim 2023 Çarşamba

alırsa ve evlilikten önce sosyal devletin gereği olan genetik taşıyıcılık testi ailelere yapılırsa böyle bir sorunla karşı karşıya kalmayız.

Konuşmamın en başında şunu söylemiştim, bakın, demiştim ki: Türkiye'deki rakamlara göre, 2020 rakamlarına göre en fazla 1.300 civarında bir şey var ki bu "Zolgensma" dediğimiz ilacın dışında da Tip 1 hastalıkları için bulunan başka bir tedavi yöntemi yok değerli milletvekilleri. Devletimizin güçlü olduğunu biliyoruz, devletimizin kudretli olduğunu biliyoruz, bu konuya özellikle siyaset kurumunun hastalara yakınlaşması, hastaların bu konuda yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi açısından el uzatması gerekiyor. Bu konuda Parlamentoda hangi siyasal parti ve gelenekten gelirsek gelelim, eğer bu ailelerin bir canını bile kurtarabilirsek değerli arkadaşlarım, bu konuşma eğer bir cana bile vesile olursa ne mutlu bize çünkü o aileler olağanüstü şeyler yaşıyorlar.

Bakın, bunu gördükten sonra… Türkiye'de bazı güzel şeyler de oluyor. Örneğin, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer olağanüstü şeyler yapmış, konuşmayı yaptığım zaman bana ulaştılar, kendisine de buradan yürekten teşekkür ediyorum. Yani bireysel, kamu kurumlarının yaptıklarıyla bir yere kadar adım atabiliyoruz, aileler yardım kampanyalarıyla bunu bir yere kadar getirebiliyorlar ama biraz önce de ifade ettiğim gibi, eğer devlet bu konuda alicenaplığını gösterir, bu çalışmaları, bu tedavi yöntemlerini devletin sosyal güvenlik kapsamına alırsa her şeyin ötesine geçeriz ve bu çocukları kurtarırız.

Ben sözlerimi bitirirken bir kere daha şunu ifade ediyorum: Seçim bölgemde de aynı sorunla karşı karşıya kaldık, o sorunla karşıya kalana kadar, o hastalıkla karşı karşıya kalana kadar SMA hastalığının ne olduğunu ben de bilmiyordum ama şuradan, Parlamentodan bütün Türkiye'ye söz veriyorum; dilim döndüğünce, söz aldıkça bu Parlamento kürsüsünden SMA'lı hastalarımızın, çocuklarımızın sorunlarını dile getirmeye, o soruna ilişkin olarak, devlet bunlara ilişkin tedavi giderlerini karşılayana kadar bıkmadan, usanmadan Parlamentodan SMA'lı çocuklarımızı yaşatmak, onların yürekleri, kalpleri atsın diye onların önünde saygıyla eğilmek için konuşmalarıma devam edeceğim. (CHP sıralarından alkışlar) Onlara sağlık diliyorum, afiyet diliyorum, mutluluk diliyorum, ailelerine de Allah yardımcıları olsun diyorum. Her zaman Parlamentoda yanlarında olduğumuzu ifade ediyor, yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Sayın Bayraktutan, teşekkür ediyorum.

Gündem dışı üçüncü söz Kocaeli'nin yerel sorunları hakkında söz isteyen Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'na aittir.

Buyurun Sayın Gergerlioğlu.

ÖMER FARUK GERGERLİOĞLU (Kocaeli) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; sanayi kenti Kocaeli'nin sorunları Cumhur İttifakı sayesinde artıyor. Daha birkaç gün önce Kocaeli'de yağış yaşandı ve neler neler oldu, bir görseniz. Alt geçitleri su bastı, Darıca'da yol çöktü, iş makineleri yola saplandı ve yeni açılan Kocaeli Şehir Hastanesinin önü göle döndü; "Mazgal yetersizliği." denildi. Elektrik kesintileri haddinden fazla Kocaeli'de, özellikle Kartepe'de. Sanayi tesislerinden yüzde 20 daha çok elektrik ücreti alınıyor, yeni zam yapıldı; buna karşılık beş, altı saati bulan elektrik kesintileri var. SEPAŞ istediği gibi davranıyor, Enerji Bakanlığı uyarmıyor; Kocaeli'nin baş belası oldu SEPAŞ; bunu herkes bilsin.

Yine, trafik sorunu çığırından çıkmış durumda; sabah saatlerinde, akşam saatlerinde, D-100'e giriş çıkışlar, Köseköy Kavşağı, Gölcük'ten giriş, Gebze'ye giriş-çıkışlar inanılmaz derecede tıkanmış durumda; Koceli felç hâlinde değerli arkadaşlar.

Kocaeli, bir sanayi kenti ve korunması gerekirken Körfez limanlarla dolduruluyor. Sivil toplumun tepki gösterdiği Dubai Port yapıldı ve dediğimiz oldu, yanına bir de OYAK Port yapıldı. Geçtiğimiz günlerde gittim, inanın, inanılmayacak bir görüntü var; yüzlerce tır her gün oraya giriyor çıkıyor, on binlerce araç taşıyor ve Kocaeli trafiğini mahvediyorlar, esnaf bitmiş durumda o bölgede. Safiport, Derince'de; kimyasal depoları var limanda ve bunlar her an patlayabilir. Sivil toplum büyük tepki göstermesine rağmen, ÇED raporlarını siyasi baskıyla hemen geçirtiyorlar. Bakın, TMO'da iki ay önce bir patlama yaşandı; 13 yaralı, 2 ölü vardı ve iki ay oldu, takip ediyorum; hâlâ bilirkişi raporu açıklanmıyor, işin üstü örtülmeye çalışılıyor. Kocaeli iş kazaları açısından, daha doğrusu iş cinayetleri açısından şu anda

3